Български Националистически Форум

Родово наследство => Археология => Topic started by: Hatshepsut on 01 September 2018, 21:54:58

Title: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 21:54:58
Тази информация е от 2011г.

Откриха двореца на император Константин

(https://www.dunavmost.com/snimka/201508/728_416/83ccf8a8d0244e8daca1cdb085e290ab.jpg)

Дворецът на император Константин (307-337 г.) може да влезе в метростанцията до Ларгото. Археолозите все още правят проучвателни разкопки. Налице обаче са всички шансове, точно под площада около църквата "Света Неделя" да се намират най-ценните доказателства, че на това място е бил палатът на първия християнски император.
Министърът на културата Вежди Рашидов и столичната кметица Йорданка Фандъкова представиха вчера последните открития на археолозите. Уникална жилищна сграда и църква от IV век са последната сензация, излязла от недрата на София. Добре запазената сграда е принадлежала на знатен гражданин на Сердика, обясни археологът от БАН Марио Иванов. В постройката има баня, двор и пекарна. Най-ценното откритие обаче е 30 кв. м мозайка. Такава площ, запазена с всички орнаменти, се открива много рядко, досега се намираха само отделни части, коментираха експерти. Освен геометричните фигури в мозайката е запазен и герб - радиално разположени сегменти от кръг, около които е оформен стилизиран венец. Освен добре запазена сграда археолозите откриха и останки от съдове и други предмети на бита на древните софиянци.
Легендата говори, че южно от разкопките под Партийния дом има цял римски басейн, който е бил открит при строителството му и все още е заровен под сградата. Има и сведения, че още много древни руини лежат под Министерския съвет и Президентството. 
Император Константин често е употребявал израза "Сердика е моят Рим". Построяването на най-старата църква в града "Св. София" едва ли е станало без неговото одобрение и подкрепа. Той дори искал да премести столицата на Източната римска империята от Рим в Сердика, но по-късно избира стратегическото положение на Византион (Константинопол). По-късно в ХIII век върху това, което е оцеляло от двореца на Константин българският Севастократор Калоян вдигнал своите палати. Разкопките започнаха през миналата година, през 2011 г. ги продължаваме, обясни столичната кметица Йорданка Фандъкова. Историците предполагат, че сградата е била раннохристиянска базилика. Вероятно става дума за епископската базилика на Сердика. "Бях общински съветник, когато се строяха Халите и отдолу излезе централният вход на Сердика и Средец, който бе затрупан с чакъл от предишните кметове на София. Фандъкова е първият кмет, който се осмели да открие уникалния сам по себе си подземен град. Няма такова чудо като това", каза на представянето министър Вежди Рашидов. "С цялата разкрита археология метростанцията ще стане изключително красива", допълни Фандъкова. Тя подчерта, че е осигурено финансиране за подземния музей, благодарение на това, че общината работи съвместно с Министерството на културата. 16 млн. лева по оперативна програма "Регионално развитие" са предназначени за довършване на обекта.

standartnews
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 21:55:39
Тази информация е от 2011г.

Нови находки в центъра на София

Монументални останки, големи участъци от крепостна стена, кули и части от антични улици е открил само са 3 дни екипът на археолозите Снежана Горянова, Илиана Борисова и Андрей Аладжов близо до Западната римска порта в центъра на София.

Монументални останки, големи участъци от крепостна стена, кули и части от антични улици е открил само са 3 дни екипът на археолозите Снежана Горянова, Илиана Борисова и Андрей Аладжов близо до Западната римска порта в центъра на София.

Българо-американски екип пък снима филм за разкопките в сърцето на българската столица. Археолозите работят по проект, който се реализира с финансовата подкрепа на Програма ,,Култура" на Столична община.

За втори път започват разкопките край Западната римска порта, след като археолози са работили от 1975 до 1980 г., когато разкопките са прекратени. Това съобщи археологът Илиана Борисова, която заедно с колегите си даде пресконференция на мястото на Западната римска порта.

През последните години останките от Улпия Сердика бяха превърнати в приют за бездомници и наркомани, но отново започват сериозни проучвания на един от най-важните обекти на римското и средновековно минало на София.

Сред останките от римския град експертите са открили надписи на крепостната стена от времето на императорите Марк Аврелий и сина му Комод, обясни Илиана Борисова. Надписите дават увереност на археолозите да ги датират към периода от втората половина на II век. Намерени са и части от сгради, свързани с охраната на крепостната стена, изградени от тухли и споени с хоросан.

В процеса на работа археолозите са се натъкнали на останки от две жилища от началото на IX век, обясни Андрей Аладжов. Датировката е потвърдена от специфичната керамика и печки, които са открити в жилищата. Андрей Аладжов посочи, че известно от писмените извори е, че през тези места са минали и двата похода на хан Крум (803-814) на югозапад – съответно през 809 и 811 г. Открити са и части от каменно стълбище, което води до северната кула на Западната римска порта.

Главните улици на съвременна София - булевардите "Тодор Александров" и "Мария Луиза" и нейното продължение ,,Витоша", са разположени върху старите главни улици на римска Сердика – "Cardo Maximus" и "Decumanus Maximus". Те са били основни улици и вход за римския град, уточни още Аладжов, а Западната порта е била една от отправните точки.

4-5 века по-късно основните сгради на властта - Съдебната палата, Министерски съвет и Президентството, са разположени на същото място.

Продуцентът Степан Поляков изтъкна, че подобни находки са особено интересни и трудно могат да бъдат открити в Лондон или Париж.

Снежана Горянова изрази надежда, след като бъдат разкрити всички находки, те да бъдат консервирани и експонирани така, че да станат част от останалите разкопки от Сердика. Горянова посочи, че на мястото не са открити много находки от периода на Османското владичество и Възраждането, но са намерени множество предмети от първите десетилетия на 20 век.

Археолозите посочиха, че финансирането на разкопките е изцяло от Столична община, която за една година (до 15 декември тази година) дава 38 хил. лв. Екипът се надява разкопките да станат част от съвременен музей на открито, който да спомогне за това София да стане Европейска столица на културата през 2019 г.

За консервацията и експозицията на находките ще са необходими няколко години, обясни Снежана Горянова. Тя посочи, че обектът се намира на 4 дка. площ. Около една шеста от него обаче влиза в частен имот. За да се пристъпи към консервация на откритията, първо е необходимо да се изчистят тежестите по отношение на собствеността.

Столична община не може да обезщети собствениците на имота и за това е необходимо съдействието на държавата, обясни директорът на общинско предприятие ,,Стара София".

Археолозите обясниха, че са писали писмо до министерството на културата, за да искат съдействие от ведомството, но отговор все още няма и обясниха, че тази процедура изисква време.

Филм ,,Западната порта на Източната Римска империя" снимат съвместно продуцентите Степан Поляков от България и Джонас Толкингтън от САЩ. Поляков припомни, че за няколко месеца филмът, сниман за Сердика, е гледан общо над 270-280 хил. пъти и допълнително е довел хиляди туристи в София. Той изрази надежда и филмът за Западната порта да има същия ефект.

Джонас Толкингтън посочи от своя страна, че историческото минало е изключително интересно и не трябва да се забравя. Той каза, че това го мотивира да участва в продуцирането на филма.

http://news.ibox.bg/news/id_1204348420


Cardo Maximus и Decumanus Maximus са двете главни улици в градовете на Римската империя. Cardo Maximus е с ориентация север-юг, а Decumanus Maximus е с ориентация изток-запад.
По-малките, успоредни на тях улици, се наричат съответно cardines и decumani. Те разделят териториятa нa града на квартали - insulae
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 21:56:26
Тази информация е от 2012г.

Откриха римска мозайка при Западната порта на Сердика

(https://webnews.bg/uploads/images/84/5384/95384/orig.jpg?_=1447013667)
Снимка: © wtv

Многоцветна подова мозайка от римската епоха разкриха археолози при Западната порта на Сердика.

Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери хода на разкопките заедно със зам.-кмета по култура Тодор Чобанов, предаде БТА.

Ръководители на втория етап от проучването са д-р Илиана Борисова и д-р Андрей Аладжов. Мозайката с площ от около 40 кв. м се намира в монументална сграда, разкрита за първи път в периода 1975 -1980 г. при първото археологическо проучване на обекта, което остава незавършено.

Фандъкова посочи, че вероятно става въпрос за една много голяма базилика, която сигурно продължава и под улица "Вашингтон".

Това означава, че археолозите ще продължат своята работа и под улицата, за да бъде разкрито богатството на София.

Според кмета е изключително важно да съхраним това, което откриваме, и да можем да го експонираме в рамките на градската среда.

http://news.ibox.bg/news/id_32918359
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 21:58:10
Тази информация е от 2013г.

Откриха Слатинска Мадона на 8000 г.

(https://static.standartnews.com/storage/thumbnails/inner_article/6715/4124/1888/e424d4d0352f62873ff6b1f039f16a85.jpg)
Снимка: Столична община

София. Мраморна женска статуя на близо 8000 години откриха археолози при разкопките на неолитното селище в столичния квартал "Слатина". "Статуетката е израз на култа към Богинята Майка, но е уникална, защото от времето на неолита не са откривани пластични изображения от мрамор", обясни проф. Васил Николов, ръководител на обекта. Това според него показвало, че древните жители на Слатина са достигнали до високо културно развитие. Статуята е била сравнително голяма - над 20 см.

От средата на октомври археолозите отново започнаха да копаят на мястото на съществувалото от началото на шестото хилядолетие преди Христа неолитно селище край Слатинската река. То е най-старото и най-голямото на Балканите. Проучванията му започват през 1985 г., а последните разкопки са били през 1997 г.

Тази година археолозите разкриват голямо помещение със зърнохранилище и куполна пещ за хляб, както и много каменни и костни сечива. По времето на неолита древните земеделци не са познавали металите. Ценни са и откритите керамични рисувани съдове.

"Всички находки ще бъдат изложени в Музея на София, който ще заработи през май догодина", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети разкопките.

https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/otkriha_slatinska_madona_na_8000_g-213614.html
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 21:58:58
Тази информация е от 2013г.

Най-старият кисел хляб в Европа е печен в праисторическото селище на терена на столичния квартал

Археолози намериха лимец на 8000 г.

В късната есен намираме проф. Николов и неговия екип на обекта, за съществуването на който подсказва само билборд на бул. "Шипченски проход". Наложило се е първо да разчистят обраслия с шубраци терен. Сега разкриват останки от опожарена неолитна къща, разположена на 40-50 кв. м площ. Вече се виждат очертанията - дупки от забити в земята дървени колове подсказват къде са били изградените от плет и глина стени.
Свален е дебел почвен слой с останки от по-нова къща, от която в момента се вижда само пещта - куполна, оформена от камъни и специална замазка. На сантиметри от нея вече се показва и най-горната част от пещта на по-старата къща. След дни, ако дъждът не им изиграе лоша шега, учените ще разкрият и нея. Бързат не само заради студа, а и защото вече личат кръглите очертания на осем зърнохранилища - доста големи (диаметърът на единия съд е около 90 см), те са били вътре в къщата.
Обикновено в тази част на неолитните жилища учените намират и хромелни камъни, с които е смилано зърното. От камъните засега няма следа, но пред очите ни един от работещите в експедицията студенти изважда изгоряло зърно. Не се учудват. В разкритата преди години най-голяма къща (118 кв. м) от праисторическото селище Слатина са извадени 225 кг зърно - лимец с примеси от бобови култури като леща и секирче.
"Брашното от такава смес бухва само, сякаш му е добавена мая - усмихва се проф. Николов. - Дълго време се пишеше, че през желязната епоха, някъде около 1100 г.пр.Хр., се появил т.нар. кисел хляб в Европа, а се оказа, че още през 6-о хилядолетие пр.Хр. той се е месел тук. Фактически първият кисел хляб на Стария континент е регистриран в Слатина. Сега очакваме анализа на нашия специалист по ботаника и ще знаем точния състав на намереното зърно."
В югоизточния ъгъл на обекта ясно личат и бели следи, вероятно от лежанките. Учените обаче тепърва ще трябва да си отговорят къде е бил входът към къщата и дали в нея е имало допълнително огнище. "За праисторическите хора е било голямо нещастие да им изгори къщата, но за нас е щастие, защото всичко се вижда така, както е било - продължава археологът. - Когато къщата е била пред рухване, те са изнасяли всичко отвътре, затова днес намираме там малко предмети. Докато при опожарената цялата покъщнина е по местата си и можем да градим по-достоверни представи за обитателите."
Около 100 са находките от тази година, допълва Емилия Сиракова, зам.-ръководител на експедицията, и подрежда най-интересните от тях. Най-малката е забележителна - мраморно мънисто с диаметър 4-5 мм. Как е пробита идеалната му дупчица в средата, не знаем. Учените обаче знаят цената на фрагмента от мраморна статуетка на Богинята майка - безценна е. Краката и горната част от тялото липсват, но запазеното подсказва, че това е най-голямата подобна фигурка от неолита.
"Като имаме предвид пропорциите от вече познати пластики, намерени тук, можем да предположим, че е била висока 26-27 см. През тази епоха акцентът е върху ханша, т.е. възпроизводствената част на женското тяло, а от кръста нагоре фигурата е съвсем малка. Ако има глава, тя е абсолютно табу, никакви портретни черти. Богинята майка не е позната, тя няма допир с хората", обяснява проф. Николов.
Пещите са големият извор на информация за живота в неолитната къща. Нищо ново под небето от 8000 г. насам - принципът на съвременните акумулиращи печки идва именно оттам. Правени са така, че едновременно да пекат хляба и да отопляват цялото жилище. В долната им част има големи камъни, около тях е изграждан подиум, за да се поддържа топлината задълго в дома.
И още нещо любопитно - неолитните къщи са строени на метър-два една от друга. Всичко е било вътре, а отвън - никакви дворове, обори и кошари. Имало ли ги е и къде са били, никой не знае. Но ако един ден се възстанови поне най-голямата къща, известното за историята на неолитното селище Слатина ще се облече и във видима форма.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2456363


Къща на около 8 000 г. открита в столичния кв. "Слатина"

(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/871/Image_2459871_126.jpg)
Проф. Васил Николов

В раннонеолитното селище в столичния кв. ,,Слатина" е открита къща на възраст около 8000 години. Това каза пред Фокус археологът проф. Васил Николов, който отговаря за разкопките на неолитното селище.
,,Има достатъчно овъглено зърно, за да вземем проби, и да изследваме къщата. Става дума за постройка от самото начало на заселването на хората на мястото на днешна ,,Слатина", а ,,Слатина" е най-ранното селище на територията на София. Къщата принадлежи именно на този хронологически хоризонт на най-ранните постройки в Софийското поле. В началото на съществуването на селището, са били построени много къщи, и ние попаднахме на една от тях, която е изгоряла при пожар. Със сигурност пожарът е бил доста неприятен за обитателите на къщата, защото ги е оставил без жилище, но пък е благодатен за археолозите, защото запазва постройката във вид, който може да бъде реконструиран", заяви проф. Николов.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева
Попадайки, на тази къща очаквахме да имаме информация за интериора й, за начина на строителство, както и се оказа впоследствие. Не сме проучили къщата изцяло, затова не може да се каже точно колко е голяма, но може би е около 60 кв. м. Много е вероятно да се окажат две малки къщи - една до друга, с обща стена. Всяко от двете помещения има сходни като вид съоръжения. Къщите тогава, включително и тази, са били строени от плет, измазан с глина.
Имало е набити стълбове, които са изплетени с лескови или върбови пръчки. След това тази конструкция с височина над 2 метра е била омазвана. Покривът, който също бил от дървена конструкция, е бил покрит със слама или тръстика. В двете помещения, които сме открили, има по една куполна пещ, акумулираща топлина, в която са приготвяли хляба и храната. Пещите са направени с изключителна техника, с дървена конструкция, около, която е измазано с глина и така е направен куполът", каза проф. Николов.
,,Има зърнохранилища, в едно от помещенията те вече са десет, представляват цилиндрични съдове на пода на къщата, и са били пълни със зърно. Зърното е овъглено от пожар, и може да бъде изследвано от специалистите. В едно от хранилищата се вижда леща в значително количество. По пода на двете помещения има паднали керамични съдове, включително и един украсен, орнаментиран с бяла боя, характерен за 6-ото хилядолетие преди Христа, от когато датира и това жилище", заяви проф. Николов.
По думите му - археолозите са намерили и останки от дървен одър.
,,Самият факт на намирането на толкова голяма и изгоряла къща от преди 8000 години е достатъчно интересен, и е достатъчно свидетелство за високата материална култура и уменията на най-ранните земеделски скотовъдци по българските земи, да строят масивни къщи", посочи още професорът.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2459870
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 21:59:54
Тази информация е от 2014г.

Квартал на 8000 години в София

Уникален неолитен парк с археологически находки и къща на 8000 години ще има след две години в столичният район ,,Слатина". Точно на това място са живели първите скотовъдци и земеделци в Европа, които са дошли от Предна и Мала Азия.
,,Няма столица в Европа, в която да има разкрити археологически структури на 8000 години", похвали се кметът на София Йорданка Фандъкова, докато разглеждаше раннонеолитното селище. През тази година от бюджета на общината са заделени около 95 000 лв. за разкопки.
Идеята на общината е през следващите две години да продължат да се правят проучвания, а през това време да се направи проект за излагането на находките. Така уникалното за Европа селище ще се превърне в парк, в който учениците да провеждат на открито уроците си.
Там ще остане и уникалната къща на 8000 години. ,,Тя е била на площ от 170 кв. м или по стандартите днес това си е един 4-стаен апартамент", обяснява ръководителят на разкопките проф. Васил Николов. Стените на жилището на места достигат 30 см дебелина, изградени са от върбов плет, измазан от двете страни с глина, а покривът е бил покрит със слама.
За съжаление, 90 на сто от праисторическото селище в ,,Слатина" е разрушено при строителство. Селото е било огромно за времето си ­ - 80 декара. Заради строежа на комплекса ,,Червено знаме" и на линията на трамвая по ,,Шипченски проход" обаче голяма част от него вече не може да бъде проучена.
Сред находките са инструменти, хромелни камъни за мелене на зърно, тъкачен стан, както и две пещи. В хранилищата за зърно и до днес са се запазили овъглен лимец и леща - ­ културите, които жителите на селището са отглеждали. Лимецът, познат като дива пшеница, е бил много популярен сред древните и по-късно са го използвали и траките.
Зърното е овъглено, защото цялата къща е била разрушена при пожар. Той създал много проблеми на собствениците й, но пък днес помага на археолозите да разберат как са живели предците ни. Пожарът е съхранил на място следи от цялото обзавеждане на къщата. Освен пещите и съдовете, има и следи от дървен одър.
Миналата година там беше направено световно откритие ­ - смятаната за най-старата в света мраморна фигура на богинята майка. Статуята на Слатинската Венера е от началото на VI хилядолетие пр. н. е. и ще бъде изложена в Музея за история на София, редом до каляската на Мария Антоанета и автомобила на цар Фердинанд.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=26589
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 22:01:30
Тази информация е от 2014г.

Скелети на 7 века откриха насред София

Археолози откриха шест човешки скелета в източния некропол на античния град Сердика. Това стана по време на археологическото проучване, което екип от специалисти от Музея за история на София извършва от седмица на метри от пилоните до църквата ,,Света София". Преди два месеца Столичният общински съвет гласува на това място да бъде издигнат паметник на цар Самуил във връзка с навършването на 1000 години от трагичната му смърт. ,,По закон е задължително, когато има строителство в района на античния град, да се направи основно археологическо проучване", разясни за ,,Преса" директорката на музея Надежда Кирова.

Скелетите били открити само на 70 сантиметра от повърхността. Според специалистите предварителните проучвания показват, че те принадлежат на хора, живели по тези места около XIV век. Всички били положени в гробна яма с главата на запад, което означава че са християни. ,,Не е ясно дали са били в ковчези, защото от тях обикновено остават гвоздеите, а такива не бяха намерени", разясни Надежда Кирова.

Археолозите ще продължат да проучват находките и през тази седмица. На място е извикан и антрополог. Неговата задача е да определи пола, ръста и възрастта, на която са починали. След това костите ще бъдат отнесени в Националния музей по антропология за допълнителни изследвания.

Директорката на музея каза, че не очакват да намерят още скелети, тъй като вече е бил проучен целият периметър на мястото, на което ще бъде издигнат паметникът на Самуил. Надежда Кирова подчерта, че целият район около църквата ,,Света София" и храм-паметника ,,Александър Невски" е бил традиционно място за погребения и не са изненадани от находките. Само под базиликата ,,Света София" археолозите открили преди време 100 гроба от началото на III до средата на V век. От тях 50 са експонирани в подземния археологически музей, който беше открит миналата година в базиликата.

pressadaily
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 22:02:22
Тази информация е от 2015г.

Откриха съкровище от 2976 монети на 19 века

(https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/318/Image_4962318_302.jpg)

Уникално съкровище от 2976 сребърни монети от I - II век са открили преди 2 седмици археолозите, които проучват пространството под пл. "Св. Неделя" в София. Най-голямата монетна находка, намирана досега при разкопки, беше представена в петък от кмета на София Йорданка Фандъкова и археолога Снежана Горянова от Националния археологически институт с музей при БАН.

Съкровището е от римски денарии, поставени в керамично гърне с капак. Било е скрито в тайник под пода на една от античните обществени сгради. Монетите са събирани повече от век, вероятно от 3-4 поколения. Засега най-ранната е на император Веспасиан (69-79 г.), а най-късните - на император Комод (177-192 г.). "Има монети на поне 9 императори и 4 императрици от 4 династии. Те са подбирани внимателно, защото до момента не сме засекли монети от една и съща серия", разказа доц. Дочка Аладжова. По думите ѝ съкровището дава огромна историческа информация, защото доскоро се е смятало, че Сердика става град при император Траян. Монетите и разкопките при ларгото обаче доказват, че градът е по-ранен. Ако се обърне в злато, съкровището би тежало 500 г. Събраната сума е била сериозна за времето си, защото дневната надница на един нотарий в Римската империя бил 10 денария.

Съкровището не е анонимно. Принадлежало е на Селвий Калист. За това свидетелства надпис с името върху гърнето. Той е бил римски гражданин от гръцки произход, което показва фамилията.

"Очевидно става дума за член или глава на една от големите и знатни фамилии в Сердика. Скрито е между IV-VI в. в една от обществените сгради, която е била сериозно охранявана. Не е ясно каква е била причината - дали военна опасност, или по някаква причина собственикът му е отпътувал и не се е върнал повече", обясни зам.-кметът по култура и образование д-р Тодор Чобанов.

Инвестирали сме близо 8 млн. лв. в разкриване на културно-историческото наследство на града. Разкопките под пл. "Св. Неделя" ще продължат още месец, а догодина ще е вторият етап, каза Фандъкова.

Съкровището ще бъде изложено в Музея за история на София, след като приключи проучването му.

https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962303
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 22:03:17
Тази информация е от 2016г.

Археолози откриха в София най-големите постройки в Европа от времето на неолита

(https://novini.bg/statics/uploads/news_pictures/2016-26/big/arheolozi-otkriha-v-sofiq-naij-golemite-postroijki-v-evropa-ot-vremeto-na-neolita-384764.jpg)

Археолози под ръководството на чл.-кор. проф. Васил Николов от Националния археологически институт и музей на БАН откриха в София най-големите постройки в Европа от времето на неолита. Продължават археологическите разкопки на неолитното селище Слатина в София, финансирани от Столична община. Това се посочва в съобщение до медиите, изпратено от Васил Николов. В последните дни археолозите попадат на останките от две изгорени къщи с неочаквано големи за тази епоха размери - дължината им надхвърля 20 метра. Засега на Балканите, а с това и в Европа, от това време не са открити толкова големи постройки, които са ново потвърждение на тезата, че в днешните български земи се е развивала първата европейска цивилизация. Новите радиовъглеродни дати потвърждават възрастта на селището, определяна и досега на пълни 8000 години. Върху глинените подове на най-ранните неолитни къщи са разчистени останки от куполни пещи и много керамични зърнохранилища, пълни с голямо количество овъглено жито /лимец/, ритуални съоръжения, много керамични съдове и други предмети, изгоряла дървесина. Отдолу под къщите се очертава част от дълъг дъговидно извит ров, който вероятно е затварял "магически" кръг около това най-ранно праисторическо селище в Софийското поле. На това място Столичната община и БАН предвиждат изграждането на парк с възстановени в реални размери праисторически къщи, в които деца и възрастни да могат да "влизат" в ежедневието на неолитните земеделци и скотовъдци.

https://www.novini.bg/ (https://www.novini.bg/news/362588-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0.html)
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 22:03:52
Днешните български земи са част от първата европейска цивилизация

През 1985 година археологът Васил Николов започва проучвания на неолитното селище в софийския квартал Слатина.

Поводът – нарушен е културният пласт на древното поселение заради строителството на трамвайна линия. И на третия ден попада на останките на просторна къща, която проучва в рамките насезона. ,,Тогава тя се оказа най-голямата къща в Европа за VІ-ото хилядолетие преди Христа.

Още с началото на изследванията стана ясно, че раннонеолитното селище в Слатина е много интересно" – отбелязва днес проф.Николов, който и през този сезон работеше там. Според него, в този район се е развила част от първата европейска цивилизация.

Това става с идването на население от Предна Азия – земеделци и скотовъдци. Причината да се заселят тук е най-вероятно в неблагоприятни климатични промени в края на VІІ-ото и началото на VІ-ото хилядолетие, съобщава БНР.

Преследвани от тези промени, те поемат през Егейско море към Балканите, към долината на Струма преди всичко, на Места, на Вардар – разказва археологът. – И така проникват в Централните Балкани. След това и в Източните Балкани, не бива да пропускаме и Тесалия в Северна Гърция.

В този регион с течение на времето след заселването, т.е в рамките на VІ-ото и V-ото хилядолетие, се развива култура, която е определяна като първата европейска цивилизация. Именно тук културата на тези хора се променя, адаптира се към местните екологични условия. Тя вече е много по-различна от тази, която се изгражда по същото време в Мала Азия.

Така, особено през каменно-медната епоха, в днешните български земи възникват много интересни центрове. Сред тях например е Провадия – най-старият солодобивен център в района на Варненските езера. В този район е и прочутият халколитен некропол с най-старото технологично обработено злато в света. Той разкрива и добре развита социална организация.

За първи път в Европа се наблюдава толкова йерархизирано общество, отбелязва проф. Николов. Ето как със заселването на Балканите в края на VІІ-ото и началото на VІ-ото хилядолетие постепенно започва да се развива първата европейска цивилизация. Днешните български земи са част от нея.

За какви умения на древното население свидетелстват артефактите, открити в Слатина?

Хората са земеделци и скотовъдци, но това, което откриваме, и това, което ни изумява в сравнение с други селища от това време, е високоразвитата архитектура. Беше удивително през 1985 година, когато открих тази постройка, за която стана дума, на площ 117 кв. метра. Това наистина учуди специалистите, тя е изучавана в курсовете по праистория в много европейски и извъневропейски страни. Тази година обаче сред останките на най-ранното селище на това място, установихме две постройки, които са по-големи от тази, за която говоря.

Едната е изцяло проучена, има площ над 140 кв.метра. Другата е по-голяма, но малки части от нея, все още остават в непроучени участъци. Тя сигурно ще има площ поне около 160 кв.метра. Изумително е, че в края на VІІ-то хилядолетие, т.е преди повече от 8 хиляди години, че тези хора са имали такива умения. Те са строили с дървени стълбове, с конструкция с глинен разтвор, с много сложен двускатен покрив, който е важен за запазването на сградата.

Една от тези сгради, които проучихме през тази година, е с три равностойни помещения, всяко от които има куполна пещ, площадка за приготвяне на храна, каменна мелница и много зърнохранилища. Те са пълни с овъглено зърно. Това е в резултат от пожара, в който къщата е изгоряла.

Според археолозите причините за пожара могат да бъдат социални, религиозно-митологични. Двете къщи, проучени през този сезон и тази от 1985 година са от едно и също селище. И трите са изпечени от преднамерен пожар. Разстоянието между тях е около 30-35 метра. Възможно е в неразкопаното общо пространство между тях да се окажат още два или три големи дома, най-вероятно също жертви на пожар.

Както посочва проф.Николов, има идея, която може да бъде осъществена със съдействието на Столичната община и БАН. Става дума от запазените части на древното селище да бъде изграден праисторически парк. Може да се започне с възстановяването едно към едно в реални размери на голямата къща, проучена от него през 1985 година. Искам да я възстановим така, както тя изглежда от събраната информация по време на проучванията.

Да не се допускат измислици. Иска ми се тук да идват деца, да видят праисторическата къща и други постройки в автентичния им вид, да влизат вътре, да видят куполна пещ, каменна мелница, дървени лежанки, зърнохранилища. Да вземат в ръцете си каменни сечива. Да добият представа за архитектурата и материалната култура на праисторията, да знаят, че българските земи са били в центъра на европейската цивилизация...

novinar bg
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 22:04:34
Откриха източния некропол на антична Сердика

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.chernomore.bg%2Fmedia%2Ffiles%2Farticle%2F640x360%2Fa26%2Fa269ccff433f686d12d2bd66cead1926.jpeg%3F77&hash=9e87e1e90610823991608c97c622291110bb7b69)

Строеж на мястото на старото кино Сердика в центъра на София разкри източния некропол на антична Сердика. Освен 6 фамилни гробници и още 20 ямни погребения, разкритията свидетелстват за едно вандалско отношение към некропола при строежа на новите сгради от миналия век.

Източната част на източния некропол на Сердика. За археолозите няма изненада. Знаят горе долу очертанията му. Но са смутени от друго. И шестте фамилни гробници, на които попадат ,са вандалски разрушени. Но не в античността.

Юлиян Мешеков - р-л на археологическите разкопки: "Намираме ги почти на ниво основи с много малка част запазена във височина, защото са били най-вероятно унищожени при строителство през 50-те, 60-те години когато са подравнявали терена и всичките са отрязани на едно ниво."
И тук ясно личи - горният свод при изравняването е паднал и върху него е натрупана пръст с боклуци и части от скелети. Иначе в самите гробници археолозите не откриват нищо. Те са датирани 4-6 век, ранно християнски период, когато не са били оставяни гробни дарове. Но няма и останки, което означава че през вековете са били обект на посегателства. Човешки останки, учените все пак откриват съвсем неочаквано, в 23 непокътнати ямни погребения между гробниците.

Юлиян Мешеков - р-л на археологическите разкопки: "Като това погребение, което както виждате е изцяло с от костен материал."
- Това погребение е до фамилната гробница горе долу по едно и също време. Как си го обяснявате преди въглеродния анализ?
Юлиян Мешеков: "Точно това не мога да си го обясня, тъй като нямаме никакъв инвентар в тях, абсолютно никакъв нито накит, нито пръстен, нито обица, нито коланна апликация, дори керамика няма на обекта."
Затова кости от тук ще бъде изпратени за въглероден анализ в Австрия. Времето на погребенията може и да хвърли светлина за историята на мястото, което вече е проучено почти докрай. А дали разбитите гробници ще се съхранят или бъдат затрупани от новия строеж - предстои да се решава.

http://news.bnt.bg/bg/a/pri-izkopni-razkopki-za-streozh-otkrikha-iztochniya-nekropol-na-antichna-serdika (http://news.bnt.bg/bg/a/pri-izkopni-razkopki-za-streozh-otkrikha-iztochniya-nekropol-na-antichna-serdika)

Снимка: http://www.chernomore.bg/bulgaria/2017-04-04/antichen-nekropol-iznikna-pod-stroezha-na-hotel (http://www.chernomore.bg/bulgaria/2017-04-04/antichen-nekropol-iznikna-pod-stroezha-na-hotel)
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 22:05:06
Втори археологически парк отваря врати в София

(https://1.bp.blogspot.com/-gCn6oN5CIGk/WW-l5mHVU6I/AAAAAAAAAps/ErREg6OAwM0Yw14Cz2Xon6db_P12FDIiQCLcBGAs/s640/apartament.jpg)

София ще се сдобие с втори археологически парк. Това обеща днес пред журналисти столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Обектът ще бъде разположен в раннонеолитното селище в ж.к. ,,Слатина" и ще се разпростира на площ от няколко десетки декара. От години проучванията в района се извършват от екип учени от Националния археологически институт с музей – БАН, ръководени от чл.-кор. Васил Николов.

По думите на Фандъкова проектът ще бъде малко по-различен от Западната порта.

,,Този археологически парк освен експонирането на археологически останки и паркова част, ще има и посетителски център, така че да може групи и особено деца и ученици от София да идват тук и да се запознават с историята на своя град и на земите, на които той е построен", допълни кметът.

Тя заяви, че около 300 000 лв. досега е инвестирала Столична община в археологическия обект през последните 5 години.

,,Ще продължаваме до тогава, докогато е необходимо, за да можем да разкрием цялото наследство, да го експонираме и да може да го виждат както софиянци, така и гостите на столицата", отбеляза градоначалникът на столицата.

Фандъкова поясни, че туристите, които идват в столицата познават добре централните обекти, най-вече от Римския период. ,,Надявам се, че с научните постижения на проф. Николов и екипа му все повече хора в Европа, ще научават и за този период, който показва, че от нашите земи тръгва важна част от европейската цивилизация", коментира Фандъкова и допълни, че за нея е изключително важна темата за разкриването на културно-историческото наследство.

От своя страна проф. Николов припомни, че селището е открито през 1985 г., когато при изкопа за трамвай № 20 случайно разрушават част от него. По думите му тогава екипът му е започнал разкопките, които са спрели през 1997 г. заради липса на средства. Работата е подновена през 2012 г. с финансиране от Столична община.

,,Селището принадлежи на късната праистория – времето между 6000 и 5500 г. пр. Хр. Това е време, което изисква много внимание, защото няма писменост и ние трябва от земята така да извадим информацията, че да можем да разкажем неговата историята. Това е времето на началните етапи на първата европейска цивилизация", каза още археологът.

(https://4.bp.blogspot.com/-PBVlxCODbGg/WW-nLS647VI/AAAAAAAAAp0/NHbL2qdqPeoM4_hazEtJygo244QyMdnvACLcBGAs/s640/Slatina%2B2015%2BMaika%2BBig%2B9%2BW%2BS.jpg)

"Тази година ние проучвахме останки от две постройки, две къщи", продължи професорът. Едната се оказа около 145 кв.м. – с пясък са маркирани дървените стълбове, с които е строена, стените са били измазвани с глина, покривната конструкция е била с вътрешни подпори. Тази архитектура е много различна от прародината на тези хора, които са дошли тук от предна Азия, но изведнъж преживяват нещо като иновативен шок и започват да строят по съвършено нов начин", смята проф. Николов.

Другата постройка, за която са смятали, че е изцяло проучена, се оказва нещо уникално и непознато за земите в Източна Европа - тя е с площ от около 300 кв.м., с 6 или 7 помещения, което е истинска архитектурна находка. Този комплекс от помещения вероятно е бил опожарен, навярно – преднамерено и в него се разкриват тайните на богата материална култура, обобщава изследователят. Във всяко помещение има пещ с купол, където се е готвило и се е печал хляба, а каменните мелници са до самите пещи, както и зърнохранилищата – в съседство.

http://www.kirilica.info/2017/07/vtori-arheologicheski-park.html (http://www.kirilica.info/2017/07/vtori-arheologicheski-park.html)
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 22:05:35
Професор от БАН със сензационни разкрития:
От България са тръгнали корените на европейската цивилизация


(https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201707/1500473922-5626218.jpg)

Оттук, от нашите земи са тръгнали корените на европейската цивилизация. Това заяви проф. Васил Николов, български археолог-праисторик, член-кореспондент и заместник-председател на БАН, който коментира последните открития този сезон в раннонеолитното селище в столичния квартал Слатина.
На импровизирания брифинг сред разкопките, който се проведе в сряда, бяха кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.
Раннонеолитното селище е открито в далечната 1975 г., но по различни причини, основно - финансови, не се разработва до преди 5 г., когато Столична община започва активно да помага на археолозите.
Според проф. Николов екипът е смятал, че тази година ще завършат проучванията, но се оказва, че обектът става все по-интересен. Селището принадлежи на късната праистория, времето между 6000 и 5500 г. преди Христа. Тогава няма писменост и става необходимо от земята така да се извади информацията, че да може да се разкаже историята на това време, което формира началните етапи на първата европейска цивилизация, добави той. Тя се развива през 6-то и 5-тото хилядолетие в Източните и Централните Балкани, включително и в днешните български земи.
"Тази година ние проучвахме останки от две постройки, две къщи", продължи професорът.
"Едната се оказа около 145 кв.м. – с пясък са маркирани дървените стълбове, с които е строена, стените са били измазвани с глина, покривната конструкция е била с вътрешни подпори. Тази архитектура е много различна от прародината на тези хора, които са дошли тук от предна Азия, но изведнъж преживяват нещо като иновативен шок и започват да строят по съвършено нов начин", смята проф. Николов.
"Другата постройка, за която са смятали, че е изцяло проучена, се оказва нещо уникално и непознато за земите в Източна Европа - тя е с площ от около 300 кв.м., с 6 или 7 помещения, което е истинска архитектурна находка. Този комплекс от помещения вероятно е бил опожарен, навярно – преднамерено и в него се разкриват тайните на богата материална култура", обобщава професорът.
Във всяко помещение има пещ с купол, където се е готвило и се е печал хляба, а каменните мелници са до самите пещи, както и зърнохранилищата – в съседство. Археолозите са се натъкнали на около 600-700 кг овъглено зърно, което е от голям научен интерес за палеоботаниците.
Проф. Николов показа предметите, които са открили през тази година. Сред тях има съд с външни орнаменти, които са видими. Намерените парчета от него дават надежда, че той ще бъде напълно възстановен. Трудно е човек да си представи, че този съд е на около 8 хил. години, с безупречна форма, правена на ръка и изваяни фризове като мрежа. Установен е и начина на приготвяне на хляб чрез смесване на пшенично и бобено брашно. Сред предметите има и малки фигурки, остриета на копия и др.
Проф. Николов разведе кмета на София и гостите до самите разкопки и показа очертанията на жилищните помещения.
"Очевидно е, че това няма да бъде края на финансирането на проекта на археолозите в Слатина", подчерта Йорданка Фандъкова.
"Ще трябва да продължим и следваща, и по следваща година - дотогава, докато проф. Николов каже, че това е краят", потвърди тя.
 

(https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/201707/1500483657-20117028-1511759668888016-3366439139926444853-o.jpg)

"Въпреки това имаме планове по-скоро да покажем това историческо богатство на публиката", продължи кметът.

Собствеността на терена е и на Софийска община, и на БАН, за което двете институции са подписали споразумение, за да се обединят усилията и на това място да бъде изграден Втория археологически парк. "На Западната порта е вече стартиран първия етап от Първия археологически парк", поясни тя.

(https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/201707/1500483658-20157086-1511759662221350-4428418533982971829-o.jpg)

Софийска община за последните 5 години е инвестирала в археологическия обект в Слатина около 300 хил. лв.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=94524 (http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=94524)
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 22:07:24
Откриха антични кръчми и магазини под ,,Света Неделя"

Магазини, служещи и за питейни заведения са открили археолози при разкопки на площад ,,Света Неделя" пред хотел ,,Балкан", известен като ,,Шератон", в центъра на София. Това съобщи д-р Веселка Кацарова от Националния археологически музей, след като кмета на София Йорданка Фандъкова провери работата по проучвания на централния площад.

В момента се изследва сграда, която най-вероятно е била една от обществените здания на Сердика, намирала се в централната зона на античния град. При тях са открити голямо количество керамика и монети от Римската епоха. "Сградата е от средата на втори век, когато Сердика получава статут на римски град. По време на Античната епоха тя е променяла статута си много пъти, като в османския период в нея откриваме и останки от турско жилище. Има останки и от водопроводи и антични канали. Изключително труден, интересен и динамичен обект", обясни д-р Кацарова.

Разкопките са започнаха през 2015 г. по проект на Столична община за цялостна реконструкция на площада, като финансирането е по програма "Култура". До момента от "Московска" 33 са вложили 340 хил. лв. в архитектурния обект.

Йорданка Фандъкова обясни, че целта на общината е да разкрият, запазаят и експонират богатото историческо-културно наследство на града. Открити експонати ще бъда изложени в Музея за история на София.

"В последните години само от бюджета на София сме отделили 3 млн. лв. за разкриване на културно-историческото наследство на София", каза градоначалникът. Тя е възложила големите реклами, които заграждат обекта да бъдат заменени от прозрачни пана, така че преминаващите и гостите на столицата да могат да виждат как се работи и какво е открито.

Главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че е готов със заданието за експониране на културно-историческото наследство заедно с оформянето на площада като пешеходно пространство. През септември предстои обществено обсъждане на заданието, изготвено от екип на Университета по архитектура, строителство и геодезия. "Площадът пред Св. Неделя е свързващо звено на пешеходните пространства на бул. "Витоша", Ларгото и по ул. "Съборна" до Градската градина, което ще освободим от автомобили", обясни Здравков.

https://www.youtube.com/watch?v=WuNijEv2MEU

http://kanal3.bg/ (http://kanal3.bg/news/59545-Magazincheta-i-krachmi-izskochiha-ot-razkopkite-na-ploshtad-Sveta-Nedelya-%2528SNIMKI-i-VIDEO%2529)
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 22:07:59
Намериха монетарницата на Сердика под пл. "Св. Неделя"

(https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/262/Image_6448262_302.jpg)

Монетарницата на Сердика, която е захранвала с пари Римската империя, се крие под пл. "Света Неделя". Вероятно тази функция е изпълнявала една от сградите, чиито останки разкри екип от археолози, начело с д-р Весела Кацарова от Националния археологически институт с музей при БАН. "Вероятно става дума заедно от подразделениятана монетния двор на Сердика, но засега това е научна хипотеза. Всъщност още при проучванията на проф. Магдалина Станчева през 70-те-80-те години на миналия век в едно от помещенията на голяма обществена сграда от втората половина на II век, която е под църквата "Св. Неделя", тя намира голямо количество шлака, глинени накрайници за духала и около 30 монетни ядра, които очевидно са свързани с монетопроизводство. През III век почти всички градове в Тракия са секли монети. Обикновено те са били с надпис на гръцки език на гърба и изображение на някое божество или забележителност от дадения град, а от другата страна е имало лик на императора, който е управлявал. Можели са да секат само бронзови номинали. След административната реформа от края на III - началото на IV век Сердика става една от имперските монетарници, която е захранвала с монети целия римски пазар. Тук са се секли бронзови, сребърни и златни монети. Освен в Сердика императорски монетарници е имало, разбира се, в Рим, Константинопол и Тесалоника (Солун). В едно от помещенията на сградата, която проучваме, също открихме глинени сукла, шлака и малко бронзово слитъче - заготовка за отсичане на монети. Затова предполагаме, че става дума за едно от подразделенията на монетния двор на Сердика. Засега това е научна хипотеза, която ще проверим чрез химическо изследване на разкритите от проф. Станчева находки и разкритите от нас предмети. Изследването ще се направи през зимата, след като приключим проучванията на терен", обясни д-р Кацарова.
Това обаче не е единственото откритие на учените през този археологически сезон. Оказва се, че животът на пл. "Св. Неделя" е кипял още преди 7000 години. Под останките от база за колона, предхождаща тези от римската сграда, археолозите откриват пласт с материали от петото хилядолетие преди Христа. В него са намерени останки от различни керамични съдове, които според проф. Васил Николов са от ранния халколит. "Това са първите данни за живот от тази епоха, които откриваме в рамките на укрепения римски град", подчерта д-р Кацарова. Иначе голямата обществена сграда от римско време, която учените продължават да проучват, е била преустройвана няколко пъти. При едно от тяхв източната част е имало магазини и питейни заведения. В сградата е имало и голяма тържествена зала с колони. Засега не е ясно какво точно е било нейното предназначение. Възможно е да става дума за част от термите на Сердика, работното помещение на управителя или градската базилика - голяма зала за събиране на много хора, в която са се извършвали различни сделки, нещо като съдебна палата. "Тази голяма обществена сграда е функционирала като средище на древна Сердика и е изпълнявала различни функции. Била е много представителна обществена сграда с централна зала с колонада. Иначе сред най-интересните находки е комплект пулове за игра, много подобна на днешната дама, която римляните много са обичали. Таблата и шахът се появяват по нашите земи едва в VII-VIII век, дотогава се е играела тази игра, включително и като хазарт. Има и още много монети, включително и нови екземпляри от откритото в предходните експедиции съкровище от около 3000 сребърни римски монети", каза зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов. До момента в археологическите проучвания на пространството под площада общината е инвестирала 300 000 лв. "Разкопките в зоната ще продължат до изпълнение на цялостната научна задача. Спасителни разкопки се предвиждат и за времето, когато ще започне реновирането на площада. Плановете ни са както досега да оказваме пълна подкрепа на колегите от БАН и екипа на д-р Кацарова. Една от идеите ни е, след като приключи работата по пл. "Св. Неделя", да започнем археологически проучвания и в градинката пред хотел "Рила", обясни доц. Чобанов.

(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/257/Image_6448257_302.jpg)

Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/6448254 (https://www.24chasa.bg/novini/article/6448254) © www.24chasa.bg (http://www.24chasa.bg)
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 22:08:53
Най-старото селище открито в столицата е на 8000 г.

То е открито през 1950 г. в квартал Гео Милев от строителни работници

(https://i.postimg.cc/rFZqnf2y/slatina.jpg)

Слатинското неолитно селище е датирано на възраст 8000 г. и се намира на ,,Шипченски проход" на територията на район Слатина в столицата. То е открито през 1950 г. в квартал Гео Милев от строителни работници, провеждащи изкопни работи. През 1958 г. се появяват съобщения и датировки на неолитно селище.

При обследване на изкопите за строеж в района на тогавашния студентския квартал (сега квартал ма БАН се откриват древни останки от жилища, изградени от омазани с глина колове, замазки на огнища и разнообразни лепени на ръка глинени съдове – неолитна селищна могила, разположена на левия бряг на Слатинската река. Тогава археолозите го датират от ІІІ-то хилядолетие преди Новата ера.

С натрупване на нови факти в резултат на спасителни разкопки през 1985 г. се разкрива, че Слатинското неолитно селище е разположено на 80 декара площ, а културните му пластове са с дълбочина 3 метра и разположени в 5 строителни хоризонта.

В резултат на натрупаните изследвания през 1987 г. селището е датирано 6000 години преди Христа (ранен неолит) и е най-старото селище на територията на София. В него са разкрити 9 къщи в успоредни редици, десетки каменни брадви и тесли, брусове, точила, стотици кремъчни ножове, стъргалки за кожа, пра-сърпове за жътва и косене, хромели, тежести за тъкачни станове, лъжички. Намерени са запазени погребения на млади хора.

http://sofia-news.bg/ (http://sofia-news.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82/)
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 01 September 2018, 22:09:19
Откриха уникална гробница със стенописи по време на ремонта на ул. "Московска"

(https://i.postimg.cc/C5KWbV1G/moskovska.jpg)

Уникална късно антична гробница със стенописи е разкрита при ремонта на ул. ,,Московска" в София. Тя се намира в близост до църквата ,,Св. София" и се счита, че е изградена в края на IV и началото на V век, но към момента не може да се определи точно от кой век датира.

Това обяви кметът Йорданка Фандъкова, която присъства на последния ден от археологическите проучвания на терена на площад ,,Света Неделя", свързани с късно античния период. предаде репортер на БГНЕС. Фандъкова добави, че започва работа по разкриването на гробницата и строителните дейности в участъка ще бъдат ограничени.

"Дадохме задача на археолозите да започнат проучвания на гробницата и терена. Целият площад около ,,Св. Александър Невски" и ,,Св. София" е стъпил върху археологическо богатство. По никакъв начин няма да направим компромис. За съжаление сега не може да я видите, тъй като не може да гарантираме сигурността. Ще възложим и на главния архитект да направят проект за експонирането след това на тази или съседни гробници, така че да съчетаем пешеходното пространство с разкритото културно-историческо наследство", заяви Фандъкова.

,,Не е изненадващо, че около храма Св. София се откриват гробници. Истината е, че това е един огромен некропол с диаметър около 1 км, в който има най-вероятно от порядъка на 1500 подобни структури. Голямата изненада е, че гробницата е много добре запазена. Тя е от класически тип с куполно застрояване от тухли. Още по-голямата изненада е, че има и стенописи. Изключително рядко се намират гробници със стенописи. На мен са ми известни други пет случая, когато сме намирали обекти с подобна украса. Стенописите са признак, че вероятно гробницата е на богата сердикийска фамилия, която е можела да си позволи да плати голяма сума пари, за да дойде майстор,който се занимава с тази тънка работа. От предварителния оглед се вижда и определен инвентар, погребаните са вътре все още", обясни зам.-кметът по културата доц. Тодор Чобанов.

Той разкри, че гробницата ще бъде експонирана, а общината ще търси възможност да се слиза до нивото на самия вход, за да може посетителите да видят оригинала и стенописите. За сега от стенописите може да се съди, че те датират от края на IV или началото на V век.

,,Тук интригата е ако има такава дали гробницата е подравнена по църквата и по кой етап е подравнена, защото църквата има пет периода на съществуване. Най-ранният е от 311 г. до към 550 г. когато Юстиниан Велики изгражда това, което имаме днес. Надявам се да намерим инвентар или монети, които да ни кажат кога са извършени погребенията", подчерта Чобанов.

Днес приключват проучванията на терена на пл. ,,Св. Неделя", които текат от 2015 г.

,,Вече четвърта година Столичната община финансира проучванията на останките от тази епоха на площ около 1 дка. Бяха намерени близо 3 хил. сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, днес виждаме и малко злато, което са намерили археолозите" заяви Фандъкова.

,,В рамките на четири археологически сезона се оказа, че проучваме една много централна част на античния град. Очакваше се през 2015-а да намерим останки от градския площад. Оказа се, че по-голямата част от проучвания терен обхваща останките от една от важните обществени сгради от античния град. Ние сме открили нейната североизточна четвърт. В източната ѝ част има верижно разположени помещения, които са имали фасада към една от главните улици на града ,,Кардо Максимус". Сградата е била изградена през втората половина на II век, тези помещения са имали функция на магазини, работилници, дюкянчета, питейни заведения. Затова съдя по откритите материали. Находки на амфори, чаши, паници, части от костюм, катарами, части от колан, катарами, неща типични за римски град. Най-големият процент обаче се пада на откритите монети. От всички периоди - започвайки от началото на римския град на император Траян до император Ираклий. Това е самото начало на VII век. Тук се е осъществявала сериозна търговия и най-вероятно сгради има и под църквата ,,Св. Неделя ", каза ръководителят на разкопките гл. асистент д-р Весела Кацарова.

Тя добави, че най-вероятно зидовете на сградата се простират и под основите на църквата ,,Св. Неделя".

Фандъкова уточни, че главният архитект на София вече е подготвил заданието на архитектурния конкурс след няколко публични обсъждания и изрази надежда да се получат добри проекти, които да съчетаят пространството с пешеходните пространства на бул. ,,Витоша" и Ларгото и в същото време да са атрактивни и запазващи археологията и историята, оставена ни от предците. Според Фандъкова това е начинът да превърнем София в изключително интересна културна дестинация.

http://kanal3.bg/news/81795-Otkriha-unikalna-antichna-grobnica-v-centara-na-Sofiya
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 19 September 2018, 22:03:31
Раннонеолитното селище Слатина – едно от най-старите в Европа

(https://i.postimg.cc/g0dtvPtx/slat2.jpg)

По какъв начин е бил организиран животът на хората в ранния неолит и как те са възприемали заобикалящия ги свят? Отговори на тези въпроси ще дава на любителите на историята посетителски център, който ще отвори врати в София след година към руините на раннонеолитното селище Слатина. За съществуването на селището става известно през 1958 г., а проучването му започва 27 години по-късно от екип изследователи начело с археолога Васил Николов. След време разкопките замират, но през 2013 г. са възобновени и продължават и до днес. Археолозите установяват, че:

Селището Слатина принадлежи към най-ранните селища на земеделците и скотовъдците в Европа. Те се преселват на територията на Югоизточна Европа – Източните Балкани, Тесалия и Централните Балкани от Предна Азия в края на 7-то – началото на 6-то хилядолетие пр. Хр. Оттам се разселват из цяла Европа. Тези датировки са определени чрез усъвършенствания през последните години радиовъглероден метод, който дава дати с точност плюс-минус 5 години, – разказва проф. Васил Николов и уточнява:

Площта на селището е била около 300 дка. Животът там е продължил повече от 500 години. През това време хората са се местили в различни части на тази територия, тъй като къщите им, построени от дърво и глина, не са издържали повече от 60-70 години. Те са ,,умирали" символично – били са изгаряни и погребвани. На тяхно място или в близост е изграждана следващата къща, така, както се сменят поколенията в човешкия род.

През 1985 г. е проучена една от къщите, впечатляваща по размерите си – на площ 117 м². По-късно археолозите намират още по-внушителна къща, разположена на 147 м², а в момента се проучва жилищна постройка, която се предполага, че е с площ около 300 м².

Тези къщи са се състояли от няколко помещения, – казва проф. Васил Николов. – Обикновено във всяко помещение е имало куполна пещ, с която хората са се топлили и в която са приготвяли храна. Има зърнохранилища със зърното, което са отглеждали, каменна мелница за стриване на това зърно, тъкачен стан, лежанки и други съоръжения. В по-големите постройки е имало и огнище.

(https://i.postimg.cc/0QXtRKkS/slat3.jpg)

Всичко, което едно семейство е имало, е било в къщата, с изключение на домашните животни, които са били извън селището. Къщите са били достатъчно солидни – от дъбови дървета, преплетени с пръчки, измазани с глина, с отвори за прозорци, врата, двускатен покрив.

Хората, населявали раннонеолитното селище ,,Слатина", са имали богата митологична система. В техните представи за света по интересен начин се съчетавали сакралното и профанното, посочва проф. Николов:

(https://i.postimg.cc/26txXpGF/slat4.jpg)

Например, един керамичен съд, който в представите на тези, които са го създали, и тези, които са го ползвали, има женска символика. Съдът имал утилитарна функция – ползвал се за приготвяне на храна, но в същото време отразявал и мисленето на древните хора в контекста на тяхната религиозно-митологична система: съд, в който се твори нещо. Той е като утробата на Богинята-Майка – тяхното върховно божество. В него от суровите продукти се приготвяла храна, нещо, което принадлежи на цивилизацията. Той отразява тяхното осмисляне на прехода от дивото към цивилизационния елемент.

Под ъгъла на една от къщите е намерена друга впечатляваща находка – свастика от нефрит, положена като строителна жертва.

(https://i.postimg.cc/CMW3z90q/slat5.jpg)

Сред откритото през последните две години особен интерес предизвикват и три успоредни рова, които са заграждали цялото селище.

Трите рова са различни. Числото ,,три" явно е имало символичен смисъл за тези хора. Външният ров е използван за извършване на обреди. Той е пълен със счупени керамични съдове, останки от жертвена храна. Вторият ров е почти без останки от предмети. В него има следи от дървена стена, но не от вътрешната му страна, към селището, а от външната. Това показва, че той е нямал отбранителни, а обредни функции. И третият, най-вътрешният ров, който е най-тесен, също има в основата си дупки от дървена конструкция, която съвсем трудно се поддава на интерпретация. Само в няколко селища в Югоизточна Европа са регистрирани такива останки. Все още интерпретацията им не е напълно изяснена, сподели проф. Васил Николов.

http://bnr.bg/post/101020976
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 04 April 2019, 21:45:48
,,Най-старата европейска столица"
В софийския квартал ,,Слатина" преди 8000 г. е имало процъфтяващо селище

(https://spisanie8.bg/uf/articles/2019/0403/7755/gal_p1010023.jpg)

,,Не може да бъде... Няма как да е толкова голяма тази къща. По онова време такива огромни жилища тук няма." Подобни мисли се въртели в главата на Васил Николов – тогава все още млад археолог, когато преди 30-ина години започва работа на раннонеолитното селище в столичния квартал ,,Слатина". В продължение на повече от 2 месеца сам-самичък, на колене и с шпакла в ръка разчиства пода на постройка на близо 8000 години. Сантиметър по сантиметър, пустият му под не свършва....

(https://spisanie8.bg/uf/articles/7755/dsc5453.jpg)
Проф. Васил Николов започва разкопки на праисторическото селище в кв. ,,Слатина" преди 30-ина години и собственоръчно разкопава най-голямата раннонеолитна къща, откривана досега в Европа

Днес археологът Васил Николов, вече професор и член-кореспондент на БАН, си дава сметка, че най-емоционалният момент е бил точно мигът на осъзнаването на мащаба на откритието - когато най-после повярвал на очите си и разбрал, че е попаднал на изключително голяма къща (цели 117 кв. м) от ранния неолит, каквато дотогава не била откривана в Европа. Впрочем този рекорд не е счупен и до днес, що се отнася до онази епоха.
А когато по-нататъшните проучвания потвърждават, че находките в квартал ,,Слатина" са от голямо раннонеолитно селище, възникнало още в края на 7-ото - началото на 6-ото хилядолетие пр.Хр., става ясно и че корените на днешна София са на повече от 8000 години, което я прави най-старата европейска столица.

Какво пък толкова има в една къща, нали и тогава хората е трябвало да живеят някъде, пък и всеки би предпочел да е на по-широко, би казал някой. Де да беше толкова просто...
Обикновено големите открития в археологията усложняват картината за миналото, вместо да я опростяват, и поставят нови и нови въпроси. Така е и в случая. Как се строи масивно и здраво само с каменни сечива? Как се правят изчисления за голяма постройка (уж) без математика? Как се оцелява без метеорологична прогноза, след като целият ти живот зависи от земеделието? И т.н.
Разкопките са тежка и времеемка работа, но по-трудната част от задачата е намирането на верните отговори. Които пък дават шанс да се сглоби по-цялостна и достоверна картина на живота на хората от толкова отдалечена епоха. А това е и най-удовлетворяващата част от работата на археолога. Заради нея можем да надзърнем хилядолетия назад и да се убедим, че макар и да имат различни от нашите вярвания и обреди, онези хора много са приличали на нас със своите страхове, вълнения, желания и стремеж за самоизразяване.
И така, какво е Слатина и защо е важна?

ПЪТЯТ

В края на 7-ото и началото на 6-ото хилядолетие пр.Хр. на брега на Слатинската река се заселват едни от първите земеделци и скотовъдци в Европа. Те са от най-ранната вълна мигранти от Мала Азия, които ще продължат да идват на групи от там и в следващите столетия. Пристигат по т.нар. Струмски път, който е започнал да действа в края на 7-ото хилядолетие и има главна роля в разпространението на новия поминък из Стария континент. Пътят достига Софийското поле и тук се разклонява: на северозапад – по долините на Нишава и Велика Морава; на север - по долината на Искър; и на изток – към Тракия.
,,Софийското поле е разпределителен пункт за разселването в тези три посоки. Основалите селището Слатина идват от Югозападна Анатолия, по-късно към тях се присъединяват пришълци от нейната средна западна част. Различаваме ги по материалната им култура – за първия етап от съществуването на селището е характерна бяло рисуваната керамика, а през втория – тази с тъмна рисунка. Това показва различен произход и традиция на населението от съответния етап. Селището е съществувало около 500 години, културните напластявания достигат 4 м дебелина. Обхваща над 80 декара, но те не са били обитавани едновременно, а селището се е местило в рамките на този периметър", обяснява проф. Николов.

КИСЕЛ ХЛЯБ

Основни поминъци на жителите на Слатина били земеделието и скотовъдството. Мъжете били и ловци. Животните държали извън селото, а всичко друго, необходимо за живот, било в дома. Той имал куполна пещ за готвене и отопление, понякога и огнище, зърнохранилища, ръчна каменна мелница за смилане на житото, вертикален тъкачен стан, площадка за приготвяне на храна и дървени лежанки за сън.
Житото било основна храна, от него правили каши. И първия кисел хляб в Европа! Доскоро се смяташе, че той се е появил няколко хилядолетия по-късно, но проучванията в Слатина доказват, че нейните обитатели са го приготвяли още в 6-ото хилядолетие пр.Хр. чрез добавянето на примеси от бобови култури. Заради тях хлябът бухвал, сякаш му е добавена мая.
Първите ,,слатинци" живеели в правоъгълни или слабо трапецовидни къщи, разположени нагъсто - повечето едностайни, но имало и с по 2 помещения. Били стабилни, издържали и над 50 г. Строили ги със забити в земята дървени стълбове, оплетени с лескови или върбови пръчки, дебело обмазани от двете страни с глина. Покривът бил двускатен, с дървена конструкция, покрит със слама или тръс тика. Според проф. Николов тези домове са блестящи архитектурни и строителни постижения за времето си.

ГОЛЯМА КЪЩА

,,Строителството на такава къща е особено тайнство, в което се съчетават практически опит и знания. Изискват се сложни сметки и познаване на законите на статиката. Ползвали са мерна единица ,,лакът" (42 см). Знаели са как да ,,завъртят" постройката така, че максимално да се възползват от слънцегреенето през зимата и да загърбят вятъра. Съобразявали са сеченето на дървета за стълбовете със сезона – правели го зимно време, когато соковете са слезли надолу. Белели кората, за да се изгонят ларвите на вредителите и да не гние дървото. Но това не е опит, който тези хора носят със себе си от Анатолия, защото там условията са съвсем други и не изискват точно такива знания. За разлика от там тук има чести дъждове, дървета, камъни... Опитът от Анатолия им е бил безполезен, затова е трябвало да се приспособят към новото място и да натрупат знания, нужни за оцеляването им тук. Натискът на тази съвсем различна среда ги принуждава много бързо да ,,влязат в час", защото иначе умират. Затова в този период обществото работи на много високи обороти – мисли, изобретява... А когато адаптацията към новите екологични ниши напредне, развитието продължава по-спокойно и равномерно", обяснява проф. Николов.

Забележителен пример за архитектурния гений на тези ранни земеделци е т.нар. Голяма къща (онази на 117 кв. м). Тя е завъртяна спрямо севера на 21 градуса, което през зимата є осигурявало 15-20% повече топлина. Двускатният є покрив е асиметричен - по-малката част е обърната към подветрената страна, така се създава обтекаемост и няма опасност силен вятър да го вдигне. Другата, по-голямата му страна, обаче е обърната към зимното слънце и поема повече топлина. Според проф. Николов за изграждането на Голямата къща са били нужни повече от 2200 часа труд след сериозна предварителна подготовка. Установени са 54 последователни замазки на пода (по 1 за всяка година), което означава, че е обитавана над половин век. Тя е построена през ранния етап от съществуването на селището. (Чрез радиовъглеродния метод жилището е датирано в периода 5870 – 5730 г. пр.Хр.) Сред останките є са открити цели 18 зърнохранилища с овъглено жито в тях, много керамични съдове, сечива, между които и най-древният в Европа каменен палешник за дървено рало...

https://spisanie8.bg/наука/2019/0403/най-старата-европейска-столица.html
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 05 April 2019, 06:30:15
От нашата Download-секция може да свалите някои книги за археологическите находки в гр.София

- книгата на Богдан Филов "Софийската църква ,,Св. София"":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item1380

- Сердика - археологически материали и проучвания. Том 1:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item1208

- Сердика - археологически материали и проучвания. Том 2:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item1209

- "Предисторически и старохристиянски паметници в София и околността" от Рафаил Попов, Гаврил Кацаров и Ю.Тодоров, 1921г.:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item960

- книгата на Венцислав Динчев - ,,Света София" и Сердика:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item912

- книгата на Васил Николов "Раннонеолитното жилище в Слатина":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item670

- ,,Раждането" на времето («Пещерата - утроба» и находката от с. Казичене) - статия на Николай Дерменджиев:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item217

- книгата на Кръстю Миятев "Декоративната живопис на софийския некропол":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item1475
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 28 May 2019, 14:54:55
Находка на годината: Скелет на 8000 години в кв. Слатина

(https://i2.offnews.bg/nauka/events/2019/05/28/129936/1559036493_3_559x*.jpg)

Изключително откритие направиха български археолози - при разкопки на обект в столичния квартал Слатина е намерен напълно запазен скелет на човек от неолитната епоха на около 8000 години.

Тази сутрин бе съобщено и за откритието на частичен детски скелет.

През 2016 г. екипът на проф. Васил Николов открива голяма къща с особена конструкция при разкопките в Слатина. Къщата е с три стаи и се простира на площ от 150 кв. м. Особеното в случая е, че неолитните хора явно са опожарили къщата си, за да построят по-голяма на нейно място, заобиколена от важен за тяхната култура ров. Намерените овъглени делви със зърно - лимец, леща и ечемик, както и каменни брадви, които вероятно са били за жертвоприношение при ритуала.

Тези заселници, идващи от земите на Средна Азия, донасят изкуството на земеделието по нашите земи преди около 8000 години през епохата на неолита. Известни са и уменията им в керамиката, като характерни за тяхната култура са съдове, боядисани с бяла боя преди изпичането и много орнаменти, изрисувани с нюанси на червеното.

Археолозите наскоро откриват пещ и гроб със скелет, датиран на 7600 години. Това е третата подобна находка в 34-годишната кариера на професора. Това откритие е особено ценно, тъй като по нашите земи много рядко се откриват скелети от тази епоха, а само фрагменти.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2019/05/28/129936/1559031783_3_559x*.jpg)
Археологичният обект в столичния квартал Слатина

Проф. Николов, освен ръководител на проекта е експерт по новокаменната, каменно-медната и ранната бронзова епоха (VІ – ІІІ хил. пр.н.е.) в българските земи, Северозападна Мала Азия и Югоизточна Европа, бил е директор на Национален археологически институт с музей при БАН, от 2017г. е заместник на председателя на БАН.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nahodka-na-godinata-Skelet-na-8000-godini-v-kv-Slatina_129936.html


Проф. Николов: "От тук тръгва цивилизацията към Европа!"

При разкопките на неолитното селище в столичния квартал Слатина освен къщи с голяма площ и специфична структура, екип от археолози, ръководен от проф. Васил Николов откри и два скелета, почти изцяло запазен на възрастен и фрагмент от детски.

От едната страна на бул. Шипченски проход, в основното селище, където са открити първите къщи през 2016г., текат редовни разкопки. Наскоро, при задължителните проверки, преди започване на строителна дейност, от другата страна на булеварда археолозите откриват нови находки.

При разкопките в последните два месеца, освен структура на къща, екипът открива пещ, фрагменти от керамика и инструменти и два гроба - на възрастен човек, по външни белези вероятно жена, и фрагмент от детски скелет. Тази част вероятно се е развила в късния период на селището. То е съществувало около 500 години от края на седмото хилядолетие, ок. 6100 г.пр.н.е. до средата на шестото хилядолетие 5500 - 5600 г. пр.н.е., като се е развивало и разраствало през това време.

В селището е открит дебел почти 4м. слой с артефакти и постройки, включително къщи с площ 147 кв. м. и още неразкопана от 300 кв. м., която вероятно е била на два етажа. Селището е било оградено с концентрични кръгове, които са имали особена, "магическа" функция за жителите, предпазвайки ги не физически, но духовно, според техните вярвания и в тях са извършвани жертвоприношения.

Големият въпрос за този период, не само за Слатинското, но и за други селища обаче остава къде са погребвани хората. Става дума за стотици хиляди хора, които са живели и умирали и за тях не се знае почти нищо, защото няма останки. За цялото шесто хилядолетие пр.н.е. на цялата територия на България има открити не повече от 200 скелета, което прави и това откритие толкова важно.

Повечето открити гробове са разположени между къщите или в периферията на селището, какъвто е случаят и с двата новооткрити гроба. Те са разположени до къщата, която е с прави стени и двускатен покрив, а вътре е открита и пещ. Тя е служила за отопление и приготвяне на храната и е заемала централно място в къщата.

Трупът на възрастния човек е бил положен свит на лявата си страна в т.нар. хокерна поза, подобна на ембрионалната. Краката са силно свити назад, като вероятно са били завързани, ръцете също са силно притиснати към гърдите. Едно от възможните обяснения е, че погребвайки тялото в поза, подобна на тази която заема плодът в утробата, хората го връщат на Земята-майка и то може да се прероди. Около тялото засега няма открит погребален инвентар, което е нормално за ранния Неолит.

Средната продължителност на живота на хората от този период е била около 35-36 години за мъжете и около 32-33 години за жените. Предполага се, че откритият човек не е бил на малко години, но е изключително интересно е да се отбележи, че зъбите на скелета са доста добре запазени. Хлябът, който се е консумирал в онази епоха е правен от лимец, смлян на каменен хромел, при което фини частици от камъка са попадали в брашното и са имали абразивен ефект върху зъбите, както доказват други находки.

Кости от скелета ще бъдат дадени за радиовъглероден анализ, но към момента той се датира на около 7600г. и е представител на едни от най-ранните хора в района, тъй като селището Слатина е едно от най-древните, не само в Софийското поле, но и на Балканите. Тези хора са дошли от Близкия изток, минали са по поречието на р. Струма и към Тракия и след това са се насочили към Средна Европа. Но селището Слатина остава особено важно и централно за периода и културата изобщо.

"Този рядък случай да попаднем на гроб е много важен за проучването на историята на първата Европейска цивилизация", сподели проф. Николов пред НаукаOFFNews. "В днешните български земи и съседните земи,..., се ражда първата Европейска цивилизация. От тук тръгва цивилизацията към Европа."

От детския скелет са открити само една ръка и няколко ребра, тъй като често ровещи животни разнасят костите.

В селището са погребвани деца и жени, а къде са погребвани мъжете още няма категорично обяснение. Предположението на проф. Николов е, че подобно на други региони, мъжете са погребвани извън селището и след време част от костите им, най-често мандибулата (долната челюст) или фрагменти от черепа и други кости са връщани в селището, за да бъдат поставяни някъде и да може духът на човека да помага на живите.

Но освен откритите 200 скелета, няма останки от тези милиони души, живели в кратките поколения, които са се сменяли на 17-18 години. Това е голямата загадка не само на българските, но и на балканските земи от тази епоха.

Сега, когато скелетите са нарисувани и снимани, те ще бъдат повдигнати по специална технология и след това ще бъдат подложени на многобройни изследвания и анализи от антрополози, биоархеолози и други специалисти, за да се получат възможно най-много данни за живота на този човек.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Prof-Nikolov-Ot-tuk-tragva-tcivilizatciiata-kam-Evropa_129976.html
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 31 July 2019, 08:19:31
Невероятна находка на най-късата улица в София

(https://media.trud.bg/2019/07/06-01-1-360x480.jpg)
Снимка: https://trud.bg/римска-стена-изникна-на-ул-малко-тър/ (https://trud.bg/римска-стена-изникна-на-ул-малко-тър/)

Тайна от миналото изникна на пъпа на София. Това коментираха днес софиянци и гости на столицата. Причина за това се оказа една доста необичайна находка. Наскоро започна ремонтът на улица ,,Малко Търново", която се намира в непосредствена близост до Партийния дом и булевард ,,Дондуков".

Но именно под малката уличка изникна древна стена.

Работниците, които я открили, веднага сигнализирали компетентните органи.

На място били изпратени археолози, които да установят от коя епоха е стената.

,,Като нищо около нея да се появи някое друго съкровище", шегуват се столичани. Улица ,,Малко Търново" е в идеалния център на столицата и е най-късата пешеходна улица с дължина едва 60 метра. Тя свързва улица ,,Московска" и булевард ,,Дондуков". Именно на тази кратка пешеходна пресечка се е намирал любимият бар ,,Луна" на цар Борис Трети. Преди 4500 г. на това място е имало праисторическо селище, чиито останки са открити при подготовката на улицата за поставянето на емблематичните жълти павета през 1905 г. Най-късата улица, по която се движат коли в столицата, е с дължина 34 метра. Кръстена е на видния български композитор, пианист, педагог, музикален теоретик и философ Трифон Силяновски, тя се намира в квартал Манастирски ливади.

https://zabulgaria.eu/ (https://zabulgaria.eu/%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86#)
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 08 August 2019, 22:24:28
Археолози откриха части от северната и външната крепостна стена на Сердика

(https://www.faktor.bg/media/article_gallery/uploads/New-folder-_2/serdica_sever.jpg)

Части от две укрепителни стени на Сердика разкриха археолозите от Музея за история на София. Става дума за северната крепостна стена, както и още една външна (протеихизма), която е била пред нея. Разкритият участък от укрепителната система на Сердика е с дължина около 30 м и е изключително добре запазен, като на места височината достига до 2,5 м. Това съобщи зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

Римските останки се намират в частен имот на ул. "Екзарх Йосиф" 35. Плановете на собственика на терена са там да построи хотел. Той обаче е длъжен да ги запази изцяло и да ги впише в новата сграда. По подобен начин преди години бяха съхранени други останки от античния град в хотел "Арена ди Сердика", пише "24 часа".

"Изключително рядко и необичайно откритие е външната стена, защото обикновено тя е била разрушавана първа при нашествия. В последните 20-30 г. не сме проучвали подобен обект. Той може би е съпоставим само със Западната порта. Знаете, че Сердика е била здраво укрепена, като укрепителната й система започва да се изгражда още през II век", каза доц. Чобанов.

При проучванията на обекта са открити фигурка на Ерос с факла, матрица за монети от времето на император Септимий Север и патера (съд за религиозни обреди) с дръжка във формата на глава на прасе. Те могат да се видят в музея на София. 

В момента с финансовата подкрепа на Столичната община продължават проучванията на неолитното селище в "Слатина", където бяха открити най-древните погребения по тези земи, както и неолитни жилища с големина от 300 кв. м; на една от най-големите римски вили, която е била защитена с крепостна стена и се намира до с. Мировяне и на късносредновековния некропол при Кремиковския манастир.

https://faktor.bg/bg/articles/otkriha-severnata-i-vatreshnata-krepostna-stena-na-serdika-vpisvat-gi-v-hotel
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 05 March 2020, 09:58:56
По пътя на древните пари

(https://static.bnr.bg/gallery/cr/medium/fd9ee38a3ce9f169db32dd38cd4a264f.jpg)

Монетите винаги могат да те изненадат, когато става дума за археологически находки и проучвания на съкровища. Така твърди доц. Дочка Аладжова, археолог, преподавател, специалист по монетите към Националния археологически институт с музей на БАН.
До момента монетите съставляват две трети от всички находки в района на Древна Сердика. ,,От различни периоди, различни номинали и в различен контекст, което е много важно за монетите."

Каква нова информация дават на учените монетите от древна Сердика?

(https://static.bnr.bg/gallery/cr/53ccaac482f831a83bf3255612fcdfa0.jpg)
Сред находките на археолозите в района на площад ,,Св. Неделя" е съкровище от 2976 сребърни денари, укрито в керамичен съд

Историята на Сердика се проследява много добре с откритите монети, смята доц. Аладжова. Сред откритите монети е и изключително рядка монета с лика на сина на император Клавдий – Британик, от която са били изсечени само няколко екземпляра. ,,Тази рядка монета по някакъв начин е пристигнала тук и с нея е било заплатено. Това биха могли да бъдат римски легиони, по това време разположени, които са получавали заплатите си тук, на място."

,,Описанието, анализът на отделните типове, отделните групи монети дава много интересна информация. Сред тези екземпляри има много монети, които са от т.нар. хибриден тип – представляват монети, които на лицето са с образа на един император, но обратната страна е от друг император. Това е важен момент, защото от една страна показва, че действително се бърза при сеченето на тези монети, от друга страна наличието на повече екземпляри от т.нар. хибриди показва, че това е практика в римското монетосечене", пояснява преподавателят.

В науката се приема, че първите монети от VII-VI в. пр. н. е. идват от Лидия, Йония, Персия - ,,един район, който е много добре развит, който има нужда от парични знаци и тяхната поява е логична", разказва доц. Дочка Аладжова. Следват гърците и римляните.

С появата на парите се появяват и инфлацията и девалвацията. ,,Но в древността, тези процеси когато настъпят, има лесен начин да се реши проблемът – с монетните реформи, които провеждат различните императори." След падането на един император от власт пък се унищожават матриците за сечене на монети с неговия лик, за да не се спекулира, уточнява доц. Аладжова.

По какво археолозите разпознават периодите на икономически кризи?

,,Преди всичко кризата се отразява най-вече върху метала на монетите. Когато става въпрос за монети от сребро, злато, то неминуемо се намаляват каратите за златото, а на сребърните монети започват да преобладават примесите", казва доц. Дочка Аладжова.

Например при почистването и реставрирането на монети се случва да се прояви червеникав цвят и това се дължи на по-високото съдържание на мед. Други белези за криза са намаляването на теглото на монетите и по-лошият дизайн. ,,Когато държавата е във възход, когато всичко е наред – финансите, търговията, с по-голяма прецизност се отсичат монетите, изработват се съответно преди това матриците. А когато държавата е в криза, когато има инфлация, една немарливост откъм производството на монети се забелязва."

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2Fcr%2F06e1845ea5fedf0690c33eaca566824b.jpg&hash=886fde280b6118f6f56c81e34709d908a0cc8d25)
Доц. Дочка Аладжова

Изработването на фалшификати е толкова стара практика, колкото са стари и парите. Още от първи век има сведения, че римската монетарница на всеки седем сребърни монети прави по една фалшива, пояснява археологът доц. Дочка Аладжова.

При "фалшивата" монета ядрото е изработено от неблагороден метал – най-често мед или желязо и се прави обвивка, която според номинала може да бъде от злато или сребро. Така държавата пести ценния материал, пускайки в обращение подобни монети. Днес археолозите разпознават тези фалшификати по корозия, която избива върху обвивката.

(https://static.bnr.bg/gallery/cr/238fdc06e3b557dffe6d8c26abe545de.jpg)
Монети, задържани от митничарите на пункт Връшка чука през 2016 г.

Трасират ли парите търговските пътища?

Една монета може да измине дълъг път. Монетите са сред най-ценните паметници, които маркират колко далечни са били търговските връзки в миналото. Търговските пътища се оформят и затвърждават, когато има мир, подчертава доц. Аладжова.

Събирането на повече монети на едно място може да говори за тържище, но при археологически разкопки много често се намират монети и от погребения. ,,Трябва да се каже, че обикновено при погребение се поставят изхабени монети, които не са в обращение: живите хора си правят сметка – спазен е ритуалът, а монетите, с които може да се купи нещо, живият човек да ги използва е по-рационално."

В Римската империя, където е царял добър ред, се знае например стойността на труда на учителя, нотариуса, военния или точно колко е струвало едно яйце и каква е дневната надница на мелничаря. 

https://bnr.bg/horizont/post/101235899
Title: Re: Археологически находки в град София
Post by: Hatshepsut on 24 March 2020, 19:39:47
Сензационни открития от манастира Урвич излизат в книга

(https://www.monitor.bg/web/files/articles/192565/gallery/921601-1.jpg)
Проф. Николай Овчаров и доц. Бони Петрунова представят съкровището от Урвич

нозина мислят, че работата на археолозите е само по полята и планините. Това съвсем не е така. Днес, затворени по къщите си, ние имаме възможност да осмислим откритото от нас и да го представим пред света. В това отношение великолепен пример е проучването на късносредновековния манастир в крепостта Урвич край София, който ние с доц. д-р Бони Петрунова и младия археолог Филип Петрунов разкрихме през последните години. А сега, по време на пандемията, пишем финалната монография, където са събрани сензационните резултати от изследването", обяви проф. д.и.н. Николай Овчаров.

Напоследък едни от най-интересните открития в българската археология се направиха в древния Урвич, чиито руини са само на десетина км от центъра на София по посока Самоков. През XIII-XIV в. той е бил важен средновековен град с мощна крепост и красиви църкви, изписани с чудни стенописи. Интересът към твърдината се подклажда от изключително важното сведение в ,,История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. То гласи: ,,Дошли търновските боляри от Търново в Средец и се спрели в някои тесни места покрай река Искър. И

7 години стоял Иван Шишман покрай Искър

Имал манастир Урвич със силна крепост и наоколо го ограждала вода".

В края на ХІV в. твърдината наистина става главна преграда към средновековния Средец. Документално се доказа, че тя активно участва в епичните битки от края на 1371 г., когато София е атакувана от османските турци. Неслучайно от района между София и Самоков е известен най-големият народен епос за героичната съпротива на цар Иван Шишман срещу османското нашествие.

Но може би най-интересният период на Урвич идва след ХV в., убеден е проф. Овчаров. Тогава около храма ,,Св. Илия" се развива голям манастир, проучен от неговия екип. От запад са разкрити трапезария, магерница (кухня), складове, а от юг – цяло крило жилищни помещения. Някога то е било на 2 етажа, но сега са оцелели руините на приземието. Подовете на килиите са покрити с каменни плочи. Помещенията се отоплявали със зидани печки в стените. На запад се оформя официалният вход на манастира, застлан също с едри плочи. В самия югозападен ъгъл се е извисявала вратна кула, предназначена да охранява портата на обителта. Множество монети, накити и керамика показват, че манастирът просперира през ,,тъмните векове" на османското робство. Големината му подсказва, че монасите са били не по-малко от 40-50, смята Овчаров.

,,Най-вероятно завоевателите са дали уникалната привилегия на хората от околните села – Кокаляне, Бистрица, Герман, Лозен, Панчарево, да имат свой манастир, защото те са били ,,войнуци" и ,,дервентджии" (пазители на прохода между София и Самоков). Това обаче не ги спасява в края на ХVІІ в. Тогава обителта е унищожена от огромен пожар, датиран с медна монета на султан Сюлейман ІІ (1687-1691).

Става дума за репресиите над християните от Западна България по време на войната между Свещената лига и Османската империя", разказва ученият. През 1683 г. турците са разгромени при Виена и австрийците вземат Белград, Ниш, Пирот, достигайки почти до София. Българите са обнадеждени и вдигат въстания, като най-значителни са Чипровското и Карпошовото в Македония. Австрийците обаче се оттеглят и започват гонения.

Изгорени са много християнски светини

сред които и Урвичкият манастир. Оцелелите монаси опазват ръкописи и църковна утвар и се преместват в съседната планина Плана, където основават действащия и днес манастир ,,Св. Архангели".

Две десетилетия по-късно, през 1722 г., се ражда един човек, комуто е съдено да промени съзнанието на българите. ,,Днес всеки ученик ще каже, че Паисий Хилендарски е роден в Банско. Всъщност това е едно хрумване на големия български учен акад. Йордан Иванов, което той публикува в популярна вестникарска статия през 30-те години на миналия век. Поради неговия авторитет идеята е възприета безкритично от мнозина. Всъщност и досега не е открит документ, за да се разреши въпросът в кое село или град се е родил първият народен будител – Паисий Хилендарски", отбелязва друг наш изтъкнат учен, акад. Иван Снегаров. Единственото, което знаем досега е, че е от Самоковско. Това той отбелязва сам в ,,История славянобългарска", изтъква Николай Овчаров.

Според него, именно разкопките на Урвич поставят нещата на място. В своята ,,История славянобългарска" Паисий Хилендарски следва почти дословно едно историческо съчинение на бенедиктинския монах Мавро Орбини. Сред общите данни той използва

един-единствен локален топоним

- ,,манастирът Урвич" в теснините на Искър край София, построен на мястото на старата крепост на цар Иван Шишман. Това сочи, че Паисий е произхождал от Самоков или неговите близки околности и лично е познавал мястото на изпепелената обител. А преди да се замонаши на 23-годишна възраст на Атон, е чул и записал от местните хора мълвата за станалите край Урвич в края XIV в. драматични сражения, твърди проф. Овчаров.

През ХV-ХVІІ в. манастирът е свещено място за хората от София, Самоков и околностите им. Тук те са се черкували, учели са в килийното училище, дори са се женели. За последното свидетелства невероятното съкровище от позлатени сребърни накити, открити в руините на старата крепост и датирани от ХVІ-ХVІІ в. То се състои от 9 сватбени венеца, множество части от изящно изработени женски колани, 2 цели прочелника, 4 наушника, 2 пръстена, гривна-кубелия, разнообразни по форма висулки...

https://www.monitor.bg/bg/a/view/senzacionni-otkritija-ot-manastira-urvich-izlizat-v-kniga-192565