Български Националистически Форум

Българска култура и духовност => Фолклор => Topic started by: Hatshepsut on 21 August 2018, 13:24:19

Title: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 13:24:19
Кюстендилска пролет

Представите за времето като поредица от повтарящи се природни цикли предопределят смяната на едно годишно време с друго, на старата с новата година. Периодите на преход от зимата към пролетта имат характер на преход от старата към новата година. Те носят идеята за вечната борба между двете противоположни сили, митологично осмислени като сили на доброто и реда (небесното, соларното начало, космоса) и злото и безпорядъка (земното, хаоса). Затова в Зимата са съсредоточени много празници, свързани с обредни очистителни и предпазни функции, с инициални магически практики, за да се ,,роди" новия живот, за да се осигури здраве, късмет, благоденствие през новата година.
Посрещането на пролетта е един изграден във времето обреден комплекс, разпростран не само на територията на България. Това е един от най-примамливите събития в културната история на Кюстендил. Празникът, наречен Кюстендилска пролет се празнува в деня на пролетното равноденствие – 21 март. В името на пролетта и човешкото щастие всяка година се устройват тържества.

(https://2.bp.blogspot.com/-tjxvmWefqcE/WNOsZjVQRCI/AAAAAAAAjro/j_qZrDV4Edggt_cM03fz6-xDhv4WYDXNACLcB/s1600/SDC13407.JPG)
Късно античнна и средновековна крепост на хълма Хисарлъка, гр. Кюстендил

Рано сутрин, при изгрев слънце, юстендилци посрещат пролетта на най-високото място на хълма Хисарлъка, като се вярва, че там тя ще дойде най-напред, "ще благослови всички и ще тръгне към града". Единствено в кюстендилския край пролетното настроение се ,,излива" в спонтанен народен празник, свързан с предчувствието за природно ,,възкръсване" и ,,пробуждането" на добрите сили.

Пролетта носи представата за ,,магьосница на природата", която донася първия полъх на южния вятър; топлия слънчев лъч, сгрял земната гръд и младостта и красотата. Символ за това е избора на девойка ,,Кюстендилска пролет". Преходът между старата и новата година, свързан с пробуджането на природата в деня на пролетното равноденствие, е предствен в ритуал, изпълняван от старата и новата ,,Мис Кюстендилска Пролет". "Старата" пролет предава коронaта и символите на града на "новата" – златен ключ, с който се отключват всички живи сили на пролетта и златната ябълка – символ на плодородието и щедростта на Кюстендилската земя.

Празникът идва от дълбините на култовите езически тържества за възхвала на слънцето и на живота; от празненствата в чест на бога Атис, фригийски млад овчар, в когото се влюбва богинята Кибела "майката на боговете" и го прави свой жрец. Възприеман е като божество на пролетта, на умиращата и възкръстваща природа. Празникът на Атис, свързан с култа към Кибела, трае от 22-27 март, със свещена трапеза от хляб и вино. В една от нощите на фона на буйни огньове първият жрец обявява въскресението на бога, след което се организират шумни оргии.
Пролетните тържества в Кюстендил са инспирирани и от изобилието на горещита минералните извори в града, високата им лечебност и вярата в безграничните им целебни сили. В традиционната култура изворът е символ на живота и силата. Негови покровители са Асклепий, Хигия, Телесфор и трите нимфи – богини на плодородието, чийто култ се запазва и през Средновековието.
Други почитани божества свързани с природните богатства и плодорието на региона са Деметра ("майката земя"), Дионис, Зевс, река Стримон, която е в основата на развитието на земеделието, овощарството и лозарството. В чест на тези божества, обикновенно в началото на пролетта се организират празнични тържества, изпълняват се култови песни, провеждат се състезания, карнавални шествия.

Постепенно, Християнството свързва празникът с църковния празник "Св.Четиридесет мъченици", празнуван на 9 март на свещения хълм Хисарлъка, календарно най-близък с тържествата за "новия живот в природата". На този ден се посещава оброка ,,Св.Четиридесет мъченици" при скала на хълма Хисарлъка, носи се хляб и се палят 40 свещи. Това е роденият през вековете  обичай с техния пламък да се посреща пролетта. Хлябът, символ на новия живот и плодородието, е вдъхновител на редица легенди. Българско поверие гласи: ако първият залък от празничната питка се сложи под възглавницата в нощта срещу 22 март, всеки ще сънува своя бъдещ избранник в живота.

http://www.europeanvirtualmuseum.net/virtual_museum/deepening/popup_12_bg.htm (http://www.europeanvirtualmuseum.net/virtual_museum/deepening/popup_12_bg.htm)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 13:24:40
"Кюстендилска пролет" - празника на град Кюстендил

Празникът на град Кюстендил "Кюстендилска пролет" се отбелязва от 1966 година. Той има дългогодишна история, като празник "Св.Св. 40 мъченици" отбелязван в м. "Хисарлъка".
От 1966 г. се провежда кокнкурс за избор на девойка "Кюстендилска пролет" с две подгласнички. Това е първият в страната конкурс за най-красивото момиче в града. Като градски празник е обявен за неприсъствен ден с решение на ОбС.
Празникът се организира от Общината с участието на най-изявените художествени състави и изпълнители от града. Когато добива популярност, гост-изпълнители са били най-популярните състави и шоумени от страната.
"Кюстендилска пролет" се провежда под патронажа на Кмета на града. Това е и първият в страната празник, който има статут и е патентован в Патентно ведомство на Република България. Финансира се от спонсори, дарители и рекламодатели.
От 2001 година празникът прерасна в Мартенски културни празници /изложби, ралита, концерти, авторски вечери и др./

В основа на празника "Кюстендилска пролет" е соларният култ, почитанието на Слънцето като божество, чиято живителна сила събужда спящата през зимата природа, отключва изворите, довежда птиците и цветята, дарява селянина с надежда за плодородие, предприемача с очакване на добра печалба, всеки човек със здраве и щастие.
Първият, основният съдържателен елемент на празника, това е слънцето и свързаните с него атрибути – огъня и златото.
Вторият елемент е плодородието – кюстендилския край винаги е бил и трябва да бъде овощната градина на България.
Третия специфичен за града елемент това са минералните лечебни извори и свързаните с тях Асклепион и балнеосаноториуми, възможностите за климато и плодолечение, традиционни алтернативни методи на запазване и възстановяване на здравето в подходяща екосреда.
Четвъртия – това е духовността на празника, неговите връзки с народната празнично-обредна система, отдаване почит на "Св. 40 мъченици" на християнската черква, разгръщане и даване изява на творческите възможности в областта на просветата, културата, изкуствата и другите социални сфери.
Петия – съдържанието на всеки празник включва и елемента търговия: купуване на нови дрехи и обновяване на къщата, приготвяне на специфична за празника храна – 40 хапки, глътки и т.н.
Шестия – празникът като антипод на делника носи в себе си и необходимите елементи на релаксация, забава, хумор, игра. За това той се придружава от различни спортни, туристически и други игри и забави, включително и по-фриволни.
Основна характерна черта на общонародните празници е участието на всички кюстендилци в подготовката, сътворението и съпреживяването на празника. Затова той се гради на принципа от всекиго по нещо – за всекиго по нещо.

Символи на "Кюстендилска порлет"

Главният символ на празника, това е девойката "Кюстендилска пролет" и нейните две подгласнички. Те се избират на два етапа чрез конкурс. Първият етап – в учебните заведения, фирми, организации и с индивидуални заявки. Втори етап - общоградски конкурс. Избраните на първия етап се допускат до втория етап, където жури избира девойките по определени критерии. Критерии за оценка по десетобалната система:
- по положителни общочовешки качества
- съчетаване на духовна и физическа красота
- определено интелектуално ниво
Общи изисквания: участничките да бъдат неомъжени и неизбирани минали години, възраст 16-24 години и ръст над 170 см.
Трите девойки носят през раменете си трикольорна лента с емблемата на пролетта и надпис "Кюстендилска пролет" и годината.
Емблемата на "Кюстендилска пролет" е слънчев диск с ябълков цвят в средата, изпълнен в зелено или златисто. Емблемата е запазена марка и не може да се използва за други цели без съгласието на общинската управа.

Място на провеждане

Общоградския празник "Кюстендилска пролет" се провежда :
В театъра – избор и коронясване на девойката "Кюстендилска пролет" /при хубаво време може и на открито/.
На площад "Велбъжд" - молебен за здраве, дефилиране /карнавално шествие/, културни спортни и други изяви.
В спортния комплекс – игри, състезания, забави и др.
В местността "Хисарлъка" – всенароден събор с художествена програма и поздравление от девойката "Кюстендилска пролет".

http://kustendil.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=456&Itemid=364 (http://kustendil.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=456&Itemid=364)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 13:27:04
Празникът ,,Кюстендилска пролет" е продължение на традиция,
съществуваща още от тракийско и римско време

Кюстендил. Празникът ,,Кюстендилска пролет" е продължение на традиция, съществуваща още от тракийско и римско време. Пред радио ,,Фокус"-Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел ,,Култура и духовно развитие" заяви, че първоначално празникът е свързван с почитта към соларните божества и лечителите Асклепий, Хигия, Аполон и Дионис.

През Средновековието празникът е обвързан със Св. Четиридесет мъченици, чиито празник по стар стил се отбелязва на 21 март. На този ден жените месят пити и ги раздават за здраве и успех – раздават успеха на дома на целия град. ,,Пролетта е символ на новото начало, на красотата, на този ден всеки се докосва до природата и естественото човешко общуване", каза Дима Укалска. Днес ще бъде представен ритуалът по предаване символите на града. Това са символи, представящи богатството на Кюстендил. Плодородието, пресъздадено в плодовете, водата, поставена в античен съд за вода и пита, символизираща хляба.

Кюстендил отбелязва официалния си празник – ,,Кюстендилска пролет". Празникът е патентован в патентното ведомство на Република България и води началото си от древна Пауталия. Той се отбелязва всяка година в деня на пролетното равноденствие – 21 март, което съвпада със старото честване на Св.Четиридесет мъченици. Символ на празника е ябълковият цвят и избраната Девойка Кюстендилска пролет. На този ден жителите и гостите на Кюстендил по традиция се поздравяват с ,,Честита пролет".

Тържествата ще започнат от 11.00 часа на площад ,,Велбъжд", където ще бъде отслужен молебен за здраве на кюстендилци. Празникът ще продължи с ритуал по предаване символите на града от старата Девойка ,,Кюстендилска пролет" на новата. За доброто настроение на публиката ще се грижат Тони Димитрова и Румяна Попова. Предвидена е и празнична програма в лесопарк ,,Хисарлъка", където отново ще бъде представен ритуалът по предаване на символите на Пролетта, акцент в тържествата е фолклорът.

"Нека има слънце в душите и домовете на всички кюстендилци. Такъв поздрав отправи новата Девойка Кюстендилска пролет. Мария Стефанова пожела още здраве, щастие и обич за всички. ,,Чувствам се прекрасно, щастлива съм и благодаря на всички за подкрепата", заяви Мария Стефанова. Тя е ученичка в езикова гимназия ,,Д-р Петър Берон" и посочи, че най-близката и цел е да продължи обучението си и да бъде приета във висше учебно заведение със специалност актьорско майсторство или психология. ,,Колкото и да е тежка короната на Девойка Кюстендилска пролет, аз ще поема тази тежест", допълни 17-годишната Мария.

focus-news net
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 13:30:31
Кюстендилска пролет 2012

(https://www.blagoevgrad.eu/wp-content/uploads/2012/03/OPA_3231-copy.jpg)
Снимка: https://www.blagoevgrad.eu/praznik_kustendil_prolet_2012.html

Традиционният празник на град Кюстендил ,,Кюстендилска пролет 2012" ще се проведе за 46-та поредна година.

Празникът ще започне днес в 18.30 часа на откритата сцена на площад "Велбъжд" с избора на ,,Девойка Кюстендилска пролет 2012". Борис Солтарийски и Мариян Бачев ще бъдат водещите на конкурса. Началото на  празничната програма ще дадат  ЛиЛана и нейният  брат бийтбоксера SkilleR, а изненадата за кюстендилци в тазгодишния конкурс е най-известното румънско трио в MTV - ,,Акцент".

Както всяка година тринадесетте  кандидатки  ще дефилират в три тура - официални тоалети, народни носии и спортно облекло. Победителката в ,,Девойка Кюстендилска пролет 2012" ще получи парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и момичето на публиката по 850 лв. Всички участнички ще получат от община Кюстендил, като подарък официалните тоалети и обувки, с които участват в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.

Кандидатките за Девойка Кюстендилска пролет може да видите в Тема в снимки: http://dariknews.bg/view_photo_topic.php?photo_topic_id=5176

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstatic.bnews.bg%2F213f5138f952.JPG&hash=52009a301db9746bb9e2b91c8f8656a6b0c6f6b1)
Снимка: http://www.bnews.bg/article-46288

Николина Чакърдъкова ще пее на празника "Кюстендилска пролет", на 21- ви март. Програмата ще започне в 11 ч. с молебен за здравето на кюстендилци, отслужен от Негово Преосвещенство епископ Йоан Знеполски, викарий на Софийския митрополит. След него ще бъде ритуала по предаване на символите на града от Девойка Кюстендилска пролет 2011 на Девойка Кюстендилска пролет 2012. Приветствие към гражданите и гостите на Кюстендил ще отправи кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Програмата ще продължи с концерта на Николина Чакърдъкова и изпълнения на състави от страната и чужбина. Традиционно, на сцената на ,,Хисарлъка" от 12.00 часа девойките ,,Кюстендилска пролет 2012" ще поздравят гражданите, а за доброто настроение ще се погрижат местни състави и изпълнители.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=871534


Кюстендил. Кюстендил днес отбелязва официалния си празник. Това съобщи за Радио ,,Фокус"-Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел ,,Култура и духовно развитие". Общоградските тържества ще започнат с молебен за здравето на кюстендилци, който ще се отслужи на площад ,,Велбъжд" от Негово Преосвещенство епископ Йоан Знеполски, викарий на Софийския митрополит. Празникът ще бъде открит с приветствие от кмета на община Кюстендил Петър Паунов, след което ще се състои ритуал по предаване на символите на пролетта. ,,Избраните девойки ще приемат символите на Кюстендил, а именно богатствата, дадени на нашия град. Това са плодородието, представено от купа с плодове; хлябът и минералната вода, поставена в античен римски съд", каза Укалска. Програмата ще продължи с концерт на Николина Чакърдъкова и изпълнения на състави от страната и чужбина. Традиционно на сцената на ,,Хисарлъка" от 12.30 часа девойките ,,Кюстендилска пролет 2012" ще поздравят гражданите, а за доброто настроение ще се погрижат местни състави и изпълнители. ,,Най-големият спектакъл е този, подготвен от природата. Кюстендилци с трепет очакват този празник. Тези, които не живеят в града се връщат в родното си място, за да може да разчупят питата за здравето на целия град. Това е една традиция, съществуваща от десетилетия и всеки един от нас я пази в сърцето си", допълни Укалска.

http://www.focus-news.net/?id=n1633985


"Всяка пролет е едно ново начало. Нека силата й озари живота ви и донесе мир, любов и спокойствие в дните ви. Честита пролет Кюстендил! Бъдете живи и здрави!", с тези думи поздрави кюстендилци и гостите на град Кюстендил Девойка Кюстендилска пролет Диана Димитрова.

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ff02.bis.bulcdn.net%2Ffsh%2F5%2Fd%2F8%2F5%2F0%2F37606%2Fphoto%2Fc%2Fc%2Fd%2F2651034.jpg%3Fv%3D0&hash=43520fc8fe3b4a669d60aaee0041ffd5c385fa68)
Девойка Кюстендилска пролет 2012 Диана Димитрова

Девойка Кюстендилска пролет е символ на красотата достойнството и обновлението. Тя и подгласничките й- Петя Сотирова и Ивона Семенска получиха символите от Девойка Кюстендилска пролет 2011 Мария Стефанова и нейните подгласнички- Александра Ковачева и Малинка Михалкова. Символите са- слънцето, плодородието и водата.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=873558
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 13:43:08
,,Девойка Кюстендилска пролет 2013"

Снимки в народни носии на 13-те момичета, измежду които на 16 март ще се избере Девойка Кюстендилска пролет:

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fobuvki-vesika.com%2Fgallery%2Fnarodni-tanci%2F02.jpg&hash=5ec8c1ad484e05044e51b1db787374949f0a1f5e)

... и на две от тях - Александра Васева и Беатрис Кацарова:

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_21_08_18_1_42_22.jpeg)

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_21_08_18_1_49_04.jpeg)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 13:47:47
Беатрис Кацарова бе избрана за "Девойка Кюстендилска пролет 2013"

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_21_08_18_1_45_18.jpeg)
Беатрис Кацарова бе избрана за "Девойка Кюстендилска пролет 2013"

18-годишната Беатрис Кацарова бе избрана за "Девойка Кюстендилска пролет 2013". Тя е ученичка в ПМГ "Емануил Иванов". За титлата се състезаваха още 12 момичета.

"Чувствам се страхотно, не бях сигурна, че ще спечеля. Тръпката бе уникална. Обичам да пея, да спортувам през свободното си време и да се забавлявам с приятели. Искам да се занимавам с медицина и по-точно с фармация. Пожелавам на кюстендилци да бъдат живи и здрави, да са по-усмихнати и всичко най-хубаво", заяви за Дарик новата "Девойка Кюстендилска пролет" Беатрис Кацарова.

Първа подгласничка стана Александра Васева на 17 години, ученичка в ПГИМ "Йордан Захариев", а втора подгласничка е Дияна Манолова, също на 16 години, ученичка в Професионална техническа гимназия "Джон Атанасов". За момиче на публиката бе избрана 16-годишната Кристина Василева, ученичка в ПГИМ "Йордан Захариев".

Конкурсът се проведе в три тура, като в първият тур момичетата бяха облечени в официални рокли, във вторият танцуваха бразилски танц и отговаряха на въпросите на водещите Юлиян Вергов и Стефания Колева. Третият тур бе с народни носии.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1055912


Девойка Кюстендилска пролет 2013 пожела много здраве, радост и повече усмивки

"Нека пролетта да ви донесе много здраве и радост. Повече се усмихвайте, нека годината бъде богата и плодородна за всички вас и дано се сбъднат всички ваши мечти и желания", с тези думи поздрави кюстендилци и гостите на град Кюстендил Девойка Кюстендилска пролет Беатрис Кацарова. Девойка Кюстендилска пролет е символ на красотата достойнството и обновлението. Тя и подгласничките й - Александра Васева и Диана Манолова получиха символите от Девойка Кюстендилска пролет 2012 Диана Димитрова и нейните подгласнички -  Петя Сотирова и Ивона Семенска. Символите са стомна, погача и плодове, олицетворяващи слънцето, плодородието и водата.

(https://m.netinfo.bg/media/images/30079/30079711/991-ratio-devojka-kiustendilska-prolet-2013-pozhela-mnogo-zdrave-radost-i-poveche.jpg)

За доброто настроение на празника се погрижиха ансамбъл "Българе", както и местните танцови ансамбли- "Пауталия", "Партньори", "Родолюбие" и "Кюстендилче".

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1058234&audio_id=136162
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 13:53:09
Фейсбук-страница на "Кюстендилска пролет":

https://www.facebook.com/pages/Кюстендилска пролет в миналото и днес (https://www.facebook.com/pages/%D0%9A%D1%8E%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82-%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81/325342187757)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 14:01:56
Избират "Девойка Кюстендилска пролет 2014" на 15 март

(https://m.netinfo.bg/media/images/30098/30098427/991-ratio-izbirat-devojka-kiustendilska-prolet-2014-na-15-mart.jpg)

Изборът на Девойка Кюстендилска пролет ще бъде на 15 март, на площад "Велбъжд" в Кюстендил. Кандидатките за момиче- символ на града са 12. Те вече бяха снимани в народни носии и спортни облекла, за представянето им преди конкурса.

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=1220378


Ето и снимки на две от 12-те момичета, които ми направиха впечатление  :smile-1:

Антонина Николаева Колева:

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_21_08_18_1_58_07.jpeg)

Цветелина Любомирова Милошева:

(https://i.postimg.cc/k4dLB6b8/image.jpg)
https://www.facebook.com/knnews.bg/photos/t.100002672975943/641869369181963/?type=3&theater
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 14:08:45
17-годишната Милена Мирева бе избрана за "Девойка Кюстендилска пролет 2014"

(https://m.netinfo.bg/media/images/29193/29193024/640-420-17godishnata-milena-mireva-be-izbrana-za-devojka-kiustendilska-prolet-2014.jpg)
Победителките в "Девойка Кюстендилска пролет 2014"
© Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил

17-годишната Милена Мирева бе избрана за "Девойка Кюстендилска пролет 2014". Тя е ученичка в ПМГ "Емануил Иванов". За титлата се състезаваха още 11 момичета. През тази година шоуто започна по нетрадиционен начин, като бе открито от Девойка Кюстендилска пролет 2013 Беатрис Кацарова.

"Чувствам се много развълнувана, въобще не очаквах, че ще спечеля. Всички момичета бяха прекрасни. Приятелите ме посъветваха да се явя, след като спечелих Мис ПМГ. Тренирам лека атлетика, обичам да танцувам много и да излизам с приятели. След като завърша, искам да отида да уча в НАТФИЗ, актьорско майсторство. Пожелавам на кюстендилци много усмивки, да са щастливи и да няма завист между хората. Трябва всички да се обичаме", заяви след награждаването Милена Мирева.

(https://mm.netinfo.bg/resize/resize_on_the_fly.php?address=media/images/29670/29670837/orig-orig-9-milena-mireva-mitropolitska-cherkva-sv-uspenie-bogorodichno.jpg)
Милена Мирева

Първа подгласничка стана Ралица Петрова, ученичка в ПМГ ,,Проф. Емануил Иванов", а втора подгласничка е Ралица Станоева, също ученичка в ПМГ ,,Проф. Емануил Иванов".

За момиче на публиката бе избрана Антонина Колева, ученичка в ЕГ ,,Д-р Петър Берон".

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1233266
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 22:14:07
Кюстендилска пролет 2015

Снимки на кандидатките в народни носии

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_17_03_19_3_41_13.jpeg)
https://www.facebook.com/325342187757/photos/pb.325342187757.-2207520000.1425273122./10152900176617758/?type=1&theater

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_17_03_19_3_43_00.jpeg)
https://www.facebook.com/325342187757/photos/pb.325342187757.-2207520000.1425273122./10152900176347758/?type=1&theater
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 22:17:57
16-годишната Камелия Андреева бе избрана за "Девойка Кюстендилска пролет 2015"

(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/421/Image_4668421_126.jpg)
Снимка: https://www.24chasa.bg/Article/4668414 (https://www.24chasa.bg/Article/4668414)


16-годишната Камелия Андреева бе избрана за "Девойка Кюстендилска пролет 2015". Тя е ученичка в Професионална гимназия по туризъм "Никола Вапцаров". За титлата се състезаваха още 11 момичета. Камелия бе избрана и за момиче на публиката.

"Чувствам се много добре, не очаквах, че ще спечеля. Всички момичета бяха прекрасни. След като завърша, искам да стана ветеринарен лекар или криминолог. Този конкурс донася едно прекрасно чувство. Пожелавам на кюстендилци да бъдат винаги усмихнати", заяви след награждаването Девойка Кюстендилска пролет 2015 Камелия Андреева.

Първа подгласничка стана Елена Близнакова, ученичка в Спортното училище "Васил Левски, а втора подгласничка е Катрин Василева от ПГИМ "Йордан Захариев".

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fm.netinfo.bg%2Fmedia%2Fimages%2F29315%2F29315160%2F640-420-elena-bliznakova-shte-otkrie-bala-na-lejdis-klub-na-scenata.jpg&hash=2233597a6aca56efea3370c7acf98468e1e8d1a8)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1409799 (https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1409799)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 22:25:10
Кюстендилска пролет 2016

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_17_03_19_3_45_05.jpeg)
https://www.facebook.com/325342187757/photos/ms.c.eJwzNDA0NTYzt7A0NzI2Mzc3tdAzhIlYWFqiiVgaGBqARAAmuwry.bps.a.10153678971182758.1073741881.325342187757/10153678972367758/?type=3&theater (https://www.facebook.com/325342187757/photos/ms.c.eJwzNDA0NTYzt7A0NzI2Mzc3tdAzhIlYWFqiiVgaGBqARAAmuwry.bps.a.10153678971182758.1073741881.325342187757/10153678972367758/?type=3&theater)

На 19 март, от 18,30 ч на пл."Велбъжд" ще се проведе 50-ият конкурс на ,,Девойка Кюстендилска пролет 2016".
Традицията по тържествено посрещане на пролетта датира от 1966 година. Изборът се провежда в три кръга - официални тоалети, спортно облекло и единствения по рода си в България тур с народни носии. Участничките, които ще дефилират тази година, са 12 на брой и са на възраст между 16 и 22 години.
В празничната програма ще вземат участие звездите на ,, X-Factor 2014" - МИХАЕЛА Филева, Атанас Колев, балет ,,Фейм", както и любимата на няколко поколения българи рок група ,,Сигнал", а водещи на програмата ще бъдат две от звездите на Българското кино, телевизия и театър Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев
Съобразно регламента на конкурса, журито ще бъде обявено по време на самия спектакъл.
Момиче на публиката ще бъде избрано чрез SMS – гласуване, всеки, който иска да даде своя глас може да го направи на кратък номер 1925, с текст: буква P и номера на момичето фаворит. Гласуването е неограничено и ще продължи и по време на спектакъла. Цената на едно съобщение е 1.20 лв. с ДДС.
Победителката в ,,Девойка Кюстендилска пролет 2016" ще получи парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и момичето на публиката по 850 лв. Всички участнички ще получат от община Кюстендил като подарък и официалните тоалети, и обувките, с които участват в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.
По случай 50-годишнината от създаването на конкурса ,,Избор на Девойка Кюстендилска пролет" на 20 март от 12.00 часа във фоайето на Общински драматичен театър ще бъде открита юбилейна фотоизложба ,,Кюстендилска пролет миналото и днес".
Тържествата по случай празника ,,Кюстендилска пролет" ще продължат на 21 март от 11:00 часа на пл. ,,Велбъжд", където ще бъде отслужен молебен за здравето на кюстендилци, а в празничната програма ще участват ансамбъл ,,Гайтан", съвместно с музикална фолклорна група ,,Огражденска четворка".
По традиция празнична програма ще има и от 12:00 часа на сцената в лесопарк ,,Хисарлъка", където ще участват състави от Община Кюстендил и гостите от ,,Огражденска четворка".
Заповядайте!

https://www.facebook.com/325342187757/photos/ms.c.eJwzNDA0NTYzt7A0NwJS5qYWeoYwEQtLSzQRSwNDA5AIACa7CvI~-.bps.a.10153678971182758.1073741881.325342187757/10153678972367758/?type=3&theater (https://www.facebook.com/325342187757/photos/ms.c.eJwzNDA0NTYzt7A0NwJS5qYWeoYwEQtLSzQRSwNDA5AIACa7CvI~-.bps.a.10153678971182758.1073741881.325342187757/10153678972367758/?type=3&theater)

Боряна Бориславова Алексова :smile-1:

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/proxy.php?request=http%3A%2F%2Finfomreja.bg%2Fupload%2Farticles%2Fimages%2F28905%2Fe7d367f3590a78ca1da44c2af7b868b3.jpg&hash=ded2b7ded094356073236c4cb49c7f0a4c84f22b)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 22:30:39
Мирослава Ангелова бе избрана за "Девойка Кюстендилска пролет 2016"

(https://m.netinfo.bg/media/images/29703/29703127/orig-orig-glasuvajte-za-miroslava-petrova-angelova-na-nomer-1925-s-tekst.jpg)

Мирослава Ангелова бе избрана за "Девойка Кюстендилска пролет 2016". Тя е студентка в УНСС, специалност ,,Финанси и счетоводство". За титлата се състезаваха още 11 момичета.

"Нямах очаквания, че ще спечеля. Не мога да опиша с една дума емоцията. Най-добрите ми приятелки ме подтикнаха да се запиша за конкурса. Успях да съчетая лекциите и репетициите. Обичам да танцувам, да пътувам и да чета книги. Пожелавам на кюстендилци много усмивки, здраве, любов в сърцата и сбъднати мечти", заяви след награждаването "Девойка Кюстендилска пролет 2016" Мирослава Ангелова.

Първа подгласничка стана Катерина Василева от ПГИМ "Йордан Захариев",

(https://m.netinfo.bg/media/images/29703/29703125/orig-orig-glasuvajte-za-katerina-kirilova-vasileva-na-nomer-1925-s-tekst.jpg)

 а втора подгласничка е Симона Богданска, също от ПГИМ "Йордан Захариев"

(https://m.netinfo.bg/media/images/29703/29703126/orig-orig-glasuvajte-za-simona-dimitrova-bogdanska-na-nomer-1925-s-tekst.jpg)

,,Девойка на публиката" стана номер 9 - Беатрис Велинова, която бе избрана чрез sms-гласуване, продължило и по време на конкурса тази вечер.

(https://m.netinfo.bg/media/images/29703/29703129/orig-orig-glasuvajte-za-beatris-evgenieva-velinova-na-nomer-1925-s-tekst.jpg)

Конкурсът се проведе в три тура, като в първия момичетата бяха облечени в официални рокли, във втория танцуваха народни танци в кюстендилски народни носии и отговаряха на въпросите на водещите Камен Воденичаров и Тончо Токмокчиев. Третият тур бе танц с обръчи. По случай 50-годишния юбилей бяха поканени всички дами, носещи титлата ,,Кюстендилска пролет" от създаването на конкурса до момента, като те бяха и жури.

https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560797 (https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560797)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 22:35:19
Претендентки за титлата "Девойка Кюстендилска пролет 2017"

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_17_03_19_3_48_01.jpeg)
https://www.facebook.com/325342187757/photos/a.10151274910382758.476695.325342187757/10154654211797758/?type=3&theater (https://www.facebook.com/325342187757/photos/a.10151274910382758.476695.325342187757/10154654211797758/?type=3&theater)

№ 1 Никол Веселинова Харалампиева
№ 2 Даниела Бисерова Пармакова
№ 3 Велина Георгиева Лумбева
№ 4 Михаела Мирославова Костадинова
№ 5 Евелина Николова Василева
№ 6 Сияна Любомирова Александрова
№ 7 Стела Ивайлова Кирилова
№ 8 Ралица Емилова Велинова
№ 9 Елица Владимирова Димитрова
№ 10 Теодора Бонкова Атанасова
№ 11 Беатрис Бисерова Ранчина
№ 12 Даниела Данаилова Стоименова
№ 13 Елиза Бойкова Огнянова
№ 14 Ася Ивайлова Спасова

..и моeтo предпочитаниe - Елиза Огнянова  :smile-1:

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_21_08_18_10_33_59.jpeg)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 22:35:54
Ралица Велинова е "Девойка Кюстендилска пролет 2017"

(https://m.netinfo.bg/media/images/31936/31936847/991-ratio-devojka-kiustendilska-prolet-2017.jpg)

Ралица Велинова е Девойка Кюстендилска пролет 2017. Тя е 16- годишна, ученичка от ПМГ. Наградата на победителката връчи кметът Петър Паунов. Ралица Велинова получи 1 500 лв. от община Кюстендил.
"Усещането е невероятно, не го очаквах. Най- важно е преживяването, което ще ми остане в живота. Това беше една много голяма възможност за мен, много се радвам, че се записах. Много обичам да танцувам, обичам хората, да се усмихнати, лъчезарни, обичам изкуството и да рисувам. Мисля да се занимавам с моделство, сега ми предстои кастинг, надявам се и там да успея", каза веднага след конкурса "Девойка Кюстендилска пролет 2017". Ралица Велинова иск да остане в България и да учи за ветеринарен лекар. Според нея, "Девойка Кюстендилска пролет" трябва, освен да е красива, да е много лъчезарна, умна, интелигентна и да има излъчване. "Пожелавам на кюстендилци да са много усмихнати и щастливи", завърши победителката.

Подгласнички на Девойка Кюстендилска пролет 2017 станаха Даниела Стоименова и Теодора Атанасова.

"Чувството е уникално, за мен това е нещо много повече, след като хората са гласували за мен, благодаря на всеки пуснал SMS за мен. Обичам много да танцувам, танците за мен, не са просто хоби, а начин да изразя себе си. Обичам да пътувам и да прекарвам повече време със семейството и приятелите си, хората, които обичам. Кюстендил има изключително много забележителности, които трябва да бъдат посетени. Хората трябва да остават тук и да се грижат за града си, защото нашия град е голямо богатство", каза пред Дарик Момичето на публиката Евелина Василева. Тя иска да остане да живее в родината си, в България.

https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/ralica-velinova-e-devojka-kiustendilska-prolet-2017-2011086 (https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/ralica-velinova-e-devojka-kiustendilska-prolet-2017-2011086)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 21 August 2018, 22:40:05
Кюстендилска пролет 2018

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_04_03_19_4_42_38.jpeg)

Тази година конкурсът се състоя на 17 март, за девойка Кюстендилска пролет бе избрана Милица Стойчева:

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_21_08_18_10_38_49.jpeg)

Милица Стойчева е "Девойка Кюстендилска пролет" за тази година. Тя е 16-годишна ученичка от ПГИМ ,,Йордан Захариев". Наградата на победителката връчи кметът Петър Паунов. Милица получи 1500 лв. от Община Кюстендил. Журито бе съставено от 28 носителки на титлата "Девойка Кюстендилска пролет".

,,Изобщо не очаквах, че ще спечеля и съм много щастлива. Благодаря на семейството ми, на приятелите и на журито. Тази победа е за всички участнички. За конкурса се записах спонтанно. Занимавала съм се с народни танци, скоро се надявам да се занимавам и с актьорско майсторство. Голямата ми мечта е да стана актриса. Пожелавам на кюстендилци да имат много усмивки, да се радват на всички моменти и да бъдат все така красиви и добри", заяви след конкурса Девойка Кюстендилска пролет 2018 Милица Стойчева.

Подгласнички на Милица станаха Ивана Митрева и Виктория Стоичкова. Те получиха по 850 лв. от община Кюстендил. Момиче на публиката стана Савина Димитрова, за която наградата също бе 850 лв.

(https://m.netinfo.bg/media/images/32861/32861697/991-ratio-devojka-kiustendilska-prolet-2018.jpg)

https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/milica-stojcheva-e-devojka-kiustendilska-prolet-2018-snimki-2085253 (https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/milica-stojcheva-e-devojka-kiustendilska-prolet-2018-snimki-2085253)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 02 March 2019, 20:23:28
Избраха претендентките за титлата "Девойка Кюстендилска пролет 2019"

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_02_03_19_8_18_58.jpeg)

На 8 февруари се проведе предварителен кръг за избор на "Девойка Кюстендилска пролет 2019". От 24 записали се девойки за участие, пред комисията се представиха 23. За титлата тази година ще се борят 14 претендентки, предадоха за кореспондент на Actualno.com, от Община Кюстендил. Конкурсът ще се проведе на 16-ти март, на площад "Велбъжд" от 19:00 часа. 14-те девойки, които ще вземат участие в тазгодишното издание на конкурса са:

№1 Снежанка Владимирова Пенова
№2 Снежина Миленова Драгоманска
№3 Илиана Росенова Гаминчева
№4 Мария Станиславова Иванова
№5 Василиа Янкова Петрова
№6 Мануела Костадинова Иванова
№7 Гергана Тодорова Божидарова
№8 Виктория Красимирова Тишанска
№9 Лизбет Емилова Любчова
№10 Ния Руменова Андонова
№11 Марина Бориславова Андонова
№12 Рафиела Красимирова Николова
№13 Мария Зефирова Хаджиева
№14 Кристина Красимирова Амалска

През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка "Кюстендилска пролет", която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите /богини на плодородието/ от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка. Символ на Пролетта са трите красиви девойки, облечени в бяло и накичени с пролетни цветя.Те носят радост и нов късмет на всеки, който ги види. На площада, в центъра на Кюстендил, девойките приемат от своите предшественички богатствата, дадени на града от Бога - минералната вода, плодовете и хляба. Всеки от нас дълбоко ги цени и благодари за тях, и знае, че не случайно са дадени точно на нас-кюстендилци. На празника "Кюстендилска пролет" избраните девойки, придружавани от празнична процесия, всяка година отново отиват на хълма над града, за да пожелаят добро на всички. Свещеният хълм Хисарлъка отваря южната порта на древния град, за да влезе през нея приказната загадка на пролетта и вплитайки обреда в празника, да донесе добротворство в живия живот. На 21 март хората се поздравяват с типичния само за Кюстеднил поздрав: "Честита Пролет!" и се събират с близки и приятели около празничната трапеза - първо сред поляните на Хисарлъка, а после и в домовете си, предаде кореспондент от града, за Actualno.com

Прочети още : https://www.actualno.com/kustendil/izbraha-pretendentkite-za-titlata-devojka-kustendilska-prolet-2019-news_722145.html
© Actualno.com
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 02 March 2019, 20:26:22
По случай Националния празник на България 3-ти март, четиринадесетте участнички в конкурса ,,Девойка Кюстендилска пролет - 2019" ще раздадат над 1000 знамена на гражданите и гостите на Община Кюстендил. Инициативата ще бъде на площад ,,Велбъжд" в 11.00 часа.

Честванията на 141 години от Освобождението на България ще започнат от 11.00 часа с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към загиналите за свободата на България на паметника на ,,Булаир" и празничен концерт с участието на народния изпълнител Карамфил Божиков и танцов състав ,,Македонска хубост".

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_02_03_19_8_26_03.jpeg)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 02 March 2019, 20:42:51
И по традиция, ще посоча три от 14-те момичета, които смятам за най-достойни да бъдат избрани за Девойка Кюстендилска пролет  :azn:

Мария Хаджиева:

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_02_03_19_8_39_48.jpeg)

Мария Иванова:

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_02_03_19_8_41_09.jpeg)

Снежана Пенова:

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_02_03_19_8_42_31.jpeg)
Title: Re: Кюстендилска пролет
Post by: Hatshepsut on 17 March 2019, 08:41:06
Значи и този път интуицията не ме е подвела  :wink:

Снежанка Пенова бе избрана за Девойка Кюстендилска пролет 2019

Снежанка Пенова е "Девойка Кюстендилска пролет" за 2019 година. Тя е ученичка от ПГИМ ,,Йордан Захариев". Наградата на победителката връчи кметът Петър Паунов. Снежанка получи 1500 лв. от Община Кюстендил. Журито бе съставено от 28 носителки на титлата "Девойка Кюстендилска пролет".

,,Уникално се чувствам, не съм го очаквала. Пожелавам на кюстендилци да бъдат здрави, щастливи, обичани и най- вече да продължават да се усмихват, защото усмивката е най- важното нещо. На себе си пожелавам успехи и здраве", заяви след награждаването победителката Снежанка Пенова.

(https://m.netinfo.bg/media/images/37237/37237809/991-ratio-kiustendil.jpg)

Подгласнички на Снежанка станаха Виктория Тишанска, която спечели и приза- Момиче на публиката, и Рафиела Николова. Те получиха по 850 лв. от община Кюстендил.

,,Девойка Кюстендилска пролет" 2019 бе избрана тази вечер за  53 път в Кюстендил. Традицията по тържествено посрещане на пролетта датира от 1966 година. На този празник се избира девойка, която символизира идването на пролетта, младостта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот. Изборът се проведе в три кръга - официални тоалети, танцово дефиле и единствения по рода си в България тур с народни носии. Участничките, които дефилираха тази година, бяха 14 на брой на възраст между 16 и 18 години.

https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/snezhanka-penova-be-izbrana-za-devojka-kiustendilska-prolet-2019-2153982


P.S. Снимката на Снежана Пенова в народна носия съм я публикувал в предишния си постинг, ето снимки и на нейните подгласнички:

Виктория Тишанска:

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_17_03_19_8_39_17.jpeg)

Рафиела Николова:

(https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_17_03_19_8_40_48.jpeg)