• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 August 2019, 15:19:07

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 47
  • Latest: deevska
Stats
  • Total Posts: 9716
  • Total Topics: 1129
  • Online Today: 32
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 1
Guests: 13
Total: 14

Какво казват другите за нас

Started by Hatshepsut, 17 August 2018, 21:31:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Този селски народ има много здрави качества, които ще го отведат далеч, тъй като придобитото с труд, не може да бъде загубено

Хестър Доналдсън Дженкинс


От всички ориенталски момичета, сред които живях по време на деветгодишния ми престой в Близкия изток, българките в най-голяма степен събудиха интереса ми. Те вероятно са най-малко ориенталските от осемте или повече националности, които можете да срещнете в Цариградския колеж, където преподавах. Те са по-светли и с по-бяла кожа от арменките, гъркините и персийките, значително по-високи и по-едри са и имат повече енергия и по-малко от унесеността на туркините.
Българските момичета са склонни към закръглени форми и фигура, а много от тях имат кръгли едри лица, с пълни розови устни и трапчинки. Това впечатление се подсилва от модата да носят косите си на плитки, увити около главата. Човек може да види изобилие от тъмни коси в България, но също така с удоволствие да забележи топлите кафяви оттенъци, лешниковите къдрици и по-редките кестеняви глави. Едно от най-красивите момичета, които някога съм виждала, беше българка - с великолепна гъста и вълниста коса с меден цвят, чиста бяла кожа, красиво разположени сиви очи, деликатна уста, малки бели зъби и осанката и движенията на принцеса. Румените бузи на много от българките са приятно разнообразие сред тъмните или бледите лица на арменките и гъркините. Очите им по принцип са по-малки и не са толкова отнесени като ориенталските. Гледат те право в лицето, с повече искреност и по-малко съблазън.

Езикът на страната

В тези изпълнени с напрежение времена произходът на българите и техните връзки с другите славянски народи будят естествен интерес. Заедно с русите, сърбите, румънците и хърватите българите са клон на голямата славянска раса. Те обаче не са чисти славяни, тъй като преди много векове са получили примес от татарска кръв - факт, който понякога се вижда от дръпнатите нагоре очи и високите скули.
Всички тези славянски народи, с изключение на румънците, говорят езици, които са произлезли от общия стар славянски. Те достатъчно много си приличат, така че един образован българин да може без много трудности да чете руски или сръбски. Освен това използват обща азбука, която е модифициран вариант на гръцката, към която са добавени някои особени звуци, като например първата буква от името Чайковски, която ние транслитерираме като Tshc. Българският език е пълен със съскащи звуци и английски гутурали, но не включва дълбоките гърлени звуци на немския и арменския.
Имената на някои от българските момичета могат да ви дадат представа за това, как звучи езикът: Надежда, Наделка, Нарафинка, Благоя, Веселина, Гунка, Здравка. Вторите имена всичките завършват на -ов за мъжете и на -ова за жените и означават син или дъщеря на еди-кой си. Например Магдалена Петрова е Магдалена, дъщеря на Петър, а Мара Ангелова е Мария, дъщеря на Ангел, фамилните имена тъкмо са станали модни, така че синът на Петър Димитров може да се нарече както Димитров, така и Петров, като в първия случай името Димитров ще остане като постоянно за семейството.

Винаги войнстваща нация


По времето, когато Русия е била незначителна страна, ту под полско, ту под татарско господство, а Византия е властвала над земите на Източната Римска империя, сърбите и българите били войнствени народи по нейната северна граница и непрекъснато се възползвали от слабостите й, често в ожесточено съперничество помежду си. Така в един момент Голямата сръбска империя владеела днешна Македония и напирала към портите на Константинопол, а на два пъти българският цар разпростирал завоеванията си близо до Босфора и заплашвал господството на гърците.
Следователно и България, и Сърбия имат нещо, което възприемат като свое славно минало и от което черпят вдъхновение. Земите, които бяха арена на скорошната Балкано-турска война, са били под властта поред на гърци, сърби и българи. Когато през 1453 г. Константинопол най-накрая паднал в ръцете на турците, живеещите в града гърци, надменни в своето унижение и изолираност, се събрали в квартала, известен като "Фенер", където се намирала и катедралната им църква ("Света София" им била отнета и превърната в джамия).

Въпросът с религията

Тъй като всички мюсюлмански вероизповедания са управлявани основно от религиозни закони и не е било възможно същите да бъдат приложени към християните, на гърците било позволено да запазят своите собствени закони и на практика всичките им лични дела били управлявани от тяхната Гръцка православна църква, глава на която е Константинополският патриарх. Българите, които също били покорени от турците, също принадлежали към тази църква и така попаднали под властта на гърците.
Когато гърците, които са свикнали да управляват, се оказали подчинени на турците, те сложили ръка на цялата власт, до която успели да се докопат. Българите и сърбите се оплакват, че църквата ги потискала също толкова много, колкото и турската държава. Славяните, към които се отнасяли лошо, силно негодували срещу това и така между гърци и славяни се зародила омраза, която се е запазила и до наши дни.
Когато в средата на XIX в. балканските държави се освободиха от Турция, те поискаха и получиха самостоятелни църкви - Сръбската православна църква и Българската православна църква. Гърците не могат да им простят това и дори и сега можем да чуем за гръцки свещеник в гръцка Македония, който отказал да изпълни сватбените или погребалните ритуали за някой изолиран българин.
Друга причина за търкания между българите и гърците са разликите в техните характери. Гърците смятат, че във всяко едно отношение превъзхождат българите; те от своя страна също възприемат гърците като по-долни от тях. Така е по целия свят.
Цитираха думите на един гръцки учител, който казал, че тъй като турчинът имал зъбите и ноктите на тигър, гъркът бил принуден да усвои качествата на лисицата. Ако турчинът в най-лошата си светлина е подобен на тигър, а гъркьт има природата на лисица, то българинът - който е упорит, здравомислещ и лишен от хитрост - може да бъде сравнен с булдог.
Този селски народ има много здрави качества, които трябва да го отведат далеч и да не му позволят да се върне назад - тъй като всяка придобивка, която е получена с постоянство и упорит труд, не може да бъде загубена като получената с хитрост. В българите има инициатива и сила да се организират, които са необичайни за своенравния и фаталистичен Ориент.


Април 1915 г.

http://www.vestnikataka.com/?module=displaysection&section_id=10&format=html

Hatshepsut

,,Българите бяха някога най-справедливият от всички народи и затова градовете и племената се присъединяваха към тях доброволно"

(Топарх на провинция Готия, ,,Аноним на Хазе", краят на Х век)

Hatshepsut

Из Енодий:


"Пред очите ми е вождът на българите, повален от десницата ти, която защищава свободата. Той не бе убит, за да не изчезне за историята,но той не остана и непокътнат, за да не проявява по-нататък дързост и за да остане там, в своето непобедимо племе, жив свидетел на твоята сила. Ако той беше получил смъртоносна рана, ти щеше да победиш човека, а като остана жив, той си унизи потеклото. Това е народът, който преди тебе имаше всичко, което е пожелавал; народ, в който този е придобивал титли, който е купувал благородството си с връвта на неприятеля, в който бойното поле прославя рода, понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение; те са народ, комуто преди битката с тебе не се е случвало да срещне противник, който да му устои, и народ, който дълго време е извършвал войните си само с набези. Тях не са поставяли в затруднение, както трябва да се очаква, нито планинските масиви, нито изпречилите се реки, нито липсата на храна, понеже смятат, че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко. Кой би устоял срещу противника, който се носи и храни от своето бързо животно? А какво ще кажете за това, че те са приучили грижливо към издръжливост на глад и тези животни, благодарение на които умеят да избягват глада? По какъв начин ездачът извлича из вимето на гладното животно храна, която той, водим от съобразителността, се е погрижил то да не крие? По-рано вярваха, че светът е открит за тях, сега смятат, че за тях е затворена само тази част от земята, която ти пазиш."

Hatshepsut

10 цитата за българите, които ще ви накарат да се гордеете!

«Това е народът, който преди тебе имаше всичко, които е пожелавал; народ, у който този е придобивал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, у който бойното поле прославя рода, понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение.» - Магнус Феликс Енодий

«Древните българи бяха онзи народ, който покрай викингите допринесе най-много за организиране и оформяна на цивилизацията на цяла Източна Европа.» - Геза Фехер

«Българите, силен и непреклонен народ, който никога не се е страхувал от смъртта. Те са доброжелателни към своите приятели и зли към враговете си, безкрайно гостоприемни и обичат да живеят в мир и сговор със съседите си.» - aрменските пътешественици Степано Кювер и Хугас Инджеджиян  (XVII век)

«Изобщо у българите е очевидна силната страст към знанието, което те и натрупват. Постоянство в стремежите-това качество като че ли им е вродено.» - О. М. Лернер (1873)

«Какъв славен народ биха били българите, ако получат независимост! Този народ е весел, жизнен, войнствен и красив.» - Егор Петрович Южаков (1859)

«Този неукротим и патриотичен народ не може да бъде заробен за още дълго време, той, подобно на швейцарския народ, от самата природа е създаден, да бъде свободен.» - Алфонс дьо Ламартин (френски поет и историк)

«Нима не е чудо смелостта на въстаналите срещу Империята (Османската) завладени български хора?» - Ханс-Кристиан Андерсен в своя дневник

«Българският народ е достоен да бъде почитан и хвален. Той е гостоприемен и милостив, много е усърден към светата църква, обича красотата на Божиите храмове и е толкова ревностен към светите места — към Светата гора Атонска и към светия град Ерусалим, че превъзхожда всички останали християни — гърци, сирийци, грузинци, сърби, влaси, молдавци и дори русите.» - Партений, монах (1839)

«На оня свят,  в рая,  красотата на жените надминава дори красотата на българката.» - Адалолоддин Балхи, персийки поет (XIIв.)

«Българите са снажни, красиви. Дотогава не бях виждал такива хора.» - Лев Толстой (руски писател)

http://www.bulgarianhistory.org/десет-цитата-с-които-ще-се-гордеете/