• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

May 22, 2019, 06:30 pm

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 9158
  • Total Topics: 1101
  • Online Today: 39
  • Online Ever: 157
  • (May 17, 2019, 10:41 am)
Users Online
Users: 0
Guests: 26
Total: 26

Българските художници

Started by Hatshepsut, Sep 24, 2018, 09:11 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Бенчо Обрешков


(1899-1970)

Бенчо Йорданов Обрешков е български художник, един от най-големите български живописци.
Роден е на 27 април 1899 г. в Карнобат. Между 1918 и 1920 година учи в Художественото индустриално училище, където негови преподаватели са Петко Клисуров и Иван Ангелов. През 1926 година се дипломира в специалност живопис на Художествената академия в Дрезден в класа на професор Оскар Кокошка и Ото Дикс. Специализира скулптура при прочутия Антоан Бурдел и участва в изложби в Париж през 1925-1927 година. Завръща се в България през 1927 година.

Бенчо Обрешков твори в областта на портрета, пейзажа и натюрморта, рисува сцени от бита на рибарите и моряците. Характерно за портретите му е майсторското предаване на физиономичните и психологическите характеристики на моделите. Пейзажите му почти винаги са населени с човешки фигури. Предпочитана техника са маслените бои.

Първата си самостоятелна изложба Обрешков организира в Карнобат през 1919 година, с благотворителна цел. Прави над десет самостоятелни изложби: в София, Дрезден, Атина, Букурещ и една съвместна със Златю Бояджиев и Георги Баев през 1962 година в София. Участва в колективни изложби в Белград, Париж, Мюнхен, Москва. Платна на Обрешков са притежание на НХГ, СГХГ, художествената галерия в Бургас и други градове, галерии в Стокхолм, Плага, Виена, Дрезден, Букурещ, Атина и частни колекции. При бомбардировките над София през 1944 година повече от 250 негови картини са унищожени.

Бенчо Обрешков е член на дружество ,,Родно изкуство" и на Дружеството на новите художници. Между 1969 и 1970 година е председател на Творческия фонд на СБХ.

Умира на 8 април 1970г. в София.

https://bg.wikipedia.org/Hatshepsut

Иво Узунов


Иво Узунов е роден в Балчик през 1969 година. Живее и работи във Варна. Не е завършил художествени академии или училища - самороден талант, занимаващ се с изящно изкуство над 25 години.

В творчеството си художникът пресъздава картини от бита и културата на българина, рисува морски пейзажи, абстракции, натюрморти, портрети, стенни пана и други.

До момента има няколко реализирани изложби в Румъния, Турция, Германия, Украйна. Негови картини са притежание на редица колекционери и частни галерии от Европа, Азия и Америка.

Hatshepsut

Петя Петрова


https://www.facebook.com/Petya-Petrovas-Art-1759591534318123/

Петя е завършила живопис във Великотърновския университет преди близо 20 години. Тя е от ,,поколението на прехода", което най-болезнено изживя рухването на обществените порядки от предишния строй и замяната им с материалните ценности, които не носят перспектива за младите хора в България. Въпреки удобствата и любезното отношение, което среща българската художничка в Германия, тя винаги живее там с чувството на чужденец, който изпитва силна носталгия към родината. Човек най-силно желае това, което е изгубил - с тези думи Петя Петрова обяснява как е събудила в себе си любовта към отечеството...

http://bnr.bg/post/100873113/kartini-ozareni-ot-svetlinata-na-balgaria-risuva-hudojnichkata-peta-petrova-v-dalechnia-nemski-grad-aahen

Hatshepsut

Миглена Кирилова


QuoteРодена съм в гр. Русе през 1978 г. в голямо и задружно семейство, "водят ме" художник трето поколение :) майка ми - Ралица Кирилова е художник и преподавател по рисуване, баща ми - Йордан Кирилов един от малкото редовни учители по дърворезба, прекрасна професия, която тук в Русе се постараха да унищожат... и баба ми - Елена Макарова, която рисуваше неуморно и ежедневно до 84-тата си година...

https://www.studiokirilovi.com/za-nas

Фейсбук-страница на Миглена Кирилова: https://www.facebook.com/miglena.kirilova.ruse/