• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 February 2020, 20:04:56

Login with username, password and session length

Theme Select

thumbnail
Members
  • Total Members: 64
  • Latest: Openair
Stats
  • Total Posts: 12284
  • Total Topics: 1225
  • Online Today: 75
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 39
Total: 40

avatar_Hatshepsut

Археологически находки във Великотърновска област

Started by Hatshepsut, 23 September 2018, 06:57:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Млади археолози откриха древни монети и сечива в крепостта "Ряховец" край Горна Оряховица


Ученици от великотърновското училище ,,Емилиян Станев" се записаха в историческите хроники като част от откривателите на древни монети и сечива в крепостта ,,Ряховец" край Горна Оряховица.

Ученици от великотърновското училище ,,Емилиян Станев" се записаха в историческите хроники като част от откривателите на древни монети и сечива в крепостта ,,Ряховец" край Горна Оряховица. Средношколците са от единствения във Великотърновска област кръжок по археология.

Младите археолози са десетокласници от най-голямото училище в област Велико Търново. Възпитаниците на СУ ,,Емилян Станев" имат вече едногодишен опит в археологическата наука и работата на терен. Кръжочниците подредиха в училището си изложба от артефакти. Находките са открити от самите средношколци, които през лятото участваха в разкопките на древната крепост ,,Ряховец" край Горна Оряховица. Експозицията съдържа богат снимков материал от проучвателната дейност, а в стъклени витрини са подредени монети от 13-и век, части от стрели и битови предмети, както и находки от ранножелязната епоха.

Заниманията по археология стартират през миналата година, а със средношколците се занимава археологът от Великотърновския исторически музей Илиян Петракиев:

"Ентусиазмът на учениците, които започнаха от първия до последния ден, провокираха у мен идеята, освен чисто теоретични занимания, да преминем и към практични. Още през пролетта организирахме теренни археологически обходи в село Боженци, Габровска община. В последствие направихме и традиционните ни разкопки на крепостта ,,Ряховец" пак заедно с децата от кръжока".

Човек трябва да знае какво иска, какво може и какво му е на сърцето. Археологията е запалила любознателността на кръжочниците. Десетокласникът Стоян Стефанов е и един от доброволците в археологическите експедиции. Младежът споделя, че историческата наука винаги го е увличала:

"Аз винаги съм бил голям фен на историята. Освен че нямах работа у дома, просто ми беше интересно да разбера как е практическата страна на този предмет. В часовете ни учеха как се работи с геодезия, с фотошоп, с различните програми, които ползват археолозите. На терена ни учиха как се работи с металотърсач и как се описват намерените неща. Иманярството е много по-бързо от археологията, няма нужда да се пишат 50 страници документация след намиране на обект. Кратко казано – единствената разлика е: няма я бюрокрацията, не се пишат писмено находките".

Още в първите дни на теренната работа в крепостта ,,Ряховец" Стоян Стефанов бил впечатлен от намерените средновековни монети и нож. Младежът признава, че археологията му е изключително интересна като наука, но не планира да тя стане негова професия:

"Е, много тежък физически труд с много ниска отплата. Трябва много да ми харесва, пък не е на това ниво".

За разлика от Стоян неговата съученичка от кръжока Пламена Владимирова категорично е решила, че археологията ще е нейното бъдеще, а интересите ѝ са насочени към некрополите и скелетите в тях:

"Работата на обекта е уникална, защото там се срещаш с хора, които са готови да дадат част от времето си, за да могат да открият някаква малка история. Те не гледат парите, а са там, за да се забавляват, което на мен ми направи голямо впечатление. Аз основно се занимавах с металдетектора, защото ми беше интересно как са структурирани монетите, къде се намират, дали има значение мястото им според датировката. В края на заниманията на обекта излязоха нови находки, които бяха неочаквани – три скелета, което образува некропол. Винаги съм била запалена по некрополите и се научих да ги чистя, да водя документацията и да описвам откритите на тях находки".

Археологията може да е забавна наука, разказва на кръжочниците си Илиян Петракиев:

"Част от нещата, които аз им преподавам, аз също ги уча наново. Аз, може би, започнах от тяхното ниво и това ми позволи да имаме по-близка дистанция един с друг. Наблегнахме на повече снимков материал, работа в клас, а не точно чистата, суха теория. Трябва да си призная, че децата са изключително талантливи и много бързо не само че попиваха това, което им се преподава, но искаха допълнителна информация, допълнителна литература. Не е лъжа, ако кажа, че задлъжнях на библиотеката на нашия музей, защото голяма част от литературата вече е в тях.

Средношколците археолози активно се включиха в археологическата школа ,,Ряховец" и почистването на находките, намерени в едноименната крепост, разказа ръководителят на школата Мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица. Под нейно ръководство вече пета година в музея се провеждат семейни съботи, по време на които родителите водят децата си, за да се забавляват и помагат на археолозите:

"Децата, с които аз работя в музея, ми вдъхват една увереност и още по-силно ме мотивират да работя, тъй като виждам, че работата ни има смисъл. Има млади хора, които се интересуват, които са доволни и страшно щастливи. За мен това е достатъчно. Когато човек е щастлив, значи си е свършил работата".

Клубът на младите археолози и СУ ,,Емилиян Станев" обявяват конкурс за изработване на лого на Археологическа школа ,,Ряховец". Трите най-добри проекта ще бъдат наградени, а всеки който иска да участва, може да се включи в творческата надпревара до 15 февруари 2019 година.

http://bnr.bg/post/101057152/mladi-arheolozi-otkriha-drevni-moneti-i-sechiva-v-krepostta-rahovec-krai-gorna-orahovica

Hatshepsut

Археологически находки от Свищов


Фрагмент от тухла с частично запазен латински надпис-щампа, в който става дума за бойна единица от прочутия І-ви Италийски легион е открит при разкопки на хълма ,,Чуката" в Свищов. Това съобщи ръководителят на екипа проф. Николай Овчаров. Надписът се датира в ІV в.

По време на разкопките, които продължават вече втора седмица, е намерена и красива рисувана керамика и метални апликации от различни епохи, както и монети от Римската империя, през средновековни български и византийски монети до османски монети от ХV-ХVІІІ в. Археолозите са попаднали и на пожарища, предизвикани през 1810 г. това е станало на дълбочина около метър в двора на замъка.

А непосредствено под този пласт излиза средновековна керамика, както и желязни гюллета за оръдия и каменни бойни топки за метателни машини.

,,Без съмнение става дума за войните между християни и мюсюлмани от ХV-ХVІ в. и превземането на замъка от Дракула", коментира проф. Овчаров.

Разкопките продължават и предстои навлизането в по-ранния средновековен пласт от Второто българско царство.

,,Надяваме се, че там ще излязат и свидетелства за героичната съпротива на българите срещу османското нашествие през ХІV в.", обясни Овчаров.

За разлика от останалите крепости на Второто българско царство, за замъка н Свищов съществуват много писмени сведения. За първи път се споменава от пътешественика Петер Шпарнау през 1385 г. Той е важен и значителен град, който пази брода на р. Дунав и т. нар. ,,Свищовски път", водещ към Влахия. Крепостните стени обграждат града чак до Дунав, а на върха се намира якият замък.

Особено важно е сведението на най-ранния османски хронист Мехмед Нешри, описващ завоеванието на Търновска България през 1393 г. След превземането на столицата Търновград, нашествениците се насочват към Дунав и превземат редица крепости. Комендантът на Свищов е един от малкото военачалници, които отказват да се предадат и заявява, че ще брани вярата на своя цар Иван Шишман. Българският гарнизон в замъка се сражава до последно и се предава чак когато свършват припасите.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/nadpis-na-italijski-legion-otkriha-v-srednovekoven-zamyk-v-svishtov-166605

Hatshepsut

Редки печати, имитационни монети и некропол откриха археолози в крепостта ,,Ряховец"


За ДНК анализ в Харвард предстои да бъдат изпратени откритите средновековни скелети.

Над 200 находки разкриха археолозите през този сезон при разкопките в крепостта ,,Ряховец" до Горна Оряховица. За ДНК анализ в Харвард предстои да бъдат изпратени откритите средновековни скелети. Историческият музей в Горна Оряховица се включва в унгарски проект за изследване на куманското поселение на Балканите.

Редки амфорни печати, имитационни монети и некропол са част от находките това лято в крепостта ,,Ряховец". ,,Затвърждава се теорията за силната фортификация на крепостта през XIII век", обясни археологът Мая Иванова от музея в Горна Оряховица:

,,Крепостна стена, разкрита към момента до 2,50 метра ширина. Външна бойна кула с размери 4 на 5 метра и некропол от 13-ия век извън крепостната стена".

С куманския проект на Унгарския национален музей историците в Горна Оряховица получават възможност за безплатни анализи в Харвард, посочи археологът Илиян Петракиев:

,,Ще ни позволи няколко години да можем да си правим ДНК анализите. В България никой още не е започнал да прави ДНК база данни".

30 ученици от единствената в страната детска археологическа школа помагаха в крепостта ,,Ряховец" това лято.

http://bnr.bg/horizont/post/101149469/redki-pechati-imitacionni-moneti-i-nekropol-otkriha-arheolozi-v-krepostta-rahovec

Hatshepsut

Селищната могила в с. Петко Каравелово няма аналог в страната


През септември проучванията продължават

От научна гледна точка, миналогодишният археологически сезон бе най-пълноценния за халколитната селищна могила край с. Петко Каравелово, отчете пред микрофона на Общинското радио дългогодишният й изследовател Александър Чохаджиев. Серия от двадесетина абсолютни дати от различните й пластове позволяват на археолога да ги датира изключително прецизно, поради което обектът се оказва без аналог в страната. Селището се развива в продължение на близо 8 века между 5000 и 4300 г. пр. Хр. Наблюдава се връзка със предшественици от неолита, но все още не е ясно от къде са пристигнали първите заселници.

Изминалият сезон предложи и една особено зловеща находка

В плитка яма, разположена в центъра на опожарено в древността жилище, археологът попадна на групов гроб, в който са захвърлени телата на петима мъже, на възраст между 18 и 40 г., убити по особено жесток начин. Проби от тях са изпратени в Германия за ДНК и палеопатологични анализи, като още много научна информация тепърва предстои да бъде извлечена от тях. До момента сериозен антропологичен анализ на терен е направила д-р Надежда Атанасова от Националния институт по експериментална морфология и антропология към БАН. Досущ като съвременен криминолог, д-р Атанасова е констатирала и причината за смъртта. Жертвите на тази ,,екзекуция" очевидно са загинали след множество удари в областта на главата.

Тази могила е единствената в региона, която се намира непосредствено до Янтра. Другите подобни обекти в Джулюница, Хотница, Горски Сеновец и останалите известни селищни могили в региона са разположени по нейни притоци или дори притоци на притоци. Близостта им до Янтра е била причина през всички тези векове жителите на древната могила в Петко Каравелово непрестанно да страдат от разливите на Янтра. Но очевидно е имало нещо по-силно от страха им. Какви са причините те упорито да пребивават на точно това място, което географски се намира в центъра на Дунавската равнина тепърва ще се изяснява. Но не е изключено да е свързано с функцията на реката като единствен сигурен маршрут от Стара планина към Дунав. ,,Ако си представим, че околността е била гъстообрасла с гори, макар и доста въртелива, Янтра е била единствен сигурен маршрут за хора, идващи от Тракия, целящи да пътуват оттатък Дунав. Колкото и странно да ни се струва – тези хора, не обичам да ги наричам първобитни, те са били далеч по-цивилизовани от това, което си мислим. През всички години, независимо от цивилизациите, големите търговски маршрути вървят покрай реки. Не говоря за воден транспорт, говоря за сигурен, устойчив маршрут", коментира Чохаджиев. И действително, дори в по-късни години селото, чието старо име е Одаите, продължава да се развива, като място за почивка на пътуващите между Русе и Търново търговци.Честите разливи на Янтра през вековете са запазили уникални находки, каквито се очаква да бъдат открити и през настоящия сезон. Около 40 дни традиционно ще продължат проучванията на обекта, които стартират през септември. Накъде насочва усилията си тази година разказва дългогодишният изследовател на обекта Александър Чохаджиев.

http://radiovelikotarnovo.com/селищната-могила-в-с-петко-каравелово/

Hatshepsut

Уникално селище от Първото българско царство разкриха археолози край Иванча


Първото у нас селище от ранното средновековие разкри край с. Иванча екипът на археолога доц. д-р Деян Рабовянов от великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН. Проучените 7 вкопани жилища тип землянка и свързаните с тях пещи и ями са от ранните години на Първото българско царство – VIII – IX век, което означава присъствие в езическия, а след това и в християнския период. В Северна България досега друго селище от този период не е открито, категоричен е доц. Рабовянов. И допълва, че проучваните преди това жилища са най-вече в големите центрове Плиска и Преслав и около тях, но селищата там са от по-късен период – края на IX, X и XI век.
Интересна керамика от епохата, включително и цели съдове, са извадили от земята археолозите. "Има няколко гърнета от песъчлива глина с врязана украса. Но най-интересно е присъствието на т.нар. светлоглинени или амфоровидни стомни, като поне върху две от тях са врязани старобългарски знаци. Попаднахме и на голямо количество от т.нар. сива излъскана керамика, която е свързана с прабългарската традиция. Тези находки ще допринесат много за изследването на този период в Дунавската равнина и в Централна Северна България, от където почти липсват публикувани материали и паметници", обясни археологът. Той посочи, че по време на разкопките е разкрит и един езически гроб. От него са взети проби за радиовъглеродно датиране, за да може да се установи с точност дали погребението е от ранния период на Първото българско царство или е свързано с времето на т.нар. късни номади – кумани, узи, печенеги и др.

Мащабният обект край полскотръмбешкото село Иванча се простира на площ от 200 дка, но археолозите са успели да проучат едва 6,5 дка от него, които попадат по трасето на Северния магистрален газопровод. Разкопките преминават на два етапа. Стартират на 1 април със сондажни проучвания с цел изясняване на характера на обекта и продължават 45 календарни дни. След като става ясно, че обектът е наситен с културни ценности от различни епохи, започва втората фаза от над 50 календарни дни – от 17 юни до 7 август. Екип от 12 души и 70 работници с ръководител доц. д-р Деян Рабовянов е разкривал тайните на древното селище.
Обектът се намира в местността Белите локви, южно от Иванча. В селището са разкрити останки от шест епохи и обхващат период от над 3500 г. Най-ранните следи са от ранната бронзова епоха, като археолозите са открили керамични съдове на 5000 г., които са рядкост за Северна България. От късната бронзова епоха датира разкрит гроб с керамична кана до главата, която е индикативна за периода. Това е изключително рядка находка, тъй като досега е изследван само един гроб от същата епоха в Централна Северна България, открит при с. Батин, Русенско, твърди доц. Рабовянов. Погребението е тип хокер (със силно свити крака) и вероятно е на детски индивид. От него също са взети проби за радиовъглеродно датиране. В региона няма други проучвания от късната бронзова епоха, а в Иванча археолозите са попаднали и на жилище с няколко ями от периода.
При разкопките са открити единични находки от ранната желязна епоха, както и материали от Второто българско царство, най-вече монети. Но селищата от тези два периода вероятно остават извън рамките на проучваната площ, тъй като структури от тях специалистите не са открили. По думите на археолога най-голямо и най-изявено е присъствието в селището през османския период, като датировката попада в границите от XV до първите десетилетия на XVII век. Касае се за типично голямо село от епохата с 12-13 проучени къщи и свързани с тях други вкопани стопански помещения – обори, хамбари, ями и готварски пещи, както и гробище. Досега са правени изследвания в градовете – София, Пловдив, Стара Загора, Варна, а това е първото в България проучено село от османския период. "Тези столетия са много интересни, защото се явяват връзка между Второто българско царство и Възраждането. Ние открихме огромно количество материали от периода, сред които има много керамика, предмети от бита, украшения, ножове, монети", обяснява специалистът от НАИМ.

Оказва се, че от османския период се съхраняват регистрите на турските данъчни власти, като археолозите са успели да направят съпоставка между данните в писмените документи и тези от находките на терен. "Според регистъра от 1516 г. селото, което тогава носи името Йованча, е едно от големите в региона. То е с над 100 християнски и осем мюсюлмански домакинства", разказва доцентът. Един от гробовете обаче привлича вниманието на археолозите, тъй като вероятно е свързан с прикрит криминален случай. "В изоставено стопанско помещение попаднахме на два скелета, хвърлени по очи, вероятно със завързани ръце. Те бяха точно датирани, защото на пояса на единия мъжки индивид беше запазена торбичка с джобно ножче и сребърна монета на Сигизмунд III Ваза – троен грош, който е от първите десетилетия на XVII век. Виждаше се, че са били затрупани с насип, за да не бъдат намерени. Дали е прикрито убийство, или нещо друго, още не знаем, но очевидно нещо извънредно се е случило, за да бъдат погребани на това място и в този вид", споделя доц. Рабовянов.

Над 30 вкопани жилища и още толкова вкопани постройки от друг стопански тип са успели да проучат археолозите край Иванча. Те са разкрили повече от 60 боклучни ями с множество предмети, както и над 30 пещи. Общо около 300 са находките от селището, като сред тях има 50-60 монети основно от османския период. Открити са и много елементи от украшения, битови предмети, въоръжение, конското снаряжение и елементи от облеклото на ездача. Особено ценни са керамичните съдове от различни епохи, като 20-30 от тях ще могат да бъдат напълно възстановени.
Всички находки ще обогатят фонда на Историческия музей в Полски Тръмбеш. През септември, когато ще се честват 55 г. от обявяването на селището за град, имаме намерение да подредим временна изложба с най-хубавите експонати, каза доц. д-р Деян Рабовянов. Той допълни, че това са третите археологически проучвания, правени в Полскотръмбешко. През 90-те години на миналия век археологът Петър Станев е работил на неолитния комплекс Орловец, а от няколко години Александър Чохаджиев разкрива праисторическо селище в Петко Каравелово. На обекта край Иванча освен стандартно археологическо проучване е осъществено геофизично изследване и аерофотографско заснемане.

https://www.dnesbg.com/kultura/unikalno-selishte-ot-parvoto-balgarsko-tsarstvo-razkriha-arheolozi-kray-ivantcha.html

Hatshepsut

Хермес върху гема от розов яспис откриха в Никополис


Гема от розов яспис с изключително фино изображение на Хермес - бога на търговията, лъжците и крадците, е най-интересната находка тази година при разкопките в Никополис ад Иструм, съобщи за ,,Кореспондент" директорът на РИМ - Велико Търново д-р Иван Църов. Тя е с диаметър 8 мм и е била поставена върху пръстен. За последните 40 години това е едва втората гема, открита в римския град. Затова пък с нея се обогатява колекцията от геми в Историческия музей от периода на Римската империя, която наброява вече 57 екземпляра.
,,При гемите изображението е вдлъбнато и за да се направи, длетата би трябвало да са със специално закаляване на метала. Технологията е много специфична и дълго време никой не я беше разгадал. Чест за нас е, че преподавателят във ВТУ Стефан Лазаров успя преди време да я възстанови", коментира д-р Църов.
През този археологически сезон директорът на Историческия музей продължи проучванията на Малкия форум, намиращ се в югозападния ъгъл на форумния комплекс. По-точно на ямата, пълна с архитектурни детайли, която разкри през миналата година. Разкопките започнаха на 2 септември с осигурено държавно финансиране от 24 хиляди лева и приключват в края на тази седмица. За последните три години от Малкия форум са извадени изпод земята около 200 големи и 1000 по-дребни фрагменти. Откритата площ на площада е 260 кв. метра, а целият перистил е с размери 32/25 метра.
Тази година археологът е попаднал на 30 архитектурни детайла – колони, цели капители, фризархитраф и корнизи, които са подредени така, че да бъдат изследвани от архитект. По-късно това ще позволи да се направи анастелоза, т. е. да бъдат поставени в естествената им среда, на точните места и с пълния им обем.

Открити са и 40 бронзови и медни монети с първоначална датировка от III - V век от новата ера. Тепърва върху монетите ще работи реставраторката Михаела Томанова, която също е на обекта. 
Добрите новини за село Никюп и Никополис ад Иструм продължават. В началото на седмицата стана ясно, че сдружение ,,Бъдеще за Никюп", със съдействието на кметството и в партньорство с Регионалния исторически музей - Велико Търново, спечели проект ,,Ехо от миналото: писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализиране". Това писмо на двамата императори е издълбано върху камък, а надписът е открит през 1923 г. - натрошен на парчета, по които личат следи от огън. Писмото, макар и фрагментирано, се е пазило изключително добре. То е от изключително голямо значение за тогавашното население на римския град, а днес е важен паметник на античната култура по българските земи. Благодарение на проекта това послание на близо 2000 години ще бъде експонирано в автентичната му среда. Ще бъдат осигурени и всички условия за по-нататъшното му правилно съхраняване.
Целта, разбира се, е увеличаване на потока от туристи, както и задълбочаване на връзката между обект на културното наследство и местната общност в с. Никюп.
До надписа ще бъде поставена табела с оригиналния текст, както и преводи на български и английски език.

https://regnews.net/news/15708510397497/hermes-varhu-gema-ot-rozov-yaspis-otkriha-v-nikopolis

Hatshepsut

Ценни писма, монети и накити откри д-р Иван Църов в Никополис ад Иструм


Ценни писма, монети, накити от полускъпоценни камъни и други любопитни находки е открил археологът д-р Иван Църов по време на разкопките в Никополис ад Иструм. Той определи като успешен приключилия археологически сезон, който продължи цял месец. За трета поредна година археологът и неговият екип са насочили усилията в проучване на югозападния ъгъл на форумния комплекс в римския град край с. Никюп. Отпуснатото финансиране от Министерството на културата бе в размер на 24 хил. лв. "Това е приблизително 1/3 от сумата, за която кандидатства Регионалният исторически музей във В. Търново, което доведе до намаляване на предварително планирания мащаб на разкопките. В крайна сметка няма ефектни находки, които биха могли да привлекат вниманието на цялата общественост, но от научна гледна точка резултатите са много добри", поясни д-р Църов, който е и директор на търновския музей.
На проучваното място е бил разположен малък площад, ограден от трите си страни с колонади, обясни д-р Църов. Той се намира западно от сградата на одеона, който е тогавашният малък градски театър, събиращ около 250 човека. Това вероятно е било и мястото за заседанията на градския съвет на Никополис ад Иструм. Твърде е възможно малкият площад да е бил и едно от местата за контрол на търговията, тъй като м.г. археолозите са попаднали на мерителна маса, която е служела като вид контролна везна. На нея купувачите са имали възможност да проверяват закупеното от търговците, които са продавали стоките си в съседство на форумния комплекс.
Интересна находка, чието изследване е продължило и през този сезон, е надписът на иконома на града Конкордиан. Това е първият надпис от откритите римски градове в днешната територия на България, в който е спомената тази длъжност. Икономът в онези времена се е занимавал с организационни дейности. Най-просто казано, това е бил човек, който е изпълнявал отчасти длъжността на съвременните секретар и домакин на Общината, сподели археологът.
Сред по-интересните предмети са и две много интересни геми, които представляват врязани върху полускъпоценни камъни изображения. Те обичайно са се вграждали в различни накити, като пръстени, медальони или обици. При едната гема изображението е на бога на търговията и на крадците Хермес. То е върху яспис и е било вградено за украса на пръстен. Другата находка е железен пръстен, който е обгорял и доста повреден. Надеждите на д-р Църов са, че след обработка от реставраторите отчасти ще бъде възвърнат първоначалният му вид и ще бъде идентифицирано изображението върху неговата гема. При разкопките са открити около 50 монети, предимно от IV и V век. Сред любопитните предмети са и цинти, които представляват малки железни гвоздейчета за подковаване на обувките. Интерес предизвиква и намерената керамика, която в по-голямата си част е натрошена, тъй като вероятно е използвана за пълнеж при строежа на града. Част от нея са някои по-запазени малки лампи за осветление и фрагменти от амфори.
По време на разкопките е открит и интересен факт, показващ немарливо строителство на форумния комплекс. Площадът, който е част от него, е ограден от 49 колони, високи по около 8-9 м, и други архитектурни детайли, оформени като българската буква П, обърната на запад. До момента в Никополис ад Иструм няма открит храм, тъй като голяма част от града все още не е проучена, но е твърде вероятно да е съществувал такъв точно на запад от този площад. При самото строителство е имало стара яма, запълнена с рохки пластове. Построявайки основата на тежката колонада, тя е започнала да пропада вследствие на слягане на пластовете. Предполага се, че това се е случило през VI век. Тогава 3 или 4 колони са паднали и се е наложило да бъдат взети бързи мерки. Строителите са повдигнали част от настилката на площада, извадили са пълнежа на ямата и са я запълнили с изпочупените фрагменти и архитектурни детайли, като между тях са насипали глина и са я трамбовали, за да спре рухването на цялата колонада от тази страна, която е около 13 м. Същевременно, вероятно са поръчали в каменоделната, намираща се между днешните села Самоводене и Хотница, нови детайли, за да възстановят съоръжението. За съжаление, след като престава да съществува като град, Никополис ад Иструм се превръща в място, откъдето се взема готов материал за израждането на новите околни селища и голяма част от него е разграбена.
Поради този факт за вида му може да се съди единствено по тези запазени фрагменти, открити като пълнеж на ямата. До момента от нея са извадени около 200 големи архитектурни детайла и около 1000 малки. Благодарение на съвременната техника съществува възможност да се направи триизмерно експониране на тези архитектурни остатъци, за да могат посетителите да ги разглеждат, поясни д-р Църов.
Много малко са документите, които излизат пряко от императорската канцелария и които са достигнали във вид на каменни паметници до наши дни. Един от щастливо запазените такива е писмото на император Септимий Север, което той е изпратил до жителите на Никополис ад Иструм. С него той благодари за дарението от 700 хил. парични единици, които поради повреда на надписа не са изяснени какви точно са били. Вероятно става дума за денари и говори за една доста голяма сума. Това е вид наказание за подкрепата от града, оказана за негов противник в гражданската война, която Септимий печели и става император. Каменният надпис е открит през 20-те години на миналия век в много фрагментарно състояние. Висок е около 2,7 м и е намерен начупен на 9 парчета. Оттогава той е лежал на земята. В последните десетина години се полагат специални грижи по неговото поддържане и запазване. Идеята е той да бъде реставриран, консервиран и експониран, като за това наскоро бе спечелен проект от Сдружение "Бъдеще за Никюп", кметството и РИМ – В. Търново. В България това е единственото запазено императорско писмо, а вероятно към момента на територията на цялата Римска империя са открити не повече от 3-4 такива.
Д-р Иван Църов припомни, че проучва Никополис ад Иструм от 1983 г. Поради сключването на договор с Британската академия на науките и пристигането на английска експедиция на разкопките, за кратко той прекъсва дейността си по форума и се отдава на изследване на водоснабдяването на античния град. След 2016 г. продължава проучванията на сектора, а това на практика е последната непроучена част от форумния комплекс. Според директора на търновския музей от целия римско-византийски град до момента вероятно е изследван едва около 1 %. За радост на археолозите върху него няма по-късно селище. Той загива окончателно през VI век. Това дава възможност за едни по-спокойни и обстойни проучвания, с изготвяне на пълна документация и спазване на методологията.
"Археолозите се различаваме от иманярите по това, че ние не търсим паричната ценност на откритото. Някои си позволяват да казват, че археолозите са иманяри на държавна издръжка, което е пълна глупост. Мен въобще не ме радва толкова откриването на някоя монета или нещо златно, примерно. Аз се радвам най-много на надписите или на неща, които могат да подскажат какъв е бил животът в онези времена", сподели д-р Иван Църов.

https://www.dnesbg.com/kultura/tsenni-pisma-moneti-i-nakiti-otkri-d-r-ivan-tsarov-v-nikopolis-ad-istrum.html

Hatshepsut

Богата надгробна могила на воин от римската епоха проучват край Лясковец


В навечерието на празниците приключиха спасителните разкопки на най-богатата надгробна могила от римската епоха, проучвана до момента във Великотърновско.  Могилата се намира в подножието на Петропавловския манастир край гр. Лясковец. Открити са 19 гроба, повечето датиращи от средата на III в. сл. Хр.

Надгробната могила се състои от централен гроб и вторични погребвания около централния гроб. Основният гроб е със значителни размери – 3 м дължина и 1,20 м дълбочина и над него е натрупана първоначално по-малка могила. Около могилата са били извършвани ритуали, по време на които в памет на покойника са поставени железен сгъваем стол и керамични съдове, някои от които в специална кутия (циста). Впоследствие други хора са погребани в периферията на могилния насип. Археолозите предполагат, че покойникът е виден представител на местното общество и за това могилата е станала притегателно място за жителите в околността.

За обществения статус на покойника учените съдят по гробните дарове и личните принадлежности на починалия поставени в могилата. Една от най-забележителните находки е сребърна фибула с позлата и много детайлно изображение на конник с копие. Бижуто, лична принадлежност на починалия, е изключително рядко за територията на днешна България. Друга екзотична находка е манерка, направена от черупката на щраусово яйце, по която личат следи от червена материя (боя). Такива манерки са откривани из други краища на Римската империя, но съдът е голяма рядкост за нашите географски ширини. Сред останалите ценности се открояват войнишки колан със сребърни апликации и висулки, керамични кадилници, желязна брадва, бронзова монета и др.

Археолозите предполагат, че видният покойник е воин от тракийски произход, завърнал се след приключване на военната служба в родното си място, намиращо се в територията на областния град Никополис ад Иструм.

Погребаните в могилата са били кремирани и останките им са положени в гробните ями с ритуални дарове - глави от животни и късове месо, както и черупки от орехи. Открити са и много разнообразни находки – керамични и стъклени съдове, бронзови монети, златни обеци, колани, верижки и др. В един от гробовете е открит рядко срещан керамичен съд – кана с изображение на човешко лице, чийто стил на изработка напомня за работилниците на Античния керамичен център край Павликени.

Спасителните разкопки са осъществени в мразовитите дни на месеците ноември и декември от Калин Чакъров – археолог в Регионален исторически музей – Велико Търново и екип специалисти по консервация и реставрация и археология от Великотърновския и Горнооряховския музей. Разкопките са проведени заради инвестиционно намерение, засягащо целостта на могилата, и са финансирани от собственика на ,,Троя стил", Пламен Чеснаров след разрешение от Община Лясковец и с подкрепата директора на Великотърновския музей, д-р Иван Църов. През следващата година археолозите ще търсят възможности за продължаване на проучванията в неизследваната част от могилата, с които да обогатят историята на околността на днешния гр. Лясковец през римската епоха.

https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/574966

Hatshepsut

За пръв път показаха изключително ценните археологически находки от 19-те гроба,
разкрити край ЛясковецСребърна фибула с позлата (бижу, с което покойникът е закопчавал дрехата си ), с изображение на тракийски конник с копие и щраусово яйце, оформено като манерка са най-ценните и без аналог в България археологически находки от могилата край Лясковец. Буквално извадени преди часове от стаята за реставрация, днес в административната сграда на Регионалния исторически музей те бяха показани пред журналисти за пръв път. На пресконференцията присъстваха откривателят – археологът Калин Чакъров, директорът на РИМ – Велико Търново д-р Иван Църов и реставраторката Михаела Томанова. Както RegNews писа, при разкопки в края на 2019 г. в подножието на Петропавловския манастир Калин Чакъров разкри откри 19 гроба от римската епоха, датирани от III век  сл. Хр.

 Археологическите разкопки бяха проведени през ноември – декември 2019 г. от екип, в който участваха още археолози от РИМ – Велико Търново и горнооряховския музея, както и такива на свободна практика. Те бяха на могила, част от която попада в частен парцел на собственика на фирма ,,Троя Стил" Пламен Чесаноров. Поради инвестиционните намерения на бизнесмена, който смята да строи складова база, той е финансирал проучването на могилата в размер на 15 хиляди лева. На могилата преди това са правени частични разкопки преди 3 години от Павлина Владкова, но най-интересните предмети бяха извадени именно дни преди коледните и новогодишни празници.

,,Най- хубавото е, че надгробната могила не е засягана от иманярски набези. Може би, защото не беше висока и си личеше слабо. 19-те гроба бяха почти непокътнати, а някои от находките са без аналог в България", разказва археологът Калин Чакъров.

 В могилата, която е с диаметър 50 метра, бяха разкрити общо 19 гроба от средата на 3-ти век след Хриса, като в три от тях покойниците са погребани чрез трупополагане, от по-късен период и без гробен инвентар, а останалите 16 са кремирани.

 Изключително интересни са гробните дарове. Намерени са керамични съдове, най-вероятни правени в керамичния център край Павликени – леко деформирани и, вероятно излезли от всекидневна употреба и сложени ,,като за умряло".Най-интересните находки са в централния гроб, доста голям по размери – дълбок 1,20 м и дълъг 3 метра. Гробните дарове, открити в него говорят за високия статус на покойника. Най-впечатляваща е сребърната фибула с позлата. Изображението на тракийския конник на нея я прави без аналог в България. ,,Тя вече е сред акцентите на античната колекция на Регионалния исторически музей. Фибулата е с висока художествена стойност, най-вероятно е правена по поръчка, от голям майстор", коментира д-р Иван Църов.

Изключително рядка е и другата екзотична находка – щраусово яйце, оформено вероятно допълнително с кожа или дърво като манерка. Според археолозите то е внесено от африканските провинции на Римската империя. Има само едно подобно – в Русенския музей, без обаче да е известно мястото, където е открито. Оригинална е и каната с изображение на човешка маска, като точно такъв съд също не е откриван в България. В централния гроб са открити и следи от растителност – орехови черупки.

Сред находките има и стъклени съдове, някои от тях, като лакримария (сълзник), напълно запазени. Според някои погребални обичаи в такъв съд са събирали сълзите на специалните оплаквачки, който после бил полаган в гроба.

Намерени са и 30 бронзови и медни монети от първата половина на III век, една от тях е от началото на II век. Тези монети са сложени като Харонов обол, с които покойникът да плати на лодкаря Харон да го преведе в подземния свят. Почти непокътнат железен стол също е сред интересните находки в могилата.

За продължаване на разкопките са необходими още 20 хиляди. Историческият музей ще търси финансиране, защото могилата, която е първата проучена в района на Лясковец, е разкопана едва наполовина. Ще се разчита и на помощта на Община Лясковец, и на кмета Ивелина Гецова – ако не с финанси, поне със земекопна техника и работници.

Идеята на директорът на Музея Иван Църов, която сигурно ще се възприеме радушно от лясковчани, е да се организира изложба с находките за празника на града.

https://regnews.net/news/15785714332287/za-prav-pat-pokazaha-izklyuchitelno-tsennite-arheologicheski-nahodki-ot-19-te-groba-razkriti-kray-lyaskovets

Hatshepsut

Ценни находки от Лясковец


На 22 януари, от 18.00 ч. в Историческия музей в Русе ще бъде направена презентация, свързана с щраусово яйце, открито от археолозите на РИМ – Велико Търново край Лясковец. Представянето ще направи археологът от търновския музей Калин Чакъров.

Съдът, изработен от щраусово яйце, открит наскоро край Лясковец, е една от най-атрактивните находки за изминалия сезон, с която може да се похвали Регионалният исторически музей във Велико Търново. Тя датира от края на II или първата половина на III в. сл. Хр.

Черупката е открита в централния гроб на тракийска могила от римската епоха, в който са положени кремираните останки на виден представител на местното общество. От там произхождат още десетки други дарове и лични принадлежности на покойника, сред които рядко срещана сребърна фибула с позлата и изображение на въоръжен конник – контарий, войнишки колан със сребърни апликации, монети и редица предмети, съпътстващи го в неговия вечен дом.Преди поставянето на съда, изработен от черупката на яйце на екзотичното животно, той е утилитарно или ритуално разглобен, а металните му части са отстранени. Какви са причините, накарали погрижилите са за изпращането на покойника да извършат тези действия, остава загадка.

В Регионалния исторически музей в Русе се съхранява друг съд от щраусово яйце, датиращ от това време. Той е запазен в по-добро състояние, защото са налични и металните части, оформящи го като кана.

Няма други музеи в страната, които могат да се похвалят с артефакти от такъв вид. Посетителите ще имат възможност да узнаят множество любопитни подробности за тези редки находки, както и да придобият повече сведения за другите интересни открития в Лясковец.

http://www.desant.net/show-news/51957

Hatshepsut

Впечатляващи археологически находки откриха възпитаници на Историческия факултет на ВТУ


В самия край на изминалата 2019 г. екип от археолози с ръководител Калин Чакъров (възпитаник на специалност ,,Археология" на Великотърновския университет, докторант в  катедра ,,Археология" и археолог в РИМ – Велико Търново) проучиха част от надгробна могила от римската епоха край гр. Лясковец.

Могилата е известна отдавна благодарение на археолога Петър Славчев, посветил голяма част от живота си на археологическите проучвания на средновековно Търново и района. Обектът е регистриран от дългогодишния преподавател по праистория във ВТУ – доц. д-р Стефан Чохаджиев.

Могилата се намира в подножието на Лясковския манастир ,,Св. ап. Петър и Павел"  и е най-богатата проучвана до момента надгробна могила от този период във Великотърновския край. Открити са 18 гроба, в 15 от които са поставени кремираните останки на местни романизирани траки. От гробовете произхождат множество добре датирани керамични и стъклени съдове, накити, монети и др. Сред тях се открояват керамична кана, оформена като трагична човешка маска, както и находките, произхождащи от централния гроб, заради който е натрупана първоначално могилата. Най-интересните сред тях са сребърна фибула с позлата и изображение на копиеносец кавалерист и съд, изработен от черупка на щраусово яйце. Двата предмета на лукса са изключително редки за територията на цялата Римска империя. Вероятно притежателят им е служил в римската армия и е бил разпределен в някоя от северноафриканските провинции, откъдето след приключването на службата си се е прибрал в родното си място в покрайнините на днешния град Лясковец и е донесъл екзотичните предмети. За военното му минало свидетелстват и коланът със сребърни апликации и желязна брадва, открити в гроба.

Проучванията през 2019 г. са подкрепени от множество археолози, които, въпреки мразовитите декемврийски температури, се включиха в екипа на проучвателя. Голяма част от специалистите са възпитаници (бакалаври, магистри и докторанти) на специалност ,,Археология" в Историческия факултет на ВТУ: Пламен Дойчев, Стоян Александров, Георги Иванов, Методи Димитров, Антон Атанасов, Тодор Дяков. Безценна помощ оказаха и Михаела Томанова (докторант в СУ ,,Св. Климент Охридски" и реставратор в РИМ – Велико Търново) и Велина Жекунова (СУ ,,Св. Климент Охридски").

Резултатите от разкопките на надгробната могила край гр. Лясковец са сред най-значимите приноси в римската археология в България през първите две десетилетия на XXI в.

https://panoramabulgaria.wordpress.com/