• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

17 July 2019, 06:07:44

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 37
  • Latest: Gemeto
Stats
  • Total Posts: 9364
  • Total Topics: 1117
  • Online Today: 36
  • Online Ever: 157
  • (17 May 2019, 10:41:46)
Users Online
Users: 0
Guests: 18
Total: 18

Археологически находки от Древен Египет

Started by Hatshepsut, 02 August 2018, 13:26:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Hatshepsut

Древна градска вила със светилище за почитане на предците, откриха в Египет


Екип на Института по Ориента към Чикагския университет провежда разкопки на голямо градско имение, датиращо от началото на Новото царство в Древен Египет - около 1500 - 1450 г. пр.н.е. Разкопките са в Тел Едфу в южната част на Египет. Разкрити са голяма зала от градската вила, в която има рядък и добре запазен домашен храм, посветен на предците на рода.

,,За последно в Египет преди повече от 80 години е откриван подобен храм на предците. Освен това, образците, на които сме се натъквали по-рано, рядко сме откривали в такъв ,,необезпокояван" през вековете контекст", обяснява Надин Мюлер, доцент по египетска археология в Университета в Чикаго, която ръководи разкопките, съвместно с Грегъри Маруард от Института по Ориента.Тел Едфу се намира на около 600 километра южно от Кайро в долината на Нил. Древният град е играл ролята на провинциална столица и е населяван без прекъсване от близо 3000 години. Археологическите разкопки на място са разкрили останки от селища и паметници, датиращи от времето на Старото царство (около 2400 г. пр.н.е.) и до периода на управление на Птолемеевата династия (332 - 30 г. пр.н.е.).  Понастоящем проектът е част от дейността на Института по Ориента, който е водещ център за изследване на близкоизточните цивилизации, основан през 1919 година.


Последната находка на домашния храм в Тел Едфу е един от най-ранните образци на подобни светилища от епохата на Новото царство, а освен това е и първата археологическа находка на такава структура, откривана след пауза от много десетилетия, подчертават авторите на изследването.Последният сезон на разкопки приключва през декември 2018 година. Фокусът на работата е върху терен на голяма градска вила, заемаща площ от 400 квадратни метра. Сградата е датирана от началото на XVIII-тата фараонска династия на Древен Египет. Вилата е имала няколко стаи с колони, като най-голяма е залата с шест колони и размери приблизително 10 х 8,3 метра. В тази зала е открито и добре запазеното вътрешно светилище, посветено на култа към предците на рода.

Домашният храм се е намирал в един от ъглите на главната зала във вилата, а следи подсказват, че е бил обграден от дървена конструкция. Включва малък олтар за палене на огън и за приношения; два малки пиедестала, както и няколко цели или фрагментирани стели (изправени плочи от камък или дърво). Намерен и много рядък образец на женски бюст, представящ жена от рода и статуетка на седнал писар.Варовиковият бюст представя жена с дълга, разделена на три перука, носеща широка огърлица. Бюстът е висок около 20 см и следи по него показват, че някога той е бил оцветен.Статуетката на седящ писар е издялана от твърд черен диорит. Мъжът е седнал на стол, носи перука с дължина до рамената. Облечен е с дълга, плътно прилепваща пола, а в лявата си ръка държи папирус. Надписи по статуетката посочват, че това е образът на високопоставен чиновник на име Юф.


В близост е открита ,,малка, но много значима", както я определя Надин Мюлер, варовикова стела, на която са изобразени стоящи един до друг мъж и жена. Йероглифите около централната релефна фигура на двойката предават типичен молитвен текст, в който се споменават и имената на двете фигури. Но лицата и имената на изобразените мъж и жена, както и йероглифния текст носят явни следи от умишлено нанесени увреждания още в древността, а това затруднява прочитането на имената.,,До момента най-доброто, което сме научили за подобни култови светилища в домашна обстановка идват от известното селище на занаятчии в Деир ел-Медина, близо до Луксор. Но то датира от много по-късен период - от времето на управлението на фараоните Рамзес. Засега нашата находка от Тел Едфу е една от най-старите известни, датираща от периода на Новото царство", подчертава доц. Мюлер. ,,Беше много вълнуващо да открием такъв богат набор от артефакти, при това в техния оригинален археологически контекст. Това ще ни помогне да намерим отговорите на много въпроси, касаещи ритуалните дейности, извършвани пред този домашен храм, както и ще е от полза при установяване на самоличността на бившите собственици, живели преди хилядолетия в градската вила".При разкриването на по-горните слоеве, т.е. по-късните времена, когато е била обитавана вилата, учените се натъкват на голяма колона от пясъчник. Върху нея е изсечен текст, в който се споменава за високопоставен жрец от храма на Хор в Едфу, чието име е Аменмос. Датировката на колоната сочи, че тя е от най-ранния период на съществуване на сградата, като векове по-късно отново е била използвана, вероятно след извършване по-мащабен ремонт.

Новите находки са още едно свидетелство за присъствието в този район на древния град Едфу на високопоставени чиновници и хора от елита на обществото от времето на XVIII-тата фараонска династия - период на политическа консолидация на Горен Египет, белязан от управлението на Тиванските фараони Яхмос I, Аменхотеп I и Тутмос I.

Разкопките в Тел Едфу се водят от 2001 година. В тях участват студенти от Чикагския университет, които на терен придобиват опит, който ще им е нужен в по-нататъшната им научна работа.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/01/Ancient-urban-villa-with-shrine-Tell-Edfu.html

Hatshepsut

Археолози откриха 50 мумии в Египет


Египетски археолози са открили фараонска гробница, съдържаща 50 мумии, датиращи от Птолемейската епоха. Находката е станала в град Миня, южно от столицата Кайро. Това съобщиха от Министерството на антиките, цитирани от АП.

Мумиите, 12 от които са на деца, са били открити в четири, дълбоки девет метра погребални камери в археологическия обект Туна ал Гебел.

Мумиите все още не са идентифицирани, уточни Мустафа Вазири, който е генерален секретар на Върховния съвет по антиките.

"Не сме намерили имена, написани с йероглифи", посочи той, добавяйки, че от метода на мумифициране е видно, че хората, чиито останки са били намерени, до известна степен са заемали важни или престижни позиции.

Посетители, включително посланици от няколко страни, са се събрали на мястото на археологическата находка по време на церемония по обявяване на откритието.

Някои от мумиите са намерени увити в лен, докато други са поставени в каменни ковчези или дървени саркофази.

Археологическата находка е първата през 2019 г. и е била открита по време на съвместна мисия с Изследователския център за археологически проучвания на Университета в Миня.

https://news.bg/culture/v-egipet-otkriha-faraonska-grobnitsa-s-50-mumii.html

Hatshepsut

Египет: Археолози извършиха разкопки на древна мина за добив на аметист


Археолозите са попаднали на повече от 100 надписа върху камък, които се датират от близо 4000 г., а в един от тях се споменава името на Пилат Понтийски.
 
Учените са провели мащабно проучване на древната Аметистова мина във Вади ал-Худи, съобщава LiveScience.

Повечето от намерените надписи и артефакти в момента се анализират в модерни научни лаборатории. Но вече е известно, че най-древният надпис датира от периода на Средното царство (преди 4000 г.). Повечето текстовете върху каменните плочи се отнасят към периода на Римското владичество (около 1 век пр. Хр.).

Аметистовата мина все още крие много от своите тайни. Не е известно дали работниците в нея са били роби или свободни хора.

Отсъствието на погребения говори в полза на втората хипотеза, т.е. телата на работниците вероятно са били връщани в долината на Нил за погребални обреди.

От артефактите се разбира, че в мината е имало войници. Все още не е ясно охраната ли са били или надзиратели.

Без отговор остава загадката как се е доставяла вода в аметистовата мина - има догадки, че тя е била вадена от древен кладенец, разположен на 3 км. Работниците обаче са били 1000 - 1500 души и е по-вероятно водата да е била вземана от Нил. Вади ал-Худи е на разстояние 30 км от реката.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5463-egipet-arheolozi-izvarshiha-razkopki-na-drevna-mina-za-dobiv-na-ametist

Hatshepsut

На живо: Отвориха 3 древноегипетски саркофага отпреди 2500 г.


Отварянето на саркофаг с мумия на висш жрец отпреди 2500 години в древно гробище на юг от египетската столица Кайро бе излъчено директно по американския телевизионен канал "Дискавъри," предаде Ройтерс.

Египтологът Захи Хауас и негови сътрудници отвориха три запечатани саркофага, положени в семейна гробница от времето на 26-ата династия. В единия има добре запазена мумия на могъщ жрец, увита в ленено платно, и украсена със златна фигура на богинята Изида.

В другия е положена мумия на жена, украсена със сини мъниста, а в третия - мумия на баща на семейство.

Древното гробище се намира в провинция Ал Миня.

То е открито преди година и половина и разкопките продължават. Египетските археолози откриха и балсамирана глава, което представлява рядко срещана находка.

"Не съм попадал на подобни находки от късния период, заяви Хауас. Мисля, че на това място трябва да се правят разкопки поне още 50 години". Според него в района могат да да бъдат открити и други древни гробове.

През 1927 г. археолози се натъкнаха на голям варовиков саркофаг, който сега е изложен в Египетския музей в Кайро, но след това мястото бе забравено, разказа Хауас.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5564-na-zhivo-otvoriha-3-drevnoegipetski-sarkofaga-otpredi-2500-gМумия на 2 500 години беше открита в Египет

Hatshepsut

Богато декорирана гробница на 4300 години, откриха в Египет


Поредното съобщение за важно археологическо откритие направиха в събота властите в Египет. Официално беше открита гробницата на високопоставен служител от времето на Петата фараонска династия, която е декорирана с цветни релефи и добре запазени надписи.

Гробницата се намира близо до огромния некропол Саккара, южно от Кайро. Принадлежи на висш чиновник на име Хуфи (Khuwy). Учените смятат, че той е високопоставен благородник, живял по време на Петата фараонска династия, управлявала Египет преди около 4300 години.Пред агенция AFP Мохамед Мегахед, ръководител на екипа, извършил разкопките, обяснява: ,,Г-образната гробница на Хуфи започва с малък коридор, който се спуска надолу към малко предверие, а от там се влиза в главната погребална камера. Тя е декорирана с цветни фрески, изобразяващи собственика на гробницата, седнал пред олтарна маса".Пред поканените на събитието десетки посланици на различни държави, министърът по опазване на паметниците от античността на Египет, Халед ал-Анани съобщи, че гробницата е открита през месец март тази година. Погребалното съоръжение е градено предимно от бели варовикови блокове. Богато украсените фрески са изпълнени със специална зелена смола и масла, използвани в погребалния процес, подчертава министър ал-Анани.

В официалното съобщение се казва още, че съдейки по северната стена на гробницата, дизайнът ѝ е вдъхновен от архитектурните планове на царските пирамиди на династията.

Екипът археолози е открил няколко гробници, свързани с Петата фараонска династия.

Наскоро археолозите откриха надпис върху гранитна колона, посветена на царица Сетихор, за която се смята, че е била съпруга на фараона Джедкара Изези - осмият, предпоследен владетел от Петата фараонска династия.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/04/4300-Khuwy-tomb.html

Hatshepsut

Учени оспориха популярен мит за жените в древен Египет


Учени от Университета в Албърта в Канада изучават останките на древна египетска жена, открита в некропола Мендес през 70-те години на миналия век.

Специалистите са стигнали до заключението, че приживе тя е упражнявала традиционно мъжка професия, като е изработвала предмети за домакинството от папирус.

Така пада митът, че на жените не е било разрешавано да се занимават с подобни дейности, съобщава Science Alert.

Изследователите анализирали зъбите на жената, на възраст над 50 години, която е живяла преди повече от 4000 хиляди години (2181-2055 г. пр. Хр.). Анализът е направен с електронна микроскопия и микрография.

Учените установили признаци на износеност при 16 от 24 зъба. При два от резците, в горната им част, имало клинообразно разрушаване. Износване имало и при останалите четиринадесет зъба. Такова износване е характерно за занаятчиите, които използвали зъбите си за разкъсват растителния материал.

Според учените жената е майсторила кутии и кошници, също сандали, завеси и килими от папирус.

Досега се смяташе, че жените от древен Египет е можело да упражняват само седем професии, за което се съди по надписите и изображенията по стените на гробниците. Те са бивали жрици в храмовете на богините (ако били с ,,връзки" и високопоставени в обществото), певици, танцьорки, музикантки, оплаквачки, тъкачки и акушерки.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5595-ucheni-osporiha-populyaren-mit-za-zhenite-v-dreven-egipet

Hatshepsut

Археолози откриха гробница от гръко-римската епоха в Египет


Група археолози откри в южната част на Египет широкомащабно древно погребение, отнасящо се към гръко-римския период (332 г. пр.н.е. - 395 г.), съобщава BBC.

Просторната гробница, състояща се от няколко стаи, е издълбана изцяло в скалата. За да попаднеш в нея, трябва да се спуснеш по каменно стълбище, чийто входа е бил зазидан с каменна стена - поради това погребението остава недокоснато в продължение на две хилядолетия.

Според египетското министерство на древното наследства, по надписите в гробницата, открита в провинция Асуан, става възможно да се установи името на ,,главния" погребан - Тийт, но като цяло в подземната крипта са открити тридесетина мумии, включително балсамирани детски тела.

Тялото на самия Тиит е било положено в дървен саркофаг, украсен с рисунки, който по-късно се разпада на части.

Наблизо са намерени фрагменти от друг саркофаг, така че след сглобяването им става възможно да се прочете целия текст, в който е упоменато името на починалия, както и заклинания и молитви, адресирани към боговете на Древен Египет - Хнум, Сатис, Анукет и Хапи.В погребалните камери археолозите откриха десетки амфори с тамян и други жертвени съдове с приношения за боговете. До четири от мумиите имало поставени блюда с храна.

Два от мумифицираните тела (вероятно майка и нейното дете) са открити положени едно върху друго, покрити с многослоен папирус, който традиционно се е използвал в древен Египет за създаване на посмъртни маски и саркофази, които следват контурите на тялото. Още няколко деца са погребани отделно в една от страничните галерия.

Сред откритите артефакти професор Патриция Пиачентини, която ръководи разкопките, отбелязва специално удивително съхранените носилки, върху които телата са били спуснати в гробницата. Те са изработени са от палмови пръти, между които е разпъната художествено изработена тъкан.На входа на главната камера са открити няколко съда с катран, който се използвал при балсамирането и готови за боядисване, но все още неоцветени папируски, както и маслена лампа.

Отляво и отдясно на входа са открити множество фрагменти от посмъртни маски и добре запазена статуетка на Ба - птица с човешко лице, която олицетворява душата на починалия.Според професор Пиачентини, в близост до мавзолея на Ага Хан, построен в Асуан на западния бряг на Нил, има около 300 древни погребения, направени между VI и IV в. пр.н.е.

От 2015 г. в този район археолозите са разкопали още 25 такива гробници.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5658-drevna-grobnitsa

Hatshepsut

В Гиза откриха древна гробница от преди 4 500 години


Археолози, работещи в близост до пирамидите в Гиза, са открили древноегипетски гробници, датиращи от около 2500 г. пр.н.е., в които са погребани високопоставени служители, съобщава CNN.

Според източници от Министерството на паметниците от древността в Египет, забележителното откритие включва семейна гробница от варовик от петата династия  през периода между 25-ти и 24-ти век пр.н.е.Гробницата съдържа мумиите на двама души: Бенуи-Ка, който приживе имал седем титли, включително жрец и съдия, и Нви, известен също като "правител на великата държава" и "пречистител" на фараона Хефрен.

Смята се, че Хефрен, който е построил втората от трите известни пирамиди в Гиза, е управлявал около 25 години.Освен това, официално се съобщава, че археолозите са открили различни артефакти на други места в гробницата, включително варовикова статуя на един от мъжете, неговата съпруга и техния син.

Открити са също редица дървени ковчези, датиращи от онази епоха, като някои от тях са с ярки цветове и сложни декорации.

По капаците на някои от ковчезите са открити йероглифи, а близо до тях е имало фрагменти от дървени маски.От Министерството се надяват, че новите открития ще подпомогнат туризма в Гиза, който бе засегнат от сътресенията, последвали арабската пролет през 2011 г. и се възстановява бавно.

С тази цел бе построен и дългоочаквания Голям египетски музей (Grand Egyptian Museum) в Гиза. Очаква се музеят на стойност 1 милиард долара, който ще бъде открит в средата на 2020 година, да събере и изложи на показ някои от най-ценните реликви в страната.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5728-drevna-grobnitsa1