Български Националистически Форум

Българска култура и духовност => Култура и изкуство => Topic started by: Hatshepsut on 09 September 2018, 06:07:11

Title: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 06:07:11
Тази информация е от 2012г.

"Красота и сръчност" в Кабиле

В празнично украсения двор на Общинския център за изкуство и извънучилищна дейност в село Кабиле се проведе третата проява в рамките на Общинската детска асамблея ,,Тунджа" – творчество и красота" – традиционният конкурс за млади творци ,,Красота и сръчност". Основната цел на конкурса е да се популяризират, поощряват и утвърждават интересите на подрастващите към литературата, творчеството  и изобразителното изкуство. Тази година ОЦИИД и Община ,,Тунджа" решиха да поощрят труда на децата през учебната година и да наградят най-доброто от клубовете по приложни изкуства по училищата.

Специален гост в този ден беше Клубът за антични възстановки ,,Кабиле" с ръководител Константин Зайков. Той запозна участниците в празника с  основните дейности на клуба и за първи път официално показа знамето на Античното Кабиле, което през следващата седмица ще бъде осветено в Рим на 21 април по повод празниците на града. Участниците в клуба показаха как се изработват антични съдове и бижута от глина и дадоха възможност на сръчните ръце на децата от училищата на община ,,Тунджа" да работят заедно с тях. Заедно с тях беше и най-малкият участник в Клуба – Андроникс, който заедно с водещата Велика Видева, допълваха доброто настроение на всички в празничния ден.

http://zonayambol.com/Новини/Красота-и-сръчност-в-Кабиле.html (http://zonayambol.com/Новини/Красота-и-сръчност-в-Кабиле.html)


(https://www.tundzha.net/images/stories/00-new-stories/news/2012/042012/13042012/0006.JPG)

(https://www.tundzha.net/images/stories/00-new-stories/news/2012/042012/13042012/0005.JPG)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 06:08:59
Тази информация е от 2012г.

Българи по улиците на Вечния град

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.desant.net%2Ffiles%2Fnews%2F2012%2F05%2F03%2Ftn%2F133602881134405.jpg&hash=6dcbe7248636e5bbe21b46a6fb7c1a04bde3a9e3)

Добруджанци възкресяват спомена за древните римляни и траки

Възстановчици от добричкия клуб за исторически реконструкции ,,Скития Минор – ІV легион Скитика" обраха най-бурните овации по време на тържествата по повод 2765 години от основаването на Древния Рим. Честването се проведе на 22 април в италианската столица. Участниците от българския клуб минаха по улиците на Вечния град в пълно бойно снаряжение на римски легионери.

Сънародниците ни, превъплътили се във воини на древната империя, бяха бурно аплодирани от над 30 000 зрители.
Клубът за исторически възстановки е създаден през септември 2010 г. Малка Скития (или ,,Скития Минор" на латински) е античното наименование на днешна Добруджа – степите южно от делтата на Дунав. В тази територия е бил разположен ІV-ти римски легион, получил названието ,,Скитика".

Затова и добричкият клуб е избрал именно това име – за да бъде в унисон с историческите факти. Географското понятие ,,Скития Минор" се употребява в продължение на 8 века, до появата на Дунавска България. Областта е била част от римската провинция Мизия.

Клубът обединява 15 ентусиасти от Добрич и София. Те са на различна възраст и с разни професии, но са обединени от интереса към римската история и култура. Със собствени средства те са закупили или финансирали направата на необходимото снаряжение и бойни доспехи. Основната част от него (колани, апликации, ками, мечове, шлемове, щитове, копия, легионни знаци и символи) е изработена от самите членове на клуба с максимална точност, достоверност и автентичност.

За прототипи са използвани съхранените изображения по барелефи, находки на римско военно снаряжение и литературни източници за  периода от началото на І век. Изработена е необходимата екипировка за оформяне на легионна контуберния (група от 10 човека) като вече има напълно оборудвани центурион, аквилифер (орлоносец), сигнифер (знаконосец), имагинифер (носещ портрета на императора), корницен (тръбач) и шестима легионери.

Ентусиастите от клуба са се захванали и с пресъздаването на адекватно тракийско въоръжение за периода от ІV до ІІ век преди Христа. Някои са обхванати от идеята да пресъздадат и хоплитско снаряжение от времената на Гръко-персийските войни.
Председателят на клуба Радостин Колчев споделя, че целта не е само да се пресъздава римската военна история, но и да се възкреси споменът за цялостния културен живот по нашите земи във времената на доминацията на Древния Рим.

http://www.desant.net/show-news/24526/


Ямболци в Natale di Roma 2012:

https://www.youtube.com/watch?v=mrz-T4C886Y
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 06:13:19
Сдружение за исторически реконструкции

СКИТИЯ МИНОР - IV ЛЕГИОН СКИТИКА

През месец септември 2010 г. в град Добрич бе създаден първият клуб за римски исторически възстановки "Сдружение ЗА ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ-СКИТИЯ МИНОР - IV ЛЕГИОН СКИТИКА", тъй като историческият Legio IIII Scythica е станувал през 1 в. от н. е. на територията на днешна Добруджа.
 Нашата цел е не само да популяризираме военната част от римската история, а и цялостният културен живот по нашите зами от времето в на римско доминиране.
 В момента сме изработили необходимата екипировка за оформяне на легионна контуберния (група от 10 човека) като вече имаме напълно оборудвани центурион, аквилифер (орлоносец), сигнифер (знаконосец), имагинифер (носещ портрета на императора), корницен (тръбач), и шестима легионери.

Самата група наброява общо 15 човека от Добрич и София. Членовете ни са различни по възраст и професия, но това, което ни обединява е любовта към римската история и култура. Тъй като историческите възстановки (или на английски 'reenactment') са наше хоби, ние сами влагаме средства за закупуването или направата на необходимото ни снаряжение. Основната част от него (колани, апликации, ками, мечове, шлемове, щитове, копия, легионни знаци и символи) е изработена от самите нас с максимална точност. За прототипи използваме съхранените изображения по барелефи, находки на римско военно снаряжение, литературни източници, тъй като идеята ни е да се впишем актуално в периода от началото на 1 век, пресъздавайки го възможно най-достоверен и реалистичен начин! През последната половин година, паралелно с усъвършенстването на римската си екипировка, създадохме и адекватно тракийско въоръжение за периода 4-2 в. пр. н. е. Част от нашите членове пък възсъздават хоплитско въоръжение от Гръко-Персийските войни.
 Само за една година от своето основаване, благодарение на високото ниво на риенактмънт, което постигнахме, ние получихме признание от много чуждестранни групи от Западна и Източна Европа и създадохме ценни контакти за по-нататъшно сътрудничество с тях. Кулминацията към включването ни в голямото европейско риенакторско семейство бе съвместното ни участие с Legio X Gemina от Белгия на 14-16 април 2011 г. в празненствата, посветени на честването на рождения ден на град Рим – "Natale Di Roma" в Италия. Това е един от най-мащабните фестивали в Европа, където всяка година се събират около 3000 възстановчици.

Паралелно с участието ни извън България, ние популяризираме римската култура и традиции и на родна почва, в тясно сътрудничество с българските сдружения: "САСР – Сила" – гр. Пловдив, "18 Етърски Пехотен полк" – гр. Велико Търново и "Чигот" от гр. Варна, както и с много необвързани риенактори.
 За да придобиете представа от дейността ни, това са снимки от мероприятията тази година. Едните са от събитието ,,Враг пред Портата", част от фестивала на културно-историческото наследство "Белите нощи на Разград" (23-24 юни), посветен тази година на битката на император Деций срещу готите в околностите на Abrittvs:

(https://image.nauka.bg/history/bg/rienaktmunt/7.JPG)

(https://image.nauka.bg/history/bg/rienaktmunt/5.JPG)

а другите са от мероприятието в Стара Загора - Avgvsta Traiana: ,,Посрещането на император Септимий Север" провело се на 17-18 септември 2011 год.

За 21-22 април 2012 г. получихме официална покана от Gruppo Storico Romano - организаторите на Natale di ROMA в Рим и участвахме в честването на рождения ден на Вечния Град с напълно оборудваната ни легионерска група, както и с колегите, пресъздали цивилни римляни и тракийски воини.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F0386%2F027016137.jpg%3Fr%3D0&hash=dd66da05ac9686e9506d27047aba09a3533d1c76)

Нашият клуб е отворен за сътрудничество и с останалите общини, които искат да популяризират античното ни минало. Надяваме се, че с тяхното съдействие и подкрепа занапред ще продължим да пресъздаваме исторически събития, обичаи и ритуали по възможно най-коректния и правдоподобен начин!
 Това е Facebook групата на LEGIO IIII SCYTHICA:

https://www.facebook.com/groups/163292133685907/

 Всички са добре дошли под щандартите на легиона дори и само виртуално!
 Ще се радваме да срещнем реални приятели и съмишленици, готови да се докоснат до Античността като нас, така както бихме били благодарни дори и за морална Ви подкрепа в нелекото ни начинание (тъй като в България историческите възстановки още не са толкова популярни като в Западна Европа).
 Поздрави!
 Председател: Радостин Колчев.
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 06:14:41
Тази информация е от 2012г.

Празниците в Долината на тракийските царе започват в петък

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.focus-news.net%2Fcfdd47cf3fb7171da6f6c9413d0969d9.jpg&hash=7e7e809e98e09bd9a3c802b6b71219c75f9cef74)
Снимка: Община Казанлък

Мистерии и обреди под знака на огъня ще възкресят тракийската античност и ще запалят въображението на граждани и гости на Казанлък в светлинния спектакъл ,,Новите траки", с който на 24 август от 20:30 часа на Централния площад започват тазгодишните празници в Долината на тракийските царе.

По-рано същия ден ще бъдат открити Панаир на тракийските занаяти, изложба ,,Шепот от древността", както и изложба, посветена на Димитър Чорбаджийски - Чудомир.
На 25 август отваря порти Тракийски стан в парк ,,Северен", за да представи бойните умения на траките, а от парк ,,Розариум" тръгва стрийт парад, който ще завърши с ,,Дискотека под звездите" на площад ,,Севтополис".

Празниците се провеждат за осми път, като тази година се осъществяват в рамките на проекта ,,Докоснати от древността" по ОП ,,Регионално развитие" и дават на Казанлък още една възможност да привлече внимание към културно-историческото си наследство и към подготовката за включване в списъка на ЮНЕСКО на Долината на тракийските царе.

http://www.focus-news.net/?id=n1688280


"Новите траки" откриха празниците в Казанлък

В Казанлък се провеждат празниците в Долината на тракийските царе, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

На Централния площад в Казанлък снощи празниците бяха открити със спектакъла "Новите траки" на поета и драматург Елин Рахнев. В празничните дни до 30 август 2012 жителите и гостите на Казанлък ще видят как наследството на античността се претворява в съвременни артистични форми с участието на професионалисти и любители, на творци от различни възрасти и групи от населението на общината.

Събитието е продължение на вече традиционните за община Казанлък празници, като осмисля по съвременен начин тракийското наследство, с което е толкова богат този регион.

Иновативното културно събитие обединява различни форми на традиционни и съвременни изкуства - музика, танц, изобразително изкуство, фотография и нови технологии, концерти, изложби, спектакли.

По време на празниците ще бъдат представени "Тракийски стан", включващ конна езда, стрелба с лък и копие и древни ритуали, които ще демонстрират момчетата и момичетата от школата "Багатур", за да възпроизведат по легенди и исторически свидетелства бойните изкуства на траките.

Ще бъде представен Панаир на тракийските занаяти и изкуства. Старинни техники и съвременни умения ще представят занаятчиите и приложниците от региона, които ще открият работилници и ателиета в кв. "Кулата".

Тракийско наследство и цивилизация ще бъдат представени чрез атрактивен спектакъл на пл. "Севтополис" под знака на огъня, който за древните траки има символично и мистично значение, ще оживеят легенди и природни стихии, ритуали.

Сливайки изкуството на фотографията и новите технологии фотографи-художници от цялата страна ще покажат своята творческа интерпретация на богатите природни и културни ресурси на Казанлък.

В рамките на Празниците на тракийските царе ще има изложба на български вина, наследени като традиция от времето на траките. Възстановки на тракийско облекло по исторически находки и описания ще бъдат представени на открита сцена на пл. "Севтополис".

Празниците в Долината на тракийските царе се изпълняват по проект "Докоснати от древността" с бенефициент община Казанлък, по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за създаване и промотиране на иновативни културни събития" по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013". /БГНЕС

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=581636
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 06:16:31
Тази информация е от 2012г.

Есенен античен фестивал - Пловдив (LVDI Romani MMXII)

(https://www.aspekti.info/image/837/rimski-festival.jpg)
Снимка: https://www.aspekti.info/bg/news/i/571-drevniyat-rim-otnovo-shte-se-slee-s-plovdiv/

Един от най-древните празници на римския култ Ludi Romani ще бъде възпроизведен на Античния фестивал от 7 до 9 септември. Той е организиран от Сдружението за антични и средновековни реконструкции СИЛА и Община Пловдив. Така в продължение на три дни пловдивчани и гостите на града ще се разминават по улиците с римски сенатори, гладиатори, жреци и римски матрони. Главната сцена ще бъде Римският стадион.

Разиграването на култа към Ludi Romani ще започне с шествие по Главната на 7 септември (петък). То ще завърши на Римския стадион с гадаене с помощта на птици, което трябва да покаже бъдещето на града по полета на птиците. Жрецът следи откъде идва птицата, с каква скорост се движи, какви фигури описва. За гадаенето са важни дори перата, които падат от птиците, както и кога и какви курешки дриска, обясниха от СИЛА. След това жреците ще разиграят още два ритуала, свързани с навършването на пълнолетие при бойците и за очистване. Същата вечер ще бъде демонстрирано бойното изкуство ,,Панкратион", което е древният вариант на съвременните ММА боеве.

Съботният ден е посветен на тракийските ритуали. Всеки мераклия ще може да пипне и да пробва древни оръжия. Пак на Римския стадион ще бъде изградена възстановка на пазар за роби. Кулминацията е в неделя, когато на арената ще излязат гладиаторите, а ,,кървавите битки" ще се разнообразяват с ревю на мода от Древен Рим.

Ludi Romani, или известни още като Ludi Magni (Големите игри), се провеждат още от 366 г. пр. н. е. в началото на септември и са посветени на бог Юпитер Капитолийски. То било следствие от обета, който давал пълководецът преди битка, и затова се провежда есента, когато римската войска се връщала от поход.

***

Любителите на историята ще останат доволни, ако посетят Есенния античен фестивал, който започва тази вечер на Римския стадион в Пловдив и ще продължи три дни. Това увериха от община Пловдив,  която заедно с ОП "Туризъм" – Пловдив и Туристическа организация – Ниш, съдействат в организацията на зрелището.

В него ще участват клубовете и сдруженията САСР-СИЛА - България, Nova Roma - Естония, Dance Club "Swing" - Сърбия, свободни и необвързани реенактори. Организаторите обещават автентична илюстрация на главния римски празник "Ludi Maximi Romani" който, макар и заимстван от гръцките "мистерии", се е радвал на огромна популярност в Древен Рим. Това било тържество, на което се отдавала почит на бог Юпитер Капитолийски. То било следствие от обета, който давал пълководецът преди битка и затова се провежда есента, когато римската войска се връща от поход.

Тази вечер празникът започва в 17 часа с шествие по Главната улица в Пловдив. Половин час по-късно фестивалът ще бъде открит на Римския стадион. След това ще се състоят ритуалите Ауспиция (птицегадание), Лустрация (очистителен ритуал), Панкратион - антични борби, гладиаторски битки, античен театър и антични танци.

В събота от 18 часа е началото на Тракийския ритуал. След това ще бъдат показани антично въоръжение и демонстрации на оръжия , Ритуал Ауспиция, Лустрация, Пазар на роби, Панкратион, гладиаторски битки.

В неделя от 12 часа ще се проведе Тракийски ритуал, след това демонстрация на антично въоръжение и оръжия, пазар на роби, pимска мода и гладиаторски битки.
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 06:20:48
Тази информация е от 2012г.

След 15 века отново римска сватба в Никополис ад Иструм

(https://www.borbabg.com/wp-content/uploads/2015/07/RIMSKA%204.jpg)
Ивайло и Виолета станаха семейство на пищна церемония в древния град

ИВАЙЛО И ВИОЛЕТА СТАНАХА СЕМЕЙСТВО НАКОВИ, ОБЛЕЧЕНИ В ТОГИ КАТО РИМЛЯНИ. Двамата се венчаха вчера в Никополис ад Иструм и съживиха духа на древния римски град. Тяхната сватба по римски образец беше първата и за да е истински пищна церемонията им, в нея се включиха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, кметицата на Никюп Йорданка Атанасова, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, археоложката Павлина Владкова, която от години проучва обекта, актьори от Музикално-драматичния театър ,,Константин Кисимов", както и самодейци от клуб ,,Краезнание" в Дебелец. Част от тоалетите на младоженците и сватбарите са изработени от експертите в Регионалния исторически музей в старата столица, някои от клуб ,,Краезнание". Момчета от с. Никюп също дойдоха, пременени като римски сватбари и със сандали, стъкмени от картон и канап, за да са в тон с дрескода на събитието.

(https://m.netinfo.bg/media/images/29005/29005929/640-420-rimska-svatba-vdigat-v-nikopolis-ad-istrum.jpg)
Снимка: © DarikNews.bg, https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=956118

 ТЪРНОВСКИЯТ КМЕТ ДАНИЕЛ ПАНОВ ИЗВЪРШИ ГРАЖДАНСКАТА ЦЕРЕМОНИЯ, за да бъде спазена българската традиция и за да бъде бракът на двамата младоженци напълно законен. Веднага след това започна и церемонията, такава, каквато са я правили римляните. Римската богиня на семейството Веста води сватбения ритуал, който започна с танц на весталките. Девиците, които са били подчинени на римската богиня, символично пречистиха къщата, където се осъществява бракосъчетанието. След което младоженците бяха въведени в нея от своите родители. Понтифакс отправи молитви към Юпитер, Венера и Диана, за да бъде щастието на новото семейство пълно. ,,Понтифакс е административният служител в Рим, който е отговарял точно за тези церемонии. А жрица е поставяла пръстените на младоженците и ги е благословяла", обяснява смисъла на ритуала шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Родителите на булката дариха цяло гърне злато, за да се знае, че тяхното момиче има достатъчно, за да встъпи в този брак.

(https://www.borbabg.com/wp-content/uploads/2015/07/RIMSKA%201.jpg)

,,Всъщност римският брак е бил договор. В този документ всичко е било описано, знаело се е кой какво притежава и кой какво ще получи при евентуално недобро развитие на нещата", допълва картинката археоложката Павлина Владкова, която е била главният консултант при изработването на сценария. И пак според римските закони, стана ясно, че всички мъже на възраст между 28 и 60 г. и жените между 25 и 38 г. са били длъжни да живеят в брак и като семейство. В случай обаче на държавна измяна, престъпление, неморално поведение, наказанията са били строги. Ако е виновна жената, тя задължително отива в манастир. Ако пък е виновен съпругът, той е бил лишаван от зестрата. Освен това вчера булката Виолета научи, че става подопечна на мъжа си Ивайло и мърдане няма.
 След церемонията двамата имаха възможност да почерпят своите гости с кетъринг, осигурен лично от търновския кмет Даниел Панов. На масите в Никополис ад Иструм вчера имаше само ястия, приготвени по древни римски рецепти. От тях опита и зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, който дойде на сватбата в ролята на сенатор и облечен точно като такъв.
 ,,Искахме да направим нещо различно. И за нас, и за останалите този ден да остане завинаги. Затова се съгласихме на такава сватба, когато кметицата на Никюп Йорданка Атанасова ни я предложи", каза младоженецът. Николай обясни още, че с Виолета се запознали по интернет. ,,Не съм мечтала да бъда облечена в бяла рокля, а и този ритуал ми хареса", призна след края на церемонията и булката.

 НА СПЕЦИАЛНА СРЕЩА ПРИ КМЕТА ДАНИЕЛ ПАНОВ МИНАЛИЯ ДЕН Е БИЛА ОБСЪЖДАНА ЦЕРЕМОНИЯТА. Срещата е била по негово желание и с намерението тази сватба да бъде само първата, но не и последната на обекта. ,,Това е начинът да социализираме Никополис ад Иструм и да го направим популярен. Изрично обаче съм поискал сватбените ритуали да бъдат достъпни за младоженците, а не да се гони печалба. Защото, само ако те знаят в какво участват, наистина ще избират тези церемонии. А те могат са средновековни, римски, битови. Битова сватба разработваме сега за Велико Търново", обясни кметът Даниел Панов.

https://www.borbabg.com/ (https://www.borbabg.com/2012/09/03/%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-15-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B1%D0%B0-%D0%B2/)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 06:22:21
Тази информация е от 2012г.

Римски пазар цъфна край Сексагинта Приста

(https://www.faktor.bg/media/article_gallery/uploads/images/r/rim_pazar.jpg)

Римски воини, гладиатори и роби пресъздадоха атмосферата и колорита на римски пазар до античната крепост Сексагинта Приста в Русе.

В продължение на три дни актьори и доброволци ще разказват какъв е бил животът в границите на Римската империя преди повече от 18 века, как са се търгували роби и робини, гладиаторски игри, които спирали дъха на знатните римски патриции и патрицианки.

Най-голям интерес сред многобройните посетители напълно очаквано предизвиква дегустацията на римска кухня. Те похапват рибена чорба без картофи и без домати, свинско, палачинки с мед.

"Наблягаме на лещата, защото тя е била изключително любимо ястие по време на Римската империя. Дори има такава сентенция, че силата на римския войник идва от лещата. Като бонус към нея има кюфтенца, защото само с леща трудно се поддържат мускули. При проучванията ни се оказа, че богатите римляни са си правили екзотични блюда, например мариновани езици от фламинго или кюфтета от паун, но ние не можем да ги представим тук", сподели етнографката Искра Тодорова.

Сред атракциите се очертава да бъде и шахматният турнир "Римляните срещу Варварите", където фигурите на огромната шахматна дъска ще бъдат живи и ще бъдат разигравани от двама шахматисти. Ще бъде пресъздаден и обичаят "Сатурналии".

По време на римският пазар 16 майстори на традиционни занаяти от България и Румъния ще демонстрират пред жителите и гостите на дунавския град майсторлъка и красотата на своите произведения. Пред посетителите те ще демонстрират изработка на оръжия, предмети от бита и монети.

https://faktor.bg/kultura/artfaktor/2421-rimski-pazar-tzafna-krai-seksaginta-prista.html


https://www.youtube.com/watch?v=fwU0_esCU80
Римски пазар в Сексагинта Приста
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 06:40:18
Тъй като в няколко постинга в темата става дума за възстановки от времето на Римската Империя, ще публикувам една статия за облеклото в Древен Рим  :smile-1:

Облеклото в Древен Рим

Автор: Владимир Попов

Източник: https://nauka.offnews.bg/news/Razni_17/Kak-sa-se-oblichali-drevnite-rimliani-i-rimlianki_87858.html

(https://i2.offnews.bg/nauka/events/2017/06/30/87858/1498851518_5_559x*.jpg)

Туниката и тогата са основни елементи от древноримския мъжки костюм, различаващи се по някои детайли от гръцкия хитон и химантий /плащ/.

Ризоподобната туника служила на древните римляни за ежедневно об­лекло. Тя била ушита от два къса ленен плат и се обличала през главата. Първоначално имала само отвори за ръкави, но после се появили и къси такива. Туниката нямала яка /както и всички антични дрехи/, била дълга почти до колената и се препасвала през кръста с помощта на пояс. В зависимост от мястото в обществото, което заемал на притежателят й, туниката имала различен цвят и орнаменти. Сенаторът носел бяла туника с широ­ка пурпурна ивица /clavi/. Тази туни­ка се наричала tunica laticlavia.
Конниците и плебейските трибуни носели туника с тесни пурпурни ивици - angusticlavia. Войнишката туника трябвало да е по-къса от гражданската.

Простолюдието носело само туни­ки /без тоги/ и се наричали populas tunicati. Тяхната туника била къса и в тъмен цвят /tunica pulla/. Към 2-5 век голямо разпространение в Рим полу­чила т. нар. tunica dalmatica - туника с дълги ръкави до китките, заимствана от варварските народи /германи, сармати и перси/:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498851754_9_559x*.jpg)

Макар че писателят Авъл Гелий в неговите ,,Атически Нощи" изразява та­кова становище за подобен род дреха: ,,Мъж да се облича с туника, чиито ръкави се спускат под лактите и стигат чак до китките, та дори и до пръстите, това било неприлично както в Рим, така и в целия Лациум. Подобен вид туника бил наричан от нашите съграждани с гръцката дума ,,хиродита", дългоръкавна, и се смятало, че само на жена отива да носи широка и дълга дреха, която да покрива ръцете до лактите и да предпазва бедрата от чужди погледи. Впрочем римляните отначало изобщо не носели туника, а се намятали единствено с тога; след време започнали да надяват тънки и къси туники, стигащи само до мишни-ците, които гърците наричат ,,екзомиди", безръкавни".

Римската тога била присъща на римския гражданин и свидетелствала за неговия статус - неслучайно римляните наричали себе си gens togata - "род с тоги".

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498851743_2_559x*.jpg)

Тогата била с етруски произход и буквално означава ,покритие. Представлявала полулунен къс материя от бяла вълна, увита около тялото и носена като плащ. Робите, изгнанниците или чужденците нямали право да носят тоги. Мъжете навършили 16 години, обличали мъжката тога /toga virieis, toga pura или toga libera/ - 1. Децата на пълноправните римски граждани и висшите сановници обличали тога с пурпурен кант /toga praetexta/ - 4, кандидатите за висша държавна дейност носели белоснежна тога - 8 /toga candida, откъдето е дошло и името им/. Върховният жрец /Pontifex Maximus/ носел toga trabea - 6. Консулската тога /toga palmeta/ - 3, била украсявана с апликации във формата на палми, триумфаторът носел червена тога /toga picta/ - 5, а впоследствие императорската тога била с пурпурен цвят /toga purpurea/. По време на тра­ур римляните носели сива тога /toga pullа/ - 7.

Тогата била скъпа, поддържала се трудно и се носела на обществени прояви - в цирка, театъра, на съд или на празник.

Ранната тога не била голяма. Но с времето размерите й нараснали и тя достигнала до 6,5 м. на дължина и 3,5 метра ширина. Омотаването й око­ло тялото и надиплянето било дълга и трудоемка работа, извършвана от робите, а носителят й не извършвал резки движения и ходел бавно, с величествена осанка, за да не развали това сложно съоръжение.

В императорския Рим за тогите на мо­нарха и висшите длъжностни лица се грижели специални слуги.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498852195_3_559x*.jpg)

Разнообразните дрехи били правени от коприна, вълна, лен. Императорският тип тога бил с полулунно-трапецовидна форма и представлявал същински шедьовър по своята сложност на обличане:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498852218_9_559x*.jpg)

Към 2 век тогата загубила обществения си престиж и все по-рядко била носена на обществени места. Както с ирония казвал сатирикът Ювенал - nemo togam sumit, nisi mortus — "само мъртвият го обличат в тога". По-късните тоги през 3-4 в. били с церемониални функции и имали доста по-сложна форма.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854048_0_559x*.jpg)

Римляните при лошо време носели ленен или вълнен плащ - sagum, който бил вълнен и се закрепял за раменете посредством фибула.
Палиумът е къс правоъгълен плащ, както и сагума /лен или вълна, разбира се по-заможните римляни можели да си позволят и копринен такъв:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854059_2_559x*.jpg)

Лацерна къс плащ /закрепвал се с фи­була за дясното рамо/. Носен бил и от цивилни лица, и от войници:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854373_0_559x*.jpg)

Цветовете на сагума, палиума и лацерната варирали от червен, тъмно кафяв, светло кафяв, син, жълт, бежов. Абола /също се е закрепвала с фибу­ла/.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854385_7_559x*.jpg)

Носена била и от цивилни и от военни лица. Тя замествала тогата, когато случаят го позволявал. Войниците носели вълнена пенула /с качулка и полулунна форма/:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854395_9_559x*.jpg)

Към 3-4 век се разпространила и късата пенула, наречена cuculus - вълнена фуниевидна наметка, носена над дрехата в лошо или зимно време от войници, пътници, овчари, а в града от лица, нежелаещи да бъдат разпознати. Цветът й бил кафеникав или синьозелен.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854594_2_559x*.jpg)

Обувките на гражданите също били разнообразни и зависели от статуса им.
Военните носели калиги - полуботуши от кожа:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854614_5_559x*.jpg)

Или кожени калцеи /за студено време/:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498855482_6_559x*.jpg)

Кабартините били носени и от цивилни лица:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498855113_9_559x*.jpg)


Женското облекло

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498856443_2_559x*.jpg)

При жените ролята на тогата изпълнявала палата /лен, коприна/ - 1,5 м. широк и 3,5 м. дълъг плащ:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498856526_8_559x*.jpg)

Под палата се е носела горна туника, наречена стола /лен или вълна/, която била без ръкави. Цветовете й били най-различни - червен, син, жълт, зелен, кафяв, черен, бял. Проститутките нямали право да носят стола, това била дреха за ,добродетелни жени'.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854654_4_559x*.jpg)

Долната туника била също от лен и стигала до глезените, както и столата:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854673_1_559x*.jpg)

Долното бельо се състояло от строфий /превръзка изпълняваща функциите на сутиен/ и сублигакулум /бедрена препаска/.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854663_2_559x*.jpg)

Женски сандали и обувки били по-фини от мъжките и често украсявани със злато или скъпоценности /в зависимост от това колко заможна била/:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854687_5_559x*.jpg)

За да се защитят от жегата, римляните и римлянките носели и шапки:

Петасос - сламена шапка, заимствана от гърците:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854723_8_559x*.jpg)

Пилеус - конусовидна вълнена шапка, произхождаща от Фригия /носена от простолюдието/:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854697_2_559x*.jpg)

За да избегнат слънчевите лъчи /слънчевият загар в Древен Рим се считал за белег на простолюдието/ римлянките ползвали чадъри:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854712_4_559x*.jpg)


Накити

Жените и мъжете носели накити от скъпоценни камъни и метали, с които символизирали възможностите си, също като днешните. Сребърните и златните пръстени били привилегия на богаташите и благородниците - представителите на конническото съсловие и на сенаторите.

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854738_0_559x*.jpg)

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854746_8_559x*.jpg)

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854746_8_559x*.jpg)

Пръстени /често украсени с гравирани камъни - геми/:

(https://nauka.offnews.bg/images/events/2017/06/30/87858/1498854761_6_559x*.jpg)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 06:41:37
Тази информация е от 2013г.

Възстановка на римски пазар организираха в Русе

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.ibox.bg%2F2013%2F06%2F07%2F29%2F430x323.jpg&hash=dc887b2266fa5e93a267e78c7ba44ede15e4b5fd)
Снимка: © БГНЕС

Възстановка на римски пазар с войни, роби и робини се организира на крепостта "Сексагинта Приста" в Русе.

"В тридневната програма ще вземат участие над 40 души с  костюми от римската епоха, както и Тракийската кохорта от Свищов, като заедно ще изпълнят различни представления. Ще има живи статуи, които се задвижват и рецитират римски стихове, когато някой посетител премине покрай тях", обясни директорът на Русенския исторически музей доц. Николай Ненов, цитиран от БТА.

 В изградени за случая шатри занаятчии показват различни артикули, рисуване на глинени съдове и сечене на монети.
"Монетите, които сечем, са реплики на антични монети - различават се по метал, грамаж и размер. Направили сме специална монета - медальон за "Сексагинта Приста", обясни майсторът Петър Петров от Варна.

Посетителите могат да вкусят и от римската кухня, като са предвидени по пет дегустации на ден. Менюто за днешния обяд включваше римска рибена супа, но без картофи и домати, а единствено с глава целина, девисил и парчета лимон. Етнографът от музея Искра Тодорова обясни, че сведения за римската кухня се черпят от готварската книга на Апиций - най-познатият кулинар през древността, живял през първи век, по времето на император Тиберий.

Организаторите раздаваха на посетителите и рецепти на  типични римски ястия, сред които "Пиле а ла Варданус", "Морско фрикасе", "Завити кюфтенца" и "Яхния от свинско с праз и дюли". Събитията са част от програмата на десетдневния  фестивал за съвременна градска култура "Аз, Градът", организиран от община Русе и в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

http://news.ibox.bg/news/id_1314048113
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 06:44:49
Тази информация е от 2013г.

Средновековни рицари кръстосаха мечове на панаир над Асеновград

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.desant.net%2Ffiles%2Fnews%2F2013%2F06%2F17%2Ftn%2F137145955913621.jpg&hash=2e25197313af755df708c6c223409e5f96fe770c)
Средновековен воин показва умението да се стреля с лък

Битки с мечове и боздуган, майсторство по изплитане на ризници, древни рецепти за направа на хартия и забъркване на медовина показаха облечени като средновековни рицари и велможи, участници във втория Средновековен панаир в края на миналата седмица. И тази година той се проведе в местността Свети Трифон над Асеновград през уикенда. В продължение на три дни на поляната край едноименния параклис ентусиасти пресъздадоха Второто българско царство между 1185 и 1420 г. Първите демонстрации започнаха в петък, 7 юни, с рицарска битка, стрелба с лък и музей на открито.
 В боя влязоха и рицари от сръбския клуб ,,Св. Теодор Стратилат", Молдовската асоциация ,,Исторический клуб Ensifer", 18-и етърски полк, Чигот и други свободни възстановчици от цялата страна. Студенти от специалността ,,Църковна живопис" в AMТИИ-Пловдив показаха техники по иконопис.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.desant.net%2Ffiles%2Fnews%2F2013%2F06%2F17%2F137145961971843.jpg&hash=530ce4ce606f672a9b3ec1847aecddc40ffa2199)

 Аромат на медовина, стара хартия и средновековна чорба от леща се разнесе над поляната в събота. Председателят на великотърновския клуб "Традиция" Върбан Минев демонстрира древна рецепта за направа на папирус от дървесна целулоза.
 ,,Ние избрахме за материал бор и ела, с повече смола. С древния инструмент "рокан" се настъргват стърготини, накисват се за около 3 седмици, докато не станат на каша. За формата на листа, върху който ще се пише накрая, се ползват сита, каквито е имало и навремето. Разкиснатата каша се отлага равномерно върху ситото, водата се отцежда и остава само целулозата. Хартията може да се оцвети – за да стане розова, която е най-търсената за любовни писма, се добавя череша. Следващият етап е полагането й върху платно - памучно, ленено или конопено, и вече имаме лист", обяснява Минев.
 След това, за да се изглади, листът се шлайфа с фин пясък, после се стърже с креда с кече и накрая с най-ситния абразив - мраморен прах. После се пресова на винтова преса, която е измислена още преди 2000 години.
 Най-бавната операция е съхненето на листа.Това зависи от времето - на слънце за 5 часа, на по-влажно място за 24 часа.
 Направата на хартия е по стара китайска технология от I в.
 България е шестата държава в света, където може да се види демонстрация на древния метод.
 Средновековни велможи предлагаха на гостите на панаира медовина - слабоалкохолна напитка, която се приготвя от мед, вода, мая и билки. Има сладък вкус и често е наричана вино от мед. Но докато виното се получава при ферментация на плодове, медовината се получава при ферментация на пчелен мед.
 Славяните например събирали меда на пчелите и го смесвали с вино. Получената напитка била традиционна за трапезата на техните князе. Медовината има и лечебна сила – тя действа добре на имунната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система. От векове се смята за афродизиак, затова я наричат напитката на любовта.
 Готвачи, пременени в средновековни роби, раздадоха на гостите на панаира леща, сготвена по средновековна рецепта. Те разказаха, че по българските земи лещата е позната от най-дълбока древност. Овъглени зърна са открити в различни праисторически селища още в неолитни и халколитни пластове.
 Самата дума "леща" е със старобългарски корен. През Средновековието тя често се споменава като основна храна на много монаси, които с нейните варени зърна извършвали своя пост. Сред най-големите атракции на панаира обаче бе изплитането на метална ризница. Според майстора Петър, една се прави за няколко месеца неуморен труд и тежи до 6-7 килограма.

 На друг край на поляната пък "средновековни" майстори показваха изкусно сечене на монети и леене на свещи, тъкане, изработка на дървени прибори за хранене, които от едната страна са лъжици, а от другата - вилици.
 Истинска битка се разигра между българи и сърби на демонстрацията по двубой със саби и боздуган, като мишената беше зелка. Средновековен воин предаваше умението да се стреля с лък на всеки желаещ да се научи.
 Най-очаровани от събитието останаха децата, които, освен с оригинални играчки и сувенири, си тръгнаха от историческия панаир с много знания за древните хора по нашите земи.

http://www.desant.net/show-news/27569/
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 13:41:58
Тази информация е от 2013г.

"Орфически мистерии" в село Триград

(https://m.netinfo.bg/media/images/29122/29122435/640-420-orfej-vodi-evridika-v-diavolskoto-gyrlo-national-geographic-gi-snima.jpg)
Снимка: © Dariknews

Орфей и  Евридика оживяват тази събота (27 юли) в Триград.  За "Орфическите мистерии" в селото се очакват около 3000 гости от страната и чужбина.   Празникът започва в  11.00 часа с обичая ,,Напяване на китки".

Легендата  свързва пещерата ,,Дяволското гърло"със слизането на Орфей в ада, заедно с любимата му Евридика. Актьори от танцова формация ,,Зареница" ще направят възстановка на мита  в пещерата.

При залез слънце ще бъде представен обичая ,,Хващане на жив огън"

В центъра на селото ще бъде пресъздадена сватбата на Орфей с Евридика. След това двамата влюбени ще поведат шествие към пещерата ,,Дяволското гърло".  Над 80 души участват в програмата, в която  ще се представят артисти и танцьори от Смолян, Исперихово и Оброчище. Програмата предвижда още кукерски игри и нестинарски танци.

Този път за мистериите се очаква да пристигне и екип на National Geographic, който ще заснеме маскарадните игри за прогонване на злото и молитвата за берекет. Специалната атракция тази вечер е, когато започва жертвоприношението, а участниците в празника се посвещават в орфическите тайнства.

Артистите ще са в ролята на демони, които посрещат Орфей и Хермес пред пещерата. Зрителите ще гледат спускането на митичния тракийски певец в подземното царство на видеостена. Кулминацията на тазгодишните мистерии е отлитането в небето на лирата на Орфей, която според легендата полита в Космоса, за да създаде съзвездието ,,Лира".

В неделя ще бъде даден курбан за здраве, ще се проведе и ритуално посрещане на слънцето. Ще се състои и специална чайната церемония с местния мурсалски чай.
 Новото в празника тази година е, че ще се направи чаршия на занаятите, където гостите на Триград ще могат да се запознаят с местните занаяти и традиции.

Гостите на селото могат да нощуват и в местните къщи за гости и хотели. За тези, които предпочитат бивак и спане на палатка под звездите организаторите са отредили терен за къмпинг край реката.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1121750


Христина Ивановска - Песен за Орфей:

https://www.vbox7.com/play:6952a4e861
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 13:44:14
Тази информация е от 2013г.

Утвърждават Склаве като ,,Родната земя на Спартак"

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Finfomreja.bg%2Fupload%2Farticles%2Fimages%2F13367%2Fc488a075afa9577742d4e9747a777249.jpg&hash=607b8f70515ae7a02b3bd2ed4e44a1d7499871c7)

 С проект на стойност 50 хил. лева община Сандански ще възстанови древния панаир в с. Склаве. Ще бъдат направени римски възстановки, свързани с местните легенди за тракиеца Спартак с цел популяризиране на местния фолклор и културно наследство за нуждите на туризма.

Целите, залегнали в проекта, са разширяване на туризма от град Сандански към малките населени места в общината. Туристите и местните ще се запознаят отблизо със събития, провели се в древната антична епоха, поднесени по атрактивен и автентичен начин.

Село Склаве е известно  като рождено място на тракиеца Спартак и като място, където са били продавани роби, включително и самият Спартак за гладиатор. Чрез проектното предложение ще бъде осъществена възстановка на римски пазар на роби, възстановка на гладиаторска тренировка, възстановка на Римски пазар, предлагащ Тракийски и Римски кулинарии и различни фолклорни прояви. Ще бъде създадена и малка експозиция за Спартак с макети, костюми и етнографски кът.

С реализацията на проекта ще се популяризира и запази културно-историческия туризъм в с. Склаве, ще се привлекат туристи и същевременно ще се подпомогне развитието на различни типове бизнес  с туристическа насоченост.

http://infomreja.bg/utvyrjdavat-sklave-kato-rodnata-zemq-na-spartak-13367.html
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 13:46:59
Тази информация е от 2013г.

Празник на нимфите край Каснаково показва танци, храната на траките и хляб от лимец

(https://m.netinfo.bg/media/images/29131/29131883/640-420-praznik-na-nimfite-kraj-kasnakovo-pokazva-tanci-hranata-na-trakite.jpg)

Празникът на нимфите и Афродита край светилището до димитровградското село Каснаково е акцент в програмата за 66-годишнината на Димитровград тази вечер. Безплатен транспорт за всички, които искат да се включат, осигури общината. Автобусите тръгват в 19 ч. от паркинга до историческия музей, като там предварително изготвиха списъци на заявилите желание да се възползват от превоза.

Програмата започва в 20 ч. с танцовия спектакъл ,,Легендата за нимфата Траке", която ще пресъздадат три момичета от ансамбъл ,,Златна Тракия". Как нимфите са правили дарове за здраве и любов ще покажат те. Веднага след това със спектакъла си ,,Легенда за Светилището на нимфите" ще се представи димитровградската балетна школа ,,Галаксико".

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fhhttps%3A%2F%2Fm.netinfo.bg%2Fmedia%2Fimages%2F29131%2F29131884%2F991-ratio-praznik-na-nimfite-kraj-kasnakovo-pokazva-tanci-hranata-na-trakite.jpg&hash=d803be0cd1d00cee38802a649e6a66c562b1d538)

Светлинно шоу и по чаша свещена вода за гостите са предвидили още организаторите. Дегустация на храната на траките включва също програмата, като ястията са приготвени с помощта на читалищата от общината.

(https://m.netinfo.bg/media/images/29131/29131885/991-ratio-praznik-na-nimfite-kraj-kasnakovo-pokazva-tanci-hranata-na-trakite.jpg)

Направата на хляб от лимец ще демонстрира Петър Ангелов от село Рабово, който ще покаже и ритуала за пиене на вино от рог, разказа директорът на историческия музей в Димитровград Елена Георгиева.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1137144


ПРАЗНИК НА НИМФИТЕ И АФРОДИТА СЕЛО КАСНАКОВО 31 АВГУСТ 2013:

https://www.youtube.com/watch?v=FQgBLjQehPs
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 13:53:21
Тази информация е от 2013г.

Средновековен фестивал оживи замъка "Баба Вида"

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.vidin-online.com%2Fimages%2Fvidin%2Fstrelba-s-luk%2Fstrelba-s-luk-002_thumb_medium620_465.jpg&hash=b0fb0f8a996761858e3bfae648a6f0c0a914aa9c)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.vidin-online.com%2Fimages%2Fvidin%2Fstrelba-s-luk%2Fstrelba-s-luk-005_thumb_medium620_465.jpg&hash=269f2c9931add30ac2293b09115abaeb401f5684)

Средновековен фестивал се проведе за пръв път в замъка "Баба Вида" във Видин и събра стотици посетители в петък и събота.

Исторически възстановки, демонстрации на занаяти, оръжия и облекла, сечене на монети, дегустация на средновековните напитки медовина, хипокрас и кондитон и концерт на средновековна музика бяха част от атракциите. Гостите имаха възможност да вземат участие в стрелби с лък и да изиграят на място партия средновековни игри на дъска алкерк и корам.

Фестивалът се организира от Историческия музей във Видин и местната община, но всички атракции бяха дело на доброволците в Средновековно общество в България MODVS VIVENDI, на сдружение "Чигот" и групата за средновековна музика "Ериней". Най-малкият участник бе 5-годишният Богдан от София.

https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2272180
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 13:54:10
Тази информация е от 2013г.

Есенен античен фестивал Пловдив (13-15 септември 2013 г.)

(https://i.id24.bg//i/453671.jpg)

(https://i.id24.bg//im/g/11012_1.jpg)

Атрактивно шествие на Сдружение за антични и средновековни реконструкции "Сила" премина по Главната улица, видя репортер на Plovdiv24.bg. То е оглавявано от двама ездачи на коне и тръгна от Римски стадион. Шествието напомня на пловдивчани, че в 16,30 ч. днес стартира Есенният античен фестивал. Утре от 20,00 часа по същия маршрут ще премине и факелно шествие.

Днес, на 14 и 15 септември на Римския стадион от 18,00 до 21,00 часа ще бъдат представени: гладиаторски битки, битки панкратион, тракийски игри, пазар на роби, тракийски и римски ритуали, римски театър, демонстрации на оръжия, шоу с въртене на огньове и други. Гости са ХІІІ Римски легион "Джемина" от град Алба Юлия, Румъния.

Сдружение за антични и средновековни реконструкции "Сила", Община Пловдив, Общинско предприятие "Туризъм", както и всички партньори на фестивала канят гражданите и гостите на града и всички ценители на античната история да уважат събитието.

https://news.plovdiv24.bg/453671.html
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 14:01:04
Един ден в Римска Сторгозия

27 септември 2013 | 07:38 | Агенция "Фокус"

Плевен. В Плевен ще бъде представена историческа възстановка ,,Един ден в Римска Сторгозия", съобщиха от пресцентъра на общината. Битът, занаятите, устройството на гарнизонната крепост, съществувала на територията на днешния Плевен, както и структурата на Римската империя, ще бъдат представени пред жителите и гостите на града.
 Над 80 участници ще покажат ежедневието на античните жители в провинция Мизия, техните професии и занимания на разкопките на крепостта, открита преди десетилетия в защитената местност "Кайлъка".
 Събитието ще се проведе от 10.00 до 19.00 ч. при разкопките на късноантична крепост ,,Сторгозия" в парк ,,Кайлъка". Официалното откриване е в 11.00 ч.
 Историческата възстановка ,,Един ден в Римска Сторгозия" е една от финалните дейности при реализацията в партньорство с Областна администрация - Плевен, на ,,Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в Община Плевен", осъществяван по ОП ,,Регионално развитие".
 Общата цел на проекта е засилване на туристическия потенциал на региона за осигуряване на устойчив икономически растеж чрез развитие на конкурентоспособни туристически продукти на основата на подобряване и разнообразяване на наличните природни и културно-исторически забележителности.

http://focus-news.net/?id=n1830581


(https://plevenzapleven.bg/wp-content/uploads/2013/09/storg5.jpg)

Битът, занаятите, устройството на гарнизонната крепост, съществувала на територията на днешния Плевен, както и структурата на Римската империя бяха представени днес пред жителите и гостите на град Плевен.

При разкопките на късноантична крепост ,,Сторгозия" в парк ,,Кайлъка" бе разиграна историческата възстановка ,,Един ден в Римска Сторгозия" – една от финалните дейности на проекта на община Плевен ,,Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в Община Плевен", осъществяван по ОП ,,Регионално развитие".

Във възстановката участваха Прабългарската школа за оцеляване "Багатур" и Група за възстановки на исторически борби – Панкратион към Групо сторико романо – Рим.

(https://plevenzapleven.bg/wp-content/uploads/2013/09/storg6.jpg)

Събитието уважиха областният управител на Плевен Илиян Йончев, кметът проф. Димитър Стойков и неговите заместници, много плевенчани, между които най-възрастният на 92-години, изкачил над 200 стъпала, за да стане свидетел на историческата възстановка.

https://plevenzapleven.bg/ (https://plevenzapleven.bg/blog/2013/09/27/италианци-разиграха-в-плевен-един-де-9854/)


(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/553725_543346852403154_756389010_n.jpg?_nc_cat=0&oh=d95e6b79370d11921c491f6ac1a8e577&oe=5C20234A)

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1379990_543347042403135_1403666019_n.jpg?_nc_cat=0&oh=bdfd8acad28c06cccda2f2015692d745&oe=5BF38F18)

Повече снимки: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.543340635737109.1073741857.151551428249367&type=1
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 14:01:42
Тази информация е от 2013г.

Момичета облечени като древни римлянки ще посрещат гостите
на честването в село Големани, Великотърновско


(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.focus-news.net%2F18b56e627dcb781fe4e259408ae720a6.jpg&hash=761fb5a9bec68c463f8e615c9ea6bff21c3515cb)

Гостите на новоткритата чешма в село Големани ще бъдат посрещнати от момичета облечени като древни римлянки, в римски тоги. Целта на тази инициатива е да се осъществи идеята и мотото на цялото тържество - От древността, минавайки през възрожденския бит и култура, идваме в настоящето и вървим към бъдещето. Това каза за Радио"Фокус" - Велико Търново Веселина Стойчева, председател на читалището и кметски наместник на село Големани, Община Велико Търново, по повод честването 85-та годишнина от основаването на НЧ "Христо Ботев".
 По думите й характерно за тържеството тази вечер ще бъде партньорството с РИМ-Велико Търново, което води началото си от 1991 година, когато при построяването на водопровода е открито прочутото тракийско съкровище на известен, знатен, тракийски династ от XIV век. Това съкровище високо се оценява от археолозите и е сред първите, най-цените за страната.Съхранява се в РИМ-Велико Търново. Съпътстващо мероприятие в следобедните часове и по време на тържеството ще бъде представянето на Национално Сдружение ,,Седянка", което ще изработва плетива от жива, непредена вълна. На място ще бъде показано как в миналото, още от времето на прабългарите са правени плетивата.Гост изпълнител на програмата ще бъде народната певица Ана Борисова. За честването са поканени Община Велико Търново и Областна администрация, колеги от съседни читалища. Тържеството ще завърши с приятелска празнична наздравица. ,,Много си подкрепяме читалището и се грижим за него, защото то е единствената институция, където хората се събират", каза още Стойчева.Тя добави, че е закупена копирна техника и ламинатор. Услугата за местните, възрастни хора е безплатна, с цел улесняване на техните нужди. В по-новото време читалищните дейци се стараят да поддържат контактите между хората. Празнуват се националните и църковни празници, сбора на селото. Характерно за село Големани е, че Трифон Зарезан се прави по тяхна стара традиция, като се зарязва във всяка една къща, почита се всеки домакин като производител и след това се събират в салона на читалището на другарска наздравица. Няма местни самодейни състави към момента в селото, поради факта, че населението е застаряващо, но за сметка на това се канят всяка година самодейни състави от съседни села. В годините назад се вижда, че са гостували колективи от Дебелец, Беляковец, Самоводене, Театрален състав от Драганово, Килифарево и много други.

http://www.focus-radio.net/?action=news&id=697266
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 14:02:50
Тази информация е от 2013г.

Дедов ден организираха археолози и изследователи
на праисторически селища в района на Пловдив

Дедов ден организираха край Пловдив местни археолози и изследователи. С него те отдадоха почит на далечните ни прадеди, обитавали района. Празникът включи възстановка на Орфически ритуал за просветление. Участниците опитаха хляб от лимец и вино от мавруд на върха на най-високата и най-стара праисторическа могила в Пловдивското поле.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbntplovdiv.com%2Fimages%2Fstories%2FNovini%2Fdedovden.jpg&hash=4d691a7e54054be2ec0c216d83b4ae7a1d9b7b04)

Точно на обед, когато ноемврийското слънце грееше най-силно, Мичкюрската могила край пловдивското село Златитрап бе огласена от ударите на тъпан.

Ентусиазирани изследователи на праисторическите селища в района се включиха във възстановката на древен ритуал за последователи на Орфическото учение за прераждането. Те се въплътиха в пратракийското население, обитавало местните земи през 6 400-тната година преди новата ера. Тук бе митичният тракийски цар Евмолп, син на Хемус и Родопа, царят на одрисите Ситалк, жрецът на възстанието на бесите Вологес, най-храбрият сред гетите Залокеис и богът на веселието Загрей.

Божидар Чапъров, археолог:

- Ние направихме трако-българска Задушница. Поклон пред нашите починали. Ние влезнахме с тоя ритуал в контакт с всички, които са починали в тази местност, пък и по-надалече.

В центъра на сакралната церемония бе опитването на хляб от лимец и вино от мавруд. Древното зърно е било открито в генно непроменен вид при разкопки от неолита.

Доц. Борис Попов, биохимик:

– Направиха ми впечатление две неща: първо, голямата продължителност на живота на зърното и второ, маврудът, който тука толкова години е успял да се запази.

Само в долината на река Марица има открити 110 тракийски винарни, в които се е правело гъстото червено вино мавруд, разказаха археолозите. Заради изключителните си качества то се е търгувало по всички краища на континента.

http://bntplovdiv.com/news/society/culture/9082-dedov-den-organiziraha-arheolozi-i-izsledovateli-na-praistoricheski-selishta-v-rajona-na-plovdiv.html
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 14:09:17
Тази информация е от 2013г.

Международен античен фестивал "Никополис ад Нестум:
Историята оживява"

Международен античен фестивал "Никополис ад Нестум: Историята оживява" се състоя днес следобeд край с. Гърмен. Магията с бита на древните римляни оживя благодарение на IV-ти Скитски легион с участници от Добрич и Румъния.

С античния фестивал община Гърмен сложи точка на проект: "Реставрация, социализация и консервация на късно античен град Никополис ад Нестум", финансиран със средства от Оперативна програма "Регионално развитие".

Битки, строеве, стрелби с лък, битки с мечове и други древни практики пресъздадоха участниците от Сдружението за исторически реконструкции "Скитиа-Минор" от град Добрич и техни приятели от Румъния. Всички те пренесоха местните хора и многобройните гости обратно във вековете, пресъздавайки сцени от бита и живота на римляните. Това стана в палатков лагер, изграден в пределите на античното селище. По време на фестивала гостите имаха възможност да наблюдават атрактивна демонстрация на римски дрехи, как се изработват глинени съдове, демонстрирано бе и римско оръдие за изстрелване на стрели "Балиста".

Древният град е основан от император Маркус Улпиус Траянос през II век, просъществувал е до началото на VII век след Новата ера. Никополис ад Нестум се възражда наново през Средновековието в периода X-XIII век. Според легендата император Траян изорал с два впрегнати бели вола бразда, с която обозначил територията на Никополис ад Нестум.

Майстор, изпълняващ функциите на трима, пресъздаде сеченето на монети от римската епоха. Тази с лика на император Траян бе "златна", а другата с лика на Криспина -"сребърна". Млад момък от Гърмен пък демонстрира изработката на глинени съдове.

На импровизирания базар местни занаятчии и производители изложиха свои сувенири, направени от природни материали. Предимно причудливи фигури, изработени от корени - сред тях змии, досущ като истински. Местните баби с гордост позираха пред изплетените от тях плетени кошници.

Античният фестивал откри избраната преди месец за кмет Минка Капитанова. Със 70 на сто от гласовете кандидатката на ДПС победи излъчения от ГЕРБ Верхат Ислямов. Капитанова поздрави гостите на фестивала и благодари на Господ за прекрасното време. Столична театрална трупа представи постановката "Гърнето" на Плавт.


Снимки: http://www.garmen.bg/?pg=60&objtype=&album=32

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.garmen.bg%2Fgallery%2F32_album%2Fdsc_8664.jpg&hash=a6430d5ed4233a1b7fb90859b09d105ed419f024)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.garmen.bg%2Fgallery%2F32_album%2Fdsc_8794.jpg&hash=bd42bf8afd8ea49f6e7b3f32ce0ebfa0282d495e)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.garmen.bg%2Fgallery%2F32_album%2Fdsc_8915.jpg&hash=cd0c84d8753e92cd153b35d422998cf7b5666411)


Древен Рим се пренесе в Гърмен по време на Международния античен фестивал "Никополис ад Нестум: Историята оживява". В събота по обяд стотици хора дойдоха в късноримското селище, за да видят магията на бита и битките на древните римляни благодарение на IV-ти Скитски легион с участници от Добрич и румънския град Констанца. Атрактивното събитие бе част от проекта за реставрация, социализация и консервация на късноантичния град.

Битки, военен строй, стрелби с лък, схватки с мечове и други древни бойни практики пресъздадоха от Сдружението за исторически реконструкции "Скития-Минор" от Добрич и техни приятели от Румъния. Всички те направиха така, че местните хора и многобройните гости се върнаха обратно през вековете, за да видят с очите си сцени от бита и живота на римляните. Това стана в палатков лагер, изграден в пределите на античното селище. По време на фестивала гостите имаха възможност да наблюдават атрактивна демонстрация на римски дрехи, как се изработват глинени съдове, демонстрирано бе и римско стенобитно оръжие "Балиста".

Кметове и депутати от Неврокопския край се наредиха на опашка, за да покажат уменията си с арбалета. "Аз съм ловец и уцелих точно в средата на мишената. Дадох пример на колегите как да стрелят, тук бе и актьорът Калин Сърменов. Пробвахме и мечовете, сложихме на главите си и римски шлемове. Беше уникален празник за всички, благодарим на организаторите от Студио "Златен век", заяви депутатът от ДПС и доскорошен кмет на община Гърмен Ахмед Башев.

Шоуто започна с парадно шествие от вековните чинари в село Гърмен. На Никополис ад Нестум фестивалът откри кметът на общината Минка Капитанова. Театрална постановка на актьорите от Студия "Дефисто" показа на зрителите част от бита и живота на древните римляни. Демонстрираха облекло на римски войници, на легионери, на роби, на господари, на търговци. Майстор пресъздаде сеченето на монети от римската епоха. Тази с лика на император Траян бе "златна", а другата с лика на Криспина -"сребърна". Млад момък от Гърмен пък демонстрира изработката на глинени съдове.

http://kmeta.bg/


Международен античен фестивал ,,Никополис ад Нестум: Историята оживява", бе последната дейносто по проект "Реставрация, консервация и социализация на късно-античния град Никополис ад Нестум" на община Гърмен
Част от ежедневието на римско военно подразделение, по максимално автентичен начин, разиграха сред останките на римския град Никополис ад Нестум край с. Гърмен.

На фестивала на античността в Гърмен гостува театралната трупа ,,Дефисто" от София, която представи пиесата ,,Гърнето на Плавт".
Изключително атрактивно бе участието на сдружение за исторически реконструкции ,,Скития Минор", подпомогнати от ,,Легион пети - Македоника тера Дакия Атерна" от румънския град Констанца. С максимално автентично облекло на римски воиини и снаражения, те възпроизведоха част от живота на римско военно подразделение, което под водачеството на император Марк Улпия Траян, в чест на победата си над даките основават град Никополис ад Нестум.
Възможността на всеки да опита уменията си в стрелба с арбалет, саморъчно сечене на монети, да изработи глинен съд по римска технология или да се снима с автентично военно или цивилно римско облекло превърна фестивалът в истински празник за гражданите. Това са част от атракциите, които частично разкритият и консервиран античен град ще предлага на любителите на археологическия и исторически туризъм.
Да стане Никополис ад Нестум атрактивна национална и международна туристическа дестинация бе целта на последната дейност по проекта ,,Публичност и информация", която община Гърмен реализира перфектно.

https://www.youtube.com/watch?v=mkCorV-YmHw
Гърменлийки се превъплащават в римски аристократки, общински служител в император
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 14:11:13
Тази информация е от 2014г.

Римски легионери откриха реставрираната римска вила "Армира"

(https://novini.bg/statics/uploads/news_pictures/2014-03/big/rimski-legioneri-otkriha-restavriranata-rimska-vila-armira-190024.jpg)
Снимка © bulphoto

Още снимки: https://www.novini.bg/gallery/1100 (https://www.novini.bg/gallery/1100-%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.html)

С жива картина на римски легионери община Ивайловград откри реставрираната римска вила "Армира".
Групата за антични възстановки "Първа тракийска кохорта" и "Първи италийски легион" към Съвет по туризъм – Свищов върнаха гостите на церемонията към древните времена, в които уникалният образец на античната провинциална архитектура е бил обитаван. Гостите на събитието първи видяха и част от автентичните мозайки.

Извършена пълна реставрация на колонадата около вътрешния басейн, реставрация на някой от мраморните фигури и входовете към четири от помещенията, главния вход на вилата и системата за подово отопление. Във вилата вече е експонирана оригиналната мозайка с портрета на един от собствениците на вилата и неговите деца, които досега бяха съхранявани в Националния исторически музей в София.
Над част от подовите мозайки е поставено стъкло, което позволява на туристите отблизо да наблюдават орнаментите и красивите мозаечни фигури. Направена е възстановка на античната градина зад самата вила, където е устроен ,,театрон" за атракции на открито. Обектът е достъпен за инвалиди.
Проектът е на стойност 1,7 млн.лева, от които близо 1,5 млн.лв. са средствата от ОП "Регионално развитие".

https://www.novini.bg/ (https://www.novini.bg/news/175161-%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0-quot;%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0-quot;.html)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 14:13:57
Тази информация е от 2014г.

Римски ден в Никополис ад Иструм

(https://m.netinfo.bg/media/images/29203/29203971/640-420-rimski-legioneri-prevzeha-nikopolis-ad-istrum-snimki.jpg)

Стотици посетители дойдоха в археологическия резерват Никополис ад Иструм на първи по рода си ,,Римски ден", с който на Цветница бе закрито Международното изложение ,,Културен туризъм". Сред останките на древния град до село Никюп отново оживяха римски бойни действия, древни ритуали и занаяти, а весталки, легионери, патриции и знатни римлянки се разхождаха из античните руини.

Най-голямата атракция беше групата за древни възстановки "Първи италийски легион" към Съвета по туризъм в Свищов. Легионерите от Нове показаха бойни хватки и военни действия отпреди 2000 години. С триумфален марш кохортата направи обиколка на обекта и излезе победоносно на форума пред възхитените погледи на събралото се множество.

След демонстрациите на легионерите легатът Гай Корнелий Руфос, познат в съвременния свят като Стефан Проданов, представи облеклото и снаряжението на воините на Римската империя от І век. Прекият началник на кохортата се нарича центурион. Той има характерно облекло и шлем с обратен гребен, за да е разпознаваем от своите войници. Най-прочутото оръжие на легионерите пък се нарича гладиус - къс римски меч.

(https://m.netinfo.bg/media/images/30099/30099481/991-ratio-rimski-legioneri-prevzeha-nikopolis-ad-istrum-snimki.jpg)

Легионът има свои знаме и знак-символ, които в битка трябва да се опазят на всяка цена, в противен случай легионерите ги грози страшно наказания – разформироване на кохортата им или дори смъртно наказание, известно като ,,децимация". Според него всеки десети войник излиза пред строя и бива екзекутиран от свой другар в легиона.

Демонстрациите бяха придружени и с възстановки на занаяти – ковачество, монетосечене и др., стрелби с лък, дегустации на древноримска кухня. За децата имаше разходки с колесница, като за целта беше пригоден малък електрически автомобил. За любителите на историята и археологията бяха предвидени и специални беседи.

(https://m.netinfo.bg/media/images/30099/30099482/991-ratio-rimski-legioneri-prevzeha-nikopolis-ad-istrum-snimki.jpg)

Римският ден се организира от Общинската агенция по туризъм ,,Царевград Търнов" със съдействието на Регионалния исторически музей за представяне пред участниците в борсата ,,Културен туризъм", туроператори, турагенти и всички посетители завършената през миналото лято социализация на резервата, както и потенциала на мястото за нови туристически атракции. Планираме да правим по-често такива събития, тъй като се радват на огромен интерес, каза шефът на общинската агенция по туризъм Цветомир Бояджиев.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1248342


Траки и римляни оживяха в Никополис ад Иструм

Разкопките на древния град край Свищов се превърнаха в декор на живи сцени от Античността

Легионери, патриции, знатни римлянки, весталки, ковачи и готвачи от преди две хиляди години "оживяха" на Цветница в археологическия резерват Никополис ад Иструм край Велико Търново. Колелото на времето беше завъртяно с живи картини в древноримските останки с антични възстановки на "Първа тракийска кохорта" и "Първи италийски легион" към Съвета по туризъм в Свищов.С триумфален марш кохортата направи обиколка и излезе победоносно на форума пред възхитените погледи на събралото се множество от туристи.

Воините направиха впечатляващи демонстрации на строева подготовка и тактика, военни хватки, както и най-типичната си фигура в отбраната - римската костенурка (тестудо).
След демонстрациите на легионерите легатът Гай Корнелий Руфос, познат в съвременния свят като Стефан Проданов, представи облеклото и снаряжението на мъжете от армията на Римската империя от І век след Христа.

Войниците се наричат милитес. Те носят лорика сегментата - предпазна ризница от метални сегменти, и скутом - щит, както и колани с ресни за защита на слабините. Шлемът е метален хелмет. Обути са с цинти - подковани сандали, за да не се пързалят в сражение.
Всички метални части по военното облекло задължително са подплатени с естествени материали - лен, памук или вълна, за предпазване на тялото от зимните студове и летните жеги по нашите географски ширини. Прекият началник на кохортата се нарича центурион (отговаря на капитан от днешните военни чинове).

Той задължително носи фалерите си - наградите, получени за военните постижения. Центурионът има характерен шлем с напречна грива, ориентирана на изток-запад като паун. По особения гребен войниците от кохортите са разпознавали  прекия си военачалник при големите битки.
Друга характерна особеност при центуриона е, че той носи лозова пръчка, с която удря войниците си, поправяйки грешките им в строевата подготовка.

Лозовата пръчка е символ на жилавостта и якостта при римляните. Легатът и центурионът имат задължителните станцинери - метални предпазни наколенки, и носят червени туники, отличаващи ги от редовите войници.

Знаменосецът се отличава от останалите - от шлема му към гърба виси животинска кожа, която при свищовските легионери е от вълк. Легионът има свои знаме и знак-символ - орел от бронз, злато или сребро, които в битка трябва да се опазят на всяка цена. В противен случай легионерите попадат под угрозата от разформироване на кохортата от императора им или смъртно наказание, известно като децимация. Според него всеки десети войник излиза пред строя и бива екзекутиран от свой другар в легиона при битка в гръб.

12-годишният Аспарух Мидов от Свищов е най-малкият легионер в "Първи италийски легион". Младежът се запалил по бойните хватки преди две години, когато гледал батковците и изпълненията им в кохортата на един от фестивалите за антични възстановки в крайдунавския град.
Цялото снаряжение на един легионер тежи 30 кг.

Димитрина Проданова от групата за исторически възстановки пък сподели рецептите от автентичната римска кухня, с която съвременните домакини успешно и днес могат да блеснат. Тайната е в многото подправки, семена, билки, шира и мед. Със сирене и чесън се прави разкошна разядка, която върви с къшей хляб, приготвен от много семена, кимион, анасон, ядки и маслини.

Вкусен ордьовър става от пълнени яйца. Идеята е прекрасна за оползотворяване на остатъка от сварените яйца след Великден. Твърдо свареното, но не преварено яйце, се обелва и разрязва на две половини, изгребва се жълтъкът, който се обърква с мед, сол и ядки, и пълнежът се връща обратно в лодките от белтъка.
И римляните са обичали мръвка и са правили ястия от кълцано месо, подобно на днешната кайма. Към нея се прибавя малко хляб, накиснат във вино, слагат се счукани на дребно ядки, солчица и се правят топчета, но не много големи. Така направените кюфтенца се изпичат в сос с вино и малко мазнина.

Разкошен десерт става от печени фурми, пълнени с бадеми, предварително оваляни в канела. Така напълнената фурма се запича с мед и малко вино.
В почерняла на огъня харания Лиляна Иванова вари чорба от речна дунавска риба. Колкото повече и различна риба се сложи, толкова по-вкусно става, но задължително в котела има десетина зелении - магданоз, риган, босилек, девесил, мащерка, издава част от тайната си Лиляна, а покрай нея нетърпеливи и гладни туристи преглъщат и чакат да опитат. Автентичните рецепти са адаптирани от историци от италианската столица Рим.

Питателната храна е важна за силата, която трябва да имат ковачите. Това е най-старият занаят, разказва Иван Димитров - Банкета от Свищов. 60-годишният мъж е сред основателите на "Първи италийски легион", а в руините на Никополис ад Иструм поставяше дъмги на дървени мечове - тракийска майхара и гладиаторски тренировъчен меч.

Преди хиляди години всичко се е ковяло - от копието на стрелата, през острието на меча, включително елементи от ризниците и шлемовете на воините. Тогава ковачите са били милиони, а днес в цяла България вероятно са не повече от стотина, коментира Банкета, който от 10 години е сред ентусиастите, възраждащи традициите на легионерството.
Докато с едната си ръка изтрива потта от челото, с другата вади от огнището зачервеното желязо, за да сложи дъмга с емблемата на римските легионери на дървения меч на поредното момченце, дошло при него.

На няколко крачки от него грънчарка върти колелото и обяснява на наобиколилите я деца как да си направят паничка, подканяйки ги да се включат. Сеченето на монети е мъжки занаят, но днешните римлянки, разбирай свищовлийки, показаха, че тези умения не са им чужди.
През това време в останките на агората отново се чува музика. Започнал е ритуалът на весталките за пречистването на храма, където предстои римската сватба. С тази възстановка се заеха театралите от град Дебелец.

"Пречисти ума ми, пречисти тялото ми, пречисти сърцето ми. Така да бъде." С тези думи започна молитвата на двамата понтифиции към боговете преди бракосъчетанието на младоженците.
По принцип римската сватба представлява брачен имуществен договор. Знае се какво получава младоженецът, какво дава семейството на булката, какви са правата им, разказа археологът доц. Павлина Владкова каква е същността на бракосъчетанието по древния ритуал.

Като граждани на Римската империя и според законите, мъже от 25 до 60 години и жени между 28 и 30 години трябва да живеят в брак. Младоженците трябва да са в добро душевно здраве. Между тях да липсва кръвно родство, да имат съгласието на двата рода и да изповядват еднаква религия.
По римските традиции се оказва, че един от най-големите грехове е изневярата и прегрешилият съпруг се наказва с отнемане на имуществото му при разтрогване на брака, стана ясно от брачния договор.

Основания за развод по законите на Римската империя са държавна измяна, прелюбодейство, опит за убийство, неморално поведение. При неморално поведение от страна на съпругата тя се заточва в манастир и имуществото й се наследява от децата. Ако съпругът е виновен, той загубва зестрата.
През целия ден голф количка, превърната в римомобил, развеждаше туристите из останките на Никополис ад Иструм. За по-романтично настроените имаше разходка с каляска, теглена от два черни расови жребеца.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.desant.net%2Ffiles%2Fnews%2F2014%2F04%2F23%2F139824952883725.jpg&hash=1832c7d6e09853c1ce09cdabe7fec79ecdace279)
Колесницата за разходки из Никополис ад Иструм

http://www.desant.net/show-news/30023/
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 14:18:29
Тази информация е от 2014г.

Средновековен фестивал Червен 2014

(https://m.netinfo.bg/media/images/29209/29209682/640-420-srednovekoven-festival-cherven-2014.jpg)
Снимка: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1257418

Средновековният фестивал ,,Червен", организиран от сдружение ,,Чигот" и Средновековното общество ,,Модус вивенди", събира последователи за шеста поредна година.

Оригиналният и нестандартен форум ще се проведе от 2 до 5 май.
Както и по време на предишните издания на средновековния лагер, установен сред старите крепостни среди на важния някога административен и църковен център Червен, посетителите ще имат възможността да се запознаят в детайли с практикуваните тогава занаяти - тъкачество, шивачество, обущарство, ковашко майсторство, бродерия и други.

Изключително интересни са издигнатите вече автентични палатки, използвани както при бойните походи на българските войски, така и за временно приютяване на хората от това време. Посетителите на лагера ще могат да опитат и блюда от средновековната кухня, чиито рецепти са били открити като приписки върху средновековни  книги.

По-енергичните сред посетителите пък ще имат възможността да се пробват в стрелбата с лък – едно от традиционните български оръжия, също изработено по стари чертежи. Може да се наблюдава и действието на средновековното требуше (катапулт), чието използване от българите в Ранното средновековие се доказва и с откритите 30 големи бойни каменни топки в един от подземните военни складове на замъка в крепостта.

Колкото до военностратегическото и административно значение на града Червен през XII – XIV век, то е видно и от солидните крепостни стени, от които се е запазила западната кула, впечатляваща със солидния си градеж и размерите си и днес, и от големината на града, и от броя на църквите в него.
На общо 180 хектара се е простирал средновековният български град, който е бил седалище на болярина на областта и на митрополита на североизточната епархия на българската християнска църква.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.desant.net%2Ffiles%2Fnews%2F2014%2F05%2F05%2Ftn%2F139927924613686.jpg&hash=849b12891aa23ea88fcd50ef2b846d26d87186c0)
Запазената западна кула на крепостта Червен Снимка: wordpress.com
                  
Досега там са разкрити основите на 12 православни храма - всички с обширни наоси и големи притвори, над които се е извисявала звънарница. Според един надпис, в града е съществувала и арменска църква.
Червен явно е бил и голям занаятчийски и търговски център, освен административен. Грънчарите там изработвали керамични съдове със сграфито украса, каменоделците подготвяли материала за църкви и домове, имало достатъчно работа и за дърводелците и шивачите.

Разкрити са и много златарски и железарски инструменти, които подсказват за разпространението на металообработващи  занаяти в града. А в скалния масив над р. Русенски Лом са били крушообразните пещи за стопяване на желязната руда, разпространена по долината на реката, които са запазени и до днес.
Патриотичната дейност на сдружение ,,Чигот" и обществото ,,Модус Вивенди", включително и в крепостта Червен, безспорно е полезна както като възстановка на   атмосферата на голямото някога българско поселище, така и за запълване на белите петна в историята на Средновековието по нашите земи.

http://www.desant.net/show-news/30117/


Показват средновековния живот край Русе

Българи от Средновековието се заселиха сред останките на крепостта Червен до Русе. В продължение на четири дни гостите на археологическия резерват ще се пренесат 10 века назад във времето. Очакват ги демонстрации на стрелба с лък, въртене на мечове и много интересни изненади.

Средновековният фестивал на крепостта Червен е посветен на живота през Второто българско царство и се провежда за шеста поредна година. В него участват ентусиасти от цялата страна, които показват различни занаяти и изкуства, оръжия и бойни схватки, традиционна кулинария.

"Идеята е да сме автентични и да представим Средновековието както би трябвало да се представя. Бих казал, че въобще не е познато. Тъй като съвременниците ни не знаят почти нищо за хората от онази епоха - как са били облечени, как са се хранели, какви съдове са ползвали, какви оръжия са носели. Просто това не се знае и в учебниците по история го няма, просто не е описано", казва Ясен Ненков от сдружение "Чигот".

Най-голямо любопитство предизвикват кулинарните рецепти. Оказва се, че българите през Средновековието са използвали интересни комбинации на месо с плодове.

"Картофи и домати тогава е нямало по нашите ширини. Хапвали са предимно ориз, леща, месо. То е било сушено, защото по-дълго време се е запазвало. Използвали са също орехи и стафиди за храната", разкрива Томислава Миразчийска, докато приготвя сревновековна гозба.

Жителите на Второто българско царство са почитали изкуствата и книгите. До нас са достигнали книги на религиозна тематика, с готварски рецепти и трактати по фехтовка.

"Това, което може би ще е интересно, е, че заешкият пергамент е най-финият от всички и най-скъп. След това следва т.нар. велум, който е от млади телета сукалчета, след това са вече агнешкият и телешкият. Докъм Х-ХI век се e писало с мастило на основата на въглен и мляко. След това време започва да се използва предимно мастило от шикалки", разкрива още средновековни тайни Александър Шопов от сдружение "Модус вивенди".

Всичко, което участниците във фестивала показват, е направено от самите тях. Фестивалът продължава до 5 май включително.
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 14:20:34
Тази информация е от 2014г.

Историята оживя в Нове

В 20.00 часа снощи историята оживя във възстановения римски град Нове. Над 200 участници реенактори присъстваха на церемонията по освещаване на знамената. Бяха представени и всички групи, които ще вземат участие в VIII - то издание на най-стария фестивал за исторически възстановки в България - "Орел на Дунава"

След прекрасния танц на нимфите от Ninfe Dacie Румъния и огненото шоу на група "Феникс" от Козлодуй, тържествено бяха запалени и светлините на Нове.

Днес от 11.00 часа е церемонията по официалното откриване на проекта "Нове- сърцето на легиона"

Цялата програма на фестивала може да намерите тук: http://svishtov-info.net/articles/209

(https://svishtov-info.net/userfiles/orel%20na%20dunava2.jpg)

(https://svishtov-info.net/userfiles/orel%20na%20dunava4.jpg)

(https://svishtov-info.net/userfiles/orel%20na%20dunava5.jpg)

https://svishtov-info.net/news/22339
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 14:21:54
Дни на предците в Плиска - 7 юни 2014 г.

Снимките и видеото са на Павел Петров oт Фото студио "Фикс", Каспичан

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.varna.utre.bg%2Fimages%2Fgalleries%2F2014%2F06%2F3599%2F%2Fg%2Fpliska04.jpg&hash=58f674be98c72ecf8cc4f28bdedac108e126c67a)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.varna.utre.bg%2Fimages%2Fgalleries%2F2014%2F06%2F3599%2F%2Fg%2Fpliska25.jpg&hash=ff03ff0b023d866777b8ebeb045bb9d037d9bd23)

Как са живели старите българи видяха и почувстваха съвременниците ни, които отидоха до Плиска в събота. Клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти и фолклорни изпълнители в петък разпънаха станове, за да покажат бита, културата и воинските традиции на нашите предци от създаването на първопрестолна Плиска до Възраждането. Майстори на лъка и сабята показаха изключителни умения при боравенето с оръжие от кон. Прескоци с коне и въплъщаване на конните традиции в съвременните ездови умения. Тържествен обход на крепостта - конна стража и процесия до дворцовата базилика. Исторически спектакли и демонстрации. Средновековни лагери, юрти, шатри, ковачи, ножари, оръжейници, тъкачи, плъстари, грънчари, дърводелци, бижутери, шапкари, кожари, шивачи, че дори и средновековна медовина. Събитието е под патронажа на вицепрезидента на Република България и се организира от варненското "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол", НИАР "Плиска", Регионален исторически музей град Шумен и Община Каспичан.

https://www.youtube.com/watch?v=nw9v3fc4JFo

https://www.youtube.com/watch?v=hZ8VYnXV-cQ

https://www.youtube.com/watch?v=glxIUsmF_vw

https://www.youtube.com/watch?v=Lhew6UVrcdI

http://www.varna.utre.bg/gallery/2014/06/08/3599-dni_na_predtsite_v_pliska
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 14:22:55
Тази информация е от 2014г.

Багри, вкусове и аромати от Средновековието

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2Fff%2Fffd375d4fa4613c3c14a3f8690d5fe79.jpg&hash=738a6aaa3a912db929ceaa9245bdf2b9e263f344)

Пътуване назад в миналото, потапяне в пъстротата, вкуса и аромата на живота през средните векове не само по нашите земи, но и във Византия, Източна, Западна и Северна Европа, латинските държави на Балканите и в Близкия Изток. За подобно вълнуващо преживяване не се нуждаете от машина на времето, нито от високоскоростен самолет. За два дни (21 и 22 юни) всичко това ще възкръсне пред очите ви по време на първия по рода си столичен Средновековен панаир. Организатор на събитието е Средновековно общество MODVS VIVENDI (,,Модус вивенди", от латински – начин на живот). Това е неправителствена организация, която се стреми да пресъздаде пълнокръвна картина на живота през тази интересна епоха, не само с помощта на историческите книги, но и чрез експериментална археология, и историческа реконструкция (възстановка). Средновековният лагер с шатри ще бъде разпънат в двора на Боянската църква, емблематично място от тази епоха. До какво ще се докоснат столичани и гостите на града, разказва за Радио България Калин Йорданов, председател на MODVS VIVENDI:

,,В тези два дни във формата на ,,живата история" и историческите реконструкции ще пресъздадем занаятите, изкуствата, военното дело, културата, изобщо бита и ежедневието от периода XII-XIV век, такива каквито са били характерни за региона на България, Византия, латинския свят. Ще бъдат обособени различни зони, в които ще се случват най-различни атракции. Ще има музей на открито с различни експозиции с реплики на средновековни одежди, въоръжение, предмети от бита и т. н. Също така ще се проведат много демонстрации, презентации, семинари, спектакли. Очаква ни богата програма от концерти със старинна музика. Ще има също малък средновековен базар. Ще предоставим на жителите и гостите на столицата едно уникално преживяване и докосване до Средновековието по много непосредствен и жив начин."

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2Fda%2Fda071e3b7b218e178e628f825624e03a.jpg&hash=3be2025fb72c455b001e5902bce49abd5a0a035b)

Някои от членовете на MODVS VIVENDI са се посветили специално на изследване на средновековната кухня и на превода на стари, автентични рецепти от Византия, Западна Европа, та дори и от Арабския свят. ,,Специфично за средновековната кухня е съчетаването на различни вкусове: сладко-кисело, сладко-горчиво-солено, както и изобилното подправяне с екзотични подправки и билки", обяснява Калин Йорданов. Така че дегустацията на средновековни напитки и лакомства по време на панаира ще бъде със сигурност истинско тържество за сетивата. Почитателите на напитката на боговете ще имат възможност да се насладят на френско дворцово вино, известно като хипокрас или пимент, да вкусят медовина или византийско вино, подправено с розово сладко. Още за изненадите по време на панаира, разказва Калин Йорданов:

,,Занаятите, които ще представим, са част от тези, които самите ние се опитваме да пресъздаваме през годините. Това са изработване на книга, тъкане с реплика на средновековен портативен стан, бродиране на средновековни десени и изработване на средновековни обувки по археологически находки, изработка на нитована халчеста ризница, сечене на средновековни монети. Ще има демонстрации на средновековни бойни умения, историческа фехтовка, възможност за стрелба с реконструкция на средновековен рефлексен лък. Ще представим също средновековни игри."

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2F1d%2F1daebfc9b5fdcb66e9d92260d1495586.jpg&hash=768518fed20d24e54d8864ea2830f1a9fa118196)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2F91%2F91e05dfca4f369e306ff01fc12f5cec6.jpg&hash=d82e94c6b2816040ca531c0c71c815eacd6b0c98)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2F4c%2F4cf6badf80b3fff8a9edf293ab36379a.jpg&hash=fb1b5e81fa8f165aed0991a15904a2bc29082712)

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100423181/bagri-vkusove-i-aromati-ot-srednovekovieto
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 21:24:23
Средновековен панаир Асеновград 2014

Средновековният панаир в Асеновград се организира вече за трета поредна година и се е утвърдил, като традиционно и значимо събитие в Асеновград.

Събитието се организира от Община Асеновград и Исторически музей Асеновград. Тази година панаирът ще се проведе от днес до 22 юни на местността "Св. Трифон" - Асеновград. За тези три дни всеки един посетител ще се потопи в една отминала епоха и ще усети аромата и чарът на средновековието.

Чрез "Живата история" ще бъде пресъздадено ежедневието, бита, занаятите, снаряжението и въоръжението на средновековните люде по нашите земи в периода на Второто Българско царство.

В панаира всеки посетител ще може да види занаяти и техники от преди стотици години. Автентични реконструкции на снаряжение въоръжение и дрехи от посоченият период, иконопис, монетосечене, ковачница, средновековен начин за направа на хартия, леене на свещи, тъкане на кори, тъкане на стан, изработка на дървени лъжици, плетене на халчeста ризница, дърворезба, кожарство, плъсти, изработка на кукли, дуели и батални сцени, стрелба с лък и средновековна музика. Всеки един от посетителите, ще има възможност да се включи в част от процесите на някои от занаятите, да постреля с лък, да мята копие или да поязди кон, ще можете да си закупите автентични средновековни аксеоари, да опита средновековни ястия, вино и медовина.

Тази година ще има демонстрация на много повече занаяти като например - дърворезба, плъсти, ковачница, тъкане на стан, направа на сапун и др. Посетителите в тазгодишният средновековен панаир в Асеновград, ще могат да яздат коне, да станат свидетели на възстановка на битка между български войници, кумани и рицари.

Тази година ще вземат участие реенактори както от България така и от Сърбия, Молдова и Англия.

http://news.plovdiv24.bg/499885.html


Филм "Средновековен панаир Асеновград 2014"

https://www.youtube.com/watch?v=u82-71ovXng
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 21:37:38
Тази информация е от 2014г.

Първи фестивал на древните култури край врачанското село Оходен

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_09_09_18_9_31_04.jpeg)

С вълнуващ спектакъл бе сложено началото на първия по рода си фестивал на древните култури, чийто домакин са археологическите разкопки в местността "Валога" край врачанското село Оходен. Уникалната идея е финансирана изцяло от Община Враца, а организатори на феста са Театрална група "ТЕМП" и Регионалният исторически музей. С оригинални костюми младите актьори направиха възстановки на древни ритуали от праисторическите епохи до времето на траките. Спектакълът "Светилище на слънцето" бе посрещнат с бурни аплодисменти от стотиците гости, събрали се за откриването. В церемонията взеха участие също балет "Вива", клуб по китайски бойни изкуства, клуб "История" към АЕЦ "Козлодуй" и творци от местното читалище. "Привилегия е да сме тук и да подкрепим тази инициатива.
С първото издание на фестивала слагаме началото на един уникален туристически продукт. Сигурен съм, че той ще доведе до популяризирането на това място. Пожелавам успех на фестивала и поклон за това, което организаторите са свършили" - каза в приветствието си към участниците и гостите кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Сред официалните лица бяха също зам.-кметът Красимир Богданов, директорът на историческия музей Илия Стоянов, кметът на село Оходен Иван Иванов и общински съветници.
За участие в първия фестивал на древните култури пристигнаха над 100 участници от София, Велико Търново, Белоградчик, Перник, Козлодуй и Враца. В работата на феста ще се включат също студенти от СУ "Св. Климент Охридски" и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".
Фестивалът е организиран в три секции - арт секция, научна секция и младежка експериментална лаборатория. В арт секцията ще могат да се видят артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, представяни от формации от страната. В научната секция са предвидени кръгли маси и дискусии на археолози и представители на научните среди, в които ще се представят новостите в областта на изследването на праисторията и презентации на нови открития.
Младежи от клубове по история в училища от страната и студенти по археология ще се включат в младежката експериментална лаборатория. За тях ще бъдат организирани уъркшопове по експериментална керамика, производство на култови предмети от кост, жътва на лимец с експериментални реплики на антични сърпове. На участниците ще бъдат връчени сертификати за елементарен курс по археология.
В края на фестивала, който ще продължи до 21 юли, всички участници ще получат копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит в местността ,,Валога" край Оходен. Първите статуетки бяха връчени на инж. Николай Иванов, зам.-кмета Красимир Богданов и кмета на селото-домакин Иван Иванов.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=22241


Снимки: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.592174787567320.1073741829.582474071870725&type=1
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 21:38:38
Тази информация е от 2014г.

По уникален проект на "Царевград Търнов" ще имаме Средновековен фестивал
с масовото участие на великотърновци


(https://www.dnesbg.com/wp-content/uploads/2014/07/1-Srednovekoven-festival3.jpg)

Как са живели търновските боляри в златното столетие на Втората българска държава от 1250 до 1350 година ще видят и усетят в автентична атмосфера великотърновци и туристите в най-новия фестивал на старопрестолния град.
"Идеята е да направим Средновековен фестивал на Царевец, във и около църквите в Асенова махала. Цялостната ни програма е насочена към това, представяйки средновековното ни културно-историческо наследство, да му вдъхнем повече живот и атмосфера. Ако Мултимедийният център е стъпка в тази посока, то най-доброто усещане се получава в живите картини и възстановки", съобщи пред "Янтра ДНЕС" Цветомир Бояджиев, управител на общинската туристическа агенция "Царевград Търнов".
Първите стъпки в най-новата туристическа атракция на Велико Търново беше направена на борсата "Културен туризъм" през тази година със средновековната кухня. "Целта ни е не толкова да правим спектакъл и бутафории, а да увлечем масово хората да се включат в събитие, което е достатъчно автентично", посочи Бояджиев.
Плановете са първото издание на Средновековния фестивал да се случи през юни-юли догодина. Първоначално ще се започне с няколко уикенда, които в последствие да се слеят във фестивал от десетина дена.

Идеята за Средновековния фестивал е отдавна, но окончателно назрява при сътрудничеството между Велико Търново с малкото градче Беваня до Перуджа в Централна Италия. Цяла година градчето с петте му хиляди жители се готви за Средновековния си фестивал през юни, който вече има 25-годишна история. "Няма да пресъздаваме едно към едно тамошния фестивал, но ще вземем добрия им модел и на търновска почва ще направим автентично представянето на нашите средновековни занаяти, кухня, спортно състезание и пазарите", посочи Цветомир Бояджиев. Предимството на Беваня е, че имат много богата запазена писмена история за периода, който пресъздават, а 99 на сто от участниците във фестивала са местните хора.
Дано постепенно успеем максимално да издирим нашите исторически справки и да увлечем хората, за да запазим и доразвием традициите си, а дори и да възродим стари и изчезнали занаяти. Не е въпросът да се купят 1000 костюма и да се включат занаятчиите от Самоводската чаршия и клуб "Традиция". Най-важното е да намерим пътя към хората и да запалим пламъчето на любопитството и креативността им, да им предложим помощ, но те да се чувстват съпричастни", коментира Цветомир Бояджиев. По повод Средновековния фестивал, който се провежда в Червен, Бояджиев заяви, че градивното съревнование ще помогне за развитието и на двете прояви, както се случва със средновековните фестивали в Италия и Германия.
Още една добра идея от туристическата борса "Културен туризъм" ще се развие във фестивал. В ранния септември на тази година Никополис ад Иструм ще посрещне първия римски фестивал. "Свищовският фестивал "Орел на Дунав" може да намери разширението си тук. Никополис ад Иструм има потенциала да стане средище на всички български градове, които са имали римски периоди и наследство и да стане алтернативна форма на туристическо представяне", посочи Цветомир Бояджиев. "Това тематично събитие ще отвори вратите и популярността не само към Никополис ад Иструм, но и към останалите градове с римско наследство, важно е да сложим крайъгълния камък. Никополис е благодатно място с огромна площ и позволява да се направят мащабни възстановки с повече събития и къмпингуване за няколко дни", каза управителят на "Царевград Търнов" Цветомир Бояджиев.

https://www.dnesbg.com/kultura/po-unikalen-proekt-na-vtsarevgrad-tarnovv-shte-imame-srednovekoven-festival-s-masovoto-utchastie-na-velikotarnovtsi.html
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 21:40:26
Тази информация е от 2014г.

Три дни празници в Долината на тракийските царе

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.cross.bg%2Fphoto_new_gallery%2F2014%2F08%2F25%2Fed94b6c89803ab1dba609c55f2e59237.jpg&hash=dd3b51bb08f63bab334c417081749db9551d5d96)

За 9-та година в Казанлък ще се проведат Празниците в Долината на тракийските царе, посветени на тракийската култура. Тази година празниците ще бъдат в дните 29, 30 и 31 август и ще привлекат както вниманието на учените с двудневната международна научна конференция ,,Проблеми и изследвания на тракийската култура, така и туристите и гостите на града с многообразието от събития като тракийски стан, боди арт, ревю на тракийски облекла и дегустация на вино, артфест мултимедия и нови впечатляващи спектакли".
Събитието е продължение на вече традиционните за община Казанлък празници,като осмисля по съвременен начин тракийското наследство, с което е толкова богат този регион. Иновативното културно събитие обединява различни форми на традиционни и съвременни изкуства - музика, танц, изобразително изкуство, фотография и нови технологии, концерти, изложби, спектакли.

Носителят на наградата на името на проф. Александър Фол както винаги ще бъде обявен на официалното откриване на празниците, което е предвидено на 29 август, петък, от 20.30 часа пред Община Казанлък, съобщиха от пресцентъра на Общината.

http://www.kmeta.bg/tri-dni-praznici-v-dolinata-na-trakijskite-care-33366.html


,,Празници в Долината на тракийските царе" - Официално откриване:

https://www.youtube.com/watch?v=nH3xRIhjYuw
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 21:49:28
Историческа възстановка в Стара Загора

На 20. 09. 2014 г. от 19:00 до 20:30 ч. на Античния форум ще се проведе историческа възстановка на тема "ТЕРВЕЛ В ОБЛАСТТА ЗАГОРА". Тя е част от VІІ-ми ежегоден младежки фестивал на изкуствата "РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД" и е съвместна продукция на Регионален исторически музей - Стара Загора, ,,Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различният поглед" и Прабългарска школа за оцеляване ,,Бага-Тур".
Идеята е да се популяризират исторически факти от българската история. Акцент се поставя върху личността на българския владетел Тервел и присъединяването на областта Загора с център Берое към България.
Представят се бойни сцени, пресъздаващи помощта на българските воини, водени от Тервел, който помага на отстранения от власт византийски император Юстиниан II да си възвърне престола. Тервел получава в знак на благодарност областта Загора, короната на кесар, скъпоценности и много дарове. Пресъздава се и тържественото посрещане на Тервел в Берое, в автентичната атмосфера на Античния форум.
Чрез възстановката ще се популяризира факта за помощта, която Тервел оказва на Византийската империя като възпрепятства арабските нашественици да навлязат в Европа, за което е канонизиран като светец от Източната и Западната християнска църква – свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа.


Малко снимки от възстановката в Стара Загора

Източник: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.620013121440872.1073741906.211091298999725&type=1

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_09_09_18_9_45_49.jpeg)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_09_09_18_9_49_05.jpeg)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 21:53:29
Тази информация е от 2014г.

Десет легионери се вляха клуба за възстановки ,,Абритус"

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/10620160_808599789198779_5547508651438682748_o.jpg?_nc_cat=0&oh=8429676c621a3a1a420f08dd309e41c8&oe=5C367B0B)

В неделя разградчани ще видят промоционалната атракция – военен сбор в лагера на император Траян Деций, свързана с финала на проекта ,,Абритус – мистика и реалност"

Със специален ритуал в клуба за възстановки ,,Абритус" бяха приети десет млади легионери, които са част от кохортата на 11-ти Клавдиев легион. Това стана пред Регионалния исторически музей в Разград в понеделник вечерта, където се бяха събрали членовете на клуба за възстановки. Всички посрещнаха според римската традиция легионерската част. Новите участници в клуба бяха представени от Цветана Бенонова, директор на Дирекция ,,Култура, спорт и туризъм" в Община Разград.

Легионерите са спортисти от клуб ,,Гладиатор" в Разград и са известни със своите спортни успехи. Като членове на клуба те вече ще участват в различни възстановки в археологическия резерват ,,Абритус" и на други места в страната и извън нея. Цветана Бенонова изрази надежда, че младите легионери ще постигнат забележителни успехи и в клуба за възстановки и ще бъдат организирана и дисциплинирана бойна единица. Те влизат в едно международно легионерско движение, в което членуват хора, които са избрали историята за свое хоби и в частност римската история, каза Бенонова.
Легионерите, облечени в специално облекло, бяха приветствани от император Траян Деций и от жриците в клуба. Сред римските стени прозвучаха думите на императора от далечните времена: ,,Защитавайте смело границите на Рим, крепостта и гражданите на Абритус! Ако искаш мир, готви се за война! Ако живееш в Рим, живей като римлянин! Аве, Абритус!" и др.
Церемонията включваше различни моменти, сред които отпиване на вино, предоставено от жриците. Лично от римския император Траян Деций легионерите получиха и първата си римска заплата - реплика на римска монета от времето на императора.
След церемонията по посрещането на легионерите членовете на клуба за възстановки ,,Абритус" се разходиха сред археологическите разкопки и до вила Урбана.
В клуба, който се състои от 25 души, има граждани, аристократи и плебеи и звено весталки, предстои да бъде създадена и тракийска бойна част. Той съществува от три години и отначало е започнал дйността си с 6 души, но постепенно се развива. Цветана Бенонова каза, че това е проект, който се финансира и подкрепя от общината с цел развитие основно на събитийния туризъм.

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/10556913_808600415865383_8366852587533599213_o.jpg?_nc_cat=0&oh=8499dd5854f3454e6e54e51f5844335b&oe=5C34570C)

Само след няколко дни – в неделя, клубът ще участва в промоционалната атракция - военен сбор в лагера на Траян Деций, свързана с приключването на проекта ,,Абритус – мистика и реалност". Това ще стане във военния лагер близо до музея. На 26 октомври тук още от обяд започва подготовката за военния сбор и събитията ще продължат до вечерта. В сбора ще участват повече от 50 легионери от 4 клуба за възстановки. Ще бъдат представени декори на римски и варварски лагери, палатките им, въоръжението на войниците, както и различни видове облекло – на легионери, цивилни, на сенатори, на варварски бойци, готи, гладиатори. Ще има военно обучение на млади бойци. Посетителите ще могат да видят бита на римляните и готите – занаяти, грънчарство, ковачи, дърводелци, ще опитат от римската кухня рибена чорба, както и греяно вино с мед и канела. Ще има дори и пазар на роби. Ще бъде показана битка между римляни и готи. Разградчани ще могат да видят тази атракция и да се потопят в римската история.

Вечерта ще стартират специализираните турове за медии и туроператори. Галена Радославова от Историческия музей ще направи презентации пред тях за обновения резерват и за новите туристически маршрути и разкопки. Вечерта на официално тържество във вила Урбана ще бъде представен обектът, предвидено е тържествено откриване. Ще бъде показана възстановка на римска сватба. Церемонията ще завърши с огнено шоу на Градския мажоретен състав към Центъра за работа с деца.
Това, което ще бъде показано сега, може да се нарече подготовка за събитието догодина в Разград – историческия фестивал ,,Абритус", който ще бъде организиран в края на месец юни.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=808601052531986&id=693853004006792


Много кратко представяне на структурата на легиона и функциите които изпълняват отделните му съставни подразделения по време на участието на Сдружение за исторически реконструкции - Скития Минор в Община Гърмен.

https://www.youtube.com/watch?v=jIOz7UoN7BY
Кратко представяне на структурата на легиона
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 21:54:45
Тази информация е от 2015г.

"Традиция" ще прави средновековно селище на занаятите на Царевец

(https://www.dnesbg.com/wp-content/uploads/2015/01/6-uchilishte-zanaiti-careve.jpg)

Жилищни сгради, пещ, в която ще се пече хляб, работилница за керамика и древна козметика са само част от идеите на родолюбците от великотърновския клуб

Сво­е­об­ра­зен му­зей на от­к­ри­то ще по­каз­ва на ве­ли­ко­тър­нов­ци и ту­рис­ти­те би­та и жи­ти­е­то на ста­рос­то­ли­ча­ни. Иде­я­та е на ве­ли­ко­тър­нов­с­кия клуб "Тра­ди­ция", кой­то от го­ди­ни се гри­жи за раз­но­об­ра­зя­ва­не на ту­рис­ти­чес­ки­те ат­рак­ции на кре­пост­та Ца­ре­вец, ко­я­то ус­той­чи­во се прев­ръ­ща в най-по­се­ща­ва­ния ис­то­ри­чес­ки обект в на­ци­о­на­лен ма­щаб.
С по­мощ­та на Об­щи­на­та и "Ца­рев­г­рад Тър­нов" пла­ни­ра­ме да нап­ра­вим на кре­пост­та на Асе­не­во­то цар­с­т­во сред­но­ве­ков­но се­ли­ще на за­на­я­ти­те от XII до XIV век, съ­об­щи за "Ян­т­ра ДНЕС" пред­се­да­те­лят на ро­до­лю­би­вия клуб Вър­бан Ми­нев. Се­ли­ще­то ще бъ­де под­дър­жа­но през це­лия ту­рис­ти­чес­ки се­зон. В не­го ще бъ­дат по­ка­за­ни ня­кол­ко сред­но­ве­ков­ни жи­лищ­ни сгра­ди, как­то и вре­мен­ни пос­то­ве на раз­лич­ни за­на­я­ти. През ми­на­ло­то ля­то по­ка­зах­ме на пет пос­та от­ли­чи­тел­ни за­ни­ма­ния на бо­ля­ри­те от Сред­но­ве­ко­ви­е­то, се­га ще ги уве­ли­чим най-мал­ко на осем. Мо­же да ста­нат и 18, сти­га да по­лу­чим под­к­ре­па от Об­щи­на­та и да има про­я­вен ин­те­рес от хо­ра­та, раз­к­ри­ва иде­я­та си Вър­бан Ми­нев.
Ще бъ­де из­ка­ра­на пещ, в ко­я­то ежед­нев­но ще се пе­че хляб. Пос­т­ро­е­но ще бъ­де и сред­но­ве­ков­но учи­ли­ще за де­ца. Съ­що та­ка ще пус­нем в дейс­т­вие всич­ки ка­та­пул­ти и сте­но­бой­ни ма­ши­ни, ко­и­то през го­ди­ни­те сме нап­ра­ви­ли, до­ба­ви Вър­бан Ми­нев. От клуб "Тра­ди­ция" нап­ра­ви­ха две бой­ни ма­ши­ни, се­га се ра­бо­ти по тре­та­та, най-го­ля­ма­та и най-мощ­на­та. Ста­ва въп­рос за тре­бу­шет. То­ва е об­сад­на ма­ши­на, из­пол­з­ва­на от бъл­га­ри­те през Сред­но­ве­ко­ви­е­то. Ори­ги­нал­на­та ѝ вер­сия е съз­да­де­на око­ло 4 век пре­ди Хрис­та в Гър­ция и Ки­тай. По-къс­но чо­веш­ка­та си­ла е за­ме­не­на от кон­т­ра­те­жест и ста­ва кан­тар­на бой­на ма­ши­на, раз­каз­ва Вър­бан Ми­нев.
Тре­бу­ше­ти­те с кон­т­ра­те­жест се по­я­вя­ват в хрис­ти­ян­с­ки­те и мю­сюл­ман­с­ки­те дър­жа­ви по Сре­ди­зем­но­мо­ри­е­то през 12 век. Той мо­же да из­с­т­рел­ва сна­ря­ди с тег­ло до 140 ки­лог­ра­ма с ви­со­ка ско­рост по вра­жес­ки­те ук­реп­ле­ния. По­ня­ко­га ка­то сна­ря­ди се из­пол­з­ват за­ра­зе­ни жи­во­тин­с­ки тру­по­ве, ко­и­то вли­зат в гра­до­ве­те ка­то опит за съз­да­ва­не на епи­де­мия. Цар Ка­ло­ян е из­пол­з­вал 30 та­ки­ва бой­ни ма­ши­ни, с ко­и­то прев­зе­ма Од­рин през 1205 го­ди­на и за­то­ва иде­я­та ни е да я нап­ра­вим за Ца­ре­вец, по­со­чи пред­се­да­те­лят на клуб "Тра­ди­ция". Той ак­тив­но ра­бо­ти по ма­ши­на­та, ко­я­то ще мо­же да из­с­т­рел­ва ка­мен­ни бло­ко­ве меж­ду 30 и 50 ки­лог­ра­ма на раз­с­то­я­ние до 200 мет­ра. Тре­бу­ше­тът се из­пол­з­ва до 16 век, дъл­го след по­я­ва­та на ба­ру­та. Той е мно­го по-то­чен от дру­ги­те сред­но­ве­ков­ни ме­та­тел­ни оръ­жия, по­яс­ня­ва бай Вър­бан, за­па­лен лю­би­тел и из­с­ле­до­ва­тел на оръ­жи­я­та.
За сре­до­ве­ков­но­то се­ли­ще на Ца­ре­вец от клуб "Тра­ди­ция" ис­кат да раз­но­об­ра­зят за­на­я­ти­те и с коз­ме­ти­ка. Ми­на­ло­то ля­то по­ка­зах­ме на де­ца­та как се пра­ви са­пун по сред­но­ве­ков­на ре­цеп­та, но то­ва не е всич­ко. Мо­же да се из­ра­бот­ват и бла­го­вон­ни мас­ла и кре­мо­ве. Ще се опи­та­ме на един от за­на­ят­чийс­ки­те пос­то­ве да го по­ка­жем на ту­рис­ти­те. Пла­ни­ра­ме в му­зея на от­к­ри­то да бъ­де обо­со­бе­на и ке­ра­мич­на ра­бо­тил­ни­ца, къ­де­то на ръч­но ко­ле­ло да се из­ра­бот­ват раз­лич­ни мал­ки и по-го­ле­ми гли­не­ни съ­дин­ки, по­яс­ни Вър­бан Ми­нев.

Ро­до­лю­би­ви­ят клуб съ­би­ра все по­ве­че съ­миш­ле­ни­ци във Ве­ли­ко Тър­но­во. Пос­лед­но към "Тра­ди­ция" се при­съ­е­ди­ня­ват още две де­ца, ко­и­то ще де­бю­ти­рат с учас­тие на Ца­ре­вец. Ка­то ця­ло ве­ли­ко­тър­нов­с­ки­ят клуб е в със­тав от 30 ду­ши. Сред ро­до­люб­ци­те и па­зи­те­ли­те на тра­ди­ци­и­те в ста­роп­рес­тол­ния град са и шест же­ни.
Иде­я­та за пос­то­ян­но дейс­т­ва­що­то се­ли­ще на за­на­я­ти­те на Ца­ре­вец ид­ва след ус­пеш­на­та ре­а­ли­за­ция през ми­на­ла­та го­ди­на на Лят­но­то учи­ли­ще по за­на­я­ти, ко­е­то нап­ра­ви­ха за­ед­но клуб "Тра­ди­ция", майс­то­ри­те от Са­мо­вод­с­ка­та чар­шия и об­щин­с­ка­та ту­рис­ти­чес­ка аген­ция "Ца­рев­г­рад Тър­нов" с под­к­ре­па­та на Об­щи­на Ве­ли­ко Тър­но­во и Ис­то­ри­чес­кия му­зей. 600 де­ца за един ме­сец се учи­ха как се ме­си хляб и как се стре­ля с лък, рез­бо­ва­ха дър­ве­ни ку­тий­ки и ук­ра­ся­ва­ха ке­ра­мич­ни па­нич­ки. Де­ца и мла­де­жи от Ве­ли­ко Тър­но­во ус­во­я­ва­ха тън­кос­ти­те на раз­лич­ни ви­до­ве сред­но­ве­ков­ни и въз­рож­ден­с­ки за­на­я­ти в ате­ли­е­та на от­к­ри­то на кре­пост­та Ца­ре­вец и в ра­бо­тил­ни­ци­те на Са­мо­вод­с­ка­та чар­шия. При за­на­ят­чи­и­те де­ца­та учи­ха дър­во­рез­ба, ко­жар­с­т­во, ри­су­ва­не, грън­чар­с­т­во, тъ­ка­чес­т­во и пра­ве­ха би­жу­та от мъ­нис­та. За­ни­ма­ни­я­та на Ца­ре­вец се во­де­ха от клуб "Тра­ди­ция", а мал­ки­те бо­ляр­че­та се уче­ха как е пра­вен са­пун, хар­тия и хляб през Сред­но­ве­ко­ви­е­то и се за­бав­ля­ва­ха с раз­лич­ни ви­до­ве иг­ри и стрел­ба с лък и ар­ба­лет. Над 1600 ту­рис­ти от цял свят за ме­сец на Ца­ре­вец се за­поз­на­ха с гла­го­ли­ца­та и са­ми на­пи­са­ха име­на­та си с пър­ва­та сла­вян­с­ка аз­бу­ка.

Ве­ли­ко­тър­нов­с­ки­ят клуб "Тра­ди­ция" е под­гот­вил бо­гат ка­лен­дар с изя­ви за та­зи го­ди­на. Ще се ор­га­ни­зи­рат мно­го въз­с­та­нов­ки на бит­ки, раз­лич­ни по вид и мес­то­по­ло­же­ние. За­поч­ва се с Шип­чен­с­ка­та епо­пея за 3 март. Го­ди­на­та ще бъ­де пъл­на с изя­ви от ре­ги­о­на­лен и чуж­дес­т­ра­нен ха­рак­тер. Ед­на от тях ще бъ­де жи­ва­та кар­ти­на на бит­ки­те на че­ти­те на Сте­фан Ка­ра­джа и Ха­джи Ди­ми­тър в ре­ги­о­на на Кан­лъ де­ре. На Вър­бов­ка ще има и въз­с­та­нов­ка на бит­ка­та на Фи­лип То­тю. Пред­с­тои и го­ля­мо сра­же­ние в зим­ни ус­ло­вия, въз­с­та­нов­ка­та е във връз­ка с Рус­ко-тур­с­ка­та вой­на и бит­ка­та при Бел­ме­кен. Ще има и по­не пет-шест съ­би­ра­ния за пре­съз­да­ва­не на ис­то­ри­чес­ки мо­мен­ти от бъл­гар­с­ка­та ис­то­рия в Ап­рил­ци и на Дря­нов­с­кия ма­нас­тир, до­ба­ви още Вър­бан Ми­нев. В края на май се пла­ни­ра ма­щаб­на въз­с­та­нов­ка в Бра­шов, Ру­мъ­ния, във връз­ка със 100-го­диш­ни­на­та от Пър­ва­та све­тов­на вой­на. В рам­ки­те на че­ти­ридне­вен во­е­нен ла­гер ще се пред­с­та­вят ев­ро­пейс­ки­те про­ти­вос­то­я­щи си­ли в ре­ал­ни ус­ло­вия с ав­тен­тич­ни оръ­жия и уни­фор­ми.
Та­зи го­ди­на се на­вър­ш­ват и 130 го­ди­ни от Сръб­с­ко-бъл­гар­с­ка­та вой­на, а на­ши­ят 18 Етър­с­ки пе­хо­тен полк е един от пър­ви­те, ко­и­то за­ми­на­ват за бит­ка­та при Слив­ни­ца. Ние сме в Пе­та пе­хот­на ду­нав­с­ка ди­ви­зия, пър­ви­ят убит офи­цер е от Сви­щов. То­ва са все па­мет­ни и важ­ни мо­мен­ти от ис­то­ри­я­та ни и тряб­ва да ги пом­ним и та­чим, ко­мен­ти­ра Вър­бан Ми­нев. За се­га в на­ци­о­на­лен ма­щаб ня­ма пла­ни­ра­но съ­би­тие за от­ра­зя­ва­не на го­диш­ни­на­та от Сръб­с­ко-бъл­гар­с­ка­та вой­на, но от ве­ли­ко­тър­нов­с­кия клуб "Тра­ди­ция" са ре­ши­ли да я по­че­тат. Пла­ни­рат се още и учас­тия в Ун­га­рия, Ук­рай­на и Ру­сия.

https://www.dnesbg.com/obshtestvo/vtraditsiyav-shte-pravi-srednovekovno-selishte-na-zanayatite-na-tsarevets.html
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 21:57:24
,,Орел над Дунава" в Свищов – римляни, танци и звън на мечове

(https://www.glasove.com/images/crops/52549_7mTDNyAS8Fsth0KDUvu67TSxtMHm8D-560x315-trim(0,0,600,400).jpg?token=5646ecef57ec6766c875732979302214)

Легионер с ръст на исполин, с червен гребен на шлема, синьо наметало и съсредоточен поглед бавно пристъпва по арената на Първи италийски легион в Свищов. Изпепеляващата жега и огненото слънце не отвличат вниманието му. На изпълнената с воини арена той се отличава като пришълец от друг свят. И това е разбираемо – в най-добрия случай останалите бойци му стигат или до рамото, или до гърдите.

Мъже в бойни брони и строго сключени вежди настъпват на арената. Мнозина носят белези от бойни рани, които получават съвсем не на шега по време на сблъсъците – с чужди армии или със страховити варвари. Разгледани отблизо, мечовете са силно нащърбени и носят следите от тежки удари в дуели с враговете. Когато е в пълно бойно снаряжение, един римлянин носи на гърба си между 20 и 40 кг повече от собственото си тегло.

Именно римляните първи са измислили онзи разгънат строй, в който пристъпват напред с ритмична къса крачка, забивайки стъпалата си в земята, при което потъват в облак прах и още по-ужасяващо ритмично блъскат с мечовете по щитовете си. Само шумът е достатъчен да предизвика смразяващ страх, а с всяка стъпка, опиянени от общата си сила, легионерите ставали все по-неустрашими и готови да смажат всеки изправил се срещу тях. В този момент по-слабият враг или хуквал да бяга, или се преструвал на умрял, защото са му омекнали краката. Най-самоотвержените противници се хвърляли в атака и тогава звънът на метала и ревът на ожесточените врагове изпълвал небето...

https://www.youtube.com/watch?v=GcutGsV3fXs

Прочетете цялата статия тук:

https://www.glasove.com/categories/na-nov-glas/news/orel-nad-dunava-v-svishtov--rimlqni-tanci-i-zvyn-na-mechove-
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 21:58:43
Тази информация е от 2015г.

За четвърти път Римски пазар на Сексагинта Приста

Римски пазар на Сексагинта Приста ще се проведе за четвърти път на 27 и 28 юни (събота и неделя).
Събитието представя възстановки на атрактивни всекидневни практики, игри и картини от епохата на римляните, когато градът е живял под името Сексагинта Приста.
Римският пазар ще бъде отворен от 11.00 до 18.00 часа в експозицията на открито Римска крепост "Сексагинта Приста" (ул. Цар Калоян 2, зад Военния клуб).

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Farenamedia.net%2Fthumb.php%3Fimg%3Dimages_modul%2F007RP_07.06.13_14-31-27.jpg%26amp%3Bw%3D2000%26amp%3Bh%3D2000&hash=f8ca899e8fe25a18d171a3fe95efc6481f40cb4d)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Farenamedia.net%2Fthumb.php%3Fimg%3Dimages_modul%2F10515145_10154305456820300_8268896552274787423_o_30.06.14_16-17-25.jpg%26amp%3Bw%3D2000%26amp%3Bh%3D2000&hash=95078f66a1ffe67454a274531da05e8148e83191)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Farenamedia.net%2Fthumb.php%3Fimg%3Dimages_modul%2F005RP_07.06.13_14-30-15.jpg%26amp%3Bw%3D2000%26amp%3Bh%3D2000&hash=39ccffaf8e8c16d81a1b281d2edcc129dbd57109)

http://arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=26127
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 22:00:00
Тази информация е от 2015г.

Празник в Каснаково популяризира Светилището на нимфите и Афродита

(https://www.dgnews.eu/uploads/c844ec4fbce5a4f09b6cea03be60c774.jpg)

Димитровградското село Каснаково чества днес национален празник на нимфите и Афродита. Събитието събра край едноименния извор десетки гости и 23 фолклорни колектива от Димитровград, Свиленград и Хасково. Проявата бе открита ритуално от девойки на ансамбъл "Златна Тракия" и с изпълнение на химна на България, който деца изсвиреха на музикални инструменти. Археологът Нели Кръстева от Историческия музей - Димитровград разказа легендата за Извора на нимфите и Афродита, след което бяха изпълнени стихове за нимфите.

Празникът е организиран от община Димитровград, кметството на Каснаково и тамошното читалище "Искра 1926" под мотото "Жената през вековете". Проявата цели да привлече повече туристи и популяризира Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково, което е единственото добре запазено в България. То е построено през ІІ век, най-вероятно от римлянина с тракийски произход Тит Флавий. Предполага се, че е вдигнато в прослава на богинята и силната любов на владетеля към съпругата му. Светилището се намира в близост до имението на Флавий, което все още се проучва от българските археолози.

(https://i.imgur.com/O43GWQi.jpg)

В словото си кметът на Каснаково Тодор Атанасов подчерта значимата роля на историческата местност и подчерта стремежа си да работи за развитието на нимфинеума. Празникът уважи председателят на ОбС Стефан Димитров. Пред гостите той заяви, че от години инициаторите се грижат за запазване и съхраняване на вековните традиции в Каснаково. Посетителите имаха възможност да разгледат и продукти от лимец, известен като житото на траките.

Празникът се отбелязва за трета поредна година.

https://www.dgnews.eu/news/article/3019#.VYRqVVOffOO
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 22:02:03
Тази информация е от 2015г.

Средновековен фестивал - Велико Търново

(https://www.borbabg.com/wp-content/uploads/2015/07/na%20Tsarevets%20(6).jpg)

Стотици се забавляваха на хълма в първите два дни от фестивала ,,Ежедневието на средновековния Търновград"

СРЕДНОВЕКОВНИ ЗАНАЯТИ И ИГРИ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ СЪБРАХА НА ЦАРЕВЕЦ СТОТИЦИ ТЪРНОВЦИ И ГОСТИ НА ГРАДА. Два дни великотърновският клуб ,,Традиция" показва как са работили някога ковачите, кожарите, точиларите, резбарите и ножарите. В подножието на Патриаршията бяха възпроизведени още ателие за производство на пергамент и хартия и ателие за плетене на дантела и колани на кори. Най-забавно беше в къта с детски игри, а най-сериозно предизвикателство за всички се оказа стрелбата с лък или арбалет.
Атракциите на клуб ,,Традиция" съживиха ежедневието на болярите от XII - XIV век и бяха част от първия фестивал ,,Ежедневието на средновековния Търновград". Събитието е посветено на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър и възобновяването на българската държава и ще продължи в няколко последователни уикенда през цялото лято.
ДРЕВНАТА ТЕХНИКА ЗА ПЛЕТЕНЕ НА КОРА ДЕМОНСТРИРА СНЕЖАНА ИВАНОВА от клуб ,,Традиция". Тя сама се е усъвършенствала в технологията, която е на повече от 10 века и на практика е предшественик на съвременния стан. ,,През IX – X век нашите предци точно така са изработвали мъжките колани. За себе си жените са плетели най-вече украшения за глава, които са поставяли над кърпата. Много са били интересни тези украшения, защото са били пришивани върху кожена основа и накрая върху изтъканата част жените са добавяли метални елементи за допълнителна украса", разказва Снежана.
РИБЕНА ЧОРБА И ПИЛЕШКО МЕСО НА СКАРА ПРИГОТВЯХА ГОТВАЧИТЕ ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ШЕФ ЕВГЕНИ ПЕНЧЕВ. Рецептите в полевата кухня също бяха древни и събирани от стари писания и благодарение на археолозите, които изравят от земята информация за видовите култури, които средновековната кухня е познавала.
Готовите манджи успяха да опитат само онези, които оцеляха след срещата си със страховития палач и неговия помощник, който с удоволствие разказваше какви точно са били мъченията преди векове. ,,Боят с пръчки е бил най-разпространен. Другият вариант на това наказание е да те налагат с тояга. А пък можело и да те жигосат", разказва Иван. И уточнява за утешение, че ако горкият нещастник вземе, че припадне в ръцете на палача, той го свестявал, като намокрял устните му с тампон, напоен във вода и оцет. После продължавал с мъченията.
За изненада на доброволците палачи най-много туристи се спират именно при тях и с удоволствие полагат главата си на дръвника или се оставят да бъдат оковани и осъдени на смърт, макар и само на игра. За награда смелчаците получаваха и грамота, написана със старобългарски букви от преписвача в средновековния скрипторий.
ИГРИТЕ БЯХА ДРУГИЯТ АКЦЕНТ В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ФЕСТИВАЛА. Доброволците от клуб ,,Традиция" предлагаха на малките си приятели пет оригинални игри, в които малчуганите, че и родителите им можеха да проверят колко са ловки ръцете им, колко точно око имат, дали са бързи, смели и сръчни.
,,Някои от игрите са възстановени по запазени стенописи, други сме издирили в историческите книги. Всички развиват определени качества, които са полезни за военното дело", обяснява председателят на търновския клуб Стефан Стефанов и допълва, че игрите не са непознати в Европа, обаче хората в различните страни ги познават под различни имена.
Най-любопитни се оказаха игрите с яйца. Децата търкаляха дървени яйца, но за най-смелите имаше и истински яйца. В оригиналните правила на играта се играе със сурово яйце, то се избутва с пръчка, после се търкаля така, че да попадне в отвор в горната част на плота. Играта има три нива на трудност в зависимост от дебелината на пръчката. А най-добрите са използвали за побутването стрела от лък вместо пръчка. При другата игра целта е да се изтъркули яйцето, поставено върху две кръгли дървени пръчки над чаша, и да се пусне в съда. Става, ако човек има добра координация на двете ръце и окомер, за да се уцели гърнето.
Докато децата се пробваха да не разпилеят дървените яйца по стръмните алеи на Царевец, татковците им опитваха да уцелят балон с арбалет. За смелчаците на хълма беше монтиран най-миниатюрният вариант на машината ,,Скорпион", позната още като римска балиста, или накратко казано арбалет.
Фестивалът ,,Ежедневието на средновековния Търновград" продължава на 10 юли, когато в двора на църквата ,,Свети 40 мъченици" ще бъде пресъздаден поклоннически лагер. На 11 и 12 юли на Царевец клуб ,,Традиция" ще представи забавления и работилници, в които децата ще могат сами да изработват кожени изделия и бижута от мъниста. През август са демонстрациите на битки между мечоносци и копиеносци. Тогава частниците ще покажат как се е превземала кула и ще подредят копия на цялото налично средновековно въоръжение. Малчуганите ще имат възможност да пипнат оръжията и да облекат снаряжението.

(https://www.borbabg.com/wp-content/uploads/2015/07/na%20Tsarevets%20(3).jpg)

https://www.borbabg.com/?action=news&news=43950
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 09 September 2018, 22:08:08
Фестивал на древните култури "Слънцето на Тодорка" - 2015

Международният фестивал ,,Слънцето на Тодорка" в периода 23 – 26 юли 2015 г. насели отново местността ,,Валога" край село Оходен, позната като археологически обект – земеделско селище от ранния неолит на 8 хиляди години. Сега нова енергия и артистична възстановка на различни исторически и културни пластове завладя пространството между река Скът и фестивалната сцена. Регионален исторически музей – Враца, Сдружение Темп Арт и Община Враца за втора поредна година създадоха завидна организация и атмосфера на хармония сред природата. Получи се особено магнетично привличане от още непознатото за праисторическия живот, за което земята подсказва, а всяко въображение търси да подреди. Клубът на репортерите на предаването Соаре не просто регистрира, заживя на място в палатките и се превърна в част от общите преживявания на организатори и гости от Норвегия и Украйна, археолози и актьори, политици, ученици, студенти, духовенство. Разговаря и с авторите на автентични възстановки на прабългарски и средновековни костюми, оръжия, бит, игри, монети, медовина, накити. Звездите, реката и фестивалният огън ще останат единствени свидетели на онези разговори за загадъчното, за атланти, за прабългари, за викинги, за символите с мечтата някой ден мястото да бъде музей на открито, средище на културен туризъм, което да развива наука, да печели сърца и създава приятелства. Младите репортери Фани Филипова, Грациела Петкова и Боян Марков видяха събитието и през обектива на камерата. Ще го представят в две части – тази вечер от 20.30 часа и в началото на септември.

https://www.facebook.com/pages/Ancient-Cultures-Festival-Todorkas-SUN/582474071870725


Снимки: https://www.facebook.com/jivko.donkov/media_set?set=a.10204137656395868.1073741901.1659562500&type=3

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_09_09_18_10_06_13.jpeg)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_09_09_18_10_07_34.jpeg)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:45:21
Тази информация е от 2016г.

Първият римски фестивал в Никополис ад Иструм събра над 3000 души от цялата страна

(https://www.borbabg.com/wp-content/uploads/2016/08/Nike-6.jpg)

ПОВЕЧЕ ОТ 3000 ДУШИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ДОЙДОХА В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ, ЗА ДА НАБЛЮДАВАТ АТРАКЦИИТЕ В ПЪРВИЯ РИМСКИ ФЕСТИВАЛ ,,НИКЕ – ИГРАТА И ПОБЕДАТА", който се проведе в събота в Никополис ад Иструм. Антична кухня и антична медицина, пазар на животни и на роби, занаяти, сред които монетосечене, ювелирство и грънчарство, антична мода имаше на обекта, където цял ден се стичаха любопитни туристи, за да се забавляват с групите от България и Румъния и с изобретателните свободни реконструктори. Участниците предложиха на гостите гладиаторски битки, римски театър и сватба и построиха два лагера – на варвари и римляни, за да видят всички как са се подготвяли воините за битка някога.
БИТКАТА, СЛЕД КОЯТО Е ПОСТРОЕН НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ, СТАНА НАЙ-ЗРЕЛИЩНАТА ДЕМОНСТРАЦИЯ В ПЪРВИЯ РИМСКИ ФЕСТИВАЛ. Във възстановката участваха гостите от Румъния, които бяха разделени на два лагера, за да покажат как даки и римляни са се сражавали в началото на II в. Битката е станала в района на днешното село Никюп през 102 г., даките са победени, но затова пък след това Траян е издигнал римския град, разказва археологът Павлина Владкова, която от дълги години ръководи археологическите разкопки на обекта.

Ревю на римски облекла беше другата атракция, която обра овациите на публиката. В ревюто участваха всички гости на фестивала, които бяха приели сериозно поканата на организаторите да влязат в Никополис облечени като римляни. Компетентно жури, ръководено от шефа на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, имаше тежката задача да избере най-автентичните костюми и най-красиво облечените римляни.
До късно вечерта продължи фестивалът, в който гостите имаха възможност да научат повече за историята на Древен Рим и за занаятите, да опитат да завъртят грънчарското колело или пък вкусните гозби, които търновецът Петър Стефанов приготвяше. Шеф Стефанов почерпи с вкусната си леща с праз и нахут всички, които пожелаха да вкусят манджата му, и призна, че е изучил всички специалитети на Древен Рим, които са твърде странни за съвременния ни вкус, но е предпочел да нагости гладните с обикновена леща вместо с камилски гърбици например.
,,Фурми по александрийски" беше другият специалитет, който свърши бързо в Никополис ад Иструм. Свободният реконструктор от Пловдив Иван Рендаков беше успял да се справи с достойно количество от този специалитет, за да почерпи възможно най-много любопитни гости. ,,По името е известно, че въпросните фурми са се приготвяли в Александрия. Ето как. Първо махате костилките на фурмите. През това време трябва да запарите бадемите, да махнете люспатаим и да ги запечете със сол. После пълните фурмите с бадеми и поръсвате обилно чер пипер, сол, карамфил и канела. Омесвате, за да полепне всичко това по фурмите, стопявате мед и масло в равни количества, заливате и запичате във фурната и да ви е сладко", обяснява Иван Рендаков. Той е шлосер по професия, но в свободното си време се занимава с реконструкция на занаяти от Средновековието и се е посветил на изработването на накити, апликации и коланни гарнитури, мъниста и медальони, брони, шлемове, ботуши и въобще всякакви аксесоари от метал, бронз, сребро, стъкло и кожа.
В Никополис ад Иструм демонстрира и почти пълен набор от медицински инструменти. Правил ги е по находки от Помпей и Равена и с охота разказва на всички за везните, с които едно време са мерили злато и скъпоценни камъни, но и разни прахообразни медицински субстанции. После показва прочутото швейцарско ножче, което в древния си римски вариант е имало лъжичка, виличка, кюретка, чистачка за зъби и чистачка за нокти и ножче. Само шест са подобните находки в света и ги има по две в Англия, Италия и в България
После показва скалпел, антична пила за изпиляване на зъби и счупени кости, реброразширител, клампа, кюрета, три вида игли, пинсети, мерителна лъжичка, ножичка, шпатула... ,,Като антисептик са ползвали най-вече мед, обаче предимно са се молили на боговете, затова са слагали фигурки на божества до главата на болния. А за упойка са ползвали опиумен мак и в малки количества беладона. Но те едно време са пушили на воля, така че и това ги е спасявало от болката", усмихва се майсторът, след което показва прочутите си колиета с най-известния древен символ – фалоса.
,,Историята е следната. Това са монети за бардак, наричат се спринтии и има 35 вида, които са ни известни от тези жетони за услуга. Отиваш, значи, в бардака, не знаеш какво точно искаш, но това не е проблем. Получаваш жетон, на който е нарисувана поза, и влизаш. Служителката, която ще ви обслужва, вижда услугата, за която си платил, и ти я извършва", усмихва се гостът от Пловдив.
Освен Иван Рендаков свободните реконструктори бяха още Михаил Цонев, Йордан Сивков и Жана Сивкова, които също се занимават с изучаване и възстановка на средновековни занаяти.
Кметът на Никюп Йорданка Атанасова и Регионалният исторически музей във Велико Търново организираха фестивала, който беше предшестван от двуседмични археологически разкопки на обекта. Там работиха за първи път 20 доброволци под ръководството на доц. Павлина Владкова.

https://www.borbabg.com/ (https://www.borbabg.com/2016/08/15/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%B2-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81-%D0%B0/)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:47:54
Тази информация е от 2016г.

Битки от Средновековието на крепостта "Баба Вида" (видео)

(https://www.infotourism.net/documents/badin_fest_2_2016_vastanovka_19972.jpg)
https://www.infotourism.net/index.php?t=12016&m=2

Крепостта "Баба Вида" във Видин, която е единствената изцяло запазена от Средновековието у нас, стана сцена за събития от преди столетия. За четвърта по ред година в града се проведе фестивал, по време на който посетителите можеха да се докоснат до бита през Средновековието.

Битки като през Средновековието и традиционни за епохата занаяти видяха посетителите на крепостта ,,Баба Вида". Представи ги групата за исторически възстановки ,,Първи италийски легион" от град Свищов.

Стефан Проданов, група за исторически възстановки: ,,Връщаме ви в Ранното средновековие", така както предполагаме, че е било".
Фестивалът припомня, че Видин е бил важен кръстопът в древността и столица на царство.

Стефан Проданов, група за исторически възстановки: ,,Ние се опитваме да популяризираме този обект, защото има много живот в него."
Участниците във възстановките показват характерни за епохата ритуали и събития, за които се знае.

Филип Николов, група за исторически възстановки: ,,Да могат хората да се докоснат в една отминала епоха към неща, които може само на книга да ги видим."

За посетителите фестивалът е и атрактивен начин да опознаят миналото.

"Радвам се, че децата имат възможност да се докоснат до това, което се е случвало реално тук", споделя посетителка.

Във фестивала беше представено и огнено шоу, подготвено от група ,,Феникс" от град Козлодуй.

http://news.bnt.bg/bg/a/bitki-ot-srednovekovieto-na-krepostta-baba-vida
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:48:37
Край Кабиле ще заседава римски съд, ще се дрънка оръжие и ще се продават роби

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.desant.net%2Ffiles%2Fnews%2F2017%2F05%2F17%2Ftn%2F149502722542808.jpg&hash=9fc286279e7d4a83964603b98a05306b39eeefd1)
Тракийски воин в битка с римски центурион, архивна снимка

Битки между римляни и траки, реплики на автентични оръжия и облекла, сцени от живота на древните хора. Това са само част от атракциите, които подготвя за своите посетители Археологически резерват ,,Тракийски и античен град Кабиле" край Ямбол.

Хилядолетните старини ще предоставят сцена за традиционното, вече шесто поред, издание на Панаира на туристическите анимации и забавления. Тази година той ще се проведе от 9 до 11 юни.

Към момента са заявили участие над 100 възстановчици. Освен от Ямбол, във форума ще се включат реенактори от цяла България, сред които ще има и представители на клубовете ,,Крумъ Страшний" –Шумен, ,,Dux Anticae" – Свищов, ,,Крепост Туида" – Сливен, ,,Мос Майорум Улпие Сердице" – София. Впечатляващият брой на участниците и богатата програма предвещава това да са едни от най-мащабните исторически възстановки, правени някога у нас.

Посетителите на събитието ще имат възможност да се потопят в античната и средновековната епохи. Освен траки и римляни, ще бъде представено готско въоръжение, както и моменти от живота на нашите прадеди през средните векове.

Сред останалите акценти са пресъздаването на римски съд, изпълнения на басни на Езоп и 7-мия подвиг на Херакъл, пазар на роби, ритуали в чест на Юпитер и Дионис.

Публиката може да участва и непосредствено във възстановките чрез специално подготвените за целта атракции като стрелба с лък, разходка с кон, анимациите за деца и др.

Специален акцент на фестивала ще бъдат дегустациите на храни и напитки, характерни за античната епоха. На пазара на занаятите пък всеки може да открие подходящ сувенир от събитието или нещо за себе си.

http://www.desant.net/show-news/39711 (http://www.desant.net/show-news/39711)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:50:09
Средновековен фестивал на Червен

(https://fest-bg.com/wp-content/uploads/2016/05/13123398_1161693197194946_2579880842076950061_o-1200x800.jpg)

От 26 до 28 май ще се проведе традиционният средновековен фестивал на Червен, съобщават от РИМ- Русе. За девета поредна година на територията на археологическия резерват ще бъде изграден автентичен боен лагер, представящ бита, занаятите и военната подготовка от времето на Второто българско царство.

Всеки ден между 10.00 и 18.00 часа посетителите на крепостта ще могат да се запознаят с детайли от средновековния начин на живот, да изпробват уменията си в различни състезания и демонстрации, да се включат в  характерни за времето игри, да участват в стрелба с лък. Бойните демонстрации ще се провеждат на 26 и 27 май от 11:00 ч. и 16:00 ч.

Организатори на средновековния фестивал са Сдружение за исторически възстановки ,,Чигот", MODVS VIVENDI - Средновековно Общество в България (София), НД "Традиция" - клон Велико Търново, групата за реконструкции на военно дело и бит ,,Верени" (София) и Регионален исторически музей – Русе.

http://ruse.topnovini.bg/ (http://ruse.topnovini.bg/node/770651)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:50:34
Тракийски ритуал по посрещане на Слънцето ще се проведе край ямболското село Кабиле

(https://abv.selo.bg/data/i/kabile-izgrev.jpg)

Тракийски ритуал по посрещане на Слънцето ще бъде представен в античния град Кабиле край Ямбол на 21 юни, Деня на лятното слънцестоене. За първи път посетители ще видят обред по посрещане на Бога Слънце от преди повече от 2000 години. Древният ритуал ще бъде пресъздаден на тракийското скално светилище на Великата богиня-майка Кибела на ,,Зайчи връх".

Светилището датира от края на ІІ-то хилядолетие пр. Хр. и се смята за древна тракийска обсерватория. С всяка изминала година все повече ентусиасти изкачват възвишението, за да се заредят с енергията на хилядолетното светилище в ранната утрин на най-дългия ден в годината. Изследвания през годините са доказали наличието на геомагнитни аномалии на скалния връх, по който древните са изсекли траншеи, ориентирани в четирите посоки на света.

Счита се, че траките са разпознавали най-дългия ден в годината щом първият слънчев лъч премине през специален улей и огрее врязания в скалата образ на Кибела. Обредната реконструкция на древния тракийски ритуал по посрещане на Слънцебога ще бъде реализирана по сценарий на проф. дин Валерия Фол, въз основата на запазени текстове от антични автори. Изтъкнатият траколог е сред инициаторите на събитието. Основни организатори на проявата са община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол.

Началото на ритуала по посрещане на Слънцето е в 05.00 часа на 21 юни.

В програмата са включени специален танц на жрици, шествие до светилището, обредна възстановка, лекция на проф. Валерия Фол за култа към Слънцето в тракийската митология, наблюдения на изгрева с телескоп, представяне на ,,слънчева храна" от ученици от ямболската Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм и други любопитни акценти.

В скалите на "Зайчи връх" могат да се видят различни скални образувания. Във връхната си част скалите са подравнени и обработени, като в тях са издълбани две взаимно перпендикулярни траншеи с променлива дълбочина.Според редица изследователи и учени от различни области, връхната скалиста част на "Зайчи връх" е била моделирана от Траките и е била използвана като обсерватория и светилище на Богинята Майка- Кибела, почитана от фригите, а по-късно култът е трансформиран в отдаване почит към Артемида. От "Зайчи връх" се открива прекрасна гледка към ямболското поле, както и археологическия резерват в с. Кабиле. Може да посетите и археологическия музей на Кабиле.

https://abv.selo.bg/novini/trakiyski-ritual-po-posreshtane-na-slanceto-shte-se-provede-kray-yambolskoto-selo-kabile
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:51:29
В Кабиле посрещнаха лятното слънцестоене с древен тракийски ритуал

(https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x360/Jun2017/2111396961.jpg)

Според обичая слънцето е върховно божество и трябва да бъде нахранено

Стотици хора от цялата страна се събраха в античния град Кабиле край Ямбол, за да посрещнат най-дългия ден от годината с древен тракийски ритуал.

Възстановката на орфическия обред, който датира от преди 2000 години пр.Хр., се провежда за първи път.

(https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Jun2017/2111396959.jpg)

,,Знаем от писмени свидетелства и археологически данни какво да правим", споделя проф. Валерия Фол, която е една от участничките в ритуала. По думите ѝ обредът се приближава максимално към оригиналния по действия, музика, дрехи и свещен текст.

,,Боговете трябва да ядат и пият както хората, а слънцето обича хляба", обясни още тя.

Според обичая то е върховно божество и трябва да бъде нахранено. Именно затова му се поднася храна, направена от брашно, от лимец, мед и ядки.

(https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Jun2017/2111396958.jpg)

На този ден на една от скалите слънцето огрява образа на Богинята Кибела.

,,Когато тракийският жрец застане там, той следи дните от годината, когато слънцето попадне в тази траншея и освети богинята Кибела, той знае, че това е най-дългият ден в годината", обяснява директорът на РИМ – Ямбол Стефан Бакърджиев.

(https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x/Jun2017/2111396960.jpg)

Хората вярват в силата на тракийските ритуали и в наши дни и споделят, че мястото е силно енергийно и зареждащо.

Скалното светилище на великата богиня майка Кибела, беше огряно от слънчевите лъчи, въпреки че през цялата нощ валя дъжд.

https://btvnovinite.bg/ (https://btvnovinite.bg/article/tazi-sutrin/reportazhi/v-kabile-posreshtnaha-ljatnoto-slancestoene-s-dreven-trakijski-ritual.html)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:52:11
Историческа възстановка в с. Склаве

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Finfomreja.bg%2Fupload%2Farticles%2Fimages%2F31298%2Fc0af1188ba059b51dba87815d02959ae.jpg&hash=0d7283a8ef899cbcea96a173109050a4666d81bd)
Снимка: http://infomreja.bg/kmetyt-na-sandanski-kiril-kotev-otchete-pyrvite-7-meseca-ot-upravlenieto-si-stopil-zavarenite-5-miliona-leva-dylgove-31298.html (http://infomreja.bg/kmetyt-na-sandanski-kiril-kotev-otchete-pyrvite-7-meseca-ot-upravlenieto-si-stopil-zavarenite-5-miliona-leva-dylgove-31298.html)

Жителите на санданското село Склаве и стотици гости станаха свидетели на уникална историческа възстановка на пазар на роби и гладиаторска тренировка от времето на Римската империя. На традиционния панаир в селото воини, сенатори, занаятчии, гладиатори и роби върнаха зрителите в древната антична епоха.

На специално обособена арена всички имаха възможност да надникнат в живота и битките на траките и римляните. Участниците в демонстрациите показаха какво е представлявал пазарът на роби и как гладиаторите са се обучавали за битки.

Филип Николов, участник във възстановката: Ние в момента с тези момичета и момчета пресъздаваме живота такъв какъвто е бил преди около 1900 години. Усещането за всеки един е индивидуално, някой го правят от любов към историята, някой го правят от любов към битките.
Стефан Станимиров, участник във възстановката: Това е морика мускулата от 1-2 век след Христа. Тази генералска мускулата се е ползвала и от императора. Аз просто се връщам 2000 години какъвто съм бил преди.
Във възстановките участваха 40 души, сред които и двама специални гост гладиатори от Рим.

Филип Николов, участник във възстановката: Мен лично ме вдъхновява това, че по време на Римската империя, в този период, който пресъздаваме в момента, живота като че ли в Европа е бил най-уреден, най-спокоен за цялото съществуване на Европа.
Старото име на селото е Славе от латинската дума ,,Slave", което означава ,,роб". Селото е известно с тракиеца Спартак.

Стефан Станимиров, участник във възстановката: Според много историци и археолози тук е било тържището, където на времето са се продавали различни стоки и от тук дошли емисарите , които са взели Спартак за гладиатор.
Село Склаве е родно място и на именитият ни борец Александър Томов. На арената в селото многократният световен и европейски шампион влезе в ролята на сенатор по време на гладиаторските битки.

http://news.bnt.bg/ (http://news.bnt.bg/bg/a/pazar-za-robi-i-gladiatorski-bitki-v-sandanskoto-selo-sklave)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:53:06
Фестивалът "Слънцето на Тодорка" показа как са живели хората в Оходен преди хилядолетия

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/11234826_952116638152151_1572766210426251919_o.jpg?_nc_cat=0&oh=e894b1f85d9af0906149eeaef599826a&oe=5C1F5651)
https://www.facebook.com/the.pagan.traditions/photos/a.952383091458839.1073741837.948239281873220/952116638152151/?type=3&theater (https://www.facebook.com/the.pagan.traditions/photos/a.952383091458839.1073741837.948239281873220/952116638152151/?type=3&theater)

Уникален фестивал събра за три дни над 200 души в местността "Валога" край врачанското село Оходен. Организаторите от местната община, регионалния исторически музей, младежкия дом, сдружението "Темп Арт", търговско-промишлената палата, го нарекоха  "Слънцето на Тодорка". Програмата му включи от научни дискусии за откритата по тези места първа в Европа земеделска цивилизация до възстановка на бита и занаятите на хората, живели във "Валога" преди хилядолетия. В петък вечер най- атрактивна бе възстановката на неолитната кухня. В големия си тиган кулинарът-историк Ангел Ангелов сготви козе месо с лимец, черна ряпа, синап и билки. Овкуси ястието с каменна сол, както са го правили древните. Сервирането бе
в чинии
от трици,
които също можеха накрая да се изядат
Консумацията стана без прибори, също като някога. Фестивалът откри кметът на Враца Калин Каменов. Нека се докоснем до бита на хората, населявали тези места през неолитно време, призова той.
Това е четвъртото издание на необичайния фестивал. От присъствето на археолози от много страни в началото, последното издание събра и антрополози, студенти от страната, Сърбия и Румъния и много хора от околността. Самодейни състави от околните села веселиха хората през нощите до Скът.
В събота и неделя имаше  и други артистични и исторически възстановки. Археолози отвориха училище, в което показаха как се правят разкопки, отнемайки милиметър по милиметър от земните пластове. Имаше и  работилници. Всеки можеше да си омеси хляб от лимец, да се научи от  Юлия Боева  какви възли са връзвали древните, какви плетива са си правили. Можеше да си поръчаш гривна или друг накит със символ от ранната новокаменна епоха. За любопитните имаше и приключенска игра, наречена "Пътят на слънцето". Търсачи по маршрут трябваше да издирят, съберат и предадат на съвета на жреците магическия накит на Тодорка.
Но коя е Тодорка?
Това разкрива директорът на врачанския музей археологът Георги Ганецовски. През 2004 година в раннонеолитното селище край Оходен е открит и изваден по специална технология скелет на млада жена, кръстена на шега Тодорка. Тя е била погребана в ембрионална поза в овална гробна яма сред гробни дарове от натрошена керамика, кремъчни оръдия и жертвена храна. По- късно е установено, че е погребана в специално сакрално съоръжение и се отнася към периода на първото заселване на селището. Извадено е така, че да остане цялостно и в този си вид да се показва в зала "Праистория" на врачанския музей.
Антропологическият анализ показва, че Тодорка е била на 25 - 30 години с ръст 1,53 м. Зъбите и са в много добро състояние. Според учените, живяла е в началото на шестото хилядолетие преди Христа. Намерен е и детски гроб, а през  2008 година - трети гроб на мъж.
Проучванията във "Валога" продължават и това лято за 17-та поредна година. Няма съмнение, че това е място, в което преди 8000 години ранните земеделци са изпълнявали култови обреди. Някои от съоръженията - напр.
глинен олтар
с три трофейни черепа
на елени
с рогата е единствен в Европа. Супер новина е, че през последните месеци радиовъглероден анализ на няколко проби, направени в град Познан с финансиране на университета в град Тюбинген, Германия, показват, че костните останки са със 700-900 години по ранни от определеното им досега време. Това означава, че този обреден център е функционирал  през преходния перод. Това прави Оходен уникален исторически обект, твърди Георги Ганецовски. Датираме го между два периода - среднокаменна и новокаменна епоха. На път сме да добием ценна информация  за  неолитната революция и за възникванто на най-ранната в Европа земеделска цивилизаця. Затова продължаваме проучванията, сподели историкът.
Фестивалът е добър опит този обект да се популяризира и да се превърне в туристическа атракция, която ще води много европейци на мястото, където е възникнала тяхната земеделска цивилизация.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2017-07-24&article=286860 (http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2017-07-24&article=286860)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:53:51
На 19-и август 2017 ще се проведе ,,Ден на древен Деултум – врата към загадъчната Странджа"

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fburgascity.com%2Fburgascity%2Fuploads%2F2017%2F08%2F640-420-deultum-debelt.jpg&hash=c87f54a09d4bec26182091b23c969b64534d523f)

,,Ден на древен Деултум – врата към загадъчната Странджа" ще се проведе на 19-и август в Национален археологически резерват ,,Античен и средновековен град Деултум – Дебелт", община Средец.

Това е първото от поредицата събития, с  които Община Средец и Национален археологически резерват ,,Античен и средновековен град Деултум – Дебелт" в партньорство с Министерство на туризма ще отбележат две значими културно-исторически събития за региона и страната – 30 години Национален археологически резерват ,,Античен и средновековен град Деултум – Дебелт" и 15 години от създаването на Общински исторически музей – Средец.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fburgascity.com%2Fburgascity%2Fuploads%2F2017%2F08%2F20130719_DSC7318.jpg&hash=74364ebb748b7bd48e43af54652e756c6312306e)

Програмата за отбелязване на двете годишнини включва анимации и възстановки, които ще покажат на посетителите, както богатата история на древния римски град, така и алтернативните форми на туризъм в наши дни. Ще се проведе и кръгла   маса на тема  ,,Слоу туризъм", която ще даде възможност на участниците в нея да дискутират по теми, свързани с възможниостите за различни форми на туризъм, които региона може да предложи.

Кулминацията на тържествата е събитието ,,Ден в древен Деултум – врата към загадъчната Странджа", което се организира от Национален археологически резерват ,,Античен и средновековен град Деултум – Дебелт" с подкрепата на Община Средец и в партньорство с Министерство на туризма.

Идеята е събитието да се провежда всяка година, а целта е в Национален археологически резерват ,,Античен и средновековен град Деултум – Дебелт" да се създадат необходимите условия за развитие на диверсифициран национален туристически продукт, който да бъде промотиран на нашия и чуждите туристически пазари, който да се  утвърди, като конкурентноспособна туристическа дестинация за устойчив целогодишен туризъм.

http://burgascity.com/ (http://burgascity.com/%D0%BD%D0%B0-19-%D0%B8-%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5/)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:54:15
След 1100 години Симеон Велики отново ще срази ромеите край Ахелой

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.desant.net%2Ffiles%2Fnews%2F2017%2F08%2F16%2Ftn%2F150288942850913.jpg&hash=be524b365e4d5edc3e6f245b37ff2515f1b38419)

В чест на 1100-годишния юбилей от славната победа на цар Симеон I при Ахелой през 917 г., сдружения и клубове за исторически възстановки в страната ще пресъздадат битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край едноименното днешно градче.

Успоредно с това те ще демонстрират въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от времето, когато войските на българския цар Симеон I обръщат в  позорно бягство армията на византийския главнокомандващ Лъв Фока .

Събитието ще се състои на 20 август 2017 г.  от 18 ч.  на градския стадион. Организатори са: ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол" – Варна, Община Поморие, кметството на Ахелой, както и местното читалище "Светлина - 1934"  и
ОУ "Христо Ботев".

Участие ще вземат представители на: ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол" – град Варна, ,,Клуб за средновековни военни изкуства – Ратина" и крепост ,,Туида" – град Сливен, Боен отряд ,,Барадж" – град Пазарджик, Школа по конна езда "Мадарски конник" – град София, Национално дружество ,,Традиция" – Регионален клон град Велико Търново, Сдружение ,,Дукс Антика" - град Свищов, Сдружение ,,Верени" – град София, Сдружение ,,Вълкашин"- град София, Бойчо Колев и Полина Скобелева състезатели по конен спорт от град София, свободни реконструктори и групи: Йордан Сивков от град Добрич, Борис Бедросов от град Бургас, Иван Рендаков от град Пловдив, Тодор Драгиев от град Шумен, със съдействието на Община Карнобат, крепост ,,Маркели" и доброволци от цялата страна.


Вечерта от 20 ч. В съпровод на духова музика ще започне шествието поклонение  на симеоновите войници, гражданите и гостите на Ахелой до паметника на Цар Симеон І, където ще се състои официалната церемония с участието на почетен караул от състава на Военноморските сили на България, която ще завърши с тържествена заря и празничен концерт.

Ще бъде изпълнена и заупокойна служба за загиналите в Ахелойската битка  воини. Проф. Пламен Павлов ще запознае присъстващите С исторически факти и значението на сражението за българската държавност, от което тази година се навършват 1100 години.


На 20 август 917 г. българската войска напълно разгромява ромеите. Българският владетел взема лично участие в боевете начело на тежката конница.

Това е едно от най-грандиозните средновековни сражения. По данни на арабския хронист Ал-Масуди, в него вземат участие общо 122 000 души.

След тази забележителна победа цар Симеон I приема титлата ,,цар на българи и гърци", а българската държава постига пълно военнополитическо надмощие в Югоизточна Европа.

По повод големия юбилей от 25 до 28 октомври в Поморие ще се проведе международна научна конференция  под наслов ,,Симеонова България в историята на европейския Югоизток: 1100 години от битката при Ахелой". Нейни  организатори са Община Поморие, Исторически музей – Поморие, Великотърновски университет ,,Св. св. Кирил и Методий", Софийски университет ,,Св. Климент Охридски" и Регионален исторически музей – Бургас.

В деловата работа на конференцията ще вземат участие изтъкнати специалисти от различни научни области от България и чужбина. Предвидени и поканени за участие във форума са близо 50 учени от България, Русия, САЩ, Австрия, Германия, Канада, Полша, Гърция, Сърбия и Украйна. Те ще представят своите най-нови разработки в областта на историята, археологията, нумизматиката, сфрагистиката, епиграфиката, византинистиката и българистиката, свързани с темата на конференцията.

Припомняме, че на 13 август военно-историческа възстановка на Ахелойската битка под надслов ,,Със смъртта на храбрите" бе направена и в местността Яза край Велики Преслав. А предишния ден в местността Борова гора в националния историко-археологически резерват бяха организирани военно-полеви лагери от времето на Римската империя до наши дни.

Участие в пресъздаването на живата картина взеха регионални клубове ,,Традиция" от цялата страна.

http://www.desant.net/show-news/41136 (http://www.desant.net/show-news/41136)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:55:01
Фестивал на историческото наследство Хоталич 2017

(https://www.avitohol.org/gallery/big/img_20170815054213_218.jpg)

https://www.avitohol.org/ (https://www.avitohol.org/%D0%A4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%A5%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87-2017)

Дата: 08.09.2017 - 09.09.2017
Организатор: Община Севлиево;
Място на събитието: България, Севлиево, Крепост Хоталич

Уникална за България историческа възстановка ще се проведе в гр. Севлиево на 8 и 9 септември т.г. За пръв път в рамките на една мащабна реконструкция ще се съберат всички етноси, формирали българската нация и култура. Траки, скити, готи, хуни, римляни, славяни и аспарухови българи ще дефилират по улиците на Севлиево и ще демонстрират своите бит, култура, занаяти и войнски умения. Войните и техните народи ще вдъхнат нов живот на руините на Хоталич. Тайнственият град, чието име загадъчно проблясваше от преданията и чиито останки векове се криеха в пазвите на Крушовската планина. В продължение на два дни духовете на предците ще витаят сред старите градски улички, тревожно ще се взират в хоризонта от стените на древната цитадела и ще нашепват истории за забравени времена. Най-добрите български реконструктори, събирали овации и популяризирали историческото ни наследство по цял свят, ще си дадат среща в долината на река Росица, за да разкрият тайните на българските корени. Фестивал на историческото наследство ХОТАЛИЧ 2017.
Елате, вижте, разказвайте!


Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/879459875536724 (https://www.facebook.com/events/879459875536724)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:56:56
Римcкaтa иcтopия oживя кpaй Пaвликeни c aнтичнa мoдa, дpeвнa кyхня и пaзap нa poби

(https://www.dnesbg.com/wp-content/uploads/2017/09/IMG_8312.jpg)

С aнтичнa мoдa, дpeвнa кyхня и пaзap нa poби pимcкaтa иcтopия oт пpeди 2000 гoдини oживя в cъбoтa в Античния кepaмичeн цeнтъp дo Пaвликeни. Сpeд aтpaкциитe нa фecтивaлa нa дpeвнитe зaнaяти бяхa oщe дeгycтaция нa дpeвнa кyхня, cтapa мeдицинa, пoкaзвaнe нa pимcкa вoeннa  eкипиpoвкa oт тpи пepиoдa, пeнcиoниpaнe нa лeгиoнep cлeд 25 гoдини cлyжбa и дapявaнe нa шлeм c aлтъни. Зaпaлвaнe нa кepaмични пeщи, oткpити в yникaлния  apхeoлoгичecки oбeкт и пpoизвoдcтвo нa кepaмични издeлия cъщo бяхa cpeд aкцeнтитe нa фecтивaлa Зa дeцaтa имaшe apхeoлoгичecкo aтeлиe, къдeтo в пяcъчник тъpcихa кepaмични пpeдмeти, глeдaхa мaйcтopcтвo в гpънчapcкa paбoтилницa, cтpeляхa c лък и  cи кyпихa cтpeли, нaблюдaвaхa c интepec кaк ce ceкaт мoнeти.
Пъpвият  фecтивaл ,,Дeн нa дpeвнитe зaнaяти" в Античния кepaмичeн цeнтъp бe oткpит oт кмeтa нa Пaвликeни инж. Емaнyил Мaнoлoв. Toй oтдaдe зacлyжeнoтo нa oткpивaтeля   нa oбeктa, apхeoлoгa Бoгдaн Сyлтoв, кoйтo пpeди 40 гoдини e нaпpaвил възcтaнoвкa нa кepaмичния зaнaят. Днec пpoгpaмaтa ни пpeнacя пpeди 2000 гoдини нaзaд, зa дa paзбepeм кaкъв e бил живoтът нa eднo pимcкo ceмeйcтвo. Нe мoгa дa нe oтличa и ceгa apхeoлoгa Кaлин Чaкъpoв, кoйтo живee c миcълтa зa aнтичния кepaмичeн цeнтъp и e дocтoeн пocлeдoвaтeл нa Бoгдaн Сyлтoв, oтбeлязa кмeтът. И дoпълни, чe тoвa  e eднo изключитeлнo cъбитиe, кoeтo щe cтaнe eмблeмaтa нa Общинa  Пaвликeни и щe пpивличa тypиcти в paйoнa.
Фecтивaлът нa aнтичнoтo изкycтвo cъбpa cтoтици гocти , кoитo иcкaхa дa ce дoкocнaт дo дpeвния pимcки пaзap и бит.  С гoлямo любoпитcтвo тe ce зaпoзнaхa c гpънчapcтвoтo,  c дpeвнaтa мeдицинa и фapмaция, oпитaхa oт гoзбитe нa pимлянкaтa, изcтpaдaхa  тeжкaтa cъдбa нa poбитe и ocъдeнитe oт pимcкитe мaгиcтpaти. Инициaтивитe  нa opгaнизaтopитe oт Иcтopичecкия мyзeй в Пaвликeни и Общинaтa пpeминaхa пoд мoтoтo ,,Античнa бaлкaнcкa зeмя".  Диpeктopкaтa нa мyзeя Нeли Цoнeвa oбяcни, чe пpeз 80-тe гoдини нa 20 вeк тyк пoд тoвa мoтo  Бoгдaн Сyлтoв e opгaнизиpaл тpи мeждyнapoдни нayчни cимпoзиyми, в кoитo ca yчacтвaли нaд 150 yчeни и иcтopици oт цял cвят. И вcички ca пpизнaли, чe тoзи цeнтъp e yникaлeн пaмeтник нa кyлтypaтa и eдинcтвeният пo poдa cи в Югoизтoчнa Евpoпa. Цoнeвa блaгoдapи нa 25-тe дoбpoвoлци, кoитo тaзи гoдинa c бeзплaтeн тpyд ca yчacтвaли в paзкoпкитe , кaтo им вpъчи гpaмoти. Tя  yтoчни, чe 8 oт тях yчacтвaт зa втopи път в apхeoлoгичecкoтo лятo.
Оcoбeн интepec имaшe към aнтичнaтa кyхня, кaтo вceки мoжeшe дa oпитa  бeзплaтнo oт гoзбитe нa дpeвнитe pимляни. Сyпa oт нaхyт, лeщa и житo c paзлични пoдпpaвки, пълнeни яйцa c мeд, зeхтин, кopиaндъp, чep пипep и oцeт, pимcки хляб, пpигoтвeн oт eлдa, квac, вoдa и coл, кoйтo втacвa 4 чaca, caлaтa oт кpacтaвици c мeд, мeнтa, кopиaндъp, лyк, oцeт,  диня и пъпeш c мeнтa, apoмaтнo винo, пoдпpaвeнo пaк c мeд, кopиaндъp, дaфинoв лиcт и чep пипep, и зeлe c мeco, пpигoтвeнo нa oгън, пpeдлaгaхa pимлянкитe . Рaзбиpa ce, oт здpaвocлoвнитe  гoзби имaшe зa вcички.
И дoкaтo гocтитe пoхaпвaхa oт вкycнитe мaнджи нa pимлянитe, гидът Димитъp Спacoв oт гpyпaтa зa aнтични възcтaнoвки ,,Дyкc  Антикa" в Свищoв пoвeдe нaй-нeтъpпeливитe към зaнaятчийcкитe aтeлиeтa. Стaнa яcнo, чe в тoвa имeниe e живял бoгaт pимлянин, кoйтo ce e зaнимaвaл c пpoизвoдcтвo нa кepaмикa и e пpeвъpнaл мяcтoтo в oгpoмeн пpoизвoдcтвeн кoмплeкт. Рaзкpити ca и жилищa нa paбoтници, кoитo ca oбcyжвaли pимлянинa в тaзи пpoвинция. Нo бoгaтaшът e пpeтъpпял дocтa вapвapcки нaшecтвия. Зaтoвa кepaмикaтa ce oкaзa пъpвият зaнaят, кoйтo Спacoв пpeдлoжи. Ани Спacoвa oт Свищoв paзкaзa, чe e пocлeдoвaтeл нa Tpoянcкaтa шкoлa и ce yвличa пo aнтичнaтa кepaмикa. Бoкaли зa винo, хaлби зa биpa, opигинaлни poгoвe зa нaпитки, aнтични cъдoвe пpивлякoхa внимaниeтo нa гocтитe.
Оcнoвaтeлят нa гpyпaтa зa aнтични peкoнcтpyкции  "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae" Влaдимиp Пoпoв, кoйтo e фapмaцeвт, пoкaзa мeдицинcки инcтpyмeнти oт aнтичнoтo вpeмe и peцeпти зa лeчeниe. Toй paзкaзa, чe oт някoлкo гoдини ce зaнимaвa c пpecъздaвaнe нa pимcкa мeдицинa и пocтoяннo пoпълвa нaбopa cи oт инcтpyмeнти. Чeтe тpyдoвeтe нa Плиний Стapи, Цeлз и Диoкcкopид, в кoитo имa oпиcaни paзлични peцeпти. Пoпoв инфopмиpa, чe в дpeвeн Рим пoчти нямaлo лeкapи и ce cчитaлo, чe зa пoддъpжaнe нa здpaвeтo билo дocтaтъчнo дa ce хoди в тepмитe. Във вcякa eднa имaлo cтaтyи нa  бoгoвeтe Аcклeпий, Сaлyтa   и Хигия. Нo зaбoлявaниятa били лeкyвaни c билки, кaтo pимлянитe cчитaли, чe нaй-дoбpитe билки pacтaт нa o. Кpит. Вceки зaмoжeн pимлянин oтглeждaл билки в гpaдинaтa cи, a нaй-пoпyляpнoтo cpeдcтвo зa лeчeниe билa зeлкaтa. Нa пoчит били и apoмaтнитe pacтeния . Смятaлo ce, чe вeнeц oт мeнтa пoдoбpявaл миcлoвния пpoцec .
Пъpвитe лeкapи в Рим били  oт Гъpция, дoкapaни кaтo poби cлeд пoбeдoнocни cpaжeния, пpoдължи Пoпoв, кoйтo eдинcтвeн в cтpaнaтa ce зaнимaвa cъc cъбиpaнe нa дpyвни хиpypгичecки инcтpyмeнти. Дopи гocпoдapитe им ocигypявaли чacтнa пpaктикa, зa дa нocят дoхoди зa ceмeйcтвoтo. В cъчинeниeтo нa Диocкopид ca oпиcaни 600 лeчeбни pacтeния, paздeлeни нa 4 гpyпи-  блaгoвoнни, хpaнитeлни, винoпpoизвoдитeлни и мeдицинcки, пoзкaзa фapмaцeвтът. Пoпoв дoпълни, чe ce e yвлякъл и пo peкoнcтpyкциятa нa pимcкия вoйник oт 3 в., кoйтo ce e oтличaвaт oт клacичecкия. Пoпoв paзкaзa и зa дpeвнaтa pимcкa мoдa, къдeтo дoбpoдeтeлнитe мaтpoни нoceли дълги тyники c нaмeткa въpхy глaвитe e paмeнeтe cи, кaтo c oткpити глaви хoдeли caмo пpocтитyткитe. Toвa, чe pимcкитe жeни били paзгoлeни, e плoд нa кинeмaтoгpaфиятa, зaяви фapмaцeвтът.
Уникaлнaтa apхeoлoгичecкa бaзa e изгpaдeнa oт пapчeтa тyхли и кepeмиди и гocтитe paзглeдaхa pимcкa вилa oт II – III вeк cлeд Хpиcтa, кoятo e eдин oт нaй-знaчитeлнитe цeнтpoвe нa пpoизвoдcтвo нa кepaмикa в Дoлнa Мизия и Tpaкия. Обocoбeни ca и бaceйни зa пpeчиcтвaнe нa глинa, гpънчapcкa paбoтилницa и пeщи, нaпpaвeни пo мoдeл нa opигинaлитe, oткpити пo вpeмe нa paзкoпкитe. Пoceтитeлитe c интepec paзглeдaхa и мyзeя, къдeтo ca eкcпoниpaни apхeoлoгичecки нaхoдки oт pимcкo вpeмe.
Аpхeoлoгът Кaлин Чaкъpoв пък paзкaзa, чe зa пъpви път тaкaвa възcтaнoвкa нa pимcки бит e билa нaпpaвeнa пpeз 1979 г. oт Бoгдaн Сyлтoв c yчeници и cтyдeнти, oблeчeни кaтo pимcки paбoтници. Toвa лятo, ocвeн кepaмикa, ca нaмepeни aнтични шивaшки пpинaдлeжнocти, тpи мoнeти и дpyги пpeдмeти oт битa нa pимлянитe. Аpхeoлoзитe зaлaгaт и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa в yникaлнaтa кepaмичнa бaзa  дa paбoтят дoбpoвoлци.

http://www.dnesbg.com/goreshti-novini/rimskata-istoriya-ozhivya-kray-pavlikeni-s-antitchna-moda-drevna-kuhnya-i-pazar-na-robi.html (http://www.dnesbg.com/goreshti-novini/rimskata-istoriya-ozhivya-kray-pavlikeni-s-antitchna-moda-drevna-kuhnya-i-pazar-na-robi.html)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:57:54
Акве калиде оживява! Стрелба с лък,
автентични облекла и хляб с квас са част от програмата


(https://uniconbg.com/api/uploads/blog/3386/150573979222694.jpg)

В дните от 22 до 24 септември туристически комплекс "Акве калиде" за поредна година ще отбележи своя празник с много и различни събития. Посетителите ще се пренесат в миналото и ще станат активни участници в български средновековен лагер. Сдружение "Чигот" ще пресъздаде бита на хората, живели по тези земи през Второто българско царство (XII - XIV век).

 На 22 и 23 септември от 9:00 до 19:00 часа хилядолетната история на Акве калиде ще оживее. Бойни демонстрации, стрелба с лък, музей на открито, представящ средновековно бойно снаряжение, демонстрации на различни занаяти /бродерия, плетене на гайтани и кожарство/, рисуване с къна на типични за времето татуировки ще пренесат посетителите в магията на древността. Малки и големи ще имат възможността да държат в ръка меч, щит и бойна брадва, ще се докоснат до реплики на средновековна керамика и ще се включат в автентични средновековни игри.

24 септември /неделя/ ще бъде творчески и забавен ден за всички посетители на Акве калиде. Арт работилница за обработка на глина, представяне на автентични средновековни прически и облекла са само част от програмата. Любителите на вкусните изкушения ще могат да се насладят на хляб с квас, както и да опитат катми, приготвени на сач.

https://uniconbg.com/ (https://uniconbg.com/%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5-%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B0-%D1%81-%D0%BB%D1%8A%D0%BA-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0-%D0%B8-%D1%85%D0%BB%D1%8F%D0%B1-%D1%81-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81-%D1%81%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-3386.html)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:58:44
Девня - арена на гладиаторски битки и древна история

https://www.youtube.com/watch?v=jPDF3KNm5PM
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 06:59:26
Воински умения и бойни практики от средновековието ще оживеят в "Дните на предците"

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.desant.net%2Ffiles%2Fnews%2F2018%2F05%2F30%2Ftn%2F152767682749794.jpg&hash=4313ce5040a9f9aaa51b240d1afa4070d2050c4b)

Вижте какво ще може да се види от 1 до 3 юни край източната порта на старопрестолна Плиска

От 1 до 3 юни до източната порта на стария град в НИАР ,,Плиска" ще се проведе седмото издание на  събор-фестивала на средновековния бит и култура ,,Дни на предците".

В първия ден от 11 до 17 ч. публиката ще може да разгледа лагерите, представящи различни периоди от средновековния живот на нашите предци, както и да стане свидетел на свободни тренировки и демонстрации на бита и културата през средните векове.

2 юни е ден за демонстрации – конни демонстрации, бойни демонстрации, на стрелба с лък, средновековни занаяти, средновековна храна и напитки.

В същия ден от 14,30 ч.  ще се проведе и отвореният турнир по стрелба с лък. Входът през целия ден ще бъде намален на 3 лева за възрастни и 1 лев за ученици.

Акценти на събитието са воински умения и бойни практики от средновековието, възпроизведени от гърба на коня и в пеши битки, конна езда и използването й при пресъздаването на различни исторически периоди, както и използването на конете в днешни дни - традициите, останали живи в спорта и пресъздадени от наследниците на нашите предци.

Организатори на събитието са: Сдружение ,,Авитохол"; НИАР ,,Плиска"; РИМ - Шумен и Община Каспичан.

http://www.desant.net/show-news/45210 (http://www.desant.net/show-news/45210)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 07:00:02
Траянови врата- величие и памет

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/38753063_1088418001305599_9031483571063226368_n.jpg?_nc_cat=0&oh=071e9a5d2f8222672fe83e11320a4c4d&oe=5C07257C)
https://www.facebook.com/727068577440545/photos/gm.313573979380418/1088417994638933/?type=3&theater&ifg=1

Фестивал на късноантичното и средновековно наследство, по случай победоносната битка на Самуил над Василий II на 17 Август 986 г. се организира от Община Костенец, Крепост ,,Траянови врата" и ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол" – гр. Варна.
Фестивалът ще пресъздаде живота в крепостта "Стенос" при Траянови врата, в периода IV-V век до XIV- XV век, участниците ще представят бит, традиции, култура, облекло, въоръжение и снаряжение, бойни практики и обичаи на обществата населявали крепостта от късната античност до късното средновековие.
Вход СВОБОДЕН!!!!
Участници:
1. Сдружение ,,Дукс Антика" /Dvx Anticae/ от гр. Свищов, възстановяват военното дело, бита и ритуалите на забравените ни предци – готите от късната античност;
2. Сдружение ,,Ситалк" от гр. Пловдив – късноантичните поселения и ритуали;
3. ,,Група за реконструкция на антична и ранносредновековна фехтовка и борба – София" с ръководител Костадин Пеевски, към сдружение "Школа за историческа фехтовка – Мотус";
4. ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" - гр. Варна, възстановяват бит, традиции и култура на ранносредновековните българи от периода на заселването им отсам Дунав, представят облекло, защитно и нападателно въоръжение и снаряжение на старите българи, храна, временно жилище – юрта, бойни практики и умения, обучение в стрелба с лък;
5. Йордан Сивков и група от град Добрич представят бита на ранните българи;
6. Сдружение ,,Багачин" от гр. Лом пресъздава бит и култура на ранните кутригури и есагели – хунобългари от 5-6 век, федерати на Източно римската империя
7. Екип на крепост ,,Туида" гр. Сливен – представят българите от ранното средновековие - стрелба с лък, работа с бич, облекло, въоръжение и снаряжение, плъстене на вълна, средновековни игри;
8. Сдружение ,,Вълкашин" от гр. София – бит и традиции на средновековните българи 9-11 век – бойни практики, работа с лък, сабя, бич, боен строй и двубои;
9. ,,Клуб за средновековни военни изкуства - Ратина" – представят военното дело на българите от средновековието;
10. Сдружение ,,Наемна дружина – Барадж" гр. Пазарджик – средновековна ,,фул контакт" фехтовка, боен строй и дуели;
11. Сдружение ,,Верени" гр. София – средновековни реконструкции на облекла, въоръжение и снаряжение, бит и култура, боен строй и дуели;
12. Калина Атанасова – Бъдъмба от гр. Варна – облеклото през късното средновековие;
13. Стефан Попов от гр. Севлиево – късносредновековното въоръжение и забравените оръжия;
14. Командерия "Улпия" - Пловдив, част от Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим, Велик Приорат България - късносредновековните рицари по нашите земи;
15. Петя Крушева от гр. Пловдив – средновековната храна, презентация и дегустация на приготвени от нея средновековни храни;
16. Иван Рендаков от гр. Пловдив – късноантични и средновековни бижута, мъниста, стъклопластика и древни накити;
17. Емил Маринов от гр. Шумен – металопластика – медальони по автентични образци, накити и украшения;
18. Петър Петров – Петрониус от гр. Варна - монетосечене;
19. Любомир Милинов от гр. София – представя средновековна медовина.

ПРОГРАМА:

18 август 2018 г. - денят на откриване на фестивала – събота:
- 9.00 часа – отворен вход за публиката;
- 10.30 – 11.00 часа – официално откриване, музей на открито, жива история. Разглеждане на средновековните лагери, занаятчийските работилници и щандове, игри и др.;
- 11.00 – 12.00 часа – демонстрация на късноантични и средновековни бойни практики и борби, дуели и сблъсъци на войскарите;
- 12.00 – 13.00 – представяне на облекла, въоръжение и снаряжение от периода на късната античност, ранното и късното средновековие;
- 13.00 – 13.30 часа – сватба – граждански ритуал и бракосъчетание на младоженците в средновековни облекла;
- 13.30 – 14.00 часа – представяне на средновековната храна;
- 14.00 – 14.30 часа – представяне на керамиката през вековете 1 част;
- 14.30 – 15.30 часа – средновековна школа за млади воини – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, боравене с копие, щит и сабя – разкази за средновековната войска;
- 15.00 – 16.30 часа – средновековни игри и забавления за малки и големи;
- 16.30 – 17.00 часа – представяне на керамиката през вековете 2 част;
- 17.00 – 18.30 часа – представяне на късноантични и средновековните бойни техники и строй на армиите, битка на армиите, сблъсък на войскарите;
- 18.30 – 19.30 часа –Разглеждане на средновековните лагери, музей на открито, жива история. занаятчийски работилници и щандове, средновековни игри и забавления за малки и големи;
- 19.30 – 20.30 часа закриване на фестивалния ден – официална част, късноантични и средновековни ритуали, демонстрация на бойни умения с огън ,,Огнена стена";

19 август 2018 г. - денят на закриване на фестивала – неделя:
- 9.00 – 10.30 часа – отворен вход за публиката, музей на открито, жива история, разглеждане на средновековните лагери, занаятчийските работилници и щандове, стрелба с лък, игри и др.;
- 10.30 – 11.30 часа – представяне на армиите през късната античност и средновековието, демонстрация на късноантични и средновековни бойни практики, борби и дуели, сблъсъци на войскарите;
- 11.30 – 12.30 – представяне на облекла, въоръжение и снаряжение от различните периода на късната античност и средновековието;
- 12.30 – 13.00 часа – представяне на керамиката и грънчарското колело;
- 13.00 – 14.00 часа – средновековна школа за млади воини – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, боравене с копие, щит и сабя – разкази за средновековната войска;
- 14.00 – 15.30 часа – представяне на ранносредновековния бит и демонстрационно събиране на юрта;
- 16.00 часа – закриване на фестивала и отпътуване на участниците.
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 10 September 2018, 07:00:30
Античен фестивал "Нике - играта и победата"

(https://i.postimg.cc/xTmPRp41/nike.jpg)
https://www.facebook.com/228621904545909/photos/gm.262775720931718/228628907878542/?type=3&theater

АНТИЧЕН РИМСКИ ФЕСТИВАЛ ,,НИКЕ – ИГРАТА И ПОБЕДАТА" – ІІІ –то издание
Място на провеждане: НИАР Никополис ад Иструм - Дати : 25 и 26 август 2018 г.
Участници от България и съседни страни

Програма в модули:

І. Ден 1 /Събота/ :Начало – 10.00ч. Занаятчийски пазар, ателиета за демонстрации на римски настолни игри, римска мода и прически, игра с публиката. Пресъздаване на основаването на града – ритуали. Римо-дакийски войни: демонстрация на екипировка, бойни построения и битки, римски процес, робски пазар и гладиаторски боеве. Посрещане на император Каракала. Демонстрация на Спортни игри, учредени от Каракала.
Римска кухня и демонстрации – Радослав Машков - Мастер шеф във верига ресторанти "Бианко"
ІІ . Вечерно шоу: Античен театър и рецитал на антична поезия. Концерт група
KSANA - музикални инструменти и музикални изпълнения.Начало – 20.00ч.

ІІІ. Ден 2 /Неделя/ Начало – 10.00ч. Късноантична възстановка – епизод от римо-готските войни и представяне на мисионерската дейност на Вулфила.
Сценарист: Владимир Попов
Организатори : Сдружение ,,Бъдеще за Никюп", Община Велико Търново, РИМ Велико Търново, Кметство с.Никюп . Организатор и координатор: Сдружение ,,Мос Майорум Улпие Сердице" – гр.София

https://www.facebook.com/events/262775700931720/
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 24 December 2018, 09:43:56
Заветът на предците или хората, които пазят жив спомена
за античната история на България

Историческите възстановки и реконструкции са един от най-непосредствените начини да се доберем до живата история, до спомена за едни отдавна отминали времена и да се запознаем с начина, по който са живели онези преди нас. В България те набират все по-голяма популярност и затова по темата за възстановките, тяхното значение и роля в образованието, а и за историческите митове, разговаряме с Кирил Василев, Лазар Кьосев, Филип Авджиев и Любомир Цанков, членове  на Сдружение за антични реконструкции ,,Mos Maiorum Ulpiae Serdicae".

На първо място бихте ли разказали на нашите читатели как възникна вашето сдружение?

Сдружението е основано от настоящия председател Владимир Попов с идеята в София да се създаде група възстановчици ентусиасти, които да се занимават с периода на Античността. В началото е било за ранна и късна Античност, но впоследствие се образува ядро, което работи основно върху късната Античност, по-конкретно IV-VI в. Причината е, че това е малко известен период за българските земи, второ е наистина интересна тема за разговор и дейност. Освен това в повечето случаи учебниците, по които учат българските деца и като цяло в книгите, които се издават, този период често се изпуска или претупва. За нас е важно пропускът да се запълни с информация и то достоверна. Много често се забравя, че тук е била Римската империя, държавност, цивилизация и според нас това трябва да се знае. Тук освен всичко друго, точно в този период са се случили събития, повлияли не само върху областта, но и цяла Европа.

Можете ли да дадете някои примери?

Това са да речем Готските войни, водили се точно тук на Балканите. Достатъчно е да отбележим битките при Марцианопол и Адрианопол, които са сериозен удар по Източната римска империя, по-позната като Византия. В културен аспект много малко хора са наясно с факта, че тук  в нашите земи, на нашата територия, е написана първата Библия на варварски език, Библия Готика, от епископ Улфил в Никополис ад Иструм, град намиращ се в близост до днешно Велико Търново, иначе казано село Никюп, което е много важно достижение за историята, но се пропуска в учебниците и някакси не е правилно.

(https://bulgarianhistory.org/wp-content/uploads/2018/12/6.jpg)
Погребение на готски вожд чрез трупоизгаряне, фестивал Никополис ад Иструм ,,Нике – играта и победата"

Също така нашествието на Готската конфедерация, така да я наречем, в българските земи има огромно значение и за самата Източна империя. Част от готите отсядат тук за постоянно и започват да оказват културно влияние върху империята, и всъщност доста хора в сдружението смятаме, че оказват едно хубаво въздействие върху етногенезиса на Първата българска държава. Колеги антрополози от Великотърновския университет са споделяли с нас, че според тях в състава на днешния ген на българите от 2 до 3 процента са скандинавска група, което няма откъде другаде да е дошло. Освен това те отъждествяват онези черти, които ние познаваме като славянски – русата коса и сините очи точно с наличието на тези германски племена по Дунав.

Бихте ли разяснили за нашите читатели името на вашето сдружение, какво означава точно?

Това е старото име на Сердика от онзи период – Ulpiae Serdicaе, а Mos Maiorum значи ,,завет на предците", така че стилизирано може да се каже ,,Заветът на предците от Улпиа Сердика". Това старо име идва от император Марк Улпий Траян, по чието време е основана и затова е предадена частта Улпия. Всъщност редица градове в България от римско време имат някакъв такъв придатък към името, който показва кой им е дал правата. Примерно античното име на Хисаря е Диоклецианопол.

Вашите възстановки са посветени на конкретни исторически събития или повече акцентирате върху бит, начин на живот, социални взаимоотношения?

В някаква степен покриваме наистина всичко, но акцентът не е толкова върху събития, колкото върху цялостната картина. Събитията най-вече се представят по време на фестивали или други организирани прояви. Много се стараем самите фестивали  да се провеждат на местата, на които са се случили събитията. Фестивалът в Девня, който започва да става ежегоден, носи името Марцианопол, съответно този на който сме домакини до село Никюп, архитектурният резерват Никополис ад иструм, също се казва така и това запазва възможността да работим върху дадено събитие, но по време на фестивалите винаги се показва бит, занаяти, военно дело и други различни прояви на културата от онзи период включително ритуалистика.

Забелязах на вашата страница във фейсбук, че имате и международни участия. Какво носят те и по какъв начин обогатяват дейността ви?

Ние четиримата за момента сме участвали единствено на фестивала в Меджидия, Румъния. Там се срещаме основно с румънци, унгарци, групи главно от района и близките му държави. Няма да е прехвалено да кажем, че нашето ниво е много високо, защитаваме го с всяка изминала година, търсят ни за участия и контакти. Много често започнаха да се обръщат към нас за сравняване на информация, за източници и се забелязва добро отношение към нас и  българските групи като цяло. Иначе най-голямото събитие с международен авторитет, на което се озоваха членове на сдружението беше тази година в Австрия, т. нар. фестивал Карнутум. Това е селище на около 30 км. от Виена и е било известен център по време на Римската империя.

Като говорим за историята на този период, кои са някои от най-големите митове, свързани с Рим, преобладаващи сред българската публика?

(https://bulgarianhistory.org/wp-content/uploads/2018/12/2-4.jpg)
Владимир Попов като Понтифекс Максимус

Нека вземем ролята на варварите при падането на Римската империя. Истината е, че римляните просто банкрутират в един момент. Друг голям мит, с който ние сериозно се борим, е изключително грешното разбиране, че варварите са някакви полуголи облечени в козина диваци. Просто няма варварски народ в Европа, който да е бил беден на култура и находките го доказват. Това са митове, създадени от силните на деня, в случая Рим. Още от зората на тази империя се пише как варварите си хапят щитовете в битка, цапат се с бои, неуки са, безписмени са, без морал, но няма как това да е така и да останат тези народи устои за по-късна Европа.

Също някои от най-характерните черти на римската армия, останали в история, всъщност са взети от други народи, примерно прословутото тестудо на римските легиони е взето от келтите. Благодарение на Холивуд обаче, когато човек види римлянин си представя легионера с правоъгълния щит и лентовата броня, но не е такъв случаят. Късните римски войници нямат нищо общо с този образ, пък дори и ранните.

В този контекст защо според вас образите на римляните във филми и сериали не са исторически достоверни?

Наложен образ плюс липса на необходимите бюджети. Също така по една или друга причина не се канят много възстановчици във филмови продукции. Едно от нещата, което води до налагането на тези образи е, че когато една филмова компания създаде количество реквизит за един филм в дадена епоха впоследствие той не се унищожава, а се запазва и остава като готов реквизит за следващи филми в тази епоха, което пак опира до финансовата част, но не само там е проблемът. Не трябва да забравяме, че киното е експресивно изкуство, то набляга на зрителя и трябва да е много пищно, а реалният начин, по който е изглеждал един човек от онази епоха не е кой знае колко невероятен.

А какво мислите по въпроса за реставрацията на крепостите в България? Има ли правилен метод?

Няма как да има правилен метод, защото обстоятелствата на различните места са различни. Може би трябва да се гледа с каква цел би се направил един строеж, едно подобрение, една реставрация. Ако е за туризъм може да се възстановят някакви части крепостите, които да привличат хора, но ако говорим за културно наследство без някакви сигурни данни няма как да се работи, просто е излишно, защото накрая се създава един друг продукт и не може да се каже, че това е съответната крепост и че така е изглеждала.

Надеждата ни е да се възстанови каквото може и ни се иска да сме част от това, било то с един фестивал като гости, както например при Никополис ад иструм. Този архитектурен паметник е много богат и красив. Кметицата на село Никюп Йорданка Атанасова ни се доверява вече три поредни години да правим фестивала там и смея да твърдя, че с това макар и за два-три дена районът се съживява, хората идват да почерпят от историята от първа ръка, полезно е и за икономиката, въобще някакси се връща животът на едно такова място, което иначе буквално е изоставено, въпреки важното му значение за местната история.

Как си набавяте необходимия инвентар за реконструкциите?

Поръчваме от различни майстори, които са сред най-добрите в България и постоянно работим с тях, други се купуват по интернет, а някои от нас са доста талантливи в изработката на изделия като плетени ризници или обувки тип калцеи. Имаме хора, които са добри в изобразителното изкуство, имаме дърводелец.

Оръжията остават една от най-скъпите екипировки и най-трудно се набавят, защото е много сложно да уцелиш точно откъде, от кой майстор или магазин да си поръчаш нужното, съответно нашият период е труден, защото находките все още са малко и не напълно запазени. За оръжията гледаме да залагаме на доказано качество, т.е. на майстори, които са показали умението и знанието да направят една качествена реплика или поръчваме от Западна Европа от съответните магазини през интернет.

Какво бихте посъветвали човек, който тепърва иска да се занимава с възстановки?

(https://bulgarianhistory.org/wp-content/uploads/2018/12/1-4.jpg)
Женска антична мода от фестивала ,,Нике – играта и победата"

Първо той трябва да реши сам за себе си с кой период му се занимава, не може да заложи на всичко. Това е скъпо занимание, изисква много време, много проучване. Трябва да разбере кои сдружения или конкретни хора се занимават с дадения период, да се запознае с тях, да отиде на събития, да види какво ще му хареса, какво няма и оттам да започне бавно и постепенно да изгражда и надгражда своите участия, инвентар и знания (въобше всичко свързано с възстановките), защото тези три неща вървят ръка за ръка.

Друг съвет – в момента на първи досег с това занимание човек трябва да опразни съзнанието си напълно за това, което знае до момента, т.е. трябва да започне да трупа знания и да си създаде правилния образ за епохата и другото което е, да сложи една преграда с модерната култура – филми, игри, арт и пр. Ако не си направиш изследването или не се довериш на някого, който вече е име в средите и може да ти каже как са били нещата, по-хубаво не се занимавай, трябва да се изследва, с бавни темпове, но сигурни крачки.

За финал, смятате ли че чрез вашата дейност историята става по-достъпна, по-интересна за хората?

Едно е да четеш дебелите книги по история, съвсем различно е да изживяваш тези неща. И това е много важно, защото повечето деца и студенти затова бягат от историята, защото като видят начина, по който  тя се предлага – дебелите книги, които отблъскват, написани сухо и си казват историята не е интересна, а всъщност тя е много интересна и историческите или античните възстановки се явяват в най-подходящото време, в което могат да накарат много ученици и студенти да заобичат, да харесат история и да я покажат по най-автентичния начин.

Всъщност това е нашата романтична мечта както и на наши колеги, които са се хванали сериозно да изследват тази част от историята и да я пресъздават, а именно да бъдем нещо като източник на правилна информация и като цяло образователен орган, който се занимава сериозно с история.

https://bulgarianhistory.org/antichna-istoria-bulgaria/
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 23 April 2019, 18:54:41
Първи празник на келтите организират в Мъглиж

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdolap.bg%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F04%2FIMG_7895-800x445.jpg&hash=6ef91599963bb7c4001a89082acdb625bad77247)

Първият в нашата страна ,,Празник на келтите в Долината на тракийските царе" организират на 1 май в Мъглиж, обявиха организаторите на пресконференция в пресклуба на БТА. На този ден келтите са отбелязвали Празника на Слънцето известен като ,,Белтен". Съорганизатори на първото издание са Община Мъглиж, Сдружение ,,Ценности", Бургас, Келско общество" и Сдружение ,,Творецъ".

Преди двайсет и три века войнствените келти основали в Тракия царство, което археолозите още търсят.

При археологически разкопки в началото и края на 20 век са открити артефакти, които свидетелстват за келското присъствие в село Тулово, община Мъглиж и Странджа-Сакар, припомни кметът на Мъглиж Господин Господинов.  ,,Според проф. Александър Фол келтите са имали бракове с траки, а наследниците им, които той нарича ,,тракокелти" са част от съвременното население на България", добави кметът.

Игри, демонстрации и концерт на келтска музика на група The A.X.E. Projekt  са основни акценти в програмата. В демонстрациите ще се включи и Школата за прабългарско оцеляване ,,Багатур".  Сдружение ,,Творецъ" ще подреди Улица на занаятите и ще представи различни майстори, които ще ни върнат във времето на келтите с живопис, керамика и вълнен текстил във времето на келтите.

Организаторите се надяват празникът на келтите да стане ежегоден. Писмо с подкрепа от Келското общество във Франция има дава надежда празникът да стане международен.

http://dolap.bg/2019/04/22/първи-празник-на-келтите-организират/
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 04 June 2019, 23:53:21
Хиляди гости се стекоха на Първия Средновековен фестивал в Мезек

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.desant.net%2Ffiles%2Fnews%2F2019%2F06%2F04%2Ftn%2F155964558279538.jpg&hash=e14be93750f950b24cd2e63692c354e997bb94f2)

Игри и забави, ателиета за изработки на грънци, на средновековни накити и кукли, забавления и образователни беседи задържаха посетителите от цяла България в крепостта

Докато цялата страна подгизваше от бури, дъжд и лошо време най-запазената средновековна крепост в Родопите "Неутзикон" край село Мезек потопи хиляди гости в бойните умения, бита, обичаите и духа на Второто българско царство.

Дали извършеният древен български обичай за посичане на облак подсигури слънцето и накара натежалото смръщено небе да заобиколи крепостта по време на двудневните празненства или това се дължеше на уникалното разположение на голямата крепост между Арда и Марица, на 2 км от гръцката и на 7 км от турската граница, можем само да предполагаме.

Средновековните турнири по фехтовка, възстановките на вражески нападения на крепостта на болярина от Мезек, дело на Сдружение за исторически възстановки ,,Чигот" привлече посетители от цяла България в ,,Неутзикон" – в града на коприната и казината Свиленград.

Най-добрите специалисти в експерименталната археология от Варна, Пазарджик, София, Велико Търново и Ямбол, които повече от десетилетие възстановяват в детайли начина на живот и бойните одежди, оръжия, умения в мир и бран на българите, споделиха пред дошлите своите нагледни уроци по българщина и им дадоха възможност да пипнат, видят, да станат съпричастни на времето на Средните векове, когато животът е бил пъстър, весел, но и изпъстрен с жестоки битки.

Никой не бързаше да си тръгва и докато децата играеха на ,,Дълга Мара", ,,Чилик", ,,Букю", ,,Дама" или друга от 10 игри, майките и бащите се заседяваха около музея на открито, занаятчийниците или край средновековните шатри, където видяха как се приготвя средновековната храна, вкусиха от различни видове медовина Meadly – първата произведена у нас, представена увлекателно от Здравко и Иван от ,,Странстращата бъчва".

Най-зрелищни за посетителите разбира се бяха шествията на участниците, обучението в стралба с лък, на бойни облекла, въоръжение и снаряжение и на атрактивните средновековните турнири и демонстрации.

Децата най-силно подкрепяха участниците в боевете поименно, но на финала всички приветстваха и се снимаха с ,,Най-злият от злите" – Петър Владов от наемна дружина ,,Барадж" от Пазарджик, който надделя в битката над Иво от Велико Търново, Червения от София, Стария викинг от Варна, Болярина Веселин, Пецата от Зарата и другите безстрашни воини в Кръга на честта.

Ако не споменем за театралните етюди от средновековни пиеси, представени от възпитаниците на Класическата гимназия в столицата и от театрално студио IUVENES към Център за изкуства в София, които пресъздадоха дворцови интриги от живота на император Юстиниан и императрица Теодора, етюди, свързани с Йон Цимиехий и Анастасо Теофано и цар Калоян и неговата Целгуба, като действието се развиваше само на километри от мястото, където българският владетел е разгромил армията на латинския император Балдуин, програмата няма да е пълна.

Игри и забави, ателиета за изработки на грънци, на средновековни накити и кукли, забавления и образователни беседи задържаха посетителите от цяла България в крепостта Мезек, но повечето дошли в този прекрасен регион не пропуснаха да посетят и уникалната - най-дълга на Балканите Антична тракийска гробница, полегнала в близост до крепостта Неутзикон.

Прекрасният средновековен празник, организиран за първи път от общината в Свиленград, доказа, че последните постъпи на Европейския съюз на ръка разстояние от трите граници, може да се превърне в притегателен туристически център и да привлече хиляди гости към красивата дестинация, към вълнуващата българска история и култура по един атрактивен и запомнящ се начин.

http://www.desant.net/show-news/50071
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 20 June 2019, 23:47:51
Над 140 реконструктори от пет държави ще върнат Царевец в епохата на Средновековието

(https://boliarinews.bg/wp-content/uploads/2019/06/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0.jpg)

Групи и свободни реконструктори от пет държави пристигат във Велико Търново за Международния фестивал ,,Средновековен Търновград", който ще се проведе от 28 до 30 юни на крепостта Царевец. В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения от XII-XIV век ще се включат повече от 140 реанактори от  България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна.

За първи път във фестивала ще участва група за исторически възстановки от италианския град Бари. Познатата от миналогодишното издание украинска група  ,,Спиритуал сезонс" ще има на Царевец два вечерни концерта – на 28 и 29 юни, със средновековни и келтски мелодии, поетични северни балади и стари славянки ритми. Под вълшебната музика и зареждащите изпълнение на украинците ще са и уроците по средновековни танци за посетителите на събитието.

На форума ще се представят и две румънски групи – ,,Кафява мечка" – Букурещ с реконструкции на европейските исторически бойни техники, приложни изкуства (керамика, живопис, бродерия), коване, плетене на ризници от XIII – XV в., както и трансилванска група за ,,жива история" и реконструкция ,,Черният дракон" от Брашов. Те ще покажат полевия живот и занаяти на наемните ,,свободни дружини" от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург (1360-1390 г.). Сред чуждестранните участници са и смелите и неуморни бойци от група  ,,Бели орлови" от Белград.

Сдружение за исторически възстановки ,,Чигот", Сдружение за запазване на традициите ,,Авитохол" – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София,  Сдружение ,,Верени", група ,,Ериней", клоновете на Национално дружество ,,Традиция" от Панагюрище, Шумен и Велико Търново и над 10 свободни реконструктори ще са за поредна година сред българските участници в събитието.

Във фестивала, който ще е под мотото ,,Вкусът на Средновековието", ще гостува и група ,,Странстващата бъчва", която от години интерпретира средновековната кухня и представя стародавните кръчми както като място за хапване и пийване, така и като средище на културен и информационен обмен.

Сред новите български участници са реконструкторите от ,,Медовина", специализирали се в производството на алкохолната напитка от чист пчелен мед по технологии от средните векове. Истинска атракция ще е зрелищният огнен спектакъл ,,Палячи" на едноименната група, който ще бъде показан в съботната вечер на откритата сцена до Двореца на Царевец.

Международният фестивал ,,Средновековен Търновград" е сред най-мащабните събития за исторически реконструкции в страната и е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество "Традиция" – Регионален клон Велико Търново.

Форумът започва на 28 юни /петък/ в  19.30 ч с концерт и огнено шоу в Двореца на крепостта Царевец.

Достъпът до фестивала е свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.

С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28 и 29 юни от 18,30 до 21,30 ч.

https://boliarinews.bg/2019/06/20/над-140-реконструктори-от-пет-държави-щ/
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 08 July 2019, 21:01:53
Средновековието оживя в крепостта Царевец в старата столица Велико Търново. Това се случи по време на фестивала ,,Ежедневието на средновековен Търновград: Вкусът на Средновековието", в който 140 възстановчици представиха средновековната кухня на българина, занаяти, традиции, музика, танци и воински умения. Освен от България, за фестивала тази година пристигнаха възстановчици от Италия, Румъния, Сърбия и Украйна...

https://www.youtube.com/watch?v=7dLf2xRo228
Агротема: Средновековието оживя на Царевец, автор Ана Минева
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 14 July 2019, 10:08:36
Античният фестивал ,,Нике – играта и победата" отново оживи римския град Никополис ад Иструм

(https://regnews.net/user_pic/images/5%28405%29.jpg)

В магическото място Никополис ад Иструм, чиято енергия се усеща още на входа на добре запазения римски град, античността отново оживя благодарение на фестивала ,,Нике – играта и победата", чието четвърто издание се откри днес. Благодарение на повече от 80 реанактори в групите за исторически възстановки, в два дни зрителите ще могат да видят и научат много за бита, кухнята, боевете, занаятите,  сватбите и други ритуали на хората от късната античност. Римляни, траки, номади, варвари, облечени, а някои въоръжени, така е било преди почти 15 века, придадоха автентичност на добре запазените руини в Никополис ад Иструм.


Организатори на фестивала са Сдружение ,,Бъдеще за Никюп", Община Велико Търново, Историческия музей в старата столица, Сдружение ,,Мос Майорум Улпие Сердице".


Атракцията бе открита от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, редом до който застанаха директорът на РИМ – Иван Църов, кметицата на Никюп Йорданка Атанасова и издателят Нейко Генчев. В краткото си слово г-н Панов подчерта, че благодарение на такива събития, крепости и паметници на културата са съживени по атрактивен и достъпен начин, и привличат все повече млади хора. И че подобни инициативи, които сега се провеждат в цялата страна, са тръгнали от Велико Търново. На откриването бяха представени и групите-участнички.

(https://regnews.net/user_pic/images/6%28321%29.jpg)

(https://regnews.net/user_pic/images/7%28269%29.jpg)

Програмата в първия ден на фестивала предложи древногермански ритуал на плодорието, късноантична сватба и битки в Никополис ад Иструм. Воини, ,,участвали" в  римо-дакийски и римо-готски войни, както и гладиаторски боеве, показаха облекло и оръжие от тези епохи. В по-късните часове е предвиден църковен диспут, а вечерта – концерт със старинна музика на групите ,,Ksana" и ,,Freija".

 Изключително пъстър е днес Никополис ад Иструм. В оформената улица на занаятите стотиците зрители, чийто брой постоянно се увеличава, могат да видят тракийски римски и прабългарски шлемове, стрелба с лък, арбалет и катапулт,

(https://regnews.net/user_pic/images/20190713_101630.jpg)

(https://regnews.net/user_pic/images/20190713_103044.jpg)

Да опитат от античните ястия. Още в сутрешните часове Петър Стефанов от клуб ,,Традиция" бе запалил огъня, а в котлето къкреше варварска каша, която той определи като храна на бедните. Ето и рецептата: ,,Приготвя се от зеленчуци и кореноплодни-грах, леща, булгур, нахут, моркови, лук и е без подправки", обясни Стефанов. А за вечерта ще готви пиле амброзия с кус-кус, сини сливи, вино, бекон и много подправки, което вече е ядене за по-висока класа.

(https://regnews.net/user_pic/images/20190713_100406.jpg)

Изключително интересни хора сред възстановчиците може човек да срещне и разпита в рамките на фестивала. Като майстора на металопластики Ивайло Енев от Русе, който показваше нагледно как се правят сувенирни шлемове и мечове. До скоро икономист, той  зарязал счетоводството и превърнал хобито си в професия. Прави още фигури на птици, динозаври, римски, рицарски доспехи.

(https://regnews.net/user_pic/images/20190713_101924.jpg)

Много атрактивен е и Петроний, или Петър Петров, който показва как фабрикува монети-реплики за музеи и фестивали. Нарекъл се Петроний, привлечен от хобито на древния римлянин да събира стъклени чаши и така може да се счита, че е първият колекционер още от древността. А нашият съвременни пък събира печати.

(https://regnews.net/user_pic/images/20190713_102241.jpg)

Само тук, в Никополис ад Иструм могат да се видят в дружеска прегръдка римлянин и варварин, а няколко епохи да станат едно. Античният фестивал ,,Нике – играта и победата" продължава и в неделния ден. За най-любопитните има пешеходни турове.

(https://regnews.net/user_pic/images/20190713_101256.jpg)

А усещането за спокойствие и безвремие, което обхваща всеки посетител на Никополис ад Иструм, скоро може да има и научно обяснение. Кметицата Йорданка Атанасова смята да инициира изследване на магнитното поле там с помощта на учени и специална апаратура. Тя самата разказа за семейства с деца с увреждания, които са споделили, че след посещение на това място, децата им са почувствали значително подобрение. И от тогава редовно идват в Никополис ад Иструм.

https://regnews.net/bg/antichniyat-festival-nike-igrata-i-pobedata-otnovo-ozhivi-rimskiya-grad-nikopolis-ad-istrum-snimki-/
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 11 August 2019, 23:23:19
ФЕСТИВАЛ ,,ТРАЯНОВИ ВРАТА" – ПАЗИТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ПАМЕТ И ТРАДИЦИЯ

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmediacafe.bg%2Fcontent%2Fnews%2F2019%2F8%2F0000017379_w663.jpg&hash=b50c19b4a5797e85cda82bd588260f35b04421f4)

Историческите възстановки са дейност по пресъздаване на аспекти от определен исторически период или събитие и са предназначени за образоване на обществеността и по-добро разбиране на миналото

На 17 и 18 август българите и всички запленени от българската история ще могат да посетят един от онези исторически фестивали, които се налагат като традиционни, макар и от краткото време, от което се организират. Фестивалът ,,Траянови врата – величие и памет" не се бори срещу модерния свят, а доказва, че миналото може да върви успоредно с него, като лоно, от което можем да черпим единствено ползи – знания, поуки, добри и лоши примери. На него ще може да се запознаете с бита и традициите на траки, скити, готи, славяни и българи.

Той се организира от ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол", Сдружение ,,Дукс Антика" и Крепост ,,Траянови врата" Община Костенец, като тази година за първи път Общината няма възможност да подкрепи финансово инициативата. Затрудненията не плашат организаторите и гост-реанакторите, затова те решават да участват на собствени разноски, само и само да съживят този отминал български дух, макар и за два дни.

Събитието ще е с вход свободен за всички посетители, а дни преди началото се свързахме с Жасмин Първанов от ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол", за да си поговорим за фестивала, за трудностите по пътя на реанакторите и за запазването на родовата памет.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmediacafe.bg%2Fcontent%2Fupload%2Fimages%2F2019%2FHistory%2F39468126_1101258590021540_3638398106476740608_o.jpg&hash=3552ea4daa11ac04c4475d8182cbe8306761a2e0)

- Разкажете ни малко повече за фестивала ,,Траянови врата". Кога се зароди за първи път и с каква цел?

Фестивалът ,,Траянови врата – величие и памет" се зароди като идея и предложение от екипа на крепост ,,Стенос" при прохода ,,Траянови врата" през 2017-та, а неговото първо издание се подготвяше в продължение на една година. То се осъществи на 18 и 19 август 2018 година в пределите на крепостта, благодарение на подкрепата на Община Костенец и ОП ,,Траянови врата" с дейната организация на ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол" от град Варна. Целта на фестивала е да привлече вниманието на широката общественост в България към нашето културно - историческо наследство, пресъздавайки историческата действителност на хората, населявали крепостта през епохите на Късната античност и Средновековието, като акцентът е насочен към популяризиране на великата победа на Самуил над Василий ІІ.

- Защо избрахте да почетете именно този период от българската история?

Българската войска, предвождана от Самуил през 986 година, е посрещнала завоевателя Василий ІІ именно в прохода ,,Траянови врата". Победата в тази битка е триумф на българското оръжие и единствено позорът на бягството е спасил главата на Българоубиеца. Крепостта ,,Траянови врата" е свързана с тази победа и няма по-подходящо място за иницирания от нас събор на сдруженията за исторически възстановки. Подобен акт е още по-важен при несекващите посегателства на някои от македонските ни съседи върху тази драматична глава от българската история.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmediacafe.bg%2Fcontent%2Fupload%2Fimages%2F2019%2FHistory%2F39504325_1101258340021565_2043540487339507712_o.jpg&hash=f27586e27eff2c9ea4de9c19787942f387e79a53)

- Как са живели българите през Средновековието? Обрисувайте ни малка част от българския бит в тези времена.

Трудни времена на оцеляване, времена на битки.  Животът на хората през Средновековието се е променял в зависимост от дейността им. През различните периоди се наблюдават различни начини на използване на заобикалящата ги среда, както и различни жилища - от преносимите шатри и юрти, през землянки и полуземлянки (добре познатите ни до преди век уземници), до стабилни постройки от камък – къщи и дворци. Заниманията на населението в повечето случаи е скотовъдство и земеделие, не рядко и дълга военна служба. 

- Коя е магията на крепостта Траянови врата, която Ви превлича да създадете фестивала там?

Българският дух! Ние вярваме, че за да продължим заедно напред, трябва първо да се пречистим от наслоените завист, недоверие и бездуховност. За щастие, българската история ни предлага множество извори на национална гордост и родолюбие. Един от тези извори блика сред чукарите на Траянови врата. Нека заедно да измием очите си в бистрите му струи и да се вгледаме един в друг!

- Какво да очакват посетителите на фестивала тази година?

Тази година на фестивала ,,Траянови врата – величие и памет" посетителите ще могат да видят много повече исторически представени периоди, ще се запознаят с Античността, Късната античност, Ранното и Късното средновековие. Ще се запознаят с бита и нравите на предците ни по много по-интересен и атрактивен начин, като наблюдават разказаните от възстановчиците случки и събития, облечени максимално автентично, пресъздаващи определена историческа действителност, повлияла на нашата история и оставила трайна следа, описана от хронисти и запазена в старите ни книги. Ще наблюдават ритуали за битки и плодородие, самите битки между войскарите. Ще могат да опитат средновековна храна на специално отредено място. Ще видят на живо част от нашата история – сцена на династически брак на висш болярин със знатна куманка. Вечерта ще се освети от огън и сенките на предците ни.

- Вие сте част от организацията и на пловдивския фестивал "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство". Как се развиват историческите възстановки в страната ни и има ли смисъл от тях?

Историческите възстановки или, наричани още, исторически реконструкции представляват дейност по пресъздаване на аспекти от определен исторически период или събитие и са предназначени за образоване на обществеността и по-добро разбиране на миналото. Историческите възстановки са културно-просветна дейност, от която обществото има нужда. Историческата реконструкция не е театрална постановка, екипировката и оборудването на един реконструктор не са театрален реквизит. Огромно значение има връзката между музейното дело и реконструкцията – реконструкторите са тези, които придават живот на артефактите и демонстрират по какъв начин са се използвали. Без музейната дейност реконструкцията е невъзможна, тя не я замества, а я допълва и ѝ придава допълнителна свежест.

Възстановките в България засягат периодите на Античността, Средновековието, Възраждането, борбите за национално освобождение и войните за национално обединение от 19-20 век. Идеята за историческа възстановка датира още от епохата на древен Рим.В България идеята за това се формира след 1990 година, когато се създават колекционерски клубове, които поставят началото с осъществяване на първите възстановки от периода на борбите и войните за национално освобождение. Дейността се разраства след 2000 година с появата на нови клубове, групи и свободни реконструктори, а след 2004 година и с разделянето на част от клубовете. След 2010 година дейността е в застой поради липсата на инициатива, от страна както на реконструкторските клубове, така и на заинтересованите управленски структури. След 2012-2014 година се наблюдава повишаване на ръста на историческите възстановки, умножаване на групите за историческа реконструкция и свободните реконструктори, обхващане на по-големи исторически периоди и като цяло се наблюдава висок и бърз прираст на групи и провеждани събития в цялата страна. Към настоящия момент се наблюдава наличието на голямо количество качествени реконструкции, не липсват и компромисни, както и грешни реконструкции. Главно това се случва на фестивали и събори, честване на важни битки, празници, семинари, изложби, открити уроци. Фестивалите - събори са събития, които се осъществяват на места, свързани с историята – крепости, селища, исторически местности, в повечето случаи са тематично свързани с местата, на които се провеждат. В тази връзка, самите фестивали и събори допринасят много за популяризиране на тези исторически места и свързаното с тях културно-историческо наследство. Именно и от това историческите възстановки придобиват своя реален смисъл.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmediacafe.bg%2Fcontent%2Fupload%2Fimages%2F2019%2FHistory%2F50072426_1204538643026867_5045169654499115008_o.jpg&hash=d6115aadc882c3aaa08d3c88c031a30658a85e48)

- Казвате, че родовата памет на България е сломена. В наши дни българите спомнят ли си? Почитат ли?

Родовата памет на България е сломена до толкова, до колкото ние позволим. Не са малко примерите на възстановени исторически места в страната, на исторически и археологически резервати, архитектурни паметници и селища - резервати. Всичко това съчетано с немалкото примери на множество исторически и етнографски събори и фестивали, събори на народното творчество и културното ни певческо и танцово наследство, доказва, че родовата ни памет е жива. Днес твърдим, че времената са тежки, но те винаги са били такива. Оплакваме се, че искат да ни отнемат и малкото, което имаме, но това винаги е било така. Страдаме от липсата на общност и национална кауза - това не винаги е било така. Нека да се вгледаме един в друг, може би ще видим това, което бранителите на България са виждали сред събратята си. Хора, за които е чест да загинеш. Хора, с които е привилегия да живееш.

http://mediacafe.bg/novini/muzika/Festival-Trajanovi-vrata--pazitel-na-bylgarskata-pamet-i-traditsija-16275
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 17 August 2019, 09:58:59
Разраства се мрежата фестивали, посветени на българската история

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2Fcr%2Fmedium%2F27b53e2a2b8a6b1ac804f8dc0f0161e8.jpg&hash=3e43920cf4b748807a479b3b8cbb910664fadd40)

Сред почти 1000 фестивала, които се провеждат в България, особено място заемат историческите възстановки – пищни, зрелищни, неизменно привличащи публика и пресъздаващи различни периоди от великата историята на България.

В България от много години насам се е възродило движение за популяризиране на българската история чрез сдружения на реконструктори, които представят културното и историческото ни наследство по-атрактивно – обяснява Жасмин Първанов, председател на ,,Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол", гр. Варна. – Целевата група са децата и подрастващите, за да може по-добре да възприемат това, което учат в училище и да придобият по-пълна представа за хората, които са живели през дадената епоха.

Сдруженията обединяват хора с най-различни професии, но с един общ интерес – любовта към историята и желанието да покажат на широката публика по възможно най-автентичен начин живота, бита, занаятите, облеклото, културата, воинските традиции на хората, населявали българските земи в далечните исторически периоди.

Източниците, които използват реконструкторите, са изследвания и публикации от разкопки на некрополи и селища на територии, които са били обитавани от антични траки, готи, римляни, българи, кумани, рицари – казва Жасмин Първанов. – Използват се изображенията по съдове, гробници, икони, публикации, които могат да внесат нови данни за тези периоди.

Събитията с най-голям интерес са фестивалът в историко-археологическия резерват ,,Плиска", където участват повече от 200 реконструктори от България, Унгария, Полша, Румъния, представящи периодите от 6-7 до 14 век. Посетителите могат да видят противниците на българите на бойното поле – ромеите, както и бойните традиции от този период – конни демонстрации, боравене с оръжие от кон – със сабя, копие, бич. Неизменен интерес предизвиква и фестивалът в Пловдив, с изключително много представени от реконструкторите епохи.

https://www.youtube.com/watch?v=aAu5Aq4b-rA
Фестивал Пловдив - древен и вечен

Това са хора, които са отдали енергията си за възстановяването на тези бойни умения, получава се много красиво и води фестивала към едно по-високо ниво. Всички събития се превръщат в ежегодни, а това доказва, че всеки един от фестивалите, направен веднъж, се радва на интерес, затова има желание за повторното му, по-нататъшното и ежегодното представяне – отбелязва Жасмин Първанов.

На 17 и 18 август предстои поредното издание на фестивала ,,Траянови врата – величие и памет" в община Костенец. Посветен е на историческата победа, която цар Самуил удържа над Василий II на 17 август 986 г. Това е най-голямото поражение, което византийският император претърпява в походите си за покоряване на България.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2Fcr%2F67d881f7dbcdea0b230dfe504890cb77.jpg&hash=a6eb74f56497e3c0bae8f4ebfe2be5b7871aedbd)

Този фестивал обединява реконструктори и сдружения от цялата страна и показва живота на хората, обитавали крепостта от късната античност до късното Средновековие – разказва Жасмин Първанов. – Тази година фестивалът се организира изцяло на разноските на участниците. Интересното тук ще е представянето на всяка от епохите – като разказ, като приказка за това, което се е случило, като се стремим максимално да се доближим до автентичните облекла, оръжия, ритуали, образи.

Готите в България ще представи Сдружение за исторически реконструкции ,,Дукс Антика" от Свищов.

Нашият период е един от най-интересните, това е времето, в което античността отстъпва пред Средновековието, а мастодонтът - старата Римската империя – започва да се пропуква, навлизат нови народи и култури. Свищов се намира на река Дунав, а тя винаги е била гранична точка, място, където са се сблъсквали различни култури и армии. Тук готите в един момент са били основното население, а Нове е била столица на една от най-големите готски държави – разказва председателят на сдружението Димитър Спасов и продължава:

По идеологически причини сведенията за готите са смятани за малко. Всъщност, извършена е много сериозна работа в разкриването на тези исторически периоди и има доста информация, но тя не попада в учебниците, понеже готите се смятат за транзитен народ, който минава и заминава и не оставя нищо. Но те са една основна част в етногенезиса на българския народ. Тук наистина населението от готи е било огромно, те са влезли в състава на българската държава, имат много съюзи и много войни с българите, били са в постоянна комуникация.

Постигането на историческа достоверност при пресъздаването на отдавна отминала действителност е процес, който трае много време, а всеки, който се захване с това хоби, може да закупи оборудване от специализирани магазини или, както предпочита Димитър Спасов, всичко да е изработено ръчно по традиционни технологии от български майстори – ковачи, кожари, шивачи, както и от ръцете на самите реконструктори.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2Fcr%2F649754291b6f04f162da4fe9c5c91a96.jpg&hash=a2e5748ec15462b950e6da7ab032e81770e6d66a)

И една важна новина, която се очаква на фестивала в Костенец:

За да преодолеем предизвикателствата, ние, реконструкторите в България, започваме да се съюзяваме по начин, който би могъл да допринесе да се представим по-академично, атрактивно и издигнем на интердисциплинарно ниво нашето родно историческо наследство – обяснява Жасмин Първанов. – Поради тази причина повече от година подготвяме създаването на Национална асоциация на историческите реконструктори, която ще обедини сдруженията за исторически възстановки в България и реконструкторите на историческите епохи, с цел осигуряване на добри практики и взаимодействие между тях.

http://bnr.bg/post/101156286/razrastva-se-mrejata-festivali-posveteni-na-balgarskata-istoria
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 23 August 2019, 07:21:16
Древноримски занаяти, кухня и мода представят на фестивал в Павликени

(https://www.dnesbg.com/wp-content/uploads/2019/08/IM-Pavlikeni-1.jpg)

Древноримски занаятчийски и робски пазар, кухня и мода от епохата ще бъдат представени по време на Фестивала за възстановки на антични занаяти "Древна балканска земя", който ще се проведе в Античния керамичен център край Павликени. Гостите на събитието имат възможност да видят демонстрации от майстори занаятчии на грънчарство, ковачество, монетосечене, сарачество. Ще бъдат показани и различни методи на лечение чрез древноримската медицина.
Третото издание на фестивала ще се проведе на 7 и 8 септември, а негови организатори са Историческият музей и Община Павликени. В програмата в двата фестивални дни ще участват сдруженията "Дукс Антика" от Свищов и "Мос Майорум Улпие Сердице" от София, както и възстановчици на свободна практика.
Античният керамичен център е разкрит през 1971 г. и се намира на 6 км северозападно от Павликени в посока с. Върбовка. Той представлява музей на открито, в чиято основа е земеделско имение (villa rustica) и е един от най-големите центрове за керамична продукция в провинциите Долна Мизия и Тракия през I – III в. сл. Хр. На място са експонирани централният вилен комплекс, както и част от откритите 51 пещи за изпичане на керамика. Обектът е отворен за посещение всеки ден, достъпен е целогодишно, има изградена инфраструктура и поставени указателни табели, припомни Гергана Герчева, която е уредник в отдел "Археология" на Историческия музей в Павликени.

https://www.dnesbg.com/obshtinite/pavlikeni/drevnorimski-zanayati-kuhnya-i-moda-predstavyat-na-festival-v-pavlikeni.html
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 11 September 2019, 15:31:39
На фестивала ,,Древна балканска земя" в Павликени показват антични занаяти

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnr.bg%2Fgallery%2Fcr%2Fmedium%2F07d2135a0927d0a69a3571ba9a86d21c.JPG&hash=f047962d6f542f8ddb7c50ac08433a180ec3159f)

Фестивалът ,,Древна балканска земя" в Павликени за трети пореден път прави достояние на широката публика техники за изпичане на керамика от древността.
Целта на фестивала е да се покажат възстановки на антични занаяти. ,,Древни, стари занаяти, които са упражнявали хората по нашите земи преди много, много години", обясни пред "Хоризонт" Нели Цонева, директор на Историческия музей в града.

Павликени се гордее със своя Античен керамичен център за демонстрации на технологията на керамичното производство.

,,Античният керамичен център представлява уникален археологически обект. Той е единствен по рода си в Югоизточна Европа. На територията на античното селище, което се намира тук, са разкрити още през 70-те години на миналия век над 50 пещи за изпичане на керамика. Това е на пет километра от Павликени в посока село Върбовка", поясни Нели Цонева.

Изградени са демонстрационни пещи, които са абсолютно копие на откритите на обекта антични пещи, уточни Нели Цонева.

Основен акцент и на трите издания на фестивала е керамичното производство – дълъг и сложен процес технологичен процес, който започва с обработването на глината.

,,Има една специална система от басейни, в които тая глина се омесва, оставя се слънцето да я напича, през зимата да замръзва, тоест да има естествен начин на филтриране, за да стане много фина глината. От там глината отива на грънчарското колело и майсторът керамик формова различните съдове. След това се сушат тия съдове, украсяват се и най-накрая става изпичането в пещта."

Съвременните майстори занаятчии са улеснени, защото могат да залагат точната температура на пещта, в която се изпича глината. ,,А в миналото старите майстори това са го правили с дървен материал и без никакви уреди за измерване на температурата", допълни Нели Цонева.

Древните съдове, които и сега археолозите откриват в района, са тънкостенни, от фина керамика и това е специфично за този древен керамичен център.

http://bnr.bg/horizont/post/101164018/na-festivala-drevna-balkanska-zema-v-pavlikeni-pokazvat-antichni-zanaati
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 11 September 2019, 21:03:37
Варварски събор - Севлиево

(https://www.gabrovodaily.info/wp-content/uploads/2019/08/varvarski-sabor-hotalich.jpg)

https://www.gabrovodaily.info/ (https://www.gabrovodaily.info/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%BE-2019/)

Варвари от всички страни... въоръжавайте се!  От 13 до 15 септември, крепостта "Хоталич" край Севлиево ще даде за втори път подслон на свободните народи. Траки, даки, скити, готи, келти, хуни и монголи още веднъж ще се сберат, за да съживят култури, потънали в забравата на вековете.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.sevlievo.bg%2Fuploads%2Fimages%2Foriginal%2F3686_2847.jpg&hash=deeb5e4723cb3b6c82d9360a39c5078fc705b90d)

Ще се демонстрират одежди и снаряжение, бойци ще мерят сили, дамите им ще блестят в красота и гордост, ще се воюва, ще се пирува и ще се празнува. И всеки, който се присъедини, ще си тръгне с дар! Горите и степите на Стария свят са непривично оживени това лято. Чукове блъскат стоманата, игли извезват приказни везма, страховити бойци премерват сили, стрели летят с писък, гроздето, с мечта за лудост, налива сладък сок, децата не намират покой в трескаво нетърпение...

Защото всички знаят: Време е за ВАРВАРСКИ СЪБОР!

Посетителите на Варварския събор до момента винаги са оставали впечатлени от представените умения и занаяти на древните цивилизации. На предишния събор през 2018 г. гостите успяха да се потопят в атмосферата на древните обреди, занаяти и бойните умения, които са притежавали народите. Умелото боравене с меч от монголите, конната езда на хуните, пазарите на роби и използването на бич в древността оставиха почти безмълвни от впечатление гостите от съвременния свят. Бита и воинските традиции на ранните българи пък бяха една от перлите в короната на събора. За подкрепа на войните и свидетелите на тези епохални битки бяха подготвени и уникални гозби, подбрани като за римски императори.

Гората около ,,Хоталич" тази година отново ще оживее, за да си спомни какви съдбовни решения са се вземали зад крепостните стени и колко пълководци са паднали в опитите си да я превземат. Защото именно гордите и смели народи, презрително наричани варвари, са превзели Рим и променили хода на историята.

Варварите очакват гостите на събора от 13 до 15 септември край стените на крепостта ,,Хоталич" до Севлиево. Там всички ще се върнат към отминалите времена на римските пиршества, ръкопашните боеве и красивите богини.

http://www.sevlievo.bg/bg/article/3686/varvarski-sabor-hotalich-2019.html


(https://i.postimg.cc/sXHKjSmT/hotaliq.jpg)
Title: Re: Фестивали на античното наследство
Post by: Hatshepsut on 14 September 2019, 22:52:21
Римски пазар на Сексагинта Приста

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Farenamedia.net%2Fthumb.php%3Fimg%3Dimages_modul%2Frp_23.09.18_14-58-35.jpg%26amp%3Bw%3D500%26amp%3Bh%3D400&hash=bc58d266e96f5045bbece82a89d7104260480baa)

В събота, 14-и септември, от 11.00 ч. врати отваря римски пазар на крепостта ,,Сексагинта Приста" в Русе. Майстори и занаятчии от Русе и региона ще представят своята продукция – млечни и пчелни продукти, сокове, вина, ръчно изработени бижута, рисувано стъкло, декорации, свещи, сувенири.

Посетителите ще имат възможност да видят как се правят монетите от римско време, а грънчар ще демонстрира как се изработват съдове от глина. Дамите ще могат да си направят римски прически, благодарение на ученички от Професионалната гимназия по облекло. Около 13.00 ч. легионери от Първа тракийска кохорта ще демонстрират бойни техники и въоръжение от епохата на Древен Рим.

Присъстващите ще опитат римска кухня по хилядолетна рецепта за рибена чорба. Пазарът ще предложи още костюми от епохата, забавления и анимация, местни разказвачи.И тази година в събитието ще се включат организации на хората с увреждания. Организатор на Римски пазар на Сексагинта Приста е Регионален исторически музей - Русе. Събитието се случва с подкрепата на Общинско предприятие "Русе Арт".

http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=39077


Албум със снимки:

https://www.facebook.com/yavor80/media_set?set=a.10157559027671170&type=3