• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

06 July 2020, 12:55:17

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10915 Posts

Шишман
2568 Posts

Panzerfaust
442 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15768
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 34
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 26
Total: 26

Археологически находки от Древен Египет

Started by Hatshepsut, 02 August 2018, 13:26:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Древна градска вила със светилище за почитане на предците, откриха в Египет


Екип на Института по Ориента към Чикагския университет провежда разкопки на голямо градско имение, датиращо от началото на Новото царство в Древен Египет – около 1500 – 1450 г. пр.н.е. Разкопките са в Тел Едфу в южната част на Египет. Разкрити са голяма зала от градската вила, в която има рядък и добре запазен домашен храм, посветен на предците на рода.

,,За последно в Египет преди повече от 80 години е откриван подобен храм на предците. Освен това, образците, на които сме се натъквали по-рано, рядко сме откривали в такъв ,,необезпокояван" през вековете контекст", обяснява Надин Мюлер, доцент по египетска археология в Университета в Чикаго, която ръководи разкопките, съвместно с Грегъри Маруард от Института по Ориента.Тел Едфу се намира на около 600 километра южно от Кайро в долината на Нил. Древният град е играл ролята на провинциална столица и е населяван без прекъсване от близо 3000 години. Археологическите разкопки на място са разкрили останки от селища и паметници, датиращи от времето на Старото царство (около 2400 г. пр.н.е.) и до периода на управление на Птолемеевата династия (332 – 30 г. пр.н.е.).  Понастоящем проектът е част от дейността на Института по Ориента, който е водещ център за изследване на близкоизточните цивилизации, основан през 1919 година.


Последната находка на домашния храм в Тел Едфу е един от най-ранните образци на подобни светилища от епохата на Новото царство, а освен това е и първата археологическа находка на такава структура, откривана след пауза от много десетилетия, подчертават авторите на изследването.Последният сезон на разкопки приключва през декември 2018 година. Фокусът на работата е върху терен на голяма градска вила, заемаща площ от 400 квадратни метра. Сградата е датирана от началото на XVIII-тата фараонска династия на Древен Египет. Вилата е имала няколко стаи с колони, като най-голяма е залата с шест колони и размери приблизително 10 х 8,3 метра. В тази зала е открито и добре запазеното вътрешно светилище, посветено на култа към предците на рода.

Домашният храм се е намирал в един от ъглите на главната зала във вилата, а следи подсказват, че е бил обграден от дървена конструкция. Включва малък олтар за палене на огън и за приношения; два малки пиедестала, както и няколко цели или фрагментирани стели (изправени плочи от камък или дърво). Намерен и много рядък образец на женски бюст, представящ жена от рода и статуетка на седнал писар.Варовиковият бюст представя жена с дълга, разделена на три перука, носеща широка огърлица. Бюстът е висок около 20 см и следи по него показват, че някога той е бил оцветен.Статуетката на седящ писар е издялана от твърд черен диорит. Мъжът е седнал на стол, носи перука с дължина до рамената. Облечен е с дълга, плътно прилепваща пола, а в лявата си ръка държи папирус. Надписи по статуетката посочват, че това е образът на високопоставен чиновник на име Юф.


В близост е открита ,,малка, но много значима", както я определя Надин Мюлер, варовикова стела, на която са изобразени стоящи един до друг мъж и жена. Йероглифите около централната релефна фигура на двойката предават типичен молитвен текст, в който се споменават и имената на двете фигури. Но лицата и имената на изобразените мъж и жена, както и йероглифния текст носят явни следи от умишлено нанесени увреждания още в древността, а това затруднява прочитането на имената.,,До момента най-доброто, което сме научили за подобни култови светилища в домашна обстановка идват от известното селище на занаятчии в Деир ел-Медина, близо до Луксор. Но то датира от много по-късен период – от времето на управлението на фараоните Рамзес. Засега нашата находка от Тел Едфу е една от най-старите известни, датираща от периода на Новото царство", подчертава доц. Мюлер. ,,Беше много вълнуващо да открием такъв богат набор от артефакти, при това в техния оригинален археологически контекст. Това ще ни помогне да намерим отговорите на много въпроси, касаещи ритуалните дейности, извършвани пред този домашен храм, както и ще е от полза при установяване на самоличността на бившите собственици, живели преди хилядолетия в градската вила".При разкриването на по-горните слоеве, т.е. по-късните времена, когато е била обитавана вилата, учените се натъкват на голяма колона от пясъчник. Върху нея е изсечен текст, в който се споменава за високопоставен жрец от храма на Хор в Едфу, чието име е Аменмос. Датировката на колоната сочи, че тя е от най-ранния период на съществуване на сградата, като векове по-късно отново е била използвана, вероятно след извършване по-мащабен ремонт.

Новите находки са още едно свидетелство за присъствието в този район на древния град Едфу на високопоставени чиновници и хора от елита на обществото от времето на XVIII-тата фараонска династия – период на политическа консолидация на Горен Египет, белязан от управлението на Тиванските фараони Яхмос I, Аменхотеп I и Тутмос I.

Разкопките в Тел Едфу се водят от 2001 година. В тях участват студенти от Чикагския университет, които на терен придобиват опит, който ще им е нужен в по-нататъшната им научна работа.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/01/Ancient-urban-villa-with-shrine-Tell-Edfu.html

Hatshepsut

Археолози откриха 50 мумии в Египет


Египетски археолози са открили фараонска гробница, съдържаща 50 мумии, датиращи от Птолемейската епоха. Находката е станала в град Миня, южно от столицата Кайро. Това съобщиха от Министерството на антиките, цитирани от АП.

Мумиите, 12 от които са на деца, са били открити в четири, дълбоки девет метра погребални камери в археологическия обект Туна ал Гебел.

Мумиите все още не са идентифицирани, уточни Мустафа Вазири, който е генерален секретар на Върховния съвет по антиките.

"Не сме намерили имена, написани с йероглифи", посочи той, добавяйки, че от метода на мумифициране е видно, че хората, чиито останки са били намерени, до известна степен са заемали важни или престижни позиции.

Посетители, включително посланици от няколко страни, са се събрали на мястото на археологическата находка по време на церемония по обявяване на откритието.

Някои от мумиите са намерени увити в лен, докато други са поставени в каменни ковчези или дървени саркофази.

Археологическата находка е първата през 2019 г. и е била открита по време на съвместна мисия с Изследователския център за археологически проучвания на Университета в Миня.

https://news.bg/culture/v-egipet-otkriha-faraonska-grobnitsa-s-50-mumii.html

Hatshepsut

Египет: Археолози извършиха разкопки на древна мина за добив на аметист


Археолозите са попаднали на повече от 100 надписа върху камък, които се датират от близо 4000 г., а в един от тях се споменава името на Пилат Понтийски.
 
Учените са провели мащабно проучване на древната Аметистова мина във Вади ал-Худи, съобщава LiveScience.

Повечето от намерените надписи и артефакти в момента се анализират в модерни научни лаборатории. Но вече е известно, че най-древният надпис датира от периода на Средното царство (преди 4000 г.). Повечето текстовете върху каменните плочи се отнасят към периода на Римското владичество (около 1 век пр. Хр.).

Аметистовата мина все още крие много от своите тайни. Не е известно дали работниците в нея са били роби или свободни хора.

Отсъствието на погребения говори в полза на втората хипотеза, т.е. телата на работниците вероятно са били връщани в долината на Нил за погребални обреди.

От артефактите се разбира, че в мината е имало войници. Все още не е ясно охраната ли са били или надзиратели.

Без отговор остава загадката как се е доставяла вода в аметистовата мина – има догадки, че тя е била вадена от древен кладенец, разположен на 3 км. Работниците обаче са били 1000 - 1500 души и е по-вероятно водата да е била вземана от Нил. Вади ал-Худи е на разстояние 30 км от реката.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5463-egipet-arheolozi-izvarshiha-razkopki-na-drevna-mina-za-dobiv-na-ametist

Hatshepsut

На живо: Отвориха 3 древноегипетски саркофага отпреди 2500 г.


Отварянето на саркофаг с мумия на висш жрец отпреди 2500 години в древно гробище на юг от египетската столица Кайро бе излъчено директно по американския телевизионен канал "Дискавъри," предаде Ройтерс.

Египтологът Захи Хауас и негови сътрудници отвориха три запечатани саркофага, положени в семейна гробница от времето на 26-ата династия. В единия има добре запазена мумия на могъщ жрец, увита в ленено платно, и украсена със златна фигура на богинята Изида.

В другия е положена мумия на жена, украсена със сини мъниста, а в третия - мумия на баща на семейство.

Древното гробище се намира в провинция Ал Миня.

То е открито преди година и половина и разкопките продължават. Египетските археолози откриха и балсамирана глава, което представлява рядко срещана находка.

"Не съм попадал на подобни находки от късния период, заяви Хауас. Мисля, че на това място трябва да се правят разкопки поне още 50 години". Според него в района могат да да бъдат открити и други древни гробове.

През 1927 г. археолози се натъкнаха на голям варовиков саркофаг, който сега е изложен в Египетския музей в Кайро, но след това мястото бе забравено, разказа Хауас.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5564-na-zhivo-otvoriha-3-drevnoegipetski-sarkofaga-otpredi-2500-gМумия на 2 500 години беше открита в Египет

Hatshepsut

Богато декорирана гробница на 4300 години, откриха в Египет


Поредното съобщение за важно археологическо откритие направиха в събота властите в Египет. Официално беше открита гробницата на високопоставен служител от времето на Петата фараонска династия, която е декорирана с цветни релефи и добре запазени надписи.

Гробницата се намира близо до огромния некропол Саккара, южно от Кайро. Принадлежи на висш чиновник на име Хуфи (Khuwy). Учените смятат, че той е високопоставен благородник, живял по време на Петата фараонска династия, управлявала Египет преди около 4300 години.Пред агенция AFP Мохамед Мегахед, ръководител на екипа, извършил разкопките, обяснява: ,,Г-образната гробница на Хуфи започва с малък коридор, който се спуска надолу към малко предверие, а от там се влиза в главната погребална камера. Тя е декорирана с цветни фрески, изобразяващи собственика на гробницата, седнал пред олтарна маса".Пред поканените на събитието десетки посланици на различни държави, министърът по опазване на паметниците от античността на Египет, Халед ал-Анани съобщи, че гробницата е открита през месец март тази година. Погребалното съоръжение е градено предимно от бели варовикови блокове. Богато украсените фрески са изпълнени със специална зелена смола и масла, използвани в погребалния процес, подчертава министър ал-Анани.

В официалното съобщение се казва още, че съдейки по северната стена на гробницата, дизайнът ѝ е вдъхновен от архитектурните планове на царските пирамиди на династията.

Екипът археолози е открил няколко гробници, свързани с Петата фараонска династия.

Наскоро археолозите откриха надпис върху гранитна колона, посветена на царица Сетихор, за която се смята, че е била съпруга на фараона Джедкара Изези – осмият, предпоследен владетел от Петата фараонска династия.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/04/4300-Khuwy-tomb.html

Hatshepsut

Учени оспориха популярен мит за жените в древен Египет


Учени от Университета в Албърта в Канада изучават останките на древна египетска жена, открита в некропола Мендес през 70-те години на миналия век.

Специалистите са стигнали до заключението, че приживе тя е упражнявала традиционно мъжка професия, като е изработвала предмети за домакинството от папирус.

Така пада митът, че на жените не е било разрешавано да се занимават с подобни дейности, съобщава Science Alert.

Изследователите анализирали зъбите на жената, на възраст над 50 години, която е живяла преди повече от 4000 хиляди години (2181–2055 г. пр. Хр.). Анализът е направен с електронна микроскопия и микрография.

Учените установили признаци на износеност при 16 от 24 зъба. При два от резците, в горната им част, имало клинообразно разрушаване. Износване имало и при останалите четиринадесет зъба. Такова износване е характерно за занаятчиите, които използвали зъбите си за разкъсват растителния материал.

Според учените жената е майсторила кутии и кошници, също сандали, завеси и килими от папирус.

Досега се смяташе, че жените от древен Египет е можело да упражняват само седем професии, за което се съди по надписите и изображенията по стените на гробниците. Те са бивали жрици в храмовете на богините (ако били с ,,връзки" и високопоставени в обществото), певици, танцьорки, музикантки, оплаквачки, тъкачки и акушерки.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5595-ucheni-osporiha-populyaren-mit-za-zhenite-v-dreven-egipet

Hatshepsut

Археолози откриха гробница от гръко-римската епоха в Египет


Група археолози откри в южната част на Египет широкомащабно древно погребение, отнасящо се към гръко-римския период (332 г. пр.н.е. - 395 г.), съобщава BBC.

Просторната гробница, състояща се от няколко стаи, е издълбана изцяло в скалата. За да попаднеш в нея, трябва да се спуснеш по каменно стълбище, чийто входа е бил зазидан с каменна стена - поради това погребението остава недокоснато в продължение на две хилядолетия.

Според египетското министерство на древното наследства, по надписите в гробницата, открита в провинция Асуан, става възможно да се установи името на ,,главния" погребан - Тийт, но като цяло в подземната крипта са открити тридесетина мумии, включително балсамирани детски тела.

Тялото на самия Тиит е било положено в дървен саркофаг, украсен с рисунки, който по-късно се разпада на части.

Наблизо са намерени фрагменти от друг саркофаг, така че след сглобяването им става възможно да се прочете целия текст, в който е упоменато името на починалия, както и заклинания и молитви, адресирани към боговете на Древен Египет - Хнум, Сатис, Анукет и Хапи.В погребалните камери археолозите откриха десетки амфори с тамян и други жертвени съдове с приношения за боговете. До четири от мумиите имало поставени блюда с храна.

Два от мумифицираните тела (вероятно майка и нейното дете) са открити положени едно върху друго, покрити с многослоен папирус, който традиционно се е използвал в древен Египет за създаване на посмъртни маски и саркофази, които следват контурите на тялото. Още няколко деца са погребани отделно в една от страничните галерия.

Сред откритите артефакти професор Патриция Пиачентини, която ръководи разкопките, отбелязва специално удивително съхранените носилки, върху които телата са били спуснати в гробницата. Те са изработени са от палмови пръти, между които е разпъната художествено изработена тъкан.На входа на главната камера са открити няколко съда с катран, който се използвал при балсамирането и готови за боядисване, но все още неоцветени папируски, както и маслена лампа.

Отляво и отдясно на входа са открити множество фрагменти от посмъртни маски и добре запазена статуетка на Ба - птица с човешко лице, която олицетворява душата на починалия.Според професор Пиачентини, в близост до мавзолея на Ага Хан, построен в Асуан на западния бряг на Нил, има около 300 древни погребения, направени между VI и IV в. пр.н.е.

От 2015 г. в този район археолозите са разкопали още 25 такива гробници.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5658-drevna-grobnitsa

Hatshepsut

В Гиза откриха древна гробница от преди 4 500 години


Археолози, работещи в близост до пирамидите в Гиза, са открили древноегипетски гробници, датиращи от около 2500 г. пр.н.е., в които са погребани високопоставени служители, съобщава CNN.

Според източници от Министерството на паметниците от древността в Египет, забележителното откритие включва семейна гробница от варовик от петата династия  през периода между 25-ти и 24-ти век пр.н.е.Гробницата съдържа мумиите на двама души: Бенуи-Ка, който приживе имал седем титли, включително жрец и съдия, и Нви, известен също като "правител на великата държава" и "пречистител" на фараона Хефрен.

Смята се, че Хефрен, който е построил втората от трите известни пирамиди в Гиза, е управлявал около 25 години.Освен това, официално се съобщава, че археолозите са открили различни артефакти на други места в гробницата, включително варовикова статуя на един от мъжете, неговата съпруга и техния син.

Открити са също редица дървени ковчези, датиращи от онази епоха, като някои от тях са с ярки цветове и сложни декорации.

По капаците на някои от ковчезите са открити йероглифи, а близо до тях е имало фрагменти от дървени маски.От Министерството се надяват, че новите открития ще подпомогнат туризма в Гиза, който бе засегнат от сътресенията, последвали арабската пролет през 2011 г. и се възстановява бавно.

С тази цел бе построен и дългоочаквания Голям египетски музей (Grand Egyptian Museum) в Гиза. Очаква се музеят на стойност 1 милиард долара, който ще бъде открит в средата на 2020 година, да събере и изложи на показ някои от най-ценните реликви в страната.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5728-drevna-grobnitsa1

Hatshepsut

Скосената пирамида в Дашур е отворена за посещения след повече от 50 години


За пръв път от 1965 г. насам две древноегипетски пирамиди, включително и уникалната Скосена пирамида, са отворени за посещение, според египетското Министерство на антиките.

Двете пирамиди, Скосената пирамида и нейният сателит в царския некропол в Дашур, се намират на около 40 километра южно от Кайро. И двете са на възраст над 4 000 години.

Заедно със съобщението за отварянето, от министерството разкриват и последните открития на каменни, глинени и дървени саркофази, някои от които съдържат мумии с дървени погребални маски. Находката включва и инструменти за дялане на камък, датирани от Късния период на Египет, който продължава от 664 пр.н.е. до 332 сл.н.е. или около времето на Александър Велики.


Една от откритите мумии в каменен саркофаг

Скосената пирамида, построена около 2 600 пр.н.е. от фараона Снофру по време на Старото царство, е уникална структура. Археолозите отбелязват, че архитектурата й е преход между стъпаловидната пирамида на Джосер, построена между 2 667 пр.н.е. и 2 648 пр.н.е. и пирамидата в Мейдум, която също датира от 2 600 пр.н.е., съобщава в свое изявление министърът на антиките Халед ал-Анани (Khaled al-Anani).

Долната част на пирамидата е все още покрита с оригиналната си облицовка от варовик. Стените са издигнати под наклон с ъгъл от 54 градуса, но горната им част се скосява под ъгъл 43 градуса към върха, което дава вида и името й.

"Снофру е живял много дълго... архитектите са искали да постигнат завършената форма на пирамида", обяснява Мохамед Шиха (Mohamed Shiha), директор на комплекса Дашур. "Не сме сигурни къде е погребан. Може би в Скосената пирамида, кой знае?"

Скосената пирамида, както и другите пирамиди в царския некропол в Дашур (част от некропола в Мемфис), са записани като обект на Световното културно наследство в ЮНЕСКО.


Погребална маска на мумия, открита в Дашур

Министерството прави реставрация на Скосената пирамида, висока 101 метра и на нейния сателит, докато е затворена за посетители. Някои от процесите на реставрация включват работа по външните и вътрешните стълбища, добавянето на осветление и възстановяване на някои камъни в коридорите и погребалната камера.

В допълнение, от министерството съобщават, че археолозите да открили останки от древна стена, датираща от Средното царство, преди около 4 000 години. Почти 60-метровата стена се намира на Юг от пирамидата на фараона Аменемхет II от 12-тата династия, която също се намира в некропола Дашур.

https://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_133490.html

Hatshepsut

Нова римска мозайка откриха в Александрия


В един от районите на Александрия археолози са открили мозайка от римския период, съобщава сайтът на полско-египетската археологическа мисия, извършваща разкопки в района. Мозайката е украсявала пода на стая в голяма вила – вероятно триклиния (залата, отредена за приемане на гости и устройване на пиршества).
В римския период, както и малко по-късно – между I и VII век – на мястото на съвременния Ком ел-Дика в Александрия се е намирал жилищен район. Археолози от полско-египетски екип провеждат на това място разкопки от 1960 година насам. През това време са открити останки от вили, големи терми и малък театър – единственият римски амфитеатър, открит на територията на Египет. По всяка вероятност пак там се е намирал и античен ,,университет" – археолозите са открили останките от структура с 22 помещения, за които се предполага, че са служили за провеждане на учебни занимания.

Новата находка е мозайка, която е украсявала пода на една от вилите, строена в периода I-III век. Предполага се, че тя е била подовата настилка на триклиния на вилата – залата, предназначена за хранене или посрещането на гости, в която римляните са се хранили излегнати на кушетки (на гръцки клиний).

Самата мозайка представлява шест хексагонални панела с размери 2,6 х 2,6 метра. Всеки отделен шестоъгълник изобразява цвят на лотус, обкръжен от орнамент, наричан гильош – вълнообразни, преплетени линии. Ръководителят на екипа, открил мозайката, Гжегож Майчерек, споделя, че този дизайн често се среща в мозайките в римските вили.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/07/Roman-Mosaic-Floor-Alexandria.html

Hatshepsut

Десетки мумии са открити до най-старата пирамида в света


Полски археолози откриха десетки мумии, датирани преди 2000 години по време на разкопки в некропола в Сакара, разположен на 30 км от Кайро, в близост до най-старата пирамида в света на Джосер, построена около 2650 г. пр. н.е.

По-голямата част от мумиите са заровени директно в пясъка, съобщават изследователите.

Разкопките в обширния некропол в Сакара се провеждат от полския екип повече от две десетилетия.

Камил Курашкевич (Kamil O. Kuraszkiewicz), ръководител на археологическите проучвания и египтолог от Варшавския университет, заяви пред изданието Science in Poland, че повечето от намерените мумии не са били погребани в саркофази като знатните покойници - те са били само балсамирани, омотани в превръзки и заровени в пясъка.

Някои тела са в дървени ковчези.

"Има два несръчно нарисувани образа на Анубис под формата на лежащи чакали в напълно необичаен син цвят" - добавя Курашкевич.

Анубис е египетският бог, изобразяван като чакал или човек с глава на чакал. Той е свързан с мумифицирането и задгробния живот. Представя се обикновено в черен цвят. Може би този необичаен син цвят е свързан, според египетските вярвания, че косата на боговете (и в този случай косата на бога-чакал) е направена от скъпоценни сини камъки, обяснява археологът.

За съжаление, още в древността саркофагът е бил жертва на крадци, които са откраднали гравираната му маска, изобразяваща починалия.

Курашкевич разказва, че повечето от погребенията са много лошо запазени. Всички органични материали, включително дървените ковчези, се разпадат, особено в участъка на "сухия ров", дълбока 20 метра траншея.


Погребение в некропола в района на "сухия ров"

Декорацията на един от дървените ковчези, в който е намерена мумия, привлече вниманието на изследователите. На капака му се вижда многоцветна огърлица, а върху капака - имитация на йероглифен надпис.

"Очевидно майсторът, който я е нарисувал, не е можел да чете и може би се е опитал да пресъздаде нещо, което е видял преди", отбелязва египтологът.


Разкопките на запад от пирамидата в Сакара са основани преди повече от 20 години от проф. Карол Мисливец (Karol Myśliwiec) като част от концесията на полския Център за средиземноморска археология на Варшавския университет. Досега археолозите са успели да открият два некропола, разположени на запад от пирамидата на комплекса Джосер - един, в който са били погребани благородници от 6-та династия (2345-2118 г. пр. н.е..), се състои от погребални параклиси, изработени от тухли и гробници, изсечени в скалите.

Над по-стария некропол археолозите откриха огромно гробище от късния, птолемеев и римски период на Египет (6-ти век пр. н.е. - І-ви век). Полските археолози са открили общо над 500 обикновени погребения. Според египтолозите в този некропол са били погребани обикновени хора, а не тогавашния елит. В тази част на древното гробище са открити десетки погребения, открити през последния изследователски сезон.

По времето на този некропол Египет губи независимостта си - първо от Персия, после е завладян от Александър Велики. Неговите наследници започват в Египет най-дълго управляващата династия сред другите династии в елинистическите царства - династията на Птолемеите. Най-известният представител на тази династия е легендарната Клеопатра.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Desetki-mumii-sa-otkriti-do-naj-starata-piramida-v-sveta_132442.html

Hatshepsut

Царствени ухания - археолози пресъздадоха парфюма на Клеопатра


Археолози от Университета на Хавай в Маноа са изучили и възстановили състава на парфюм, носен от древните египтяни, може би дори и от самата Клеопатра.

Рецептата за приготвяне на аромата е открита в серия древногръцки текстове, които описват два парфюма. Заедно с други етерични масла и естествени съставки, основата на двата парфюма е мировото масло, получавано от растения, растящи в Африка и Азия. 

"Единият парфюм има много приятен лек аромат на тамян. Другият е по-остър и има миризма на мускус", обяснява д-р Джей Силвърстайн (Dr Jay Silverstein), археолог от Университета в Тюмен, работил по проекта. "Известно е, че Клеопатра е била почитателка на парфюмите и вероятно е имала стотици видове, но текстовете посочват, че лекият е бил един от най-любимите й".

С надеждата да стигнат по-близо до автентичните миризми на Древен Египет, екипът сравнява резултатите си с находки от разкопки в Тел-Ел Тимай, близо до столицата Кайро, датирани на 300 г. пр.н.е.

През 2012 г. учените откриват къща, в която да намерени много сребърни монети и златни и сребърни накити, близо до пещи, в които са се правили бутилки за парфюми. Това кара учените да предположат, че тази къща е принадлежала на търговец на парфюми, затова правят химичен анализ на съдовете, за да проверят дали има следи от течностите, които някога са съдържали.

Парфюмите са били особено важни в древния свят, не само заради приятния си аромат, но те са били свързани и с идеята за живот, смърт и задгробен живот.

"Парфюмите са били много по-важни, отколкото за нас днес. Те са били използвани при ритуали, лечение и дори са свързвани с безсмъртие. Затова са били особено желани и хората са смятали, че ароматите имат силата да подобрят живота и дори задгробния живот", добавя Силвърстайн.

Клеопатра, последният владетел от династията на Птолемеите в Египет, е управлявала меду 51 и 30 г. пр.н.е и се смята, че се е къпела във вана с козе мляко и е пудрила лицето си с изсушени крокодилски екскременти.

Пресъздадените парфюми могат да бъдат видени и подушени в експозицията "Кралиците на Египет" в Музея на National Geographic във Вашингтон до 15 септември 2019 г.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Tcarstveni-uhaniia-arheolozi-presazdadoha-parfiuma-na-Kleopatra_135134.html

Hatshepsut

Откриха най-старата известна ,,карта" на подземния свят в египетски ковчег


Озирис - бог на мъртвите и владетел в царството на мъртвите

През 2012 г. археолози се натъкнаха на погребална яма в некропола на Даир ал-Барша от епоихата на Средното египетско царство. Въпреки че по-голямата част от съдържанието ѝ е било плячкосано или унищожено от гъби, те попадат на ковчег, изписан с текст от The Book of Two Ways (,,Книгата на двата пътя") – мистериозен илюстриран ,,туристически наръчник" към подземния свят.

Според ново изследване, публикувано в The Journal of Egyptian Archaeology и изучило по-подробно текста, най-вероятно става дума за най-ранното копие на въпросната книга. То е датирано отпреди най-малко 4000 години. Изследователите могат да кажат това със сигурност, тъй като гробницата съдържа писания, които споменават Джехутинакхт I – древен управител на ном (област), живял през XXI-XX век преди Христа. Въпреки че преди се предполагаше, че ковчегът съдържа неговото тяло, сегашното изследване подчертава, че най-вероятно става дума за трупа на неизвестна жена от висшето общество, наречена Анкх.

По всички личи, че през годините гробницата многократно е била плячкосвана от хора, които са разпилели по-голямата част от съдържанието ѝ и са откраднали по-ценните неща. Археолозите обаче успяват да възстановят два дървени панела, изписани с йероглифи, и установяват, че това са пасажи от ,,Книгата на двата пътя."

Няколко от версиите на книгата са откривани и преди, но тази конкретна версия най-вероятно е най-ранната до момента. ,,Книгата на двата пътя" е написана за по-висшестоящите жители на Средното египетско царство и техните подчинени. Копия от архаичния текст са откривани по стените на гробници, на папируси, маски за мумии и в други ковчези.

В книгата се описват два конкретни пътя, по които мъртвия може да достигне до подземния свят. Тя обяснява как да се предпазим от свръхестествените същества, които дебнат навсякъде, и да влезем в царството на Озирис - богът на мъртвите - безпрепятствено.

Книгата е част от по-голям масив от текстове, известен като The Coffin Texts. Той включва 1185 магии, заклинания и религиозни писания, посветени на задгробния свят. The Coffin Texts са част от ,,Книгата на мъртвите" - религиозно-магически сборник, обясняващ вярванията на древните египтяни, създавана и редактирана в течение на векове. В него има молитви, песнопения и заклинания, свързани с погребалните обичаи.

https://www.obekti.bg/misterii/otkriha-nay-starata-izvestna-karta-na-podzemniya-svyat-v-egipetski-kovcheg

Hatshepsut

Откриха 20 древни ковчега в Египет


Египетското министерство по въпросите на паметниците на културата оповести, че археолози се натъкнали на най-малко 20 древни дървени ковчега в Луксор, Египет, предаде Асошиейтед прес.

Ковчезите са открити в некропола Асасиф. Той включва гробове от средното, новото египетско царство и от периода 1994 - 332 г. преди Христа.

От министерството увериха, че въпросните находки са сред най-големите и най-значимите през последните няколко години.

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-20-drevni-kovchega-v-egipet-snimki-2192101


Снимки:

https://twitter.com/AncientEgypt22/status/1184125053253881857

https://twitter.com/egiptoaroma/status/1184163786942504961


Открита е най-голямата находка от мумииEgypt reveals details about 30 ancient coffins found with mummies inside

Екип от египетски археолози откри 30 древни дървени ковчега с мумии вътре. Находката е открита в южния град Луксор и е най-голямата такава за повече от век.

Министерството по антики на Египет заяви в събота, че са намерени 30 цветни дървени ковчега с мъже, жени и деца в скривалище на гробището Ал-Асасиф, намиращо се в западния бряг на Луксор.

Това е първото толкова голямо откритие на ковчези с мумии, намирано от 19 век насам, коментира министърът Халед Ел-Енани. Сложно издълбаните и изрисувани ковчези на възраст 3 000 години били затворени и открити в "добро състояние на запазване, цветове и надписи", добавил в изявлението си Ел-Енани.

Мумиите са на мъже и жени свещеници, това коментира лидерът на екипа на разкопките Мустафа Вазири, а находката е датирана от 1000г. пр. н. е. по време на управлението на 22-та фараонска династия.

Ковчезите с мумии ще бъдат подложени на реставрация, преди да бъдат изложени в Големия Египетски музей, който трябва да бъде открит догодина до пирамидите в Гиза. С това откритие Египет се надява да засили своя туристически сектор, който е повлиян от политическата нестабилност, когато след бунтовете през 2011г. бе свален президентът Хосни Мурабак.

По-рано този месец Египет представи две археологически открития в Луксор, включително индустриална зона в Западната долина на града, известна още като Долината на маймуните.

https://offnews.bg/sviat/otkrita-e-naj-goliamata-nahodka-ot-mumii-713593.html

Hatshepsut

Археолози за пръв път откриха древноримска гробница в некропола Сакара в Египет


Гробница от древноримската епоха за пръв път бе открита в Сакара, южно от Кайро, предаде ТАСС. Гробницата с форма на катакомба датира от I-II век и е открита по време на разкопки в рамките на съвместна египетско-японска археологическа мисия.

"Става въпрос за първото гробище от древноримската епоха, на което са се натъкнали учени на територията на древния некропол в Сакара", отбеляза директорът на музейния комплекс Мохамед Юсеф.

Ръководителят на археологическия екип Нодзому Каваи от университетите Канадзава и Васеда разказа, че гробницата представлява куполообразна постройка от глинени тухли с вътрешна стълба, която води към камера от варовик. В камерата е открита каменна плоча с гравирани върху нея древногръцки надписи и изображения на три божества - покровителя на мъртвите Сокар, "суверена на времето" Тот, който според древните вярвания записвал рождените дати и датите на смъртта на хората, и бога на погребалните ритуали Анубис.

https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/566723


Съвместна египетско-японска археологическа мисия, извършваща разкопки в северната част на древния египетски некропол в Сакара, близо до Кайро, откри уникална гробница-катакомба с мумии, датираща от римския период от I-II в., съобщиха от египетското Министерство на древните паметници, цитирани от РИА Новости и "Фокус".

Администрацията на археологическия комплекс обясни, че откритието е направено в тази част на Сакара, която никога досега не е била изследвана.

"Катакомбите са изградени от глинена тухлена конструкция с вътрешно стълбище, спускащо се в помещенията, издълбани във варовиковата скала", заяви японският археолог Нузумо Каваи пред репортери. Според него в нишата на гробницата учените са открили каменно пано с издълбани древноегипетски богове и надписи на гръцки, няколко статуи и мумии.

Според представители на министерството гробницата е първото погребение от римския период, открито в Сакара.

В археологическия комплекс Сакара в близост до египетската столица има древен некропол, чието първо погребение датира от І династия на фараоните (XXXI - XXIX в. Пр.Хр.). Един от най-известните паметници на Сакара е стъпаловидната пирамида на Джосер.

http://epicenter.bg/article/Yaponski-arheolozi-otkriha-katakomba-s-mumii-v-Egipet-/198040/7/0

Similar topics (5)