• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 September 2020, 08:39:08

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11492 Posts

Шишман
3255 Posts

Лина
563 Posts

Panzerfaust
533 Posts

Long time ago
503 Posts

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 17299
  • Total Topics: 1284
  • Online Today: 57
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 40
Total: 40

Археологически находки от Древен Египет

Started by Hatshepsut, 02 August 2018, 13:26:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

РОЗЕТСКИЯТ КАМЪК – КОЙ И КАКВО Е НАПИСАЛ?


Древната египетска цивилизация ни е оставила много загадки, някои от тях все още неразгадани. Други имат по-щастлива съдба и знаем почти всичко за тях. Една от тези разшифровани загадки е Розетският камък.

Розетският камък представлява къс от плосък черен базалт, намерен при разкопки в древна крепост близо до малкото градче Розета край Нил в самия край на ХVІІІ век. Върху 750 килограмовата базалтова скала е гравиран текст с едно и също съдържание, но изписан на три езика.

Древноегипетските йероглифи са официалният начин за изписване на всякакви важни документи и това е първият език, на който е писано. Демотичната народна писменост предава местния говорим език, а старогръцкият е третият използван език. Той е майчиният език на династията на Птолемеите, управлявали Египет по времето на гравиране на текста.

Благодарение на този не толкова забележителен в началото паметник биват разчетени неразбираемите дотогава за лингвистите египетски йероглифи. Върху превода работят както френски учени, така и английски лингвисти, които разглеждат на място гравираните надписи, след като Розетският камък попада в Британския музей благодарение на победата на британците над французите в Египет.

Щастието обаче се усмихва на френския лингвист Жан-Франсоа Шамполион, който съобщава, че е разчел надписите 23 години след откриването на камъка.

Както самото откриване на базалтовата каменна гравюра, така и нейното разчитане са много важни, защото отварят пътя за тълкуване на още много неразбираеми дотогава писмени паметници на египетската цивилизация.

Кой и какво е написал върху Розетския камък?

Смята се, че върху камъка от Розета са оставили надпис група египетски жреци в чест на управляващия фараон. Те изброяват и възхваляват добрите неща, направени от наместника на боговете за храмовете и за народа на древен Египет.

Предполага се, че времето, когато са издялани надписите, съвпада с управлението на един от владетелите от династията на Птолемеите, а именно Птолемей V Епифан. Той е петият поред фараон от династията, известна с кръвосмесителните бракове. Самият възхваляван фараон е син на Птолемей ІV и неговата сестра и съпруга Арсиноя ІІІ.

По времето, когато е гравиран камъкът, е имало традиция да се изписват текстовете на повече от един език и това подпомага работата на лингвистите. Разбирането, че йероглифите са служили най-вече за царска или религиозна информация и са били разбираеми само за около един процент от хората тогава, идва благодарение на този начин на изписване на текстовете.

Според древните египетски закони указите на владетеля са толкова важни, че са изписвани на твърд камък на свещен език, на роден и на старогръцки. Всичко това подпомага и науката египтология.

http://svetovnizagadki.com/

Hatshepsut

В Египет откриха много древни предмети и мумии на животни


В събота администрацията по египетските антики откри голям склад от мумифицирани животни, включително най-големият бръмбар скарабей в древния некропол Сакар, на юг от Кайро.В склада  се намираха древни артефакти, включително маски, статуи и мумифицирани котки, крокодили, кобри и птици. Генералният секретар на Върховния съвет по антики Мостафа Вазири, който ръководи мисията, заяви, че те също са открили гробница, принадлежаща на дворцовия свещеник от пета династия ,,Уахти". Вазири каза също, че компютърно-томографските изследвания, направени на пет от най-големите мумифицирани котки, са разкрили, че има голяма вероятност те да са лъвчета, според размера и формата на костите. Министърът по антики Халед ал-Анани също каза, че френският египтолог Ален Зиви преди това е открил скелет на лъв в района. Откритието включва около 75 дървени и бронзови статуи на котки. Сакара служи като некропол за Мемфис, столицата на древен Египет повече от две хилядолетия. Древните египтяни мумифицирали хората, за да запазят телата им за отвъдното, докато мумиите на животни са били използвани като религиозни приноси.

копирано от: https://debati.bg/v-egipet-otkriha-mnogo-drevni-predmite-i-mumii-na-zhivotni/


В Египет откриха множество древни мумии на животни

Hatshepsut

Вълнен чорап на 1700 години разказва за древноегипетската мода


Този раиран вълнен чорап е намерен на сметище по време на археологически разкопки през 1913 – 1914 г. в египетския град Антинопол, под ръководството на английския папиролог Дж. М. Джонсън под егидата на Фонда за проучване на Египет, и се озовава в колекциите на Британския музей в Лондон. Първоначалните изследвания само определят възрастта му.

Следващите проучвания разкриват повече за тайните му. Група музейни учени анализират боите, с които е бил оцветен, както и няколко други тъкани, датирани между 250 и 800 г. от н.е., за да научат повече за изработката на дрехи и търговията в древността. Те използват мултиспектрални изображения, за да сканират повърхността на артефактите и да тестват пигментите. Дори ако някои цветове са се влошили до степен да не се виждат с просто око, мултиспектралните изображения могат да открият следи от тях на различни дължини на светлинните вълни.

Анализът показва, че вълнената прежда, от която е изплетен чорапът, съдържа седем нюанса. Само три естествени оцветители на растителна основа в червено, синьо и жълто са били използвани за създаване на различните цветови комбинации, според Джоан Дайър, водещ автор на проучването, което е публикувано в списание PLOS ONE. Цветовете са били смесвани, за да се създадат нюанси на зелено, лилаво и оранжево.

Сложността на изработката е доста впечатляваща, смята Дайър. Предвид размера и ориентацията на чорапа, тя и екипът й предполагат, че той е бил предназначен за левия крак на дете.

Анализирайки конструкцията на чорапа, учените се надяват да открият повече информация за облеклата, носени в онази епоха. Това е период, когато Египет претърпява огромен катаклизъм, завършил с мюсюлманското завладяване на региона през 641 г. от н.е.

"Тези събития засягат икономиката, търговията, достъпа до материали, Всичко това дава отражение на облеклото на хората и начина, по който те са го изработвали", посочва още Дайър.

Древните египтяни използвали техника за плетене с една игла, т.нар. навързване. По този начин може да се разделят големият пръст и останалите четири пръста в чорапа.

ttps://nauka.bg/valnen-chorap-1700-godini-razkazva-drenoegipetskata-moda/

Hatshepsut

Откриха смятан за нереален древноегипетски артефакт


Международен екип от археолози за пръв път попадна на конусообразни "шапки", които са били носени от древните египтяни, съобщи Сайънс нюз.

Рисунки на тези детайли от облеклото се срещат в артефакти, които датират отпреди около 3500 години, но досега подобни конуси не бяха намерени. Някои учени смятаха, че всъщност конусообразни шапки не е имало, а са присъствали единствено в художествени изображения.

Специалистите открили остатъци от "шапки" върху скелетите на двама души в могили, разположени сред руините на древноегипетския град Амарна. Градът бил построен при управлението на фараон Ехнатон и просъществувал от 1346 г. до 1332 г. пр. Христа, когато бил напуснат от жителите му. Един от конусите принадлежал на жена на около 20-годишна възраст, а другият - на 15-20-годишен човек с неустановен пол.

Било констатирано, че "шапките" са кухи и направени от пчелен восък. Макар някои учени да предполагаха, че конусите са съдържали мас или ароматизиран с дървесна смола восък, не бяха открити следи от мас, а ако е имало ароматни вещества, те отдавна са се изпарили.

Конусите вероятно са имали ритуално значение - в съответствие с вярванията на древните египтяни са помагали на мъртъвците в задгробния живот.

https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/573005

https://www.sciencealert.com/curious-head-cones-in-ancient-egyptian-art-were-actually-real-hats

Hatshepsut

Археолози откриха мини статуя на Сфинкса


http://www.cross.bg/sfinksa-razkopki-cherti-1620387.html

Група египетски археолози откри малка статуя на Сфинкса по време на разкопки в провинция Ел Миня в централен Египет, съобщиха египетските власти, предава БГНЕС.

Според генералния директор на Дирекцията за антики на Централен Египет Гамал ал Самастауи статуята е направена от варовик, височината й е 35 сантиметра, дължината й е 55 сантиметра.

Статуята има ,,ясни и красиви черти и детайли", които ,,отразяват нивото на умение на древноегипетския скулптор". На колко години, обаче, е малкото копие на Сфинкса, не се уточнява.По време на същите разкопки археолозите са открили и редица амулети, изработени от фаянс и керамика, глинени съдове с различни форми и размери, и бутилка от алабастър.

Хефрен, четвъртият фараон от четвъртата династия на Старото царство (около 2500 г. пр. н. е.), е наредил създаването на известния Сфинкс в Гиза. Той представлява статуя на лъв с човешко лице, и все още се смята за най-големия в света.

Смята се, че Хефрен е заповядал да дадат свои собствени черти на лицето на Сфинкса (сфинкс на арабски - ,,баща на страха"). Според историците всички следващи фараони са приемали за свой дълг да се опитат да заменят главата на Сфинкса със свой образ, като не докосват основата му, а само подновяват лицето на статуята.

Hatshepsut

Учени възстановиха звук от мумия отпреди 3000 г.


Изследователи във Великобритания възстановиха звук, издаван от човек, починал в Египет преди близо 3000 г., разказва британският в. "Гардиън".

Мумифицираният в началото на XI в. пр.н.е., по времето на фараон Рамзес XI, Несямун в момента е изложен в Градския музей на Лийдс.

Изследвания сочат, че той е бил на около 50 г. при смъртта му, настъпила според някои учени вследствие на удушаване. Други говорят за алергична реакция, вероятно от ужилване по езика, и така обясняват защо той (запазен заради мумифицирането) е стърчал от устата на Несямун. И след смъртта Несямун среща трудности - мумията му се разминава с унищожаване, след като бива преместена от Лийдс през 1941 г., малко преди бомбардировки, разрушили музея.

Сега екип от учени в Лондон е възпроизвел с 3D принтер модел на говорния му тракт, за да разбере как е звучал. Екипът предупреждава, че възстановката не е на "речта му", а на "звука на Несямун, докато е в саркофага", по думите на проф. Дейвид Хауард, съавтор на изследването. Тя възпроизвежда начина, по който въздухът е минавал през ларинкса на Несямун, за да се получи звук от него, а не звук, който той би издал през живота си.


Sounding Ancient: Researchers recreate 3,000 year-old voice

"Звукът на Несямун", пресъздаден от учените, е "електронен" и съответства на начина, по който биха вибрирали гласните му струни след преминаване на въздух през ларинкса. Изследванията на ларинкса му, размерите им, както и тези на говорния апарат показват, че гласът му вероятно е бил много важен за работата му - може би е трябвало да говори или пее.

Следващата стъпка, която екипът би искал да опита, е с компютърен модел да раздвижи говорния му тракт, за да се формират различни гласни звуци и "накрая и думи".

https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/01/24/4020631_uchen_vuzstanovha_zvuk_ot_mumiia_otpredi_3000_g/

Hatshepsut

Пещерни рисунки на 10 000 години са открити от египтолози в планината Синай
Новооткрита пещера в Синай, Египет, е първата по рода си в региона, изрисувана цялата с цветни древни рисунки.

Египтолози от Министерството на туризма и антиките на Египет, откриват пещерата в регион на около 30 километра северно от град Света Екатерина и на 60 километра югоизточно от Сарабит ел-Хадем, древноегипетски град, известен с мините си за тюркоаз. Пещерата от пясъчник е разположена в труднодостъпен район и е с дълбочина около 3 метра и ширина 3,5 метра, разказва д-р Мустафа Министерс (Dr. Mustafa Ministers), главен секретар на Висшия съвет по антиките.

Тъмночервените рисунки на животни, включително магарета и мулета, на тавана на пещерата са определени за най-старите там, датиращи от между 5 500 г. и 10 000 г. пр.н.е. Телата на животните от този период се откриват навсякъде из пещерата, пет такива се наблюдават на тавана и при входа на заслона, както и човешки фигури на тавана и върху скала в центъра на пещерата.Втората група рисунки са определени като изображения на жени и животни от периода на халколита, ерата между неолита и бронзовата епоха, която е моментът на преминаване от каменни към метални инструменти.Полуостров Синай е голяма пустинна зона, разположена между Суецкия залив и Суецкия канал. Регионът е населен от праисторически времена като най-древните писмени свидетелства датират от около 3 000 г. пр.н.е., когато древните египтяни описват откритията си в търсене на медна руда. Каменното изкуство в Египет е разпространено из цялата страна и се разделя основно между древните рисунки, открити по хълмовете до Червено море на Изток и от централната долина на Нил към западните части до Западната пустиня. Най-ранните данни за каменно изкуство датират преди около 17 000 години.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Peshterni-risunki-na-10-000-godini-sa-otkriti-ot-egiptolozi-v-planinat_143663.html

Hatshepsut

Десетки саркофази и амулети от чисто злато: нова находка в Египет


Министерството на историческото наследство и антиките на Египет обяви вълнуваща находка. Съгласно съобщението на агенция AFP, става дума за 16 добре запазени гробници.

Откритието е направено в некропола на Туна Ел Гебел на 300 километра от Кайро. Този археологически обект е известен с многото си гробници и катакомби, както и хилядите мумифицирани ибиси и бабуини.

Новите артефакти са датирани към периода от 664 до 399 г. пр.н.е. Погребенията са правени при управлението на три династии.

Археолозите са открили 20 каменни и пет дървени саркофага. Първите са от варовик, а върху някои от тях има йероглифи. Капаците на каменните саркофази са направени под формата на мумии.Открити са и боядисани варовикови съдове, в които са поставяни вътрешностите на мумифицираните (тези съдове се наричат "канопи").

По време на разкопките са намерени и около 10 хиляди ушебти, погребални фигурки на мумифицирани хора, боядисани в синьо и зелено. Те били поставяни в гроба, за да служат на починалите в отвъдния живот.

Освен това са открити 700 амулета под формата на скарабей, някои от които направени от чисто злато. Един от най-интересните амулети изобразява по-екзотично същество - крилата кобра.

Историците смятат, че гробниците са принадлежали на сановници, включително върховните жреци на бог Тот, съобщава Асошиейтед прес.Ерата, в която са били извършени погребенията, е известна в историята на Египет като Късния период. Този период се свързва с персийските и етиопски нашествия и тежката борба на египтяните за независимостта на страната. Признак за датирането на находките става и множеството открити железни предмети, които преди това са били рядкост.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/7609-desetki-sarkofazi-i-amuleti-ot-chisto-zlato-nova-nahodka-v-egipet

Hatshepsut

Нови съкровища в храма на Рамзес ІІ


Ниши с дарове открити в стените на комплекса

Нови съкровища в знаменития храм на фараон Рамзес Втори в Абидос откриха египетски и американски археолози. Те намериха неизвестни досега части на храма, в които се натъкнаха на ритуални дарове, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира прессъобщение на египетското министерство по въпросите на паметниците на културата. Погребалните дарове са включвали храна, таблички с името на Рамзес, умалени медни копия на строителни инструменти, глинени съдове, изписани с йероглифи и овални точила от кварцит.

Освен това археолозите са открили фундамент и фрагменти от стени на десетки големи складови помещения, които са били съставна част от храмовия комплекс. Новите разкопки съществено променят представата ни за това как е изглеждал храмовият комплекс в Абидос в епохата на Новото царство, когато е достигнат върхът на могъществото на Древен Египет.

Интересното в случая е, че в стените на тези помещения са били разкрити малки ниши, в които били скрити различни дарове, сред които черепи и кости на свещени бикове.

Намерени са и приношения, които се отнасят към значително по-късна епоха - тази на Птолемеите. Находките говорят за това, че храмът и самата фигура на Рамзес Втори са били обект на поклонение хиляди години след смъртта на фараона.

https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/novi-skrovishcha-v-khrama-na-ramzes-ii-420400.html