• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

03 July 2020, 23:27:27

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10906 Posts

Шишман
2546 Posts

Panzerfaust
440 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15749
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 36
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 26
Total: 26

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1

ABAGAR - Shopski pripevkiИма нема

2
Антропология / Re: Раси
Last post by Panzerfaust - 02 July 2020, 23:40:02
Хаха, татаринът прилича на Ленин 1:1!
Като цяло това пособие би могло да ти помогне, само ако си нямаш изобщо престава от националностите в СССР и никога не си ги виждал. Близките географски народности са трудно различими - примерно литовец и беларус, или арменец и грузинец, и това наистина е така.

3
Антропология / Re: Раси
Last post by Hatshepsut - 02 July 2020, 22:32:33
Скици, използвани от милицията в СССР за идентифициране на заподозрени въз основа на народността

4
Ходих долу, ходих горе

Ходих долу, мамо, ходих горя,
нийде село мамо не намерих
Като село Марийкино,
Марийкино мамо, Мариново /2

Марийчица мамо по двор ходи,
по двор ходи мамо, хоро води
Применена, накитена,
по ризчица мамо копринена /2

Кат я видях мамо, каил* станах,
сведох клонче мамо, свързах конче
Че се хванах на хорото,
на хорото мамо, при Марийка /2

Че го лопнах мамо, че го тропнах,
а Марийка ми говори:
- Не ми лопай, не ми тропай,
че ми опраши момко, желти чейли
че ми опраши желти чейли,
желти чейли момко, шити поли

*каил ставам = съгласявам се

Изпълнява Георги Горелски:

5
Пътни полицаи от Раковски хванаха дрогиран иманяр с много ценни находки


В колата му са намерени множество артефакти от различни исторически епохи

Дрогиран иманяр задържаха служители на РУ-Раковски, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Пловдив. В купето на автомобила му са открити повече от 200 предмета с белези на културни ценности.

Иманярът е бил спрян за проверка от автопатрул на районното в Раковски зад волана на лек автомобил ,,Фолсваген". Пробата за употреба на алкохол и наркотични вещества, показала, че 31-годишният водач шофира след употреба на амфетамин.

Последвало претърсване на превозното средство и в купето му униформените открили 8 грама марихуана, както и множество предмети с белези на културно-исторически ценности – монети и пръстени, изработени от бронз, мед и сребро. В багажника на автомобила мъжът държал два металотърсача и лопати.

Откритите предмети с белези на артефакти били съхранявани в кутия и найлонов плик и били старателно почистени с цел последваща продажба.Мъжът е задържан в ареста за срок до 24 часа, а иззетите предмети са изпратени за анализ в Историческия музей. От заключението в експертната справка е видно, че повечето от откритите предмети са оригинални и притежават белези на културно-исторически ценности от различни исторически епохи.

https://dcnews.bg/patni-politsai-ot-rakovski-hvanaha-drogiran-imanyar-s-mnogo-tsenni-nahodki-snimki/2/
6
Тинка е болна легнала

Тинка е болна легнала,
никому не е казала,
само е лелки си казала:
- Болна съм лелко, ша умра,

пуста ма глава сболева,
кайно* му не е болела,
лоша ма трьоска разтриса,
дали ма чума чукнала...

- Молчи ми Тинке ле, не плачи,
я си ти зная лошконо,
ти не си Тинке ле легнала,
от сивдьо* още за сивдьо

Утрин на сирьен* ша дойдат
горни и долни момчета,
та тебе ша си углавим,
тогаз щеш борже оздравеш

*кайно = както, като
*сивдьо = любов
*сирьен = веселба на открито, събор, хоро

Изпълнява Бойка Присадова:

7
Портрет на Колю Фичето. Художник: Симеон Халачев

8
Паметник на Васил Априлов в гр.Габрово


Два пъти правят конкурс за паметник на Априлов, габровци го искат величествен и изправен, не седнал. Изграждането на 6-метровия монумент от бронз и гранит, изправен величествено пред историческата сграда на Априловската гимназия, има дълга и интересна история. Идеята да се постави знак, който да напомня на поколенията за Благодетеля на българската просвета и образование – Васил Априлов, се заражда в родното му Габрово 50 години след неговата смърт.
През 1897 г. се създава Граждански комитет – предимно от учители, който в началото на декември същата година отправя призив към всички българи за набиране на средства. Инициаторите планирали откриването да стане през 1900 г., но сметката нараствала по-бавно от очакванията.
На 29 юни 1900 г. Габровската гимназия чества 25 години от първия випуск. Датата се свързва и с полагане на основния камък на паметника пред централния вход на училището. Издаден е юбилеен сборник, сумите от който постъпват в учредения фонд. От 1916 г. инициативата за изграждане на паметник се поема от учителския съвет в гимназията, който полага изключителни усилия за набирането на средства.
Съветът моли Министерството на народното просвещение да субсидира ежегодно фонда. Предлага да се въведе Априлов ден във всички учебни заведения (неприсъствен), в който да се изнасят утра, забави, да се събира по 1 лев от всички учители и ученици. Министерството не приема.
Десет години по-късно, на 29 ноември 1926 г., учителският съвет решава паметникът да се открие по случай 100-годишнината на Габровското училище. На 20 ноември 1929 г. се свиква общоградско събрание, на което се избира комитет в състав: директорът на гимназията, двама учители и четирима граждани. Комитетът добива гражданственост, приема работата дейно и с желания, при пълната подкрепа на габровската общественост.
Отново се отправя призив към българския народ за набиране на средства. Отзовават се училища, обществени организации, държавни и частни предприятия, отделни дарители. Набират се средства от вечеринки, от продажба на печатни произведения за Априлов... и се достига необходимата сума – 1 356 054 лв. Равносметката показва, че две трети от общата сума е дарена от габровци.
На 4 октомври 1933 г. създаденият комитет за построяване на паметника оповестява програма за провеждане на конкурс за проект. От представените на 19 април 1934 година 24 проекта журито присъжда първа награда на скулптора Марко Марков. Неговият проект "Пробуда" представя една уравновесена скулптурно-архитектурна композиция – Априлов е седнал в кресло с книга в ръка, в момент на размисъл. Въпреки че проектът получава първа награда и е утвърден, габровци не го приемат с одобрение. Те искат величествен паметник, който да показва Априлов в цял ръст, високо издигнат пред фасадата на училището.
На 5 юни 1934 г. вестник "Слово" (издание, което влияе на културните тенденции по това време) публикува "Програма за конкурс по изработване гипсови модело-проекти за паметник на Васил Ев. Априлов". Наградата спечелва скулпторът Кирил Тодоров за проекта "Будител".
С протокол от 5 април 1935 г. специална комисия с участието на Джовани Прини, професор по скулптура в Академията на изящните изкуства и преподавател във Висшата школа за архитектура, приема в Рим статуята на Априлов и четирите барелефа на пиедестала на паметника.
Триметровата статуя на Априлов, излята от бронз в Италия, въплътява образа на бележития възрожденец в оня преломен момент от неговия живот, когато, прочел книгата на Юрий Венелин Древните и съвременни българи....", твърдо решава да положи основите на новобългарското училище.
Четирите скулптурни групи в основата на паметника изобразяват историческите етапи в развитието на просветното дело. Барелефът на източната страна показва килийното училище, в което обучението има подчертано религиозен характер и се води от духовно лице. Вторият (на западната страна) представя училището в одаята на занаятчията, който шие потури, учи децата на черковнославянски букви и с дългата си пръчка въдворява ред и дисциплина.
Третият, който ,,гледа" към гимназията, представя взаимното училище, в което по метода на Бел и Ланкастер един учител с помощта на по-напредналите ученици може да обучава до 200 – 300 ученика едновременно. Барелефът на челната страна на паметника изобразява новото училище, в което преподаването се извършва по изискванията на звучната метода.
Пиедесталът, на няколко нива, е изработен от полиран гранит. На лицевата страна на монумента е изписано ,,Васил Евстатиев Априлов 1789 – 1847", а на противоположната страна ,,На създателя на новобългарското училище 1835. От българския народ 1935". Благодарение на енергията и упоритостта на габровската общественост на 1 ноември 1935 г. паметникът на Васил Априлов е открит с общонационално честване в присъствието на тогавашния премиер Андрей Тошев.
В речта си при освещаването на паметника той казва: ,,... нека ние, сегашното поколение, с отдаване на дълг и признателност на нашите будители, с увековечаване на паметта им, да оставим за бъдещите поколения назидание и пример, а пък те, по същия начин, за по-нататъшните и т.н. за вечни времена.".
От стотиците венци най-ефектен е венецът, ,,поднесен" на 400 метра височина от самолет, излетял от околностите на Казанлък.

От фейсбук-страницата Национална Априловска гимназия / Aprilov National High School
9
Филипчовите чардаци

Ганка мама си думаше:
- Мамо мо, стара мамо мо,
лошава съня сънувах,
лошава съня сънувах
събота срещу неделя

Силни вятрове веяха,
силни вятрове веяха,
силни дъждове валяха,
ударят мамо, събарят
Филипчовите чардаци

Сал* една дъска устана,
на нея бяха кацнали
дор два ми сиви гълъба,
те бяха мамо вързани
със два ми златни синджиря

Ганкина мама думаше:
- Съня ти й мама на хубаво,
гълъби ти са сватове,
гълъби ти са сватове,
а синджирите - пътища

*сал = само

Изпълнява Иван Кремов:

10
Фолклор / Re: Българският фолклор
Last post by Hatshepsut - 22 June 2020, 06:54:48
22 юни - Ден на Българския фолклор


Денят на българския фолклор - 22 юни, ще бъде отбелязан с концерт-спектакъла "Време за фолклор"

Изпълнители от сектора на свободните артисти в българската култура ще отбележат Деня на българския фолклор - 22 юни с концерт-спектакъла "Време за фолклор" на откритата сцена "Платформа А6" до НДК.

Участници в празничното събитие ще бъдат Ансамбъл "Чинари", Димитър Туджаров - Шкумбата, Стоян Янкулов - Стунджи, група "Етнотикс", "Булгарина", "Национално училище за танцово изкуство" - гр. София и Чинари Дръмс.

Заглавието на спектакъла "Време за фолклор" илюстрира завръщането на българите към корените - тенденция, която все по-ясно се откроява през последните години.

На сцената ни очаква фолклорна приказка, в която всеки от присъстващите ще потъне дълбоко, за да се възроди отново.

"Това е мостът между миналото и настоящето, както и надеждата, че ще продължи да ни има", смятат артистите, които се включват в спектакъла.

Месеци след началото на пандемията и поетапното разпускане на ограничителните мерки желанието на хората да бъдат отново заедно, обединени от българския дух и традиции е по-силно от всякога.

"Ще гарантираме сигурността на хората и ще спазим всички противоепидемични мерки", категоричен е ръководителят на "Чинари" Асен Павлов.

Във време, в което изкуството и културата доказват силната си мощ, фолклорът е този, който обединява и сплотява, а хуморът вдига духа. Затова и едни от най-успешните артисти в областта на българския фолклор обединяват сили с известния комик Димитър Туджаров-Шкумбата и виртуозния Стоян Янкулов-Стунджи именно на 22 юни.

Хиляди хора и институции, в това число и Министерството на културата подкрепиха през 2019 г. идеята на "Чинари" денят на лятното слънцестоене - изключително важен в календара на старите българи, да се превърне в официален празник на българския фолклор.

"22 юни е един предел на годината - средата на годината. Имайки предвид и лятното слънцестоене, което старите българи изключително много са почитали. Имайки предвид и точно тази седмица преди Еньовден, която е известна със своята магичност и тайнственост. Също така съотношението между деня и нощта е в една крайност и след това всичко тръгва в обратна посока", обяснява избора на Деня на българския фолклор художественият ръководител на ансамбъл "Чинари" и инициатор на идеята Асен Павлов.Всички артисти, които ще излязат на сцената, очакват много позитивна енергия и емоции на предстоящия концерт с феерия от ритми, музика и танци, която ще поднесат на публиката. Момчетата от "Чинари Дръмс" заедно със Стоян Янкулов - Стунджи готвят невероятно дръмс шоу, а ансамбъл "Чинари" и Националното училище за танцово изкуство, ще завладеят пространството с темпераментни танци от всички фолклорни области на България.

https://impressio.dir.bg/stsena/denyat-na-balgarskiya-folklor-22-yuni-shte-bade-otbelyazan-s-kontsert-spektakala-vreme-za-folklor
Pages1 2 3 ... 10