• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

10 July 2020, 15:59:43

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10935 Posts

Шишман
2603 Posts

Panzerfaust
448 Posts

Лина
428 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15850
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 33
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 22
Total: 22

Полезни съвети за здравето

Started by Panzerfaust, 18 June 2019, 03:17:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Panzerfaust

18 June 2019, 03:17:54 Last Edit: 08 July 2020, 07:51:17 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка
Колко вода трябва да пием дневно?

Всеки има индивидуална норма на потребление на вода. Препоръките за 1,5 или 2 литра на денонощие не са правило, а по-скоро ориентир. Как да преценим кое е оптималното количество вода за нас?

Определянето на дневната норма може да се изчисли много лесно, като се има предвид, че женският организъм се състои от 50-55% вода, а мъжкият - от 60-65 %:
- денонощна норма за потребление на вода при жените: 30 мл вода на килограм тегло;
- денонощна норма за потребление на вода при мъжете: 40 мл вода на килограм тегло;
Формулата се образува на база физиологичните загуби, които понася организмът, за да обезпечи функциите си ежедневно.

Кога трябва да увеличим консумацията на вода и с колко?
Количеството можем да изчислим, ако към горните показатели добавим:
- при тренировка: + 400-600 мл - когато сме физически активни, ние се потим по-често. Загубата на течности трябва да се компенсира. Добре е да се пие вода не само по време на активността, но и след нея.
- в горещите летни дни: + 400-600 мл - колкото по-топло е времето, толкова повече течност отделяме чрез потта.
- при надморска височина над 2500 м: + 400 мл - причините са много, някои от тях са по-честото уриниране и задъхването.
- при висока температура, повръщане, разстройство :+ 300-800 мл - организмът губи много течности и балансът трябва да бъде възстановен, за да не се влоши състоянието ни. Повече вода трябва да консумират и хората, които имат камъни в бъбреците или възпаление на пикочния мехур.
- при бременност и кърмене: + 500 мл - за бременните дневната норма на вода е + 500 мл, а при кърмещите жени: + 500 мл до 1 л.
- при пиене на кафе: + 500 мл на всяка чаша - продуктите, които съдържат кофеин, действат диуретично.
- при консумация на алкохол, сокове, безалкохолни водата трябва да е в количеството поета напитка - ако изпием 250 мл сок можем да балансираме с 250 мл вода.

За да си създадем правилен режим на потребление, можем да започнем със 150 мл вода на час и постепенно да увеличаваме това количество, за да влезем в собствената си норма.
https://offnews.bg/zdrave-i-krasota/kolko-voda-triabva-da-piem-dnevno-ne-ne-sa-2-litra-705558.html

Panzerfaust

12 August 2019, 03:08:50 #1 Last Edit: 08 July 2020, 07:51:39 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка
Знае ли българинът колко е допустимото количество алкохол за консумация?

Преминаването от умерена консумация на алкохол към проблемно пиене и зависимост често пъти не е въпрос само на регулиране на тези два критерия, а и е резултат от множество психични и физиологични промени. Бързият скок към повишено количество на алкохолен прием и внушението за устойчивост на организма към вредоносния ефект от своя страна водят до развитието на зависимост.

Въпросът ,,Знае ли българинът колко е допустимото количество алкохол?", бе проучен от сдружение ,,Лига на умерените" под формата на представителна извадка, с цел да се установят нагласите и практиките на групите по отношение на честота и количество на прием на алкохол, да се установи колко от респондентите консумират алкохол, който надвишава нормите, зададени като нерискови от Световната здравна организация (СЗО) и имат ли респондентите ясна представа какви са допустимите норми за количество и честота на прием на алкохол без употребата му да е рискова за здравето им.

Данните от проучването на сдружение ,,Лига на умерените", проведено  през 2012 г. , сред  47% от жените и 53% от мъжете, живеещи в големи и много големи градове, сочат, че българинът дава категорична заявка, че няма представа от норма и умерена консумация на алкохол.

Почти половината от респондентите мъже приемат алкохол 3-5 пъти седмично, а 1/3 всеки ден, което е доста тревожна тенденция, позовавайки се на официални данни на СЗО, според които за увреждаща алкохолна консумация се счита прием на алкохол повече от 5 дни седмично, независимо от вида и количеството на приетия алкохол.

При близо 60% от жените честотата на прием на алкохол е 1-2 пъти седмично или веднъж на 2 седмици. 24% от респондентите индикират прекомерна консумация. 85% от респондентите са посочили, че не са готови да ограничат консумацията си на алкохол, едва 15% имат готовност да го направят.


В отговор на това общоприето погрешно мнение специалистите се позовават на стандартите наложени от СЗО. За умерена се приема консумацията на 190 мл бира с 5% съдържание на алкохол, малка чаша вино от 85 мл, чаша концентрат от 25 мл, малка чаша шери от 50 мл. Това са стандартни количества питиета. Стандартното питие съдържа една единица алкохол. Изхождайки от това определение една бира от 500 мл (5%) и чаша бяло вино от 175 мл съдържа 2 единици алкохол, бутилка червено вино от 750 мл включва 11 единици над нормата и бутилка концентрат от 700 мл дава цели 28 единици над умереното количество.

С цел по-ясно дефиниране на въпроса кога и при какви условия алкохолният прием става опасен СЗО избира 2 критерия за оценяване - количество и честота. За мъжа допустимият седмичен прием е не повече от 21 такива стандартни питиета (= 21 единици алкохол), за жената те са до 14. Всяко питие над това количество се класифицира като наднормено и водещо към проблемно пиене. Относно втория критерий честота на алкохолния прием над 4 дни седмично, независимо от количеството се счита за прекомерна.

Спрямо тези данни на СЗО сдружение ,,Лига на умерените" публикува тест за самостоятелна оценка на алкохолната консумация, така че всеки желаещ може да определи сам към коя рискова група спада. Тестът може да се открие на сайта на организацията на адрес www.umereni.bg, както и като приложение на фейсбук страницата на ,,Лига на умерените".


Според последните проучвания в България хората с тежка форма на алкохолна зависимост са около 350 000 хиляди,  като 30% от тях са за мъже и 20% жени в активна възраст. Това ни нарежда на 6-то място в Европа по прием на концентрати и на 15-то място в света по обща годишна консумация в литри на глава от населението.
https://www.puls.bg/zdrav-um-c-31/znae-li-blgarint-kolko-e-dopustimoto-kolichestvo-alkokhol-za-konsumatsiia-n-13477

Шишман

Алкохолът е вреден и доста опасен. През последните години почти спрях да пия.

Panzerfaust

Бирата е полезна за здравето, заявиха учени от 19 държави

Учени от 15 европейски държави, САЩ, Мексико, Нова Зеландия и Канада се обединиха, че бирата се отразява добре на здравето по време на 8-ия европейски симпозиум "Бира и здраве", организиран в Брюксел на 20 април, съобщиха от маркетингова агенция Ноубокс.

На конгреса бяха изнесени данни от изследвания, които доказват, че има връзка между понижаването на риска от смъртоносни заболявания на лица в зряла възраст и разумната, умерена консумация на бира.

"Проучванията ни показаха, че бирата има положително място в активния живот на съвременния европеец, ако се консумира в умерени количества. Проведените през последните години изследвания със 7447 пациенти за пореден път сочат, че умерената консумация на пиво намалява риска от затлъстяване, атеросклероза, кардиологични и съдови заболявания", заяви професор Рамон Еструх, автор на доклада "Бирата във фокуса на вниманието" и ръководител на десетки изследвания върху здравето и алкохола, осъществени от Медицинския университет на Барселона.

Не за първи път специално внимание беше обърнато на хидратиращото действие на нискоалкохолните и безалкохолни бири, които са подходящи за всеки повод и консуматор. Темата за рехидратация с пиво и ползите специално от бирите с 0 до 2% алкохолно съдържание беше представена от американския професор д-р Роналд Магхан.

Резултатите от провежданите вече 10 години изследвания от неговия екип показват, че безалкохолните и нискоалкохолни бири нямат диуретичен ефект, което ги прави особено подходящи за хидратация след спорт или тежки физически натоварвания.
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/birata-e-polezna-za-zdraveto-zaiaviha-ucheni-ot-19-dyrzhavi-2019622

Шишман

Вярваш ли го ? Нагласена работа.

Panzerfaust

Quote from: Шишман on 23 November 2019, 17:50:16Вярваш ли го ? Нагласена работа.
Доста изследвания показват, че умерената употреба на алкохол, особено на лек алкохол - вино или бира е полезна. Дълголетниците в рода ми също си пийваха винце, бира и ракийка. Подчертавам, говорим за умерена употреба.

Шишман

23 November 2019, 21:14:59 #6 Last Edit: 23 November 2019, 21:17:56 by Panzerfaust Reason: Премахнат двоен цитат
Quote from: Panzerfaust on 23 November 2019, 21:11:00Доста изследвания показват, че умерената употреба на алкохол, особено на лек алкохол - вино или бира е полезна. Дълголетниците в рода ми също си пийваха винце, бира и ракийка. Подчертавам, говорим за умерена употреба.
Начи  продължение на 4-ри години ми се случи да работя доста тежка работа по 9 даже 10 часа на ден. Та забелязах че даже една бира да изпия на вечеря на другият ден, ме няма никакъв. Същото наблюдавах и при други колеги дошли след мене. Идват , пият, после намаляват пиенето и накрая го спират, иначе не могат да работят. Та от тогава и мисля че пиенето дори и в малки количества: чаша бира или вино е доста вредно. Може и да бъркам, но така ми се струва.

Panzerfaust

Всичко е възможно, нещата опират до индивидуалност. Както казва една известна поговорка "това, което е добре за руснака, за немеца е смърт". И все пак, повтарям личните ми впечатления - дълголетниците в рода ми употребяваха алкохол.

Шишман

Упражнения за кръста. Дори и да не ви боли, пак трябва да ги правите профилактично поне 2 пъти в седмицата. Отнемат по 5 мин. и е добре да ги правите преди лягане - да се разпусне напрежението.
Упражненията ги има  ю-туба на руски, но е разбира.

Panzerfaust

Как да се предпазим от коронавирус?

Какво представлява новият коронавирус?

Новият коронавирус, временно наричан 2019-nCoV, е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човек.

Произход на коронавирусите?

Коронавирусите циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората и могат евентуално да се предават от човек на човек.

Как се предава вирусът?

Въпреки че източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Все още няма достатъчно епидемиологична информация, но се смята, че вирусът се предава главно по въздушно-капков път, при  кихане и кашляне.

Инкубационният период за коронавирус 2019-nCoV (т.е. времето от контакта с болен и появата на симптоми) засега е от 2 до 14 дни.

Какви са симптомите на короновируса?

Според досегашната информация симптомите са подобни на тези на сезонния грип:

треска;

температура;

кашлица;

затруднено дишане;

мускулни болки и

отпадналост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, остра бъбречна недостатъчност и сепсис, които могат да доведат до фатален изход.

По-предразположени към заразяване с вируса са малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания като хипертония, сърдечни и чернодробни заболявания, диабет и др.

Как да се предпазим от заразяване?

•    Избягвайте контакт с болни хора, особено ако имат кашлица;

•    Спазвайте стриктно хигиенните правила по отношение на ръцете и на храната. Мийте ръцете си често и правилно със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на спиртна основа преди всяко хранене, след използване на тоалетна и след всеки контакт с животни и с болни хора;

•    Избягвайте да докосвате с немити ръце очите, носа и устата си;

•    Обработвайте на висока температура продуктите от животински произход;

•    Проветрявайте често;

•    Почиствайте подовете и други повърхности с дезинфекциращи препарати;

•    Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

•    Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекцията, особено от тези, които са вече болни.

Има ли ваксина срещу 2019-nCov?

Все още няма ваксина срещу коронавируси, включително щам 2019-nCoV. Ето защо е много важно да се предпазим от инфекция или да възпрепятстваме по-нататъшното разпространение на заразата.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за..." на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

Aктуална информация за разпространението на новия коронавирус можете да получите от сайта на Министерство на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/

https://www.redcross.bg/news/view?nwid=23974

Лина

И аз имам идея как да се предпазите от коронавирусът  :laugh:
Ако спазвате изолацията, пазаруването остава единствената опасност за заразяване.
В магазина влизаме с маска и ръкавици, покупките ще се намърсят както от хората, които са ги подреждали, така и от вас, така и от касиерката, която ги маркира, и от количката за това прибирате ги в торбата и се прибирате. След като отключите и отворите вратата, махате ръкавиците и влизате в къщи, измивате си ръцете. След това с памук напоен със спирт или ракия изчиствате дръжките на вратата. Пак миене на ръцете.
Подготвяте плота в кухнята, където нареждате буркани за храните тип подправки, захар, брашно... отваряте пакета и изсипвате съдържанието в бурканите или съдовете без да ги докосвате.
Пакетираните храни, да сега трябва да си купувате вакуумирано сирене, кашкавал, наденица....... измивате на мивката като пускате водата държейки кърпичка, за да не пипате кранчето или каквото е там. Измивате опаковките със веро и ги оставяте на терасата да съхнат. Картонени кутии със сокове и мляко почистете по същия начин. Безалкохолно и сладки (примерно вафли) купувайте на цели стекове – шест безалкохолни все ще ви потрябват, махате опаковката на стека и с чисти ръце или пак със кърпичка ги вадите; вафлите и сладките купувайте индивидуално опаковани тип barni, за да може като отделите картона да са чисти и опаковани.
Сега не е момента да си подбираме.
Така всички торби и опаковки се изхвърлят, сега вече с чисти ръце пак се прави дезинфекция на бравите, плота в кухнята, телефона (ако не можете да отивате до магазина без телефон), на ключовете, тях може да не ги чистите, ако ги оставите на вратата и не ги пипате до следващото излизане. Последно се чисти пода с препарат или лек разтвор на белина. При тази схема на работа естествено, че няма да ми се пазарува всеки ден, а веднъж на 4-5 дена.

Дрехите аз ги оставям на портманто на стълбите, защото като единствен апартамент на етажа съм ги превзела, ама какво да правите вие. С дезинфектант се почистват ръкавите в долната част към ръцете както и частта около яката, където най – често хващате якето при обличане и събличане, закачане. После го оставяте със закачалка на терасата.

Психарско е, но не виждам друг начин.

Шишман

Quote from: Лина on 22 March 2020, 21:53:12И аз имам идея как да се предпазите от коронавирусът  :laugh:
Ако спазвате изолацията, пазаруването остава единствената опасност за заразяване.
В магазина влизаме с маска и ръкавици, покупките ще се намърсят както от хората, които са ги подреждали, така и от вас, така и от касиерката, която ги маркира, и от количката за това прибирате ги в торбата и се прибирате. След като отключите и отворите вратата, махате ръкавиците и влизате в къщи, измивате си ръцете. След това с памук напоен със спирт или ракия изчиствате дръжките на вратата. Пак миене на ръцете.

Така е, ама е страшно досадна и дълга процедура. За сега не сме го правили, ама след всеки пазар треперя, та май по-добре да го правим.

Panzerfaust

Какво може да ни причини слънцето на плажа и как да изберем подходящи слънцезащитен продукт?

Когато посягаме към рафта за слънцезащитен продукт, първо трябва да внимаваме за етикетите по кремовете, съветват специалистите. Навсякъде има надписи за фактора за предпазване от слънце. Най-важното – какво означава SPF фактор? Това е Sunburn Protection Factor – фактор за предпазване от слънчево изгаряне, и е начин да се измери доколко едно средство за слънцезащита предпазва кожата от ултравиолетови лъчи. А те от своя страна са различни типове, като например UVB – или облъчването, което причинява слънчево изгаряне и може в по-дългосрочен план да доведе до рак на кожата.

Ако на продукта е изписан фактор 6 до 30, то важи правилото – ,,Колкото по-висок е SPF факторът, толкова по-малко UVB лъчи достигат кожата ни". Разбира се, без да се заблуждаваме, че ако си купим крем със SPF100, ще си осигурим целодневна защита на плажа. По-високите фактори – например, над 50 и повече, се препоръчват за хора с по-светла и чувствителна кожа, светла коса и очи, които изгарят за по-малко от 5 минути на слънце, в случай че не са нанесли слънцезащитен крем и в повечето случаи не получават слънчев загар. За хората с нормална кожа и по-тъмни коси дерматолозите препоръчват да се използва слънцезащитен крем със SPF фактор между 15 и 30. Тук трябва да се вземе предвид и в кой летен месец и колко близо до Екватора ще почиваме. В Европа слънцето е най-силно в средата и края на юни – именно тогава трябва да се използват по-високите слънцезащитни фактори, и най-слабо в последните седмици на август.

Какво количество слънцезащитен крем трябва да нанасяме и колко често?

Според д-р Айлин Шеф, специалист по клинична и естетична дерматология, хората често не използват достатъчно количество слънцезащитен крем, за да покрият всички области, които са подложени на действието на ултравиолетовите лъчи. Един от най-изтъкнатите дерматолози в България, доц. Кирил Праматаров", казва, че за да се постигне степента на защита, указана чрез слънцезащитния фактор, е необходимо да се нанасят 2 мг слънцезащитен продукт на квадратен сантиметър. Това е около 36 грама или 6 пълни чаени лъжички за тялото на възрастен човек. Той споделя, че проучване на Българско дерматологично дружество (БДД) показва, че българите обикновено използват около половината от това количество.

Какво могат да причинят честите изгаряния през лятото?

Два са основните риска за здравето при периодично излагане на слънце без защита на кожата - поява на слънчева алергия и риск от развитие на меланом в бъдеще. Естествено понякога и само едно изгаряне може да доведе до тежки усложнения с висока температура, гадене и повръщане и в резултат на това – дехидратация на организма.

Според анкетираните дерматолози, епизодичните, но тежки изгаряния на кожата представляват много по-голяма опасност за децата, в сравнение с честото излагане на слънце, но в умерени граници. При децата този тип изгаряния могат да имат особено тежки последствия, тъй като според редица международни изследвания, има пряка връзка между появата на рак на кожата и честите тежки изгаряния в ранна възраст.

Колкото и клиширано да звучи, всички анкетирани дерматолози съветват да се приемат повече течности, да не се излагаме на слънце между 11 и 16 часа и да носим светли и по-свободни дрехи през лятото. Шапката и слънчевите очила също трябва да са неизменна част от облеклото ни.

Важно е също така след излагане на слънце да хидратираме кожата добре с подходящи кремове за след слънце. Основна цел на тези продукти е да подхрани кожата ни след излагането на слънчевите лъчи. Те съдържат витамин Е, пантенол или други съставки, които помагат за бързо хидратиране и регенериране на кожата.
http://www.moreto.net/novini.php?n=399297