• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

17 July 2019, 06:06:43

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 37
  • Latest: Gemeto
Stats
  • Total Posts: 9364
  • Total Topics: 1117
  • Online Today: 36
  • Online Ever: 157
  • (17 May 2019, 10:41:46)
Users Online
Users: 0
Guests: 19
Total: 19

Относно закупуването на нови самолети за Българската Армия

Started by Hatshepsut, 27 December 2018, 08:33:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Правителството ще предложи покупката на изтребители F-16


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще внесе доклад в Министерски съвет, с който предлага страната ни да започне преговори за закупуване на изтребители F-16V от САЩ. Това стана ясно тази вечер по време на официалното представяне на резултатите от работата на политико-военната група по избор на нови бойни самолети. В надпреварата участваха три държави - Италия, Швеция и САЩ, съответно с изтребителите Eurofighter Tranche 1, JAS-39 C/D Gripen и F-16V Block 70/72.

Машините, предлагани от Швеция и Италия обаче са отстранени от надпреварата с доста странни аргументи - според работната група в офертите на двете държави имало непълноти, особено по въпроса с евентуално плащане на допълнителни лицензи на трети страни за оръжие. За подобно нещо намекна пред "Капитал" преди няколко дни Джеймс Робинсън, представител на Lockheed Martin (компанията-производител на F-16) в преговорите. Според него, ако българската страна пожелае да оборудва друг тип самолет с американски ракети, производителя му ще трябва да заплати допълнителни лицензи на САЩ и сделката да мине за одобрение през американския Конгрес. Вероятно именно нещо подобно е поискало българското военно министерство, въпреки че Швеция предлага да оборудва самолетите Gripen с късобойните европейски ракети IRIS-T и далекобойните Meteor.

"В случай, че бъде избран JAS-39 C/D Gripen, за изпълнение на изискванията на RFP относно количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи цялото количество ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции. Не са налице данни дали оставащата сума до 1,5 млрд. лв. ще бъде достатъчна за закупуване на необходимото оборудване за самолета, включително боеприпаси за оръдието, ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и средни дистанции, доставяно от трети страни.", пише в доклада на междуведомствената група, който е некласифициран и е публикуван на страницата на военното министерство.

На базата на това междуведомствената група решава, че не може да се прецени дали офертите на Италия и Швеция действително се вписват в бюджета от 1.8 млрд. лв. с ДДС, ако трябва да осигурят други ракети и предлага да започнат преговори само със САЩ. Според проекта за решение на парламента Народното събрание трябва "да възложи на Министерския съвет на Република България да подготви проект на международен договор и проведе преговори с Правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет от Република България."

Комисията предлага също парламентът "да разреши проектът на международния договор по т.2 да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с Решение на Народното събрание, ДВ, бр.51 от 2018 г.". Това вероятно е друг начин да се каже, че сумата за покупка на изтребители може да бъде актуализирана в посока нагоре над досега одобрения бюджет от 1.8 млрд, лв. с ДДС. Според военния министър обаче по време на тези преговори ще може да се постигне намаляване на цената за 8 изтребителя F-16V. По неофициална, но индиректно потвърдена днес информация, предложението на САЩ превишава максимално отпуснатия бюджет от 1.8 млрд. лв.

Въпреки всичко, в доклада на междуведомствената комисия се отбелязва, че при прилагането на експертната методика за оценка, заложена в проектната документация "предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка - "Оперативна ефективност", а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий "Срок на експлоатация". Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии." След това обаче се заключва, че "коректното прилагане на методиката беше възпрепятствано от липсата/непредоставянето на необходимата информация на част от въпросите в RFP и получените оценки не дават възможност за обективно сравнение на оперативната и ценовата ефективност на сравняваните предложения." Отбелязва се също така, че САЩ искат сумата да бъде платена изцяло в началото на проекта, а Швеция - разсрочено на трашнове за срок от 5 или 10 години.

Така че оттук нататък, ако (очаквано) докладът мине през Министерски съвет и парламента, преговори ще се водят единствено със САЩ за изтребители F-16V.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/12/21/3366269_pravitelstvoto_shte_pregovaria_samo_za_iztrebiteli_f-16/Hatshepsut

Българска делегация започва преговори в САЩ за F-16


Българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство, съoбщава БНР. Тя е съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и на министерствата на финансите и на икономиката. Повече подробности към момента не се съобщават.

По думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов преговорите ще бъдат в рамките на фиксираната от парламента цена, с уговорката това да не се отразява на способностите на самолетите.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1,8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Каракачанов уточни, че крайното решение трябва да отговаря на българските финансови възможности, а плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проект. Той изрази надежда, че в рамките на т.нар. ,,индустриално сътрудничество" ще бъде изграден център за обучение на пилоти в новооткритото училище в Долна Митрополия.

От Lockheed Martin обявиха преди месец готовност да предадат и осемте самолета две години след подписването на договор. Според плановете на военния министър е договорът да бъде парафиран до края на юли.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarska-delegaciia-zapochva-pregovori-v-sasht-za-f-16-281786/

генерал Жеков

F-16 е сериозна машина,докато Грипен все още нямат такъв боен опит и не са добре проучени откъм възможности.Още повече,че самата поръчка е политически акт на Каракачанов и компания,като чрез него те заявяват своята позиция в световната геополитика.За сега пътят им към властта се гради от ракиени патриоти и излъгани националисти,но това няма да продължи вечно.Ето по тази причина,избирайки Америка те си гарантират още дълги години добруване във властта.Контриращото поведение срещу циганите и други дегенерати е само прах в очите,защото в "редиците" на ВМРО могат да се забележат интересни елементи,ако се вгледате по-дълбоко в произхода им.Та така,в Америка е пълно с хора от такъв произход и не е никак трудно да се сетим,че по един "неписан закон" тези в листата на ВМРО са свързани и с американските,и с израелските служби.Нещо като втора "Атака",където по същия "неписан закон" се внедриха хора от английските(разбирайте американските,защото те са почти едно и също) и израелските служби.При тях,също както при ВМРО някой по-остри изказвания са само за заблуда,но не бива да си мислите,че те също не са съгласувани,а може би и съчинени от гореописаните служби.Това важи за всички аспекти на политиката,разбира се,не само за военните дела.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Какво по-точно е поискала България от САЩ за самолетите F-16

АЩ съобщиха късно в понеделник, че е започнала процедура за преговори с България за самолети F-16 C/D Block 70/72, въоръжение за тях и обучаване на персонал и пилоти. Посочената сума е с над 1 млрд. лева над одобреното от парламента в София, което предизвика във вторник коментари в България и наложи компанията "Локхийд Мартин" и посолството на САЩ да направят специални изявления, в които се обяснява за какво става дума.

Основният момент е, че това не е оферта, а максималната цена спрямо това, което потенциално може да поиска България.

Но в първоначалното съобщение е изброено относително подробно какво по-точно е поискало българското правителство от "Локхийд Мартин" и някои елементи и въоръжение са в толкова ограничени количества, че тепърва трябва да се види дали по тяхната по-ниска цена или брой може - и има смисъл - да се преговаря. Възможно е също сумата да бъде разбита на различни последващи поръчки, както и да бъде намалена с помощ от специалната програма на Вашингтон за подпомагане на съюзници, желаещи да заменят старото си съветско оборудване с американско.


Ето какво се съдържа в описа, разпространен от агенция към Пентагона:


8 самолета F-16 C/D Block 70/72

10 двигателя F110 General Electric (2 от тях са резервни)
Бордова електроника

- 10 броя (вкл. 2 резервни) Link-16 - това е защитена срещу електронно заглушаване система за тактическо разпространяване на информация, навигация и разпознаване (Multi-Functional Information Distribution System (MIDS) - JTRS (MIDS-JTRS), използвана и на самолети от партньорски държави

- 9 броя (вкл. 1 резервен) Improved Program Display Generator (iPDG) - система, позволяваща видео и графични/анимирани цветни изображения с висока резолюция на дисплей, разположен между коленете на пилота

- 9 броя (вкл. 1 резервен) радари AN/APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA)

- 4 броя AN/AAQ-33 SNIPER Targeting Pod - устройство, благодарение на което пилотът/екипажът може визуално да засече, инедтифицира и атакува тактически цели от разстояние извън обсега на повечето зенитни системи, което е особено голямо предимство при унищожаването на противовъздушна отбрана.

- 9 броя (вкл. 1 резервен) компютри Modular Mission Computer (MMC) 7000AH

- 9 броя LN-260 интегриран GPS/INS (EGI)Въоръжение

- 9 броя 20-мм оръдия M61 Vulcan

- 16 броя ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120C7 и 1 брой резервна система за насочването им

- 24 броя ракети AIM-9X Sidewinder плюс: 8 броя от този модел, но само за трениране (CATM) на монтирането им на самолета и тестове за използването им без стрелба; 4 броя резервни системи за тактическо насочване и 4 броя от същите системи, но за обучителни цели.

- 48 броя LAU-129 - вид гондола за окачване на различен вид въоръжения

- 15 комплекта от GBU-49 Enhanced Paveway II - 250-килограмова бомба с лазерно насочване срещу стационарни и движещи се наземни цели

- 15 комплекта GBU-54 Laser JDAM - това е 250-килограмова бомба Мк-82 с монтирано устройство за активно откриване на маркирани с лазер мишени, разработка на Boeing Defense

- 28 броя GBU-39 - това са 110-килограмови "бомби с малък диаметър" (SDB-1) с прецизно насочване

- 24 броя детонатори FMU-152, които могат да се настройват за задействане в широк диапазон - от незабавно при контакт с целта до 24 часа след това

- 24 броя MK-82 (Tritonal) - това са 227-килограмови бомби с експлозив, съставен от 80% TNT и 20% алуминий

- 6 броя бомби MK82, но от вид, предназначен за атака с ограничени вторични щети

- 13 броя MAU-210 - това са устройства за цифров контрол (Enhanced Computer Control Group или ECCG), монтирани на бомби от типа GBU-54, благодарение на които може да се управлява моментът на взривяването им, било във въздуха над целта, било след попадането в нея.Защита

- 9 броя (вкл. 1 резервен) AN/ALQ-211 - система за ранно предупреждение за приближаващ противник и защита от средства за електронна борба

- 9 броя (вкл. 1 резервен) AN/ALE-47 - система за защита от радарите или инфрачервеното насочване на ракети, изстреляни срещу самолета, чрез разпръскване на ярко горящи ракети, подобни на сигналните, или метални конфети

- 4140 заряда за инфрачервена защита, монтирани в касети, които ги изстрелват на импулси

- по 8250 броя PGU-27A/B бойни и тренировъчни 20-мм снаряди

- 36 броя MK-124 сигнални и димни гранати

- 9 броя APX-126 устройства за разпознаване "своя-чужд" с криптирани и допълнително защитени комуникации

- 18 броя "радиостанции" AN/ARC-238 UHF/VHF SATURN - в действителност "радио" е условно име, тъй като това са средства за много по-сложна комуникация

Обучение и помощ

- 16 броя учебни ракети AIM-120C AMRAAM

- единна система за планиране на мисии (JMPS) със съответния софтуер, обучение и поддържане

- 20 броя системи JHMCS II (към които може да има и уреди за нощно виждане) - това е устройство, което се монтира на визьора на шлема на пилота и той вижда едновременно всички показатели без да се налага да следи уредите

- 10 уреда за нощно виждане

- 2 устройства за дистанционна видео комуникация (ROVER) 6i плюс една наземна станция

- наземен тренировъчен симулатор (за полет и поддръжка)

- една станция за първокачествена проверка на авиониката

- подкрепа за програмата за международна сигурност в електронната борба (ECISAP)

- подкрепа за устройствата, в които се използват пиропатрони (CAD/PAD)

- подкрепа за препрограмирането и адаптирането на муниции - това е апарат, с който преди мисия се тества състоянието на въоръжението и се въвеждат необходими параметри

- комуникационно оборудване, програмно осигуряване и подпомагане

- подкрепа при изграждането и монтирането на обекти

- резервни части и смяна

- обучение на персонал и оборудване за него

- публикации и техническа документация

- контейнери

- подкрепа за мунициите и тестовото оборудване

- подкрепа при интегрирането на самолетите и мунициите и нужните за това тестове, проучвания и проверки

- подкрепа от американската администрация и от компанията с технически, инженерни и логистични услуги

- други елементи, свързани с логистиката и подкрепата на програмата.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/06/04/3916868_kakvo_po-tochno_e_poiskala_bulgariia_ot_sasht_za/

Hatshepsut

Правителството одобри сделката за Ф-16


На заседание на Министерски съвет тази сутрин правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета.

Цената на сделката е 1,256 млрд. долара. Целта ни е тя да падне още, ако САЩ получат одобрение на конгреса да поемат 60 млн. долара от нея, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов и добави, че в цената е включено наземното оборудване.

Военният министър получи мандат от Министерски съвет да подпише четири договора: един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, втори за бойни припаси за самолета, трети за ракетите въздух-въздух, четвърти за доставката на система за визуализация, наблюдение и управление.

"Като част от сделката, в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове", допълни министърът на икономиката Емил Караниколов.

Изтребителите ще бъдат доставени поетапно до 2023 година.

Очаква се следващата седмица офертата да влезе в парламентарната Комисия по отбрана, а след това и в пленарна зала на Народното събрание.

"Най-после се случи една дългогодишна мечта на военно-въздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса - да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военноморските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях", заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

С придобиването на нов боен самолет, ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот - той ще се чувства като равностоен партньор, заяви ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили, след което допълни: "Една дългогодишна мечта за военно-въздушните сили е на път да се осъществи".

Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната.

https://dnes.dir.bg/politika/pravitelstvoto-odobri-sdelkata-za-f-16-tsenata-e-usd1-256-mlrd

Hatshepsut

Добър коментар  :smile-1:

Трябват ли ни нови изтребители

Темата за състоянието на българската армия е обширна и болезнена дори за широката общественост. Няма нещо, с което българският народ да се гордее повече от славните победи на войската ни. Армията ни е може би единственият белег на държавността, към който хората хранят почти безукорно уважение.

Упадъкът, който въоръжените ни сили преживяха последните десетилетия е видим за всички и именно това е причината за болезненото чувство, когато се дискутира тази тема в общественото пространство. Всички са съгласни, че България трябва да има колкото е възможно по-силна армия, защото българският народ знае твърде добре от историята си, че ,,който не храни своята армия, храни чужда". Същевременно, отслабването на военния ни потенциал се корени в простичкия факт, че за да градиш армия, трябва да имаш икономика, т.е. финансови средства. Плачевното състояние, в което комунистите оставиха държавата ни след 45-те години терор, доведе и до логичното следствие отбраната ни десетилетия да страда от системно недофинансиране. Допълнително, твърде много червени генерали (основно на политически позиции) се бореха за собствената си паница, а не за това, което е добро за армията или държавата като цяло. Както вече написах, темата е обширна и не може да се побере във формата на настоящата статия.

Българското правителство е на няколко крачки от това да сключи сделка за нови изтребители за български военновъздушни сили, а именно - покупката от САЩ на 8 изтребителя F-16, блок 70 (което е последната, все още непроизвеждана модификация на този изтребител). Това, независимо от разнообразните аргументи и оправдания, бръкна надълбоко в здравето на цялата комунистическа клика у нас, което е логично, тъй като те пазят източниците си на доходи - руското посолство.

Най-напред, всичките партийни активисти, които от времето на Иван Костов по цял ден реват, че Западът унищожил българската армия (а забравят, че техните кражби я унищожиха!), сега получиха опорната точка, че ние сме толкова бедни, че нямаме пари за нови самолети. Не, другари комунисти, бедни бяхме по ваше време да имаме нови самолети и затова фалирахме! Днес България е многократно по-богата от народната република, а откак управлявахте вие заедно с ДПС и Симеон Сакскобурготски, бюджетът ни се увеличи двойно. И ако ГЕРБ не бяха същите като вас и не водеха социалистическа политика на раздаване на социални помощи и хрантутене на маргинални социални групи, то щяхме да имаме пари не за 8, а за 80 изтребителя и то само от един бюджет. Всъщност, генерираните излишъци дори само за последните години са достатъчни тази сделка да бъде на практика ,,безплатна" за нас. Разбира се, тези излишъци се пускат по направление за усвояване от обръчи от фирми.

Следващият аргумент против придобиването на новите самолети, само че този път от опорните точки на внуците на горепосочените (които получават инструкции от европейските комунисти, а не от руските) е, че България няма нужда от армия, че това са излишни пари, че има кой да ни пази. Всеки човек с всичкия си, а особено военните експерти знаят римския принцип "Si vis pacem - para bellum", т.е. ,,Ако искаш мир, готви се за война". Нещо повече, червената пропаганда от десетилетия представя идеята на НАТО, като нещо подобно на Варшавския договор. Може би защото те не могат да си представят идеята за партньорство, понеже те винаги са били държани на каишка от Москва. НАТО няма за идея да ни пази като ,,Голям брат", а е съюз на суверенни държави, всяко от които не просто може, а е длъжна да развива военните си сили с цел, при необходимост да окаже помощ на другите държави, така както те - на нея. Именно за това са и всичките преговори за достигане на минимално равнище на разходи за отбрана от всички членове. Така че, ако искаме ,,някой да ни пази", то ние сме длъжни да даваме тези пари - за едно или друго нещо.

След като и този аргумент не мине, пропагандистите започват с това, че ще купим толкова малко самолети, че то няма смисъл - ,,и гаргите няма да уплашим с тях", ,,я вижте колко са силни турците, руснаците, гърците...". Ами те са силни, защото са тръгнали от някъде! Знаете ли коя е най-мощната военновъздушна сила в света, многократно превъзхождаща следващата? Военновъздушните сили на САЩ - US Air Force. А знаете ли коя е втората военновъздушна флотилия в света, също така многократно превъзхождаща следващата? Военновъздушните сили на флота на САЩ - US Navy Air Force. Едва след тях се нарежда ВВС на Русия, като разликата между тях и комбинираните военновъздушни сили на САЩ е около 10 пъти. Е, при това положение, защо господа червени не отидете да кажете на Путин, че няма смисъл да има въоръжение, защото така и така е твърде слаб (пък и народът му живее в мизерия)?

България трябва да започне отнякъде да възстановява отбранителния си потенциал, пък макар и с малки крачки. Но дори и да приемем, че тези 8 самолета няма да имат никакъв смисъл, то хората изпускат един факт от огромно значение. Наличието дори на 1 самолет означава, че въоръжените ни сили ще имат знанията, уменията и кадрите да оперират модерни изтребители. Защото машини се купуват, произвеждат, крадат, ако трябва, но кадри се създават много бавно, скъпо и с цената на много усилия.

Във връзка с това, много ,,експерти" от кварталните кръчми коментират цената на сделката като прекалено висока. Един вид - гадните капиталисти ни обират, защото в ,,Уикипедия" пише различна цена, а пък да не говорим колко много по-евтини са руските изтребители (пак в ,,Уикипедия"). Точно горният абзац е обяснението защо цената изглежда по-висока. Това е цената не за купуването на самолет, а за придобиването на военна способност, което включва освен самата машина, а и въоръжение, обучение на персонал за експлоатацията й - пилоти и инженери, както и необходимата техника за построяване на бази. Всяка следваща покупка би била значително по-евтина, тъй като първоначалната инвестиция вече е направена. Именно това е най-ценното и най-скъпото - създаването на кадри и придобиването на експертиза.

Стигаме и до най-болезненото за всеки промит червен мозък - че купуваме точно американски самолети. Най-напред лозунгът е ,,това е изгнил стар самолет от 70-те години, за нищо не става, продават ни боклуците си". За недоразбралите и недопрочелите обяснявам - това е последната модификация на F-16, която дори все още не е влязла в производство. Това е самолет, който САЩ тепърва ще произвеждат за собствени нужди. Нещо повече - F-16 е най-успешният изтребител някога създаван. Произведени са над 4000 бройки, участвал е в множество военни действия и е доказан в реални бойни условия, като през целия си период на експлоатация има една единствена загуба във въздушен бой. Факт е, че с F-16 дори пакистанските пилоти свалят между 6 и 10 съветски самолета през 1987-а година по време на войната в Афганистан. Именно турски F-16 свали руски военен самолет през 2015 година. Нали вашето, руското все е най-добро, другари? А щом като най-доброто пада като есенни листа от изтребител от 70-те години, значи може би е по-добър?

По отношение на техническите данни на офертирания самолет има достатъчно военни експерти, които могат да направят анализ (стига да не са на заплата при съответното посолство). Аз единствено ще изтъкна, че блок 70 идва с чисто нов AESA радар, какъвто руските ВВС така и все още нямат на въоръжение, въпреки всичкото биене в гърдите с новия Су-57, който така и няма да влезе масово на въоръжение (и дори Индия се отказа от проекта, защото не е доволна от резултата!). Дори няма да отваряме дума за факта, че експлоатационните часове на новата модификация на F-16 са значително повече от всички аналогични изтребители, което гарантира боеспособността за по-дълъг период и намалява цялостната стойност на експлоатацията.

Стигаме и до президентът на всички комунисти Р. Радев, който твърде много жали, че не може да прибере комисионната от шведското посолство. Неговият фаворит е шведският Грипен, който макар и на хартия да изглежда не лош избор, никога не е изпробван в реални бойни действия. Не веднъж в историята брилянтни инженерни конструкции са се оказвали неадекватни на бойното поле, просто защото войната има свои собствени закони.

Но има и много по-важна причина Грипените да не са реална алтернатива на F-16. България днес е член на НАТО и съюзник, наред с всички останали, на Съединените американски щати. Неписано правило в НАТО е, че натовските държави трябва да купуват въоръжение от натовски държави. Няма логика да наливаш пари в държава, която не е твой съюзник, вместо в такава, на която разчиташ да ти помогне в случай на военен конфликт. Швеция не е в НАТО и би било изключително безпринципна политика да проявим твърдоглавие и да се откажем от сделка с нашите съюзници, просто защото някои хора още имат страх от политическите си офицери преди 1989 година.

България е страдала най-много през новата си история от факта, че се е опитвала да ,,седи на два стола" във външната политика. Хем да сме съюзници с едните, хем да се опитваме да не разсърдим другите. Да се опитваш да угодиш на всички означава да останеш сам накрая. Ние и в момента страдаме от същото. Но нека поне отнякъде да започнем да водим последователна политика. За да не стане както преди 75 години, когато помощ отникъде не дойде.

https://ndlev.org/

Panzerfaust

Много добър и изчерателен коментар наистина! :bravo:

Жалко само, че нямаме пари поне за 16 F-ки, но все отнякъде трябва да се започне с обновяваването на въоръжението на БА.