• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

08 March 2021, 05:33:30

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12474 Posts

Шишман
4458 Posts

Panzerfaust
736 Posts

Лина
675 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 125
  • Latest: sw
Stats
  • Total Posts: 20092
  • Total Topics: 1323
  • Online Today: 141
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 17
Total: 17

avatar_Hatshepsut

Алманах Македония - фототипно издание от 1931г.

Started by Hatshepsut, 15 October 2018, 20:34:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutАлбумът - алманах ,,Македония", издаден 1931 г., е предназначен за чуждия свят - да се види какво е Македония и че всичко е българско.
    Културно-историческото наследство е българско, националноосвободителното движение е българско, училищата са български, черквите са български, самата природа, наименованията, топонимията са български
              проф. Д. Гоцев

Албум-алманах ,,Македония", издаден 1931 година, след което инкриминиран, изземан от библиотеки и унищожаван, днес отново е издаден.

В превратностите на историята оригиналното издание се е превърнало в библиографска рядкост и затова решихме по повод 105-годишнината от Илинденско-преображенското въстание и на 115-та година от създаването на МВРО да преиздадем алманаха ,,Македония", заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той уточни, че в изданието са допълнения събитията след 1931, отразяващи революционната борба на ВМРО до 40-те години, освобождението на Македония 1941 година.

Инициаторите - ВМРО, представиха в парламента новото издание, което както и оригиналът е луксозно.

,,Книгата е много сериозно историческо свидетелство, в нея са показани българските училища, носии, революционни дейци, борци за свобода", изтъкна Каракачанов.

Той подчерта, че оригиналната книга е излязла освен на български и на тогавашния дипломатически език - френски и че и тогава, и сега смисълът на книгата е един и същ - да е не само хронология на историята на българите в Македония, но и свидетелство и доказателство за съвременния свят и бъдещите поколения, че Македония е била и остава част не само от българската кауза, но и от българското културно етническо пространство.

Изданието съдържа над 3 500 фотоса - голяма част от които са вече уникални, защото оригиналите са изгубени след 1944 година, когато архивът на македонския научен институт е разхвърлян и унищожен, отбеляза Костадин Костадинов от ВМРО - Варна и един от инициаторите на издаването.

,,От новото издание на книгата  разчитаме да започне една нова политика, поне една елементарна пропаганда на българската кауза и българската истина за българската национална идентичност по света", каза Костадинов.

По думите му книгата е елегантен, културен отговор на всичко невярно, което се е говорило.

Книгата е неоспорим довод в защита на българщината в Македония, подчерта той и съобщи, че при представянето й в Македония не е имало абсолютно никакви провокации и проблеми.
,,Няма как да има провокации срещу истината. Този алманах е железен довод за нашата кауза", изтъкна Костадинов.

Той уточни, че алманахът ,,Македония" не се отнася до днешната Република Македония.

От географската област Македония днешната Република заема 1/3, половината е в днешна Гърция, около 15% в България и една малка част в Албания.

В днешна Македония живеят над половин милион българи и селата, където са живели и преди, са отбелязани в алманаха.
Там (в алманаха) са всяка планина, долина, крепост, църкви, манастири, училища", посочи Костадинов.

Албумът - алманах ,,Македония", издаден 1931 г., е предназначен за чуждия свят - да се види какво е Македония и че всичко е българско.
Културно-историческото наследство е българско, националноосвободителното движение е българско, училищата са български, черквите са български, самата природа, наименованията, топонимията са български, изтъкна проф. Димитър Гоцев.

Изданието от 1931 по думите му е ,,върхът на усилията на македонските българи да запознаят европейското обществено мнение с Македония".

,,Албумът-алманах Македония" стана книга на книгите, на българската защита на истината за Македония", заяви професорът.

Проф. Гоцев каза, че предстои издаване на алманаха на английски език и изрази надежда един ден да бъде връчен на всеки депутат в Европейския парламент.

,,Това ще е най-големият принос на идеята ни да запознаем днешната европейска съвет по нашите национални въпроси и ще е един отговор на всички тези, които фалшифицират до ден днешен историята, каза професорът.

Той изтъкна, че до този момент никой учен или дипломат не смее да вземе отношение по тази книга, тъй като тя е съставена и приета от света като едно откровение, което не може да бъде фалшифицирано.

Смятам, че и за в бъдеще и английското издание ще стане книга на книгите и ще служи на българската национална кауза така, както е замислена то тези, които я издават", добави Димитър Гоцев.

Десетки учени от Македонския научен институт са работили в края на 20-те и началото на 30-те години за издаването на алманаха.

Редакционният комитет обхваща повече от 100 души, които са събирали материални от цял свят, включително от емигрантски общности на българи от Македония в Австралия, Канада, Европа, България.

https://news.bg/bulgaria/kniga-na-knigite-za-balgarshtinata-v-makedoniya.html

:bgflag:

HatshepsutАлманахът е преработено и допълнено фототипно издание на алманах ,,Македония" от 1931 г. Книгата представя Македония в цялост в периода до 1931 . Описани са всички географски забележителности, църкви и представлява цялостна енциклопедия на Македония.

В превратностите на историята оригиналното издание се е превърнало в библиографска рядкост и затова решихме по повод 105-годишнината от Илинденско-преображенското въстание и на 115-та година от създаването на ВМРО да преиздадем алманаха ,,Македония", заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.Той уточни, че в изданието са допълнения събитията след 1931, отразяващи революционната борба на ВМРО до 40-те години, освобождението на Македония 1941 година.

Изданието съдържа над 3 500 фотоса - голяма част от които са вече уникални, защото оригиналите са изгубени след 1944 година, когато архивът на македонския научен институт е разхвърлян и унищожен, отбеляза Костадин Костадинов от ВМРО - Варна и един от инициаторите на издаването. По повод 105 години от Илинденското въстание, ВМРО инициира фототипно преиздаване на оригинала с цел неговото представяне като необорим исторически документ от епохата между двете световни войни пред българската и международната общественост.

Електронният вариант на книгата представлява .pdf файл с големина 614 MB.

Свали от тук -
http://zamunda.net/download.php/133371/Almanah%20Screen.pdf.torrent

Hatshepsut

Може да изтеглите Алманах Македония от нашата Download-секция (файлът е около 90 MB):

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=252