• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

16 July 2019, 19:53:51

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 37
  • Latest: Gemeto
Stats
  • Total Posts: 9364
  • Total Topics: 1117
  • Online Today: 55
  • Online Ever: 157
  • (17 May 2019, 10:41:46)
Users Online
Users: 1
Guests: 26
Total: 27

Социална кредитна система в Китай

Started by Hatshepsut, 12 July 2019, 08:16:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Социална кредитна система в Китай


Социалната кредитна система е високо технологична програма за наблюдение, оценка и разделение на жителите на Китай. Системата е в експлоатация от септември 2018 и се очаква да достигне пълния си капацитет на функционалност през 2020 година.

С тази програма китайското правителство твърди, че има за цел да осигури спокойствието на своите граждани като ,,коригира" поведението им. По думите на китайската комунистическа партия системата ще ,,позволи на хората, които заслужават доверие, и които не са го изгубили, да живеят спокойно под слънцето, докато ще попречи на провинилите си, или онези, които са изгубили даденото им на кредит доверие, да направят и една-единствена крачка".

Като начало на всеки китайски гражданин се дават 1,000 точки/ кредита на доверие. За всяко нарушение му се отнемат съответният брой точки. Нарушенията от своя страна могат да бъдат не само престъпления и някакъв вид нарушаване на обществения ред, но и дори действия като прекарване на твърде много време в социалните мрежи и/или в играене на игри, неправилно пресичане или рядко посещаване на по-възрастните роднини. Всяко нарушение бива ,,коригирано" чрез отнемане на кредити. Когато на един човек бъдат отнети много точки, неговият социален рейтинг спада и така общуването с него се превръща в причина за отнемане на точки. Той самият пък бива ограничен от различни социални преимущества. Част от тях са:

- Ограничение за пътуване
- Забрана за работа в обществени офиси
- Загуба на достъп до осигуровки
- Забрана за работа на ръководни позиции в хранителната и фармацевтичната индустрия
- Загуба на достъп до спалните вагони в нощните влакове
- Загуба на достъп до хотели и ресторанти от по-висок клас
- Ограничение на училищните заведения, в които децата на родител с нисък рейтинг могат да учат

Китайското правителство контролира системата чрез улични камери, които са директно свързани с правителствената база данни и дават информация в реално време за всяка кола, автобус или човек, които заснемат. Всяко нарушение бива заснето и снимка на извършителя му бива показана на най-близкия екран. Полицията също е снабдена със специални очила, които имат достъп до същата база данни. С тези очила само поглеждайки към минувачите полицаите могат да идентфицират дали сред тях има заподозрян или издирван човек. Пропускът на много места като пазари и летища също се случва чрез система за лицево разпознаване, както и тегленето на пари от банкомат и плащането на сметки.

Системата не е задължителна, но през 2020 година тя ще бъде въведена в цял Китай и за всички китайски граждани.

https://bg.wikipedia.org/

Hatshepsut

Китай знае всичко за всеки от 1.4 млрд. граждани
Той чакаше този момент от месеца. Господин Ао заедно със съпругата и приятелка най-накрая лично щеше да види своя идол. В първата събота на месец април легендарният певец Джаки Чунг пее на стадион "Нанчан". Около 60 000 зрители са се събрали, за да видят една от най-популярните звезди на китайската музика. Ао (31 г.) обаче има време само да чуе встъпителните акорди, когато двама полицаи го сграбчват, както е в тълпата. Мъжът вече е известен на властите заради ,,икономическо престъпление" и по време на проверките за сигурност на входа на стадиона е ,,уловен" от камери, оборудвани с технология за разпознаване на лица. ,,Заподозреният изглеждаше напълно изненадан, когато го отведохме", казва полицаят Ли Цзин пред агенция ,,Синхуа". ,,Той не си беше и помислил, че полицията ще може да го арестува толкова бързо в тълпа от 60 000 души".
Китайската комунистическа партия купува усъвършенствани технологични средства, като продължава да затяга хватката във всички аспекти от политическия, социалния и икономическия живот в страната. Президентът на страната Си Цзинпин много иска да използва изкуствен интелект.  Благодарение на тестваните в 16 града и провинции наблюдателни камери от системата от SkyNet са извършени арести на 2000 престъпници в рамките на две години, според съобщения в националните медии. Планирано е те да бъдат сложени на всички места, където се събират много хора, до 2020 г. и ще могат да сканират всички 1.37 млрд. китайци за ,,една секунда" - независимо от ъглите и осветлението, с гордост обясняват хората, които ги разработват.
Миналата зима журналист от Би Би Си предизвика наблюдателната система на югозападния китайски град Гуейян да го открие. На камерите им бяха необходими 7 минути, за да го локализират и полицията да тръгне след него. За Китайската Нова година полицаите на жп гарата Чжънчжоу бяха оборудвани със специални очила за разпознаване на лица. Зад тъмните високотехнологични очила те можеха почти веднага да проверят пътниците в базата данни на полицейския участък.
,,Чувството за сигурност е най-хубавият подарък, който една страна може да даде на гражданите си", казва Си Цзинпин в наскоро излезлия документален филм ,,Изумителен Китай". Излъченият по телевизията преди състоялия се миналата есен важен XIX конгрес на партията филм припомня, че Китай има най-голямата в света мрежа от камери за наблюдение. Страната държи 42% от световния пазар за видеонаблюдение, според данни на IHS Markit.

Социална кредитна система

Масовото наблюдение вече се е превърнало в синоним на комунистическия режим. Във времето на бърз дигитален напредък обаче то има напълно различно измерение. Разпознаването на лица е едно от нещата, което променя играта. Другото са големите информационни масиви (Big Data). Навсякъде в страната се правят огромни масиви от данни, за които Пекин мечтае един ден да може да изпраща препратки към тях.
Една от инициативите, които защитниците на обществените свободи намират за най-притеснителна, безспорно е ,,социалната кредитна система". Въвеждана постепенно от 2004 г. насам, тя надхвърля по мащаби единствено достъпа до платежоспособността на кредитополучателя на Запад. Китайската система оценява и класифицира поведението на гражданите, на държавните чиновници и на компании на базата на определени критерии. На това основание най-заслужилите получават определени права, а от други се отнемат. Официално системата е китайският отговор на липсата на доверие по света. Тя се прилага в почти всички сфери на ежедневието. ,,Пекин представя социалната кредитна система като панацея за многобройните проблеми, с които се сблъсква, като сигурността на храната, финансовите измами, фалшификатите и корупцията". Това обаче не означава, че тези проблеми се решават чрез нея", обяснява Северин Арсен, която е редактор в базирания в Хонконг уебсайт AsiaGlobal Online.
Критиците на системата се опасяват, че този инструмент бързо ще бъде усвоен от полицейската държава. Първата версия на системата трябва да стартира през 2020 г., но все още е трудно да се предположи как би изглеждала тя. В момента социалните кредити са обект на над 40 общински власти и на повече частни инициативи. Най-успешният пример е Sesame Credit - приложение, разработено от Alibaba - китайския лидер в сферата на електронната търговия и мобилното разплащане.

Таен алгоритъм

Благодарение на огромните масиви от данни, събирани за потребителите й, Alibaba може да оцени и класира платежоспособността им с оценки между 350 и 950 точки. Тези, които имат над 600 точки, са в сектора ,,Могат да вземат кредит, за да пазаруват само в сайтовете на Alibaba". От 650 точки нагоре разполагат с депозит и им е разрешено да преминат през процедура за бързо чекиране, ако пътуват през летището в Пекин. Проблемът е, че Alibaba пази в тайна алгоритъма, по който оценява клиентите си. Единственото нещо, което се знае, е, че използваната информация не се ограничава само до финансови данни, а също така и до плащането на сметките навреме. Покупките на дрехи и приятелите също имат принос за оценката.
Човек, който играе видеоигри по 10 часа на ден, ще бъде определен за мързелив, обяснява Лю Инюн, който отговаря за технологиите през 2015 г., когато беше стартирана услугата. Оттогава Alibaba e променила оценките, но това е начин да се насърчават хората да променят поведението си. Все още не е ясно каква ще бъде ролята на уебгиганти като Alibaba и Tencent (собственик на приложението WeChat), когато правителството задейства социалната кредитна система. Никой обаче не познава по-добре китайския народ от тези частни компании. Можете да се обзаложите, че Пекин ще зависи от огромните им бази данни.
Засега идеята за въвеждането на един отличителен белег за всички граждани и компании, по който да бъдат различавани до края на съществуването си, изглежда технически и политически сложно за изпълнение. Експериментите на местните власти основно са върху въвеждането на санкции и черни списъци. Дори и преди да стане задължителна, социалната кредитна система вече има реални последствия върху ежедневието на милиони хора. Над 11 млн. китайци са смятани за ,,неблагонадеждни", тъй като не успяват да погасяват дълговете си или са в ,,челните места на списъка" да останат без работа, да избягват пътуване със самолет, високоскоростен влак или посещение в голф клуб.
Това електронно проследяване на ,,най-затъналите в заеми", което се осъществява от Върховния съд, е сравнително добре приемано от обществото в държава, която се опитва да въвежда краткосрочни решения. ,,Броят на нарушенията, заради които можеш да влезеш в черните списъци, се увеличава", обяснява Мая Уанг, която работи в китайския офис на правозащитната организация ,,Хюман райтс уоч". От 1 май насам хора, които разпространяват фалшиви новини за тероризъм, могат да получат забрана да се качват в самолети и във влакове.

Морков и тояга

Китайският град Жунчън въведе система с черни и червени точки, като участието в различни инициативи на доброволен принцип или предоставянето на дарения за благотворителност повишава оценката на гражданите. Тези, които имат рейтинг от ААА, могат да вземат под наем велосипеди, предоставени от градската управа, без авансово да заплащат, да се възползват от намаления на сметки за отопление или да се възползват от по-добри условия за вземане на заем. Системата е разработена на принципа ,,публично опозоряване на някого". Черните списъци са качени в интернет.  В град  Санмън пък длъжниците не звънят на познатите си с традиционен телефонен звън, а отсрещната страна получава съобщение, че този, който се обажда, е в черния списък. В града съдилищата работят съвместно с компаниите, предлагащи телефонни услуги. В Шънчжън и Шанхай пешеходците, които пресичат улицата в разрез с правилата за уличното движение, са излъчвани на голям екран, докато не си платят глобите. Приложението Honest Shanghai позволява на потребителите да проверят рейтинга си и да го споделят с приятелите си в социалните мрежи.
,,Новите технологии улесниха работата", споделят историкът Чжан Лифан. С камерите за наблюдение и социалната кредитна система държавата те познава по-добре, отколкото се познаваш ти самият", смята активистът Ху Цзя. Този нов вид контрол изглежда, че масово се прилага в населената с мюсюлмани провинция Синцзян. От ,,Хюман райтс уоч" обвиняват китайските власти, че използват алгоритъм, за да отправят предупреждения. Те правят превантивни арести в тези проблемни райони в далечния запад на страната и събират биометрични данни за цялото население. В комунистически Китай е ограничено правото на личен живот и защита.
,,Хората, които не правят нищо лошо, няма от какво да се страхуват", казва млад жител на Пекин, според когото сигурността оправдава намесата на правителството. За други обаче проектът има ясни политически цели. ,,Обсебена от собственото си оцеляване, Китайската компартия се е забързала, като сляпо се доверява на новите технологии. Смята, че така ще засили самодисциплината у хората, но погрешно се надява, че няма да се наложи да предприеме реформи", предупреждава Северин Арсен.

https://www.segabg.com/node/10490

Лина

Много напреднали азиатските палячовци  :kuku:
Новата китайска иновация ще е дишаща и удобна фалшива муцуна, която да си надянеш като излизаш от къщи.
Иначе всички азиатци освен японците ги ненавиждам и им пожелавам да ги удари малък астероид.

,,- Ограничение на училищните заведения, в които децата на родител с нисък рейтинг могат да учат"
А, има си хас!