Български Националистически Форум

България и Българите => България => Topic started by: Hatshepsut on 27 December 2018, 08:33:23

Title: Относно закупуването на нови самолети за Българската Армия
Post by: Hatshepsut on 27 December 2018, 08:33:23
Правителството ще предложи покупката на изтребители F-16

(https://www.capital.bg/shimg/zx620y348_3366270.jpg)

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще внесе доклад в Министерски съвет, с който предлага страната ни да започне преговори за закупуване на изтребители F-16V от САЩ. Това стана ясно тази вечер по време на официалното представяне на резултатите от работата на политико-военната група по избор на нови бойни самолети. В надпреварата участваха три държави - Италия, Швеция и САЩ, съответно с изтребителите Eurofighter Tranche 1, JAS-39 C/D Gripen и F-16V Block 70/72.

Машините, предлагани от Швеция и Италия обаче са отстранени от надпреварата с доста странни аргументи - според работната група в офертите на двете държави имало непълноти, особено по въпроса с евентуално плащане на допълнителни лицензи на трети страни за оръжие. За подобно нещо намекна пред "Капитал" преди няколко дни Джеймс Робинсън, представител на Lockheed Martin (компанията-производител на F-16) в преговорите. Според него, ако българската страна пожелае да оборудва друг тип самолет с американски ракети, производителя му ще трябва да заплати допълнителни лицензи на САЩ и сделката да мине за одобрение през американския Конгрес. Вероятно именно нещо подобно е поискало българското военно министерство, въпреки че Швеция предлага да оборудва самолетите Gripen с късобойните европейски ракети IRIS-T и далекобойните Meteor.

"В случай, че бъде избран JAS-39 C/D Gripen, за изпълнение на изискванията на RFP относно количеството на въоръжението "въздух-въздух", българската страна трябва да закупи цялото количество ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и ракети "въздух-въздух" за средни дистанции. Не са налице данни дали оставащата сума до 1,5 млрд. лв. ще бъде достатъчна за закупуване на необходимото оборудване за самолета, включително боеприпаси за оръдието, ракети "въздух-въздух" за малки дистанции и средни дистанции, доставяно от трети страни.", пише в доклада на междуведомствената група, който е некласифициран и е публикуван на страницата на военното министерство.

На базата на това междуведомствената група решава, че не може да се прецени дали офертите на Италия и Швеция действително се вписват в бюджета от 1.8 млрд. лв. с ДДС, ако трябва да осигурят други ракети и предлага да започнат преговори само със САЩ. Според проекта за решение на парламента Народното събрание трябва "да възложи на Министерския съвет на Република България да подготви проект на международен договор и проведе преговори с Правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет от Република България."

Комисията предлага също парламентът "да разреши проектът на международния договор по т.2 да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", одобрен с Решение на Народното събрание, ДВ, бр.51 от 2018 г.". Това вероятно е друг начин да се каже, че сумата за покупка на изтребители може да бъде актуализирана в посока нагоре над досега одобрения бюджет от 1.8 млрд, лв. с ДДС. Според военния министър обаче по време на тези преговори ще може да се постигне намаляване на цената за 8 изтребителя F-16V. По неофициална, но индиректно потвърдена днес информация, предложението на САЩ превишава максимално отпуснатия бюджет от 1.8 млрд. лв.

Въпреки всичко, в доклада на междуведомствената комисия се отбелязва, че при прилагането на експертната методика за оценка, заложена в проектната документация "предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка - "Оперативна ефективност", а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий "Срок на експлоатация". Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии." След това обаче се заключва, че "коректното прилагане на методиката беше възпрепятствано от липсата/непредоставянето на необходимата информация на част от въпросите в RFP и получените оценки не дават възможност за обективно сравнение на оперативната и ценовата ефективност на сравняваните предложения." Отбелязва се също така, че САЩ искат сумата да бъде платена изцяло в началото на проекта, а Швеция - разсрочено на трашнове за срок от 5 или 10 години.

Така че оттук нататък, ако (очаквано) докладът мине през Министерски съвет и парламента, преговори ще се водят единствено със САЩ за изтребители F-16V.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/12/21/3366269_pravitelstvoto_shte_pregovaria_samo_za_iztrebiteli_f-16/


Title: Re: Относно закупуването на нови самолети за Българската Армия
Post by: Hatshepsut on 07 May 2019, 18:35:03
Българска делегация започва преговори в САЩ за F-16

(https://www.investor.bg/images/photos/0281/0000281786-article3.jpg)

Българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство, съoбщава БНР. Тя е съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и на министерствата на финансите и на икономиката. Повече подробности към момента не се съобщават.

По думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов преговорите ще бъдат в рамките на фиксираната от парламента цена, с уговорката това да не се отразява на способностите на самолетите.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1,8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Каракачанов уточни, че крайното решение трябва да отговаря на българските финансови възможности, а плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проект. Той изрази надежда, че в рамките на т.нар. ,,индустриално сътрудничество" ще бъде изграден център за обучение на пилоти в новооткритото училище в Долна Митрополия.

От Lockheed Martin обявиха преди месец готовност да предадат и осемте самолета две години след подписването на договор. Според плановете на военния министър е договорът да бъде парафиран до края на юли.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarska-delegaciia-zapochva-pregovori-v-sasht-za-f-16-281786/
Title: Re: Относно закупуването на нови самолети за Българската Армия
Post by: генерал Жеков on 24 May 2019, 16:15:27
F-16 е сериозна машина,докато Грипен все още нямат такъв боен опит и не са добре проучени откъм възможности.Още повече,че самата поръчка е политически акт на Каракачанов и компания,като чрез него те заявяват своята позиция в световната геополитика.За сега пътят им към властта се гради от ракиени патриоти и излъгани националисти,но това няма да продължи вечно.Ето по тази причина,избирайки Америка те си гарантират още дълги години добруване във властта.Контриращото поведение срещу циганите и други дегенерати е само прах в очите,защото в "редиците" на ВМРО могат да се забележат интересни елементи,ако се вгледате по-дълбоко в произхода им.Та така,в Америка е пълно с хора от такъв произход и не е никак трудно да се сетим,че по един "неписан закон" тези в листата на ВМРО са свързани и с американските,и с израелските служби.Нещо като втора "Атака",където по същия "неписан закон" се внедриха хора от английските(разбирайте американските,защото те са почти едно и също) и израелските служби.При тях,също както при ВМРО някой по-остри изказвания са само за заблуда,но не бива да си мислите,че те също не са съгласувани,а може би и съчинени от гореописаните служби.Това важи за всички аспекти на политиката,разбира се,не само за военните дела.
Title: Re: Относно закупуването на нови самолети за Българската Армия
Post by: Hatshepsut on 05 June 2019, 10:09:54
Какво по-точно е поискала България от САЩ за самолетите F-16

АЩ съобщиха късно в понеделник, че е започнала процедура за преговори с България за самолети F-16 C/D Block 70/72, въоръжение за тях и обучаване на персонал и пилоти. Посочената сума е с над 1 млрд. лева над одобреното от парламента в София, което предизвика във вторник коментари в България и наложи компанията "Локхийд Мартин" и посолството на САЩ да направят специални изявления, в които се обяснява за какво става дума.

Основният момент е, че това не е оферта, а максималната цена спрямо това, което потенциално може да поиска България.

Но в първоначалното съобщение е изброено относително подробно какво по-точно е поискало българското правителство от "Локхийд Мартин" и някои елементи и въоръжение са в толкова ограничени количества, че тепърва трябва да се види дали по тяхната по-ниска цена или брой може - и има смисъл - да се преговаря. Възможно е също сумата да бъде разбита на различни последващи поръчки, както и да бъде намалена с помощ от специалната програма на Вашингтон за подпомагане на съюзници, желаещи да заменят старото си съветско оборудване с американско.


Ето какво се съдържа в описа, разпространен от агенция към Пентагона:


8 самолета F-16 C/D Block 70/72

10 двигателя F110 General Electric (2 от тях са резервни)


https://www.youtube.com/watch?v=YOywnYPnkU4

Бордова електроника

- 10 броя (вкл. 2 резервни) Link-16 - това е защитена срещу електронно заглушаване система за тактическо разпространяване на информация, навигация и разпознаване (Multi-Functional Information Distribution System (MIDS) - JTRS (MIDS-JTRS), използвана и на самолети от партньорски държави

- 9 броя (вкл. 1 резервен) Improved Program Display Generator (iPDG) - система, позволяваща видео и графични/анимирани цветни изображения с висока резолюция на дисплей, разположен между коленете на пилота

- 9 броя (вкл. 1 резервен) радари AN/APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA)

- 4 броя AN/AAQ-33 SNIPER Targeting Pod - устройство, благодарение на което пилотът/екипажът може визуално да засече, инедтифицира и атакува тактически цели от разстояние извън обсега на повечето зенитни системи, което е особено голямо предимство при унищожаването на противовъздушна отбрана.

- 9 броя (вкл. 1 резервен) компютри Modular Mission Computer (MMC) 7000AH

- 9 броя LN-260 интегриран GPS/INS (EGI)

(https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_3917123.jpg)

Въоръжение

- 9 броя 20-мм оръдия M61 Vulcan

- 16 броя ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120C7 и 1 брой резервна система за насочването им

- 24 броя ракети AIM-9X Sidewinder плюс: 8 броя от този модел, но само за трениране (CATM) на монтирането им на самолета и тестове за използването им без стрелба; 4 броя резервни системи за тактическо насочване и 4 броя от същите системи, но за обучителни цели.

- 48 броя LAU-129 - вид гондола за окачване на различен вид въоръжения

- 15 комплекта от GBU-49 Enhanced Paveway II - 250-килограмова бомба с лазерно насочване срещу стационарни и движещи се наземни цели

- 15 комплекта GBU-54 Laser JDAM - това е 250-килограмова бомба Мк-82 с монтирано устройство за активно откриване на маркирани с лазер мишени, разработка на Boeing Defense

- 28 броя GBU-39 - това са 110-килограмови "бомби с малък диаметър" (SDB-1) с прецизно насочване

- 24 броя детонатори FMU-152, които могат да се настройват за задействане в широк диапазон - от незабавно при контакт с целта до 24 часа след това

- 24 броя MK-82 (Tritonal) - това са 227-килограмови бомби с експлозив, съставен от 80% TNT и 20% алуминий

- 6 броя бомби MK82, но от вид, предназначен за атака с ограничени вторични щети

- 13 броя MAU-210 - това са устройства за цифров контрол (Enhanced Computer Control Group или ECCG), монтирани на бомби от типа GBU-54, благодарение на които може да се управлява моментът на взривяването им, било във въздуха над целта, било след попадането в нея.

https://www.youtube.com/watch?v=K3Dp6Fass2Y

Защита

- 9 броя (вкл. 1 резервен) AN/ALQ-211 - система за ранно предупреждение за приближаващ противник и защита от средства за електронна борба

- 9 броя (вкл. 1 резервен) AN/ALE-47 - система за защита от радарите или инфрачервеното насочване на ракети, изстреляни срещу самолета, чрез разпръскване на ярко горящи ракети, подобни на сигналните, или метални конфети

- 4140 заряда за инфрачервена защита, монтирани в касети, които ги изстрелват на импулси

- по 8250 броя PGU-27A/B бойни и тренировъчни 20-мм снаряди

- 36 броя MK-124 сигнални и димни гранати

- 9 броя APX-126 устройства за разпознаване "своя-чужд" с криптирани и допълнително защитени комуникации

- 18 броя "радиостанции" AN/ARC-238 UHF/VHF SATURN - в действителност "радио" е условно име, тъй като това са средства за много по-сложна комуникация

Обучение и помощ

- 16 броя учебни ракети AIM-120C AMRAAM

- единна система за планиране на мисии (JMPS) със съответния софтуер, обучение и поддържане

- 20 броя системи JHMCS II (към които може да има и уреди за нощно виждане) - това е устройство, което се монтира на визьора на шлема на пилота и той вижда едновременно всички показатели без да се налага да следи уредите

- 10 уреда за нощно виждане

- 2 устройства за дистанционна видео комуникация (ROVER) 6i плюс една наземна станция

- наземен тренировъчен симулатор (за полет и поддръжка)

- една станция за първокачествена проверка на авиониката

- подкрепа за програмата за международна сигурност в електронната борба (ECISAP)

- подкрепа за устройствата, в които се използват пиропатрони (CAD/PAD)

- подкрепа за препрограмирането и адаптирането на муниции - това е апарат, с който преди мисия се тества състоянието на въоръжението и се въвеждат необходими параметри

- комуникационно оборудване, програмно осигуряване и подпомагане

- подкрепа при изграждането и монтирането на обекти

- резервни части и смяна

- обучение на персонал и оборудване за него

- публикации и техническа документация

- контейнери

- подкрепа за мунициите и тестовото оборудване

- подкрепа при интегрирането на самолетите и мунициите и нужните за това тестове, проучвания и проверки

- подкрепа от американската администрация и от компанията с технически, инженерни и логистични услуги

- други елементи, свързани с логистиката и подкрепата на програмата.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/06/04/3916868_kakvo_po-tochno_e_poiskala_bulgariia_ot_sasht_za/