• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Русия и нейнитѣ европейски националисти

Започната отъ Hatshepsut, 19 Ное 2018, 19:03:09

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.На 20 и 21 октомври на среща на върха на ЕС европейските лидери обсъждат какви мерки да предприемат срещу руската помощ за националистическите партии в Европа.

В Европа има множество националистически и крайнодесни партии, които са евроскептични и използват антиимигрантска реторика. При много от тях се откриват следи на руска намеса, като неясно финансиране, помощ от пропагандните канали, заеми от руски банки, посещения в Русия и непатриотични проруски изказвания при събития като анексирането на Крим.

Без претенции за изчерпателност представените долу партии и политически лидери повдигат сериозни съмнения за своите връзки и любов към Кремъл.

Великобритания: Шоуто на Найджъл ФаражЗвездата на Найджъл Фараж изгря преди години, когато заговори как заради приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г. страната му ще бъде залята от имигранти. Дотогава партията му не постигаше особени успехи, защото ЕС не беше основна тема в политическия дебат. Той обаче успя да обвърже членството в ЕС с имиграцията и да представи проблема като една от основните заплахи за страната му. По-лека версия на реториката му бе подета и от Консервативната партия, която искаше да маргинализира надигането на Фараж.

Единственото обаче, което консерваторите успяха да постигнат, е да му легитимират тезите и издигнат имиджа. Така UKIP спечели изборите за Европейски парламент във Великобритания през 2014 г., но година по-късно партията му спечели само един мандат в британския парламент. За съжаление, обаче грозната му реторика към имигрантите вече е сред основните теми на Острова, а целта на Фараж – вот за излизане на страната от Европейския съюз – постигната.

Найджъл Фараж защитава и други тези, които вече станаха запазена марка на националистите – ЕС е провокирал Русия да анексира Крим, санкциите срещу ЕС трябва да отпаднат и режимът на Башар ал-Асад в Сирия трябва да се запази. Тези си позиции той често изразява и по флагмана на руската пропаганда Russia Today, които в началото на есента му предложиха да води и собствено шоу по телевизията.

Франция: Династията Льо ПенСпоред много анализатори истинската заплаха за Европейския съюз не идва от напускането на Британия. Тя се крие в надигащата се популярност на Марин льо Пен, която се очаква да отиде на балотаж по време на изборите за президент през 2017 г.

Подобен успех постигна и баща ѝ – Жан-Мари льо Пен, който през 2002 г. стигна до втория тур на изборите и се изправи срещу Жак Ширак. Тогава той претърпя ударна загуба – 82% за Ширак на 18% за Льо Пен.

След изборите той предаде щафетата за ръководство на Националния фронт на дъщеря си Марин, която няколко години по-късно – през 2015 г. – го изгони от партията. Марин льо Пен осъзна, че нацистката реторика на баща ѝ единствено пречи на партията ѝ да яхне далеч повече избиратели, които са отвратени от статуквото. Чашата преля, когато миналата година Жан-Мари каза, че газовите камери са просто "детайл от историята".

Марин льо Пен не се бори само за крайнодесния вот. Тя се опитва да привлече и леви избиратели с популистки обещания за социални помощи и борба с глобализацията. Имигрантите не плашат само ксенофобите, но и нископлатената работна ръка. И това е залогът на втората Льо Пен.

Тя поддържа същите проруски позиции като своя събрат във  Великобритания. Фараж обаче, в опит да избегне клеймото на нацисткото минало на фронта, се разграничава от Льо Пен и не иска те да членуват в едно и също европейско политическо семейство. През 2014 г. партията получава заем от 9 милиона евро от руска банка, а две години по-късно партията поиска нови 27 милиона евро от руски банки. В множество доклади и изследвания за влиянието на Кремъл в европейската политика френските националисти са споменавани като едни от основните проводници на Москва.

През 2015 г. на регионалните избори във Франция партията на Льо Пен излензна първа в няколко провинции. Но на балотажът французите не позволиха омразата и страхът да победят. Избирателната активност във всички региони, в които се проведе втори тур, скочи с 9 пункта до 59% и Националният фронт не успя да спечели нито един регион. Една от загубилите бе младата племенница на Марин льо Пен –  Марион, която се очаква да наследи партията.

За следващите президентски избори планът на Льо Пен е да привлече всички леви и десни, отвратени от Саркози и Оланд, републиканци и социалисти. Надеждата на Льо Пен е, че дотогава тя ще е ошлайфала имиджа на фронта, така че избирателите да забравят за неговото тъмно минало и сенчесто настояще. Надеждата на останалите републиканци и социалисти е това да не се случи и французите да се обърнат срещу Марин льо Пен, така както сториха при баща ѝ.

Германия: Алтернативна дружбаПартията "Алтернатива за Германия" е основана през 2013 г. като партия, която иска да преосмисли ролята на еврото в ЕС. Нейният основател Александър Гауланд, бивш член на ХДС, не крие симпатиите си към Русия, членове на партията посещават конференции на партията на Путин "Единна Русия", а младежките организации на "Алтернатива за Германия" и пропутиновото движение "Млада гвардия" в Русия са сключили споразумение за сътрудничество. От управляващата в Германия партия ХДС твърдят, че почти всички етнически руснаци са били привлечени като основен електорат на "Алтернатива за Германия".

На федералните избори през 2013 г. партията постига 4,7% подкрепа, но в последните години тя засилва резултата си, като главно привлича левия немски електорат. През 2015 г. лидер на партията става 40-годишната Фрауке Петри, известна с прякора си Адолфина.

Нидерландия: Герт Вилдерс – скандинавският ТръмпОсвен странната прическа Герт Вилдерс не се различава особено от останалите националисти в Европа – антиислямска, антиевропейска и проруска реторика. През 2010 г. предвожданата от него Партия на свободата печели трето място на националните избори и даже става част от управляващото мнозинство, което подкрепя либералния премиер Марк Рюте. След две години Вилдерс оттегля подкрепата си, след като правителството не приема радикалните му предложения като забраната на бурки.

През 2012 г. се провеждат нови избори и партията на Вилдерс губи половината си депутати. Днес подкрепата за него отново се надига, като според социологическите проучвания партията е втора по подкрепа сред нидерландците. Изявленията на Вилдерс много напомнят на Тръмп в своята абсурдност – Вилдерс например иска да забрани продаването на Корана в страната – това щяло да попречи на младите да се радикализират (понеже достъпът до интернет е лукс в днешно време и никой не би се сетил да отскочи до съседна Белгия, за да си набави забранената книга).

Австрия: Норберт Хофер – неслучилият президент с втори шансЗа австрийската Партия на свободата се заговори тази година, когато нейният лидер Норбърт Хофър стигна до балотаж за президент на страната (основно церемониална позиция). На втори тур той изгуби с 0,6% – 31 000 гласа – разлика от от своя опонент Александър ван дер Белен от "Зелените". Изборите обаче бяха анулирани заради сигнали за нередности и се очаква нов вот на 4 декември.

През 2014 г. делегация на народни представители на Партията на свободата посещават току-що анексирания Крим и се обявяват в подкрепа на присъединяването му към Русия.

Унгария – от Орбан до "Йобик"


Идеологът на евразийството Александър Дугин заедно с лидера на "Йобик" Габор Вона в Москва, 2013 г.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е един от основните дестабилизатори на Европейския съюз. Освен че е любител на авторитарния модел на управление на Русия, той се е обявил против санкциите на ЕС, а през 2014 г. сключи сделка за 10 милиарда евро с ,,Росатом" за изграждането на атомната електроцентрала "Пакш".

Но антиевропейското и антиимигрантското говорене на Орбан не е единствено в страната. Трета по големина в настоящия парламент е националистическата и открито антисемитска пария "Йобик". Повдигани са редица въпроси за нейното финансиране, както и подозрения, че е спонсорирана от Кремъл, но до момента нищо не е доказано. За сметка на това за близостта между създателя на евразийската идеология и близък съветник на Путин Александър Дугин и ръководството на "Йобик" няма спор, тъй като има снимки.

Италия – "Пет звезди" и Северна лигаИталианските националисти от Северната лига имат сериозни почитатели само във Венеция, където на последните избори взеха 40% от вота. В национален мащаб те бяха надминати по популизъм от друго евроскептично движение – "Пет звезди" на италианския комик Бепе Грило.

Според лидера на Северната лига Матео Салвини, който се е срещал с Путин, "Русия е бъдещето" и той иска страната му да напусне еврозоната.

Движението "Пет звезди" от своя страна e основано от "новия Мусолини", както го наричат критиците му, Бепе Грило. По подобие на Тръмп и Фараж и Грило използва цветущ речник и обича да се позовава на конспиративни теории. Тази година кметицата на Рим от неговото движение оттегли номинацията на града за олимпиадата през 2024 г., защото не било икономически изгодно Рим да провежда олимпиада.

При фрагментирана след падането на Берлускони от власт десница в Италия "Пет звезди" се опитват да се наложат като основната опозиция на левия премиер Матео Ренци. Движението завърши второ на изборите през 2013 г. и днес подкрепата за него е близка до тази на управляващата Демократическа партия.

Гърция – "Златна зора"


Ръководството на "Златна зора" пред бизнес щанд на "Газпром"

За щастие, открито неонацистките партии са все още рядкост в Европа, но не такъв е случаят с Гърция. "Златна зора" спечели 7% на последните избори и има само 18 депутати от 300-местния парламент, но след лявата "Сириза" и дясната "Нова демокрация" партията е трета сила в парламента. През 2013 г. член на партията убива гръцки чернокож певец от расистки подбуди и в момента се води дело срещу цялото ръководство на "Златна зора" за подбуждане на убийство.

Партията разглежда Русия като естествения съюзник на Гърция, а НАТО и ЕС като окупатори. През 2012 г. лидерът на партията Илиас Касидиарис призовава "руската армия да навлезе в страната", за да защити руския петрол.

Представители на партията редовно участват на годишната конференция на екстремното дясно в Санкт Петербург, а Russia Today редовно отразява шествията им и представя позициите им като патриотични.

https://terminal3.bg/rusiq-i-neinite-evropeiski-nacionalisti/

Hatshepsut

Как Льо Пен се опитва да замаже връзките си с Путин


В Националния сбор заповядали да се унищожат 1,2 млн. копия от предизборна брошура с нейна снимка с руския президент

Покрай войната в Украйна неприятни дни настанаха за крайнодесните апологети на Путин в европейските страни, които се радваха и на финансови стимули от Кремъл. В особено сложно положение е лидерката на Националния сбор във Франция Марин льо Пен, защото е и в предизборна кампания за президентския вот.

Партията ѝ е поръчала на структурите си в страната да унищожат 8-странична брошура, в която освен всичко друго има и една силно приятелска снимка на лидерката с руския президент Владимир Путин. Тиражът на предизборните материали е 1,2 млн. копия, които са били приготвени миналия месец и са били предназначени за разпространение в цяла Франция. Информацията е на "Либерасион". От Националния сбор отричат, но е факт, че след инвазията Льо Пен бързо смени тона към Путин като вкара критични елементи.

Снимката е направена през 2017 г. преди предишните президентски избори във Франция. През 2014 г. крайнодясната формация на Льо Пен, тогава още със старото си име Национален фронт, взе преференциален заем от 9 млн. евро от руска банка. Парите отидоха за финансиране на предизборни кампании. През годините лидерката на популистката партия не криеше връзките си с Москва и Путин, защити анексирането на Крим, обяви се против западните санкции срещу Русия.

След последните събития тя се преориентира като разкритикува инвазията на Русия в Украйна и засега поне според последните социологически сондажи електоралната подкрепа, която получава, не е намаляла, даже има един процент отгоре. Със 17 процента тя остава втора след Еманюел Макрон, който взема 28 на сто, и към момента е най-вероятният кандидат за негов опонент на балотаж. Нейният съперник в крайнодясното Ерик Земур е с 13 на сто подкрепа, отбелязва "Гардиън".

Според заместник-председателя на Националния сбор Давид Рашлен няма заповед да се унищожава брошурата. От партията имат и готова версия за досегашната близост с Путин:

"Няма да отричаме нашите позиции в международната политика. През 2017 г. трябваше да работим с Русия, за да се борим с "Ислямска държава".

Пред медиите във Франция Льо Пен все пак обяви, че сегашната война "частично променила" нейното мнение за руския президент.

"Да, това е авторитарен режим, исторически и културно. Когато го преценяваме през нашите западни норми, които не са руските норми", разясни тя.

Добави, че "инвазията е ясно нарушаване на международното право и е абсолютно неприемлива".

"Може да се опитаме да обясним какво я предизвиква, но в никакъв случай не може да извиним подобно поведение. Русия е велика сила, голяма ядрена сила, на нашия континент е и ние трябва да намерим решение как да живеем с нея", продължи тя.

Льо Пен имаше и готово обяснение за общуването си с руския президент: "Владимир Путин отпреди пет години не е точно същият като днешния", който преминал червена линия с нападението над Украйна.

Земур, който осъди руската инвазия, но с уточнението, "ако Путин е виновен, за това е отговорен Западът", загуби 2,5 процента, сочат данните на Ifop-Fiducial. При това той добави и че Франция в никакъв случай не бива да приема украински бежанци, които трябвало да останат в Полша.

Жан-Ив Камю, френски анализатор и специалист по крайно дясното, отбелязва пред Ouest France, че симпатиите към Русия са се оказали по-вредящи на Земур, защото възгледите на Льо Пен за Путин вече са били добре известни на привържениците ѝ.

https://www.clubz.bg/124918-kak_lyo_pen_se_opitva_da_zamazhe_vrazkite_si_s_putin

Лина

Льо Пенка като нищо щеше да спечели бъдещия балотаж, ако не бяха нездравите и връзки с Путин. Щеше да е хубаво във Франция да управлява националистическа формация поне два мандата, но тая патка няма как да го постигне - твърде много глупости е изприказвала през годините, които сега "играят" срещу нея.
Agree Agree x 3 View List

Пешо

 Глупостите за ЕС особено сега и играят лоша шега, булшинството от французи подкрепят да са част от Съюза.

Hatshepsut

Парламентарен доклад: Крайната десница на Марин льо Пен е рупорът на Кремъл във Франция


След шестмесечно разследване и повече от 50 изслушвания междупартийното парламентарно разследване установи, че партията "Национален сбор" (RN) на крайнодесния политик Марин льо Пен, известна преди като "Национален сбор", е служила като "комуникационен канал" на руската власт във Франция.

Марин льо Пен е подкрепяла незаконното анексиране на Крим от страна на Москва, се посочва в доклада, който изтече в медиите.

Крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин Льо Пен, обвинена в близост до Кремъл, се надяваше да изчисти името си, като създаде парламентарно разследване за разследване на чуждестранна намеса във френската политика.

Но проектодокладът за констатациите на комисията, който изтече в пресата тази седмица, показва, че този ход се е обърнал зрелищно, като вместо това е установено, че политическите позиции на Льо Пен понякога повтарят "официалния език на режима на Путин", обобщи АФП.

Текстът, който трябва да бъде публикуван следващата седмица, беше приет в четвъртък с единадесет гласа срещу пет - за ужас на председателя и инициатора на разследването, депутата от "Национален сбор" Жан-Филип Танги, който веднага отхвърли процеса като "фарс".

Гласуването се състоя само няколко дни след като Льо Пен беше разпитана от членовете на разследването, като се закле под клетва, че не е имала връзки с Кремъл, като същевременно потвърди подкрепата си за превземането на Крим от Москва - което тя нарече "повторно присъединяване".

Тази подкрепа е "видимо оценена в Москва", пише докладчикът на доклада Констанс льо Грип, като отбелязва, че руската преса е отразила широко интервюто на крайнодесния лидер от 24 май, "повтаряйки с голямо задоволство твърдението, според тях потвърдено от Марин Льо Пен, че Крим е и винаги е бил руски".

Два пъти заемала второ място на последните президентски избори във Франция, Льо Пен в миналото се е възхищавала на руския президент Владимир Путин и неговата националистическа реторика. Преди миналогодишната инвазия - и въпреки руските нахлувания в Грузия, Крим и украинския Донбас - тя се смееше на предположенията, че той представлява заплаха за Европа.

В доклада си от 218 страници Льо Грип, член на управляващата партия "Ренесанс" на президента Еманюел Макрон, посочва "дългогодишната" връзка между Русия и крайнодясната партия, съоснована от Жан-Мари Льо Пен, като отбелязва, че "стратегията за политическо и идеологическо сближаване" с Москва се е "ускорила", след като дъщеря му стана лидер на партията през 2011 г.

В доклада се описват честите контакти между представители на партията и руски официални лица, чиято кулминация е топлото посрещане на Льо Пен в Кремъл преди президентските избори във Франция през 2017 г., придружено от снимка с Путин.

В него се изтъква и "привързаността" на крайнодесния лидер към "руския дискурс" по време на незаконното анексиране на Крим от Москва през 2014 г. - годината, в която Националният сбор получи заем от банка, близка до Кремъл.

"Всички коментари на Льо Пен за Крим, повторени по време на изслушването ѝ в следствието, повтарят дума по дума официалните тези на режима на Путин", пише Льо Грип.

Проруската позиция "омекна" след инвазията на Москва в Украйна, признава центристкият депутат, като отбелязва, че Льо Пен и нейната партия са "недвусмислено осъдили" руската агресия - макар и без да променят курса си по отношение на Крим.

Въпреки усилията на Льо Пен да се дистанцира от Москва, нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. изостри вниманието към връзките на партията ѝ с Русия, което даде на опонентите ѝ възможност да я атакуват в навечерието на президентските избори във Франция по-късно същата година.

По време на разтърсващ телевизионен дебат преди втория тур на президентските избори на 24 април Макрон атакува крайнодясната си опонентка, обвинявайки я, че на практика е на заплата в Кремъл заради връзките на партията ѝ с руска банка.

"Когато говорите с Русия, не говорите с чуждестранен лидер, а с вашия банкер", каза Макрон на Льо Пен, твърдейки, че заемът на партията ѝ от руска банка, свързана с Кремъл, я прави "зависима от Владимир Путин" и неспособна да "защитава френските интереси".

Льо Пен неведнъж е заявявала, че не е имала друг избор, освен да търси кредитори в чужбина, тъй като френските банки не желаят да работят с нейната партия - някои от идеологически съображения, други поради хронично нестабилните финанси на партията.

Спорният заем отново попадна в центъра на вниманието по време на изслушването ѝ миналата седмица - четиричасово изслушване, при което не бяха представени доказателства за политическа услуга, оказана в замяна на кредита. По същия начин докладът на Льо Грип се спира подробно на руския заем, без да доказва връщане на услуги.

"Няма нищо, нито едно доказателство, което да доказва руско влияние върху Националния сбор", заяви Льо Пен пред репортери в четвъртък, когато започнаха да се разпространяват слухове за изтеклия доклад. "Този доклад дава оценка на политическите ми възгледи, а не на каквато и да е форма на чуждестранна намеса", добави тя, взривявайки "политическия процес".

Като настояваше за разследване в края на миналата година, Националният сбор се надяваше да отклони вниманието от връзките си с Москва и да насочи вниманието към връзките на други партии с чужди сили - Русия, САЩ или Китай.

Сред свидетелите, призовани да дадат показания, беше Франсоа Фийон, бившият консервативен министър-председател, който беше разпитан за ролята му на съветник в две руски петролни компании - едната от които държавна - след като напусна политиката през 2017 г. Бившият министър-председател, който се оттегли и от двата поста на 25 февруари, ден след като руски танкове навлязоха в Украйна, свидетелства, че "никога не е взел и един цент руски пари".

Сред другите свидетели беше и ръководителят на DGSI, френската агенция за вътрешна сигурност, който заяви на закрито изслушване, че френските парламентаристи от всякакъв ранг са основна цел на руския шпионаж.

Въпреки усилията на Националния рали да насочи вниманието към други партии, разследването често се връщаше към фигури от собствените му редици - включително към депутата от ЕС Тиери Мариани, бивш консервативен министър и дългогодишен почитател на Путин, който по време на пътуване до Крим през 2015 г. обяви анексирането му за свободно и справедливо в съответствие с позицията на самата Льо Пен по въпроса.

"Непосредствената политическа последица от разследването е да подчертае за пореден път проруската позиция на Марин льо Пен - особено по отношение на анексирането на Крим", отбеляза в петък френският вестник "Льо Монд".

В разговор с вестника Танги, депутатът от Националния сбор, който председателстваше разследването, признава, че е бил "наивен", като е очаквал друг резултат. Той също така заяви, че е бил "предаден" от Льо Грип.

Както се изрази депутатът от Зелените Жулиен Байу, " Националният сбор започна това разследване, за да изчисти името си, но в крайна сметка получи бумеранг в лицето".

https://news.bg/int-politics/parlamentaren-doklad-kraynata-desnitsa-na-marin-lyo-pen-e-ruporat-na-kremal-vav-frantsiya.html

Hatshepsut

Разследване: крайнодесните в Германия обжалват доставки за Киев по указания от Москва


Разследване на дейността на живеещия в Германия политолог Владимир Сергиенко, който работи в екипа на депутат от "Алтернатива за Германия", сочи, че крайнодясната партия е подала скорошния си съдебен иск против доставки на оръжия за Украйна под преките инструкции на Москва. Самият Сергиенко е влязъл в ролята на посредник.

Това сочи работата на разследващите издания Der Spiegel и The Insider, според които Сергиенко обяснил идеята на депутати от AfD; след това се захванал с осигуряването на юридическа и финансова подкрепа за действието.

Медиите разказват за среща на Сергиенко с "мистериозен" човек два дни след пристигане на летище "Внуково", за да му каже, че е в Москва, и повторен разговор следващия месец. Този и други случаи на комуникация около срещите им са достъпни за двете медии, тъй като имейлите, съобщенията им и други документи са изтекли и насред безобидните закачки между познати се появяват достойни и за интереса на западни служби формулировки. Например: "Стана ли нещо по отношение на активните мероприятия?" Отговорът: "Не е лесно, но стигаме."

Сергиенко е описан в документите като "довереник". Той, изглежда, е нещо като посредник между Москва и AfD, отбелязва "Шпигел". В The Insider разследването е озаглавено "Малките помощници на фюрера. Как Кремъл финансира "Алтернатива за Германия" и я използва, за да спре военната помощ на Украйна". Важността на тази работа се подсилва от факта, че в проучвания тя се оказа на второ място по популярност.

Депутати от AfD, според документите, не просто "координирали с Москва действията си, но получавали преки инструкции", дори готови опорни точки, които следвали послушно, продължава The Insider. "Да се обясни на депутатите от AfD тази идея и да се осигури юридическата ѝ подплата, а и финансирането ѝ, било поръчано на Сергиенко и той успял."

В разследването участва и българският журналист Христо Грозев, издирван от Русия, според изреждането на авторите на сайта на "Шпигел".

"Активното мероприятия"

В документите, достигнали до двете издания, се говори за една от операциите на Русия в опит да влияе чрез дезинформация, пропаганда и други методи на политиката на други страни. Според тях 52-годишният Сергиенко се надявал на руска помощ при изготвянето на иска срещу изпращането на оръжия; заявява в съобщенията и че "финансова подкрепа" би била добре дошла. Обсъждането на подобен иск е последвано, четири месеца по-късно, от изготвянето му от AfD и подаването му в Конституционния съд на Германия на 4 юли.

Адвокатът Улрих Фосгерау, представляващ парламентарната група на AfD по делото, сяда до високопоставен депутат на AfD, който на пресконференция припомня за правилото от миналото "да не се доставят оръжия за военни и кризисни зони". Адвокатът Улрих Фосгерау, който представлява парламентарната група на AfD в делото пред най-висшата инстанция на Германия, седна до него.


Владимир Сергиенко

"Шпигел" сравнява инцидента с друг отпреди години, когато младият политик от AfD Маркус Фромайер (и днес част от партията и парламента) привлича внимание с връзките си с Русия; редица медии пишат за документи, сочещи, че Москва се надява той да бъде избран в Бундестага през 2017 г., за да има "свой" представител там. Друг, попаднал на европейска разузнавателна агенция, сочи, че Москва му е предоставила "материална и медийна" подкрепа.

"Разследването на "Шпигел" в случая на Сергиенко повдига въпроса дали AfD се е оставила да стане инструмент на Путин", пише германското издание. "Ако крайнодясната група е получила подкрепа от Москва за делото си - във вид на идеи или финансова помощ - това би било ново измерение на близост до Русия. И че AfD се е оставила да бъде набрана в част от операция за влияние, замислена да даде на Русия преимущество във война, която тя води в нарушение на международното право. Партията най-после би била изобличена като нещо, което мнозина дълго смятаха, че е: посредник на Москва."


"Куратор"

Роденият на територията на Украйна по съветско време Сергиенко, който често се появява по руската държавна телевизия и е наблюдаван от службите, спокойно влиза и излиза във и от Бундестага като служител на депутата Ойген Шмит. Според разследването той е изградил гъста мрежа от контакти със защитници на Кремъл в Германия, включително редактор и издател на крайнодясното списание Compact и страстен почитател на Путин.

Предвидено е да е сред водещите говорители на "конгрес за мир" и против "санкции, оръжие и войски на НАТО" идната есен. Работил е за бивш депутат от същата партия в провинция Саксония, когото нарича в "Телеграм" "мой приятел". Въпросният депутат, Улрих Оме, заедно с Шмит създава след началото на войната Асоциацията за защита срещу дискриминацията и изключването на руските германци и рускоезичните съграждани в Германия (VADAR) и се противопоставиха на "русофобията".

The Insider пише, че според документите Сергиенко наричал себе си "куратор"; предавал съобщения от кремълските си куратори за депутати от "Алтернатива за Германия".

В съобщенията му с руския събеседник например има обяснение защо искът е толкова важен за Кремъл: "Работата на правителството ще се затрудни. Ситуацията е печеливша за нас, тъй като във всеки случай танкове или ще бъдат доставени много по-късно, отколкото се планира, или ще бъде приета съдебна забрана." За целта трябвали: одобрение, медийна поддръжка, финансова поддръжка.

С въпросния събеседник той съгласува дори черновата на иска. Последвалата "обработка" на депутатите, изглежда, също минава успешно, предвид внасянето на документа във Федералния конституционен съд.


Мрежа от контакти

Сергиенко е пътувал над 20 пъти до Русия за три години, от тях 17 след началото на войната, обикновено през Турция, при това - и с руския си паспорт, за който службите не знаят (а само за украинския; той е натурализиран германски гражданин от есента на 2022 г.). По пропагандните канали в Москва го наричат "германски политолог" (впрочем каналът му в "Ютюб" сочи, че и той сам не възразява да се нарича така).

Според The Insider там той говори за какво ли не: Германия планирала убийството на президента Володимир Зеленски, Берлин изпращал "нацистки код" на Киев с изпращането на 88 танка и други. Проблемът, продължава изданието, е, че той "не е безобидният клоун, за какъвто може да се представя".

Среща се с открито свързани с Русия хора: например през юли с представители на Фондацията за подкрепа и защита на правата на сънародниците, живеещи в чужбина. Организацията е създадена с указ на президента Владимир Путин и от края на юни е в санкционния списък на ЕС заради опитите ѝ да разделя обществата в други страни. В мрежата му са още медийни рупори на Кремъл като Маргарита Симонян и Владимир Соловьов, както и парламентарни фигури, например започналата политическа кариера след екстрадирането си от САЩ (осъдена за шпионаж) Мария Бутина.

Не е известно обаче кой е човекът, с когото се среща Сергиенко в Москва. Понякога събеседникът му е наричан "Альона", но според "Шпигел" е по-вероятно да е мъж. "Западните разузнавателни агенции подозират, че може да е руски шпионин, който действа като ръководител на Сергиенко. Това се потвърждава и от телефонни записи от руска база данни, показващи, че контактът очевидно комуникира по мобилен телефон, който използва почти изключително за разговори със Сергиенко. Телефонът вероятно е регистриран за междинна тактика, обичайна тактика за прикриване, използвана от руските разузнавателни служби."

Той често изпращал и информация за прокремълски членове на парламента от AfD. В съобщенията се говори и за пари. Според документите AfD е искала да наеме реномирана адвокатска кантора, която таксува 450 евро на час, за делото си срещу доставките на германско оръжие. Като цяло, гласи едно от съобщенията, вероятно ще трябват 25 хил. евро на месец, включително правни такси, плюс още 10 хил. евро допълнителни и представителни разходи.


Отворени въпроси

Според "Шпигел" данните може да хвърлят нова светлина върху инцидент на германската граница при връщане на Сергиенко от пътуване до Русия през април: митниците открили при проверка 9000 евро в брой. Същата сума, според медийни публкации, е засечена на връщане от следващо пътуване през юни. Това е тъкмо под границата от 10 хил. евро, която не подлежи на деклариране.

Дали парите са получени за операцията му за влияние в Германия, няма категоричен отговор, нито дали описаният в документите проект е тъкмо делото, обявено от AfD на пресконференция през юни. The Insider обаче знае, че конкретно финансирането от Москва за начинанието е достигало директно до него. В съобщенията събеседникът му пита дали може парите да бъдат преведени на германска организация с нескопанска цел. Сергиенко отговаря, че може.

Медията напомня и за паралел с митническата проверка на Сергиенко: няколко години помощници на лидера на "Лига" Матео Салвини всеки месец отиват до Москва в продължение на няколко години, понякога - за няколко часа.

Парламентарната група на AfD отрича такава връзка и настоява, че правният им отдел и представителят им Улрих Фосгерау потготвили жалбата, а парламентарната група покрила разходите. Шмит и други свързани със Сергиенко в Бундестага нямали нищо общо, нито знаели за описаното от "Шпигел" и The Insider. Фосгерау разказва, че дал идеята за жалбата, не познава Сергиенко и няма "абсолютно нищо общо" с Русия и Путин, освен това жалбата не можела да забави доставките.

Как така Сергиенко потърсил помощ от Москва за жалбата по същото време, остава отворен въпрос, отбелязва "Шпигел". Пред изданието той отхвърля възможността да е подкрепял финансово AfD, но не отрича, че "поддържа разнообразни контакти": "Но това не ме прави топ шпионин." "Да, присъствах в руски медии, но не съм рупор на ничия пропаганда." Шмит, от своя страна, не можел да коментира "предположения" за срещите на Сергиенко в Москва и нито знаел за това, нито можел да "надзирава всяка стъпка" на служителите си.

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/08/08/4515926_razsledvane_krainodesnite_v_germaniia_objalvat/

Hatshepsut

Льо Пен се отърва от руския си дълг


Още докато се ръкуваше с Путин в Кремъл през 2017 г., Льо Пен даваше вид, че не го поглежда

Френската крайнодясна партия Национален сбор е изплатила изцяло руския си заем, съобщиха от партията във вторник пред парижкия вестник "Фигаро".

Партията е изплатила над 6 млн. евро на руската компания "Авиазапчаст" АД, включително "главница и лихви", заяви в съобщение за медиите депутатът от Националния сбор и главен счетоводител на партията Кевин Пфефер.

"Това е облекчение, като се има предвид политическия спор, в който се беше превърнал този обикновен заем", каза той пред десноцентристкия всекидневник.

Бившата лидерка на партията Марина Льо Пен взе заем от Първа чешко-руска банка през 2014 г. След като фалира,  банката прехвърли заема на руската компания "Авиазапчаст".

Но сянката на заема висеше над крайнодясната партия, като Льо Пен бе остро критикувана, че поддържа връзки с Русия. След нахлуването на Русия в Украйна Льо Пен се стремеше да се отърси от репутацията си на пропутински политик, като се отказа от предишни изявления и осъди войната.

Според "Фигаро" наследникът на Льо Пен като председател на Националния сбор Жордан Бардела е заявил, че иска да затвори главата преди европейските избори догодина, за да се дистанцира от обвиненията в русофилство.

Бардела планира да изплати всички дългове на партията - възлизащи на около 26 млн. евро - преди президентските избори във Франция, насрочени за 2027 г.

Националният сбор постигна безпрецедентен успех на парламентарните избори миналата година и получи рекордните 89 места, което увеличи публичното му финансиране от 5,2 млн. евро на 10,2 млн. евро годишно.

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/lo-pen-se-oturva-ruskiya-si-dulg

Similar topics (5)

1505

Отговори: 81
Прегледи: 4997

1582

Отговори: 1375
Прегледи: 23378

162

Отговори: 142
Прегледи: 8272

Powered by EzPortal