• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

10 Декемврий - деньтъ на Плѣвенъ

Започната отъ Hatshepsut, 10 Дек 2018, 06:59:41

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Тази информация е от 2017г.

Навършват се 140 години от освобождението на Плевен от турско робство


На 10 декември 1877 г. Плевен пада след петмесечна обсада. Осман паша предава града и гарнизона. Превземането на град Плевен е важен момент в Руско-турската освободителна война, защото освобождавайки значителни руски сили, след битката при Шейново в началото на 1878 се открива пътя към османската столица Истанбул.

В края на юни през 1877 руската армия пресича река Дунав близо до Свищов. Руснаците превземат Никопол, а Осман паша повежда войските си към Плевен. Малко след това там започват да пристигат първите руски военни части. Обсадата и битката за Плевен протича в три щурма, като първите две атаки завършват с неуспех.

След неуспеха на двете атаки на руските войски Осман паша не успява да се възползва от преимуществото си и да отблъсне обсаждащите войски. На 31 август той все пак предприема кавалерийско нападение, което струва на руснаците 1 300 жертви, срещу 1 000 при османците. Руснаците продължават да изпращат подкрепления към Плевен и армията им достига 100 000 души под личното командване на великия княз Николай Николаевич. Генерал Скобелев, припомня в блога си Пепа Табакова.

На 3 септември Скобелев превзема Ловеч, контролиращ снабдяването на османските сили от юг. Оцелелите от ловешкия гарнизон са организирани в 3 батальона, които подсилват отбраната на Плевен. Осман паша получава и допълнителни подкрепления от 13 батальона, като армията му достига 30 000 души, най-големия брой за цялата обсада. На 11 септември руснаците предприемат ново мащабно нападение на Плевен. Скобелев превзема два редута от южната страна, а румънски части превземат важния редут Гривица от север. На 12 септември османците си връщат южните редути, но не успяват да отблъснат румънците от Гривица. От началото на септември до този момент руските загуби възлизат на около 20 000 души, докато османците губят около 5 000.

Нарастващите руски жертви довеждат до прекратяване на преките нападения и до промяна в командването. Официално начело на обсаждащите сили застава румънският княз Карол I, като негов началник щаб става руският генерал Едуард Тотлебен, широко Генерал Тотлебенизвестен със защитата на Севастопол по време на Кримската война. Тотлебен решава напълно да обкръжи и изолира града, което е постигнато след битката при Горни Дъбник на 24 октомври. Осман паша отправя искане до командването да изостави Плевен и да се оттегли, но не получава разрешение за това. Лишен от снабдяване той в крайна сметка прави опит да разкъса обсадата. На 9 декември Осман паша пресича река Вит и атакува на трикилометров фронт, преминавайки през първия ред руски окопи. Превишавайки почти петкратно османците по численост, руснаците ги отблъскват обратно през реката, като в боя е ранен самия Осман паша. След като за кратко удържат позициите си, османците са отблъснати в града, губейки 5 000 души срещу 2 000 на руснаците. На 10 декември Осман паша предава града и гарнизона на руснаците.

https://fakti.bg/bulgaria/274553-10-dekemvri-1877-g-pleven-pada

Hatshepsut

В Плевен откриха паметната изложба "10 декември - ден на признателност"


В навечерието на 10 декември - деня на Освобождението на Плевен в края на Руско-турската война, в зала "Камерна" в плевенската ХГ "Илия Бешков" беше открита изложбата "10 декември - ден на признателност".

Експозицията представя 30 творби в различни графични техники на български художници, част от значителната колекция "Руско-турска освободителна война".


Изложбата е посветена на 141 г. от освобождението на Плевен от турско робство и знаковия за всеки българин ден, в който свеждаме глави с памет към загиналите за неговата свобода.

Експозицията ще остане в Камерна зала на ХГ"Илия Бешков" до 15-ти януари 2019 година.

https://dariknews.bg/regioni/pleven/v-pleven-otkriha-pametnata-izlozhba-10-dekemvri-den-na-priznatelnost-snimki-2135835

Hatshepsut

Поход на признателноста се проведе в чест на 141 г. от Плевенската епопея


Във връзка с честванията по повод 141 години от освобождението на град Плевен от турско робство на 9 декември 2018 г. в местността ,,Янъка" в югоизточната част на с. Буковлък край Плевен се проведе историческата възстановка ,,Един ден от обсадата на Плевен – 1877 г." в памет на хилядите загинали за освобождението на града от турско робство.

Организатори са Регионален клон ,,Традиция" – Плевен съвместно с Кметство с. Буковлък, като целта е да бъдат представени моменти от най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война /1877-1878/ - обсадата на Плевен.В историческата възстановка участваха и представители от регионалните клонове на ,,Традиция" от градовете: Червен бряг, Ловеч, Троян, Трявна и Русе.https://dariknews.bg/regioni/pleven/pohod-na-priznatelnosta-se-provede-v-chest-na-141-g.-ot-plevenskata-epopeiasnimki-2136216

Hatshepsut

С уроци по родолюбие и изложби Плевен отбелязва Освобождението си


С уроци по родолюбие, насочени към най-малките, започва организираната от Община Плевен по повод 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

На 5 декември, от 14.00 часа в Панорама ,,Плевенска епопея 1877" започва първият урок по родолюбие, той ще е за възпитаниците на НУ ,,Христо Ботев" в Плевен. Същият ден от 17.00 часа в ХГ ,,Илия Бешков" ще бъде открита изложба графика ,,10 декември - ден на признателност", творбите са от колекция ,,Руско-турска освободителна война" на галерията.

На 6 декември програмата продължава с изложба ,,Книги от златния фонд на РВИМ за Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея". Тя ще бъде открита в 11.00 часа в Панорама ,,Плевенска епопея 1877".

На същото място, но от 9.30 часа на 7 декември ще се проведе вторият урок по родолюбие ,,Освобождението на Плевен" – той е за учениците от НУ ,,Отец Паисий". В 11.00 часа същия ден на оградата на къща музей ,,Цар Освободител Александър II" ще бъде открита изложба постери ,,Памет в бъдещето".

Тържественият ритуал на 10 декември започва в 11.00 часа на пл. ,,Възраждане". След него от 12.00 часа ще се състои празничен концерт на Плевенска филхармония и Общински хор ,,Гена Димитрова" в ДКТ ,,Иван Радоев".
 
Със заповед на кмета на Община Плевен Георг Спартански 10 декември е обявен за неучебен за всички училища и за Центъра за подкрепа и личностно развитие /ЦПЛР/ на територията на община Плевен.

https://dariknews.bg/regioni/pleven/s-uroci-po-rodoliubie-i-izlozhbi-pleven-otbeliazva-osvobozhdenieto-si-2135325

Hatshepsut

10 декември: 142 години от битката за Oсвобождението на Плевен


С разнообразна културна програма, в която са включени изложби, спектакли, конференция и представяне на книга, Община Плевен ще отбележи 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

       Инициативите започват още на 04 декември 2019 г., сряда, с юбилейната изложба ,,Убежище" на Иван Велчев – Йово. Тя е по повод 70-годишнината на художника, ще бъде открита в 17.30 часа в Арт центъра в Градската градина. В същия ден от 18.00 часа в зала ,,Катя Попова" театрална формация ,,Експрес" при плевенското НЧ ,,Извор 1959" ще представи спектакъла ,,Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.

       На 09 декември 2019 г., понеделник, в 11.00 часа в Панорама ,,Плевенска епопея 1877" ще бъде открита изложба ,,90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин". С експонати гостува Новочеркаският музей за история на Донското казачество. Час по-късно, в 12.00, в Регионалния исторически музей започва конференция на тема ,,Светата православна църква – място и роля в Освобождението на България и мотивацията на Русия в Руско-турската война 1877 – 78 г.". Представяне на книгата на Никола Филипов ,,Чий шпионин е княз Ростовски?" започва в 17.30 часа в Художествена галерия Дарение ,,Колекция Светлин Русев". Празникът на възрожденската и патриотичната песен е с начален час 18.00, ще се проведе в зала ,,Катя Попова".

       На самия 10 декември 2019 г., вторник, тържественият ритуал на пл. ,,Възраждане" започва в 11.00 ч. След него ще се състои празничен концерт на камерен ансамбъл ,,Йоан Кукузел - Ангелогласния" с диригент Кристиан Попов. Концертът е от 12.00 ч. в ДКТ ,,Иван Радоев".https://www.pleven.bg/bg/novini/s-raznoobrazna-kulturna-programa-otbelyazvame-10-dekemvri-den-na-osvobozhdenieto-na-pleven

sekirata

#5


142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ПЛЕВЕН -10 ДЕКЕМВРИ 201910 декември 1877 г. остава завинаги паметна дата в историята на Плевен и България. Падането на Плевен е преломен момент в хода на Руско-турската война 1877–1878 г. Пет месеца градът е арена на ожесточени сражения. Пристигналият от Видин Осман паша се подготвя за битка край  Плевен. Тридесет и пет хилядната османска армия се изправя срещу осемдесет и три хилядната многонационална руска и румънска армии. Направени са три опита Плевен да бъде превзет. Повратен момент от Плевенската епопея се оказва третият щурм за града от 11 и 12 септември 1877 г. Генерал Скобелев превзема двата редута Кованлък и Иса Ага, но след тридесет часа боеве е принуден да се изтегли. Така след три неуспешни опита руското командване взема решение да смени тактиката срещу Осман паша. За командир е назначен руският генерал Й. Гурко. В Плевен пристига и бележитият военен инженер Едуард Тотлебен заедно с част от гвардията на Императора. Обръчът около Плевен се затваря. Блокадната линия е разделена на шест участъка. Прекъснати са всички снабдителни и съобщителни линии. Армията на Осман паша е в капан. Запасите храна са на привършване, няма лекарства и превързочни материали, смъртността се увеличава значително, а с идването на зимата и дървата са на привършване.  Мелниците край Плевен също спират своята работа след изграждането на Тотлебенов вал, с което е спряна и водата. Четиридесет и пет дни продължава пълната блокада на града. Положението в него става тежко. Плевен се превръща в гробница за 40-хилядната турска  армия. Притиснатият Осман паша взема решение да направи опит да пробие блокадата. Пробивът ще се извърши при река Вит. Намерението на Осман паша е да достигне до река Искър и да я премине. Така между него и руската армия ще се формира естествена преграда. Избраната посока е София, за да се присъедини към отрядите, натоварени със задачата да защитават Западните Балкани. На 10 декември 1877 г. турската армия прави отчаян опит да разкъса блокадния обръч и да напусне града по посока – София. Осман паша започва боя с последна надежда за успех, той няма какво да губи. Настъплението на турската армия е стремително и успешно, пробити са двете линии на руската отбрана. С усилията на полковете от Гренадирския корпус на руската армия, атаката на турската армия е спряна. Частите на Осман паша са отблъснати към реката. Така при моста на река Вит се слага финал на петмесечната плевенска епопея. Осман паша обявява пълна и безусловна капитулация и в 14 часа се предава на ген. Ганецки с 40 000 армия и 77 оръдия.
Осман паша при цар Александър ІІ в Плевен

Радостта на руската и румънската армия е голяма. Улиците на Плевен се изпълват с народ от града и околните села. Всеки иска да посрещне освободителите. Един съвременник пише ,,...даже вестта за сключване на Санстефанския мир не бе посрещната в Русия с такъв възторг и радост, както вестта за падането на Плевен". На 11 декември 1877 в Плевен пристига руският император Александър II. В къщата на Иван Вацов руският император приема пленения Осман паша. Победата при Плевен е преломен момент в цялата война. Руската армия преминава проходите на Стара планина в много тежки зимни условия, като при Шейново и Пловдив османската армия е разгромена, а само месец и половина след победата при Плевен военните действия приключват. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефански мирен договор, с което България се връща на картата на Европа.И до ден днешен за важността на плевенската битка и проявения героизъм ни напомнят уникалният за нашите географски ширини музей Панорама ,,Плевенска епопея 1877 г.", внушителният Параклис-мавзолей ,,Св. Георги Победоносец", Къща музей ,,Цар Освободител Александър II", Къщите музеи и мемориални паркове в Пордим, Гривица, Горни Дъбник, както и многобройните паметници, посветени на загиналите в боевете за Плевен.

10 декември - ОКОЛ ПЛЕВЕН....Плевен отбелязва днес 142 години от паметния 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение. Тържественият ритуал започна с панихида, отслужена от Негови Високопреосвещенства Плевенския митрополит Игнатий, Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с висши свещенослужители от Руската православна църква и плевенски свещеници. На паметния ритуал на пл. ,,Възраждане" присъстваха народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, посланици от страните участнички в Руско-турската освободителна война, представители на дипломатическия корпус, областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, бивши кметове на Плевен, представители на държавни и обществени институции, политически партии, делегации от побратимените Ростов на Дон, Русия, от Плоцк, Полша, от Браила, Румъния, военнослужещи от Българската армия, стотици плевенчани и гости на града. Помнете, знайте и почитайте паметта на тези знайни и незнайни воини, които загинаха, за да ни има нас, вас, вашите деца и внуци, за да я има горда, свободна и независима България! Нека бъде вечна паметта на всички загинали! Нека Бог да пази Плевен и България! Честит празник!", каза г-н Спартански.
       В памет на загиналите за Освобождението на Плевен бяха поднесени венци и цветя. Присъстващите запазиха и минута мълчание.

 

На този ден преди  години Плевен Осман паша предава града и гарнизона на руската войска.
Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската война (1877-1878 г.). В нея османските сили задържат в продължение на почти пет месеца град Плевен, обсадени от числено превъзхождаща ги армия на Русия, Румъния и Финландия, като с това забавят руското настъпление в Тракия.Битката за Плевен е решаваща за цялата война, тъй като от победата в това сражение зависи дали руските войски ще продължат по-нататъшното си настъпление в пределите на Османската империя. С падането на Плевен във войната настъпва прелом в полза на Русия.

Рано сутринта на 10 декември 1877 г. части на Плевенския гарнизон предприемат опит да преминат през р. Вит (в района между селата Долни Дъбник и Долна Митрополия). С помощта на навреме пристигнали подкрепления турските части са отблъснати и около 14 ч. Осман паша приема предложената му безусловна капитулация и командваната от него 43 000-на армия попада в плен.
Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) е война между Русия и Турция, довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско иго и до възстановяването на българската държава. "

ОБСАДАТА НА ПЛЕВЕН

Том ІІІ: Исторически песни

Плевен града затворено,
затворено на масаре,
на масаре три месеца:
окол него топа пука,
топа пука, пушки гърмът,
окол него руски войски.
Осман паша писмо пише,
та го праща на султана:
"Пратете ми малко война,
че ми война намалела,
намалела, оголела,
оголела, обосела,
пратете ми и топове,
че ми топове изтрошени!"
Султан пише, отговара:
"Немам пушки да ти прата,
нито пушки, ни топове!"

Раненият Осман паша
предава сабята си
на руския ген. Едуард Тотлебен."Сто години по-късно в парк-музей "Скобелев" е открита панорамата "Плевенската епопея" в памет на загиналите близо 2000 руски войници, атакували крепостта, отбранявана от Осман паша."

 Панорама "Плевенска епопея 1877"Горда искам да остана
Плевенчанка и Балкана
ако трябва аз ще хвана.
Знам, сама не ще остана.
Има още хора чисти,
с борбени души, лъчисти
помисли и красота
на душата. Любовта
към човека ме крепи,
духът ми силен ще победи!

Вън шепа турски шпиони
напълнихте се с милиони,
обрахте банките ни, нази,
паякът на зло по нас лази!

10.12.2014 - Днес в центъра на ПлевенА за тези наводнения
кой мислите че е виновен?
Аз не искам чужди мнения
от някой мозък болен.
Във Никопол Емел Етем
подпомогна ги с пари
тогава турците....Сега
народ потъва във вода!
Линейките горят,
лекари бият
а знаят думичка една,
че били са малцинства?!
Вън шепа турски шпиони
напълнихте се с милиони,
обрахте банките ни, назе,
паякът на зло по нас лази!

sekirata 10 dekemvri  okol  Plevensekirata Okol Pleven topa pukaОбсадата на Плевен, 20.07.1877 г. - 10.12.1877 г.

Окол Плевен -  песен

Окол Плевен, Окол Плевен,
Руси сноват - турци гонат.
Руси го са заградили,
заградили обсадили.

Осман паша Осман паша,
на стол седи книга пише,
писмо пише до султана:
- Ой султане наши царю.

Пратете ми малко войска.
Че ми войска намалела,
намалела оголела,
оголела обосела!

Че топове изтрошени.
А султана отговаря:
- Немам войска да ти прата,
Нито пушки ни топове.

Теслим че се сторим ние,
да превземат Плевен града.
Русите са силна войска,
силна войска неброена!

10 ДЕКЕМВРИ....ПРАЗНИК БИЛО, НО ПАК ТЕГЛО!

Недей да плачеш, мило Ани,
болка имаш не от лани,
не се предавай,не унивай,
с надеждата една заспивай!
Вината не е само чужда,
виновна е самата нужда
от сносен и добър живот,
а не живот на роб,на сноб!
Хората се озвериха,
децата си дори затриха,
а чуждите морят без жал,
трупат пари навън и бал
във ада искат да правят,
Дева, Бог, светци забравят.
Наивните, добри потъват,
а злите, лошите добруват,
светът се изроди от раз,
България я няма, праз
си казват шепа сноби
и правят си с народа проби,
но после в ада ще горят,
с парите си ще изгорят!
Във Плевен днес Осман паша
предал си сабята - лъжа,
че турците са се предали,
ний българите сме будали,
потъваме във тиня,смрат,
обречени сме на мизерия,глад!

стихове, изпълнение на песента "Окол Плевен" -  Магдалена Морарова  и  А.Х.Т. sekirata cekupama

Не става въпрос за русофоби, русофили, но явно става на въпрос за НЕПРИЗНАТЕЛНОСТ
към костите на героите в пръстта Плевенска изгнили!

Какво имате против смърттта няколкото сбъркани уж българи,
но не геройска ще е тя,
а ще умрете като българи предатели
и маши на турски, Хамерикански завоеватели!

Господ гледа Ви и Ви крои шапките!

автор А.Х.Т.sekirata cekupama

На злобата ще се изсмея във очите,
на разни там присъди и обиди,
защото съм високо в висините
и никой мен не може да ме съди!

САМО БОГ МОЖЕ ДА МЕ СЪДИ!

А.Х.Т. cekupama sekirata
sekirata cekupama

Hatshepsut

Осман паша предава сабята си на генерал Ганецки - картина на Васил Горанов


Hatshepsut

Честваме 144 години от Плевенската епопея с тържествен ритуал


Десети декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и признателността на гражданите към загиналите за неговото Освобождение, ще бъде отбелязан с тържествен ритуал на централния площад ,,Възраждане" с начало 11.00 часа. Панихида в памет на героите на Плевенската епопея ще отслужат свещеници от трите храма в града. Слово по повод 144 години от паметния 10 декември 1877 год., предопределил победния изход на Руско-турската освободителна война, ще произнесе кметът Георг Спартански. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към воините освободители. В ритуала ще участват военнослужещи от Плевенския гарнизон.
По повод годишнината символът на града – Параклис мавзолей ,,Св. Георги Победоносец", ще бъде осветен с цветовете на българския трибагреник от 18.00 до 21.00 часа.

https://plevenzapleven.bg/

Hatshepsut

Плевен и епопеята променила стратегията за водене на боеве

Плевенската панорама е един от най-посещаваните исторически обекти в България. Уникалният с картините и панорамите си музей е нещо, което въобще на Балканите не може да бъде видяно. Само за тази година Плевен и панорамата са посетени от около 50 хиляди туристи – българи и чужденци, предаде репортер на БГНЕС.

Плевенската панорама е издигната през 1977 година в чест на 100-годишнината от голямата битка, решила изхода на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./. От откриването до момента залите са разгледани от туристи от цял свят, които наброяват повече от 9 милиона души.Архитектурният проект е на двама млади по това време местни архитекти съответно 25-годишните Пламена Цачева и Иво Петров. Построена е за 11 месеца. Сградата има форма на пресечен конус, носен от четири стилизирани щика. Три хоризонтални пръстена символизират трите щурма на Плевен, а пръстенът с щиковете - блокадата на града.

Вътрешността е изрисувана за 4 месеца от 11 руски художници. Главен изпълнител и ръководител е Николай Василиевич Овечкин, който на място си избира двама български живописци – Христо Бояджиев и Дионисий Дончев.

За панорамното платно, изтъкано от лен, са използвани близо 5 тона маслени бои. С него е пресъздадено най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен – Третият щурм /11-12 септември 1877 г./.


Плевен и епопеята променила стратегията за водене на боеве

В залата може да се види как е изглеждал градът, когато пристигат войските на Осман паша. Тогава от Видин в Плевен пристига армия, наброяваща повече от 40 хиляди войници. Срещу воините на Осман паша се изправят 83 хиляди руски и румънски войници, които се сражават на три участъка.

Успешна е единственото битката в третия фронт – на мястото, където днес се извисява панорамата. Там преминават 13 хиляди войници през известната като ,,мъртва долина" и разделени на два отряда атакуват османците позиции. Мястото носи името Белият генерал.

Именно ген. Скобелев , известен не само с военния си талант, но и с личната си храброст, успява да овладее позиции и удържа цели пет контраатаки. За съжаление, не успява да влезе в Плевен и е принуден да отстъпи позициите си.Заради многото жертви и трите неуспешни опита да се влезе в Плевен, тук се променя стратегията за водене на боеве. При града пристига ген. Едуард Тотлебен като неговата идея променя хода на боевете. Идеята му е различна – не да атакува Плевен, не да организира четвърти щурм, а да организира блокада. Така биват прекъснати всички снабдителни линии за храна, медикаменти и съобщения.

Осман паша няма избор. Войските му започват да загиват – от глад, от болести и инфекции. В този момент изборът е – да капитулира в града или да пробие обръча около Плевен. Той взема решението да насочи войските си към София и така се стига до паметната дата 10 декември 1877 година. При река Вит се развива една от най-важните битки в хода на войната. Краят на Плевенската епопея. Осман Паша прехвърля войските си през моста, започва сражение с мъжете на ген. Иван Ганецки, но е ранен. Предава своето оръжие и войската му капитулира. Тогава Плевен е свободен.

Плевенската панорама е част от структурата на Военно-историческия музей в Плевен. До сега Плевенска епопея е била тема на различни пощенско-филателни издания, картички с колекционерска стойност и много други издания, търсени от колекционери. /БГНЕС

https://bgnes.bg/news/pleven-i-epopeata-promenila-strategiata-za-vodene-na-boeve/

Hatshepsut

Навършват се 45 години от откриването на панорама "Плевенска епопея 1877 г."


Една от залите представя последното сражение за Плевен на 10 декември 1877 г. в долината на река Вит край града Пресфото-БТА/Снимка: Елина Кюркчиева

ПЛЕВЕН, 
08.12.2022 08:15
 (БТА)
Навършват се 45 години от откриването на панорама "Плевенска епопея 1877 г." - един от символите на Плевен. Тя се издига в Скобелевия парк. Строителството й започва на 19 януари 1977 г.  и за по-малко от година приключва. Панорамата отваря врати и посреща първите посетители на 10 декември 1977 г. – за стогодишната от Освобождението на Плевен от османско иго.

Идеята за подобно изобразяване на боевете за Плевен възниква още след Освобождението на България, каза в интервю за БТА Богомил Стоев, екскурзовод в панорама "Плевенска епопея 1877 г.". По различни причини идеята не се реализира, но отново е на дневен ред по повод отбелязване на стогодишнината от Освобождението на Плевен. 

В града пристига художникът Николай Василиевич Овечкин (Военно студио М. Греков, Москва). Той разглежда мястото, запознава се с историята на боевете, с историята на цялата война, за стратегията на Руската империя, кои са главнокомандващите, как се развиват битките след Плевен. Овечкин е автор на живописната част, главен изпълнител и ръководител на колектива от 13 руски и български художници, сред които и плевенските живописци Дионисий Дончев и Христо Бояджиев.

Автори на проекта са архитектите Иво Петров и Пламена Цачева. Те развиват една идея, която цели визуално да покаже на посетителите, гледайки отвън музея, какво се е случвало тук.

"Както е известно, при Плевен има три неуспешни атаки за превземането на града и последвалата блокада, която завършва с капитулацията на Осман паша. Точно това може да бъде видяно отвън. Панорамата има три пръстена, които символизират трите неуспешни щурма, а четвъртият пръстен е фриз, дело на плевенския скулптор проф. Кирил Мескин, който символизира блокадата на Плевен. Щиковете, които се забелязват отвън, показват посоката на боевете – те сочат към двата редута Кованлък и Иса-ага", добави Стоев.

"В боевете за Плевен загиват повече от половината убити войници в цялата война. Най-кръвопролитната битка е именно край Плевен", припомни той. Затова и местността, където се издига панорамата, е наречена Мъртвата долина. През петте месеца на боевете за града загиват около 30 000 руски войници, 5000 румънски, над 26 000 османски войници. Градът е почти обезлюден в следствие на сраженията и последвалата блокада.

На най-кръвопролитния трети щурм за Плевен (11 септември 1877 г.) е посветена панорамната зала. "Рисунката е правена на място. Художниците работят на три смени заедно с екипите, които изграждат музея като само за четири месеца е направена панорамната зала", отбеляза екскурзоводът.

В отделна зала е представено последното сражение за Плевен в долината на р. Вит на 10 декември 1877 г. В другите две зали са показани живописни платна, които отразяват моменти от българската история и Руско-турската война от 1877-78 г., капитулацията на Осман паша и зимното преминаване на Балкана от руската армия, както и униформи, оръжия, лични вещи на войниците.

"Плевенската панорама е уникална", твърди Богомил Стоев. Тя е разположена в парк-музей Скобелев, създаден много преди построяването на панорамата и цели да запознае гостите на града с бойното поле. "Понеже паркът вече е съществувал като мемориален и тук не се е строило нищо, е решено панорамата да бъде изградена на това място. По този начин посетителите, които разглеждат платното в музея, излизайки навън, могат да преминат по местата, където са се водили сраженията и са минавали войниците. Те излизат на самото бойно поле. При другите панорами по света това не е възможно, защото са изградени в градска среда", допълни Стоев.

Панорама "Плевенска епопея 1877 г." е един от най-посещаваните обекти в България. Тук идват много организирани групи туристи от всички възрасти. Освен от България, тя е посещавана често от туристи от Германия, Румъния, Англия, САЩ и други държави.

С поредица от събития ще бъдат отбелязани 45 години от откриването на Панорама "Плевенска епопея 1877 г." и 145 години от освобождението на града. Днес от 13:30 часа в панорамата ще започне празнична презентация, в която ще бъдат представени моменти от построяването й. В 16:00 часа ще бъде открита и изложба на същата тема.

Утре от 14:30 часа ще бъде представен том 4 от "Сборник Военноисторически музеи", а в 16:00 часа е изложбата "Руско-турската война 1877-1878 г. в литографии и ксилографии".

На годишнината от Освобождението на Плевен е посветена и Националната филателна изложба "ПЛЕВЕН ФИЛА 2022", която ще отвори врати на 9 декември в 11:00 часа в изложбената зала на Регионалния исторически музей.

Тържественият ритуал по повод годишнината от освобождението на Плевен ще се състои на 10 декември, събота, от 11:00 часа на площад "Възраждане" пред параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец".

https://www.bta.bg/bg/news/lik/372943-navarshvat-se-45-godini-ot-otkrivaneto-na-panorama-plevenska-epopeya-1877-g-

Panzerfaust

Посетих "Панорамата" в средата на 80-те в рамките на ученическа екскурзия като дете и всички бяхме много впечатлени. Особено от "3D" началото на картините (реалните предмети), които плавно се разтваряха в перспективата на изображенията. По-късно посетих и "Бородинската панорама" в Москва (нашата е правена по неин образец).

Hatshepsut

ПЛЕВЕН ЧЕСТВА 146 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ


На 10 декември се навършват 146 години от Плевенската епопея по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г. Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение ще бъде честван с редица събития. На 8 декември /петък/ Регионалният военноисторически музей – Плевен, ще представи изложбата ,,Герой на своето време", посветена на годишнината от Освобождението и на 180 год. от рождението на ген. М. Д. Скобелев. Изложбата ще бъде открита в 11.00 часа в Панорама ,,Плевенска епопея 1877". Същия ден в 16.30 часа врати ще отвори и изложбата ,,Светът за българския воин" в Регионалния исторически музей.

         Традиционният паметен ритуал по повод годишнината ще се състои на 10 декември /неделя/ в 11.00 часа на централния площад ,,Възраждане". В памет на загиналите за Освобождението на Плевен и България воини ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя пред Параклис мавзолей ,,Св. Георги Победоносец". Празничен концерт с участието на Плевенската филхармония, Общинския хор ,,Гена Димитрова" и хора при Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци ,,Ив. Вълев" ще се състои от 12.00 часа в залата на ДКТ ,,Ив. Радоев". Концертът е под диригентството на Георги Милтиядов.


https://pleven.bg/bg/novini/pleven-chestva-146-godini-ot-svoeto-osvobozhdenie

Similar topics (2)

Powered by EzPortal