• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

20 January 2021, 08:14:45

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12209 Posts

Шишман
4132 Posts

Panzerfaust
659 Posts

Лина
650 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19323
  • Total Topics: 1318
  • Online Today: 189
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 38
Total: 39

avatar_Hatshepsut

Местни избори 2019

Started by Hatshepsut, 07 July 2019, 21:59:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Linked Events

Hatshepsut

07 July 2019, 21:59:59 Last Edit: 07 July 2019, 23:32:19 by Hatshepsut
Местни избори 27 октомври 2019г.

Предстоящите през 2019 г. местни избори и влиянието на контролирания корпоративен вот


През 2019 г. ни очакват много отговорни европейски и общински избори. А и премиерът ,,Борисов 3" винаги може да ни изненада с някоя оставка по пътя към ,,Борисов 4". Още повече, че проблемите във вътрешната ни политика далеч не са за подценяване.

С всеки изминат ден нараства ,,високоволтовото" напрежение, което е обсебило не само все ,,по-перверзните" взаимоотношения между правителството и президентската институция, но и 44-то Народно събрание, местната власт в различни общински и областни центрове и структурите на водещите политически партии. Несвършващият български преход не само е доминиран от една крайно ниска политическа култура, но и от системно заобикаляне на разделението на властите и върховенството на закона.

Едва ли има български избирател, който да е упражнявал редовно правото си на глас и да не се е сблъсквал с недомислиците на избирателния кодекс, с често взаимно противоречащите си разпоредби на изборните администрации, но най-вече с ,,потресаващите" изпълнения на ,,уж" многопартийните избирателни комисии на всички нива и на цялото пъплещо около тях сборище от т.нар. ,,независими" наблюдатели и всякакви странни застъпници с дълбоко подозрителен поглед и манталитет. Всички тези дефицити изпъкват с цялата си проблемна тежест на първо място при местни избори.

Темата за общинската власт се превърна в ключов политически шлагер след приемането ни в ЕС, когато се развихриха и първите битки за европейско финансиране. Обръщам внимание на всичко това, защото през последните години се наблюдават сериозни изкривявания на демократичните принципи и политическата почтеност, както при издигането на кандидатурите за кметове и общински съветници, така и в хода на изборния процес. Да не говорим за самото функциониране на местната власт, свързано с все по-чести корупционни практики и опити за лично облагодетелстване.

А на последните общински избори през 2015 г. като че ли бяха надминати всички дотогавашни ,,очаквания". Сигналите за преправяне на протоколи с изборни резултати заляха медиите и социалните мрежи. Според публичните информации ставаше дума за около половин милион недействителни бюлетини за общински съветници. Разпространяваха се шокиращи данни, че в цели секции не е отчетена нито една преференция, че по различни начини умишлено е възпрепятствано гласуването за референдума и какво ли още не...

Едва ли някой би могъл да забрави т. нар. ,,заложническа" драма в култовата зала ,,Арена Армеец", където бяха демонстрирани отсъствие на политическа и институционална култура, на елементарна експертна компетентност и почтеност, но най-вече липса на отговорност при взимането на очевидно грешни решения от страна на администрацията. Какво ли още можем да очакваме от самозабравили се чиновници и ,,партийни секретари", които се финансират от нашите данъци и вместо да се чувстват отговорни за действията си, се оказват пълни непукисти? Предстои да видим при изборите през 2019 г.

Още от сега обаче, е повече от сигурно, че дискусиите около проблемите на местната власт в светлината на следващите избори няма да са скучни. Напротив! Докато пишех статията си, дебатът вече започна. И то още как. В петъчното парламентарно заседание на 22 февруари в спешен порядък бе приета на първо и второ четене поправка в съвсем новия антикорупционен закон, свързана с функционирането точно на местната власт.

С новия закон се забранява на общинските съветници да бъдат едновременно и еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителни, надзорни или контролни съвети на търговски дружества, които имат сключени договори със съответната община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия. При това положение се оказва, че сегашните общински съветници трябва или да прекратят мандата си преди изборите догодина, или да закрият бизнеса си, което ще предизвика напрежение и оставки в много общински съвети.

С приетата поправка изискванията на антикорупционния закон към общинските съветници, както и задължението им да подават декларация за имущество и конфликт на интереси, се отлагат с две години, до 1 декември 2019 г. и ще важи за новоизбраните общински съветници от следващия мандат – 2019 – 2023 г. На пръв поглед всичко звучи разумно, но политическите реалности у нас са толкова ,,задръстени", че веднага възниква логичният въпрос, няма ли този гратисен период да помогне на местните общински политици да си прехвърлят бизнесите на подставени лица?

Ако се върнем в историята на прехода, обезпокоителните тенденции при формирането и функционирането на местната власт не са от вчера или днес. Те започнаха с т. нар. ,,независими кандидати за кметове". Понятие, което е непознато в традиционните демокрации като Германия, например. Става дума за кандидати, издигнати от някакви много особени инициативни комитети, зад които никога не е ясно точно какви интереси стоят – политически и икономически. Много често подобни ,,независими" кметове се подкрепят от навързани като свински черва политически партии, които иначе претендират да са взаимно изключващи се по идеологически признак.

След това стартираха конюнктурните ,,далавери" в общинските съвети. Започна създаването на т. нар. ,,тематични мнозинства", свързани с икономическите интереси на различни кръгове на областно и общинско ниво. Като погледнем ,,странните" политически групи, които формират подобни мнозинства, няма нужда после да се чудим, как може да се стигне до купуване не само на гласове, но и на цели секционни комисии. Но всичко това като че ли се оказва недостатъчно...

С всеки изминат ден се появяват нови и нови форми за нерегламентирано влияние върху изборния процес и политиката на местната власт. Прякото купуване на гласове все повече се измества от манипулативен контрол върху избирателите от страна на работодателите в частни и държавни фирми и предприятия. Директно и индиректно те агитират, рекетират и принуждават подчинените си да гласуват за определени политически сили и по-късно да подкрепят техните представители в общинските съвети.

Все по-често има натиск и в обратната посока – от местната власт към представителите на бизнеса. Тук средствата за политически натиск са свързани с възможностите за кандидатстване за обществени поръчки и получаване на достъп до различни общински ресурси, като наемане на търговски площи и предимства при административното обслужване.

В цялата ,,еволюция" на тези дълбоко порочни политико-икономически процеси, като че ли най-опасната тенденция е свързана с корпоративните бизнес партии, които започнаха да се създават някъде около местните избори през 2007 г. ,,Блестящ" пример в тази посока е до болка известната ПП ЛИДЕР (Либерална инициатива за демократично европейско развитие) на едрия бизнесмен Христо Ковачки, прочут с големите си приватизационни сделки в областта на въгледобива и енергетиката.

Неслучайно Ковачки ще остане в ,,най-новата" ни политическа история със своята ,,Бобовдолска демокрация". Неговият ,,ЛИДЕР" бе първата успешна партия-мутант в България от началото на демокрацията, създадена на чисто корпоративна бизнес основа. Или с други думи, тя бе моделът за ,,триумфално" завръщане на най-ретроградния принцип от времето на комунизма: ,,партийните организации по месторабота".

Работодателят, собственикът, директорът са едновременно и новоизлюпените ,,партийни секретари". А работниците и служителите заедно с техните семейства са партийните членове и са избирателите на тази партия. За какво да се притесняваме, всичко е под контрол, никой не се страхува за заплатата си и работното си място. Изобщо ,,приказка без край" и модел за подражание. По време на ,,новата политическа ера на Бойко Борисов" след 2009 г., ПП ЛИДЕР взема участие в различни местни и национални изборни кампании, като в повечето от тях се явява в коалиция с други партии.

На местните избори през 2011 г. кандидатът на партията Кирил Станчев е избран за кмет на община Бобов дол. На местните избори през 2015 г., партията, вече под новото си име ,,Български демократичен център" (БДЦ) печели 194 общински съветника и 47 кмета на населени места. БДЦ печели изборите в общините Бобов дол и Гълъбово, и е трета политическа сила след ГЕРБ и БСП в общините Перник, Плевен, Самоков и Сунгурларе.

През октомври 2014 г. ПП ЛИДЕР участва в парламентарните избори за 43-тото Народно събрание в коалиция с ,,България без цензура" (ББЦ) и земеделците от ЗНС. Коалицията печели 15 депутатски мандата, а партията отбелязва най-големия си успех и излъчва петима народни представители. При сформирането на парламента, групата на ,,България без цензура" се преименува на ,,Български демократичен център" (БДЦ).

Още през декември 2014 г. Николай Бареков се отрича от парламентарната си група, с което се слага край на болните му амбиции ,,Аз съм бъдещият министър-председател" и на потресаващия от политическа гледна точка партиен фарс, свързан с възхода и падението на медийния ,,Батман" и неговата ,,България без цензура" (ББЦ). И ,,Слава Богу"! От самото начало на прехода никога не е имало нова политическа формация с подобен агресивен лидер, която да води още първата си, за щастие и последна, предизборна кампания с такъв огромен финансов и медиен ресурс.

След тоталния провал на ББЦ и нейния грандомански лидер, най-верните и сервилни ,,пажове" на Бареков не се поколебават да му теглят шута и да се прехвърлят на ,,топло местенце" в ,,новата" (стара) корпоративна бизнес партия ЛИДЕР около мощния енергиен бос, олигарха Христо Ковачки. Партия, която през април 2015 г. за една нощ също се преименува в партия ,,Български демократичен център" (БДЦ) и ще остане известна в политическия жаргон като ,,ДПС-2", поради споделената ,,философия" на контролирания вот.

Неслучайно съпредседатели на партията БДЦ стават точно Красимира Ковачка и Стефан Кенов. Биографиите им говорят сами за себе си и не се нуждаят от допълнителен коментар. Д-р Ковачка, сестра на Христо Ковачки е лекар кардиолог, шеф на болницата в Самоков вече няколко мандата и на БЧК в града. Член е на ръководството на ПП ,,ЛИДЕР" от неговото създаване. Бащата на Стефан Кенов, д-р Георги Кенов е кмет от ДПС втори мандат на бургаската община Сунгурларе.

На парламентарните избори през март 2017 г. БДЦ участва самостоятелно, като получава 0.09%., с което подписва и ,,смъртния" си партиен акт. Но 44-то НС не остава без ,,достоен" представител на контролирания корпоративен вот. Този път това е партията ,,Воля" на небезизвестния Веселин Марешки със собствена парламентарна група от 12 депутати, като ,,аптекарският и бензинаджийски" бос е и зам. председател на НС.

Партия ,,Воля" е с дълга корпоративна биография, която (интересно защо) поразително прилича на тази на ПП ,,ЛИДЕР". Създадена е през 2007 г. като партия под името ,,Либерален алианс", която днес е преименувана на ,,Воля". Нейният създател Веселин Марешки едва ли се нуждае от специално представяне. Той е собственик на аптеки в цяла България. Собственик е и на фирми за търговия с фармацевтични и козметични стоки. Притежава дялове в десетки компании с разнородна дейност. Има и интереси в спорта, бил е собственик на Локомотив Пловдив. През 2015 г. влиза и в бизнеса с бензиностанции.

На местните избори през 2007 г. Марешки е избран за общински съветник във Варна от листата на Ред, Законност и Справедливост (РЗС) на Яне Янев, като е бил и зам. председател на Общинския съвет. През 2012 г. прави коалиция с Яне Янев под името ,,За РЗС с Марешки", станала известна в политическия жаргон като коалиция ,,Ярешки"... На местните избори през 2011 г. Марешки участва като независим кандидат за кмет на Варна. Подкрепен е от националисти и леви партии и достига до балотаж с кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов.

И тук идва най-интересното. От всички 12 депутати в 44-то НС от партията на Веселин Марешки ,,Воля", само един не е свързан с бизнеса му или не е в семейни връзки с ключови личности от мрежата на едрия ,,аптекарски" бизнесмен. Всички останали са негови служители и/или съдружници. Какво по-убедително доказателство за успешно влизане в парламента на базата на контролиран корпоративен вот.

От всяка гледна точка, развитието на политически партии, в които работодатели, собственици, директори и менажери са едновременно и партийни босове, а техните подчинени работници, сътрудници и служители, заедно със семействата си, са партийните членове и техните избиратели, представлява изключително опасна тенденция, чието разрастване трябва да бъде прекратено още в зародиш.

Колкото и да се критикуват днешните олигархични индикации в българския политически живот, ние все още в момента се намираме в стадий, за който може да се каже, че нерегламентираните задкулисни взаимоотношения и сделки между политици и представители на бизнеса не са масово явление. Но съвсем друго е обаче, когато едрият бизнес навлезе масирано в политиката и има не 12, а 120 депутати в НС. Това вече е руският олигархичен модел!... Бог да ни пази от подобно развитие! Марешки и Ковачки са ни напълно достатъчни!

http://librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/prospects/bulgaria/3390-2019

Hatshepsut

Три електронни услуги пуска държавата за местните избори


Дъpжaвнa aгeнция ,,Eлeĸтpoннo yпpaвлeниe" пpeдocтaвя възмoжнocт зa зaявявaнe нa тpи eлeĸтpoнни aдминиcтpaтивни ycлyги, cвъpзaни c пpeдcтoящитe мecтни избopи нa 27 oĸтoмвpи 2019 г. Te мoгaт дa ce дocтъпвaт пpeз Eдинния пopтaл зa дocтъп дo eлeĸтpoнни aдминиcтpaтивни ycлyги нa ДAEУ, нa aдpec:

https://egov.bg/wps/portal/egov/services/civil-rights/access-and-transparency

Уcлyгитe ca:

,,Bпиcвaнe в избиpaтeл-ния cпиcъĸ пo нacтoящ aдpec" (пo чл. 36, aл. 1 и aл. 2 oт Избopния ĸoдeĸc);

"Глacyвaнe c пoдвижнa избиpaтeлнa ĸyтия" (пo чл. 37, aл. 1 и aл. 2 oт Избopния ĸoдeĸc)

,,Изĸлючвaнe oт cпиcъĸa нa зaличeнитe лицa пpeди пpeдaвaнe нa избиpaтeлния cпиcъĸ нa CИK" (чл. 39, aл. 2 и 3 Избopния ĸoдeĸc).

Зaявлeниятa зa тpитe eлeĸтpoнни ycлyги ce пoдaвaт нe пo-ĸъcнo oт 14 дни пpeди избopния дeн – 12.10.2019 г., пpeд cъoтвeтнитe opгaнитe (пo чл. 23, aл. 1 ИK). Уcлyгитe ca cвъpзaни eдинcтвeнo c пoдгoтoвĸaтa нa пpeдcтoящитe мecтни избopи и имaт ĸpaтĸoвpeмeнeн xapaĸтep, пopaди ĸoeтo нe ca peгиcтpиpaни в Aдминиcтpaтивния peгиcтъp и имaт cлyжeбни нoмepa нa ДAEУ.

Зa дa зaявитe пo eлeĸтpoнeн път ycлyгaтa, тpябвa дa имaтe инcтaлиpaнo нa ĸoмпютъpa cи Kвaлифициpaнo yдocтoвepeниe зa ĸвaлифициpaн eлeĸтpoнeн пoдпиc (KУKEΠ) или Kвaлифициpaн eлeĸтpoнeн пoдпиc (KEΠ), пpoфил в cиcтeмaтa ,,Eлeĸтpoннo вpъчвaнe" и  инcтaлиpaн нa ĸoмпютъpa Аdоbе Rеаdеr. Зa ycлyгитe нe ce дължи тaĸca.
Πoпълнeнaтa и пoдпиcaнa eлeĸтpoннa фopмa нa зaявлeниeтo ce изпpaщa чpeз Cиcтeмaтa зa cигypнo eлeĸтpoннo вpъчвaнe ĸъм избpaнaтa oбщинcĸa aдминиcтpaция. Πpeдocтaвянeтo нa тeзи ycлyги мoжe дa ce извъpшвa oт вcичĸи oбщинcĸи aдминиcтpaции, ĸoитo ca пpиcъeдинeни ĸъм пocoчeнaтa cиcтeмa, бeз дa имa дpyги изиcĸвaния ĸъм тяx. Cлeд пoлyчaвaнeтo нa зaявлeниeтo, cъoтвeтнaтa aдминиcтpaция cлeдвa дa извъpши нeoбxoдимитe дeйcтвия пo изпълнeниe пpoцeдypaтa нa избpaнaтa ycлyгa, cъглacнo изиcĸвaниятa нa Избopния ĸoдeĸc.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Предизборната кампания за местния вот: водосвети, концерти и обиколки за начало


Водосвети, концерти, представяне на платформи, обиколки из общините - така кандидатите за кметове и общински съветници у нас ще открият предизборната си кампания за местния вот на 27 октомври т.г. Макар че кампанията отдавна започна, официалното й начало е днес, а краят - на 25 октомври (още за кандидатите четете тук и тук).

Големите партии не дават подробности за плановете си за кампанията, но казват, че не планират централни официални събития за началото, а само обиколки на представители на националните ръководства по общини. Информация от срещите с избирателите ще бъде публикувана във фейсбук, където според партийци имало възможност да се прави и имиджова кампания на кандидатите. В ГЕРБ очакват премиерът Бойко Борисов да продължи практиката от европейските избори на излъчвания на живо във фейсбук профила му от обиколките му из страната. По традиция централният лъч на ДПС също ще обикаля в ключови за партията общини, но графикът не се съобщава.

Агитацията на език, различен от българския, е забранена. Разходите по кампанията на всеки от кандидатите за кмет на София могат да достигнат до 1 млн. лв., а в големите общини - между 100 и 500 хил. лв. Кампанията на всеки кандидат за общински съветник не може да струва не повече от 5000 лв.


В София: срещи с гражданите


На срещи с граждани и фейсбук кампания ще залагат основните кандидати за кмет на София. В част от събитията ще се включат кандидати за общински съветници и районни кметове. Към момента кандидатът на ГЕРБ и СДС за нов мандат Йорданка Фандъкова е дала заявка, че опонент ще й бъдат "манипулациите и популизма", а по време на кампанията се очаква да представя резултатите от работата си и следващите проекти за града. В неделя по обяд тя ще открие кампанията си зад НДК, където ще представи акценти от предизборната си програма. В щаба й са дългогодишните съветници и кандидати за нов мандат Малина Едрева, Елен Герджиков и Николай Стойнев.

Макар да бавеше обявяването на кандидатурата си, в последните няколко месеца като омбудсман Мая Манолова бе на протести в столицата и работеше и по общински теми. В последните седмици тя атакува Фандъкова за боклука, обществените поръчки и др. Очаква се основните теми в кампанията й да бъдат проблеми в общината. В щаба й работят хора от "Път на младите". Днес Манолова ще започне официалната си кампания с водосвет в църквата "Св. София", а утре в 18.30 ч в бяла шатра пред НДК ще говори с граждани за проблемите на София и решенията, които тя предлага. Тази вечер от 18 ч. в градската градина в столицата ще бъде представена листата с кандидати за общински съветници на БСП - една от партиите, които подкрепят кандидатурата на Манолова.

От месец и половина кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов обикаля на различни места в града, за да представя вижданията си за градоустройството, ремонтите, решаването на проблемите с местата в детските градини и мръсния въздух и др. Снощи той представи идеите си за София-столица на гражданите. През цялата кампания Игнатов планира да продължи срещите си с граждани, на които заедно да обсъждат решенията за различни проблеми на града. В събитията ще участват и кандидати на "Демократична България" за общински съветници.

Тази вечер в кино "Култура" кандидатът на "Спаси София" за кмет Борис Бонев ще представи План за София за 20 минути, в който ще акцентира върху мерки като по-добър градски транспорт, повече пешеходни зони, повече места за спорт и др. Кандидатът на ВМРО за кмет на столицата Ангел Джамбазки ще прави срещи в големите квартали и непланирани обиколки на места из града.


Из страната: всеки по желание


Всеки кандидат ще прави кампания по своя преценка, но съобразена със спецификата на региона - така от големите партии твърдят, че ще преминава агитацията за местния вот. Най-често се предвижда срещи и обиколки по градове и села, в които кандидатите да направят своите обещания към избирателите.

За начало на кампанията трима митрополити ще отслужат водосвет за здраве и успехи за кандидатите на ГЕРБ - митрополит Николай в Пловдив, митрополит Гавриил в Ловеч и митрополит Даниил във Видин. Водосвети ще има и на други места в страната, след което местните структури на ГЕРБ ще представят кандидатите и платформите си. В Кърджали в неделя ще има концерт на Тони Димитрова.

БСП също ще открива кампанията си по места - някъде ще представят кандидати и листа, някъде ще има концерти, но от "Позитано" 20 планират скромна кампания като цяло. В Русе, където социалистите са в коалиция "Обичаме Русе", в събота кампанията на кандидата за кмет Пенчо Милков ще бъде открита с концерт на БТР. Във Варна, където имаше скандали за листата с кандидати за общински съветници, откриването е в неделя. По график лидерът на БСП Корнелия Нинова и представители на ръководството ще обикалят из страната.

В събота "Демократична България" ще открие кампанията си в Сливен, а в неделя - в Пловдив. Кандидатите на коалицията ще залагат на срещи с хората. Срещи в страната ще правят и кандидатите на ВМРО.

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/09/27/3968453_predizbornata_kampaniia_za_mestniia_vot_vodosveti/

Лина

ДОСТ печели кметското управление в Хитрино, там кмет ще бъде същия идиот Нуридин Исмаил, на който ГЕРБерунгелите препълниха джоба.  :aha:
Нуридинчо е издиграт като кандидат на коалицията ДОСТ/БЗНС  :P