• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

25 May 2020, 16:40:00

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10615 Posts

Шишман
1907 Posts

Panzerfaust
331 Posts

Лина
288 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 14031
  • Total Topics: 1246
  • Online Today: 54
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 46
Total: 46

avatar_Hatshepsut

Издигат паметник на българския хан Котраг в Татарстан

Started by Hatshepsut, 20 April 2019, 09:47:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Издигат паметник на българския хан Котраг в Татарстан

Статуята ще гледа към град Болгари – някогашната столица на Волжка България


На официална делегация между представителите на фондация "Въздигане" и кметството на град Тетюши, Татарстан се избра местоположението и датата на поставянето на паметника на хан Котраг – 27.07.2019 г. Паметникът ще бъде поставен на връх над река Волга с директен изглед към град Болгар, някогашната столица на Волжка България. На брега на Волга акостират повече от 100 кораба на сезон, а всички туристи слизат да разгледат града като започват първо от върха. На мястото, където ще бъде поставен паметника изследванията сочат, че някога е имало селище, а местните определят мястото като енергийна точка за града си.

Поставянето на паметника полага начало на партньорство между двете страни за възстановяване на съвместната ни история и култура на автентичен и разбираем език, както и създаване на условия за посещение и културен обмен. Събитието ще бъде отбелязано с няколкодневен фестивал, целящ да покаже интересни запазени обичаи, традиции, фолклор, дрехи, възстановки, както от местните народи, живеещи в Татарстан, така и от България. Тези събития се стремят да поддържат активна паметта на народите, населяващи земи, отвоювани от нашите предводители.

Непосредствено преди откриването на този обект, от 5-ти юни до 9-ти юни ще се отбележи четвъртата годишнина от поставянето на паметник на хан Алцек в италианското селце Челе ди Булгерия, инициатива, задвижена отново от фондация " Въздигане" и Ивелин Михайлов, член на фондацията и изп. Директор на Исторически парк АД, чието откриване е в същия месец – 22-ри юни край град Варна. Паметникът на хан Алцек е първият паметник, поставен на български владетел на чужда територия, където някога са се заселили великите българи. Град Челе ди Булгерия се намира в подножието на планина Булгерия, а част от местното население учи български език и дори пее нашия химн, с който посреща българските гости, честващи годишнината на хан Алцек всяка година.

http://inews.bg/

Hatshepsut

Изграждане на паметник на кан Котраг в гр. Тетюши, Волжка България


Преди 2 години започнахме работа по създаването на паметник на кан Котраг във Волжка България, Татарстан, гр. Тетюши. Смята се, че Волжка България е основана около 660г. от прабългарския кан котраг - един от синовете на кан Кубрат. Вече имаме разрешение и избрано място за неговото поставяне , благодарение на нашите приятели от Република Татарстан.

Открити са над 2000 волжко-български паметници от X-XIV в., от които около 9000 селища и 190 укрепени селища, от които 700 селища и 170 укрепени селища  са от предмонголския период. Паметниците са главно на територията на съвременния Татарстан, както и на Уляновска (200), Самарска (160), Пензенска (70) области и Чувашия (70).

Преди 4 години поставихме скулптура на кан Алцек - първата такава на български владетел, поставена извън територията на нашата страна в Италия, Челе ди Булгерия.

Сега на другия край на света - на границата между Европа и Азия ще има още един паметник на българщината - този на кан Котраг. Така постепенно започваме да поставяме символи на великите стари български земи, които няма да останат само в учебниците по история. Днес част от жителите на Татарстан отново се връщат към древните си корени и предпочитат да се наричат българи. В Татарстан и Чувашия се правят опити за преименуване на двете републики във Волжка България. Този паметник ще даде надежда и сили на всички българи, които са запазили своето самосъзнание по тези земи.

С тази прекрасна новина ние, от фондация ,,Въздигане" стартираме кампания. Набираме доброволци, които да помогнат да съберем средствата за да изградим паметник на кан Котраг. Нашата цел е да го поставим през месец юли 2019 година и да организираме фестивал.

Така българите ще ходят по техните родни места от Волжка България до Италия.

Нека събудим духа си на родолюбци, да бъдем горди и достойни за своята принадлежност към българския народ!

https://vazdigane.bg/Campaign/Details/14

Hatshepsut

Издигат паметник на кан Котраг в гр. Тетюши, с директен изглед към град Болгар


През Юли тази година в град Тетюши, Татарстан, над река Волга ще бъде издигнат паметник на хан Котраг с директен изглед към град Болгар, някогашната столица на Волжка България. На брега на Волга акостират повече от 100 кораба на сезон, а всички туристи слизат да разгледат града като започват първо от върха. На мястото, където ще бъде поставен  паметника изследванията сочат, че някога е имало селище, а местните определят мястото като енергийна точка за града си.

  Събитието ще бъде отбелязано с няколкодневен фестивал, целящ да покаже интересни запазени обичаи, традиции, фолклор, дрехи, възстановки, както от местните народи, живеещи в Татарстан, така и от България. Тези събития се стремят да поддържат активна паметта на народите, населяващи тези земи.

  Хан Котраг е вторият син на кан Кубрат от прабългарски род Дуло. След разпадането на Велика България той се заселва заедно с племето котраги (кутригури) на север по река Волга и основава Волжка България.

  Инициатори на това събитие са фондация ,,Въздигане" в лицето на Ивелин Михайлов съвместно с кметството на град Тетюши.

  Непосредствено преди откриването на този обект, от 5-ти до 9-ти юни ще се отбележи четвъртата годишнина от поставянето на паметник на хан Алцек в италианското селце Челе ди Булгерия.

https://astraplus.live/blog/otkrivat-pametnik-na-han-kotrag-nad-reka-volga-s-direkten-izgled-kam-grad-bolgar.html