• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

27 February 2021, 04:59:55

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12422 Posts

Шишман
4362 Posts

Panzerfaust
715 Posts

Лина
670 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19898
  • Total Topics: 1321
  • Online Today: 90
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 80
Total: 81

avatar_Шишман

ХАЙДУТИ - тема посветена на българското хайдутство

Started by Шишман, 15 August 2019, 16:47:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

   ДА СЕ ЗНАЕ

Някои явно не знаят, но Ботев и Раковски никога не са били хайдути.

Явно художникът не го е знаел и е рисувал наизуст по обща култура.

Подробностите и за двамата са повече от деликатни, особено за поета . Който иска да намира и да чете.

Иначе картината е добра, трябва да има повече такива .


_______________________________Шишман

   ИМА ЛИ ПРАВОСЛАВНИ ХАЙДУТИ - ТО МОЖЕ ЛИ ДА СА ОТ ДРУГА ВЯРА ?
 Кръста е според мене : от края на турското робство , но е станал символичен в борите ни за свобода.     


_________________


Шишман

ВЕЛЧО ВОЕВОДА
 Не е много известен, ама е бил хайдутин народен закрилник .
Българщината, а оттам и имунната и система - хайдутството се възраждат. Така че нека отделим време на всеки хайдутин и възродим спомена за всеки пазител на народност и вяра.

_____________________________________
Шишман

КОЛКО МОЖЕ ДА Е ОПАСНО ХАЙДУТСТВОТО И РОДОЛЮБИЕТО
________________________________
В Фейсбук има  безброй групи за протести, бунтове, революции и подобни. Там пишат какво ли не , псуват , нарушават всичките правила на фейсбука, но не ги затварят и закриват. Групата "ХАЙДУТИ" обаче вчера я закриха заради мнения, които даже не нарушават правилата на социалната мрежа. Мнения от 2015 ,  2016 години. Просто мисълта за възраждането на българското хайдутство и родолюбие ги ужасява. За тия обаче имам лоши новини: българщината и от там и хайдутството и родолюбието ни се възраждат и няма това възраждане да бъде спряно. Да за сега са само възстановки , шествия и подобни , но започне ли се веднъж ще се стигне и до другото, то е ясно. Тая група я закриха, но има вече друга, ако се налага ще направим и 3-та и 4-та и т.н. Не могат да ни спрат - няма спиране тая работа.
______________________________________
free photo hosting

Шишман


Шишман

КЪСА МОЛИТВА 3А ПАДНАЛИ В БОЙ ХАЙДУТИ
— Господи, прости мъртвите и дай сила на живите да дочакат края на теглото !
От книгата за Страхил  воевода.

Шишман

НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ ЛИ Е  ПАНАЙОТ ХИТОВ ?
Не , не е  !
Той е голям-велик народен юнак, даже - юнак и половина.  Не е национален герои, понеже и двете думи на това понятие са чуждици.
Де да бяха всички ,като него цена ,нямаше да имат. Защо не казвам нищо лошо за него? Защото няма нищо лошо за казване - за това !
Слава на народният хайдутин и юнак!

______________________


Шишман

ДИМИТЪР КАЛЪЧАЛИЯТА
ГОЛЯМ ХАЙДУТИН-ГОЛЯМО НЕЩО И ЧУДО
________
В лето 1826-то, в дома на Стоян и Жела Котеви от енизарското село Торлак махле се ражда мъжка рожба – кръщават го Димитър, който по-късно народът ще запомни като Калъчлията.
Растял Димитър като буйно, силно и здраво момче. Много заприличал на тейко си – пехливанинът Стоян Котака, едър, русоляв хубавец. Баща му го учил, че овчарската гега не е само да завръща стадото – кривакът трябва и срещу глутница вълци и золумите на паши и бейове. Майка му съвет му давала – по-малко да се дърпа с турчетата от близките дела, че на ризи и гащи не се смогвало. Той искал честно и достойно да си вади залъка, но не би – турците го принудили да хване гората.
И станал Димитър страшен хайдутин, дваж по-страшен войвода. Хайдушкия занаят учи при прочутия Бойчо войвода. След гибелта на даскала си четата верни другари – Пею Буюклията, Злати Конарчинина, Желяз (Желю войвода), избират Димитър за войвода. Любимите им хайдушки сборища са Агликина поляна, Кушбунар, Разбойна, връх Българка, черковището на Трънливата поляна при с. Нейково.
Отначало хайдутлувал в Новозагорско и Сливенско, Ямболско, Одринско, а по-късно – в Търновско, Шуменско, Варненско. Из цяло българско върлувала дружината за радост на поробените и за страх у поробителите. И навред имало верни и честни ятаци и съгледвачи – очите и ушите на войводата.
Растяла славата на вярната му чета, множила се славата на Димитър. Народът нямал друга отплата за добротата и грижата на войводата – освен народната песен – дето синор няма. С името на Калъчлията е свързан един факт, неповторим в историята на хайдутството – дървен топ, наречен ,,крина".
Най-активната дейност Калъчлията и дружината му развиват в началото и по време на Кримската война (1853-1856 г.). Вярата му, че е настъпил моментът българският народ да се освободи от турската тирания, го кара да помага всеотдайно на руските войски. С първите топовни гърмежи дружината на Калъчлията минава в настъпление, сражава се в тила на врага, не дава покой на черкезите, които безчинстват над мирното българско население.
Войводата и другарите му спасяват от сеч и погром редица села в Добруджа. Защитават жителите на с. Върбица, Шуменско, от клане и погром. Спасяват селяните от с.
Паскалево, Добричко (с. Ези бей), и дошлите от околните села от татарско клане и ги отвеждат във Варна.
Калъкчията и хайдушката му чета са желани гости в с.Ловчанци (с. Карасулер), Добричко, с. Миладиновци (с. Дийкеклер), Добричко, както и в Славейково и с.Крушари (с. Армутлий, Добричко).
В ръкопашен бой Димитър много добре си служел с калъча. При едно сражение с потеря, черкези и татарски орди отнема три калъча (саби), които препасва на кръста си. Така войводата получава прозвището си ,,Калъчлията". Единствената сила, която се противопоставяла на терора на татари и черкези, на редовната турска армия, била именно неговата чета.
След Кримската война той продължил борбата с османците, като се свързва с турския хайдушки главатар Солак Мустафа – за борба с официалната турска власт.
След гонитбата от специален военен отряд, предвождан от Зейнил паша, и гибелта на Бойчо войвода, оцелелите момчета от четата на Бойчо и тези на Калъчлията минават за Варненско и Шуменско, но гонени от назъмите се подвизават в Ямболско.
Калъчлията разпуска дружината си и остава само с Георги Трънкин. Злати е заловен в Сливен, Пейо в Ямбол, а Калъчлията в Балчик. По пътя за каторгата той успява да надхитри пазачите си и избягва. На 30 януари 1859 г. е заловен в Шумен при опит да накаже един лихвар.
Прекарва в шуменския арест 47 дни и е откаран в град Русе. Тук заседава специален съд, който съди Калъчлията, престоял в затвора 2 години. Предложили му да го помилват, като в замяна трябвало да смени вярата си. Но той останал твърд и непоколебим.
В началото на 1861 г., в края на януари, на Горния пазар в Русе легендарният хайдушки войвода Димитър Калъчлията е обесен. Признателни българи го погребали в двора на русенската църква ,,Св. Георги".
Стига ли се слънцето с куршум, посича ли се вятърът с меч!
Източник: desant.net

_______________________


Шишман


Шишман


Шишман

  КАК ПОДМЕНЯТ ИСТИНАТА И ЛЪЖАТ
Това е академичният ни и телевизионен елит: само на такива телевизиите и медиите, като цяло дават трибуна . Предатели, лъжци и измамници и членове на кой ги знае, какви и кои масоно-сатанински организации, фондации и НПО-та. Гледайте ги как лъжат, подменят, мамят и ни внушават лоши неща за хайдутите. А бих казал и че не познават материята. Даже не знаеха че хайдутствоти има 2-а периода : единият до кърджалийските времена и другият след това. И тия били учени и учат студенти.
Срам !     Българските Хайдути Част 1


Българските Хайдути Част 2


Българските Хайдути Част 3

Шишман

Нашите идват


Шишман

  Поп Мартин: ,,Взехме много хазни и убрахме много чифлици. Бастисахме зли човеци."     Шишман

   Възраждане на "ХАЙДУТСКОТО ДВИЖЕНИЕ". Или съвременното хайдутство - висша форма на  " БЪЛГАРЩИНАТА" - българизма.
Последните 6-7г. има такова възраждане на хайдутството. Именно на него посвещавам тази тема.
Въпреки мненията на разни хора че: хайдутството е остаряло, архаично и неприложимо, то се възражда и то с учудващо бързи темпове.
В Пловдив има две хайдутски сдружения : "Хайдути" и "Родопски хайдути". В Калофер се появиха Килиферови хайдути, в Благоевград Сдружение Христо македончето, който също е бил голям хайдутин и после и четник. В София за сега има подразделение на сдружение "Хайдути" н о предполагам и софиянци ще дадем своят принос във възраждането на хайдутството. Софийското сдружение би трябвало да се казва " Чавдарови  Хайдути" или нещо от този род, понеже в София е действал доста успешно Чавдар Воевода с  байрактарят си Лалуш - също велик хайдутин. за сега възраждането е главно културно просветно и това е много добре. Първо нещата трябва да се изяснят културно или така да се каже идеологически, макар в хайдутството да не става дума за идеология.
След това ще дойде и останалата част - отбранителната. Добро впечатление за мое учудване прави това че : съвременните хайдути свързват хайдутството с православната вяра.
Мисля да развивам сериозно тази тема за това възраждане, което е и висша форма на българщината и българизма.
Докато има български народ , ще има и хайдутство - мисъл на  Главният Български Хайдутин.
_____________________
 Трябва да отбележа че с носиите : сдружение Хайдути - Пловдив са представени много добре. Същите участваха в един филм, сега правят свой.
Добри българи и родолюбци. Преди време даже имах пререкания с тях и ми беше интересно как ще се държат. Останах изненадан от типично българското им поведение и нещата се изясниха. Един дебил ги клеветеше.
_ _________________________
     


Шишман

08 February 2021, 21:44:10 #119 Last Edit: 08 February 2021, 22:30:07 by Hatshepsut Reason: Добавено името на клипа
СТРУВА СИ ДА СЕ ГЛЕДА
Рядко казвам за нещо че е добро. Но клипа е наистина добър и полезен за интересуващите се от тия неща. Мога спокойно да кажа че са свършили: добра и полезна работа. Личи си и доброто познаване на тематиката. Приятно гледане.


ХАЙДУТИ
Informative Informative x 2 View List