• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

27 May 2020, 01:59:08

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10627 Posts

Шишман
1931 Posts

Panzerfaust
339 Posts

Лина
293 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 14097
  • Total Topics: 1248
  • Online Today: 47
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 29
Total: 30

avatar_Hatshepsut

Жените и тютюнопушенето

Started by Hatshepsut, 09 October 2018, 21:03:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

HatshepsutПовечето жени знаят, че тютюнопушенето може да влоши общото им здравословно състояние и да предизвика развитието на рак и сърдечносъдови заболявания. Но те би трябвало да знаят, че от цигарения дим и веществата, съдържащи се в него, биха могли да пострадат и по много други различни начини.

Кожа
Цигареният дим съдържа над 4000 химикала и може да дехидратира кожата ви, както и да наруши нормалното й снабдяване с кислород. Проучванията показват, че увреждащият ефект на цигарения дим върху кожата може да започне по-рано от очакваното с развитие на бръчки на лицето, около очите, поява на жълтеникаво сивкав цвят и влошаване на общото състояние на кожата. Често се получава обезцветяване и пожълтяване на пръстите и ноктите на ръцете. При спиране на пушенето кожата става по-гладка и по-жизнена.

Коса
Има изследвания, които показват, че пушенето може да доведе до косопад и преждевременно побеляване на косата. Определени химикали в дима се разпадат в космените структури и водят до увреждането им. При спиране на това влияние част от притока на хранителни вещества се възстановява, като подобрява здравината и блясъка на косата.

Дъх
Пушенето оцветява зъбите и ги прави жълти. Освен това е съпроводено с неприятна миризма – лош дъх. Цигареният дим нарушава нормалната обмяна на веществата в устата, като спомага за натрупване на плака и това води до по-ранното и бързо увреждане на зъбите и пациентите.

Общо здравословно състояние
Пушенето намалява способността и капацитета на физическата активност, както и издържливостта. Възможно е вече да не можете да тичате толкова много или толкова бързо, колкото вашите познати непушачи. При това сърцето на един пушач извършва многократно повече работа от това на непушач, а тялото му изразходва много повече енергия.
Много от жените покачват теглото си при спиране на цигарите, но поддържането на килограмите в нормални граници може да бъде постигнато и чрез спазване на здравословен начин на живот и хранене. Хората, които пушат са по-склонни да трупат килограми около талията и в горната част на тялото. Това увеличава риска от развитие на диабет, сърдечно съдови заболявания, артериална хипертония и проблеми с жлъчката.

Общи заболявания
Проучвания са доказали, че тютюнопушенето при жените увеличава риска от рак на шийката на матката, рак на гърдата, на белия дроб и нередовен цикъл. В по-късна възраст увеличава риска от нарушено зрение и проблеми със слуха, поради инфекци. Честотата на инфарктите се увеличава независимо от възрастта на човек.

Менопауза
Пушенето увеличава вероятността за настъпване на ранна менопауза и задълбочава негативните симптоми по време на менопаузата като главоболие, тежест, умора, допринася за развитието на остеопороза и исхимична болест на сърцето.

Бременност
Изследванията показват, че при пушенето има по-голям риск от увреждане на яйчниците и от развитие на генетични аномалии, недоносеност, спонтанен аборт и ектопична бременност. При такива пациентки зачеването може да бъде затруднено. Поради намаления кръвоток към плода и вредните вещества, които попадат в него, могат да настъпят състояния, при които се наблюдава задух, по-ниско тегло на бебето и развитие на астма.

Добрите новини са, че никога не е късно да се откажете от цигарите и да се присъедините към хилядите жени, които са подобрили по този начин здравето си.
При прекратяване на пушенето тялото ще има възможност да получава повече кислород, което ще повиши тонуса и издържливостта ви и ще ограничи усещането за задух и намален капацитет. Счита се, че след 35-40 годишна възраст всяка година пушене съкращава очакваната продължителност на живота с около 3 месеца.

https://straight-edge-bulgaria.blogspot.com/2012/02/blog-post_9400.html

Hatshepsut

Всички знаем, че тютюнопушенето повишава риска от редица сериозни заболявания. Наясно ли сме обаче, че изпушването на няколко цигари на ден може сериозно да увреди и мускулите ни? Резултатите от проведено изследване показват, че хора, които са пушили активно почти през целия си живот, на 60-годишна възраст имат около 25% по-малко мускулна маса от непушачите на същата възраст.

 Въпреки че проучването е направено сред по-възрастни хора, екипът, под чието ръководство е проведено, твърди, че няма да се изненадат, ако и при по-млади хора резултатите са подобни.

 Това е поредният доказано опасен страничен ефект от цигарите. Дори редовното спортуване не помага на пушачите да поддържат мускулатурата си в добро състояние за дълъг период от време. Една от причините е, че при пушачите нивото на кислород в мускулите е много по-малко, отколкото при хората, които не пушат. По-малко кислород означава по-малко енергия, а недостатъчно енергия означава невъзможност за продължителна тренировка.

 Освен това е доказано, че пушачите страдат по-често от болки в мускулите, тъй като мускулните им клетки са увредени. Друг проблем на любителите на цигарите е високият риск от развитие на лупус – това е заболяване, което често засяга ставите и прави движенията много по-трудни.

 Няма вариант да пушите и чрез спорт да компенсирате щетите – процесът е необратим, докато не се откажете от цигарите. И няма да ни омръзне да повтаряме, че за едно красиво тяло спортът е точно толкова важен, колкото е и храната. Дори да се храните здравословно, ако движението не е достатъчно, желаната фигура ще си остане блян. Ако пък пушите, спортуването ще се окаже трудна работа. Кое избирате?

Hatshepsut

Децата на пушачките са по-импулсивни от връстниците си


За косвената вреда от цигарите...

Отдавна е известно, че пушенето на родителите е една от причините, заради която и децата им в определена възраст също започват да пушат. Смята се, че това се случва заради влиянието на средата.

Учени от Центъра по биоповеденческо здраве са изследвали по-подробно този проблем и са стигнали до извода, че не само пушещите майки, а и техните деца са с повишена импулсивност.

Възможно е именно импулсивността да пречи на майките да оставят пушенето, а при децата – да ги предизвиква да запалят първата си цигара (дори когато майките са решили да оставят цигарите, всяка неприятна ситуация може да ги накара да запалят и тогава усилията, положени до този момент, се оказват напразни).

Изследването е проведено в централните райони на Охайо сред 60 жени и децата им на възраст 12 – 13 години. Едната половина от участничките били пушачки, а другата – не. Децата и на двете групи не пушели.

Станало ясно, че преобладаващата част от пушещите майки и техните деца (за които рискът за формиране на никотинова зависимост в бъдеще е многократно по-висок) проявявали повишена импулсивност и при вземането на решения отчитали непосредствените резултати, а не дългосрочните последствия.

Т.е. – при тези жени информацията за краткосрочните вреди от пушенето (всяка изпушена цигара учестява пулса с около 20 удара в минута) значи много повече, отколкото информацията какво ще се случи с тях след дългогодишно пушене (кожата им ще повехне, могат да развият карцином).

Учените смятат, че при убеждаването на такива хора в ползите от спирането на пушенето, трябва да се набляга именно на ефекта на цигарения дим върху организма в момента на пушенето, а не след месеци или години. В този смисъл забраната за пушене на обществени места може да окаже положителен ефект  върху хора от този тип.

https://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4477

Hatshepsut

Световното производство на тютюн достига 6 млн. тона годишно. Тютюнът се произвежда в над 120 страни. Първите места се заемат от Китай, САЩ, Индия, Турция, Русия, Бразилия, Египет, България, Италия, Полша, Аржентина, Южна Корея, Алжир, Украина, Швейцария, Унгария, Япония, Чехия, Германия, Литва. Тютюневото производство е важен отрасъл в тези страни. То ангажира големи площи обработваема земя и значителна част от неквалифицираната и неграмотна работна ръка. Споменатите държави решават по този начин свои икономически, финансови, социални и политически проблеми.

Световното производство на цигари достига 6 трилиона цигари годишно. Най-много цигари произвеждат САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Индия, Канада, Бразилия, Япония.

Най-голямо е годишното тютюнопушене на глава от населението в Куба, САЩ, Гърция, България, Русия и Сърбия.

Тютюнът съдържа коктейл от разнообразни отровни и радиоактивни вещества, чийто брой достига 4000. Ето най-известните от тях:

- никотин
- катран
- въглероден двуокис
- полоний 210
- радий 228
- олово 210
- амоняк
- ацетон
- живак
- нафталин
- бензoпирен (в тютюневата смола)
- циановодородна киселина
- над 30 ароматни въглеводорода и др.

- Никотинът предизвиква зависимостта към тютюна, бавно отравя организма, (най-вече – централната нервна система и мозъка.)
- Тютюневият катран съдържа комбинация от множество вещества (въглеводороди, нитрозамини и феноли), 60 от които причиняват рак. Оцветява зъбите и пръстите на ръцете.
- Въглеродният двуокис е силно отровен газ, който пречи на червените кръвни телца да пренасят кислорода от белия дроб до тъканите.
- Полоний 210 е радиоактивен елемент, който излъчва много повече алфа частици дори от плутония, използван в атомната бомба, пусната над японските градове Хирошима и Нагасаки. Периодът на разпадане на полоний 210 е около 138 дни.. Това прави елемента хиляди пъти по-радиоактивен от ядрените горива, използвани в първите атомни бомби.
- Радий 228 и олово 210 са други радиоактивни изотопи.
- Амонякът е отровен газ.
- Бензопиренът е полицикличен въглеводород, предизвикващ ракови образувания.
- Бронцкатехинът е три пъти по-опасен от бензопирена.
- Акролеинът (ненаситен алдехид) и двуазотният окис (газ)– дразнят очите
- ДДТ - отрова, инсектицид

Тютюнопушенето е основен фактор за заболявания на:

- дихателната система (възпаления на устната кухина, гърлото, трахеята, бронхите, белия дроб; рак на устата, гърлото и белите дробове)
- сърдечно-съдовата система (учестяване на пулса, повишено кръвно налягане, инфаркт на миокарда, хипертония, атеросклероза, ендартерит)
- нервната система и мозъка (уврежда мозъчните клетки и периферните нервни влакна; намаляват се скоростта на запаметяване и обемът на паметта, главоболие, инсулти)
- ДНК – различни мутации
- половата система (полова слабост, нарушен менструационен цикъл, спонтанни аборти, преждевременно раждане, раждане на деца с по-малко тегло и с малформации, раждане на мъртви деца, рак на маточната шийка)
- храносмилателната и отделителната системи (гастрити, язви и рак на панкреаса, на стомаха и на червата)
- кожата (изтънена, бледа и състарена кожа, бръчки по лицето)
- очите – (раздразнени и насълзени очи, възпаления на лигавицата на очите)
- други (възпаления на лигавицата на носа и на гърлото, развалени зъби, лош дъх от устата...)

Еднакво вредни са пушенето на цигари, на пури, на лула, на наргиле и дъвченето на тютюн. Еднакво вредни за здравето са както силните /тежките/ цигари, така - и леките цигари. Пушещите леки цигари по-трудно отказват пушенето.

Страничната димна струя е много по-опасна от главната. Тя не преминава през никакъв филтър и съдържа:

- 50 пъти повече амоняк
- 5 пъти повече въглероден окис
- 3 пъти повече бензoпирен
- 2 пъти повече никотин и тютюнев катран.

Неактивният пушач, в компанията на пушач, вдишва непречистената струя тютюнев дим плюс тютюневия дим, издишан от пушача. В последният се съдържат 10% от никотина, поет от пушача.

Hatshepsut

09 October 2018, 21:05:29 #4 Last Edit: 31 December 2018, 20:22:12 by Hatshepsut
Цигарите вредят пет пъти повече на жените, отколкото на мъжете


Цигарите заставят тялото да се обръща срещу собствените си полезни бактерии и правят пушачите по-предразположени към заболявания, съобщава сайтът "Медикъл експрес", позовавайки се на американско изследване.

Устната кухина на здрав човек съдържа стабилна екосистема от ,,добри" бактерии, която не се влияе от всекидневното миене на зъби. Устата на пушача обаче представлява много по-хаотична и разнообразна екосистема, която е по-податлива на нашествието на вредни бактерии, обясняват авторите на проучването от университета на Охайо.

Като група сред пушачите се отчита по-висок процент на заболявания на устната кухина, и по-специално на венците, отколкото сред непушачите.

,,Пушенето унищожава полезните бактерии и ,,отваря вратата" за патогените. Веднъж попаднали в нездрава среда, вредните бактерии се размножават много по-бързо, отколкото в устната кухина на непушач. Няколко часа след раждането, в устата започват да се развиват бактерии, наречени биофилми, и човек свиква да живее с тях, защото го предпазват от вредните патогени", казва ръководителят на изследването Пурима Кумар.

Специалистите сравняват здравия биофилм с тучна зелена ливада. Ако обаче динамиката є бъде променена, например от преполиване, тревата загива и настъпват плевели. За пушачите ,,плевелите" са проблемните бактерии, които причиняват болести.

В Италия се наблюдава опасна тенденция на увеличаване на броя на жените-пушачи. Те вече са почти толкова, колкото и мъжете (5,9 милиона мъже, 5,2 милиона жени). Но има един още по-тревожен факт -  дамите по-трудно се отказват от вредния навик. На Апенинните загърбилите тютюна жени са 2,6 милиона срещу 3,9 милиона при мъжете, сочи друг медицински анализ.

Една цигара за жените е еквивалентна на пет за мъжете. Това твърдят италиански учени в доклад, акцент на който е пагубното влияние на пушенето и употребата на алкохолни напитки върху женския организъм.

Тютюневият дим в буквалния смисъл ненавижда жените: съотношението на вредата, нанасяна от пушенето на женския организъм в сравнение с мъжки, е 5:1. Това сочат резултатите от изследването, представено от професор Елена Тремоли от департамента по фармакологични науки към Миланския университет. Женският организъм се оказва особено уязвим пред пагубното въздействие на тютюнопушенето, независимо от такива фактори, като възрастта, артериалното налягане, затлъстяването или социалното положение, смятат авторите на изследването. Медицинският анализ е обхванал 1694 мъже и 1893 жени от пет страни  Финландия, Швеция, Холандия, Франция и Италия.

,,Известно е - твърди проф. Тремоли,  че като цяло жените по естествен път са защитени от сърдечносъдови заболявания, особено до настъпването на менопаузата. Поради тази причина на факторите, които вредят на женското здраве, се отделя по-малко внимание. Междувременно в Европа от сърдечносъдови заболявания ежегодно умират 4,3 млн човека, 242 000 от които в Италия, и този показател все повече ,,порозовява"  неусетно приоритетно мъжката статистика се променя".

Любопитен е още един факт. Колкото по-образован е мъжът, толкова по-малко застрашени са неговите артерии. Но по отношение на жените тази зависимост не се наблюдава, обобщават изводите от изследването учените.

Сърдечносъдовите заболявания се явяват ,,привилегия" на мъжете на възраст 55-60 години, след което в някакъв възрастов отрязък от време се наблюдава равенство между половете, но приблизително на 75 години пропорциите се променят. Това, според професор Роберто Ферари, се дължи не само на отслабването на хормоналната защита с настъпването на менопаузата, но и заради това, че жените започват да водят нездрав, ,,мъжки" начин на живот: хранят се неправилно и в по-големи количества, пушат и се обездвижват.

http://www.politika.bg/article?id=25906

Hatshepsut

Пушенето по време на бременност


Текст: Гергана Николова, акушерка, Великобритания

Скъпи читатели, истината е, че никога не бях предполагала, че ще седна да пиша тази статия, поне допреди един месец. Колегите от Алианса на българските акушерки ме поканиха за лектор на Седмата академия за акушерки и ми предложиха да представя тема за ефекта от тютюнопушенето по време на бременност. Резултатите от проучването, което направих, ме стреснаха – статистиката показа, че в България 65% от бъдещите майки пушат. За сравнение във Франция този процент е около 17%, 12% в Германия, 10,8% във Великобритания и около 8% във Финландия. След този резултат се зарових и в социалните мрежи – може би най-актуалният барометър за вашите мнения и настроения. А след това, като че ли за да се потвърди мрачната прогноза, по време на посещението ми в една българска болница се срещнах с майката на Петър, роден едва 1800 грама в пълна гестационна възраст. Майката ми сподели, че по време на бременността си не е имала никакви здравословни проблеми и дори намалила цигарите до около 10-ина на ден. Не разбираше защо Петър се беше родил толкова малък. Прочела някъде, че няколко цигари на ден не вредят, а на съветите на здравните специалисти не повярвала, защото си мислела, че преувеличават. И така се роди тази статия.

ФАКТ!
Пушенето по време на бременност се нарежда сред основните причини, водещи до ранен спонтанен аборт, преждевременно или мъртво раждане, вродени лицеви дефекти, ниско тегло при раждането или синдром на внезапната детска смърт. Цигареният дим съдържа над 4000 химични вещества, включително наистина силни отрови като цианид, арсеник и олово, и най-малко 60 канцерогенни съединения. Пушейки по време на бременност, токсичният коктейл попада във вашето кръвообращение, а оттам се препраща към вашето бебе.

КАК ВЪЗДЕЙСТВАТ ВЕЩЕСТВАТА
Всъщност винаги наблягаме на ефекта от тютюнопушенето върху плода, но почти никога не обясняваме какво точно се случва, защо и как. Вярвам обаче, че всяка една от вас иска да знае. И така.

Никотинът е химичното вещество, което най-често е свързано с цигарения дим, но макар че е отговорен за силното пристрастяване, той има далеч по-ужасяващ ефект върху вашето бебе. Само секунди след като го вдишате, той води до повишаване на кръвното налягане и пулса и до стесняване на кръвоносните съдове, включително и тези на пъпната връв (която е единственият източник на кислород за бебето ви), ограничавайки достъпа на кислород до всичките му органи и нарушавайки тяхното развитие и растеж.

Въглеродният окис може би е най-опасният от всички токсини. Той намалява способността на червените кръвни клетки в кръвта ви да пренасят кислород към жизненоважните органи на вашето бебе – сърцето, мозъка и мускулите. Какво изпитва бебето? Постоянен глад.

Арсеникът е отрова, позната от векове. Убива. Знам, че никога дори не бихте си и помислили да замените плодовете в купичката с овесените ядки за вашето дете с малко арсеник. А пушейки, му го подарявате.

Водородният цианид уврежда бронхите на формиращите се бели дробове на вашето бебе и го обрича почти със сигурност на дългогодишна борба с астмата.

Формалдехидът е химикалът, който се използва за препариране на жива тъкан – уврежда директно очичките, носа и гърлото на вашето бебе. За съжаление обаче, вредите се откриват след доста години.

Бензенът е силно канцерогенен агент, причиняващ левкемия и други ракови заболявания. Директно модифицира ДНК-то на бебето ви. Бензенът причинява увреждания на всяко ниво на експозиция и е забранен за промишлена употреба. Той се съдържа обаче в цигарения дим и преминава през плацентата.

СТАТИСТИКА
Пушейки по време на бременността, увеличавате вероятността от спонтанен аборт с 35%. Без значение дали сте искали тази бременност, или не, последиците от загубата й ще останат завинаги с вас.

Пушенето по време на бременност увеличава риска от преждевременно раждане с 27%. Преждевременното раждане не е просто раждане на малко на размери бебе. Преждевременното раждане означава, че вашето дете ще се роди с недоразвити бели дробове, с риск от анемия и мозъчни кръвоизливи, тежко протичащи инфекции поради незрялост на имунната система, незрялост и лесна ранимост на мозъчните структури. И далеч не на последно място – незавършено развитие на ретината, водещо до ретинопатия на новороденото, и още цял каталог с дългосрочни усложнения. 60% по-голяма е вероятността детето ви да развие астма в по късен стадий от живота си.

Рискът от мъртво раждане е с 47% по-висок при жените, които пушат по време на бременността, отколкото при тези, които не пушат. Вярвам, че е много трудно да се живее с мисълта за загубата на дете, а още по-трудно е, когато знаем рисковете, но въпреки всичко ги поемаме. Пушейки по време на бременността, увеличавате с 40% риска вашето дете да развие аутизъм.

Спирам със статистиката дотук не защото се изчерпи, а защото става все по-тъжна и по-тъжна.

Още по-тъжен е дългосрочният ефект върху здравето на вашето дете. Физиологичните проблеми, макар и на пръв поглед лечими, често водят до много по-сложни и в някои случаи нелечими проблеми от неврологичен или психологичен характер. Опитайте се да се поставите на мястото на детето си, което ще изживее живота си като астматик, диабетик или с един или друг тежък сърдечен проблем.

МИТОВЕ И ФАКТИ


Митове
 
Факти
Бременна съм в третия месец. Няма смисъл да спирам пушенето сега –
щетите вече са направени.
Отказването на цигарите по всяко време на бременността намалява лошите последици.
Пушенето ме отпуска,
а това е добре за бебето.
Всъщност пушенето ускорява пулса, повишава кръвното налягане и увеличава емисиите от въглероден окис в кръвта, затруднявайки притока на кислород към вашето бебе.
Пушенето на по-малко цигари по време на бременността не е вредно.Не съществува безопасно ниво на тютюнопушене. Всяка цигара е вредна.
Няма нищо лошо, ако бебето се роди с ниско тегло.Бебетата, родени с ниско тегло, е по-вероятно да имат здравословни проблеми, отколкото бебетата с нормално и средно тегло.
Познавам жени, които са пушили, а имат бебета с нормално тегло. Рисковете от тютюнопушенето не са чак толкова много.Наличието на ниско тегло далеч не е единственият риск за здравето на вашето бебе. Много от проблемите се появяват в по-късен етап на развитието.
СЕГА ИСКАМ ДА ВИ ЗАДАМ САМО ЕДИН ВЪПРОС – НАИСТИНА ЛИ НЯКОЛКО ЦИГАРИ НА ДЕН СИ СТРУВАТ ТОВА?
Далеч не за всичко са виновни цигарите, но ако знаем рисковете, ако знаем на какво излагаме нашите деца и въпреки всичко го правим – вината е наша.

http://9m-bg.com/arhiv/pushene-po-vreme-na-bremennost/