Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 September 2020, 11:55:38

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11521 Posts

Шишман
3286 Posts

Лина
568 Posts

Panzerfaust
537 Posts

Long time ago
503 Posts

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 17368
  • Total Topics: 1284
  • Online Today: 92
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 36
Total: 36

Recent posts

ДА ЖИВЕЕ САМОДЕЙНОСТТА
 Една година бях на море на Приморско. По същото време се провеждаше фестивал за народни танци и песни.
3аговорих се с някои от участниците и останах поразен. Тия хора със собствени средства и плащаха помещенията в които се обучават на народни танци, носиите и преспиването, пътя и храната за участието на фестивали и подобни.
До тогава не бях осъзнавал колко силна може да бъде българщината .
Не знам дали и тези хора си плащат всичко сами , но снимката е доста добра.
_______________________________

Yesterday at 17:42:51
Всъщност кой знае какво не могат да научат шпионите, тъй като всички знаят, че НАТО крие много информация от нас, бидейки наясно, че сме 'пробити' и информацията би изтекла къде ли не (не че правят нещо срещу нас, ами се пазят от нас хората). Тъй че като членове на НАТО ние не сме запознати със истински тайните неща на тази организация.
Предполагам че дейността на т. нар. шпиони няма как да е истински шпионаж, а само опити за въздействие над събития и хора.
Yesterday at 17:38:07
Двамата руски дипломати са уличени в шпионаж два месеца преди да им изтече мандата  :huh:
Ясно е, че и руските и американски и всякакви дипломати в чужди държави се занимават с такива неща, това са обичайни работи.

Quote from: Hatshepsut on Yesterday at 16:11:36
Хотел на Черноморието посреща гости с надпис "Само за бели"
Той собственика на хотела нито отрече, нито потвърди този надпис. Тук интересното е, че дори да беше факт не може да бъде определен като расистки този надпис, тъй като в движението BLM има бели хора, т.е. и в нея чат на басейна може да има бели.
Yesterday at 16:11:36
Хотел на Черноморието посреща гости с надпис "Само за бели"


https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Hotel-na-Chernomorieto-posreshta-gosti-s-nadpis-Samo-za-beli-998754

Расистки надписи "Само за бели" и "Животът на белите има значение" се появиха на входа на хотел "Heaven" (в превод от англ. – рай) в Слънчев бряг, сигнализират чуждестранни гости на българския курорт. Във Фейсбук-групите Foreigners in Sofia & Friends, Scandinaver i Bulgarien и в сайта "Трипадвайзър" бяха публикувани снимки, на които се виждат расистките послания.

Надписите предизвикват крайно възмущение в социалните мрежи. Кристер Стрьом – швед, който живее в Ямбол, споделил снимка в една от групите, пише във Фейсбук:

"Очевидно това е от тази година в хотел Heaven на Слънчев бряг. Надявам се да загубят много клиенти заради това. Лично аз бих отишъл някъде другаде".

В "Трипадвайзър" регистрирана потребителка, представила се като Сара, коментира:

"Този хотел има знак "Само за бели" точно до входа си. Не разбирам как е възможно това през ХХІ век. Представете си, че сте резервирали престоя си в този хотел като чужденец и първото нещо, с което се сблъскате пред входа, е знак "Само за бели". Това трябва да е незаконно и е нечовешки обидно. Заради себе си и заради всички останали, не резервирайте престой в тази расистка бърлога".

Коментарът на Фейсбук-потребителката Marina MK e:

"Достигането на нови дъна е специалитет на тази държава".

В групата "Чужденци в София..." спорят дали България е расистка държава. От контеста става ясно, че този знак вероятно е предназначен за роми и че това е обичайно у нас.

"Площад Славейков" се опита да се свърже с представител на хотела за коментар. Служителите може би са инструктирани да не отговарят на въпроси на медиите, защото в разговор с наш репортер от рецепцията на хотела първоначално попитаха защо трябва да отговарят, а впоследствие казаха, че имат много клиенти и може някой от тях да е сложил знака. При уточнение, че той е на входа на хотела и явно стои там отдавна и със съгласието на ръководството, връзката прекъсна.

Свързахме се и с автора на снимката, който пожела да запазим анонимността му. Той е французин, който вече от пет години живее в България. Снимката направил на 5 септември, но споделя, че не е прекарал почивката си в хотела, а само забелязал надписа и решил да го сподели в социалните мрежи. Казва, че досега не се е сблъсквал с расизъм в страната ни, но не може да каже същото за някои от приятелите си французи у нас, които са чернокожи. Той не е подавал сигнал за снимката, намерение да сигнализират в Комисията за защита от дискриминация заявяват потребители в групата "Чужденци в София и приятели".

Хотел и апарткомплекс "Хевън""е собственост на Георги Славов, известен като Жоро Главата, син на взривения в асансьор човек на СИК Стоил Славов и наричан "наследника на СИК". През 2012 г. хотелът стана печално известен с избухналия в един от апартаментите му пожар.

Хотел "Хевън" е построен в разрез с всички държавни разпоредби – върху дюни, само на 25 м от морето и очевидно никой досега не е разпоредил заличаване на незаконния строеж.
Yesterday at 06:50:19
Хроника на едно национално предателство/Chronic of One National Betrayal

Филм за денационализаторската комунистическа политика и насилствената македонизация в Пиринския край през 1944-1949 г. и изкуственото създаване на македонския език.
Сценарист: Милена Милотинова, режисьор: Росен Елезов, консултант: Веселин Ангелов, оператор: Любомир Станоев, монтажист: Цветослав Юруков.

26 September 2020, 19:05:43
КАК ШЕПА ПЛАТЕНИ ЛУМПЕНИ ТОРМО3ЯТ ЕДНА ЦЯЛА ДЪРЖАВА
Поздрави за полицията - добра работа.

https://clubz.bg/104324-kak_zdravniqt_ministyr_si_trygva_sled_panorama_video
26 September 2020, 17:26:33
Поради ориентацията на България в рамките на СИВ към производство на кари, в частност и електрокари, се развиват значителни мощности по производството на отделните им компоненти. Това провокира и различни експериментални опити за електромобили.

Ето една статия по въпроса:

Когато България бе пионер в електромобилите

България днес далеч не е сред лидерите в прехода към електромобили: нито политиката на държавата, нито доходите биха спомогнали за обратното. Но беше време, когато нашата страна бе на гребена на вълната в разработките на електрическо задвижване. Гигант като BMW представи първия си електрически прототип - BMW 1602e - през 1972. Първите български машини от този тип се появиха съответно пет и две години по-рано. Нека си ги припомним.

Електрическото автомобилно задвижване е старо почти като самия автомобил. Машини с четири колела и задвижване от батерии се продават още в последните години на XIX век, дори започват да набират скорост в началото на ХХ, преди разработването на нови петролни полета и драстично спадналата в резултат цена на бензина да дадат предимство на двигателя с вътрешно горене.

През 60-те години, благодарение на напредъка в областта на акумулаторите, някои конструктори се връщат към идеята. По нея се работи във Ford и Chevrolet отвъд океана, а в Европа - в Германия, Франция... и България. Всъщност България има сериозно предимство в тази област заради развитото в страната производство на електрокари - за неговите нужди в БАН е създаден отделен Научноизследователски и проектно-конструкторски институт по електро- и мотокари (НИПКИЕМ).

Тъкмо неговият екип през 1967 създава първия български - а и изобщо източноевропейски - електромобил. Наречен "Пионер", той е "лека кола за два пътника", както разказва статията в тогавашното списание "Наука и Техника". Електрическият двигател с мощност 6.3 киловата осигурява скорост до 55 км/ч, а общото тегло на машината е едва 850 килограма.


"Пионер" - първият български електромобил, показан пред публика през 1967

Две години по-късно в пловдивския завод на ДСО "Балканкар" започва работа по наследника на "Пионер" - вече напълно реален и с практична насоченост прототип на основата на Москвич 426. Проектът е наречен "ЕлМо 70" и се ръководи от инженерите Веселин Монев, Здравко Стойков и Карекин Хампарцумян.За да бъде преоборудван в електромобил, оригиналният "Москвич" трябва да понесе доста модификации: диференциалът е отстранен и заменен с електромотор, свързан с планетарен редуктор с предавателно число 1:4.67. Електромоторът е с номинална мощност 9 киловата, работи при 80 волта и тежи едва 65 кг. Коефициентът му на полезно действие е 85% - близо три пъти над конвенционалния двигател с вътрешно горене, използван от "Москвич".

Истинската новост в Елмо 70 обаче е батерията, създадена в Централната лаборатория по електрохимични източници на ток. По същото време електрическите прототипи на Ford ползват оловни батерии с капацитет 5.75 киловатчаса, в Япония Hitachi разработва никелово-цинкови с капацитет 24.9 кВтч, а българската е цинково-въздушна, с капацитет цели 40 кВтч. На всичкото отгоре тя е значително по-лека от японската разработка - 400 кг срещу 697 за продукта на Hitachi.


Батерията на Централната лаборатория по електрохимични източници на ток, съпоставена с някои от конкурентите по онова време

Все пак 400 кг са значителен допълнителен товар и това налага основно преработване на задния мост на москвича. Отзад е добавен допълнителен вентилатор за охлаждане на батерията.

Колата не е особено бърза - развива до 60 км/ч. Но за сметка на това пробегът й напълно съответства дори на днешните стандарти за електромобили - той е 240 километра в реални условия, както показват изпитанията по столичното Околовръстно шосе ("Наука и Техника" описва как при първите тестове шофьорът бил спрян от любопитен катаджия, защото колата не издавала звук.  Оказало се, че изпитателят си е забравил документите в лабораторията).

Българската технология е значително по-напредничава от тази в съветския електромобил ВАЗ-2801, който се появява през 1975 с никелово-цинкови акумулатори, 40 км/ч максимална скорост и 110 км максимален пробег. Новаторската въздушно-цинкова батерия на БАН има само един недостатък - енергията се получава от изгаряването на цинковия електрод във взаимодействие с кислорода от въздуха.

На сравнително кратки интервали скъпият електрод трябва да се подменя. Въпреки това разработката на ЦЛЕХИТ е окачествена като многообещаваща от чужди наблюдатели - но след това проектът е изоставен. И до ден-днешен няма официално обяснение защо. А изследвания върху потенциала на въздушно-цинковите батерии текат и в момента в американския MIT, Университета на Сидни и в японската Sony.
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/42013-kogato-balgariya-be-pioner-v-elektromobilite


Личното ми мнение - статията е пълна с дитирамби, но за съжаление те не отговарят на реалността. Главен минус са именно въздушно-цинковите батерии - те имат живот само 240 км, защото токът се генерира посредством изгарянето на цинковите електроди при реакция с въздуха, което налага демонтаж за подмяната им след всяко изтощаване, т.е. батериите са на практика еднократни! Това прави прототипа икономически неефективен и затова и не се стига до серийно производство. И два бързи факта - цитираното BMW 1602Е например има максимална скорост от 100 км/ч срещу 60 на нашето "ЕлМо", а цитираният ВАЗ-2801 си е серийна кола, макар и ограничена - произвеждат се 50 бройки.

25 September 2020, 19:18:27
Договора, който Тодор Живков е сключил с французите е бил много изгоден. Към България са пристигали към всяко едно купе и два двигателя. Баща ми разправя, че поръчките за Москвич спрели и за това руснаците са прецакали българското автомобилостроене.
Та тогава тръгнал и такъв виц:

Цола Драгойчева към Тодор Живков:
-   Тоше, не ми харесва това........ :makeup:
-   Какво не ти харесва ма Цоле?
-   Това че с Брежнев се целувате.
-   То нищо ма, само една целувка!
-   То хубаво ама мен който ме  е целувал, все ме е и е*ал.


И така и станало, Брежнев го целувал и го ...........
🡱 🡳