Български Националистически Форум

Родово наследство => Археология => Topic started by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:08:27

Title: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:08:27
Първите европейци били канибали

(https://freshnewsbg.com/newsimages/380607240609_01.jpg)


Останките на "първите европейци", открити в Атапуерка, Испания, доказват, че жителите на Стария континент са били канибали, които особено са обичали малки деца, предаде АФП. "Знаем, че са практикували канибализъм", заяви Хосе Мария Бермудес де Кастро, един от съуправителите на проекта Атапуерка, обявен за световно наследство от UNESCO.

Изследване на останките показва, че те са станали канибали, за да се изхранват, а не като част от ритуал и са изяждали съперниците си, след като са ги убивали, предимно деца и юноши.

"Това е първият добре документиран случай на канибализъм в историята на човечеството, което не означава, че е най-старият", посочи де Кастро. Останките, намерени в пещерите, са били примесени с останките на различни видове животни, уловени и изядени от хората. Това сочи за канибализъм като част от хранителните навици, а не като ритуал.

Пещерите Атапуерка са били открити в края на 19 век, когато през планината е бил проправян тунел за железопътна линия. "По това време в Испания не е имало достатъчно научни познания, за да започнат изследвания", казва другият съуправител Еудалд Карбонел.

Първите разкопки са извършени през 1978 г, а през 1884 г са открити 150 човешки останки, отбелязва БГНЕС. Досега са открити останки на над 800 000 години, които вероятно принадлежат на първите хора, достигнали Европа - Homo antecessor. Те вероятно са достигнали до пещерите на Атапуерка от Африка и през Близкия Изток, северна Италия и Франция. На това място те са разполагали с храна в изобилие, "което означава, че не са практикували канибализъм поради липса на храна. Убивали са съперниците си и са използвали месото", казва той. Повечето от 11-те индивиди, определени като жертви, са били "деца или юноши". Имало е и двама младежи, включително млада жена, което "означава, че те са убивали основата на демографската пирамида на групата". Освен с ловуване, обитателите на Атапуерка са се занимавали и с изработка на инструменти.

https://dariknews.bg/novini/sviat/pyrvite-evropejci-bili-kanibali-368539
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:09:17
Древните брити били канибали

(https://media.istockphoto.com/photos/broken-skull-picture-id174531465?k=6&m=174531465&s=612x612&w=0&h=uQQx0144yA32c77q31KJS0-fz2CI07iA1d_0BtALmqM=)

Древните жители на Британия изяждали мъртвите, а от черепите им си правели чаши, съобщава Ройтерс. Това са установили учени от Музея по естествена история в Лондон, изследвайки човешки кости на възраст 15 хил. години. Находката, открита в Южна Англия, се явява доказателство, че канибализмът е бил широко разпространен сред древните брити. Черепите, превърнати в бокали, са били открити в пещерата Гъф в Чедър Гордж, Съмърсет.

"Превръщането на череп в чаша трябва да е бил доста труден процес предвид примитивните инструменти, с които са разполагали древните брити", отбелязва палеонтологът Силвия Бело. "Сложно е да се определи принадлежността на мъртвите, които са били изяждани. Може да са били врагове, но може и да са били свои. А може да са били членове на племето, послужили за храна едва след естествената им смърт".

Превръщането на черепа на врага в чаша само по себе си не представлява новост в историческите хроники. Още Херодот пише, че така след сражение постъпвали скитите. Бокали от главите на сразените врагове си правели и викингите, а също и австралийските аборигени. Счита се, че така постъпва и българският хан Крум [803-814 г.] след победата си над византийския император Никифор I Геник [802-811 г.] - заповядал да направят от черепа му чаша, обкована със сребро.

http://dnesplus.bg/ (http://dnesplus.bg/News.aspx?n=521256)
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:12:39
Неандерталците са били привързани към домовете си

(https://m4.netinfo.bg/media/images/7340/7340586/655-402-neandertalcite-sa-bili-privyrzani-kym-domovete-si.jpg)

Те са използвали мрежа от малки пещери, в които са се изнасяли да ловуват, но след това са се връщали в по-големи бази, които са смятали за свой дом

Неандерталците са обичали домовете си и им е било приятно да се връщат в домашния комфорт, показаха разкопки в пещери в Гибралтар, съобщи в. "Дейли телеграф".

Предшествениците на съвременния човек са използвали мрежа от малки пещери, в които са се изнасяли да ловуват,

но след това са се връщали в по-големи бази, които са смятали за свой дом.

При разкопките на четири археологически обекта в Гибралтар са намерени каменни сечива и огнища, останки от тюлени, диви кози, сърни на повече от 24 000 години.

Анализирайки находките и разпространеността им във всяка пещера, учените от Оксфордския университет и музея на Гибралтар успяха да установят за какво е служело всяко жилище.

Сред оръдията има чукове, стъргалки, приспособления за отваряне на миди.

Неандерталците явно са се движели по равнината и са се хранели разнообразно - с глигани, зайци, делфини, птици, констенурки, риба, ядки.

Най-голяма е пещерата Горам. Там са намерени и най-много артефакти, а в седиментите има най-много органично съдържание.

Това показва, че тази пещера е населявана най-много.

Неандерталците са живели в Гибралтар 100 000 години. Въглеродното датиране разкрива следи от тях допреди 24 000 години.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5904151
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:13:57
Намериха най-голямото съкровище в Европа

750 кг злато на 2 хилядолетия откриха двама археолози любители на остров в Ламанша

(https://cdn.dnes.bg/d/images/photos/0162/0000162426-article2.jpg)

Скрити от великия римски пълководец  Юлий Цезар златни монети, с общо тегло 750 кг, откриха двама археолози любители. Близо две хилядолетия съкровището е било заровено в недрата на остров Джърси, позициониран в протока Ламанша – между Франция и Великобритания, гръмна любимият таблоид на Албиона "Дейли Мейл".

Според специалистите това е едно от най-големите находища с монети в Европа - 750 кг златни и сребърни келтски монети. По предварителна оценка те вероятно са от 30 000 до 50 000 бройки. Според нумизматите цената на всяка монета е от 100 до 200 лири. Така цялото съкровище ще струва от 5 до 16,5 млн. долара.

Според учените баснословната сума монети е укрита от френски келти на о-в Джърси преди римското нашествие в средата на 1 в. пр. н. е., когато легионери на Юлий Цезар са покорявали галските племена. За толкова векове под земята металът се е премесил с глина. Монетите са се слепили толкова плътно, че приличат на огромен къс. Те били открити с металотърсачи от 70-годишния Рег Мед и приятеля му Ричард Майлс.

Иманярите търсели съкровището от 30 години, след като чули разказ за монети, намерени под корените на дърво, изтръгнато от земята от ураган. Колко пари ще получат за находката, още не се знае, но по думите на Майлс печалбата ще е само приятно допълнение към радостта от намирането на монетите, които търсят от толкова отдавна.

Това е най-голямата находка на древни монети в Европа, според "Дейли Мейл". Предишният рекорд е също от о-в Джърси от 1935 г. Тогава са намерени 11 000 монети.

https://www.dnes.bg/mish-mash/2012/06/27/750-kg-zlato-na-2-hiliadoletiia-otkriti-na-ostrov-v-lamansha.162426
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:15:54
Древен култ към водата разкрит в Кипър

Уникални разкрития за историята на остров Кипър бяха направени през завършилия археологически сезон. Сред тях е светилището в древния Идалион близо до Никозия, както и селището от Бронзовата епоха в района на Ерими близо до Лимасол, съобщиха от Службата по античността.

Разкопките в древния Идалион през този сезон са се съсредоточили върху светилището, което все още крие изненади за археолозите. Мястото за поклонение се датирана от 1200 г. пр. н. е. То представлява издълбани в скала големи кръгли ями, за много от които се предполага, че са свързани с подземни пещери, образувани във варовика. В тези ями има изправени камъни, поставени върху вулканични скали от Тродос. При разкопки преди две години около някои от тези камъни са открити скални гравюри и предмети, вероятно свързани с религиозни дейности на това място. Историците още не са разчели надписите, намерени на светилището, затова все още науката не е дала точен отговор за характера на вярванията в този район. Но заради огромния брой ями в скалите и елементи, свързани с управлението на водите, учените предполагат, че това място е светилище на древен култ към водата. Интересни разкрития за миналото на острова направи и италианската археологическа експедиция, работила през този сезон близо до Ерими, в района на Лимасол. Изследванията доказват, че мястото е било обитавано още от средната бронзова епоха до началото на късната бронзова епоха. Анализът на растителни проби, както и намерени артефакти (тръби, вретено, тежести за стан с различни размери и тежест, съдове с чучури и др.) подкрепят хипотезата, че жителите на това селище са се занимавали с тъкане и боядисване на платове. Глинени и каменни мъниста, декирани съдове, чаши и вази, червена полирана керамика, които са открити при разкопките в гробове край селището, също хвърлят допълнителна светлина върху живота и уменията на хората от бронзовата епоха на остров Кипър.

http://newsbg.eu/
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:17:31
Разкриха впечатляващи археологически находки в Древния Пафос

Древна баня, древно отбранително съоръжение като част от античен царски дворец, много съдове бяха разкрити в района на Древния Пафос, една от античните столици на острова. С впечатляващите находки завърши тазгодишният сезон на археологическата експедиция на Университета на Кипър, проведен край село Куклиа, съобщиха от Службата по античността на Кипър. Откритията са направени близо до светилището на богинята на любовта Афродита. Разкрита е внушителна стена, част от цитадела от класическия период. Стената на практика е цяло укрепление, добре проектиран образец на древна отбранителна архитектура, коментираха експертите от Службата по античността на Кипър, представяйки резултатите от експедицията. Тя защитава от север монументална постройка, известна от 1950 г. като двореца на последната царска династия на Древния Пафос. Античният град е бил столица на царство на острова до края на 4-и век пр. н. е. Откритата стена се простира в продължение на повече от 80 метра, достигайки на места до височина от 1.5 метра. Комплексът се състои от три основни части, а образуващите се от пресичащите се стени помещения са използвани за домакински складове и търговски площи. В двореца са намерени два големи съда за съхранение на продукти, както и много фрагменти, части от местни и вносни съдове.

Интересен обект е разкритата антична водна инсталация, разположена на тераса. Тя се състои от дълбока каменна вана – басейн и дренажна система, изработена от фино нарязани камъни. Намерените на мястото на проучванията покривен материал и големи керемиди показват, че комплексът е включвал широки покрити пространства, смятат археолозите. Върху много от стените в него има следи от мазилка. Проектът в района на Древния Пафос край Куклиа се осъществява от изследователски екип на Университета на Кипър от 2006 г. Основната му цел е да се разкрие и проучи центърът на античната столица на острова.

http://newsbg.eu/
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:18:11
17 религиозни паметника бяха открити в района на Стоунхендж

Британци са създали дигитална археологическа карта на комплекса

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2F85.14.28.164%2Fd%2Fimages%2Fphotos%2F0238%2F0000238536-article2.jpg&hash=bb40cba3437863907b96df7e4fe1e8b7f7108526)

В резултат на многогодишен проект за дигитално картографиране е било установено, че Стоунхендж не е изолиран паметник, а само част от огромен комплекс светилища, могили, ровове и места за жертвоприношения. В околностите на прочутите мегалити са открити 17 неизвестни религиозни паметника, съобщи в."Гардиън".

С помощта на радари, лазерни скенери и магнитоизмерителни прибори, конструирани във виенския институт "Лудвиг Болцман", британските учени са създали дигитална археологическа карта на комплекса (заемащ площ от 12 кв. км. ). Във виртуалното пространство те са отстранили всички промени в ландшафта, настъпили за 5000 години - от момента, когато са се появили първите мегалити.

"Нашите представи за Стоунхендж коренно се промениха. Този паметник не е стоял в горда самота, той е бил свързан пространствено и културно с много ритуални съоръжения", твърди ръководителят на проекта Винс Гафни.

Учените са открили в хълм огромна дървена конструкция. По всяка вероятност това е бил "дом на мъртвите", където са били извършвани странни ритуали, включително и демонстрация на труповете на хора от същото племе и отстраняване на месото от костите. Тези ритуали са били извършвани във външния двор на зданието.

Радари, "осветили" това, което се намира на три метра под земята, са помогнали северно от Стоунхендж да бъде открит паметник с дължина 3 километра - Курсус. Два огромни рова в него са изпълнявали астрономическа функция: в деня на лятното слънцестоене сянката от източния ров (на разсъмване) и западния (по залез) показват мястото, където 400 години по-късно е бил построен Стоунхендж.

В хода на проекта са били открити също неочаквани страници от историята на известни паметници, преди всичко на хенджа Дарингтън Уолс. Хенджовете представляват големи праисторически архитектурни структури. По форма те наподобяват кръгове или са овални, с диаметър 20 м. и с граници маркирани от насипи.

Въпреки доброто си укрепление хенджовете вероятно са били повече с ритуална цел, отколкото отбранителна.

Хенджът Дарингтън Уолс е един от най-големите в света: неговата обиколка е била повече от 1,5 километра. Оказва се, че първоначално по периметъра на Дарингтън Уолс, както в Стоунхендж, са били поставени триметрови камъни (били са повече от 60). Но по-късно древните британци са махнали и преместили на страна всички мегалити.

"Древните хора с удоволствие са разрушавали своите паметници. Те са правили много странни неща: престроявали са ритуалните съоръжения, променяли са техните функции, унищожавали са ги. Тези паметници са оцелели много столетия, така че те съвсем не са били създавани от народите, които са ги унищожавали", разказва Гафни.

http://www.dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/2014/09/11/17-religiozni-pametnika-biaha-otkriti-v-raiona-na-stounhendj.238536
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:18:55
Откриха храм на 6000 години в Украйна

(https://m.netinfo.bg/media/images/29268/29268991/640-420-otkriha-hram-na-6000-godini-v-ukrajna.jpg)

Украински археолози откриха храм на 6000 години с човешки фигурки и останки от принесени в жертва животни в праисторическо селище, съобщи Лайв сайънс.

Храмът е с размери 60 м на 20 м. Той е бил на два етажа, от дърво и глина, заобиколен от двор. Горният етаж е бил с пет помещения. В него са намерени осем глинени платформи, вероятно използвани като олтари. Подът и стените на всичките пет помещения на втория етаж са били декорирани с червена боя, което е създавало церемониална атмосфера. На първия етаж е имало още седем платформи.

Праисторическото селище, където е храмът, е близо до град Небеливка. То се простирало на 238 ха, разкри геофизично изследване. Имало е над 1200 сгради и почти 50 улици.

В Украйна и Източна Европа са намирани и други праисторически селища с такъв размер. Понякога ги определят като принадлежащи към трипилянската култура. Името произхожда от село Трипиля в Украйна, където за пръв път са открити такива артефакти.

По същото време са възникнали ранни градски центрове в Анадола и Месопотамия.

Когато селището е изоставено, сградите, включително и храмът, са били изгорени. Това е било характерно за трипилянската култура.

Украинските археолози работят по храма от шест години.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1347608
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:20:03
Археолози откриха "подводен Помпей" в Егейско море

(https://i.pik.bg/news/254/660_167d6112c44decf5f6cd59e363030b2d.jpg)

Подводен Помпей беше открит на морското дъно до брега на обезлюден гръцки остров, съобщи "Дискавъри".
На дъното на Егейско море до о-в Делос са намерени останки от древно селище, както и работилница за глинени съдове, която е изключително добре запазена, пише в. "Телеграф".
"Подводният Помпей" е на дълбочина едва 2 метра в морето. До момента никой не е обръщал внимание на останките, защото археолозите ги смятали за пристанище, погълнато от морето. Но се оказало, че това е цял град, който е много добре запазен.
Разкопките се водят от Националната елинска фондация и Факултета по подводна археология. Намерени са 16 запазени теракотени плочки, както и останки от пещ.
"Същите съоръжения са открити в италианските градове Помпей и Херкулан, които са били затрупани при изригването на вулкана Везвуий през 79 г. Намерени са и паднали колони, както и вълнолом. Все още не е ясно защо градът е пропаднал в морето", обясниха от екипа археолози. Но проучванията продължават и тепърва ще се изяснява ролята на този град в търговската верига на римляните.
Остров Делос, който се намира до Миконос, е сред най-важните религиозни центрове на древна Елада. Там са родени Аполон и Артемида. В разцвета си от VIII до I в. пр Хр. той е бил оживено търговско пристанище и основен център за търговия с роби. След атаки на пирати Делос е изоставен от жителите си около V век. Мраморът от неговите сгради е бил използван от строители на намиращи се наблизо острови.

http://www.novini.bg/news/251790 (http://www.novini.bg/news/251790-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%B9-%D0%B2-%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5.html)
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:20:32
Откриха праисторическа Венера на 23 хиляди години

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2F6c%2F6c02d4aeb6fa353e746dc21386541596.jpg&hash=337d258f3de2d724926749de9ae4b5fac81df5e1)

Френски археолози откриха женска скулптурка отпреди 23 хиляди години и я представиха на медиите в град Амиен, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Венерата от палеолита по мнението на специалистите е истински шедьовър за времето си и откритието е от световна величина. Във Франция не бе правена подобна находка от 50 години. Фигурката бе открита по време разкопки в квартала "Ренанкур" в северния град Амиен на четири метра дълбочина. Археолозите се натъкнали на пясъчник, чиито отломки не им се сторили естествени. Една от тях се оказала именно праисторическата Венера.

Въглероден анализ позволил точната датировка на артефакта, който е от епохата на кроманьонците, разпростираща се от 29 000 до 21 000 години пр. Хр. Статуйката е с височина 12 сантиметра и изобразява жена с голям бюст и тазови части. С тези елементи се символизира плодовитостта.

Досега са били открити около 100 статуетки от тази епоха, най-вече в Русия и Централна Европа. Във Франция са били направени около петнайсетина находки от този тип.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2F55%2F5501019654adc1f23e2a49851051f569.jpg&hash=f0bb866c23ca98269e7a658abeba5906e9ab61ee)
На снимката – Вилендорфската Венера – 24-22 000 г. пр. н.е.

http://bnr.bg/post/100491230
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:21:10
В Гърция е открита непокътната микенска гробница

(https://greece.greekreporter.com/files/tomb-amfissa.jpg)
Снимка: https://greece.greekreporter.com/2015/02/07/untouched-mycenaean-tomb-found-in-central-greece/

В Амфис (Фокида, Централна Гърция) е открита гробница от микенско време. Находката е направена по време на разкопки, предшестващи строителството на напоителна система. Това е първото подобно съоръжение в западна Локрида и едно от малкото - в централната част на Гърция.

Предварителният анализ показва, че гробницата е била използвана повече от 200 години - от ХIII до XI век пр.н.е.

В гробната камера археолозите са открили много кости. Те били разположени предимно покрай стените на съоръжението. Открити са и няколко добре запазени погребения.

Освен това, в гробницата са намерени четиридесет и четири рисувани съдове, две бронзови фрагментирани вази, златни пръстени, медни копчета, фрагменти от полускъпоценни камъни, два бронзови кинжала, фигурки на жени и животни, голям брой печати с рисунки на животни, растения и линейни орнаменти.

Очаква се, че подробното проучване на находките ще даде нова информация за историята на региона.

Микенската цивилизация е известна с богатата си култура, изкуство и архитектура. По-специално, "микенците" са строили дворци и са имали писменост. Но в началото на XIII-XII в.пр.н.е. цивилизацията преживява кризисен период и угасва.

Има няколко теории, обясняващи краят на микенската култура. Една от тях е нашествието на дорийските племена. Това е било проява на една от мащабните миграции в края на бронзовата и началото на желязната епоха. Причините за тези миграции не са напълно изяснени. Може би "успеха" на завоевателите се обяснява с вътрешната слабост на микенските държави. Възможно е причина за миграцията и крахът на цивилизацията да са били някакви природни бедствия или изменения на климата.

http://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=10481
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:21:34
Учени откриха доказателство за праисторическо масово клане в Европа

(https://m.netinfo.bg/media/images/19172/19172050/655-402-arheologiia-cherep.jpg)

Учени са открили рядко доказателство за праисторическо клане в Европа, предаде АП, позовавайки се на сп. ,,Протоколи на Американската академия на науките".
Става въпрос за масов гроб на 7000 години, намерен в близост до Франкфурт, Германия, в който са погребани останки със следи от ужасяващи рани.
Щателното проучване на костите на около 26 мъже, жени и деца разкрива следи от кръвонасядания в областта на главите и от рани от стрели, както и свидетелства за умишлен опит да бъдат строшени пищялните кости на поне половината от жертвите – причинени или с цел да се предотврати бягството им или като послание към оцелелите.
,,Става въпрос или за мъчение, или за осакатяване. Не можем да кажем със сигурност дали жертвите все още са били живи", казва антропологът Кристиан Майер от университета на Майнц, Германия.
Майер обяснява, че находката подкрепя теориите, предложени след откриването на други два гроба в Германия и Австрия, че масовите кланета не са били изолирани случаи сред древните общности.

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/dokazaha-praistorichesko-masovo-klane-v-evropa-6041256
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:22:10
Дворец от Микенската епоха беше открит край Спарта

(https://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2597639.jpg)

Археолозите в Гърция са открили останките на древен дворец, датиращ от Микенската епоха, обявиха от министерството на културата на страната във вторник.

Дворецът, вероятно построен около между XVII и XVI век преди новата ера, има около 10 стаи и е бил открит в близост до Спарта в южната част на Гърция.

На мястото археолозите са намерили ритуални предмети, глинени фигурки, чаша, украсена с глава на бик, мечове и фрагменти от стенописи.

От 2009 г. насам при разкопки в района са открити надписи върху глинени плочи, които подробно описват религиозни церемонии, имена и места в писменост, наречена "линеарно писмо б" (Linear B), която се счита за най-старата форма на писменост, намирана на континентална Европа. Първоначално тя се появява на остров Крит около 1375 година преди новата ера и е отчасти дешифрирана в средата на ХХ век.

Новото откритие ще даде възможност за повече изследвания на "политическата, административната, икономическата и обществената организация на региона" и ще осигури "нова информация за вярванията и езиковите системи на хората, живели през този период", съобщават от министерството.

Според министерството на културата повече от 150 археологически разкопки са били извършени в Гърция досега тази година.

(https://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2597642.jpg)

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/26/2597643_dvorec_ot_mikenskata_epoha_beshe_otkrit_krai_sparta/
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:23:54
Археолози откриха гигантски мегалитен комплекс на 4500 години край Стоунхендж

(https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201509/20150908.egpmktlrrz.jpg)

Археолози откриха с помощта на георадар гигантски мегалитен комплекс на над 4500 години в непосредствена близост до Стоунхендж, съобщиха британските медии. С помощта на съвременните уреди са били локализирани близо 100 камъка, на дълбочина 90 см, някои от които с височина 5 метра. Те се намирали на около километър и половина от най-големия праисторически монумент в Европа - Стоунхендж във Великобритания. Предполага се, че новооткритите мегалити са служили за нещо като арена и са били използвани за религиозни ритуали. Находката е била направена в областта Дарингтън Уолс, където има кръгли валове, които ограждат Стоунхендж. Още през 19-и век някои учени са били изненадани, че една от стените на валовете се простира по права линия. Камъните са били издигнати под формата на полумесец.

Според един от водещите изследването археолози Винс Гафни от университета в Брадфорд мащабите на монолитното съоръжение са наистина впечатляващи. "Сблъскахме се с един от най-впечатляващите мегалитни монументи в Европа и той е бил тук под носа ни в продължение на хилядолетия", коментира специалистът. Находката е била осъществена с помощта на моторизиран магнитометър. Проектът за изучаване на околностите на Стоунхендж радикално променя начина, по който учените виждат историческия паметник. От пет години групата учени, водена от Гафни, прави подземна карта на района. В него са открити множество находки, но мащабите на новооткрития паметник се смятат за безпрецедентни.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/blits-tv/arkheolozi-otkrikha-vtori-stounkhendzh-bukvalno-pod-nosa-si-snimkivideo_news359797.html
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:24:36
Откриха гроб на воин на възраст над 3500 години

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.grreporter.info%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F21-14-thumb-large.jpg&hash=a0e67a46cf64ad9a668c7a5b903681101219d5dd)

Бронзов меч с позлатена дръжка от слонова кост, златни пръстени с печати, златни, сребърни и бронзови чаши за вино, парчета слонова кост с издялани сцени върху тях и над 1000 полускъпоценни камъни. Това са само част от богатите дарове, поставени в гроба на воин през 1500 г.пр.Х., за да го придружат в задгробния живот.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.grreporter.info%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F1445551967913.jpg&hash=4a91901be1a906a6b16cc5b580b55cf4617b36dd)

Незасегнатият от иманяри гроб от късногръцкия период бе открит близо до микенския дворец на Нестор в Пилос в западната част на полуостров Пелопонес от членовете на международна група от археолози, ръководени от Джак Л. Дейвис и Шарън Р. Стокър от университета в Синсинати. Изследователите твърдят, че са разкрили най-забележителния случай на демонстриране на богатство в происторически погребален паметник в континентална Гърция през последните 65 години.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.grreporter.info%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F11-32-thumb-large.jpg&hash=bec41f63c23bd56261675297c1270a2c0d685f0e)

Повечето от откритите 1400 предмети, като каменните печати, върху които са изобразени вдъхновени от таврокатапсията* сцени са силно повлияни от минойското изкуство и са били изработени на остров Крит. Знатният воин – покойник на възраст между 30 и 35 години най-вероятно е живеел в създадения и украсен по минойски образец Акропол в Еглианос, посочват археолозите, които работят от 30 години в региона на Пилос. Те допълват, че количеството открити в гроба украшения преобръщат теорията, че бижутата са били поставяне главно в гробовете на жени.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.grreporter.info%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F31-13-thumb-large.jpg&hash=c4a219d6a929b2144892779804d49eddcae21bc7)

Скелетът на мъжа бил открит на пода в дървен ковчег. Оръжието било поставено на лявата му страна, а на дясната се намирали полускъпоценните камъни (аметист, ахат, злато и др.), каменни печати и предмети за лична употреба. Близо до шията му бил поставен рядък и изключително добре запазен златен ланец, а в краката му се намирала плоча от слонова кост, на която е изобразен крилат грифон и бронзово огледало с дръжка от слонова кост. Над ковчега се намирали други дарове – голям бронзов леген, бронзови ленти, вероятно части от въоръжението му, пробити бивни на глиган от шлема и бронзови кани. Всички те се разпръснали при счупването на ковчега и се начупили над скелета и така затруднили хода на разкопките.

При все че дворецът на Нестор бил открит през 1939 от гръцкия археолог Константинос Куруньотис, досегашните разкопки, водени от професора в университета в Синсинати Карл Блеген били съсредоточени предимно в късния му период след 1300 г.пр.Х. и до разрушението му от пожар около век по-късно. Неговите колеги Джак Л. Дейвис и Шарън Р. Стокър обаче изследвали ранния период на комплекса и разкрили една от четирите страни на микенския гроб още в първия ден на разкопките през месец май тази година. Той се намирал до разбития от иманяри сводест гроб номер IV в Еглианос.

Разкопките на университета в Синсинати са били проведени от Американската школа за класически изследвания в Атина под тясното наблюдение на археологическата служба в област Месиния. В тях са участвали 45 учени и студенти от чуждестранни университети. Освен гробницата са били открити останки на малки къщи, малка част от ранното укрепление на акропола и отходна яма от средната и късната Бронзова епоха.

*Таврокатапсия – спорт, характерен за минойската цивилизация на остров Крит. Атлетът изпълнявал скокове над бик. Празникът бил посветен на бога на морето Посейдон и за разлика от тавромахията по време на изпълнението атлетът не убивал бика. Целта на занятието била да се покаже смелостта и гъвкавостта на атлетите. 

http://www.grreporter.info/otkrikha-grob-na-voin-na-vzrast-nad-3500-godini/18106
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:25:27
Древен подводен монолит налага преосмисляне на историята

(https://megavselena.bg/wp-content/uploads/2015/10/001161.jpg)

Италиански океанографи през лятото откриха на дъното на морето гигантско съоръжение на древна цивилизация, за съществуването на която никой не е подозирал.
Подводна експедиция, която това лято работила в Средиземно море, е стигнала до невероятен извод – учените са проспали епохата, когато се е зародила нашата цивилизация. Цялата историческа хронология трябва да се пренаписва отново.
,,Археолозите абсолютно вярно смятаха, че крайбрежието на Средиземно море е люлката на цивилизацията – казва професорът от италианския Национален институт по океанография в Триест Емануеле Лодоло. – Но независимо от огромния размах на работата, те нямаха нито един шанс да открият следи от най-древните селища. Защо? Защото преди 12–15 хиляди години крайбрежната линия е била съвсем различна. Следите от първите цивилизации следва да се търсят не на брега, а на морското дъно."
Краят – във водата
Океанолозите изхождали от очевидна и проста мисъл – преди 20 000 години, по време на последния ледников максимум, нивото на Световния океан е бил със 120-130 метра по-ниско от сега.
Това се е случило, тъй като огромни маси са били заключени в ледници с дебелина 3-4 километра. Поради това площта на Европа е била с 40% повече от сега. Много шелфови морета тогава не са съществували – Балтийско море е представлявало езеро. От Евразия в Аляска можело да се стигне по Беринговия земен мост, без да си намокриш краката. Средиземно море тогава се плискало на десетки километри от сегашната брегова линия. А ширината на пролива между Сицилия и Тунис не е била 160, както днес, а само 50 километра.
,,Това е бил плитък участък с голямо количество острови. Очевидно именно тук е преминавал пътят, който е свързвал Африка и Европа – обяснява Лодоло. – Затова ние решихме да изследваме морското дъно в този район с хидролокатор. На шелф в района на остров Пантелерия открихме невероятна находка – колона с височина 12 метра, счупена на две. Тя лежеше на дълбочина 40 метра, затова там беше удобно да използваме и водолази, и малка подводница. След внимателно изучаване изяснихме, че сме открили останки от гигантски пристанищни съоръжения, които 6500 години преди Стоунхендж са издигнали представители на неизвестна ни цивилизация.
Учените установили, че тази колона има изкуствен произход. След това те открили мястото, където е бил изсечен този гигантски стълб. Това е подводен хребет, разположен на 300 метра южно. Освен това водолазите открили останки от вълнолом, защитаващ първобитното пристанище Това са редица половинметрови камъни, разположени в права линия. Съдейки по възрастта на раковините, които са обживели тези камъни, насипът е правен преди 9800 години.
Предците били по-умни от нас
,,Тази каменна колона е убийствен аргумент в спора с традиционните историци – потрива ръце проф. Лодоло. – В науката господства представата за ловците-събирачи като за хора с примитивно мислене. Представете си – преди 11 000 години! Още не са изобретени керамичните съдове, не съществува животновъдство и земеделие. Да не говорим за метални оръдия на труда. И изведнъж откриваме тази колона, която доказва, че нашите предци изобщо не са били изостанали. Този голям камък по някакъв начин е трябвало да бъде изсечен в скалата, да се организира транспортирането, а след това – да се постови на новото място. Това е по силите само на хора, които имат развити технологични навици."
И разбира се, те са били опитни мореплаватели, търговци и риболовци. Обществото им е процъфтявало, ако са могли да си позволят такива грандиозни постройки за своето пристанище.
Но идилията не продължила дълго. Хората са били принудени да изоставят пристанището през около 9200 г. пр.н.е., когато нивото на водата заради топенето на ледниците се е повдигнало с 40 метра и практически е потопило острова.
Изследването на италианските океанографи направило истинска революция сред археолозите. Сега е ясно, че следи от праисторически цивилизации в Средиземноморието следва да се търсят на морското дъно на десетки и стотици метри от брега. И не бива да се учудваме, ако се окаже, че нашите далечни предци по ниво на развитие съществено са изпреварвали своите потомци, тъй като тази находка изпраща началото на технологичната революция с няколко хиляди години по-назад.

Схема на разположението на пристанището:
(https://megavselena.bg/wp-content/uploads/2015/10/001162.jpg)

Монолитът се намира в горния десен ъгъл между цифри 8А и 2А. вълноломът, защитаващ пристанището, се състои от два насипа и е обозначен като INNER RIDGE и OUTER RIDGE.

Характеристики на мегалита:

(https://megavselena.bg/wp-content/uploads/2015/08/2152619943-1.jpg)

Маса – 15 тона. Дължина – 12 метра. За сравнение главната ,,алея" на Стоунжендж се състои от монолити, които тежат 25 тона при височина 4,1 метра. Средната маса на каменните блокове в Хеопсовата пирамида е 2,5 тона.
На повърхността ясно се виждат три ръкотворни отвора. Единият от тях, с диаметър 60 сантиметра – преминава през цялата колона и се намира на върха.
Другите два (с диаметър 50 см) са пробити до половина и се намират отстрани.
Датировка – повече от 10 000 години.
Възможно е колоната да е изпълнявала функциите на пристанищен фар.

https://megavselena.bg/dreven-podvoden-monolit-nalaga-preosmislyane-na-istoriyata/
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:26:13
Откриха трона на Агамемнон в Микена

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.grreporter.info%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fu9ouz.jpg&hash=1898bf8b33e7223b1bd1e044fcb629f7dd76a718)
Лъвската порта в Микена

Гръцки и американски археолози откриха част от основния трон, който преди 3000 години се е намирал в двореца на Акропола в Микена, съобщиха гръцки медии.

Според експерти новото откритие е може би най-значимото за микенската цивилизация, след като археолозите го определят като ,,тронът на Агамемнон".

Частта от основния трон била открита много близо до Акропола в Микена. Постройката се описва като масивна с тежест над 50 килограма. Смята се, че датира от последната историческа фаза на двореца в Микена, тоест от 13-ти век пр.н.е.

В съобщението на гръцкото министерство на образованието, откритието се описва като част от голям каменен стол, чиято основа се състои от вдлъбната част, заобиколена от леко по-висок и широк ръб. Конкретният тип стол е абсолютно идентичен с открития в двореца Кносос на остров Крит алабастров трон.

Преподавателят в американския университет Дикинсън Христофилис Мангидис смята, че основното откритие и други три парчета, които са били открити на различни места в древния град Микена вероятно съставляват част от основата или декорацията на конкретния трон.

Откритието е от огромно значение за археологията и гръцката култура, тъй като е първият трон в микенски дворец, който е намерен в континенталната част на Гърция.

Археолозите са информирали официално гръцкото министерство на културата за своето откритие и към момента се проучват възможностите за продължаването на разкопките на мястото, където е бил намерен тронът.

http://www.grreporter.info/otkrikha-trona-na-agamemnon-v-mikena/18188
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:52:43
Хал Сафлиени: загадката на древните катакомби

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2016/01/00115.jpg)

Невероятният хипогей Хал Сафлиени, който и до днес предизвиква спорове сред специалистите за своето възникване, е една от най-загадъчните забележителности в град Паола, Малта.

Според някои оценки на археолози почти 6000-годишният храм на три нива е по-стар от Стоунхендж в Англия и от самите египетски пирамиди с повече от хиляда години. Хипогеят Хал Сафлиени е кръстен на улицата, където е открит в началото на миналия век.

,,Хипогей" в превод от латински означава ,,подземно жилище". Много експерти твърдят, че малтийският хипогей е построен като огромен подземен храм на рождението и смъртта със заплетена система от лабиринти, зали и капани.

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2016/01/00116.jpg)

Впоследствие той бил превърнат в некропол – в него са намерени останките на повече от 7000 души. Историци настояват Хал Сафлиени да бъде признат за осмото чудо на света. Обектът е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Хипогеят Хал Сафлиени е едно от най-нетрадиционните и уникални археологически находки в света. Той е издълбан от древните строители във варовикова скала. Най-древното горно ниво от стаи на храма датира приблизително от 3600-3300 г. пр.н.е., средното е от около 3300-3000 г. пр.н.е., а най дълбокото ниво – от 3150-2500 г. пр.н.е. Хипогеят в Малта заема площ от 500 кв. м.

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2016/01/0055.jpg)

Някои подземни зали повтарят архитектурната форма на наземни храмове в Малта, а характерът на главната овална зала (Main Chamber) е с огънати стени и според оценки на историците това сочи, че някога на острова е процъфтявал култът на плодородието на Майката Земя.

При разкопки в хипогея е открита прочутата каменна статуетка на спяща пищна жена (Sleeping Lady), която сега се съхранява в Националния археологически музей на Малта. При разкопките в светилището са открити и други важни артефакти, както и различни фигурки и статуетки, амулети и вази. Един от най-любопитните експонати е обезглавена неолитна статуетка, открита до две глави от варовик, като едната от тях вероятно е принадлежала на фигурката.

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2016/01/00114.jpg)

Хал Сафлиени е открит случайно при строителни работи през 1902 година и за съжаление строителите разрушили голяма част от горното ниво на храма, докато не станало ясно, че откритите катакомби може да са обект с историческо значение. За огромна радост на археолозите строителите не успели да повредят главния вход, издълбан от древните строители.

На стените на някои от залите в хипогея са открити геометрични рисунки във вид на спирали. Повечето учени смятат, че Хал Сафлиени е използван за ритуали или религиозни служби, а също и като гробница. В нишите са открити следи от използване на охра за ритуални цели и според учените ритуалите вероятно са били свързани с почитане на богинята на Майката Земя.

(https://drevnite.com/wp-content/uploads/2016/01/00310.jpg)

Горното ниво на светилището е най-старата част на Хал Сафлиени и е очевидно, че строителите на храма първоначално са разширявали естествена пещера.

Най-интересните примери за изсичане на камъни и художествено оформление от древните строители са открити на второто ниво на Хал Сафлиени. Около главната зала е намерена малка пещера (каверна) с дълбочина около 2 метра, наречена snake pit или votive pit. Възможно е тази каверна да е била предназначена за държане на животни, използвани за жертвоприношения.

Статуетката на спящата жена е открита именно тук, в тази ниша. Тази статуетка е най-красивата от всички фигурки, откривани в древните храмове на Малта. Пищната жена вероятно мечтае за нещо или символизира смъртта, или е жрица в транс – по този повод съществуват различни мнения.

Залата Holy of Holies е най-впечатляващата в Хал Сафлиени и се слави с великолепно изсечена фасада с традиционна врата, изрязана в скалата.

Струва си да кажем няколко думи и за Залата на Оракула (The Oracle Room), която се намира на второ ниво. В нея има малка овална ниша, разположена на нивото на лицето. Ако в тази ниша се произнесе нещо с нисък глас, звукът резонира като силно ехо по всички помещения на комплекса.

В тази зала е открита ниша със следи от охра, а таванът ѝ е украсен със спирали, също нанесени с охра. Както смятат някои изследователи, рисунките символизират Дървото на Живота (Tree of Life). Малтийският археолог Теми Замит (Sir Temi Zammit) смятал, че тази зала е била мястото на Оракула. Оракулът е привличал в Малта поклонници от целия Средиземноморски регион.

Освен това археолози и историци смятат, че древните архитекти от Малта са използвали при строителството математически изчисления.

Близо до пода на последната зала в Сал Сафлиени – на третото и последно от официалните нива, се намират няколко така наречени погребални камери. Те са много малки и за да се надникне вътре, трябва да се коленичи.

Известно е, че една от тези камери не е глуха като другите, а продължава във вид на безкраен тунел, губейки се в дълбоките и неизследвани кухини в скалите на острова. Вероятно това е било мястото, описано през август 1940 година от сп. National Geographic – някои смелчаци, които успели да пропълзят в камерата, пропаднали в дълбините и изчезнали безследно.

Множество подземни тунели, включително и праисторическите катакомби, по-късно били включени в системата от укрепления. В някои пещери били съхранявани продоволствия, в други хората се укривали по време на битки. Под Валета се разраснал огромен подземен град, в който живеели бедняците, които нямали собствени домове на повърхността.

Целият остров е изпъстрен с подземни пещери и храмове на праисторически хора. Властите на Малта обаче затворили входовете към тунелите, след като в подземните лабиринти се загубила група ученици заедно с учителите. Те тръгнали на познавателна екскурзия по тунелите и изчезнали безследно.

Някои старинни източници сочат, че мрежата от катакомби под Малта се разпростирала не само под повърхността на острова, но продължавала и под морето и според слухове стигала чак до Италия.

https://drevnite.com/hal-saflieni/
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:53:36
Mозайки от 4-ти век, открити в Кипър, показват сцени от състезания с колесници

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/08/11/54295/1470914543_7_559x*.jpg)

Археолози откриха 11-метрова подова мозайка, изобразяваща сцени от състезания с колесници на римския хиподрум, пише Daily Mail.

Този великолепен артефакт от 4-ти век от н.е. е открит в селището Акаки, близо до столицата Никозия, което го прави единствен по рода си в Кипър и един от седемте в света.

Мозайката е добре запазена и невероятно подробна. Илюстрира всички състезателни сцени на четири колесници от по четири коня. Около всеки от четирите колесничари има надписи, за които се смята, че са техните имена и имената на конете.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/08/11/54295/1470914500_1_559x*.jpg)

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/08/11/54295/1470914516_7_559x*.jpg)

"Хиподрумът е много важен в Древния Рим, това е мястото, където императорът общува с народа си и демонстрира силата си," коментира Фрини Хадихристофи (Fryni Hadjichristofi), археолог от Кипър.

Екипът все още работи по разкриването на целия етаж, но площта, която е видима е с дължина 11 метра и 3.65 м ширина.

Археолозите смятат, че обектът някога е бил част от вила, собственост на богат човек или благородник от времето, когато Кипър е под римска власт.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2016/08/11/54295/1470914526_5_559x*.jpg)

Изследователите се надяват това откритие да хвърли светлина върху древното минало на вътрешността на острова.

Повечето от важните древни находки на острова, като тази добре запазена мозайка, обикновено се намират по крайбрежието, защото това е мястото, където са процъфтявали градовете в древността. Кипър е бил в древността богат остров, известен за производството на мед, дървесина и керамични съдове, останки от които са били открити в съседните страни.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Mozajki-ot-4-ti-vek-otkriti-v-Kipar-pokazvat-stceni-ot-sastezaniia-s_54295.html
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:54:05
Уникално, 9000-годишно дървено ритуално копие открито в Полша

(https://1.bp.blogspot.com/-DeduoWljcGU/V-FszsNtalI/AAAAAAAASfo/oEGX7IknegUcY3LHCv_y1FoGJYcNkHhJACLcB/s640/0.jpg)

Уникално дървено ритуално копие, датиращо от около 7000 г. пр.н.е., е открито в Болков, близо до езерото Швидве в Западна Померания, Полша. Това е единственият по рода си артефакт, откриван на територията на Европа.

Копието е открито на почти един метър под повърхността. Формата му напомня на издължено гребло. Според съобщение на Gazeta Wyborcza, добре запазилият се фрагмент от артефакта е с дължина около 40 см в дължина и 10 см в най-широката си част. Изработено е от ясен (Fraxinus). Находката е направена на място, за което е известно, че представлява 9000-годишно светилище.

Копието е уникално не само заради възрастта си. Уникална е също и декорацията по него, представляваща геометрични фигури и зооморфни символи, както и гравирани цели ритуални сцени. Гравираните символи карат учените да предполагат, че копието е използвано в мистериозни религиозни ритуали, практикувани от хората, заселили се край бреговете на езерото през ранния мезолит. След рентгеново изследване на находката са открити различни комбинации от геометрични фигури, както и схематично резбовани човешки и животински фигури.

(https://3.bp.blogspot.com/-cPCLrO_CytI/V-FszlGhqZI/AAAAAAAASfs/B5Zuz77iCYENKx4BRuPk24rbgPgc2Li3gCEw/s640/2.jpg)

Според ръководителя на изследователската група, професор Тадеуш Галински от филиала в Шчечин на Института по археология и етнология към Полската Академия на науките, това е много често срещана практика на общностите от мезолита, да украсяват не само ритуалните си предмети, но и всякакъв вид ежедневно използвани в бита инструменти. Археолози са откривали подобни резбовани символи по предмети, изработени от кост, кехлибар, дърво и камък, не само в Болков, но и на много други места из Европа. Гравираните върху предмети сцени са доказателство за богатите и развити системи от религиозни вярвания в тези древни общества.

Основната сцена, гравирана върху дървеното ритуално копие, представлява сцена от ритуал, в който участват хора: един от тях е изобразен с характерна маска, увенчана с еленови рога. Учените смятат, че вероятно това е шаманът на племето. Втората фигура показва гол танцуващ човек. Трета фигура е представена с дълга дреха и в ръката си държи нещо, за което може да се приеме, че е дарове за боговете.

(https://1.bp.blogspot.com/-QjzsVPLLBKg/V-FszpmRe2I/AAAAAAAASfk/VBpsNBX1EVoWSyTzITGFBfyxXTLQBSDLQCEw/s640/1.jpg)

Друг интересен детайл, гравиран върху копието, е селището, където се е разиграла ритуалната сцена. Учените са забелязали още гравирани горски животни и птици. Върху дървото са изрязани и поредица от неустановени символи, за които може да се предположи, че са начин да се "запишат" някакъв вид магии.

Първите следи, че през мезолита край Болков са се извършвали мистериозни ритуали, са открити през 2012 година. По време на предишните археологически сезони е открита дървена кадилница, която е използвана за ритуално прогонване на злите духове около мястото, където са се заселили праисторическите хора. Отделно са открити и останки от набор от парчета дърво, кора, тревисти растения и животински кости, които може да са представлявали жертвата, пренасяна от шамана към божествата. Пред РАР проф. Галнски казва: "Жертвените подношения са израз на вярата на праисторическите хора в свръхестественото и силите на природата. Чрез тях са омилостивявани божествата и духовете. Поднасяни са от името на всички членове на племенната група от човека, играещ ролята на духовен водач на общността".

Мястото, отредено за светилище, представлява кръг с диаметър около 6 метра. Във вътрешността на кръга са открити няколко големи камъка и множество по-малки от сиенит, диорити, гранит, кварцит, пясъчник, гнайс, червен мрамор, и зелен сиенит. Изненада са откритите черен кехлибар и вулканична скала (пемза). Разкопките на мястото вече предизвикват промени в схващанията за развитието на обществата по тези земи, но учените са на мнение, че все още има много тайни за разкриване.

https://historynakratko.blogspot.bg/2016/09/9000.html
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:54:43
Оръжия от планински кристал отпреди 5000 години открити в мегалитна гробница в Испания

(https://2.bp.blogspot.com/-37V_cjiYoZ4/WNlifVpifaI/AAAAAAAAVIY/K9RbJYmFhkEaG9qYD5bsbrh4FeDKN9ZOQCEw/s640/4.jpg)

Археолози в Испания са открили изключително рядък набор от праисторически оръжия. Сред находките са нож с дълго острие, двадесет и пет върхове за стрели и още кристални късове, подготвени за обработка. Откритието е направено в мегалитна гробница, датираща от III-тото хилядолетие преди новата ера. Гробницата се намира в югозападната част на Испания.

Разкопките на мегалитна гробница във Валенсия де ла Консепсион в Испания донасят на археолозите изключителни находки. Експертите определят находките не само като великолепно запазили се, но и като изключително редки. Артефактите са на повече от пет хиляди години (датират най-рано отпреди 3000 г. пр.н.е.). Според съобщенията от периода на разкопките на толоса Монтелирио - 2007 - 2010 година - мегалитната гробница представлява конструкция с обща дължина почти 44 метра и е изградена от големи плочи от шисти. В нея са открити останките най-малко на 25 души. Анализът им показва, че погребаните са мъж и множество жени, изпили някаква отрова. Останките на жените са открити в кръг, в чиято среда са костите на мъжа, за който се предполага, че е бил техен вожд.

(https://2.bp.blogspot.com/-_J8Cz-zqU50/WNlifOVwsTI/AAAAAAAAVIM/D4lw97gZN88xJoEbZgxQlpudcaNT26_JgCLcB/s640/2.jpg)

Освен това е намерен и "изключително разкошен набор от погребални предмети... най-забележителни от които са неподлежащи на определяне като бройка останки от погребални савани или дрехи, изработени от десетки хиляди перфорирани мъниста, с допълнителна украса от кехлибарени мъниста", пишат авторите на изследването.

В допълнение към човешките останки и текстилните фрагменти, археолозите са открили "съкровище" от кристални върхове на стрели. Фактът, че са намерени на едно място, кара учените да предполагат, че са били ритуален дар, положен върху някакъв олтар. Стрелите са с издължени краища, което е много характерно за кремъчните оръжия от този тип, откривани в региона. Но експертите подчертават, че изработването им е изисквало голямо майсторство, за да се придаде такава форма на парчетата планински кристал, от които са изсечени.

(https://3.bp.blogspot.com/-5BJ_PCI2jlo/WNlifKaZ6GI/AAAAAAAAVII/qsIgUwvLdDUgxQqrnq5j5AchvhZ7V5L1QCEw/s640/3.jpg)

Във втората структура, която също е изградена от шисти и е каталогизирана като 10.042-10.049, археолозите са намерили останките на млад индивид, чиято възраст при настъпване на смъртта е била между 17 и 25 години. Тялото му е положено в ембрионална поза, обградено с множество ценни предмети. Над главата на младежа са сложени слонски бивни. Погребан е с набор от 23 кремъчни ножа, както и още няколко артефакта, изработени от слонова кост.

В горното ниво на Структурата 10.049 археолозите попадат на острието на кама, изработено от планински кристал. Преди хилядолетия камата е носена в кания от слонова кост, чиито фрагменти също са открити там. Артефактът е изключително рядък за късния праисторически период в Европа. Кристалното острие е дълго 214 милиметра, в най-широката част е 59 мм, и е с дебелина от 13 мм. Кристалът, от който е изработено острието, морфологично е познат за Иберийския полуостров и не представлява сензация, но до този момент находките в района са изключително на кремъчни остриета и никога от планински кристал.

След детайлно анализиране на артефактите, археолозите са стигнали до заключението, че оръжията са с много близка форма до тази на кремъчните наконечници на стрели, откривани в региона и са били много разпространени в онези праисторически времена. Все пак, фактът, че близо край мегалитната гробница няма находища на планински кристал означава, че хората, изработили с големи умения кристалните оръжия, е трябвало да извървят много километри, за да се сдобият със суровината за оръжията и инструментите им. Оскъдните количества планински кристал предполагат освен това, че тези оръжия са били предназначени за избрана група от хора.

https://historynakratko.blogspot.bg/ (https://historynakratko.blogspot.bg/2017/03/5000.html)
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:55:12
Мистериозни мозайки разкриват съществуването на отдавна изгубен римски град

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.haskovo.net%2F%2Fimages%2Fnews_images%2F2017%2F04%2F03%2F11296134898718446.jpg&hash=663e64a83b8286ae59c881f3d50660501a54aef1)

Археолози разкриха част от древно римско селище в Южна Франция, за което се смята, че е отдавна изгубения град Усетия, познат единствено от надпис в съседен град и няколко разпокъсани артефакта.
Разкопките разкриха площ от около 4 000 кв.м, декорирана с характерна мозайка и структури, за които се смята, че датират от преди римското завоевание, т.е от преди 2000 години.
"Преди да започнем работа знаехме, че съществува град наречен Усетия, защото името бе споменато върху стела в Ним, заедно с 11 други имена на римски градове в района", обяснява Филипе Кайн от Френския национален институт за археологически изследвания.
Засега не са открити никакви артефакти, освен няколко отделни фрагмента мозайка.
На този етап се знае изключително малко за тайнствения град, разположен северно от Ним – град в Южна Франция, известен повече като френския Рим, защото бил в разцвета си при управлението на първия римски император Октавиан Август в края на I век пр.н.е.
Археолози разбраха за пръв път за съществуването на Усетия, след като се натъкнаха на надпис "VCETIAE" (Ucetia) върху дървена стела, открита в Ним.
Тогава археолозите предположиха, че надписът се отнася до съвременния град Юзе, разположен на 25 км от Ним.
През октомври миналата година екип от Института за археологически изследвания във Франция започна разкопки в Юзе непосредствено преди на мястото да бъдат издигнати училище и столова.
Имаше опасения, че новите основи може да бъдат положени върху древни руини. Оттогава екипът успя да открие останки от големи структури, обхващащи няколко века, включително стена и множество сгради от преди римляните да завладеят района.
Наскоро стана ясно, че няколко изключително редки останки от сгради датират от Средновековието.
Археолози откриха, че обектът е бил населен от 1-ви век пр.н.е до късната античност (7-ми век) с прекъсване през 3-ти и 4-те век, което за момента те не могат да обяснят.
Били открити фрагменти от пещ за хляб и долиум – огромен керамичен контейнер.
Върху пъстрата мозайка били изобразени сова, патица и орел, както и млад елен с широко отворени очи. Интересното е, че тази техника е характерна за по-късната римска култура, което предполага, че обектът може би е родно място на този конкретен стил изкуство.
Мозайката е изключително впечатляваща, заради големия са размер, фактът, че е добре запазена и мотивите, обединяващи класически геометрични фигури и животни.
Този тип мозайка е храктерн за 1-ви и 2-ри век, новооткритата обаче датира от 200 години по-рано.
Разкопките ще продължат през цялата 2017, да се надяваме, че ще успеем да разберем повече за този древен град.

http://www.parvomai.net/news/423684/Misteriozni-mozayki-razkrivat-sasthestvuvaneto-na-otdavna-izguben-rimski-grad (http://www.parvomai.net/news/423684/Misteriozni-mozayki-razkrivat-sasthestvuvaneto-na-otdavna-izguben-rimski-grad)
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 14:55:44
Откриха ,,мадона с младенец" на 6000 години в Холандия

(https://www.monitor.bg/web/files/articles/91317/gallery/thumb_910x0_921601-3.jpg)

Археолози, работещи край Нойвегеин, са открили нещо, което според тях е най-ранният пример за гроба на бебе и майка в Холандия. Гробът е на около 6000 години и е част селищата, открити в средата на миналия век при строежа на селището Свифтербант, които датират от каменната епоха, където според учените са обитавали общности на ловци-събирачи. Смята се, че бебето е между новородено и на шест месеца и е намерено в ръката на млада жена, вероятно майка му. Глинените слоеве на Нойвегеин вече са дали на учените около 136 000 добре запазени находки и са един от най-богатите археологически места в Свифтербант в Холандия.

"Позата на женското тяло не съответства на това, което сме откривали досега, т.е. тела, чиито крайници са разположени успоредно на тялото. След това разбрахме откритие, че тя всъщност държи малко бебе ", обяснява ръководителят на проекта Хеле Молтхоф. Костите, които разкриват наличието на бебето, включват и малка челюст с млечни зъби. Това позволява на археолозите да твърдят, че бебето може да е било на няколко месеца. Много рядко се намират кости на тази възраст, тъй като те се разлагат по-бързо, но в този случай слой от глина и торф с дебелина два метра е запазил фрагментите.

https://www.monitor.bg/ (https://www.monitor.bg/a/view/48809-%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D1%81-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86-%D0%BD%D0%B0-6000-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F)
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 14 November 2018, 06:55:54
Изгубен древен град е открит при разкопки в Гърция

Гръцкото министерство на културата е оповестило, че археолози са локализирали първите убедителни останки от изгубения древен град Тенеа, който според преданието е бил заселен от троянски военнопленници след превземането на Троя от гърците, съобщава Асошиейтед прес.

(https://pbs.twimg.com/media/Dr5ObdaVYAACfpJ.jpg)

Според информацията разкопките, проведени през септември и началото на октомври на полуостров Пелопонес, са донесли "доказателство за съществуването на древния град" Тенеа, който досега беше известен само от древните текстове.

Водещият археолог Елена Корка е заявила пред Асошиейтед прес, че учените са открили стени, отвори на врати, подове на сгради и домашна керамика, датиращи от 4-и век пр. Хр. до късната римска епоха.

(https://pbs.twimg.com/media/Dr4yBN6WoAQ3AYQ.jpg)

Разкопките продължават и в богатите на находки некрополи около Тенеа.

https://dariknews.bg/novini/sviat/izguben-dreven-grad-e-otkrit-pri-razkopki-v-gyrciia-snimki-2131381
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 15 April 2019, 13:39:58
Първите за Балканския полуостров фигуративни рисунки от палеолита са открити в пещера в Хърватия

(https://2.bp.blogspot.com/-ERrm6lZTFfE/XLN50rjVHvI/AAAAAAAAfeE/6IgzRHEyvAkF-x8toKggT31e1AHKCSQswCLcBGAs/s1600/775.jpg)

В статия за списание Antiquity се разказва за първите образци на фигуративни пещерни рисунки, откривани на Балканския полуостров. Находката е от пещерата на св. Ромуалд (или Ромуалдова пещера) в Хърватия, където археолози са попаднали на скални рисунки, нарисувани с червен пигмент. На стените в пещерата експертите са открили изображения на бизон, дива коза и две антропоморфни фигури. Според датировките, най-старите рисунки са направени преди 17 000 – 17 500 години, а според стила им на изпълнение и следите от присъствие на хора в пещерата – преди 31 000 – 34 000 години. Авторите на съобщението обясняват противоречивите резултати в датировките със замърсяването на образците, по които са датирани рисунките, или с неизвестен досега стил на епиграветската култура.

Пещерата Ромуалдов се намира в западната част на полуостров Истрия в Адриатическо море. Представлява една галерия с ширина и височина около пет метра и с протежение над 110 метра. През 60-те години на ХХ век археолози откриват на това място следи от присъствието на хора през бронзовата епоха (преди 3 200 – 3 400 години). Рисунки, изпълнени с червен пигмент – вероятно от неолита, са открити по стените на пещерата през 2010 година.

(https://4.bp.blogspot.com/-iHvDNnQldNk/XLN50gSljII/AAAAAAAAfeA/Qwf4pxJNOG8S2tjAUtkSn49LR9BhoF4mQCLcBGAs/s1600/776.jpg)

През 2017 година археолози от четири държави, водени от Айтор Руис-Редондо от Университета в Саутхамптън, решават да проучат и датират рисунките. Общо са открити 44 рисунки, сред които са и споменатите изображения на бизон и дива коза. С червена охра са нарисувани и две антропоморфни фигури, както и точки, линии и различни цветни резки. Рисунките са в лошо състояние: хора, посещавали пещерата през XIX и в началото на XX век са оставяли по стените резки и надписи, понякога непосредствено до палеолитните рисунки и дори направо върху тях, поради което част от древната ,,художествена галерия" е сериозно увредена.

Учените внимателно отчекват образци от отлаганията, покриващи рисунките. По трите проби, които вземат, извършват датировки. Двете проби показват възраст 17 – 17,5 хиляди години, третата – около 12,700 години. Изследователите анализират и стила, в който са изпълнени рисунките и го сравняват с други примери на подобни творби от периода на късния палеолит, откривани в различни пещери в Европа. Оказва се, че фигуративните рисунки от Хърватия по стил приличат на изображения, рисувани преди 26 – 39 хиляди години.

Авторите на изследването обясняват противоречието във възрастта с това, че образците, които са дали за анализ или нямат отношение към рисунките, или са били замърсени с по-късни отлагания. Радиовъглеродната датировка получава косвено подкрепа от други следи, откривани по-рано, които говорят за човешко присъствие в пещерата преди 12 – 17 хиляди години. От това следва, че ако рисунките наистина са направени преди 12 – 17 хиляди години, са изпълнени в неизвестен до момента стил, характерен за епиграветската култура, развила се на територията на Източна Европа и Апенинския полуостров преди 12 – 22 хиляди години.

Най-старите наскални рисунки в Европа, оставени от ръката на съвременен човек, са на възраст 35,6 – 40,8 хиляди години и са открити в испанската пещера Ел Кастильо. Най-древната изобщо пещерна живопис, известна към момента, също се намира в Испания. Рисунките, за които се смята, че са на 65 000 години, са били създадени от неандерталци.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/04/Romuald-cave-paintings.html
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 15 August 2019, 21:17:16
5 потънали кораба отпреди новата ера са открити в Егейско море

(https://brat-bg.com/images/KOTVA.jpg)

Археолози проведоха подводно проучване край бреговете на остров Левита в Гърция и откриха пет потънали кораба, както и гигантска котва с тегло 400 килограма, съобщават от пресслужбата на Министерството на културата и спорта в Гърция.

"По време на подводните изследвания край бреговете на гръцкия остров Левита, проведени от 15 до 29 юни, на дъното са намерени останки от пет плавателни съда от 3 и 1 век преди новата ера. По това време за надмощие в Егейско море мерели сили династиите на Антигонидите и Птолемеите.

(https://brat-bg.com/images/Levita.jpg)

Корабите превозвали амфори, които също бяха открити при проучванията там, но археолозите бяха особено заинтригувани от голям фрагмент от гранитна котва с тегло 400 килограма, която е на дълбочина 45 м", се казва в съобщението.

Министерството отбелязва, че котвата се датира от VI век пр.н.е. и е била част от огромен за онова време кораб, чиито останки обаче не са открити.

"Изследванията на археолозите се провеждаха главно по южния и западния бряг на острова. Извършени бяха общо 57 групови гмуркания за време от 92 часа. Благодарение на други находки установихме, че този морски път е бил използван от античния период до времето на Османската империя", добавят от пресслужбата на гръцкото културно министерство.

Остров Левита се намира в източната част на Егейско море, между островите Кос и Парос. Името му многократно се споменава в творбите на древния римски поет Овидий, по-специално във връзка с мита за Дедал и Икар.

Мащабни проучвания на морското дъно край мини острова се планират от 2019 до 2021 година.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/europe/6570-5-potanali-koraba-ot-predi-novata-era-sa-otkriti-v-egeysko-more
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 07 September 2019, 08:10:24
Праисторически британци са практикували ритуален канибализъм, твърдят палеонтолози

(https://1.bp.blogspot.com/-ctD2jx1sYa8/WZMoSQVQpaI/AAAAAAAAXos/225oZUFNMlUHf-38JrQJwQ-CZSjQFTqsACLcBGAs/s640/1.jpg)

Палеонтолози твърдят, че древните британци са практикували ритуален канибализъм: изяждали са мъртвите си роднини, след което маркирали костите им, като част от загадъчен праисторически ритуал. Изследователите стигат до това заключение, след като изследват човешки останки, намерени в пещера в южна Англия.

Дефилето Чедър - откъдето идва и наименованието ,,Чедър" - както и околностите му в Самърсет в Англия, са прочути с вкуса на сирената, произведени в региона, особено онези, които стареят в пещери. Но пещерата Гоф, която се намира в дефилето, наскоро се прочува и със страховитата си история от праисторическо време – история, в която присъства и канибализма. Учени от Природонаучния музей в Лондон и университетския колеж в Лондон (UCL) провеждат сравнителен анализ на стотици образци от резки, направени върху животински и човешки кости, открити в пещерата Гоф. След внимателно изследване на резките, оставени върху човешка кост,  експертите стигат до заключението, че канибали са изяждали своите роднини и след това ритуално са погребвали останките им.

Според изследователите, анализирани са фрагментите от радиална кост (предмишницата), от която първо е било снета плътта, след това е остъргана, огризана, и после е маркирана със зигзагообразни резки, преди да бъде счупена, за да се извлече костния мозък. Учените не вярват, че резките са оставени в процеса на транжиране, защото са оставени на такова място върху костта, където няма мускулни връзки към нея. Нещо повече, те са убедени, че зигзагообразния мотив е направен с изключително художествен или символичен смисъл. Освен това, те предполагат, че резките от мотива може би са нещо като ,,разказ" за живота на мъртвия или евентуално спомен за начина, по който е загубил живота си.

Силвия Бело, изследовател от Природонаучния музей в Лондон, разказва: ,,Останките ни предоставят ясни доказателства, че телата са били изядени, но оформянето на черепите в чаши и гравирането с резки на радиалната кост също толкова ясно подсказват, че актът [на канибализъм] е извършен не само с цел физическо оцеляване, а носи и белезите на някаква ритуалност. По никоя от останките не се откриват следи от травми... което предполага, че ,,консумираният" вероятно е починал от естествена смърт, а не е загинал по насилствен начин. Ако това е така, то вероятно консумиралите плътта и този, който е ,,изяден", са принадлежали към една и съща племенна група".

Тук се появяват спекулации, дали се касае за специфичен случай на ендоканибализъм, когато бива консумирана човешка плът, само след като човекът умре. В човешката история са налице различни форми на ендоканибализъм. Един от красноречивите примери за това е племето Амуака в Перу, където съществува практика костите на починалия да се смилат заедно с царевично брашно, след което се заливат с течност и получената смес се изпива. Възможно ли е ендоканибализма да е традиция с толкова древна история?

(https://2.bp.blogspot.com/-f8761cVgId8/WZMoSRtbQ_I/AAAAAAAAXoo/z3oV6Z9Ni1wEawnt3q91akgBUtXTILtRgCEwYBhgL/s640/3.jpg)

Експертите не откриват никаква връзка между праисторическите британци и други общности по света, в които се практикува ендоканибализъм. Въпреки, че учените вече разполагат с доказателства за канибализъм сред неандерталците (някои от тях датират отпреди 13 000 години), изследователите не виждат връзка с разигравалото се в пещерата Гоф. Крис Стрингър от Природонаучния музей в Лондон, както и колегата му Силвия Бело, споделят едно мнение по въпроса: ,,Хората от пещерата Гош са разделени от 20 000 години от последните неандерталци и са сред първите представители на съвременния човек в Европа, така че е малко вероятно да се търси наследяване на традициите. Смятаме, че тези традиции вероятно са се развивали независимо една от друга".

Според Бело, зигзагообразният символизъм не е необичаен за конкретния период. Среща се например по костни инструменти, служещи за заглаждане на животински кожи, които са открити на археологични обекти на територията на днешна Франция, датиращи от Мадленската епоха (отпреди 17 000 – 12 000 години). Костните стъргалки са с идентични орнаменти. Бело и колегите ѝ предполагат, че маркирането на костите от ръката е бил много важен ритуал за праисторическите хора. ,,Актът на гравирането често е свързван с начина за запомняне на събития, места или обстоятелства – нещо като придатък към паметта, извън тялото. В конкретния случай обаче, полагането на мотива може да е и нещо като спомени, пряко свързани с починалия и неразривно свързано със самия ритуал на канибализъм", казва тя, но подчертава, че не е абсолютно уверена, че истинското предназначение на гравирането върху костта някога ще бъде напълно обяснено и разбрано.

https://historynakratko.blogspot.com/2017/08/blog-post_15.html?m=1
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 28 September 2019, 09:59:17
Археолози откриха праисторически бебешки ,,шишета"

(https://www.obekti.bg/sites/default/files/styles/article_large/public/images/shutterstock_1169381752_0.jpg?itok=xHl2DGAB)

Археолози се натъкнаха на находка, която доказва за първи път, че бебетата в праисторическите времена са били хранени с животинско мляко от глинени съдове, наподобяващи днешните бебешки бутилки. Някои от тези съдинки са съвсем обикновени на външен вид, докато други са причудливо оформени (например като животински глави с дълги уши или рога, или крака, наподобяващи човешките).

,,Отглеждането на бебе в праисторическата епоха не е било лесно начинание – коментира д-р Катарина Рибай-Солсбъри от Института по ориенталска и европейска археология към Австрийската академия на науките, която е съавтор на изследването. – Ние бихме искали да изучим културните практики на майчинството, които са били от ключово значение за оцеляването на бебетата."

Археолозите са намерили глинените съдове по време на разкопки на детски гробове в Германия. В тях са открити и химически следи от животинско мляко - краве, овче и козе. Най-старият от трите съда, описани в изследването, е изработен между 2800 и 3200 години през бронзовата епоха.

,,Най-вероятно това е първото пряко доказателство за начините, по които бебетата по онова време са били хранени или отбивани – коментира биомолекулярният археолог Джули Дън от университета на Бристол, Великобритания – Находката свидетелства и за любовта и грижите на древните хора за потомците им."

Самите съдове могат да се поберат в бебешки ръце и са снабдени с тесен чучур, през който течността е била засмуквана от бебето.

"Невероятно сладки са. Може би абсолютно същото са си мислили и праисторическите хора, тъй като съдовете са имали и функцията да забавляват децата, подобно на съвременните плюшени играчки. Предметите свидетелстват и за креативността и игривостта, които често забравяме да приписваме на нашите предци", допълва Катарина.

https://www.obekti.bg/chovek/otkriha-praistoricheski-bebeshki-shisheta
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 01 October 2019, 08:04:28
Испанският Стоунхендж за първи път от 50 години се появи над водата

(https://nauka.bg/wp-content/uploads/2019/09/spanish-Image-%C2%A9-PleonrCC-by-SA-4.0.jpg)

След като 50 години бе скрит от погледите под водите на изкуствено езеро в Западна Испания, мегалитният паметник на възраст 7000 години, известен като Долменът на Гуадалперал, най-после се показа отново на сушата.

Както сочат новите изображения на сателита на НАСА Landsat 8, повторното появяване на паметника се дължи на много ниските водни нива в испанското водохранилище след последното лято с рекордни горещини и засуха в Европа и в по-голямата част от света.

Понякога наричан и Испанският Стоунхендж, Долменът на Гуадалперал представлява голям кръг от около 150 изправени камъни високи по повече от 1,80 метра, подредени около един централен овал. Археолозите предполагат, че конструкцията е издигната през IV-V хилядолетие пр.н.е., което вероятно го прави по-стар от Стоунхендж в Англия. Тайнственият мегалит може би някога е поддържал масивна каменна шапка, заграждала пространството с ритуална цел.

Един особено грамаден камък (менхир) обозначава входа. Този скалист праг е гравиран с човешка фигура от едната си страна и с небрежно направен символ от другата, който би могъл да изобразява змия или близката река Тахо. Ако наистина е изобразен воден път, това превръща камъка в една от най-старите карти в Европа, съобщава НАСА на своя уебсайт Earth Observatory.

Според сайта AtlasObscura долмените за първи път са разкопани в испанския регион Екстрамадура източно от испано-португалската граница през 20-те години на XX век, но до 60-те години не са публикувани проучвания на мястото. Дотогава мястото е запечатано. През 1963 г. бившият испански диктатор Франсиско Франко започва грандиозна програма за гражданско инженерство, включваща заливане на долината, където стояли долмените. Така те се озовават на дъното на водохранилището Валдеканяс, опиращо до ВЕЦ, който и до днес продължава да генерира енергия.

От изграждането на язовира до днес върховете на някои от мегалитите понякога пробиват водната повърхност, но никога досега не е бил разкриван целият каменен комплекс наведнъж. Местните общности са поискали да бъде преместен целият комплекс на по-високо място, така че той да бъде достъпен за проучвания и да се посещава от местното население. Някои археолози обаче се опасяват, че преместването му би могло да ускори разпадането на съоръжението, особено ако работата се извърши бързо в надпревара с прииждащите води.

https://nauka.bg/ispanskiyat-stounhendj-parvi-pat-50-godini-poyavi-vodata/
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 07 December 2019, 19:02:17
Откриха тяло на амазонка-воин в Армения

Тялото е на 20-годишна жена, воювала със скитите

При разкопки в планинските райони на Армения археолозите откриват гроб на ранена жена, починала през желязната епоха.

Девойката е едва 20-годишна, мускулеста, владеела е стрелбата с лък и е воювала геройски срещу скитите.

При подробен анализ учените заключват, че жената отговаря напълно на древногръцките описания за амазонките.

В периода VI-IX век пр.н.е на територията на днешна Армения е разположена държавата Уратру.

Жителите ѝ са заимствали изобретенията и постиженията на съседите, тъй като са контактували с много държави от Средиземноморието до Индия.

(https://m3.netinfo.bg/media/images/41003/41003825/655-402-otkriha-tialo-na-amazonka.jpg)

Уратру е била чест обект на нападение от страна на скитите, но е разполагала с отлично подготвена войска, която е отбивала нашествията - войската на жените воини.

Според археологическите разкопки, жените-воини са били нещо обичайно и обикновено са добри в стрелбата с лък.

Откритият от арменските учени скелет е на жена с висок имуществен и обществен статут.

Първоначално археолозите заключили, че жената е аристократка заради скъпите накити, с които е погребана.

Подробното проучване обаче показало, че става дума за жена-воин.

Тя отговаря много точно на описанията от древногръцката митология за амазонките.

(https://m5.netinfo.bg/media/images/41003/41003823/655-402-otkriha-tialo-na-amazonka.jpg)

Горната половина на тялото ѝ е мускулеста. Особено силно са развити гръдните и делтовидните мускули, а бедрата ѝ са силно развити.

По скелета са открити няколко следи от рани, които показват, че е воювала успешно повече от една година.

Последната ѝ битка със скитите завършва трагично.

Раняват я в двете бедра като единият удар е от меч, а другият – от брадва.

Въпреки това битката е спечелена от амазонките. Това се разбира от гроба на жената, която е погребана с почести и всичките си накити.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/otkriha-tialo-na-amazonka-voin-v-armeniia-6102982
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 14 December 2019, 20:29:49
В Полша откриха древни леярни пещи, използвани от келти

(https://1.bp.blogspot.com/-spRgk7BGsxQ/XeVjq0wy4oI/AAAAAAAAhjI/LD9TLsLDZP4fXiWdBBVgzYvEQrU7uMjbgCLcBGAsYHQ/s640/432.jpg)

По време на археологически разкопки, в Полша са открити останки от 12 пещи, които преди около 2400 години са използвани от келти за добив на чугун.

В средата на I-то хилядолетие преди новата ера келтите се разселват почти из цяла Европа. Достигат до районите на съвременна Силезия около IV век пр.н.е. Със себе си донасят на Стария континент множество нови технологии. Келтите първи започват да подковават конете, да използват седла за яздене и създават първи ризници. Д-р Пшемислав Дуленба от Института по археология към Вроцлавския университет, времето на тяхното разселване в Европа е все още слабо проучен и криещ доста неизвестни период, в това число и за земите, на които днес се намира Полша.

Откритите от археолози пещи са били вкопани надълбоко в земята, а вътрешността им е измазана със слой, съдържащ глина. Само малка част от пещите се е намирала над повърхността. Вътре в тях, археолозите са открили отделни късове разтопено желязо и шлака. Артефакти, датиращи от IV век пр.н.е., са открити в непосредствена близост до пещите. Сред находките има фрагменти от керамични съдове, метални украшения и предмети, използвани за направата на дрехи, както и различни приспособления за закопчаване на дрехи.

Засега археолозите са разкрили само едни малък изкоп, но според д-р Дуленба, много е възможно в района да има и още подобни пещи. При избора на място, където да провеждат разкопки, археолозите са използвали магнитен метод на проучване. Чрез него е възможно да се регистрират следите от сгради и съоръжения, които някога са подлагани на въздействието на високи температури.

Учените предстои да проведат анализи и радиовъглеродно датиране на находките. Ако експертните изследвания на откритите обгорели дървесни останки от пещите потвърдят първоначалните допускания за възрастта на находките, то ще може със сигурност да се твърди, че това е първият келтски металургичен ,,цех", откриван на територията на Полша. Най-старите артефакти, открити в поселението, се отнасят към втората половина на III век пр.н.е.

https://historynakratko.blogspot.com/2019/12/celts-poland-metalurgy.html
Title: Re: Археологически находки, открити на територията на Европа
Post by: Hatshepsut on 18 December 2019, 14:16:31
Археолози откриха две нови царски гробници на 3500 години

(https://www.bgnovini.eu/wp-content/uploads/2019/12/B184CD90-D25F-4186-9233-801F4F56E565.jpeg)

Американски археолози откриха две монументални царски гробници, датирани преди около 3500 години в близост до голям дворец от микенската епоха в южния гръцки регион Пелопонес, съобщи гръцкото министерство на културата във вторник, цитирано от в-к Катимерини.

В изявление на министерството се казва, че куполите на двете гробници в близост до двореца от бронзовата епоха на Пилос са се срутили през древността, запълвайки ги с толкова много пръст и развалини, че грабителите на гробове трудно са могли да влязат, за да ги ограбят.

Въпреки това, те са били осквернени през периода на използването им няколко поколения – за разлика от друг микенски гроб, намерен наблизо през 2015 г., от който са разкрити зашеметяващо съкровище от златни и сребърни бижута и бронзови оръжия, погребани с човек, който се предполага, че е бил ранен владетел на Пилос.

Възстановените гробни находки от двете гробници включват златен пръстен-печат и златен амулет на древноегипетска богиня, показващи търговските и междукултурни връзки от бронзовата епоха. Министерството заяви, че откритието е особено важно, тъй като хвърля светлина върху ранните етапи на микенската цивилизация в Гърция.

Микенската епоха, приблизително между 1650-1100 г. пр.Хр. предоставя материал за много от митовете и легендите на Древна Гърция, включително тази от Троянската война.

По-голямата от двете гробници е имала диаметър 12 метра (36 фута) при нивото на пода, а каменните и стени са оцелели до височина 4,5 метра (15 фута) – по-малко от половината от първоначалната и височина.

Другата е около две трети от този размер и стените й към момента са високи два метра. И двете принадлежат към гробниците тип "толос",  масивни куполни подземни конструкции, предназначени за царски особи от Микенска Гърция, които могат да достигнат приблизително 15 метра височина.

Те бяха разкопани през последните две години от археолозите на Университета в Синсинати, които откриха и близкото богато погребение, което е известно като "Гробът на Война с грифоните" заради някои от намерените в него орнаменти.

И трите гроба, заедно с друга гробница-толос, намерена наблизо преди десетилетия, са построени по-рано от двореца, чиито руини се намират наблизо и който е описан в Омировата "Одосея" като седалище на мъдрия цар Нестор.

https://www.bgnovini.eu/ (https://www.bgnovini.eu/%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%86%D0%B0%D1%80/)