• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

17 September 2019, 16:17:26

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 47
  • Latest: tzviata
Stats
  • Total Posts: 10061
  • Total Topics: 1153
  • Online Today: 43
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 0
Guests: 37
Total: 37

Мъчениците от Батак

Started by Hatshepsut, 20 September 2018, 14:21:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2011г.

Мъчениците от Батак стават светци

Дни преди националния ни празник Трети март Синодът реши да обяви за светци българите, загинали в баташкото клане, както и осем монахини и двама духовници от град Априлци, посечени от башибозушки орди. Това съобщи пред "Труд" митрополит Гавриил Ловчански.

Канонизацията ще бъде на 3 април в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София. Службата ще бъде водена лично от Негово светейшество патриарх Максим. Това ще е първата канонизация, извършена от него.

Тържествената служба в София се пада в четвъртата неделя на Великия пост. На нея патриархът ще свали бяло платно, с което ще са обвити иконите на новите светци. От този момент те ще бъдат почитани от всички православни българи.

Икона на бъдещите свети баташки мъченици вече се рисува, съобщиха от Пловдивската митрополия. Паметта им ще се почита на 17 май. Тогава в Батак митрополит Николай Пловдивски ще отслужи църковно прославление - службата, на която за първи път ще се почете паметта на светците. В Батак ще бъдат поканени освен членовете на Светия синод и по един митрополит от всички поместни православни църкви.

"Молитвено се надявам на Бога чрез канонизацията и църковната прослава на светите баташки мъченици - мъченици на нашия многострадален народ, Бог да излее своята милост и просвещение върху всички българи, търсещи своите духовни корени", каза пред "Труд" дядо Николай.

"Инициативата за канонизиране на 8-те монахини и двамата духовници от Априлци е от 2005 г. Това дело не би могло да стане без подкрепата и усилията на патриах Максим", каза владиката Гавриил. Богослужебната комисия към Светия синод се произнесла "за" обявяването им за светци, без да са представени чудеса, произтекли с или от техните мощи. Дядо Гавриил не е решил само на коя дата ще е прославлението в Априлци.

Митрополити обясниха пред "Труд", че за канонизацията не е задължително да се предоставят доказателства, че мощите извършват чудеса. Те се аргументираха, че има светци без налични мощи.

Милен НАНКОВ, Йова АПОСТОЛОВА

...

https://www.trud.bg/

Hatshepsut

Ето иконата на мъчениците от Батак:


Hatshepsut

17 October 2018, 22:32:26 #2 Last Edit: 17 October 2018, 22:35:21 by Hatshepsut
Насита Милева - българка от Асеновград и ушитото от нея знаме в памет на мъчениците от БатакИзвърших един свой прекрасен дълг - извезах РЪЧНО първото си знаме! То е посветено на Баташките мъченици. Още преди години усетих нуждата да го сторя и затова предните няколко месеца работих усърдно над тази задача. Знамето е везано с едновремешна сърма - златиста и сребриста. На лицевата му част са представени кръст, в средата на който е изписано- " IC XC NIKA ", и надпис "КРЪСТЪТ Е СВОБОДА". А на задната- Св. Дух. Изработката ми отне около 80 дена, през които са изминали стотици часове на работа, и така дарът от мен за мъчениците е завършен. Предстои негово освещаване.
Трудих се за Батак - сърцето на България. Наричам го така, защото при мисълта за този град сърцето на всеки българин се изпълва с най- различни емоции: гордост за това, че дедите ни не са се предали и не са заробили душите си; много тъга заради страданията им; но и успокоение, че е останал някой да разкаже. Батачани са знаели, че въстанието няма да се увенчае с успех, и са имали две възможности - да приемат чуждата религия или да умрат. Ако те (както и всички останали българи по онова време) бяха избрали първото, то днес нямаше да я има и България. Именно вярата е крепила нашите деди и те са се борили освен за Отечеството, но и за Православието. То ни е запазило като нация!
Тежкият кръст на робството не са го заменили с това да приемат другата религия и по този начин да заробят душите си. Продължили са да носят своя кръст, който е тяхната свобода. Затова на лицевата част на моето знаме е изписано - " КРЪСТЪТ Е СВОБОДА". То е знаме за миналото, настоящето и бъдещето. Миналото ни е дало урок за значимостта на Православието. Този урок трябва да го пренесем и днес, за да остане и занапред. Защото без вярата нацията ще се обезличи. Нека всеки да помни каква е причината да има български народ, който да не спира да се бори с изпитанията пред него.
На задната страна на знамето е изобразен Св. Дух. Той е символ на живота, на непокварената от грях душа. Баташките мъченици запазили бащината вяра и се освобидили. Все пак душевното робство е много по-страшно, тъй като се забравя род и култура. Йоан Златоуст пише: " смъртта на мъчениците не е смърт, а начало на по-добър живот, преминаване от по-лошо към по- добро. "
Затова трябва да проумеем, че Православието е част от традицията ни. Нашите деди са умирали за Него и за Татковината. Но при кръста са открили истинската свобода.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2282081045198115&set=a.600414536698116&type=3&theater