• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

16 September 2019, 15:59:50

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 47
  • Latest: tzviata
Stats
  • Total Posts: 10045
  • Total Topics: 1154
  • Online Today: 36
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 1
Guests: 18
Total: 19

Археологически находки от Древен Египет

Started by Hatshepsut, 02 August 2018, 13:26:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

В Египет откриха гробница на съпругата на фараон


Гробницата на съпругата на фараон от епохата на Рамзес бе открита в Луксор от египетски и френски археолози, оповести египетското министерство на паметниците на културата, цитирано от Франс прес.
Изследванията продължават, за да се открие името на фараона, за когото е била омъжена погребаната в гробницата жена, се казва в комюнике на министерството.
Епохата на Рамзес обхваща две древноегипетски династии - 19-ата (1314 - 1200 г. пр. Христа) и 20-ата (1200 - 1085 г. пр. Христа).

В гробницата са открити фрагменти от 20 погребални статуетки, върху които е изписано името на царицата - Каромама.
Това ще допринесе да се разберат повече неща за тази важна личност, поясниха от министерството, отбелязвайки, че досега са открити малко находки, свързани с въпросната царица - статуя с бронзово покритие, която се намира в Лувъра в Париж, вази и статуетки.

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/v-egipet-otkriha-grobnica-na-syprugata-na-faraon-6028918


Според мен е по-правилно да се използва термина "Рамесидска епоха", а не "Епоха на Рамзес", както пише в статията :smile-1:

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Учени откриха над милион мумии в египетски некропол


Археолози са открили гробище в Египет с над 1 милион мумифицирани тела, съобщи в. ,,Дейли Мейл". Вече са извадени повече от 1700 мумии, които са запазени в пустинята на град Фаюм на около 60 км южно от Кайро. Според ръководителите на разкопките е възможно да има повече от милион мумии, погребани в саркофази, издълбани във варовикови скали на до 23 метра дълбочина.

Според учените мумиите са били погребани пред около 1500 години между 1 и 7 век от новата ера, когато Египет е бил под владението на Римската и Византийската империи.

За разлика от повечето мумифицирани останки, открити в Египет, тези са намерени в масови гробове и вероятно са на обикновени хора. Вътрешните органи на умрелите рядко са били премахвани, като роля в мумифицирането е изиграла сухата почва.

,,Сигурни, че тук са погребани повече от 1 милион души. Мястото е огромно и доста претъпкано", коментира пред сайтът ,,Live science" един от откривателите на находката професор Кери Мюлщайн.

Сред мумиите открили и такава на мъж, който е висок повече от 210 см. Телата били разделени според цвета на косата им. русите хора били погребани в едната част на гробището, а тези с червена коса - в другата.

Учените нарекли гробницата Фаг Ел Гамус, което значи ,,Пътят на водния бивол" заради името на намиращ се наблизо път. Археолозите от университета в Юта разкопават мястото и намиращата се там пирамида от близо 30 г.

Въпреки че в гробовете са погребвани обикновени хора, а не богаташи при разкопките са открити изключително красиви и запазени платове, стъклария и дори цветни терлици за дете.

,,Имаме свидетелства, че близките на детето са се опитали да изпълнят по-голямата част от процеса по мумифициране на тялото. Палците, ноктите, мозъкът и езикът са много добре запазени. А гривните по ръцете ни карат да мислим, че детето е било момиче, но не можем да сме сигурни. Личи си, че близките са направили всичко по силите и възможностите си, за да изпълнят ритуала по мумифициране", казват учените.

Засега учените не са разбрали от откъде са дошли телата. Близкото селце е твърде малко, за да е имало толкова голямо гробище, а древният град Филаделфия, който се намира също в близост, си има собствено погребално място.

До гробището има малка пирамида, която е построена преди повече от 4500 години. Тя е по-стара от мумиите с около 2 хилядолетия.

http://www.forumnews.bg/post/6928/

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Археолози откриха гроба на съпруга на фараон
Чешки археолози откриха в Египет гроба на неизвестна досега съпруга на фараон - Кхант Каус III, съпруга на фараона Неферефра, който бил от Петата династия и властвал преди 4500 години, съобщава Франс прес.
Екипът на Мирослав Барта открил гробното място по време на разкопки югозападно от Кайро в археологическия комплекс Абу Сир, включващ няколко пирамиди на фараони от Петата династия, управлявала Горен Египет 2500 години преди Христа.
Находката ще позволи на учените да разяснят някои интересни аспекти от живота на царските особи, които заедно с тези от Четвъртата династия започват строежа на първите пирамиди.
Погребението на съпругата на фараона датира от периода 2494-2345 г. пр. Хр. То се е състояло в погребалния комплекс на фараона Неферефре. В гроба били намерени предмети от всекидневието от тази епоха, както и стенни надписи, оставени от майсторите.
Благодарение на тях учените разчели името на съпругата на фараона - Кентакавес (Khentakawess), пише Би Би Си.

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/arheolozi-otkriha-groba-na-sypruga-na-faraon-6029712

Снимки: https://www.bbc.com/news/world-africa-30674339

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

В Египет откриха гробница на Озирис


В Долината на царете, Луксор, е открита гробница, посветена на египетския бог на смъртта Озирис. Откритието е обявено от Min Project, водещ археологическите разкопки, и египетското Министерство на антиките.

Структурата на гробницата съответства на описанието на гробницата на Озирис в египетската легенда и вероятно се явява точно нейно копие. Тя е била създадена по време на 25-ата династия (760-656 г. пр.н.е.) или 26-ата (672-525 г. пр.н.е.). Други открити гробници от този период имат сходни елементи с мистичната гробница.

Освен това през 1902-1903 г. е открита гробница, получила названието Озирион, която също прилича на описваната в легендите гробница на Озирис. Озирион е построена при фараон Сети I, управлявал Египет през 1294-1279 г. пр.н.е.

В наскоро откритата гробница централно място заема статуя на бога. Тя се намира в храмова стая със сводест таван, пред нея има шахта, която се спуска на дълбочина 9 метра в друга камера. В тази стая има още една шахта с дълбочина 6 метра, която също води в друга, още по-дълбока камера, се казва в сп. Luxor. Залата е обкръжена от пет колони.

Озирис е изолиран на своеобразно островче, което се възвисява над другите части на камерата. Според египетската митология Озирис е управлявал света на мъртвите, след като е бил убит от своя брат Сет.

Сет убил Озирис, за да се качи на трона. Изида, жената на Озирис, го съживила и им се родил син, който след това предизвикал Сет. В някои версии на мита Изида била принудена да събира Озирис парче по парче, тъй като Сет разчленил тялото му и разхвърлял частите далеч една от друга.


От дясно на ляво: Изида, съпругът ѝ Озирис и техният син Хор. Артефакт от времената на 22-ра династия

Хор, синът на Озирис от Изида, обикновено е изобразяван с глава на сокол. Той станал противник на Сет и удържал победа над него. Боговете решили, че никой няма право да владее трон, спечелен в резултат на убийство, и не подкрепили Сет.

Гробницата на Озирис се явява част от сложен комплекс, чиито разкопки са провеждани на два етапа. През есента на тази година започва третият етап от археологическите разкопки.

http://megavselena.com/v-egipet-otkriha-grobnitsa-na-oziris/

Hatshepsut

Археолози установиха причините за смъртта на открития неотдавна фараон Сенебкей


По скелета на фараона Сенебкей, чиято гробница беше открита в началото на 2014 година, са открити следи от 18 травми. Краката на фараона са строшени, в това число и в областта на коленните стави. Има наранявания в долната част на гръбначния стълб и следи от рани по черепа.

Ръководителят на експедиция доктор Йозеф Вегнер (Josef Wegner), от Пенсилванския университет (САЩ), казва, че травмите недвусмислено посочват, че смъртта на фараона е била насилствена. Съдейки по анализите, Сенебкей е загинал в битка. Бил е на възраст между 35 и 49 години. По следите от наранявания по черепа му учените могат да съдят за размера на бойните брадви, използвани в битка по време на Втория преходен период.

Ъгълът, под който са нанесени ударите, показва, че Сенебкей е убит в близък бой. Извисявал се е над нападащият го и вероятно е бил на кон. Травмите в долната част на гърба и по краката сочат, че атакуващият го е успял да го свали. Тялото на фараона е мумифицирано значително време след смъртта, уточнява Йозеф Вегнер. По думите му, това означава, че Сенебкей е загинал далеч от своята резиденция.

По време на Втория преходен период (времето между края на Старото царство и началото на Новото царство - 1715 - 1554 г. пр.н.е.) използването на коне в битка не е широко разпространена практика. Египтяните обаче са ползвали и такъв начин на водене на бой. Конете са използвани в битки доста преди колесниците да станат основна ударна сила.

За това, че Сенебкей е бил опитен ездач говорят и останките му - костите на краката и таза издават, че фараонът е прекарвал дълго време на кон. На ръст е бил между 172 и 182 сантиметра, добавя доктор Юсеф Халифа (Youssef Khalifa), началник на отдела за Древен Египет в министерството на страната по античността.

По неговите думи, засега не е ясно, дали Сенебкей е загинал в битка с хиксосите, които по това време завладяват Долен Египет. Ако подобна хипотеза се потвърди в бъдеще, Сенебкей ще се окаже първият фараон-воин, сражавал се за освобождението на страната си - далеч преди Сенахтенра Ахмос (Таа Стари), основателят на XVII династия и дядо на Яхмос I, победителят на хиксосите.


Гробницата на Сенебкей

По време на Втория преходен период (края на XVIII- средата на XVI век пр.н.е.) Египет е разделен на няколко царства, които обаче се контролират от хиксосите. Последните фараони от XVII династия водят войни срещу завоевателите-хиксоси, която в крайна сметка завършва с победа и обединяването на Египет.

Фараонът Сенебкей се споменава в Торинския царски папирус (списък с египетските царе) като владетел от местната династия в Абидос. Династията му управлява част от Горен Египет около 1650-1600 г. пр.н.е. Самият Сенебкей е начело на династията около 1650 г. пр.н.е.

Гробницата на фараона Сенебкей беше открита в Абидос през януари 2014 година от археологическа експедиция на Пенсилванския университет. На стената на гробницата и на саркофага, в който е положена мумията му, е изсечено името Сенебкей. За строежа на погребалното съоръжение древните строители са използвали каменни блокове от разрушени постройки от времената на Средното царство. Саркофагът и останките на фараона бяха открити в лошо състояние, тъй като са повредени от грабители още в древността.  В гробницата освен това са открити ритуални съдове, но характерните за погребенията на фараони статуетки на богове, не са намерени. Вероятно те са били откраднати от грабителите, проникнали някога в гробницата на фараона Сенебкей.

http://historynakratko.blogspot.com/2015/03/blog-post_34.html?m=1

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Нова древна гробница е открита в Луксор
Снимки: http://www.drhawass.com/wp/new-tombs-discovered-in-luxor-by-the-arce/

Американски археолози са открили нова фараонска гробница в египетския град Луксор, съобщават египетското министерство на археологията и Франс прес.
Гробницата е на повече от 3000 г. и принадлежи към 18-ата династия от епохата на Новото царство  (1550-1070 г.пр.Хр.) По стените й с добре запазени цветове са изрисувани сцени от всекидневния живот и от ритуали.
Вероятно в гробницата в миналото са влизали вандали, тъй като някои от стенописите са остъргани, се казва в съобщението на каирското министерство на археологията.
Гробницата е открита миналата седмица в района, в който е музеят на открито в Луксор с част от най-известните гробници и храмове на древен Египет.

   https://www.manager.bg/

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Руски археолози откриха в Египет "белите стени" на древния Мемфис


Група руски археолози, работещи на разкопки в района Сакара в околностите на Кайро, е открила фрагменти от т.нар. бяла стена - фортификационно съоръжение на столицата на Древен Египет - Мемфис. Заради тази стена градът е прославен с едно от имената си, съобщава министърът по паметниците на древността и културното наследство на Египет Мамдух ад Дамати.
По думите му, откритието е с огромна историческа важност. Направено е в района на село Мит Рахина в провинция Гиза, на около 20 километра от Кайро и недалеч от известният некропол на Мемфис - Сакара. Освен фрагментите от стена са открити и добре запазени пещи, както и изделия от висококачествен бронз.

"Надяваме се, че откритието ще ни помогне да разширим познанията си за един от най-важните градове в Древен Египет, който изиграва важна политическа, религиозна и икономическа роля в историята. Едно от наименованията на този град е звучало като "Инбу Хедж" или "Белите стени", допълва още министърът.

От своя страна, ръководителят на руските археолози Галина Белова пояснява, че в момента "завършват разкопките на място на първото откритие и в скоро време ще започне търсенето на други фрагменти от стената". Тя се надява, че ще бъдат намерени и други археологически следи на онази ранна епоха от историята на Древен Египет, която започва около 3200 години преди новата ера.

Египетските власти предприемат нужните мерки, за да подпомогнат работата и да гарантират безопасността на руските археолози.

Мемфис заема особено място в историята на Древен Египет. Смята се за най-старата столица на държавата, която преди повече от 5200 години е основана от цар Мина. Мемфис остава столица през цялата епоха на Древен Египет и в наши дни е вписан сред обектите от световното историческо наследство.

Районът Сакара и селцето Мит Рахина, които се намират на юг от Кайро, вече са известни с няколкото важни археологически находки. Сред тях са стъпаловидната пирамида на Джосер и световно известната статуя на Рамзес II. В района работят египетски и чуждестранни археологически експедиции, които се надяват да открият още уникални древни паметници.

http://nakratko.bg/category/29/82709/

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Археолози откриха възпоминателна плоча в Южен Египет


Храмът Тапосирис Магна, в който е открита възпоминателна плоча от времето на Клеопатра

Варовикова възпоминателна плоча с надпис идентичен с друг надпис, открит в храма на Изида на Филае (Philae), е открита в Южен Египет. Това е най-обещаващата констатация на археологическата мисия, която е търсила храма Тапосирис Магна (Taposiris Magna), около средиземноморския град Александрия. Археолозите са търсили гробницата на Клеопатра (69 пр. Хр. - 30 пр. Хр.), последната ,,трагична" царица на древен Египет.

Комплексът на находката се намира на около 45 километра западно от Александрия. В неговите стени е запазен храм, посветен на Озирис, богът на възкресението и съпругата му Изида, която е великата богиня-майка в египетската митология.

Местността с радиус от 5 километра е била претърсена и разкопана още от военната експедиция на Наполеон Бонапарт. Намерените артефакти не са били огрявани от светлина до тогава - 1801 година. Находките там са били загадка, но не за дълго.  Съдбата им се е променила през 2005 г., когато археологът Катлийн Мартинес пристигнал и убедил министъра на антиките Захи Хавас от необходимостта да се възобновят разкопките за проследяване на погребението на Клеопатра VII и Марк Антоний.

Те знаят, че Клеопатра е погребана в храма на Изида, но значението на Тапосирис Магна е неизвестно. Сега откритието показва, че е възможно Клеопатра да е погребана тук или в поне близост до храма.


Намерената възпоминателна плоча в храма Тапосирис Магна

Възпоминателната плоча е със 105 см височина, 65 см ширина и 18 cm дебелина. Тя е изваяна в деветата година от царуването на цар Птолемей V, само две години преди създаването на Розетския камък, ключът, който отвори вратата за археолозите в разбирането на египетските йероглифи.

Тази новооткрита възпоминателна плоча е изписана с 20 реда, написани с йероглифна писменост и в нея изписани имената на Цар Птолемей IV, египетски владетел между 211 и 204 г. пр. Хр. и сина му Птолемей V. В плочата са изписани и имената на техните съпруги.

Тази новооткрита плоча също е точно копие на друга, разположена в Големия храма на Изида първоначално намиращ се на остров Филе, на около 8 км южно от Асуан. Тя бе открита и закарана в музей, заедно с придружаващите документи на остров Агилкиа (Agilkia) през 60-те години на 20-ти век, след построяването на язовир Асуан. ,,Тази връзка предполага, че в двата края на страната, в Горен и Долен Египет, е имало 2 храма, посветени на култа към Изида - Филае и Тапосирис Магна." обяснява латиноамериканският археолог Катлийн Мартинес.

https://www.chudesa.net/

Hatshepsut

Хераклеон (Тронис) - потъналият египетски град

Гърците наричат този град Хераклион, а египтяните - Тронис. Някога той се е намирал на северното крайбрежие на Египет и е смятан за едно от най-важните пристанища на Средиземноморието. Днес е на дъното на морето. Наскоро градът е открит под водата и постепенно разкрива тайните си. Артефактите, които са извадени на повърхността, свидетелстват, че някога той е бил голям търговски център и оживено пристанище. Повече от 60 древни кораба, потопени в този район, също са открити заедно с монети, плочки с надписи на гръцки и египетски, храмови скулптури. Градът е официално пристанище на Египет в периода от 664 до 332 г.пр.н.е. Сега се намира на разстояние 6,5 км от крайбрежието.

Част от древна Александрия се намира на дъното на океана. Градът е обект на разкопки от десетилетия. Освен царския дворец са открити храмове, квартали, военни постройки, големи частни комплекси - всички запазени в прекрасно състояние. Археолозите намират и дворцовия комплекс на Клеопатра, който тя смята за свой и на Марк Антоний дом. В него тя се самоубива, за да не попадне в ръцете на завоевателите.Огромните гранитни статуи остават да лежат на дъното на океана - там, където са паднали преди векове в резултат на серия земетресения в периода от VIII до IV в. пр.н.е. Там се намира и къщата на Марк Антоний - Тимомиум, където той отсяда в трудни периоди от живота си.

Археолозите успяват да почистят от пясъка храма на Изида, статуите на бащата и сина на Клеопатра и други артефакти, включително съдове, скъпоценности, амулети, малки статуи, ритуални лодки, които са извадени на повърхността. Археолозите изследват и руините на Александрийския фар - едно от седемте чудеса на древността. За да могат желаещите да видят находките, се планира създаването на подводен музей, който ще позволи на туристите да се разхождат под водата из потъналия град, оставайки сухи. Но плановете са възпрепятствани от финансови затруднения.

http://www.astrofenomen.com/

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Откриха 16 пирамиди в древно гробище


Една от шестнадесетте пирамиди, открити в Судан

Останките на 16 пирамиди са открити в гробище в древния град Гематон в Судан. Под пирамидите е имало и гробници. Постройките са на около 2 000 години, когато на територията на Судан се е намирало кралство Куш. Пирамидите са били много популярни сред този народ и са строени масово преди краха на кралството през IV век.
Дерек Уелсби (Derek Welsby), който е уредник в Британския музей в Лондон, и екипът му изследват Гематон от 1998 година, като най-големият плод на техните разкопки са откритите 16 пирамиди. ,,Дотук открихме 6 каменни пирамиди и 10 тухлени", казва Уелсби.  Намират се в голямо гробище, което е открито през 1993 година.
Най-голямата структура е била широка 10.6 метра, а височината ѝ е била 13 метра. Някои от пирамидите принадлежат на богати и властни хора, но има и такива, които са строени за обикновени хора. ,,Не са погребани само представители на елита", допълва Уелсби.
Всъщност на мястото има повече гробници отколкото пирамиди. Някои хора са погребани под обикновени правоъгълни структури, наречени ,,мастаба", а над гробниците на други просто има купчина камъни, наречена ,,тумули". Има и гробове, над които няма абсолютно никакви постройки.
В една от гробниците археолозите открили бронзова маса за приношения. На нея била изгравирана сцена, която показвала принц или свещеник, който принася тамян и възлияние на бог Озирис - владетеля на подземния свят. Зад Озирис се намира богинята Изида, която също предлага възлияние на Озирис.


Масата за приношения, открита в една от гробниците

Въпреки че Озирис и Изида са от египетската митология, те също били почитани в Куш. Масата за приношения е била кралски предмет. Човекът, погребан с този предмет, ,,трябва да е бил старейшина в кралското семейство".
Предметите от повечето гробници са разграбени. В единствената пирамида, която останала недокосната, имало 100 керамични топчета и останките на три деца. Според Уелсби фактът, че децата са погребани без златни орнаменти е спасил гробницата от набези.


Това е пирамидата, под която са били погребани трите деца

Кушкото кралство се разпростирало на голяма част от територията на Судан в периода 800 г. пр. н.е. до IV век сл. н. е. Според Уелсби има доста причини за упадъка на Кралство Куш.
Една от основните е, че владетелите загубили голяма част от приходите си. Търговските им пътища трябвало да заобикалят река Нил и затова кралството станало по-бедно. Също така, след като икономиката на Римската империя се свила, намаляла и търговията между кушите и римляните, което още повече намалило приходите на Кушкото кралство. Без пари, кралете вече нямали толкова власт и Гематон бил изоставен, а строенето на пирамиди спряло. Вятърът покрил съществуващите пирамиди с пясък и те останали под земята до наше време.

https://megavselena.bg/otkriha-16-piramidi-v-drevno-grobishte/

Hatshepsut

Гробът на Нефертити скрит до краката на Тутанкамон

Британският археолог Никълъс Рийвз твърди, че е разкрил една от най-големите загадки на историята - къде е погребана легендарната египетска царица Нефертити. Според него мястото е в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Египет, пише "24 часа".

В стената на погребалната камера на фараона-дете имало тайна врата, която водела към гроба на предполагаемата му майка - красавицата Нефертити, пише "Дейли мейл".

Рийвз подкрепя твърдението си с цифрово сканиране, което направил на стената на гробницата. То показало два замазани от строителите портала, единият от които водел до склад, а другият - до гроба на Нефертити.

Размерът на гробницата на Тутанкамон винаги е смущавала учените - тя е твърде голяма отвън и твърде малка отвътре. Ако се окаже вярна, археологическата находка ще е най-съществената за последното десетилетие.

Нефертити, умряла през 1340 г. пр. Хр., е главната жена на фараон Ехнатон [1379-1362 г.пр.Хр.], бащата на Тутанкамон [1361-1352 г.пр.Хр.].

http://www.novini.bg/news/299231


Нефертити може би почива редом до Тутанкамон


Покрита с фрески, северната стена на погребалната камера на Тутанкамон може би крие врата, водеща към гробницата на Нефертити

Британски египтолог с хипотеза, че гробницата на фараона крие две помещения, които пазят останките на египетската царица

Повече от век след откриването на останките на Тутанкамон, починал на 19-годишна възраст от инфектирана фрактура на крака, се предполагаше, че гробницата на младия фараон е разкрила и най-малките си тайни. Нищо подобно. Според Никълъс Рийвс, английски египтолог и преподавател в Университета в Аризона, гробницата на Тутанкамон може би крие и тялото на Нефертити, прочутата египетска царица, пише ,,Фигаро".

Твърдението на Рийвс е публикувано в сайта за научни открития Academia.edu. Хипотезата на египтолога е изградена въз основа на изключително подробните изследвания със скенер на погребалната камера на единайсетия фараон от XVIII-та династия (роден около 1345 г. пр. Хр. и починал около 1327 г. пр. Хр.), открита за посещения преди година в Луксор.

Всички снимки на скенерите - цветни и с висока резолюция, от погребалната камера на Тутанкамон в Долината на Царете, са качени онлайн и са достъпни за всички. Те предлагат изключително богати детайли на фреските от стените на гробното съоръжение. Не само от фреските, а и отвъд тях. Така бях открити линейни следи, очертаващи зазидани врати. Една от тях е разположена върху западната стена на камерата. Зазидана е по време на полагането на саркофага на Тутанкамон и вероятно е била неизползвано складово помещение. Такива помещения са често срещани в египетските гробници. Вторият неоткрит вход е замаскиран на северната стена по продължение на погребалната камера и изглежда е направен по-рано. Според Никълъс Рийвс ,,зад нея вероятно се намира непокътната погребалната камера на Нефертити".


Две неоткрити помещения са открити чрез скенери в гробницата на Тутанкамон, на схемата са отбелязани в жълто

Съвършената идва

В подкрепа на тезата си Никълъс Рийвс изтъква, че погребалната камера на Тутанкамон е твърде малка за фараон от XVIII-та династия. От друга страна той отбелязва, че само едно от четирите помещения е украсено с фрески. А и огледът на намерените предмети заедно с мумията на фараона, подсказва, че те произлизат от ,,рециклиране" на бижута, принадлежащи на друг изтъкнат покойник.

,,80 % от предметите, намерени през 1922 г. от археолога Хауърд Картър, дори известната погребална златна маска на фараона, вероятно са ,,рециклирани" от други погребения", отбелязва археологът.

Освен това не за първи път се открива скрито разширение към известен гроб. Така например през 1995 г. американският археолог Кент Уикс откри цял фамилен мавзолей на Рамзес ІІ и принадлежащите към него 95 помещения.

Има доста вероятности и неизвестности в публикацията на египтолога. Самият той признава, че ,,всеки доказателствен елемент не е категоричен сам по себе си, но когато се разглеждат всички заедно, заключенията ми трудно могат да се отхвърлят".

Нефертити, чието име означава ,,Съвършената идва", е съпруга на Ехнатон - един от последните царе от ХVІІІ-та династия, баща на Тутанкамон. Тя е живяла от около 1379 до 1333-1334 г. пр. Хр., и е била наричана ,,Господарката на Горен и Долен Египет". Известният й бюст, поразяващ с красотата си, открит през 1912 г. от германския археолог Лудвиг Боркхард и изложен в берлинския Neues Museum, прослави египетската царица и й донесе името ,,Египетската Мона Лиза".

Много пъти учените са вярвали през годините, че са открили мумията на Нефертити. Така през 1898 г. две женски мумии бяха намерени в гробницата на Аменхотеп ІІ. Чрез ДНК изследване едната бе идентифицирана като Тейе, майката на Ехнатон. Самоличността на другата - в твърде лошо състояние, остава мистерия. Не е доказано, това да е била Нефертити, племенничка на Тейе, макар някои учени да са убедени в това.

Няма категорично ,,да", нито ,,не"

Първите реакции на археолозите са твърде разнородни след твърдението на Рийвс. Някои са въодушевени от хипотезата, други - скептични. Никой обаче не си позволява да бъде категоричен. Трябва да се отбележи, че проверката, освен, че трябва събере екип от специалисти под ръководството на египетските власти, не изглежда сложна от техническа гледна точка: проучване с радар би трябвало да покаже следи от предполагаемите скрити помещения.

Alea jacta est - Жребият е хвърлен за Никълъс Рийвс!

https://www.ploshtadslaveikov.com/nefertiti-mozhe-bi-pochiva-redom-do-tutankamon/

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Откриха неизвестен храм от епохата на Хатшепсут


Снимка: http://scienceinpoland.pap.pl/en/news/news,407046,polish-archaeologists-discovered-an-unknown-temple-of-hatshepsut.html

Учени от Полския център за средиземноморска археология към Варшавския университет са открили на територията на Горен Египет храм, построен в епохата на управление на жената фараон Хатшепсут (XV век пр.н.е.).
Храмът се състои от две помещения, изсечени в скала, стените му са покрити с украшения и йероглифи, които са в лошо състояние, разказва сайтът Science and Scholarship in Poland.
По думите на археолозите храмът е посветен на две божества. Това са богинята Хатхор, наричана също Лейди Гебелейн (на територията на който е открит храмът). Второто вероятно е Амон Ра, негово изображение на стените на храма не се е съхранило, така че тази хипотеза изисква потвърждение.
,,Най-озадачаваща е липсата на царски имена в храма. Известно е, че те са обичали да оставят своите имена на стените на храмовете, за да ги виждат хората. Понякога са разрушавали надписите с имена на минали царе и са писали своите на тяхно място", разказва ръководителят на експедицията Войчех Ейсмонд (Wojciech Ejsmond).
За самото съществуване на този обект е известно отдавна, но той се смятал за неблагодарен от археологическа гледна точка. Но когато учените по-детайлно изследвали релефите и надписите, стигнали до сензационен извод.
Датировката на строителството на храма и първият етап на неговото украсяване се отнасят към управлението на Хатшепсут, чието име древните египтяни са искали да изтрият от историята. Сред всичко останало за нея става ясно от съхранени фрагменти от йероглифи, съдържащи женски окончания.
Хатшепсут е била провъзгласена за регент на малолетния си син след смъртта на съпруга си - фараона Тутмос II. Смята се, че след известно време фараонът Тутмос III е бил отстранен от властта и Хатшепсут е била призната за владетел на Египет, станала третата жена фараон в историята. Но полските историци смятат, че ситуацията не е била толкова проста и че Хатшепсут не е отстранила Тутмос III от властта, а е управлявала съвместно с него заради съхранението на стабилността в държавата.

Ейсмонд смята, че решението да се изтрие името на майката от списъка с владетели на Египет може да е взето от Тутмос след нейната смърт. Възможно е Тутмос III да е бил уплашен, че друга амбициозна жена може да се намеси и да отстрани собствения си син от властта. Това може да е довело до решението да се премахне името на Хатшепсут като фараон, в съответствие с принципа ,,ако не е гравирано в йероглифи, значи не се е случило", но това е една от многото теории да бъде заличено името ѝ.
Археологът отбелязва, че Хатшепсут нито е първата, нито последната жена фараон в египетската история. Но древните египтяни не са се опитвали да изтрият другите жени фараони от историята, затова учените са толкова озадачени от последователните опити да бъде премахнато името на Хатшепсут.
По-нататъшната работа в храма в Гебелейн може да предостави повече информация за нейното управление. Археолозите планират да почистят остатъците по пода и се надяват да открият артефакти от периода на функционирането на храма.
Откриването на храма е направено в рамките на по-голям проект по проучване на важни центрове в Древен Египет, част от които е Гебелейн. В момента това е комплекс от археологически обекти, разположени на около 30 км югозападно от Луксор. Преди повече от 5000 години тук вероятно е била столицата на една от протодържавите, положили основите на цивилизацията на фараоните.

https://megavselena.bg/otkriha-neizvesten-hram-ot-epohata-na-zhenata-faraon-hatshepsut/

Hatshepsut

Надпис на египетска плочка е най-древната азбука


Глинена табличка - остракон - от XV в. пр.н.е. със списък на думи на древноегепитски език се оказала на-древният абецедарий - обучаващ списък с букви и думи в азбучен ред (в дадения случай - по началните съгласни). Изследването е представено в Journal of Near Eastern Studies.
Остраконът е открит преди повече от двадесет години от британския египтолог Найджъл Стръдуик (Nigel Strudwick) в древна гробница до Луксор, принадлежала на Сенефер, ковчежник на Тутмос III (управлявал през 1479-1425 г. пр.н.е.). Текстът е разшифрован от холандския учен Бен Харинг (Ben Haring) от Лайденския университет.
Текстът представлява незавършен списък от думи, написани с йератическо писмо - най-ранната форма на древноегипетски бързопис, възникнал при нанасянето на йероглифни знаци с четка върху кожа, папирус или остракон. В лявата страна на табличката има колона от знаци, които Харинг смята за абревиатури. По-скоро те отразяват първите съгласни на думи, което прави тези съкращения азбучни знаци.
Редът на звуците на табличката се отличава от АВС, приет в повечето западни азбуки - това е HLḤM, известен от древноегипетски, древноарабски и древноетиопски шрифтове.
Макар йероглифската и йератическата писменост на Древен Египет коренно да се отличават от азбука (това са символни схеми, където всеки знак означава една дума или идея), именно тези знаци според много теории са повлияли на възникването на финикийската фонетична писменост (един знак - един звук).
Гръцката, латинската и другите азбуки в света са произлезли именно от финикийската.

https://megavselena.bg/nadpis-na-egipetska-plochka-e-nay-drevnata-azbuka/

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

В Луксор откриха 2700 годишен саркофаг на ,,Първосвещеника на Бог Амон"


Саркофагът на Ankh-f-n-khonsu - първосвещеник на древният Египетски бог Amun Ra, е бил открит на западния бряг на Луксор, обяви в четвъртък министърът по антиките Mamdouh Al Damaty . Саркофагът, който датира от 22-ра Династия (943пр.н.е. - 716пр.н.е.), е бил намерен в гробницата на Amenhotep-Huy, който е служил като вицекрал и везир на Египет по времето на фараона Amenhotep III (1,391пр.н.е. - 1353пр.н.е.).


"Представя покойника носещ перука и корона с цветя и цветни панделки заедно с церемониална брада и огърлица украсяваща гърдите му.", каза в изявление в четвъртък Sultan Eid - директор на Античната Катедра на Горен Египет. "Саркофагът съдържа и редица йероглифни надписи със сцени на починали жертви, поднесени на няколко египетски богове.", добави той. "Очевидно е, че гробницата е била използвана повторно повече от 500 години, след като е била завършена!", каза Mahmoud Afifi - ръководител на Древните Египетски Антики, Сектор в Министерството на Антиките, добавяйки, че саркофагът е "добре запазен."

"Открита през 1978 г., гробницата на Amenhotep-Huy се намира в Qurnet Marei, част от Тиванския Некропол на Луксор.", каза Karar, добавяйки, че мултинационален екип от археолози, ръководен от института за изследване на Древен Египет в Мадрид, е изучавал и обновявал архитектурните елементи на гробницата от 2009 г. насам. Повечето от сцените в гробницата на Amenhotep-Huy, представляват ежедневните дейности на Везира свързани със селското стопанство, лова и риболова, които той е практикувал. Гробницата също така разполага със сцени на музиканти и танцьори от женски пол и показва Huy, сред членовете на семейството му, където бива посрещнат от първосвещеници.", казва археолог Sherif el-Sabban пред сайта The Cairo Post в събота. Тиванския Некропол е с площ от западния бряг на Нил, срещу Тива (Модерен Луксор) в Горен Египет. Според Sabban, гробницата е била използвана за ритуални погребения за няколко фараони, благородници и високопоставени служители, считано от Новото Царство (периода 1580пр.н.е. - 1080пр.н.е.) и в продължение на повече от хилядолетие.

http://www.multivselena.com/2700godishen-sarkofag-na-parvosveshtenika-na-bog-amun-otkriha-v-luksor/

Hatshepsut

Мистерията на Абидоските лодки


Някои от Абидоските лодки в тухлените им гробове

Абидоските лодки представляват цяла флота от кораби, открити в пясъците на Абидос в Египет. Мореплавателните съдове са играли важна роля в древен Египет, не само в ежедневието на хората, но и в религията и митологията.

Течението на Нил от юг на север означавало, че водният транспорт е неизменна част от египетската цивилизация. В митологията, дори богът Ра е пътувал из небесата в голяма слънчева лодка.

Всъщност в момента съществуват повече художествени илюстрации на лодки и кораби, отколкото истински такива. Затова и Абидоските лодки се смятат за огромно откритие.

През октомври 2000 г. археолози от Пенсилванския университетски музей и Йейлския университет открили 5000-годишен корпус на дървена лодка в Абидос. До днес са открити 14 различни плавателни съда, като всички те са на около 5000 години.

За съществуването на поне десет лодки в района на Абидос се знае още от 1991 г. Плавателните съдове се намирали до огромно погребално заграждение датиращо от късния фараон на Втората династия - Хасехемуй. Но тогава лодките не са изследвани, вероятно от страх, че може да бъдат повредени.

Въпреки, че лодките са открити в близост до заграждението на Хасемхемуи, те са поставени там далеч по-рано и не са предназначени за него, а за някой фараон от Първата династия.


Статуя на египетския фараон Хасехемуи

Абидоските лодки са дълги между 12 и 24 метра, а средната им широчина е 2-3 метра. Учените смятат, че лодките са били управлявани от около 30 гребци. Не е ясно обаче дали тези плавателни съдове са използвани, или са построени специално за погребалния ритуал. В крайна сметка, това е много рядка находка, защото най-често биват откривани само модели на лодки. Например в гробницата на Тутанкамон са открити 35 такива.


Модели на лодки от гробницата на Тутанкамон

Твърди се, също така, че абидоските плавателни съдове са най-ранните примери за ,,построени лодки". Те са направени от сглобени дъски, за разлика от предишните видове, които представляват издълбани дънери. Сложността на конструиране на тези плавателни съдове е отражение на властта и богатството на фараона.

Освен практическа, Абидоските лодки са имали и символична функция. Древните египтяни вярвали, че богът на слънцето Ра пътувал през небесата и отвъдното в слънчева лодка.

Ежедневното пътуване по небосвода представлява цикъла на прераждане. Затова, чрез погребването на лодки в близост до фараона, древните египтяни се надявали и той да се наслади на вечното прераждане в отвъдния живот.

Символиката на лодката в египетската култура е видима и при известния кораб на Хеопс, която е открита в пирамидата в Гиза.


Реконструираната лодка на Хеопс

Вероятно е построен четири века преди Абидоските лодки, които вероятно са негови преки наследници в задачата да превозват фараоните в пътешествието им в отвъдното.

https://drevnite.com/misteriyata-na-abidoskite-lodki/