• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

29 February 2020, 08:18:14

Login with username, password and session length

Theme Select

thumbnail
Members
  • Total Members: 64
  • Latest: Openair
Stats
  • Total Posts: 12285
  • Total Topics: 1225
  • Online Today: 66
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 26
Total: 26

Recent posts

Pages 1 2 3 4 ... 10
11
avatar_Hatshepsut
От нашата Download-секция може да свалите книгата на Дейвид Харви "Кратка история на неолиберализма":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item3737
12
avatar_Hatshepsut
ПЪЛЕН КАТАЛОГ НА РОДСТВЕНИТЕ ВРЪЗКИ


Днес ще се опитам да представя пълния вид на родствения лабиринт от взаимоотношения в едно семейство в три поколения подред.

Започваме от възрастните родители, които вече са станали баба и дядо, тоест имат внуци. Приемаме, че тези старци имат четири деца - две момчета и две момичета - родени през едно. Всичките им деца са се сдобили със съпрузи и си имат свои деца. Така картинката става пълна или поне аз така си мисля. Ето как изглежда тя:ВЪЗРАСТНАТА ДВОЙКА, освен че са СЪПРУЗИ, са станали и РОДИТЕЛИ. Когато са женели децата си са ставали и СВАТОВЕ. От браковете на децата си са се сдобили със СНАХИ и ЗЕТОВЕ (зетьове). Думата СНАХА означава съпруга на сина, СИНоха, сна-ха. ЗЕТьовете са ясни - те са вЗЕТи в семейството, затова са и зетьове. Дори и да са взели жените при себе си, в своите си семейства, те за тази възрастна родителска двойка си остават зетьове. Същото важи и за снахите, дори и младите да живеят отделно от родителите на сина.

Започва цирка с ВТОРОТО ПОКОЛЕНИЕ взаимоотношения.

В картинката съм подредил поредността на раждане на ДЕЦАТА в семейството, което разглеждаме в примера. Тази последователност определя кой на кого е БАТКО и кой КАКА.

Освен това, ако децата са близнаци, то те могат да бъдат еднояйчни или разнояйчни близнаци.

За всички деца от това семейство съпругите на братята са СНАХИ, а съпрузите на сестрите са ЗЕТЬОВЕ.
Двете снахи са ЕТЪРВИ помежду си.
Двамата зетя съответно са БАДЖАНАЦИ.
Всеки зет казва на брата на съпругата си ШУРЕЙ, а неговата жена нарича ШУРЕНАЙКА.
Всеки зет нарича сестрата на съпругата си БАЛДЪЗА.
Всяка снаха казва на сестрата на съпруга си ЗЪЛВА, а на брат му ДЕВЕР.
Всяка млада съпружеска двойка има деца. Всяко дете се явява на другите млади съпрузи племенник, а помежду всички деца са братовчеди. На възрастните родители децата са внуци, а съответно те са им на тях баба и дядо.


КАЛИНКА-МАЛИНКА
В миналото е имало обичай всички снахи в рода да наричат голямата сестра на мъжете си с нарицателното "калина", а малката "малина". Изразите "Моме, Калино", "Калино моме", калинка-малинка са производни на този обичай.

Малкият брат на мъжа си те наричали "драгинко", а ако е по-голям - братец. Той обикновено е бил девера.

Така се обръщали към тях, като добавяли и името им - драгинко Иване или Малино Стояно. А понякога дори го пропускали.

БРАТОВЧЕДИ
Всички знаем какво значи думата, а изглежда ясна и етимологически. БРАТови ЧЕДа, тоест децата на двама или повече братя или сестри. Нямаме сестричеди, вероятно от традицията синът в семейството да е важното дете, защото то продължава линията бащи-синове, то носи фамилното име.
Интересното в случая е, че братовчеди могат да се наричат децата на двама братя или сестри, но не и помежду си. Тоест аз не съм братово чедо на братовчед си. Ние сме братови чеда, но не и едно на друго. Не ми е известна дума, която да характеризира роднинството между братовчеди. Винаги наричаме себе си братовчеди, но неправилно се е формирало да си казваме така и един на друг с "братовчеде". Не можем да кажем "ти си ми братовчед", а само че ние сме братовчеди. Тоест винаги сме в трето лице такива. Някой друг за нас или ние за нас казваме, че сме братови деца, но не и един за друг.

Внучето от син на възрастните родители нарича ЛЕЛЯ и КАЛЕКО семейството, в което е сестрата на баща му и нарича СТРИНКА и ЧИЧО (или СТРИНКО) семейството на брата на баща му.

Внучето от дъщеря на възрастните родители нарича ВУЙЧО и ВУЙНА (или ОЧИНАЙКА) семейството, което е на брата на майка му и нарича ЛЕЛЯ и КАЛЕКО семейството, в което е сестрата на майка му.

Вероятно тази схема може да бъде разширена или продължена, но според мен, това е един цял завършен цикъл, който само ще се повтаря надолу или нагоре в поколенията.

В рода на майка ми тази схема е валидна такава, каквато съм я представил тук.
Тяхното семейство дори е по-голямо - родителите ѝ са се събрали след като и двамата са овдовели. Така всеки е довел по две деца, когато са се оженили и са родили още четири. Баба ми е довела две свои деца, които се наричат доведени. Дядо ми се е оженил за баба ми, имайки вече две свои деца, които се наричат заварени. А тези четири, които са се родили от тяхната връзка се наричат природени (родени при рода).
Така че, имам си всичко от схемата по-горе. И въпреки това, поколението от правнуците на моята баба и дядо почти не се познават, освен по някое съобщение по Фейсбук. Сега пък расте поколението от правнуци на моите лели. Те едва ли ще се познават един друг, освен ако не се засекат на някой празник или погребение.

КРЪСТНИЦИ И КРЪЩЕЛНИЦИ
Има и друг вид родство. Православната традиция е всяко новородено момиченце да си има кръстница, а всяко момченце - кръстник. Днес, много често хората имат за кръстници семейни двойки, а някои дори имат по няколко кръстника. Но това е вече видоизменяне на традицията.
По традиция, кръстник се наследява от родители на децата им. Децата на кръстниците на твоите родители стават твои кръстници. Ти, съответно си техен кръщелник.
На практика, в миналото почти не се е стигало до там, родители на новородено да му избират кръстник, защото те самите са имали кръстници и се знаело, че техните деца ще кръщават децата им. Но младата майка е имала едни кръстници, а съпругът ѝ - други.
Така традициите се менят, а понякога и обстоятелствата налагат това - войни, глад и епидемии са убивали много хора. Много хора са оставали сираци и т.н.

За кръстник може да бъде поканен всеки достоен човек, като критериите за това родителите на новороденото определя сами. Накои млади двойки се съветват със свещеник при избора си.
Поканеният за кръстник и кръстница трябва да са женени, като не е задължително да имат деца. По традиция, кръстниците един ден, след като детето порасте, му стават и кумове на сватбата.

КУМОВЕ И КУМЦИ
Днес всяка млада двойка определя кумовете за сватбата си. Обикновено това са близки приятели. Много често те са неженени, а понякога дори не са двойка, което е неправилно.
Освен че, по традиция, кумове са кръстниците, те трябва да са съпрузи и по друга причина, дори тогава, когато се избират от младоженците.
Кумовете за младата двойка трябва да са женени и да имат деца и добро семейство, защото те ще са опората и съветниците на младата двойка в техния нелек път на съпрузи. През целия път на брака, младите ще имат за пример семейството на кумовете си, като техни близки съветници. Те ще бъдат пример за тях, каквото и да се случи с брака на кумовете, защото и това е част от живота. Кумовете могат да бъдат и кръстници на децата им, но за кръстници могат да бъдат избрани и други.

ПОБРАТИМ И ПОСЕСТРИМА
Има и още един вид родство. По традиция побратим или посестрима е този, който е кръстен в една вода с тебе, на същия ритуал, в същия ден, на същото място.
Така вие ставате побратими или посестрими за цял живот, като може да поддържате близка връзка, а може и да не се видите никога. В случаите, когато заедно са кръстени момче и момиче, се казва че "те са побратим и сестра".
В по-близкото минало се е наложила традицията за побратими и посестрими да се обявяват млади хора, които са много близки приятели. Понякога се побратимяват хора, които са преживели нещо много тежко и страшно и са оцелели, помагайки си един другиму.
Побратими са ставали хайдути от една чета, хора, посветили се на народното дело или съпричастни към някоя идея. Посестрими са ставали млади момичета, много близки приятелки.
Такива побратими и посестрими са силно привързани един към друг, споделят радостните и тъжните моменти в своя живот. Връзката им може да е по-силна от тази, с кръвните им братя и сестри.

Такива наши некръвни братя или сестри всеки от нас има и днес - това са най-близките ни приятели. Понякога сред тях имаме един, на когото имаме пълно доверие, чувстваме го много близък, като роден. Просто не ги наричаме побратим или посестрима - тези думи са заминали безвъвратно в миналото.
Побратим и посестрима може да са дори момче и момиче, като връзката им един ден може да прерастне в любов. Това се е случвало много пъти, а и е напълно естествено.

Всичко това ни дава да разберем, че животът е едно голямо приключение, в което макар често да определяме ролите си и на тези около нас, винаги може да ни поднесе неочаквани обрати. Да ни срещне с напълно непознати хора, които трайно ще останат в нашия живот, а ние - в техния.

https://langkochev.blogspot.com/2016/10/blog-post_56.html
13
avatar_Hatshepsut
Тоталитаризъм / Re: Тодор Живков
Last post by Hatshepsut - 28 February 2020, 07:34:33
Бай Тошо повтарял първи клас...


Тодор Живков повтаря първи клас или това са само слухове? Всъщност цялата биография на ръководителя на България бъка от разминавания. Повечето от тях са значителни, а други звучат направо като виц. Твърди се, че дипломата на Тато не е истинска, бил завършил средното си образование чрез фалшифициране на матурата. Дори се води спор дали е роден наистина на 7 септември. А какво е било детството му, остава загадка.

Истината е, че бай Тошо не беше никак грамотен. Неговото образование остава някак си прикрито. Докато е начело на държавата, всеки човек се е чудил какво е образованието му, но категоричен отговор няма. Обкръжението на първия в държавата е от писатели и общественици, открояват се даже интелектуалци. Но на фона им той изглежда доста простоват и неучен. Приближените му пускат теория, че Живков прекъснал да учи право в Университета заради минаване в нелегалност.

В делата е записано, че Живков всъщност е със завършено средно образование. Историци са на мнение, че ръководителят на БКП и България даже бил с по-високо от средното за страната образование, тъй като бил издържал матурата. Може би доза истина в това твърдение, но ако е сравняван с предшествениците си, Живков се оказва по-слабо образован от тях. Преди него премиерите се славели като изтъкнати висшисти. А постижението на тато е било единствено, че е издържал матурата и е завършил. При това той я е взел доста по-късно от обичайното, т.е. бил е на повече години. Което може би доказва факта, че той е повтарял. Мистерия е и неговото раждане. Може би сам си е избрал рождената дата, която според него е 7.09. 1911 година. Никъде няма документ кога точно е роден. Доре не присъства в кръщелното му. Още като било кръщаването му, попът вписал само датата му на кръщаването, но не и на самото му раждане.

Собствената му майка смятала, че датата на раждане на сина й е 20 септември. Тогава тази дата е свързвана със Симеон Стълпник, което по стар стил било 14 септември. Т.е. излиза, че Тато се появява на 14, а може би по-скоро на 20 септември, но той самият си избира числото 7 за рожден ден.

Първият съветник до Живков Костадин Чакъров пък е на мнение, че има вероятност бай Тошо да е роден 2 години по-рано. Но все пак според дипломите му в училище, годината 1911 се оказва вярната за неговото появяване на бял свят.

Оказва се, че бай Тошо повтаря първи клас, защото произхожда от бедно семейство, които нямали пари за учебници и книги. По-нататък Тато от Правец се мести да учи в Ботевград, а по-късно се мести в Държавната печатница в град София, която завършва през 1932 г., когато е на 21 години. Все пак бай Тошо служи и войник, но чак на пределната 25 годишна възраст. Бил в трудови войски и строил пътища в Родопите и Етрополе.

Чак през 1939 г. се явява на матура, като за това настоява съпругата му Мара Малеева, с която с женени отпреди година. Той успява да вземе изпита в Трета мъжка гимназия. Когато става на 30, се ражда и Людмила. Тодор Живков скрива факти около матурата си, защото се твърдяло, че докато течала Втората световна е бил в нелегалност и е ръководел партизанско движение. Затова той е нямало начин да отиде на изпит с истинското си име. Тодор Живков повтаря първи клас - това е факт, който трудно може да се заличи от историята.

https://vsekidnevno.com/naistina-li-todor-zhivkov-povtarya-parvi-klas/
14
avatar_Hatshepsut
Култура и изкуство / Re: Ясен Ведрин
Last post by Hatshepsut - 28 February 2020, 06:49:00
Понякога сънувам...

Понякога сънувам, че съм вятър
и дълго те рисувам сред степта,
нарочил своя порив необятен
за четка от треви и от листа.

Косите ти превръщам на пътеки,
в които ненадейно съм вървял.
Ефирни, и от слънчев лъч по-леки -
на чувствата изплетения шал...

В слуха ти свиря песен, дъх на скитник,
от върхове далечни уморен -
да те погали, без да те попита
дали за теб е нощ, или е ден.

И с топъл зов мечтите си да свие,
тъй както шепа дарове държи -
с една последна есенна стихия,
в която твоят лик да го кръжи,

преди да влезе в топлия ти шатър
с проскърцала в очакване врата...
Понякога сънувам, че съм вятър
и дълго те рисувам сред степта.
15
avatar_Hatshepsut
Атлас - Песен за истината

16
avatar_Шишман
Православие / Re: Молитви
Last post by Шишман - 27 February 2020, 22:16:42
17
avatar_Шишман
Мъж на 51 г. се самоуби след , като влезна  бившата си работа и изтрепа куп колеги.От началото на годината това е 3-та масова стрелба жертвите на тези ненормални стрелби за сега са 16. Надяваме се ненормалниците да си изпълнят плана до краят на годината.
18
avatar_Openair
Общи дискусии / Re: Мнения от facebook.com
Last post by Openair - 27 February 2020, 17:25:18
Quote from: Шишман on 26 February 2020, 19:45:43Всичко, което Бог създаде,  евреите му туриха цена.
Сега остана само въздуха. Скоро ще са, намерили  начин да ни накарат да си го плащаме, че го  дишаме за сега бе пари.
Не можете да кажете по-добре!
19
avatar_Hatshepsut
Фолклор / Re: Български народни песни
Last post by Hatshepsut - 27 February 2020, 14:19:39
Сбирайте се моме

Сбирайте се моме на седенкю, ле-ле,
да кълнемо момковото макьо

Сва момчета ойдоше-дойдоше, ле-ле,
а мой момко ойде, а не дойде

- Черна горо, речи му да дойде, ле-ле
- Рекла бих му, но га не познавам

- Черна горо, он е многу личен, ле-ле,
он си носи чизме до колена,

Он си носи чизме до колена, ле-ле,
остра сабя, сабя до рамена...

Изпълнява Лиляна Галевска:

20
avatar_Шишман
Quote from: Long time ago on 27 February 2020, 10:43:55Неправедният не знае срам.

Софоний
VІІ век преди Христа
Даже се само-превъзнасят с безсрамието си.
Pages 1 2 3 4 ... 10