• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

08 December 2019, 16:53:28

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 55
  • Latest: dhp
Stats
  • Total Posts: 11009
  • Total Topics: 1188
  • Online Today: 286
  • Online Ever: 322
  • (05 December 2019, 07:02:22)
Users Online
Users: 0
Guests: 20
Total: 20

Зрителни измами и оптични илюзии

Started by Hatshepsut, 10 October 2018, 21:11:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Зрителни измами и оптични илюзии

Източници:

- https://yoguruto.wordpress.com/
- http://velikof.snimka.bg/other/zritelni-izmami.21057

Мозъкът ни не може да приеме паралелно информация за два различни обекта.

Какво виждате? Млада или стара жена?

 

Стара двойка:Портретът на Салвадор Дали и млада жена:Патица или заек:

Череп:

Горският дух:Битка с дракона St. George the Dragon Slayer" (by Sandro Del-Prete).Разсъблечено момиче или съхнещи чорапки?Какво има в бутилката? (чак като прочетох надписа "Message d'amour des dаuphins", разбрах каква е втората картинка  :smile-1:)


Hatshepsut


Hatshepsut

Най-ефектните оптични илюзии

Това е шах илюзията на Аделсон. Виждате картинка на шахматна дъска с блокчета в тъмно и светло сиво. Вероятно ще се съгласите, че сивото на блокче А е много по-тъмно от това на блокче B, нали? И двете блокчета обаче са оцветени в абсолютно еднакъв нюанс на сивото. Да, точно така. Може да не ви се вярва, но е истина. Цветът е идентичен, очите ни лъжат.Обяснението: Известната и изумителна илюзия е създадена от Едуард Аделсон - професор по мозъчни и когнитивни науки в МИТ. Той обяснява, че причината за тази илюзия се дължи на няколко неща. 1.) Мозъкът вижда цветовете във връзка с останалите около тях. 2.) Мозъкът по естествен път се нагажда към сенките, за да възприема естествения цвят на обектите.
Спираловидни кръгове:На пръв поглед тази оптична илюзия се движи бавно. Сега затворете очи за няколко секунди и ги отворете. Спираловидните кръгове се движат по-бързо, нали?

Разширяващи се кръговеНа пръв поглед кръговете изглеждат еднакво големи. Колкото повече се вглеждате в картината, толкова повече те се разширяват.

Хипнотично въртящата се спиралаВгледайте се в центъра на тази спирала и вижте колко дълго ще можете да стоите фокусирани, без да ви се завие свят.

Върти се, спира, върти се, спираВгледайте се в кръг A и вижте какво се случва с B. Преместете погледа си на B. Какво се случва с A? Шантаво, нали. Сега не гледайте нито един от тях директно.

Hatshepsut

Една аморфна оптична илюзия:


Super Clever Sunglass Illusion

Hatshepsut

Науката зад оптичните илюзии


Очите ни са склонни да се плъзгат по информацията и мозъците ни често прибързва с изводите. Това е така, защото ние
приемаме толкова много визуална информация, че мозъците ни се нуждаят от команди за бърз достъп, за да обработят всичко.
Тази отличителна черта на хората се е развила, за да помогне на ранните ни предци да оцеляват при срещите си с бързи хищници, но също така означава, че ние често можем да бъдем заблудени от прости илюзии, пише "Дейли Мейл".
Ново видео, създадено в сътрудничество между Американското химическо общество (American Chemical Society) и телевизия Inside Science обяснява науката зад оптичните измами.
"Когато гледате към нещо, това което наистина виждате е светло. Светлината след това се превръща в електрически сигнали, които мозъкът ви може да превърне в картина", обяснява разказвачът във видеото.
Този процес протича за около една десета от секундата. Така че
във всеки един момент, очите ви получават невероятно количество информация.
"Наистина е трудно за мозъка ви да се съсредоточи върху всичко наведнъж, така че той си намира команди за бърз достъп, опростява това, което виждаме, за да помогне да се концентрираме върху това, което е важно", се казва още във видеото.
Видеото първо поглежда към илюзията Херинг, която показва две успоредни прави линии, които изглежда променят формата, размера и ъгъла си.
Когато пуснете линиите в предната част на радиален модел, те изглеждат ненормален, въпреки че те всъщност са прави. "Когато мозъкът ви види този радиален модел, той се съсредоточава върху точка в средата. Изглежда сякаш пътувате към нея. След това мозъкът ви мисли, че тези паралелни линии стават все по-близки. Ето защо те сякаш стават по по-големи и изглеждат изкривени", обяснява видеото.
Не всички илюзии могат да излъжат мозъка ни да вижда движение. Някои могат да ни подмамят да виждаме цветове или нюанси, които всъщност не са там.Може би най-известният и драматичен пример за това е илюзията с въртящите се змии. Въпреки, че намотките в изображението ни се струва, че се въртят, в действителност те са напълно неподвижни.
Ефектът работи най-добре в периферното зрение, така че когато се взирате в една от намотките тя ще стане неподвижна, но в същото време тези около нея ще продължат да се въртят.
Илюзията е създаден от японският психолог Акийоши Китаока от университета в Киото. Експертите не могат с точност да определят защо тя работи, но изследването им разкрива, че оцветяването на сегментите, които съставляват пръстена е от решаващо значение.
Тези сегменти са подредени в повтарящ се модел, състоящ се от относително тъмна област (жълто), последвана от по-светла (бяло), след това по-малко светла (синьо) и накрая най-тъмната област (черно).
Информацията от силно контрастиращите части на изображението (жълто-бяло,  бяло-синьо и синьо-черно) пътуват към мозъка по-бързо, отколкото частите с по-слаб контраст (синьо-черно).
Вярва се, че тази информация имитира вида на входящата информация, която очите и мозъкът получават, когато видят истинско движение и в крайна сметка ние вярваме, че виждаме истинско движение.

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/naukata-zad-optichnite-iliuzii-video-6040649