• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 September 2020, 15:19:46

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11472 Posts

Шишман
3230 Posts

Лина
563 Posts

Panzerfaust
530 Posts

Long time ago
503 Posts

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 17247
  • Total Topics: 1283
  • Online Today: 59
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 35
Total: 36

Най-великите империи

Started by Hatshepsut, 06 August 2018, 07:42:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Кои са най-великите империи според Вас?

Вавилонското царство
1 (25%)
Египетското царство
2 (50%)
Персийското царство на Ахеменидите и Сасанидите
1 (25%)
Империята на Александър Македонски
1 (25%)
Асирийското царство
0 (0%)
Римската империя
2 (50%)
Византийската империя
0 (0%)
Арабският халифат
0 (0%)
Първото българско царство
4 (100%)
Империята на хуните
0 (0%)
Свещената Римска империя на германската нация (Първия Райх)
0 (0%)
Испанската империя
1 (25%)
Империята на инките
0 (0%)
Империята на ацтеките
0 (0%)
Монголската империя
0 (0%)
Османската империя
0 (0%)
Китайската империя
0 (0%)
Японската империя
0 (0%)
Австро-Унгария
0 (0%)
Втория Райх
0 (0%)
Третия Райх
2 (50%)
Британската империя
1 (25%)
Наполеоновата Френска империя
1 (25%)
Руската империя
0 (0%)
СССР
0 (0%)
САЩ
1 (25%)

Total Members Voted: 4

Hatshepsut

06 August 2018, 07:42:39 Last Edit: 25 June 2020, 18:33:59 by Hatshepsut
Най-великите империи:


Hatshepsut

Добавих анкета към темата, където всеки потребител ще може да гласува кои са най-великите империи.
Имате право на 8 опции, с право да променяте своя вот. Анкетата не е ограничена във времето.

(с благодарност към форум БГ-наука (http://www.chitatel.net/forum/), откъдето взех този подробен списък на империите)

Hatshepsut

Аз гласувах за следните империи:

♦ Египетското царство
♦ Персийското царство на Ахеменидите и Сасанидите
♦ Империята на Александър Македонски
♦ Римската империя
♦ Първото българско царство


Какви са моите критерии да определя една империя за велика?
За мен водеща роля в това отношение играят постиженията на съответната държава в културата, науката и образованието. Разбира се, вземам предвид и религията. На второ място поставям постиженията на съответната държава в областта на правото и администрацията.
А що се отнася до териториалният обхват на една империя, за мен този фактор е третостепенен. Ето защо аз никога не бих нарекъл "велики" хаотичните и/или нетрайни държавни формирования на диваци и апапи, създадени и поддържани със силата на оръжието. Става дума за държави от типа на Османската империя, империята на хуните, Монголската империя и Арабския халифат.

По принцип се смята, че една империя трябва да е многонационална държава, тип "мултиетнически тюрлюгювеч". За мен обаче този критерий не е толкова важен, затова съм гласувал за Египетското царство, което е по-скоро еднонационална, отколкото многонационална държава.

Ще направя и едно пояснение за анкетата - някои хора смятат, че Византия и Римската империя са една и съща държава. Аз не мисля така и затова в анкетата има две отделни опции за Римската империя и Византия.
Разликата между двете империи според мен е следната - Римската империя е универсална държава, обхващаща почти цялата цивилизована територия на Стария свят, докато Византия си е една близкоизточна държава. За разлика от Римската империя, където официалният език е латинския, след средата на VII век Византия се грецизира и става една предимно гръцка държава.
Друга принципна разлика между двете империи е отношението им към религията. Доката в Римската империя е имало религиозна търпимост, за Византия е характерна християнщината. Под термина "християнщина" имам предвид нетърпимостта и агресията, с която християнството е налагано със сила не само в самата империя, но и на съседните народи. Жертви на тази нетърпимост първоначално са били езичниците, а впоследствие тази агресия е била насочена към самите християнски среди, към "врага с партиен билет" - ариани, несториани, монофизити, монотелити, иконоборци и т.н.

Това е и причината аз да гласувам в анкетата за Римската империя, но не и за Византия.

Hatshepsut


Hatshepsut

Съпоставка на резултатите от анкетата в някои други форуми, добавил съм и от нашия стар форум, защото резултатите от анкетата се виждат само от регистрираните потребители на форума  :smile-1:

(Click to enlarge)

http://www.chitatel.net/forum/


https://www.forum.bg-nacionalisti.org/


https://forums.pravoslavie.bg/

Panzerfaust

06 August 2018, 21:35:33 #5 Last Edit: 06 August 2018, 21:37:41 by Panzerfaust
Моето мнение е, че за да се отговори обективно коя е най-великата империя, трябва първо да дефинираме в какво се състои величието. Кое прави една империя велика? Ето няколко показателя: големина на пряко владяната територия; големина на териториите върху които се простира политическото влияние; сила на армията (спечелени войни, мобилност, съотношение спрямо останалите армии за периода); големина на населението на пряко владяната територия (като процент от световното); големина на населението от териториите с политическо влияние; сила на икономиката (разглеждана не толкова като сухи икономически показатели, колкото като способност да управлява световната икономика); наука и научни достижения; култура и културни достижения; влияние на културата на дадена империя върху световната такава (включително и след като империята престане да съществува); способност да налага политически модели на останалия свят. Сигурно могат да се добавят и още. Естествено, съвременната техника и комуникации облагодетелстват новите империи, но ако ще си говорим за величие, глобалността е много важна.

И да видим какво ще се получи:

- големина на пряко владяната територия - тук спорът е между Британската и Монголската империи, като все пак Британската е по-голяма, а и заради по-технологичното време, ги владее доста по-ефективно. Русия/СССР са трети.

- големина на териториите върху които се простира политическото влияние - категорично САЩ. Няма случай в световната история на страна в по-всеобхватно политическото влияние и по-сериозен диктат. Особено за периода 1990-2010 г. В последните години това влияние започна да намалява, но все още САЩ са без аналог като глобален политически доминант. Дори на една Великобритания в апогея си, пак се е налагало да бъде "пръв сред равни" в концерта на Великите сили. Рим е другият колосален доминант, но поради времето, в което е съществувал, Рим е доминирал над една твърде малка част от света. Същото може да се каже и за Александър Македонски.

- сила на армията - тук вече има доста претенденти. И Рим, и империята на Александър Македонски, и Германия като Втори и Трети райх, и Арабският халифат, и Монголия, и СССР, и Великобритания. Може би има и още.

- големина на населението на пряко владяната територия - Китай. Доколкото знам, още от древността доминира като население. Конкуренция могат да му правят само Рим и Британската империя в апогея си.

- големина на населението от териториите с политическо влияние - категорично САЩ. Една много голяма част от света е под прякото им и косвено влияние.

- сила на икономиката - САЩ и Рим. Никоя друга империя не е контролирала така финансите на целият останал свят както САЩ, същото може да се каже и за силата на Рим в периода на Античността.

- наука и научни достижения - това пак е по-спорен въпрос. Доста империи могат да претендират - САЩ, Великобритания, Германия, Китай.

- култура и културни достижения - отново доста империи могат да претендират. Нашата империя - Първото българско царство е сред тях. Иначе Египет, Рим, Византия, Франция са от най-изтъкнатите, а също и САЩ - родината на днешната масова култура.

- влияние на културата на дадена империя върху световната такава - безспорно Рим. Рим влияе на Западната, Православната и Ислямската цивилизации. Чрез Западната влияе на целият свят и до ден днешен.

- способност да налага политически модели на останалият свят - категорично САЩ. Не подценявам империите преди тях, но никой не е постигал това, което правят те.

В крайна сметка, гласувах разделен между симпатии и обективна доминация. ПБЦ, Третия райх, Великобритания, САЩ, Наполеон, сложих и Испания, над която Слънцето не залязва.

генерал Жеков

Гласувах за Третия Райх и Първото Българско царство.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Лина

Към Египетското добавих и Вавилонското царство,  според мен много си приличат. Развивали са се в много трудни за човечеството времена, но въпреки това са имали  строги правила и законност, под формата на множество укази. Египет е бил много по облагодетелстван от факта, че реката е била плавателна и в двете посоки благодарение на бризовете носени от пустинята, за разлика от другите реки, които са се явявали еднопосочни за хората тогава.  Това да имаш повече от 1000 година благоденствие за цивилизацията си е много, много голяма работа.

Първото българско царство е много логичен избор и няма нужда от аргументи.

Римската империя я посочвам също, защото много голяма част от историята на човечеството идва до нас и знаем повече за античността, защото е запазена именно от хронистите на ЗРИ и ИРИ. 

Не посочвам нито една империя от Далечния изток, тъй като не са ми чак пък любими, но има такива, които може да се определят като велики.