• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

29 May 2020, 20:41:02

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10645 Posts

Шишман
1990 Posts

Panzerfaust
348 Posts

Лина
296 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 14220
  • Total Topics: 1249
  • Online Today: 112
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 2
Guests: 61
Total: 63

avatar_Hatshepsut

In Memoriam

Started by Hatshepsut, 21 August 2018, 12:49:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

21 August 2018, 12:49:16 Last Edit: 20 April 2020, 19:25:13 by Hatshepsut
Нека си спомним за дейците на българската култура, които вече не са сред нас  :sad:

Почина легендата на ФСБ Ивайло Крайчовски


На 57 г. внезапно почина легендарният басист на групата ФСБ Ивайло Крайчовски.

Известният български музикант бе бас китарист в групата ФСБ и инициатор за създаването на група "Стари муцуни" с ветерана на българския рок Георги Минчев.

През богатата си музикална кариера взема участие в създаването на албумите на редица български поп певци, рок групи и джазови формации.

Бил е музикален директор на "София филм фест", зам.-председател на Българската изпълнителска асоциация и член на асоциацията на звукозаписните студиа в България.

От 5-годишен Ивайло Крайчовски свири на цигулка и учи солфеж.

Когато през 1976 г. е ученик в девети клас на XXI гимназия в София, става член на сформиралата се група от неприети в Музикалното училище инструменталисти и започва да свири на бас китара.

През 1983 г. завършва факултета "Поп и джаз изкуства" на Музикалната академия, в класа по контрабас и бас китара на професор Симеон Венков. Явява се на прослушване за бас китарист на мястото на Александър Бахаров от ФСБ и е приет в групата. Дебюта си на сцена прави на концерт на ФСБ на стадион "Академик" пред 15 000 души. Работи активно и в студио ФСБ като тонрежисьор и музикален продуцент, а през 1993–1995 г. — в ММД Мултимедия и Болкан Мюзик, където взема участие в създаването на албумите на редица български поп певци, рок групи и джазови формации.

През 1996 г. Ивайло Крайчовски става музикален директор на "София филм фест". Заместник-председател е на Българската изпълнителска асоциация и член на УС на БНАПЗ — асоциация на звукозаписните студиа в България. Организатор на мемориалните концерти "Цвете за Гошо" и различни рок фестивали и сцени.

Поклон пред паметта му!

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pochina-legendata-na-fsb-ivajlo-krajchovski-6085657ФСБ - След десет години

генерал Жеков

Да почива в мир.ФСБ е една от култовите български групи и важна част от този стил музика
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Прощаваме се с художника Никола Манев


Урната с праха на художника Никола Манев ще бъде положена в двора на Художествената галерия в Чирпан.

Датата е избрана от семейството на твореца. Така ще бъде изпълнено предсмъртното желание на художника да бъде погребан в града на своите родители, където е прекарал детството си. Той е почетен гражданин на Чирпан от септември 1998 г.

Големият български художник Никола Манев почина на 26 август в Париж. Роден е в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва ,,Живопис" в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се установява в парижкото ателие в ,,Ил Сен Луи", но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.https://fakti.bg/bulgaria/327551-proshtavame-se-s-hudojnika-nikola-manev

Hatshepsut

Отиде си първата жена диригент в България Радосвета Бояджиева


Маестра Радосвета Бояджиева почина на 18 септември 2018 г. в родния си град Враца, съобщават от Общината, цитирани от БТА. За кончината й съобщава нейната внучка Елица Ткачова.

Радосвета Бояджиева е родена на 10 януари 1923 г. във Враца, в семейството на видния адвокат Анто Бояджиев. Тя е първата жена професионален диригент на оперно-симфонична музика в България, и първата жена-диригент в света, дирижирала "Девета симфония" на Бетовен.

През 1941-1945 г. учи "Теория на музиката и дирижиране" в Държавната музикална академия (Българска държавна консерватория). През 1945-1948 г. е аспирант по симфонично и оперно диригентство в Ленинградската консерватория. Работи в Болшой театър и като асистент-диригент в Московската филхармония (1948-1949). След защитена дисертация получава званието "Кандидат на изкуствоведческите науки". За първи път дирижира на 23 години в Народния театър. Диригент в Националната опера (1950-1973).

Създател (1973) и главен художествен ръководител (1973-1988) на Врачанската филхармония.

Диригент на симфоничните оркестри на Полша, Румъния, Италия, Белгия, Германия, Куба. Повече от 20 години преподава в Държавната консерватория. В репертоара й са включени оперите "Аида", "Травиата", "Риголето", "Отело", "Мадам Бътерфлай", "Тоска" и "Бохеми", "Кармен", "Борис Годунов", "Дама Пика", "Евгений Онегин", балетите "Лешникотрошачката", "Лебедово езеро" и др. Маестрата Радосвета Бояджиева помни наизуст класическите произведения и ги дирижира без партитури. Дирижира до 86-годишна възраст. Автор е на реквиема "Молитва за България" за хор, оркестър и солисти (2006).

Маестра Радосвета Бояджиева е съученичка на Блага Димитрова и Стоянка Мутафова. За нея голямата българска актриса казва: "Обожавах Радосвета!".

Носител на званието "Народен артист" (1981), на Почетна грамота на Министерството на културата (1999), на награда на Министерството на културата "Златен век" за принос в развитието на българската култура (2003). Почетен гражданин на Враца (30 май 2000). Радосвета Бояджиева е почетен гражданин на Враца.

Дълбок поклон пред светлата й памет!

https://impressio.dir.bg/noti/otide-si-parvata-zhena-dirigent-v-balgariya-radosveta-boyadzhieva

Hatshepsut

Отиде си фолклористът Христофор Тзавелла


https://frognews.bg/novini/otide-folkloristat-hristofor-tzavella.html

На 84-годишна възраст почина Христофор Тзавелла, известен български фолклорист, поет и историк, предаде БГНЕС. 

Тзавелла е автор на няколко стихосбирки. Под негова редакция са издадени Спомените на "Анастас Лозанчев, член на Главния щаб на Илинденското въстание в пределите на Битолския вилает", 2007, "Дневник на костурския войвода Лазар Киселинчев", както и биографична книга за живота на свещеноиконом Търпо Поповски - "Кръстникът на първите войводи на ВМОРО и ВМОК отец Търпо Поповски", 2003. Автор е на книгите "Глаголици" и "Кирилици", написани на английски език и преведени от Владимир Свинтила, както и на тома "Образът на Русия в българските народни песни от Мизия, Тракия и Македония", 2009 и др. 

През 80-те години на миналия век е автор и водещ на телевизионната поредица "Потомците разказват" по БНТ.

Тзавелла е роден в костурското село Руля, Гърция, през 1934 година.  Баща му е от видния сулиотски клан Тзавеллас, който род е един от създателите и военните стратези на Сулиотската федерация в Епир, Гърция, оказали яростна съпротива срещу борбата за разширяване автономната власт на Али паша Янински. Към рода принадлежат национални гръцки герои като Ламброс Тзавеллас, Фотос Тзавеллас и Кицос Тзавеллас. Майка му е от рода на войводата Илия Дигала. По време на Гражданската война в Гърция в 1948 г. е изведен като дете от комунистическите части извън Гърция като дете бежанец и заминава за град Ружнава, Словакия. Израства като юноша в Чехословакия (1948 - 1954). Учи във Висшия строителен институт в Бърно, а в 1954 година с помощта на Червения кръст заминава за Торонто, Канада, където сътрудничи на вестниците "Ново време", "Български глас" и "Народна воля".

В Канада е основоположник на радипрограмата "Македонски радиочас", която води по радиостанция CKFH-1400, и главен редактор на вестник "Македонски живот". Следва Английски език и литература в Блурския колеж (1955-1959), а през 1960-1961 г. - режисура в Ню Йорк. В съдружие държи ресторант в Торонто.

Опелото ще се състои в неделя, 11 ноември 2018 г., в 15.00 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

http://inews.bg/


Hatshepsut

22 December 2018, 14:58:08 #5 Last Edit: 22 December 2018, 15:00:01 by Hatshepsut
Почина големият български актьор и режисьор Мирослав Миндов


https://dariknews.bg/novini/obshtestvo/pochina-golemiiat-bylgarski-aktior-i-rezhisior-miroslav-mindov-2138818

На 94-годишна възраст почина един от доайените на Народния театър ,,Иван Вазов" актьорът и режисьор Мирослав Миндов.

Дълги години е бил част от трупата на Народния театър, както и негов директор в периода 1966-67 година.

Има забележителни роли в постановките ,,Иван Шишман", ,,Прокурорът", ,,Съвест", "Майстор Манол" и още много други. Специализирал е режисура в Англия.

Бил е и председател на Съюза на артистите в България.

В киното ще бъде запомнен като Бойчо Огнянов от филма ,,Под игото".Ще остане в паметта на хората и като рецитатор с мекия си и кадифен глас.


Hatshepsut

Почина актьорът Иван Ласкин


Актьорът Иван Ласкин почина на 48-годишна възраст. На 28 декември м.г. той беше приет във ВМА.

Акторът прекара последните 10 дни в реанимацията на ВМА с тежка чернодробна недостатъчност и спешна нужда от трансплантация. Колеги и приятели на Ласкин дори организираха кампания за кръводаряване в цялата страна. За съжаление обаче въпреки грижите на лекарите актьорът не излезе от комата.

Ласкин има множество роли в театъра, снимал е в български и чужди  филми.

През 1986 г. детският сериал ,,Васко да гама от село Рупча" го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Помнят се ролите му и в сериали като ,,Хайка за вълци" и ,,Дунав мост".

През последните години умът и острият му език имаха свой  ,,живот" в социалните мрежи –  коментарите му предизвикваха люти спорове и стотици споделяния. 

"Да напълниш зала е бизнес. Да те гледа един човек е изкуство.", каза той преди време.

Иван Ласкин бе роден на 10 март 1970 година.

Започва професионалната си театрална изява на сцената на Театър ,,Сълза и смях" през 1991 г. Играл е на сцените на почти всички софийски театри, още като студент се помнят ролите му в Народния театър, МГТ ,,Зад канала" и Театър ,,Българска армия". От 1997 г. е актьор в Театър ,,Българска армия". На сцената на ТБА е известен с ролите си в постановки на Красимир Спасов, Крикор Азарян, Николай Ламбрев, Стефан Москов, Бина Харалампиева, Андрей Аврамов, Борис Панкин. През 2009 г. участва в пиесата на Захари Карабашлиев – ,,Неделя вечер", реж. Здравко Митков.[1]Играе на сцената на театър ,,Антон Страшимиров" Стара загора ролята на Иванов от пиесата на А.П. Чехов ,,Иванов".

Занимава се с продуцентска дейност и участва в компания за продуциране, лансиране и утвърждаване на млади таланти в България. Член е на журито на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира ,,Велко Кънев" в Тополовград.

До 2014 г. играе в театър ,,Българска армия".

Играл е в десетки български игрални филми, сред които ,,Васко да Гама от село Рупча", ,,Честна мускетарска", ,,Вагнер", ,,Хайка за вълци", ,,Дунав мост" и ,,Магьосници", ,,Колобър", ,,Наричаха ме чичо", ,,Рут", ,,Църква за вълци", ,,Най-важните неща", ,,Грях", ,,Стъклената река" и в над двадесет европейски и американски продукции от периода 1989 – 2007 г.

Иван Ласкин беше мъжкар и ще ни липсва. Това заяви депутатът и бивш министър на културата Вежди Рашидов по повод кончината на актьора пред БГНЕС.

,,Той беше известно време на лечение при моята съпруга в Пирогов, след това беше преместен във ВМА. За съжаление той не излезе от кома. Иван е от знаковите хора, които ще ги запомним. Той беше прям и казваше всичко директно. Такива хора винаги са на ръба да бъдат отричани, но това са и хората, които са запомняни", смята Рашидов.

Много малко са хората, които винаги могат да изговарят истината директно, но според Рашидов Иван Ласкин е именно такъв.

,,Той носeше таланта си от дете. Иван е от типа на странните, но талантливи чешити. Изключително предан като приятел и мъжко момче. Ще ни липсва много! Светла му памет!", каза още Рашидов.

Най-вероятно Иван Ласкин да бъде погребан в Алеята на творците в Централните софийски гробища.

https://www.vesti.bg/bulgaria/pochina-ivan-laskin-6090637

Hatshepsut

Напусна ни едно от най-одухотворените лица на българското кино


Николай Узунов остави стотици театрални и филмови роли

Още един любим актьор на България напусна този свят. Николай Узунов има стотици роли в киното, радиотеатъра, в Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе (1968-1970) и Народен театър за младежта (1970-1990).

Снимал се е в повече от 32 филма, между които са култовите ленти "Отклонение", "Зарево над Драва", "Автостоп", "Един снимачен ден", "На всеки километър", "Иконостасът", "Шведски крале" и др.

Носител е на множество награди, три от които от кинофестифала във Варна. Има десетки отличия в радиото. Узунов бе и изтъкнат деец на естрадното изкуство. Има огромен принос в развитието на радиотеатъра. Участвал е в над 40 телевизионни постановки.

Роден е в град Чирпан на 30 октомври 1945 г. Завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов" през 1968 г., в класа на проф. Желчо Мандаджиев.

Поклон пред паметта на талантливия актьор и човек Николай Узунов!

Поклонението ще се проведе в неделя, 13 януари от 13:30 часа в ритуалната зала на Централни софийски гробища.

https://impressio.dir.bg/stsena/napusna-ni-edno-ot-nay-oduhotvorenite-litsa-na-balgarskoto-kino

Лина

На 25.02.2019г. внезапно почина собственикът на българската радиоверига и агенция ,,Фокус" Красимир Узунов.


Красимир Узунов е роден на 26 януари 1963 г. в Пещера. Завършва с отличие Висшето военно артилерийско училище ,,Георги Димитров" в Шумен през 1985 г. През 1990 г. създава първия клуб на Офицерската Легия ,,Раковски" в Шумен. Избран е за говорител на Легията.
През 1991 г. е назначен за началник на отдел ,,Информация" в Министерството на отбраната. През май 1992 г. напуска окончателно армията. Работи в Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. Журналист и бизнесмен, той беше директор и собственик на първата българска частна информационна агенция ,,Фокус", която работи от юни 2000 г., както и на националната радиоверига ,,Фокус".

Множество съболезнователни адреси на видни общественици:
http://www.focus-news.net/news/2019/02/25/2627961/tass-pochina-osnovatelyat-na-balgarskata-informatsionna-agentsiya-fokus.html

http://www.focus-news.net/news/2019/02/28/2629339/balgariya-se-sboguva-s-krasimir-uzunov-obzor.html

Hatshepsut

Почина Николай Николаев - Бате Николай


Отиде си огорчен от днешна България, оприличена от него на ,,Биг Брадър", тиражираща човешката простотия и незнание

На 77 години почина Николай Николаев, познат на хиляди деца като Бате Николай от предаването ,,Сладкарница Захарно петле", а в последните години и като клоуна професор Коко, който усмихваше най-малките пациенти в ,,Пирогов". Тъжната вест съобщи синът му, Стефан Николаев, в социалните мрежи.

Николаев бе тъжен клоун, особено в последните месеци, когато изгуби дъщеря си. Актьорът бе огорчен и от безпътицата на съвременна България. Преди три години, когато за Деня на будителите получи наградата ,,Златен век", той използва случая, за да сподели тъгата си, че днес страната ни прилича на ,,Биг Брадър", тиражиращ човешката простотия и незнание, че живеем във фалшива демокрация. Тогава Николаев предложи да се издигне паметник на криворазбраната свобода, като припомни ,,конституцията на живота", която според него се състои от три думи, казани от Христос: ,,благодаря", ,,прости" и ,,обичай".

Николай Стефанов Николаев е роден в Силистра на 18 октомври 1940 г. Внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на илюзиониста Васил Николаев-Орфи, баща на художника Стефан Николаев.

През 1947 г. семейството му се премества да живее в София. Баща му става директор на Музикалния театър.

Николаев завършва ВИТИЗ ,,Кръстьо Сарафов" през 1965 г., в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк ,,Нандо Орфей" като клоуни-фокусници. Участва в коледната телевизионна програма ,,Манежът на сънищата", с участието на Елизабет Тейлър. Дълги години е актьор в трупата на Народния театър.

В последните години той бе професор Коко, завеждащ ,,Клиника по психо- и смехотерапия" в Института ,,Пирогов".

Ще цитираме част от думите на Николай Николаев, изречени в Деня на будителите в Министерството на културата през октомври 2015-а:

,,Аз навърших 75 години и на купчинката от годините нещата се виждат от друг ракурс и не ми пука дали от това, което ще кажа сега, ще следва наказание или самосезиране на прокуратурата. Ако си спомняте митинга след 10 ноември пред ,,Александър Невски", хиляди, десетки хиляди се бяхме струпали с разчекнати пръстчета и викахме ,,СДС" и ,,Победа", надявайки се, че нещо ще се промени. Аз също бях на този митинг и се бях случил до онзи черен камък, на който е написано ,,Иван Вазов". На него се беше качил един млад изрод с руси коси, който също беше разчекнал ръчичка и викаше ,,СДС", а с другата си помагаше и пикаеше на гроба на Вазов. Защото беше дошла свободата. Защото беше дошла демокрацията и вече всичко може.

На този изрод, в четири телевизии като са ми правени интервюта, съм предлагал да се издигне паметник – на криворазбраната демокрация и свобода. Сега предлагам не на министъра на културата Вежди Рашидов, а на големия скулптор Вежди Рашидов да сътвори такъв паметник, защото това поколенията трябва да го знаят – че ние 25 години живеем във фалшива демокрация, която доведе до това, че сме най-бедната страна в Европа, най-корумпираната страна, трета по раждаемост, първа по смъртност и, забележете, първа в света по детски самоубийства. Говоря ви като медицинско лице.

Ако аз днес заставам и коленича пред вас, това е защото вие и аз в по-малка степен сте изорали доста голяма бразда в духовната нива на нашата нация. Аз се радвам, че също съм удостоен с тази награда, но мисля най-вече за това, което правя в ,,Пирогов". Преди шест години създадох единствената в Европа Детска клиника по смехо- и психотерапия. Разбира се, с помощта на работещите лекари. Но приоритет, и това го разбра и директорът на ,,Пирогов" доц. Миланов, в детските клиники трябва да е грижата за духовното здраве на болното и на здравото дете. Защото болното духовно дете води до разболяване на физическото тяло, а когато физическото тяло се разболее, идват двете най-страшни болести на века. Това са неврозата и депресията. Днес 80%, не говоря глупости, от българския народ са болни от депресия, най-трудно лечимото заболяване, това всъщност е СПИН-ът на ХХI век.

Разбира се, правят се и ще се правят много програми за овладяване на уличната престъпност, за борбата срещу наркоманията, но лечението на душата ще бъде и е задача номер едно не само в България, но и в чужбина. Това се мъчим да правим и ние в ,,Пирогов", защото моята система на лечение е не просто да правя смешки, а да внушавам на децата, че освен че са вече здрави и господари на съдбата, съществуват и други морални и етически стойности, които в последните 25 години се забравиха.

И още нещо – Христос има три думи, които са всъщност конституцията на живота. Те са благодаря, прости и обичам. Благодаря ви, че ви има. Простете, ако съм сбъркал нещо спрямо вас или спрямо народа си. Обичам ви.

Ние забравяме често, че животът е едно пристигане и отпътуване, че ние за много кратко време сме се видели на гарите ,,Любов" и ,,Смърт". Аз вече съм на 75 години и бавно отивам към втората гара. На всички вас желая от цялата си душа никога да не напускате първата гара."

https://www.ploshtadslaveikov.com/pochina-nikolaj-nikolaev-tazhniyat-kloun/

Hatshepsut

21 April 2019, 21:13:58 #10 Last Edit: 06 September 2019, 16:27:38 by Hatshepsut
Почина актрисата Виолета Гиндева


Почина актрисата Виолета Гиндева, съобщиха от Народния театър "Иван Вазов". Сред десетките роли в театъра и киното я помним като Ирина от "Сватбите на Йоан Асен" - византийката, управлявала 5 години България като регент на сина си.

Актрисата Виолета Гиндева бе носител на наградата Заслужил артист (1977), Народен артист (1984), Орден "Кирил и Методий" и други отличия.

Виолета Гиндева изигра десетки роли на сцените на Народния театър, театър "София" и театър "Сълза и смях".

Някои от филмите, в които участваше - "Сватбите на Йоан Асен", "Черните ангели", "Иконостасът", "Демонът на империята".

https://news.bg/society/pochina-aktrisata-violeta-gindeva.html

Вилета Гиндева е родена е на 14 юни 1946 г. в Сливен. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ през 1968 г. Играе в Драматичен театър "Сава Огнянов" Русе (1968 – 1969), Народен театър "Иван Вазов" (1969 – 1971), Театър "София" (1971 – 1974), Народен театър "Иван Вазов" (1974 – 1993), Нов драматичен театър "Сълза и смях" (от 1994). Директор на кафе-театъра в кафе-бар "София" от 1998.


Ще бъде запомнена с ролите й в "Черните ангели" и "Чичо Кръстник", в които си партнира със Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Апостол Карамитев, Коста Цонев и др. От 2008 г. Виолета Гиндева преподаваше актьорско майсторство в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" с асистент Михаил Ботевски.

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2019/04/21/3423021_pochina_violeta_gindeva/

Hatshepsut

21 July 2019, 14:06:11 #11 Last Edit: 06 September 2019, 16:26:32 by Hatshepsut
Почина рок музикантът Буги Барабата


На 58 години тази нощ е починал рок музикантът Марио Събев, по-известен с прякора си Буги Барабата, съобщи радио Z-Rock, където той водеше сутрешния блок "Буги тайм" и вечерния "Нека бъде рок".

Събев е роден на 24 декември 1960 г. в София. По професия е шофьор и дълго е работил като такъв - от тях 17 години в БГА "Балкан".

Буги Барабата е основател на групата "Бараби Блус Бенд" и е автор на всичките песни в шестте ѝ албума: "Песни от гаража", "Лоши времена", "Срещу вятъра", "18 карата кал", "Без право на обжалване" и "Бесните кучета на блуса".

Той е и съавтор на хита на Васко Кръпката - "Няма бира". За Георги Минчев пък е написал песента "Равносметка".

https://news.bg/society/pochina-rok-muzikantat-bugi-barabata.htmlБараби блус бенд Коньовишки джентълмен Live

Panzerfaust

Бог да го прости, Буги, хубав човек беше и правеше смислена музика!

Hatshepsut

Почина комикът Весо Парцала


Почина един от най-популярните български хумористи и имитатори Веселин Павлов, известен с прякора си Весо Парцала. Новината за това съобщи неговият колега Борислав Борисов-Боби Шоу на профила си във Facebook.

"Днес внезапно ни напусна моят голям приятел и колега, неповторим артист, хуморист и любимец на народа Веселин Павлов-Весо Парцала. Поклон пред теб, приятелю, много ще ни липсваш", написа в сряда вечерта Борисов.

Според Нова телевизия Веселин Василев е починал от рак на панкреаса.

Кариерата на Весо Парцала като комик започва още през 1964 г., когато той е ученик. Той е известен с многото си имитации и различните вицове. В над 50-годишната си творческа биография има издадени 10 албума, както и множество шоута пред публика - както у нас, така и в чужбина. Участвал е в редица телевизионни и радио предавания.

Той е бил част от хумористично трио заедно с Венци Мартинов и Димитър Туджаров – Шкумбата. Има издадени седем албума с хумор и вицове.

В кариерата си той за кратко лежи и в затвора заради разказване на виц (с гласа на актьора Георги Парцалев), осмиващ бракоразводно дело. Вицът се шегува с институцията на ТКЗС. Скечът му се разпространявал нелегално на касета, но след като се разбрало за него и била направена експертиза, Парцала се оказал 3 месеца следствен в тогавашната Дирекция на народната милиция, и изкарал 15 дни в Централния софийски затвор.

Весо Парцала е известен с множеството си имитации на Тодор Живков, Цола Драгойчева и Георги Парцалев.

https://www.webcafe.bg/id_2071713615Смях на парцали - ¡Цялата касета!

Шишман

Бог да го прости Весо.