Български Националистически Форум

Българска култура и духовност => Родово наследство => Археология => Topic started by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:26:24

Title: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:26:24
В тази тема предлагам да поместваме информация за новооткрити археологически находки от Древен Египет (от архаичния период до династията на Птолемеите).Тази информация е от 2007 г.

Откриха мумията на легендарна египетска царица

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Hatshepsut.jpg)
Известната скулптура на фараонката,
която днес се намира в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

Откриха мумията на първата жена владетел в човешката история [Това не е вярно, разбира се  :smile-1: Хатшепсут не е първата жена-фараон в Древен Египет. Преди нея на престола са били Собекнефрура (последен фараон от XII династия, Средното Царство, около 1789-1786 г.пр.Хр.) и Нитокрида (последен фараон от VI династия, Старото Царство, около 2175-2173 г.пр.Хр.)]. Сензацията принадлежи на египетски учени. Те намериха доказателства, че една от двете мумии на жени, намерени през 1903 г. в скромна гробница в Долината на царете, е на прочутата Хатшепсут. Митичната фараонка е оставила многобройни паметници на древността. Откритието е най-значимото след намирането на гробницата на Тутанкамон, заяви Захи Хауас, генерален секретар на Висшия съвет за антични ценности в Египет. Сега двете мумии се пазят в Националния музей в Кайро. Учените твърдят, че мумията, съхранявана в саркофаг, смятана досега, че принадлежи на дойката на царицата, всъщност е на самата Хатшепсут. Археолозите са идентифицирали царицата благодарение на кътен зъб, намерен в кутия в храма на Дейр ел-Бахри. Въпросният зъб съответства на липсващ в челюстта на мумията. Окончателно това твърдение ще бъде доказано чрез сравнителен ДНК анализ на владетелката с нейни роднини.

Мааткара Хатшепсут (Първата сред най-почтените) Хенеметамон управлява Горното и Долното царство от 1503 г. до 1482 г. пр. н.е. (по други изчисления между 1479 и 1458 пр.н.е.).
Тя е петият фараон от XVIII династия на Новото царство и един от редките случаи, в които жена заема престол. Управлява 22 години вместо малолетния си син Тутмос III (1504-1450 г.пр.Хр.), като води миролюбива, но твърда политика в интерес на египетското царство. Характерно за нейното управление е развитието на търговските връзки с други страни. Мъдрата владетелка избягва да води войни за териториално разширение. Затова пък по нейно време са извършени големи строежи като грандиозния храм в Дейр ел-Бахри и разширението на храма в Карнак.

Дълго време се смяташе, че мумията на Хатшепсут е била или унищожена, или пренесена на друго място по време на управлението на династията Рамзес. По онова време разграбването на гробниците е било масова практика и мумии на изтъкнати владетели от Новото царство са били препогребвали от жреците.
През 1902 г. британският археолог Хауърд Картър открива гробницата на Хатшепсут при разкопки в Долината на царете. През 1920 г. той я изследва обстойно и намира два саркофага - един за владетелката и един за баща й. И двата се оказват празни. Загадката с изчезналата мумия на Хатшепсут озадачава египтолозите повече от век.

Докато търсят отговор на въпроса какво се е случило с останките на царицата, специалистите насочват вниманието си към друга гробница, известна като KV-60, на която Хауърд Картър се натъква и отваря през пролетта на 1903 г. Вътре открива два саркофага с мумиите на жени. Върху единия е обозначено името на Ситре Ин - дойката на Хатшепсут, а другият е безименен.
Специалистите не проявяват особен интерес към гробницата, тъй като тя не е царска. През 1989 г. обаче вниманието им отново се насочва към нея, когато египтологът Доналд Райън повторно я отваря. Саркофагът с името на дойката е отнесен в музея в Кайро, а другият е оставен в гробницата.

Група египтолози обаче от години поддържат хипотезата, че мумията на Хатшепсут може да е била скрита в тясната гробница, за да бъде опазена, тъй като след смъртта й нейният наследник Тутмос III се е опитал да заличи всички следи за съществуването й. Статуите на владетелката са съборени, монументите - обезобразени, а името на царицата е зачеркнато от архивите.
Захи Хауас решава да разнищи загадката около мумията на Хатшепсут за предаване по телевизия "Дискавъри". Екипът му мести в Кайро и втората мумия. Изследването със скенер показва, че тя е на много пълна жена на възраст между 45 и 60 години, която е имала много лоши зъби. Анализ на тазовата област и гръбнака показва, че жената освен това е била болна от рак на костите.
В търсене на повече следи Захи Хауас предлага да бъдат изследвани със скенер и артефакти, свързани с царицата. Един от тях е малка дървена кутия, в която се съхраняват царският печат на Хатшепсут и черен дроб. Преди балсамиране вътрешностите на мъртвите обикновено са били изваждани, но са били запазвани. В кутията е намерен и зъб. Захи Хауас се обръща към зъболекар, който сканира зъба, както и челюстите на няколко мумии на жени.
Резултатите от анализа показват, че кътният зъб, който е намерен в кутията, съответства на липсващ такъв в челюстта на мумията, открита в гробницата KV-60. Специалистите освен това са направили ДНК анализ на проби, взети от костите на въпросната мумия. Те са сравнени с проби от мумията на бабата на Хатшепсут. Изследователите съобщават, че първоначалните резултати от ДНК-анализа са "многообещаващи".

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-06-28&article=193810
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:27:41
Тази информация е от 2010г.

В Египет откриха врата към задгробния живот

(https://www.znania.tv/wp-content/uploads/2010/04/door11.jpg)

Археолози откриха 3500-годишна врата към отвъдното в гроба на високопоставен египетски сановник от управлението на царица Хатшепсут, близо до храма Карнак в Луксор.
 Голямата врата от розов гранит е с размери 175 х 100 х 50 сантиметра. По нея има изписани религиозни текстове.

Издълбани ниши могат да се намерят в почти всички древни египетски гробници. Те са били предназначени да дадат възможност на духовете на мъртвите да преминават до отвъдния свят и обратно. Монументът е намерен в гробницата на Узер, главния министър на царица Хатшепсут, управлявала Египет през ХV век пр.Хр. (1503-1482 г.пр.Хр)
Узер заемал позицията на главен министър в продължение на 20 години, като едновременно с това управлявал и града, според надписите. Този пост се унаследявал от баща на син.
 Министрите в древен Египет били натоварени с голяма власт и с управлението на  бюрокрацията на царството. Според изследователите, по време на римското владичество в Египет, вратата е била извадена от гробницата и вградена в създаденото от римляните укрепление, повече от хиляда години по-късно.
 Фалшивите врати били поставяни на западната стена на гробниците и пред тях имало маси, където оставяли храна и напитки за духа на починалия.

https://www.znania.tv/?p=924
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:28:04
Археолози в Египет намериха саркофаг на мистериозна царица

04.03.2010
 
Френски археолози откриха рядък саркофаг от розов гранит на повече от 4000 години, принадлежащ на малко известна древна египетска царица, съобщиха от министерството на културата.

Мистериозната владетелка, идентифицирана като Бахну, е била една от цариците на Шестата династия и управлявала Египет от 2374 до 2192 пр. н. е. Но експертите са объркани кой е бил нейният съпруг. ,,Ние все още не знаем дали тя е съпруга на Пепи I (2354-2310 пр.н.е.), или на Пепи II (2300-2206 пр.н.е.)". Според ръководителя на разкопките по-вероятно е тя да е била съпруга на Пепи II. Откритието е било направено в древния некропол на Сахара, намиращ се южно от Кайро. Пирамидата, в която е намерен саркофагът, е била разположена в близост до тази на Пепи I. Висока е 2,6 метра, а на стената й са били гравирани молитви, които да облекчат преминаването на царицата в отвъдното. Археолозите намерили и платнените ленти, с които било увито тялото на мумията. ,,Намереният саркофаг е много рядък", подчерта специалсист по антикварните предмети. Уникалността му идва от там, че вътрешността на саркофага е била розова, а капакът е бил от черен базалт. /АФП

http://www.nationalgeographic.bg/?cid=4&NewsId=1924
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:28:35
Откриха главата на Аменхотеп ІІІ

Тя е част от огромна гранитна статуя, която стояла в погребалния храм на египетския фараон

(https://m4.netinfo.bg/media/images/7279/7279589/655-402-glavata-na-amenhotep-bez-brada.jpg)

Огромна част от статуя на египетския фараон Аменхотеп ІІІ беше открита в Луксор.

Намереният къс е главата на владетеля, фино изваяна от червен гранит. Скулпторите са изобразили фараона с младежки черти.

Статуята е на 3000 години, казват експертите. Останалата част от нея била намерена преди години.

Аменхотеп ІІІ е изправен със скръстени на гърдите ръце, а на главата си носи хеджет (бялата корона на Горен Египет, бел.ред.).

Откритият фрагмент е висок 2,5 м. Главата е добре запазена, но от нея е отчупена брадата на фараона.

Министърът на културата на Египет Фарук Хосни съобщи, че откритието е направено от екип египетски и европейски археолози.

Според ръководителя на разкопките в района на храмовия комплекс в Луксор учените са открили голямо количество парчета от червен гранит. Те са съставлявали статуя, която стояла в южната част на голямата зала в погребалния храм на Аменхотеп ІІІ.

През 2006 г. при разкопки беше открита още една глава на фараона от червен гранит, но напукана и с липсващи части.

Фараонът управлявал Египет в периода 1390-1352 г. пр. Хр.

Според най-нови изследвания, включително и ДНК анализи на мумията му, той е дядо на Тутанкамон, за който наскоро се разбра, че е починал от малария.

Преди седмица Египет обяви, че ще си върне саркофаг на 3000 години, който бил изнесен от страната контрабандно през 70-те. Смятан за най-красивия и най-богато изрисувания, той принадлежи на частно лице на име Имеси.

Саркофагът бил засечен от митничарите на летището в Маями при опит да бъде внесен от Испания през 2008 г.

Официалната церемония по предаването му на египетските власти е на 10 март.   

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2809771
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:29:01
Откриха статуя на Птолемей ІV

(https://m4.netinfo.bg/media/images/7286/7286236/655-402-statuiata-za-koiato-se-predpolaga-che-e-na-car-ptolemej.jpg)

Огромна статуя от черен гранит, вероятно на цар Птолемей ІV Филопатор (222-204 г.пр.Хр.), откриха археолози близо до Александрия, съобщи Върховният съвет на античните ценности в Египет.

Учените се опитвали да локализира гроба на царица Клеопатра (51-30 г.пр.Хр.), но се натъкнали на неочакваната находка в храмовия комплекс Тапозирис Магна.

Статуята е без глава, но е много добре запазена.

Тя представя египетския цар в традиционната поличка и огърлица.

Висока е 135 см, широчината на рамене е 55 см. 

Ръководителят на съвета Захи Хауас посочва, че това е може би една от най-красивите скулптури от епохата на Птолемеите.

По думите му тя вероятно е на цар Птолемей ІV, защото той построил комплекса преди повече от 2000 години.

Освен това археолозите са намерили и фрагмент, на който е изписано неговото име.

Експедицията е открила и първоначалния вход на храма, който се намира на около 50 км от Александрия. Хауас обяснява, че по каменните основи са открити следи, които говорят, че там вероятно е имало сфинксове, подобни на тези от Старото царство.

Птолемеите управлявали Египет от 323 до 30 г. пр. Хр. - преди да бъде завладян от римляните. Клеопатра е последната управлявала представителка на династията.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2959331
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:29:25
57 гробници намериха в Египет

Част от тях са на представители на XVIII династия, която управлява от 1550 до 1292 г. пр. Хр.

(https://m4.netinfo.bg/media/images/7286/7286859/655-402-v-povecheto-ot-grobnicite-ima-izrisuvani-sarkofazi-s-mumii-vytre.jpg)
В повечето от гробниците има изрисувани саркофази с мумии вътре

Лабиринт от 57 древни гробници откриха в град Ал Лахун, на около 100 км южно от египетската столица Кайро.

В повечето от тях има изрисувани дървени саркофази с мумии вътре, съобщи Върховният съвет на античните ценности в Египет.

12 принадлежат на членове на 18-а династия, която управлява Египет от 1550 до 1292 г. пр. Хр. Сред нейните представите ли са Тутанкамон, Ехнатон, Нефертити, Хатшепсут.

Ръководителят на съвета Захи Хауас (DrHawass.com) твърди, че мумиите са увити в платна, на които са изписани текстове от Книгата на мъртвите, изрисувани са и изображения на древноегипетски божества.

Абдел Рахман Ел-Айди, ръководител на археологическия екип, направил откритието, посочва, че някои от гробниците са украсени с религиозни текстове, за които предците му вярвали, че ще помогнат на покойниците да преминат в отвъдното.

Той казва, че една от най-старите гробници - датирана около 2750 г. пр. Хр., е почти непокътната и в нея е запазена голяма част от погребалния инвентар.

По стените на други 31, датирани от 2030-1840 г. пр. Хр., са били изрисувани сцени с участието на различни древни божества. Сред тях са Хор, Амон, богинята на музиката, любовта и съдбата Хатор, богът на плодородието Хнум.

От Върховния съвет на античните ценности отбелязват, че откритието хвърля нова светлина върху религиозния живот в Древен Египет.

Миналата година в района на Ал Лахун бяха открити 53 гробници от различни периоди.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3006191
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:29:55
Тази информация е от 2009 г.

Откриха мумията на царица Сешестет

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fgradcontent.com%2Flib%2F600x350%2Fegipetska_plocha.jpg&hash=e2fb207593c6dd14c8d2f30c71517653)

Археолози откриха част от мумия, която се предполага, че принадлежи на царица Сешестет, управлявала Египетската империя преди 4300 години. Тялото на фараонката е намерено в откритата наскоро пирамида в Сахара съобщава известният египтолог и историк доктор Захи Хавас. Надпис с името не е открит, но според доктор Хавас "всичко показва, че това е именно Сешестет". Тя е майка на фараона Тети (2345-2333 г.пр.Хр.), който е основал шестата династия на Древното царство.

Историците предполагат, че Сешестет е една от малкото жени-фараони, управлявала Египет в продължение на 11 години. Такива древни мумии са изключителна рядкост - обикновено учените намират останки от фараони, които са живели до 1800 г. пр. Хр. На археолозите са били нужни 5 часа, за да повдигнат капака на саркофага. Вътре са открити череп, кости от крак и таз, обвити в плат, а освен това съдове и златни плетени напръстници. Според доктор Хавас, още в древността гробницата на царица Сешестет е ограбена от мародери, които са откраднали от саркофага практически почти всички ценности.

http://sanovnik.bg/n3-2638-Откриха_мумията_на_царица_Сешестет (http://sanovnik.bg/n3-2638-Откриха_мумията_на_царица_Сешестет)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:30:41
Тази информация е от 2008 г.

Египетски археолози откриха руини от най-големия древен град в Синай
   
Египетски археолози откриха руини от най-големия древен укрепен град в Синай, докато изследвали военен път, който е известен като път на Хор и някога е свързвал Египет с Палестина.
Руините от древната крепост, изградена от тухли и кал, датират от епохата на Рамзес II (1304-1237 г.пр.Хр.) и са с размери 500 м на 250 м.

Крепостта е включвала няколко кули, високи 4 метра. По-рано тази година археолози под ръководството на Мохамед Ахмед Максуд откриха надписи, в които се споменава за трима фараони - Тутмос II, Сети I [1318-1304 г.пр.Хр.] и Рамзес II.
Според Максуд една от значимите находки е храмът нa бог Хор, построен също при управлението на Рамзес II.
Става дума за първия храм от Новото царство, открит в Синай.
Генералният секретар на Висшия съвет за египетски антични ценности Захи Хауас заяви, че археолозите са открили релеф, изобразяващ Тутмос II. Смята се, че това е първият подобен монумент, открит в Синай.

Релефът подсказва, че крепостта в района вероятно е била построена при управлението на Тутмос II [1512-1504 г.пр.Хр.].
Според Хауас крепостта е била главна квартира на египетската армия от епохата на Новото царство (1569-1081 г.пр.Хр.) до епохата на Птолемеите, продължила около 300 години до 30 г.пр.Хр.

http://curious.actualno.com/news_164533.html (http://curious.actualno.com/news_164533.html)


Откриха "щаба" на армията на Фараона в Египет

(https://www.factor-news.net/img/lead/2008/05/15161.jpg)  (https://www.factor-news.net/img/lead/2008/05/15161_7302.jpg)

Древната крепост и военен град Тару били открити край съвременния град Кантара на полуостров Синай

Египетски археолози откриха в северната част на полуостров Синай "щаб-квартирата" на войските на Фараона, която в протежение на 1 500 години охранявала североизточната част на египетските граници в района на Средиземноморието, съобщава Reuters, цитирайки информация на правителствения Върховен съвет по въпросите на античното наследство на Египет. 

Риуните на крепостта от кирпич с размери 500 на 200 м. и стражеви кули с височина 4 метра и съпътстващия я дпревен град Тару (Tharu), били открити на около 3 км. североизточно от съвременния град Кантара (Qantara). Древното селище се намирало в началото на военен път, свързващ долината на река Нил с Източното Средиземноморие (Левант), владяно през тази епоха от Египет.

Ръководителят на археологическата експедиция Мохамед Абдел Максуд (Mohamed Abdel Maksoud), уточнява че разкопките в района се водят от 1986 г., но идентифицирането на сградите и предназначението им било направено едва сега, след откриването и разшифроването на древни надписи. В тях се споменавали имената на 3 египетски фараони - Тутмос ІІ от 18-тата египетска династия, управлявал Египет от  (1512) 1493 до 1479 г. пр. н. е., както и на Сети I и сина му Рамзес II от 19-тата династия, управлявали последователно Египет от 1318 до 1237 г. пр. н. е.

Крепостта на Тару била датирана от времето на Рамзес II, а първоначалните проучвания показали, че комплексът е използван като щаб-квартира на египетската армия от епохата на Новото царство, която започва от около 1570 г. пр. н. е. до Птолемейския период, който завършва със смъртта на Клеопатра през 30 г. пр. н. е. До крепостта бил открит храм от Новото царство (XVI - XI век пр. н. е.), от който започвал военния път под закрилата на бог Хор, както и складове за зърно и оръжие, пещи и глинена посуда.

https://www.factor-news.net/index_.php?cm=8&id=15161
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:30:57
Тази информация е от 2009 г.

Откриха храм на фараон от тухли от кал в Египет

Археолози са открили четири фараонски храма на полуостров Синай, включително един от тухли от кал с укрепени стени, който е служел като важен религиозен център в източния вход към древен Египет, предаде Ройтерс.

Върховният съвет по античността на страната заяви, че храмовете са датирани към началото на управлението на Тутмос ІІ, управлявал от около 1512 г.пр.н.е. [1512-1504 г.пр.Хр.] и е бил наследен от жена си Хатшепсут [1503-1482 г.пр.Хр.], една от най-успешните управителки на древен Египет.

"Откритието се смята за едно от най-важните в Синай и включва най-големия укрепен храм на фараона на полуострова, с размери 70 на 80 метра", се посочва в съобщение на съвета. "Това е единственият пример за храм, построен с тухли от кал в ерата на Новото царство в делтата на Нил и Синай".

Храмът е бил заобиколен от стени с дебелина 4 метра и съдържа рисунки на различни египетски божества, сред които богът на слънцето Хор (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D1%80_%28%D0%B1%D0%BE%D0%B3%29). Той е изобразяван с глава на сокол и е смятан за първия фараон. Има също така изображения на Тутмос ІІ и Рамзес ІІ [1304-1237 г.пр.Хр.], подсказващи, че стените на храма са били ярко оцветени.

Храмът има три места за ритуално очистване и различни помещения за богове. В съобщението се изтъква, че той е бил важен религиозен център в източния вход на Египет в Синай. В 3000-годишната си история египетските фараони често са преминавали през полуострова за сражения с хитите и други цивилизации в района, в който са днешен Израел, окупираните палестински територии, Ливан, Йордания, Сирия и Ирак.

Египет съобщи миналата година, че в същия район е открит древният щаб на фараонската армия, пазила североизточните граници на страната повече от 1500 години.

http://world.actualno.com/news_235081.html (http://world.actualno.com/news_235081.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:31:14
Oткриха древен град под земята в Египет

Археологически разкопки, провеждани северно от делтата на Нил са открили древна столица на чужди завоеватели, управлявали Египет от 1664 до 1569 г.пр.Хр. Възрастта на града е повече от 3600 години, пише The Daily Telegraph.
Градът е бил открит с помощта на радиолокационен метод. Получените от него изображения показали наличието на улици, къщи, храмове, намиращи се под пасищата и стопанствата на днешния съвременен град Тел ел Даба.
Предполага се, че е принадлежал на племето на хиксосите - бегълци от Азия, които вероятно имат семитски произход. Хиксосите са група азиатски племена от Предна Азия, които нахлуват в Древен Египет около 1720 г.пр.Хр., използвайки колесницата и сложния лък като нови бойни оръжия. Времето на тяхното управление е известно като Втори преходен период в историята на Древен Египет.
Хиксосите управляват Египет повече от век, докато накрая не били победени от фараон Яхмос I [1567-1546 г.пр.Хр].

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=195295&cat=12 (http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=195295&cat=12)


Най-вероятно става дума за град Аварис, столица на хиксоските XV и XVI династии.
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:31:54
Откриха древен град в Египет

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.slava.bg%2Fimages%2Fcontent%2F2010%2F08%2F26%2F24436%2F__________640x480_.jpg&hash=5b80fd3876934abd04629b3b8269f457)

Екип от египетски и американски археолози откриха останки от древен град в оазиса Кхарга (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0) в Египет.
Селището датира от 1650-1550 г. пр.Хр., което ще рече, че градът е основан около хиляда години преди другите древни селища в региона. През селището са преминавали няколко важни пътища, свързващи долината на Нил и оазиса Кхарга с Дарфур в Западен Судан.

Градът от север на юг е с дължина 1 километър, а от изток на запад - 250 метра. Археолозите открили останките на административни сгради и структури, служещи за наблюдателни пунктове.
Открили са и фрагменти от древна фурна с две пещи и грънчарско колело, използвано за направата на форми за хляб. Експертите смятат, че произвеждания хляб е бил повече от достатъчен, за да задоволи нуждите на града.

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=198725&cat=12 (http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=198725&cat=12)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:32:38
В Южен Египет откриха погребална камера на близо 3000 години

(https://i.actualno.com/club.bg/files/2008/11/11/befbecab81.jpg)

Тя принадлежала на жреца Карахамун, живял по време на управлението на фараоните от XXV династия

Погребална камера на повече от 2800 години е открита в Южен Египет от египетски и американски археолози. Специалистите извършвали разкопки на западния бряг на река Нил край Луксор, когато се натъкнали на археологическата ценност, съобщи БТА, позовавайки се на световните информационни агенции.
Генералният секретар на Висшия съвет за египетските антични ценности Захи Хауас информира, че погребалната камера, която е намерена на дъното на шахта на дълбочина 8 метра, била много добре запазена. Камерата е принадлежала на жреца Карахамун, който е живял по време на управлението на фараоните от XXV [Етиопска] династия (около 755 г. пр. Хр.). [715-668 г.пр.Хр.]
Стените и таванът на погребалната камера са украсени с ярки фрески, на които е изобразен жрецът в обкръжението на богове. На тавана й например може да се види древноегипетската богиня на небето Нут.

(https://thetruthbehindthescenes.files.wordpress.com/2010/09/tomb-of-egyptian-priest-karakhamun-assasif.jpg?w=500)

Гробницата на Карахамун е била открита още през 70-те години на миналия век, уточни Захи Хауас. Тя обаче е била в много лошо състояние и скоро се е разрушила, закривайки достъпа до погребалната камера. А археологическите разкопки в района са били възобновени едва през 2006 година.
Според учените камерата на Карахамун е може би най-красивата от времето на управлението на фараоните от XXV династия, благодарение на добре запазилите се уникални стенописи.

https://curious.actualno.com/NEWS_315610.HTML (https://curious.actualno.com/NEWS_315610.HTML)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:33:04
Руини на 7000 години открити в Египет

(https://i.actualno.com/club.bg/files/2007/10/30/a4b6cadde9.jpg)

Екип от американски археолози откриха руините на древен град, датиран преди 7000 години в египетския Фаюмски оазис, съобщи Върховния съвет по антиките, цитиран от Франс прес.

"Електромагнитно проучване разкри съществуването в региона Каранис на мрежа от стени и пътища, подобни на тези, които са се строели през Гръко-римската епоха", каза председателят на съвета Захи Хавас.

"Останките от града все още са погребани под пясък и детайли от това откритие ще бъдат разгласени по-късно", каза още Хавас.

"Артефактите включват останки от стени и къщи от теракота или облицовани с варовик, също както и големи количества керамика, основи на пещи и хамбари", добави той.

Откритията са датирани към неолитния период между 5200 и 4500 г. пр.н.е. [Култура Бадари] и се намират на около седем километра от езерото Фаюм.

http://ggbit.info/forum/index.php?showtopic=36469
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:33:22
В Египет откриха храм на богинята Бастет

Археолози в египетския град Александрия са открили храм на 2000 години, посветен на богинята-котка Бастет. Този храм е първата разкрита следа от царските покои на Птолемеите в Александрия.

Находките потвърждават факта, че гръцката династия е продължила египетската традиция да се почитат древни животински божества. Археолозите смятат, че под града стоят запазени и чакат да бъдат открити още много руини от столицата на Птолемеите.

От египетския Върховен съвет за антиките съобщават, че открият храм вероятно е принадлежал на царица Беренике ІІ, съпруга на Птолемей ІІІ Евергет, управлявал Египет през ІІІ век пр.н.е. [246-222 г.пр.Хр.]. Висок е 60 метра и широк 15 метра.

Гръцката династия на Птолемеите управлявала Египет в продължение на почти 300 години, от основаването на Александрия от Александър Велики през 305 г. пр.н.е. до Клеопатра VII Теа Нотера (51-30 г.пр.Хр.), която била отстранена от римляните.

В храма са открити статуи на Бастет, почитана от гръцкоговорящите египтяни като богиня на луната, по подобие на древногръцката богиня Артемида.

Според водещия египетски археолог Захи Хауас, в по-късен период храмът може да е бил използван като каменоломна, защото липсват голям брой блокове.

http://www.znam.bg/com/ (http://www.znam.bg/com/action/showArticle;jsessionid=3E8C91209C0C709AAD72453757062EB9.znam1?encID=1209&article=457491737&ctx=scart&sectionID=0)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 02 August 2018, 13:33:55
Откриха част от статуя на Аменхотеп III

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.touregypt.net%2Fimages%2Ftouregypt%2Fcachette3.jpg&hash=c86cbfe1c4864a78fef3fb98a3c2b351)

Аменхотеп III е представен с двойната корона на Египет, седнал на трон до бог Амон

Археолози откриха горната част от двойна статуя на фараон Аменхотеп Трети, властвал преди почти 3400 години [1417-1379 г.пр.Хр.], съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.
Статуята с размери 1,3 м на 0,95 м е намерена в Ком ел-Хитан, където е погребалният храм на фараона в Луксор. На нея Аменхотеп III е представен с двойната корона на Египет, седнал на трон до бог Амон.
Това е горната част от статуята. Цялата вероятно е била с височина около 3 м. Аменхотеп III е дядото на Тутанкамон ("Жив образ на Амон"). Той е управлявал Египет през 14-и в. пр.н.е. [1361-1352 г.пр.Хр.]. Тогава страната е била огромна - от Нубия на юг, до Сирия на север. Храмът му е доста разрушен, вероятно от наводнения. От стените е останало много малко. Археолозите обаче намериха затрупани много предмети, включително и две статуи на фараона от черен гранит.
Гладко полираната статуя, по която все още се забелязват следи от червена боя, е с височина 1,3 м. и е част от гигантска статуя в изправен ръст на младия Аменхотеп, носещ Бялата корона на ранното царство Горен Египет и царските символи в ръце.
След провеждането на ДНК-тестове и сканирането на няколко мумии, учените успяха да идентифицират Аменхотеп III, като дядото на Тутанкамон - прословутия фараон-тийнейджър, роден от кръвосмесителен брак между фараона Ехнатон и неговата сестра - и двамата деца на Аменхотеп. Главата е един от 84-те артефакти, открити край гробницата на фараона на западния бряг на Нил, в Луксор.
Аменхотеп III е деветият египетски фараон от XVIII династия. Син на Тутмос IV [1425-1417 г.пр.Хр.] и царица Мутемуйи. Времето на управлението на Аменхотеп III е период на разцвет на древноегипетската цивилизация.

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=200586&cat=12 (http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=200586&cat=12)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 11:57:01
Стени пазели Сфинкса от пясъците

(https://bg.garynevillegasm.com/images/novosti-i-obshestvo/v-chem-zaklyuchaetsya-zagadka-sfinksa.jpg)

Кайро, Египет /КРОСС/ Част от стена, която е пазела Сфинкса от вятъра и пясъка откриха египетските археолози, съобщава Върховния съвет по древността на Египет. Според ръководителят на съвета Захи Хавас, предварителните изследвания, направени по време на археологическите разкопки показват, че това е продължение на стената, която бе открита от северната част на паметника. По-рано археолозите смятаха, че запазилата се до днес стена е направена по времето на фараон Тутмос IV [1425-1417 г.пр.Хр.], за да защити Сфинкса откъм северната страна. Но сега, благодарение на новите находки станало ясно, че паметникът е бил защитаван от ветровете също така и  от източната,  и от южната страна. Дължината на намерените участъци е 86 и 46 метра.

Според древноегипетска легенда, стената, пазеща уникалния паметник е била направена от Тутмос IV още докато той е бил принц. След тежък лов, той приседнал да си почине в сянката на огромната скулптура и заспал. В съня му се явил Сфинкса, който го помолил да "изкопае тялото му от пясъка, който го задушава". За това му обещал фараонски трон. Тутмос изпълнил молбата и построил около него защитна стена. А както е  известно от историята и Сфинкса си изпълнил обещанието.

http://www.cross-bg.net/index.php?_rt=1167142 (http://www.cross-bg.net/index.php?_rt=1167142)


Египетска археологическа мисия, водена от д-р Захи Хавас, откри голяма стена от кирпичени тухли, отнесена към царуването на Тутмос IV [1425-1417 г.пр.Хр.]. Стената е била разкрита пред храма на Хефрен [2558-2533 г.пр.Хр.], на платото Гиза. Министъра на културата- Фарак Хосни добави, че откритието е направено по времене на рутинни разкопки водени от SCA(Служба по антиките).  Д-р Хавас  обяви, че новооткритата стена се състои от две части: първата секция е висока 75см. и се простира на 86 метра в посока Север-Юг  по протежение на източната страна на храма на Хефрен и Сфинкса, а втората част е висока 90см и се намира в зоната, северно от храма на Хефрен. Тази секция е 46 метра дълга и е ориентирана от изток на запад по периметъра на региона, към храма. Двете части се срещат при юго-източния ъгъл на проучвания район.

 Д-р Хавас обясни, че според първоначалните проучвания проведени на мястото, новооткритата стена е част от стената намерена северно от Сфинкса. Тази стена е била построена от Тутмос IV с цел да обгради и защити Сфинкса от пясъчните наноси, натрупвани от ветровете. Според древно-египетски текстове, конструкцията на тази стена е била в резултат на сън, който Тутмос получил след дълго ловуване в Уади ел-Хезлан (долината на газелите), район в близост до Сфинкса. В царския сън, Сфинкса моли царя, да изчисти тялото (монумента) на Сфинкса, защото стоейки зарит, накърнява достойнството му. За тази услуга, Сфинксът обещава на Тутмос IV, че ще стане цар на Египет. За да изпълни задачата, Тутмос IV премахва пясъка частично закриващ тялото на Сфинкса и построява обграждаща стена, за да го запази от повторно зариване.
Д-р Хавас посочи, че археолозите преди това откритие, смятали, че от обграждащата стена се е съхранила само северната страна, защото там е била открита секция висока 3 метра и дълга 12. Сега знаем, че това е заблуждение, благодарение на новооткритите два сектора по южната и източна страни на Сфинкса.
 
В допълнение на двата сектора от обграждащата стена, екипа на SCA откри и стена от кирпичени тухли от източната страна на храма на Хефрен. Захи Хавас смята, че това би могло да бъдат останките от селище, обитавано от свещенници и чиновници, ръководили действията по погребалния култ към Хефрен. Този култ започва да съществува след смъртта на Хефрен и продължил до края на осма династия [около 2173-2160 г. пр.р.Хр.], с която завършва Старото Царство.
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:00:09
Археолози откриха дванадесет древни сфинкса в Луксор, Египет

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.politika.bg%2Fimg%2F%3Fid%3D35916%26amp%3Bsz%3D0%26amp%3Bcut%3Dyes&hash=c5e81d93be592b40755655d78d2e19ba)

Скулптурите са били открити до новооткритата част от "Улицата на Сфинксовете" - древен път, започващ от храма в Карнак и завършващ при храма на богинята Мут (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D1%82) в Луксор.

Откритието, направено в рамките на провеждано мероприятие по проучване и възтановяване, в този район, oт Главната служба по антиките (SCA), e обявено от египетския министър на Културата, Фарак Хосни.

Статуите на митичните същества, изписани с името на фараона Нектанебо I (380-362г. пр. р. Хр.), са били открити в крайния сектор на Улицата на Сфинксовете, част от свещен път, който въпреки своето съществуване, досега е бил познат на историята, само от сведенията на древни текстове.
Мансур Бораик, отговарящ за антиките в Луксор, отбеляза, че за пръв път открива път, водещ от изток на запад, към реката Нил.
Цялата дължина на пътя, към Нил, се равнява на около 600 метра, като до момента са разкрити само 20.

Тези 20 метра са построени от пясъчник, докаран от кариерите в Гебел Силсила, северно от Асуан.

"Откритието (на сфинксовете) не се намира при познатата вече Улица на Сфинксовете, между карнакския и луксорски храм, а е на новооткрития път на Нектанебо I" - обясни д-р Хавас, главен секретар на SCA.

Д-р Хавас добави, че по този път, Амон - Царят на боговете, е пътувал ежегодно със своята свещена ладия, за да посети своята съпруга Мут в Луксорския храм.
Улицата на Сфинксовете е около 2700 метра дълга и около 76 метра широка. Въпреки че пътят е бил използван по времето на царица Хатшепсут [1503-1482 г.пр.Хр.], именно фараонът от ХХХ династия Нектанебо I й дава вида, в който я познаваме. Той я обгражда с 1350 сфинкса, всичките надписани с неговото име.

Свещения път е бил място за провеждане на много и важни религиозни церемонии, сред които е красивия празник Опет. Фестивала е честван ежегодно в Тива, през периода на Новото Царство и по-късно. Скрити от поглед в свещената ладия, статуите на тиванската триада - Амон, Хонсу и Мут са били премествани по Улицата на Сфинксовете, от храма на Амон в Карнак до храма в Луксор, за да се отпразнува отново тяхната сватбa.Дванайсет статуи на сфинксове откриха археолозите в разположения в Южен Египет свещен град Луксор.
Новината беше оповестена от министъра на културата Фарук Хосни. Статуите датират от времето на царуването на древноегипетския фараон Нектебо I (380-362 пр.хр.). Освен сфинксовете е била намерена и част от древен път от същия период. Учените обаче още гадаят какво точно е било тяхното предназначение.

Статуите били надписани с името на египетския фараон. Намерени са около един от най-важните археологически и религиозни пътища на град Луксор ­ последния сектор на Алеята на сфинксовете. Според някои тези митологични създания с човешки глави и легнали котешки тела се използвали предимно за украсяване на гробниците на управниците на Древен Египет. Мнозина други учени и археолози обаче са на мнение, че статуите са част от звездна карта. В научните среди живее мнението, че голямата статуя на сфинкса всъщност е точно копие на съзвездието Лъв, а трите големи пирамиди всъщност са претворени на Земята звездите от съзвездието Орион ­ Алнитак, Алнилам и Минтака. Според египетските археолози е много възможно 12-те статуи също да претворяват разположението на някое от познатите ни съзвездия. Кое точно обаче, все още е в процес на изясняване. Град Луксор, където са били открити, някога е бил част от огромната древна столица Тива. Там била Алеята на сфинксовете, построена от фараон Нектебо I, която продължава от Луксор до близкото село Карнак, което се свързва основно с намиращите се там храмове на богинята Мут. Всъщност в селото има цял комплекс от древни храмове, капели, древни порти, както и други сгради. Според главния секретар на египетските служби за антики Захи Хавас статуите на сфинксове са намерени в края на новооткрития път на Нектебо I. Археолозите изкопали едва 20 метра от 600-метровия древен път.

По думите на Хавас същият е описан в много древноегипетски текстове и е първият открит, който върви от изток на запад в посока към река Нил. ,,Според легендите някъде по продължението на този път трябва да се намира корабът на краля на всички богове Амон Ра, с който всяка година тръгвал на път, за да посети своята съпруга ­ богинята Мут, в храма в град Луксор. Ще е невероятно, ако успеем да намерим караба на най-великия сред египетските богове", казва Захи Хавас. Безспорно този път ще бъде изучаван много в бъдеще. Той е направен от варовик от кариерите в Гебел Силсила, намиращи се на север от град Асван.
Освен тези находки археологическата експедиция е открила множество предмети с римски произход, сред които преса за маслини и керамични съдове.
Нектебо I е крал от 30-ата династия, известен като велик строител. По време на стабилното му 18-годишно царуване са били издигнати огромен брой монументи и храмове, а също така са възстановявани и много разнебитени храмове. Издигнал е и скромен параклис на свещения остров Филае, който по-късно се превърнал в едно от най-важните религиозни места в Древен Египет. От 356 г пр.Хр. той управлявал заедно със сина си Теос. Три години по-късно обаче го застигнала смъртта.

http://www.politika.bg/article?id=20064
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:01:12
Тази информация е от 2006 г.

Археолози намериха мумия на египетски лекар

(https://i.actualno.com/club.bg/files/2006/08/10/4cc3a48632.jpg)

Египетски археолози откриха мумия на лекар, живял преди повече от 4000 г., съобщи Ройтерс.

В гробницата има бронзови хирургически инструменти. Горната част на гробницата е открита през 2000 г. в Сакара, на 20 км южно от Кайро. Саркофагът се е показал при работите по разчистване.

Лекарят, чието име е било Кар, е живял по време на Шестата династия, управлявала от 2350 г. пр. н.е. до 2180 г. пр. н. е. Той е построил гробницата си край първата египетска пирамида.

Ръководителят на Висшия съвет за египетски антични ценности Захи Хауас изтъква, че капакът на дървения саркофаг е с красива декорация, която е в добро състояние. Самата мумия е идеално запазена. Ленените бинтове и погребалните рисунки са както са били преди 4000 г. Маската върху лицето също е запазена отлично.

В гробницата са намерени също глинени съдове, на които е написано името на лекаря, кръгла варовикова маса за дарения, както и 22 бронзови статуетки на божества.

https://culture.actualno.com/news_86605.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:02:19
Тази информация е от 2010 г.

Гробници разказват за средната класа в древен Египет

Две гробници на 2 500-годишна възраст, разкрити в некропол край Кайро обещават да разкрият повече за средната класа в древен Египет, заяви главният археолог на страната.

Датирани от 26-та династия, управлявала Египет от около 664 г. пр.н.е. До 525 г. пр.н.е., гробниците били открити край входа на археологически обект в погребалния комплекс в Саккара, на около 30 км южно от Кайро. "Гробниците са принадлежали на египетски семейства от средната класа, не кралски представители, и нямат имена върху тях. Те са били повторно използвани от много хора и могат да ни дадат много информация за погребалните обичаи и религия по това време", според Захи Хауас, ръководител на Върховния съвет за антиките в родината си, начело на екипа от археолози от целия Египет. Една от гробниците, най-голямата открита досега в Саккара, се състои от комплекс от стаи и коридори са свързани с голямо помещение, изсечено в скалите. "Не очаквахме да открием гробници в този район", според д-р Хауас. Откритията доказват, че значението на Саккара се разпростира отвъд Старото царство на 3-та до 6-та династии и казва много повече за 26-тата династия, изтъква той. По всяка вероятност плячкосани в края на Римския период, гробниците са били отваряни на няколко пъти, но въпреки това съдържат известно количество ковчези, човешки останки, мумифицирани животни като орли и глинена керамика. Откриването на неограбени камери в толкова известен погребален център като Саккара, обслужвал близката древна столица Мемфис, е рядкост. "Саккара все още крие много тайни", според Захи Хауас.

https://www.nationalgeographic.bg/?cid=4&NewsId=1827
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:02:49
Тази информация е от 2009 г.

Земята на фараоните разкри за света нови 30 мумии

Саркофазите са открити от египтолози край стъпаловидната пирамида на цар Джосер

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2F85.14.28.164%2Fd%2Fimages%2Fphotos%2F0065%2F0000065647-article.jpg&hash=966ec804143e0f4b8ad0ee389a3104ed)

Египетски археолози откриха в околностите на Кайро 30 мумии във фараонска гробница, датираща отпреди 4300 години, предаде АФП.

Мумиите са намерени в Гирс ал Мудир, западно от стъпаловидната пирамида на цар Джосер (2667-2648 г.пр.Хр.) - първата от епохата на фараоните, заяви египтологът Захи Хауас.

Повечето от мумифицираните тела са били поставени в ниши, издълбани в стените на погребалната зала и облицовани с кирпич.

Саркофазите са общо шест, като два от тях - един дървен и един от цял каменен монолит, още не са отваряни

http://www.dnes.bg/health/2009/02/10/zemiata-na-faraonite-razkri-za-sveta-novi-30-mumii.65647
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:05:33
Тази информация е от 2006 година:

За първи път от 80 години археолозите попаднаха на гробница
в Долината на царете

Археолозите открили камера със саркофази, погребални маски и над 20 гърнета от алабастър, носещи фараонски печати

Пет мумии бяха открити в нова непокътната гробница в Долината на царете край египетския град Луксор.
Това е първото погребение в Долината на царете, на което учените попапдат от 80 години насам, при това случайно.
Екип археолози от университета в Мемфис изненадващо се натъкнали на гробницата (63-а поред), намираща се на 5 метра от гробницата на фараона Тутанкамон [1361-1352 г.пр.Хр.].
Те попаднали на камера със саркофази, погребални маски и над 20 гърнета от алабастър, носещи фараонски печати.
Учените предполагат, че новооткритата гробницата датира от времето на XVIII фараонска династия - първата, управлявала Новото царство между 1539 и 1292 пр.н.е.
Нейната столица била именно на територията на днешен Луксор тогава Тебес [Тива].
Откритието опровергава отдавна наложилото се мнение , че вече нищо не може да бъде намерено в Долината на царете - пустинене район, където са били погребвани фараони и благородници от Новото кралство.

По-рано този месец египтолози откриха статуи на 3400 години в Луксор на египетската богиня с лъвска глава Сехмет и на владетел с нубийски черти в храма на Аменхотеп III [1417-1379 г.пр.Хр.] в Луксор.
Статуите са на 3400 години. Те са открити от немски специалисти, ангажирани за консервационни работи в храма. Според ръководителя на екипа вероятно те са били изровени на друго място в началото на XX век или по-рано и след това са скрити в храма в Луксор или за да бъдат продадени по-късно, или за да бъдат спасени от крадци.
Едната от статуите на богинята на разрушението Сехмет е от гранит и е много красива. Тя е висока около 150 см и държи символ на живота и свитък папирус. Статуята е много добре запазена, като липсват само стъпалата й. От другата статуя е запазен само бюстът. Той е висок към 1 м, което показва, че статуята е била монументална.


Освен това специалистите са открили червена гранитна глава на статуя на владетел с южняшки черти - по-пълни бузи и изпъкнали устни. Подобни статуи са изключително редки, особено в Египет.

https://www.vesti.bg/novini/arheolozite-otkrili-kamera-sys-sarkofazi-pogrebalni-maski-i-nad-20-gyrneta-ot-alabastyr-noseshti-faraonski-pechati-844092
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:07:10
Тази информация е от 2008 г.

Откриха древен храм на дъното на Нил

Археолози откриха на дъното на река Нил, близо до град Асуан (Aswan), вход към древен египетски храм. Някога това е било вход към храм, посветен на бога на плодородието Хнум (Khnum), съобщи National Geographic.

Според генералния секретар на египетския Висш съвет по древността Захи Хавас (Zahi Hawass), храмът е много древен и през този дълъг период Нил постепенно е променил коритото си и постройката се е оказала на дъното на реката.

Изследователите предполагат, че реката крие голямо количество обекти, останали от древни времена. Те се надяват, че изследването на Нил ще позволи в близко бъдеще да бъдат открити множество интересни артефакти.

Порталът се оказал прекалено масивен, за да може по някакъв начин да бъде изваден на повърхността. Археолозите обаче успели да преместят от мястото му намиращия се наблизо каменен блок с тегло около един тон и надписи, датирани от периода XXII (945 - 712 г. пр. Хр.) - XXVI (664 - 525 г. пр. Хр.) династия.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmaat.org.ru%2Fnews%2F2008%2Fimages%2F043.jpg&hash=416ff5134ec914d5ea22e63db107cede)

Специалистите смятат, че каменния блок може да бъде и доста по-стар, понеже много обекти в Египет са се строяли с материали от други, по-древни съоръжения.

http://bgfactor.org/index_.php?id=15157 (http://bgfactor.org/index_.php?id=15157)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:10:36
Откриха погребалната камера на древен египетски цар

Цар Сенусрет ІІ е управлявал Древен Египет в периода 1897-1878 г. пр.н.е.


(https://i.actualno.com/club.bg/files/2008/09/01/3df60c7e36.jpg)

Египетски археолози са открили погребална камера и ковчега на цар Сенусрет ІІ, който е управлявал Древен Египет в периода 1897-1878 г. пр.н.е. [XII династия], съобщи Франс прес.

Тя е била открита в Ал Лахун, град построен от Сенусрет, който е бил политическа столица по време на XII и XIII династии. В този град той е изградил и своята пирамида.

"Ковчегът е от розов гранит, а погребалната камара е очертана с червен гранит", заяви Абдел Аал, който отговаря за древните паметници във Фаюм, южно от Кайро.

Екипът също така е открил "коридори и галерии вътре в пирамидата, които да заблудят крадците", разкри Аал. Сенусрет ІІ е бил известен със своите големи иригационни проекти в района на Фаюм, превърнали обширни райони от блата в годни за обработване земи.

https://science.actualno.com/news_178076.html (https://science.actualno.com/news_178076.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:11:12
Тази информация е от 2008 г.

Откриха фараона на "Обезглавената пирамида" в Египет

Тя е открита още през 1842 г. от германския археолог Карл Лепсиус
и фигурира под № 29 в неговия каталог на пирамидите


(https://www.factor-news.net/img/lead/2008/06/15260.jpg)
Барелеф с изображението на Менкаухор, който се пази в Лувъра

Ръководителят на Висшия съвет по въпросите на античното наследство на Египет, Захи Хавас (Zahi Hawass) обяви, че е разрешена загадката, на кого принадлежи т. нар. "Обезглавена пирамида" в некропола Сакара (Saqqara), разположен на около 30 км. Южно от египетската столица Кайро. Според редица доказателства, представени от главния археолог на Египет, гробницата принадлежи на малкоизвестния фараон от V династия на Старото царство, Менкаухор (Menkauhor), управлявал през XXІV в. пр. н. е. (2422-2414 г. пр. н. е.), съобщава Reuters.

Силно ерозиралата пирамида била открита още през 1842 г. от германския археолог Карл Лепсиус и фигурира под номер 29 в неговия каталог на египетските пирамиди.

По-рано се смятало, че 29-тата пирамида на Лепсиус е гробница на фараона от X династия Мерикар (Merykare), управлявал 400 години по-късно, или на някой от владетелите от XII династия от Средното царство, управлявали Египет в периода 1991-1786 г. пр. н. е.

Екипът на Хавас, който изкопал и изследвал долните нива на пирамидата много по-детайлно от всички досегашни експедиции, е убеден, че е открил гробницата на Менкаухор, тъй като според летописите той е вдигнал пирамида някъде в района, а е последният фараон от V династия, чиято гробница не била идентифицирана. Археолозите запознали разкопките преди 18 месеца, като през това време изринали 8 метра пясък, за да се доберат до сравнително добре дзапазените долни нива. Върхът на пирамидата изчезнал преди столетия, като вероятно бил използван като строителен материал за къщите на селяните в наносната долина на р. Нил, разположена на около 100 м. от пирамидата.

Въпреки че не открил конкретен надпис с името на Менкаухор, Хавас открил множество косвени архитектурни доказателства, че гробницата е построена именно през епохата на V-тата династия, погребенията на всички останали фараони от която вече са открити.  На входа на погребалната камера били открити големи блокове от червен гранит, които са характерни за пирамидите от този период. Освен това капакът на саркофага бил направен от сиви шисти - материал, който бил използван само по времето на Старото царство и никога не се среща при саркофазите от Средното царство.

Друго доказателства за това, че пирамидата е на Менкаухор, е вътрешният й архитурен план, в който липсват сложните лабиринтоподобни коридори, водещи до погребалните камери в пирамидите от Средното царство. Според Хавас, по лесният достъп до камерата  и останалите детайли от вътрешната струтура на постройката са характерни именно за V династия от Старото царство.

При разкопките на "Обезглавената пирамида" били открити и части от ритуален път от Елинистическия период, край който са открите каменни надписи от времето на фараона Птолемей V (205-180 г. пр. н. е.). Пътят бил използван за свещените процесии на жреците на бог Апис (древноегипетски бог, символ на плодородието, изобразяван като бик със слънчев диск, б. ред. През някои периоди е смятан за въплъщение на душата на Озирис, като част от идеята за "обновлението на живота"). По него през Птолемейския период преминавали погребалните церемонии на свещените бикове, чийто мумифицирани останки били погребвани в големи подземни каменни саркофази под Серапеумите (храмовете на Апис, б. ред.).

https://www.factor-news.net/index_.php?cm=8&id=15260
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:11:43
В Египет археолози са разкопали гигантска статуя на фараон Аменхотеп ІІІ

(https://4.bp.blogspot.com/-Nj7xkLHVu_I/ThN95iEYMwI/AAAAAAAADfs/lNBhQZcf6kA/s1600/97-a.jpg)

На западния бряг на Нил, в района на египетския град Луксор, археолозите са извлекли от земята гигантска статуя на фараон Аменхотеп ІІІ.

Както пише Daily Telegraph,  този фараон е управлявал страната в периода на нейния разцвет: от 1390-1352 година преди новата ера. Видимо е, че той още приживе е построил своя т.нар. заупокоен храм, източният вход на който и до ден днешен охраняват знаменитите колоси на Мемнон - две гигантски статуи на фараона. Археолозите предполагат, че две подобни грамадни статуи трябва да са охранявали и северния вход на храма на Аменхотеп. Те изглежда са били разрушени по време на мощното земетресение, станало през 27 година пр. н. е.

От Министерството на археология са информирали, че отломки от статуята са били намерени още през 70-те години на миналия век, но чак сега са започнали да ги разкопават. Статуята е с височина 13,65 метра и е направена от цветен кварцит и разделена на 7 части, ще бъде очистена от пясъка и започва нейната реставрация. В скоро време се планира да бъде откопана главата на статуята, а също и втората статуя. След реставрацията ще бъдат поставени на своето законно място - северния вход на храма на фараон Аменхотеп.

http://zaneizvestnoto.blogspot.com/2011/07/blog-post_05.html


Археолози откриха гигантска статуя на Аменхотеп III

Статуята се намира в храма на фараона в Луксор

(https://irenecaesar.files.wordpress.com/2014/01/screen-shot-2013-12-26-at-3-21-41-pm.png?w=529)

Египетски археолози откриха най-голямата известна статуя на дядото на Тутанкамон Аменхотеп III [1417-1379 г.пр.Хр.] и друга статуя на богинята с лъвска глава Сехмет, съобщи Ройтерс.

Двете статуи са в храма на фараона в Луксор. Статуята на Аменхотеп III е висока 13,65 м и е издялана от кварцит. От нея са намерени седем парчета, като главата липсва.

Тя е една от двете, издигали се пред северния вход на храма, който е разрушен от земетресение през 27 г.сл.Хр.
 По времето на Аменхотеп III са построени някои от най-големите египетски паметници.

Статуята на богинята Сехмет е с височина 1,85 м и е от гранит. Аменхотеп III издига много нейни паметници, когато се разболява към края на живота си.

Намерена е и част от статуя на древния египетски бог на мъдростта Тот, който обикновено е изобразяван с маймунска глава [по-скоро с глава на ибис].

http://inews.bg/Любопитно/Археолози-откриха-гигантска-статуя-на-Аменхотеп-Трети-_l.a_c.3992_i.67731.html (http://inews.bg/Любопитно/Археолози-откриха-гигантска-статуя-на-Аменхотеп-Трети-_l.a_c.3992_i.67731.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:13:12
Тази информация е от 2010 г.

Преоткрита гробница от Новото Царство

Гробница от преди 3300 години на древноегипетския чиновник Птахмес
бе открита в Саккара

Археолози са открили в Саккара 3300-годишната гробница на Птахмес, военачалник и царски писар от XIX династия. Откриването на гробницата - датирано към втората половина на XIX династия (1203-1186 г.пр.Хр.) - бе обявено днес от Археологическия факултет на Каирския университет, с което се сложи край на 300-годишна археологическа загадка.

Гробницата на Птахмес е дълга 70 метра и съдържа многобройни камери. Д-р Захи Хавас коментира, че нейният план е подобен на този на гробницата на Птах Им Уийа, пазителят на царския печат, който е живял по време на управлението на фараона Ахенатен [1379-1362 г.пр.Хр.], открита през 2007 година от холандски археолози.

Тъй като Птахмес е бил назначен на няколко длъжности - включително кмет на Мемфис, царски писар и ръководител на храма на Птах - Д-р Ола Ел-Егези, който ръководи разкопките, заключи, че той трябва да е бил видна личност. Гробището на XIX династия, намиращо се на южната страна на рампата на пирамидата на цар Унас [2375-2345 г.пр.Хр.], е било запазено за погребения на най-видните държавни чиновници на древен Египет.

Разкопките разкриха няколко стели, между които недовършено изображение на починалия. То показва Птахмес и неговото семейство пред тиванската триада: Амон, Мут и Хонсу. Такава стела, Ел-Егези каза, ни показва, че по време на втората половина на XIX династия, култът към Амон е бил съживен.

Сред пясъка се разкриха няколко фрагмента от статуя на Птахмес и неговата жена. Боядисана глава изобразяваща жена - най-вероятно главната жена или една от неговите дъщери - бе открита, заедно с варовикова статуя, която е принадлежала на починалия. Археолозите откриха също така и глинени съдове, фигурки шабти и амулети.

Според археолога Д-р Хеба Мустафа, част от екипа по разкопките, колоните на гробницата са използвани отново при строителството на храмове по време на християнската епоха. Части от нейните стени са значително разрушени. Няколко парчета от стената бяха намерени сред отломките вътре в гробницата. Тези парчета бяха събрани с цел да се опишат и възстановят. Смята се, че повечето щети по стените са в следствие на отварянето на гробницата за първи път през XIX век.

Местоположението на гробницата на Птахмес е документирано за първи път през 1885 година и артефакти от гробището са занесени в Холандия, в САЩ, в Италия и в Египетския музей в Кайро. Нейното местоположение скоро бива забравено, и пясъците на египетската пустиня покриват гробницата отново.

Саркофага на Птахмес още не е намерен. Продължават разкопките по намирането на главната шахта на гробницата, която ще ни отведе до погребалната камера със саркофага и погребалния инвентар.

Саккара, намираща се на 40 километра на юг от Кайро, е едно от най-старите средища на гробници на Египет, известна като ,,Града на мъртвите". Това е некропол дълъг 6 километра и е дом за множество мастаби, изсечени в скалите гробници и пирамиди, между които е и известната стъпаловидна пирамида на Джосер [2667-2648 г.пр.Хр.].

В началото на годината в Саккара, френски археолози откриха погребалната камера на царицата от VI династия Бехену - жена или на Пепи I [2332-2283 г.пр.Хр.] или на Пепи II [2269-2175 г.пр.Хр.] - а египетска мисия откри гробница от XXVI династия, която е най-голямата скална гробница открита в некропола. Няколко археологически екипа разкопават обширния обект, между които е и екипа на Д-р Добрев, в надежда да намерят пирамидата на Усеркаре [2333-2332 г.пр.Хр.].
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:13:28
Тази информация е от 2010 г.

В Египет са намерени бронзови монети,
възрастта на които е 2250 години


(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Ptolemy_III_Coin_2.jpg/800px-Ptolemy_III_Coin_2.jpg)

Египетските археолози са съобщили за откриването на древни бронзови монети, на които е изобразен цар Птоломей ІІІ. Съобщението е от Министерството на културата на Египет. Сред находките има и няколко огърлици, направени от специално обработени черупки на яйца от щраус.
Уникалната находка е открита в египетския оазис Ел-Фаюм, на северното крайбрежие на езерото Карун. Откритите монети са 383, а възрастта им надвишавa 2000 години. Монетите са от епохата на управление на Птоломей III Евергет (246-222 пр.н.е.). Направени са от  бронз и всяка от тях тежи по 32 грама. От едната им страна е изобразен бог Амон, а от другата - сокол. Има и надписи върху тях - ,,крал" и ,,Птоломей Трети". Забележително е, че всички монети са намерени в много добро състояние. Освен колието от черупки на щраусови яйца, е намерено и колие от корали.
Този район в древността е считан за житница не само на Египет, но и на Древна Гърция и Рим, а реколтата се е събирала по два пъти в годината. Фараоните от ХІІ династия [1991-1786 г.пр.Хр.] даже пренесли столицата по-близо до този оазис, когато останалата територия на Египет била обхваната от силна суша. Според специалистите, по времето на тази династия езерото Карун било доста по-пълноводно и позволявало да се изгради цяла система за иригация.

http://zaneizvestnoto.blogspot.com/2010/04/2250.html (http://zaneizvestnoto.blogspot.com/2010/04/2250.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:15:30
Откриха 17 нови пирамиди в Египет

(https://static.petel.bg/resources/2014/02/27/big_34.jpg)

17 неизвестни досега пирамиди, над 1000 гробници и 3000 селища откриха в Египет с помощта на революционна технология.
Постижението е на американската археоложка Сара Паркак от Университета на Алабама в Бирмингам, която търси пирамиди не с разкопки под земята, а със сателит на 700 км от повърхността. Репортери на Би Би Си са проследили пътя на археоложката през чудесата на Египет и ще разкажат историята във филм, който ще бъде излъчен на 30 май.

Някои от новите находки, включително две пирамиди, се намират в областта Сакара, където преди дни бяха открити за туристи шест реставрирани гробници. Там има и още 11 известни пирамиди. След направеното откритие д-р Паркак е убедена, че това е един от най-ценните археологически обекти в Египет.
Екипът на Паркак анализирал снимки от спътници на НАСА, които са оборудвани с мощни инфрачервени камери и могат да заснемат обекти под земята с диаметър по-малък от 1 метър. Камерите различават обектите по тяхната плътност и така създават детайлни изображения на средата под земната повърхност.Древните египтяни са строили къщите си от кирпич, който е много по-плътен от околната почва. Заради това на снимките ясно се виждали хилядите къщи, гробници, храмове и 17-те изгубени пирамиди.

Египетските власти първоначално били скептични към разкритиятаЗатова археоложката решила да направи тестови разкопки, за да провери дали наистина на предполагаемите места има обекти. Теориите й се оказали верни.
"Най-вълнуващият момент бяха разкопките в Танис. Изкопаха къща на 3000 години, която се виждаше на сателитните снимки, и структурата съвпадаше почти идеално. Това беше истинско доказателство, че технологията работи", обяснява Паркак.  "Това ни позволява да сме по-фокусирани в работата, която вършим. Когато сме изправени пред голяма площ, не знаем откъде да започнем. Важно е да знаем къде копаем. Това ни дава много по-голяма перспектива за археологическите обекти. Трябва да мислим по-мащабно и сателитите ни позволяват да го правим", твърди археоложката. "Индиана Джоунс е остаряла работа продължихме напред, съжалявам, Харисън Форд", шегува се Паркак.

Това обаче е само началото на дълги и продължителни изследвания, обяснява археоложката. "Това са само обектите, близо до повърхността. Има още много хиляди обекти, затрупани с наноси от Нил", разказва тя.
А сателитната технология, дала възможност да бъдат направени откритията, ще продължи да бъде използвана активно. Паркак се надява, че използването й ще привлече повече млади хора в науката. Египетските власти пък смятат да я използват, за да защитят историческото си наследство от вандали и крадци. Снимки от инфрачервени камери ще могат да показват дали определена гробница е била ограбена и кога. Така властите ще могат своевременно да информират Интерпол да следи за откраднати антики, които може да бъдат предложени за продан.

https://www.vbox7.com/play:7ec6f93e

"Това е първият сериозен успех за космическата археология. Смята се, че той ще доведе до съвършено нова епоха в откриване на неизвестни досега ценни исторически обекти."

https://petel.bg/Ucheni-otkriha-na-satelitni-snimki-17-novi-egipetski-piramidi-i-hilyadi-grobnitsi__64208
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:16:24
Открития от храма "Карнак"

Тази седмица, по време на рутинни проучвателни работи, френско-египетска археологическа експедиция, работеща при храма "Карнак" в Луксор, разкри два значителни паметника. Първият е стена, някога ограждала храм от Новото царство на Птах, а вторият е порта, отнесена към времето на фараона от XXV династия - Шабaка (712-698 г. пр.Хр.)
 Кристоф Тиерс, директор на френската група, каза, че мисията е разкрила още известно количество декорирани блокове от храма на Птах. По време на реставрационните работи археолозите открили, че блоковете произхождат от времето на Тутмос III (1479-1425 г. пр.Хр.), което означава, че конструирането на храма е започнало под египетско управление, а не както досега се смяташе - от династията на Птолемеите.   

Открита е и кирпичена стена, която е отнесена към периода на Птолемеите (332-30 г.пр.Хр.).

Доминик Вебал, професор по археология в Сорбоната, разказа, че френски реставратори работят по реконструкцията на храма, за да може да бъде отворен за посетители през следващата година.

Тя още заяви, че портата на цар Шабaка е изящно изработена и някога е затваряла залата със скъпоценности (jewellery hall) на царя. Декорацията по тази порта е със забележителни египетски мотиви и е много добре запазена.

Сред сцените по нея една изобразява Царя, поднасящ знака на Маат на бога Амон-Ра.

Мансур Борейх, главният отговорник за паметниците на Луксор, отбеляза, че храмът "Карнак" все още не е напълно проучен и все още крие много от своите тайни.
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 August 2018, 12:17:11
Нова гробница открита в Долината на царете

Гробницата на певицата на Амон-Ра - Нехмес Бастет
е била открита в Долината на царете


(https://m.netinfo.bg/media/images/28930/28930953/640-420-arheolozi-otkriha-grob-na-drevnoegipetska-pevica.jpg)

Дълбока погребална шахта е била открита по време на рутинно почистване, предприето от Швейцарска археологическа мисия, по пътя водещ до гробницата на Тутмос III (1504-1450 г.пр.Хр.), в Долината на царете. Шахтата води до погребална камера пълна със скъпоценна колекция от древноегипетски артефакти.

Мохамед Ибрахим - министър на старините добави, че по-навътре в гробницата, археолозите се натъкнали на дървен саркофаг, боядисан в черно и декориран с йероглифни текстове, както и дървена стела с имената и различните титли на починалата.

Ранните проучвания на швейцарския екип, разкриват че гробницата датира от XXII династия (945-712 г. пр.Хр) и е принадлежала на дъщерята на жрец на Амон в храма Карнак и певица на бога Амон-Ра.

В моента се провеждат допълнителни археологически проучвания.


Археолози откриха гроб на древноегипетска певица

Археолози откриха гроб на древноегипетска певица в ,,Долината на царете" в Египет. Гробът е бил открит от швейцарски археолози... по случайност.

Жената на име Нехмес Бастет е била певица в храм по време на египетската XXII династия (945-712 г.пр.Хр.). Според учените ковчегът, който се намира в гроба, е доста запазен и най-вероятно ще открият мумия с погребална маска, когато го отворят. Освен това те смятат, че гробът не е направен за певица, но е бил използван отново около 400 години след първото погребение там.

Жената в ковчега, която е живяла преди около 3000 години, е била дъщеря на върховния жрец на Амон.

Досега в ,,Долината на царете" са били открити няколко гроба на египетски царски семейства. Според археолозите находката показва, че там са били погребвани и хора от нецарски произход и жреци на XXII династия.

https://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=838836
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 12:52:08
Открит е нов... фараон

Царско име, принадлежащо към XVII династия
е открито в Карнакския храм


(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fcqs1331389442g.jpg&hash=a26be75f54ece61647ac4a82fd2af4e7)
Картушът с името на новия фараон като господар на Горен и Долен Египет
("несу-бити")

По време на посещението си в храмовия комплекс в Карнак д-р Мохамед Ибрахим (министър на антиките на Египет) обяви откритието на неизвестен досега фараон от XVII династия. Откритието ще помогне за разкриването на хронологическата подредба на царете от тази династия.

Археологическа мисия на Френско-египетския център за изучаване на храмовете на Карнак (Centre franco-égyptien d'étude des temples de Karnak, CFEETK) към Френския институт за археология на Ориента (Institut Français d'Archéologie Orientale, IFAO) оглавявана от Кристоф Тиер от октомври 2008 г. изучава храма на Птах, долепен до северната страна на големия храм на Амун-Ре (Амон-Ра). Този храм е построен от Тутмос III (1479-1424 г. пр. н.е.) и впоследствие реставриран, разширен и украсен при римския император Тиберий (14-37 г.), като и в двата случая са използвани материали и цели архитектурни елементи от по-стари постройки. В това число са и масивни тухлени стени, датирани по намерените керамични фрагменти в края на XVII (ок. 1580-1550 г. пр. н.е. или 1634-1543 г. пр. н.е.) - началото на XVIII династия (1550/1543-1298/1292 г. пр. н.е.).

През февруари тази година екипът се натъква на варовикова врата, която датира от времето на  XVII  династия. На вратата е бил изографисан царски картуш, носещ непризнато досега в древноегипетската история име -  Sen Nakht N' Rе. Този фараон е бил познат до момента само от три надгробни надписа от XVIII и XIX (1298-1187 г. пр. н.е.) династии - около два века след царуването му и затова е бил напълно игнориран от египтолозите.

Министърът потвърди, че това е първото автентично археологическо свидетелство за дейността на този фараон. На вратата присъстват и трите имена на фараона: като Хор, като господар на Горен и Долен Египет и като син на Ре. Текстът на нея споменава, че  царят е построил храм за божеството Амун в Карнак с варовик, който е добил от Toрa (днес Хелуан), в близост до Кайро. По настояване на министъра работата в района ще продължи, за да се проучат евентуално други следи върху архитектурни паметници, оставени от този цар.

Откритието ще добави ново име към познатите от XVII династия, която е била свидетел на хиксоската окупация и предшественик на фараоните от XVIII: обединители на Египет и основатели на Новото царство (ок. 1550-1069 г. пр. н.е.).

http://bgegypt.net/index.php?option=com_content&view=article&id=275%3Aotkrit-e-nov-faraon&Itemid=18

XVII династия управлява паралелно с XV и XVI хиксоски династии по време на Втория преходен период в историята на Древен Египет (между Средното и Новото Царство), около 1650-1567 г.пр.Хр.
Столицата на фараоните от тази династия е бил град Тива.
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 12:53:52
Български египтолози откриха гробница на велик жрец
на Рамзес II


(https://allcastle.info/assets/images/foto/185-2.jpg)
Храмът на Рамзес II в Абу Симбел

Наши археолози са открили само преди дни гробница в Луксор. В нея е бил положен велик жрец от времето на Рамзес II (1304-1237 г.пр.Хр.).
Това се похвали пред ТВ 7 образователният министър Сергей Игнатов. Той е известен като един от най-добрите познавачи на древната египетска история.

 Министърът заяви, че реално за първи път български учени работят на терен в Египет. Щастието им се е усмихнало да попаднат на неизвестна досега гробница и да я отворят. Българският археологически екип в Египет се ръководи от доц. Теодор Леков и Емил Бузов, а в екипа участва и египтянин, който е завършил египтология в НБУ.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdreven-iztok.ucoz.com%2FLittle_art_1%2FT_Lekov.jpg&hash=0326c60e552c0042874e98bce3510c46)
доц. Теодор Леков
Снимка: http://dreven-iztok.ucoz.com/ (http://dreven-iztok.ucoz.com/publ/novini/blgarski_egiptolozi_otkrikha_grobnica_na_velik_zhrec_na_ramzes_ii/2-1-0-22)

 "Преди две години получихме разрешение от правителството на Египет да правим реални разкопки, като всички документи даже са издадени на мое име. Експедицията е на НБУ, но реално тя е българска и е признание за страната ни. Не можем да се сравняваме с английските египтолози, но в областта на разчитането и интерпретирането на древните текстове - мисля, че сме добри", Сергей Игнатов.

 Той съобщи, че през септември тази година в София ще се проведе Световният конгрес по египтология.

http://www.blitz.bg/news/article/133124Български египтолози са открили мумия в египетската гробница на велик жрец, която проучват от няколко седмици в Луксор, съобщи във Велико Търново министърът на образованието проф. Сергей Игнатов, който е виден египтолог.

Българската мисия работи в гробницата на жреца Пи Ай от времето на Рамзес ІІ. В разкопките в Луксор, на западния бряг на Нил, участват и студенти на Игнатов.

Откритата мумия не е на жреца, а е датирана от по-късна епоха, уточни министърът. Той съобщи още, че през септември у нас ще се проведе Световният конгрес на младите египтолози. Мащабният форум ще се състои на 22 септември в София. Датата е избрана не само заради националния празник, но и защото това е рожденият ден на египтологията, коментира проф. Игнатов.

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=869840&audio_id=104654
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 12:54:31
Новооткритото погребение на номарх в Дейр ел-Барша

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fjdv1338350828a.jpg&hash=2b5d0d2ce41ebd90fbbb8e7caeccce9f)
Медни ритуални предмети

През кампанията от лятото на 2012, археологическа мисия от университета Леувен в Дейр ел-Барша (http://en.wikipedia.org/wiki/Deir_el-Bersha), ръководена от Harco Willems, откри важно погребение датиращо от началото на Средното Царство (около 2040 г. пр.Хр.). Въпреки че погребението е било обирано поне два пъти и е претърпяло значителни щети, голямо количество обекти са открити на тяхното оригинално място, по този начин давайки уникални знания по сценария на погребалния ритуал. Гробницата трябва да е принадлежала на номарх (областен управник) или личност с много близка родствена връзка. В течение на повече от век време за първи път е открито сравнително запазено погребение от този вид.

Откритието е било направено в гробницата на номархът Аханахт I, който е бил първия номарх на номът (област) Харе (XV горноегипетски ном) от Средното Царство. Тази гробница е добре позната, тъй като е била изследвана през 1891-1892 г. и е била обстойно изучена от американския археолог Geore Andrew Reisner през 1915 г. Работата на Рейснър е известна с откритието на почти непокътнато погребение на номарх в съседната гробница. Красивите останки на това вторично погребение са световно известни.

Изглежда гробницата е била обирана два пъти. Първото проникване, вероятно се е случило още през античността. По това време крадците са проявили интерес само към скъпоценните материали. Различни парчета от ковано злато показват, че ковчезите и вероятно други обекти са били покрити с този материал. След тази случка изглежда гробницата е била оставена отворена. Голямо количество дъждовна вода смесена с прах от шахтата явно е попадало в камерата. Веднъж изсушена, сместта оставя плътен слой утайка, която е била приета от втората група крадци за настилка на погребалната камера. Тези крадци предизвикали значителни щети по ковчезите и другите дървени обекти, които в следствие на влагата са изгнили и плесенясали.

Когато археолозите разчистили камерата от камъните се оказало, че голяма част от ритуалните предмети от алабастър, фаянс, мед и керамика все още стоят на оригиналното си място в образуваното от утайката легло. Откритията включват много алабастрови съдове, масички за дарове, устройства за отпускане на главата, фаянсови вази за възлияние и различни по вид медни вази, паници, модели на маси. Находките включват и някои уникални ритуални предмети досега единствено познати от древни изображения.

Местоположението на предметите позволява на археолозите да реконструират някои детайли от погребалния ритуал. Сега е възможно да се покаже, че ковчегът е поставен първи в погребалната камера, след което е изпълнен ритуал по прочистване и в последствие ритуал за поставяне на даровете (an offering ritual). Последният е добре познат от текстове и изображения, но за първи път може да бъде показано, че този ритуал се е извършвал под земята, в погребалната камера.

Останките от ковчезите са в толкова лошо състояние, че могат да бъдат проучени само след консервация през следващата година. На този етап, така или иначе, могат да бъдат направени две важни заключения. Първо, ковчезите са били изписани и орнаментирани, текстът показва, че погребението принадлежи на мъж, наречен Джехути-нахт (Джехути е египетското име на бог Тот). Това е важно, защото надписите от гробницата на Аханахт споменават името на неговия баща - Джехути-нахт. Този човек също има отделено място за дарове в гробницата, което предполага, че Аханахт е погребал баща си в своята собствена гробница. За Джехути-нахт се знае, че е бил последния номарх на номът Харе от Първия преходен период. Сега може да бъде заключено, че тази личност е погребана тук.

На второ място, неговия ковчег е бил изписан с корпус текстове наречен ,,Текстове на саркофазите". Тази група от текстове конституира най-важната колекция от религиозни текстове на Средното Царство и формира връзката между ,,Текстове на пирамидите", от Старото Царство и известната ,,Книга на мъртвите" от Новото царство. Знайно е, че традицията от Средното Царсто с ,,Текстове на саркофазите" започва от Дейр ел-Барша, с Аханахт, като първи собственик на ковчег с тези заклинания. Лошо запазения ковчег на Джехути-нахт добавя важна глава в историята на ,,Текстове на саркофазите": а именно, че ковчегът на Аханахт е първия представител на такива ковчези от Средното царство.
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 12:55:01
Тази информация е от 2008 г.

Намериха статуя на Рамзес II

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.ibox.bg%2F2008%2F09%2F29%2F61690%2F220x193.jpg&hash=1192971611c4c4ca2a76cecb224c775f)

Статуя на египетския фараон Рамзес II (1304-1237 г.пр.Хр.) е била открита под 150 сантиметра пясък в делтата на Нил.

Египетските археолози са намерили гранитния монумент в Тел Баста, в близост до Кайро - древната столица на египетските фараони.

Намерената част от статуята представлява глава с височина 76 см. Носът на великия владетел е бил счупен, а брадата липсва.

Откритието е важно, тъй като може да покаже на изследователите, че са близо до руините на важен храм на Рамзес II в този район.

Археолозите продължават разкопките с надежда да открият останалата част от статуята му, предаде БНТ.

Рамзес II оглавява огромна империя по време на Новото египетско царство (XIX династия). Изградил е стотици храмове и е заповядал да бъдат създадени хиляди негови статуи.

Най-големите от тях са двайсетметровите колоси в Абу Симбел в южен Египет. Рамзес е погребан в Долината на царете в Луксор, а мумията му е поставена в музея в Кайро.

http://news.ibox.bg/material/id_484183323
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 12:55:33
Чешки археолози откриха в Египет гробница на принцеса на 4500 години

(https://m.netinfo.bg/media/images/7329/7329874/655-402-chast-ot-otkritata-grobnica.jpg)
Част от откритата гробница

Чешки археолози са открили южно от Кайро гробница на фараонска принцеса отпреди 4500 години, съобщи днес египетското министерство на паметниците на културата, цитирано от АП.

Служителят на министерството Мохамед ал Биали каза, че гробницата на принцеса Шерт Небти е заобиколена от гробовете на четирима висши сановници от Четвъртата династия и датира от около 2500-ата година преди Христа.

Находката е разположена в комплекса Абу Сир край прочутата стъпаловидна пирамида в Сакара.

По думите на Биали трябва да бъдат извършени още изкопни работи, преди да бъде показан публично новооткритият археологически паметник.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fopt1357406913l.jpg&hash=e54e80816dbd2d8b35143885b4cac512)

Вчера египетският държавен министър за паметниците на културата Мохамед Ибрахим Али Сайед съобщи, че в преддверието на гробницата на принцесата има четири колони от варовик и надписи с йероглифи.

Разкопките се ръководят от Чешкия институт по египтология и се финансират от Карловия университет в Прага.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5259251
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 12:56:10
Откриха най-старата известна рисунка на фараон

(https://m3.netinfo.bg/media/images/7332/7332088/655-402-otkriha-naj-starata-izvestna-risunka-na-faraon.jpg)

Египтолози откриха най-старото известно изображение на фараон върху пустинни скали в Южен Египет, съобщи "Дискавъри".

Рисунките са на вертикалните скали на Наг ел-Хамдулаб, което е на 6 км северно от язовира Асуан. Те показват фараон в лодка, който най-вероятно е тръгнал на обиколка за събиране на данъци.

Специалистите не знаят кой е изобразеният фараон и могат само да правят предположения, сподели Мария Кармела Гато от университета "Йейл".

Стилът показва, че рисунките са направени преди повече от 5000 години, когато е властвал Нармер (3100-3050 г.пр.Хр.), първият фараон, който обединил Горен и Долен Египет. Много специалисти го смятат за основателя на страната.

Рисунките са известни от края на XIX век. Повече от век обаче значението им е недооценено.

През 60-те години на миналия век египетският археолог Лабиб Хабачите снима скиците, направени от откривателя им Арчибалд Смейс, но не ги публикува.

Когато една от снимките се появява през 2008 г., Гато и колегите й изследват района и откриват цяла скална "галерия".

Те изучават седем рисунки със сцени на лов, военни действия и речен фестивал. На най-голямата от тях има пет лодки, а в едната от тях стои фараон с дълъг скиптър и бяла корона (хеджет) - символ на управляващия Южен (Горен) Египет.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5414591
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 12:57:00
Италиански археолози откриха скъпоценни ръкописи

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fansamed.ansa.it%2Fwebimages%2Ffoto_large%2F2013%2F1%2F10%2F53acfe54b6df4d6bb31ea31bb0e1657c.jpg&hash=0f6b2d3f322c8a630d1aceba6c7f755e)

14 януари. Италианска археологическа мисия откри ценни находки от древноегипетски ръкописи, керамика и статуи при разкопки в Египет. Мисията, ръководена от преподаватели от университета в Сиена, разкри множество древни артефакти, като почти 100 папирусови свитъка, керамични фрагменти с изписан текст, както и статуи на фараони и важни жреци.

Откритието е направено на място известно с древното име Dionysias, което може да бъде датирано от трети век пр. р. Хр. и е било обитавано до VI век след р. Хр. Обектът е проучван под ръководството на университета Сиена от една година. Минали открития в района включват улици, квартали, жилища, маслобойни и параклиси. Те се намират в близост до храм посветен на божеството-крокодил Собек.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.touregypt.net%2Fimages%2Ftouregypt%2Fqasrqarun3.jpg&hash=b1ddfe98503f211dcea602dbff556f61)
Изображение на бог Собек от храма в Dionysias

Храмът е един от най-добрите представители на своя вид. Вътре в него археолозите са разкрили множество тайни стаи и крипти под плочника, със сложни отваряния и тунели.

Източници:

- http://ansamed.ansa.it/ansamed/en/news/sections/culture/2013/01/14/ (http://ansamed.ansa.it/ansamed/en/news/sections/culture/2013/01/14/Italian-archaeologists-unearth-trove-artefacts-Egypt_8073562.html)
- http://www.touregypt.net/featurestories/qasrqarun.htm
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 12:57:48
Тази информация е от 2010 г.

В Египет е открит подземен лабиринт с мумии

(https://2.bp.blogspot.com/_TFlTRtKaC0A/S_t2-jUG9gI/AAAAAAAACa8/qiN7-RH8XoA/s400/%D0%BE470.jpg)

Египетските археолози са разкрили ,,богати" и добре запазени саркофази. Някои останки принадлежат на хора, които са умрели още преди появата на пирамидите.

Голямо погребение, включващо почти 60 гробници, е открито в хода на разкопки в оазиса Фаюм, на 100 километра от Кайро.
В лабиринтите на подземния град са намерени 57 гробници . Те са много добре съхранени и съдържат разноцветно боядисани дървени саркофази.
Подземният град е много сревен и е просъществувал повече от 2 хиляди години.
Хората са погребвани приблизително от 2750 ходина пр. н. е , до 1200година, от времето на първата царска династия до осемнадесетата. Както съобщава Сахи Хавас, генерален секретар на египетския Върховен съвет по старините на Египет, късните погребения се отличават от ранните. Телата в тях са загърнати в ленено платно - в нещо като плащеници.
За разлика от тази, с която е бил загърнат Христос след хиляда и повече години, египетските са били изрисувани с изображения на богове, и са били написани и текстове от Книга на мъртвите. Тези текстове е трябвало да помогнат на починалите да ,,оживеят" в задгробния свят и да не се превърнат в страшни химери.

В лабиринта на подземните град са погребани преди повече от 2000 години
Някои мумии изглеждат като мили куклички.

(https://1.bp.blogspot.com/_TFlTRtKaC0A/S_t2rq697vI/AAAAAAAACa0/uKfebPZRXkk/s400/%D0%BE471.jpg)

https://zaneizvestnoto.blogspot.com/2010/05/blog-post_26.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 12:58:27
Открити са изписани папируси от времето на Хуфу

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.thehistoryblog.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F04%2Fhieroglyphic-papyrus.jpg&hash=5be7ae8a6f2a453dcf141b08ad68d407)
Снимка: http://www.thehistoryblog.com/archives/24683

Д-р Мохамед Ибрахим, египетският министър на древностите обяви откритието на едно от най-древните пристанища в историята, което е съществувало по времето на цар Хуфу (Хеопс), IV династия, около 2589-2566 г.пр.Хр.. Откритието е направено в района на Уади ел-Жарф на  брега на Червено море, точно на 180 км. южно от Суец, пътя Суец - Зафарана. Открити са и 40 йероглифни  папируси, които  регистрират  египетският всекидневен живот, повечето от тях датират от 27-ма година от царуването на цар Хуфу.

Пристанището е било открито от френско-египетски археологически екип, който работи в суецкия археологически район. Това пристанище е считано за едно от най-важните на Древен Египет, тъй като било използвано за транспортиране на мед и други минерали от Синай към Долината. Министърът също посочи, че археологическия екип е успял да открие и  група от каменни маркирани с въжета, които са използвани за  връзване на кораби в рамките на пристанището.
 Министърът обясни, че намерените папируси се считат за най-старите представители, намирани някога в Египет и обясни значимостта на тяхното откритие. Папирусите съдържат текстове, които отразяват информация от всекидневния живот,  включвайки месечни доклади регистриращи броя на пристанищните  работници и значими детайли от техния живот. Д-р М. Ибрахим прибави също така, че папирусите са били транспортирани до музея в Суец, веднага след тяхното откритие, за проучване и регистрация.

Директорът на мисията, Пиер Талет заяви, че е важно папирусите да бъдат внимателно внимателно проучени, защото те могат да редоставят ценни сведения за периода.

От друга страна, г-н Хюсеин Адел, ръководител на египетския сектор заяви, че екипа е успял да открие  останки от къщи на работници от това време. Според него откритието подчертава търговското значение на мястото без значение дали се пътува по суша или по вода. Открити са и тридесет пещери чиито входове били препречени от каменни блокове. В тях са се намират и изображения с името на цар Хуфу в картуш и с червено мастило. Накрая била намерена и  група от каменни сечива (за рязане на въжета), няколко дървени останки, както и такелаж.

http://www.bgegypt.net/ (http://www.bgegypt.net/index.php?option=com_content&view=article&id=295%3Aotkriti-sa-izpisani-papirusi-ot-vremeto-na-hufu&catid=35%3A2009-03-10-15-36-28&Itemid=18)

Откриха най-старото пристанище в света

Откриха най-старото пристанище в света. То се намира на брега на Червено море, съобщи ,,Гласът на Русия".

Археолози вярват, че е от преди 4500 години и е 1000 години по-старо от всички пристанища, открити в света.

Смята се, че най-старото пристанище е било оживен търговски център на времето си.

Освен пристанището, открити са и артефакти, които хвърлят светлина, че са от началото на античната история на Египет.

Смята се, че пристанището е било жизненоважна връзка за транспортиране на стоки от Синайския полуостров. Открити са стари папируси, които показват как е протичало ежедневието на египтяните по това време.

http://news.ibox.bg/news/id_1493560846
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 12:58:51
Древните египтяни изработвали бижута от метеорити

(https://m.netinfo.bg/media/images/7339/7339100/655-402-drevnite-egiptiani-izrabotvali-bizhuta-ot-meteoriti.jpg)

Учени откриха, че мънисто от огърлица на 5300 години, намерено в египетска гробница, е направено от желязо от метеорит, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Бижуто е открито за пръв път през 1911 година в гробище, намиращо се на близо 70 километра от Кайро. Намерените мъниста са доказателство за използването на желязо в Египет хиляди години преди началото на египетската епоха на желязото.

Учените още тогава предполагали, че мънистата може да имат космически произход.

Предишните анализи на най-старото открито в Египет желязо - девет мъниста от гробница край Нил, не дават категорични резултати за произхода им.

Малко след като открили мънистата, изследователите установили, че металното бижу е богато на никел, което е характерно за железните метеорити. Но през 80-те години учените отхвърлили тази теория, тъй като смятали, че наличието на никел може да е резултат от топене на метала, предаде "Дискавъри нюз".

Даян Джонсън и колегите й от университета в Милтън Кейнс отново изследваха едно от тези мъниста и стигнаха до извода, че то е от метеорит.

Повърхността на мънистото съдържа малко никел, но

нивата във вътрешността са високи като в извънземна скала.

Решаващо за извода на учените е характерната кристална структура, известна като фигури на Видманщетен, която се образува само когато желязото и никелът се охлаждат много бавно, като в метеороид.

Желязо в Египет се е произвеждало от VI век пр. Хр. Там обаче са намирани много по-стари железни предмети, включително и в гробницата на Тутанкамон.

В повечето случаи те са принадлежали на много високопоставени хора.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5812771
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 12:59:28
Откриха египетски сфинкс в Израел

На скулптурата е изписано името на фараона Микерин

(https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/644x322/Jul2013/61151407.jpg)

Археолози от Еврейския университет в Йерусалим откриха фрагмент от древноегипетски сфинкс в Националния парк "Тел Асор" в северната част на страната, съобщи ИТАР-ТАСС.

На скулптурата е изписано името на фараона Микерин /Менкаура, IV династия/ (2528-2500 г.пр.Хр.), един от строителите на пирамидите в Гиза, който е живял в третото хилядолетие пр.Хр. Редом с името на кралската особа фигурира надписът: "Любимец на божественото провидение, което ще му подари вечен живот."

Ръководители на разкопките в "Тел Асор" са професор Амнон Бен-Тор и доктор Шарон Цукерман от Института по археология на Еврейския университет.

Според учените сфинксът е бил изваян в Хелиополис, на северозапад от Кайро. Там се намирал главният център за поклонения пред върховния бог на Слънцето (Ра).

Фрагментът на сфинкса е единственият, намерен в източната част на Средиземноморието. Находката е направена по време на разкопките на град Асор, разрушен през XIII век пр.Хр.

,,Това е първият египетски монумент някога откриван на територията на Леванта", разказва пред агенцията Амнон Бен-Тор, професор по археология в Университета в Ерусалим.

,,Става въпрос също така и за първият сфинкс, наречен на името на този цар. Никога преди не е откриван негов сфинкс, дори и в Египет", продължава експертът, който е ръководител на разкопките, провеждани в района на Тел Хазор в Галилея.

По мнението на експертите сфинксът е бил доставен в северната част на Израел през второто хилядолетие пр.Хр.

В този период тогавашният фараон на Египет вероятно е подарил на царя на град Асор ценния артефакт, допълва БТА.

Израелски археолози са открили в северната част на страната фрагмент от древната статуя на Сфинкса в Гиза и още не могат да установят как се е оказал извън Египет.

 Учени от Еврейския университет в Йерусалим са попаднали на предните лапи на полулъва - получовек, между които е гравирано послание на фараона Менкаур, управлявал преди повече от 4000 години и изградил една от най-известните пирамиди в Гиза.

 Откритието е направено по време на разкопки на древния ханаански град Асор, който се намира на север от езерото Кинерет, на стотици километри от Египет. "Сфинксът бе намирен на входа на градския дворец в културния пласт, който съответства на унищожаването на Асор през XIII в. пр.н.е. Археолозите се съмняват, че статуята може да е била пренесена в Асор по време на царуването на Менкаур, тъй като няма доказателства за връзки между Египет и Израел през третото хилядолетие преди Христа", се посочва в съобщение на университета. Най-вероятно, според изследователите, мраморната статуя е била пренесена на територията на съвременен Израел през второто хилядолетие от хиксосите - номадските племена от Азия. "По това време много артефакти са ограбени от египетските гробници, и може би това е времето, когато сфинксът е преместен в Асор", каза ръководителят на екипа от археолози проф. Амнон Бен Тор. "Сфинксът може да се е оказал в Асор и няколко века по-късно, когато земята на съвременен Израел е завладяна от египтяните. "Възможно е управникът на Египет да е изпратил Сфинкса като подарък за царя на Хацор", допълва той.

Източници:

- http://inews.bg/Култура/ (http://inews.bg/Култура/Археолози-в-Израел-изкопаха-част-от-древноегипетски-сфинкс_l.a_c.394_i.304503.html?utm_source=flip.bg)
- http://btvnews.bg/ (http://btvnews.bg/svetut/misteriozen-sfinks-e-otkrit-v-severnite-chasti-na-izrael.html?utm_source=flip.bg)
- http://news.bgnes.com/view/1098133?utm_source=flip.bg
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 13:00:04
Археолози посочиха нова дата за Древен Египет

(https://www.standartnews.com/files/articles2/203/203235/21a37c4709be57d064f25741c4c3a5c4_400x300.jpg)

Лондон. Екип от Великобритания установи, че трансформацията от територия на коренно различни земеделски производители, в държава, управлявана от един цар, е била по-бърза, отколкото се смяташе досега.

Използвайки радиовъглеродното датиране и компютърни модели, учените са установили, че първият владетел на цивилизацията - фараона Аха - е дошъл на власт през около 3100 преди новата ера .

Изследването е публикувано в издание на Royal Society A.

Водещият изследовател Майкъл Дий, от изследователска лаборатория за археология в университета в Оксфорд, заяви: "Формирането на Египет е уникално в древния свят. От самото начало, Египет се обосновава като територия, приличаща на нещо много подобно на държавите днес."

"Имахме пропуск в разбирането на това какво е накарало една група хора да се организира по този подобен начин", заявява Дий. "Египет е държава, която се появява бързо и има огромна социална промяна през това време".

Учените са използвали радиовъглеродно датиране на намерена коса, кости и растения, за да установят кога е била установена държавата Египет.

Новият анализ показва, че процесът за образуване на държавата е започнал по-късно от колкото се мислеше досега, между 3700 или 3600 преди новата ера.

Екипът е открил , че само няколко стотин години по-късно, около 3100 п.н.е, обществото е преобразувано в една обединена държава, управлявана от един владетел.

"Това е интересно, особенно когато сравним ситуацията с други места. В Месопотамия, например, имаме земеделски стопанства в продължение на няколко хиляди години, преди да има нещо като държава. "

Според археолозите първият цар на Египет, Аха, е дошъл на власт след като друг виден лидер, Нармер, е успял да обедини долината на Нил.

Екипът датира и управлението на следващите седем фараони - Джер, Джет, царица Мернеит, Ден, Анеджиб, Семерхет и Каа, които заедно с Аха образуват първата египетска династия.

Моделът показва, че Джер е управлявал повече от 50 години. Този период е много дълъг и е възможно да е имало фараони, които не са ни известни.

- http://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/arheolozi_posochiha_nova_data_za_dreven_egipet-203235.html
- http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/utochniha-koga-e-vyzniknal-dreven-egipet-5993064
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 13:00:41
Археолози откриха статуя на Рамзес II

Статуята е висока 195 сантиметра и широка 160 сантиметра. Фигурата е намерена случайно в храма на богинята Бастет

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fenglish.ahram.org.eg%2FMedia%2FNews%2F2013%2F10%2F3%2F2013-635164135188337560-833.jpg&hash=87d5658b21ea65211119798e7f2b8029)
От ляво на дясно: бог Птах, Рамзес II, богинята Хатхор
Снимка: http://www.freerepublic.com/focus/chat/3075459/posts?page=2

Група немски и египетски археолози откриха в град Тел Баста в делтата на Нил статуя в естествена големина, изобразяваща фараона от ХIХ династия Рамзес II (1304-1237 г.пр.Хр.). Фигурата е изработена от червен гранит, съобщава Ahram Online.

Статуята е висока 195 сантиметра и широка 160 сантиметра. Фигурата е намерена случайно в храма на богинята Баст. Според министъра на антиките Мохамед Ибрахим, Рамзес II е изобразен между богинята Хатхор и бог Птах. На гърба на фигурата на фараона има йероглифи и орнаменти във вид на свитък.

При археологическите разкопки е открита още една фигура с височина от 35 см от периода на Новото царство, но досега тя не е идентифицирана.

http://www.factor-news.net/index_.php?cm=8&id=33486
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 13:02:44
Един полезен сайт - Osirisnet.net (https://www.osirisnet.net/)

(https://www.osirisnet.net/tombes/pharaons/amenhotep3/photo/amenhotep3_title.jpg)
Стенопис от гробницата на Аменхотеп III, снимка Озириснет

https://www.osirisnet.net/

  Измежду стотиците портали в интернет пространството, посветени на Древен Египет, понякога за непрофесионално занимаващият се човек е трудно да отсее тези, съдържащи автентична и действително полезна информация от онези, създадени и поддържани от самозвани учени-фантасти, които насаждат погрешни и често трайно установяващи се изкривени впечатления и послания за цивилизацията на древните египтяни. Случаят с Оsirisnet.net обаче се оказва различен. Независимо дали сте активно занимаващ се в сферата на египтологията или просто любител, ще останете приятно изненадани от богатата и добре подредена база данни, която страницата предлага. Стотиците автентични снимки, описания на сцени и ключови точки от различни древноегипетски гробници и паметници са сортирани по периоди и локации. Те са жизненоважни за осъществяването не само на успешна презентация пред аудитория, но и за по-доброто визуализиране и разбиране на съответните въпроси.

  Също така в процес на изграждане са и 3D виртуални ,,разходки", под формата на забавна компютърна игра от първо лице, из гробници на царе и благородници. Към момента са на разположение няколко гробници от Тиванския некропол. За разглеждането им е нужен специален софтуер (CORTONA 3D), към който има директна препратка и чиято инсталация е подробно описана на страницата. Сайтът се отличава също така с лесен за употреба интерфейс, двуезично меню - английско и френско и най-вече никакви реклами и маркетингови pop-up препратки, които да разсейват посетителя. Крайната цел на Оsirisnet е в завършен вид да представлява един своеобразен, достъпен както за любители, така и за професионалисти архив от снимки на всички известни древноегипетски гробници.

  Началото на тази смела и благородна идея поставя френския лекар Тиери Бендери, чието дългогодишно влечение към Древен Египет го кара да вложи голяма част от времето и енергията си в изграждането на Оsirisnet.net. Поради постоянната си ангажираност с медицински дела д-р Бендери така и не успява да придобие диплома за египтологическо образование, но сериозното му и трезво отношение към Древен Египет му помага да участва в различни научни проекти, свързани с изследването на тази цивилизация и допринася за неговото израстване от любител до авторитет, чиито труд е цитиран от студенти по египтология от цял свят. По настоящем той е член на IAE (International Association of Egyptologists) (http://www.iae-egyptology.org/).

  Основите на проекта са поставени през 2001 година, като първоначално информацията в сайта е била достъпна единствено на френски език. По-късно (2004 година) към него се присъединява Джон Хърст, англииски учен в областта на химията и компютърните технологии, чийто принос към сайта е огромен. Той не само прави и поддържа английски превод на цялото съдържание на сайта, но е и автор на гореспоменатите 3D виртуални турове. Снимките, предоставяни му от приятелски архиви и различни сайтове са единственият му прозорец към Египет, който той никога не успял да посети, а и както самият той казва, не ще и успее поради здравословни проблеми. Наистина достоен за възхищение дух.

  Основните категории, които са разгледани в сайта са:

♦ Царски гробници
♦ Гробници на благородници от Луксор
♦ Гробници на строителите на царските гробници от Дейр ел-Медина
♦ Гробници от периода Амарна
♦ Гробници от Средното царство в Асуан
♦ Гробници в Ел Каб
♦ Гробници в Ел Бершех
♦ Гробници в Ел-Куру, Судан
♦ Мастаби от Старото Царство от Сакара и Гиза
♦ Различни паметници и монументи

  За развитието си Оsirisnet.net разчита предимно на частни снимкови архиви на любители, но също така съществен принос имат и професионалисти от цял свят измежду които Полската египтологическа мисия в Сакара. Osirisnet.net е един много добър сайт за всеки, който иска да получи визуална представа за някоя гробница, да допълни презентацията си с подходящ снимков материал или просто да се ,,разходи" виртуално из далечните и често трудно достъпни гробници на Древен Египет.
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 04 August 2018, 13:03:19
Откриха нови статуи на фараони в Египет

(https://light.standartnews.com/files/articles2/214/214277/116af65151fdda38baf81c627748b63a_400x300.jpg)

Кайро. Пет глави на царски статуи от времето на фараоните в Египет са били открити от френски и египетски археолози южно от Луксор. Това съобщи египетското министерство по въпросите на античността.

Откритите глави на статуи са с корони от Горен и Долен Египет, уточни министърът Мохамед Ибрахим. Всяка глава заедно с короната е с размери 50 см.

Предполага се, че статуите са от епохата на Средното царство, основано преди 4000 г. Предстои експерти да установят дали би могло главите да са на открити преди години обезглавени статуи.

https://light.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/otkriha_novi_statui_na_faraoni_v_egipet-214277.html?utm_source=flip.bg
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:28:13
Египетски град, изчезнал преди 1200 години, оживява на 3D

(https://wordlesstech.com/wp-content/uploads/2013/05/Scientists-recreate-Egyptian-town-Heracleion-1.jpg)
Възстановка на Хераклейон

Учени съживиха в 3D формат легендарния египетски град Хераклейон, потънал преди 1200 години, за да покажат какъв е бил животът в ерата на фараоните. Хераклейон, за когото споменава още Омир, се е намирал до Александрия. Посещавали са го Херкулес и хубавата Елена от Троя. Потънал преди около 1200 г., най-вероятно след силно земетресение.

Дълго време се смятало, че градът, известен с несметните си богатства, е само легенда. Но през 2001 г. френският подводен археолог Франк Годио откри останките му на дъното на Средиземно море. Той е локализиран на площ около 11-15 километра при западната част на днешния бряг Абукир в Египет. Според изследователите градът е бил главното пристанище и митница на Египет, през което са влизали всички стоки от Средиземно море.

Екип, работещ с германски автори на документални филми, е създал 3D реконструкция на града. В центъра е разположен голям храм на бог Амон-Ра, в който Клеопатра VII Теа Нотера (51-30 г.пр.Хр.) е провъзгласена за царица на Египет. След като махат слоевете пясък и кал, водолазите откриват доказателства за изключителните богатства, които е пазел градът преди векове. Открити са останките на над 64 кораба, най-големия брой потънали кораби на едно място. Намерени са също 700 котви, златни монети и тежести от бронз и камък, използвани в търговията и митниците.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1965052

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg.naij.com%2Fn%2F08%2F5%2Fheracleion2.jpg&hash=a4edc6385a191a530d3a1493aad94da6)
Водолази изследват гигантска статуя на дъното на Средиземно море

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/PtolemyWithElephants.jpg)
Монети, открити в Хераклейон

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ac/PtolemyVIIIStela.jpg/448px-PtolemyVIIIStela.jpg)
Стела на Птолемей VIII (170-163 г.пр.Хр.) от храма в Хераклейон

https://en.wikipedia.org/wiki/Heracleion


https://www.youtube.com/watch?v=jQez7ojgQDk
Heracleion excavations2, ©Franck Goddio/Hilti Foundation.mov
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:32:23
Рамесидска гробница открита в Луксор

Оригинална статия и снимки: https://luxortimesmagazine.blogspot.nl/2014/01/the-way-to-start-new-year-ramesside.html?m=0

Д-р Мохамед Ибрахим, министър на антиките, обяви отритието на гробница в Ел Хоха (El Khokha), на западния бряг на Луксор.

 Гробницата е направена за Хонсу Им Хеб (Khonso Im Heb), който е бил надзорник на зърнохранилищата и производителите на бира за богинята Мут през рамесидския период. Откритието, направено от експедиция на университета Уаседа, е важно поради доброто състояние на богато изографисаните стени, където са показани множество ритуали.

 Новооткритата гробница е Т-образна и е свързана с незавършена гробница на човек носещ името Хон (Hon).

 Сцените по стените показват починалия със своята съпруга (на име: Mut Em Hep) и дъщеря (на име: Is At Kh). Двете жени носят званието  "певици на Мут", а цялото семейство принася жертви на боговете. 

Една от сцените показва ритуала "Отваряне на устата", а друга показва починалия със своята съпруга пред Озирис и Анубис. Таванът показва сцена, където починалия стои пред слънчевата лодка в благоговение.

Министърът (Д-р Мохамед Ибрахим) заповядал гробницата да бъде подсигурена с охрана, докато приключат нейните проучвания и се предложи план за нейното реставриране, така че да бъде отворена за посетители, според плана на министерството за насърчаване на туристическия поток. Д-р Жиро Кондо, ръководител на експедицията, каза следното: "Гробницата бе открита, по време на прочиствателни работи по двора на гробница TT47, на чиновник от времето на Аменхотеп III, на име Усерхат (Userhat).

(https://1.bp.blogspot.com/-QvaL7Ra74as/Usa5OQGhGqI/AAAAAAAACQU/B7uBAUdfGpA/s1600/New+tomb+discoerved+in+El+Khokha+by+Waseda+Uni+1.jpg)

(https://4.bp.blogspot.com/-vK_vV2LXA3Q/Usa5eJQkfwI/AAAAAAAACQc/l8netwa42KQ/s1600/New+tomb+discoerved+in+El+Khokha+by+Waseda+Uni+2.jpg)

(https://1.bp.blogspot.com/-tzmFt1iyVb8/Usa5kUZVfWI/AAAAAAAACQk/jEt65wVPAHk/s1600/New+tomb+discoerved+in+El+Khokha+by+Waseda+Uni+3.jpg)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:34:09
В Египет беше намерена гробницата на фараон Себекхотеп I

Екип от американски археолози установи, че 60-тонната гробница, открита в Египет миналата година, принадлежи на фараон Себекхотеп I, който е живял преди около 3800 години.
Учените са разбрали кой е погребан в гробницата по намерените фрагменти от плочка, на която е било написано името на фараона и е имало рисунки, на които Себекхотеп I седи на трона.
За самия Себекхотеп I, който, както се предполага, че е основал XIII-тата династия, учените знаят много малко.
Освен саркофага, изработен от кварцит, археолозите са намерили в гробницата части от канопи - съдове за съхранение на вътрешните органи - както и предмети от злато, принадлежащи на фараона.

http://bulgarian.ruvr.ru/news/2014_01_07/V-Egipet-beshe-namerena-grobnicata-na-faraon-Sebekhotep-I-5354/


Американски археолози направиха важно откритие в Египет

Американски археолози потвърдиха, че открита преди година гробница в Египет принадлежи на фараон Собекхотеп Първи от 13-ата династия в Древен Египет, предаде Агенция "Фокус".

Откритието, което е направено в областта Сухадж, е от изключително значение, тъй като специалистите досега не разполагаха с много информация за фараона, ,,управлявал Египет в продължение на 4,5 години, което е най-дългото царуване за епохата" отпреди 3800 години, заявиха от египетското министерство за антиките.

Преди една година учените от Университета в Пенсилвания намериха саркофаг, който тежи над 60 тона. Едва преди седмица обаче учените са успели да разпознаят чий е саркофагът, след като са намерили надпис с името на фараона.

Открити са били още погребални урни и предмети от злато, принадлежащи на фараон Собекхотеп Първи.

http://nakratko.bg/category/29/35770/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:34:41
Oткриха гробница на неизвестен досега фараон

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.blitz.bg%2Fdocuments%2Fthumbnails%2F640%2F201401%2F20140116.culhygnkfl.jpg&hash=1b8b135f1b7d440f3e9df127a380a8f7)

Американски археолози откриха останките на неизвестния досега фараон Сенебкей (Senebkay), управлявал преди 3 700 години.
На саркофага и стената на гробницата в египетския град Абидос е открит кралски орнамент с неговото име. Находката на учените от Университета на Пенсилвания доказва, че част от Египет е била нападната от хиксосите. Учените са успели да открият и скелета на фараона, който е бил висок около 185 см. Същият екип археолози миналата година откри гробницата на фараона Себекхотеп I, за когото се смята , че е основател на XIII египетска династия преди 3800 години.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.blitz.bg%2Fdocuments%2Fthumbnails%2F640%2F201401%2F20140116.fkytwygfcb.jpg&hash=f4a0278a94f073f11ac54e07a4eeb7b4)

http://www.blitz.bg/news/article/244753


Откриха останките на неизвестен фараон

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Finews.bg%2Fpictures%2F1162246_375_282_4x3.jpg&hash=01e20317be47c89aab397c3937e56cbc)

Античната цивилизация Древен Египет е много интересна, заради множеството неизвестни. Изследователите обаче не спират да попълват парченцата от пъзела. Последното откритие на археолози от Университета в Пенсилвания обаче със сигурност ще промени историята.

Американските учени откриха останките на неизвестен досега фараон, който се е казвал Сенебкей, съобщи агенция France-Presse. Той управлявал преди 3700 години. На саркофага и стената на гробницата му в египетския град Абидос бил открит кралски орнамент с неговото име. Това доказва, че част от Египет е била нападната от група азиатски племена от Предна Азия, наречени хиксоси, твърдят учените.

Археолозите са се заели да възстановят скелета на открития фараон, който според тях бил висок около 185 см. Намерили още съдове, традиционно използвани за запазване на органите. В тях обаче нямало нищо, което най-вероятно означава, че гробницата е била ограбена.

През миналата година същият екип откри гробницата на фараона Себекхотеп I, за когото се смята, че е основател на XIII египетска династия преди 3800 години. Изглежда тези няма да са последните им разкрития за така любопитния Египет.

http://inews.bg/ (http://inews.bg/%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D0%A2%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0_l.a_c.3992_i.358124.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:35:28
Откриха прирамида на 4600 години в Египет

(https://global.fncstatic.com/static/managed/img/Scitech/step-pyramid-1%20new.JPG)
Снимка: https://www.foxnews.com/science/2014/02/04/4600-year-old-step-pyramid-uncovered-in-egypt/?intcmp=features

Археолози, работещи край древното селище Едфу в Южен Египет, откриха стъпаловидна пирамида на около 4600 години, което я прави с поне няколко десетилетия по-стара от Хеопсовата пирамида.

Група археолози, водени от Грегъри Маруард от Университета в Чикаго, провеждат разкопки на мястото на Едфу от 2010 г. Там те открили стъпаловидна пирамида, строена с материали от близка кариера.

Навремето стъпаловидната пирамида е била висока около 13 метра. С течение на времето каменните блокове на пирамидата били ограбени, а паметникът бил изложен на атмосферни влияния, така че днес той е висок само около 5 метра.

http://dartsnews.bg/News/63839
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:36:35
Тази информация е от 2014г.

Археолози откриха в Египет гробница с пирамида на входа

В нея вероятно е имало малък параклис и статуя или стена с имената и титлите на погребаните

(https://archaeology.org/images/News/1403/egypt-abydos-pyramid.jpg)
Снимка: https://archaeology.org/news/1952-140331-egypt-abydos-pyramid

Археолози откриха в Абидос гробница на 3300 години с пирамида на входа с височина 7 м, съобщи "Лайв сайънс" (LiveScience.com).
Гробницата за съжаление е ограбена.
В нея е намерен само изкусно изработен саркофаг от пясъчник. Той е боядисан в червено. Принадлежал е на писаря Хоремхеб.
На него са изобразени няколко египетски божества с цитати от "Книгата на мъртвите".
Мумия в саркофага няма.
Гробницата е опустошена поне два пъти, преди да бъде открита.
Археолозите са намерили в нея скелети на трима или четирима мъже, 10 до 12 жени и поне две деца.
Камерите някога са били под повърхността, а над нея се е виждала само пирамидата.
В нея вероятно е имало малък параклис и статуя или стена с имената и титлите на погребаните.
Според археолозите семейството вероятно е било свързано с военните и затова е можело да си позволи подобна пищна гробница. На една от намерените фигурки пише "надзорник на конюшната Рамезу".
Това е военен ранг, като е възможно той да е баща или по-голям брат на писаря.
В гробницата са положени много повече жени, отколкото мъже.
Възможно е Хоремхеб и Рамезу да са имали по няколко съпруги, или там да са погребани майки, дъщери и други жени от рода.

https://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/arheolozi-otkriha-v-egipet-grobnica-s-piramida-na-vhoda-6008872
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:37:44
Тази информация е от 2014г.

В Израел откриха саркофаг от времето на Сети I

(https://novini.bg/statics/uploads/news_pictures/2014-15/big/v-izrael-otkriha-sarkofag-ot-vremeto-na-seti-pyrvi-207464.jpg)

Археолози са открили в северните части на Израел древно погребение от XIII в.пр. Хр. - от късната бронзова епоха. Находката е направена при прокарване на газопровод, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Откритите експонати в основната си част не се срещат в Израел. Сред тях е глинен саркофаг, чийто капак е с формата на човешка фигура. Около саркофага с цилиндрична форма са били намерени керамични съдове за съхранение на храна, култови принадлежности, кости на животни и др.

Сред другите находки е пръстен печат с името на египетския фараон от XIX династия Сети Първи, управлявал през 1290-1278 г. пр. Хр. Последната подобна находка е направена преди около 50 години в Дир ел Балах.

Учените са установили, че всичките предмети са с местен произход.

Археолозите са се натъкнали на две мъжки и две женски погребения. Предполага се, че главното погребение е или на ханаански чиновник, който е служил при египетския фараон, или на богат местен жител, който е пожелал да бъде погребан според египетските обичаи.

Находката показва влиянието на Древен Египет върху културата на Ханаан през късната бронзова епоха.

Специалистите съобщават, че саркофази с човешки фигури, подобни на египетските, се срещат много рядко в Израел.

Те отбелязват, че по време на управлението на Сети Първи именно Израелската долина е била център на египетската администрация на израелските земи. Най-яркото доказателство за това е пръстенът, изработен частично от злато, с името на фараона.

httpс://www.novini.bg/news/191413 (http://httpс://www.novini.bg/news/191413-%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%B3-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:40:38
Тази информация е от 2014г.

Откриха две нови гробници в Централен Египет

Находките датират от времето на XXVI Саиска династия

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fejednevnik.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F04%2Fd2f72abfc4edddf533eca00d4cd2157c.jpg&hash=58e80197a2c06ffc9dc1279f6e01b622)

Археолози от смесена испано-египетска експедиция откриха две нови гробници в близост до град Миня в централната част на Египет. По предварителни данни находките датират от времето на XXVI Саиска династия. Те са разкрити по време на археологически разкопки в района, където в миналото се е намирал древният египетски град Пемдже. В една от гробниците, датирана от 685-525 г. пр. Хр. е бил погребан чиновник. До добре запазената му мумия били открити две бронзови мастилница и бамбукови пръчки. Учените все още не са в състояние да разчетат името на човека.

Засега липсва информация и за собственика на втората гробница. Проучвателите уточняват, че и в двете са открити древни монети и риба. Според специалисти това може да се дължи на факта, че основният култ в Пемдже е бил към рибата оксиринх, наподобяваща щуката. Тя е била считана за олицетворение на пениса на бог Озирис. По време на процесиите образът на рибата е бил носен тържествено из целия град.

http://ejednevnik.com/ (http://ejednevnik.com/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD/)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:41:47
Тази информация е от 2014г.

В Египет откриха некропол с 50 мумии

В огромния некропол има останки на мумии, които биха могли да са членове на царското семейство,
по-специално на царете Тутмос III и Тутмос IV от 18-та династия, управлявала от 1550 до 1292 г. пр. н.е.

(https://m5.netinfo.bg/media/images/11719/11719957/655-402-mumiia-egipet.jpg)

Голям некропол с около 50 мумии беше открит в Долината на царете в Египет близо до храмовия град Луксор.
"В огромния некропол има останки на мумии, които биха могли да са членове на царското семейство, по-специално на царете Тутмос III и Тутмос IV от 18-та династия, управлявала от 1550 до 1292 г. пр. н.е.", съобщиха от египетското Министерство на антиките.
Археолози, сред които има и експерти от Университета в Базел в Швейцария, откриха дървени саркофази, смъртни маски и съдове канопи*, използвани за съхранение на отстранените при балсамирането органи.
Сред мумиите има и на новородени.
Чрез надписите по канопите са идентифицирани повече от 30 от мъртвите по име, сред които има и неизвестни преди принцеси, каза министърът на антиките Мохамед Ибрахим.
Гробницата, подобно на други такива места, е разграбена в древни времена. Намира се в крайната северозападна част на Долината на царете, където е и гробницата на Тутанкамон, известен като цар Тут.

https://www.vesti.bg/sviat/v-egipet-otkriha-nekropol-s-50-mumii-6010893


*Справка за "каноп":

Quote(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/CanopicJarsOfNeskhons-BritishMuseum-August21-08.jpg/702px-CanopicJarsOfNeskhons-BritishMuseum-August21-08.jpg)

Ззатваряните със запушалка във форма на глава съдове, които служели за съхранение на вътрешностите на мумиите, се наричат канопи. Те са четири на брой: един - за черния дроб, втори - за белите дробове, трети - за стомаха и четвърти - за червата. В началото всеки от тях бил покриван с плосък камък. В началото на Новото царство похлупакът приел формата на главата на покойника. Още по време на 18-та династия се появили "класическите" канопи, чиито похлупаци били оформян като духове, осигуряващи правилното функциониране на съответния орган на живото тяло: Амсет - с човешка глава, Хапи - с глава на павиан, Дуамутеф - с глава на чакал, и Кебезенуф - със соколова глава. Наричали ги синове на Хор и ги поставяли под покровителството на Изида, Нефтида, Нейт и Селкис. Именно тези четири богини трябвало да бъдат изобразени върху всяка една от четирите страни на ковчега. При управлението на рамесидите (ХХ династия, около 1166-1085 г.пр.Хр.) класическите канопи окончателно се утвърдили като традиция.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%B0 (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%B0)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:42:37
Тази информация е от 2014г.

Открит е нов храм на територията на Египет

Храмът е от времето на Птолемей II Филаделф (284-246 г.пр.Хр.) и е посветен на богинята Изида.
Намира се на 115 км. южно от Кайро в района Гебел ел Ноар. Мисията, работеща по него е египетска.
Тепърва предстои разчистване и изучаване на храма.

(https://egyptianaemporium.files.wordpress.com/2014/05/20140519-202642.jpg?w=560)

(https://egyptianaemporium.files.wordpress.com/2014/05/20140519-202811.jpg?w=560)

http://luxortimesmagazine.blogspot.nl/2014/05/egyptian-archaeologists-unearth-ptolemy.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:43:22
Правят ,,пластичната операция" на лицето на Сфинкса в Гиза

(https://m.netinfo.bg/media/images/29253/29253901/640-420-praviat-plastichnata-operaciia-na-liceto-na-sfinksa-v-giza.jpg)

Древноегипетският Сфинкс в Гиза е подложен на "подмладяващи козметични процедури", предаде ИТАР-ТАСС. В края на август той бе затворен за реставрация, която ще продължи два месеца. По времена нея на най-старият пациент в света ще бъде оказана помощ, като той ще стане обект на профилактични и технически възстановителни работи.

Сега специалистите са пристъпили към "пластична операция" на лицето на Сфинкса, който от две седмици е опасан със строителни скелета. Реставраторите ще почистят с алкален разтвор и специални киселини очите, веждите и бузите на монумента.

По думите на министъра на паметниците на древността и на културното наследство Мамдух ад-Дамати, на специалистите им предстои да почистят Сфинкса от натрупалите се соли, чието пагубно влияние непрекъснато застрашава целостта на паметника.

Експертите ще трябва да оценят и цялостното състояние на животното получовек, което е изложено на пустинните ветрове. Пясъкът в голяма степен може да навреди на трайността на материала, от който е изваян монументът.

Ще бъдат укрепени и най-уязвимите части на митичното същество - гърдите и шията. Както и в миналото реставрацията на "болните места" ще бъде осъществена с нанасянето на слой негасена вар, който с времето ще се втвърди и ще се превърне при контакт с въглеродния двуокис от въздуха в калциев карбонат. Ще бъде ремонтирана и проверена осветителната система на обекта.

Сфинксът е с дължина 72 м и 20 м височина. Неговата възраст е приблизително 5000 години и строителството му се причислява към Четвъртата фараонска династия [около 2613-2494 г.пр.Хр.]. Но в текстовете на Древното царство никъде не е упоменат Сфинксът и мнозина експерти са на мнение, че той е по-древен от самите пирамиди в Гиза.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1324562
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:43:56
Заснеха за пръв път тайната камера на Хеопсовата пирамида

(https://m.netinfo.bg/media/images/29253/29253701/640-420-zasneha-za-pryv-pyt-tajnata-kamera-na-heopsovata-piramida.jpg)

Автономен робот предаде първите снимки от вътрешността на малка камера в Голямата пирамида в Гиза, която никой не е виждал от 4500 години, съобщи Сайънс алърт.

Голямата пирамида е единствената останала от древните седем чудеса на света. Тя има три камери - една голяма в основата и две горни, наречени стаята на кралицата и на краля. От северната и южната стена на стаята на кралицата тръгват два тесни тунела с размери 20 х 20 см. Те са затворени с каменни врати и никой не знае за какво са били предназначени. Според една от теориите са водели до тайна камера.

Учени са се опитвали няколко пъти да разрешат загадката с помощта на малки роботи. През 1993 година робот се придвижи 63 см в тунела на южната страна и откри две каменни врати с метални игли. Това беше много странно, защото на друго място в пирамидата не е откриван метал. Започнаха предположения за предназначението им - дръжки, декорация, ключ. Десетина години след това друг робот проби каменен блок на тунела и откри малка празна стая, завършваща с голям каменен блок.

Тази година екип от инженери, ръководени от Роб Ричардсън от университета на Лийдс, се върнаха в пирамидата с нов робот. Те успяха да го насочат в тунела и да използват гъвкавата му камера, която прилича на малка змия, за да заснеме всички кътчета. Роботът откри йероглифи на 4500 години, нарисувани с червена боя, и нарези в камъка, които вероятно са направени от каменарите, когато е строена камерата.

"Ако тези йероглифи бъдат дешифрирани, египтолозите може да разберат защо са направени тези загадъчни шахти", заяви Ричардсън.

"Цифри и надписи в червено се срещат често в Гиза. Често те са направени от работниците и означават дати, брой на хора или дори имена на банди", допълни египтологът Питър ден Мануелиън от Харвардския университет.

Роботът е разгледал добре и гърба на каменната врата, като е заснел части от металните игли. Те са с красиво извити краища, което показва, че вероятно са служели само като орнамент.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1324216
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:44:38
Египтолог разкри една от най-големите загадки на всички времена

(https://m.netinfo.bg/media/images/29228/29228189/640-420-egiptolog-razkri-edna-ot-najgolemite-zagadki-na-vsichki-vremena.jpg)

Египтолог разкри една от най-големите археологически загадки на всички времена. Става въпрос за изчезването на 50-хилядна персийска армия в египетската пустиня към 524 г. пр. Христа. Проф. Олаф Капер от университета в Лайден, Холандия, установи, че някои неща са били скрити и това му помогна да разгадае загадката, съобщи Сайънс дейли.

Трябва да е имало пясъчна буря, пише древногръцкият историк Херодот. Той разказва историята за персийския цар Камбис [530-522 г.пр.Хр.], който влязъл с 50-хилядна армия в египетската пустиня близо до град Тива. Войниците никога не се върнали - били погълнати от пясъчна дюна. Фантастичен разказ, който дълго време бе обект на дебати.

Капер никога не е вярвал в разказаното от Херодот. "От XIX век любители и професионални археолози търсят следи от тази армия. Някои очакваха да открият под земята армия с цялото й бойно снаряжение. Човек обаче не може да умре вследствие на пясъчна буря, камо ли да изчезне цяла армия", заяви египтологът.

Капер предлага съвсем различно обяснение. Той твърди, че армията не може да изчезне, но може да бъде разбита.

"Изследванията ми показват, че армията не е минала просто през пустинята - крайната й цел е бил оазисът Дахла. Там се намирали войските на египетския владетел бунтовник Педубаст Трети. Той хванал в клопка армията на Камбис и по този начин ръководел от оазиса завладяването на голяма част от Египет. По-късно бил коронясан като фараон в столицата Мемфис", поясни египтологът.

Съдбата на армията толкова дълго останала неясна вероятно заради персийския цар Дарий Първи [521-486 г.пр.Хр.], който удавил в кръв египетския бунт две година след разгрома на Камбис. Дарий Първи обяснил с природно бедствие разгрома на армията на своя предшественик. Така 75 години след събитието Херодот е можел да си вземе бележки единствено въз основа на историята за пясъчната буря.

Капер направил откритието случайно. През последните 10 години той участвал в разкопки в оазиса Дахла заедно с учени от Нюйоркския университет и университета в Лече, Италия. По-рано тази година попаднал на цялостния списък с титлите на Педубаст Трети върху каменни блокове от древен храм. "Така пъзелът се подреди", отбеляза египтологът. ,,След като комбинирахме тези данни с ограничената информация, която имахме за Педубаст Трети, и с разказа на Херодот, си дадохме сметка какво се е случило".

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1285130
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:45:28
Тази информация е от 2014г.

Храм на 34 века открит под Нил край Кайро

Постройката, издигната по времето на фараона Тутмос III, е намерена от иманяри

Храм на 3400 години бе открит под водите на река Нил в Египет близо до столицата Кайро, пише британският в. ,,Телеграф". Постройката е от времето на фараона Тутмос III, управлявал от 1479 до 1426 пр.н.е., известен като един от най-смелите владетели на 18-ата династия. Историците го сравняват с Александър Македонски и го наричат Наполеон на древния свят.

Археологическата находка е открита от седем иманяри, които копали под водите на Нил на дълбочина 9 метра. Те стигнали до резервоар с вода, след което се гмурнали под него и се натъкнали на светилището. Веднага след като се разчуло за храма, мъжете били арестувани, а мястото - поставено под охрана от министерството на антиките.

Когато археолозите се заели с разучаване на обекта, открили седем възпоменателни плочи, седем колони и статуя, изработена от розов гранит. След разчитането на надписите те са уверени, че ще се появят нови интересни факти за царуването на Тутмос III.

Съвременен Египет буквално е стъпил върху древния Египет, така че още има много неща за откриване, коментира британският историк Найджъл Хетерингтън. Иманярите не спират да ровят, защото незаконната продажба на антики се превърна в основен бизнес на много аукционни къщи и частни дилъри след свалянето на президента Хосни Мубарак през 2011 г. Някои от ценните артефакти дори се предлагат по интернет.

http://pressadaily.bg/publication/59025 (http://pressadaily.bg/publication/59025-%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-34-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D0%9D%D0%B8%D0%BB-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%9A%D0%B0%D0%B9%D1%80%D0%BE/)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 05 August 2018, 13:46:19
Тази информация е от 2014г.

Откриха египетска мумия с бижута

(https://m4.netinfo.bg/media/images/15251/15251099/655-402-luksor.jpg)

Испански археолози откриха в Луксор египетска мумия с бижута, съобщи "Дискавъри".
Мумията е била в некропол под храма на фараон Тутмос III.
Находката е от Средното царство. Почти четири хилядолетия "Дамата с бижутата", както е наречена мумията, е успяла да се изплъзне от търсачите на съкровища, защото саркофагът ѝ е затиснат от срутен покрив.
Мумията е разрушена, но бижутата ѝ, прикрепени при мумификацията, са непокътнати.
Жената е била с високо положение. Погребана е с огърлица, на която се редуват полускъпоценни камъни и златни пластини. За нея е закачена фино изработена златна раковина с тегло 20 гр. На ръцете са поставени две златни гривни. Глезените ѝ са украсени със сребърни гривни.
Златото е много добре запазено, но сребърните гривни са изтъркани.
Находката потвърждава, че под храма на Тутмос III има некропол за елита, където са погребвани важни хора и семействата им.
Археологическите работи в храма започнаха през 2008 г.

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/otkriha-egipetska-mumiia-s-bizhuta-6028063
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 13:49:22
Тази информация е от 2014г.

В Египет откриха гробница на съпругата на фараон

(https://m3.netinfo.bg/media/images/14745/14745851/655-402-faraona-tutankamon.jpg)

Гробницата на съпругата на фараон от епохата на Рамзес бе открита в Луксор от египетски и френски археолози, оповести египетското министерство на паметниците на културата, цитирано от Франс прес.
Изследванията продължават, за да се открие името на фараона, за когото е била омъжена погребаната в гробницата жена, се казва в комюнике на министерството.
Епохата на Рамзес обхваща две древноегипетски династии - 19-ата (1314 - 1200 г. пр. Христа) и 20-ата (1200 - 1085 г. пр. Христа).

В гробницата са открити фрагменти от 20 погребални статуетки, върху които е изписано името на царицата - Каромама.
Това ще допринесе да се разберат повече неща за тази важна личност, поясниха от министерството, отбелязвайки, че досега са открити малко находки, свързани с въпросната царица - статуя с бронзово покритие, която се намира в Лувъра в Париж, вази и статуетки.

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/v-egipet-otkriha-grobnica-na-syprugata-na-faraon-6028918


Според мен е по-правилно да се използва термина "Рамесидска епоха", а не "Епоха на Рамзес", както пише в статията :smile-1:
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 13:51:06
Тази информация е от 2014г.

Учени откриха над милион мумии в египетски некропол

(https://static.fakti.bg/news2014/125012/285a2c134c3973610398ff3cfb7e7e2e_big.jpg)

Археолози са открили гробище в Египет с над 1 милион мумифицирани тела, съобщи в. ,,Дейли Мейл". Вече са извадени повече от 1700 мумии, които са запазени в пустинята на град Фаюм на около 60 км южно от Кайро. Според ръководителите на разкопките е възможно да има повече от милион мумии, погребани в саркофази, издълбани във варовикови скали на до 23 метра дълбочина.

Според учените мумиите са били погребани пред около 1500 години между 1 и 7 век от новата ера, когато Египет е бил под владението на Римската и Византийската империи.

За разлика от повечето мумифицирани останки, открити в Египет, тези са намерени в масови гробове и вероятно са на обикновени хора. Вътрешните органи на умрелите рядко са били премахвани, като роля в мумифицирането е изиграла сухата почва.

,,Сигурни, че тук са погребани повече от 1 милион души. Мястото е огромно и доста претъпкано", коментира пред сайтът ,,Live science" един от откривателите на находката професор Кери Мюлщайн.

Сред мумиите открили и такава на мъж, който е висок повече от 210 см. Телата били разделени според цвета на косата им. русите хора били погребани в едната част на гробището, а тези с червена коса - в другата.

Учените нарекли гробницата Фаг Ел Гамус, което значи ,,Пътят на водния бивол" заради името на намиращ се наблизо път. Археолозите от университета в Юта разкопават мястото и намиращата се там пирамида от близо 30 г.

Въпреки че в гробовете са погребвани обикновени хора, а не богаташи при разкопките са открити изключително красиви и запазени платове, стъклария и дори цветни терлици за дете.

,,Имаме свидетелства, че близките на детето са се опитали да изпълнят по-голямата част от процеса по мумифициране на тялото. Палците, ноктите, мозъкът и езикът са много добре запазени. А гривните по ръцете ни карат да мислим, че детето е било момиче, но не можем да сме сигурни. Личи си, че близките са направили всичко по силите и възможностите си, за да изпълнят ритуала по мумифициране", казват учените.

Засега учените не са разбрали от откъде са дошли телата. Близкото селце е твърде малко, за да е имало толкова голямо гробище, а древният град Филаделфия, който се намира също в близост, си има собствено погребално място.

До гробището има малка пирамида, която е построена преди повече от 4500 години. Тя е по-стара от мумиите с около 2 хилядолетия.

http://www.forumnews.bg/post/6928/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 13:54:16
Тази информация е от 2015г.

Археолози откриха гроба на съпруга на фараон

(https://news.bbcimg.co.uk/media/images/80060000/jpg/_80060235_egypt.jpg)

(https://news.bbcimg.co.uk/media/images/80060000/jpg/_80060558_egyptthree.jpg)

Чешки археолози откриха в Египет гроба на неизвестна досега съпруга на фараон - Кхант Каус III, съпруга на фараона Неферефра, който бил от Петата династия и властвал преди 4500 години, съобщава Франс прес.
Екипът на Мирослав Барта открил гробното място по време на разкопки югозападно от Кайро в археологическия комплекс Абу Сир, включващ няколко пирамиди на фараони от Петата династия, управлявала Горен Египет 2500 години преди Христа.
Находката ще позволи на учените да разяснят някои интересни аспекти от живота на царските особи, които заедно с тези от Четвъртата династия започват строежа на първите пирамиди.
Погребението на съпругата на фараона датира от периода 2494-2345 г. пр. Хр. То се е състояло в погребалния комплекс на фараона Неферефре. В гроба били намерени предмети от всекидневието от тази епоха, както и стенни надписи, оставени от майсторите.
Благодарение на тях учените разчели името на съпругата на фараона - Кентакавес (Khentakawess), пише Би Би Си.

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/arheolozi-otkriha-groba-na-sypruga-na-faraon-6029712

Снимки: https://www.bbc.com/news/world-africa-30674339
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 13:55:31
Тази информация е от 2015г.

В Египет откриха гробница на Озирис

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmegavselena.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F01%2F003955.jpg&hash=1ce33e935c12b84c5721000ec071d47c)

В Долината на царете, Луксор, е открита гробница, посветена на египетския бог на смъртта Озирис. Откритието е обявено от Min Project, водещ археологическите разкопки, и египетското Министерство на антиките.

Структурата на гробницата съответства на описанието на гробницата на Озирис в египетската легенда и вероятно се явява точно нейно копие. Тя е била създадена по време на 25-ата династия (760-656 г. пр.н.е.) или 26-ата (672-525 г. пр.н.е.). Други открити гробници от този период имат сходни елементи с мистичната гробница.

Освен това през 1902-1903 г. е открита гробница, получила названието Озирион, която също прилича на описваната в легендите гробница на Озирис. Озирион е построена при фараон Сети I, управлявал Египет през 1294-1279 г. пр.н.е.

В наскоро откритата гробница централно място заема статуя на бога. Тя се намира в храмова стая със сводест таван, пред нея има шахта, която се спуска на дълбочина 9 метра в друга камера. В тази стая има още една шахта с дълбочина 6 метра, която също води в друга, още по-дълбока камера, се казва в сп. Luxor. Залата е обкръжена от пет колони.

Озирис е изолиран на своеобразно островче, което се възвисява над другите части на камерата. Според египетската митология Озирис е управлявал света на мъртвите, след като е бил убит от своя брат Сет.

Сет убил Озирис, за да се качи на трона. Изида, жената на Озирис, го съживила и им се родил син, който след това предизвикал Сет. В някои версии на мита Изида била принудена да събира Озирис парче по парче, тъй като Сет разчленил тялото му и разхвърлял частите далеч една от друга.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmegavselena.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F01%2F003955a.jpg&hash=0ced7c1abd1f673551fb5a8834f2a5d4)
От дясно на ляво: Изида, съпругът ѝ Озирис и техният син Хор. Артефакт от времената на 22-ра династия

Хор, синът на Озирис от Изида, обикновено е изобразяван с глава на сокол. Той станал противник на Сет и удържал победа над него. Боговете решили, че никой няма право да владее трон, спечелен в резултат на убийство, и не подкрепили Сет.

Гробницата на Озирис се явява част от сложен комплекс, чиито разкопки са провеждани на два етапа. През есента на тази година започва третият етап от археологическите разкопки.

http://megavselena.com/v-egipet-otkriha-grobnitsa-na-oziris/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 13:56:10
Археолози установиха причините за смъртта на открития неотдавна фараон Сенебкей

(https://2.bp.blogspot.com/-8a9OW_GpOes/VPn9Ron4vSI/AAAAAAAACIo/lgzKXFQNyH8/s1600/senebkei.jpg)

По скелета на фараона Сенебкей, чиято гробница беше открита в началото на 2014 година, са открити следи от 18 травми. Краката на фараона са строшени, в това число и в областта на коленните стави. Има наранявания в долната част на гръбначния стълб и следи от рани по черепа.

Ръководителят на експедиция доктор Йозеф Вегнер (Josef Wegner), от Пенсилванския университет (САЩ), казва, че травмите недвусмислено посочват, че смъртта на фараона е била насилствена. Съдейки по анализите, Сенебкей е загинал в битка. Бил е на възраст между 35 и 49 години. По следите от наранявания по черепа му учените могат да съдят за размера на бойните брадви, използвани в битка по време на Втория преходен период.

Ъгълът, под който са нанесени ударите, показва, че Сенебкей е убит в близък бой. Извисявал се е над нападащият го и вероятно е бил на кон. Травмите в долната част на гърба и по краката сочат, че атакуващият го е успял да го свали. Тялото на фараона е мумифицирано значително време след смъртта, уточнява Йозеф Вегнер. По думите му, това означава, че Сенебкей е загинал далеч от своята резиденция.

По време на Втория преходен период (времето между края на Старото царство и началото на Новото царство - 1715 - 1554 г. пр.н.е.) използването на коне в битка не е широко разпространена практика. Египтяните обаче са ползвали и такъв начин на водене на бой. Конете са използвани в битки доста преди колесниците да станат основна ударна сила.

За това, че Сенебкей е бил опитен ездач говорят и останките му - костите на краката и таза издават, че фараонът е прекарвал дълго време на кон. На ръст е бил между 172 и 182 сантиметра, добавя доктор Юсеф Халифа (Youssef Khalifa), началник на отдела за Древен Египет в министерството на страната по античността.

По неговите думи, засега не е ясно, дали Сенебкей е загинал в битка с хиксосите, които по това време завладяват Долен Египет. Ако подобна хипотеза се потвърди в бъдеще, Сенебкей ще се окаже първият фараон-воин, сражавал се за освобождението на страната си - далеч преди Сенахтенра Ахмос (Таа Стари), основателят на XVII династия и дядо на Яхмос I, победителят на хиксосите.

(https://4.bp.blogspot.com/-On9dP4UiiXE/VPn9RtJGpAI/AAAAAAAACIk/VNQNk83l3gg/s1600/grobnica.jpg)
Гробницата на Сенебкей

По време на Втория преходен период (края на XVIII- средата на XVI век пр.н.е.) Египет е разделен на няколко царства, които обаче се контролират от хиксосите. Последните фараони от XVII династия водят войни срещу завоевателите-хиксоси, която в крайна сметка завършва с победа и обединяването на Египет.

Фараонът Сенебкей се споменава в Торинския царски папирус (списък с египетските царе) като владетел от местната династия в Абидос. Династията му управлява част от Горен Египет около 1650-1600 г. пр.н.е. Самият Сенебкей е начело на династията около 1650 г. пр.н.е.

Гробницата на фараона Сенебкей беше открита в Абидос през януари 2014 година от археологическа експедиция на Пенсилванския университет. На стената на гробницата и на саркофага, в който е положена мумията му, е изсечено името Сенебкей. За строежа на погребалното съоръжение древните строители са използвали каменни блокове от разрушени постройки от времената на Средното царство. Саркофагът и останките на фараона бяха открити в лошо състояние, тъй като са повредени от грабители още в древността.  В гробницата освен това са открити ритуални съдове, но характерните за погребенията на фараони статуетки на богове, не са намерени. Вероятно те са били откраднати от грабителите, проникнали някога в гробницата на фараона Сенебкей.

http://historynakratko.blogspot.com/2015/03/blog-post_34.html?m=1
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 13:57:31
Тази информация е от 2015г.

Нова древна гробница е открита в Луксор

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.drhawass.com%2Fwp%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F03%2FQurna_TT110_FC_Rebiu_2015-03-02_Photo_EAC_ARCE-Lux_AMD-9173-770x400.jpg&hash=939076f7bd556fb7000df534feeb9856)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.drhawass.com%2Fwp%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F03%2FQurna_TT110_FC_Rebiu_2015-03-02_Photo_EAC_ARCE-Lux_AMD-9186-770x400.jpg&hash=fcc66d35cee0a2950bbe13b64185b8a0)

Снимки: http://www.drhawass.com/wp/new-tombs-discovered-in-luxor-by-the-arce/

Американски археолози са открили нова фараонска гробница в египетския град Луксор, съобщават египетското министерство на археологията и Франс прес.
Гробницата е на повече от 3000 г. и принадлежи към 18-ата династия от епохата на Новото царство  (1550-1070 г.пр.Хр.) По стените й с добре запазени цветове са изрисувани сцени от всекидневния живот и от ритуали.
Вероятно в гробницата в миналото са влизали вандали, тъй като някои от стенописите са остъргани, се казва в съобщението на каирското министерство на археологията.
Гробницата е открита миналата седмица в района, в който е музеят на открито в Луксор с част от най-известните гробници и храмове на древен Египет.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.drhawass.com%2Fwp%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F03%2FQURNA_TT110_FC_Satmut_2015-March-10_Photo_EAC_ARCE-Lux_AMD-0558-400x500.jpg&hash=5e3dda3a7a5fe2e69d2760f75c988345)    (https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.drhawass.com%2Fwp%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F03%2FQURNA_TT110_FC_Satmut_2015-March-10_Photo_EAC_ARCE-Lux_AMD-0572-400x500.jpg&hash=d2f22e404335d7e10506e4b58928e15a)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.drhawass.com%2Fwp%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F03%2FQURNA_TT110_FC_Satmut_2015-March-10_Photo_EAC_ARCE-Lux_AMD-0563-770x400.jpg&hash=e7ac1370ede51eee46e4b210f8dcf7f1)

https://www.manager.bg/ (https://www.manager.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%BE%D1%80)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 14:00:20
Тази информация е от 2015г.

Руски археолози откриха в Египет "белите стени" на древния Мемфис

(https://www.ancient-origins.net/sites/default/files/styles/large/public/depiction-of-the-white-walls-of-the-Great-Temple-of-Ptah-at-Memphis.jpg?itok=QSyv9BcR)

Група руски археолози, работещи на разкопки в района Сакара в околностите на Кайро, е открила фрагменти от т.нар. бяла стена - фортификационно съоръжение на столицата на Древен Египет - Мемфис. Заради тази стена градът е прославен с едно от имената си, съобщава министърът по паметниците на древността и културното наследство на Египет Мамдух ад Дамати.
По думите му, откритието е с огромна историческа важност. Направено е в района на село Мит Рахина в провинция Гиза, на около 20 километра от Кайро и недалеч от известният некропол на Мемфис - Сакара. Освен фрагментите от стена са открити и добре запазени пещи, както и изделия от висококачествен бронз.

"Надяваме се, че откритието ще ни помогне да разширим познанията си за един от най-важните градове в Древен Египет, който изиграва важна политическа, религиозна и икономическа роля в историята. Едно от наименованията на този град е звучало като "Инбу Хедж" или "Белите стени", допълва още министърът.

От своя страна, ръководителят на руските археолози Галина Белова пояснява, че в момента "завършват разкопките на място на първото откритие и в скоро време ще започне търсенето на други фрагменти от стената". Тя се надява, че ще бъдат намерени и други археологически следи на онази ранна епоха от историята на Древен Египет, която започва около 3200 години преди новата ера.

Египетските власти предприемат нужните мерки, за да подпомогнат работата и да гарантират безопасността на руските археолози.

Мемфис заема особено място в историята на Древен Египет. Смята се за най-старата столица на държавата, която преди повече от 5200 години е основана от цар Мина. Мемфис остава столица през цялата епоха на Древен Египет и в наши дни е вписан сред обектите от световното историческо наследство.

Районът Сакара и селцето Мит Рахина, които се намират на юг от Кайро, вече са известни с няколкото важни археологически находки. Сред тях са стъпаловидната пирамида на Джосер и световно известната статуя на Рамзес II. В района работят египетски и чуждестранни археологически експедиции, които се надяват да открият още уникални древни паметници.

http://nakratko.bg/category/29/82709/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 14:04:16
Тази информация е от 2015г.

Археолози откриха възпоминателна плоча в Южен Египет

(https://i.pinimg.com/736x/6d/68/2c/6d682cb86db509766e29fc7e1cc3ac97--magna-a-drawing.jpg)
Храмът Тапосирис Магна, в който е открита възпоминателна плоча от времето на Клеопатра

Варовикова възпоминателна плоча с надпис идентичен с друг надпис, открит в храма на Изида на Филае (Philae), е открита в Южен Египет. Това е най-обещаващата констатация на археологическата мисия, която е търсила храма Тапосирис Магна (Taposiris Magna), около средиземноморския град Александрия. Археолозите са търсили гробницата на Клеопатра (69 пр. Хр. - 30 пр. Хр.), последната ,,трагична" царица на древен Египет.

Комплексът на находката се намира на около 45 километра западно от Александрия. В неговите стени е запазен храм, посветен на Озирис, богът на възкресението и съпругата му Изида, която е великата богиня-майка в египетската митология.

Местността с радиус от 5 километра е била претърсена и разкопана още от военната експедиция на Наполеон Бонапарт. Намерените артефакти не са били огрявани от светлина до тогава - 1801 година. Находките там са били загадка, но не за дълго.  Съдбата им се е променила през 2005 г., когато археологът Катлийн Мартинес пристигнал и убедил министъра на антиките Захи Хавас от необходимостта да се възобновят разкопките за проследяване на погребението на Клеопатра VII и Марк Антоний.

Те знаят, че Клеопатра е погребана в храма на Изида, но значението на Тапосирис Магна е неизвестно. Сега откритието показва, че е възможно Клеопатра да е погребана тук или в поне близост до храма.

(https://www.chudesa.net/wp-content/uploads/2015/04/vazpominatelna-plocha-v-yujen-egipet-300x450.jpg)
Намерената възпоминателна плоча в храма Тапосирис Магна

Възпоминателната плоча е със 105 см височина, 65 см ширина и 18 cm дебелина. Тя е изваяна в деветата година от царуването на цар Птолемей V, само две години преди създаването на Розетския камък, ключът, който отвори вратата за археолозите в разбирането на египетските йероглифи.

Тази новооткрита възпоминателна плоча е изписана с 20 реда, написани с йероглифна писменост и в нея изписани имената на Цар Птолемей IV, египетски владетел между 211 и 204 г. пр. Хр. и сина му Птолемей V. В плочата са изписани и имената на техните съпруги.

Тази новооткрита плоча също е точно копие на друга, разположена в Големия храма на Изида първоначално намиращ се на остров Филе, на около 8 км южно от Асуан. Тя бе открита и закарана в музей, заедно с придружаващите документи на остров Агилкиа (Agilkia) през 60-те години на 20-ти век, след построяването на язовир Асуан. ,,Тази връзка предполага, че в двата края на страната, в Горен и Долен Египет, е имало 2 храма, посветени на култа към Изида - Филае и Тапосирис Магна." обяснява латиноамериканският археолог Катлийн Мартинес.

https://www.chudesa.net/ (https://www.chudesa.net/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B0-%D0%B2-%D1%8E%D0%B6%D0%B5%D0%BD-%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82/)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 14:04:54
Хераклеон (Тронис) - потъналият египетски град

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.astrofenomen.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F07%2F1eg.jpg&hash=00afce380fc2d8d1dcfcd174c80cdf75)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.astrofenomen.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F07%2F1e.jpg&hash=e7d1e5386ff5814a164402d5001804c5)

Гърците наричат този град Хераклион, а египтяните - Тронис. Някога той се е намирал на северното крайбрежие на Египет и е смятан за едно от най-важните пристанища на Средиземноморието. Днес е на дъното на морето. Наскоро градът е открит под водата и постепенно разкрива тайните си. Артефактите, които са извадени на повърхността, свидетелстват, че някога той е бил голям търговски център и оживено пристанище. Повече от 60 древни кораба, потопени в този район, също са открити заедно с монети, плочки с надписи на гръцки и египетски, храмови скулптури. Градът е официално пристанище на Египет в периода от 664 до 332 г.пр.н.е. Сега се намира на разстояние 6,5 км от крайбрежието.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.astrofenomen.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F07%2F1k1.jpg&hash=285e16eed47e9d2ac204c340063f689f)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.astrofenomen.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F07%2F1k2.jpg&hash=3fff05af3c6bcb40ec8671441ef0347f)

Част от древна Александрия се намира на дъното на океана. Градът е обект на разкопки от десетилетия. Освен царския дворец са открити храмове, квартали, военни постройки, големи частни комплекси - всички запазени в прекрасно състояние. Археолозите намират и дворцовия комплекс на Клеопатра, който тя смята за свой и на Марк Антоний дом. В него тя се самоубива, за да не попадне в ръцете на завоевателите.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.astrofenomen.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F07%2F1k3.jpg&hash=b02576bad270b9070df1b4f8c8fe26d1)

Огромните гранитни статуи остават да лежат на дъното на океана - там, където са паднали преди векове в резултат на серия земетресения в периода от VIII до IV в. пр.н.е. Там се намира и къщата на Марк Антоний - Тимомиум, където той отсяда в трудни периоди от живота си.

Археолозите успяват да почистят от пясъка храма на Изида, статуите на бащата и сина на Клеопатра и други артефакти, включително съдове, скъпоценности, амулети, малки статуи, ритуални лодки, които са извадени на повърхността. Археолозите изследват и руините на Александрийския фар - едно от седемте чудеса на древността. За да могат желаещите да видят находките, се планира създаването на подводен музей, който ще позволи на туристите да се разхождат под водата из потъналия град, оставайки сухи. Но плановете са възпрепятствани от финансови затруднения.

http://www.astrofenomen.com/ (http://www.astrofenomen.com/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0/)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 14:06:03
Тази информация е от 2015г.

Откриха 16 пирамиди в древно гробище

(https://megavselena.bg/wp-content/uploads/2015/09/pyramid-sudan.jpg)
Една от шестнадесетте пирамиди, открити в Судан

Останките на 16 пирамиди са открити в гробище в древния град Гематон в Судан. Под пирамидите е имало и гробници. Постройките са на около 2 000 години, когато на територията на Судан се е намирало кралство Куш. Пирамидите са били много популярни сред този народ и са строени масово преди краха на кралството през IV век.
Дерек Уелсби (Derek Welsby), който е уредник в Британския музей в Лондон, и екипът му изследват Гематон от 1998 година, като най-големият плод на техните разкопки са откритите 16 пирамиди. ,,Дотук открихме 6 каменни пирамиди и 10 тухлени", казва Уелсби.  Намират се в голямо гробище, което е открито през 1993 година.
Най-голямата структура е била широка 10.6 метра, а височината ѝ е била 13 метра. Някои от пирамидите принадлежат на богати и властни хора, но има и такива, които са строени за обикновени хора. ,,Не са погребани само представители на елита", допълва Уелсби.
Всъщност на мястото има повече гробници отколкото пирамиди. Някои хора са погребани под обикновени правоъгълни структури, наречени ,,мастаба", а над гробниците на други просто има купчина камъни, наречена ,,тумули". Има и гробове, над които няма абсолютно никакви постройки.
В една от гробниците археолозите открили бронзова маса за приношения. На нея била изгравирана сцена, която показвала принц или свещеник, който принася тамян и възлияние на бог Озирис - владетеля на подземния свят. Зад Озирис се намира богинята Изида, която също предлага възлияние на Озирис.

(https://megavselena.bg/wp-content/uploads/2015/09/offering-table-e1442427556284.jpg)
Масата за приношения, открита в една от гробниците

Въпреки че Озирис и Изида са от египетската митология, те също били почитани в Куш. Масата за приношения е била кралски предмет. Човекът, погребан с този предмет, ,,трябва да е бил старейшина в кралското семейство".
Предметите от повечето гробници са разграбени. В единствената пирамида, която останала недокосната, имало 100 керамични топчета и останките на три деца. Според Уелсби фактът, че децата са погребани без златни орнаменти е спасил гробницата от набези.

(https://megavselena.bg/wp-content/uploads/2015/09/children-pyramid-sudan.jpg)
Това е пирамидата, под която са били погребани трите деца

Кушкото кралство се разпростирало на голяма част от територията на Судан в периода 800 г. пр. н.е. до IV век сл. н. е. Според Уелсби има доста причини за упадъка на Кралство Куш.
Една от основните е, че владетелите загубили голяма част от приходите си. Търговските им пътища трябвало да заобикалят река Нил и затова кралството станало по-бедно. Също така, след като икономиката на Римската империя се свила, намаляла и търговията между кушите и римляните, което още повече намалило приходите на Кушкото кралство. Без пари, кралете вече нямали толкова власт и Гематон бил изоставен, а строенето на пирамиди спряло. Вятърът покрил съществуващите пирамиди с пясък и те останали под земята до наше време.

https://megavselena.bg/otkriha-16-piramidi-v-drevno-grobishte/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 14:07:25
Гробът на Нефертити скрит до краката на Тутанкамон

Британският археолог Никълъс Рийвз твърди, че е разкрил една от най-големите загадки на историята - къде е погребана легендарната египетска царица Нефертити. Според него мястото е в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Египет, пише "24 часа".

В стената на погребалната камера на фараона-дете имало тайна врата, която водела към гроба на предполагаемата му майка - красавицата Нефертити, пише "Дейли мейл".

Рийвз подкрепя твърдението си с цифрово сканиране, което направил на стената на гробницата. То показало два замазани от строителите портала, единият от които водел до склад, а другият - до гроба на Нефертити.

Размерът на гробницата на Тутанкамон винаги е смущавала учените - тя е твърде голяма отвън и твърде малка отвътре. Ако се окаже вярна, археологическата находка ще е най-съществената за последното десетилетие.

Нефертити, умряла през 1340 г. пр. Хр., е главната жена на фараон Ехнатон [1379-1362 г.пр.Хр.], бащата на Тутанкамон [1361-1352 г.пр.Хр.].

http://www.novini.bg/news/299231 (http://www.novini.bg/news/299231-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82-%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BD.html)


Нефертити може би почива редом до Тутанкамон

(https://www.ploshtadslaveikov.com/wp-content/uploads/2015/08/Nefertity-645x363.jpg)
Покрита с фрески, северната стена на погребалната камера на Тутанкамон може би крие врата, водеща към гробницата на Нефертити

Британски египтолог с хипотеза, че гробницата на фараона крие две помещения, които пазят останките на египетската царица

Повече от век след откриването на останките на Тутанкамон, починал на 19-годишна възраст от инфектирана фрактура на крака, се предполагаше, че гробницата на младия фараон е разкрила и най-малките си тайни. Нищо подобно. Според Никълъс Рийвс, английски египтолог и преподавател в Университета в Аризона, гробницата на Тутанкамон може би крие и тялото на Нефертити, прочутата египетска царица, пише ,,Фигаро".

Твърдението на Рийвс е публикувано в сайта за научни открития Academia.edu. Хипотезата на египтолога е изградена въз основа на изключително подробните изследвания със скенер на погребалната камера на единайсетия фараон от XVIII-та династия (роден около 1345 г. пр. Хр. и починал около 1327 г. пр. Хр.), открита за посещения преди година в Луксор.

Всички снимки на скенерите - цветни и с висока резолюция, от погребалната камера на Тутанкамон в Долината на Царете, са качени онлайн и са достъпни за всички. Те предлагат изключително богати детайли на фреските от стените на гробното съоръжение. Не само от фреските, а и отвъд тях. Така бях открити линейни следи, очертаващи зазидани врати. Една от тях е разположена върху западната стена на камерата. Зазидана е по време на полагането на саркофага на Тутанкамон и вероятно е била неизползвано складово помещение. Такива помещения са често срещани в египетските гробници. Вторият неоткрит вход е замаскиран на северната стена по продължение на погребалната камера и изглежда е направен по-рано. Според Никълъс Рийвс ,,зад нея вероятно се намира непокътната погребалната камера на Нефертити".

(https://www.ploshtadslaveikov.com/wp-content/uploads/2015/08/Nefertity2.jpg)
Две неоткрити помещения са открити чрез скенери в гробницата на Тутанкамон, на схемата са отбелязани в жълто

Съвършената идва

В подкрепа на тезата си Никълъс Рийвс изтъква, че погребалната камера на Тутанкамон е твърде малка за фараон от XVIII-та династия. От друга страна той отбелязва, че само едно от четирите помещения е украсено с фрески. А и огледът на намерените предмети заедно с мумията на фараона, подсказва, че те произлизат от ,,рециклиране" на бижута, принадлежащи на друг изтъкнат покойник.

,,80 % от предметите, намерени през 1922 г. от археолога Хауърд Картър, дори известната погребална златна маска на фараона, вероятно са ,,рециклирани" от други погребения", отбелязва археологът.

Освен това не за първи път се открива скрито разширение към известен гроб. Така например през 1995 г. американският археолог Кент Уикс откри цял фамилен мавзолей на Рамзес ІІ и принадлежащите към него 95 помещения.

Има доста вероятности и неизвестности в публикацията на египтолога. Самият той признава, че ,,всеки доказателствен елемент не е категоричен сам по себе си, но когато се разглеждат всички заедно, заключенията ми трудно могат да се отхвърлят".

Нефертити, чието име означава ,,Съвършената идва", е съпруга на Ехнатон - един от последните царе от ХVІІІ-та династия, баща на Тутанкамон. Тя е живяла от около 1379 до 1333-1334 г. пр. Хр., и е била наричана ,,Господарката на Горен и Долен Египет". Известният й бюст, поразяващ с красотата си, открит през 1912 г. от германския археолог Лудвиг Боркхард и изложен в берлинския Neues Museum, прослави египетската царица и й донесе името ,,Египетската Мона Лиза".

Много пъти учените са вярвали през годините, че са открили мумията на Нефертити. Така през 1898 г. две женски мумии бяха намерени в гробницата на Аменхотеп ІІ. Чрез ДНК изследване едната бе идентифицирана като Тейе, майката на Ехнатон. Самоличността на другата - в твърде лошо състояние, остава мистерия. Не е доказано, това да е била Нефертити, племенничка на Тейе, макар някои учени да са убедени в това.

Няма категорично ,,да", нито ,,не"

Първите реакции на археолозите са твърде разнородни след твърдението на Рийвс. Някои са въодушевени от хипотезата, други - скептични. Никой обаче не си позволява да бъде категоричен. Трябва да се отбележи, че проверката, освен, че трябва събере екип от специалисти под ръководството на египетските власти, не изглежда сложна от техническа гледна точка: проучване с радар би трябвало да покаже следи от предполагаемите скрити помещения.

Alea jacta est - Жребият е хвърлен за Никълъс Рийвс!

https://www.ploshtadslaveikov.com/nefertiti-mozhe-bi-pochiva-redom-do-tutankamon/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 14:08:44
Тази информация е от 2015г.

Откриха неизвестен храм от епохата на Хатшепсут

(https://megavselena.bg/wp-content/uploads/2015/10/001159.jpg)
Снимка: http://scienceinpoland.pap.pl/en/news/news,407046,polish-archaeologists-discovered-an-unknown-temple-of-hatshepsut.html

Учени от Полския център за средиземноморска археология към Варшавския университет са открили на територията на Горен Египет храм, построен в епохата на управление на жената фараон Хатшепсут (XV век пр.н.е.).
Храмът се състои от две помещения, изсечени в скала, стените му са покрити с украшения и йероглифи, които са в лошо състояние, разказва сайтът Science and Scholarship in Poland.
По думите на археолозите храмът е посветен на две божества. Това са богинята Хатхор, наричана също Лейди Гебелейн (на територията на който е открит храмът). Второто вероятно е Амон Ра, негово изображение на стените на храма не се е съхранило, така че тази хипотеза изисква потвърждение.
,,Най-озадачаваща е липсата на царски имена в храма. Известно е, че те са обичали да оставят своите имена на стените на храмовете, за да ги виждат хората. Понякога са разрушавали надписите с имена на минали царе и са писали своите на тяхно място", разказва ръководителят на експедицията Войчех Ейсмонд (Wojciech Ejsmond).
За самото съществуване на този обект е известно отдавна, но той се смятал за неблагодарен от археологическа гледна точка. Но когато учените по-детайлно изследвали релефите и надписите, стигнали до сензационен извод.
Датировката на строителството на храма и първият етап на неговото украсяване се отнасят към управлението на Хатшепсут, чието име древните египтяни са искали да изтрият от историята. Сред всичко останало за нея става ясно от съхранени фрагменти от йероглифи, съдържащи женски окончания.
Хатшепсут е била провъзгласена за регент на малолетния си син след смъртта на съпруга си - фараона Тутмос II. Смята се, че след известно време фараонът Тутмос III е бил отстранен от властта и Хатшепсут е била призната за владетел на Египет, станала третата жена фараон в историята. Но полските историци смятат, че ситуацията не е била толкова проста и че Хатшепсут не е отстранила Тутмос III от властта, а е управлявала съвместно с него заради съхранението на стабилността в държавата.

Ейсмонд смята, че решението да се изтрие името на майката от списъка с владетели на Египет може да е взето от Тутмос след нейната смърт. Възможно е Тутмос III да е бил уплашен, че друга амбициозна жена може да се намеси и да отстрани собствения си син от властта. Това може да е довело до решението да се премахне името на Хатшепсут като фараон, в съответствие с принципа ,,ако не е гравирано в йероглифи, значи не се е случило", но това е една от многото теории да бъде заличено името ѝ.
Археологът отбелязва, че Хатшепсут нито е първата, нито последната жена фараон в египетската история. Но древните египтяни не са се опитвали да изтрият другите жени фараони от историята, затова учените са толкова озадачени от последователните опити да бъде премахнато името на Хатшепсут.
По-нататъшната работа в храма в Гебелейн може да предостави повече информация за нейното управление. Археолозите планират да почистят остатъците по пода и се надяват да открият артефакти от периода на функционирането на храма.
Откриването на храма е направено в рамките на по-голям проект по проучване на важни центрове в Древен Египет, част от които е Гебелейн. В момента това е комплекс от археологически обекти, разположени на около 30 км югозападно от Луксор. Преди повече от 5000 години тук вероятно е била столицата на една от протодържавите, положили основите на цивилизацията на фараоните.

https://megavselena.bg/otkriha-neizvesten-hram-ot-epohata-na-zhenata-faraon-hatshepsut/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 14:09:21
Надпис на египетска плочка е най-древната азбука

(https://megavselena.bg/wp-content/uploads/2015/10/001151.jpg)

Глинена табличка - остракон - от XV в. пр.н.е. със списък на думи на древноегепитски език се оказала на-древният абецедарий - обучаващ списък с букви и думи в азбучен ред (в дадения случай - по началните съгласни). Изследването е представено в Journal of Near Eastern Studies.
Остраконът е открит преди повече от двадесет години от британския египтолог Найджъл Стръдуик (Nigel Strudwick) в древна гробница до Луксор, принадлежала на Сенефер, ковчежник на Тутмос III (управлявал през 1479-1425 г. пр.н.е.). Текстът е разшифрован от холандския учен Бен Харинг (Ben Haring) от Лайденския университет.
Текстът представлява незавършен списък от думи, написани с йератическо писмо - най-ранната форма на древноегипетски бързопис, възникнал при нанасянето на йероглифни знаци с четка върху кожа, папирус или остракон. В лявата страна на табличката има колона от знаци, които Харинг смята за абревиатури. По-скоро те отразяват първите съгласни на думи, което прави тези съкращения азбучни знаци.
Редът на звуците на табличката се отличава от АВС, приет в повечето западни азбуки - това е HLḤM, известен от древноегипетски, древноарабски и древноетиопски шрифтове.
Макар йероглифската и йератическата писменост на Древен Египет коренно да се отличават от азбука (това са символни схеми, където всеки знак означава една дума или идея), именно тези знаци според много теории са повлияли на възникването на финикийската фонетична писменост (един знак - един звук).
Гръцката, латинската и другите азбуки в света са произлезли именно от финикийската.

https://megavselena.bg/nadpis-na-egipetska-plochka-e-nay-drevnata-azbuka/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 06 August 2018, 14:10:40
Тази информация е от 2015г.

В Луксор откриха 2700 годишен саркофаг на ,,Първосвещеника на Бог Амон"

(https://i2.wp.com/www.multivselena.com/wp-content/uploads/2015/11/Amon.jpg?resize=750%2C410)

Саркофагът на Ankh-f-n-khonsu - първосвещеник на древният Египетски бог Amun Ra, е бил открит на западния бряг на Луксор, обяви в четвъртък министърът по антиките Mamdouh Al Damaty . Саркофагът, който датира от 22-ра Династия (943пр.н.е. - 716пр.н.е.), е бил намерен в гробницата на Amenhotep-Huy, който е служил като вицекрал и везир на Египет по времето на фараона Amenhotep III (1,391пр.н.е. - 1353пр.н.е.).

(https://i2.wp.com/www.multivselena.com/wp-content/uploads/2015/11/9999.jpg?resize=620%2C310)

"Представя покойника носещ перука и корона с цветя и цветни панделки заедно с церемониална брада и огърлица украсяваща гърдите му.", каза в изявление в четвъртък Sultan Eid - директор на Античната Катедра на Горен Египет. "Саркофагът съдържа и редица йероглифни надписи със сцени на починали жертви, поднесени на няколко египетски богове.", добави той. "Очевидно е, че гробницата е била използвана повторно повече от 500 години, след като е била завършена!", каза Mahmoud Afifi - ръководител на Древните Египетски Антики, Сектор в Министерството на Антиките, добавяйки, че саркофагът е "добре запазен."

"Открита през 1978 г., гробницата на Amenhotep-Huy се намира в Qurnet Marei, част от Тиванския Некропол на Луксор.", каза Karar, добавяйки, че мултинационален екип от археолози, ръководен от института за изследване на Древен Египет в Мадрид, е изучавал и обновявал архитектурните елементи на гробницата от 2009 г. насам. Повечето от сцените в гробницата на Amenhotep-Huy, представляват ежедневните дейности на Везира свързани със селското стопанство, лова и риболова, които той е практикувал. Гробницата също така разполага със сцени на музиканти и танцьори от женски пол и показва Huy, сред членовете на семейството му, където бива посрещнат от първосвещеници.", казва археолог Sherif el-Sabban пред сайта The Cairo Post в събота. Тиванския Некропол е с площ от западния бряг на Нил, срещу Тива (Модерен Луксор) в Горен Египет. Според Sabban, гробницата е била използвана за ритуални погребения за няколко фараони, благородници и високопоставени служители, считано от Новото Царство (периода 1580пр.н.е. - 1080пр.н.е.) и в продължение на повече от хилядолетие.

http://www.multivselena.com/2700godishen-sarkofag-na-parvosveshtenika-na-bog-amun-otkriha-v-luksor/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 12:51:11
Мистерията на Абидоските лодки

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2015/12/Abydos-boats.jpg)
Някои от Абидоските лодки в тухлените им гробове

Абидоските лодки представляват цяла флота от кораби, открити в пясъците на Абидос в Египет. Мореплавателните съдове са играли важна роля в древен Египет, не само в ежедневието на хората, но и в религията и митологията.

Течението на Нил от юг на север означавало, че водният транспорт е неизменна част от египетската цивилизация. В митологията, дори богът Ра е пътувал из небесата в голяма слънчева лодка.

Всъщност в момента съществуват повече художествени илюстрации на лодки и кораби, отколкото истински такива. Затова и Абидоските лодки се смятат за огромно откритие.

През октомври 2000 г. археолози от Пенсилванския университетски музей и Йейлския университет открили 5000-годишен корпус на дървена лодка в Абидос. До днес са открити 14 различни плавателни съда, като всички те са на около 5000 години.

За съществуването на поне десет лодки в района на Абидос се знае още от 1991 г. Плавателните съдове се намирали до огромно погребално заграждение датиращо от късния фараон на Втората династия - Хасехемуй. Но тогава лодките не са изследвани, вероятно от страх, че може да бъдат повредени.

Въпреки, че лодките са открити в близост до заграждението на Хасемхемуи, те са поставени там далеч по-рано и не са предназначени за него, а за някой фараон от Първата династия.

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2015/12/Egyptian-pharaoh-statue.jpg)
Статуя на египетския фараон Хасехемуи

Абидоските лодки са дълги между 12 и 24 метра, а средната им широчина е 2-3 метра. Учените смятат, че лодките са били управлявани от около 30 гребци. Не е ясно обаче дали тези плавателни съдове са използвани, или са построени специално за погребалния ритуал. В крайна сметка, това е много рядка находка, защото най-често биват откривани само модели на лодки. Например в гробницата на Тутанкамон са открити 35 такива.

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2015/12/model-boats.jpg)
Модели на лодки от гробницата на Тутанкамон

Твърди се, също така, че абидоските плавателни съдове са най-ранните примери за ,,построени лодки". Те са направени от сглобени дъски, за разлика от предишните видове, които представляват издълбани дънери. Сложността на конструиране на тези плавателни съдове е отражение на властта и богатството на фараона.

Освен практическа, Абидоските лодки са имали и символична функция. Древните египтяни вярвали, че богът на слънцето Ра пътувал през небесата и отвъдното в слънчева лодка.

Ежедневното пътуване по небосвода представлява цикъла на прераждане. Затова, чрез погребването на лодки в близост до фараона, древните египтяни се надявали и той да се наслади на вечното прераждане в отвъдния живот.

Символиката на лодката в египетската култура е видима и при известния кораб на Хеопс, която е открита в пирамидата в Гиза.

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2015/12/reconstructed-Khufu-ship.jpg)
Реконструираната лодка на Хеопс

Вероятно е построен четири века преди Абидоските лодки, които вероятно са негови преки наследници в задачата да превозват фараоните в пътешествието им в отвъдното.

https://drevnite.com/misteriyata-na-abidoskite-lodki/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 12:52:03
Най-старият пергамент от древен Египет "преоткрит" в хранилищата на музея в Кайро

(https://1.bp.blogspot.com/-D0gSGPJu-xo/VppGcPodk5I/AAAAAAAAMK8/vXZLw7pvIuE/s640/Ancient-Egyptian-manuscript.jpg)

Най-старият египетски пергамент (свитък, изготвен от животинска кожа), датиращ отпреди около 4000 години, е "преоткрит" в Египетския музей в Кайро. Повторната му поява на бял свят става, след като го изваждат от стар складов сандък, в който е събирал прах през последните 70 години. Безценният експонат е с текстове, описващи свръхестествени същества и е по-стар от световно известният ръкопис на египетската Книга на мъртвите.

Discovery News съобщава, че манускриптът е с дължина 2,5 метра, което пък го прави и най-дългият папирус, откриван някога. На дължина надминава само с 5 см предишния "рекордьор" - предбрачен договор на древноегипетска двойка, с който се описват условията за издръжка на бъдещата съпруга и какви ще са последиците, ако те не бъдат изпълнени.

Пред Discovery News Уаел Шербини, белгийски египтолог, който преоткрива документа, казва: "Като се вземе предвид, че пергамента е изписан от двете страни, разполагаме с текст, надхвърлящ 5 метра на дължина. Това безспорно е най-дългият документ от Древен Египет".

Древният текст е от времето на късното Старо царство и началото на Средното царство (2300 - 2000 г. пр.н.е.). Съдържа религиозни текстове, сред които и заклинания, произнасяни вероятно от жреци по време на ритуали. Има и илюстрации, описващи ритуали при погребални церемонии.

Пергаментът е украсен с висококачествени цветни рисунки на божества и свръхестествени същества. Рисунките са направени около 1000 години по-рано, отколкото известните илюстрации в Книгата на мъртвите - древноегипетски текст, в който са записани заклинанията и погребалните ритуали, целящи да помогнат на душата на умрелия да намери пътя към вечността.
(https://4.bp.blogspot.com/-xsciRBjuxXQ/VppGcOlPkaI/AAAAAAAAMLM/WNlbv5SQT4Q/s640/Book-of-the-Dead-spell.jpg)
Задната страна на Книга на мъртвите

Пред Discovery News Шербини казва още, че подобна илюстрирана композиция, каквато има на древния пергамент, е открита и в основите на саркофази от Средното царство, открити в некропола на Хермополис в Горен Египет. Те се отнасят към времето между 2055 и 1650 г. пр.н.е.
"Интересно е, че в манускрипта фигурите са още по-детайлно изрисувани, отколкото върху саркофазите в Хермополис и са по-богати като текст и рисунък", подчертава Шербини.

(https://3.bp.blogspot.com/-V826FwflWDE/VppGcs5mhfI/AAAAAAAAMLU/RHba2S-onQ8/s640/museum-egypt.jpg)
Рисунките по пергамента са подобни на тези, открити върху саркофази от некропола на Хермополис (на снимката)

Текстът и илюстрациите от пергамента са от по-ранно време, отколкото илюстрациите, открити в Хермополис, което предполага, че са претърпели много промени и трансформации, преди да бъдат положени като декорации върху погребалните саркофази.

Пергаментите от Древен Египет са изключителна рядкост. Животинската кожа по-бързо остарява и документите се похабяват по-лесно, отколкото папирусовите документи. Сухият климат на Египет също е допринесъл за това, документите, изписани върху папирус, да са се запазили в по-добро състояние до наши дни. Пергаментите са смятани за по-престижен материал и са използва за записване предимно религиозни текстове или важни документи за държавата.

(https://4.bp.blogspot.com/-1-VQKRfMPrU/VppGcT7jP-I/AAAAAAAAMLY/HBuzfA5HQGA/s1600/leather-manuscript.jpg)
Реставрираният пергамент

Уаел Шарбини е трябвало да реставрира документа, събирайки отделните фрагменти, на които се е разпаднал с течение на времето. В момента ученият подготвя подробна публикация, в която ще опише разчитането на текста на най-древният за момента пергамент.

https://historynakratko.blogspot.bg/2016/01/blog-post_53.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 12:52:39
5000-годишни йероглифи променят историята на Египет

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2016/01/Hieroglyphs-e1453297763312.jpg)
Символът със седемте разклонения (най-отгоре) представлява кралица Неитхотеп,
която управлявала Египет преди 5000 години

Преди около 5000 години египетски миньори гравирали рисунки и йероглифи в скала в Синайската пустиня. Според изследователите целта на миньорите била да маркират територията за вечни времена.

Йероглифите и рисунките са преоткрити през 2012 г. и сега служат за подобряване на представата ни за древната цивилизация, както и за коригиране на по-ранни представи за основаването на Мемфис и живота на някои кралски фигури,

Смята се, че древните миньори са направили около 60 йероглифа, които са на не по-малко от 5000 години. Един от символите е този на кралица Неитхотеп - регент на млад фараон на име Джер. Неитхотеп управлявала преди около 5000 години - доста преди Хатшепсут и Клеопатра, съобщава Live Science.

Египтолозите знаят за съществуването на Неитхотеп, но мислели, че тя е жена на крал Нармер, основателят на Първата династия, който успял да обедини Египет.

,,Надписите показват, че Неитхотеп не е била жена на Нармер, а регент в началото на управлението на Джер", казва Пиер Тале (Pierre Tallet) от Сорбоната в Париж.

На мястото са открити и йероглифи, разказващи историята на Мемфис. Досега учените смятали, че градът е основан от Нармер (познат и като Менес) през XXXI век пр. н. е. Но сега станало ясно, че Мемфис е основан от Ири-Хор, който живял две поколения преди Нармер. Изследователите смятат, че е възможно градът да се окаже още по-стар.

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2016/01/image-of-a-boat.jpg)
Една от рисунките на лодки, открити в Синайската пустиня

Открити са и рисунки на изключително стари лодки, на една от които се вижда серек или египетски символ, който много наподобява кабина.

Откритията представляват още едно парче от пъзела на хилядолетната египетска история и ако на мястото бъдат открити още йероглифи и рисунки, то те несъмнено ще допринесат за разгадаването на мистериите около древната цивилизация, добавят изследователите.

https://drevnite.com/5000-godishni-jeroglifi-promenyat-istoriyata-na-egipet/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 12:53:11
Висша мода от Древен Египет: рокля на повече от 5000 години

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2016/02/00149.jpg)

Археолози установиха, че известната ,,рокля Тархан" (Tarkhan dress), открита през 90-те години на миналия век в египетска гробница, е ушита преди повече от 5000 години.

Това дава уникална възможност да се надникне във висшата мода на Древен Египет, пишат учените.

Изследователите са установили, че роклята е била бледосива с V-образно деколте и малки гънки. Освен това тя имала красиви плисирани ръкави, което говори за сложността на изработката от древните моделиери. Според учените роклята е принадлежала на млада стройна жена от висшето общество, тъй като подобна рокля може да е ушита само от занаятчия, чиито услуги струват скъпо.

За съжаление не се е съхранил подгъвът на роклята, затова е трудно да се разсъждава за първоначалната ѝ дължина. Но учените са сигурни, че нейният вид би бил достоен и за съвременната мода.

Археолозите наричат голям късмет това, че подобна фина тъкан изобщо е доживяла до наши дни. ,,Съхранена дреха или дори нейни фрагменти са голяма рядкост, затова роклята Тархан се смята за уникална", казва Алис Стивънсън (Alice Stevenson), куратор на музея за египетска археология при Лондонския университетски колеж.

По думите ѝ археолозите са на мнение, че роклята се отнася към времената на Първата династия, но не са успели да потвърдят това.

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2016/02/00226.jpg)

Специалистите, работещи под ръководството на Майкъл Дий (Michael Dee) от Оксфордския университет, са провели радиовъглероден анализ на тъканта и са установили, че тя е престояла в гробницата повече от 5000 години.

Сега, когато възрастта ѝ е установена, изследователите могат с увереност да кажат, че това е най-старата рокля, известна днес.

https://drevnite.com/naj-drevnata-roklya-e-na-poveche-ot-5000-godini/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 12:54:00
Откриха най-старите изображения на древноегипетски демони
Злите същества хващали своите жертви и им отрязвали главите

(https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201604/20160423.cxhomwxlpa.jpg)

Египтолог от Белгия е открил най-старото изображение да древноегипетски демони. Находката показва, че мислите за демонични същества са пълнили въображението на древните египтяни още преди 4000 години. На рисунките, представени наскоро на международната конференция по древноегипетска демонология, проведена в университета на Суонсий (Swansea University), злите същества хващат своите жертви и им отрязват главите. Общо взето, кървави сцени.
Ваел Шербини (Wael Sherbiny), специалист по древноегипетски религиозни текстове, е открил изображения на два демона върху две гробници от Средното царство на Древен Египет, които са на повече от 4000 години. Третият демон бил описан в 4000-годишен свитък, открит по-рано от изследователите в египетския музей в Кайро, където никой не си спомнил за него повече от 70 години. Това бил най-старият и най-дълъг египетски кожен манускрипт. ,,Тези три демона вече са познати на учените благодарение на древни текстове. Но описанието на два от тях беше неизвестно досега - казва Шербини пред Discovery News.

Двата демона - единият Ин-теп (In-tep) във вид на куче-павиан, и Чери-бенут (Chery-benut) във вид на неопределена фигура с глава на човек - са представени като стражи на входа на сграда. Възможно е това да е било нещо като храм, който съдържа няколко стаи, охранявани от други демонични същества. Ученият отбелязва, че освен имената на демоните няма други съпроводителни текстови елементи, които да обясняват същността на двете зли същества. ,,Името на първия демон - Ин-теп - може да сочи, че той отсича главата като наказание за всеки нарушител на свещеното място", казва Шербини.

Третият демон - Икенти (Ikenty) - бил пазител на огнената врата, която води към забранено място, криещо божествения образ. Отбелязва се, че изображението на демона вече е било добре познато на египтолозите и неведнъж е срещано от учените, изследващи културата на Древен Египет. Той е изобразен на гробница от Средното царство (1870-1830 г. пр.н.е.) във вид на птица с черна котешка глава.
Интересното е, че Шербини открил същия демон, но в по-различна ,,форма" в по-древния кожен свитък. По същество тази рисунка се явява най-древното изображение на Икенти. ,,Текстовете сочат, че този демон мълниеносно е нападал и неизбежно е вземал в плен този, когото е виждал", добавя Шербини.

Древните египтяни са вярвали, че светът е населен с огромно количество същества, притежаващи суперсили. Те можели да бъдат както добри, така и зли духове. ,,И те са играли роля в различни ситуации, засягащи различни сфери на човешкия живот, а също са имали възможност да въздействат върху човека и след неговата смърт", обяснява ученият.

Изображенията на Ин-теп, Чери-бенут и Икенти сочат, че сложните и многоцветни рисунки на демонични същества от Новото царство (преди около 3500 г.) имат много по-древни корени, отколкото се е смятало преди. Египтологът ще публикува изображенията на демоните в предстояща статия, където ще разкаже за мащабните изследвания, които включват комплексен анализ на текстовете, в които се появява описание на демоните.

https://www.blitz.bg/news/article/407243 (https://www.blitz.bg/news/article/407243)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 12:55:26
Разчетоха папируси за древни магии

(https://delo.bg/wp-content/uploads/2016/05/egypt-papirus-702x336.jpg)

Италианецът Франко Малтомини, египтолог в Университета в Удине, успял да разчете два древно-египетски папируса, написани преди около 1700 години! За голяма изненада на всички се оказало, че тези папируси съдържат редица магии за любов - споделя порталът Live Science.

,,Става дума за ръкописи от трети век, намерени 160 км югозападно от Кайро" - казва Малтомини.

Египтолозите, които са анализирали двата папируса, са установили, че те съдържат любовни магии, които се предполага, че може да смогнат за очароването на мъж или жена. Според изследователите, египтяните, които страдали от несподелена любов, трябвало да изпълняват определен магически ритуал - в противен случай ,,процедурата нямало да работи". Въпреки това, експертите смятат, че е трудно да се каже от какво точно се състояли тези ритуали за любов.

(https://delo.bg/wp-content/uploads/2016/05/papirus-1.jpg)

Египтолозите също съобщават, че четенето на вълшебните думи се е придружавало от призоваване на същества от света на духовете, които можели да помогнат да подчините мъжа или жената. В допълнение, на папируса било написано, че с цел да се повиши привлекателността, мъжете и жените, трябвало да ядат колкото се може повече яйца от гълъби, които се считали за истински афродизиак.

Текстът от първия папирус, съдържащ магии за любов, приканва гностически божества (гностицизмът е древна религия, която съдържа дори елементи на християнството). На човек, който иска да завладее една жена, са препоръчва да изгори някои от нещата (имената им не са написани в папируса), докато се къпе, и след това да напише на стената следните думи:

,,Заклевам те, чрез земята и водата, демонът, който живее в теб (и аз се заклевам), както и чистотата от тази баня, така както блясъкът, огънят и пламъкът, така че изгори я (избраната жена) докато (майката на избраната жена) не я накара да дойде при мен ..." .

(https://delo.bg/wp-content/uploads/2016/05/papirus-2.jpg)

Вторият папирус бил свързан с магията да се покори човек. Той препоръча да се изрежат няколко ,,магически" изречения върху медна плоча, и след това да го съчетаваят с личните вещи на жертвата (например, сандалите й). В допълнение, на обратната страна на папируса били записани различни рецепти за здраве: главоболие, проказа и други заболявания, за които се препоръчало лечение чрез животински екскременти.

Древните магии са били често използвани в елинистическия и римския Египет. Те не са били предназначени за конкретен човек: правилното име трябвало да се запише или изговори. Авторът на заклинанията обаче остава неизвестнен.

В началото на ХХ век папирусите са били намерени сред хиляди други руини на древния египетски град Оксиринхус (сега град в централната част на Египет, който се намира на около 160 км югозападно от Кайро). Разчитането на папирусите продължава и днес.

https://delo.bg/world/unikalno-raztchetoha-drevno-egipetski-papirusi/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 12:56:18
Откриха кинжал на Тутанкамон с извънземен произход

(https://cdnimg.rg.ru/img/content/126/64/83/Kinzhal_Tutanhamona_d_850.jpg)
http://rg.ru/2016/06/02/oruzhie-tutanhamona-okazalos-vnezemnogo-proishozhdeniia.html?utm_source=rnews

Кинжал, открит в гробницата на египетския фараон Тутанкамон, е изкован от желязо от метеорит, показва нов анализ на химическия състав на метала, цитиран от британския в. The Guardian.

През 1925 г. археологът Хауърд Картър открива два кинжала в платовете, с които е увито тялото на младия владетел, мумифициран преди повече от 3300 години.

Единият от тях е от желязо, а другият с острие от злато. Желязното острие със златна дръжка във формата на чакал изумява учените от десетилетия. Причината е, че железните оръжия са изключителна рядкост в древен Египет, а освен това металът не е ръждясал изобщо.

Експерти от Италия и Египет са анализирали метала с рентгенов флуоресцентен спектрометър, за да определят химическия му състав и са открили високо съдържание на никел и кобалт. Според тях това категорично показва извънземен произход.

Те сравняват металния състав с изследвани метеорити, паднали на радиус от 2000 километра от бреговете на Червено море и Египет и установяват много близки нива в един от тях.

Този метеорит на име ,,Харга" е открит на 240 километра западно от Александрия в крайморския град Мерса Матрих, познат като Амуния по времето на Александър Македонски.

Въпреки че хората умеят да изготвят сечива от мед, бронз и злато още от 4000 г. преди Христа, желязото се появява доста по-късно и е рядкост в древен Египет.

През 2013 г. археолози откриха девет почернени железни топчета в Египет, изковани от части от метеорит и никелово-желязна сплав. Те са значително по-стари от фараона и датират от 3200 години преди Христа.

,,Това са единствените два железни артефакта, открити от времената на древен Египет. И двата произхождат от метеорити. Предполагаме, че древните египтяни са ценили високо метеоритното желязо за изготвянето на декоративни и церемониални предмети", казва екипът, изследвал кинжала на Тутанкамон.

Учените считат, че египтяните са отдавали голямо значение на падащите от небето обекти. Те смятат, че откритието придава ново значение на използването на думата ,,желязо" в древните текстове и отбелязват, че през 13 век преди Христа той буквално се превежда като ,,желязо от небето".

Египтологът Джойс Тилдесли от Манчестърския университет също е убеден, че древните египтяни биха почитали небесните обекти, паднали на Земята.

,,Небето е изключително важно за хората в тогавашен Египет. Нещо, което пада от небето, би се считало за дар от боговете", казва той.

Високото качество на кинжала предполага, че Тутанкамон, живял в края на Бронзовата епоха, е разполагал с ковачи, които са имали впечатляващи умения, предвид рядкостта на материала. Това може да не е единственият обект с метеоритен произход в гробницата на фараона.

През 2006 г. австрийски астрохимик предположи, че необичайният жълтеникъв камък, оформен като скарабей в погребалната огърлица на Тутанкамон, всъщност представлява стъкло, получило се от високата температура при падането на метеорит в пясъка.

http://www.standartnews.com/lyubopitno-nauka/otkriha_kinzhal_na_tutankamon_s_izvanzemen_proizhod-334932.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 12:57:00
Тази информация е от 2013 г.

Археолози откриха 35 нови пирамиди в Судан

Най-малко 35 неизвестни досега малки пирамиди бяха открити в некропола край местността Седеинга в Судан, пише LiveScience.
Археолозите, работили на мястото между 2009 г. и 2012 г., били изненадани колко нагъсто са разположени древните паметници. 13 от тях се намирали на площ не повече от 500 квадратни метра, малко повече от стандартно баскетболно игрище.
Те датират отпреди около 2000 години, по времето, когато на територията на днешен Судан процъфтява царството Куш. То е граничело с Египет, а след това с Римската империя. Пирамидите вероятно отразяват влияние от Египетската погребална архитектура.
Строежите на пирамиди в Седеинга са продължили столетия, разказват археолозите. Така постепенно било запълнено цялото свободно пространство в некропола.
Най-големите са широки 7 метра в основата, а най-малката - под която вероятно е било погребано дете - само 75 сантиметра. Горната им част не е запазена заради климатичните условия и минаващия векове наред оттам път на камилски кервани.

(https://i.livescience.com/images/i/000/036/431/original/sedeinga-pyramids-1.jpg?1360161752)

http://www.obekti.bg/chovek/arheolozi-otkriha-35-novi-piramidi-v-sudan (http://www.obekti.bg/chovek/arheolozi-otkriha-35-novi-piramidi-v-sudan)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 12:57:41
Тези папируси на 4500 години са най-старите, открити в Египет

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_large/public/images/papyrus_shutterstock_134584346.jpg?itok=7ZS_diwK)

Археолози обявиха, че откритите от тях папируси на възраст 4500 години в Египет са най-старият запазен писмен паметник в района. Това е прекрасна новина само по себе си, но съдържанието на документите я прави още по-добра: те разкриват подробности от живота на работниците, построили Голямата пирамида по времето на фараон Хуфу, известен и като Хеопс (2589 - 2599 пр. Хр.)
Документите са открити още през 2013 г.  в няколко пещери край древното пристанище на Червено море Уади ал-Джарф от египтолозите Пиер Тале и Сайед Махфуз.  Досега никой не е имал възможност да ги види, но 30 от тях предстои да бъдат изложени в Египетския музей на Кайро.
За египтолозите папирусите са златна мина от информация, разкриваща подробности за управлението на древен Египет и построяването на пирамидите. Всъщност повечето от документите са съставени от счетоводителите на Хуфу, които е трябвало да проследяват всички стоки, минаващи през царството.
"Папирусите са свидетелство за високо развитата и ефикасна административна система по времето на царуването на Хуфу", заявяват представители на египетското Министерство по Античността.
Запазените документи съдържат и свидетелство от първа ръка от работниците, които са помогнали за построяването на Голямата пирамида - една от най-удивителните и загадъчни човешки постройки.
,,Един от папирусите е принадлежал на управител на име Мар, който е участвал в строежа на пирамидата и в продължение на три месеца работа е представял подробна информация за задълженията си - сред които транспортиране на скали през река Нил и нейните канали", казва пред AP  Хюсеин Абдел-Башар, представител на министерството.
В документите се посочват и постъпленията от храни от различни египетски провинции, нужни за изхранването и заплащането на труда на работещите на строежа. Приходите са записани с червено, а платените и раздадени храни - в черно. Има такива, в които се посочва точното разпределение на дажбите за работниците.
Папирусите са изложени на бял свят в момент, в който учените правят нови открития, свързани с Голямата пирамида почти всеки месец, посочва Science Alert. Изследване, публикувано през юни 2016 г. откри, че тя е непропорционална заради грешка в строежа. Скоро пресъздадоха и една от системите за сигурност, която е трябвало да пази останките на Хуфу от крадци (археолози), но никой не може да каже дали тя е била ефективна, защото е възможно останките на фараона още изобщо да не са открити. Тук зазвучава мистериозна музика - можем само да тръпнем в очакване до поредното вълнуващо откритие, свързано със загадъчните пирамиди.

https://www.obekti.bg/chovek/tezi-papirusi-na-4500-godini-sa-nay-starite-otkriti-v-egipet
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 12:58:45
Откриха погребална лодка в Египет

(https://www.nationalgeographic.bg/files/img/fdd408eaf74067204bce507a98a5c111_680x_03-ancient-egypt-boats.adapt.1190.1.jpg)
Рисунки на плавателни съдове покриват стените на постройката, където е била положена царска погребална лодка преди 3 800 години

Археолози намериха погребална лодка от 1840 г. пр. Хр.

Под златните пясъци западно от река Нил, на древноегипетското свещено място Абидос, археолози направиха изключително откритие: флотилия от лодки, изобразена на вътрешните стени на подземна кирпичена камера, а в самата камера е запазена и погребална лодка от 1840 г. пр. Хр.

Струкурата е част от погребалния комплкес на Сенусрет III - фараон от Дванадесетата династия, чиято гробница се намира в непосредствена близост. Тази уникална находка разкрива нови подробности за това как са били изпълнявани погребалните ритуали при фараоните. Тя е доказателство и за това, че старата традиция е била почитана тук по-дълго време отколкото на други места в Египет.

Структурата била забелязана за първи път през зимата на 1901-02 година, когато британският археолог Артур Вайгъл разкрил сводестия покрив и горната част на вътрешните стени. Тогава той успял да зърне рисунките на лодките, но централната част на покрива се срутила докато екипът му разчиствал пясъка и това сложило край на проекта.

Сега археолози от Университета в Пенсилвания съвместно с Египетското министерство на антиките откриват останките от голяма зала с размери приблизително 21 на 4 метра. Работата е частично финансирана от Националното географско дружество.

http://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=5015 (http://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=5015)


120 изображения на лодки са открити близо до гробницата на египетски фараон

Повече от 120 изображения на древни египетски лодки са открити във вътрешността на сграда в Абидос, Египет.

Сградата е датирана на повече от 3800 години и е построена в близост до гробницата на фараона Сенусрет III, съобщиха археолози пред Live Science.

Серията от изображения показват как е изглеждала реално дървената лодия, заяви Йозеф Вегнер (Josef Wegner), уредник на музея в Университета на Пенсилвания, който е ръководител на разкопките. Само няколко дъски са останали от дървената лодка, която е била построена в Абидос или влачена през пустинята - в древен Египет такива лодки понякога са погребвани близо до гробницата на фараона.

Археолозите са открили, че вътрешността на сградата (21х4 м) е покрита с картини на повече от 120 древни египетски лодки. Изображенията са врязани в бялата мазилка на стените на сградата.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/11/01/61614/1478004942_4_559x*.jpg)

Най-големите изображения са близо 1,5 метра дълги и показват "големи, добре очертани лодки, изобразени с мачти, платна, такелаж, горните палуби/кабини, кормила, гребла и в някои случаи гребци," пише Вегнер в статия, публикувана в International Journal of Nautical Archaeology. Някои изображения са малки и прости, най-малкото е с размер само около 10 см, разказва Вегнер.

Освен лодките картината съдържа изображения на газели, говеда и цветя, а също и повече от 145 керамични съдове, много от които са погребани с гърлата към входа на сградата, отбеляза Вегнер.

Съществуването на сградата се знае от доклад от 1904, но едва сега се провеждат разкопки.

Откритието поставя пред археолози поредица от загадки, които бъдещи разкопки може да помогнат за разрешаването им.

Археолозите не знаят кой се изрязал тези картини или защо ги е създал.

Една от възможностите е това да са хората, които са построили лодката, а може би хората, които са участвали в погребалната церемония след смъртта на фараона Сенусрет III са гравирали изображенията върху стените на сградите. Още една възможност е, че това е група, промъкнала се в сградата, след смърта на фараона и откраднала лодката, за да използва повторно дъските й.

Археолозите са озадачени и за целта на всичките тези керамични съдове в близост до входа на сградата. Възможно е те да са част от погребалната церемония. "Възможно е преливане на течност, може би, вода, при входа на сградата като магия да не потъва лодката", пише Вегнер в публикацията.

Друга възможност е дървената лодка да е транспортирана върху дървена шейна през пустинята. В този случай, "водата и другите течности може да са били използвани за смазване на земята по пътя на лодката, докато е теглена от заливните до последното си място в пустинята", пише Вегнер, добавяйки, че "керамичните съдове, използвани в това пътуване може да имат само ритуалмо предназначение".

Екипът планира да извърши още разкопки в бъдеще, заяви Вегнер.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/120-izobrazheniia-na-lodki-sa-otkriti-blizo-do-grobnitcata-na-egipetsk_61614.html (https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/120-izobrazheniia-na-lodki-sa-otkriti-blizo-do-grobnitcata-na-egipetsk_61614.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 12:59:27
Археолози в Египет откриха мумия от X век пр. н.е

(https://m4.netinfo.bg/media/images/29795/29795229/655-402-sarkofag-mumiia-egipet.jpg)
Снимка: https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/otkriha-mumiia-na-3000-g.-v-otlichno-systoianie-6061496 (https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/otkriha-mumiia-na-3000-g.-v-otlichno-systoianie-6061496)

Испански археолози откриха в Луксор саркофаг с ярки цветове и идеално запазена мумия. Най-вероятно, учените се натъкнали на гробница, където той е бил погребан аристократ от свитата на фараона.

Останките са открити в гробница, датирана от 1075-664 пр. н.е. Тя се намира на западния бряг на Нил, на 700 км южно от Кайро, съобщава The Guardian позовавайки се на египетското Министерството на антиките.

Мумията е увита в тъкан украсена с ярки аксесоари с религиозни символи, включително изображения на богините Изида и Нефтида и четирите сина на бог Хор.

Експертите смятат, че в гробницата почива аристократ на име Аменренеф, който принадлежи към свитата на фараон Тутмос III.

Ръководителят на археологическия екип, Мириам Секо Альварес отбелязва, че практиката да се увиват мумиите в тъкан се е появила около 4500 г. пр.н.е.

Луксор има около 500 000 население. В района на града са разположени множество храмове и гробници. Това е едно от най-разпространените места за туризъм.

Тутмос III става владетел на Египет съвсем млад и управлява 53 години 10 месеца и 26 дни. Той идва от 18-фараонска династия, управлявала в Новото царство. Тутмос III е известен на света с това , че е провел повече походи, отколкото другите египетски фараони. Неговото царство е държало горното течение на река Нил, и се простирало до бреговете на Тигър и Ефрат в Месопотамия. Политическото влияние на фараона се разпространявало и в по-отдалечени райони.

http://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=23272 (http://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=23272)


Има доста значително разминаване в хронологията - Тутмос III е управлявал в средата на XV в.пр.Хр. и е много съмнително неговия царедворец (чиято мумия е открита) да е доживял до Х в.пр.Хр.  :whistle:
най-вероятно става дума за препогребение - мумията е преместена в по-новата гробница, това не е било нещо необичайно в Древен Египет.
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:00:12
Откриха мумифицираните крака на царица Нефертари

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Maler_der_Grabkammer_der_Nefertari_004.jpg/240px-Maler_der_Grabkammer_der_Nefertari_004.jpg)

Тя е била любимата съпруга на Рамзес Велики и е известна със своята красота

Откритите в египетската Долина на кралиците два крака най-вероятно принадлежат на забележителната кралица [Правилната титла е "царица", кралете и кралиците са от епохата на средновековието насам] Нефертари, твърдят археолози. Понастоящем те са изложени в Египетския музей в Торино, Италия.

Нефертари, за която се смята, че е починала около 1250 г. пр.н.е., е била любимата съпруга на Рамзес Велики [1304-1237г.пр.Хр.] и е била известна със своята красота, уточнява БГНЕС.

,,Главната й роля е била да бъде декоративен наблюдател по време на публичните прояви на власт от Рамзес, и да стои там, за да носи наслада за окото. Реално обаче, тя е била забележителна жена, която е имала голяма власт", коментира Джоан Флетчър, археолог от Университета на Ню Йорк, за "Гардиън".

Заради множеството барелефи с нейния лик, изобразяващи я до Рамзес, се смята, че тя е оказвала силно влияние по отношение на религията, вътрешната и външна политика на Египет.

Пищната гробница на Нефертари е открита през 1904 г. и до днес се смята за едно от най-ценните съкровища на Египет, въпреки че отдавна е била плячкосана.

Преди не беше сигурно дали откритите части от мумифицирани крака са били действително на кралицата, но последните тестове доказват твърдението.

http://nova.bg/ (http://nova.bg/news/view/2016/12/03/166816/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:00:35
В Египет откриха изгубен град на над 7000 години

(https://nyoobserver.files.wordpress.com/2016/11/15168718_1244699435575704_2456068058867408371_o-2.jpg?quality=80&w=635)
Снимка: http://observer.com/2016/11/egyptian-archaeologists-just-discovered-a-7000-year-old-lost-city-along-the-nile/ (http://observer.com/2016/11/egyptian-archaeologists-just-discovered-a-7000-year-old-lost-city-along-the-nile/)

В Египет разкриха град на повече от 7000 години и гробище от Първата династия [3100-2890г.пр.Хр.]. Откритието е направено в южната провинция Сохаг. Това съобщава "Гардиън", позовавайки се на информация от министерството на антиките.

Находката може да е стимул за туристическата индустрия на Египет, която претърпя серия от спънки от въстанието, което свали диктатора Хосни Мобарак през 2011 година. Браншът обаче остава жизнено важен източник на чуждестранна валута.

Изглежда, че в града са живели високопоставени служители и гробари. Разкриването му може да даде нова информация за Абидос, един от най-старите градове в античен Египет, се казва в съобщението на министерството.

Според експерти Абидос е бил столица на Египет до края на Преддинастическия период и по време на управлението на първите четири династии [3100-2494г.пр.Хр.].

Откритието е направено на 400 метра от храма на Сети I [1318-1304г.пр.Хр.], мемориал от периода на Новото Царство от другата страна на Нил при днешен Луксор.

Досега археолозите са разкрили колиби, останки от глинени съдове, железни инструменти и 15 огромни гроба.

"Размерът на гробовете, разкрити в гробището, е по-голям в някои случаи от този на кралете в Абидос в Първата династия, което доказва важността на хората, които са погребани там и високият им обществен статус по време на ранната ера в историята на античен Египет", обясняват от министерството.

https://news.bg/culture/izguben-grad-na-nad-7000-godini-otkriha-v-egipet.html (https://news.bg/culture/izguben-grad-na-nad-7000-godini-otkriha-v-egipet.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:00:58
Откриха египетска мумия с рекорден брой татуировки

(https://3.bp.blogspot.com/-USFzyACZ0aE/Vy4yUMm599I/AAAAAAAAO_Q/lJC7Zhi_pQAJXiNwXjgMVqD1YeNGLHBbwCLcB/s640/1.jpg)

В една от гробниците край селото Деир ел Медина в Египет, археолози са открили уникална мумия на жена, чиято шия, рамене и гърба са покрити с множество татуировки. Предполага се, че те са с религиозен смисъл, а съобщение за тях е изнесено от антрополози по време на годишната среща на антрополозите, провела се наскоро в Станфорд.

"От която и страна да погледнете тази жена, винаги ще виждате двойка очи на боговете, които се взират във вас. Нанасянето на тези татуировки трябва да е отнело много време, а част от процедурите са били без съмнение и доста болезнени. Фактът, че жената се е подложила на подобни мъчения недвусмислено подсказва, че тя и приближените ѝ са вярвали в божествената сила на татуировките", казва Ан Остин от Станфордския университет в САЩ в интервю за списание Nature.

Татуировките претендират и за един от най-древните образци на този вид изкуство. Учените ги откриват съвсем случайно. Проучват мумията, открита от френски археолози още през XIX век, недалеч от известната "Долина на царете" в селцето Деир ел Медина, където някога са живеели занаятчиите, строили гробниците на "владетелите на двете царства". Всички мумии, обекти на изследването, са погребани в периода между 1300 - 1070 година пр.н.е., в епохата на фараоните от XIX и XX династии - Рамзес I и наследниците му.

Проучвайки останките на жена, от чиято мумия е оцелял само торса, Остин случайно забелязва необичайни линии на врата ѝ. В началото ги приема за някаква рисунка, нанесена по тялото след процеса на мумифициране.

Археоложката разказва, че прости татуировки като линии и точки, са откривани при египетски мумии и по-рано. Затова Остин решава да разгледа тялото на покойната с помощта на инфрачервен скенер, който може "да проникне" на няколко милиметра навътре в кожата и така да се установи, дали рисунката е нанесена на повърхността или представлява татуировка.

"Сканирането" показва, че кожата на жената някога е била украсена с рекорден брой татуировки - изброени са над 30 татуса, като всяка част от тялото ѝ е украсена с по няколко рисунки.

Например, бедрата ѝ са изрисувани с лотоси, на ръцете си има крави (свещените животни, посветени на богинята на красотата Хатхор), а на раменете ѝ са открити рисунки на бабуини. Рамената, вратът и гърбът на жрицата са покрити с рисунки на "окото на богинята" - т.нар. уаджет, известни и като "окото на Хор". Подобни символи, нанесени върху амулети и украшения, са смятани за мощни символи, предпазващи носещият ги от болести, проклятия и подобните им магии.

Учените, взели участие в конференцията, подчертават, че до момента никой друг не е попадал на такива татуировки, затова и предназначението им и ролята им в живота на древноегипетското общество, остава неясно.

Остин е на мнение, че рисунки от този тип може да са посочвали социалния статут на "собственичката" им, която най-вероятно е била жрица на богинята Хатхор. Рисунките на свещените животни може да са подчертавали движенията и действията ѝ по време на религиозни обреди, а очите на Хор - да са служели за подчертаване на свещения ѝ статут.

Остин и колегите ѝ имат намерение да проучат и останалите мумии, които са открити от археолозите през XIX век, като се надяват да открият още татуировки, за да разгадаят какво е било предназначението им.

http://historynakratko.blogspot.bg/2016/05/blog-post_30.html (http://historynakratko.blogspot.bg/2016/05/blog-post_30.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:02:19
Откриха статуя на Рамзес II в беден квартал на Кайро

(https://www.novinite.bg/media/photos_more/201703/path_5338.jpg)

Екип от египетски и германски археолози откри огромна 8-метрова статуя, която вероятно е на фараона Рамзес II, управлявал преди повече от 3000 години, пише БТВ.

Откритието, което се смята за много значимо, беше направено в беден квартал на Кайро, близо до руините на храма на Рамзес II в древния град Хелиополис.

Статуята е изработена от кварцит.

Същият екип намери и горната част на статуя на фараон Сети II, който е внук на Рамзес II.

Храмът на Слънцето в Хелиополис, който е изграден именно от Рамзес II, е бил един от най-големите в Египет - почти два пъти по-голям от Карнак, но е бил разрушен по римско време.

https://www.novinite.bg/articles/139718/Izklyuchitelna-nahodka-Otkriha-statuya-na-Ramzes-II-v-beden-kvartal-na-Kajro-SNIMKI#sthash.CnoLOTfK.dpuf (https://www.novinite.bg/articles/139718/Izklyuchitelna-nahodka-Otkriha-statuya-na-Ramzes-II-v-beden-kvartal-na-Kajro-SNIMKI#sthash.CnoLOTfK.dpuf)8-метрова статуя е открита при разкопки на археолози от Египет и Германия миналата седмица, съобщават от "Гардиан".

Колосът на фараона е на повече от 3000 години и е висок 8 метра. Той е намерен в близост до останките на храма на Рамзес II в античния град Хелиополис, намиращ се в източните райони на днешната столица - Кайро. Затова и теорията на този етап е статуята да е на фараона.

(https://webnews.bg/uploads/images/44/2644/282644/768x432.jpg?_=1489139072)

Заедно със статуята са открити и други древни находки. Те били потънали в подпочвени води и изваждането им било голямо предизвикателство за археолозите. От началото на годината до сега германската археологическа мисия, която провежда разкопки в Египет, е открила и много други находки. По информация на Министерството на антиките в Египет, в близост до храма на фараона Аменхотеп III във вторник са открити 66 статуи на Сехмет - древноегипетската богиня на огъня, войната и изцелението.

Според министъра на антиките Халед ел Анани това откритие е най-значимото в историята на Египет. Находката може да помогне за завръщането на Египет в списъка на най-посещаваните туристически дестинации. Според статистика на "Гардиан" броят на туристите, посещаващи Египет, е спаднал с близо 5 милиона само в периода 2010 - 2011 година - от 14.7 млн. посетители годишно през 2010 година на 9.8 млн. за 2011г. Причините за това са политически. Припомняме, че през 2011 година, по време на "Египетската революция", Хосни Мубарак бе свален от власт.

Намирането на статуята е от огромно значение, понеже Рамзес II е бил един от най-великите фараони на Древен Египет, управлявал цели 70 години - между 1279 - 1213 г. пр. Хр.

https://news.bg/world/8-metrova-statuya-na-3000-godini-be-otkrita-v-kayro.html (https://news.bg/world/8-metrova-statuya-na-3000-godini-be-otkrita-v-kayro.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:02:54
Нова пирамида откриха южно от Кайро

(https://i2.offnews.bg/nauka/events/2017/04/03/77153/1491226741_9_559x*.jpg)
Наклонената пирамида на фараона Снофру

Археолози са открили близо до Кайро останки на древна пирамида, вероятно от времената на XIII династия, XVIII - XVII век пр.н.е., съобщава Министерството на антиките на Египет, цитирано от Ал Джазира.

Останките, датирани на 3700 години, са намерени 40 км южно от Кайро и вероятно представляват първият опит в Египет да се изгради гладка пирамида, разказват служители на министреството.

"Откритата част е в добро състояние, археологическата мисия ще продължи да работи, надявайки се да открие други части на пирамидата", - заяви ръководителят на Централното управление на Министерството на Кайро и Гиза Ал ал Шахат.

Махмуд Афифи, представител на министерството на антиките заяви днес, че останките са разположени на север от наклонената пирамида на фараона Снофру в царския некропол в Дашур. Поради начупените страни, се смята, че пирамидата е била първият опит в древен Египет да се изгради гладка пирамида.

Адел Окаша, началник на некрополния археологичен комплекс в Дашур, обясни, че останките са от вътрешната структура на пирамидата, включително един проход, водещ към вътрешността на пирамидата, а после издигащ се към повърхността и свързващ наземните помещения. Археолозите са открили също част от алабастрова табличка 17 на 15 сантиметра с надпис с йероглифи, а също и отломки от каменни блокове.

https://nauka.offnews.bg/ (https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nova-piramida-otkriha-iuzhno-ot-Kajro_77153.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:03:57
Откриха "погребална градина" на 4000 години до Луксор

Останки от "погребална градина", съществувала преди 4000 години, бяха открити в гробница от епохата на фараоните близо до Луксор в южната част на Египет, съобщава Artprice. Археолозите знаят за съществуването на тези малки градини благодарение на изображенията им върху скулптури и в стенописи в гробници. За пръв път обаче останки от подобна градина са открити в древния град Тива, днешния Луксор, отбелязват от египетското министерство по въпросите на паметниците на културата.

"Градината вероятно е имала символично значение и е играла роля по време на погребални ритуали", поясни Хосе Галан, ръководител на попадналия на находката испански археологически екип. Останките от градината с размери 3 метра на 2 метра са открити при разкопки във вътрешния двор на гробница, която датира от 2030-1640 г. пр. Христа. Археолозите открили корени и ствол от дърво на 4000 години, високо около 30 сантиметра, както и съд с фурми и други сушени плодове, които вероятно са били използвани като дарове. В древен Египет мъртвите били традиционно погребвани, заобиколени от предмети, които са ги радвали приживе, за да могат да продължат да им се радват и в отвъдното, отбелязва още БГНЕС. Екипът от археолози е открил и малък храм от кал и камък близо до градините, състоящ се от три каменни плочи - едната е съдържала посвещение на египетските богове Монту, Птах, Сокар и Озирис.

Некрополът Драа Абул Нага се намира близо до известната Долината на царете, където много от фараоните, включително Тутанкамон, са погребани.

Прочети още : https://www.actualno.com/interest/otkriha-pogrebalna-gradina-na-4000-godini-do-luksor-news_610014.html (https://www.actualno.com/interest/otkriha-pogrebalna-gradina-na-4000-godini-do-luksor-news_610014.html)
© Actualno.com


(https://i2.offnews.bg/nauka/events/2017/05/11/81806/1494414999_0_559x*.jpg)

Испански учени откриха погребална градина на 4 000 години на хълма Дра Абу Ел-Нага край Луксор, Египет. Макар тези градини да са известни на археолозите от рисунките в гробниците, за първи път до този момент такава е откривана в Египет.

Уникалното ботаническо откритие, направено след 16-годишни разкопки, ще помогне на археолозите да научат повече за живота в някогашните земи на Тива (днес Луксор). По времето на изграждането на градината Тива е била столица на обединеното царство на Горен и Долен Египет.

Откритието е направено в рамките на проекта Djehuty, воден от проф. Хосе Мануел Галан (José Manuel Galán) от Испанския национален изследователски съвет (CSIC), съобщава Live science.

Преди около 4 000 години в Древен Египет пейзажите са били оформяни в правоъгълни погребални градини, пълни с марули, храсти и дървета.

Откритата градина е правоъгълна, издигната на около 0,5 м над земята и разделена на отделни легла, всяко от които с площ по 30 кв/см. В древни времена две дървета са били посадени в градината, обяснява Хосе Мануел Галан.

"За първи път е открита физическа градина и за първи път археологията може да потвърди, това за което се е досещала от иконографиите", допълва той. Анализ на градината ще разкрие какви точно растения и метеорологични условия е имало в древна Тива, уточнява Галан.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/05/11/81806/1494415017_4_559x*.jpg)

Растенията са имали повече символично и ритуално значение, обясняват археолозите. "Градината ще ни предостави и информация за религиозните вярвания и практики, както и за културата и обществото по времетона 12-тата Династия", допълва Галан (12-тата Династия е господствала между 1939 г.пр.н.е. до 1760 г.пр.н.е.).

Например, известно е, че палмата, сикомората (смокиня) и персеята (авокадо), са свързвани със силата на възкресението. Растения като марулята пък са свързвани с плодородието и от там завръщането към живота, обяснява Галан.

"Трябва да изчакаме, за да видим какви растения ще идентифицираме чрез анализа на семената, които събрахме. Това е вълнуващо и уникално откритие, което отваря множество посоки за изследване", като религиозни вярвания, погребални практики и ботаника, уточнява още Галан.

Сикамора е асоциирана с небесната богиня Нут и е символ на възкресението и прераждането, обясняват учените. "В египетската митология Слънцето преминава всяка нощ през тялото на Нут и тя го ражда наново по време на изгрев всяка сутрин - тази идея за възраждането е обвързана с погребалните вярвания за хората, за задгробния им живот след смъртта им на земния свят", обяснява Майкъл Оуки (Michael Oakey), вице-председател на египтоложкото общество на Съсекс за изданието IBTimes.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/05/11/81806/1494417641_5_559x*.jpg)
Открита е и купа за плодове, която вероятно е била дар за боговете

Градината, която е сравнително малка - 3 на 2 метра, е открита в открит двор на входа на каменна гробница от Средното Кралство, вероятно от 2 000 г. пр.н.е Различните легла на градината вероятно са съдържали различни видове растения. В центъра й има две легла, поставени по-високо от останалите, където вероятно са били посадени малки дървета или храсти, смятат археолозите.

За тяхна изненада откриват в единия ъгъл на градината останки от храста Тамариск (Ракитовица) заедно с корените и 30-сантиметрово стъбло. Точно до него пък е намерена купа, с останки от фурми и други плодове, вероятно положена като дар за боговете.

Редом до стената на гробницата археолозите откриват малък параклис, изграден от тухли от кал, с три каменни надгробни камъни вътре в него, известни като стела. Тези стели обаче, са датирани от 13-тата Династия, което означава, че са направени след създаването на градината.

Единият от надгробните камъни е принадлежал на Ренеф-сенеб, а другият на "войника" ("гражданин") Хемеми - син на господарката на къщата, Сатидену", съобщават учените. Всеки камък е имал препратка към Монту - местен бог, и към боговете на подземното царство Птах, Сокар и Озирис.

"Тези открития подчертават важността на района около хълма Дра Абу ел-Нага като свещен център за широк кръг от поклонически дейности по време на Средното Царство. Това ни помага да разберем високата гъстота от гробници в по-късни времена, както и религиозният символизъм, който този район от некрополи притежава", обяснява Галан.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/05/11/81806/1494417674_4_559x*.jpg)

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/05/11/81806/1494417663_2_559x*.jpg)
Кадри на откритите стели в района на градината

https://nauka.offnews.bg/ (https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Unikalno-otkritie-na-drevna-pogrebalna-gradina-v-Egipet-video_81806.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:04:51
В Долината на царете е локализирана гробница,
която е възможно да принадлежи на съпругата на Тутанкамон


(https://cbsnews3.cbsistatic.com/hub/i/r/2017/07/18/ee38441c-c2c1-4cff-9e3b-3c42419178b0/thumbnail/620x350/9f533ab44623bc3cc0c3a2e0d08616ce/screen-shot-2017-07-18-at-11-55-56-am.png)
Входът към Долината на царете от страната на Тива

Прочутият египетски археолог Захи Хавас и екипът му твърдят, че са открили доказателства за съществуването на гробница, която може би принадлежи на съпругата на фараона Тутанкамон, царица Анхесенамон.

Археолозите планират евентуални разкопки на мястото, където предполагат, че се намира гробницата. То е в Долината на царете и е в непосредствена близост до гробницата на фараона Ай (1327-1323 г. пр.н.е.).

"Сигурни сме, че там има гробница, но не знаем със сигурност на  кого принадлежи", казва Хавас пред Livescience. В началото на месеца в италианския сайт на National Geographic е публикувано съобщение, в което се изказва предположение, че Хавас и екипът му са открили нова гробница в Долината на царете и сега тази хипотеза намира потвърждение лично от египетския археолог.

"Знаем, че там някъде има скрита гробница, защото намерихме четири следи от поставянето и укрепването на основите ѝ", обяснява Хавас. "Това е нещо като маркиране на фундамента, че е започнал градеж на гробница; представляват няколко ями, изкопани в скалата, които се запълват с керамика, останки от храни и стари инструменти, което представлява знак за започналия градеж".

"Древните египтяни са правели обикновено четири или пет такива ями в началото на строежа на нова гробница. Освен това, радарите отчетоха наличието на скрита структура, която е възможно да е входа на гробницата", допълва Хавас.

Що се отнася до това, чии останки може да са погребани в нея, египтологът изказва предположението, че е възможно това да е гробницата на Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон (властвал между 1336 - 1327 г. пр.н.е.). След смъртта на Тутанкамон, Анхесенамон се жени за фараона Ай, така че не е изключено нейната гробница да се намира в близост до тази на Ай, обяснява хипотезата си Хавас. Той допълва, че предстоящите разкопки ще бъдат извършени под негово ръководство.

Захи Хавас оглавява египетския Върховен съвет по античното наследство в периода между 2002 и 2011 година. Става и първи министър на Министерството по античността, след създаването на длъжността през януари 2011 година.  През месец юли същата година подава оставка и напуска поста. В момента Хавас е ръководител на италианска археологическа експедиция, която работи в Долината на царете.

https://historynakratko.blogspot.bg/ (https://historynakratko.blogspot.bg/2017/07/blog-post_84.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:05:20
Египетски археолози откриха гробница на 3500 г. в Луксор

(https://webnews.bg/uploads/images/86/1586/311586/768x432.jpg?_=1504962555)

Египетски археолози в южния град Луксор откриха гробница на златар от XVIII династия на Древен Египет, обявиха властите, цитирани от ДПА.

Това е последното от серията открития в страната.

(https://webnews.bg/uploads/images/82/1582/311582/640x.jpg?_=1504962538)

В  гробницата археолозите са открили саркофаг, мумии, скъпоценности и дървени маски, поясниха от правителството.

Артефактите също включват статуя на златаря и съпругата му, които се смята, че са живеели преди повече от 3 500 години.

Египетският министър на антиките Халед ал Анани обяви откритията на археологическия обект на западния бряг на Нил в Луксор.

(https://webnews.bg/uploads/images/81/1581/311581/640x.jpg?_=1504962535)

Анани поясни, цитиран от АП, че гробницата не е в добро състояние. По думите му в гробницата има мумии на древни египтяни, които са живеели по време на XXI и XXII династия.

В последните месеци страната обяви, че е открила различни древни артефакти.

През април 8 мумии бяха открити в гробница на 3 500 години в Луксор. Месец по-рано огромен колос беше разкрит в Кайро, свързван с фараон Псамтик от Двадесет и шеста династия на Древен Египет.

С откритията Египет се надява да възроди туристическия сектор, засегнат през последните години от зачестилите терористични атаки и вътрешната нестабилност.

https://news.bg/world/egipetski-arheolozi-otkriha-grobnitsa-ot-3-500-g-v-luksor.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:05:48
Древен папирус разкрива как е построена Хеопсовата пирамида

(https://m.netinfo.bg/media/images/32706/32706827/991-ratio-piramida-heopsovata-piramida.jpg)

Археолози откриха доказателства, че древните египтяни са транспортирали огромните блокове гранит и варовик за Хеопсовата пирамида с дървени кораби по система от канали до пристанище, което е било съвсем близо до основата на строежа, съобщи в. "Дейли мейл".

Древният папирус намерен в пристанището Уади ал-Джарф. Той е написан от надзирателя Мерер, който отговарял за 40 работници. Това е единственият съществуващ писмен разказ на свидетел на строежа на Голямата пирамида в Гиза.

Мерер пише, че хиляди работници са транспортирали 170 000 тона варовик по Нил в дървени кораби. След това блоковете са превозвани по каналите до вътрешното пристанище. Мерер описва също строежа на каналите и гигантските диги, с които са отклонявали водата от Нил.

Каменните блокове са тежали по 2,5 тона. Гранитът е превозван от разстояние около 850 км от Асуан до Гиза. Варовикът е добиван по-близо. От векове една от най-големите загадки е как общество от бронзовата епоха с толкова слабо развити технологии е успявало да направи това.

Хеопсовата пирамида е построена около 2600 г. пр. н. е.

Археологът Марк Лерер откри доказателства за затрупан канал до Голямата пирамида. Известна е и церемониална лодка, построена за фараона Хеопс. Тя е била предназначена за пътуването му в отвъдния свят, но възстановяването ѝ дава информация за корабостроенето по онова време.

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/dreven-papirus-razkriva-kak-e-postroena-heopsovata-piramida-2050149
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:06:23
4000-годишен обелиск, посветен на древна египетска царица, откриха в Сахара

(https://3.bp.blogspot.com/-DO8SNg3LisI/WdZmWMiYgwI/AAAAAAAAYzM/SmHnq6kN-D0YpXhw4nFDdfN2-ve5lN0XACLcBGAs/s640/2.jpg)

Министерството по античността на Египет съобщи за вълнуващо откритие: горната част на гранитен обелиск от времето на Старото царство. Артефактът датира от около 2000 г. пр.н.е. Върхът на древния монумент някога е бил покрит с медно или златно фолио, за да блести под слънчевите лъчи. По обелиска са изсечени надписи, посветени на ,,царица Анхесенпепи II" (известна и като Анхнесмерира II).

Д-р Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по античността, разказва, че обелискът е открит по време на разкопки, извършвани от швейцарско-френска експедиция, финансирана от Университета в Женева. Учените са проучвали погребален комплекс на царица Анхесенпепи II, който се намира в некропол в Саккара - древно поселение, намиращо се  на около 30 км южно от съвременен Кайро.

(https://3.bp.blogspot.com/-4_tZ9zTR5mc/WdZmXb6dkhI/AAAAAAAAYzc/OA_HXaRTm1YDprcN5_rphZEW3kR77nGWQCEwYBhgL/s640/3.jpg)
Археолози на терена на некропола в Саккара

Думата обелиск е гръцка и пръв Херодот използва този термин, за да описва подобни паметници. Древните египтяни са ги наричали 'tekhenu', което се превежда като ,,да пробиеш небето". По форма представляват четириъгълни колони, стесняващи се във височина и завършващи с пирамидален връх. Обикновено са изсичани за да се отбележи някакво събитие или като почит към дадено лице или божество.

Древните египтяни са изсичали обелиските от монолитен блок, почти винаги червен гранит. Този вид скала се среща най-вече в Асуан, в южната част на Египет. В гранитните кариери на Асуан каменните блокове са били отсичани от скалата, а след това са транспортирани по река Нил до мястото, на което е предвидено да бъдат издигнати.

(https://3.bp.blogspot.com/-1Io6QEl-40k/WdZmWm6a1hI/AAAAAAAAYzg/KY2jM_Ut2MUJ72lsMgB8ZgxL_02CN18iwCEwYBhgL/s640/6.jpg)

В съобщението на Министерството по античността на Египет се посочва, че на новооткрития обелиск е изписано името на царица Анхесенпепи II, а от това би следвало и да е посветен на нея. Д-р Айман Ашмауи, ръководител на отдела по древен Египет в министерството, казва, че обелискът е преместен малко по-далеч от първоначалното му положение, което би следвало да е входът на погребалния комплекс на царицата. По време на Новото царство по-голяма част от територията на стария некропол е използвана като кариера за добив на каменен материал, така че е възможно обелискът да е бил изтеглен настрани от каменоделците от по-ново време.

(https://2.bp.blogspot.com/-1Xp9Cktol1Y/WdZmWgDDX8I/AAAAAAAAYzg/NKVekmhyEUI30Btwu-OjLyW4hUSD0QHLgCEwYBhgL/s640/5.jpg)
Профил на Анхесенпепи II от погребалния ѝ храм

Царица Анхесенпепи II е една от важните фигури от VI-тата династия. Тя е сестра и съпруга на фараона Пепи I и името ѝ буквално означава ,,Животът ѝ принадлежи на Пепи". Друга сестра ражда от Пепи I син, който приема името Мернера I, а след смъртта на Пепи I, Анхесенпепи II става и негова съпруга. По-късно почива и Мернера I, а на престола на Старото царство застава 6-годишният роден син на царицата, Пепи II, на когото Анхесенпепи II става регент. Пепи II доживява до 100-годишна възраст и от това следва, че е управлява Египет в продължение на цели 94 години (макар че някои изследователи виждат грешка в разчитане на текстовете и се говори за 64-годишно управление).

(https://3.bp.blogspot.com/-eNJgCm5Annw/WdZmWAqVhII/AAAAAAAAYzg/NdRj3KVP1cYHULC-sKlgTD5zg4XrJpZ7QCEwYBhgL/s640/4.jpg)
Обелиск от храм на Рамзес II. В момента се намира на площад "Конкорд" в Париж

Погребалната камера на Анхесенпепи II е открита през 1963 година. В нея са намерени останките на жена на средна възраст, положена в саркофаг, за който се предполага, че е принадлежал на царицата. През 1998 е открита и пирамидата ѝ, а след разкопките в нея са открити първите известни примери за надписи в пирамида, посветени на царица. В текста е записана като ,,царицата майка", поради което се смята, че пирамидата е градена по времето на управлението на сина ѝ. Сега към всичко това се добавя и обелискът, изработен в нейна чест.

Откритият фрагмент от горната част на обелиска е с дължина около 2,5 метра. Това го превръща в най-големият известен до момента фрагмент от обелиск, датиращ от времето на Старото царство. По предварителни изводи на експерти, целият обелиск е бил с височина около 5 метра.

Под самия връх, по целия периметър на обелиска има жлеб, което говори, че някога върхът е бил покрит с пирамидон - пирамидален връх, изработен от мед или злато.
На една от стените има изсечен надпис, в който се изброяват титлите на царица Анхесенпепи II.
Археолозите се надяват, че скоро ще открият и долната част на обелиска.

http://historynakratko.blogspot.bg/2017/10/Ankhnespepy-II.html (http://historynakratko.blogspot.bg/2017/10/Ankhnespepy-II.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:06:53
Археолози откриха пирамидона на една от последните пирамиди от Древен Египет

(https://3.bp.blogspot.com/-M9G-ChmKE0M/Wd_GG5Wu85I/AAAAAAAAZCM/lVTLmWScN14tSCs5XWYHGaI4gBgYwdBzwCLcBGAs/s640/2017-636434201608333419-833.jpg)

Швейцарски и френски археолози съобщават, че са открили в ,,долината на пирамидите" в Саккара върха на пирамида, предназначена за пирамидата на майката на Пепи II - един от последните фараони от периода на Древното царство, съобщават от египетското министерство по античността.

"Открихме каменния блок на север от пирамидата на фараона Пепи I, близо до мястото, където, както очаквахме, би следвало да се намира пирамидата на съпругата му Анхесенпепи II - майка на фараона Пепи II, един от владетелите от VI-тата фараонска династия в Древното Египетско царство. До този момент нямаше никакви намеци, че ще имаме късмета, да открием пирамидон", казва Филип Коломбер, ръководител на разкопките.

На практика, всички пирамиди, построени по време на разцвета на древната цивилизация в Египет, са били видими от десетки километри, защото върховете им са били украсени от особена структура - пирамидон, блестящ под лъчите на Слънцето.

Пирамидонът е камък с пирамидална форма, покрит със златно фолио или други скъпоценни метали и украсен с името на погребания в пирамидата; това е можело да бъде както самият ,,повелител на двата дома", така и неговите съпруги или близки роднини. За съжаление, златното покритие на пирамидоните е привличало погледите не само на поданиците и гостите на фараоните, но и на грабителите, затова нито един от тези каменни върхове не е оцелял до наши дни в оригиналния си вид.

Коломбер и колегите му са открили този уникален по рода си паметник по време на разкопки в Саккара - една от първите ,,долини на пирамидите" в историята на Древен Египет, в която са открити 11 царски гробници и множество пирамиди и мастаби на техните съпруги, деца и придворни служители.

Проучвайки останките в околностите на пирамидата на Пепи I, един от най-могъщите владетели от шестата династия на Древното царство, учените се натъкват на частично разрушен пирамидон с размери приблизително 1,3 метра във височина и с дължина на страната в основата около 1,1 метра. Върхът на каменния блок е разрушен - учените предполагат, че мародери са виновни за това, но основата и долната му част са относително добре запазени.

Според археолозите, този връх е бил предназначен за така и не построената пирамида на царица Анхесенпепи II, съпруга на Пепи I и предполагаемата майка на Пепи II, който на практика е последният пълноправен владетел на Древното царство; при Пепи II започва да се усеща нестабилността във властта на държавата, поради нарастващата мощ на номарсите - представители на аристократични родове, управляващи отделните провинции.

В подкрепа на предположението, че пирамидонът е предназначен за пирамидата на Анхесенпепи II, е и това, че наблизо археолозите са открили и фрагмент от нейна статуя. Само преди дни беше открит и фрагмент от обелиск, посветен на същата царица. Това е най-древният обелиск, откриван досега.

Археолозите се надяват, че бъдещите разкопки ще им помогнат да потвърдят първоначалните им предположения.

https://historynakratko.blogspot.bg/2017/10/Ankhnespepy-II-piramidon.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:07:32
Нова технология разкрива тайните на обикновения човек в Древен Египет

Учени използват светлинни спектри за разчитане на надписи в обвивките на мумиите, без да ги унищожават

(https://clubz.bg/sites/default/files/field/image/%D0%B1%D0%B1%D1%81%D0%BC%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%8F.jpg)

Нова технология за сканиране ще позволи на учените да надникнат в живота на обикновените хора в Древен Египет. Египтолозите в University College в Лондон са открили начин да четат надписите върху папируса, с който древните обвивали мумията преди да бъде погребана, разказва Би Би Си.

Досега единственият начин учените да разберат какво пише на папирусите е бил да унищожат обвивките на мумиите заедно с рисунките върху тях.

"Ужасявам се от мисълта тези ценни произведения на изкуството да бъдат унищожени, за да се стигне до текста. Това е престъпление", коментира египтологът Катрин Пикет.

Учените са решили да сканират обвивките, съставени от папируси и масла, които ги слепват, с различни светлинни спектри. Мастилото, с което е писано върху папируса започва да свети при определена честота на вълните и позволява на египтолозите да прочетат текста.

Новата техника ще помогне за по-пълното описание на живота на обикновените хора, защото използваните папируси често съдържат информация за данъците, заемите и сделките на египтяните. Такива документи рядко се запазват, но използването им при погребения на знатни хора позволява съхранението им.

"Отпадъчния папирус е използван за изработката на ценни вещи и това е причината да се запази над 2000 години", казва ръководителят на проекта проф. Адам Гибсън от University College. "Те представляват една от най-богатите библиотеки от папируси, които иначе щяха да бъдат унищожени."

https://clubz.bg/ (https://clubz.bg/62426-nova_tehnologiq_razkriva_tajnite_na_obiknoveniq_chovek_v_dreven_egipet)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:07:55
Египетски археолози започват търсенето на Анхесенамон

(https://m.netinfo.bg/media/images/32809/32809010/991-ratio-egipet-suveniri.jpg)

Захи Хавас, известният египетски археолог и бивш министър по въпросите за древността, обяви началото на разкопките в Долината на царете, които може да доведат до откриването на гробницата на Анхесенамон - дъщеря на Нефертити и съпруга на Тутанкамон.
 
"През януари тази година започнахме собствените си разкопки в т.нар. Долина на маймуните - западната част от Долината на царете. Към момента изследваме района около гробницата на фараон Аи, наследника на Тутанкамон, където радарът ни отчете вероятността за вход към гробницата му на дълбочина от около 5 м под земята", съобщи археологът в личния си блог.

Фараонът Аменхотеп IV (по-късно Ехнатон), съпругата му Нефертити и синът му Тутанкамон са считани за един от най-ярките и най-интересни управници от епохата на Новото царство в Древен Египет.
 
Аменхотеп IV, например, е един от първите хора в световната история, които въвеждат религиозна реформа и е първият монотеистичен владетел на Египет. По време на управлението си той прави опит да замени класическите египетски богове и влиятелните жреци с култ към Слънцето.

Нефертити пък се счита за образец за красота на Бронзовата епоха, а Тутанкамон привлича от години вниманието на учените и обществеността заради мистериозната си смърт на 20-годишна възраст и непокътната си "прокълната" гробница.

В допълнение към загадката около смъртта на Тутанкамон, археолози и египтолози водят и нестихващи спорове къде всъщност е погребана съпругата му и полусестра по бащина линия Анхесенамон.

Досега в гробницата на фараона са били намерени няколко мумии на жени, една от които на дъщеря му. За другите две се предполага, че са съпругата му и другата му сестра, но това така и не е било доказано.

Анхесенамон надживява Тутанкамон с няколко години след смъртта му се омъжва за за бившия върховен съветник на фараона, Aи. Поради тази причина, много египтолози смятат, че царицата е погребана отделно от първия си съпруг, в друга гробница в Долината на царете. Но тъй като никога не е била намерена нейната мумия, спорът за нейното погребение продължава и до днес.

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/egipetski-arheolozi-zapochvat-tyrseneto-na-anhesenamon-2073165
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:08:49
В Египет бе открита гробница на 4400 години

(https://i2.dir-i.net/CMS/2018/02/03/w/5e_wl2imt.jpg)
Част от стенописите в новооткритата древна египетска гробница край Кайро

Египетски археолози откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро.
Гробницата вероятно е принадлежала на жрицата Хетпет от времето на Петата династия, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани и от БТА.

По стените й са изписани ловни и риболовни сцени. Има и рисунки на маймуни, които на времето са били държани като домашни животни. Едната е на маймуна, която бере плодове, а другата танцува на музика от оркестър.

В гробницата има и ценни надписи.

Египет обяви серия от археологически открития за няколко месеца, включително и на няколко гробници край Луксор.

През март миналата година беше намерен масивен колос край Кайро, вероятно на фараона Псамтик от 26-а династия.

Близо до пирамидите се строи голям музей, който ще бъде открит частично тази година.

http://dnes.dir.bg/news/egipet-grobnitza-26845710 (http://dnes.dir.bg/news/egipet-grobnitza-26845710)


Видео: https://www.vbox7.com/play:d72d6112ee (https://www.vbox7.com/play:d72d6112ee)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:09:12
Археолози откриха древни съоръжения за производство на бира в Египет

(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/399/Image_6709399_126.jpg)

Археолози откриха древни съоръжения за производство на бира и хляб на обекта Тел Едфу в Египет, съобщи Сайънс алърт.
Обектът, който е на 600 км южно от Кайро, се изследва от археолози от 16 години.
В края на миналата година екип от Чикагския университет откри там останки от две административни сгради на около 4400 г. - от периода на Старото царство, когато са построени пирамидите, предаде БТА. "Находката е чудесна, защото имахме много малко информация за селищата от тази епоха в региона", каза проф. Надин Мьолер от екипа.

Разкопките разкриха контейнери за съхраняване на продукти и други артефакти в работилници, които показват, че хората там са варили бира и правили хляб на място. Има и свидетелства за топене на мед. Археолозите мислят, че комплексът е построен за високопоставени особи, надзиравали добива на ценни метали в източните пустини.

Копирано от https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6709394 (https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6709394) © www.24chasa.bg (http://www.24chasa.bg)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 August 2018, 13:10:02
Откриха древен некропол от 26-та династия

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fenglish.ahram.org.eg%2FMedia%2FNews%2F2018%2F2%2F24%2F2018-636550802670256058-25.jpg&hash=71c1590d2e51f9e22d71eff995c3f9a0)

Министърът на службата за древности в Египет обяви откриването на древен некропол, намиращ се в провинция Мения, южно от Кайро. Той се състои от множество погребални шахти от Късния и Птолемейския периоди.
Една от намерените гробници принадлежи на върховен жрец на бог Тот - Херсаесей. В тази гробница има общо 13 погребения и множество фигури ушебти, от който 1000 са в отлично състояние. Открити са също 4 канопа, съдържащи органи на жреца Джехути-ирди-ес. Мумията на този жрец е покрита с бронзова широка яка, изобразяваща богинята Нут. Яката е богато украсена със сини и червени мъниста, кристални мъниста, слонова кост и бронзово покритие. Върху тялото се намират и 4 амулета.
В некропола мисията намира също и 40 варовикови саркофага с различна форма и големина. Друга семейна гробница съдържа огромни по размери саркофази и фигури ушебти, принадлежащи на различни жреци.

http://english.ahram.org.eg/News/291590.aspx (http://english.ahram.org.eg/News/291590.aspx)
(статията е на английски език)

За повече снимки вижте тук:

http://www.egyptologyforum.org/bbs/Tuna_new_cemetry.pdf (http://www.egyptologyforum.org/bbs/Tuna_new_cemetry.pdf)


(https://webnews.bg/uploads/images/95/2095/342095/768x432.jpg?_=1519486391)

Министерството на антиките на Египет съобщи, че е открило древно гробище в град Миня в южната част на страната, информира ДПА.

Министър Халед ел Анани поясни, че големият некропол съдържа златна маска, 40 саркофага, около 1000 статуи, керамика, бижута и други артефакти.

Гробището е разположено на 4 километра северно от района Туна ал Гебел.

Това е само началото на ново откритие, смятаме, че се нуждаем от най-малко пет години, за да свършим работата в некропола, каза министърът пред журналисти на мястото на откритието.

Археологическите разкопки в района са започнали през 2017 г., стана ясно още от думите на Анани, който добави, че има археолози от Мюнхен, Хилдесхайм и Египет.

"Откритието е важно, тъй като дава обяснение на няколко аспекта от живота на древните египтяни", заяви още министърът.

През последните месеци Египет обяви няколко древни открития, включително няколко гробници в южния град Луксор. По-рано този месец египетски археолози откриха гробница на 4 400 г. в близост до пирамидите в Гиза южно от Кайро. Гробницата е на върховната жрица Хетпет от Пета династия.

https://news.bg/world/v-egipet-otkriha-dreven-nekropol.html (https://news.bg/world/v-egipet-otkriha-dreven-nekropol.html)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 31 October 2018, 06:23:56
В Египет са открити ями на 3600 години с останки от ръце

(https://az-znam.com/wp-content/uploads/2018/03/hands3.jpg)

През 2012 година археолози направили откритие в древния град Аварис (днешен Тел Ал-Даба), северен Египет, което сякаш излиза директно от филм на ужасите. Открити са 16 отсечени ръце, заровени в ями около и в древен дворец. Учените са на мнение, че за това не са отговорни нито фараоните, нито техните мумии, а зловещ древен ритуал.

Археолозите определили, че възрастта на костите е около 3600 години, като имат няколко предположения на какво точно са се натъкнали. Всички ръце са десни и изглеждат неестествено големи. Били поставени в 4 отделни ями в дворец, който според археолозите принадлежал на владетели от племената на хиксосите. Това са група азиатски племена, които през 1720 година преди Новата ера нахлуват в Древен Египет и го управляват повече от век. По време на управлението им столица на Египет бил град Аварис.

Манфред Битек, австрийски археолог, ръководещ разкопките в древния град Аварис, твърди, че откритието потвърждава някои истории от древни египетски ръкописи. Въпреки че това е първото физическо доказателство за съществуването на подобна традиция, древните текстове гласят, че войници, които донесат дясната ръка на врага си получавали голямо количество злато като награда.

Разбира се, да отрежеш ръцете на врага си се използва в преносен смисъл, означавайки да му отнемеш силите, но изглежда, че той се използвал и в буквалния си смисъл. Сведения за подобна практика има на една от стените на гробницата на фараон Яхмос I, управлявал Египет в периода 1552-1525 година преди Новата ера, където е записано следното: 'Аз се сражавах и донесох ръката на врага си!'

Интересно е, че повечето от ръцете били открити в две от ямите, като в другите две имало само по една ръка. Засега няма доказателства, сочещи на какви хора са принадлежали отрязаните крайници, но някои експерти са на мнение, че били на местни египтяни или на хора от териториите на Леванта. (Леванта е територия, включваща цялото източно Средиземноморие и островите му.)

Битек твърди още: 'Това също така може да е част от някакво наказание. Може би така лишавали човек от всякакво право на притежание завинаги. До момента това е единственото доказателство, различно от древните текстове, че този ритуал действително се провеждал. Ако е така, то най-вероятно всяка яма представлява отделна церемония.'

Двете ями, в които имало само по една ръка, били разположени точно пред тронната зала на двореца. Други археолозите смятат, че тъй като преди 3600 години тази част от Египет била управлявана от хиксосите, то тези ритуали може по някакъв начин да са били свързани с тях.

Повечето от информацията за уникалното откритие се базира на предположения.  Други са на мнение, че церемониите били свързани с египетските богове. Те изхождат от факта, че намерените ръце са сравнително големи, което предполага, че хората, на които са принадлежали не били случайни. Това повече прилича на жертвоприношение, отколкото на осакатяване на вражески войници или вид наказание. Някои археолози предполагат, че ямите с по една ръка били предназначени за дар за боговете.

Подобни жертвоприношения не са изненадващи в територии, които били уязвими за нашествия. Египтяните се молели на боговете да покосят нашествениците, като им изпратят глад и болести. Битек добавя, че тези ями може и да са част от ритуал, целящ да предпази египетските земи от нашествениците с помощта на боговете.

Разкопките в древния град Аварис продължават и до днес, като до момента все още няма нови открития, които да хвърлят светлина върху загадъчните ями в древния град Аварис.

https://az-znam.com/ (https://az-znam.com/%D1%8F%D0%BC%D0%B8-%D1%81-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5/)
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 25 November 2018, 19:31:24
Откриха 3000 годишна гробница в Луксор

(https://1.bp.blogspot.com/-xuJCvWS9TTg/W_liIXH-VTI/AAAAAAAAFTM/j9X4KJyZDSoxCpLO9noYcUEsd5lyEWvIgCLcBGAs/s1600/9BB2EACE-0CE0-4076-B05F-2AA48166CC0E.jpeg)

(https://3.bp.blogspot.com/-IZjC_0BJuow/W_liJ_NH0yI/AAAAAAAAFTg/8E-CkUyEz7ocReE4rWwZWgpWTgRS59taACLcBGAs/s1600/FFC4666E-506D-470A-BB94-2E4D64370AE3.jpeg)

Екип от местни учени обяви откриването на 3000 годишна гробница в Луксор.

Гробницата е от времето на Рамесидите (XX дин.) и се намира в района на Асасиф. По време на работата са разчистени повече от 300 кубични метра насип.
Характерното за нея е, че се причислява към голямата група от гробници, съдържащи изображения на цар Аменхотеп I и майка му Яхмос Нефертари, основатели на селището на работниците Деир елМедина и патрони на целия район.
Собственикът е Шуенхетеф (буквален превод "северния вятър е в гърба му") и той е заемал длъжността "писар на светилището за мумификации в храма на богинята Мут". Съпругата на починалия е била " жрица на Мут".
В гробницата им са открити повече от 1000 фигурки ушебти със запазена украса, фаянсови фигурки и папируси с части от 125-та глава от Книга на мъртвите (описваща съда на Маат).
През септември 2018 учените се натъкват на странична врата, която е все още запечатана. След отварянето й вътре намират 2 дървени саркофага с остатъци от венец върху им. Те са от по-късно погребение - от XXV и XXVI дин. и принадлежат на Падиес - жрец на Амун и съпругата му - жрица на Амун.

https://www.facebook.com/BulgarianEgyptologicalSociety/

Източник: https://luxortimesmagazine.blogspot.com/2018/11/breaking-news-3000-year-tomb-contains.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 16 December 2018, 20:31:14
Откриха неизвестна досега гробница в Египет на 4400 години

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fnws2.bnt.bg%2Fp%2Fg%2Fr%2Fgrobnica123-605539-810x0.jpg&hash=871a4f651578bea53307aac4f00f640e)

Египетски археолози откриха край Кайро гробница на жрец, живял преди повече от 4 400 години.

Находката е в рамките на комплекса от пирамиди Сакара и датира от V-тата фараонска династия. Гробницата е съхранена много добре. На стените има изображения на майката и съпругата на покойника и на други негови роднини.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fnws2.bnt.bg%2Fp%2Fe%2Fg%2Fegypt-605542-810x0.jpg&hash=9e421d7e69a59f7a60f65c87ad16fb21)

Няколко ниши също са украсени с рисунки на жреца и семейството му. Специалисти определят откритието като единствено по рода си за последните няколко десетилетия. Разкопките започват от утре, като очакванията са за още открития, включително саркофага на собственика.

http://news.bnt.bg/bg/a/otkrikha-neizvestna-dosega-grobnitsa-v-egipet-na-4400-godini
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 22 December 2018, 07:37:59
Отново вълнуващо откритие в Египет

Отново вълнуващо откритие в Египет, този път в Ком Омбо!
Част от находките носят имената на царе от Старото царство, конкретно от Петата Египетска династия [2494-2345г.пр.Хр.].
На една от снимките, която споделяме, ясно личи изписването на името на царя Усеркаф, именно от Петата династия.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fluxortimes.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F12%2FPHOTO-2018-12-20-13-43-33.jpg&hash=7ea1a795c0156e32091b0b50b8c744ed)
https://www.facebook.com/BulgarianEgyptologicalSociety/photos/pcb.1551170858319799/1551170784986473/?type=3&theater

(https://i.postimg.cc/RhX8vCkd/Austrian-Archaeological-Institute-Discovery-in-Kom-Obmo-by-Luxor.jpg)
https://www.facebook.com/BulgarianEgyptologicalSociety/photos/pcb.1551170858319799/1551170821653136/?type=3&theater

http://luxortimes.com/2018/12/old-kingdoms-kings-names-discovered-in-kom-ombo/
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 10 January 2019, 19:45:04
Древна градска вила със светилище за почитане на предците, откриха в Египет

(https://3.bp.blogspot.com/-570_iBB3GZY/XDUeEDoxArI/AAAAAAAAeR8/bLYZCWhAo9wDjP3Oi1XO3Qtr7wB1aTOJACLcBGAs/s640/1.jpg)

Екип на Института по Ориента към Чикагския университет провежда разкопки на голямо градско имение, датиращо от началото на Новото царство в Древен Египет - около 1500 - 1450 г. пр.н.е. Разкопките са в Тел Едфу в южната част на Египет. Разкрити са голяма зала от градската вила, в която има рядък и добре запазен домашен храм, посветен на предците на рода.

,,За последно в Египет преди повече от 80 години е откриван подобен храм на предците. Освен това, образците, на които сме се натъквали по-рано, рядко сме откривали в такъв ,,необезпокояван" през вековете контекст", обяснява Надин Мюлер, доцент по египетска археология в Университета в Чикаго, която ръководи разкопките, съвместно с Грегъри Маруард от Института по Ориента.

(https://1.bp.blogspot.com/-Ufd8ivn49m4/XDUeELiP-LI/AAAAAAAAeSc/xJ9u_qQAWMAriuHMJsZUZsZz8YSY1NWwgCEwYBhgL/s640/2.jpg)

Тел Едфу се намира на около 600 километра южно от Кайро в долината на Нил. Древният град е играл ролята на провинциална столица и е населяван без прекъсване от близо 3000 години. Археологическите разкопки на място са разкрили останки от селища и паметници, датиращи от времето на Старото царство (около 2400 г. пр.н.е.) и до периода на управление на Птолемеевата династия (332 - 30 г. пр.н.е.).  Понастоящем проектът е част от дейността на Института по Ориента, който е водещ център за изследване на близкоизточните цивилизации, основан през 1919 година.


Последната находка на домашния храм в Тел Едфу е един от най-ранните образци на подобни светилища от епохата на Новото царство, а освен това е и първата археологическа находка на такава структура, откривана след пауза от много десетилетия, подчертават авторите на изследването.

(https://1.bp.blogspot.com/-U6-m1nnJzoU/XDUeEDbSMUI/AAAAAAAAeSY/GabVrSUaZaQSeGGaVpUKLD-mLFU4dR-AwCEwYBhgL/s640/3.jpg)

Последният сезон на разкопки приключва през декември 2018 година. Фокусът на работата е върху терен на голяма градска вила, заемаща площ от 400 квадратни метра. Сградата е датирана от началото на XVIII-тата фараонска династия на Древен Египет. Вилата е имала няколко стаи с колони, като най-голяма е залата с шест колони и размери приблизително 10 х 8,3 метра. В тази зала е открито и добре запазеното вътрешно светилище, посветено на култа към предците на рода.

Домашният храм се е намирал в един от ъглите на главната зала във вилата, а следи подсказват, че е бил обграден от дървена конструкция. Включва малък олтар за палене на огън и за приношения; два малки пиедестала, както и няколко цели или фрагментирани стели (изправени плочи от камък или дърво). Намерен и много рядък образец на женски бюст, представящ жена от рода и статуетка на седнал писар.

(https://1.bp.blogspot.com/-nTAOD4CFOk0/XDUeFC_9vqI/AAAAAAAAeSc/yo0eRUT3TZ4b7hADvSsxdmRGV-s-oNMQACEwYBhgL/s640/4.jpg)

Варовиковият бюст представя жена с дълга, разделена на три перука, носеща широка огърлица. Бюстът е висок около 20 см и следи по него показват, че някога той е бил оцветен.

(https://2.bp.blogspot.com/-H974t0ogyEo/XDUeFZMlvKI/AAAAAAAAeSg/xalJqWHnjlsrnyFCzPalfyubUVSRt7XMgCEwYBhgL/s640/5.jpg)

Статуетката на седящ писар е издялана от твърд черен диорит. Мъжът е седнал на стол, носи перука с дължина до рамената. Облечен е с дълга, плътно прилепваща пола, а в лявата си ръка държи папирус. Надписи по статуетката посочват, че това е образът на високопоставен чиновник на име Юф.


В близост е открита ,,малка, но много значима", както я определя Надин Мюлер, варовикова стела, на която са изобразени стоящи един до друг мъж и жена. Йероглифите около централната релефна фигура на двойката предават типичен молитвен текст, в който се споменават и имената на двете фигури. Но лицата и имената на изобразените мъж и жена, както и йероглифния текст носят явни следи от умишлено нанесени увреждания още в древността, а това затруднява прочитането на имената.

(https://3.bp.blogspot.com/-Orn2fTt5wjU/XDUeFb3PkJI/AAAAAAAAeSc/VSXvKw9KtpItLxasbylz6QEaGe-egmmAACEwYBhgL/s640/6.jpg)

,,До момента най-доброто, което сме научили за подобни култови светилища в домашна обстановка идват от известното селище на занаятчии в Деир ел-Медина, близо до Луксор. Но то датира от много по-късен период - от времето на управлението на фараоните Рамзес. Засега нашата находка от Тел Едфу е една от най-старите известни, датираща от периода на Новото царство", подчертава доц. Мюлер. ,,Беше много вълнуващо да открием такъв богат набор от артефакти, при това в техния оригинален археологически контекст. Това ще ни помогне да намерим отговорите на много въпроси, касаещи ритуалните дейности, извършвани пред този домашен храм, както и ще е от полза при установяване на самоличността на бившите собственици, живели преди хилядолетия в градската вила".

(https://3.bp.blogspot.com/-eSRKauUCAEQ/XDUeF4-Jr4I/AAAAAAAAeSg/_Ru8Z6XWk5IdZKiSKt6VHF2mTOWxAPGqwCEwYBhgL/s640/7.jpg)

При разкриването на по-горните слоеве, т.е. по-късните времена, когато е била обитавана вилата, учените се натъкват на голяма колона от пясъчник. Върху нея е изсечен текст, в който се споменава за високопоставен жрец от храма на Хор в Едфу, чието име е Аменмос. Датировката на колоната сочи, че тя е от най-ранния период на съществуване на сградата, като векове по-късно отново е била използвана, вероятно след извършване по-мащабен ремонт.

Новите находки са още едно свидетелство за присъствието в този район на древния град Едфу на високопоставени чиновници и хора от елита на обществото от времето на XVIII-тата фараонска династия - период на политическа консолидация на Горен Египет, белязан от управлението на Тиванските фараони Яхмос I, Аменхотеп I и Тутмос I.

Разкопките в Тел Едфу се водят от 2001 година. В тях участват студенти от Чикагския университет, които на терен придобиват опит, който ще им е нужен в по-нататъшната им научна работа.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/01/Ancient-urban-villa-with-shrine-Tell-Edfu.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 03 February 2019, 19:24:37
Археолози откриха 50 мумии в Египет

(https://webnews.bg/uploads/images/65/4165/404165/768x432.jpg?_=1549128656)

Египетски археолози са открили фараонска гробница, съдържаща 50 мумии, датиращи от Птолемейската епоха. Находката е станала в град Миня, южно от столицата Кайро. Това съобщиха от Министерството на антиките, цитирани от АП.

Мумиите, 12 от които са на деца, са били открити в четири, дълбоки девет метра погребални камери в археологическия обект Туна ал Гебел.

Мумиите все още не са идентифицирани, уточни Мустафа Вазири, който е генерален секретар на Върховния съвет по антиките.

"Не сме намерили имена, написани с йероглифи", посочи той, добавяйки, че от метода на мумифициране е видно, че хората, чиито останки са били намерени, до известна степен са заемали важни или престижни позиции.

Посетители, включително посланици от няколко страни, са се събрали на мястото на археологическата находка по време на церемония по обявяване на откритието.

Някои от мумиите са намерени увити в лен, докато други са поставени в каменни ковчези или дървени саркофази.

Археологическата находка е първата през 2019 г. и е била открита по време на съвместна мисия с Изследователския център за археологически проучвания на Университета в Миня.

https://news.bg/culture/v-egipet-otkriha-faraonska-grobnitsa-s-50-mumii.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 27 March 2019, 20:44:37
Египет: Археолози извършиха разкопки на древна мина за добив на аметист

(https://brat-bg.com/images/Ametist3.jpg)

Археолозите са попаднали на повече от 100 надписа върху камък, които се датират от близо 4000 г., а в един от тях се споменава името на Пилат Понтийски.
 
Учените са провели мащабно проучване на древната Аметистова мина във Вади ал-Худи, съобщава LiveScience.

Повечето от намерените надписи и артефакти в момента се анализират в модерни научни лаборатории. Но вече е известно, че най-древният надпис датира от периода на Средното царство (преди 4000 г.). Повечето текстовете върху каменните плочи се отнасят към периода на Римското владичество (около 1 век пр. Хр.).

Аметистовата мина все още крие много от своите тайни. Не е известно дали работниците в нея са били роби или свободни хора.

Отсъствието на погребения говори в полза на втората хипотеза, т.е. телата на работниците вероятно са били връщани в долината на Нил за погребални обреди.

От артефактите се разбира, че в мината е имало войници. Все още не е ясно охраната ли са били или надзиратели.

Без отговор остава загадката как се е доставяла вода в аметистовата мина - има догадки, че тя е била вадена от древен кладенец, разположен на 3 км. Работниците обаче са били 1000 - 1500 души и е по-вероятно водата да е била вземана от Нил. Вади ал-Худи е на разстояние 30 км от реката.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5463-egipet-arheolozi-izvarshiha-razkopki-na-drevna-mina-za-dobiv-na-ametist
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 09 April 2019, 21:38:09
На живо: Отвориха 3 древноегипетски саркофага отпреди 2500 г.

(https://brat-bg.com/images/MUMIA1.jpg)

Отварянето на саркофаг с мумия на висш жрец отпреди 2500 години в древно гробище на юг от египетската столица Кайро бе излъчено директно по американския телевизионен канал "Дискавъри," предаде Ройтерс.

Египтологът Захи Хауас и негови сътрудници отвориха три запечатани саркофага, положени в семейна гробница от времето на 26-ата династия. В единия има добре запазена мумия на могъщ жрец, увита в ленено платно, и украсена със златна фигура на богинята Изида.

В другия е положена мумия на жена, украсена със сини мъниста, а в третия - мумия на баща на семейство.

Древното гробище се намира в провинция Ал Миня.

То е открито преди година и половина и разкопките продължават. Египетските археолози откриха и балсамирана глава, което представлява рядко срещана находка.

"Не съм попадал на подобни находки от късния период, заяви Хауас. Мисля, че на това място трябва да се правят разкопки поне още 50 години". Според него в района могат да да бъдат открити и други древни гробове.

През 1927 г. археолози се натъкнаха на голям варовиков саркофаг, който сега е изложен в Египетския музей в Кайро, но след това мястото бе забравено, разказа Хауас.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5564-na-zhivo-otvoriha-3-drevnoegipetski-sarkofaga-otpredi-2500-g


https://www.vbox7.com/play:5bdaee9dae
Мумия на 2 500 години беше открита в Египет
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 15 April 2019, 13:47:35
Богато декорирана гробница на 4300 години, откриха в Египет

(https://4.bp.blogspot.com/-CAvEZ5nhzJc/XLOFbnq6ZTI/AAAAAAAAfeY/SXKFFLmWiD4LjeaBzTCZ_Q-n3MhhTaWtQCLcBGAs/s1600/877.jpg)

Поредното съобщение за важно археологическо откритие направиха в събота властите в Египет. Официално беше открита гробницата на високопоставен служител от времето на Петата фараонска династия, която е декорирана с цветни релефи и добре запазени надписи.

Гробницата се намира близо до огромния некропол Саккара, южно от Кайро. Принадлежи на висш чиновник на име Хуфи (Khuwy). Учените смятат, че той е високопоставен благородник, живял по време на Петата фараонска династия, управлявала Египет преди около 4300 години.

(https://3.bp.blogspot.com/-8A655iSZz-U/XLOFbq3vZPI/AAAAAAAAfec/91aqPR84PEEgcMtvY-yhaI40K80P-NiegCLcBGAs/s1600/878.jpg)

Пред агенция AFP Мохамед Мегахед, ръководител на екипа, извършил разкопките, обяснява: ,,Г-образната гробница на Хуфи започва с малък коридор, който се спуска надолу към малко предверие, а от там се влиза в главната погребална камера. Тя е декорирана с цветни фрески, изобразяващи собственика на гробницата, седнал пред олтарна маса".

(https://1.bp.blogspot.com/-Gv_3fxlpkxY/XLOFbqtAWkI/AAAAAAAAfeg/7Ns5EOhXzssXEaJ-2ZGcGiM4AmYgNT-EwCEwYBhgL/s1600/879.jpg)

Пред поканените на събитието десетки посланици на различни държави, министърът по опазване на паметниците от античността на Египет, Халед ал-Анани съобщи, че гробницата е открита през месец март тази година. Погребалното съоръжение е градено предимно от бели варовикови блокове. Богато украсените фрески са изпълнени със специална зелена смола и масла, използвани в погребалния процес, подчертава министър ал-Анани.

В официалното съобщение се казва още, че съдейки по северната стена на гробницата, дизайнът ѝ е вдъхновен от архитектурните планове на царските пирамиди на династията.

Екипът археолози е открил няколко гробници, свързани с Петата фараонска династия.

Наскоро археолозите откриха надпис върху гранитна колона, посветена на царица Сетихор, за която се смята, че е била съпруга на фараона Джедкара Изези - осмият, предпоследен владетел от Петата фараонска династия.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/04/4300-Khuwy-tomb.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 16 April 2019, 08:20:10
Учени оспориха популярен мит за жените в древен Египет

(https://brat-bg.com/images/zubi.jpg)

Учени от Университета в Албърта в Канада изучават останките на древна египетска жена, открита в некропола Мендес през 70-те години на миналия век.

Специалистите са стигнали до заключението, че приживе тя е упражнявала традиционно мъжка професия, като е изработвала предмети за домакинството от папирус.

Така пада митът, че на жените не е било разрешавано да се занимават с подобни дейности, съобщава Science Alert.

Изследователите анализирали зъбите на жената, на възраст над 50 години, която е живяла преди повече от 4000 хиляди години (2181-2055 г. пр. Хр.). Анализът е направен с електронна микроскопия и микрография.

Учените установили признаци на износеност при 16 от 24 зъба. При два от резците, в горната им част, имало клинообразно разрушаване. Износване имало и при останалите четиринадесет зъба. Такова износване е характерно за занаятчиите, които използвали зъбите си за разкъсват растителния материал.

Според учените жената е майсторила кутии и кошници, също сандали, завеси и килими от папирус.

Досега се смяташе, че жените от древен Египет е можело да упражняват само седем професии, за което се съди по надписите и изображенията по стените на гробниците. Те са бивали жрици в храмовете на богините (ако били с ,,връзки" и високопоставени в обществото), певици, танцьорки, музикантки, оплаквачки, тъкачки и акушерки.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5595-ucheni-osporiha-populyaren-mit-za-zhenite-v-dreven-egipet
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 23 April 2019, 22:20:16
Археолози откриха гробница от гръко-римската епоха в Египет

(https://brat-bg.com/images/egmumm.jpg)

Група археолози откри в южната част на Египет широкомащабно древно погребение, отнасящо се към гръко-римския период (332 г. пр.н.е. - 395 г.), съобщава BBC.

Просторната гробница, състояща се от няколко стаи, е издълбана изцяло в скалата. За да попаднеш в нея, трябва да се спуснеш по каменно стълбище, чийто входа е бил зазидан с каменна стена - поради това погребението остава недокоснато в продължение на две хилядолетия.

Според египетското министерство на древното наследства, по надписите в гробницата, открита в провинция Асуан, става възможно да се установи името на ,,главния" погребан - Тийт, но като цяло в подземната крипта са открити тридесетина мумии, включително балсамирани детски тела.

Тялото на самия Тиит е било положено в дървен саркофаг, украсен с рисунки, който по-късно се разпада на части.

Наблизо са намерени фрагменти от друг саркофаг, така че след сглобяването им става възможно да се прочете целия текст, в който е упоменато името на починалия, както и заклинания и молитви, адресирани към боговете на Древен Египет - Хнум, Сатис, Анукет и Хапи.

(https://brat-bg.com/images/egmumm1.jpg)

В погребалните камери археолозите откриха десетки амфори с тамян и други жертвени съдове с приношения за боговете. До четири от мумиите имало поставени блюда с храна.

Два от мумифицираните тела (вероятно майка и нейното дете) са открити положени едно върху друго, покрити с многослоен папирус, който традиционно се е използвал в древен Египет за създаване на посмъртни маски и саркофази, които следват контурите на тялото. Още няколко деца са погребани отделно в една от страничните галерия.

Сред откритите артефакти професор Патриция Пиачентини, която ръководи разкопките, отбелязва специално удивително съхранените носилки, върху които телата са били спуснати в гробницата. Те са изработени са от палмови пръти, между които е разпъната художествено изработена тъкан.

(https://brat-bg.com/images/egmumm2.jpg)

На входа на главната камера са открити няколко съда с катран, който се използвал при балсамирането и готови за боядисване, но все още неоцветени папируски, както и маслена лампа.

Отляво и отдясно на входа са открити множество фрагменти от посмъртни маски и добре запазена статуетка на Ба - птица с човешко лице, която олицетворява душата на починалия.

(https://brat-bg.com/images/egmumm3.jpg)

Според професор Пиачентини, в близост до мавзолея на Ага Хан, построен в Асуан на западния бряг на Нил, има около 300 древни погребения, направени между VI и IV в. пр.н.е.

От 2015 г. в този район археолозите са разкопали още 25 такива гробници.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5658-drevna-grobnitsa
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 07 May 2019, 18:51:19
В Гиза откриха древна гробница от преди 4 500 години

(https://brat-bg.com/images/0IT/gizatomb.jpg)

Археолози, работещи в близост до пирамидите в Гиза, са открили древноегипетски гробници, датиращи от около 2500 г. пр.н.е., в които са погребани високопоставени служители, съобщава CNN.

Според източници от Министерството на паметниците от древността в Египет, забележителното откритие включва семейна гробница от варовик от петата династия  през периода между 25-ти и 24-ти век пр.н.е.

(https://brat-bg.com/images/0IT/gizatomb1.jpg)

Гробницата съдържа мумиите на двама души: Бенуи-Ка, който приживе имал седем титли, включително жрец и съдия, и Нви, известен също като "правител на великата държава" и "пречистител" на фараона Хефрен.

Смята се, че Хефрен, който е построил втората от трите известни пирамиди в Гиза, е управлявал около 25 години.

(https://brat-bg.com/images/0IT/gizatomb2.jpg)

Освен това, официално се съобщава, че археолозите са открили различни артефакти на други места в гробницата, включително варовикова статуя на един от мъжете, неговата съпруга и техния син.

Открити са също редица дървени ковчези, датиращи от онази епоха, като някои от тях са с ярки цветове и сложни декорации.

По капаците на някои от ковчезите са открити йероглифи, а близо до тях е имало фрагменти от дървени маски.

(https://brat-bg.com/images/0IT/gizatomb3.jpg)

От Министерството се надяват, че новите открития ще подпомогнат туризма в Гиза, който бе засегнат от сътресенията, последвали арабската пролет през 2011 г. и се възстановява бавно.

С тази цел бе построен и дългоочаквания Голям египетски музей (Grand Egyptian Museum) в Гиза. Очаква се музеят на стойност 1 милиард долара, който ще бъде открит в средата на 2020 година, да събере и изложи на показ някои от най-ценните реликви в страната.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/world/5728-drevna-grobnitsa1
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 18 July 2019, 09:36:11
Скосената пирамида в Дашур е отворена за посещения след повече от 50 години

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2019/07/16/133490/1563280341_2_559x*.jpg)

За пръв път от 1965 г. насам две древноегипетски пирамиди, включително и уникалната Скосена пирамида, са отворени за посещение, според египетското Министерство на антиките.

Двете пирамиди, Скосената пирамида и нейният сателит в царския некропол в Дашур, се намират на около 40 километра южно от Кайро. И двете са на възраст над 4 000 години.

Заедно със съобщението за отварянето, от министерството разкриват и последните открития на каменни, глинени и дървени саркофази, някои от които съдържат мумии с дървени погребални маски. Находката включва и инструменти за дялане на камък, датирани от Късния период на Египет, който продължава от 664 пр.н.е. до 332 сл.н.е. или около времето на Александър Велики.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2019/07/16/133490/1563280370_9_559x*.jpg)
Една от откритите мумии в каменен саркофаг

Скосената пирамида, построена около 2 600 пр.н.е. от фараона Снофру по време на Старото царство, е уникална структура. Археолозите отбелязват, че архитектурата й е преход между стъпаловидната пирамида на Джосер, построена между 2 667 пр.н.е. и 2 648 пр.н.е. и пирамидата в Мейдум, която също датира от 2 600 пр.н.е., съобщава в свое изявление министърът на антиките Халед ал-Анани (Khaled al-Anani).

Долната част на пирамидата е все още покрита с оригиналната си облицовка от варовик. Стените са издигнати под наклон с ъгъл от 54 градуса, но горната им част се скосява под ъгъл 43 градуса към върха, което дава вида и името й.

"Снофру е живял много дълго... архитектите са искали да постигнат завършената форма на пирамида", обяснява Мохамед Шиха (Mohamed Shiha), директор на комплекса Дашур. "Не сме сигурни къде е погребан. Може би в Скосената пирамида, кой знае?"

Скосената пирамида, както и другите пирамиди в царския некропол в Дашур (част от некропола в Мемфис), са записани като обект на Световното културно наследство в ЮНЕСКО.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2019/07/16/133490/1563280358_1_559x*.jpg)
Погребална маска на мумия, открита в Дашур

Министерството прави реставрация на Скосената пирамида, висока 101 метра и на нейния сателит, докато е затворена за посетители. Някои от процесите на реставрация включват работа по външните и вътрешните стълбища, добавянето на осветление и възстановяване на някои камъни в коридорите и погребалната камера.

В допълнение, от министерството съобщават, че археолозите да открили останки от древна стена, датираща от Средното царство, преди около 4 000 години. Почти 60-метровата стена се намира на Юг от пирамидата на фараона Аменемхет II от 12-тата династия, която също се намира в некропола Дашур.

https://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_133490.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 25 July 2019, 16:45:28
Нова римска мозайка откриха в Александрия

(https://1.bp.blogspot.com/-r-LFi9Jr_s8/XTdHLsEac4I/AAAAAAAAge8/imKnnHnK07soIdoSS5Ve_QHplwJry6_fACLcBGAs/s1600/6.jpg)

В един от районите на Александрия археолози са открили мозайка от римския период, съобщава сайтът на полско-египетската археологическа мисия, извършваща разкопки в района. Мозайката е украсявала пода на стая в голяма вила - вероятно триклиния (залата, отредена за приемане на гости и устройване на пиршества).
В римския период, както и малко по-късно - между I и VII век - на мястото на съвременния Ком ел-Дика в Александрия се е намирал жилищен район. Археолози от полско-египетски екип провеждат на това място разкопки от 1960 година насам. През това време са открити останки от вили, големи терми и малък театър - единственият римски амфитеатър, открит на територията на Египет. По всяка вероятност пак там се е намирал и античен ,,университет" - археолозите са открили останките от структура с 22 помещения, за които се предполага, че са служили за провеждане на учебни занимания.

Новата находка е мозайка, която е украсявала пода на една от вилите, строена в периода I-III век. Предполага се, че тя е била подовата настилка на триклиния на вилата - залата, предназначена за хранене или посрещането на гости, в която римляните са се хранили излегнати на кушетки (на гръцки клиний).

Самата мозайка представлява шест хексагонални панела с размери 2,6 х 2,6 метра. Всеки отделен шестоъгълник изобразява цвят на лотус, обкръжен от орнамент, наричан гильош - вълнообразни, преплетени линии. Ръководителят на екипа, открил мозайката, Гжегож Майчерек, споделя, че този дизайн често се среща в мозайките в римските вили.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/07/Roman-Mosaic-Floor-Alexandria.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 18 August 2019, 09:10:30
Десетки мумии са открити до най-старата пирамида в света

(https://i2.offnews.bg/nauka/events/2019/07/02/132442/1562073713_4_559x*.jpg)

Полски археолози откриха десетки мумии, датирани преди 2000 години по време на разкопки в некропола в Сакара, разположен на 30 км от Кайро, в близост до най-старата пирамида в света на Джосер, построена около 2650 г. пр. н.е.

По-голямата част от мумиите са заровени директно в пясъка, съобщават изследователите.

Разкопките в обширния некропол в Сакара се провеждат от полския екип повече от две десетилетия.

Камил Курашкевич (Kamil O. Kuraszkiewicz), ръководител на археологическите проучвания и египтолог от Варшавския университет, заяви пред изданието Science in Poland, че повечето от намерените мумии не са били погребани в саркофази като знатните покойници - те са били само балсамирани, омотани в превръзки и заровени в пясъка.

Някои тела са в дървени ковчези.

"Има два несръчно нарисувани образа на Анубис под формата на лежащи чакали в напълно необичаен син цвят" - добавя Курашкевич.

Анубис е египетският бог, изобразяван като чакал или човек с глава на чакал. Той е свързан с мумифицирането и задгробния живот. Представя се обикновено в черен цвят. Може би този необичаен син цвят е свързан, според египетските вярвания, че косата на боговете (и в този случай косата на бога-чакал) е направена от скъпоценни сини камъки, обяснява археологът.

За съжаление, още в древността саркофагът е бил жертва на крадци, които са откраднали гравираната му маска, изобразяваща починалия.

Курашкевич разказва, че повечето от погребенията са много лошо запазени. Всички органични материали, включително дървените ковчези, се разпадат, особено в участъка на "сухия ров", дълбока 20 метра траншея.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2019/07/02/132442/1562155149_7_559x*.jpg)
Погребение в некропола в района на "сухия ров"

Декорацията на един от дървените ковчези, в който е намерена мумия, привлече вниманието на изследователите. На капака му се вижда многоцветна огърлица, а върху капака - имитация на йероглифен надпис.

"Очевидно майсторът, който я е нарисувал, не е можел да чете и може би се е опитал да пресъздаде нещо, което е видял преди", отбелязва египтологът.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2019/07/02/132442/1562155254_4_559x*.jpg)

Разкопките на запад от пирамидата в Сакара са основани преди повече от 20 години от проф. Карол Мисливец (Karol Myśliwiec) като част от концесията на полския Център за средиземноморска археология на Варшавския университет. Досега археолозите са успели да открият два некропола, разположени на запад от пирамидата на комплекса Джосер - един, в който са били погребани благородници от 6-та династия (2345-2118 г. пр. н.е..), се състои от погребални параклиси, изработени от тухли и гробници, изсечени в скалите.

Над по-стария некропол археолозите откриха огромно гробище от късния, птолемеев и римски период на Египет (6-ти век пр. н.е. - І-ви век). Полските археолози са открили общо над 500 обикновени погребения. Според египтолозите в този некропол са били погребани обикновени хора, а не тогавашния елит. В тази част на древното гробище са открити десетки погребения, открити през последния изследователски сезон.

По времето на този некропол Египет губи независимостта си - първо от Персия, после е завладян от Александър Велики. Неговите наследници започват в Египет най-дълго управляващата династия сред другите династии в елинистическите царства - династията на Птолемеите. Най-известният представител на тази династия е легендарната Клеопатра.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Desetki-mumii-sa-otkriti-do-naj-starata-piramida-v-sveta_132442.html
Title: Re: Археологически находки от Древен Египет
Post by: Hatshepsut on 18 August 2019, 09:12:02
Царствени ухания - археолози пресъздадоха парфюма на Клеопатра

(https://i2.offnews.bg/nauka/events/2019/08/16/135134/1565978926_0_559x*.jpg)

Археолози от Университета на Хавай в Маноа са изучили и възстановили състава на парфюм, носен от древните египтяни, може би дори и от самата Клеопатра.

Рецептата за приготвяне на аромата е открита в серия древногръцки текстове, които описват два парфюма. Заедно с други етерични масла и естествени съставки, основата на двата парфюма е мировото масло, получавано от растения, растящи в Африка и Азия. 

"Единият парфюм има много приятен лек аромат на тамян. Другият е по-остър и има миризма на мускус", обяснява д-р Джей Силвърстайн (Dr Jay Silverstein), археолог от Университета в Тюмен, работил по проекта. "Известно е, че Клеопатра е била почитателка на парфюмите и вероятно е имала стотици видове, но текстовете посочват, че лекият е бил един от най-любимите й".

С надеждата да стигнат по-близо до автентичните миризми на Древен Египет, екипът сравнява резултатите си с находки от разкопки в Тел-Ел Тимай, близо до столицата Кайро, датирани на 300 г. пр.н.е.

През 2012 г. учените откриват къща, в която да намерени много сребърни монети и златни и сребърни накити, близо до пещи, в които са се правили бутилки за парфюми. Това кара учените да предположат, че тази къща е принадлежала на търговец на парфюми, затова правят химичен анализ на съдовете, за да проверят дали има следи от течностите, които някога са съдържали.

Парфюмите са били особено важни в древния свят, не само заради приятния си аромат, но те са били свързани и с идеята за живот, смърт и задгробен живот.

"Парфюмите са били много по-важни, отколкото за нас днес. Те са били използвани при ритуали, лечение и дори са свързвани с безсмъртие. Затова са били особено желани и хората са смятали, че ароматите имат силата да подобрят живота и дори задгробния живот", добавя Силвърстайн.

Клеопатра, последният владетел от династията на Птолемеите в Египет, е управлявала меду 51 и 30 г. пр.н.е и се смята, че се е къпела във вана с козе мляко и е пудрила лицето си с изсушени крокодилски екскременти.

Пресъздадените парфюми могат да бъдат видени и подушени в експозицията "Кралиците на Египет" в Музея на National Geographic във Вашингтон до 15 септември 2019 г.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Tcarstveni-uhaniia-arheolozi-presazdadoha-parfiuma-na-Kleopatra_135134.html