• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

05 July 2020, 07:54:34

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10911 Posts

Шишман
2561 Posts

Panzerfaust
442 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail

Recent

Members
Stats
  • Total Posts: 15757
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 28
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 15
Total: 15

ХАЙДУТИ - тема посветена на българското хайдутство

Started by Шишман, 15 August 2019, 16:47:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

Добро дело. Последователи на хайдутството на пост пред паметник на генерал Церковски.

Шишман

Хаджи Димитър не е забравен от днешното зараждащо се хайдутство и четничество.
exptic baby names

Шишман

Хайдутството се развива.
 На снимката :освещаване на оръжията.


Шишман

От съборът "  ХАЙДУТЪТ".


Шишман

Миналата година сдружение " ХАЙДУТИ" издаде , много хубав календар. Тази година пак ще има хайдутски календар.
Ето една от страниците му !


Шишман

НАРОДНИТЕ ЮНАЦИ НЕ СА ЗАБРАВЕНИ ОТ НАРОДА.

В Шипка поставиха паметна плоча в чест на хайдут ПеньоПаметна плоча, поставена върху камък, издигаха в Шипка в чест на хайдутина Пеньо Черньоолу, съобщава zakazanlak.bg.

Мемориалният знак е поставен пред родния дом на героя, на улицата, която носи неговото име. На това място Пеньо Черньоолу е живял с жена си Неда и петте си деца. През 2020 г. ще се навършат 200 години от неговото рождение.

Страшният хайдутин, от когото треперела цялата кааза и всички околни села и паланки около Шипка, е дошъл в балканското селище от Източна Тракия. Историята разказва за него, че там дядо му Пеньо бил грижовен стопанин с голям чифлик, отглеждали коне, все расови животни за нуждите на турската войска.

При поредната доставка реквизационната комисия, която събирала добитъка, посегнала на любимия жребец на младия Пеньо. Дядото ги молил, обещавайки два други коня, само да оставят младото животно, но те отказвали, смачквайки достойнството му. Младежът нямал страх от никого, хванал брадвата и ги посякъл. Така сложил край на уредения семеен дом.

Избягал на север първо до Хасъ (дн. Крън), където слугувал известно време, но не бил обречен да е слуга. Намерил пристан в Шипка, а в душата му кипяла ненавист към потисниците. Въвел справедливост по негова мярка не само в приютилата го Шипка, но и в околните села. Превърнал се в истински ангел спасител за бедните и онеправдани българи. Загинал от предателска ръка през 1865 г.

Идеята за камъка с паметна плоча е на Инициативен комитет от шипченци, а осъществяването на проекта е на сем. Синеви, които се отличават с активност в родолюбивите дела. Зад камъка те монтират кутия, в която са поставени няколко книги за Пеньо Черньоолу, дарени лично от автора Георги Георгиев.

Той дълги години е събирал материали, за да сглоби историята за шипченския герой. Всеки желаещ може да си вземе книга за хайдут Пеньо, да я прочете и да я върне на същото място.

http://www.desant.net/show-news/51027

Шишман


Шишман

Банско - хайдути поднасят цветя на паметника на Гоце Делчев.
Интересно е че повечето хора предпочитат да се обличат, като хайдути, а не като четници.

Шишман

За Вълчан воевода не се говори много. А ако се говори са неща далече от истината. В началото на хайдутстването си е бил доста вятърничав и малко отнесен, но с времето се променя. Това което трябва да се знае за него е че :  основно той финансира т.н. стар комитет - добродетелната дружина, чиито пари БРЦК, много иска да докопа. Този комитет поема разходите на българските доброволци от сръбско-турската война, която почти не се случва : да останат на едно место. Това е и ядрото на бъдещите опълченци. Та без Вълчановите пари, старият комитет нямаше да го има, да задържи на едно бъдещите опълченци и така. Евлоги и Христо Георгиеви са изучени от същият този Вълчан Воевода и са негови протежета. В тях остават парите на старият комитет - вълчановите пари и с тях построяват Софийският университет. Та това учебно заведение трябва да има и паметник на Вълчан воевода, а не само на дамата братя. НО в онези времена, а и после през комунизма и сега също за хайдути и Вълчан воевода не обичат да се говори.


Шишман


Шишман

За незнаещите : за първи хайдутин се смята Момчил воевода. Негов наследник е Стефан Караджа.
Предполагам доста националисти не го знаеха това.

Шишман

Войводата Георги Въндев с носия .
То може ли хайдутин, четник и особено воевода да е без носия ?

Шишман


Шишман

И тази година ще има хайдутски календар. Между другото настоящият е много-добър с направо култови снимки. То така се започва с календари и ала-бала и ще се свърши .... сами се сетете как.
host images

Similar topics (1)