Български Националистически Форум

България и Българите => Македония => Topic started by: Hatshepsut on 13 October 2018, 20:51:33

Title: Тодор Александров буни духове в Македония
Post by: Hatshepsut on 13 October 2018, 20:51:33
Тази информация е от 2012г.

Тодор Александров буни духове в Македония

Революционерът бил най-големият кръвник за западните ни съседи

Легендарният ръководител на ВМРО, войвода и български учител Тодор Александров разбуни духовете в Скопие. Името му провокира протести заради инициатива на общински съветници от управляващата ВМРО-ДПМНЕ в македонската столица да преименуват улица и мост в негова памет.

Общинарите от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), бивш Съюз на комунистите на Македония, атакуваха Градския съвет в Скопие. Протестът им трябваше да предотврати преименуването на близо тридесетина улици в македонската столица, но най-вече улица ,,Салвадор Алиенде", която ще носи името на Тодор Александров. Въпреки това общината продължи с обсъждането на списъка за преименуване, в който са включени и два моста. След като опозицията гласува срещу тази точка в дневния ред, с освирквания и с удряне по масите беше посрещнато одобрението й, което си извоюва управляващото мнозинство. Това принуди съветниците от опозицията да напуснат заседанието с викове ,,Бугари!" и ,,Предавници!". СДСМ определи смяната на имената като ,,исторически геноцид".

Вандалските прояви на бившите комунисти не приключиха дотук. Действията им прераснаха в улични сблъсъци, които завършиха и с погром над сградата на общината, осъмнала със счупени врати и прозорци. По-късно недоволните отново организираха протест.
 Според СДСМ партизаните, на които са именувани улиците, са действителните герои на Македония, докато Тодор Александров е ,,най-големият кръвник на македонския народ". По-паметливи жители на Скопие припомнят, че в периода 1941 - 1944 г. в града е имало улица на името на Тодор Александров.


Тодор Александров ,,възкръсна" в Скопие,
двама ранени, счупени стъкла и викове ,,Бугари"


(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.focus-news.net%2F44130585be9afe60798aa76b18e7e61b.jpg&hash=09df4fc560ec0aca06f59e12a7542ea0)

15 юни 2012 | 10:06 | Агенция "Фокус"

Скопие. Името на легендарния ръководител на ВМРО, войвода и български учител Тодор Александров, след близо 70 години ,,възкръсна" на скопска улица под звън на счупени стъкла, улични сблъсъци и викове ,,Бугари!" и ,,Предавници", предаде кореспондентът на Агенция ,,Фокус" в македонската столица.
 Протестът, организиран от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/, някогашен Съюз на комунистите на Македония, бе насочен срещу преименуването на тридесетина улици в Скопие.
 Така улица ,,Салвадор Алиенде" стана улица ,,Тодор Александров", а улица ,,Стив Наумов" се превърна в улица ,,Филип Втори".
 Общински съветници от СДСМ и привърженици на партията атакуваха Градския съвет в Скопие, за да предотвратят преименуването на улиците.
 Съветниците от опозицията напуснаха заседанието на Общинския съвет с викове ,,България" и определиха смяната на имената на скопските улици като ,,исторически геноцид".
 Според СДСМ партизаните, на които са именувани улиците, са действителните герои на Македония, докато Тодор Александров е ,,най-големият кръвник на македонския народ".
 На протеста срещу решението на Общинския съвет присъстваха и представители на т.нар. първоборци - активни борци в Македония.
 През периода 1941 - 1944 г. в Скопие е имало улица на името на Тодор Александров.

Скопие. Протест срещу преименуването на мост на името на Тодор Александров се провежда и днес в Скопие, съобщи за Агенция "Фокус" Панде Евтимов от Скопие. И вчера, и днес, скандират ,,Бугари, Бугари" по време на протеста. Недоволството започна след като групата общински съветници от СДСМ напусна заседанието на Общинския съвет на Скопие заради предложението на управляващите - да прекръстят улица и мост на името на Тодор Александров.
 Протестите вчера оставиха последици - счупени бяха вратите и прозорците на общината. През нощта и днес на един от скопските мостове на река Вардар, който трябва да бъде именуван с името на войводата Тодор Александров, отново се протестира и се настоява да останат старите имена, свързани със сърбизацията на Македония, каза Панде Евтимов. Протестиращите са подкрепяни от депутатите от СДСМ - Социалдемократическия съюз на Македония на Бранко Цървенковски, както и от отделни личности, на по-стара възраст, обединени в т.нар. Дружество за запазване на старите имена на улиците настояват на всяка цена да се запази статуквото. Няма привърженици от по-широката маса хора.

http://www.focus-news.net/
Title: Re: Тодор Александров буни духове в Македония
Post by: Hatshepsut on 13 October 2018, 20:53:21
https://www.youtube.com/watch?v=t2UCJ-ItEMA
ИНСЕРТИ ГРАД СКОПЈЕ
Title: Re: Тодор Александров буни духове в Македония
Post by: Hatshepsut on 13 October 2018, 20:54:22
Тази информация е от 2012г.

Битоля осъмна с лозунги, възхваляващи Тодор Александров

Лозунгите са били изписани на фасадата и балконите срещу сградата на Офицерския дом в Битоля, предава македонския информационен портал "Либертас", цитиран от КРОСС.

(https://i.actualno.com/club.bg/files/2012/06/11/veles-todor-aleksandrov-biust_f7b66968c5.jpg)

В тях се величаело делото на Тодор Александров, а имало изписани революционни съобщения и на български книжовен език. На един от надписите се чете: "Тодор Александров, твоите дела живеят".

Засега никой не се наема с категорично становище кой стои зад тези надписи, а наемателите на сградата заявиха, че често се случва групи млади момчета да изписват със спрей нелицеприятни съобщения по балконите на първите етажи.

"Този, който е написал това съобщение, все едно, че си продава не само къщата, но имота и страната. Това е проява на лош вкус, а срещу всички онези, които работят за чужди цели, трябва да се вземат "подходящи мерки"", категоричен е възрастен битолчанин, цитиран от македонската телевизия "Алфа".

"Това е дело на млади хора, но сигурно някой ги е подтикнал да го направят... Трябва да се намерят извършителите и да се накажат. Това интелигентен човек не може да го направи и не знам каква им е целта", казва пък друг гражданин.

Графитите предизвикаха реакции и сред някои историци, пише македонския "Дневник".

"Ако Гоце Делчев, Яне Сандански и Гьорче Петров се тримата най-големи македонски революционери, Тодор Александров е убиец на двама от тях, т.е. на Яне Сандански и Гьорче Петров. Тодор Александров никога не се е самоопределял като македонец и никога не е заявявал, че се бори срещу това Македония да бъде в състава на България. Впрочем, и самите графити, написани на български език, говорят достатъчно за образа на Тодор Александров, а да се величае неговото дело в Македония е наистина жалко", смята Александър Литовски, историк в Музея на Битоля.

Редактор: Яна Баярова

www.actualno.com
Title: Re: Тодор Александров буни духове в Македония
Post by: Hatshepsut on 13 October 2018, 20:55:05
Тази информация е от 2012г.

Тодор Александров на кон се извиси в скопски квартал

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.ibox.bg%2F2012%2F10%2F18%2Fimg_07%2F430x257.jpg&hash=320f6009aa2477613bf0fcce268856ab)
Снимка: © kirilica.com.mk

Скопският квартал ,,Кисела Вода" се "събуди" с нова придобивка - статуя на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров на кон, съобщава kirilica.com.mk.

Паметникът на Тодор Александров е поставен на кръстовището на улиците ,,Борис Трайковски" и ,,Иван Козаров".

Това не е първият път, в който македонците "отдават почит" към войводата. Само преди няколко месеца името му се появи на една от улиците в македонската столица.

Това разбуни духовете сред редиците на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония, реформираните комунисти от някогашния Съюз на комунистите на Македония.
По време на организираните от тях протести се стигна до "атака" на общинската администрация, което от своя страна предизвика намесата на полицията.

Очаква се и сега поставянето на паметник на Тодор Александров да предизвика остри реакции в Скопие, още повече, че в цялостната дейност на легендарния водач на ВМРО като войвода той се е ръководил от принципите за защита на българския характер на населението на Македония.

http://news.ibox.bg/news/id_1629760469
Title: Re: Тодор Александров буни духове в Македония
Post by: Hatshepsut on 12 January 2019, 18:57:14
От нашата Download-секция може да свалите Дневникът и кореспонденцията от Първата световна война на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров:

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tpmod;dl=item581