• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

27 November 2021, 22:21:20

Login with username, password and session length

Top Posters

Theme Selector

Members
  • Total Members: 158
  • Latest: emo2475
Stats
  • Total Posts: 24,787
  • Total Topics: 1,390
  • Online Today: 233
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 86
Total: 87

avatar_Hatshepsut

Относно закупуването на нови самолети за Българската Армия

Started by Hatshepsut, 27 December 2018, 08:33:23

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] авиацияармия

Hatshepsut

Правителството ще предложи покупката на изтребители F-16


https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/12/21/3366269_pravitelstvoto_shte_pregovaria_samo_za_iztrebiteli_f-16/

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще внесе доклад в Министерски съвет, с който предлага страната ни да започне преговори за закупуване на изтребители F-16V от САЩ. Това стана ясно тази вечер по време на официалното представяне на резултатите от работата на политико-военната група по избор на нови бойни самолети. В надпреварата участваха три държави – Италия, Швеция и САЩ, съответно с изтребителите Eurofighter Tranche 1, JAS-39 C/D Gripen и F-16V Block 70/72.

Машините, предлагани от Швеция и Италия обаче са отстранени от надпреварата с доста странни аргументи – според работната група в офертите на двете държави имало непълноти, особено по въпроса с евентуално плащане на допълнителни лицензи на трети страни за оръжие. За подобно нещо намекна пред "Капитал" преди няколко дни Джеймс Робинсън, представител на Lockheed Martin (компанията-производител на F-16) в преговорите. Според него, ако българската страна пожелае да оборудва друг тип самолет с американски ракети, производителя му ще трябва да заплати допълнителни лицензи на САЩ и сделката да мине за одобрение през американския Конгрес. Вероятно именно нещо подобно е поискало българското военно министерство, въпреки че Швеция предлага да оборудва самолетите Gripen с късобойните европейски ракети IRIS-T и далекобойните Meteor.

"В случай, че бъде избран JAS-39 C/D Gripen, за изпълнение на изискванията на RFP относно количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи цялото количество ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции. Не са налице данни дали оставащата сума до 1,5 млрд. лв. ще бъде достатъчна за закупуване на необходимото оборудване за самолета, включително боеприпаси за оръдието, ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и средни дистанции, доставяно от трети страни.", пише в доклада на междуведомствената група, който е некласифициран и е публикуван на страницата на военното министерство.

На базата на това междуведомствената група решава, че не може да се прецени дали офертите на Италия и Швеция действително се вписват в бюджета от 1.8 млрд. лв. с ДДС, ако трябва да осигурят други ракети и предлага да започнат преговори само със САЩ. Според проекта за решение на парламента Народното събрание трябва "да възложи на Министерския съвет на Република България да подготви проект на международен договор и проведе преговори с Правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет от Република България."

Комисията предлага също парламентът "да разреши проектът на международния договор по т.2 да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с Решение на Народното събрание, ДВ, бр.51 от 2018 г.". Това вероятно е друг начин да се каже, че сумата за покупка на изтребители може да бъде актуализирана в посока нагоре над досега одобрения бюджет от 1.8 млрд, лв. с ДДС. Според военния министър обаче по време на тези преговори ще може да се постигне намаляване на цената за 8 изтребителя F-16V. По неофициална, но индиректно потвърдена днес информация, предложението на САЩ превишава максимално отпуснатия бюджет от 1.8 млрд. лв.

Въпреки всичко, в доклада на междуведомствената комисия се отбелязва, че при прилагането на експертната методика за оценка, заложена в проектната документация "предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – "Оперативна ефективност", а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий "Срок на експлоатация". Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии." След това обаче се заключва, че "коректното прилагане на методиката беше възпрепятствано от липсата/непредоставянето на необходимата информация на част от въпросите в RFP и получените оценки не дават възможност за обективно сравнение на оперативната и ценовата ефективност на сравняваните предложения." Отбелязва се също така, че САЩ искат сумата да бъде платена изцяло в началото на проекта, а Швеция - разсрочено на трашнове за срок от 5 или 10 години.

Така че оттук нататък, ако (очаквано) докладът мине през Министерски съвет и парламента, преговори ще се водят единствено със САЩ за изтребители F-16V.

Hatshepsut

Българска делегация започва преговори в САЩ за F-16


Българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство, съoбщава БНР. Тя е съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и на министерствата на финансите и на икономиката. Повече подробности към момента не се съобщават.

По думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов преговорите ще бъдат в рамките на фиксираната от парламента цена, с уговорката това да не се отразява на способностите на самолетите.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1,8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Каракачанов уточни, че крайното решение трябва да отговаря на българските финансови възможности, а плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проект. Той изрази надежда, че в рамките на т.нар. ,,индустриално сътрудничество" ще бъде изграден център за обучение на пилоти в новооткритото училище в Долна Митрополия.

От Lockheed Martin обявиха преди месец готовност да предадат и осемте самолета две години след подписването на договор. Според плановете на военния министър е договорът да бъде парафиран до края на юли.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarska-delegaciia-zapochva-pregovori-v-sasht-za-f-16-281786/

генерал Жеков

F-16 е сериозна машина,докато Грипен все още нямат такъв боен опит и не са добре проучени откъм възможности.Още повече,че самата поръчка е политически акт на Каракачанов и компания,като чрез него те заявяват своята позиция в световната геополитика.За сега пътят им към властта се гради от ракиени патриоти и излъгани националисти,но това няма да продължи вечно.Ето по тази причина,избирайки Америка те си гарантират още дълги години добруване във властта.Контриращото поведение срещу циганите и други дегенерати е само прах в очите,защото в "редиците" на ВМРО могат да се забележат интересни елементи,ако се вгледате по-дълбоко в произхода им.Та така,в Америка е пълно с хора от такъв произход и не е никак трудно да се сетим,че по един "неписан закон" тези в листата на ВМРО са свързани и с американските,и с израелските служби.Нещо като втора "Атака",където по същия "неписан закон" се внедриха хора от английските(разбирайте американските,защото те са почти едно и също) и израелските служби.При тях,също както при ВМРО някой по-остри изказвания са само за заблуда,но не бива да си мислите,че те също не са съгласувани,а може би и съчинени от гореописаните служби.Това важи за всички аспекти на политиката,разбира се,не само за военните дела.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Какво по-точно е поискала България от САЩ за самолетите F-16

АЩ съобщиха късно в понеделник, че е започнала процедура за преговори с България за самолети F-16 C/D Block 70/72, въоръжение за тях и обучаване на персонал и пилоти. Посочената сума е с над 1 млрд. лева над одобреното от парламента в София, което предизвика във вторник коментари в България и наложи компанията "Локхийд Мартин" и посолството на САЩ да направят специални изявления, в които се обяснява за какво става дума.

Основният момент е, че това не е оферта, а максималната цена спрямо това, което потенциално може да поиска България.

Но в първоначалното съобщение е изброено относително подробно какво по-точно е поискало българското правителство от "Локхийд Мартин" и някои елементи и въоръжение са в толкова ограничени количества, че тепърва трябва да се види дали по тяхната по-ниска цена или брой може - и има смисъл - да се преговаря. Възможно е също сумата да бъде разбита на различни последващи поръчки, както и да бъде намалена с помощ от специалната програма на Вашингтон за подпомагане на съюзници, желаещи да заменят старото си съветско оборудване с американско.


Ето какво се съдържа в описа, разпространен от агенция към Пентагона:


8 самолета F-16 C/D Block 70/72

10 двигателя F110 General Electric (2 от тях са резервни)
Бордова електроника

- 10 броя (вкл. 2 резервни) Link-16 - това е защитена срещу електронно заглушаване система за тактическо разпространяване на информация, навигация и разпознаване (Multi-Functional Information Distribution System (MIDS) - JTRS (MIDS-JTRS), използвана и на самолети от партньорски държави

- 9 броя (вкл. 1 резервен) Improved Program Display Generator (iPDG) - система, позволяваща видео и графични/анимирани цветни изображения с висока резолюция на дисплей, разположен между коленете на пилота

- 9 броя (вкл. 1 резервен) радари AN/APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA)

- 4 броя AN/AAQ-33 SNIPER Targeting Pod - устройство, благодарение на което пилотът/екипажът може визуално да засече, инедтифицира и атакува тактически цели от разстояние извън обсега на повечето зенитни системи, което е особено голямо предимство при унищожаването на противовъздушна отбрана.

- 9 броя (вкл. 1 резервен) компютри Modular Mission Computer (MMC) 7000AH

- 9 броя LN-260 интегриран GPS/INS (EGI)Въоръжение

- 9 броя 20-мм оръдия M61 Vulcan

- 16 броя ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120C7 и 1 брой резервна система за насочването им

- 24 броя ракети AIM-9X Sidewinder плюс: 8 броя от този модел, но само за трениране (CATM) на монтирането им на самолета и тестове за използването им без стрелба; 4 броя резервни системи за тактическо насочване и 4 броя от същите системи, но за обучителни цели.

- 48 броя LAU-129 - вид гондола за окачване на различен вид въоръжения

- 15 комплекта от GBU-49 Enhanced Paveway II - 250-килограмова бомба с лазерно насочване срещу стационарни и движещи се наземни цели

- 15 комплекта GBU-54 Laser JDAM - това е 250-килограмова бомба Мк-82 с монтирано устройство за активно откриване на маркирани с лазер мишени, разработка на Boeing Defense

- 28 броя GBU-39 - това са 110-килограмови "бомби с малък диаметър" (SDB-1) с прецизно насочване

- 24 броя детонатори FMU-152, които могат да се настройват за задействане в широк диапазон - от незабавно при контакт с целта до 24 часа след това

- 24 броя MK-82 (Tritonal) - това са 227-килограмови бомби с експлозив, съставен от 80% TNT и 20% алуминий

- 6 броя бомби MK82, но от вид, предназначен за атака с ограничени вторични щети

- 13 броя MAU-210 - това са устройства за цифров контрол (Enhanced Computer Control Group или ECCG), монтирани на бомби от типа GBU-54, благодарение на които може да се управлява моментът на взривяването им, било във въздуха над целта, било след попадането в нея.Защита

- 9 броя (вкл. 1 резервен) AN/ALQ-211 - система за ранно предупреждение за приближаващ противник и защита от средства за електронна борба

- 9 броя (вкл. 1 резервен) AN/ALE-47 - система за защита от радарите или инфрачервеното насочване на ракети, изстреляни срещу самолета, чрез разпръскване на ярко горящи ракети, подобни на сигналните, или метални конфети

- 4140 заряда за инфрачервена защита, монтирани в касети, които ги изстрелват на импулси

- по 8250 броя PGU-27A/B бойни и тренировъчни 20-мм снаряди

- 36 броя MK-124 сигнални и димни гранати

- 9 броя APX-126 устройства за разпознаване "своя-чужд" с криптирани и допълнително защитени комуникации

- 18 броя "радиостанции" AN/ARC-238 UHF/VHF SATURN - в действителност "радио" е условно име, тъй като това са средства за много по-сложна комуникация

Обучение и помощ

- 16 броя учебни ракети AIM-120C AMRAAM

- единна система за планиране на мисии (JMPS) със съответния софтуер, обучение и поддържане

- 20 броя системи JHMCS II (към които може да има и уреди за нощно виждане) - това е устройство, което се монтира на визьора на шлема на пилота и той вижда едновременно всички показатели без да се налага да следи уредите

- 10 уреда за нощно виждане

- 2 устройства за дистанционна видео комуникация (ROVER) 6i плюс една наземна станция

- наземен тренировъчен симулатор (за полет и поддръжка)

- една станция за първокачествена проверка на авиониката

- подкрепа за програмата за международна сигурност в електронната борба (ECISAP)

- подкрепа за устройствата, в които се използват пиропатрони (CAD/PAD)

- подкрепа за препрограмирането и адаптирането на муниции - това е апарат, с който преди мисия се тества състоянието на въоръжението и се въвеждат необходими параметри

- комуникационно оборудване, програмно осигуряване и подпомагане

- подкрепа при изграждането и монтирането на обекти

- резервни части и смяна

- обучение на персонал и оборудване за него

- публикации и техническа документация

- контейнери

- подкрепа за мунициите и тестовото оборудване

- подкрепа при интегрирането на самолетите и мунициите и нужните за това тестове, проучвания и проверки

- подкрепа от американската администрация и от компанията с технически, инженерни и логистични услуги

- други елементи, свързани с логистиката и подкрепата на програмата.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/06/04/3916868_kakvo_po-tochno_e_poiskala_bulgariia_ot_sasht_za/

Hatshepsut

Правителството одобри сделката за Ф-16


На заседание на Министерски съвет тази сутрин правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета.

Цената на сделката е 1,256 млрд. долара. Целта ни е тя да падне още, ако САЩ получат одобрение на конгреса да поемат 60 млн. долара от нея, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов и добави, че в цената е включено наземното оборудване.

Военният министър получи мандат от Министерски съвет да подпише четири договора: един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, втори за бойни припаси за самолета, трети за ракетите въздух-въздух, четвърти за доставката на система за визуализация, наблюдение и управление.

"Като част от сделката, в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове", допълни министърът на икономиката Емил Караниколов.

Изтребителите ще бъдат доставени поетапно до 2023 година.

Очаква се следващата седмица офертата да влезе в парламентарната Комисия по отбрана, а след това и в пленарна зала на Народното събрание.

"Най-после се случи една дългогодишна мечта на военно-въздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса - да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военноморските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях", заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

С придобиването на нов боен самолет, ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот - той ще се чувства като равностоен партньор, заяви ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили, след което допълни: "Една дългогодишна мечта за военно-въздушните сили е на път да се осъществи".

Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната.

https://dnes.dir.bg/politika/pravitelstvoto-odobri-sdelkata-za-f-16-tsenata-e-usd1-256-mlrd

Hatshepsut

Добър коментар  :smile-1:

Трябват ли ни нови изтребители

Темата за състоянието на българската армия е обширна и болезнена дори за широката общественост. Няма нещо, с което българският народ да се гордее повече от славните победи на войската ни. Армията ни е може би единственият белег на държавността, към който хората хранят почти безукорно уважение.

Упадъкът, който въоръжените ни сили преживяха последните десетилетия е видим за всички и именно това е причината за болезненото чувство, когато се дискутира тази тема в общественото пространство. Всички са съгласни, че България трябва да има колкото е възможно по-силна армия, защото българският народ знае твърде добре от историята си, че ,,който не храни своята армия, храни чужда". Същевременно, отслабването на военния ни потенциал се корени в простичкия факт, че за да градиш армия, трябва да имаш икономика, т.е. финансови средства. Плачевното състояние, в което комунистите оставиха държавата ни след 45-те години терор, доведе и до логичното следствие отбраната ни десетилетия да страда от системно недофинансиране. Допълнително, твърде много червени генерали (основно на политически позиции) се бореха за собствената си паница, а не за това, което е добро за армията или държавата като цяло. Както вече написах, темата е обширна и не може да се побере във формата на настоящата статия.

Българското правителство е на няколко крачки от това да сключи сделка за нови изтребители за български военновъздушни сили, а именно – покупката от САЩ на 8 изтребителя F-16, блок 70 (което е последната, все още непроизвеждана модификация на този изтребител). Това, независимо от разнообразните аргументи и оправдания, бръкна надълбоко в здравето на цялата комунистическа клика у нас, което е логично, тъй като те пазят източниците си на доходи – руското посолство.

Най-напред, всичките партийни активисти, които от времето на Иван Костов по цял ден реват, че Западът унищожил българската армия (а забравят, че техните кражби я унищожиха!), сега получиха опорната точка, че ние сме толкова бедни, че нямаме пари за нови самолети. Не, другари комунисти, бедни бяхме по ваше време да имаме нови самолети и затова фалирахме! Днес България е многократно по-богата от народната република, а откак управлявахте вие заедно с ДПС и Симеон Сакскобурготски, бюджетът ни се увеличи двойно. И ако ГЕРБ не бяха същите като вас и не водеха социалистическа политика на раздаване на социални помощи и хрантутене на маргинални социални групи, то щяхме да имаме пари не за 8, а за 80 изтребителя и то само от един бюджет. Всъщност, генерираните излишъци дори само за последните години са достатъчни тази сделка да бъде на практика ,,безплатна" за нас. Разбира се, тези излишъци се пускат по направление за усвояване от обръчи от фирми.

Следващият аргумент против придобиването на новите самолети, само че този път от опорните точки на внуците на горепосочените (които получават инструкции от европейските комунисти, а не от руските) е, че България няма нужда от армия, че това са излишни пари, че има кой да ни пази. Всеки човек с всичкия си, а особено военните експерти знаят римския принцип "Si vis pacem – para bellum", т.е. ,,Ако искаш мир, готви се за война". Нещо повече, червената пропаганда от десетилетия представя идеята на НАТО, като нещо подобно на Варшавския договор. Може би защото те не могат да си представят идеята за партньорство, понеже те винаги са били държани на каишка от Москва. НАТО няма за идея да ни пази като ,,Голям брат", а е съюз на суверенни държави, всяко от които не просто може, а е длъжна да развива военните си сили с цел, при необходимост да окаже помощ на другите държави, така както те – на нея. Именно за това са и всичките преговори за достигане на минимално равнище на разходи за отбрана от всички членове. Така че, ако искаме ,,някой да ни пази", то ние сме длъжни да даваме тези пари – за едно или друго нещо.

След като и този аргумент не мине, пропагандистите започват с това, че ще купим толкова малко самолети, че то няма смисъл – ,,и гаргите няма да уплашим с тях", ,,я вижте колко са силни турците, руснаците, гърците...". Ами те са силни, защото са тръгнали от някъде! Знаете ли коя е най-мощната военновъздушна сила в света, многократно превъзхождаща следващата? Военновъздушните сили на САЩ – US Air Force. А знаете ли коя е втората военновъздушна флотилия в света, също така многократно превъзхождаща следващата? Военновъздушните сили на флота на САЩ – US Navy Air Force. Едва след тях се нарежда ВВС на Русия, като разликата между тях и комбинираните военновъздушни сили на САЩ е около 10 пъти. Е, при това положение, защо господа червени не отидете да кажете на Путин, че няма смисъл да има въоръжение, защото така и така е твърде слаб (пък и народът му живее в мизерия)?

България трябва да започне отнякъде да възстановява отбранителния си потенциал, пък макар и с малки крачки. Но дори и да приемем, че тези 8 самолета няма да имат никакъв смисъл, то хората изпускат един факт от огромно значение. Наличието дори на 1 самолет означава, че въоръжените ни сили ще имат знанията, уменията и кадрите да оперират модерни изтребители. Защото машини се купуват, произвеждат, крадат, ако трябва, но кадри се създават много бавно, скъпо и с цената на много усилия.

Във връзка с това, много ,,експерти" от кварталните кръчми коментират цената на сделката като прекалено висока. Един вид – гадните капиталисти ни обират, защото в ,,Уикипедия" пише различна цена, а пък да не говорим колко много по-евтини са руските изтребители (пак в ,,Уикипедия"). Точно горният абзац е обяснението защо цената изглежда по-висока. Това е цената не за купуването на самолет, а за придобиването на военна способност, което включва освен самата машина, а и въоръжение, обучение на персонал за експлоатацията й – пилоти и инженери, както и необходимата техника за построяване на бази. Всяка следваща покупка би била значително по-евтина, тъй като първоначалната инвестиция вече е направена. Именно това е най-ценното и най-скъпото – създаването на кадри и придобиването на експертиза.

Стигаме и до най-болезненото за всеки промит червен мозък – че купуваме точно американски самолети. Най-напред лозунгът е ,,това е изгнил стар самолет от 70-те години, за нищо не става, продават ни боклуците си". За недоразбралите и недопрочелите обяснявам – това е последната модификация на F-16, която дори все още не е влязла в производство. Това е самолет, който САЩ тепърва ще произвеждат за собствени нужди. Нещо повече – F-16 е най-успешният изтребител някога създаван. Произведени са над 4000 бройки, участвал е в множество военни действия и е доказан в реални бойни условия, като през целия си период на експлоатация има една единствена загуба във въздушен бой. Факт е, че с F-16 дори пакистанските пилоти свалят между 6 и 10 съветски самолета през 1987-а година по време на войната в Афганистан. Именно турски F-16 свали руски военен самолет през 2015 година. Нали вашето, руското все е най-добро, другари? А щом като най-доброто пада като есенни листа от изтребител от 70-те години, значи може би е по-добър?

По отношение на техническите данни на офертирания самолет има достатъчно военни експерти, които могат да направят анализ (стига да не са на заплата при съответното посолство). Аз единствено ще изтъкна, че блок 70 идва с чисто нов AESA радар, какъвто руските ВВС така и все още нямат на въоръжение, въпреки всичкото биене в гърдите с новия Су-57, който така и няма да влезе масово на въоръжение (и дори Индия се отказа от проекта, защото не е доволна от резултата!). Дори няма да отваряме дума за факта, че експлоатационните часове на новата модификация на F-16 са значително повече от всички аналогични изтребители, което гарантира боеспособността за по-дълъг период и намалява цялостната стойност на експлоатацията.

Стигаме и до президентът на всички комунисти Р. Радев, който твърде много жали, че не може да прибере комисионната от шведското посолство. Неговият фаворит е шведският Грипен, който макар и на хартия да изглежда не лош избор, никога не е изпробван в реални бойни действия. Не веднъж в историята брилянтни инженерни конструкции са се оказвали неадекватни на бойното поле, просто защото войната има свои собствени закони.

Но има и много по-важна причина Грипените да не са реална алтернатива на F-16. България днес е член на НАТО и съюзник, наред с всички останали, на Съединените американски щати. Неписано правило в НАТО е, че натовските държави трябва да купуват въоръжение от натовски държави. Няма логика да наливаш пари в държава, която не е твой съюзник, вместо в такава, на която разчиташ да ти помогне в случай на военен конфликт. Швеция не е в НАТО и би било изключително безпринципна политика да проявим твърдоглавие и да се откажем от сделка с нашите съюзници, просто защото някои хора още имат страх от политическите си офицери преди 1989 година.

България е страдала най-много през новата си история от факта, че се е опитвала да ,,седи на два стола" във външната политика. Хем да сме съюзници с едните, хем да се опитваме да не разсърдим другите. Да се опитваш да угодиш на всички означава да останеш сам накрая. Ние и в момента страдаме от същото. Но нека поне отнякъде да започнем да водим последователна политика. За да не стане както преди 75 години, когато помощ отникъде не дойде.

https://ndlev.org/

Panzerfaust

Много добър и изчерателен коментар наистина! :bravo:

Жалко само, че нямаме пари поне за 16 F-ки, но все отнякъде трябва да се започне с обновяваването на въоръжението на БА.
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

Народното събрание пусна сделката за F16


След повече от 4 часа разгорещени дебати парламентът пусна сделката за закупуване на новите изтребители F-16 и ратифицира четирите договора.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" се обявиха категорично против, най-вече заради високата цена на изтребителите.

Четирите международни договора са на обща стойност 1, 256 мрд. долара и обединяват доставката на цялостния пакет - самолети, оборудване за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение на летателен и инженерно-технически състав.

По време на дебатите от левицата изтъкнаха, че са против сделката за новите самолети, тъй като според тях цената е висока, а способностите на бойните машини са намалени. Червените и "Воля" дори поискаха гласуването на сделката да се отложи с шест месеца, но предложението не мина.

От ГЕРБ пък настояха, че с новите изтребители ще препотвърдим геополитическата си ориентация и ще бъде модернизирана армията. "Обединени патриоти" пък се разединиха и само ВМРО застана твърдо зад сделката и настояха, че българските пилоти заслужават ново въоръжение.

"Лъжат българския народ, че цената е 2 милиарда и 400 милиона лева, а реално ще е над 3 милиарда. Има 1 млрд. скрити разходи. Сега се опитват отново да ни излъжат и да ни предоставят едни окастрени самолети, които не ни вършат никаква работа", скочи соцдепутатът Румен Гечев по време на разискванията.

Той критикува и че "самолетите F 16 Блок 70 все още не са произведени, не съществуват и не летят".

Колегата му Таско Ерменков пък се усъмни, че изтребителите изобщо ще бъдат доставени до 2023 г. и остро порица изказването на премиера Борисов, че той лично е настоял парите по сделката да се платят накуп.

"Изтъпани се пред камерите и каза: Булгар, булгар, плащаме всичко наведнъж. С това си поведение не е ли накърнил интересите на България", нападна социалистът.

От "Атака" и НФСБ категорично се обявиха против сделката заради цената й, а Валери Симеонов дори сравни министрите Караниколов и Каракачанов с "Клетниците" на Виктор Юго.

"Цената е изключително висока. Изказвам моето съболезнование към финансовия министър Горанов. За тази цена можеше да купим два пъти повече самолети, европейско производство. Красимир Каракачанов и Емил Караниколов изпълняват своите служебни задължения. Те са едни Гаврош и Козет, на барикадата отстояват поставената задача", посочи лидерът на НФСБ.

Той отсече и че парламентът и правителството са показали своята зависимост, като са допуснали да бъдат променени първоначлните правила - цената е повишена от 1,8 на над 2 млрд., а срокът за доставка е удължен от 2 на 4 г.

Антон Дончев от "Воля" пък репликира, че съболезнованията не трябва да са към финансовия министър, а към пенсионерите, тъй като всеки гражданин ще трябва да плати за самолетите по около 600 лева по негови сметки.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък контрира, че елементарният популизъм да изчисляваме колко лева това би увеличило пенсията, е несъстоятелен. Той настоя и че с отлагане на гласуването на сделката, цената няма да се намали, а по-скоро ще се увеличи. Каракачанов настоя и че по време на дебата са се казали много излишни и неверни неща и изтъкна предимствата на Ф-16.

"F-16 е най-произвежданият модел, казват бил от 60-те години. И Мерцедес има от 60-те години, но и сега има. Този самолет е най-добрият избор. С покупката на F-16 ще сме първата държава на Балканите, която ще има такъв самолет", отсече вицепремиерът.

Той добави и че примерите какви самолети има в други европейски държави са несъстоятелни, тъй като те сами ги поризвеждат.

"Ако парламентът последните 30 години беше употребил времето си да развие авиационната индустрия, а не за празнословие и евтин популизъм, може би и ние щяхме да произвеждаме самолети като някои други източноевропейски държави", каза той.

Джема Грозданова от ГЕРБ пък настоя, че с модернизирането на ВВС ще се препотвърди евроатлантическата ни ориентация.

"Ние сме длъжници на българския войник, който не получи модерна техника, за да докаже своя героизъм. Ще покажем на съюзниците, че България е партньор, че не сме само консуматор на сигурност, а и ще допринасем качествено за отбраната", каза тя.

"Бил съм десетилетия във ВВС и ще подкрепя с чисто сърце ратификацията, защото знам, че тези момчета и момичета имат нужда от парламент, който работи за суверенна България", коментира и шефът на комисията по отбрана ген. Константин Попов.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ договорите за F-16 ще дадат възможност на България да укрепи авторитета си и да повиши ролята си като страна осигуряваща стабилност в региона и надежден партньор в ЕС и НАТО.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/07/19/niama-vryshtane-reshenieto-e-vzeto-narodnoto-sybranie-pusna-sdelkata-za-f16.416979

vailen

Закон за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB ,,Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA ,,Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD ,,Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR ,,Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment)

 

УКАЗ № 182
На основание чл. 101, ал. 3 от Конституцията на Република България
ПОСТАНОВЯВАМ:
Да се обнародва в ,,Държавен вестник" Законът за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB ,,Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA ,,Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD ,,Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR ,,Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment), приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г., повторно приет на 26 юли 2019 г.
Издаден в София на 29 юли 2019 г.
Президент на Републиката:  Румен Радев
Подпечатан с държавния печат.
Министър на правосъдието: Данаил Кирилов
ЗАКОН
за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB ,,Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA ,,Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD ,,Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR ,,Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment)
Чл. 1. Ратифицира международен договор (LOA) BU-D-SAB ,,Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), подписан на 3 юли 2019 г. в авиобаза ,,Райт Патерсън" на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ, Охайо, САЩ, и на 11 юли 2019 г. в гр. София, Република България.
Чл. 2. Ратифицира международен договор (LOA) BU-D-AAA ,,Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), подписан на 12 юни 2019 г. в авиобаза ,,Райт Патерсън" на ВВС на САЩ, Охайо, САЩ, и на 11 юли 2019 г. в гр. София, Република България.
Чл. 3. Ратифицира международен договор (LOA) BU-P-AAD ,,Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services), подписан на 13 юни 2019 г. в гр. Вашингтон, САЩ, и на 11 юли 2019 г. в гр. София, Република България.
Чл. 4. Ратифицира международен договор (LOA) BU-P-LAR ,,Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment), подписан на 14 юни 2019 г. в гр. Вашингтон, САЩ, и на 11 юли 2019 г. в гр. София, Република България.
Чл. 5. Договорите по чл. 1 – 4 да не се обнародват в ,,Държавен вестник".
Заключителна разпоредба
Параграф единствен. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в ,,Държавен вестник".
Законът е приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г. и на 26 юли 2019 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.
Председател на Народното събрание: Цвета Караянчева
5943

Източник: Държавен вестник

Hatshepsut

Lockheed Martin: България ще има най-напредналите F-16 с пълни бойни способности


Изтребителят F-16 Block 70 ще има пълни бойни способности, увери директорът ,,Международно бизнес развитие на F-16" в Lockheed Martin Джим Робинсън, предаде репортер на БГНЕС.

На пресконференция представители на американската компания и на Посолството на САЩ в България дадоха подробностите относно производството, доставката, възможностите на самолетите, както и ползите за България от стратегическото партньорство.

,,В България ще летят най-напредналите модели на F-16", категоричен бе Робинсън, който увери, че новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО.

,,Може да качите на F-16 абсолютно всичко, което искате", обясни той и допълни, че самолетите ще бъдат напълно въоръжени още първия ден, в който пристигнат.

Сделката ще струва на страната ни 1,256 млрд. щатски долара, с което България ще стане 30-тата държава в света, в която ще летят изтребителите F-16. Предвидено е първият самолет да бъде готов през месец декември 2022 г. и да бъде доставен веднага, за да може на него да се обучава техническият състав на ВВС.

Компанията Lockheed Martin предвижда самолетите да имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа, но за това е нужна и добра поддръжка. Ето защо технически състав от българските ВВС ще замине за обучение в САЩ.


В България ще летят най-напредналите модели на F-16

Във връзка с индустриалното сътрудничество от компанията заявиха, че у нас могат да бъдат произвеждани безпилотни летателни апарати (дронове), но все още не е решено какъв тип да бъдат те. След като придобие първите осем самолета пък страната ни може да закупи други осем, които се очаква да бъдат на по-ниска цена, защото вече България ще има голяма част от необходимото оборудване.

От своя страна заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ в София Джъстин Фридман заяви, че сделката за новите изтребители ще задълбочи партньорството между страната ни и Съединените щати.

,,България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения", подчерта той и увери, че покупката на F-16 ще гарантира най-добрите самолети за българските пилоти.

https://bgnesagency.com/bulgaria/lockheed-martin-българия-ще-има-най-напредналите-f-16/

Hatshepsut

Цялата сума от 1.2 млрд. долара за покупката на изтребителите F-16 вече е преведена на САЩ


Министерството на отбраната е превело на САЩ цялата сума от 1.2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката на осем изтребителя F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Преводът е нареден в четвъртък, 8 август.

С тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските военновъздушни сили, съобщиха от министерството на отбраната. С потвърждението за преведените пари за американската страна договорите също са в сила и започва тяхното практическо изпълнение.

На 26 юли 2019 г. 44-ото Народно събрание ратифицира договорите за самолетите. Те бяха подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 юли (на основание решение на Министерския съвет от 10 юли 2019 г.).

Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години - средата на 2023 г., а още четири - до края на същата година. В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат 60 млн. долара, което би намалило цената.

Начинът на плащане на самолетите предвижда сумата да се депозира изцяло в кратък срок по сметка на федералното правителство на САЩ. Сумите по договорите ще бъдат обособени по отделна сметка, предназначена за програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) на България.

За да се осъществи сделката, се наложи правителството да одобри проект за коригиране на държавния бюджет за 2019 г., според което дефицитът в него ще се увеличи с 1.829 млрд. лв. Министерството на финансите поема нов вътрешен дълг в размер на 400 млн. лв., който се налага заради изплащането на сделката за изтребителите.

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/08/12/3950125_prevedena_e_cialata_suma_ot_12_mlrd_dolara_za/

Шишман

Заглавието на темата не е съвсем точно. Ние ще купуваме стари самолети, а не нови.

Hatshepsut

Quote from: Шишман on 13 August 2019, 11:31:20Заглавието на темата не е съвсем точно. Ние ще купуваме стари самолети, а не нови.

Самолетите няма да са втора употреба, а нови, модернизиран вариант на F-16. Така трябва да се постъпва и занапред - да се купува нова техника, а не втора употреба. А ако можем постепенно да се отървем и от руските самолети (примерно да ги продадем на някоя държава от Третия свят), ще е най-добре.

Шишман

Quote from: Hatshepsut on 14 August 2019, 08:17:22А ако можем постепенно да се отървем и от руските самолети (примерно да ги продадем на някоя държава от Третия свят), ще е най-добре.
Не знам имаме ли още руски самолети ?

Hatshepsut

В САЩ започна производството на F-16 Block 70 за чужбина


Компанията Lockheed Martin обяви, че през декември е започнало производството на първите изтребители F-16 Block 70 за клиенти от чужбина. Първата страна, сключила подобна сделка в света, е Бахрейн, а такива договори имат още Словакия и България.

По този повод предприятието в Грийнвил, щата Южна Каролина, е било посетено от посланика на Бахрейн в САЩ Абдула бин Рашид ал Халифа. Емирството е първото в Залива, което се въоръжи с F-16, и договорът за новия стандарт на тази машина бе подписан на 22 юни 2018 г. През май 2019 г. Държавният департамент на САЩ одобри за този самолет потенциалната продажба за Бахрейн на ракети AIM-120C-7 AMRAAM, AIM-9X и AGM-84 Block II Harpoon.

България поръча и плати 8 самолета F-16 Block 70, които ще бъдат произведени в същия завод в Южна Каролина. Преди това до края на 2021 г. трябва да започне обучението на пилоти и персонал за тях. Първият американски боен самолет за българската авиация вероятно ще пристигне към края на 2023 г. В хода на преговорите значителна част от въоръжението, оборудването и наземните съоръжения бяха намалени по искане на България спрямо първоначалните планове.

Това не означава, че българските ВВС ще изчакват изпълнението на предишните два договора, защото те ще се изпълняват синхронно. Този за 14 самолета за Словакия предвижда първите 4 броя да пристигнат в първите месеци на 2023 г., а останалите 12 трябва да бъдат предадени до 1 януари 2024 г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/12/31/4011109_v_sasht_zapochna_proizvodstvoto_na_f-16_block_70_za/

Hatshepsut

Пентагонът обяви договора с България за F-16. Струват $512 млн. без двигателите


Цялата цена на сделката е $1,3 млрд. Крайният срок за изпълнението на поръчката е 2027 г.

Министерството на отбраната на САЩ обяви на уебсайта си договора за производство и доставка на осем изтребителя F-16 Блок 70.

От съобщението се разбира, че цената на поръчката е 512 004 418 долара (малко над 928 милиона лева ), като 4 185 566 долара (7,6 милиона лева) от тях се внасят авансово.

Самолетите ще бъдат произведени във Форт Уърт, Тексас и в Грийнвил, Южна Каролина.

Техният производител е корпорацията "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin).

Крайният срок за изпълнението на поръчката е 2027 г. В българските медии досега се говореше, че самолетите трябва да пристигнат в България до 2024 г.

Специализираното списание за отбрана "Джейнс дифенс" (Jane's Defense) пояснява на уебсайта си, че обявената сума е само част от общата цена на сделката, която е 1,3 милиарда долара (2,35 милиарда лева) .

Разликата се получава, защото обявената от Пентагона сума не включва двигателите на самолетите.

Те ще бъдат едноместни (Блок 70), а не (Блок 70/72), което означава, че българските им пилоти ще се обучават на американски или други натовски двуместни F-16.

Първите F-16 ще влязат на въоръжение в българските военновъздушни сили през 2023 г., пише "Джейнс дифенс", което значи, че оттогава България ще може да започне постепенно да подменя остаряващите си руски изтребители МиГ-29.

Според списанието от тях използваеми в момента са само четири.

https://clubz.bg/96728-pentagonyt_obqvi_dogovora_s_bylgariq_za_f_16_struvat_512_mln_bez_dvigatelite

long time ago

Съмнявам се,че ще видим тия самолети в България.
Funny Funny x 1 View List

Hatshepsut

13 пилоти заминават за САЩ да се учат да летят на Ф-16


Пилотите ни отиват в САЩ да се обучават да летят с Ф-16. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов в ресорната парламентарна комисия. ВВС са направили подбор на летците. 13 военни ще могат да летят на новите самолети. Те е трябвало да заминат за обучението през април месец, но заради пандемията пътуването им е отложено.

Подготовката за придобиването на новите изтребители върви по план въпреки коронавируса.

Проектът се движи в срокове и няма забавяне заради коронавируса, доволен е министър Каракачанов.

Утре военният министър Красимир Каракачанов ще се срещне с тях. След това и върховният главнокомандващ Румен Радев също ще види летците.

Намаляване на средствата за отбрана не е обсъждано нито в правителството, нито на коалиционно ниво и въпреки някои популистки апели и закани, стана ясно от думите на Каракачанов.

https://news.bg/bulgaria/13-piloti-zaminavat-za-sasht-da-se-uchat-da-letyat-na-f-16.html

Hatshepsut

Явно разсъжденията ми са в правилната посока  :aha:

Quote from: Hatshepsut on 14 August 2019, 08:17:22Самолетите няма да са втора употреба, а нови, модернизиран вариант на F-16. Така трябва да се постъпва и занапред - да се купува нова техника, а не втора употреба. А ако можем постепенно да се отървем и от руските самолети (примерно да ги продадем на някоя държава от Третия свят), ще е най-добре.

Каракачанов предлага част от старите МиГ-ове да бъдат продадени


https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/04/4075508_karakachanov_predlaga_chast_ot_starite_mig-ove_da/

Част от старите руски изтребители МиГ-29 да бъдат продадени, а приходите да отидат за плащането на следващата доставка на американски Ф-16. Това предложение направи министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред ресорната парламентарна комисия, предаде БНР.

"Някаква реализация на част от тези самолети овреме, преди 2029-2030 г., за да може държавата да реализира някакъв приход като компенсация на разходи, които ще прави по инфраструктура на летищата за Ф-16 и т.н.", каза министърът на отбраната, цитиран от радиото.

Първите осем Ф-16 се очаква да бъдат доставени през 2024 г. България ги предплати с 2.2 млрд. лв.

Нека не прозвучи много, дори нахално, но не е ли време да помислим за подготовка на втората част от проекта - за следващите осем, да започнем да го готвим. Казвам нахално от гледна точка на икономическата ситуация", каза Каракачанов.
Agree Agree x 1 View List

Panzerfaust

Quote from: Long time ago on 05 June 2020, 10:51:07Съмнявам се,че ще видим тия самолети в България.
Не, разбира се, САЩ ще ни измамят и завлекат с парите. Няколко милиарда са голяма далавера за тях. :mad:
Путин ни обеща сто самолета безплатно. :kuku:
Funny Funny x 1 View List

FELDMARSCHALL

Смешно е 16 години вече да сме в НАТО, а да си кютаме още със съветско въоръжение, самолети и т.н.! Значи членството ни досега в НАТО е било просто фиктивно. Мога да сравня ситуацията все едно през 1960г. - 16 години след смяната на властта и прилепването ни към СССР, да сме още с немско или друго въоръжение от времето на Втората световна война, че и преди това. Не знам на какво се дължи този тромав преход, или по-вероятно е руската агентура да си върши работата чудесно. Привидно (деюре) уж да сме в ЕС и НАТО, а дефакто да не сме се откъснали и на йота от влиянието на Кремъл и да сме троянския кон на Русия в тези съюзи, както се похвали един руски дипломат в пристъп на откровение след 1-2 чашки. Да, идеологията вече не е комунизъм, но всъщност и в Русия станаха бетер капиталисти от Запада/САЩ. Олигархичният модел на управление у нас е като умалено копие на този в Русия.
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

"Лoкхийд Мaртин": Aкo пoръчaтe oщe oceм F-16 ceгa, щe ги пoлучитe c първaтa пaртидa

https://fakti.bg/bulgaria/516178-lokhiid-martin-ako-porachate-oshte-osem-f-16-sega-shte-gi-poluchite-s-parvata-partida

Пoрaди мoмeнтнoтo cъcтoяниe нa линиятa зa прoизвoдcтвo и прeминaвaнeтo ни към мaлкo пo-рaзличнa кoнфигурaция, при бързo пoдпиcвaнe нa дoгoвoр, имa възмoжнocт дa пoлучитe cлeдвaщитe oceм caмoлeтa пo cъщoтo врeмe, кoгaтo e плaнирaнa дocтaвкaтa нa ceгaшнaтa ви пoръчкa зa oceм F-16, зaяви вицeпрeзидeнтът нa Lосkhееd Mаrtin Джeй Aр Мaкдoнaлд

Кoмпaниятa Lосkhееd Mаrtin мoжe дa прeдлoжи нa Бългaрия бързa дocтaвкa нa втoрa пaртидa oт 8 caмoлeтa F-16С/D Blосk 70, aкo пoръчкaтa зa тях бъдe нaпрaвeнa в cкoрo врeмe. Тoвa зaяви в интeрвю зa издaниeтo "AEРO" Джeй Aр Мaкдoнaлд, вицeпрeзидeнт нa Lосkhееd Mаrtin.

"Тoчнo в мoмeнтa имa уникaлнa възмoжнocт - пoрaди мoмeнтнoтo cъcтoяниe нa линиятa зa прoизвoдcтвo и прeминaвaнeтo ни към мaлкo пo-рaзличнa кoнфигурaция, при бързo пoдпиcвaнe нa дoгoвoр, имa възмoжнocт дa пoлучитe cлeдвaщитe oceм caмoлeтa пo cъщoтo врeмe, кoгaтo e плaнирaнa дocтaвкaтa нa ceгaшнaтa ви пoръчкa зa oceм F-16. Тaзи възмoжнocт cъщecтвувa, aкo имa пoдпиcaн дoгoвoр в близкo бъдeщe. Рaзбирaмe, чe имa мнoгo уcлoвнocти тук, включитeлнo дaли Бългaрия e гoтoвa дa пoдпишe и кoлкo бързo мoжe дa бъдe приключeнa прoцeдурaтa", пocoчи Мaкдoнaлд.

Вицeпрeзидeнтът нa Lосkhееd Mаrtin рaзяcни, чe прoзoрeцът нa тaзи възмoжнocт e нaличeн зa oкoлo гoдинa. Тoй oбяcни oщe, чe кoмпaниятa му e пoлучилa тoвa, кoeтo e извecтнo, кaтo "Lеttеr оf Rеquеst оf priсing аnd аvаilаbility" - пиcмo c иcкaнe нa инфoрмaция зa цeнитe и нaличнocтитe.

Фaктът, чe Бългaрия e вoдилa кoрecпoндeнция cъc CAЩ зa придoбивaнeтo нa cлeдвaщитe oceм F-16, бe oглaceн нa 29 ceптeмври 2020 г., cлeд cрeщa мeжду прeмирa Бoйкo Бoриcoв и прeдcтaвитeли нa Lосkhееd Mаrtin, придружeни oт пocлaникa нa CAЩ у нac Хeрo Муcтaфa.

"Тoвa пиcмo e изпрaтeнo oт бългaрcкoтo към aмeрикaнcкoтo прaвитeлcтвo и в нeгo ce cъдържa въпрoc зa тoвa, кaкви бихa били цeнитe и cрoкoвeтe зa дocтaвкa, aкo Бългaрия пoръчa дoпълнитeлни F-16 в някaкъв мoмeнт в бъдeщeтo. Тaкивa зaпитвaния пoлучaвaмe oт cтрaни, кoитo плaнирaт бъдeщитe cи бюджeти. Тoвa, кoeтo e oтгoвoрeнo e чиcтa инфoрмaция - нямa oфeртa, нямa aнгaжимeнт oт бългaрcкaтa cтрaнa", дoпълвa Мaкдoнaлд.Локхийт Мартин: Първият F-16 блок 70 се очаква да бъде произведен това лято

Hatshepsut

САЩ ни подаряват два изтребителя F-16


https://novini.bg/sviat/us/625389

Посолството на САЩ в България съобщи, че Военновъздушните сили на страната възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ.

По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от като помощни средства за обучение и общо запознаване на българските ВВС с техниката.

Съобщението, разпространено тази вечер, е във връзка с посещението на помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Рене Кларк Купър, който днес бе българските авиационни бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и учебния полигон "Ново село".

Сделката от миналата година за осем изтребителя F-16 Блок 70 е определена като важна стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили и осигуряване на" мащабни ресурси за съвместната ни мисия за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион". Посолството отбелязва, че през последните две години има над 170 съвместни инициативи, задълбочава се партньорството в отбраната, благодарение на което е осигурено обучение в САЩ за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона долара американски инвестиции за обновяване на българските военни съоръжения.

Програмата Excess Defense Articles (EDA) на министерството на отбраната на САЩ се занимава с предаване на оборудване и въоръжение на чуждестранни правителства или международни организации, но това става с одобрение на Конгреса за фискалната година, в която се извършва този трансфер. Въпросът е, че обикновено става дума за продажба при занижени цени (в рамките между 5 и 50% от стойност на нов продукт) или за дарение, но и то трябва да е остойностено и да се впише във финансовите отчети на министерството, пише Дневник.

От съобщението на посолството на САЩ не става ясно дали предаването на двата самолета ще е възможно през новата фискална година в САЩ, която започна на 1 октомври. Законът определя, че макар това да се използва за модернизация на партньорски държави, EDA не бива да води до отрицателно въздействие за американската технологична и индустриална база, нито да намалява възможностите САЩ да продават ново или употребявано оборудване на предложения получател.

Разходите по опаковането, транспортирането и - ако се наложи - преоборудването на оборудването/въоръжението по EDA се поемат от получаващата държава. При дарение получаващата страна трябва да подпише споразумение, ограничаващо възможността дареното да бъде прехвърлено на друг (т.нар. краен потребител) и предоставяне на САЩ "правото първи да получат приходите от каквато и да е продажба" на дареното.

Hatshepsut

Вече работи заводът, който ще прави българските F-16


Съединените щати разкриват нова производствена линия за F-16 за чуждестранни клиенти, съобщи сайтът на военновъздушните сили на САЩ. За да подкрепят нарастващото търсене на новите изтребители F-16 Fighting Falcon от страна на партньорските държави, американските ВВС се обединиха с ,,Локхийд Мартин" за изграждането на нова производствена линия. Тя е предназначена за производството на изтребители F-16 Block 70/72 в завода на компанията в Грийнвил, Южна Каролина.

От името на петима чуждестранни военни партньори ВВС решиха да предоставят на ,,Локхийд Мартин" приблизително 14 милиарда долара за построяването в съоръжението на 128 изтребители F-16 до 2026 г. ,,Тази нова производствена линия е много важна", каза полк. Брайън Пиърсън, ръководител на екипа за продажби на F-16 в чужбина. В момента има 25 държави, които използват F-16 и имат голям опит с тези изтребители. Линията ще помогне да се отговори на глобалното търсене на F-16 и ще даде допълнителна възможност самолетите да бъдат предоставени на държави, които за първи път ще купят такива изтребители. Очаква се първите F-16 да излязат от поточната линия през 2022 г., като се очаква след първата година производството да се увеличи. Самолетите ще бъдат доставени на различни чуждестранни военни партньори, включително България, Бахрейн, Словакия, Тайван и други, които са изразили интерес към тях след първите доставки.

Според военните експерти, увеличените възможности за производство на F-16 ще укрепят международните партньорски отношения и ще подобрят националната сигурност на държавите. ,,F-16 работят в цял свят и са ключови за укрепването на сигурността на нашите международни партньори", каза бригаден генерал Дейл Уайт, изпълнителен директор на програмата Fighters and Advanced Aircraft. ,,Всеки F-16, с който оборудваме нашите чуждестранни партньори, подобрява способността им да защитават своите интереси и да подкрепят нашите взаимни интереси в областта на сигурността", каза той и подчерта, че F-16 е издръжлив и с големи възможности компактен изтребител, който ще играе сериозна роля в областта на сигурността на много държави през следващите години. БГНЕС припомня, че в началото на април 2020 г. Министерството на отбраната на САЩ обяви споразумение на стойност 512 милиона долара с американската компания ,,Локхийд Мартин" за производство на изтребители F-16 Block 70 за Република България. Договорът предвижда производството на осем самолета F-16 Block 70 (шест едноместни и два двуместни самолета), които да заменят стареещия флот на българските МиГ-29.

Беше съобщено, че производството ще бъде извършено във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина и се очаква да приключи до 31 януари 2027 г., като общата стойност на сделката е 1,256 млрд. щатски долара.

https://www.actualno.com/

Hatshepsut

Първият изтребител Ф-16 идва през 2022 г.


Първият изтребител Ф-16 за българските военновъздушни сили идва през 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на компанията ,,Локхийд Мартин".

,,Изборът на боен самолет Ф-16 Блок 72 от Мароко и още един оператор от региона на Азия ще ускори плановете за започване на производството на новите, важни за България изтребители и за доставка на първия самолет в края на 2022 г.", каза Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за Ф-16 в Локхийд Мартин.

В изявление, направено само две седмици преди церемонията за прерязване на лентата за откриването на новата производствена линия на Локхийд Мартин за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина, Робинсън каза, че макар последните поръчки да увеличават натоварването на компанията, новият завод вече има възможност да вдигне производствения си капацитет, за да отговори на нуждите на клиентите.

,,Появиха се много неверни информации, често от хора, които не са участвали директно в разговорите, за нашите възможности да доставим новите Ф-16 Блок 70 във времевата рамка, която отговаря на нуждите на българските ВВС", заяви Джим Робинсън.

,,Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021 г. и ще доставим първия български Ф-16 преди началото на 2023 г.", добави той.

В допълнение към новите изтребители Ф-16 за Европа, гръцките военновъздушни сили обявиха плановете си да модернизират 85 самолета от своя Ф-16 флот до стандарта Viper. Този стандарт е подобен на новия блок 70/72, но без предимствата на 12 000 летателни часа.

Полша, първата държава в Централна и Източна Европа, която избра Ф-16, също обмисля модернизиране на настоящия си флот. Румъния разглежда възможността да придобие повече самолети, а Хърватия прави преоценка на нуждите на военновъздушната си отбрана.

Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на Ф-16 от България, "Локхийд Мартин" ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 часа летателни часа живот.

Компанията обсъжда и редица други възможности за партньорство с българската индустрия и евентуалното участие на местните академични институции в програми за научноизследователска и развойна дейност.

Lockheed Martin, базирана в Бетесда, щат Мериленд, САЩ, е глобална отбранителна и космическа компания с близо 100 000 служители в цял свят и работи основно в областта на проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддръжката на високо технологични системи, продукти и услуги.

https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/prviyat-iztrebitel-f-16-idva-prez-2022-g-389378.html

Hatshepsut

Кажи-речи всички русофилистици в интернет се подиграват, че сме платили милиарди за "50-годишни, нарисувани самолети", интересно какви опорни точки ще измислят, когато самолетите пристигнат  :judge:

Panzerfaust

Quote from: Hatshepsut on 16 June 2021, 13:57:30Кажи-речи всички русофилистици в интернет се подиграват, че сме платили милиарди за "50-годишни, нарисувани самолети", интересно какви опорни точки ще измислят, когато самолетите пристигнат  :judge:
Все ще измислят нещо - опитът ми е показал, че тия идиоти се водят не от рационални, а от емоционални съображения, т.е. обективното състояние на нещата няма голямо значение за тях.

Hatshepsut

Първи полет на наш пилот с F-16

Майор Стоян Петков вече година и половина се обучава в САЩ, там са още трима летци


Майор Стоян Петков извърши първи самостоятелен полет на F-16 - исторически за българските ВВС, съобщи Otbrana.com. Вече близо година и половина той се обучава в САЩ за бъдещата си служба като пилот на F-16. Заедно с него там са и старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров и капитан Александър Велинов. Те са първите четирима от общо 13 летци, които ще преминат тригодишно обучение на новите изтребители.

Новината за полета за майор Стоян Петков беше споделена от съпругата му Уляна, която показа и негова снимка с едно от децата им.

"След един исторически ден за нашето семейство - първият самостоятелен полет на F-16. Ти си нашата гордост, тате! Въпреки всичките неуредици и трудности тук, ти си оставаш нашата скала, на която да се опрем. Гордеем се с теб и те обичаме!" - написа съпругата на пилота в профила си във Фейсбук.

Под постинга има множество отзиви с поздравления към българския офицер.

Майор Стоян Петков е инспектор-пилот в авиобаза "Граф Игнатиево". До 2007 г. учи в Националния военен университет в Долна Митрополия, където завършва магистратура по авиационна техника и технологии. През 2017 г. се дипломира и във Военновъздушния командно-щабен колеж на университета на американските ВВС. Той е опитен военен летец-пилот I клас. От 2010 г. лети на изтребител МиГ-29 като част от екипа на авиобаза "Граф Игнатиево" за бойни дежурства и целеви полети.

https://www.clubz.bg/119366-parvi_polet_na_nash_pilot_s_f_16