• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

02 April 2020, 19:21:52

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10363 Posts

Шишман
1446 Posts

Panzerfaust
287 Posts

Лина
241 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
  • Total Members: 72
  • Latest: Gergana
Stats
  • Total Posts: 12991
  • Total Topics: 1235
  • Online Today: 67
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 52
Total: 53

avatar_Hatshepsut

Девалвация на ценностите - български ордени и отличия за съмнителни личности

Started by Hatshepsut, 17 November 2018, 08:07:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2008г.

Георги Първанов награди Тодор Батков с орден "Стара планина"


Президентът на България Георги Първанов удостои с орден "Стара планина" I степен собственика на Левски Тодор Батков. Босът на "сините" получи най-високото държавно отличие заради големите си заслуги към републиката, активната си обществена дейност като меценат и спомоществовател в различни културни проекти, в строителството на духовни средища и на инициативи, свързани с развитието на българската култура, изкуството и спорта. Признанието идва на днешната 50-а годишнина на Тодор Батков.

"Днес имам честта да изпълня конституционния си ангажимент, желанието си и предложението на инициативния комитет да реализирам волята на държавните институции и да наградя Тодор Батков с най-високото държавно отличие. Трябва да се върнем назад в прехода и да си припомним първите стъпки на Тодор Батков като юрист и старши експерт в рамките на народното събрание по подготовката на новата Конституция на Република България.

Това бе един мощен старт в последствие той се реализира в една мащабна адвокатска дейност в създаването и развитието на една кантора, която има огромен международен авторитет. Най-специален акцент е приносът му в изграждането на кампанията "Не сте сами", която беше пример за социална ангажираност на човешките права.

Трябва да отчетем дейността му и като меценат в опазването на културно-историческото наследство и изграждане на архитектурни паметници. Не мога да подмина и дейността му като президент и акционер на Левски (София), чрез която не само се опитваше да издигне авторитета на българския спорт, но и да инвестира в ДЮШ, което е изключително важно", каза президентът Георги Първанов.

https://www.blitz.bg/sport/bg-futbol/georgi-prvanov-nagradi-todor-batkov-s-orden-stara-planina_12736.html

Hatshepsut

Орден "Стара планина": от Сорос до Янка Такева

 Ако някога ви се наложи да отговорите на въпроса какво е общото между Джордж Сорос, началникът на отдел ,,Преса" на канцеларията на краля на Испания, Силвио Берлускони, съпругата на президента на Република Малта, Лили Иванова и Емил Зулфугар оглу Каримов, доскоро посланик на Азердбайджан у нас, то смело отговаряйте, че всички са носители на орден ,,Стара планина".

Колко ли неща в България са наред, че и раздаването на висши държавни награди да минава гладко и без скандали?

,,Стара планина" е най-висшето държавно отличие. Според Закона за ордените и медалите на Република България той се дава на български граждани, които ,,имат изключително големи заслуги към Република България" или на чужди граждани, които ,,имат изключително големи заслуги за двустранните отношения с Република България и за развитието на международното сътрудничество, укрепването на сигурността и мира между народите, както и за защита на правата и свободата на човека".

По-обща формулировка от това, здраве му кажи. През последните десетина години полемиките около наградените с орден ,,Стара планина" май са почти толкова, колкото и случаите, в които обществото приема за достоен носителя му.

Орденът често става разменна политическа монета, с която не се отбелязват големи заслуги към републиката, а по-скоро се маркират приятелите и враговете на всяка власт.

Последният случай, в който мнозина повдигнаха вежди от недоумение във връзка с предложен за ордена, е съвсем пресен.

На 2 март, вицепремиерът и министър на образованието Миглена Кунева предложи за награждаване със ,,Стара планина" Янка Такева. Тя е предложана ,,заради приноса си към развитието на родното образование и по повод на 25-тата годишнина на водения от нея синдикат". Всъщност - вторият по старшинство орден в България ,,Св. св. Кирил и Методий", е специално предназначен за награждаване на български и чужди граждани, които имат значим принос за развитието на културата, изкуството, образованието и науката, но явно Такева е над неговото ниво.

Дали новият образователен министър не си купува спокойствие от страна на училищните синдикати с поредния орден ,,Стара планина"? И да не е така, съмненията в тази насока стоят в общественото пространство.

Малко история

Орден ,,Стара планина" е учреден на 4 август 1966 г. Тогава той е казионен орден, раздаван на чужди граждани и до 1989 г. с него са наградени 168 души. Орденът оцелява след промените и продължава да се дава само на чужденци.

След като през 1991 г. е отменена наградната система на Народната република България, което оставя без ордени българските граждани. Това се променя на 15 юли 1994 г, когато набързо е учреден орден ,,Голям кръст за граждански заслуги" (днес е известен само, като ,,За граждански заслуги") и обхватът на орден ,,Стара планина" е разширен за да може с него да се награждават и българи.
А причината е, че трябва да бъдат наградени футболистите от националния отбор, които по същото време стават четвърти на световното първенството в САЩ.

Така първите 27 българи наградени със ,,Стара планина" стават играчите и треньорите на националния футболен отбор.

През следващите години орденът остава с мътен статус. През 1995 г. няма наградени с него българи, през следващата година освен на няколко чужденци, орденът е даден на четирима оперни изпълнители и Стефка Костадинова, която става олимпийска шампионка на висок скок.

Практиката за масовото раздаване на ,,Стара планина" идва с президента Петър Стоянов, който още в първата година на поста дава 21 ордена, от които 11 на българи. До края на мандата си Стоянов раздава общо 189 ордена.

Наградната система на България е уредена едва на 13 юни 2003 г., когато в сила влиза Закон за ордените и медалите на Република България. Според него страната ни има шест ордена и един медал. Най-висшият е ,,Стара планина", следван от ,,Св. Св. Кирил и Методий". На трето място по важност са едновременно три ордена - ,,За граждански заслуги", ,,За военни заслуги" и ,,Мадарски конник", като последният е дипломатически. Отделно има орден ,,За храброст" и медал ,,За заслуга".

Вакханалията на Първанов

Истинската девалвация на най-висшата държавна награда идва по време на 10-годишния престой на Георги Първанов на поста държавен глава. Затова време той успя да раздаде 381 ордена ,,Стара планина" (обективно това отговаря на темпа, с който раздава наградата и неговият предшественик), като скандалите от това време не са един и два.

През март 2004 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган получи ордена по случай 50-ата си годишнина и за ,,извънредно големите му заслуги в изграждането и утвърждаването на демокрацията, етническия мир и духа на толерантност в Република България".

През лятото на същата година Първанов издаде указ за награждаване със същия орден на юриста проф. Васил Мръчков - бивш главен прокурор по време на Възродителния процес.

Това беше използвано от Доган за разиграването на малък политически цирк. "Не може палачът и жертвата да бъдат на един и същ подиум във връзка с особените заслуги за изграждането на демократична България", обяви тогава Доган.

Напрежението набързо бе потушено, като Първанов измени собствения си указ и награди Мръчков с орден ,,Св. Св. Кирил и Методий".

Първанов даде ордена и на Иван Славков по повод 80-тата годишнина на Българския олимпийски комитет, на бизнесмена с нееднозначна репутация Петър Манджуков за ,,за изключителния му принос и заслуга за развитието на международните връзки и сътрудничеството на Република България с народите на Русия и ОНД", на Тошо Тошев за ,,изключителни постижения в журналистиката" и на бизнесмена и бивш собственик на ПФК ,,Левски" Тодор Батков.

За изпроводяк Първанов реши да удостои със ,,Стара планина" и своя вицепрезидент Ангел Марин. Премиерът Борисов директно заяви, че не вижда с какво Марин заслужава ордена, което става повод за прощална канонада между ,,Дондуков" 1 и 2. Дълбоко обиден, Марин върна ордена си.

По същото време върви и един друг скандал. Регионалният министър Лиляна Павлова предложи и президента на ,,Главболгарстрой" Симеон Пешов за същия орден.

Правителството тактично изчака това да стане след назначаването на президента Плевнелиев, но все пак беше поставен въпросът с какво Пешов заслужава най-висшата държавна награда. В крайна сметка предложението беше заметено и шефът на строителната компания остана без орден.

Ордените на Плевнелиев

Росен Плевнелиев драстично намали темпа, с който се раздават ордените ,,Стара планина". До момента той е дал едва 77 броя от него. Но и тук не липсват странности, изненади и скандали.

През 2012 г. със ,,Стара планина I-ва степен" се сдобиват две олимпийски медалистки от игрите в Монреал през 1976 г. и олимпийски шампион от игрите в Мюнхен през 1972 г. На следващата година ордени са дадени и на футболиста от 50-те Димитър Ларгов и фехтовача Васил Етрополски.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен получава ордена, но това е второто му удостояване с него (за първи път това става през 2006 г., когато той е премиер на Дания). Сред наградените е дори и председателят по федерацията на самбо Румен Стоилов.

Стоян Братоев, директор на софийското метро, също е с орден ,,Стара планина" - лично премиерът Борисов заяви, че ако сме живели преди 1989 г., Братоев щял да стане Герой на социалистическия труд. През миналата година с орден се окичи даже и Анастасия Мозер.

Единственият истински скандал дойде с награждаването на вселенския патриарх Вартоломей I със ,,Стара планина I-ва степен" за ,,усилията му за насърчаване на междурелигиозния диалог, както и за неговата ангажираност със съвременните проблеми на човечеството". В същото време той е добре известен с честите си изказвания и позиции в ущърб на България и нейната православна църква. Така и не стана ясно какво точно е наложило Вселенският патриарх да получи ордена.

А за да не се окаже, че българският патриарх Неофит е с по-ниски заслуги за България в сравнение с Вартоломей, и той бе награден в спешен порядък само 15 дни по-рано.

Стара планина в мъгла

Орденът ,,Стара планина" се раздава с такъв размах и сред толкова широк кръг, че е много трудно вече да се вземе на сериозно като най-висша българска държавна награда.

Още по-притеснителното е, че няма практика за сериозна обосновка на наградените, нито каквато и да е форма на обществено обсъждане. Обикновено това става в рамките на едно-две клиширани изречения в съответните правителствени постановления. Законът предполага, че едва ли не всяка организация, дори и нарочно сформиран граждански комитет, може да предлага лица за награждаване, а процедура за отнемане на ордена няма.

Липса и единен стандарт за това кой и за какво може да получи ,,Стара планина". Различните дейци на културата и спорта обикновено получават ордените си във връзка с техни кръгли годишнини, въпреки че това далеч не е правило, а и постиженията им могат да се подлагат на субективна оценка и винаги може да се пита защо този, а другия не.

За съжаление, едва ли може да очакваме, че скоро ще има преосмисляне на начина, по който се раздава ,,Стара планина". Нищо, че днес орденът е толкова девалвирал от безконтролно раздаване, че едва ли може да мине за сериозен знак на национална гордост и уважение.

 

Посланиците също си тръгват от България със ,,Стара планина", но това също не е правило. Например през 2015 г. с ордена се сдобиват бившите посланици на САЩ и Израел.

През същата година орденът ,,Мадарски конник", който принципно е предназначен за дипломати, е получен от посланиците на Швеция, Кувейт, Пакистан и Молдова. Може да се каже, че САЩ и Израел са по-важни партньори за България, но пък в близките години със ,,Стара планина" са си тръгвали и посланиците на страни, като ЮАР, Ливан, Южна Корея, Виетнам и Грузия.

Дежурното окичване със ,,Стара планина" на заминаващите си посланици породи мини скандал през 2013 г. Тогава френският посланик Филип Отие и германския Матиас Хьопфнер приключиха с мандатите си, но поради острите им позиции срещу кабинета ,,Орешарски" демонстративно не бяха предложени за каквато и да е била държавна награда.

Служебното правителство на Георги Близнашки все пак ги удостои със ,,Стара планина" през август 2014 г.

През годините стана сякаш и правило пенсиониращите се началници на отбраната също да получават ,,Стара планина".

Така се случи с генералите Никола Колев през 2006 г. и Златан Стойков през 2009 г. Най-висшият орден получи дори и генерал Симеон Симеонов през 2014 г., нищо че месец по-късно гордо оглави кандидат депутатската листа на ДПС в София. Само преди месец, обаче набързо с процедурни хватки бе свален от поста вицеадмирал Румен Николов. За него орден нямаше.

http://www.nabore.bg/statia/orden-stara-planina-ot-soros-od-qnka-takeva-2268-22

Hatshepsut

Орденът ,,Стара планина" за полковник Йордан Динев


Колко ли ще са вкусни свинете, ако ги храниш с рози? Този въпрос занимава главния герой на Маркес в книгата му ,,Няма кой да пише на полковника". Историята е за военен с големи заслуги в Хилядодневната война, който очаква, но така и не получава обещаната му от правителството пенсия. Бедният полковник...
Така е в Колумбия. В българският случай става дума за мноооого богат полковник. Това е бизнесменът Йордан Динев, който с брат си притежава и управлява империята ,,Диневи". Той не само е реализиран бизнесмен и милионер, но и почитан от властта носител на високия армейски чин. Министерски съвет го предложи за орден ,,Стара планина" Първа степен.

Защо му е на Динев тази награда? Най-краткият отговор е: да си попълни колекцията от пожелани неща. Така както е пожелал някога село Свети Влас, яхтите, колите, номерата за тях – до една 3333, русите и умни жени... Но това е тема от компетенцията на Адлер и Юнг...

Слабостите и хобитата са проблем на техните притежатели. Има и първенющина, без съмнение. Братя Диневи са постигнали една от изконите български мечти – сами да са си златната рибка. Изпълняват си обаче много повече от три желания.


Една от играчките на полковник Динев...

Богати са, бизнесът им върви, вършат благотворителност, дават работа и хляб на хиляди служители. Мнозина се натискат да са в техния кръг, мнозина им завиждат. Диневи имат ресурс да осъдят всеки, който ги нарече олигарси или се усъмни в законосттта на бизнеса им. Политици, управленци, хора на изкуството, медии и издатели, шефове на служби – всички те лелеят да се отъркат в лукса и богатството, да изкярят някой лев и благоволение. Стига се до крайности като военни частни паради на национални празници. Висши морски и полицейски чинове им рапортуват и козируват сякаш сме Свазиленд на крал Мсуати Втори... Свазиленд на Балканите...

За Йордан Динев ордена ще е поредният трофей в колекцията му от постигнати мечти, желания, приумици, хрумвания и глезотии. Сигурно е приятно, сигурно е триумфално, благо чувство. Никой не вярва, че преяждането с почести, слава и пари често е като преяждане със стриди и препиване с водка и шампанско. Като гледам братята и аз не вярвам.

За Динев е ясно, но какви са мотивите на правителството да предлага Йордан Динев за високото отличие? Оттам вече изброиха цял поменик от заслуги и трогателни действия на бизнесмена-патриот и благодетел. Това е публичната, формалната аргументация. Между редовете обаче надничат зависимостта и задкулисните връзки. Те не се признават публично. Правил го е някога Цицерон и е загубил главата си, защото Марк Антоний не харесвал да му се казва истината. 

В цялата ситуация изпъква и нещо перверзно, което няма как да подмина. Главният предложител брат Динев да бъде удостоен с ордена е военният министър, той и вице-премиер, лидер на ВМРО, шеф на фондация ,,ВМРО" - приказно богата с имоти, той и агент Дончо, а след това агент Иван - сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност. За Красимир Каракачанов става дума. Същият, който отрича да е получил и един лев от КТБ или фирми, свързани с КТБ – вярвате му естествено. Същият, който с готовност и плам се включи в проекта на Николай Бареков, а после напусна, когато КТБ бе фалирана, което засили съмненията за браковете му по сметка.

Според МС Йордан Динев заслужава отличието заради ,,заслугите му за запазване и популяризиране на най-добрите традиции на Българската армия и Българската православна църква". В прессъобщението пише още: ,,Офицер от резерва Йордан Динев подпомага изграждането на монументи, паметни плочи и барелефи, посветени на българската бойна слава и на воинската чест". Опитах да науча как Йордан Динев е получил званието полковник. Никъде, ама наистина никъде в томовете екзалтирани и рекламни текстове за него няма и дума за този епизод от живота му. В интервюта самият той разказва, че е започнал бизнеса, когато е бил 20-годишен. От онази 1988 г. до ден днешен се е занимавал само с управлението на над петдесеттте фирми. Няма армейска кариера, а и тя трудно се връзва с частното предприемачество и трупането на милиони, колекционирането на скъпарски коли и яхти.

Освен да е работил тайно за разузнаването? Българският Щирлиц? Не, не става, защото при Щирлиц няма кинти и бизнес. По-скоро българският Джеймс Бонд. И защо не – яхтите, колите и жените са налични. Пищов винаги ще се намери. Другият вариант е да са му дали пагоните, както преди време на Лили Иванова - за заслуги в областта на... Ако е така - да кажат, що мълчат. Нека всички се гордеем с него. И го направете генерал, по ще му отива към масонството.

Всъщност Йордан Динев може да е с повече заслуги от някои други носители на ,,Стара планина" – не е много трудно... Само не казвайте, че Динев вярва на славещите го ибрикчии. Презира ги и се забавлява с влиянието на облагите върху техните действия и кариери. Храненето на свине с рози продължава... 

Остава да узнаем само дали орденът ,,Стара планина" ще е с мечове или с ферарита. Не че има някакво значение.

https://frognews.bg/novini/ordenat-stara-planina-polkovnika-milioner-iordan-dinev-mechove-ili-ferarita.html

генерал Жеков

В последните години,всевъзможни ордени и награди,имащи национално значение се дават като бонбони,без да е ясно и точно обяснено пред нацията,какво точно е направил съответния човек за да заслужи награда от държавно значение
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!