Български Националистически Форум

Обща категория => Общи дискусии => Topic started by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:20:02

Title: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:20:02
Жените са по-добри шофьори от мъжете, сочат резултатите от двегодишно германско изследване, цитирани от Франс Прес

(https://m5.netinfo.bg/media/images/17779/17779477/960-540-kola-zhena-shofior.jpg)

Мъжете предизвикват 3,5 пъти повече инциденти на пътя в сравнение с жените, с изключение на възрастовата група на 18-25-годишните, сред които жените имат повече пътнотранспортни произшествия, са установили изследователи от университета на Грайфсвалд в Източна Германия, съобщи BgNews.room.
Изследването показва, че при пътен инцидент жените получават значително по-леки наранявания. Освен това мъжете имат повече пътнотранспортни произшествия при шофиране извън града и пътуване на дълги разстояния, докато жените имат повече пътни инциденти в градска среда. Да се блъснеш в дърво изглежда е "специалитет" на мъжете. Те обикновено предизвикват най-тежките пътнотранспортни произшествия, които често са смъртоносни, отбелязват изследователите. Само в един на всеки 20 подобни инцидента автомобилът е шофиран от жена.
Жените обаче правят повече грешки при преценката на дистанцията, когато изпреварват друг автомобил. Повишаването на нивото на тестостерона вероятно също има своите последствия върху шофирането. Когато са в менструация, жените изглежда са по-загрижени за опасностите, докато с нарастването на нивото на тестостерона при мъжете, се увеличават и опасностите на пътя. Изследователите са заключили, че усилията за превенция на пътните инциденти трябва да са съобразени с двата пола.
Изследването е извършено в провинция Мекленбург, която над 10 години държи рекорд за най-много пътнотранспортни произшествия в Германия.

https://dnes.dir.bg/archive/-2280157


Дебатът за това дали мъжете се справят по-добре зад волана от жените е стар толкова, колкото и автомобилът. Нежният пол по-често е обект на подигравки, но ново проучване може да натрие носовете на "мъжкарите".

След изследване на данни от британското Министерство на правосъдието, Агенцията за лицензиране на водачи и автомобили (DVLA) и частни клиенти, застрахователната и финансова компания Confused.com е стигнала до заключението, че всъщност именно дамите са по-добрите шофьори.

Според данните, жените наистина са по-бавни в това, да се научат да шофират, но след като го сторят, се оказват доста по-надеждни зад волана. Това се дължи на фактите, че дамите правят по-малко нарушения, участват в по-малко катастрофи и инциденти, което пък от своя страна води до по-ниски застраховки за тях. Във Великобритания, както и в много други страни, еквивалентът на Гражданската отговорност е свързан с водача, а не с возилата му, както пък е у нас...

И ако горните показатели са важни за определяне на добрия шофьор, а и ние считаме, че е така, значи трябва да развеем белия флаг и да си признаем, че нежният пол е по-силният в колата... Таака де, не е важно дали имаш пилотските умения на Колин Макрий, след като са те хванали да минаваш на червено или си остъргал мантинелата на булеварда, нали?

И малко сухи, но важни цифри: мъжете са 4 пъти по-склонни да нарушат правилата по един или друг начин, докато карат. От 585 000 случая на водачи, изправени пред съдилищата в Англия и Уелс заради инциденти и нарушения, цели 79% са на мъже шофьори.

Повечето мъже се провиняват в превишение на скоростта, каране след употреба на алкохол или без застраховка и платени такси. За сравнение, процентът на жените, които са правили подобни неща и почти наполовина по-нисък. Същата неравнопоставеност се вижда и при застрахователните искове - през 2017 година, 65% от тях са направени от мъже, а в 17% от случаите, именно подалите заявления са били виновни. От 35-те процента протоколи на дамите, само в 9 на 100 от случаите те са били виновни за даден инцидент.

https://auto.offnews.bg/news/Novini_1/Zhenite-sa-po-dobri-shofiori-ot-mazhete-tvardi-prouchvane_32869.html
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:26:59
Швейцарец скочи с парашут на Леонардо да Винчи

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2F85.14.28.164%2Fd%2Fimages%2Fphotos%2F0050%2F0000050933-article.jpg&hash=f0e7e2eefdba61c5f6b318879f22b797cd763b9e)
Проектът на Леонардо да Винчи

36-годишен швейцарец направи успешен скок от 650 метра, използвайки парашут, проектиран преди повече от 500 години от Леонардо да Винчи.

,,Приземих се в средата на самолетна писта във военна база. Перфектен скок", заяви Оливие Виети-Тепа.

През 2000 г. британецът Ейдриън Никълъс направи подобен опит, но се наложи да използва съвременен парашут, за да се приземи успешно.

http://www.dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/2008/04/28/shveicarec-skochi-s-parashut-na-leonardo-da-vinchi.50933,2
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:31:12
Раждането повишава IQ-то на жената

(https://static.framar.bg/snimki/lubopitno//prenatalnite-dobavki-prez-bremennostta.jpg)

Раждането на дете помага на жената да повиши своя коефициент на интелигентност.

Това твърдят американски учени, които в продължение на 4 години са наблюдавали и измервали този показател при няколко хиляди жени преди и след като са родили поне по едно дете, съобщава zdrave.bg.

По мнение на специалистите, цитирани от Ройтерс, този факт е оправдан от гледна точка на еволюцията, тъй като майката се сблъсква с повече трудности и й се налага да решава повече нови задачи.

"По време на бременността жената действително става по-разсеяна и по-малко съобразителна, но това са само симптоми за пренастройване на мозъка, благодарение на което в последствие нейният коефициент за интелигентност нараства", твърди Крег Кинсли, ръководител на екипа, цитиран от zdrave.bg..

http://news.ibox.bg/news/id_1000697802
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:36:03
Целувката

(https://gradcontent.com/lib/600x350/couple-kiss-photo90.jpg)

Първите целувки в света са били предизвикани от стремежа на първобитните ни предци да си набавят сол, като оближат потта на ближния. Това е станало, когато човекът е тръгнал изправен и е загубил силното окосмяване на тялото си.
Според теорията на древногръцкия философ Платон, хората са били двуполови същества с по две глави, с по четири крака и с по четири ръце. Тези същества били толкова високомерни, че веднъж вбесеният бог Зевс ги разделил на две. Те така си ходят и до днес – разделени.
Само в целувката, учи Платон, двете части се събират заедно и възстановяват хармонията на цялото.
Римляните са първите които са направили известна целувката, такава каквато я познаваме и до днес. Те са се целували за ,,Здравей", целували са дори дрехите и пръстените на техните лидери и статуите на боговете, за да изразят своето уважение и почит.Римляните са разбрали скоро, че целувката може да има много значения и са дали имена на различните видове целувки като "osculum" означаващо приятелска целувка, ,,basium" – страстна целувка и "savium" – дълбока целувка, известна и като френска целувка.
Целувката е гаранция за дълголетие. Хората, които често целуват близките си, живеят с около 5 години по-дълго от останалите, които не го правят, категорични са учените. Дългогодишно изследване, чиито резултати са публикувани в списание "Science" ("Наука"), доказва, че тези, които демонстрират любовта си с целувки, остаряват по-бавно от тези, които не правят така.
Лечебният ефект на целувката е доказан. Учените я смятат за естествено и безопасно средство за взаимна имунотерапия.
По езика и по устните има милиони нервни окончания, чието дразнене, в комбинация с погалвания на главата, врата и тялото предизвиква еуфория (заради отделянето на ендорфини, енкефалини и динорфини в много части на мозъка, главно – в лимбичната нервна система).
Освен това, веществата, съдържащи се в човешката слюнка, ни помагат да си съставим подробно впечатление за партньора. При целувката, от уста в уста се предават средно по 7 мг. мазнини, 0,7 мг. белтъци, 0,45 мг. Соли, малко волфрам и злато, както и около 200 стрептококи, стафилококи и други бактерии. Това е напълно достатъчно, за да може мозъкът ни да анализира генетичната ни съвместимост с партнжора. 80% от бактериите в човешката слюнка са еднакви при всички хора, а 20% са индивидуални. По време на целуването, тези бактерии се предават на партньора, активират други организми, а оттам – и имунната система като ускоряват образуването на антитела в организма.
А стоматолозите смятат целувката за своеобразен природен очистител: по своята ефективност тя напомня дъвката, предотвратяваща образуването на кариес. Обяснението на този феномен е просто: в слюнката се съдържат калций, фосфор и естествен аналог на антибиотиците, който влияе благотворно върху зъбния емайл. Доказано е, че любителите на страстните целувки страдат по-рядко от пародонтоза – венците им постоянно се масажират.
Целувката притежава и обезболяващ ефект, който по своята ефективност надминава действието на минималната доза морфин.
Страстните целувки са прекрасно средство против образуване на бръчки – при целуването участват 30 лицеви мускула. От такава тренировка кожата става по-здрава и по-гладка.
При целуване, човек прави 60 вдишвания в минута, вместо обичайните 20, а сърцебиенето се увеличава до 110 - 120 удара в минута при мъжете и до 180 удара в минута при жените. В резултат от това, клетките получават повече кислород, стимулират се кръвообращението и работата на белите дробове.
Задържането на дишането при целуване действа на организма аналогично на оздравителното дишане на йогите.
Целувките са и лекарство срещу стреса (по-точно – против дистреса) – хората, които са целувани по-често, са по-уверени във възможностите си, по-лесно постигат успехи в своя личния живот и в работата си, настроени са по-оптимистично. Три целувки с времетраене по 20 сек. всяка са в състояние да повишат настроението ви за целия ден и да потиснат хормоните, активирани от стреса.

Правила за целуване в различните краища на света. Какво трябва да знаем, за да не си навлечем неприятности?

Прегръдките и целувките са забранени в Индия (родината на "Кама сутра"), в Китай, в Япония, в Дубай, в Иран, в Саудитска Арабия, в Мозамбик и в други държави.
В Китай и в Япония целуването на обществени места се смята за нарушение на добрия тон и за връх на непристойността.
В Полинезия и при ескимосите целувките са непознати. Проявата на симпатия се изразява с триене на носовете. Подобен жест, придружен с дълбока въздишка, се използва и в Индия. В Папуа за любовно обяснение се възприема захапването на веждите на партньора.
От 1933 г. в Италия действа забрана да се целуват шофьорите и пътниците в автобуси и в автомобили.
Учените са установили, че една от най-страшните болести на нашето време – СПИН – не се предава с целувка, а – само по полов път.
С новите изследвания на учените, целувката си връща старата слава и популярност на един жест на внимание, обич и уважение.
Най-подробният трактат за техниките на целуване е древноиндийската "Кама сутра". В днешно време, в САЩ е популярен сборникът "Изкуството на целувката" от Уилям Кейн.
В американския щат Минесота всяка година, на 15 септември се провежда фестивал на целувката.
В Пловдив, на всеки 14 февруари, се провежда състезание за най-дълга целувка.

https://www.facebook.com/ (https://www.facebook.com/notes/%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/163725202718/)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:38:42
Специалисти: Жените са по-добри шефове

(https://m4.netinfo.bg/media/images/7336/7336402/655-402-specialisti-zhenite-sa-po-dobri-shefove.jpg)

Проучване съветва да бъдат включвани повече жени в директорските бордове, ако притежателите на акции искат компанията да работи по-добре и да е с по-нисък риск от фалит

Жените взимат по-правилни бизнес решения и ръководените от тях компании по-рядко фалират, установи канадско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Изследването обхванало 600 корпоративни директори и установило, че дамите по-добре се справят в бизнеса и са по-добри лидери.

Те по-охотно зачитат правата на персонала и се вслушват в мнението на другите при взимането на важни решения.

А това се отразява на по-доброто финансово здраве на ръководените от тях компании.

От проучването проличало, че мъжете корпоративни ръководители предпочитат да взимат решенията, робувайки на правилата, на регулациите и на традиционния начин за правене на бизнес.

Жените от своя страна по-лесно загърбвали тези параметри и по-смело се доверявали на самоинициативата.

В глобален мащаб 9 на сто от корпоративните бордове по света се оглавяват от жени.

Проучването съветва да бъдат включвани повече жени в директорските бордове, ако притежателите на акции искат компанията да работи по-добре и да е с по-нисък риск от фалит.

Изследването било осъществено от Крис Барт, професор по стратегически мениджмънт в канадския университет "Макмастър".

Според него успехът на дамите в големия бизнес се дължи на факта, че те притежават по-аналитичен ум и съзират много повече възможни решения на проблемите.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5642031
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:40:47
Учени: Мъжкият мозък не е в състояние да разбира жените

(https://1.bp.blogspot.com/-I37TdRFM7DQ/Wy-aQBmpXJI/AAAAAAAANpI/kmL55etu3SkQW0ADmqvpKT-uvIKimpzPwCLcBGAs/s1600/romance_flirt.jpg)

Мъжете искат, но не винаги могат да разберат жените. Опитвайки се да разчетат емоциите на нежните създания, те ги сравняват с бивши гаджета.

Проучване на университета Дюзбург-Есен доказва, че мъжкият мозък не можел да разбира и анализира емоциите и действията на жените, пише научното списание "Плосуан".

Учени са показали на 22 мъже снимки на очи, изразяващи различни емоции - 18 мъжки и 18 женски очи. Анкетираните е трябвало да посочат емоцията, която изразяват отразените очи.

Резултатът показва, че на мъжете е било два пъти по-трудно да определят емоциите, изразени от жени, отколкото тези, изразени от мъже.

Очите ни по принцип са най-важния индикатор на чувства. Докато мъжете, участващи в експеримента, са разглеждали снимките, учените са изследвали и мозъчната им дейност. Когато силният пол гледал мъжки очи, в мозъка му се задействала зона амигдала (набор от ядра в мозъка, разположени в тясно сътрудничество помежду си - б.р.). Тази област е отговорна за емоционалното възприемане на ситуации и спомени, свързани с емоции и опасности. Така мъжете изпитвали емпатия към изразената емоция и си я спомняли като изпитана и от самите тях.

Когато обаче погледнели женски очи, тази мозъчна зона не се активирала. Тогава мъжете от липса на емпатия се опитвали да си спомнят други женски очи, изразили подобна емоция и така се опитвали да си обяснят какво чувства жената срещу тях.

Учените смятат, че причината за това се крие в еволюцията. През каменната ера е било много важно за мъже, защитаващи територията си от врага, да са в състояние да виждат през очите на противника. Това обаче не ги е направило по природа емпатични към женските емоции.

http://www.trud.bg/
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:43:18
Статуя от Древен Египет изкарва акъла на музейни служители

(https://bulevard.bg/attachments/pictures-photos/0004/4082/large/statuya-ot-dreven-egipet-izkarva-akala-na-muzeyni-sluzhiteli.jpg?1449280910)

25-сантиметровата статуетка се върти от само себе си в Манчестърския музей

Твърди се, че проклятието на Тутанкамон е отнело над 20 живота. За разлика от него, проклятието на Неб-Сену (така се казва човешката фигура, изобразена на статуята) предизвиква само леко неудобство и голямо изумление у кураторите на музея, пише Дейли Мейл.

В продължение на три дни статуетката постепенно се завърта на 180 градуса около оста си в заключената стъклена витрина, където е изложена. След като обърне гръб на посетителите, служителите я връщат на оригиналната й позиция, но после пируетът се повтаря.

Почитателите на историите за обладани от духове пирамиди и ходещи мумии смятат, че въртенето на 4000-годишната фигура, дар за бога на мъртвите Озирис, е най-странното нещо, което се е случвало в египтологията от десетилетия.

Други, като физика и водещ на научни програми по Би Би Си Браян Кокс, имат по-рационално обяснение на феномена. Те предполагат, че вибрациите от стъпките на посетителите на музея карат статуята да се върти.

В подкрепа на тази версия идва и филмът, заснет в продължение на няколко дни, който показва, че статуетката се движи само когато около нея има хора. Според Кокс виновно за въртенето е диференциалното триене между двете повърхности - камъка на статуята и стъклената поставка, върху която тя стои.

https://www.youtube.com/watch?v=6A0gutaPz4M
[Full] Amazing Ancient Egyptian statue has started MOVING sparking fear 'curse of the Pharaohs

Не е ясно обаче защо статуята започва да се движи едва сега, след като е дарена на музея още през 1933-а и през тези 80 години си е стояла послушно във витрината. Въпросът защо не продължава въртенето си, а спира, когато се обърне с гръб, също остава без отговор. В допълнение, реликвата изписва идеален полукръг.

Кураторът Кембъл Прайс смята, че може да има и духовно обяснение. ,,В Древен Египет вярвали, че ако мумията бъде разрушена, статуетката може да се превърне в алтернативен съд за духа. Може би това предизвиква движението й", предполага Прайс. ,,Един ден забелязах, че се е обърнала", разказва 29-годишният служител. ,,Беше странно, защото само аз имам ключ от витрината."

С движението си статуята сякаш целенасочено иска да покаже молитвата, изписана на гърба й, която се превежда като ,,хляб, бира, волове и домашни птици".

Мистерията все още не е разгадана категорично. А може би това няма и да се случи скоро - със сигурност приходите за Манчестърския музей от любопитни посетители са се вдигнали, откакто статуята започна обиколките си.

http://bulevard.bg/news/-12406.html
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:45:30
Нещо любопитно за "ценностите" на консуматорското общество:

Планирано остаряване! * Купи, хвърли, купи! * (превод) - целия филм:

Една от основните индустриални хитринки в помощ на ,,икономиката на растежа" е продажбата на стоки, специално създадени с цел да излизат бързо от употреба.
,,Планираното остаряване" е темата на този документален филм, който описва методите на прилагането й, проследява историята й и как се е наложила в икономиката, и подчертава ефекта й върху обществото и природната среда.
До каква степен феноменът ,,консумизъм" се дължи на нестабилната човешка ,,природа" и не са ли всъщност тези бизнес стратегии причината за създаването на консуматорското мислене?
Какви други скрити методи се използват за манипулацията на нашия стил на живот?
Във филма има и нотка на надежда: ще видим хора, които се противопоставят на планираното остаряване и използват различни начини да се борят за едно по-устойчиво развитие на обществото...

https://www.youtube.com/watch?v=-4MHKQApEJs
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:47:20
Една интересна история за брачните халки

(https://www.hera.bg/im/1743.m300.jpg)

Историята на брачните халки е започнала още в древните времена на фараоните. През времето значението на това бижу постепенно се е променяло, но е запазило в себе си голяма част от миналата символика.

Най-ранните бижута, символизиращи свързване на двама души, често са били гривни и халки, които се поставяли на крайниците. Това еволюира към използването на символичен пръстен, който се изработвал първоначално от тръстика или коноп, в последствие от кожа или кости. В древен Египет, формата на пръстена се асоциирала със Слънцето и Луната, от които хората се бояли и почитали, свързвали ги с дома и огнището. Безкрайността на кръга пък символизирала непрекъснатостта и вечността на връзката. А отвореният център в средата бил вратата към неизвестното - бъдещето.

По-късно в Рим се появяват първите пръстени от желязо, което символизирало силата на любовта. Приемането на такъв пръстен се смятало за годеж, който не може да бъде развален. В последствие в Англия и Франция се появяват и първите пръстени от сребро и злато, както и гравирани бижута. Златото било изключително скъпо и се подарявало много рядко. То било знак за финансовата жертва, която съпругът е готов да направи за своята избраница.

До миналия век само жените носели брачни халки. Мъжете били в ролята на господари на съпругите си, за това не се считало за необходимо да показват принадлежност чрез подобен символ, какъвто е халката. Тази традиция се променя по времето на Втората Световна война. Тогова мъжете започнали да носят това бижу, за да си спомнят за своята съпруга, когато са разделени.

В ирландския фолклор се вярва, че ако халката не е златна, това би донесло нещастие. Друг мит е свързан с големината на пръстена – прекалено тесният пръстен може да е причина за болезнена ревност, а широкият - предвестник на опасности.

В миналото, както и днес, обикновено халката се носела на безименния пръст на лявата ръка, заради вярването, че от там до сърцето минава вена, която се нарича vena amoris (вена на любовта). В ранното християнство при бракосъчетание е съществувала традицията да се казва ,,В името на Отца и Сина и Светия Дух", като се докосвали последователно с пръстена палец, показалец и среден пръст. Когато отецът кажел ,,Амин", поставял халката на безименния пръст.

Православните християни носят брачната халка на дясната ръка, тъй като според религията това е ръката на силата на обета за вярност, свързваща се с властта и силата на дясната ръка на Господ. Също така ,,ляв" на латински е sinister (зловещ). Затова се счита, че dexter (дясно) е почитаната и добрата страна. Поради същата причина и клетвите се извършват с вдигане на дясната ръка.

Днес брачните халки преплитат в себе си всички тези минали вярвания, символизират посвещение един на друг и обещание за вечна любов. И до днес те олицетворяват брачната клетва и свързаността на двама души ,,в добро и зло, в здраве и болест, в богатство и бедност, докато смъртта ги раздели".

http://www.hera.bg/s.php?n=534
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:49:54
Най-зловещите туристически дестинации в света

Търсачите на силни усещания могат не само да скачат с парашут и да се надбягват с лавини. По-малко спортните граждани, склонни повече към пътешествия, отколкото към напрягане на мускулите, предпочитат да ходят на странни и страшни места, каквито не липсват на нашата планета. Това не са само места на катастрофи като Фукушима. Това са места, за които се носят легенди. Ето класацията на най-зловещите туристически дестинации, съставена от портала Adme.ru, цитиран от "Мениджър Нюз".

Имението ,,Уинчестър" (Калифорния, САЩ)

(https://www.manager.bg/sites/default/files/images/3470455-R3L8T8D-600-1.img_assist_custom-466x309.jpg)

160 стаи, 40 стълбища и една голяма тайна. Ето какво представлява имението ,,Уинчестър" – грамадна постройка в Сан Хосе, където преди време е живяла една луда вдовица и цяло семейство призраци – или поне такава е легендата. Всичко започнало с това, че Сара Уинчестър загубила мъжа си и наследила многомилионното му състояние. Една нощ й се явил духът на покойния, който носел лоша новина – парите му били спечелени с цената на човешка кръв, всички от рода Уинчестър са прокълнати и призраците на невинните ще си отмъстят. Вдовицата можела да се помири с духовете само, ако построи огромна къща, при това без да спира. Защото ако ударите на чуковете стихнели, жената щяла да умре.

Сара веднага се заела за работа. Новоизпечената милионерка откупила старо имение в Калифорния и наела работници. В полурухналата къща започнали да се появяват нови стаи, коридори, балкони и потайни проходи. Паяжина от стълбища оплела етажите, но стълбите често не водели наникъде – постепенно полудяващата мисис Уинчестър просто искала да държи призраците далеч от себе си. Къщата растяла като гъба, строителството никога не спирало за повече от ден и продължило цели 38 години! Днес в грандиозното имение се изреждат хиляди любопитни туристи. Но не е желателно да се откъсвате от групата – иначе веднага ще се загубите в лабиринта от чудновати стаи. А в тях, нашепва легендата, призраците още чакат своите жертви.

Гората Аокигахара (Япония)

(https://www.manager.bg/sites/default/files/images/3470755-R3L8T8D-600-2.img_assist_custom-467x311.jpg)

Мрачната гора в подножието на Фуджияма е просто идеална за снимки на филм като ,,Проклятието Блеър". Сред гъстите клони на националния парк почти не проникват слънчеви лъчи, а компасите тук престават да работят. Самите японци наричат мястото ,,Гората на самоубийците", защото от 50-те години на миналия век насам над 500 души са сложили точка на живота си именно тук. По брой на самоубийствата пред Аокигахара се нарежда само мостът ,,Голдън гейт" в Сан Франциско.

Вместо табелки ,,Не замърсявайте!" в гората висят обяви с молба да помислите за роднините и близките си. Навсякъде са изписани телефонните номера на служби за психологическа помощ. Провежда се денонощно видеонаблюдение. Но хората (най-често това са измъчени от тежкия труд в офисите чиновници в делови костюми) продължават да си умират най-редовно – от време на време миролюбивите туристи се натъкват на телата на загиналите или на ,,оръдията на самоубийството" – таблетки и бесилки. Изобщо, Япония ви желае приятна разходка!

Мостът Овертон (Шотландия)

(https://www.manager.bg/sites/default/files/images/3470705-R3L8T8D-600-3.img_assist_custom-469x312.jpg)

Старият каменен мост се намира близо до шотландското селце Милтън. До него се издига грамадното имение Овертон, което прилича на убежище на десетки гневни привидения. Но ние нямаме претенции към сградата, а само към моста. В средата на 20 век върху него започнали да се случват странни неща – десетки кучета внезапно се хвърляли в самоубийствен бяс от 15-метровата му височина, падали на камъните и умирали. Оживелите се връщали и повтаряли опита. Мостът се превърнал в истинско лобно място за четириногите. За десет години там загинали няколкостотин песа. И всички скачали от един и същи парапет. Никой не можел да разбере какво тласка животинките към смъртта. Над зловещата тайна скубали коси зоолози, ветеринари и други специалисти. Скоро станало ясно, че под моста живеят мишки, върху които може би се хвърляли ловджийските кучета. Съществува обаче и друга версия – мистиците пускат слухове, че мостът се намира на някаква граница между света на живите и света на мъртвите. Усещайки зова на паранормалното, псетата се хвърляли към следата и понасяли наказанието за любопитството си.

Градът-призрак Сан Жи (Тайван)

(https://www.manager.bg/sites/default/files/images/3471255-R3L8T8D-600-44.img_assist_custom-474x306.jpg)

Разкошният крайморски курорт бил построен специално за нуждите на местните богаташи. Вилите във футуристичен стил с кръгли стаи и извити стълбища били предназначени за онези, на които е омръзнал праволинейният живот. Но още на етапа на строежите станало ясно, че върху Сан Жи тегне проклятие. Десетки работници умирали при странни обстоятелства – чупели си вратовете, падайки отвисоко (въпреки мерките за безопасност), загивали под паднали кранове. Местните жители били убедени, че градът е заселен със зли духове. Разпространявали се сърцераздирателни разкази за японския ,,лагер на смъртта", който някога се намирал на прокълнатото място.
В края на 80-те години строежите замрели. Инвеститорите чакали купувачи за ,,космическите" си апартаменти, но никой не идвал. Суеверните тайванци научили за зловещите особености на вилната зона и отказали категорично да влагат пари в недвижимостта. В крайна сметка курортът се превърнал в град-призрак. Издутите къщи пустеят, прекрасните плажове са зловещо безлюдни, а пътеките обрастват с жилава трева. Властите на страната даже искали да разрушат призрачния курорт, но ги спряла вълна от протести – местните жители се страхували, че след рухването на вилите злите духове ще се заразхождат из близките селца.

Остров Повелия (Италия)

(https://www.manager.bg/sites/default/files/images/3470555-R3L8T8D-600-5.img_assist_custom-457x283.jpg)

Мъничкото островче Повелия се намира недалеч от Венеция и е обкръжено от гъста мъгла от ужасяващи истории. В течение на няколко десетилетия през 14 век, по време на бушуващата в страната ,,Черна смърт", тук докарвали заразените от чума хора – безнадеждно болни, на които не оставал много живот. На острова била построена ,,братска могила", която покривала хиляди тела. Говори се, че труповете не били погребвани, а изгаряни, от което почвата на Повелия вече се състои на 50% от човешка пепел.
Това обаче е само началото на ужаса. През 1922 г. на острова била построена психиатрична болница. Почти всичките й пациенти скоро започнали да страдат от кошмарно главоболие и се оплаквали, че клиниката буквално бъка от призраците на умрелите чумави. Вероятно виновник за това бил главният лекар, който тъпчел пациентите с тежки лекарства и провеждал с тях експерименти. И до днес скелетът на клиниката се извисява над острова и плаши със зарешетените си прозорци и останките от медицинско оборудване. Тук е и камбанарията (днес фар), от която, според легендата, на финала на историята се хвърлил полуделият лекар.

Джатинга (Индия)

(https://www.manager.bg/sites/default/files/images/3470405-R3L8T8D-600-6.img_assist_custom-455x304.jpg)

Селцето Джатинга в планините на индийския щат Асам отдавна носи прякора ,,птичето гробище". И неслучайно. Всеки август в небето над местната долина се появяват огромни пернати ята, които със сърцераздирателни писъци падат на земята. Масовото самоубийство трае няколко дни подред. Част от птиците умират на място, а останалите, сякаш хипнотизирани, се оставят на хората да ги вземат в ръце. Селяните наричат зловещия феномен ,,нощите на падащите птици" и специално се събират през летните вечери, палят огньове и наблюдават непрестанния птицевалеж. Индийците вярват, че това е подарък от боговете. Орнитолозите вече дълги години изучават феномена Джатинги. Според една от версиите вина за него носят геофизични аномалии, които отклоняват птиците от курса им. Друга версия предполага, че пернатите попадат в мощни въздушни потоци, губят сили и падат към селцето. Когато виждат разпалените огньове, те се устремяват към светлината и се пребиват, без да успеят да преценят правилно разстоянието до земята.

Островът на куклите (Мексико)

(https://www.manager.bg/sites/default/files/images/3470355-R3L8T8D-600-7.img_assist_custom-464x309.jpg)

В това ацтекско царство на страха може да попаднете само на лодка през прочутия канал Сочимилко. Гледките ще са по вкуса на най-върлите поклонници на филмите за куклата-убиец Чъки – всяко дърво и къща на островчето са обвесени със зловещи кукли с пусти очни кухини, изпочупени крайници и раздробени глави. Всичко това е дело на човек на име Хулиан Барера. Веднъж, след като малко момиченце се удавило в канала, той случайно намерил кукла на мястото на смъртта й. Повярвал, че играчката е свързана с душата на покойницата и я оставил на острова. А после намерил втора кукла. И вече не могъл да се спре – продължил да събира изхвърлените на боклука играчки и да ги беси на дърветата на острова в продължение на цели 50 години.

Откачилият мексиканец, любител на алкохола, даже построил на острова колиба, където отишъл да живее. Колекцията от уродливи играчки продължавала да расте. Един ден водата заляла острова, както често се случва в дъждовно Мексико, а когато той изплувал, Барера вече го нямало. Останали само куклите, които днес смелите туристи обичат да погледат.

Капанът ,,Мери Кинг" (Единбург, Шотландия)

(https://www.manager.bg/sites/default/files/images/3470505-R3L8T8D-600-8.img_assist_custom-469x352.jpg)

Преди 400 години кварталът Мери Кинг (така се казвала собственичката на повечето местни сгради) бил едно от най-оживените места в Единбург. Ситуацията се променила, когато чумната епидемия похлопала на портите на града. Легендата разказва, че за да предотвратят разпространението на болестта, властите изолирали всички заразени в този район, след което го опасали със стена без врати. По време на няколко различни епидемии болните били отнасяни в Мери Кинг, където и умирали без каквато и да било помощ отвън. Сред тях било и нещастното момиченце Ени, откъснато от родителите си и затворено в ,,града на мъртвите", защото било заразено. Вече е ясно, че част от тази легенда е измислица, защото зловещата стена никога не е съществувала. Карантина за болните, при които идвал само лекарят, обаче наистина е имало.

Днес подземните квартали на Единбург, над които е построен новият град, са превърнати в туристическа атракция. Това обаче не ги прави по-малко зловещи. По-добре не ходете сами в каменните лабиринти и си носете батерии за фенерчето – без светлина сте загубени в подземията. Носят се слухове, че квартал Мери Кинг бъка от призраците на мъртвите, а призракът на Ени прегръща през коленете някои ,,щастливци".

https://www.manager.bg/ (https://www.manager.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:56:44
Какво казва позата при сън за вашата връзка

(https://i.postimg.cc/kgvNRGPf/sleeping-positions.jpg)

Много неща издават начина, по който изглежда вашата връзка. Някои от тях са лесно установими, докато други са по-прикрити - например позата, която заемате при спане.

"По време на сън не може да контролирате езика на тялото си и той ви издава", категорична е психоложката Корин Суит. "Това е времето, когато сте откровени, раними и позата ви издава много за вашата връзка".

И така, кои са различните позиции, в които мъжът и жената могат да спят и какво научаваме от тях?

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-8cn8YRyogWY%2FUoPANuG7URI%2FAAAAAAAABQY%2Fv_khFL9APSU%2Fs640%2Fcouples%2Bsleep%2Bposition.jpg&hash=4dbf410fff0eb0ce42ec25082a128c0b70a09431)

Лъжицата - поза, наподобяваща ембрионалната, при която слабините се допират до дупето. Това е позицията, която осигурява максимална физическа близост за двамата партньори и е най-често срещаната при първите 3 до 5 години от дълга връзка.

Прегръдка тип "Меден месец" - поза за първите месеци на връзката, когато сте толкова влюбени, че искате буквално да се слеете един в друг. В тази позиция се заспива често след любовна игра. Двамата зависят толкова много един от друг, че не могат да спят разделени, коментира Суит.

Покрив - опит за фокусиране на цялото внимание върху партньора дори когато спи. Този, чиято глава почива върху раменете на другия е по-зависимият и по-склонен да следва другия.

Люлката на влюбените - позиция, при която буквално се намирате под крилото на другия. Това е по-интимна позиция от предната, тъй като прегръщате партньора си плътно.

Слаба връзка - след 5 или повече години брак много двойки вече се чувстват достатъчно сигурни, за да си оставят допълнително пространство в леглото. Емоционалната връзка се поддържа чрез докосване за ръка, коляно или крак.

Прегръдка с крак - непряк физически контакт, който подсказва, че двойката съзнателно се сдържа и не изразява чак такава емоция. В същото време подобна позиция може да бъде израз на добри сърдечни отношения.

Преследване - ако партньорът обърне гръб и се отдръпне към далечната страна на леглото, това се нарича "маневра на замръзване". Понякога същият партньор очаква половинката си да премине това разстояние, за да се сближат отново, докато друг път може наистина да търси уединение. Най-често обаче дистанцията представлява покана.

Дзен - за тази позиция обикновено трябва по-голямо легло, което да посрещне нуждите на двамата партньори за повече пространство. Докосването на задните части позволява контакт на по-голяма повърхност и интимна връзка, но без прекалена близост. Като два кръга, които са отделени, но преплитащи се, тази позиция е перфектната илюстрация на взаимозависимост.

Катерачът - оттеглянето по този начин може да бъде знак на отхвърляне или просто да показва, че другият се нуждае от добър и спокоен сън. Може би този, който я предприема, най-сетне се чувства достатъчно уверен да признае, че предпочита да се наспи добре вместо цяла нощ да слуша хъркането на другия от непосредствена близост.

Ракът - само един поглед над тази поза ви подсказва, че във връзката има проблем. Сякаш за да избягат един от друг, двамата се придвижват в различна посока. Позата може да изразява неизказана нужда да се отдръпнеш от партньора си - не само в съня, но и в брака изобщо.

http://www.obekti.bg/
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:58:26
Модели на насекоми, сглобени от ежедневни предмети

Гледайки тези перфектно подредени миниатюрни скулптури на френския дизайнер Едуард Мартине, е трудно да повярвате, че отделните материали, използвани в случая, имат съвсем различна форма и предназначение, пише Sladmore.

И въпреки това случаят е точно такъв - всяко крило, краче, глава или око на тези насекоми е било някога част от пишеща машина, велосипед, кола или други предмети от ежедневието. Всички те са напаснати с педантичност и достоверност, така че сглобените насекоми отговарят почти едно към едно с моделите, които може да видите на страниците на учебниците по биология. Всяка миниатюрна скулптура се изработва за около месец, а французинът често работи по няколко модела едновременно.

(https://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2013/11/martinet-4.jpg)

(https://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2013/11/martinet-7.jpg)

(https://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2013/11/martinet-9.jpg)

(https://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2013/11/martinet-11.jpg)

http://www.obekti.bg/
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 07:59:39
Откровените разлики в начина на свързване на мъжкия и женския мозък

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/images/shutterstock_132288380.jpg?itok=ZyVMzywG)

Като създават карти мозъците на почти 1000 мъже, жени, момчета и момичета, невролози успяват да покажат сериозните разлики в начина, по който мъжкият и женският мозък са свързани - когнитивните вариации, които могат да ни помогнат да разберем защо мъжете и жените се справят по-добре с различни задачи, пише Mashable.

Разбира се, всички ние знаем, че мозъците ни нямат наистина жици и че не сме свързани по същия начин, по който и технологиите. Но тази аналогия не е напълно безполезна, тъй като определени части на мозъка ни са свързани с нещо като нервна електронна платка. Тези връзки могат да бъдат открити на структурни свързани карти, като тази към анонса на настоящия материал.

Структурните връзки се създават с помощта на дифузионен магнитен резонанс и дават на невролозите невиждан досега поглед към най-закътаните работилници на човешкия мозък.

Именно с цел да открие нещо повече за морфологичните разлики между мъжкия и женския мозък, екип от Университета на Пенсилвания провежда подробно изследване на 949 души от различни полове и възраст.

Резултатите показват, че женският мозък е значително по-свързан между лявото и дясното полукълбо, докато при мъжкия мозък като цяло връзките са по-силни между предната и задната част. Казано с други думи, женският мозък изглежда оптимизиран за комуникация между двете полукълба, а мъжкият - за комуникация в рамките на едно полукълбо. Тези структурни промени стават в ранна възраст, което обяснява защо още в юношеските години се проявява различие в мъжкото и женското поведение. Според учените пак тук може да се крие обяснението защо жените имат по-добра памет и социални умения, а мъжете имат по-добри двигателни и пространствени способности. Пак различията във връзките в мозъка стоят зад това, че мъжете са по-способни да се справят с една задача, докато жените са по-добре устроени за т.нар. мултитаскинг или работата по няколко задачи едновременно.

http://www.obekti.bg/
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 08:04:05
Украсените с бижута скелети

(https://i.postimg.cc/KYYTK5N8/image.jpg)

Когато римските катакомби били разпечатани през 1578 г., се отворили вратите към една ера на религиозен фанатизъм и зловеща красота.
Католическите власти извадили на бял свят скелети, за които предположили, че принадлежат на раннохристиянски мъченици. Специални занаятчии сглобили отново костите. А след това, украсени пищно със злато и скъпоценни камъни, останките били изложени на показ в разкошни ковчези из цяла Европа, за да покажат каква слава ги чака верните последователи на Църквата след смъртта.

Тази зловеща практика продължила до началото на XIX век, припомня Си Ен Ен. Тогава учените подложили автентичността на светейшите кости под въпрос и много от тях били скрити или унищожени.

Фотографът и писател Пол Кудунарис обаче успя да получи безпрецедентен достъп до тези ,,светци от катакомбите" за книгата си ,,Небесни тела". Много от тях са били фотографирани и преди. В началото гордост, а после срам за Църквата, тяхната мистериозна, изнервяща красота остава несъмнена.

Останалите зловещи изображения може да видите тук:

http://intrigi.bg/ (http://intrigi.bg/pin_%D0%9D%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%B1%D0%B8%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8_12412.htm)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 08:07:51
Здравните безумия в историята

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/images/shutterstock_373248040.jpg?itok=gAjLIEvI)

Представяме ви някои от най-тежките медицински заблуди на човечеството, които говорят, в равна степен, за човешката природа и за трудния път, по който напредва науката.

Наркотици

Една от съществените разлики между нашето време и викторианската епоха се крие в отношението към наркотиците като хероина, морфина, кокаина и канабиса. През 19. век съвременните наркотици са били продавани във всяка аптека като ,,вълшебно" универсално средство срещу всякакви болежки и недъзи – от детско непослушание до ,,женска хистерия" и от кашлица до хронична болка. Най-чудовищна от днешна гледна точка изглежда безпрецедентната мания по успокояващите средства за малки деца. В една статия на ,,Ню Йорк Таймс" от 1910 г. се изреждат най-често използваните съставки на ,,детските успокояващи сиропи". Те включват хлороформ, кодеин, хероин, опиум на прах, канабис и различни форми на морфин - всичките в конски дози и често в комбинация. Иначе казано, в онази епоха загрижените родители са ,,лекували" коликите, растежа на първите зъби, както и нормалните детски кошмари, безпокойства и хиперактивност с дози твърд наркотик, които биха могли да укротят и побесняла горила.

През 1898 г. една от големите фармацевтични компании пуска на пазара ново, изключително ефикасно средство против кашлица. Веществото се нарича диацетилморфин, а търговското му име е Heroin. Най-интригуващото в цялата история е, че лекарството е било рекламирано като заместител на морфина, който не предизвиква наркотична зависимост. Това недоразумение обаче не изглежда толкова безпрецедентно, ако имаме предвид, че кокаинът е бил пуснат по аптеките през 1879 г. като средство за лечение на морфинова зависимост.

Лоботомия

В историята на човечеството е имало няколко десетилетия, през които механичното повреждане на човешкия мозък е било смятано за легитимен терапевтичен метод. Става дума за инвазивната процедура, известна като ,,лоботомия". Разработена от португалския медик Антонио Егаш Муниш през 1935 г., лоботомията представлява хирургическо откъсване на т.нар. префронтален кортекс (най-предната част на мозъка) от останалата част на мозъка. Муниш открил, че процедурата укротява някои психотични пациенти като своеобразно ,,даване на късо".

Един от неговите ученици Муниш, американският лекар Уолтър Фрийман започва мащабна кампания за популяризирането на лоботомията. Фрийман е недоволен от сложните хирургически процедури, предписани от Муниш, и изобретява опростена техника, станала печално известна като ,,лоботомия с шило за лед". Целеустременият доктор забивал шило над окото на пациента, почуквал с чукче, за да достигне мозъка, след това раздвижвал инструмента, изваждал го и повтарял процедурата над другото око. Процедурата се разпространила светкавично, защото била проста, а и защото по това време нямало много други възможности за третиране на пациенти със сериозни душевни заболявания. В пика на безумието през 40-те години процедурата е била прилагана дори на абсолютно здрави ,,трудни" тийнейджъри.

Всичко това щеше да е разбираемо, ако лоботомията беше ефективна терапия. Истината е, че процедурата успокоява някои от пациентите с тежки психози, като нанася постоянни и необратими мозъчни увреждания. Ето как медикът и специалист по лоботомия П. Макдоналд Тоу описва обичайното състояние на пациентите след лоботомия в една своя публикация от 1955 г.: ,,Лишени от своята автономия, инициатива и самоконтрол, те се справят значително по-добре в структурирана ситуация". Иначе казано, целта на лоботомията е не да лекува, а да създаде кротки и безобидни пациенти за психиатричните институции. Според някои данни през 40-те и 50-те години на 20. век на лоботомия са били подложени не по-малко от 100 хил. души, половината от тях в САЩ. Лоботомията е низвергната като медицинска практика през 50-те години на миналия век.

Кръвопускане

Ако изключим наркотиците, кръвопускането като средство за лечение е най-древното и най-продължително практикувано медицинско безумие на човечеството. То е било практикувано още от великите древни цивилизации на древна Гърция, Египет и Месопотамия и е било особено популярно през 19. век, като средство срещу почти всяка болежка или неразположение – от акне до всяко възможно смъртоносно заболяване. В повечето случаи кръвопускането е било прилагано в съгласие с изпитания древен принцип ,,по-добре да направим нещо, отколкото да признаем, че нямаме никаква идея какво да направим". Неговите корени са в очарователното от съвременна гледна точка праисторическо допускане, че менструацията е процес, който пречиства жените от ,,лоши течности".

Основният принцип на кръвопускането е бил, че колкото по-тежко е заболяването, толкова повече кръв трябва да бъде пусната. При това се е смятало, че е добра практика източването на кръв да продължи, докато пациентът припадне. Още по-интригуващо от съвременна гледна точка е, че кръвопускането е било прилагано дори в случаи, при които нещастният пациент и без това е кървял обилно – от обикновено кървене на носа до всякакви хирургически интервенции, включващи цезарово сечение и ампутации.

Днес знаем, че кръвопускането, с изключение на някои редки случаи, има медицински смисъл само когато става дума за кръводаряване. Нещо повече, при повечето заболявания кръвопускането е безусловно вредно, защото отслабва пациента и намалява съпротивителните му сили срещу инфекции.

Трепанация

Трепанацията, или пробиването на дупка в човешки череп, вероятно е най-древната хирургическа практика. Най-старите открити черепи с целенасочено пробити в тях отвори датират от времето на неолита (8 хил. г. пр.н.е.). Първоначално тази процедура е била извършвана със спиритични мотиви като гоненето на зли духове. По-късно обаче трепанацията е използвана за спешна хирургия на главата след черепни травми, предизвиквани от класически древни оръжия като сопи и боздугани.

Друга утвърдена хилядолетна практика е била използването на трепанация за лечението на всякакви болежки, свързвани, правилно или не, с главата, включително епилептични пристъпи, мигрени или психични заболявания. През Средновековието се е смятало, че психичните заболявания са предизвиквани от ,,камък на лудостта", намиращ се в мозъка. Разбира се, този камък е трябвало да бъде отстранен. За целта т.нар. бръснари-хирурзи са извършвали трепанация в ,,полеви" условия и са изваждали от главата на пациента нещо, което са обявявали за ,,камъка на лудостта".

Факт е, че трепанацията намалява вътречерепното налягане. Като цяло обаче според съвременната медицина пробиването на черепа за лечение на мигрена е, да речем, малко прекалено. Съвременните хирурзи извършват подобна процедура, наречена краниотомия, например за отстраняване на хематоми или тумори. За разлика от своите древни колеги обаче, днешните медици използват анестезия и като цяло не оставят пациентите си да живеят с отворени дупки в главата.

Радиация

Хората винаги са имали слабост към новите технологии. Ако добавим към това дълбоко вкорененото атавистично влечение към неща, които светят в тъмното, можем донякъде да си обясним манията, започнала с откриването на радиацията в края на 19. век.
Хората били очаровани от радиацията и са започнали да й приписват чудодейни свойства – например, че лекува абсолютно всякакво човешко заболяване и като цяло прави хората по-здрави и по-добри. Нещата са започнали по един почти невинен, детски начин – под формата на масовата мания по часовници със светещи в тъмното циферблати в началото на 20. век. Трябвало да изминат десетилетия, преди някой да обърне внимание на факта, че жените, нанасящи радиевата боя върху часовниците, умирали преждевременно, при това по начини, които са твърде ужасяващи за описване.

Всъщност манията по радиоактивните вещества (най-вече торий и радий) през първата половина на 20. век е била толкова мащабна, че днес е трудно да преценим коя форма за въвеждането им в човешкото тяло не е била използвана мащабно и в продължение на десетилетия. Сред тях са таблетките, праховете и радиоактивните тонизиращи напитки, както и ректалните свещички с радий, предписвани срещу полова немощ.

Американският индустриалец Ебен Байерс бил толкова яростен почитател на популярния радиев тоник Radithor, че според някои оценки е изпил общо около 1400 бутилки от него преди смъртта си през 1932 г. Заглавието на в. ,,Уолстрийт Джърнъл" по този повод е колкото зловещо, толкова и красноречиво: ,,Радиевата вода работеше чудесно, докато не му падна челюстта".

Много популярно е било и обогатяването на питейната вода и на водата за къпане с радиация. За целта са били използвани специални керамични съдове, както и ,,еманатори", отделящи радиоактивни изотопи във водата. На сериозен потребителски интерес се е радвала и радиоактивната козметика, включително червила и пудри. Най-знаменитият продукт от този вид е бил популярният във Франция през 30-те години крем за лице Tho-Radia. Самото му име загатва за съдържанието едновременно на торий и радий. Разкрасяващият крем бил само един от серията козметични продукти, продавани с това име. На този фон едва ли трябва да се учудваме, че в онези времена хлябът, чаят и шоколадът с радиоактивни вещества са били смятани за изключително здравословни.

https://www.obekti.bg/nauka/zdravnite-bezumiya-v-istoriyata
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 11:46:29
Женската красота през вековете

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_large/public/images/4shutterstock_126134336.jpg?itok=y8tTjQUg)

Казват, че ако носът на Клеопатра е бил малко по-различен, то световната история щяла да бъде друга. Такава е силата на женската красота – понякога съграждаща и вдъхновяваща, друг път водеща до остри противоборства и войни, но винаги основен фактор в човешките отношения и следователно в хода на историята.

Теоретично погледнато, под "красота" се разбира хармонията между отделните части на даден обект, която създава усещането за съвършенство и носи удовлетворение за сетивата. Възприемането на тази хармония обаче е твърде субективно, а и естетическите критерии са се променяли през хилядолетията. Представа за тези критерии може да добием от културното наследство, от артефактите. Но дали това са били предпочитанията на обикновените мъже, на мнозинството от мъжете в съответната епоха, може само да гадаем.

В праисторически времена оцеляването е било наистина борба за живот и плодовитостта е била поставена на пиедестал. Тогавашните красавици са изобразявани с нисък ръст, пищна гръдна обиколка, закъглена талия и добре оформени бедра - структура, обещаваща многобройно поколение според тогавашните разбирания.

В търсене на начини да подчертаят тези си предимства жените започнали да се украсяват с накити. Рисували са лицата си, може би за да изглеждат по-млади и красиви, както правят и днес някои племена в Азия и Африка.

В пещерите са намерени гребени и примитивни червила. С течение на времето жените започнали да използват различни масла и балсами, за да прогонват насекомите, но и за да ухаят приятно за околните. Макар и не чак в такава степен, суетата била присъща и за най-древните.

В Античността критериите за женска хубост се променили успоредно с изменението на обществените структури. Възникнало класовото разделение, оформили се династии, елит, владетели, които се стремели и външно да се разграничат от масите.

Така се появили дрехите като символ на социален статус, а не просто като средство за предпазване на тялото от атмосферните влияния. Идеалът бил царицата, придворната или наложницата на владетеля, която била добре поддържана, с издължен силует, атлетични рамене, тънка талия и стройни бедра, големи устни и очи, подчертани с очна линия, придаваща дълбочина на погледа.

Един от идеалите за красота тогава била Нефертити, съпругата на египетския фараон Ехнатон. През 1912 г. археолозите открили скулптурния й бюст, от който може да се усети въздействието на лицето й, поразяващо със съвършенството на своите черти – изящна шия, грижливо гримирано лице, коригирани и удължени вежди, красиво изрисувани устни. Според египтолозите съвършената египтянка имала златист тен на кожата, прав нос, гладки, но остри гарвановочерни коси, фини ръце и нозе, украсени с гривни. Тя пудрила лицето си, поставяла сенки под очите си, употребявала благовонни помади и боядисвала косите си.

(https://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/9/105/676/105676524_1380791689_93180745_4711681_Nefertiti1.jpg)

Гримът обаче имал и други функции. Жените смятали, че той ги предпазва от зли сили и демони, а също бил и своеобразен дезинфектант - прогонвал насекомите, предизвикващи очни възпаления, и защитавал очите от силната слънчева светлина. Клеопатра – другият символ за женска красота, дошъл от Древен Египет, открила вълшебното действие на ваната с мляко и мед, като я превърнала в основно средство за разкрасяване на кожата си.

В Древна Персия също за красиви се смятали добре поддържаните жени. Те приготовлявали различни козметични средства (като благоуханни масла и пудри) и също познавали разкрасяващите свойства на млякото. Момичето, определено за съпруга на шаха, било подлагано на специални козметични процедури в продължение на цяла година, преди да влезе в харема.

В Древна Гърция съществувал култ към атлетичните тела. Идеалът за красота били древногръцките богини. Телата им били обвити в драпирани туники, които разкривали добре поддържана фигура с почти мъжка мускулатура.

Красотата обаче според древните елини се изразявала в хармонията на тялото и ума. Физическата красота била белег и за духовното богатство на жената, затова се смятало за невъзможно красивата жена да бъде обладана от зли помисли.

Един от най-известните женски образи от Античността, покоряващ със своята красота и еротичност и послужил за вдъхновение на много скулптори, е Афродита. Стройна, с нежни черти на лицето, с мека вълниста златна коса, украсяваща прекрасната й глава като венец.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Front_views_of_the_Venus_de_Milo.jpg/800px-Front_views_of_the_Venus_de_Milo.jpg)

Древногръцките жени поддържали еластичността и свежия вид на кожата си с масажи, познавали водолечението и гимнастическите упражнения, спазвали строги правила за хранене. Използвали маски от брашно и мляко, избелващи средства за лице, подчертавали черния цвят на миглите си със смес от сажди, яйчен белтък, червено вино и цветна смола. Косите си оформяли на стегнат кок с помощта на диадеми и мрежи.

Грижите за красотата на римлянките били свързани с хигиената на тялото. Разгулният и порочен живот, който аристократите водели, довеждал до бързо повяхване и набръчкване на кожата. За замаскиране на тези недостатъци широко използвали пудра, руж, и кремове.

Със залеза на Римската империя залязла и козметиката. Дошли новите нрави и идеали на Средновековието. Християнството заклеймило жената заради това, че прелъстявала мъжа и го отклонявала от правите пътища на благочестието, а мъжете в Ориента я скрили напълно от очите си, като й отнели свободата да бъде публично красива.

Женската красота се считала за греховна, а жените - за създания на дявола. Църквата им забранявала да се гримират и разкрасяват, защото се смятало, че така те създавали фалшив образ и се приобщавали към дявола.

Единственият толериран цвят бил червеният, а идеалът за красота на жените - с млечнобялата кожа, символизираща чистотата. Жените обаче намирали начини да бъдат красиви. Част от тях епилирали своите чела с различни смеси от смоли, като по този начин подчертавали своята младост. Зад широкополите дрехи се криели добре оформени тела с широки рамене, малки гърди, символизиращи женската хубост, тънка талия, тесен ханш и леко изпъкнал корем. Дългите руси коси завършвали портрета на средновековната красавица.

През Ренесанса отношението към жената коренно се променило. Тя се превърнала в муза вдъхновителка и било поставено началото на култа към "прекрасните дами". В изкуството жените били сравнявани с рози и колкото по-нежни и женствени били те, толкова по-привлекателни били за мъжете. Силуетът на красавиците бил леко закръглен, с изнесен ханш, бяла като мляко кожа, дълга шия, силно гримирани очи и коси с цвят на венецианско злато (заради венецианските куртизанки, които наложили новия идеал за хубост).

Художникът Лукас Кранах дава точна представа за ренесансовата жена. В своите творби той разкрива голото женско тяло в цялата му нежност и с целия му сладострастен копнеж. Венера, Ева, Диана, Минерва - неговите женски образи са заимствани изцяло от класическата митология, библейския свят и историята. Те съчетават мамеща еротика и благонравна свенливост.

Тази двойственост на жената присъства в картините на много други художници от епохата - като Ботичели и Рафаело например. Рубенс пък рисува меки, пухкави дами със закръглен ханш, масивни бедра, заоблен корем и големи гърди – жени, които излъчвали удовлетворение и щастие, без да се притесняват да покажат своите прелести.

Испанските модни експерти обаче въвели нова мода през Ренесанса. За тях красивите жени трябвало да бъдат с конусовидна форма на бюста, плоски кореми и тесни талии. Под тяхно влияние дамите започнали да използват специално бельо, за да постигнат този силует, като пристягали телата си в спиращи дъха корсети, срещу които лекарите остро негодували заради произтичащите деформации и увреждания.

Хигиената през този период, както и през Средновековието, не била на висота. В прочутия Версайски дворец в Париж, който имал 2000 стаи, не е имало нито една баня.

Перуките на аристократите били пълни с въшки, а миризмите, които издавали непраните им дрехи, били замаскирани със силни парфюми.

През 18. и 19. век хората се опълчили срещу някои устои в обществото. Моделиерите започнали да създават корсети с по-различна структура, която позволявала повече свобода на движенията. Жените вече нямали нужда от чужда помощ, за да се напъхат в дрехите си. Освен това те започнали да показват гърбовете си, да носят чорапи и жартиери, търсели средства да покажат сексапила си.

"Красивото" вече се свързвало не толкова с представата за жизнено и физически силно тяло, а с добрината и трудолюбието на жените, със способността им да създадат домашен уют. Дошло времето на брюнетките с леко закръглено тяло, хлътнали бузи, очи, обрамчени с тъмни кръгове и трескав поглед. Образът, превърнал се в символ на 19. век, е Алфонсин Плеси - болната от туберкулоза куртизанка, увековечена от Александър Дюма-син в романа му "Дамата с камелиите".

XX век е времето на големи промени в представите за женска красота заради динамиката на случващото се по цял свят. Жените са ангажирани и все по-еманципирани, те почват да носят по-удобните от корсетите сутиени, появява се цветното бельо. Женствеността се завръща триумфално на модните подиуми.

Това е времето на самоуверената жена с изискани маниери, която успява да скандализира хората, водена единствено от амбицията да бъде независима. Два от най-ярките образи на века са Мерилин Монро и Коко Шанел. Мерилин – чувствената, пищна, русокоса и разкрепостена звезда, и Коко Шанел - "чудото на 20. век", както я нарича Пикасо.

Ниската и кльощава Коко налага изцяло нов образ на жената като независима и дръзка личност, успяваща благодарение на своите собствени умения.

По-късно по екраните се появяват сочните дами с еротично излъчване Джина Лолобриджида, Брижит Бардо, Елизабет Тейлър. Идва модата на слънчевия загар - символ на природосъобразен начин на живот, в който спортуването заема важно място.

(https://www.viewsofia.com/upload/fck_editor/Image/Twiggy/twiggy.jpg)
Туиги

През 60-те години в света на модата се налага иконата Туиги – слабичко момиче с момчешка структура. По-късно обаче идва редът на красавици като Синди Крауфорд и Клаудия Шифър, които ясно дефинират идеалните женски пропорции за края на ХХ и началото на XXI век: 90-60-90.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fhotnews.bg%2Fuploads%2Ftinymce%2Fdajdaj%2Ffhm%2Fdeq%2Fdeq_new%2Fdeq_new2%2Fdeq3%2Fdeq4%2Fdeq5%2F3.jpg&hash=6466219400c6b75544e7e5692bb8eafe9fe61cf8)
Синди Крауфорд

(https://i.pinimg.com/originals/8e/11/ce/8e11ce5d7f0c79dcd8ef83113900441f.jpg)

Днес моделите навяват асоциации с наркоманския вид – сенки под очите, изтерзана физиономия, хилаво телосложение. В другата част от шоубизнеса пък широко навлезе силиконът. Но като цяло идеалът продължава да е здравото, поддържано със спорт и балансирано хранене женско тяло, дръзката, образована, успешна жена.

https://www.obekti.bg/chovek/zhenskata-krasota-prez-vekovete
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 11:48:31
Как тялото ни усеща различните емоции?

Навярно ви е познато онова приятно топло чувство, което ви обзема, когато сте наистина в добро настроение, нали?

За съжаление сигурно сте изпитвали и мрачната студенина, пълзяща по тялото ви, когато сте тъжни.

Е, определено не сте единствените.

Екип учени от университета Аалто създадоха карта на телесната температура, съобразена с емоциите, които хората изпитват. За целта те провеждат анкета, питайки участниците къде усещат най-силно физически емоциите си, след което обобщават резултатите. Картите по-долу показват къде дадена емоция се проявява най-силно. Топлите цветове представляват повишение на усещането в дадена област, докато студените цветове означават, че мястото не се влияе от емоции.

http://www.obekti.bg/


Щастието и любовта са емоциите, които могат да стоплят цялото ни тяло. Буквално. Това твърди екип от финландски учени, който изготви топлинен атлас на човешките емоции. Той показва как различните емоции влияят върху телесната температура на човешкото тяло.

Както може да бъде видяно от снимката по-долу, щастието и любовта са способни да ,,стоплят" и поддържат жизнено цялото ни тяло, но със същата сила депресията и тъгата могат да го ,,изстудят". Отделните емоции предизвикват чувствителност в определени части на тялото ни. Гневът например е концентриран в главата, гръдния кош и ръцете. Страхът повишавата температурата в горната част на тялото и особено в областта на сърцето, когато се срамуваме ,,пламват бузите ни", но изстиват крайниците ни. Гордостта е концентрирана в главата и гръдния кош. От завистта и презрението пламва главата ни. Тъгата предизвиква чувствителност в гръдния кош и главата, но ,,изстудява" тялото. Най-страшна е депресията, при която тялото ни е лишено от всякаква жизненост и чувство на топлота.

(https://i.newsroom.bg/uploads/photo_assets/2014/2014-01-07/b_bmap-92c38a16db.JPG)

https://www.economy.bg/ (https://www.economy.bg/science/view/11576/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B8)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 11:53:45
10 животни изчезнали наскоро

Хората са възможно най-деструктивната сила, която някога е удряла майката природа. Този списък разглежда някои от последните, вероятно по – непознати видове животни, които са изчезнали завинаги благодарение на хората, пише earths-book.com.
Причините са или прекалено ловуване и избиване или пренаселение. Тези животни никога повече няма да тичат, плуват или летят около нас. Ще си ги гледаме така – на снимки. Това е ужасно и със сигурност не е нещо с което да се гордеем. А ние продължаваме да го правим.

Речен делфин от река Яндз (Баиджи)

(https://www.novini.bg/statics/uploads/ckeditor/44/Baiji-dolphin-is-endangered-habitat.jpg)

Популацията на Баиджи (наричан така от местните хора) намаляла драстично в последните десетилетия заради индустриализацията на Китай, използването на реката за риболов, транспорт и хидроенергетика. Колкото повече се развивала икономиката на Китай, толкова повече растял натиска над Баиджи. Индустриални отпадъци се изливали в реката Яндзъ. Коритото на реката било пресушавано и пълнено отново заради различни цели. Корабният транспорт се мултиплицирал, лодките станали по – големи, а рибарите започнали да използват модерни мрежи. Замърсяването пречело много на почти слепия делфин и той често се врязвал във витлата на корабите и лодките. През 70те и 80те половината от смъртните случаи на Баиджи били причинени от заплитане в риболовните мрежи. Само няколко стотин били останали до края на 70те. В края на 80те били 400. А през 1997 година, когато се провело цялостно изследване и проучване били останали само 13. Делфинът бил обявен официално за изчезнал през 2006 година, когато експедиция обиколила цялата река в търсене на Баиджи, но него вече го нямало.


Текопски шаран

(https://www.novini.bg/statics/uploads/ckeditor/44/314280_423285171061017_179913467_n[4].jpg)

Текопският шаран живеел в пустинята Мухаве в Калифорния. Подвидовете на тази риба се намирали само в устието на река Текопа и нейните горещи извори. За първи път бил описан от Ръш Милър през 1948 година. Изчезването му стартирало в ранните 40 години на миналият век. Тогава северният и южният поток на Текопа, които били на около 15 метра един от друг били направени на канали и били построени бани. Популярността на горещите извори на Текопа през 50те и 60те години довело до построяването на хотели и паркинги за каравани в областта. До 1981 година текопския шаран бил официално отписан от Американското ловно-рибарско дружество и станало първото животно, което официално е обявено за изчезнало според Актът за Застрашените Животни от 1973 година.


Явайски тигър

(https://www.novini.bg/statics/uploads/ckeditor/44/javan_20tiger.jpg)

Явайските тигри били подвид на тигрите, срещани само на Индонезийския остров Ява. В началото на 19 век, те били толкова често срещани, че в някои райони били приемани единствено като вредители. Нарастването на населението довело до превземане от хората на неговият хабитат. Където отивали хората, тигрите били ловувани или тровени. Местните не се трогвали много от този геноцид, което било изненадващо, защото те вярвали, че това са преродените им близки. Последният явайски тигър бил забелязан през 1972 година, макар че някои твърдят, че има доказателства за тяхното съществуване и през 80те години. Абсолютно последните данни били през 1979 година, когато били идентифицирани само три тигъра.


Бубал Хартебийст

(https://www.novini.bg/statics/uploads/ckeditor/44/42_f3ed07059e001c9806fd001be2ccc045.jpg)

Въпреки че някога това животно скитало из цяла Северна Африка, митологията (гледани от древните египтяни за жертвоприношения) не била достатъчна да го спаси от европейските ловци, които започнали да ги ловуват за месо. Хората в Мароко убивали тези животни за забавление, заради което изчезнали стотици стада. Много Хартебийсти били хващани и държани живи (в Лондонския зоопарк от 1883 до 1907 година), но накрая умирали. Последната от вида била женска и умряла в Парижкия зоопарк през 1923 година.


Пиринейски Ибекс

(https://www.novini.bg/statics/uploads/ckeditor/44/spanish_ibex.jpg)

Пиринейският Ибекс (дива коза) има една от най-интересните истории сред изчезналите животни, тъй като бил един от първите видове върнат на земята чрез клониране, само за да изчезне отново след седем минути заради проблем с дробовете. Той живеел в Пиринеите, планинска верига в Андора, Франция и Испания. До средата на 19 век изчезнал от френските Пиринеи благодарение на бавното, но постоянно избиване на този вид. Ситуацията му била критична от началото на 20 век, когато били отчетени само 100 броя в Испания. Малко след това популацията му паднала до 40 броя и повече никога не минала това число. През 1981 година били останали 30. В края на 80-те, те били вече между 6 и 14. Последният роден в Пиринеите Ибекс, наречен Силия, издъхнал на 6 Януари 2000 година, намерен мъртъв под паднало дърво на 13 годишна възраст. Единствената компания на Силия умрял само година по-рано от старост.


Карибски тюлен монах

(https://www.novini.bg/statics/uploads/ckeditor/44/monkseal.jpg)

Това бил единственият известен местен тюлен за Карибско море и Мексиканският залив. Това е и единственият вид тюлен, който е изчезнал само и единствено заради човека. Карибският тюлен монах бил първият бозайник, който Колумб видял в новият свят на брега на Санто Доминго през 1494 година. Намираме го в записките на Колумб при неговото второ пътуване до Америка. Колумб наредил да бъдат убити 8 от животните за храна , които той нарекъл ,,морски вълци". И дал началото на едно безмислено избиване от всички европейски имигранти. Оттогава, тюлените които са били стотици хиляди, били убивани от хората заради тяхната мас, както и от рибари, които гледали на тях като конкуренти. Бил официално обявен за изчезнал вид на 6 Юни 2008 година, въпреки че последните срещи с тези тюлени били в далечната 1952 година между Хондурас и Ямайка. Като повечето истински тюлени и карибския бил убиван на сушата. Липсата на страх от човека, неагресивният, игрив и любопитен характер изключително много подпомогнали човека в убиването и изтриването на този вид от лицето на земята.


Златна крастава жаба

(https://www.novini.bg/statics/uploads/ckeditor/44/548343_423285097727691_858228242_n[4].jpg)

Първият запис за тази жаба бил направен от Джей Савидж през 1966 година. Тя била разпознаваема със своята оранжево-златиста окраска и се срещала в тропическите гори, които заобикаляли Монтеверде, Коста Рика. Нито една не е видяна от 1989 година насам. За последно е видяна през 1987 година. Тогава заради необичайно, променливо време, басейните пресъхнали преди да сеизлюпят ларвите. От потенциалното потомство от 30 000 , оцелели само 29. През 1988 година били локализирани само 8 мъжки и 2 женски. През 1989 година била намерена само една мъжка златна крастава жаба и това бил последният записан случай на този вид. Оттогава досега се правят многобройни проучвания и търсения, но нито един екземпляр от вида не е намерен.


Странстващ американски гълъб

(https://lh6.ggpht.com/-n7nsJDiQsEg/UHoX1NSrY3I/AAAAAAAAApo/fRU2VUOOapo/375844_423285134394354_1850926006_n%25255B4%25255D.jpg?imgmax=800)

Историята на този гълъб е една от най-трагичните истории за изчезнали видове в по – нови времена. До преди 200 години, никой и не предполагал, че този гълъб може да изчезне. Това била най-често срещана птица в Северна Америка, ятата били многобройни, имало милиарди гълъби. Това било до момента до който, месото от гълъб било комерсиализирано и разпознато като евтина храна, особено за робите и бедните, което довело до масивна кампания по тяхното ловуване. Освен това заради многобройните птици в едно ято, те били възприемани като заплаха от фермерите. Последният странстващ американски гълъб, Марта, умрял сам в зоопарка в Синсинати на 1 Септември 1914 година. 


Куага

(https://lh5.ggpht.com/-yen-ewlqk_s/UHoX18qXkLI/AAAAAAAAApw/eToYKj0F_rE/542255_423285157727685_1897416831_n%25255B4%25255D.jpg?imgmax=800)

Куагата е била южен подвид на равнинната зебра. Различавал се е от другите видове зебри главно защото имал райета само на главата, на врата и на предната част на тялото си. Последните свободни куаги били хванати около 1870 година. Последната куага в плен умряла на 12 Август 1883 година в Амстердамският зоопарк, където живеела от 9 Май 1876 година. Хората тогава не разбрали, че е издъхнала последната женска куага в света. Заради това объркване причинено от използването на термина куага за всяка зебра, истинската куага била ловувана до изчезване, а изчезването било осъзнато няколко години по – късно. Главната причина за изчезването е бруталното и ловуване за месо и кожа от южноафриканските фермери, които гледали на тях и като конкуренция на техният добитък (овци и кози) за зелената трева.


Тасманийски вълк

(https://www.novini.bg/statics/uploads/ckeditor/44/282241_423285181061016_248820885_n[4].jpg)

Известен и като Тилацин, Тасманийският вълк е било най-голямото познато месоядно, двуутробно животно на модерните времена. Изчезнал сред дивата природа заради прекомерно ловуване (били са смятани за заплаха за козите и други дребни фермерски животни) и навлизането на хората в неговата и без това ограничена естествена среда. Тилацинът най-накрая бил признат за застрашен от изчезване през 1936 година, но за съжалени било прекалено късно. Същата година последният познат Тилацин – Бенджамин – издъхнал на 7 Септември, заради немарливост. Заключен извън леговището си за спане и изложен на ледените нощни температури в зоопаркът Холбарт в Тасмания.

https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/97175
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 11:54:58
6 уникални факти за сънищата

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fgradcontent.com%2Flib%2F600x350%2Fgirl_bells.jpg&hash=f7c6076d626d3dda0e892e9155620b61cdda13d4)

Сънищата тормозят великите умове от стотици хиляди години. Сънищата са нещо, което все още не може да бъде напълно обяснено от науката.
Много хора вярват, че сънищата могат да предсказват нашето бъдеще. Учените се опитват да намерят отговорите именно на това.

Вярно ли е, че слепите хора виждат сънищата си?

Това е така, но само за тези, които са изгубили зрението си поради някакви причини. Хората, родени слепи нямат тази привилегия. Иначе хората с придобита слепота виждат сънищата си както и всички останали - и цветни, и черно-бели.

Сънищата предотвратяват нервни сривове

Сънищата се явяват отражения на нашите желания - както съзнателните, така и подсъзнателните. Именно сънищата помагат за порядъка в нервната ни система. Неотдавна учени провели следния експеримент: подложили на осемчасов сън доброволци, точно когато те сънували, ги разбудили. След няколко часа те станали раздразнителни и започнали да нервничат.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fgradcontent.com%2Flib%2F300x225%2Fdreaminggg.jpg&hash=90b3e63707a0ed16ac5272b93b11ba3f7242b94f)

В съня си ние виждаме само тези хора, които сме виждали

Мозъкът не "измисля" нови персонажи. Хората, които се появяват в сънищата ни, сме виждали някога някъде. Например, след 40 години можем да сънуваме човек, който ни се е притекъл на помощ в някаква опасна ситуация. През целия си живот ние виждаме хиляди хора, които след това под някаква форма присъстват в съня ни.

Някои хора сънуват черно-бели сънища

Около 12% от хората сънуват черно-бели сънища. Досега учените не могат да разберат защо това се случва.

Никотинът влияе на сънищата

Ето ви един много любопитен факт - хората, които се отказват от пушенето, сънуват много по-ярки сънища, отколкото пушачите или тези, които никога не са използвали никотин.

По време на сън тялото на човек е парализирано

Това в действителност е така. Нашият мозък се опитва да изключи центрове на движението и физическата активност, така че ако в съня има някакво нараняване или движение, то да не се пренесе в действителност.

http://sanovnik.bg/n2-4978-6 (http://sanovnik.bg/n2-4978-6_%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D1%81%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 12:01:09
Галерия: Светът през очите на котките

Николай Лам, определящ себе си като изследовател и артист, публикува серия от фотографии, които илюстрират начина, по който котките би следвали да виждат света.

Изображенията си Лам направил на базата на информация от професионалисти и на научни сведения за въпросното сетиво при едно от най-любимите на човека домашни животни.

Серията снимки показва паралелно начина по-който хората (отгоре) и котките (отдолу) виждат света около себе си.

(https://i.postimg.cc/PqnkqtkX/cat_vision_1.jpg)
В човешкото око има много повече клетки, наречени колбички, което ни дава прекрасно зрение през деня с ярки цветове и чудесна чистота на картината

Първоначално се е смятало, че котките виждат двуцветно (дихроматично) като кучетата. И наистина има две зони от светлинния спектър, за които те са особено чувствителни – синьо-виолетово и зелено-жълто. Съществуват обаче изследвания, които сочат, че очите на котките са чувствителни и към зеленото. Това означава, че те може да са трихромати, но не по човешкия начин – света за тях има предимно синьо-жълти краски, може би с леко зелено в палитрата.

(https://i.postimg.cc/L6hSCCTp/cat_vision_2.jpg)
Човешкото зрение е много по-остро от котешкото. Така например това, което човек вижда ясно от 30-60 метра, котката ще види със сходна яснота на разстояние от 6 метра

Остротата на човешкото зрение е много по-голяма. Така например това, което човек вижда ясно от 30-60 метра, котката ще види със сходна яснота на разстояние от 6 метра.

(https://i.postimg.cc/d0Rckzq8/cat_vision_3.jpg)
Котките са чувствителни за светлина главно в синьо-виолетовата и зелено-жълтата част от светлинния спектър

(https://i.postimg.cc/nV3Z1bq2/cat_vision_4.jpg)
Котките имат по-голямо зрително поле от хората - 200 градуса, сравнено с нашите 180. Човешкото периферно зрение е 20 градуса от всяка страна, а при косматите ни приятели - по 30 градуса

В някои неща обаче котешкото зрение значително превъзхожда човешкото. Това се отнася особено за виждането при оскъдна светлина или пък за регистрирането на бързи движения. Причината за тези разлики е в два типа клетки-"сензори", които реагират на светлината и съществуват и в нашите и в котешките очи. Те се означават като пръчици и колбички заради специфичната си форма.

В човешкото око има много повече колбички, което ни дава прекрасно зрение през деня с ярки цветове и чудесна чистота на картината. При котките и кучетата пък в ретината има много повече пръчици. Това им позволява да виждат много по-добре при слаба светлина. Преобладаващият брой на пръчиците също така дава и по-голяма ,,честота на опресняване" т.е. способност да се наблюдават бързи движения. От еволюционна гледна точка това има значение, защото позволява на животните по-лесно да проследяват движението на плячката.

По-големият брой пръчици обаче води до по-малка детайлност на зрението и не толкова живи цветове. Странно е, но хората също така са способни да улавят бавно движещи се неща, чиято скорост е 10 пъти по-малка от най-ниската, която могат да регистрират котките. Това означава, че ние можем да видим движението на нещо, което ще изглежда статично за една котка.

Котките имат по-голямо зрително поле от хората – 200 градуса, сравнено с нашите 180. Човешкото периферно зрение (на снимките – замъглените ъгли) е 20 градуса от всяка страна, а при косматите ни приятели – по 30 градуса.

(https://i.postimg.cc/FzC4F3h8/cat_vision_6.jpg)
Котешкото зрение значително превъзхожда човешкото в условия на слаба светлина. Това се дължи на по-големия брой клетки пръчици в ретината на очите им

(https://i.postimg.cc/2ySYf2Nn/cat_vision_7.jpg)
Нощното зрение при котките позволява да се видят много повече детйли

https://www.nauteka.bg/sciences/biology/galeriya-svetut-prez-ochite-na-kotkite/
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 12:11:09
Любовта официално призната за болест

(https://www.chernomore.bg/media/files/article/640x360/cd7/cd7a3d18fd4a8d7bbef8af21eb8d753e.jpeg?32)

Световната здравна организация официално включи любовта към списъка с психологически разстройства и така най-хубавото чувство между двама души бе признато за болест.

Любовта фигурира в списъка с разтройства редом до зависимости като, пристрастяването към хазарт, алкохолизъм, наркомания и клептомания.

Любовта е определена като психично разтройство на навика и увлечението. Международния ѝ шифър е F 63.9 и като всяка болест тя има ясно изразени симптоми.

Сред тях са натрапчивите мисли за друг човек, резки смени на настроението, повишено чувство за собствено достойнство, самосъжаление, спадове на артериалното налягане, безсъние, главоболие, алергични реакции и маниакални синдроми.
Според някои учени любовта може да се сравни с обсесивно-компулсивно разстройство. Изследователи от Медицинския факултет на Националния автономен университет на Мексико, начело с експерта в областта Джорджина Флорес, споделят това мнение.

Специалистите казват, че любовта не може да продължава повече от 4 години, като се сравнят само физиологическите показатели на организма в началото на една връзка и след определено време.

Равнището на адреналин при влюбените е 10 пъти по-високо от нормалното, заради което те страдат по-често от стресови и депресивни състояния.

Нивата на серотонина, от друга страна, са с около 40% по-ниски, като същите резултати са показали и болните от обсесивно-компулсивно разстройство.

Освен това анализите на влюбените са сходни с тези на хората, страдащи от сърдечна недостатъчност.
При изследване на влюбени резултатите от скенера на мозъка им показват, че няма определена зона, която се активира, когато мислим за любимия или гледаме негова снимка.

При подобни експерименти целият мозък се активирал, точно както на наркозависимия, който чака поредната си доза.
Проучванията показват, че човек може да се влюби не повече от 3 пъти в живота си, като е желателно през това време да не взема важни решения.

Оказва се също, че човек може да се зарази с любов, но не във физически, а в психологически смисъл.

http://www.chernomore.bg/jivot/2014-12-04/lyubovta-ofitsialno-priznata-za-bolest


MKБ справка: https://ru.wikipedia.org/wiki/ (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%9A%D0%91-10:_%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%81_V#F60-F69.C2.A0.E2.80.94_.D0.A0.D0.B0.D1.81.D1.81.D1.82.D1.80.D0.BE.D0.B9.D1.81.D1.82.D0.B2.D0.B0_.D0.BB.D0.B8.D1.87.D0.BD.D0.BE.D1.81.D1.82.D0.B8_.D0.B8_.D0.BF.D0.BE.D0.B2.D0.B5.D0.B4.D0.B5.D0.BD.D0.B8.D1.8F_.D0.B2_.D0.B7.D1.80.D0.B5.D0.BB.D0.BE.D0.BC_.D0.B2.D0.BE.D0.B7.D1.80.D0.B0.D1.81.D1.82.D0.B5)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 12:13:03
Популярни изрази, произлизащи от древността

(https://svetovnizagadki.com/wp-content/uploads/2015/02/%D1%80%D0%B8%D0%BC.jpg)

Изумително е, че някои от изразите, които използваме днес, датират отпреди 3000 години. Много от тях са дошли от Древна Гърция или Древен Рим – цивилизации, доминирали света по онова време. Не малко фрази сме взели и от Библията – най-продаваната и най-разпространената книга в света.

Произходът на тези 10 често използвани израза се корени в интересни истории, които сега ще разгледаме, започвайки от легендата за безсмъртен мъж с едно слабо място.

АХИЛЕСОВА ПЕТА

Когато говорим за ,,ахилесова пета", знаем че се има предвид някаква слабост. Тази слабост може да е физическа, емоционална или психическа.

Изразът идва от древногръцката митология, по-точно от историята за Ахил. Всички сте гледали поне един филм за Троянската война и сте малко или много запознати с това име. Майката на Ахил го потопила в река Стикс като бебе и така му дала нечовешка сила и безсмъртност. Той се превърнал във велик шампион – най-добрият боец на гърците през Троянската война. В един фатален ден обаче, стрела от лъка на принц Прис, според легендата ръководена от самия бог Аполон, го поразила в петата и го убила.

Но чакайте, нали трябваше да е безсмъртен? Не точно. Когато майка му го потопила в реката като бебе, тя го държала за едната пета, която не била окъпана в магическите води и останала единствената част от тялото на Ахил, която не е защитена.

ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ

Днес използваме тази фраза, когато говорим за някой, който се оплаква без да има защо или иска помощ, а не се нуждае от такава. Но кое е това овчарче? Идва от една басня на Езоп.

Езоп бил бивш гръцки роб в края на 6-ти век пр.Хр. който написал (или събрал) стотици басни, познати общо като басните на Езоп. Една от тях разказва за младо овчарче, на което му било скучно да пази овцете по цял ден.

Веднъж, за да внесе малко разнообразие, овчарчето изтичало до селото, викайки ,,Вълк! Вълк!". Селяните побързали да се притекат на помощ и някои дори останали да пазят. Получило се! Момчето вече имало с кого да си говори и повторило този номер няколко дни по-късно. Селяните отново дошли и отново не заварили вълк. Тогава, нещастието наистина се случило – вълк излязъл от гората и нападнал овцете на момчето. То извикало селяните за трети път, но на тях вече им било омръзнало от номерата му и не дошли.

Моралната поука от тази история според Езоп е, че на лъжеца не му вярват, пък дори и да казва истината.

ВСИЧКИ ПЪТИЩА ВОДЯТ КЪМ РИМ

В древността, това всъщност наистина е било така. Римляните изградили около 80 000 километра пътища, от Британия, през Испания и Северна Африка, до речната система Тигър и Ефрат.

Първият голям път, Виа Апия, е построен през 312г.пр.Хр. Император Цезар Август издигнал монумент наречен Милиариум Ауреум (златен маркер) в централния форум на Рим и разстоянията по всички 80 000км път се измервали от тази точка. От там тръгвали и всички основни римски пътища.

Днес използваме израза, когато искаме да кажем, че има повече от един начин да се постигне нещо. Метафората е в употреба поне от 12-ти век.

МЕЖДУ СЦИЛА И ХАРИБДА

Обяснено с друг популярен израз, това е като да попаднеш между чука и наковалнята.

Гръцката митология разказва за героя Одисей, който плавал към дома след Троянската война, но трябвало да мине през Мисинския пролив (който разделя Италия и Сицилия), където се оказал между две унищожителни сили.

Сцила бил гигант с шест глави, всяка с по три реда зъби, който унищожавал всичко на пътя му. Разбира се, всъщност бил просто коварен риф. Харибда пък бил водовъртеж на отсрещната страна, който засмуквал корабите, които минавали покрай него. Избягвайки едната опасност, означавало да попадне на другата.

Одисей трябвало да избере по-малкото зло и в крайна сметка насочил кораба си към Сила, понеже там рискувал да изгуби само няколко мъже, а не целия кораб.

КУТИЯТА НА ПАНДОРА

Когато някой говори за Кутията на Пандора, става въпрос за нещо много лошо. Тази кутия е изворът на всички проблеми.

Изразът идва от историята за Пандора, първата жена на света според гръцката митология. Зевс създал Пандора като наказание за това, че братовчед му Прометей дал огъня на хората, противно на неговите заповеди.

Макар боговете да дарили Пандора с неща като красота и обаяние, те й дали също качества, които са както добри, така и лоши – направили я любопитна и настойчива.

Пандора получила й една делва, която Зевс й казал да не отваря в никакъв случай. Любопитството обаче надделяло и тя я отворила, а от нея излетели всички лошотии на света – война, болести и т.н. В някои версии на историята, Пандора се опитва да затвори делвата, но успява да запази единствено надеждата в нея.

Историята за Пандора е мит за произхода – опитва се да обясни откъде са дошли всички лоши неща. Също както при Ева и Райската градина, светът бил едно идеално място преди Пандора да отвори делвата.

За кутия започва да се говори през 16-ти век, когато ,,делва" е неправилно преведено.

CARPE DIEM – ГРАБНИ МИГА

Робин Уилямс превърна тази мотивираща латинска фраза в мото за своя клас във филма ,,Обществото на мъртвите поети" от 1989г. Но фразата не става популярна от там. Всъщност идва от поема на Квинт Хораций Флак от 1-ви век пр.Хр. Там фразата е част от по-дълга такава – ,,Carpe diem quam minimum credula postero" – и се превежда като ,,Цени мига – не вярвай ти напразно в утрешния ден!".

Изразът се използва от хилядолетие, но става наистина популярен през 19-ти век, когато поетът Джордж Байрон цитира Хораций.

ИЗПИСАНО Е НА СТЕНАТА – МЕНЕ, ТЕКЕЛ, ФАРЕС

За този израз можем да благодарим на Библията, по-конкретно на книгата на пророк Даниил. Използва се със значение, че ще се случи нещо лошо.

В писанието, по време на пира на Балтазар във Вавилон, докато всички се угоявали и пиели вино от бокали, взети от свещения храм в Йерусалим, тайнствена ръка се явила и изписала тези думи на стената. Ужасен, кралят повикал пророка Даниил, за да обясни значението им. Той му казал, че Бог е ядосан на Балтазар, задето почитал чужди идоли.

Буквално думите се превеждат като ,,брой", ,,тежест", ,,разделям", затова от тях изходило значението, че Бог претеглил Балтазар и дните му са преброени, а като наказание кралството ще му бъде отнето и разделено. Още същата нощ кралят бил убит, а земите му превзети от нашественици.

ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО

И този израз идва от Езоп и неговите басни. Използваме го когато някой пренебрегва нещо, само защото не може да го има. Баснята се казва ,,Лисицата и гроздето" и вероятно сте я чели в училище. В много от басните на Езоп главни герои са животни, притежаващи човешки качества.

В тази история, една гладна лисица няколко пъти се опитала да достигне високо надвиснало грозде, но все малко не й достигало. За да прикрие разочарованието си, лисицата си казала: ,,Гроздето и без това е кисело. Не си заслужава."

Според някои историци, по-точен превод на фразата от гръцки език е ,,гроздето е неузряло".

ПОДМАЗВАМ СЕ

Да се подмазваш на някого означава да му правиш комплименти и да се държиш добре с него, обикновено с цел самият ти да се облагодетелстваш или да поискаш услуга.

Мнозина твърдят, че фразата произлиза от древна Индия, когато хората мятали малки топки масло гхи по статуите на различни богове, когато ги молели за услуги. В Тибет има дори още по-древен обичай, при който на Нова година се правят скулптури от масло, които носят щастие и мир през следващата година.

Някои обаче отричат, че фразата идва от индийските традиции и вместо това твърдят, че е просто плод на въображението – да намажеш масло върху филия хляб е като да обсипваш някого с комплименти. Ние залагаме на първата теория, защото е доста по-забавна.

ЗАРЪТ Е ХВЪРЛЕН

Още една латинска фраза, която в оригинал се чете така: Alea iacta est.

На 10 януари 49г. пр.Хр. Гай Юлий Цезар излиза с армията си на Рубикон, реката на границата между Цизалпийска Галия и Италия, която никоя римска войска няма право да премине. Обръщайки се към войниците, Цезар им казва, че все още могат да се върнат обратно, но пресекат ли моста, ще трябва да се бият.

Докато стоят пред реката, един овчар минава, грабва тромпета на един войник, пресича моста и свири тревога, с което не оставя избор на Цезар. Тогава той казва: ,,Там води пътят, където ни викат знаците на боговете и мръсните дела на враговете. Зарът е хвърлен."

В днешно време фразата използваме в смисъла, че няма връщане назад.

https://svetovnizagadki.com/ (https://svetovnizagadki.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2/)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 12:18:47
Мистичната сила на дългите коси в историята

(https://nepoznato.energetika-bg.com/wp-content/plugins/php-image-cache/image.php?path=/wp-content/uploads/2015/07/original.jpg)

Дългата коса винаги е била символ на свръхестествени сили и духовно богатство. С дълга коса са изобразявани древните богове и богини, апостолите, вещиците носили дълга коса, както и свещенослужители и екстрасенси.

Славяните считали дългата коса за проводник и ,,акумулатор" на енергия и източник на мъдрост, затова мъжете носели дълги коси и бради, а жените никога не режели косата си.

Вещиците, дори приказните, се изобразяват с дълга рошава коса – те използват косата си за да засмукват енергия.

През Средновековието вярвали, че зловредната сила на вещиците през косата отива в космоса и го отравя. Затова екзекуторите от Инквизицията преди да започнат да ги измъчват премахвали цялото им окосмяване за да отслабят силите на злото.

Индианците режели скалповете на враговете тъй като вярвали, че по този начин не само убиват тялото, а и душата. Индианците вуду използват косата на човек за да го превърнат в зомби.

С обряд от черната магия насилствено режели косите на жените. Вярвало се е, че с косата се губи психическото и физическото здраве, губи се връзката с техния ангел пазител и че така няма да живеят дълго. На момичета, които забременявали извън брака, насилствено им режели косите като наказание, проклятие и позор.

loading...
Доброволно отрязвали косата си само след трагичните събития в живота, за да може заедно с косата да се остави стария живот и да се започне нов – косата може да съхранява енергийна памет за събитията в живота на човека. В Стария Завет има такива думи: ,,​откажи се от косите си и хвърли в тях всяко зло".

В древна Гърция владетели и благородни мъже се различавали от робите с дългата си коса. Късата коса е символ на робство и потискане на личността, а дългата коса – знак за власт и богатство. А войниците, които отивали в битка трябвало да имат дълга коса, която им дава сила на духа и ясно изразена интуиция. Забележете, че в днешния свят войниците трябва да са остригани за да изпълняват категорично заповедите на командирите.

Франкските крале от детска възраст не режели косата си, а ако това се случвало – доброволно или не – се считали за отказ от правата върху престола.

В днешно време знанията за силата на дългата коса отдавна са забравени, но подсъзнанието пази образа на жена с дълга коса, като пазителка на дома, мъдра, мила и любяща. Ето защо сърцата на мъжете се топят при вида на дълга женска коса, а жените мечтаят за такава коса.

И последно – загледайте се в мъжете по улиците: на всеки трима, двама са с остригана коса, големи шефове, мутри, дори министри, са с къса коса. За да подчертаят робското у себе си... Защо?

https://nepoznato.energetika-bg.com/2015/07/mistichnata-sila-na-dalgite-kosi-v-istoriyata/
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 12:21:31
За какво служи помпонът на шапките?... и още нещо

За какво служи помпонът на шапката

(https://www.hobby-bg.net/data/uploads/za-kakvo-sluzi-pompona-na-shapkata/pompon.jpg)

Както много други детайли на облеклото, помпонът има военно минало. През XVIII-XIX век помпонът е бил един от знаците за различие в армията. По неговия цвят и форма е можело да се различи обикновеният войник от офицера и да се познае принадлежността му към един или друг полк или род войски. Освен това помпони често са били пришивани към шапките на френските моряци, но при тях той е имал съвсем друго предназначение. По онова време помещенията в корабите са били тесни, с ниски тавани и помпонът е служел да предпази главата като омекоти удара в издатини по тавана.

През 60-те години на миналия век шапките с помпони (известни като bobble hat) стават популярни сред английските футболни фенове, макар че надали са осигурявали сериозна защита на буйните им глави в кървавите улични битки. Освен феновете, шапки с помпони носят и скиорите, въпреки че и при тях надали са помагали особено при падане. С две думи, изгубвайки връзката с военната униформа, помпонът се е лишил от без друго съмнителната си функционалност, превръщайки се в декоративен детайл от зимното облекло.

Защо подплатата на пилотските якета е оранжева

(https://www.hobby-bg.net/data/uploads/za-kakvo-sluzi-pompona-na-shapkata/oranjevi-qketa.jpg)

Контрастната подплата се появява за първи път на летните якета MA-1 Flight Jacket. Всъщност това не се е случило изведнъж – в началото подплатата на този модел е била в характерен сиво-зелен цвят, но през 1963 г. сменят цвета й на ярко оранжев. Причината за това е проста: при аварийно кацане или след катапултиране приземилия се пилот обличал якето си наобратно, с подплатата навън, за да бъде забелязан от спасителните екипи по-лесно. Често от вътрешната страна на якетата е имало и пояснителни надписи на азиатските езици, обясняващи че собственикът на якето е американски летец и моли да бъде съпроводен до американското посолство срещу възнаграждение.

За какво служи ,,петият джоб" на джинсите

(https://www.hobby-bg.net/data/uploads/za-kakvo-sluzi-pompona-na-shapkata/peti-djob.jpg)

Такъв джоб се появява на първите джинси Levi's 501 XX през 1873 г. Има няколко версии за какво е измислен той. Според една от тях, джобът се е използвал за съхранение на джобен часовник на верижка – тогава джобът е бил по-голям от съвременните и часовникът е влизал свободно в него. В каталога на Levi's и до днес този джоб се описва като ,,watch pocket". Друга теория гласи, че джобът е бил създаден за удобство на работниците – в него са носели пирони, а златотърсачите са събирали малки късчета самородно злато. Има и трета версия, според която този джоб е измислен за съхранение на запалки Zippo. Тъй като повечето каубои са ползвали такива запалки, то и размерът на джоба е съобразен с този стандарт.

Защо на ръкавите на военните якета са зашивали джобове

(https://www.hobby-bg.net/data/uploads/za-kakvo-sluzi-pompona-na-shapkata/voenni-rykavi.jpg)

За пръв път ръкав джоб се появява на военното яке B-15, разработено в началото на 1940-те специално за пилотите на реактивните самолети на ВВС на САЩ. Използвал се е за съхранение на дребни предмети и се е наричал ,,помощен", макар че е имал и друго популярно название – ,,цигарен" джоб. Над джоба са пришивани специални отделения за съхранение на химикалки и моливи, които са били нужни на пилотите, за да отбелязват маршрута си на картите.
По-късно този джоб се появява и на ръкавите на други военни якета: легендарното MA-1 Flight Jacket, съвременния му аналог CWU 45/P и на не по-малко известната парка N-3B.
Същият детайл може да се види на много съвременни реплики на тези модели, които се произвеждат от повечето известни марки дрехи, тъй като този ,,помощен" джоб не е изгубил практическото си приложение и в наши дни. Както и преди, в него може да се прибере пакет цигари или други дребни вещи, които са нужни да са ни под ръка – запалка, телефон, ключове. Само че сега маршрутите не се отбелязват с молив, а с много по-удобния Google Maps на смартфона.

Откъде са се появили ръбовете на панталоните

(https://www.hobby-bg.net/data/uploads/za-kakvo-sluzi-pompona-na-shapkata/rybove-na-pantaloni.jpg)

Ръбовете на панталоните се появяват към края на XIX век, когато в Европа започва бурното развитие на фабричното производство на дрехи. Дрехи се произвеждат не само за местния пазар, голяма част от стоката е изпращана през океана. За да могат да съберат повече стока в трюмовете на корабите, дрехите са били пресовани и трамбовани при товаренето. След такова не особено комфортно морско пътешествие панталоните са получавали ръбове, които трудно могат да бъдат изгладени. Всъщност това изобщо не е притеснявало американските купувачи и скоро ръбът на панталона се наложил в модата.

За какво служи и как се е появил токът

(https://www.hobby-bg.net/data/uploads/za-kakvo-sluzi-pompona-na-shapkata/tok.jpg)

Първообразът на обувките с ток се е появил още в Древен Египет. Тогава селяните са носели обувки, повдигнати в зоната под петата, за да могат да стъпват по-лесно по рохката разорана пръст. Във вида, в който го познаваме сега, токът се е появил много по-късно, през късното Средновековие. Тогава токовете са били заковавани към подметките на ботушите, за да може кракът да се закрепи по-стабилно в стремената и да не се изплъзва по време на езда. Освен това токът е помагал на ездача да застане в по-стабилна поза, когато се изправя на стремената, за да се прицели за стрелба.
По-късно обувки с такава подметка се появяват и в пехотата – войниците са имали нужда от здрави ботуши с дебела подметка и удобен ток, за да могат да изминават големи разстояния марширувайки. Едва след като са минали тежката военна школа, токовете се появяват в гражданското, предимно в мъжкото облекло. В женския гардероб токовете навлизат едва през XVII век.
Разбира се, съвременният мъж не язди всеки ден и не марширува на големи разстояния, затова токовете на мъжките обувки са станали по-малки и са се запазили единствено за удобство при ходене.

http://www.hobby-bg.net/blog/post/138
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 12:23:43
До, ре, ми... откъде идват имената на нотите

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fglasove.com%2Fimg%2Fnews%2F45901_qEcjv7zFViG0I5e9KUllgHhERcN3s0.jpeg&hash=a901045105962c0663ad763d644ea760b7937018)

Със сигурност всеки се е замислял откъде произлизат нотите и защо изобщо ги има. Днес безброй концерти, опери, сонати и всякакъв друг вид музикални произведения се свирят от милиони музиканти по цял свят благодарение на един човек.

Гуидо д'Арецо (990–1050) е онзи, чийто уникален ум сътворява музикалните ноти. Той не измисля просто седем знака, чрез които да координираме слуха си, а създава цяла нова азбука на звуковете. Д'Арецо е един от най-големите музикални теоретици на Средновековието. Роден е в Италия и получава образованието си в бенедиктинския манастир в Помпоза, близо до Ферара. По време на обучението си монахът забелязва как певците се затрудняват при запомнянето на литургичните песнопения. Затова измисля система от музикални знаци, чрез които музикантите да се ориентират за правилните тонове. Нотите били изобразени върху четири успоредни линии, всяка от които съответствала на определен тон, отбелязан в началото й с буква. Тогава те имали квадратен вид, но днес успоредните линии вече са пет, а формата им е овална. По-високите били отбелязвани на по-високи линии, а на всяка от седемте ноти Гуидо дал име: ut, re, mi, fa, sol, la, si. Това били първите срички от химна за свети Йоан Кръстител:

UT queant laxis
REsonare fibris
MIra gestorum
FAmuli tuorum
SOLve polluti
LAbii reatum
Sancte Ioannes.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fglasove.com%2Fimg%2Fnews%2F45901_n8UwFRUxU16ThphHVkvA1qfLN6eufb.jpeg&hash=32aff8cbecb4e18c4b0cc0e056602ba6b3e8daa5)

Преведени на български език те означават:

До – Dominus – Господ
Ре – Rerum – Материя
Ми – Miraculum – Чудо
Фа – Familias Planetarium – Седемте планети, т.е. Слънчевата система
Сол – Solis – Слънце
Ла – Lactea Via – Млечен път
Си – Siderae – Небеса.

Дали Бог ни говори чрез музиката или музиката говори за Бог - велика е тайната на божествения произход на това изкуство.  Гуидо д'Арецо казва, че е на 33 години, когато написва нотите, а първоначално музикалните знаци са създадени, за да улеснят музикантите, изпълняващи църковна музика.

Нотите на Д'Арецо са език, който ни помага да развиваме себе си чрез музиката. Тя е един от най-добрите начини за общуване между хора. Език, който непрекъснато се променя и развива, но който е точно толкова пленителен, колкото е бил и преди хиляди години.

http://glasove.com/categories/na-nov-glas/news/do-re-mi-otkyde-idvat-imenata-na-notite
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 12:28:00
10 имена на исторически личности, превърнали се в нарицателни

(щракнете върху изображенията, за да ги видите в пълен размер)

Всички знаем произхода на фрази като ,,адамова ябълка", ,,ахилесова пета", ,,садизъм-мазохизъм" и ,,марксизъм-ленинизъм". Всичките са кръстени на хора, а последните две даже май вече са синоними. Но има много думи в нашето ежедневие, чиито произход дължим на хора в историята, и ги употребяваме без да си даваме сметка за това. Ето някои от тях:

Сандвич

(https://s5.postimg.cc/7se161fdv/sandwich_600x405.jpg) (https://postimg.cc/image/7se161fdv/)

Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандвич, заемал най-различни високи постове в английското управление през втората половина на XVIII-ти век, но оставил името си в историята. Най-популярната версия за неговото всеизвестно изобретение е, че не искал да става от масата за комар и когато огладнявал, заповядвал на прислугата да му носи тънки резени месо между две филии хляб.
Капитан Кук кръстил на него и група острови в Тихия океан, които сигурно не са толкова вкусни.

Меценат

(https://s5.postimg.cc/u31w60co3/banco_privado_gaius_cilnius_maecenas_small_48813.jpg) (https://postimg.cc/image/u31w60co3/)

Гай Цилний Меценат бил доверен приятел и политически съветник на първия римски император – Окатвиан Август. Меценат покровителствал множество поети от това време – помага на Вергилий да си върне имение, загубено по време на гражданската война, подарява на Хораций пък друго имение в Сабинските гори, и в същото време живее като епикуреец – държи да се наслаждава на всеки аспект от живота. Може би затова последните три години от живота си прекарва в безсъние – нямал време човекът да спи от толкова гуляи.

Шовинизъм

(https://s5.postimg.cc/gkuztq0ir/chauvin_web.jpg) (https://postimg.cc/image/gkuztq0ir/)

Никола Шовен бил герой в известният водевил на Конярд "Трицветната кокарда" от 1831. На Шовен се присмивали, защото бил ветеран от наполеоновата армия, който бил привързан към Империята и величието на своя водач дълго след като вече не съществували. С течение на времето терминът "шовинизъм" придобил значението на "прекален, сляп патриотизъм".

Хулиган

(https://s5.postimg.cc/4uh2cc7qb/Nick_Nevern_in_The_Rise_and_Fall_of_a_White_Coll.jpg) (https://postimg.cc/image/4uh2cc7qb/)

Твърди се, че Патрик Хулиган, или Хулихън, бил ирландец и дребен крадец в Лондон от края на XIX-ти век. Въпреки че няма доказателсва за съществуването на реална такава личност, името му се превърнало в нарицателно за грубияни и пияници, които рушат всичко по пътя си и за първи път се появява в този смисъл в полицейски доклад от 1898.

Силует

(https://s5.postimg.cc/uoqv247qb/Anne_wagner_portrait_silhouette_600x372.jpg) (https://postimg.cc/image/uoqv247qb/)

Етиен дьо Силует бил министър на финансите на Франция през 1759. Има различни версии за точната връзка между името му и съвременната дума, но едно е сигурно - има нещо общо с евтините портрети от онзи период, които представлявали просто тъмни очертания или сянка в профил. Твърди се, че министърът бил свързан с тях заради дребнавите икономии, с които финансирал участието на войската в Седемгодишната война, или пък, че имението му било украсено с такива портрети, защото бил много стиснат.

Мансарда

(https://s5.postimg.cc/4rx6pi42r/mansard_design_and_decoration_tips_00007.jpg) (https://postimg.cc/image/4rx6pi42r/)

Никола Франсоа Мансар бил влиятелен френски архитект от епохата на барока, който въвел в широка употреба мансардата (на снимката), която до ден днешен е любимо местообиталище на всички богати творци.

Линч

(https://s5.postimg.cc/l1ncseeqr/Untitled20140821161451_600x387.jpg) (https://postimg.cc/image/l1ncseeqr/)

С "линчуване" се означава всеки вид саморазправа от страна на тълпата, идва от по-старият израз "Законът на Линч", и най-вероятно има връзка с американеца Уилям Линч, който около 1780 организирал местни доброволци, които да поддържат реда по време на Революцията. Човекът най-вероятно имал добри намерения, но до ден днешен името му се свързва с несправедлив побой и нощни бесения.

Мавзолей

(https://s5.postimg.cc/76p29xkbn/Untitled20140821162205_600x449.jpg) (https://postimg.cc/image/76p29xkbn/)

Мавзол бил мощен персийски господар в днешна Западна Турция, който поръчал да построят за него и жена му специална гробница. Гробницата била наречена на негово име - мавзолей, и била такъв естетически шедьовър на елинската архитектура и изкуство, че била обявена за едно от Седемте чудеса на древния свят. Мавзол изглежда много обичал жена си, сигурно защото също така му била и сестра...

Бойкот

(https://s5.postimg.cc/nt6mj0d9f/Untitled20140821161526_600x423.jpg) (https://postimg.cc/image/nt6mj0d9f/)

Капитан Чарлз Бойкот бил управител на имоти в Каунти Мейо, Ирландия, който се отнесъл несправедливо с наемателите си след слаби реколти през 1880. Въпреки молбите на много земеделци за понижение в цените на наемите с една четвърт, Бойкот им предложил да свали едва с 10 процента и нито стотинка повече. Безскрупулният хазяин изгонил тези, които не могат да платят, и останалите решили да му отвърнат с тотално неподчинение – спрели работа жътварите, конярите, прислугата – и всичко това преди автомобилите и електроуредите. На Чарлс Бойкот се наложило да наеме чужди работници за жътвата и платил за хиляда войници и полицаи, които да ги ескортират. Едва ли е успял да избие такива разходи.

Садизъм

(https://s5.postimg.cc/h1g7g5o9v/Untitled20140821162451_600x483.jpg) (https://postimg.cc/image/h1g7g5o9v/)

Донасиен Алфонс Франсоа дьо Сад бил френски аристократ и писател, живял през втората половина на 18-ти век. Писал е новели, разкази, постановки и политически трактати, но най-известен става с еротичните си новели. В тях той описва странни сексуални фантазии, в които на преден план е насилието и няма правила. Именно от там идва терминът садизъм в края на 19-ти век, използван от психолога Рихард фон Крафт-Ебинг, за да описва сексуалното удоволствие, произлизащо от болка и унижение.

Източници:

- http://iskamdaznam.com/10-imena-na-istoricheski-lichnosti-prevyrnali-se-v-naritsatelni/ (http://iskamdaznam.com/10-imena-na-istoricheski-lichnosti-prevyrnali-se-v-naritsatelni/)
- http://radiofresh.bg/news/svejo/2014-08-28/10-imena-na-istoricheski-lichnosti-prevurnali-se-v-naricatelni.html (http://radiofresh.bg/news/svejo/2014-08-28/10-imena-na-istoricheski-lichnosti-prevurnali-se-v-naricatelni.html)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 12:28:36
Алекс - най-умният папагал на планетата  :smile-1:

https://www.youtube.com/watch?v=Rl69UDPZgns
Алекс самый умный попугай планеты

https://ru.wikipedia.org/wiki/ (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81_(%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%B3%D0%B0%D0%B9))
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 12:33:07
Любопитни факти за човешкия мозък

(https://www.manager.bg/sites/default/files/styles/page_article/public/mainimages/GettyImages-109912303_1.jpg?itok=uVy_jr4K)

Какво знаете за мозъка? Знаете ли, че...

♦ Само за 5% от времето през деня използвате осъзнато мозъка си. Останалите 95% от времето биват контролирани от подсъзнанието. Направо си го карате на автопилот.
♦ Около 70 000 е средният брой мисли прелитащи в главата ви за един ден. Не е лоша идеята да ги подбирате внимателно.
♦ Чрез медитация може да увеличите ефективността на мозъка си, а от там и коефицента на интелигентност. Медитацията също намалява стреса и подобрява способността за научаване на нови неща. Може да се разочаровате, но за резултат трябва постоянство.
♦ 67% от състава на мозъчната тъкан е мазнина – като изключим водата, която пък е 70% от целия мозък. Това мазно нещо е миелинът, изолиращата обвивка на всеки неврон. Яденето на мазна риба, зеленолистни зеленчуци, зехтин, авокадо, семена и ядки попълват нуждите на организма от мастни киселини за поправка на невроните. Недостигът на мастни киселини причинява депресии и има пряка връзка със заболявания като "Паркинсон" и "Алцхаймер".
♦ Слушането на музика създава нови връзки в мозъка и заздравява вече съществуващите. Музиката буквално променя структурата на мозъка ви. Само можем да гадаем какво чалгата прави с мозъка.
♦ Всяка секунда при нормална мозъчна дейност 25% от кръвта в тялото бива транспортирана до мозъка. При усилена умствена дейност нуждите за кислород и глюкоза нарастват драстично, като притокът на кръв към мозъка може да нарасне до 50%. Излиза че мисленето е по-трудоемко от физическите упражнения.
♦ Друго изследване показва, че  поради липсата на глюкоза в мозъка е по-трудно човек да откаже или да каже "не". Това се дължи на психическата умора. Следващият път, ако искате да сте по-твърди с някого, просто предварително изяжте един шоколад.
♦ Големината на мозъка няма значение. За разлика от едно друго клише, нито едно изследване не потвърждава, че големият мозък е по-продуктивен. Напротив, по-малкият мозък е по-компактен и по-бърз – следователно по-ефективен.
♦ Мозъкът няма рецепторни клетки, не чувства болка. Ако ви отворят главата, цял ден могат да си ръчкат в мозъка ви и нищо няма да почувствате. Обаче като се замисли човек, отварянето на скалпа може да е доста болезнен процес.
♦ Колкото повече използвате една мисъл, толкова повече заздравявате физическите връзки отговорни за нея в мозъка. Ето защо мисли като "голям загубеняк съм" не са добра идея. Още повече като се има предвид средния брой мисли за ден – 70 000.
♦ Мислите са реални, те имат биологичен и физичен ефект върху тялото ви. Както мозъкът реагира на физически стимули, така и мислите предизвикват съответната реакция в тялото.  Това са двете страни на едно и също уравнение. Разбира се по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, тъй като вече сте заздравили тези връзки в мозъка. Е, как се чувствате днес?


уперкомпютърът в човешкия череп едновременно обработва факти и лица, съхранява спомени, регулира движенията и речта на човека и взима решения. Ето няколко неоспорими факта за човешкия мозък, за които разказва екипът на Аbcfact и които може би не знаете, а са доста впечатляващи.

1. Живият човешки мозък има розов оттенък. Сивите клетки, които съставляват 40% от мозъка, стават сиви на цвят чак след смъртта ни. Така че сивото вещество, за което мнозина говорят, всъщност е розово.

2. В мозъка на човека има между 80 и 100 млрд. неврона. В лявото полукълбо те са с почти 200 млн. повече отколкото в дясното.

3. Невроните се различават по размер - те са от 4 до 100 микрона на ширина.

4. Разликите в мозъка между половете са противоречиви, но според едно проучване от 2014 г., публикувано в списанието Neuroscience, мозъкът е повече при жените.

5. По-големият процент мозък може да е причина за хуманитарно мислене у хората.

6. Проучвания показват, че редовната физическа активност може да доведе до увеличаване на мозъчното вещество в хипокампуса.

7. При мъжете с по-малко количество мозък има повече бяло вещество и гръбначно-мозъчната течност.

8. Бялото вещество, представляващо останалите 60% от мозъка, получава цвета си от миелина, който отговаря за скоростта, с която протичат електрическите импулси.

9. Мазнините могат да увредят сърцето, но те са полезни за мозъка. Повече от половината от мозъка, включително миелина, се състои от мазнини.

10. С тегло около 1.3 кг., мозъкът съставлява само 2% до 3% от теглото ни, но консумира 20% от кислорода в тялото и от 15% до 20% от глюкозата.

11. Мозъкът произвежда невероятно количество енергия. Спящата мозъчна енергия може да запали 25-ватова крушка.

12. Размерът на мозъка не влияе на умствените способности. Например, мозъкът на Алберт Айнщайн е тежал 1,2 кг., което е малко по-малко от средното тегло на човешкия мозък.

13. Дължината на аксоните (неврити, чрез които се предават нервните импулси) в мозъка на всеки човек може да бъде от порядъка на 161 хил. км и да обгърнат Земята четири пъти.

14. Мозъкът няма рецептори за болка. Ето защо неврохирурзите могат да извършват операции без да е необходима анестезия.

15. Не вярвайте на глупавия мит за 10-те %. Ние използваме 100% от нашия мозък.

16. Гънките на мозъка увеличават площта на повърхността на мозъка, което позволява да се поддържат повече невроните, отговарящи за паметта и мисленето.

17. Искате да имате повече гънки? Опитайте с медитация. Процесът на самопознаване на вътрешния свят е тясно свързан с увеличаване на броя на гънките в областта на мозъка, която отговаря за концентрация, самонаблюдение и емоционален контрол.

18. Уморени сте от четенето на този текст? Прозейте се! Прозявката охлажда мозъка, докато липсата на сън повишава температурата.

19. Дори и изморен, мозъкът може да е продуктивен. Някои експерти твърдят, че през деня в мозъка на човек прескачат около 70 хил. мисли.

20. Информацията в мозъка преминава през различни видове неврони с различна скорост от 1,5 км в час до 440 км в час.

21. Нашият мозък може да сканира и обработва сложни изображения (като перона на метрото в пиков час) само за 13 милисекунди. Това е доста бързо, като се има предвид, че премигването отнема няколко стотин милисекунди.

22. Преди 15 години учените са вярвали, че мозъкът се формира през първите години от живота. Но последни изследвания показват, че при подрастващите протичат критични промени в мозъка, особено в главния мозък и лимбичната система, отговорни за взимането на социални решения, за контрола на импулсите и емоциите.

23. Когато става дума за мозъка, забавянето в развитието си е абсолютно нормално. Разбира се, по закон ние се приемаме за възрастни от 18-годишна възраст, но според невролозите, развитието на мозъка продължава до 25-годишна възраст.

https://www.manager.bg/ (https://www.manager.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/23-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 October 2018, 12:34:47
Българи за първи път употребяват символа ,,@"

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fepicenter.bg%2Fimages%2Fnews%2F32016%2Fthumbs%2Fmain_1457538122.jpg&hash=79a4daca7a33163ea390564987d1f3570ef76969)

Най-ранната документирана употреба на символа @ е в български препис на гръцка хроника от ХIV век, съобщават британците от Би Би Си, цитирани от Дартснюз. Ръкописът се съхранява в библиотеката на Ватикана, а @ е използван като първа буква в думата ,,Амин", с която завършват молитвите. Мистерия е защо символът е използван точно в този контекст.
@ вече е символ на интернет ерата, защото се използва за означаването на имейлите, но има широка употреба и в социалните мрежи. Въвеждането му в интернет езика е благодарение на Рой Томлисън, който се смята за изобретател на електронната поща. Той за първи път ползва @ като разделител между името на потребителя и адресът, на който кореспонденцията трябва да бъде изпратена. Това се случва преди повече от 40 години – още през 1971 г., когато Томлисън работи в мрежа с общо 3 компютъра.
Изобретателят на имейла избира точно този символ, защото много рядко се използва в операционните системи и не би могъл да създаде софтуерни проблеми. Изследователят Кейт Хюстън разказва пред Би Би Си, че символът се е използвал често при печатарите през ХIХ век. Той е означавал, че всичките тези книги/вестници могат да се купят за тази цена. Символът пробива на компютърните клавиатури, защото и през 20 век е продължавал да има бизнес предназначение, обяснява Хюстън. Примерът е следният – 12 батерии@1 евро (at the price of – на цената на), което означава, че 12 батерии се продават за 1 евро.
През 2000 г. италианският академик Джорджо Стабиле публикува своето изследване за символа, което установява, че всяка нация го използва в различен смисъл. На турски означава роза, за норвежците е свинска опашка, за гърците е символ на малко пате, докато за унгарците е червей. Французите, испанците и португалците го използват за означение на своя старовремска мерна единица за тежест и обем, а за италианците това е символ за амфората, която в античността също е била мерна единица за количество.
Стабиле открива символа в писмо от 1536 г. между търговци, което е изпратено от Севиля до Рим. В него той е използван като абревиатура за амфора. Но най-ранната документирана употреба на символа се оказва на български език в религиозен текст близо 200 години преди това. Той е от 1345 г. и се съхранява в Апостолическата библиотека на Ватикана.

http://epicenter.bg/article/BiBiSi-Balgari-za-parvi-pat-upotrebyavat-simvola-/94936/7/0 (http://epicenter.bg/article/BiBiSi-Balgari-za-parvi-pat-upotrebyavat-simvola-/94936/7/0)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 22 November 2018, 18:23:06
Учени посочиха трите най-лоши години, в които да си живял

Иcтopиĸ и apxeoлoг нa имe Maйĸъл Maĸĸopмиĸ нacĸopo paзĸpи ĸoи ca били няĸoи oт нaй-лoшитe гoдини зa живeeнe. Πpичинитe зa oĸaчecтвявaнeтo нa тeзи тpи гoдини ĸaтo нaй-тeжĸи ce дължaт дo гoлямa cтeпeн нa зaмъpcявaнe, глaд и бoлecти. Teзи гoдини нe взeмaт пoд внимaниe вoйнaтa – пpocтo oбщoтo ĸaчecтвo нa живoт нa xopaтa в пo-гoлямaтa чacт нa cвeтa нa фoнa нa пoĸъpтитeлни cъбития, cлyчвaщи ce в cвeтoвeн мaщaб. Bcичĸи гoдини oт тoп тpи пoпaдaт в пepиoдa cлeд Hoвaтa epa и ca в пocлeднитe 2018 гoдини, a нe пpeди.

541 гoдинa
Cмятa ce, чe Юcтиниaнoвaтa чyмa e пpиcтигнaлa пъpвo в pимcĸoтo пpиcтaнищe Реluѕіum, Eгипeт. Oттaм тя ce paзпpocтpaнявa cвeтĸaвичнo и yбивa oĸoлo 50 милиoнa дyши. Бyбoннaтa чyмa вepoятнo пpeминaвa в ,,Чepнaтa cмъpт" дoĸaтo cтигнeм дo cлeдвaщaтa гoдинa в нaшия cпиcъĸ. Kaĸтo щe видитe и нa въpxa нa ĸлacaциятa, пpeз 541 oщe ce yceщa и влияниeтo нa вyлĸaничнoтo изpигвaнe в Иcлaндия oт пpeдxoднaтa гoдинa. B Eвpoпa лeтнитe тeмпepaтypи cпaдaт c 1.4 ° С – 2.7 ° С.

1346 гoдинa
Πpeз 1346 г. ,,Чepнaтa cмъpт" вeчe e нaбpaлa cилa и вилнee из Eвpoпa и Eвpaзия, yбивaйĸи oгpoмeн бpoй xopa. Πoнacтoящeм изчиcлeниятa ca мeждy 75 и 200 милиoнa cмъpтни cлyчaя зa oĸoлo пoлoвин дeceтилeтиe. Maĸĸopмиĸ и eĸипът мy oтбeлязвaт пoчти пълнo изчeзвaнe нa зaмъpcявaнeтo c oлoвo в лeдa зa пepиoдa oт 1349 дo 1353 г.

Haй-тeжĸaтa гoдинa: 536
Гoдинaтa 536 ,,e нaчaлoтo нa eдин oт нaй-лoшитe пepиoди дa бъдeш жив, aĸo нe и нaй-лoшaтa гoдинa", ĸaзвa Maĸĸopмиĸ. Cпopeд изcлeдвaнeтo нa eĸипa мy изpигвaнeтo нa вyлĸaни в Иcлaндия e ocнoвнaтa пpичинa зa cepия oт aбcoлютнo yжacявaщи cъбития, cлyчвaщи ce пo цял cвят.

Cepия oт cъбития пpeдизвиĸa глoбaлнa пpoмянa в тeмпepaтypaтa и ,,миcтepиoзнa мъглa", ĸoятo ce oбpaзyвa нaд гoлямa чacт oт Eвpaзия. Hяĸoи yчeни пpeдпoлaгaт, чe acтepoид c диaмeтъp 640 мeтpa ce e paзбил в Aвcтpaлия, извaйвaйĸи Kapпeнтapияcĸия зaлив.

Cнeгoвaлeжи пpeз aвгycт в Kитaй вoдят дo знaчитeлни зaбaвяния пpи oтглeждaнeтo нa peĸoлтaтa. Cyшa в Πepy, глaд в Иpлaндия, cpeднитe тeмпepaтypи в Eвpoпa и Kитaй нaмaлявaт знaчитeлнo. Дpeвнитe пиcaтeли и иcтopици, ĸaтo Πpoĸoпий и Kacиoдop, peфepиpaт ĸъм ,,тъмния oблaĸ", ĸoйтo нaдвиcнa нaд Eвpoпa oт тaзи гoдинa.

Cпopeд Йoaн oт Eфec пpeз 536 г. ,,лъчитe нa cлънцeтo ca oгpявaли зeмятa caмo пo двa или тpи чaca нa дeн". Живoтът нa xopaтa пo cвeтa oтнoвo e пoвлиян нeгaтивнo пpeз гoдинитe 540 и 547 oт дoпълнитeлни вyлĸaнични изpигвaния в Иcлaндия – пo тoвa вpeмe oпpeдeлeнo нe e билo пpиятнo дa ce paзxoждaш нa зeмятa.

Вижте повече: https://www.kaldata.com/ (https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bb%d0%be%d1%88%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-298441.html)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 April 2019, 09:26:25
Кой е отнемал девствеността на девойките през вековете?

(https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2018/08/28/0853129001535438498_735557_600x458_actualno.jpg?time=424)

При древните скандинавски племена е съществувал следният обичай: при настъпването на нощта преди първата брачна нощ влъхва води девственицата в гората, пали огън и прави жертвоприношение на богинята Фрейе. Обредът се изпълнявал с жертвоприношение на предварително уловен лос или глиган. Чак след това отбран от влъхвите човек извършвал с девойката ритуалното сношение. Ако половият акт не е бил съпроводен с разкъсване на девствената ципа (химена) и последвало кръвотечение, тогава жертвоприношението на животното и актовият ритуал не са били признавани. При подобни случаи се е допускал и втори опит.

А ако и вторият е бил неудачен, тогава девойката е била обявявана за отхвърлена от боговете и това я е обричало на вечно и безнадеждно самотничество. В такива случаи и уговорката за брак е обявявана за недействителна. На разочарования жених започвали да му търсят нова жена.

В Древен Египет, Саудитска Арабия и много от другите мюсюлмански държави и досега се е съхранил обичаят за тържествена дефлорация, когато девствената ципа се разкъсва с показалеца на дясната ръка, обвита със специална бяла тъкан, чието единствено предназначение е да придобие ален цвят. При древноруския брачен обред е имало народен обичай най-старшият боярин (аналог на нашата дума "болярин", заможен, богат човек) да остане заедно с младоженците през цялата тяхна първа брачна нощ. Ако женихът не се справи със съпружеските си задължения, тогава бояринът е бил длъжен да го замести. Някога на Изток са живели специални хора с единственото професионално задължение да дефлорират девойки. Това трябвало да стане непосредствено преди да встъпят в законен брак. Лишаването от девственост се е считало за отговорна и опасна работа. В Северна Словакия, в Босна, Черна Гора невестите са лишавани от невинността си от близък приятел на младоженеца. Изпълняващият длъжността се е считал за главен и най-почетен гост на младоженците по време на сватбата.

Взимането на девствена жена в Тибет се е считало за нарушение на закона. Ако в селото са разбирали за такова нещо, са имали правото дори да прогонят младите. Считало се е, че до сватбата момичето трябва да се отдаде на не по-малко от двадесет мъже. Но съобщаването на съпруга за количеството на предбрачните партньори се е считало за неетично. В Океания по традиция младоженецът е пращал булката да ощастливи предварително няколко свои приятели. Идеята е те да изкарат с нея няколко незабравими нощи извън населеното място и чак като се върнат в селото се пристъпвало към сватбените тържества. При племена от остров Суматра бащата на булката е длъжен да я дефлорира преди сватбата. Задължително му помага чичото на невестата независимо от възрастта му. Случвало се е за ритуалната процедура около леглото на младоженката да се съберат до 25 мъже на възраст от 10 до 70 години. Известният културолог Мирча Елиаде отбелязва за ,,архаичните техники на екстаза" в книгата си ,,Шаманизма" и разказва за процедурата по отнемането на невинността в момента на посвещаване на девойка в шаман. ,,Момичето го разсъбличат, слагат го на легло, застлано с овчи кожи, покриват го с ароматни листа. През това време шаманите постоянно изговарят молитви и извършват с ръце специални магически движения. След това над бъдещата шаманка се накланят две възрастни и опитни шаманки и започват да смучат гърдите, корема и гениталиите ѝ с такава сила, че младото момиче достига до транс и степен на върховен екстаз. Едновременно с това я дефлорират".

В древна Индия процедурата по дефлорация се изпълнява от наети срещу заплащане хора, специално обучени на това ,,майсторство". Решението за отвеждането на девойката към такъв специалист се взимало единствено от майката. Отнемането на девствеността ставало с помощта на специален фалос от камък, дърво или друг материал. След това във влагалището на момичето се слагал специален набор от целебни листа и билки.

Прочети още : https://www.actualno.com/curious/koj-e-otnemal-devstvenostta-na-devojkite-prez-vekovete-news_735557.html
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 08 April 2019, 09:17:07
За какво говорят драсканиците, които несъзнателно правим

(https://www.manager.bg/sites/default/files/styles/page_article/public/mainimages/shutterstock_123321952.jpg?itok=eNrahalh)

Когато водим разговор, слушаме лекция, присъстваме на събрание и в ръката ни се завърти химикалка, много от нас неусетно започват да си драскат нещо. Ако все още не сте изгубили този навик, поради наличието на смартфон в ръцете ви, вижте какво означават различните драскулки, които несъзнателно правим.

Парад на цифрите - загрижени сте единствено за материалните активи.

Нека винаги има слънце - парадоксално е, но настроението ви не е толкова розова, колкото изглежда. Вие имате нужда от повече топлина, грижа и внимание.

О, тези геометрични фигури - квадрати, диаманти, триъгълници подсказват за ясни цели и твърди убеждения. Такива фигури обикновено се правят от хора, които са свикнали открито да изразяват мнението си. Те се опитват да не се поддават на врага, имат практичен ум, добре развито логическо мислене и могат да заемат лидерски позиции. Нещо повече, симетричните форми означават ангажимент за точност и ред, благоразумие и способност да се планира всичко. В същото време, ако фигурите са със силно изострени и твърде резки ъгли, това подсказва за ясно изразена тенденция към агресия. Вашият проблем е прекомерната концентрация, която не ви позволява да се отпуснете.

Кръстове - кръстовете изразяват чувство за вина.

Спирали, окръжности, вълнообразни линии - проблемите на другите хора не ви интересуват. Вие сте много потаен и интровертен човек, не харесвате, когато другите се интересуват от вашите дела.

Гори, гори, моята звезда - звездата говори за оптимистичен характер. Такъв човек не се отказва и се опитва да се справи с трудностите бързо. В допълнение, подобна фигура демонстрира желание да привлече внимание към себе си.

Сред полето бреза се извисява - Тънките дървета с голи клони издават изгубени и разочаровани хора. Но разклонената корона и дебелото стъбло показват, че сте енергичен, весел чивек и в момента нищо не ви притеснява.

Сърца сред сърцата - чувствате се претоварени. Искате да прегърнете целия свят, но постоянно сдържате емоциите си. И колкото по-голямо е сърцето, толкова по-голяма е разликата между истинското ви лице и обичайната ви маска.

Пчелни пити - те говорят за търсенето на подреден живот, мир и хармония със себе си и света. В допълнение, тази фигура може да индикира желание да създадете семейство, което често не искате да признаете, дори и пред себе си.

Цветя и листенца - говорят за морал. Такива хора са симпатични и обичат да помагат на другите. Те също така са чувствителни и емоционални.

Шах мат - вие сте в неприятна или трудна ситуация. Искате да решите всичките си проблеми, тактикически като в шахмата. В същото време, ако такива фигурки често присътват сред вашите драскулки, може би страдате от скрити комплекси.

https://www.manager.bg/lyubopitno/za-kakvo-govoryat-draskanicite-koito-nesznatelno-pravim
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 03 May 2019, 07:36:49
10 любопитни факта за Бутан - една от най-изолираните страни в света

(https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2018/10/19/0748739001539950941_745055_600x458.jpg?time=999)

Мистериозната и живописна държава Бутан, разположена между Индия и Китай, е била затворена за туристи до 1974 г. Днес всеки, който има достатъчно пари и е готов да мине през доста формалности, може да я посети. И би си заслужавало - Бутан е държава с интересни особености. От Bright Side ни запознават с някои от тях.

В Бутан телевизията и интернетът са били забранени до 1999 г. Кралят обаче решил да промени правилото, тъй като било невъзможно населението да се държи съвсем изолирано от останалия свят. Бутан е последната страна в света, която започва да използва телевизори.

В страната няма бездомни хора. Ако някой загуби дома си, трябва просто да сигнализира на краля, който му дава земя, където да си устрои нов дом.

Бутан има национален дрескод. Мъжете носят тежки роби до коляното, а жените - дълги рокли. Социалният статус на един човек се демонстрира чрез цвета на шала, заметнат през лявото му рамо. Обикновените хора често носят бели шалове, а благородниците и монасите - жълти.

https://www.instagram.com/p/BrVdDbCjLvu/

Тютюнопушенето е абсолютно забранено. Отглеждането на тютюн също. Туристите, които искат да внесат цигари в страната, трябва да заплатят огромна такса.

Здравеопазването е безплатно. Прилага се както модерна медицина, така и традиционни народни методи за лечение.

Много бутанци не консумират месо, тъй като са будисти. Основната храна е оризът и по-специално червеният ориз, понеже белият не може да се отглежда на такава височина. Много се пие чай, в който се добавят подправки. 

https://www.instagram.com/p/Bn-27IPHPU6/

Бутан си има Министерство на щастието, а качеството на живот се определя от баланса между професионалните и личните ценности.

Жените са уважавани и почитани в Бутан. Според традицията собствеността - дом, добитък и земя, се наследява от най-голямата дъщеря в семейството.

На бутанците им е забранено да се женят за чужденци. Кралят държи уникалността на народа да бъде запазена. По време на традиционната сватбена церемония монаси четат мантри, като се смята, че в процеса младоженците изграждат силна ментална връзка помежду си.

https://www.instagram.com/p/BAQoEzkELWq/

В столицата на Бутан - Тхимпху, няма светофари. Това обаче не пречи на трафика. Има пътни знаци, всички от които са нарисувани на ръка.

https://www.expert.bg/10-lyubopitni-fakta-za-Butan---edna-ot-naj-izoliranite-strani-v-sveta-745055.html
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 11 May 2019, 08:27:01
Скритите значения на рицарските гербове

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Hyghalmen_Roll_Late_1400s.jpg/401px-Hyghalmen_Roll_Late_1400s.jpg)

Всеки е слушал истории за смели рицари, пищни турнири и героични подвизи. Въпреки че историческата реалност е вероятно лишена от цялото това мечтание и възвишеност, идеята за рицарската доблест остава и до днес като нещо висше.

Светът на самите рицари, граничещ с магичното, опиянява мнозина и ги кара да копнеят по онези времена на чест и слава. А самият вид на тези бойци се е превърнал в символ на епохата - целите в доспехи, на кон, с меч, пика и щит. А на щита - герб.

Хералдиката е благородната наука за гербовете - родови и фирмени. Възникнали от феодална Европа, те са служели за разпознаване на рицарите, подписи на документи и семейна гордост.

Днес хералдиката не е така разпространена, но все пак тя привлича с онова усещане за чест и гордост, което приписваме на отминалите години на рицарство.

Допълнително с това е изключително любопитно значението на всичките тези гербове.

Тук ви прилагаме тълкуването на някои от най-разпространените символи, появявали се върху гербовете на рицарите, както и значенията на цветовете:

Цветове

Златно - щедрост и възвишеност на ума

Сребърно или бяло - мир и искреност

Червено - войнска чест, сила в боя и великодушие

Синьо - истина и лоялност

Зелено - надежда, радост, вярност в любовта

Черно - постоянство или скръб

Пурпур - кралско величие, суверенитет и правосъдие

Оранжево - достойнство и амбиция

Кестеняво - търпение в битката, водещо до победи


Символи

Жълъд - древност и сила

Мравка - силата на труда, мъдрост и провидение в делата на човек

Прилеп - Знание за силата на мрака и хаоса

Алерион (митично създание, подобно на орела, но без нокти и клюн) - Силата на волята и върховенството на ума

Антилопа - Хармония, политическа хитрост, мир

Мечка - Сила, хитрост и яростнла защита в името на слабите и беззащитните

Глиган - Смелост в боя, битка до последен дъх

Лък и стрела - способност да постигаш целите си, точност и военна сила

Бик, бизон - Доблест, смелост, щедрост

Пеперуда - Душа, дух

Котка - Свободолюбивост, предвидливост, смелост

Щъркел - Бдителност, вярност към рода/клана

Кинжал - Справедливост и войнска чест

Елен - Човек, който не би тръгнал на бой, освен ако не е провокиран, мир и хармония

Куче - Кураж, бдителност, вярност

Делфин - Старание, спасение, милосърдие, сърдечност

Гълъб - Мир, Светия дух

Орел - Благородство, смелост, бдителност; Човек със силен разум, бърз ум и разум

Слон - Голяма сила, духовитост, дълголетие

Перо - Знак на послушание и спокойствие

Риба - Добродетелност, честност, щедрост

Лисица - Хитрост, мъдрост, остроумие

Диамант - Превъзходство

Лук - Защита, смелост и сила

Козел - Човек, който побеждава чрез политика, а не чрез битки

Патица, гъска - Богатство, много ресурси

Ръка - Залог за вяра, искреност и справедливост

Арфа - Символ на връзката между земята и рая

Харпия - Гняв след провокация

Кон - Вярност към краля и родината; елегантност и сила

Подкова - Късмет, защита срещу зли духове

Ягуар - Силата да посрещнеш страховете си, сила

Кръстосани ключове - Пазител

Рицар на кон - Човек на пътешествие през живота, надмощие на духа над тялото

Лавров венец - Мир или триумф

Леопард - Смел и безстрашен войн, който печели в рискови ситуации

Светкавица - Бързина и сила

Лъв - Сила, смелост, чест, гордост

Лотос - Мистерия и истина, съвършенство, чистота

Русалка - Красноречие

Дъбово листо - Мъдрост, дълголетие, героизъм и много победи

Орхидея - Великолепие

Бивол - Храброст, щедрост, упоритост

Грифон (митично създание с глава, крила и нокти на орел и тяло на лъв) - Доблест и смелост до смърт, бдителност, пазител на съкровище

Пегас - Творчество, вдъхновение, посланик на Бога

Феникс - Възкресение, вечност

Сокол или ястреб - Човек, който не спира, преди да задачата да е свършена докрай

Овен - Авторитет, власт

Гарван - Божествено откровение, провидение

Роза - Знак на седмия син

Червена роза - Грация, красота, любов и страст

Бяла роза - Чар и невинност, чиста любов

Морско конче - Мощта на морето

Серафим - Слава, достойнство, чест

Змия - Мъдрост

Кораб - Пътешественик по море

Звезда - Човек от аристократичен произход, от Бога даден лидер, превъзходство

Слънце - Селиколепие и слава, фонтанът на живота

Лястовица - Бързина, готовност за действие, носител на добри новини

Лебед - Чистота, съвършенство, омайна любов

Меч - Справедливост и войнска чест

Магарешки бодил - Предизвикателство, инат, свободолюбивост

Тигър - Буйна храброст, опасен противник

Факла - Живот, светлина, истина и интелигентност

Дърво - Живот, връзка със земята

Еднорог - Абсолютно безстрашие и смелост

Крила - Бързина и защита

Вълк - Постоянство, което се възнаграждава, твърдост пред несгодите

Дракон - Пазител на съкровище, на ценности, традиции; древна мъдрост

https://www.webcafe.bg/lifecafe/istoriya/id_1799522610/slide_2_Skritite_znacheniya_na_ritsarskite_gerbove
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Long time ago on 03 June 2019, 16:11:13
Не исках да отварям нова тема заради едно видео.
А то си е доста любопитно за тези, които не са чували за такова събитие.

През 70-те Мохамед Али е шампион по бокс в тежка категория.
Антонио Иноки е шампион по борба и кеч. Имаше информация в тогавашните спортни вестници за тази среща.
Единия иска да се боксира, другия го рита и иска да го свали да се борят. И така 15 рунда. Как е било организирано и как се е стигнало до такъв двубой...отдавна съм забравил, но има доста информация, която всеки може да си преведе
За някои е тъпотия, за други не е- превеждайки си коментари под видеото

повече има тук:
https://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Ali_vs._Antonio_Inoki

и видеото
https://www.youtube.com/watch?v=rNY6qjFKrF8
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 15 August 2019, 13:43:26
Умните също грешат

(https://www.manager.bg/sites/default/files/styles/page_article/public/shutterstock_210593740_0.jpg?itok=TyIYrYrw)

Повечето от нас вярват, че умните хора рано или късно постигат успех, независимо от грешките, които правят, и лошите решения, които взимат. Истината е, че това далеч не е така. Интелигентните хора определено имат предимство, но изненадващо голям брой от тях в крайна сметка саботират собствения си успех. Ето и пет от най-често срещаните причини, които стоят в основата на този странен феномен:

1. Мислят, че знаят всичко

Когато хората са убедени в това, че знаят всичко, от което някога може да имат нужда, те нямат причина да продължат да се учат и развиват. Това неизменно води до застой, а по-късно и до изоставане от жадните за знания хора, които никога не спират да се самоусъвършенстват.

2. Имат чувството, че другите са им длъжници

Хората, които смятат, че заслужават специално отношение от другите много често са представители на привилегировани прослойки на обществото - независимо дали става въпрос за богатство, социален статус или интелигентност. Този тип хора са склонни да чакат успехът сам да дойде при тях, вместо да влагат целенасочени усилия и труд, за да го постигнат сами.

3. Не поемат рискове

Понякога умните хора използват интелектуалните си способности, за да избягват риска на всяка цена, страхувайки се от нещата, които не могат да бъдат обяснени с логични средства и от всичко, което не разбират. По този начин обаче те пропускат множество възможности. Големите печалби често изискват поемане на големи рискове, което означава, че хората, които не са готови да хвърлят зарчетата, ще трябва да се примирят с посредствени резултати.

4. Прекаляват с анализите

Колкото сте по-умни, толкова по-голяма е вероятността да отделяте твърде много време за анализи и размисли върху всяко решение, което взимате, дори и то да е повече от очевидно. Разбира се, че е добре човек да не взима необмислени решения и да преценява внимателно възможните последствия от изборите, които прави, но хората, които прекаляват с анализите си създават проблеми, които преди това не са съществували. За напредъка няма по-голям враг от парализата, която произтича от прекомерните размисли.

5. Не развиват емоционалната си интелигентност

Хората с висока интелигентност много често гледат на всички други умения и възможности като на второстепенни. Те разчитат основно на своя IQ (коефициент на интелигентност), вместо да работят по своята EQ (емоционална интелигентност). В повечето случаи тези хора не са особено наясно с нещата, които се случват около тях, и с начина, по който поведението им влияе на ситуацията и околните.

Високата интелигентност е изключително ценен дар, но понякога тя кара умните хора да си мислят, че им е писано да бъдат успешни, когато това не е така. Без значение колко сте умни или с какви други ценни черти сте били благословени, трябва винаги да сте здраво стъпили на земята и да поддържате балансиран подход както към вашата професионална кариера, така и към личния си живот.

https://www.manager.bg/tehniki-za-uspeh/trayna-umnite-sshcho-greshat
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 17 August 2019, 21:36:32
Птиците в световните митологични системи

(https://nikitova-art.com/components/com_virtuemart/shop_image/product/_________________567ab9dbf2eaf.jpg)

Орнитологията е дял от зоологията, свързан с изучаването на птиците. В етимологичен аспект наименованието "орнитология" произхожда от гръцкото "орнитус" - "птица" и "логос" - наука. Орнитологията се диференцира на неоорнитология, т.е. класическата съвременна наука за изучаване на птиците и палеоорнитология - наука за изучаване на изкопаемите (фосилни) птици.

В различните световни митологични системи присъстват разнообразни орнитоморфни мотиви, които придават на птиците свещен характер и ги превръщат в обект на култова почит. Те олицетворяват свободата на Първотворството, властта на Боговете-демиурзи, вечните небесни тайни, стремежа на човешката душа към извисяване. В архетипната символика птицата олицетворява свободния, неспокоен дух и неопитомената човешка воля.

В представите на много древни народи птиците притежават функциите на медиатори - те са посредници между Боговете и хората и осъществяват хармонизирането на връзката между Божественото начало и човешката природа. В таоизма те олицетворяват безсмъртието на човешката душа и се свързва с представите за "Безсмъртните, които приемат образа на птици". В християнските религиозни представи с подобни функции са натоварени ангелите и цялото Божествено ангелско войнство. В иконографските традиции на християнството ангелът е атрибут на свети апостол и евангелист Матей. Като олицетворение на исвисеност и духовна чистота с ангелски криле се изобразява и свети Йоан Кръстител. Идеята "душа-птица" е характерна за религиите от Близкия Изток. В Корана думата "птица" е синоним на "съдба". Птицата е често срещан символ и в африканските ритуални маски, където притежава прерогативите на жизненост, виталитет, плодовитост.

Сакрализирането на птиците като митологичен персонаж се обуславя и от взаимовръзката им с дървото на живота. Разположението на птичите гнезда в короната му олицетворява не само йерархичния принцип на устройството на човешкото общество - те са динамичен израз на парадигмата "раждане-живот-смърт" и вертикалната етична структура "минало-настояще-бъдеще". В алегоричен аспект гнездото символизира дома, семейството, уседналия човешки бит, социалния статус, формирането на културни представи. Митологизирането на птиците се дължи и на факта, че са естествени природни унищожители на насекомите и вредителите на реколтата. От друга страна те са възприемани като зооморфен семантичен антипод на змията и олицетворяват противостоящото дуалистично взаимоотношение "небе-земя", "горе-долу".

ОРЕЛЪТ се счита за "първовърховен" представител на птичия свят и поради това изпълнява ролята на основен орнитоморфен атрибут на Боговете-демиурзи и на гръмовержците Зевс, Перун, Юпитер, Индра и др. В християнската религиозна система орелът е символен атрибут на свети Йоан Богослов и олицетворява бдителност, зорко око, господство, върховенство, победата над смъртта, стремежът на човешката душа към високи хоризонти и достигане до идеята за безсмъртието, Вечността, Божественото и непреходното.

СОКОЛ - в египетската митология съществува божество, на име Хор. Неговото гръцко име е "Хорус" и означава "Този, който е горе" или "Този, който е далече". Хор е изобразяван като божество с полиморфни характеристики - той има глава на сокол, носи короната на Египет и има ореол от слънчевия диск - доказателство за неговия соларен произход. Хор е смятан за господар на небето, а в египетската митология соколът е възприеман като семантичен аналог на бика. В християнската митологична система птицата е атрибут на свети Трифон Зарезан. В представите на древните индианци соколът е зодиакален знак, съответстващ на периода 21 март - 19 април (Овен в Индоевропейската зодиакална система). Той се характеризира с изразителни лидерски качества и умения за работа в екип.

ПАУН - птицата, която не може да пее, но все пак е най-красива в пернатия свят. Възприема се като семантичен аналог на лалето във флоралния свят.  Свързва се с представите за "Всевиждащото око", Окото на Бог, Светата Троица. В Южното небесно полукълбо съществува съзвездие, носещо името Паун ( лат. "Pavo"). Въведено е през XVII в.

ЛЕБЕД - в гръцката митологична система е смятан за орнитоморфен атрибут на Афродита, богинята на Зората. В славянската митологична система се свързва с богинята - майка, Лада / Леда. Считан е за олицетворение на грация, изящество, чистота, невинност. Черният лебед е символ на мрака и нощта, а белият - на светлината и деня. Амбивалентното съдържание в символните характеристики е доказателство за едновременното почитане на култа към живота и култа към смъртта. В Северното небесно полукълбо се намира съзвездие, носещо името "Лебед" (лат. "Cygnus"), което е наситено с многообразно митологично съдържание, продукт на различни световни културно-религиозни системи.

СОВА - притежава полиморфни характеристики в съдържанието си. Считана е за орнитоморфен атрибут на древногръцката богиня Атина Палада - сова и змия охранявали нейните покои. Птицата е символ на мъдрост, знания, достойнство, хладнокръвие и умение да се взимат трезви решения в критични ситуации. В славянската митологична система е атрибут на бог Саваот - върховно божество от соларен тип, смята се за асоциативна персонификация на Бог-Отец в Тринитарианството и концепциите за триединния Бог в лицето на Света Троица, както и на Бог Мраз, Старият Татко Коледа и др. В християнската религия аналог на бог Саваот е свети Сава. В славянската митологична система съществува богиня Сва, чиито атрибут също е совата. Богинята Сва притежава прерогативите на пра-родителка на Боговете, на Богиня-майка и върховно божество от хтоничен тип.

БУХАЛ - символ на научни знания, любознателност и ум. Счита се за орнитоморфен семантичен аналог на совата, с която образуват противостояща двойка. В индианската космология обхваща периода 23 ноември - 21 декември и съответства на зодия стрелец в индоевропейската зодиакална система. Считан е за орнитоморфен атрибут на жените-войни.

КЪЛВАЧ - в хороскопа на древните индианци е зодиакален знак, обхващащ периода 21 юни - 21 юли. Той е съответстващ на рака в индоевропейската зодиакална система. Най-ценните му качества са съпричастност, партньорство, преданост, лечител на природата. В алегоричен смисъл, кълвачът олицетворява механично натрупаните знания. Тъй като притежава хтонична принадлежност, в християнската митологична система олицетворява еретичните наклонности.

ГЪЛЪБ - притежава полиморфни характеристики в съдържанието си. В Новия Завет олицетворява Светия Дух и е орнитоморфен култов атрибут на Светата Троица. Гълъб и лилия символизират Благовещението и свети архангел Гавраил. Гълъб и маслинена клонка са символ на мира, но и знак, даден на Ной в Стария Завет като обещание от Бог, че Потопът е свършил и няма да се повтори. Гълъбът нерядко съпътства ритуалните практики със сватбена насоченост като символ на духовност, обич и брачно партньорство. Съвкупност от 12 гълъба олицетворява 12-те апостоли, мисионерството и проповедническата дейност. В Южното небесно полукълбо съществува съзвездие, носещо името Гълъб ( на лат. "Columba"). Намира се на юг от съзвездията Голямо куче и Заек.

СИНИГЕР - една от най-разпространените птици в България, наравно с домашния гълъб и врабчето. Сутрин се събужда преди всички, а песните му радват с многообразни звуци. Изключително издръжлива е по време на студ, но за древните българи синигерът е имал функциите на индикатор за спиране на снеговалежите. Синигерът е обект на култова почит в множество древни митологични системи. Считан е за орнитоморфен атрибут на Хермес и за семантичен аналог на кукуряка- ранният вестител, предвестникът на пролетта.

ОРЕХЧЕ - в народната лексика е познато и с името "мушитрънче", То е една от най-дребните птици в разред Врабчоподобни. Обитава ниски храсталаци и горски трънени местности. Малките му размери и закръглената му форма го превръщат в орнитоморфен аналог на ореха. Способността му да оцелява в трудни условия го превръща в символ на издръжливост.

ЧУЧУЛИГА - във фолклорните представи на народа ни е асоциативна персонификация на лятното утро, жътвата, саможертвата.

ГЪСКА - в представите на древните индианци е обект на култова почит и обхваща периода 23 декември - 21 януари. Съответствие е на зодиакалния знак козирог в индоевропейската система. Дивата гъска олицетворява хаоса и в много древни култури е възприемана като "Творец на Вселената" - тя снася Златното яйце, което е семантичен аналог на Слънцето и животворната Светлина, породена от него. С гъската се свързва целият Коледно-Новогодишен празничен комплекс в представите на народа ни. Тя е орнитоморфен аналог на свинята. В гностичните традиции е олицетворение на Светия Дух. Символ на бдителност и предпазливост. В Китай се асоциира с небесната синева, мъжкото начало и принципа "Ян". Използва се като апотропеен талисман за съхранение на брака и семейното щастие.

ГАРВАН - в представите на древните индианци е зодиакален знак, обхващащ периода 22 септември - 22 октомври. Съответствие е на зодиакалния знак "везни" в индоевропейските културни традиции. Гарванът и орелът образуват орнитоморфна противостояща двойка, но притежават и функциите на взаимнозаменяемост. Носител на амбивалентно съдържание в характеристиките си - символизира човешките страсти, но и човешките грехове. В гръцките културни традиции гарванът е считан за орнитоморфен атрибут на Аполон, бог на светлината. В Южното небесно полукълбо съществува малко съзвездие, носещо името Гарван.

ВРАНА - притежава амбивалентни характеристики в съдържанието си - символ на хитрост, ловкост, коварство, но същевременно на елегантност и изящество.. В Гърция олицетворява дълголетие, но и лоша вест. Във Франция и Италия е предвестник на нещастия, а в Индия - на смърт. В Северното небесно полукълбо съществува съзвездие, носещо името Врана ( на лат. "Corvus"), в което бе открит специфичен новороден кълбовиден звезден куп, който астрономите оприличиха като "динозавърско яйце".

КОРМОРАН - наименованието произхожда от латински - Morus capensis. В множество древни култури е възприеман като "Повелителят на птиците". Счита се за орнитоморфен атрибут на ораторското изкуство.

КУКУМЯВКА - във фолклорните представи на народа ни кукумявката е птица с хтонична принадлежност, атрибут на Баба Яга (тъмната страна на Богинята-майка) или на Морана - Богинята на смъртта. Счита се за предвестник на нещастия, болести и смърт.

КУКУВИЦА -  в архетипната символика олицетворява "блудния син" и идеята за вечното завръщане, мъдростта и опита, натрупани по пътя към дома.

ПРИЛЕП - олицетворява хтоничното начало и задгробния живот, орнитоморфен атрибут на свети архангел Михаил.

СЛАВЕЙ - в повечето световни култури славят е приказен персонаж, семантичен антипод на пауна. Той не се отличава с ярка красота, но пък песните му са най-красивите в птичия свят. Славеят е смятан за олицетворение на песенното творчество и музиката. Орнитоморфен атрибут на Орфей. За негов инсектоиден аналог се счита щурецът. В някои етно-региони от територията на България славеят е популярен с народното наименование "бюлбюл".

ЩЪРКЕЛ - олицетворява народните представи за дълголетие, родова памет, семейно щастие. Предвестник на пролетта, обновлението в природата и Христовото Възкресение. Нерядко се свързва с пожеланието за раждане на дете. Атрибут на Бабинден, Младенци и Благовещение.

ЖЕРАВ - счита се за предвестник на плодородие и живителна влага. В Индия е олицетворение на зимата, а в китайските културни традиции се свързва с представите за дълголетие, със смъртта и прехода на човешката душа в отвъдното. Оригами, изобразяващи жерав, са символ на сбъдване на съкровено желание. В Южното небесно полукълбо съществува съзвездие, носещо името Жерав ( на лат. Grus"). До XVI в. е смятано за част от съзвездието Южна риба, поради което не е носител на самостоятелно митологично съдържание.

ВРАБЧЕ - в представите на древните индуси се свързва с изобилието и пестеливостта. Олицетворява адаптивността на птиците и способността им да оцеляват в урбанистична среда, привързаност към човека. Атрибут на стопанина на дома. В културните представи на древните гърци врабчето е възприемано като един от орнитоморфните атрибути на Богинята на Зората, Афродита, заедно с лебеда и гъската.

ЛЯСТОВИЦА - олицетворява надеждата, пролетта, обновлението в природата, лесна възприемчивост към новото, адаптивност в урбанистична среда.Като прелетна птица, тя е символ на цикличността - в природата, в човешкия живот и във Вселената. За много Ренесансови художници лястовиците са любим персонаж в натюрмортите с пеперуди и гирлянди от цветя - олицетворение на единството между флорален, инсектоиден, орнитоморфен и др. аспекти на религиозния култ.

ЧЕРВЕНОШИЙКА - възприема се като асоциативна персонификация на Христовото Разпятие. В алегоричен аспект се смята, че птицата кацнала върху главата на Христос по време на Неговото Разпятие и наранила шийката си от тръните на венеца му.

ЧУЧУЛИГА - олицетворява утрото, изгрева, новия ден, началото , летните трепети и любовното щастие. Нерядко се възприема като покровител на песенното творчество, на гласовата надареност, на вербалната магия.

https://nikitova-art.com/faq-ikons/736-ptitzite-v-svetovnite-mitologichni-sistemi.html
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 01 October 2019, 23:00:45
Музикалният талант е пряко свързан с интелигентността

(https://www.noviteroditeli.bg/sites/default/files/styles/gallery/public/field/image/shutterstock_623918105.jpg?itok=5-iHxCoU)

Колкото по-дълго детето учи музика, толкова повече се увеличава интелекта му

Хората с музикален талант имат по-висок коефициент на интелигентност, установи ново изследване.
Ако сте наистина добри в това да разпознаете дадена мелодия и ако сте чувствителни към ритмите, то тогава е много вероятно вие да имат висока невербална интелигентност, са установили психолози в изследване по въпроса. И тук няма особено значение дали сте преминали през музикално обучение, музикалните наклонности са свързани с по-висок коефициент на интелигентност.

Тези заключения са направени след научно изследване, което е проучило внимателно интелекта и музикалните способности на 133 участници. От тях половината са били преминали през някаква форма на музикално обучение. Предишни изследвания бяха установили, че музикално обучените деца и възрастни се представят значително по-добре на тестовете за интелигентност от останалите деца и възрастни. В допълнение се оказва, че колкото по-дълго е продължило музикалното обучение, толкова повече се е увеличила интелигентността.

"И музикалните наклонности и интелигентността имат значителни генетични компоненти, които до голяма степен се припокриват. Специфичните генотипни структури все още не са достатъчно добре разбрани, но вече се знае, че интелигентността е до голяма степен унаследима, като влиянието на генетичния фактор се увеличава от 50% в детска възраст до 80% в зряла възраст".

https://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim-novini/vsichki-vzrasti/muzikalniyat-talant-e-pryako-svrzan-s-inteligentnostta
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 12 October 2019, 15:30:33
Най-красивата библиотека в света – Клементинум в Прага

(https://magnifisonz.com/wp-content/uploads/2017/04/Biblioteka-Praga.jpg)

Библиотека Клементинум в Прага е със сигурност една от най-красивите в света.

Клементинум е исторически комплекс от сгради в центъра на Прага, разположен непосредствено до Карловия мост. Историята му започва от параклис, посветен на св. Климент през XX век. През Средновековието на това място е основан Доминикански манастир, който бил преобразуван в йезуитски колеж през 1556 г. През 1622 г. йезуитите преместват библиотеката на Карловия университет в Клементинума и колежът се слива с университета през 1654 г. Йезуитите остават тук до 1773 г., когато Клементинум е превърнат в обсерватория, библиотека и университет от австрийската императрица Мария-Терезия.

Бароковата библиотека в Клементинум е отворена за пръв път през 1722 година, като част от Йезуитския университет. Тя пази над 20 000 тома от предимно чужда теологическа литература от началото на XVII век до наши дни.

През 1781 година тук е открита библиотека на Чешката литература с директор Карел Рафаел Унгар. Някои от най-старите книги тук са изпратени на Google за сканиране и ги има в Google Books.

Тъй като библиотеката е рядко и малко познато съкровище, тя се свързва с няколко малко познати факта: Клементинум е бил третият най-голям йезуитски колеж в света; той е най-старата метеорологична станция в Чехия и записването на местното време започва тук през 1775 г., като продължава да функционира и днес; Клементинум е споменат в един от романите на испанския писател Хорхе Луис Боргес.

(https://profit.bg/uploads/userfiles/images/bib1(2).jpg)

(https://profit.bg/uploads/userfiles/images/bib2(1).jpg)

(https://profit.bg/uploads/userfiles/images/bib4(1).jpg)

(https://profit.bg/uploads/userfiles/images/bib5.jpg)

(https://profit.bg/uploads/userfiles/images/bib7(2).jpg)

https://magnifisonz.com/2017/04/15/най-красивата-библиотека-в-света-клем/
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 17 October 2019, 21:43:45
Най-бързите мравки в света живеят в Сахара

(https://static.standartnews.com/storage/thumbnails/inner_article/7415/7133/1043/%D0%BC%D1%80.jpg)

Скоростта им може да достигне 0,855 метра в секунда

Сребристите мравки от Сахара спечелиха короната за най-бързите в света, като скоростта им може да достигне 0,855 метра в секунда, установи германско изследване, цитирано от Франс прес.

Харалд Волф и Сара Пфефер от университета в Улм успели да заснемат на видео невероятните атлетически способности на тези насекоми. Те постигали скорост, равна на 108 пъти от телесната им дължина, измината за 1 секунда. Официалното наименование на вида е Cataglyphis bombycinas. Той беше познат на учените и със способността му да броди из дюните в търсене на храна при температури от 60 градуса по Целзий. Немските учени изследвали мравките в тяхно местообитание в пустинята в Тунис. Било установено, че тези спринтьорки са по-бързи, когато температурите са по-високи. Докато на студено и в лабораторни условия техните постижения се понижават до 0,057 метра в секунда.

Цялата техника на атлетичните мравки се криела в крачетата им. Те се оказали изключително пъргави и можели да осъществят до 47 стъпки в секунда. При необходимост мравките преминавали в галоп, когато за известно време и шестте им крачета се озовавали във въздуха, като се изтласквали от земята само за 7 милисекунди. И всичко това при идеален синхрон.

https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/nay-brzite-mravki-v-sveta-zhiveyat-v-sakhara-404245.html
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 20 October 2019, 22:15:31
Те са най-умните птици на планетата

Решават сложни логически задачи, говорят, смеят се, емпатични са

https://www.youtube.com/watch?v=rIX_6TBeph0
Ravenmania - Nevermore!

Гарванът отдавна се свързва със смъртта и тъмните поличби, но истинската птица донякъде е загадка. Предлагаме ви 7 увлекателни факти за гарваните, които ще ви накарат да ги понаблюдавате с интерес днес в парка или в кварталната градинка.

1. Гарваните са едни от най-умните животни.
По интелигентност могат да се сравняват само с шимпанзетата и делфините. Доказват го много опити с черните големи птици, в които те извършват поредица от много сложни и точно преценени своевременни движения, за да достигнат до храната си (вижте двата уникални клипа по долу). В дивата природа гарваните бутат скали върху хората, за да не стигнат до гнездата им, крадат риби от мрежи, пуснати в заледени водни басейни и се правят на умрели до труп на бобър, за да откажат други хищни птици от вкусно угощение.

2. Гарваните могат да имитират човешката реч.
В плен гарваните могат да се научат да говорят по-добре от някои папагали. Те имитират и други шумове, като например автомобилни двигатели. Известно е, че гарваните имитират ,,езика" на вълци или лисици с хитроумна цел: да ги привлекат към трупове на животни, които гарванът не е в състояние да оглозга сам. Когато хищникът се нахрани, гарванът получава остатъците.

3. Гарваните са изключително игриви.
В Аляска и Канада са наблюдавани гарвани, които използвали покрити със сняг покриви като пързалки. В Мейн те са били видени да се търкалят по снежни хълмове. Често играят с други животни като вълци, видри и кучета. Гарваните дори правят играчки - използват пръчки, клони, топки за голф или камъчета, за да играят помежду си или сами. А понякога просто се присмиват на други същества, защото са им смешни.

4. Гарваните правят странни неща с мравки.
Те лежат в мравуняци и се търкалят в тях, оставят се мравките да ги полазят или пък ги размазват с човките си по перата си. Този номер го правят сойките и враните. Орнитолозите не са съвсем наясно защо гарваните правят това. Хипотезите са от допускането, че мравките са като инсектицид и фунгицид за птицата, до факта, че секрецията на мравките действа успокояващо на птичата кожа.

5. Гарваните използват жестове за общуване.
Изследване на австрийски учени установи, че гарваните сочат с човките си, когато искат да покажат предмет на друга птица, точно както правим с пръсти. Те също държат предмет, за да привлекат вниманието на друга птица.

6. Гарваните са адаптивни.
Те могат да живеят в най-различни местообитания, от снежните полета до пустинята, из планини и гори, в големия град. Те са всеядни чистачи: ядат риба, месо, семена, плодове, мърша и боклук. Комбинативни са: единият гарван ще разсее другото животно например, а другият ще открадне храната му. Живеят около 17 години в дивата природа и до 40 години в плен.

7. Гарваните проявяват съпричастност един към друг.
Въпреки своята пакостлива природа, гарваните изглеждат способни да изпитват съпричастност. Когато приятелят на гарвана загуби в битка, те сякаш утешават победения. Те също така помнят птици, които са им харесали и могат да ги познаят дори три години след срещата им.

https://www.youtube.com/watch?v=WYBATyILJD8
Smartest Bird (the intelligent raven solves the puzzle)

https://www.youtube.com/watch?v=ZerUbHmuY04
Causal understanding of water displacement by a crow

https://spisanie8.bg/наука/2019/1016/те-са-най-умните-птици-на-планетата.html
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 18 January 2020, 05:58:56
Перлените облаци

(https://i1.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2020/01/NacreousPMHeden.jpg?fit=1000%2C667&ssl=1)

Ha пpъв пoглeд cнимĸaтa изглeждa ĸaтo aбcтpaĸтнa pиcyнĸa. Bcъщнocт oбaчe тя e peaлeн ĸaдъp нa фoтoгpaфa Π. M. Xeйдън. Зacнeтa e нa 3 янyapи и пoĸaзвa peдĸитe пepлeни oблaци нaд Швeция.

Toлĸoвa e впeчaтлявaщa, чe NАЅА я пyблиĸyвa в pyбpиĸaтa cи ,,Cнимĸa нa дeня" нa 10 янyapи 2020 г.

Яpĸи oблaци в пpeливaщи ce цвeтoвe oбcипaxa нeбeтo в paйoнa нa oĸpъг Ямтлaнд нa 3 янyapи 2020 г. Peдĸият фeнoмeн e извecтeн ĸaтo пepлaмyтpoви oблaци (mоthеr-оf-реаrl). Toзи пpяĸop идвa oт пpилиĸaтa нa цвeтoвeтe им c тeзи нa вътpeшнocттa нa пepлeнa мидa. Bъпpeĸи чe тaĸивa глeдĸи ce нaблюдaвaт мнoгo pядĸo, тeзи oблaци няĸoлĸo пъти oцвeтиxa нeбeтo в Ceвepнoтo пoлyĸълбo пpeз тaзи зимa.

Kaĸ ce oбpaзyвaт?

Hayчният тepмин зa явлeниeтo e пoляpни cтpaтocфepни oблaци. Te oбaчe ce cpeщaт нe caмo нaд пoляpнитe oблacти. Чecтo ce нaблюдaвaт нaд Шoтлaндия и дopи oщe пo нa юг, в Mидлaндc, Aнглия.

Oт NАЅА oбяcнявaт: ,,Πepлeнитe oблaци ce фopмиpaт в ниcĸитe cтpaтocфepни нивa, ĸoгaтo Cлънцeтo e близo дo xopизoнтa." Cтpaтocфepaтa e втopият пo виcoчинa cлoй в aтмocфepaтa, cлeд нaй-ниcĸия, ĸoйтo ce нapичa тpoпocфepa. Πopaди фaĸтa, чe Cлънцeтo тpябвa дa e близo дo xopизoнтa, тaĸивa oблaци ce oчaĸвaт пpeди изгpeв и cлeд зaлeз.

(https://i1.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2020/01/AtmosphericLayers.jpg?resize=696%2C588&ssl=1)
Слоеве на атмосферата

Πepлeнитe oблaци ca виcoĸи – нa мeждy 15 000 м. и 25 000 м. виcoчинa. Ha тeзи виcoчини oбиĸнoвeнo нe ce фopмиpaт oблaци, тъй ĸaтo cтpaтocфepaтa, зa paзлиĸa oт тpoпocфepaтa, e cyxa и пpoзpaчнa. Koгaтo тeмпepaтypaтa пaднe дo пoд -85˚С oбaчe, мoлeĸyлитe ce пpeнapeждaт и фopмиpaт ĸpиcтaлчeтa в нaй-чecтo бeзoблaчнaтa дoлнa чacт нa cтpaтocфepaтa. Te ca мнoгo пo-мaлĸи oт ĸpиcтaлчeтaтa, фopмиpaщи oбиĸнoвeнитe oблaци. Зapaди тoвa пpeчyпвaт cвeтлинaтa пo cпeцифичeн нaчин, ĸoeтo пpичинявa xapaĸтepния им лyминиcцeнтeн вид.

Зapaди гoлямaтa им виcoчинa и извивĸaтa нa Зeмятa, тeзи oблaци oтpaзявaт cвeтлинa, идвaщa oт Cлънцeтo, ĸoгaтo тo вeчe e пoд xopизoнтa. Πpeчyпвaнeтo нa cлънчeвaтa cвeтлинa вoди дo paзпpъcвaнeтo ѝ, пoдoбнo нa paзпpъcнaтa cвeтлинa, пoпaднaлa въpxy нaĸлoнeн диcĸ. Зaтoвa и цвeтoвeтe ca пoдoбни. Kpacивoтo явлeниe oбaчe ĸpиe oпacнocт.

Зaщo ca oпacни?

Kpacивaтa cнимĸa, пyблиĸyвaнa в caйтa нa NАЅА, e cнимaнa в Ceвepнoтo пoлyĸълбo, нo явлeниeтo e пo-чecтo cpeщaнo в Южнoтo. To e eднa oт пpичинитe, тaм oзoнoвият cлoй дa e мнoгo пo-изтънял, oтĸoлĸoтo нaд Ceвepнoтo.

(https://i1.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2020/01/MaxwithDU.png?resize=696%2C390&ssl=1)
Bъпpeĸи дaннитe зa cмaлявaщa ce oзoнoвa дyпĸa нaд Южнoтo пoлyĸълбo, тя вce oщe e cъc знaчитeлнo paзмepи. Mepнaтa eдиницa зa измepвaнe нa дeбeлинaтa нa oзoнoвия cлoй ce нapичa Дoбcън (DU). Koлĸoтo пo-гoлямa e тя, тoлĸoвa пo-дeбeл e oзoнoвият cлoй нa ĸoнĸpeтнoтo мяcтo. Ha изoбpaжeниeтo cинятa зoнa e тaзи c изтънял oзoнoв cлoй

Oзoнoвият cлoй игpae poлятa нa щит пpoтив вpeднитe влияния нa cлънчeвитe лъчи. Haличиeтo нa cтpaтocфepни oблaци oпocpeдcтвa xимични peaĸции, ĸoитo cпoмaгaт зa paзpyшaвaнeтo нa oзoнoвия cлoй.

Maлĸитe ĸpиcтaлчeтa, ĸoитo фopмиpaт тeзи oблaци, cъздaвaт бaзa зa пpoтичaнe нa xимични peaĸции мeждy oзoнa, xлopa и бpoмa. Πocлeдния ниe вĸapвaмe в aтмocфepaтa чpeз yпoтpeбaтa нa вeщecтвa ĸaтo xлopoфлyopoвъглeвoдopoди (СFС) в aepoзoли и xлaдилни мexaнизми. Бeз cтpaтocфepнитe oблaци, дeйcтвиятa, вoдeщи дo paзpyшaвaнe нa oзoнoвия cлoй, биxa били нeзнaчитeлни.

Гoлям пpoблeм e тoвa, чe, вeднъж вĸapaни в aтмocфepaтa, СFС гaзoвeтe ocтaвaт тaм oщe 50 гoдини. Πpeз тoвa вpeмe тe пpoдължaвaт дa взaимoдeйcтвaт c oзoнoвия cлoй вceĸи път, ĸoгaтo ce фopмиpaт тaĸивa oблaци.

Eтo зaщo e вaжнo нe caмo дa ce нacлaдим нa ĸpacивитe ĸaдpи oт явлeниeтo, нo и дa пoзнaвaмe вpeдитe, ĸoитo тo пpичинявa. Taĸa ниe мoжeм дa oгpaничим дo гoлямa cтeпeн нaшия ,,пpинoc" зa пoдoбни eĸoлoгични пpoблeми.

Явлeниeтo e мнoгo пo-pядĸo cpeщaнo oт Ceвepнoтo и Южнoтo пoляpнo cияниe. Beднъж видянo oбaчe, тo ниĸoгa нe ce зaбpaвя.

https://www.kaldata.com/ (https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%ba%d0%b0/%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d1%88%d0%b2%d0%b5%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%bd-327460.html)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 31 March 2020, 15:09:06
ЧЕТИРИ ШОКИРАЩИ ИСТОРИЧЕСКИ СЪВПАДЕНИЯ

Случайност или промисъл, никой не знае. Вижте някoлко супер странни съвпадения от човешката история, които ни карат да си мислим, че някой наистина се прави вселенски шеги с нас, хората.

1. Предсказаната гибел на Титаник

(https://svetovnizagadki.com/wp-content/uploads/2014/09/%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA.jpg)

Трагичната история на Титаник е известна по цял свят. Това, което мнозина не знаят обаче е, че съществува роман със заглавие ,,Безсилието, или гибелта на Титан". Книгата е написана от Морган Робъртсън през 1898 г. – 14 години преди истинската катастрофа на лайнера с айсберг в нощта на 14 април 1912 г.

Романът е смятан за литературно пророчество за съдбата на корaба. Съвпаденията между него и случилото се с Титаник не са свързани само с имената им. Някои от подробностите в книгата са изумително сходни с тези в реалната история на лайнера.

В нея се разказва за Титан – най-големият за времето си кораб с дължина 800 фута. Корабът Титаник от своя страна е бил дълъг 882 фута. Както плавателният съд в художественото произведение, така и реалният кораб, са били описвани като практически ,,непотопими". Максималната скорост и на двата е била 25 възела.

Титаник е имал 20 спасителни лодки, които фактически са могли да спасят едва половината от 3500-те души на борда му при възникването на катастрофа. Титан в сюжета на книгата е разполагал с 24 спасителни лодки, които били по-малко от половината необходими да поемат капацитета му от 3500 пътници.

Съдбата и на двата плавателни съда е фатална. Изумително: Титан в книгата също потъва, след като се сблъсква с айсберг, и повече от половината пътници на борда намират смъртта си, поради недостига на спасителни лодки.

2. Президентът Линкълн и президентът Кенеди

(https://svetovnizagadki.com/wp-content/uploads/2015/04/%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%8A%D0%BB%D0%BD-%D0%B8-%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B8.jpg)

Ейбрахам Линкълн е избран за президент на САЩ през 1860 г. Джон Кенеди е избран за президент през 1960 г., или точно сто години по-късно.

Политиката на двамата е силно свързана с правата на гражданите. Съпругите и на двамата губят децата си, докато живеят в Белия дом. Фамилното име на секретарката на Линкълн е било Кенеди. Фамилното име на секретарката на Кенеди е Линкълн.

И двамата загиват в атентати от смъртоносен куршум. И двамата биват убити от южняци. Джон Уилкс Буут, който убива Линкълн, е роден през 1838 г. Лий Харвей Осуалд, който убива Кенеди, е роден през 1939 г. И двамата убийци са известни с трите си имена. Имената на убийците се състоят от 15 букви. (на англ. език).

Линкълн е убит след театралната постановка ,,Форд". Кенеди е убит в колата си. Моделът е ,,Линкълн" и е произведен от ,,Форд". Линкълн е убит в театър, след което убиецът се скрива в склад. Кенеди е застрелян, след което убиецът се скрива в театър. И двамата убийци са убити преди процесите срещу тях.

И двамата биват наследявани на поста си от хора с фамилията Джонсън. Андрю Джонсън, който наследява Линкълн, е роден през 1808 г. Линдън Джонсън, който наследява Кенеди, е роден през 1908 г.

3. Кралят и кръчмарят

Италианският крал Умберто Първи очевидно нямал нищо против да слиза сред народа си. Една вечер той се отбил в малък ресторант в Монца. Монархът едва ли е очаквал, че в ресторанта ще се сблъска със... себе си.

Всъщност пред него стоял втрещеният собственик на заведението, който физически бил абсолютен двойник на краля. Двамата седнали и започнали да обсъждат странното съвпадение, като с удивление откривали нови и нови прилики помежду си.

Били родени на една и съща дата – 14 март 1844 г., в същия град, били женени за жени с името Маргарита, а черешката на тортата била, че кралят бил коронован в същия ден, в който собственикът отворил ресторанта си. Все факти, достойни за роман на Дюма.

Било им писано обаче да споделят още нещо. На 29 юли 1900 г. Умберто Първи бил уведомен, че неговият добър познайник ресторантьорът бил убит с изстрел при неизяснени обстоятелства. Кралят се натъжил от кончината на астралния си двойник, но уви, нямал много време за скръб. Същия ден бил застрелян при атентат.

4. Марк Твен и кометата

(https://svetovnizagadki.com/wp-content/uploads/2015/02/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA-%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD.jpg)

Самюъл Клемънс, познат повече под псевдонима Марк Твен, наистина е роден под щастлива звезда и по-точно под знака на Халеевата комета. Великият писател идва на този свят на 30 ноември 1835 г. по време на едно от цикличните посещения на Халеевата комета във вътрешността на Слънчевата система.

Бащата на Том Сойер често казвал, че е дошъл и ще си отиде заедно с кометата. Предсказанието се сбъдва и Марк Твен умира на 21 април 1910 г. – ден след като кометата се завръща.

Случайност или не – в идеята за душата като пътник в Космоса има много романтика, изключително подходяща за творец от неговия ранг.

http://svetovnizagadki.com/ (http://svetovnizagadki.com/%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5/)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 10 April 2020, 19:05:13
10 двойки от царството на животните, които остават заедно завинаги

Да, хората са способни на истинска привързаност, любов и себеотдаване. Ние обаче далеч не сме единственият (и идеален) пример за вечна вярност.

Множество видове от царството на животните, които са моногамни и дори романтични, остават със своя партньор завинаги. В добро и зло, докато смъртта ги раздели.

Пингвини

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/images/shutterstock_345567323.jpg?itok=W1ije1OV)

Тези птици имат големи топли сърца, пълни с любов. Нищо че живеят сред студовете и ледовете на Антарктида. Те си избират един партньор и остават с него години наред. Мъжкият, както и женският пингвин, се редуват при мътенето на яйцето и при храненето на малкото пингвинче.

Белите лебеди

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/gallery/shutterstock_603812885.jpg?itok=UZp2Laik)

Лебедите остават верни на своя брачен партньор през целия си живот. Техният семеен живот включва приятелство, грижа за другия и състрадание.

Орлите

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/gallery/shutterstock_192129173.jpg?itok=dzmQtK03)

Не случайно орелът е национален символ на САЩ. Тези птици са наистина лоялни и верни брачни партньори.

Албатроси

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/gallery/shutterstock_688434100.jpg?itok=-JdsLgaz)

Албатросите очевидно знаят тайната как да запазят любовта силна – дългите "командировки" на мъжкия и шантавите, но страстни ритуални танци на женската.

Гибони

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/gallery/shutterstock_624394796.jpg?itok=5BCIFxa3)

Те създават изключително здрави връзки и освен това живеят на равни начала.

Вълци

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/gallery/shutterstock_67001674.jpg?itok=QmBw-z6w)

Мъжките вълци са изключително грижовни към своите партньорки. Само смъртта може да ги раздели.

Бобрите

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/gallery/shutterstock_145963982.jpg?itok=uYWLq3P_)

Te живеят в матриархални семейства. При тях тайната за дългата и щастлива връзка се крие във вродената мъдрост на женската.

Гургулица

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/gallery/shutterstock_169253387.jpg?itok=JzFcYSBX)

Любовта на гургулиците често се възпява в литературата и изкуството и определено съществува причина за това. Те са се превърнали в символ на предаността. Известната поема на Шекспир "Фениксът и костенурката", е вдъхновена от тях.

Совите

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/gallery/shutterstock_719978077.jpg?itok=BgL7d3fq)

Мъжката сова обикновено ухажва женската почти една година. След това построява гнездо и кани женската в новия дом. Ако тя го хареса и двойката си отгледа наследник, мъжкият поема водещата роля и се грижи за цялото семейство.

Лисиците

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_gallery/public/gallery/shutterstock_323679185.jpg?itok=Qxzwvbm0)

В случай че женската лисица умре, мъжката няма да си потърси нова партньорка и ще остане сама до края на живота си.

https://www.obekti.bg/zemya/10-dvoyki-ot-carstvoto-na-zhivotnite-koito-ostavat-zaedno-zavinagi
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: cekupamasekirata on 26 May 2020, 22:30:36
ТЕСТ: ПЪРВОТО ЖИВОТНО, КОЕТО ВИДИТЕ В КАРТИНКАТА, ЩЕ РАЗКРИЕ СЪЩНОСТТА НА ВАШАТА ЛИЧНОСТ


(https://d.radikal.ru/d10/2005/05/c5ad0d554f97.jpg)

Погледнете картинката и намерете с поглед своето Първо животно. После прочетете в текста какво символизира то.


Нашите инстинкти имат непосредствена връзка с личността, която представляваме – пред себе си и пред околния свят. Ето защо много често Очите ни – инстинктивно – се насочват първо към най-близкия, т.е. най-познатия ни обект. И първо него го различават. Затова и първото видяно Животно може да бъде съотнесено към нашата най-изявена, но и най-съкровена вътрешна и външна същност.


1. Жираф

 
Ако първото животно, което сте видели, е Жираф, то значи, че:

Вие се отнасяте към типа хора, които "живеят просто, но мислят възвишено". Вие сте здраво стъпили на земята, но въпреки това мисълта Ви лети из висините - имате висок полет на мисълта.

Поставяте пред себе си високи цели и знаете, че можете да постигнете най-големите висоти, да извършите големи дела и да бъдете най-успешните в своето обкръжение.

Държите се настрана от низки хора, долни интриги и досадни сплетни. Избирате мъдро своите битки и на фона на другите винаги действате с голямо достойнство, чест и лекота.


2. Лъв

Ако първото животно, което сте видели, е Лъв, то значи, че:

Вие сте личност, която с право може да бъде наречена "Царят на Дивата Природа". Вие сте този, който притежава храбро сърце, който е способен да се противопостави на несгодите и който никога няма да избяга от предизвикателствата на живота.


Източникът на Вашата сила не е само физическото или материалното положение, но и дълбоката вяра, че винаги можете да разчитате на себе си. Вашата личност може би е способна да плаши другите, но онези, които Ви обичат, знаят, че имате златно сърце. То Ви дава сила винаги истински да се грижите за близките си хора.

С няколко думи - в сърцето Ви живее Лъв! Див, силен и благороден!

 
3. Камила


Ако първото животно, което сте видели, е Камила, то значи, че:

 
Вие сте човекът, който никога не се предава - каквото и да се случва с него. Камилата може да оцелява и в най-суровите условия, като при това действа винаги с мъжество, спокойно и уравновесено, демонстрирайки голямо трудолюбие и издръжливост.

Вие сте способни да излезете от всички житейски неприятности с усмивка на лицето, понеже дълбоко в себе си имате увереност, че сте по-силни от всяка несгода. Вероятно животът Ви праща най-страшните бури, но когато пепелта от вихрите се уталожи, става ясно, че Вие сте победителят.
Да, Вие винаги сте готови да изминете още един километър, за да помогнете на другия човек, но, ако осъзнаете, че той Ви използва само в свой интерес, то много лесно можете да го хвърлите от гърба си, закопавайки го при това дълбоко под земята...


4. Слон


Ако първото животно, което сте видели, е Слон, то значи, че:
 
Вие сте човекът, който наистина притежава много дълбока личност. Вие сте този, комуто е комфортно в собствената му кожа и който е уверен във вътрешната си сила. Вие не сте от тези, които се отвличат от дреболии и дребнавости, а винаги се фокусирате върху по-широката перспектива и следвате неотклонно поставената си цел.

Ако някой се опита да Ви застане на пътя – той просто идея си няма какво го чака! Вие прощавате, но не забравяте! Независимо че Вашата личност винаги внушава страх и уважение у повечето околни, когато сте в компанията на хора, на които имате доверие, Вие се проявявате като много весел, остроумен и отзивчив човек.

 
5. Прасе

 Ако първото животно, което сте видели, е Прасе, то значи, че:

 
Вие сте човек, който може да бъде охарактеризиран като отличаващ се с мощен интелект и остър ум. Това животно често бива недооценено, но то се явява едно от най-находчивите същества, притежаващи, освен това, и изключително силен характер.


Природата Ви е дарила  със силна воля и способност да оцелявате при най-различни обстоятелства. Разбира се, понякога се съмнявате в собствените си способности, но никога няма да позволите на никого да Ви убеди, че няма да се справите с работата, с която сте се заели.

 Вие никога няма да хабите сили и енергия, за да се впишете в обществото и неговите норми, тъй като сте свикнали да създавате свои собствени правила. Единственото, което не можете да понесете, това е лицемерието. И, да, Вие не се страхувате на назовавате нещата с техните истински имена.


6. Кон

Ако първото животно, което сте видели, е Кон, то значи, че:

Вие сте човекът, който е роден да бъде свободен! Вие имате дух, стремящ се към полет, и притежавате изключително силна страст към живота, която постоянно Ви подтиква да разширявате своите лични граници.


Вас не бива да Ви опитомяват, а и не могат – защото Вие цените своята независимост повече от всичко друго на света. Но колкото и силно да обичате свободата си, Вие оставате един верен човек, много отдаден и предан на любимите си хора.

Вашата личност е прекрасна – както прекрасно е и животното, привлякло вниманието Ви. Но този, който е решил да Ви пречи или да Ви спъва, бързо ще се увери, че, когато работата опира до отстояване на ценности, Вие моментално се превръщате в неуправляем и необуздан, див мустанг.

 
7. Мечка

Ако първото животно, което сте видели, е Мечка, то значи, че:

 
Вие сте силна личност, притежаваща много силна  воля, която ѝ позволява да държи първенството в много сфери на живота. Можете да се похвалите с невероятна харизма и винаги забелязващо се присъствие. Но, освен това, притежавате искрена топлота и спонтанност, за които малцина биха се досетили – ако не Ви познават.

 
Вие се човекът, с когото никой не бива да се шегува, тъй като можете да превърнете живота на шегаджията в истински ад! Личността Ви, сама по себе си, изобразява могъщата и страховита стихия на Природата.

В отношенията си Вие сте последователен и стабилен, и никак не Ви харесват игричките и драмите – просто изобщо не понасяте излишното драматизиране.


8. Куче

Ако първото животно, което сте видели, е Куче, то значи, че:


Вие сте сърдечен и любящ човек, който цени верността най-много от всичко. Вие сте този, който се влага цялостно и безкористно в отношенията си с другите, без да иска нищичко в замяна – освен единствено доверие.

 
За любимите си хора Вие буквално сте готови да направите всичко – и именно това качество прави от Вас невероятният човек, който представлявате! Единственото, което не можете да простите и забравите – това е предателството. Тогава ставате страшни! Но като личност – сте колкото страшни, толкова и предани.


 Никога не обръщате внимание на плиткото и повърхностното. Успехът за Вас – това е щастието и удовлетворението, което изпитвате от своите хармонични и пълноценни отношения с другите.
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 18 June 2020, 18:28:37
Атласът ,,Klencke"

(https://www.ziyouz.uz/wp-content/uploads/2017/11/atlas.jpg)

Атласът ,,Klencke"  е диамантът в короната на картографската колекция на Британската библиотека.
Той е толкова голям, че са необходими двама души, за да разгръщат страниците му, и е толкова тежък, че за да се завърти, са необходими няколко души.
Повече от три века и половина след неговото създаване, атласът вече е напълно дигитализиран и качен на страницата на Британската библиотека.
Извисява се с невероятните 1,75 метра, а разтворен е широк 1,9 метра. От създаването си през 1660 година атласът се слави като най-голямата книга на планетата чак до 2012 година, когато  ,,Earth Platinum Atlas" му отнема тази титла с 0,5 метра предимство.
Създаването на атласа е дело на холандския принц Йохан Мориц фон Насау-Зиген (Johan Maurits van Nassau-Siegen), но е кръстен на търговеца Йоханес Кленке (Johannes Klencke), който през 1660 година го поднася като дар на британския крал Чарлс II в чест на възстановяването му на трона. Легендата гласи, че холандската делегация, предимно съставена от търговци на захар, е имала за цел да осигури изгодна търговска сделка с Англия като подари този атлас на британския крал, известен със страстта си по картите.
Чарлс II харесва подаръка толкова много, че го запазва сред най-ценните си притежания в "Кабинета и Гардероба на ценностите" в Уайтхол. Там е бил пазен до 1828 година, когато крал Джордж III предава огромния атлас на Британския музей като част от мащабно дарение на карти и атласи. Атласът бива възстановен през 50-те години и в момента се съхранява в клона на музея за антикварни карти.
Тъй като е твърде стар и уникален, Атласът Klencke не е изложен за посетители. За първи път от създаването си атласът е видян от публика през 2010 година по време на специална изложба.
Атласът Klencke не е просто атлас в точния смисъл на думата, тъй като целта му не е да бъде четен за успокоение като обикновена книга - това е предизвикателство предвид размера му, който по-скоро би докарал раздразнение на читателя. Той представлява колекция от карти, предназначени да бъдат изкарани от книгата и изложени на стените. Съдържа 37 карти, обхващащи цялото географско познание в Европа по онова време - Британия и другите европейски страни, Бразилия, Южна Азия и Светите земи, разположени върху 39 красиво украсени и подробно изрисувани платна.
През 2017 година атласът е изцяло дигитализиран. Процесът за това вкючва транспортирането му, поставянето му върху ХХХL поставка за заснемане на картите, разгръщане на огромните страници и фотографиране на всяка страница.
Получилите се фотографии разкриват невероятни подробности - и някои удивителни пропуски в географските знания през 17-и век, предвид факта, че голяма част от Северна Америка, Австралия и Антарктика все още не са били картографирани изцяло през 1660 година.

https://www.youtube.com/watch?v=JIOHjcTSmno
The Klencke Atlas

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Digitaliziraha-naj-golemiia-atlas-v-sveta-video_82054.html
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Long time ago on 19 June 2020, 11:45:37
Quote from: cekupamasekirata on 26 May 2020, 22:30:36ТЕСТ: ПЪРВОТО ЖИВОТНО, КОЕТО ВИДИТЕ В КАРТИНКАТА, ЩЕ РАЗКРИЕ СЪЩНОСТТА НА ВАШАТА ЛИЧНОСТ


(https://d.radikal.ru/d10/2005/05/c5ad0d554f97.jpg)

Погледнете картинката и намерете с поглед своето Първо животно. После прочетете в текста какво символизира то.


Нашите инстинкти имат непосредствена връзка с личността, която представляваме – пред себе си и пред околния свят. Ето защо много често Очите ни – инстинктивно – се насочват първо към най-близкия, т.е. най-познатия ни обект. И първо него го различават. Затова и първото видяно Животно може да бъде съотнесено към нашата най-изявена, но и най-съкровена вътрешна и външна същност.


1. Жираф

 
Ако първото животно, което сте видели, е Жираф, то значи, че:

Вие се отнасяте към типа хора, които "живеят просто, но мислят възвишено". Вие сте здраво стъпили на земята, но въпреки това мисълта Ви лети из висините - имате висок полет на мисълта.

Поставяте пред себе си високи цели и знаете, че можете да постигнете най-големите висоти, да извършите големи дела и да бъдете най-успешните в своето обкръжение.

Държите се настрана от низки хора, долни интриги и досадни сплетни. Избирате мъдро своите битки и на фона на другите винаги действате с голямо достойнство, чест и лекота.


2. Лъв

Ако първото животно, което сте видели, е Лъв, то значи, че:

Вие сте личност, която с право може да бъде наречена "Царят на Дивата Природа". Вие сте този, който притежава храбро сърце, който е способен да се противопостави на несгодите и който никога няма да избяга от предизвикателствата на живота.


Източникът на Вашата сила не е само физическото или материалното положение, но и дълбоката вяра, че винаги можете да разчитате на себе си. Вашата личност може би е способна да плаши другите, но онези, които Ви обичат, знаят, че имате златно сърце. То Ви дава сила винаги истински да се грижите за близките си хора.

С няколко думи - в сърцето Ви живее Лъв! Див, силен и благороден!

 
3. Камила


Ако първото животно, което сте видели, е Камила, то значи, че:

 
Вие сте човекът, който никога не се предава - каквото и да се случва с него. Камилата може да оцелява и в най-суровите условия, като при това действа винаги с мъжество, спокойно и уравновесено, демонстрирайки голямо трудолюбие и издръжливост.

Вие сте способни да излезете от всички житейски неприятности с усмивка на лицето, понеже дълбоко в себе си имате увереност, че сте по-силни от всяка несгода. Вероятно животът Ви праща най-страшните бури, но когато пепелта от вихрите се уталожи, става ясно, че Вие сте победителят.
Да, Вие винаги сте готови да изминете още един километър, за да помогнете на другия човек, но, ако осъзнаете, че той Ви използва само в свой интерес, то много лесно можете да го хвърлите от гърба си, закопавайки го при това дълбоко под земята...


4. Слон


Ако първото животно, което сте видели, е Слон, то значи, че:
 
Вие сте човекът, който наистина притежава много дълбока личност. Вие сте този, комуто е комфортно в собствената му кожа и който е уверен във вътрешната си сила. Вие не сте от тези, които се отвличат от дреболии и дребнавости, а винаги се фокусирате върху по-широката перспектива и следвате неотклонно поставената си цел.

Ако някой се опита да Ви застане на пътя – той просто идея си няма какво го чака! Вие прощавате, но не забравяте! Независимо че Вашата личност винаги внушава страх и уважение у повечето околни, когато сте в компанията на хора, на които имате доверие, Вие се проявявате като много весел, остроумен и отзивчив човек.

 
5. Прасе

 Ако първото животно, което сте видели, е Прасе, то значи, че:

 
Вие сте човек, който може да бъде охарактеризиран като отличаващ се с мощен интелект и остър ум. Това животно често бива недооценено, но то се явява едно от най-находчивите същества, притежаващи, освен това, и изключително силен характер.


Природата Ви е дарила  със силна воля и способност да оцелявате при най-различни обстоятелства. Разбира се, понякога се съмнявате в собствените си способности, но никога няма да позволите на никого да Ви убеди, че няма да се справите с работата, с която сте се заели.

 Вие никога няма да хабите сили и енергия, за да се впишете в обществото и неговите норми, тъй като сте свикнали да създавате свои собствени правила. Единственото, което не можете да понесете, това е лицемерието. И, да, Вие не се страхувате на назовавате нещата с техните истински имена.


6. Кон

Ако първото животно, което сте видели, е Кон, то значи, че:

Вие сте човекът, който е роден да бъде свободен! Вие имате дух, стремящ се към полет, и притежавате изключително силна страст към живота, която постоянно Ви подтиква да разширявате своите лични граници.


Вас не бива да Ви опитомяват, а и не могат – защото Вие цените своята независимост повече от всичко друго на света. Но колкото и силно да обичате свободата си, Вие оставате един верен човек, много отдаден и предан на любимите си хора.

Вашата личност е прекрасна – както прекрасно е и животното, привлякло вниманието Ви. Но този, който е решил да Ви пречи или да Ви спъва, бързо ще се увери, че, когато работата опира до отстояване на ценности, Вие моментално се превръщате в неуправляем и необуздан, див мустанг.

 
7. Мечка

Ако първото животно, което сте видели, е Мечка, то значи, че:

 
Вие сте силна личност, притежаваща много силна  воля, която ѝ позволява да държи първенството в много сфери на живота. Можете да се похвалите с невероятна харизма и винаги забелязващо се присъствие. Но, освен това, притежавате искрена топлота и спонтанност, за които малцина биха се досетили – ако не Ви познават.

 
Вие се човекът, с когото никой не бива да се шегува, тъй като можете да превърнете живота на шегаджията в истински ад! Личността Ви, сама по себе си, изобразява могъщата и страховита стихия на Природата.

В отношенията си Вие сте последователен и стабилен, и никак не Ви харесват игричките и драмите – просто изобщо не понасяте излишното драматизиране.


8. Куче

Ако първото животно, което сте видели, е Куче, то значи, че:


Вие сте сърдечен и любящ човек, който цени верността най-много от всичко. Вие сте този, който се влага цялостно и безкористно в отношенията си с другите, без да иска нищичко в замяна – освен единствено доверие.

 
За любимите си хора Вие буквално сте готови да направите всичко – и именно това качество прави от Вас невероятният човек, който представлявате! Единственото, което не можете да простите и забравите – това е предателството. Тогава ставате страшни! Но като личност – сте колкото страшни, толкова и предани.


 Никога не обръщате внимание на плиткото и повърхностното. Успехът за Вас – това е щастието и удовлетворението, което изпитвате от своите хармонични и пълноценни отношения с другите.

Камилата видях.
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Hatshepsut on 28 June 2020, 07:06:43
Лилията: хералдическото й значение и история

(https://www.burgasnews.com/wp-content/uploads/2019/08/lilia.jpg)

Fleur-de-lis, (от френски: лилия) е древен символ, който отдавна се свързва с френските кралски особи. Това изображение на лилия или лотос е често срещано по целия свят. Това, което прави от лилията символ, е как е била използвана в различни контексти. Представлявала е мир, война, религия, политика, кралски особи и още.

Например, Жана д'Арк е носила бяло знаме върху което е бил изобразен Бог, който благославя френския кралски герб, лилията, когато е водила френските войски към победа над англичаните.

Католическата църква е използвала емблемата fleur-de-lis в продължение на много години. Лилията е символ на Светата Троица, и е емблема на Дева Мария.

Многобройни военни единици използват този символ, заради приликата му с острие, за да покажат бойна сила и мощ.

Защо fleur-de-lis – лилията е символ на кралските особи?

Символът на лилията се използва спорадично във вавилонската, индийската, египетската и римската архитектура, но е най-известна, заради употребата и от френските кралски особи и Църквата.

Символичният произход на лилията с френските монарси, може би произтича от лилията използвана за кръщението на крал Хлодвиг I. Една стара легенда разказва, че златна лилия е дадена на Хлодвиг, крал на Франките (466-511) при неговото кръщение, от ангел или дори Дева Мария. Казва се, че лилията се ражда от сълзите, които пролива Ева, когато напуска рая. Лилията е символ на пречистването му при приемането на християнството. Според друга легенда, Хлодвиг приема символа, когато водни лилии му показват как безопасно да пресече река и да успее да победи в битка.

(https://www.burgasnews.com/wp-content/uploads/2019/08/vitrage.jpg)

Символът се разглежда като знак на чистота още от древността. Римокатолическата църква приема символа на лилията да представлява Богородица.

Когато папа Лъв III коронова Карл Велики за император през 800 г., той го представя пред народа със синьо знаме върху което стои златна лилия.

Символът по-късно е приет от много европейски благороднически фамилии,
най-вече от френската монархия, за да се установи връзка с Църквата.

В 12 век, или крал Луи VI, или крал Луи VII става първия френски монарх, който използва символа fleur-de-lis на щита си.

Как хералдическата лилия става популярна на другите континенти

Хералдическата лилия, наричана още френска лилия, прекосява Атлантика, когато френски заселник достига Новия свят. Нейното присъствие в знамената и гербовете на Северна Америка припомня за участието на френски заселници в историята на града, региона и в увеличаването на местното население. Френската лилия се появява на канадския герб и на знамето на Квебек.

Модерна употреба на френската лилия

В днешно време, ние се сблъскваме със символа на лилията в най-различни области. Тя е символ на военните, спорта, образованието, скаутите и литературата.

Вместо финал

Изображението на хералдическата лилия е намирано на монументи на хиляди години. Нужно е дългогодишно проучване, за да се открие нейната първа поява.

Факт е, че различни древни цивилизации са използвали символа на лилията, но с какво значение можем само да предполагаме. Факт е също, че символа се появява в Египет и Вавилон, преди изобщо да се роди идеята за Франция.

Тук разгледахме нейната по-нова история, но някой ден може да се върнем и по-назад.

https://www.burgasnews.com/ (https://www.burgasnews.com/2019/08/26/%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B9-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%B8/)
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Long time ago on 17 July 2020, 14:39:31
Т3стовете за К()рона са ОПАСНИ

https://www.youtube.com/watch?v=e8MVpNvHEUg
--------------------------------
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Long time ago on 05 August 2020, 09:25:46
Испански филм
https://www.youtube.com/watch?v=UqqIV9YdWuI
https://www.youtube.com/watch?v=r35_d5TMG-s
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Panzerfaust on 05 August 2020, 10:06:13
Не е лошо да имаш предвид, че филма е комедия, т.е. ебавка с доста клишета.
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Long time ago on 05 August 2020, 10:11:58
Казва доста истини комедията
Показва доста теми от живота, които са на същия хал както и при нас: банки,строителство,измами, хомосексуалисти, дори политиката като цяло
по едно време го гледах
Предпочитам нещо подобно пред вечната холивудска тема за добрите негри - началници на криминални отдели или началници на болници и добрите умни хомосексуалисти.
Title: Re: Нещо любопитно...
Post by: Panzerfaust on 09 September 2020, 13:57:11
Снимки на немския хидроплан от 20-те и 30-те Dornier Do-X - един истински летящ кораб!

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/11/359E2E1C00000578-3658163-image-a-12_1466765027723.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/12/359E286900000578-3658163-October_21_1929_All_169_passengers_were_onboard_waiting_for_take-m-67_1466766574492.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/11/359E2E8000000578-3658163-image-a-14_1466765033457.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/11/359E2E6C00000578-3658163-image-a-19_1466765045893.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/11/359E287100000578-3658163-image-a-20_1466765050859.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/11/359E2E9100000578-3658163-image-a-24_1466765060363.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/11/359E2E1000000578-3658163-image-a-56_1466765143535.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/12/359E287D00000578-3658163-image-a-69_1466766619343.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/11/359E288900000578-3658163-image-a-42_1466765112591.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/12/359E2E8C00000578-3658163-image-a-74_1466766920311.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/11/359E289500000578-3658163-image-a-43_1466765118165.jpg)

(https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/06/24/11/359E288D00000578-3658163-image-a-47_1466765123753.jpg)

Цялата статия - тук (https://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3658163/See-pictures-1920s-Dornier-X-luxurious-airline-existed.html?ito=facebook_share_article-bottom&fbclid=IwAR274aph19wQgw50kfGll0w77ZlLnaj2B-XQWl_tHXzNnNVYGd0iE1eKieo)