• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

03 July 2020, 18:08:48

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10905 Posts

Шишман
2543 Posts

Panzerfaust
440 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15728
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 36
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 3
Guests: 24
Total: 27

майор Симеон Петров - първият български дипломиран пилот

Started by Лина, 25 January 2019, 15:34:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Лина

Симеон Константинов Петров (1 септември 1888 – 1950) е първият български летец, летял над територията на България.
 

През 1912 година, след конкурс, поручик Петров, заедно с Христо Топракчиев и Никифор Богданов, е изпратен в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж. Не случайно самият Луи Блерио се изказва за тях така ласкаво: ,,Гордея се, че имам такива добри ученици като българите Петров, Топракчиев, Богданов. Не познавам други по-смели, по-умни, по-дисциплинирани, по честни хора от тях. Те се учат на всичко".
По време на обучението си Петров предлага и придружен от Луи Блерио осъществява първия нощен полет в историята на Франция.
При един от последните си полети над летище Етамп Петров се издига на височина от 1400 m, когато двигателят на самолета му ,,Блерио XI" се поврежда и спира да работи. Списание ,,Л'аеро" (L'Aero), орган на парижкия аероклуб коментира: ,,Мосю Петров, без да губи присъствие на духа, започва да се спуска с планиране спирално надолу и благополучно слиза на земята. Това е единственият случай в авиацията, когато внезапното спиране на мотора не е последвано от катастрофа." Във Франция излиза и възпоменателна картичка с лика му.

Балканска война
В началото на Балканската война България има шестима пилоти и трима механици, включени в състава на въздухоплавателното отделение. На 7 август 1912 г. на гара София пристига първият самолет ,,Блерио-XI" с двигател ,,Гном" от 70 hp. На 13 август 1912 г. Симеон Петров става първият български пилот, който лети в небето на България с аероплан – българска собственост. По време на Балканската война изпълнява редица бойни полети.
Той е първият пилот, който извършва нощно разузнаване над Одрин (7.11.1912 г.), отразено от френския вестник ,,Илюстрасион".` Пръв в света изпълнява полет над противникова територия, като полага основите на стратегическото разузнаване. По време на същата война той осъществява 18 бойни полета, така че може да се каже, че това е първият в света въздушен ас.
Пак по време на Балканската война той извършва и първата в света бомбардировка на противникова столица, пускайки 14 бомби над турски казарми в покрайнините на Цариград - разказа в предаването "Операция История".

Първа световна война
През Първата световна война Петров е началник на 2-ро аеропланно отделение. Той конструира авиационните бомби тип ,,Чаталджа". Впоследствие чертежите са предадени на Германия и бомбата е използвана от Централните сили до края на Първата световна война.

През 1919 година майор Петров е уволнен от служба. След това занимава с внос на спортни стоки и най-вече велосипеди. Водач е на българския колоездачен отбор на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. През 1938 година създава дружеството ,,СИМОНАВИЯ" (от СИМеОН АВИАтора), което първоначално внася грамофонни плочи от Франция, а по-късно организира производството им в България. Марката на плочите е ,,Орфей". Дружеството записва повече от 5000 плочи, които са основа на репертоара на Радио София.
През 1947 година дружеството ,,СИМОНАВИЯ" е национализирано и е преименувано ,,Балкантон". Самият Петров става работник-бобиньор в софийския Силнотоков завод.
Умира през 1950 година в София на 61 години от инфаркт. Погребан е в тесен семеен кръг.


11 октомври 2018г. в гр. София, под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов се проведе мероприятие по откриване на мемориална плоча на първия български дипломиран летец – майор Симеон Петров. По инициатива на Българската авиационна асоциация и със съдействието на Министерство на отбраната, българските Военновъздушни сили, Съюза на ветераните от войните и Съюза на възпитаниците на ВНВУШЗОРВГ.


http://www.pan.bg/view_article-1-448788-otkriha-pametna-plocha-za-130-godini-ot-rozhdenieto-na-bylgarskiya-aviator-sim.html