• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

04 July 2020, 05:00:26

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10906 Posts

Шишман
2546 Posts

Panzerfaust
441 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15752
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 29
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 19
Total: 19

Какво става в Словения?

Started by Hatshepsut, 20 November 2018, 06:19:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Какво става в Словения?

В бившата югославска република и настоящ член на Евросъюза Словения избухна скандал, предизвикан от грубата намеса на САЩ във вътрешните работи на страната. Иначе спокойните словенци бяха дълбоко възмутени от това, че американският посланик се опита да си присвои ролята на създател на местна управляваща коалиция. Реакцията от задокеанската метрополия последва светкавично. Към това се добави и друга реакция – американската рейтингова агенция ,,Стандард & Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Словения...

Словенските медии се взривиха от гневни публикации по повод действията на американското посолство в Любляна. Във вестниците попадна дипломатическа грама, отправена във Вашингтон и прехваната от словенската спецслужба СОВА.

От текста й става ясно, че американският посланик Джоузеф Мусомели е направил всичко възможно да очерни лидера на победилата на неотдавнашните избори лявоцентристка партия ,,Позитивна Словения" на бившия кмет на Любляна Зоран Янкович, който е от сръбски произход. В частност, Мусомели му е приписал връзки с наркомафията.

В навечерието на изборите, проведени на 4 декември 2011г., с компромата са били запознати всички лоялни на САЩ местни политици. И разбира се, на първо място главният американски любимец Янез Янша, лидер на дясноцентристката Словенска демократическа партия. Вече след победата на Янкович на изборите, американският гаулайтер привикал при себе си словенските политици и започнал да раздава ценни указания. ,,На Словения е нужно широко коалиционно правителство" – заявил посланикът. И се самопредложил в качеството на посредник при преговорите по формирането на ,,правилна" коалиция.


Джоузеф Мусомели

В повечето други източноевропейски страни думите на американския посланик биха били ръководство за действие. Словенците обаче се заинатиха. Президентът Данило Тюрк и външният министър Жбогар в един глас заявиха, че намесата на САЩ в изборите и след тях е ,,неуместно". Бившият шеф на словенската дипломация Борис Ферлиц бе още по-откровен: ,,Намесата на посланика във вътрешните работи на страна, в която той се явява гост, е неуместна и неприемлива".

Във Вашингтон не обърнаха внимание на недоволството, предизвикано от действията им. От Държавния департамент на два пъти привикваха словенския посланик и на практика бе отменена визитата на словенския външен министър в САЩ. А посланик Мусомели в прав текст заплаши словенците от екрана на местна телевизия:

,,Ако сега някой американец дойде и ме запита, дали си струва да се инвестира в словенската икономика, аз ще бъда принуден да му отговоря честно, защото не искам да губя личния си кредит на доверие" и добави, че да се инвестира в Словения не си струва заради ,,ситуацията на политическа неопределеност".

И в този момент започнаха да се случват странни неща- Американската рейтингова агенция S&P понижи кредитния рейтинг на Словения, с което от Любляна гневно не се съгласиха. Кандидатът за премиер Янкович започна да получава писма със заплахи...


Зоран Янкович

С какво словенците са трън в голямото око на Вашингтон? И отсега ли е тази неприязън?
Цялата работа е там, че Словения е може би най-инатливата от всички бивши соцстрани, членуващи понастоящем ЕС и НАТО.  Да вземем ако щете словенската приватизация. През 1991 г. в тогавашната все още република Югославия пристигна, кой мислите – естествено Джефри Сакс.

Словенците обаче отхвърлиха неговите идеи за ,,шокова терапия" и незабавна приватизация и не си демонтираха индустрията. Значителна част от акциите на предприятията бяха предадени на работниците. Държавното регулиране на цените бе прекратено чак в края на 90-те, когато страната окончателно си стъпи здраво на краката. И в крайна сметка именно Словения бе първата от бившите соцстрани, която признаха за развита държава, а забележителното е, че чак до началото на острата част от световната криза там не се организира нито една стачка...

Ще допълня още нещо, което вероятно не знаете – Словения е единствената от всички източноевропейски страни членове на ЕС, която категорично се противопостави на нападението на САЩ над Ирак.

И именно правителството на въпросния американски фаворит Янез Янша в средата на първото десетилетие на новия век направи словенската икономика доста по-либерална, залагайки бомба със закъснител, която при разгръщане на кризата естествено гръмна. Той вкара Словения в Еврозоната и сега малката Словения трябва да участва в спасението на Гърция и не само.

В последна сметка, масираните усилия на САЩ чрез посланика си дадоха резултати. Депутатите в парламента не утвърдиха Янкович за премиер.

Да се съпротивлява дълго Словения няма сили, твърде е малка и слаба. Но самото яростно заявление на словенците, че искат сами да определят кой ще ръководи страната им е повече от достойно.
В крайна сметка на 28 януари американският послушник Янез Янша бе посочен от парламента да състави новото правителство.

http://www.desant.net/show-news/23817/

Hatshepsut

20 November 2018, 06:20:22 #1 Last Edit: 20 November 2018, 06:22:08 by Hatshepsut
Тази информация е от 2016г.

Словения забрани Тито, комунистите и пионерите


Духът на решението на словенския Конституционен съд, според което всяко величаене на комунистическия тоталитарен режим е противоконституционно, не се изпълнява в своя смисъл цялостно, заяви за словенската информационна агенция СТА председателят на Конституционния съд Мирослав Мозетич, подчертавайки, че в някои словенски държавни училища децата все още ги обличат като "титови пионери", което е спорно, тъй като с това се величае бившият режим.
Най-голямата улица в Любляна до 1991г. се наричаше "Титова", но след това бе преименувана. Кметът на Любляна Зоран Янкович, вярвайки, че много словенци смятат, че Тито заслужава улица в словенската столица, нарече нова улица "Титова", но това после бе оспорено пред Конституционния съд, който забрани именуването на улици на бившия югославски президент.

Името на Тито не символизира само освобождаването на територията на днешна Словения от фашистката окупация по време на войната, но е символ и на следвоенния тоталитарен режим, който бе белязан с грубо нарушаване на човешките права и основните свободи, се посочва в решение на Конституционния съд за спора около люблянската "Титова улица", взето с единодушие от всички съдии. Именуването на нови улици и площади на името на покойния маршал в Словения с това решение бе забранено като противоконституционно възхваляване на бившия режим. Добавя се, че това не означава, че улиците и площадите, както и местата в градовете, които са запазили старото си име и след като Словения стана независима и демократична, трябва да бъдат премахнати, ако гражданите искат това.

,,Нови именувания на улици на Тито няма, но въпреки това имам чувството, че това решение на Конституционния съд не се спазва последователно", заяви Мозетич в разговор по повод края на своя деветгодишен мандат като конституционен съдия. Той добави, че от закона от 2011г , който не визира само Тито, но и въобще тоталитарния режим, произлиза, че е противоконституционнно, когато държавни институции и органи налагат ценности, които са в противоречие със записаните в конституцията ценности като човешко достойнство, свобода и демокрация.
Мозетич посочи, че в някои словенски държавни училища децата все още ги обличат като "титови пионери" и това е спорно, тъй като всъщност по този начин се отдава почит на бившия режим. Подобно величаене на бившия режим е особено проблематично, тъй като става дума за деца, които не знаят нищо за този период. Може би на децата им се струва, че са хубави, когато им слагат пионерски шапки и вратовръзки, но тук всъщност става дума за насилие върху децата, заяви председателят на словенския Конституционен съд.
Той каза, че разбира изявленията на някои политици, които могат да коментират системата или решенията на Конституционния съд, тъй като в миналото самият е бил депутат в парламента, но Конституционният съд не е подложен на политически натиск и съди според конституцията и нейните правила.
,,Когато прочетем някое изказване, че Конституционният съд няма балансирана система, можем и да се разсмеем", каза Мозетич, коментирайки изявлението на един политик от левицата, че Конституционният съд тласка надясно и прилича на наклонената кула в Пиза.
,,Аз посетих Пиза и знам, че кулата е наклонена, но дали на дясна или лява страна това зависи от коя страна я гледаш", заяви Мозетич.

http://www.politika.bg/article?id=48941

Hatshepsut

Добра новина  :smile-1:

Националистите спечелиха изборите в Словения


Янез Янша

Антиимигрантската опозиционна Словенска демократическа партия (СДП) спечели парламентарните избори в Словения.    СДП получава 25 процента от гласовете, сочат резултатите от преброяването на почти всички бюлетини. На второ място е левоцентриската "Листа на Марян Шарец" с 12,7 процента от гласовете, следвана от Социалдемократите с 10 на сто и Партията на модерния център с 9,7 на сто.

   Активността на избирателите е 52 на сто - приблизително колкото и на предишните избори преди четири години.
   Тъй като нито една от политическите сили не преодолява 40-процентната бариера, необходима за съставяне на самостоятелно правителство, предстои словенските политици да преговарят за коалиция.

   Антиимигрантската партия на Янша иска да затегне имиграционната политика по модела на съседна Унгария, отбелязва ДПА.

   Резултатите от изборите сочат, че технически е възможно и дясно, и ляво правителство, но президентът Борут Пахор очаква сложни преговори за коалиция, които може да продължат няколко месеца.

   Янша е бил два пъти министър-председател - от 2004 до 2008 и от 2012 до 2103 г. Той бе опетнен от най-големия корупционен скандал в Словения и бе в затвора през 2014 г..

   Янша призна, че всякакви следизборни преговори ще бъдат трудни. Може би ще се наложи да чакаме известно време, преди да могат да се проведат сериозни разговори за ново правителство. Нашата партия поставя Словения и словенците на първо място, каза лидерът на СДП.

   Лидерът на Листата Марян Шарец каза, че очаква да получи възможност за съставяне на правителство, тъй като повечето от партиите преди изборите заявиха, че е малко вероятно да се включат във водено от СДП правителство.

   Ако всеки спази това, което е казал преди изборите, очакваме да получим възможност за съставяне на правителство, каза той.

   Президентът Борут Пахор заяви, че планира да даде първия мандат за съставяне на правителство на партията с най-много места в парламента след изборите.

   Националистическа партия спечели изборите в Словения, пише британският вестник "Гардиън" и отбелязва, че в редица източни членки на ЕС - особено в Унгария и Полша - избирателите подкрепят партии, които се противопоставят на плановете на съюза неговите членове да приемат кандидати за убежище по квотен принцип.

   Изданието припомня, че спечелилата изборите Словенска демократическа партия, която се подкрепя от унгарския премиер Виктор Орбан, е твърдо против тези квоти и смята, че повечето от парите, които се дават за мигрантите, трябва да отидат за силите за сигурност.

   Друг британски вестник "Телеграф" определя спечелените от СДП избори в Словения като поляризиращи. Изданието отбелязва, че ако лидерът на партията Янез Янша успее да състави правителство, Словения ще завие надясно и ще се превърне в поредния антиимигрантски глас в ЕС.

   Успехът на Янша на изборите е израз на засилването на десния популизъм в Европа след огромния приток на мигранти от Африка и Близкия изток, коментира "Телеграф". Вестникът припомня, че по време на миграционната криза през 2015 г. през Словения, чието население е 2 милиона души, са преминали около 500 000 мигранти.

   Изборите в Словения тласнаха още една европейска страна надясно, пише "Ню Йорк таймс". Вестникът посочва, че избирателите там са осигурили победата на една популистка партия, а лидера ѝ определя като човек, защитаващ страстно каузата си.

   Така Словения, която е в ЕС от 2004 г. и в еврозоната от 2007 г., може да застане в политически аспект редом до Унгария, където през април за премиер беше преизбран десният популист Виктор Орбан, и Австрия, където като една от водещите политически сили се очерта крайнодясна партия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

   Вестникът пише, че Янша е близък съюзник на Орбан, но отбелязва, че лидерът на СДП може да срещне трудности да състави правителство, тъй като повечето от водачите на другите партии са отказали да се коалират с него. Поради това при неуспех на предстоящите коалиционни преговори е възможно да се стигне до продължителен период на несигурност и до нови избори, допълва изданието.

https://www.mediapool.bg/natsionalistite-specheliha-izborite-v-sloveniya-news279813.html

Similar topics (1)