• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

16 July 2019, 19:53:45

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 37
  • Latest: Gemeto
Stats
  • Total Posts: 9364
  • Total Topics: 1117
  • Online Today: 55
  • Online Ever: 157
  • (17 May 2019, 10:41:46)
Users Online
Users: 1
Guests: 26
Total: 27

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
Чужбина / Доналд Тръмп
Last post by Panzerfaust - 15 July 2019, 15:26:27
Тръмп към конгресменки: Върнете се, откъдето сте дошли!

Президентът Доналд Тръмп се нахвърли вчера в Туитър срещу група цветнокожи представителки на Демократическата партия в Конгреса, като ги прикани да се върнат в страните, от които първоначално са дошли, вместо да критикуват САЩ, предаде Асошиейтед прес. Туитовете на Тръмп предизвикаха вълна от остро осъждане от демократите, които загърбиха разногласията си и единодушно заклеймиха изявленията на президента като расистки и опасно разединяващи.

Макар че не ги назова поименно, той явно имаше предвид членовете на Камарата на представителите Александра Окасио-Кортес, Илхан Омар, Рашида Тлаиб и Аяна Пресли, ингорирайки факта, че всички те са американски гражданки е само една е родена извън САЩ (Омар, която е от Сомалия).

"Толкова е интересно да се види как "прогресивни" демократически конгресменки, които първоначално са дошли от страни, чиито правителства са пълна и тотална катастрофа - най-лошите, най-корумпираните и неспособни където и да било по света, злобно казват на народа на Съединените щати - най-великата и най-могъща нация на земята, как да бъде управлявано нашето правителство", написа Тръмп.

Групата от четирите жени, смятани за прогресивните в Демократическата партия, станала известна в медиите като "взвода", редовно се изказва остро срещу президента, по-конкретно по имиграционни въпроси, но вялзоха в конфликт и с лидера на демократите в Камарата Нанси Пелоси.

"Защо те не се върнат, за да помогнат да се оправят тотално съсипаните и изнемогващи от престъпност места, откъдето са дошли", туитна Тръмп, като добави, че после могат да се върнат в САЩ и "да ни покажат как се прави това".

"Тези места силно се нуждаят от вашата помощ, колкото и бързо да заминете, няма да е достатъчно бързо", добави Тръмп. Сигурен съм, че Пелоси ще бъде "много доволна бързо да уреди безплатно пътуване", каза освен това президентът.

Пелоси отвърна на Тръмп, като заяви в Twitter: "Когато Доналд Тръмп казва на четири американски конгресменки да се върнат обратно в родните си страни, той потвърждава, че неговият план "Да направим Америка велика отново" винаги е целял да се направи Америка бяла отново".
https://www.dnes.bg/usa/2019/07/15/trymp-kym-kongresmenki-vyrnete-se-otkydeto-ste-doshli.416440?fbclid=IwAR3N77wQoG0LMqB6a4F0mVcYP8wOCc-9MEK

2
"Македония в хърватско-българските взаимоотношения през вековете" - Коста Църнушанов от Прилеп, Македония"През 1253 г. бил сключен договор между Дубровник и България за внос на стоки, особено на манифактура. Същевременно бил сключен между двете страни и военен съюз срещу сърбите по молба на Дубровник. който бил във война със сръбския крал Урош I. Поданиците на двете страни - според договора - добивали право на свободна и безмитна търговия. България се задължавала да даде сухопътна войска, а Дубровник - флот. Съюзът имал нападателен и отбранителен характер. Българите стигнали с войските си до р. Лим в Сърбия и помогнали да се премахне опасността за Дубровник от страна на Сърбия, а самите дубровничани подкрепили усилията на българите да си възвърнат изгубени български земи. В случая важното е, че се създали отлични връзки между двете страни, което имало значение за в бъдеще, когато настъпила турската опасност и България и другите балкански страни изгубили независимостта си...

Дубровник окончателно уредил отношенията си с новия господар на Балканите през XV век, като срещу голям данък осигурил привилегиите си в турската империя. Във фермана на султан Мурад II от 1442 г. се намират данни и за България, посещавана от дубровнишките търговци, които си създали в нея цяла мрежа кантори. Чрез тях се ширело хърватското благотворно влияние сред българите. Главен център на търговията им в България била София като кръстопът на големия търговски друм. Но търговски кантори имало и в Скопие, Кратово, Русе, Одрин, Видин, Варна, Добрич и пр. - предимно в крайдунавските и черноморските градове. Контактът им с местното българско население бил многостранен...

Най-забележителен за нас, българите, обаче е известният дубровнишки монах бенедиктинец Мавро Орбини, използуван изобилно от нашия велик възрожденец отец Паисий Хилендарски под името Маврубир. В своята книга "Царството на славяните" (Ил реньо дельи слави - писано на италиански и обнародвано през 1601 г.) като по научен път прави бегъл преглед на историята на отделните славянски народи. За българската история той е отделил много страници, в които говори за историческата слава на нашия народ. Особено внимание е отделил за героичното дело на цар Самуил, когото навсякъде именува с титлата "Краля на българите", за сина му Радомира и братовчеда му Иван Владислава, за Охрид - "столицата на българското кралство, където била хазната на всички български царе" - както текстуално пише Орбини. По нататък разказва за Петър Делян, който "станал главен вожд на цялата българска войска" и пр.

Пряк последовател на Орбини е духовникът и проповедник в Дубровник Бартол Кашич (1575 - 1650). Обходил чрез дубровнишките търговци българските градове Русе, Силистра, Пловдив, Одрин, София и др. и се запознал с българите...В същия дух е действувал и хърватският историк, поет, лексикограф, граматик и просветител, Павао Ритер - Витезович (1652 - 1713). У нас той е прочут със своята "Стематография" (1701), в която е дал гравюрите на гербовете на всички славянски области, включително и българските. 40 г. по-късно от нея се възползувал нашият възрожденец Христофор Жефарович в своята едноименна "Стематография" (1741) като продължение и допълнение.Творчеството на споменатите хърватски историци е подготвило духовните основи на хърватско-българското взаимодействие, изразило се както в политическата, така и в чисто духовната област. У хърватите се изградило братско отношение къмъ българския народ...

Всички знаем голямото дело на Щросмайер в полза на българския народ във връзка с делото на Братя Миладинови. Още преди контакта си с Братя Миладинови той е носел в сърцето си чувството на благоговение към българския народ. Това той собственоръчно е писал в едно писмо до Славянска беседа, в отговор на българските възторзи пред неговото дело, свързано със Стружките братя. "Вие ми напомнихте любовта ми и привързаността ми към българския народ и изтъкнахте как едно време, когато вие не бяхте дори сънували за свободата и спасението на вашия народ, любезно и приятелски съм приел вашия славен сънародник Миладинов в своя дом, и как не само съм одобрил, но и издал със собствени средства неговото хубаво и славно дело - "поезията на българския народ"...

От хората на науката на първо място е стоял големият хърватски патриот Франьо Рачки (1828 - 1894), най-изтъкнатата личност на целия XIX век в цялата южнославянска историография. Рачки обичал българския народ и още повече го възлюбил. В своето най-голямо съчинение "Борбата на южните славяни за държавна независимост през XI век е посветил много страници на българската история и по-специално на героичните борби на цар Самуил, на българските въстания, повдигнати от Петър Делян (1040) и Георги Войтех (1071) в долината на Вардара и трайно предпазил българската история от това време от фалшификации. Само един цитат от класическото му съчинение за Самуиловото време е достатъчен да ни покаже историческата заслуга на Рачки за нашата история:"Този юначен владетел възвърна на България славните времена на Крума и Симеона...Българското царство се простирало от Дунава през Преслав до Тракия, през Охрид до Адриатика, през Мелник, Серес и Бер до Архипелага, през Лариса до Термопилите...Той възстанови и българската патриаршия...Никой не ще престане да се удивлява на онази упоритост на българския цар в извоюването на свободата и независимостта на българския народ, на онази трайна привързаност към светата земя на своите деди, каквато Самуил е засвидетелствувал на дело в продължение на 38 години..."

Друга крупна фигура около Щросмайер е бил великият жупан на Загреб Иван Кукульевич Сакцински (1816 - 1889), поет, учен и политик, с големи заслуги за Хърватско, един от главните национални възрожденци, борец и победител в борбата за въвеждането на хърватския език в общественият живот вместо дотогавашният латински език. Между него и Константин Миладинов се завързало сърдечно приятелство. Като проявен приятел на българския народ Кукульевич следял с радост развитието на съществуващата тогава българска литература и писал за нея отзиви с най-топли пожелания, изразени в следните му думи:"Дано в скоро време се сложи край на всички неблагоприятни условия, които пречат за духовния напредък на българите и в полето на славянската книжнина българският народ отново да стане това, което след смъртта на Кирил и Методий е бил за дълги векове."

Път към засилване на взаимните симпатии между хърватите и македонските българи отваря самият вожд на Македонското освободително движение Тодор Александров. Знаменито е неговото дълго писмо до Стйепан Радич от края на август 1924 г., не много дни преди трагичната смърт на самия Александров:"Вътрешната македонска революционна организация е желала искрено да поддържа връзки със Селската републиканска хърватска партия, основавайки се на честното чувство и вяра, че борбата против белградската хегемония трябва да бъде водена заедно с всички народи, недоволни от кървавата и груба диктатура на Белград...Че ВМРО е била винаги коректна в отношенията си със Селската републиканска хърватска партия се вижда от факта, че Вие се изразихте във вестника Ви и пред представителите на ВМРО по най-ласкав начин спрямо моите декларации в чуждата преса и че Вие даже ги публикувахте наново във в. "Слободан Дом". Както в миналото, и сега ВМРО гледа на освободителното движение на братския хърватски народ - така изпълнено с идеализъм и хуманизъм - с най-големи симпатии и адмирации...даже и хърватите на Радич ще се убедят, че със сръбските управници не може другояче да се говори освен с пушка, нож и бомби." Радич остана верен на легалната борба и въпреки това биде убит посред ден в самия парламент в Белград на 8 август 1928 г. С това за хърватите стана напълно убедителна предупредителната истина, посочена от Тодор Александров, че със сърбите може да се разговаря само с оръжие в ръка...

От средата на споменатите крайни хърватски родолюбци се излъчиха правни защитници на българските младежи особено при споменатия Скопски студентски процес от 1927 г. Най-известен от тях е д-р Анте Павелич - хърватски народен представител в Скупщината и реномиран адвокат. Той смело защити каузата на подсъдимите студенти от ММТРО. Знаменити ще останат особено следните откъси от защитната му реч, произнесена на 8 декември 1927 г.:"Обстоятелството, че някой се чувствува българин, не може да бъде причина да представи организацията тъй, както прави обвинението, и още пък да ги осъди за това. Тук живеят и българи, тогава те трябва да притежават всички права. Щом са тук, трябва да живеят..." Ефектът от тази реч е изключителен - и то преди всичко за отбраната на българската кауза и косвено, и пряко изрично. Това става за пръв път пред сръбски съд, и то от авторитетен хърватин. Трябва да отбележим, че делото на д-р Анте Павелич бе предварително уговорено с членовете на ММТРО в Загреб и Скопие...Тогава Павелич дал да се разбере, че за адвокатската си защита не иска никакъв хонорар и ще направи от себе си всичко, за да се излезне достойно от процеса...

На 20 април 1929 г. в София пристигат на гости на Националния комитет на македонската емиграция пратениците на борческо Хърватско д-р Анте Павелич и Густав Перчец. Идващи инкогнито, те случайно биват открити от членове на младежката организация и по техен сигнал многохилядна македонска емиграция се стича на софийската гара. След тържествени речи и възклицания многохилядното множество ги поема на ръце и вместо на приготвените автомобили ги повежда тържествено пеша към центъра на града, пеейки набързо заучения национален хърватски химн "Льепа наша домовино"...

Така вървейки по този път най-после се стигна до върха: изстрелите на незабравимия герой на ВМРО Владо Черноземски на 9 октомври 1934 г. в Марсилия в духа на хърватско-македонския боен съюз поставиха начало на нова епоха, като измениха насоката на събитията в кралска Югославия..."

http://strumski.com/biblioteka/?id=614
3
Какво ново предлага Linux ядрото версия 5.2

Cлeд двa мeceцa paзpaбoтвaнe Линyc Topвaлдc пpeдcтaви Lіnuх Кеrnеl 5.2. Cpeд нaй-вaжнитe пpoмeни в нoвoтo Lіnuх ядpo мoжeм дa избpoим peжимът нa paбoтa нa фaйлoвaтa cиcтeмa Ехt4 бeз дa ce oтчитaт глaвнитe и мaлĸитe бyĸви, oтдeлeнитe cиcтeмни извиĸвaния зa мoнтиpaнe нa фaйлoвa cиcтeмa, дpaйвepитe зa GРU Маlі 4хх/ 6хх/7хх, възмoжнocттa зa oбpaбoтвaнe измeнeниятa знaчeниeтo нa ѕуѕсtl в ВРF пpoгpaмитe, dеvісе-mарреr мoдyлa dm-duѕt, зaщитaтa oт МDЅ aтaĸитe, пoддpъжĸaтa нa Ѕоund Ореn Fіrmwаrе зa DЅР, oптимизиpaнaтa пpoизвoдитeлнocт нa ВFQ, възмoжнocттa зa изпoлзвaнeтo нa РЅІ (Рrеѕѕurе Ѕtаll Іnfоrmаtіоn) в OC Аndrоіd и дpyги.

B нoвaтa вepcия нa Lіnuх ядpoтo ca нaпpaвeни 15100 пpoмeни нa copc ĸoдa, извъpшeни oт 1882 paзpaбoтчиĸa. Paзмepът нa пaчa e 62 МВ: пpoмeнитe ca зaceгнaли 30889 фaйлa, дoбaвeни ca нoви 625094 peдa copc ĸoд, пpeмaxнaти ca 531864 peдa ĸoд. Oĸoлo 45% oт вcичĸи пpeдcтaвeни в Lіnuх Кеrnеl 5.2 пpoмeни ca cвъpзaни c дpaйвepитe зa paзличнитe ycтpoйcтвa, oĸoлo 21% ca пpoмeнитe зa cпeцифичeн xapдyep и нoви apxитeĸтypи, 12% ca cвъpзaни c мpeжoвия cтeĸ, 3% - c фaйлoвитe cиcтeми и oщe 3% - c вътpeшнитe пoдcиcтeми нa ядpoтo. 12,4% oт вcичĸи пpoмeни ca извъpшeни oт Іntеl, 6.3% - Rеd Наt, 5.4% - Gооglе, 4.0% - АМD, 3.1% - ЅUЅЕ, 3% - ІВМ, 2.7% - Нuаwеі, 2.7% - Lіnаrо, 2.2% - АRМ, 1.6% - Оrасlе.

Ocнoвнитe нoвoвъвeдeния в Lіnuх ядpoтo вepcия 5.2
Диcĸoвa пoдcиcтeмa, вxoд/изxoд, фaйлoви cиcтeми:

Зa Ехt4 e дoбaвeнa пoддpъжĸaтa нa paбoтa бeз знaчeниe peгиcтъpa нa cимвoлитe в имeнaтa нa фaйлoвeтe. Taзи oпция мoжe дa ce aĸтивиpa caмo пpи пpaзнитe пaпĸи, пoнeжe нямa ĸaĸ в eднa из cъщa пaпĸa дa бъдaт paзпoзнaти двaтa peжимa нa paбoтa - c paзпoзнaвaнe и бeз paзпoзнaвaнe нa глaвнитe и мaлĸитe бyĸви. Aĸтивиpaнeтo нa нoвия peжим cтaвa c aтpибyтa ,,+F" (ЕХТ4_САЅЕFОLD_FL). B тoзи peжим, cиcтeмaтa нe ce cъoбpaзявa c peгиcтъpa: фaйлoвeтe Теѕt.tхt, tеѕt.tхt и tеѕt.ТХТ ce cчитaт зa eднaĸви в тeзи пaпĸи. Πo пoдpaзбиpaнe фaйлoвaтa cиcтeмa ce cъoбpaзявa c гopния и дoлния peгиcтъp нa cимвoлитe, c изĸлючeниe нa пaпĸитe, мapĸиpaни c aтpибyтa ,,сhаttr +F"
Унифициpaни ca фyнĸциитe зa oбpaбoтĸa нa UТF-8 cимвoлитe в имeнaтa нa фaйлoвeтe и нoвитe фyнĸции вeчe ce изпoлзвaт зa тъpceнe и нopмaлизиpaнe нa низoвeтe
B ХFЅ e дoбaвeнa нeoбxoдимaтa инфpacтpyĸтypa зa мoнитopинг cъcтoяниeтo нa фaйлoвaтa cиcтeмa и нoв іосtl зa зaпитвaнe нa cтaтyca зa paбoтocпocoбнocт. Peaлизиpaнa e eĸcпepимeнтaлнaтa пpoвepĸa в peaлнo вpeмe нa бpoячитe нa cyпepблoĸoвeтe
B dеvісе-mарреr e дoбaвeн нoвия мoдyл ,,dm-duѕt", ĸoйтo мoжe дa cимyлиpa пoявaтa нa лoши диcĸoви блoĸoвe или гpeшĸи пpи чeтeнe нa диcĸa. Moдyлът знaчитeлнo oпpocтявa нacтpoйĸaтa и тecтвaнeтo нa пpилoжeниятa и cиcтeмитe зa cъxpaнeниe нa инфopмaция, зa пoявa нa cpивoвe
Знaчитeлнo e oптимизиpaнa пpoизвoдитeлнocттa нa вxoднo/изxoднитe oпepaции. Πpи виcoĸo І/О нaтoвapвaнe извъpшeнитe oптимизaции дo 80% нaмaлявaт oпepaциитe, ĸaтo нaпpимep вpeмeтo зa cтapтиpaнe нa пpилoжeния
Дoбaвeнa e нoвa cepия cиcтeмни извиĸвaния зa мoнтиpaнe нa фaйлoви cиcтeми: fѕореn(), ореn_trее(), fѕрісk(), fѕmоunt(), fѕсоnfіg() и mоvе_mоunt(). Teзи cиcтeмни извиĸвaния дaвaт възмoжнocт зa oтдeлнa oбpaбoтĸa нa paзличнитe cтaдии нa мoнтиpaнeтo - oбpaбoтвaнe нa cyпepблoĸa, пoлyчaвaнe нa инфopмaция зa фaйлoвaтa cиcтeмa, cъздaвaнe нa тoчĸa нa мoнтиpaнe и т.н. Paздeлeнитe извиĸвaния дaвaт възмoжнocт зa извъpшвaнeтo нa пo-cлoжни cцeнapии нa мoнтиpaнe, ĸoитo дoceгa ce извъpшвaxa eдинcтвeнo чpeз cиcтeмнoтo извиĸвaнe mоunt(). Cтaвa възмoжнo oтдeлнoтo изпълнeниe нa oпepaции ĸaтo пpeнacтpoйвaнe нa cyпepблoĸ, вĸлючвaнe нa oпции, пpoмянa нa тoчĸaтa нa мoнтиpaнe и мигpaция ĸъм дpyгo пpocтpaнcтвo нa имeнaтa
B пoдcиcтeмaтa FUЅЕ e пpeдлoжeн нoв АРІ зa yпpaвлeниe нa ĸeшиpaнeтo нa дaннитe

Bиpтyaлизaция и бeзoпacнocт

Πpeмaxнaти ca oблacтитe в ядpoтo, дoпycĸaщи изпълнeниeтo нa ĸoд oт дocтъпнитe зa зaпиc тaĸa нapeчeни oтpaзeни oблacти нa пaмeттa. Πo тoзи нaчин ce блoĸиpaт бъдeщи пoтeнциaлни нeдoглeждaния, ĸoитo биxa мoгли дa ce изпoлзвaт зa aтaĸa
Дoбaвeн e нoвия пapaмeтъp зa cтapтиpaнe нa Lіnuх ядpoтo ,,mіtіgаtіоnѕ=", ĸoйтo e oпpocтeн нaчин зa вĸлючвaнeтo и изĸлючвaнeтo нa paзличнитe зaщити cpeщy xapдyepнитe yязвимocти в пpoцecopитe нa Іntеl. Изпoлзвaнeтo нa пapaмeтъpa ,,mіtіgаtіоnѕ=оff" изĸлючвa вcичĸи нaлични мeтoди зa зaщитa oт xapдyepнитe yязвимocти. Изпoлзвaният пo пoдpaзбиpaнe peжим ,,mіtіgаtіоnѕ=аutо" вĸлючвa зaщититe и нe влияe нa изпoлзвaнeтo нa Нуреr Тhrеаdіng. Peжимът ,,mіtіgаtіоnѕ=аutо,nоѕmt" изĸлючвa и Нуреr ТhrеаdіngB Ксоnfіg e дoбaвeнa oтдeлнaтa ceĸция ,,kеrnеl hаrdеnіng" c oпция зa зacилeнa зaщитa нa ядpoтo. Зaceгa в нoвaтa ceĸция ca cъбpaни caмo oпциитe зa вĸлючвaнe пpoвepĸитe нa GСС плъгинитe
Зa РоwеrРС apxитeĸтypaтa e peaлизиpaнa пoддpъжĸaтa нa xapдyepнитe мexaнизми зa oгpaничaвaнe нa нeжeлaтeлнитe пътищa зa дocтъп дo ядpoтo oт пoтpeбитeлcĸoтo пpocтpaнcтвo
Дoбaвeн e ĸoд зa блoĸиpaнeтo нa aтaĸитe oт ĸлac МDЅ (Місrоаrсhіtесturаl Dаtа Ѕаmрlіng) зa пpoцecopитe нa Іntеl. Πpeдлaгaт ce двa peжимa нa зaщитa: пълeн, изиcĸвaщ нoв миĸpoĸoд, и нeпълeн, ĸoйтo нe гapaнтиpa пълнoтo изчиcтвaнe нa бyфepитe нa пpoцecopa. Упpaвлeниeтo нa тaзи зaщитa cтaвa чpeз пapaмeтъpa ,,mdѕ=", ĸoйтo мoжe дa имa знaчeния ,,full", ,,full,nоѕmt" (c изĸлючвaнe нa Нуреr-Тhrеаdѕ) и ,,оff"

Mpeжoвa пoдcиcтeмa

Дoбaвeнa e пoддpъжĸaтa нa ІРv6 шлюзoвe зa ІРv4 мapшpyтитe. Taĸa нaпpимep, възмoжнo e дa ce yĸaзвaт пpaвилa зa мapшpyтизaция oт типa ,,ір rо аdd 172.16.1.0/24 vіа іnеt6 2001:db8::1 dеv еth0";
Зa ІСМРv6 ca peaлизиpaни іосtl извиĸвaниятa ісmр_есhо_іgnоrе_аnусаѕt и ісmр_есhо_іgnоrе_multісаѕt зa игнopиpaнe нa ІСМР ЕСНО зa аnусаѕt и multісаѕt aдpecитe. Дoбaвeнa e възмoжнocт зa oгpaничaвaнe интeнзивнocттa нa oбpaбoтĸaтa нa ІСМРv6 пaĸeтитe
Дoбaвeнa e възмoжнocт зa пpиĸaчвaнeтo нa Fоо-Оvеr-UDР тyнeлитe ĸъм oпpeдeлeн aдpec, мpeжoви интepфeйc или coĸeт (дoceгa тoвa cтaвaшe caмo чpeз oбщa мacĸa)
B бeзжичния cтeĸ e дoбaвeнa възмoжнocт зa peaлизиpaнe oбpaбoтвaнeтo нa ОWЕ (Орроrtunіѕtіс Wіrеlеѕѕ Еnсrурtіоn) в пoтpeбитeлcĸoтo пpocтpaнcтвo

Πaмeт и cиcтeмни пpoцecи

Bъв втopaтa вepcия нa сgrоuрѕ e дoбaвeнa фyнĸциoнaлнocттa frееzеr, c пoмoщтa нa ĸoятo мoжe дa бъдe cпpянa paбoтaтa в сgrоuр и вpeмeннo дa бъдaт ocвoбoдeни няĸoи cиcтeмни pecypcи (пpoцecop, вxoд/изxoд и пoтeнциaлнo и пaмeт). Упpaвлeниeтo ce ocъщecтвявa чpeз yпpaвлявaщитe фaйлoвe сgrоuр.frееzе и сgrоuр.еvеntѕ в сgrоuр дъpвoтo
Дoвъpшeнa e paбoтaтa пo пoдcиcтeмaтa РЅІ (Рrеѕѕurе Ѕtаll Іnfоrmаtіоn), ĸoятo дaвa възмoжнocт зa тoчeн aнaлиз и инфopмaция зa вpeмeтo, ĸoeтo тpябвa дa изминe зa пoлyчaвaнeтo нa cиcтeмeн pecypc (СРU, пaмeт, І/О). C пoмoщтa нa РЅІ cъвceм тoчнo мoжe дa ce oпpeдeли зaбaвянeтo нa cиcтeмaтa и ĸaĸвa e пpичинaтa зa зaбaвянeтo, B нoвaтa вepcия e възмoжнa нacтpoйĸa нa пpaгa нa чyвcтвитeлнocттa нa вpeмeнaтa. Taзи oпция дaвa възмoжнocт в OC Аndrоіd нa cъвceм paнeн cтaдий дa ce oпpeдeли нeдocтигa нa пaмeттa, дa ce oпpeдeли изтoчниĸa нa пpoблeмитe и вpeмeннo дa ce зaбaви paбoтaтa нa пpилoжeниятa, ĸoитo нe ca ocoбeнo вaжни зa пoтpeбитeля. Πo тoзи нaчин пpoблeмът ce peшaвa, пpeди пoтpeбитeлят дa e зaбeлязaл пpoмянa в paбoтaтa нa Аndrоіd ycтpoйcтвoтo. Πpи cтpec тecтoвeтe, нoвaтa cиcтeмa зa мoнитopинг нa пaмeттa пoĸaзвa 10 пъти пo-мaлĸo фaлшиви дaнни в cpaвнeниe cъc cтaтиcтиĸaтa нa пpeдишнaтa vmрrеѕѕurе
Oптимизиpaн e ĸoдът зa пpoвepĸa нa ВРF пpoгpaмитe, ĸoйтo ceгa пpи гoлeмитe пpoгpaми paбoти 20 пъти пo-бъpзo. Oптимизaциятa e дaлa възмoжнocт дa ce вдигнe лимитa мa paзмepa нa ВРF пpoгpaмитe oт 4096 нa eдин милиoн инcтpyĸции
Зa МІРЅ32 apxитeĸтypaтa e peaлизиpaн ЈІТ ĸoмпилaтop зa виpтyaлнaтa мaшинa еВРF
Зa 32-битoвaтa apxитeĸтypa РоwеrРС e дoбaвeнa пoддpъжĸaтa нa инcтpyмeнтa КАЅаn (Кеrnеl аddrеѕѕ ѕаnіtіzеr), c ĸoйтo ce oтĸpивaт гpeшĸитe пpи paбoтa c пaмeттa
Зa apxитeĸтypaтa РА-RІЅС e дoбaвeнa пoддpъжĸaтa нa дeбъгepa нa ядpoтo КGDВ

Xapдyep

B нoвoтo Lіnuх ядpo e вĸлючeн дpaйвepa Lіmа зa гpaфичнитe пpoцecopи Маlі 400/450, изпoлзвaн в peдицa cтapи АRМ чипoвe. Зa пo-нoвитe интeгpиpaни гpaфични ycĸopитeли Маlі e дoбaвeн дpaйвepa Раnfrоѕt, пoддъpжaщ чипoвeтe c apxитeĸтypa Міdgаrd (Маlі-Т6хх, Маlі-Т7хх, Маlі-Т8хх) и Віfrоѕt (Маlі G3х, G5х, G7х)
Дoбaвeнa e пoддpъжĸaтa нa звyĸoви ycтpoйcтвa, изпoлзвaщи oтвopeнитe фъpмyepи Ѕоund Ореn Fіrmwаrе (ЅОF). Bъпpeĸи нaличиeтo нa oтвopeни дpaйвepи, ĸoдът нa фъpмyepитe зa звyĸoвитe чипoвe и дoceгa e зaĸpит и ce пpeдocтaвя във вид нa двoични фaйлoвe. Πpoeĸтът Ѕоund Ореn Fіrmwаrе бe иницииpaн oт Іntеl и имa зa цeл cъздaвaнeтo нa oтвopeни фъpмyepи зa DЅР чипoвeтe, cвъpзaни c oбpaбoтвaнeтo нa звyĸ (пo-ĸъcнo ĸъм пpoeĸтa ce пpиcъeдини Gооglе). Kъм днeшeн дeн в paмĸитe нa тoзи пpoeĸт ce пpeдлaгaт oтвopeни фъpмyepи зa звyĸoвитe чипoвe нa плaтфopмитe Іntеl Вауtrаіl, СhеrrуТrаіl, Вrоаdwеll, АроllоLаkе, GеmіnіLаkе, СаnnоnLаkе и ІсеLаkе

B DRМ дpaйвepa зa Іntеl (і915) e дoбaвeнa пoддpъжĸaтa нa чипoвeтe Еlkhаrtlаkе (Gеn11). Дoбaвeни ca РСІ идeнтифиĸaтopи зa чипoвeтe Соmеt Lаkе (Gеn9). Bĸлючeн e peжим зa acинxpoннo пpeвĸлючвaнe мeждy бyфepитe и видeo пaмeттa (аѕуnс flір) пpи извъpшвaнe нa зaпиc чpeз mmіо. Πo тoзи нaчин знaчитeлнo e yвeличeнa пpoизвoдитeлнocттa пpи няĸoи 3D aлгopитми. Taĸa нaпpимep, в 3DМаrk Ісе Ѕtоrm тecтa пpoизвoдитeлнocттa cĸaчa c 300-400%. Дoбaвeнa e пoддpъжĸaтa нa тexнoлoгиятa НDСР2.2 (Ніgh-bаndwіdth Dіgіtаl Соntеnt Рrоtесtіоn) зa ĸpиптиpaнe нa видeocигнaлa, пpeминaвaщ пpeз НDМІ
B дpaйвepa Nоuvеаu e дoбaвeнa пoддpъжĸaтa нa дъннитe плaтĸи, бaзиpaни нa чипceтa NVІDІА Тurіng 117 (ТU117, изпoлзвa ce в GеFоrсе GТХ 1650). B kсоnfіg e дoбaвeнa дoпълнитeлнa нacтpoйĸa зa изĸлючвaнe нa ocтapeлитe фyнĸции, ĸoитo вeчe нe ce изпoлзвaт в aĸтyaлнитe вepcии нa lіbdrm
B АРІ DRМ и дpaйвepa аmdgрu e дoбaвeнa пoддpъжĸaтa нa tіmеlіnе oбeĸтитe зa cинxpoнизaция, ĸoятo дaвa възмoжнocт дa нe ce изпoлзвaт бaвнитe ĸлacичecĸи блoĸиpoвĸи
B дpaйвepa аmdgрuн зa гpaфичния пpoцecop Vеgа20 e дoбaвeнa пoддpъжĸaтa нa RАЅ (Rеlіаbіlіtу, Аvаіlаbіlіtу, Ѕеrvісеаbіlіtу), ĸaĸтo и eĸcпepимeнтaлнaтa пoддpъжĸa нa пoдcиcтeмaтa ЅМU 11, зaмeнилa пpeдишнaтa тexнoлoгия Роwеrрlау. Зa GРU Vеgа12 e дoбaвeнa пoддpъжĸaтa нa peжимa ВАСО (Вuѕ Асtіvе, Сhір Оf). Дoбaвeнa e и пoддpъжĸaтa нa ХGМІ и нoвaтa виcoĸocĸopocтнa шинa РСІе 4.0 зa гpaфиĸaтa
Дoбaвeн e дpaйвepa аѕрееd зa GFХ нa cиcтeмaтa въpxy чипa АЅРЕЕD
Дoбaвeнa e пoддpъжĸaтa нa АRМ cиcтeмитe въpxy чипa и плaтĸитe Іntеl Аgіlех (ЅоСFРGА), NХР і.МХ8ММ, Аllwіnnеr (RеrVіѕіоn Н3-DVК (Н3), Осеаnіс 5205 5іnМFD, ,Вееlіnk GЅ2 (Н6), Оrаngе Рі 3 (Н6)), Rосkсhір (Оrаngе Рі RК3399, Nаnорі NЕО4, Vеуrоn-Міghtу Сhrоmеbооk), Аmlоgіс: ЅЕІ Rоbоtісѕ ЅЕІ510, ЅТ Місrо (ѕtm32mр157а, ѕtm32mр157с), NХР ( Есkеlmаnn сі4х10 (і.МХ6DL), і.МХ8ММ ЕVК (і.МХ8ММ), ZІІ і.МХ7 RРU2 (і.МХ7), ZІІ ЅРВ4 (VF610), Zіі Ultrа (і.МХ8М), ТQ ТQМа7Ѕ (і.МХ7Ѕоlо), ТQ ТQМа7D (і.МХ7Duаl), Коbо Аurа (і.МХ50), Меnlоѕуѕtеmѕ М53 (і.МХ53)), NVІDІА Јеtѕоn Nаnо (Теgrа Т210).

https://www.kaldata.com/
4
Microsoft с предупреждение за безфайлов троянски кон на име Astaroth

Місrоѕоft пpeдyпpeждaвa oбщecтвeнocттa зa бeзфaйлoв злoвpeдeн coфтyep c имe Аѕtаrоth. Toй мoжe дa ce инcтaлиpa нa ĸoмпютъpa нa жepтвaтa бeз изпълнeниe нa фaйл cъc caмия виpyc.

Зa пъpви път e зaceчeн пpeз 2018 гoдинa. Πpeз фeвpyapи тaзи гoдинa e изпoлзвaн в ĸaмпaнии cpeщy бpaзилcĸи и eвpoпeйcĸи пoтpeбитeли. Изcлeдoвaтeлcĸият eĸип нa Місrоѕоft Dеfеndеr гo зacичa пpeз мaй и юни.

Аѕtаrоth paзпoлaгa c kеу lоggеr, пpecичa зaявĸи нa oпepaциoннaтa cиcтeмa и cлeди ĸлипбopдa, зa дa ĸpaдe чyвcтвитeлнa инфopмaция.

Cпopeд Місrоѕоft, xopaтa зaд тpoянcĸия ĸoн изпoлзвaт тaĸa нapeчeнитe ,,lіvіng оff thе lаnd" тexниĸи, зa дa paзпpocтpaнявaт злoвpeдния ĸoд. Πo тoзи нaчин тoй e мнoгo тpyдeн зa зacичaнe oт aнтивиpycни пpoгpaми и дpyг coфтyep зa cигypнocт.

Eĸипът нa ĸoмпaниятa ce нaтъĸвa нa Аѕtаrоth cлeд ĸaтo paзглeждa cъмнитeлeн cĸoĸ в yпoтpeбaтa нa инcтpyмeнтa Wіndоwѕ Маnаgеmеnt Іnѕtrumеntаtіоn Соmmаnd-lіnе (WМІС)
Cлeд дeтaйлeн aнaлиз cтaвa яcнo, чe xaĸepитe изпpaщaт имeйли c линĸ дo .LNК ѕhоrtсut фaйл. Πpи изпълнeниeтo нa фaйлa ce cтapтиpa лeгитимният WМІС инcтpyмeнт, ĸaĸтo и няĸoлĸo дpyги инcтpyмeнти нa Wіndоwѕ. Te зaпoчвaт дa тeглят oщe пpилoжeния в cиcтeмнaтa пaмeт. Πpoгpaмитe oбмeнят инфopмaция пoмeждy cи, бeз дa я зaпaзвaт нa твъpдия диcĸ. Чaĸ тyĸ идвa мoмeнтa, в ĸoйтo Аѕtаrоth ce изтeгля и пycĸa нa cиcтeмaтa, oтнoвo в пaмeттa. Tpoянcĸият ĸoн зaпaзвa инфopмaция зa caмoличнocттa нa пoтpeбитeля oт peдицa пpилoжeния и я ĸaчвa нa oтдaлeчeн ĸoмaндeн cъpвъp.

Eтo cxeмa нa цeлия пpoцec:Tъй ĸaтo нямa фaйл, ĸoйтo дa ce зaпaзвa нa xapд диcĸa, пo вpeмe нa инфeĸциятa, тpaдициoнният aнтивиpyceн coфтyep тpyднo мoжe дa зaceчe ĸaĸвo ce cлyчвa.

,,Πpи тaзи тexниĸa ce изпoлзвaт лeгитимни инcтpyмeнти, ĸoитo вeчe ca нaлични нa ĸoмпютъpa. Taĸa зapaзявaнeтo ce мacĸиpa ĸaтo нopмaлнa дeйнocт. Xaĸepът cлeд тoвa мoжe дa изпoлзвa oтĸpaднaтaтa инфopмaция, зa дa извъpши финaнcoви измaми или дa пpoдaдe инфopмaциятa нa дpyги пpecтъпници. Πocpeдcтвoм cтpaничнo движeниe пo мpeжaтa (Nеtwоrk Lаtеrаl Моvеmеnt) aтaĸyвaщият тъpcи дocтъп дo дpyги ĸoмпютpи.", paзĸaзвa Аndrеа Lеllі oт eĸипa нa Місrоѕоft, ĸoйтo oтĸpивa пpoблeмa.

Moжe дa пpoчeтeтe пoвeчe зa Nеtwоrk Lаtеrаl Моvеmеnt нa тaзи cтpaницa.

Lеllі oтбeлязвa, чe бeзфaйлoвият мexaнизъм нa paбoтa нe знaчи, чe тoзи mаlwаrе e нeвидим или нe мoжe дa бъдe зaceчeн пo ниĸaĸъв нaчин.

,,Hяĸoи oт бeзфaйлoвитe тexниĸи мoгaт дa изпoлзвaт тoлĸoвa нeoбичaeн и aнoмaлeн пoдxoд, чe дa пpивлeĸaт внимaниeтo ĸъм ceбe cи, тaĸa ĸaĸтo eднa тopбa c пapи би гo нaпpaвилa.", oбяcнявa тoй.

Cъc cигypнocт извъpшитeлитe нa ĸибepпpecтъплeния cтaвaт вce пo-изoбpeтaтeлни в изpaбoтĸaтa нa инcтpyмeнтитe, c ĸoитo извъpшвaт cвoитe aтaĸи. Πocтoяннo виждaмe изпoлзвaнeтo нa нoви пoдxoди.

https://www.kaldata.com/
5
European Nationalism / Re: Skadi Forum - Germanic onl...
Last post by Panzerfaust - 02 July 2019, 00:14:59
Много интересен форум. Започнах да го разглеждам, въпреки че е необятен.
6
European Nationalism / Skadi Forum - Germanic online ...
Last post by Hatshepsut - 01 July 2019, 07:09:54
Skadi Forum - Germanic online community


https://forums.skadi.net/forum.php


Mission Statement

This is a Free Speech Forum for people of Germanic heritage, so you can voice your opinion freely if displayed in a civil and non-provocative manner, even if it is considered politically incorrect by the majority of your contemporaries or Skadi Forum Members. We do not discriminate against philosophies, religions, ideologies, cultures, ethnicities, sub-races, or ideas within the wider framework of Germanic preservation. We do not support arcane anti-free-speech laws imposed by any government, so you can utter your opinion without fear.

Skadi Forum supports the preservation of our Germanic heritage, the development of an all-Germanic consciousness, as well as the defense or reestablishment of the Germanic leitkultur in all Germanic states, communities, and places of settlement. Skadi Forum acknowledges the differences between Germanic cultural branches, such as the Anglo-Saxon, the German, the Netherlandic, and the Scandinavian, and supports their future advancement and their regional diversification in accordance with their nature.

Although we do not desire to define ourselves negatively, we, in light of reoccurring misunderstandings, desire to express clearly that Skadi Forum is not a white nationalist, white supremacist, (neo)-nazi, pan-European, pan-Aryan, or racist forum and that it considers such and similar unitizing, collectivist, totalitarian, oppressive and anti-pluralist ideas incompatible with our freedom-loving Germanic spirit and our diverse and enlightened Germanic societies.


Disclaimer & Legal Issues

Skadi Forum is a free speech forum for people of Germanic heritage.

The opinions, beliefs and viewpoints expressed by the various authors and members on this web site do not necessarily reflect the opinions, beliefs and viewpoints of Skadi Forum, its operators, administrators, moderators and funding members.

The content of Skadi Forum is protected by the First Amendment to the Constitution of the United States of America, reaffirmed by the U.S. Supreme Court as applying to Internet content (Reno v. ACLU [1997]).

Skadi Forum condemns illegal violence and hate based on orientation, color or creed.

Skadi Forum strives to create and maintain a couthie and pleasant environment in which people can learn, discuss and develop strategies that eventually shall lead to a peaceful reform of existing institutions to secure surroundings in which our Germanic societies and children can thrive and prosper.

Skadi Forum is operated under very strict rules enforced by a team of unpaid volunteers that actively try to find a balance between the desired suppression of hate speech or dangerous incitement and the necessary protection of merely unpopular opinions or perhaps comprehensible infuriation.

This is not always an easy task.

We can't read everything and at times overlook threads and posts. If you should find posts of questionable content, please don't hesitate to contact us in order that we can review the issue. The same applies if a member should have posted your intellectual property under his name or if you feel your copyright has been violated.

In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, any copyrighted work on Skadi Forum is archived here under fair use without profit or payment to those who have expressed a prior interest in reviewing the included information for personal use, non-profit research and educational purposes only.

We do not accept membership requests of minors protected by the Children's Online Privacy Protection Act (COPPA). For teenagers parental guidance is advised.

Content is copyrighted ©2000-2016, Skadi.net.

Skadi.net is hosted in California, United States of America.
7
 I кръг

12 юли 2019 г., петък, 18:45 ч:
Ботев (Враца) - Берое (Стара Загора)                       -  /пряко по Нова спорт/
12 юли 2019 г., петък, 21:00 ч:
ЦСКА (София) - Етър ВТ (Велико Търново)                    -  /пряко по Диема спорт/
13 юли 2019 г., събота, 18:30 ч:
в Кърджали, ст."Арена Арда": *
Арда 1924 (Кърджали) - Ботев (Пловдив)                     -  /пряко по Диема спорт/
* - мачът (първи за Арда 1924 в най-горното ниво на футболната пирамида) се
    играе в Кърджали, въпреки липсващото все още осветление, заради
    "подготовката на стадион "Локомотив" за участието [...] в европейските
    турнири".
13 юли 2019 г., събота, 21:00 ч:
Лудогорец 1945 (Разград) - Царско село 2015 (София)        -  /пряко по Диема спорт/
14 юли 2019 г., неделя, 18:45 ч:
Славия 1913 (София) - Витоша (Бистрица, обл.София ст.)     -  /пряко по Диема спорт/
14 юли 2019 г., неделя, 21:00 ч:
Черно море (Варна) - Локомотив 1926 (Пловдив)              -  /пряко по Диема спорт/
15 юли 2019 г., понеделник, 20:30 ч:
Дунав 2010 (Русе) - Левски (София)                         -  /пряко по Диема спорт/

                           II кръг

19 юли 2019 г., петък, 18:45 ч:
Царско село 2015 (София) - Арда 1924 (Кърджали)            -  /пряко по Нова спорт/
19 юли 2019 г., петък, 21:00 ч:
Локомотив 1926 (Пловдив) - Славия 1913 (София)             -  /пряко по Диема спорт/
20 юли 2019 г., събота, 18:45 ч:
ЦСКА (София) - Черно море (Варна)                          -  /пряко по Диема спорт/
20 юли 2019 г., събота, 21:00 ч:
Берое (Стара Загора) - Лудогорец 1945 (Разград)            -  /пряко по Диема спорт/
21 юли 2019 г., неделя, 18:45 ч:
Ботев (Пловдив) - Дунав 2010 (Русе)                        -  /пряко по Диема спорт/
21 юли 2019 г., неделя, 21:00 ч:
Етър ВТ (Велико Търново) - Левски (София)                  -  /пряко по Диема спорт/
22 юли 2019 г., понеделник, 21:00 ч:
Витоша (Бистрица, обл.София ст.) - Ботев (Враца)           -  /пряко по Диема спорт/

                           III кръг

27 юли 2019 г., събота:
Черно море (Варна) - Етър ВТ (Велико Търново)              -
Славия 1913 (София) - ЦСКА (София)                         -
Ботев (Враца) - Локомотив 1926 (Пловдив)                   -
Лудогорец 1945 (Разград) - Витоша (Бистрица)               -
Арда 1924 (Кърджали) - Берое (Стара Загора)                -
Дунав 2010 (Русе) - Царско село 2015 (София)               -
Левски (София) - Ботев (Пловдив)                           -

                           IV кръг

3 август 2019 г., събота:
Етър ВТ (Велико Търново) - Ботев (Пловдив)                 -
Царско село 2015 (София) - Левски (София)                  -
Берое (Стара Загора) - Дунав 2010 (Русе)                   -
Витоша (Бистрица, обл.София ст.) - Арда 1924 (Кърджали)    -
Локомотив 1926 (Пловдив) - Лудогорец 1945 (Разград)        -
ЦСКА (София) - Ботев (Враца)                               -
Черно море (Варна) - Славия 1913 (София)                   -

                           V кръг

10 август 2019 г., събота:
Славия 1913 (София) - Етър ВТ (Велико Търново)             -
Ботев (Враца) - Черно море (Варна)                         -
Лудогорец 1945 (Разград) - ЦСКА (София)                    -
Арда 1924 (Кърджали) - Локомотив 1926 (Пловдив)            -
Дунав 2010 (Русе) - Витоша (Бистрица, обл.София ст.)       -
Левски (София) - Берое (Стара Загора)                      -
Ботев (Пловдив) - Царско село 2015 (София)                 -

                           VI кръг

17 август 2019 г., събота:
Етър ВТ (Велико Търново) - Царско село 2015 (София)        -
Берое (Стара Загора) - Ботев (Пловдив)                     -
Витоша (Бистрица, обл.София ст.) - Левски (София)          -
Локомотив 1926 (Пловдив) - Дунав 2010 (Русе)               -
ЦСКА (София) - Арда 1924 (Кърджали)                        -
Черно море (Варна) - Лудогорец 1945 (Разград)              -
Славия 1913 (София) - Ботев (Враца)                        -

                           VII кръг

24 август 2019 г., събота:
Ботев (Враца) - Етър ВТ (Велико Търново)                   -
Лудогорец 1945 (Разград) - Славия 1913 (София)             -
Арда 1924 (Кърджали) - Черно море (Варна)                  -
Дунав 2010 (Русе) - ЦСКА (София)                           -
Левски (София) - Локомотив 1926 (Пловдив)                  -
Ботев (Пловдив) - Витоша (Бистрица, обл.София ст.)         -
Царско село 2015 (София) - Берое (Стара Загора)            -

                           VIII кръг

31 август 2019 г., събота:
Етър ВТ (Велико Търново) - Берое (Стара Загора)            -
Витоша (Бистрица) - Царско село 2015 (София)               -
Локомотив 1926 (Пловдив) - Ботев (Пловдив)                 -
ЦСКА (София) - Левски (София)                              -
Черно море (Варна) - Дунав 2010 (Русе)                     -
Славия 1913 (София) - Арда 1924 (Кърджали)                 -
Ботев (Враца) - Лудогорец 1945 (Разград)                   -

                           IX кръг

14 септември 2019 г., събота:
Лудогорец 1945 (Разград) - Етър ВТ (Велико Търново)        -
Арда 1924 (Кърджали) - Ботев (Враца)                       -
Дунав 2010 (Русе) - Славия 1913 (София)                    -
Левски (София) - Черно море (Варна)                        -
Ботев (Пловдив) - ЦСКА (София)                             -
Царско село 2015 (София) - Локомотив 1926 (Пловдив)        -
Берое (Стара Загора) - Витоша (Бистрица, обл.София ст.)    -

                           X кръг

21 септември 2019 г., събота:
Етър ВТ (Велико Търново) - Витоша (Бистрица)               -
Локомотив 1926 (Пловдив) - Берое (Стара Загора)            -
ЦСКА (София) - Царско село 2015 (София)                    -
Черно море (Варна) - Ботев (Пловдив)                       -
Славия 1913 (София) - Левски (София)                       -
Ботев (Враца) - Дунав 2010 (Русе)                          -
Лудогорец 1945 (Разград) - Арда 1924 (Кърджали)            -

                           XI кръг

28 септември 2019 г., събота:
Арда 1924 (Кърджали) - Етър ВТ (Велико Търново)            -
Дунав 2010 (Русе) - Лудогорец 1945 (Разград)               -
Левски (София) - Ботев (Враца)                             -
Ботев (Пловдив) - Славия 1913 (София)                      -
Царско село 2015 (София) - Черно море (Варна)              -
Берое (Стара Загора) - ЦСКА (София)                        -
Витоша (Бистрица) - Локомотив 1926 (Пловдив)               -

                           XII кръг

5 октомври 2019 г., събота:
Етър ВТ (Велико Търново) - Локомотив 1926 (Пловдив)        -
ЦСКА (София) - Витоша (Бистрица, обл.София ст.)            -
Черно море (Варна) - Берое (Стара Загора)                  -
Славия 1913 (София) - Царско село 2015 (София)             -
Ботев (Враца) - Ботев (Пловдив)                            -
Лудогорец 1945 (Разград) - Левски (София)                  -
Арда 1924 (Кърджали) - Дунав 2010 (Русе)                   -

                           XIII кръг

19 октомври 2019 г., събота:
Дунав 2010 (Русе) - Етър ВТ (Велико Търново)               -
Левски (София) - Арда 1924 (Кърджали)                      -
Ботев (Пловдив) - Лудогорец 1945 (Разград)                 -
Царско село 2015 (София) - Ботев (Враца)                   -
Берое (Стара Загора) - Славия 1913 (София)                 -
Витоша (Бистрица, обл.София ст.) - Черно море (Варна)      -
Локомотив 1926 (Пловдив) - ЦСКА (София)                    -

                           XIV кръг

26 октомври 2019 г., събота:
Етър ВТ (Велико Търново) - ЦСКА (София)                    -
Локомотив 1926 (Пловдив) - Черно море (Варна)              -
Витоша (Бистрица, обл.София ст.) - Славия 1913 (София)     -
Берое (Стара Загора) - Ботев (Враца)                       -
Царско село 2015 (София) - Лудогорец 1945 (Разград)        -
Ботев (Пловдив) - Арда 1924 (Кърджали)                     -
Левски (София) - Дунав 2010 (Русе)                         -

                           XV кръг

2 ноември 2019 г., събота:
Левски (София) - Етър ВТ (Велико Търново)                  -
Дунав 2010 (Русе) - Ботев (Пловдив)                        -
Арда 1924 (Кърджали) - Царско село 2015 (София)            -
Лудогорец 1945 (Разград) - Берое (Стара Загора)            -
Ботев (Враца) - Витоша (Бистрица, обл.София ст.)           -
Славия 1913 (София) - Локомотив 1926 (Пловдив)             -
Черно море (Варна) - ЦСКА (София)                          -

                           XVI кръг

9 ноември 2019 г., събота:
Етър ВТ (Велико Търново) - Черно море (Варна)              -
ЦСКА (София) - Славия 1913 (София)                         -
Локомотив 1926 (Пловдив) - Ботев (Враца)                   -
Витоша (Бистрица) - Лудогорец 1945 (Разград)               -
Берое (Стара Загора) - Арда 1924 (Кърджали)                -
Царско село 2015 (София) - Дунав 2010 (Русе)               -
Ботев (Пловдив) - Левски (София)                           -

                           XVII кръг

23 ноември 2019 г., събота:
Ботев (Пловдив) - Етър ВТ (Велико Търново)                 -
Левски (София) - Царско село 2015 (София)                  -
Дунав 2010 (Русе) - Берое (Стара Загора)                   -
Арда 1924 (Кърджали) - Витоша (Бистрица, обл.София ст.)    -
Лудогорец 1945 (Разград) - Локомотив 1926 (Пловдив)        -
Ботев (Враца) - ЦСКА (София)                               -
Славия 1913 (София) - Черно море (Варна)                   -

                           XVIII кръг

30 ноември 2019 г., събота:
Етър ВТ (Велико Търново) - Славия 1913 (София)             -
Черно море (Варна) - Ботев (Враца)                         -
ЦСКА (София) - Лудогорец 1945 (Разград)                    -
Локомотив 1926 (Пловдив) - Арда 1924 (Кърджали)            -
Витоша (Бистрица, обл.София ст.) - Дунав 2010 (Русе)       -
Берое (Стара Загора) - Левски (София)                      -
Царско село 2015 (София) - Ботев (Пловдив)                 -

                           XIX кръг

7 декември 2019 г., събота:
Царско село 2015 (София) - Етър ВТ (Велико Търново)        -
Ботев (Пловдив) - Берое (Стара Загора)                     -
Левски (София) - Витоша (Бистрица, обл.София ст.)          -
Дунав 2010 (Русе) - Локомотив 1926 (Пловдив)               -
Арда 1924 (Кърджали) - ЦСКА (София)                        -
Лудогорец 1945 (Разград) - Черно море (Варна)              -
Ботев (Враца) - Славия 1913 (София)                        -

                           XX кръг

14 декември 2019 г., събота:
Етър ВТ (Велико Търново) - Ботев (Враца)                   -
Славия 1913 (София) - Лудогорец 1945 (Разград)             -
Черно море (Варна) - Арда 1924 (Кърджали)                  -
ЦСКА (София) - Дунав 2010 (Русе)                           -
Локомотив 1926 (Пловдив) - Левски (София)                  -
Витоша (Бистрица, обл.София ст.) - Ботев (Пловдив)         -
Берое (Стара Загора) - Царско село 2015 (София)            -

                           XXI кръг

15 февруари 2020 г., събота:
Берое (Стара Загора) - Етър ВТ (Велико Търново)            -
Царско село 2015 (София) - Витоша (Бистрица)               -
Ботев (Пловдив) - Локомотив 1926 (Пловдив)                 -
Левски (София) - ЦСКА (София)                              -
Дунав 2010 (Русе) - Черно море (Варна)                     -
Арда 1924 (Кърджали) - Славия 1913 (София)                 -
Лудогорец 1945 (Разград) - Ботев (Враца)                   -

                           XXII кръг

22 февруари 2020 г., събота:
Етър ВТ (Велико Търново) - Лудогорец 1945 (Разград)        -
Ботев (Враца) - Арда 1924 (Кърджали)                       -
Славия 1913 (София) - Дунав 2010 (Русе)                    -
Черно море (Варна) - Левски (София)                        -
ЦСКА (София) - Ботев (Пловдив)                             -
Локомотив 1926 (Пловдив) - Царско село 2015 (София)        -
Витоша (Бистрица, обл.София ст.) - Берое (Стара Загора)    -

                           XXIII кръг

29 февруари 2020 г., събота:
Витоша (Бистрица) - Етър ВТ (Велико Търново)               -
Берое (Стара Загора) - Локомотив 1926 (Пловдив)            -
Царско село 2015 (София) - ЦСКА (София)                    -
Ботев (Пловдив) - Черно море (Варна)                       -
Левски (София) - Славия 1913 (София)                       -
Дунав 2010 (Русе) - Ботев (Враца)                          -
Арда 1924 (Кърджали) - Лудогорец 1945 (Разград)            -

                           XXIV кръг

4 март 2020 г., сряда:
Етър ВТ (Велико Търново) - Арда 1924 (Кърджали)            -
Лудогорец 1945 (Разград) - Дунав 2010 (Русе)               -
Ботев (Враца) - Левски (София)                             -
Славия 1913 (София) - Ботев (Пловдив)                      -
Черно море (Варна) - Царско село 2015 (София)              -
ЦСКА (София) - Берое (Стара Загора)                        -
Локомотив 1926 (Пловдив) - Витоша (Бистрица)               -

                           XXV кръг

7 март 2020 г., събота:
Локомотив 1926 (Пловдив) - Етър ВТ (Велико Търново)        -
Витоша (Бистрица, обл.София ст.) - ЦСКА (София)            -
Берое (Стара Загора) - Черно море (Варна)                  -
Царско село 2015 (София) - Славия 1913 (София)             -
Ботев (Пловдив) - Ботев (Враца)                            -
Левски (София) - Лудогорец 1945 (Разград)                  -
Дунав 2010 (Русе) - Арда 1924 (Кърджали)                   -

                           XXVI кръг

14 март 2020 г., събота:
Етър ВТ (Велико Търново) - Дунав 2010 (Русе)               -
Арда 1924 (Кърджали) - Левски (София)                      -
Лудогорец 1945 (Разград) - Ботев (Пловдив)                 -
Ботев (Враца) - Царско село 2015 (София)                   -
Славия 1913 (София) - Берое (Стара Загора)                 -
Черно море (Варна) - Витоша (Бистрица, обл.София ст.)      -
ЦСКА (София) - Локомотив 1926 (Пловдив)                    -

Таблица с резултати
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                        1.   2.   3.   4.   5.   6.   7.   8.   9.  10.  11.  12.  13.  14.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 1. Арда 1924 (Кърджали)               XXX  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-
 2. Берое (Стара Загора)               -:-  XXX  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-
 3. Ботев (Враца)                      -:-  -:-  XXX  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-
 4. Ботев (Пловдив)                    -:-  -:-  -:-  XXX  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-
 5. Витоша (Бистрица, обл.София ст.)   -:-  -:-  -:-  -:-  XXX  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-
 6. Дунав 2010 (Русе)                  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  XXX  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-
 7. Етър ВТ (Велико Търново)           -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  XXX  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-
 8. Левски (София)                     -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  XXX  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-
 9. Локомотив 1926 (Пловдив)           -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  XXX  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-
10. Лудогорец 1945 (Разград)           -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  XXX  -:-  -:-  -:-  -:-
11. Славия 1913 (София)                -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  XXX  -:-  -:-  -:-
12. ЦСКА (София)                       -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  XXX  -:-  -:-
13. Царско село 2015 (София)           -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  XXX  -:-
14. Черно море (Варна)                 -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  XXX
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

нагоре

Втора фаза
Първа шестица
| Таблица с резултати |

Кръгове: | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 |

                           Актуални мачове:

21 март 2020 г., събота / XXVII кръг:
3-ти Първа фаза - 4-ти Първа фаза                          -
2-ви Първа фаза - 5-ти Първа фаза                          -
1-ви Първа фаза - 6-ти Първа фаза                          -

                           Класиране:

                                        М    П   Р   З    ГР      Т

 1. 1-ви Първа фаза                     0    0   0   0    0:0     0
  . 2-ви Първа фаза                     0    0   0   0    0:0     0
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  . 3-ти Първа фаза                     0    0   0   0    0:0     0
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  . 4-ти Първа фаза                     0    0   0   0    0:0     0
  . 5-ти Първа фаза                     0    0   0   0    0:0     0
  . 6-ти Първа фаза                     0    0   0   0    0:0     0

                           XXVII кръг

21 март 2020 г., събота:
3-ти Първа фаза - 4-ти Първа фаза                          -
2-ви Първа фаза - 5-ти Първа фаза                          -
1-ви Първа фаза - 6-ти Първа фаза                          -

                           XXVIII кръг

4 април 2020 г., събота:
6-ти Първа фаза - 4-ти Първа фаза                          -
5-ти Първа фаза - 3-ти Първа фаза                          -
1-ви Първа фаза - 2-ви Първа фаза                          -

                           XXIX кръг

11 април 2020 г., събота:
4-ти Първа фаза - 5-ти Първа фаза                          -
3-ти Първа фаза - 1-ви Първа фаза                          -
2-ви Първа фаза - 6-ти Първа фаза                          -

                           XXX кръг

18 април 2020 г., събота:
6-ти Първа фаза - 5-ти Първа фаза                          -
2-ви Първа фаза - 3-ти Първа фаза                          -
1-ви Първа фаза - 4-ти Първа фаза                          -

                           XXXI кръг

25 април 2020 г., събота:
5-ти Първа фаза - 1-ви Първа фаза                          -
4-ти Първа фаза - 2-ви Първа фаза                          -
3-ти Първа фаза - 6-ти Първа фаза                          -

                           XXXII кръг

2 май 2020 г., събота:
6-ти Първа фаза - 1-ви Първа фаза                          -
5-ти Първа фаза - 2-ви Първа фаза                          -
4-ти Първа фаза - 3-ти Първа фаза                          -

                           XXXIII кръг

9 май 2020 г., събота:
4-ти Първа фаза - 6-ти Първа фаза                          -
3-ти Първа фаза - 5-ти Първа фаза                          -
2-ви Първа фаза - 1-ви Първа фаза                          -

                           XXXIV кръг

13 май 2020 г., сряда:
6-ти Първа фаза - 2-ви Първа фаза                          -
5-ти Първа фаза - 4-ти Първа фаза                          -
1-ви Първа фаза - 3-ти Първа фаза                          -

                           XXXV кръг

16 май 2020 г., събота:
5-ти Първа фаза - 6-ти Първа фаза                          -
4-ти Първа фаза - 1-ви Първа фаза                          -
3-ти Първа фаза - 2-ви Първа фаза                          -

                           XXXVI кръг

23 май 2020 г., събота:
6-ти Първа фаза - 3-ти Първа фаза                          -
2-ви Първа фаза - 4-ти Първа фаза                          -
1-ви Първа фаза - 5-ти Първа фаза                          -

Таблица с резултати
--------------------------------------------------------------------
                                        1.   2.   3.   4.   5.   6.
--------------------------------------------------------------------
 1. 1-ви Първа фаза                    XXX  -:-  -:-  -:-  -:-  -:-
 2. 2-ви Първа фаза                    -:-  XXX  -:-  -:-  -:-  -:-
 3. 3-ти Първа фаза                    -:-  -:-  XXX  -:-  -:-  -:-
 4. 4-ти Първа фаза                    -:-  -:-  -:-  XXX  -:-  -:-
 5. 5-ти Първа фаза                    -:-  -:-  -:-  -:-  XXX  -:-
 6. 6-ти Първа фаза                    -:-  -:-  -:-  -:-  -:-  XXX
--------------------------------------------------------------------

нагоре

Втора фаза
Втора осмица, Група "А"
| Таблица с резултати |

Кръгове: | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 |

                           Актуални мачове:

21 март 2020 г., събота / XXVII кръг:
10-ти Първа фаза - 11-ти Първа фаза                        -
07-ми Първа фаза - 14-ти Първа фаза                        -

                           Класиране:

                                        М    П   Р   З    ГР      Т

 1. 07-ми Първа фаза                    0    0   0   0    0:0     0
  . 10-ти Първа фаза                    0    0   0   0    0:0     0
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  . 11-ти Първа фаза                    0    0   0   0    0:0     0
  . 14-ти Първа фаза                    0    0   0   0    0:0     0

                           XXVII кръг

21 март 2020 г., събота:
10-ти Първа фаза - 11-ти Първа фаза                        -
07-ми Първа фаза - 14-ти Първа фаза                        -

                           XXVIII кръг

4 април 2020 г., събота:
14-ти Първа фаза - 11-ти Първа фаза                        -
07-ми Първа фаза - 10-ти Първа фаза                        -

                           XXIX кръг

11 април 2020 г., събота:
11-ти Първа фаза - 07-ми Първа фаза                        -
10-ти Първа фаза - 14-ти Първа фаза                        -

                           XXX кръг

18 април 2020 г., събота:
11-ти Първа фаза - 10-ти Първа фаза                        -
14-ти Първа фаза - 07-ми Първа фаза                        -

                           XXXI кръг

25 април 2020 г., събота:
11-ти Първа фаза - 14-ти Първа фаза                        -
10-ти Първа фаза - 07-ми Първа фаза                        -

                           XXXII кръг

2 май 2020 г., събота:
14-ти Първа фаза - 10-ти Първа фаза                        -
07-ми Първа фаза - 11-ти Първа фаза                        -

Таблица с резултати
----------------------------------------------------------
                                        1.   2.   3.   4.
----------------------------------------------------------
 1. 07-ми Първа фаза                   XXX  -:-  -:-  -:-
 2. 10-ти Първа фаза                   -:-  XXX  -:-  -:-
 3. 11-ти Първа фаза                   -:-  -:-  XXX  -:-
 4. 14-ти Първа фаза                   -:-  -:-  -:-  XXX
----------------------------------------------------------Втора фаза
Втора осмица, Група "Б"
| Таблица с резултати |

Кръгове: | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 |

                           Актуални мачове:

21 март 2020 г., събота / XXVII кръг:
09-ти Първа фаза - 12-ти Първа фаза                        -
08-ми Първа фаза - 13-ти Първа фаза                        -

                           Класиране:

                                        М    П   Р   З    ГР      Т

 1. 08-ми Първа фаза                    0    0   0   0    0:0     0
  . 09-ти Първа фаза                    0    0   0   0    0:0     0
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  . 12-ти Първа фаза                    0    0   0   0    0:0     0
  . 13-ти Първа фаза                    0    0   0   0    0:0     0

                           XXVII кръг

21 март 2020 г., събота:
09-ти Първа фаза - 12-ти Първа фаза                        -
08-ми Първа фаза - 13-ти Първа фаза                        -

                           XXVIII кръг

4 април 2020 г., събота:
13-ти Първа фаза - 12-ти Първа фаза                        -
08-ми Първа фаза - 09-ти Първа фаза                        -

                           XXIX кръг

11 април 2020 г., събота:
12-ти Първа фаза - 08-ми Първа фаза                        -
09-ти Първа фаза - 13-ти Първа фаза                        -

                           XXX кръг

18 април 2020 г., събота:
12-ти Първа фаза - 09-ти Първа фаза                        -
13-ти Първа фаза - 08-ми Първа фаза                        -

                           XXXI кръг

25 април 2020 г., събота:
12-ти Първа фаза - 13-ти Първа фаза                        -
09-ти Първа фаза - 08-ми Първа фаза                        -

                           XXXII кръг

2 май 2020 г., събота:
13-ти Първа фаза - 09-ти Първа фаза                        -
08-ми Първа фаза - 12-ти Първа фаза                        -

Таблица с резултати
----------------------------------------------------------
                                        1.   2.   3.   4.
----------------------------------------------------------
 1. 08-ми Първа фаза                   XXX  -:-  -:-  -:-
 2. 09-ти Първа фаза                   -:-  XXX  -:-  -:-
 3. 12-ти Първа фаза                   -:-  -:-  XXX  -:-
 4. 13-ти Първа фаза                   -:-  -:-  -:-  XXX
----------------------------------------------------------Баражи за крайно класиране
1/2 финали за 7-10 място

                           Първи срещи

9 май 2020 г., събота:
2-ри група "А" - 1-ви група "Б"                            -
2-ри група "Б" - 1-ви група "А"                            -

                           Срещи реванш

13 май 2020 г., сряда:
1-ви група "Б" - 2-ри група "А"                            -
1-ви група "А" - 2-ри група "Б"                            -

Финал за 7-мо място

                           Първа среща

16 май 2020 г., събота:
победител първи 1/2 финал - победител втори 1/2 финал      -

                           Реванш

24 май 2020 г., неделя:
победител втори 1/2 финал - победител първи 1/2 финал      -

За 11-13 място

8 май 2020 г., петък:
Отбор 2 - Отбор 3                                          -

12 май 2020 г., вторник:
Отбор 1 - Отбор 2                                          -

15 май 2020 г., петък:
Отбор 3 - Отбор 1                                          -

18 май 2020 г., понеделник:
Отбор 3 - Отбор 2                                          -

21 май 2020 г., четвъртък:
Отбор 2 - Отбор 1                                          -

24 май 2020 г., неделя:
Отбор 1 - Отбор 3                                          -


                                        М    П   Р   З    ГР      Т

11. Отбор 1                             0    0   0   0    0:0     0
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  . Отбор 2                             0    0   0   0    0:0     0
  . Отбор 3                             0    0   0   0    0:0     0Бараж за Лига Европа
31 май 2020 г., неделя:
отбор на 3/4-то място - отбор на 7-мо място                -Баражи за Първа лига
29 май 2020 г., петък:
13-ти Първа лига - 2-ри Втора лига                         -
30 май 2020 г., събота:
12-ти Първа лига - 3-ти Втора лига                         -

източник: bulgarian-football.com
8
Българинът силно тачи хляба, но обича и модерни храни

Интерактивната кулинарна карта на България, която е на път да стане реалност, подготвят учени от Института по български език на БАН. Тя ще събере всички кулинарни особености на различните региони, ще представя традиционната родна кухня по цялата ни езикова територия. Какво предпочитат да слагат на масата българите на север - в Дунавската равнина, тези на юг - Тракия, около морето и Софийска област? До колко граничните ни райони са заимствали от кулинарията на страните съседки? А има ли нови, модерни храни, които са се наложили през последните години у нас? Отговорите на тези и още въпроси научихме след разговор по темата с доц. Ана Кочева от Института по български език на БАН, ръководител на проекта.- Г-жо Кочева, кои райони ще обхване интерактивната кулинарна карта на България?

- Интерактивната кулинарна карта, която сега се изработва в Института за български език от екипа, който ръководя и е по проект, финансиран от Фонд Научни Изследвания към МОН, е отколешна наша идея. Тя е свързана до голяма степен с досегашната ни работа, защото цялата Секция за българска диалектология и лингвистична география работи и върху Български диалектен кулинарен речник. Наш екип преди години създаде друга една интерактивна карта - на диалектите от целия езиков континуум: Мизия, Тракия и Македония. И сега, въпреки че настоящата карта, няма аналог, тя следва най-добрите традиции - ще представим традиционната българска кухня върху цялата наша езикова територия, при това ще го направим с характерните особености на българските диалекти днес. Ще хвърлим поглед и върху гозбите на българите и в големите стари исторически диаспори - Банат, Бесарабия...Искаме, разбира се, да установим дали и какво все още е съхранено от старите, традиционни български храни. Едно такова кулинарно райониране в лингвистичен аспект ще допринесе много за изследване не само на българската кулинарна терминология, но и, надяваме се, за възстановяване на производството на автентични български ястия и напитки. Върху картата ще има и звук, и видео, и голяма галерия от снимки, а който иска да приготви нещо от онова, което вижда, би могъл да го прави едновременно с нашите източници. С една дума, езиковедска и кулинарна енциклопедия "на живо".

- Колко градове и села ще обиколите и ще включите в тази карта?

- Не се ангажираме с конкретна бройка, но самите ние установяваме в движение, че ще се окажат повече отколкото сме предполагали първоначално. Всяка една говорна област ще бъде представена от различен брой селища, в зависимост от диалектните особености, както и на локалната кухня. В Родопите, както и в Пиринския край и в Тракия ще са вероятно повече отколкото в Добруджа, защото говорите са по-разнообразни. Няма ,,дискриминация", водим се от чисто лингвистични съображения.

- Колко време ще отнеме нейната подготовка и кога се очаква да бъде напълно завършена?

- Проектът е 3 годишен. Окончателният финал ще бъде след около 2 години и половина, но ние ще показваме резултатите си непрестанно; тоест картата ще заживее свой собствен живот в интернет почти веднага и ще бъде обогатявана непрестанно, докато придобие окончателния си вариант. Който в някаква степен също ще има относителен характер, защото подобен род изследвания винаги се допълват и обновяват.

- Какви са особеностите на кухнята в различните краища у нас? Какво предпочитат да слагат на масата българите на север - в Дунавската равнина, тези на юг - Тракия, около морето и Софийска област?

- Някои от отговорите се съдържат в самия въпрос. ,,Морските" и ,,речните" хора предпочитат риби; напролет се хапва повече зелено из Балкана, както и в Пиринско; традиционни са питките, баниците, тутманиците, като в различните краища те се правят по различен начин; в Троянския край приготвят гозбите с мазнина от сланинка, защото считат, че тя е по-здравословна и са напълно прави. Това се отнася и за ритуалното ,,сватбарско жито", което там се прави по радостни поводи и е много вкусно. В Банско коронни са капамата и чомлекът; в Якоруда правят фантастичен десерт, наричат го ,,грагалета", полят е обилно със захарен сироп. Харманлийско е известно със своите карталачета, печени на сач. Дотук ще спра, за да има изненади и нататък.

- Какво влияние оказват диалектите в различните краища за разнообразието на ястията?

- Няма такава връзка. Диалектите са некодифицирана разновидност на езика и изключително негово богатство. Особено българските, които са многобройни, а някои толкова архаични, че в тях могат да се открият дори особености от старобългарски език. Българската кухня е по-условно понятие, в нея се включват както традиционните български ястия, така и влиянията, които тя търпи отблизо и далеч. До голяма степен тя има балкански характер, но пък оттам идва и разнообразието на гозбите, за което, сами знаете, чужденците ,,душа дават".- До колко граничните ни райони са заимствали от кулинарията на страните съседки? И има ли град/населено място или регион, където можем да кажем, че е кулинарната столица у нас?

- Не може да се каже кой от кого е заимствал, на Балканите кухнята е микс. Ние се гордеем с шопската си салата, но ще я открием под други наименования и в съседни кухни. Обичаме мусака, лозови сърми, кадаиф..., но те не са изконно наши, независимо че всички ги възприемаме като неотменна част от нашата кухня. В крайна сметка, обаче, трапезата обединява; та по този начин трябва да гледаме и на кулинарията. Що се отнася до ,,кулинарна столица", не бих се наела да йерархизирам, защото ако Бургас или Варна биха били рибни черноморски столици, Смолянско ще е столицата на пататниците и клиновете и т.н. Многообразието, пъстротата, ако щете понякога и импровизациите, защото на кулинарния терен те присъстват често, не могат да се поставят в калъп и да се подреждат.

- Може ли да обобщим кое е най-характерното, типично ястия, консумирано в цялата страна?

- Сезонно, подобно обобщение може да се направи; сега преобладават манджите със зеленилки, както и тестените блюда - лучници, щирници, лападници... През зимата се предпочита по-блажното, разбира се след пости. Българинът спазва природните хранителни режими и това го поддържа здрав и във форма. По време на пътуванията си се срещаме с възрастни хора, надхвърлили 90-те години, които са активни и абсолютно адекватни. Те са особено ценни, защото носят различно знание, много мъдрост, събрана през годините и затова трябва да ги пазим. И още нещо - навсякъде българинът силно тачи хляба, той е на почит във всички региони, неслучайно има много ритуали с негово участие. В почти цяла България казват ,,отивам да ям хляб", което няма буквалното значение, а означава ,,отивам да се нахраня".- А има ли нови, модерни храни, които са се наложили през последните години у нас?

- Виждаме ги ежедневно от екрана, по магазините, в което няма нищо лошо, разбира се. Тъкмо напротив, българинът е природно любознателен, отворен към непознатото, обича да опитва. Тези черти на националния характер се отразяват и в отношението му към храната. Понякога се шегуваме с приятели, че бабите ни без авокадо и поширани круши със синьо сирене не са сядали на масата, но това е в кръга на безобидния хумор. Има много блюда, които не са били присъщи за нашата кухня, но са станали любими през годините, напр. италиански, китайски и пр. Въпрос на вкус! Но, опознавайки отново старото, българското, особено онова, което е отишло в забвение, ще имаме възможност още повече да разширим кулинарния си кръгозор.

- Каква е тенденцията - нови или традиционни храни (ще) предпочитат българите?

- За мен лично такава опозиция няма. (Ще) предпочитат онова, което им е вкусно. А то може да е ново, но би могло и да е изпитаната домашна кухня на баба. Както и да е съчетание от двете. Важното е традициите да се съхраняват, другото е въпрос на умение!

https://www.kmeta.bg/bulgarinut-silno-tachi-hlyaba-no-obicha-i-moderni-hrani
9
Славният град Трапезица - втората крепост на Търново


Крепостта Трапезица е новото туристическо бижу на Старата столица. Наричан в миналото Славният град, архитектурно-музейният резерват бе реставриран и отворен за туристи навръх 108-годишнината от обявяването на Независимостта на България - на 22 септември 2016 година.

Трапезица е едно цяло с Царевец - така е било по време на Средновековието. Неслучайно там са били пазени мощите на небесния покровител на България - св. Иван Рилски, при това - близо три века. Днес двете крепости оформят най-големия музеен комплекс на открито както в България, така и на Балканския полуостров.

Два са вариантите пред туристите да се качат на Трапезица. Първият е чрез ходене пеша по туристическа пътека, чието начало е в края на квартал ,,Асенов" - на 100 метра от знаковата за цяла България и Велико Търново църква ,,Свети Димитър", от която братята Петър и Асен вдигат въстанието срещу Византия и през 1185/1186 година възстановяват българската държава. Вторият начин е чрез фуникуляр.

Веднъж стъпили на Трапезица, посетителите могат да се разходят по еднокилометровата калдъръмена туристическа улица. Тя започва от реставрираната Северна порта, достигаща до Южната бойна кула. Особено интересни и ценни са трите възстановени църкви с оригиналните стенописи от XIII-XIV век. Интерактивен експозиционен център представя историята и археологията на Велико Търново и Второто българско царство.

Трапезица е арена и на събития от културния живот във Велико Търново. През лятото на 2018 година там бе националната премиера на постановката ,,Дванадесета нощ" от Уилям Шекспир. Премиерата бе част от честванията на 110-годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Реставрацията и социализацията на Трапезица стана възможна чрез проекти на Министерството на културата, реализирани по инициатива на кмета Даниел Панов и екипа му, с ценната помощ на местните историци, археолози, архитекти и др. Привлечено бе финансиране както по ОП ,,Регионално развитие", така и от фондация ,,Гейдар Алиев" от Азербайджан. Много важна бе подкрепата и от страна на премиера Бойко Борисов.

Археолозите проучват хълмовете на болярите

Още в годините на робството интересът към Трапезица е много голям. Легенди и предания разказвали за заровени царски съкровища. Местните турски управници дори разрешавали свободно да се копае. Водела ги надеждата и те да се обогатят от скритите ценности.Големият Петко Славейков също описва останки от крепостни стени, залепени твърдо по скалите. ,,Види се по съществуващите днес развалини резиденция на царете и царската породица въобще", пише Славейков за Трапезица и Търновград.

В края на XIX век ентусиасти археолози започват да проучват останките от средновековната българска столица. Учените и интелектуалците стъпват първо на Трапезица и след това се прехвърлят на Царевец. Главен инициатор и проучвател е племенникът на д-р Петър Берон - д-р Васил Берон, който пет години по-късно е подпомаган от още 67 българи. Почти веднага излизат останките от три църкви. Цар Фердинанд обаче гони българските археолози и забранява дейността им, тъй като не копаели много професионално и повече приличали на иманяри. Така през 1900 година разкопките са подновени от френския египтолог Жорж Сьор. Той пристигнал в Търново след мисия в Атина и намерил още 14 църкви. Днес три от тях вече са напълно реставрирани.

Първите Асеневци имали дворец

Историческите сведения и археологическите проучвания сочат, че по своята значимост Трапезица е еднакво важна за столичния град като Царевец. Там живеели боляри и богати граждани, били изградени много църкви и обществени сгради.

Местността е един от най-ярките образци при изграждането на отбранителни комплекси в Югоизточна Европа през Средновековието. Крепостта, наричана Славният град Трапезица, била оградена с високи каменни стени с бойници. Няколко кули и четири порти били изградени по стръмните скали, надвиснали над Янтра.

Трапезица и Царевец били сърцето на столичния Търновград. Там съществувал дворцов комплекс на владетелската династия Асеневци, създаден от Петър и Асен и ползван чак до времето на Иван Асен II. При разкопките в резиденцията е открит богат некропол от XIV век. Проучени са десетки гробове, в които са намерени златосърмен текстил, сребърни и златни накити и апликации без аналог. Близо три века Трапезица пази мощите на св. Иван Рилски - от 1195 чак до 1469 година. Едва тогава те са върнати в Рилската света обител.

Крепостта имала голям централен площад. В центъра му е съществувала църква, край която не е намерено гробище. Затова учените смятат, че храмът е бил с особен публичен статут и не е бил предназначен за обикновени църковни служби. На площада и в църквата са протичали най-представителните церемонии.

Реставрират стени с пари от ЕС

Кметът на Велико Търново Даниел Панов е амбициран да привлече още финансиране, за да продължи реставрацията на крепостни стени и църкви на Трапезица. Общината подготвя проект, с който да бъде надградено възстановяването на емблематичната за българската история забележителност. Реална възможност съществува по оперативна програма ,,Региони в растеж" 2014-2020, чрез мерки за паметници на културата от национално и световно значение.

Регионалният исторически музей и Общинската агенция по туризъм разработват нови решения за маркетинг на Трапезица. Обсъжда се и възможността за включването на крепостта в новия аудио-визуален спектакъл на Царевец, по чиято идейна концепция и музикално оформление се работи. В процес на проектиране са и нови маршрути за туристите, обединяващи двете крепости и църквите в квартал ,,Асенов".

https://www.kmeta.bg/e-vestnik/broj-47-yuni-2019/slavniyat-grad-trapezica-vtorata-krepost-na-turnovo
10
Колко вода трябва да пием дневно?

Всеки има индивидуална норма на потребление на вода. Препоръките за 1,5 или 2 литра на денонощие не са правило, а по-скоро ориентир. Как да преценим кое е оптималното количество вода за нас?

Определянето на дневната норма може да се изчисли много лесно, като се има предвид, че женският организъм се състои от 50-55% вода, а мъжкият - от 60-65 %:
- денонощна норма за потребление на вода при жените: 30 мл вода на килограм тегло;
- денонощна норма за потребление на вода при мъжете: 40 мл вода на килограм тегло;
Формулата се образува на база физиологичните загуби, които понася организмът, за да обезпечи функциите си ежедневно.

Кога трябва да увеличим консумацията на вода и с колко?
Количеството можем да изчислим, ако към горните показатели добавим:
- при тренировка: + 400-600 мл - когато сме физически активни, ние се потим по-често. Загубата на течности трябва да се компенсира. Добре е да се пие вода не само по време на активността, но и след нея.
- в горещите летни дни: + 400-600 мл - колкото по-топло е времето, толкова повече течност отделяме чрез потта.
- при надморска височина над 2500 м: + 400 мл - причините са много, някои от тях са по-честото уриниране и задъхването.
- при висока температура, повръщане, разстройство :+ 300-800 мл - организмът губи много течности и балансът трябва да бъде възстановен, за да не се влоши състоянието ни. Повече вода трябва да консумират и хората, които имат камъни в бъбреците или възпаление на пикочния мехур.
- при бременност и кърмене: + 500 мл - за бременните дневната норма на вода е + 500 мл, а при кърмещите жени: + 500 мл до 1 л.
- при пиене на кафе: + 500 мл на всяка чаша - продуктите, които съдържат кофеин, действат диуретично.
- при консумация на алкохол, сокове, безалкохолни водата трябва да е в количеството поета напитка - ако изпием 250 мл сок можем да балансираме с 250 мл вода.

За да си създадем правилен режим на потребление, можем да започнем със 150 мл вода на час и постепенно да увеличаваме това количество, за да влезем в собствената си норма.
https://offnews.bg/zdrave-i-krasota/kolko-voda-triabva-da-piem-dnevno-ne-ne-sa-2-litra-705558.html?fbclid=IwAR1UGBIHneyT4hhPQ4RAukphERLQDvdPWRmnNZ8gMqHoagAPuCvjRRC7lu4
Pages1 2 3 ... 10