• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 January 2020, 03:13:34

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
9837 Posts

Шишман
785 Posts

Panzerfaust
210 Posts

Лина
187 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 62
  • Latest: gabyw6
Stats
  • Total Posts: 11550
  • Total Topics: 1208
  • Online Today: 35
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 14
Total: 14

  • Полезни съвети за здравето 5 0 5 1

Полезни съвети за здравето

Started by Panzerfaust, 18 June 2019, 03:17:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Panzerfaust

Колко вода трябва да пием дневно?

Всеки има индивидуална норма на потребление на вода. Препоръките за 1,5 или 2 литра на денонощие не са правило, а по-скоро ориентир. Как да преценим кое е оптималното количество вода за нас?

Определянето на дневната норма може да се изчисли много лесно, като се има предвид, че женският организъм се състои от 50-55% вода, а мъжкият - от 60-65 %:
- денонощна норма за потребление на вода при жените: 30 мл вода на килограм тегло;
- денонощна норма за потребление на вода при мъжете: 40 мл вода на килограм тегло;
Формулата се образува на база физиологичните загуби, които понася организмът, за да обезпечи функциите си ежедневно.

Кога трябва да увеличим консумацията на вода и с колко?
Количеството можем да изчислим, ако към горните показатели добавим:
- при тренировка: + 400-600 мл - когато сме физически активни, ние се потим по-често. Загубата на течности трябва да се компенсира. Добре е да се пие вода не само по време на активността, но и след нея.
- в горещите летни дни: + 400-600 мл - колкото по-топло е времето, толкова повече течност отделяме чрез потта.
- при надморска височина над 2500 м: + 400 мл - причините са много, някои от тях са по-честото уриниране и задъхването.
- при висока температура, повръщане, разстройство :+ 300-800 мл - организмът губи много течности и балансът трябва да бъде възстановен, за да не се влоши състоянието ни. Повече вода трябва да консумират и хората, които имат камъни в бъбреците или възпаление на пикочния мехур.
- при бременност и кърмене: + 500 мл - за бременните дневната норма на вода е + 500 мл, а при кърмещите жени: + 500 мл до 1 л.
- при пиене на кафе: + 500 мл на всяка чаша - продуктите, които съдържат кофеин, действат диуретично.
- при консумация на алкохол, сокове, безалкохолни водата трябва да е в количеството поета напитка - ако изпием 250 мл сок можем да балансираме с 250 мл вода.

За да си създадем правилен режим на потребление, можем да започнем със 150 мл вода на час и постепенно да увеличаваме това количество, за да влезем в собствената си норма.
https://offnews.bg/zdrave-i-krasota/kolko-voda-triabva-da-piem-dnevno-ne-ne-sa-2-litra-705558.html?fbclid=IwAR1UGBIHneyT4hhPQ4RAukphERLQDvdPWRmnNZ8gMqHoagAPuCvjRRC7lu4

Panzerfaust

Знае ли българинът колко е допустимото количество алкохол за консумация?

Преминаването от умерена консумация на алкохол към проблемно пиене и зависимост често пъти не е въпрос само на регулиране на тези два критерия, а и е резултат от множество психични и физиологични промени. Бързият скок към повишено количество на алкохолен прием и внушението за устойчивост на организма към вредоносния ефект от своя страна водят до развитието на зависимост.

Въпросът ,,Знае ли българинът колко е допустимото количество алкохол?", бе проучен от сдружение ,,Лига на умерените" под формата на представителна извадка, с цел да се установят нагласите и практиките на групите по отношение на честота и количество на прием на алкохол, да се установи колко от респондентите консумират алкохол, който надвишава нормите, зададени като нерискови от Световната здравна организация (СЗО) и имат ли респондентите ясна представа какви са допустимите норми за количество и честота на прием на алкохол без употребата му да е рискова за здравето им.

Данните от проучването на сдружение ,,Лига на умерените", проведено  през 2012 г. , сред  47% от жените и 53% от мъжете, живеещи в големи и много големи градове, сочат, че българинът дава категорична заявка, че няма представа от норма и умерена консумация на алкохол.

Почти половината от респондентите мъже приемат алкохол 3-5 пъти седмично, а 1/3 всеки ден, което е доста тревожна тенденция, позовавайки се на официални данни на СЗО, според които за увреждаща алкохолна консумация се счита прием на алкохол повече от 5 дни седмично, независимо от вида и количеството на приетия алкохол.

При близо 60% от жените честотата на прием на алкохол е 1-2 пъти седмично или веднъж на 2 седмици. 24% от респондентите индикират прекомерна консумация. 85% от респондентите са посочили, че не са готови да ограничат консумацията си на алкохол, едва 15% имат готовност да го направят.


В отговор на това общоприето погрешно мнение специалистите се позовават на стандартите наложени от СЗО. За умерена се приема консумацията на 190 мл бира с 5% съдържание на алкохол, малка чаша вино от 85 мл, чаша концентрат от 25 мл, малка чаша шери от 50 мл. Това са стандартни количества питиета. Стандартното питие съдържа една единица алкохол. Изхождайки от това определение една бира от 500 мл (5%) и чаша бяло вино от 175 мл съдържа 2 единици алкохол, бутилка червено вино от 750 мл включва 11 единици над нормата и бутилка концентрат от 700 мл дава цели 28 единици над умереното количество.

С цел по-ясно дефиниране на въпроса кога и при какви условия алкохолният прием става опасен СЗО избира 2 критерия за оценяване - количество и честота. За мъжа допустимият седмичен прием е не повече от 21 такива стандартни питиета (= 21 единици алкохол), за жената те са до 14. Всяко питие над това количество се класифицира като наднормено и водещо към проблемно пиене. Относно втория критерий честота на алкохолния прием над 4 дни седмично, независимо от количеството се счита за прекомерна.

Спрямо тези данни на СЗО сдружение ,,Лига на умерените" публикува тест за самостоятелна оценка на алкохолната консумация, така че всеки желаещ може да определи сам към коя рискова група спада. Тестът може да се открие на сайта на организацията на адрес www.umereni.bg, както и като приложение на фейсбук страницата на ,,Лига на умерените".


Според последните проучвания в България хората с тежка форма на алкохолна зависимост са около 350 000 хиляди,  като 30% от тях са за мъже и 20% жени в активна възраст. Това ни нарежда на 6-то място в Европа по прием на концентрати и на 15-то място в света по обща годишна консумация в литри на глава от населението.
https://www.puls.bg/zdrav-um-c-31/znae-li-blgarint-kolko-e-dopustimoto-kolichestvo-alkokhol-za-konsumatsiia-n-13477?fbclid=IwAR1pSJ57CqbsYwVufXTr-Rr6TvIxOd_jJgcvA6LxrIiTFz8JLZ0cSIuYQvM

Шишман

Алкохолът е вреден и доста опасен. През последните години почти спрях да пия.

Panzerfaust

Бирата е полезна за здравето, заявиха учени от 19 държави

Учени от 15 европейски държави, САЩ, Мексико, Нова Зеландия и Канада се обединиха, че бирата се отразява добре на здравето по време на 8-ия европейски симпозиум "Бира и здраве", организиран в Брюксел на 20 април, съобщиха от маркетингова агенция Ноубокс.

На конгреса бяха изнесени данни от изследвания, които доказват, че има връзка между понижаването на риска от смъртоносни заболявания на лица в зряла възраст и разумната, умерена консумация на бира.

"Проучванията ни показаха, че бирата има положително място в активния живот на съвременния европеец, ако се консумира в умерени количества. Проведените през последните години изследвания със 7447 пациенти за пореден път сочат, че умерената консумация на пиво намалява риска от затлъстяване, атеросклероза, кардиологични и съдови заболявания", заяви професор Рамон Еструх, автор на доклада "Бирата във фокуса на вниманието" и ръководител на десетки изследвания върху здравето и алкохола, осъществени от Медицинския университет на Барселона.

Не за първи път специално внимание беше обърнато на хидратиращото действие на нискоалкохолните и безалкохолни бири, които са подходящи за всеки повод и консуматор. Темата за рехидратация с пиво и ползите специално от бирите с 0 до 2% алкохолно съдържание беше представена от американския професор д-р Роналд Магхан.

Резултатите от провежданите вече 10 години изследвания от неговия екип показват, че безалкохолните и нискоалкохолни бири нямат диуретичен ефект, което ги прави особено подходящи за хидратация след спорт или тежки физически натоварвания.
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/birata-e-polezna-za-zdraveto-zaiaviha-ucheni-ot-19-dyrzhavi-2019622

Шишман

Вярваш ли го ? Нагласена работа.

Panzerfaust

Quote from: Шишман on 23 November 2019, 17:50:16Вярваш ли го ? Нагласена работа.
Доста изследвания показват, че умерената употреба на алкохол, особено на лек алкохол - вино или бира е полезна. Дълголетниците в рода ми също си пийваха винце, бира и ракийка. Подчертавам, говорим за умерена употреба.

Шишман

23 November 2019, 21:14:59 #6 Last Edit: 23 November 2019, 21:17:56 by Panzerfaust Reason: Премахнат двоен цитат
Quote from: Panzerfaust on 23 November 2019, 21:11:00Доста изследвания показват, че умерената употреба на алкохол, особено на лек алкохол - вино или бира е полезна. Дълголетниците в рода ми също си пийваха винце, бира и ракийка. Подчертавам, говорим за умерена употреба.
Начи  продължение на 4-ри години ми се случи да работя доста тежка работа по 9 даже 10 часа на ден. Та забелязах че даже една бира да изпия на вечеря на другият ден, ме няма никакъв. Същото наблюдавах и при други колеги дошли след мене. Идват , пият, после намаляват пиенето и накрая го спират, иначе не могат да работят. Та от тогава и мисля че пиенето дори и в малки количества: чаша бира или вино е доста вредно. Може и да бъркам, но така ми се струва.

Panzerfaust

Всичко е възможно, нещата опират до индивидуалност. Както казва една известна поговорка "това, което е добре за руснака, за немеца е смърт". И все пак, повтарям личните ми впечатления - дълголетниците в рода ми употребяваха алкохол.