• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

12 November 2019, 21:52:10

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 10760
  • Total Topics: 1179
  • Online Today: 41
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 1
Guests: 24
Total: 25

Баба Марта в Македония

Started by Hatshepsut, 01 March 2019, 21:14:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

В Битоля се изработваха мартеници по повод празника на Баба Марта


Сдружението за Македонско-Българско приятелство от Битоля, вчера организира събитие на което бяха изработени мартеници по повод утрешния тpaдициoнeн бългapcĸи пpaзниĸ, 1 март - деня на пристигането на Баба Марта. Събитието се проведе в просториите на Сдружението в Битоля, за пета поредна година и вече се превърна в една хубава традиция.

Председателката на сдружението за Македонско-Българско приятелство от Битоля, г-жа Маринела Петреска, подчерта че организирането на събитие за изработване на мартеници, има за цел да съхранява вековните традиции на българите, които в това модерно време все повече започват да изчезват.В днешна Северна Македония вече се усеща, че едно поколение има подзаборавено старите обичаи, включително и този за изработка на мартеници. Хората, които днес са на около четиридесет години, си спомнят за обичая на правене и вързване на мартеници, който им бе предаван от тяхните баби и дядовци. Но днешните деца и младежи, все по-малко имат възможност в техните семейства да изпитат радостта от старата традиция на изработка на мартеници.

На събитието участваха ученици от няколко основни и средни училища от Битоля и околностите, заедно с тяхните учителки. Между другите, присъстваха и ученици от основното училище ,,Кочо Рацин" от село Долно Сърбци и от училището в село Беранци. В изработването на мартениците взеха участие и ученици от средните училища в Битоля, т.е. от средното медицинско училище и от икономическото училище в града. Те направиха много мартеници, а изработиха и прекрасни фигури на Пижо и Пенда.В края на събитието, всички присъстващи получиха патриотични календари изработени от сдружението ,,Братство-Хайдути".

Представители на сдружението за Македонско-Българско приятелство ще подарят всички мартеници, които бяха направени на вчерашното събитие, на гостите които ще присъстват на утрешния тържествен прием, който ще бъде организиран от Генералното консулство на България в Битоля. Традиционният прием се организира всяка година по повод Националния празник на България, 3 март - денят на освобождението на страната от турско робство.https://www.glaspress.rs/в-битоля-се-изработваха-мартеници-по-п/