• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

16 July 2019, 09:48:53

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 37
  • Latest: Gemeto
Stats
  • Total Posts: 9363
  • Total Topics: 1117
  • Online Today: 46
  • Online Ever: 157
  • (17 May 2019, 10:41:46)
Users Online
Users: 1
Guests: 18
Total: 19

Брекзит и отношенията Великобритания-ЕС

Started by Hatshepsut, 14 December 2018, 18:41:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Правителствен анализ: Брекзит ще направи Великобритания по-бедна


Филип Хамънд

Великобритания ще бъде по-бедна, след като напусне ЕС, отколкото ако бе останала в него, независимо какво търговско споразумение е постигнала с блока. Това сочи анализ на британското правителство, публикуван днес и цитиран от Асошиейтед прес.
   Според доклада 15 години след датата на излизане брутният вътрешен продукт ще бъде с 0,6 на сто по-нисък, отколкото би бил, ако страната бе останала в ЕС. Това е при условие, че Обединеното кралство запази гладки търговски отношения с блока. Ако напусне без сделка и пред търговията има значителни бариери, икономиката ще бъде с до 9,3 процента по-малка.
   Данните анализират широка гама възможности, от напускане без споразумение до оставане в единния пазар за стоки и услуги.
   Докладът не анализира конкретната сделка, договорена миналата седмица. Експертите обаче оценяват, че при условия, подобни на предвидените в нея, икономическият удар ще бъде сравнително по-слаб.
   Британският финансов министър Филип Хамънд, който говори преди правителството да представи анализа си на икономическите последици от различните сценарии за Брекзит,
   заяви, че планът на премиера Тереза Мей е най-добрият за икономиката на страната.

Хамънд заяви, че оставането в Европейския съюз би било най-добре за Великобритания от чисто икономическа гледна точка.
   Ако единственото съображение беше икономиката, то анализът ясно показва, че оставането в Европейския съюз би бил по-добър резултат за икономиката, но не с много, каза Хамънд в ефира на телевизия Би Би Си.
   "Сделката на премиера донесе изключително голям резултат, който е близък до икономическите ползи при оставане (в ЕС)", допълни Хамънд.
   Той отрече правителството да се опитва да сплаши законодателите с цел да се откажат от противопоставянето си на плана Мей в перспективата на парламентарния му вот, насрочен за 11 декември. Не се опитвам да плаша никого, подчерта Хамънд.

https://www.mediapool.bg/pravitelstven-analiz-brekzit-shte-napravi-velikobritaniya-po-bedna-news286841.html

Hatshepsut

Брекзит невъзможен, но кой ще ,,мигне първи"?


Брекзит явно пътува в силно клатеща се лодка. През послените дни и от двете страни на преговорите за Брекзит се чуват само предупреждения, но не и конкретни предложения за преодоляване на преговорния застой. Това е сигнал, че зад кулисите тече обратният процес, тоест се работи до изтощение. Също така означава, че все още не е намерен взаимоприемлив вариант за основния проблем - статута на границата между Севена Ирландия и Република Ирландия. В момента такава не съществува благодарение на Общия европейски пазар и на споразумението от Белфаст от 10 април 1998 година.

Брекзит може да раздели отново ирландския остров с физическа граница. Това е като отваряне на кутията на Пандора, с възможно връщане на старите времена на конфронтация в Северна Ирландия - нещо, което никой практически не желае.

Предложението на Европейския съюз е областта да остане част от Общия пазар, а граничните проверки да се извършват на база на имагинерната морска разделителна линия между двата острова. Управляващата коалиция на юнионистката северно-ирландска партия и консерваторите го отхвърли категорично. То щяло да доведе до разцепване на страната чрез създаването на вътрешна граница.

Британското правителство обяви за неприемлива и възможността страната да остане част от европейския митнически съюз. Нея то тълкува като отстъпление от резултатите от референдума за отделяне от Европа, макар че там изобщо не беше поставен въпрос за условията, при които то да стане.

Напоследък в много британски медии се появиха материали против позицията на Европейския съюз. Обвиненията са в нежелание за компромис, мафиотски стил на преговаряне, опит да се накаже Обединеното кралство за назидание на други страни, които евентуално биха помислили да последват неговия пример. Към тези гласове се присъедини и британският външен министър Джереми Хънт, който сравни обединенна Европа със Съветския съюз.

Целият този негативен хор прилича на организирана кампания, целяща да отклони вината от управляващата консервативна партия при евентуално излизане на Великобритания без сделка. Той е и още едно доказателство за буксуването на преговорите. Истината е, че, ако те се провалят, виновно ще бъде правителството на Тереза Мей и нейната партия, тъй като сред членовете им има непримирими противоречия по отношение на това какъв Брекзит да бъде договорен. Сигурно е, че дори Европейският съюз да приеме на сто процента настоящия план на Тереза Мей, той ще бъде отхвърлен при гласуването му в британския парламент от част от самите консерватори, на които тя е партиен шеф.

Очевидно в създалата се ситуация някой трябва да «мигне първи» и най-вероятно това ше е британското правителство. Тъй като то никога не би приело варианта с морската граница, вероятният компромис е оставане в европейския митнически съюз. За това се появиха индикации в ирландски медии.

Но и тук остава неяснота дали такава сделка ще мине през парламента. Ако тя бъде гласувана, вторичните вълни от нея ще клатят британската политика още дълго време. Жертва на този процес може да стане единството на косервативната партия, именно заради споменатите противоречия между членовете й. По ирония на съдбата първата глава, която най-вероятно ще падне ще бъде на премиерката Мей, която ще приключи с формалния Брекзит. Също както това стана с нейния предшественик, Дейвид Камерън, който даде неговото начало.

https://financebg.com/

Hatshepsut

Великобритания гласува споразумението за Брекзит през януари


Британският парламент ще гласува споразумението за Брекзит през януари, съобщава "Гардиън", позовавайки се на работния график, обявен от лидера на Камарата на общините Андреа Лийдсъм.

В плана не е предвиден вот през следващата седмица, което означава, че няма да се проведе до януари, защото коледната ваканция започва след една седмица.

Но говорител на британското правителство обяви, че гласуването все още може да се проведе през следващата седмица. Представителят поясни, че това ще зависи от напредъка на преговорите между Мей и ЕС.

Гласуването най-вероятно ще се проведе между 7 и 21 януари. Мей обеща вотът да бъде организиран до 21 януари, а коледната и новогодишна ваканция приключва на 7 януари.

Междувременно 27-те страни членки на ЕС изготвиха декларация с 6 параграфа, която има за цел да успокои безпокойството относно предпазния механизъм за Ирландия и улесняване прокарването на споразумението за Брекзит в британския парламент, информира АФП.

Според европейски дипломати лидерите няма да позволят предпазният механизъм или самото споразумение, което беше договорено в края на миналия месец да бъдат предоговаряни на този етап.

Но в декларацията, която може да бъде публикувана по време на започващата днес двудневна среща на върха на ЕС, ще пише, че предпазният механизъм за избягване на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия ще се използва само за кратък период и ако е крайно необходимо.

Допълва се, че ЕС ще проучи дали са необходими допълнителни уверения, но те няма да променят или да противоречат на сделката.

Това няма да бъде правно обвързващо обещание, за което британските евроскептици настояват. Те искат мярката да не принуждава Великобритания да остава в митническия съюз безсрочно.

Европейски източник поясни, че няма нищо ново в това и няма крайна дата за прекратяване на механизма.

Това обаче може да бъде публикувано през януари.

В същото време германският парламент гласува резолюция, с която се обявява против предоговаряне на споразумението за Брекзит.

https://news.bg/world/velikobritaniya-glasuva-sporazumenieto-za-brekzit-prez-yanuari.html

Panzerfaust

Интересни ще са действията на шотландците след Брекзита, този път може и да постигнат независимост.

Hatshepsut

Quote from: Panzerfaust on 15 December 2018, 00:34:39Интересни ще са действията на шотландците след Брекзита, този път може и да постигнат независимост.

Да, а също е интересно дали ще се получи нещо в Северна Ирландия, английското господство там продължава прекалено дълго.

Hatshepsut

Великобритания и ЕС постигнаха компромис за Брекзит


Европейският съюз и британското правителство договориха сделка за излизане от застоя около Брекзита, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Асошиейтед прес.

Юнкер каза, че ЕС и британското правителство застават изцяло зад ревизии, целящи да прекратят безизходицата около споразумението за Брекзит.

След разговорите си с британския премиер Тереза Мей късно в понеделник Юнкер заяви, че депутатите в британския парламент сега "ще трябва да направят фундаментален избор" - да одобрят или отхвърлят споразумението за напускане.

Камарата на общините отхвърли с огромно мнозинство през януари първоначалния вариант на споразумението. Мей положи усилия да договори с ЕС промени, които могат да убедят достатъчно депутати да подкрепят сделката.

След срещата с Мей Юнкер заяви, че "сегашното споразумение е възможно най-доброто" и предупреди, че нови преговори няма да има.


"Или това споразумение или изобщо няма да има Брекзит. Трети шанс няма да има", предупреди председателят на ЕК, цитиран от Франс прес.

Британската министър-председателка потвърди, че са постигнати правно обвързващи промени в споразумението за развода.

Общ инструмент с правна тежест, сравнима с тази на споразумението за напускане, ще гарантира, че ЕС не може да действа с намерение да използва безконечно предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия, заяви на пресконференция Мей след продължилата над два часа среща с Юнкер.

Малко по-рано британският първи министър Дейвид Лидингтън, който се явява заместник на Мей, каза пред парламента, че правителството ще представи пред депутатите два документа: обща правно обвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от предпазния механизъм, гарантиращ отворена ирландска граница, и общо изявление, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания.

На пресконференцията след разговорите с Юнкер Тереза Мей каза, че освен огласените в парламента два документа, Великобритания ще подготви също едностранна декларация, в която се казва, че нищо не може да предотврати оттеглянето на страната от предпазната мярка за ирландската граница, ако преговорите за бъдещите отношения с ЕС след Брекзит се провалят.

https://dariknews.bg/novini/sviat/velikobritaniia-i-es-postignaha-kompromis-za-brekzit-2152934

Hatshepsut

С един глас разлика британският парламент одобри законопроект за отлагане на Брекзит


Долната камара на британския парламент одобри законопроект, който задължава премиера Тереза Мей да поиска отлагане на излизането на страната от Европейския съюз с цел избягване на Брекзит без сделка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Законопроектът ще принуди Мей да поиска удължаване на Брекзит след 12 април и ще даде на парламента правомощия да решава колко да е дълга отсрочката, отбелязва Би Би Си.

Текстът бе прокаран в Камарата на общините само с един глас разлика - 313 "за" при 312 "против". Законопроектът, внесен от депутата от лейбъристката опозиция Ивет Купър, бе одобрен бързо само за един ден вчера, като всички етапи бяха преминати за по-малко от шест часа. Сега той отива в Камарата на лордовете. Очаква се горната камара на британския парламент да разгледа проекта още днес, съобщи "Франс прес".

"Ройтерс" отбелязва, че по принцип Камарата на лордовете одобрява законопроекти по-бавно. Според депутата от управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, който също е участвал във внасянето на текста, обаче проектът има огромна подкрепа в горната камара на парламента. Ако Камарата на лордовете одобри закона, за да влезе той в сила, е необходимо да бъде утвърден от кралица Елизабет Втора - нещо, което е формалност. Това може да стане още тази седмица. За да бъде отложен обаче Брекзит, ще е необходимо и единодушното съгласие на останалите страни - членки на ЕС.

Законопроектът бе внесен с цел избягване на потенциално хаотичен развод без споразумение. Във вторник Тереза Мей каза, че ще иска ново кратко отлагане на Брекзит след 12 април, за да работи с лидера на лейбъристите Джеръми Корбин за прокарване на отхвърленото три пъти от Камарата на общините споразумение за развода, договорено премиера с Брюксел.

Купър заяви, че новият закон въпреки това е необходим, за да очертае ясна процедура при отлаганията на Брекзит. Текстът задължава премиера да търси одобрението на парламента за всяко забавяне и позволява на депутатите да предлагат различна продължителност на съответното отлагане.

"Може би от решаващо значение е, че (новият закон) ще покаже на ЕС, че (британският) премиер има подкрепата на парламента за това, което иска", заяви Ивет Купър по време на дебатите в Камарата на общините.

Тереза Мей каза, че ако не успее да договори единен подход с Джеръми Корбин, тогава британското правителство ще предложи редица варианти за бъдещите отношения с ЕС и ще ги подложи на гласуване в парламента.

Във Великобритания е много необичайно законопроект, който не е предложен или подкрепен от правителството, да бъде одобрен от парламента, отбелязва още "Ройтерс". Кабинетът изрази безпокойство както по повод според него многото слабости в текста, така и защото той създава прецедент.

Според говорител на британското правителство, ако законът бъде приет, ще постави строги ограничения върху възможностите на правителството да договори забавяне на Брекзит.

Подкрепящият Брекзит депутат консерватор Бил Кеш нарече законопроекта "конституционна революция".

Камарата на общините отхвърли на три пъти договореното от Мей споразумение за развода с Европейския съюз - на 15 януари, както и на 12 и на 29 март. Така не бе изпълнено условието на ЕС, който се бе съгласил Брекзит да бъде отложен за 22 май, ако долната камара на британския парламент одобри сделката на Мей до края на миналата седмица. Сега Великобритания трябва да напусна съюза без споразумение до 12 април, ако не предложи на Брюксел алтернативни варианти.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/04/04/3414544_s_1_glas_razlika_britanskiiat_parlament_odobri/

Hatshepsut

Британските депутати одобриха Мей да поиска удължаване на Брекзит до 30 юни


Британските депутати одобриха днес плана на министър-председателя Тереза Мей да поиска удължаване на излизането на Великобритания от Европейския съюз до 30 юни, съобщи БТА, като цитира "Ройтерс".

Това стана, докато тя се опитва да постигне компромис с опозиционната Лейбъристка партия да прокара в парламента предложеното от нея споразумение с ЕС за Брекзит.

Депутатите гласуваха с 420 гласа и 110 против предложението на правителството. То беше принудено да поиска това гласуване, след като парламентът прие закон вчера, с който си даде правомощие да контролира и променя плана на Мей да поиска удължаване на преговорния период за срока на Брекзит за втори път.

Преговорите с лейбъристката опозиция за излизане от безизходицата с Брекзит ще продължат след утрешната европейска среща на върха за Брекзит, съобщи правителството, с което излъчи сигнал, че засега няма резултат от преговорите, съобщи "Франс прес".

Правителството нарече преговорите конструктивни и подчерта в комюнике, че "двете страни са се разбрали да се срещнат отново в четвъртък, след срещата", посветена на Брекзит.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/04/09/3417277_britanskite_deputati_odobriha_mei_da_poiska_uduljavane/