• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

14 July 2020, 08:43:28

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10954 Posts

Шишман
2643 Posts

Panzerfaust
454 Posts

Лина
445 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15940
  • Total Topics: 1264
  • Online Today: 42
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 41
Total: 41

Относно закупуването на нови самолети за Българската Армия

Started by Hatshepsut, 27 December 2018, 08:33:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Правителството ще предложи покупката на изтребители F-16


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще внесе доклад в Министерски съвет, с който предлага страната ни да започне преговори за закупуване на изтребители F-16V от САЩ. Това стана ясно тази вечер по време на официалното представяне на резултатите от работата на политико-военната група по избор на нови бойни самолети. В надпреварата участваха три държави – Италия, Швеция и САЩ, съответно с изтребителите Eurofighter Tranche 1, JAS-39 C/D Gripen и F-16V Block 70/72.

Машините, предлагани от Швеция и Италия обаче са отстранени от надпреварата с доста странни аргументи – според работната група в офертите на двете държави имало непълноти, особено по въпроса с евентуално плащане на допълнителни лицензи на трети страни за оръжие. За подобно нещо намекна пред "Капитал" преди няколко дни Джеймс Робинсън, представител на Lockheed Martin (компанията-производител на F-16) в преговорите. Според него, ако българската страна пожелае да оборудва друг тип самолет с американски ракети, производителя му ще трябва да заплати допълнителни лицензи на САЩ и сделката да мине за одобрение през американския Конгрес. Вероятно именно нещо подобно е поискало българското военно министерство, въпреки че Швеция предлага да оборудва самолетите Gripen с късобойните европейски ракети IRIS-T и далекобойните Meteor.

"В случай, че бъде избран JAS-39 C/D Gripen, за изпълнение на изискванията на RFP относно количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи цялото количество ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции. Не са налице данни дали оставащата сума до 1,5 млрд. лв. ще бъде достатъчна за закупуване на необходимото оборудване за самолета, включително боеприпаси за оръдието, ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и средни дистанции, доставяно от трети страни.", пише в доклада на междуведомствената група, който е некласифициран и е публикуван на страницата на военното министерство.

На базата на това междуведомствената група решава, че не може да се прецени дали офертите на Италия и Швеция действително се вписват в бюджета от 1.8 млрд. лв. с ДДС, ако трябва да осигурят други ракети и предлага да започнат преговори само със САЩ. Според проекта за решение на парламента Народното събрание трябва "да възложи на Министерския съвет на Република България да подготви проект на международен договор и проведе преговори с Правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет от Република България."

Комисията предлага също парламентът "да разреши проектът на международния договор по т.2 да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с Решение на Народното събрание, ДВ, бр.51 от 2018 г.". Това вероятно е друг начин да се каже, че сумата за покупка на изтребители може да бъде актуализирана в посока нагоре над досега одобрения бюджет от 1.8 млрд, лв. с ДДС. Според военния министър обаче по време на тези преговори ще може да се постигне намаляване на цената за 8 изтребителя F-16V. По неофициална, но индиректно потвърдена днес информация, предложението на САЩ превишава максимално отпуснатия бюджет от 1.8 млрд. лв.

Въпреки всичко, в доклада на междуведомствената комисия се отбелязва, че при прилагането на експертната методика за оценка, заложена в проектната документация "предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – "Оперативна ефективност", а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий "Срок на експлоатация". Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии." След това обаче се заключва, че "коректното прилагане на методиката беше възпрепятствано от липсата/непредоставянето на необходимата информация на част от въпросите в RFP и получените оценки не дават възможност за обективно сравнение на оперативната и ценовата ефективност на сравняваните предложения." Отбелязва се също така, че САЩ искат сумата да бъде платена изцяло в началото на проекта, а Швеция - разсрочено на трашнове за срок от 5 или 10 години.

Така че оттук нататък, ако (очаквано) докладът мине през Министерски съвет и парламента, преговори ще се водят единствено със САЩ за изтребители F-16V.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/12/21/3366269_pravitelstvoto_shte_pregovaria_samo_za_iztrebiteli_f-16/Hatshepsut

Българска делегация започва преговори в САЩ за F-16


Българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство, съoбщава БНР. Тя е съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и на министерствата на финансите и на икономиката. Повече подробности към момента не се съобщават.

По думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов преговорите ще бъдат в рамките на фиксираната от парламента цена, с уговорката това да не се отразява на способностите на самолетите.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1,8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Каракачанов уточни, че крайното решение трябва да отговаря на българските финансови възможности, а плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проект. Той изрази надежда, че в рамките на т.нар. ,,индустриално сътрудничество" ще бъде изграден център за обучение на пилоти в новооткритото училище в Долна Митрополия.

От Lockheed Martin обявиха преди месец готовност да предадат и осемте самолета две години след подписването на договор. Според плановете на военния министър е договорът да бъде парафиран до края на юли.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarska-delegaciia-zapochva-pregovori-v-sasht-za-f-16-281786/

генерал Жеков

F-16 е сериозна машина,докато Грипен все още нямат такъв боен опит и не са добре проучени откъм възможности.Още повече,че самата поръчка е политически акт на Каракачанов и компания,като чрез него те заявяват своята позиция в световната геополитика.За сега пътят им към властта се гради от ракиени патриоти и излъгани националисти,но това няма да продължи вечно.Ето по тази причина,избирайки Америка те си гарантират още дълги години добруване във властта.Контриращото поведение срещу циганите и други дегенерати е само прах в очите,защото в "редиците" на ВМРО могат да се забележат интересни елементи,ако се вгледате по-дълбоко в произхода им.Та така,в Америка е пълно с хора от такъв произход и не е никак трудно да се сетим,че по един "неписан закон" тези в листата на ВМРО са свързани и с американските,и с израелските служби.Нещо като втора "Атака",където по същия "неписан закон" се внедриха хора от английските(разбирайте американските,защото те са почти едно и също) и израелските служби.При тях,също както при ВМРО някой по-остри изказвания са само за заблуда,но не бива да си мислите,че те също не са съгласувани,а може би и съчинени от гореописаните служби.Това важи за всички аспекти на политиката,разбира се,не само за военните дела.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Какво по-точно е поискала България от САЩ за самолетите F-16

АЩ съобщиха късно в понеделник, че е започнала процедура за преговори с България за самолети F-16 C/D Block 70/72, въоръжение за тях и обучаване на персонал и пилоти. Посочената сума е с над 1 млрд. лева над одобреното от парламента в София, което предизвика във вторник коментари в България и наложи компанията "Локхийд Мартин" и посолството на САЩ да направят специални изявления, в които се обяснява за какво става дума.

Основният момент е, че това не е оферта, а максималната цена спрямо това, което потенциално може да поиска България.

Но в първоначалното съобщение е изброено относително подробно какво по-точно е поискало българското правителство от "Локхийд Мартин" и някои елементи и въоръжение са в толкова ограничени количества, че тепърва трябва да се види дали по тяхната по-ниска цена или брой може - и има смисъл - да се преговаря. Възможно е също сумата да бъде разбита на различни последващи поръчки, както и да бъде намалена с помощ от специалната програма на Вашингтон за подпомагане на съюзници, желаещи да заменят старото си съветско оборудване с американско.


Ето какво се съдържа в описа, разпространен от агенция към Пентагона:


8 самолета F-16 C/D Block 70/72

10 двигателя F110 General Electric (2 от тях са резервни)
Бордова електроника

- 10 броя (вкл. 2 резервни) Link-16 - това е защитена срещу електронно заглушаване система за тактическо разпространяване на информация, навигация и разпознаване (Multi-Functional Information Distribution System (MIDS) - JTRS (MIDS-JTRS), използвана и на самолети от партньорски държави

- 9 броя (вкл. 1 резервен) Improved Program Display Generator (iPDG) - система, позволяваща видео и графични/анимирани цветни изображения с висока резолюция на дисплей, разположен между коленете на пилота

- 9 броя (вкл. 1 резервен) радари AN/APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA)

- 4 броя AN/AAQ-33 SNIPER Targeting Pod - устройство, благодарение на което пилотът/екипажът може визуално да засече, инедтифицира и атакува тактически цели от разстояние извън обсега на повечето зенитни системи, което е особено голямо предимство при унищожаването на противовъздушна отбрана.

- 9 броя (вкл. 1 резервен) компютри Modular Mission Computer (MMC) 7000AH

- 9 броя LN-260 интегриран GPS/INS (EGI)Въоръжение

- 9 броя 20-мм оръдия M61 Vulcan

- 16 броя ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120C7 и 1 брой резервна система за насочването им

- 24 броя ракети AIM-9X Sidewinder плюс: 8 броя от този модел, но само за трениране (CATM) на монтирането им на самолета и тестове за използването им без стрелба; 4 броя резервни системи за тактическо насочване и 4 броя от същите системи, но за обучителни цели.

- 48 броя LAU-129 - вид гондола за окачване на различен вид въоръжения

- 15 комплекта от GBU-49 Enhanced Paveway II - 250-килограмова бомба с лазерно насочване срещу стационарни и движещи се наземни цели

- 15 комплекта GBU-54 Laser JDAM - това е 250-килограмова бомба Мк-82 с монтирано устройство за активно откриване на маркирани с лазер мишени, разработка на Boeing Defense

- 28 броя GBU-39 - това са 110-килограмови "бомби с малък диаметър" (SDB-1) с прецизно насочване

- 24 броя детонатори FMU-152, които могат да се настройват за задействане в широк диапазон - от незабавно при контакт с целта до 24 часа след това

- 24 броя MK-82 (Tritonal) - това са 227-килограмови бомби с експлозив, съставен от 80% TNT и 20% алуминий

- 6 броя бомби MK82, но от вид, предназначен за атака с ограничени вторични щети

- 13 броя MAU-210 - това са устройства за цифров контрол (Enhanced Computer Control Group или ECCG), монтирани на бомби от типа GBU-54, благодарение на които може да се управлява моментът на взривяването им, било във въздуха над целта, било след попадането в нея.Защита

- 9 броя (вкл. 1 резервен) AN/ALQ-211 - система за ранно предупреждение за приближаващ противник и защита от средства за електронна борба

- 9 броя (вкл. 1 резервен) AN/ALE-47 - система за защита от радарите или инфрачервеното насочване на ракети, изстреляни срещу самолета, чрез разпръскване на ярко горящи ракети, подобни на сигналните, или метални конфети

- 4140 заряда за инфрачервена защита, монтирани в касети, които ги изстрелват на импулси

- по 8250 броя PGU-27A/B бойни и тренировъчни 20-мм снаряди

- 36 броя MK-124 сигнални и димни гранати

- 9 броя APX-126 устройства за разпознаване "своя-чужд" с криптирани и допълнително защитени комуникации

- 18 броя "радиостанции" AN/ARC-238 UHF/VHF SATURN - в действителност "радио" е условно име, тъй като това са средства за много по-сложна комуникация

Обучение и помощ

- 16 броя учебни ракети AIM-120C AMRAAM

- единна система за планиране на мисии (JMPS) със съответния софтуер, обучение и поддържане

- 20 броя системи JHMCS II (към които може да има и уреди за нощно виждане) - това е устройство, което се монтира на визьора на шлема на пилота и той вижда едновременно всички показатели без да се налага да следи уредите

- 10 уреда за нощно виждане

- 2 устройства за дистанционна видео комуникация (ROVER) 6i плюс една наземна станция

- наземен тренировъчен симулатор (за полет и поддръжка)

- една станция за първокачествена проверка на авиониката

- подкрепа за програмата за международна сигурност в електронната борба (ECISAP)

- подкрепа за устройствата, в които се използват пиропатрони (CAD/PAD)

- подкрепа за препрограмирането и адаптирането на муниции - това е апарат, с който преди мисия се тества състоянието на въоръжението и се въвеждат необходими параметри

- комуникационно оборудване, програмно осигуряване и подпомагане

- подкрепа при изграждането и монтирането на обекти

- резервни части и смяна

- обучение на персонал и оборудване за него

- публикации и техническа документация

- контейнери

- подкрепа за мунициите и тестовото оборудване

- подкрепа при интегрирането на самолетите и мунициите и нужните за това тестове, проучвания и проверки

- подкрепа от американската администрация и от компанията с технически, инженерни и логистични услуги

- други елементи, свързани с логистиката и подкрепата на програмата.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/06/04/3916868_kakvo_po-tochno_e_poiskala_bulgariia_ot_sasht_za/

Hatshepsut

Правителството одобри сделката за Ф-16


На заседание на Министерски съвет тази сутрин правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета.

Цената на сделката е 1,256 млрд. долара. Целта ни е тя да падне още, ако САЩ получат одобрение на конгреса да поемат 60 млн. долара от нея, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов и добави, че в цената е включено наземното оборудване.

Военният министър получи мандат от Министерски съвет да подпише четири договора: един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, втори за бойни припаси за самолета, трети за ракетите въздух-въздух, четвърти за доставката на система за визуализация, наблюдение и управление.

"Като част от сделката, в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове", допълни министърът на икономиката Емил Караниколов.

Изтребителите ще бъдат доставени поетапно до 2023 година.

Очаква се следващата седмица офертата да влезе в парламентарната Комисия по отбрана, а след това и в пленарна зала на Народното събрание.

"Най-после се случи една дългогодишна мечта на военно-въздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса - да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военноморските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях", заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

С придобиването на нов боен самолет, ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот - той ще се чувства като равностоен партньор, заяви ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили, след което допълни: "Една дългогодишна мечта за военно-въздушните сили е на път да се осъществи".

Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната.

https://dnes.dir.bg/politika/pravitelstvoto-odobri-sdelkata-za-f-16-tsenata-e-usd1-256-mlrd

Hatshepsut

Добър коментар  :smile-1:

Трябват ли ни нови изтребители

Темата за състоянието на българската армия е обширна и болезнена дори за широката общественост. Няма нещо, с което българският народ да се гордее повече от славните победи на войската ни. Армията ни е може би единственият белег на държавността, към който хората хранят почти безукорно уважение.

Упадъкът, който въоръжените ни сили преживяха последните десетилетия е видим за всички и именно това е причината за болезненото чувство, когато се дискутира тази тема в общественото пространство. Всички са съгласни, че България трябва да има колкото е възможно по-силна армия, защото българският народ знае твърде добре от историята си, че ,,който не храни своята армия, храни чужда". Същевременно, отслабването на военния ни потенциал се корени в простичкия факт, че за да градиш армия, трябва да имаш икономика, т.е. финансови средства. Плачевното състояние, в което комунистите оставиха държавата ни след 45-те години терор, доведе и до логичното следствие отбраната ни десетилетия да страда от системно недофинансиране. Допълнително, твърде много червени генерали (основно на политически позиции) се бореха за собствената си паница, а не за това, което е добро за армията или държавата като цяло. Както вече написах, темата е обширна и не може да се побере във формата на настоящата статия.

Българското правителство е на няколко крачки от това да сключи сделка за нови изтребители за български военновъздушни сили, а именно – покупката от САЩ на 8 изтребителя F-16, блок 70 (което е последната, все още непроизвеждана модификация на този изтребител). Това, независимо от разнообразните аргументи и оправдания, бръкна надълбоко в здравето на цялата комунистическа клика у нас, което е логично, тъй като те пазят източниците си на доходи – руското посолство.

Най-напред, всичките партийни активисти, които от времето на Иван Костов по цял ден реват, че Западът унищожил българската армия (а забравят, че техните кражби я унищожиха!), сега получиха опорната точка, че ние сме толкова бедни, че нямаме пари за нови самолети. Не, другари комунисти, бедни бяхме по ваше време да имаме нови самолети и затова фалирахме! Днес България е многократно по-богата от народната република, а откак управлявахте вие заедно с ДПС и Симеон Сакскобурготски, бюджетът ни се увеличи двойно. И ако ГЕРБ не бяха същите като вас и не водеха социалистическа политика на раздаване на социални помощи и хрантутене на маргинални социални групи, то щяхме да имаме пари не за 8, а за 80 изтребителя и то само от един бюджет. Всъщност, генерираните излишъци дори само за последните години са достатъчни тази сделка да бъде на практика ,,безплатна" за нас. Разбира се, тези излишъци се пускат по направление за усвояване от обръчи от фирми.

Следващият аргумент против придобиването на новите самолети, само че този път от опорните точки на внуците на горепосочените (които получават инструкции от европейските комунисти, а не от руските) е, че България няма нужда от армия, че това са излишни пари, че има кой да ни пази. Всеки човек с всичкия си, а особено военните експерти знаят римския принцип "Si vis pacem – para bellum", т.е. ,,Ако искаш мир, готви се за война". Нещо повече, червената пропаганда от десетилетия представя идеята на НАТО, като нещо подобно на Варшавския договор. Може би защото те не могат да си представят идеята за партньорство, понеже те винаги са били държани на каишка от Москва. НАТО няма за идея да ни пази като ,,Голям брат", а е съюз на суверенни държави, всяко от които не просто може, а е длъжна да развива военните си сили с цел, при необходимост да окаже помощ на другите държави, така както те – на нея. Именно за това са и всичките преговори за достигане на минимално равнище на разходи за отбрана от всички членове. Така че, ако искаме ,,някой да ни пази", то ние сме длъжни да даваме тези пари – за едно или друго нещо.

След като и този аргумент не мине, пропагандистите започват с това, че ще купим толкова малко самолети, че то няма смисъл – ,,и гаргите няма да уплашим с тях", ,,я вижте колко са силни турците, руснаците, гърците...". Ами те са силни, защото са тръгнали от някъде! Знаете ли коя е най-мощната военновъздушна сила в света, многократно превъзхождаща следващата? Военновъздушните сили на САЩ – US Air Force. А знаете ли коя е втората военновъздушна флотилия в света, също така многократно превъзхождаща следващата? Военновъздушните сили на флота на САЩ – US Navy Air Force. Едва след тях се нарежда ВВС на Русия, като разликата между тях и комбинираните военновъздушни сили на САЩ е около 10 пъти. Е, при това положение, защо господа червени не отидете да кажете на Путин, че няма смисъл да има въоръжение, защото така и така е твърде слаб (пък и народът му живее в мизерия)?

България трябва да започне отнякъде да възстановява отбранителния си потенциал, пък макар и с малки крачки. Но дори и да приемем, че тези 8 самолета няма да имат никакъв смисъл, то хората изпускат един факт от огромно значение. Наличието дори на 1 самолет означава, че въоръжените ни сили ще имат знанията, уменията и кадрите да оперират модерни изтребители. Защото машини се купуват, произвеждат, крадат, ако трябва, но кадри се създават много бавно, скъпо и с цената на много усилия.

Във връзка с това, много ,,експерти" от кварталните кръчми коментират цената на сделката като прекалено висока. Един вид – гадните капиталисти ни обират, защото в ,,Уикипедия" пише различна цена, а пък да не говорим колко много по-евтини са руските изтребители (пак в ,,Уикипедия"). Точно горният абзац е обяснението защо цената изглежда по-висока. Това е цената не за купуването на самолет, а за придобиването на военна способност, което включва освен самата машина, а и въоръжение, обучение на персонал за експлоатацията й – пилоти и инженери, както и необходимата техника за построяване на бази. Всяка следваща покупка би била значително по-евтина, тъй като първоначалната инвестиция вече е направена. Именно това е най-ценното и най-скъпото – създаването на кадри и придобиването на експертиза.

Стигаме и до най-болезненото за всеки промит червен мозък – че купуваме точно американски самолети. Най-напред лозунгът е ,,това е изгнил стар самолет от 70-те години, за нищо не става, продават ни боклуците си". За недоразбралите и недопрочелите обяснявам – това е последната модификация на F-16, която дори все още не е влязла в производство. Това е самолет, който САЩ тепърва ще произвеждат за собствени нужди. Нещо повече – F-16 е най-успешният изтребител някога създаван. Произведени са над 4000 бройки, участвал е в множество военни действия и е доказан в реални бойни условия, като през целия си период на експлоатация има една единствена загуба във въздушен бой. Факт е, че с F-16 дори пакистанските пилоти свалят между 6 и 10 съветски самолета през 1987-а година по време на войната в Афганистан. Именно турски F-16 свали руски военен самолет през 2015 година. Нали вашето, руското все е най-добро, другари? А щом като най-доброто пада като есенни листа от изтребител от 70-те години, значи може би е по-добър?

По отношение на техническите данни на офертирания самолет има достатъчно военни експерти, които могат да направят анализ (стига да не са на заплата при съответното посолство). Аз единствено ще изтъкна, че блок 70 идва с чисто нов AESA радар, какъвто руските ВВС така и все още нямат на въоръжение, въпреки всичкото биене в гърдите с новия Су-57, който така и няма да влезе масово на въоръжение (и дори Индия се отказа от проекта, защото не е доволна от резултата!). Дори няма да отваряме дума за факта, че експлоатационните часове на новата модификация на F-16 са значително повече от всички аналогични изтребители, което гарантира боеспособността за по-дълъг период и намалява цялостната стойност на експлоатацията.

Стигаме и до президентът на всички комунисти Р. Радев, който твърде много жали, че не може да прибере комисионната от шведското посолство. Неговият фаворит е шведският Грипен, който макар и на хартия да изглежда не лош избор, никога не е изпробван в реални бойни действия. Не веднъж в историята брилянтни инженерни конструкции са се оказвали неадекватни на бойното поле, просто защото войната има свои собствени закони.

Но има и много по-важна причина Грипените да не са реална алтернатива на F-16. България днес е член на НАТО и съюзник, наред с всички останали, на Съединените американски щати. Неписано правило в НАТО е, че натовските държави трябва да купуват въоръжение от натовски държави. Няма логика да наливаш пари в държава, която не е твой съюзник, вместо в такава, на която разчиташ да ти помогне в случай на военен конфликт. Швеция не е в НАТО и би било изключително безпринципна политика да проявим твърдоглавие и да се откажем от сделка с нашите съюзници, просто защото някои хора още имат страх от политическите си офицери преди 1989 година.

България е страдала най-много през новата си история от факта, че се е опитвала да ,,седи на два стола" във външната политика. Хем да сме съюзници с едните, хем да се опитваме да не разсърдим другите. Да се опитваш да угодиш на всички означава да останеш сам накрая. Ние и в момента страдаме от същото. Но нека поне отнякъде да започнем да водим последователна политика. За да не стане както преди 75 години, когато помощ отникъде не дойде.

https://ndlev.org/

Panzerfaust

Много добър и изчерателен коментар наистина! :bravo:

Жалко само, че нямаме пари поне за 16 F-ки, но все отнякъде трябва да се започне с обновяваването на въоръжението на БА.
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

Народното събрание пусна сделката за F16


След повече от 4 часа разгорещени дебати парламентът пусна сделката за закупуване на новите изтребители F-16 и ратифицира четирите договора.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" се обявиха категорично против, най-вече заради високата цена на изтребителите.

Четирите международни договора са на обща стойност 1, 256 мрд. долара и обединяват доставката на цялостния пакет - самолети, оборудване за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение на летателен и инженерно-технически състав.

По време на дебатите от левицата изтъкнаха, че са против сделката за новите самолети, тъй като според тях цената е висока, а способностите на бойните машини са намалени. Червените и "Воля" дори поискаха гласуването на сделката да се отложи с шест месеца, но предложението не мина.

От ГЕРБ пък настояха, че с новите изтребители ще препотвърдим геополитическата си ориентация и ще бъде модернизирана армията. "Обединени патриоти" пък се разединиха и само ВМРО застана твърдо зад сделката и настояха, че българските пилоти заслужават ново въоръжение.

"Лъжат българския народ, че цената е 2 милиарда и 400 милиона лева, а реално ще е над 3 милиарда. Има 1 млрд. скрити разходи. Сега се опитват отново да ни излъжат и да ни предоставят едни окастрени самолети, които не ни вършат никаква работа", скочи соцдепутатът Румен Гечев по време на разискванията.

Той критикува и че "самолетите F 16 Блок 70 все още не са произведени, не съществуват и не летят".

Колегата му Таско Ерменков пък се усъмни, че изтребителите изобщо ще бъдат доставени до 2023 г. и остро порица изказването на премиера Борисов, че той лично е настоял парите по сделката да се платят накуп.

"Изтъпани се пред камерите и каза: Булгар, булгар, плащаме всичко наведнъж. С това си поведение не е ли накърнил интересите на България", нападна социалистът.

От "Атака" и НФСБ категорично се обявиха против сделката заради цената й, а Валери Симеонов дори сравни министрите Караниколов и Каракачанов с "Клетниците" на Виктор Юго.

"Цената е изключително висока. Изказвам моето съболезнование към финансовия министър Горанов. За тази цена можеше да купим два пъти повече самолети, европейско производство. Красимир Каракачанов и Емил Караниколов изпълняват своите служебни задължения. Те са едни Гаврош и Козет, на барикадата отстояват поставената задача", посочи лидерът на НФСБ.

Той отсече и че парламентът и правителството са показали своята зависимост, като са допуснали да бъдат променени първоначлните правила - цената е повишена от 1,8 на над 2 млрд., а срокът за доставка е удължен от 2 на 4 г.

Антон Дончев от "Воля" пък репликира, че съболезнованията не трябва да са към финансовия министър, а към пенсионерите, тъй като всеки гражданин ще трябва да плати за самолетите по около 600 лева по негови сметки.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък контрира, че елементарният популизъм да изчисляваме колко лева това би увеличило пенсията, е несъстоятелен. Той настоя и че с отлагане на гласуването на сделката, цената няма да се намали, а по-скоро ще се увеличи. Каракачанов настоя и че по време на дебата са се казали много излишни и неверни неща и изтъкна предимствата на Ф-16.

"F-16 е най-произвежданият модел, казват бил от 60-те години. И Мерцедес има от 60-те години, но и сега има. Този самолет е най-добрият избор. С покупката на F-16 ще сме първата държава на Балканите, която ще има такъв самолет", отсече вицепремиерът.

Той добави и че примерите какви самолети има в други европейски държави са несъстоятелни, тъй като те сами ги поризвеждат.

"Ако парламентът последните 30 години беше употребил времето си да развие авиационната индустрия, а не за празнословие и евтин популизъм, може би и ние щяхме да произвеждаме самолети като някои други източноевропейски държави", каза той.

Джема Грозданова от ГЕРБ пък настоя, че с модернизирането на ВВС ще се препотвърди евроатлантическата ни ориентация.

"Ние сме длъжници на българския войник, който не получи модерна техника, за да докаже своя героизъм. Ще покажем на съюзниците, че България е партньор, че не сме само консуматор на сигурност, а и ще допринасем качествено за отбраната", каза тя.

"Бил съм десетилетия във ВВС и ще подкрепя с чисто сърце ратификацията, защото знам, че тези момчета и момичета имат нужда от парламент, който работи за суверенна България", коментира и шефът на комисията по отбрана ген. Константин Попов.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ договорите за F-16 ще дадат възможност на България да укрепи авторитета си и да повиши ролята си като страна осигуряваща стабилност в региона и надежден партньор в ЕС и НАТО.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/07/19/niama-vryshtane-reshenieto-e-vzeto-narodnoto-sybranie-pusna-sdelkata-za-f16.416979

vailen

Закон за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB ,,Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA ,,Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD ,,Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR ,,Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment)

 

УКАЗ № 182
На основание чл. 101, ал. 3 от Конституцията на Република България
ПОСТАНОВЯВАМ:
Да се обнародва в ,,Държавен вестник" Законът за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB ,,Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA ,,Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD ,,Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR ,,Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment), приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г., повторно приет на 26 юли 2019 г.
Издаден в София на 29 юли 2019 г.
Президент на Републиката:  Румен Радев
Подпечатан с държавния печат.
Министър на правосъдието: Данаил Кирилов
ЗАКОН
за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB ,,Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA ,,Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD ,,Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR ,,Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment)
Чл. 1. Ратифицира международен договор (LOA) BU-D-SAB ,,Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), подписан на 3 юли 2019 г. в авиобаза ,,Райт Патерсън" на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ, Охайо, САЩ, и на 11 юли 2019 г. в гр. София, Република България.
Чл. 2. Ратифицира международен договор (LOA) BU-D-AAA ,,Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), подписан на 12 юни 2019 г. в авиобаза ,,Райт Патерсън" на ВВС на САЩ, Охайо, САЩ, и на 11 юли 2019 г. в гр. София, Република България.
Чл. 3. Ратифицира международен договор (LOA) BU-P-AAD ,,Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services), подписан на 13 юни 2019 г. в гр. Вашингтон, САЩ, и на 11 юли 2019 г. в гр. София, Република България.
Чл. 4. Ратифицира международен договор (LOA) BU-P-LAR ,,Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment), подписан на 14 юни 2019 г. в гр. Вашингтон, САЩ, и на 11 юли 2019 г. в гр. София, Република България.
Чл. 5. Договорите по чл. 1 – 4 да не се обнародват в ,,Държавен вестник".
Заключителна разпоредба
Параграф единствен. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в ,,Държавен вестник".
Законът е приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г. и на 26 юли 2019 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.
Председател на Народното събрание: Цвета Караянчева
5943

Източник: Държавен вестник

Hatshepsut

Lockheed Martin: България ще има най-напредналите F-16 с пълни бойни способности


Изтребителят F-16 Block 70 ще има пълни бойни способности, увери директорът ,,Международно бизнес развитие на F-16" в Lockheed Martin Джим Робинсън, предаде репортер на БГНЕС.

На пресконференция представители на американската компания и на Посолството на САЩ в България дадоха подробностите относно производството, доставката, възможностите на самолетите, както и ползите за България от стратегическото партньорство.

,,В България ще летят най-напредналите модели на F-16", категоричен бе Робинсън, който увери, че новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО.

,,Може да качите на F-16 абсолютно всичко, което искате", обясни той и допълни, че самолетите ще бъдат напълно въоръжени още първия ден, в който пристигнат.

Сделката ще струва на страната ни 1,256 млрд. щатски долара, с което България ще стане 30-тата държава в света, в която ще летят изтребителите F-16. Предвидено е първият самолет да бъде готов през месец декември 2022 г. и да бъде доставен веднага, за да може на него да се обучава техническият състав на ВВС.

Компанията Lockheed Martin предвижда самолетите да имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа, но за това е нужна и добра поддръжка. Ето защо технически състав от българските ВВС ще замине за обучение в САЩ.


В България ще летят най-напредналите модели на F-16

Във връзка с индустриалното сътрудничество от компанията заявиха, че у нас могат да бъдат произвеждани безпилотни летателни апарати (дронове), но все още не е решено какъв тип да бъдат те. След като придобие първите осем самолета пък страната ни може да закупи други осем, които се очаква да бъдат на по-ниска цена, защото вече България ще има голяма част от необходимото оборудване.

От своя страна заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ в София Джъстин Фридман заяви, че сделката за новите изтребители ще задълбочи партньорството между страната ни и Съединените щати.

,,България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения", подчерта той и увери, че покупката на F-16 ще гарантира най-добрите самолети за българските пилоти.

https://bgnesagency.com/bulgaria/lockheed-martin-българия-ще-има-най-напредналите-f-16/

Hatshepsut

Цялата сума от 1.2 млрд. долара за покупката на изтребителите F-16 вече е преведена на САЩ


Министерството на отбраната е превело на САЩ цялата сума от 1.2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката на осем изтребителя F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Преводът е нареден в четвъртък, 8 август.

С тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските военновъздушни сили, съобщиха от министерството на отбраната. С потвърждението за преведените пари за американската страна договорите също са в сила и започва тяхното практическо изпълнение.

На 26 юли 2019 г. 44-ото Народно събрание ратифицира договорите за самолетите. Те бяха подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 юли (на основание решение на Министерския съвет от 10 юли 2019 г.).

Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години - средата на 2023 г., а още четири - до края на същата година. В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат 60 млн. долара, което би намалило цената.

Начинът на плащане на самолетите предвижда сумата да се депозира изцяло в кратък срок по сметка на федералното правителство на САЩ. Сумите по договорите ще бъдат обособени по отделна сметка, предназначена за програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) на България.

За да се осъществи сделката, се наложи правителството да одобри проект за коригиране на държавния бюджет за 2019 г., според което дефицитът в него ще се увеличи с 1.829 млрд. лв. Министерството на финансите поема нов вътрешен дълг в размер на 400 млн. лв., който се налага заради изплащането на сделката за изтребителите.

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/08/12/3950125_prevedena_e_cialata_suma_ot_12_mlrd_dolara_za/

Шишман

Заглавието на темата не е съвсем точно. Ние ще купуваме стари самолети, а не нови.

Hatshepsut

Quote from: Шишман on 13 August 2019, 11:31:20Заглавието на темата не е съвсем точно. Ние ще купуваме стари самолети, а не нови.

Самолетите няма да са втора употреба, а нови, модернизиран вариант на F-16. Така трябва да се постъпва и занапред - да се купува нова техника, а не втора употреба. А ако можем постепенно да се отървем и от руските самолети (примерно да ги продадем на някоя държава от Третия свят), ще е най-добре.

Шишман

Quote from: Hatshepsut on 14 August 2019, 08:17:22А ако можем постепенно да се отървем и от руските самолети (примерно да ги продадем на някоя държава от Третия свят), ще е най-добре.
Не знам имаме ли още руски самолети ?

Hatshepsut

В САЩ започна производството на F-16 Block 70 за чужбина


Компанията Lockheed Martin обяви, че през декември е започнало производството на първите изтребители F-16 Block 70 за клиенти от чужбина. Първата страна, сключила подобна сделка в света, е Бахрейн, а такива договори имат още Словакия и България.

По този повод предприятието в Грийнвил, щата Южна Каролина, е било посетено от посланика на Бахрейн в САЩ Абдула бин Рашид ал Халифа. Емирството е първото в Залива, което се въоръжи с F-16, и договорът за новия стандарт на тази машина бе подписан на 22 юни 2018 г. През май 2019 г. Държавният департамент на САЩ одобри за този самолет потенциалната продажба за Бахрейн на ракети AIM-120C-7 AMRAAM, AIM-9X и AGM-84 Block II Harpoon.

България поръча и плати 8 самолета F-16 Block 70, които ще бъдат произведени в същия завод в Южна Каролина. Преди това до края на 2021 г. трябва да започне обучението на пилоти и персонал за тях. Първият американски боен самолет за българската авиация вероятно ще пристигне към края на 2023 г. В хода на преговорите значителна част от въоръжението, оборудването и наземните съоръжения бяха намалени по искане на България спрямо първоначалните планове.

Това не означава, че българските ВВС ще изчакват изпълнението на предишните два договора, защото те ще се изпълняват синхронно. Този за 14 самолета за Словакия предвижда първите 4 броя да пристигнат в първите месеци на 2023 г., а останалите 12 трябва да бъдат предадени до 1 януари 2024 г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/12/31/4011109_v_sasht_zapochna_proizvodstvoto_na_f-16_block_70_za/

Similar topics (4)