• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

31 May 2020, 21:38:54

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10659 Posts

Шишман
2035 Posts

Panzerfaust
354 Posts

Лина
305 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 14337
  • Total Topics: 1250
  • Online Today: 168
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 3
Guests: 50
Total: 53

avatar_Hatshepsut

Георги Баласчев - един сърцат изследовател на нашето минало

Started by Hatshepsut, 09 April 2019, 21:47:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Георги Баласчев - един сърцат изследовател на нашето минало


На 10 април се навършват 150 години от рождението на видния историк и археолог, занимавал се дълги години с проблемите, свързани с историята на славяните и на прабългаритеНа 10 април се навършват 150 години от рождението на Георги Баласчев – виден български историк и археолог, занимавал се дълги години с проблемите, свързани с историята на славяните и на прабългарите.

Той е роден в македонския град Охрид на 10 април 1869 г. в родолюбиво българско семейство, като още от малък е възпитаван в любов и преклонение към всичко българско. Първоначално учи в родния си град, а след това завършва Солунската българска мъжка гимназия ,,Св. св. Кирил и Методий". Впоследствие продължава образованието си в Княжество България, записвайки се да следва история във Висшето училище в София, дн. Софийски университет ,,Св. Климент Охридски".

През 1892 г. се дипломира като историк и заминава на специализация във Виена. Когато се завръща в България, става учител по история. По същото време работи като уредник – първо в Народния археологически музей, а след това в Народния етнографски музей в София.

Георги Баласчев не престава да мисли за своя роден край, останал извън пределите на Отечеството, като във връзка с това става един от активистите на Младата македонска дружина. Той е сред основателите и редакторите на списание ,,Лоза", излизало в периода 1892-1894 г., където се повдигат редица страни от т. нар. Македонски въпрос. В списанието Баласчев издига искането за по-голяма роля на западните български говори в изграждащия се съвременен наш книжовен език. По това време охридският историк става член и на Македонския научен институт.

В периода 1909-1919 г. Георги Баласчев основава и редактира свое списание ,,Минало", като активно сътрудничи и на редица наши переодични издания, като ,,Български преглед", ,,Преглед" и др. със свои статии и материали в областта на археологията, културната и политическата ни история, като част от тях подписва с псевдонима Езерски.

Видният наш историк е автор на по-вече от 80 научни изследвания, по-голямата част от които са посветени на историята на славяните и на прабългарите. Интерес представляват следните негови проучвания и трудове: ,,Бележки върху веществената култура на Старобългарското ханство и основанието му в Европа", ,,Бележки върху изкуството в българските земи през средните и по нови векове", ,,Най-старата словенска държава на Балканския полуостров през 7-и и 8-и век и нейният етнически състав", ,,Българите през последните десетгодишнини на 10-и век и първите на 11-я", в две части.

Други изследвания на Георги Баласчев свързани с Македония, траките, средновековието и възраждането ни са: ,,Няколко кратки летописни бележки по състоянието на западните македонци за първата 45 годишнина от настоящий век", ,,Нови изследвания за черковното ведомство на Видинската и Софийската епархия през първите години на тяхното завладяване от турците", ,,Старотракийски светилища и божества в Мезек, Глава Панега, Мадара, Царичино и другаде и тяхното значение", ,,Новонайденият надпис от времето на Симеона"  и др.

Видният охридски историк и изследовател на нашето минало умира  в София на 6 октомври 1936 г., оставяйки ни богато историческо наследство, осветляващо редица проблеми от средновековната и възрожденската ни история. Неговите изследвания представляват интерес и днес, както за нашите така и за редица чужди изследователи и научни работници, занимаващи си с тези проблеми.

http://www.desant.net/show-news/49342

Hatshepsut

От нашата Download-секция може да свалите книгата на Георги Баласчев "Биографически и книжовни чертици на Григор Пърличев":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item1409

Similar topics (2)