Български Националистически Форум

България и Българите => Български националисти => Topic started by: Шишман on 27 April 2020, 10:25:23

Title: Четническо движение
Post by: Шишман on 27 April 2020, 10:25:23
ЧЕТНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ

Нямаме такова и не сме имали след освобождението. Освен ВМРО, но там нещата са се отнасяли преди всичко за македонският край.

После през 40-те години вместо четническо движение и силно родолюбие имаме разни организации подражаващи на модерните тогава нацизъм и фашизъм. Което според мен и е родо-отстъпничество.

Четничеството е българско хрумване и замисъл, но сърбите за наш срам: създават такова, а не ние.

Какво би трябвало да представлява едно такова движение в наши дни ?

След освобождението тази тема е била опасна за новият политически масоно-сатанински елит, и са гледали да потопят и потиснат нещата и тематиката. За съжаление са успели без ВМРО - организация излязла от контрола на властите. За съжаление ВМРО е била изключително заета с борби от всякакъв тип и просто не са могли да наблегнат на културно - просветната дейност. А и онези времена, народа не е бил обезроден и това не е било наложително.

Как да бъде в днешни дни ?

Би трябвало това да е е напълно осъзнатото и организирано хайдутство. Нещо като следваща стъпка в хайдушкото движение или усъвършенствано хайдутство, с ясни цели и задачи. Всъщност хайдутството е било доста, даже много- добре организирано по места: чети, ятаци, помощници хора готови да помогнат при нападения , когато се налага и т.н. Липсвало им е само централно организиране : уточнени и ясни за всички, правила, цели виждания , задачи, стремежи и път на развитие, както и едно централно ръководство, което да взима важните решения.

Това нещо според мен спокойно може да се създаде организира и направи и в днешни дни. Само че някога въоръжената борба, трябва да се замени с културно просветна. Даже създаването на четническо движение е задължителна следваща крачка : в започналото 2-ро българско възраждане. В противен случай нещата може да се разводнят, изродят, възраждането да се обърка, да загуби посока, път и накрая да имаме едно голямо нищо. Така че мислете за създаване и участие в едно бъдещо четническо движение без такова, няма да стане.

Горе-долу вече има нещо на лице.

Става дума за униформите.


_____________________________________________________

(https://i.postimg.cc/8cjyYBKd/00000000.jpg) (https://postimages.org/)


_____________________________________________________

(https://i.postimg.cc/XqkwQZ3K/000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Panzerfaust on 27 April 2020, 21:07:12
Quote from: Шишман on 27 April 2020, 10:25:23Нямаме такова и не сме имали след освобождението. Освен ВМРО, но там нещата са се отнасяли преди всичко за македонският край.
Чети имат и ВТРО и ВДРО.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 27 April 2020, 21:10:58
Quote from: Panzerfaust on 27 April 2020, 21:07:12Чети имат и ВТРО и ВДРО.
Имах пред вид в самата България, като организация.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 29 April 2020, 10:29:53
Едно бъдещо четническо движение, може да ползва и чужд опит за съвременната си дейност и развитие. Стига този чужд опит да не противоречи на догматиката и законите на българщината.
В Италия има едни "АЛПИНИ"- които на мене , много ми харесват. Подобни са на военизирана организация , но не са официално такава. Те помагат при бедствия, земетресения, сега строиха полева болница за болните от вируса и т.н. Началото си водят от т.н. алпийски- планински части. Много от членовете им са служили в тези части, младите обаче не са и са доброволци  в организацията. Миналата година имаха някакво събиране в Милано и бяха дошли от цялата страна, беше доста печатляващо. Предполагам имат и някаква културна дейност.
Униформа нямат, всеки клуб на организацията си има свой начин на обличане: обикновено в спортен, туристически планински стил. Единственото общо в облеклото им е шапката : зелена  периферия и пера - доста живописна и забележителна.
Та си мисля че никак не е зле: да имаме и ние една подобна четническа организация . Естествено трябва да е съобразена с нашите неща: история, религия, обичаи и въобще с българщината.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 01 May 2020, 14:01:32
Четници


________________
(https://i.postimg.cc/x848mJsj/000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/q62pVRVW)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 May 2020, 09:32:29
Четническо движение ще има - това е сигурно


_____________________________________

(https://i.postimg.cc/wMq1rNXD/000000.jpg) (https://postimages.org/)


_____________________________________

(https://i.postimg.cc/Gh0L9G8K/00000.jpg) (https://postimages.org/)anonymous image hosting (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: FELDMARSCHALL on 06 May 2020, 22:57:10
Горяните антикомунисти в България в края на 40те и през 50те не са ли класически вид четническо движение според теб ? Или и тях ще наречеш фашисти/нацисти подражаващи на други... :laugh:
Title: Re: Четническо движение
Post by: Panzerfaust on 07 May 2020, 14:07:44
Абе нямат ли народни носии като на снимките, Мишока няма да ги признае за четници. :whistle:
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 07 May 2020, 17:39:09
Quote from: Panzerfaust on 07 May 2020, 14:07:44Абе нямат ли народни носии като на снимките, Мишока няма да ги признае за четници. :whistle:


Народната носия е за официални случаи, не за из гората. При горяните липсват други неща за да бъдат четници. То и движението им е било спонтанно и не са имали време за организиране и каквото и да е друго. Направили са каквото са могли, не можем да ги съдим или обвиняваме.  Предполагам че налагането на комунизма у нас е било изненада за доста хора.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 08 May 2020, 19:16:05
Quote from: FELDMARSCHALL on 06 May 2020, 22:57:10Горяните антикомунисти в България в края на 40те и през 50те не са ли класически вид четническо движение според теб ? Или и тях ще наречеш фашисти/нацисти подражаващи на други... :laugh:

Подобни на четническо движение. Не са били централно организирани. Освен това им е липсвала да го наречем четническа идеология. Въобще доста неща при тях са различни.

Класически вид четническо движение трябва да има: централно организиране, ясна идеология-светоглед, знамена , обща ценностна система, униформи парадни-официални и за действия и т.н.
Да не забравяме и мощна тилова подкрепа, ятаци, подготовка за военни-хайдутски действия.
Title: Re: Четническо движение
Post by: FELDMARSCHALL on 08 May 2020, 21:54:11
21 век сме вече, войната се води по друг начин. Даже в Южна Америка се отказаха от този метод на борба с властта такива чето-подобни организации, които всъщност по идеология са крайно-леви и терористични организации като ФАРК например в Колумбия и други такива.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 09 May 2020, 11:59:33
Quote from: FELDMARSCHALL on 08 May 2020, 21:54:1121 век сме вече, войната се води по друг начин. Даже в Южна Америка се отказаха от този метод на борба с властта такива чето-подобни организации, които всъщност по идеология са крайно-леви и терористични организации като ФАРК например в Колумбия и други такива.
Методите на хайдутството и съответно четничеството са вечни, и нямат мода и преходност. Даже съм ги пробвал и действат на 100%. Тука не става дума за борба само с властта, става дума за борба за защита на българщината и вярата, както е било през вековете. Ако в едно четническо движение има идеология, то вярвай ми ще е толкова дясна че фашизма и нацизма ще са леви в сравнение с нея. Не са важни методите за водене на война, а това за което се води, начина на организиране, на мислене, целта на борбата и т.н.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 11 May 2020, 20:44:38
Раздвижване има

___________________________

(https://i.postimg.cc/MHxLg10k/0000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 12 May 2020, 17:39:18
Били сме 21 век е и ? Обичаите трябва  да се пазят. В тези безродни времена, четничеството е по-необходимо от всякога за запазване на народността, културата и вярата.


___________________________________________________________________________

(https://i.postimg.cc/9FBb4k6Z/0000000.jpg) (https://postimg.cc/crrw2F4L)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 13 May 2020, 17:26:42
  ЧЕТНИЦИ ПОЧЕТОХА....

....или поне техни наследници или последователи: големият Таньо Воевода.


(https://i.postimg.cc/KvKRHM8s/000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 19 May 2020, 09:20:35
ЕДИН ЧЕТНИК И НАРОДЕН ЮНАК. ДОСТОЕН ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ

_____________________________________


 
Кой е Крилат Стойчо и защо е наречен така?

Стойчо Дачев, наречен Крилат Стойчо, е български революционер и войвода на ВМОРО.

Роден е през 1872 г. в днешното ивайловградско село Сив кладенец.

Влиза в редиците на ВМОРО и заедно с прочутия Таню (Тане) войвода, участва в организирането на акции и атентати по време на Илинденско-Преображенското въстание.

След края на въстанието е четник при войводите Дели Димо и Александър Александров като изпълнява куриерски задачи.

При една от тях той занася писмо до Одрин при окръжния ръководител на ВМОРО - Петър Васков (македонски българин, родом от Велес).

След изпълнение на задачата си Стойчо бива заловен.
Успява обаче да избяга и се втурва към родното си село Сив кладенец (тогава Гьокче бунар).
Османците научават къде е домът му и след няколко дни, вечерта, го обграждат.

На разсъмване с револвер и бомба, Стойчо скача от втория етаж на къщата си, но остава незабелязан и отново успява да избяга в планината.
Заради тази случка е наречен ,,Крилат Стойчо".

По-късно, след предателство, отново е заловен и осъден на смърт.
Но ... за трети път Крилат Стойчо успява да надхитри османците и отново хваща гората!

Стойчо успява да създаде чета, с която обикаля местните села.
Стига дотам, че нарежда на османския каймакамин в Ивайловград, да освободи затворени в тъмница българи!
Каймакаминът предпочита да не си навлича бели и изпълнява волята на Стойчо.
Така настъпва относителен покой за областта.

Така до есента на 1912г.
Избухва Балканската война.

Крилат Стойчо се записва доброволец в Македоно-одринското опълчение и воюва с турците, вече редом с българи от всички краища на Царството, че даже и отвъд.

Войната е спечелена, но идва следващата - Междусъюзническата.
Пътят на турците е свободен, те желаят мъст и напредват в Източна и Западна Тракия.
Подложени на огън и меч са всички български села.

Ивайловградско пострадва жестоко от издевателствата.
Крилат Стойчо заминава за Пловдив, където ходатайства пред руския консул за освобождението на пленени българи, отведени в Одрин.

След проведените разговори селяните са върнати по родните си места в Ивайловградско.

Умира през 1971 г., на 99 години в родното си село.
Погребан е с опълченската си униформа и отличия.

_________________________________________________________________

(https://i.postimg.cc/8C494F4H/00000000.jpg) (https://postimg.cc/p99sXLgh)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 24 May 2020, 11:35:53
(https://i.postimg.cc/wTNCYPfn/00.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 25 May 2020, 10:30:37
ЧЕТНИК
 Това трябва да е и класическата четническа униформа. Направена е от т.н. въшкарници от времето на комунизма и се е получило доста добре_________________________________________
(https://i.postimg.cc/cJ9YZQrD/0000.jpg) (https://postimg.cc/QB7VJKg5)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 June 2020, 18:10:14
(https://i.postimg.cc/KvP4bKgg/000000.jpg) (https://postimg.cc/rKpqCwj8)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Panzerfaust on 02 June 2020, 20:47:04
Quote from: Шишман on 25 May 2020, 10:30:37 ЧЕТНИК
 Това трябва да е и класическата четническа униформа. Направена е от т.н. въшкарници от времето на комунизма и се е получило доста добре_________________________________________
(https://i.postimg.cc/cJ9YZQrD/0000.jpg) (https://postimg.cc/QB7VJKg5)

Това, което наричаш "четническа униформа" с този начин на обшиване, е обикновена хусарска униформа. При нас е дошла от Австро-Унгария, през Сърбия и Румъния, заимствали са я Първата българска легия (Васил Левски има снимка с хусарска униформа оттам), Ботевите четници и т.н. Нашите представителни части - "гвардейците" са с такива. В Европа са били много модерни втората половина на ХІХ в., тогава хусарите са били много на почит.

Левски с хусарска униформа в Първата българска легия, снимката е по-късна възстановка в Букурещ:
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Levski2.jpg)

Унгарски хусари:
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Husz%C3%A1rok_1762.jpg)

Чърчил в хусарска униформа като млад:
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Churchhill_03.jpg)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 June 2020, 21:17:46
Не мисля че четническата ни униформа  е същата, вероятно е повлияна, но е доста различна. Най-отличителното е как завършват украсите от гайтаните. Българският начин е с три не знам как точно се казват - накрайника да ги наречем. Униформата на Левски не е негова, а на фотографското студио и за това не е по канона на българщината.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 05 June 2020, 13:49:18
Млад юнак - четник

_____________________


(https://i.postimg.cc/GtQj1hvn/00000000.jpg) (https://postimg.cc/H8rMwmS6)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 13 June 2020, 18:47:53
Всеки наричащ се националист: би трябвало да иска да четник !
На снимката четници
___________________


(https://i.postimg.cc/Vk02F4Sg/00000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 15 June 2020, 11:18:18
ХВЪРКОВАТАТА ЧЕТА.

Слава на народните юнаци !Както виждате с 2-ма попове. Чета без вяра не може и не бива .


__________________________________

(https://i.postimg.cc/pVQRyKhS/0000000000000.jpg) (https://postimg.cc/rzpvP09G)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 15 June 2020, 22:16:34
Четници в Габрово почетоха народният юнак Цанко Дюстабанов.

____________________


(https://i.postimg.cc/CMbjy7s2/0000000000000.jpg) (https://postimg.cc/PNrLYmcb)______________________

(https://i.postimg.cc/K81jbvyY/00000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 23 June 2020, 13:23:48
ЧЕТА ЗА ПРИМЕР

ЕДНА ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ НИ ЧЕТИ

Турците ги е било страх да влизат в бой с тях и са прибягнали до хитрост да ги упоят.

3ащо се говори малко за тази велика чета - не знам.

3а сметка на това ни надуват главите с една друга чета дето меко казано е била провал, а воеводата им не на ред с главата.

_________________________

(https://i.postimg.cc/YSYV28M8/000000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)


--------------------------------------------------------------
(https://i.postimg.cc/hGLyRj15/000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 03 July 2020, 17:44:31
Искат ли наричащите се националисти да бъдат четници ? Ако не искат -  защо ?___________________________


(https://i.postimg.cc/Vs9Z8dqH/000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 15 July 2020, 17:05:54
(https://i.postimg.cc/XvFJLjq7/00000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/d7swtKGz)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 18 July 2020, 12:24:16
(https://i.postimg.cc/wMqQGCg1/000000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/YGPF4y47)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 19 July 2020, 13:43:25
(https://i.postimg.cc/50zm0Gw0/0000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/629ZbMbJ)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 21 July 2020, 18:08:32
(https://i.postimg.cc/L4ZycK1s/000000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/pyRYjSkN)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 26 July 2020, 12:11:15
Български четници

_____________________

(https://i.postimg.cc/zvRbGqpQ/000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)picture hosting site (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 31 July 2020, 10:18:21
(https://i.postimg.cc/wvXfStrj/00000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 August 2020, 12:22:59
(https://i.postimg.cc/Dzs8SHVx/0000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 August 2020, 21:23:53
ГОЛЯМ ЧЕТНИК И ВОЕВОДА 

_____________________

(https://i.postimg.cc/TPFfKXgS/00000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/sBYtLqn9)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 08 September 2020, 08:11:23
(https://i.postimg.cc/4y4MpR3M/00000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/9RSJjSZt)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 28 October 2020, 09:27:50
ОТНОВО ЧЕТНИЦИ - НЕЩАТА СЕ РАЗВИВАТ


__________________________________

(https://i.postimg.cc/hvBSYFWH/000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/xJ6Dk4dR)

(https://i.postimg.cc/3xc3T0Qj/0000000000.jpg) (https://postimg.cc/BjHr566t)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 12 November 2020, 17:57:25
ВЪЗМОЖНО ЛИ Е СЪЗДАВАНЕ НА ЧЕТНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ ?

Що не ? Като гледам, началото е вече поставено.
________________________________

(https://i.postimg.cc/QCtH5sD1/0000000000.jpg) (https://postimg.cc/mzvLfvtg)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 23 November 2020, 10:04:51
Работим по въпроса


___________________
(https://i.postimg.cc/MZMf1y5H/0000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 02 December 2020, 18:11:16
ЧЕТНИЦИ - ЗАЩО НЕ, КАКВО КАТО Е 21 ВЕК?
Даже сега са по-нужни от всякога .
__________________________________

(https://i.postimg.cc/yNSyFgWS/0000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 05 December 2020, 18:58:58
ЧЕТНИЦИ, БЪЛГАРЩИНА И ПРАВОСЛАВИЕ
 Няма по-силна сплав от тази на света. 


(https://i.postimg.cc/vZrcc0NC/00000000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/qN7kFx0G)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 11 December 2020, 10:09:21
Романтика

_____________

(https://i.postimg.cc/W1tcXKQy/000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 20 December 2020, 09:36:57
ЧЕТНИЦИ
 Колкото и да е странно, макар и да сме в 21 век: векът на модерното мислене, либерализма, технологиите  и т.н. - у нас има четници и духовно завръщане към миналото ни. Има завръщане към някогашното ни мислене обичаи и светоглед. На пук на желият ненормален, модерен свят. Такова чудо май няма никъде в съвременният свят. И това е нещо много-добро.Оказа се че българщината е много по-силна от колкото някога някои си е представял. И тия четници са напълно сериозни в тия неща.
____________________________
(https://i.postimg.cc/Y0tMwrRB/00000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 21 December 2020, 09:40:48
ЧЕТНИЦИ Е ИМАЛО И ТЕПЪРВА ЩЕ ИМА
____________________

(https://i.postimg.cc/vmL2pS7g/0000000000.jpg) (https://postimg.cc/jW2hfcFt)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 25 December 2020, 18:39:34
ЧЕТНИЦИ
(https://i.postimg.cc/XJyW4Q8w/000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 29 December 2020, 18:17:53
(https://i.postimg.cc/PxBCJvwx/000000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 17 January 2021, 09:51:06
ЧЕТНИЦИ
 Имало е и пак ще има.
Първото възраждане завърши с четници и това сегашното - второто и то така ще завърши !   


________________
(https://i.postimg.cc/6qWrvM5J/00000000000000000.jpg) (https://postimg.cc/njW98YD0)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 26 January 2021, 10:18:00
ЧЕТНИЦИ
 Четници - войни с българско само-съзнание и българщината в сърцата и душите  ни трябват, а не някакви само- превъзнасящи се модерни глупаци: с мании за величие и никаква българщина в тях самите. Иначе - лошо ни чака.       (https://i.postimg.cc/GmVFHSSK/000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 28 January 2021, 19:20:03
СВОБОДА ИЛИ СМЕРТЪ
На 10 / 23 декември 1906 г. загива в бой с турска потеря един от най-пламенните ръководители , четник и воевода на ВМОРО, ДАМЕ ГРУЕВ 


______________________

(https://i.postimg.cc/T3b1nLbv/000000000000000000001.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 29 January 2021, 09:23:49
  3АПОЧНА
Записването на четници ! Ти искаш ли да бъдеш  четник ?   _________________________

(https://i.postimg.cc/tJKRdzJn/0000000000000000000000000000.jpg) (https://postimages.org/)
Title: Re: Четническо движение
Post by: FELDMARSCHALL on 29 January 2021, 11:57:50
Ходи и се записвай, вместо да работиш за шибаните мургави италианци. :laugh:
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:00:16
Четниците, както и хайдутите преди това са били тесно свързани с православието. И едните и другите са полагали клетва пред евангелие с положени на него два ножа или нож и пистолет.
Винаги съм си мислел че всеки българин, а особено желаещите да спасяват народа и родината би трябвало да искат: да са не някакви други, а именно четници, а командирите им воеводи. та именно на тези хора защитавали някога народа ни от османци-мисюлмани , гърци и сърби и какво ли не, би трябвало да искаме да приличаме.
Странното е че в нито една съвременна народо-спасителна  организация няма званията : воевода и четник, с изключение на ВМРО където пък всички са някакви воеводи, ама без чети.
Та ти дето четеш темата и се имаш за  нещо как може да не искаш да си и четник? Умът ми не го побира.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:07:51
    Когато България е била под турско робство 500г.  хората започващи съпротива са се наричали хайдути-четници, а водачите им войводи.
Никога не съм чел  някой да се е наричал нещо друго.
Какво им става в днешни дни на някои хора :та не искат да са четници не знам. Вероятно просто не са българи, камо ли родолюбци.         
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:15:40
  Продължаваме напреде.
Българските четници от четите на ВМРО са били най-добрите стрелци на света за всички времена на тази земя.
наричали са го македонска стрелба и по света още е известна тази тяхна точност.       
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:32:08
  Един българин тука ми разправяше : как гледал по телевизията някакви специални части, които били супер и т.н.
казах му че колкото и да са супер при директен бой с която и да е чета на някогашното ВМРО или на войводата Ф. Тотю ще бъдат смазани за нула време. та такива чети, четници и воеводи сме имали на времето. Щом веднъж ги е имало може пак да ги има. Внуците носят гените на дядовците си.
__________________
  Едно време четниците и воеводите не са се бръснели и подстригвали. Един път защото може би са нямали възможност за това, и защото така са ставали аскети подобно на православните монаси.
Тоест пълно отдаване на делото и отричане от светските радости изкушения и блага.
Те за това са били и толкова страшни та и досега комунистите и наследниците им се страхуват от тях.
Не случайно в нито една от уж бг- националистическите организации не се наричат четници. Господарите им не им дават защото изпадат в паника при мисълта че отново може да се появят четници и бестрашни воеводи.
__________________
   Какво би могло да направи едно четническо движение ? Представете си проблем подобен на този в Катуница или нещо друго несправедливо. Събират се четници от цялата страна, организирани на чети : със знамена от въстанията срещу турското робство или от непобедимите ни бойни знамена, носещи портретите на Левски, Ботев и други наши герои, воеводи и четници пред парламента.
Водача им  воеводата излиза и казва на властите .
Ние сме бългаески четници, организирани сме и подготвени физически и психически, и ако не направите така и така ще направиме страшно мазало, каквото до сега не сте виждали.
И ако зад себе си този воевода- водач има 5000 юнаци как ще се почувства власта а. Ако от тези 5 000 100-200 са облечени в четнически униформи, а други пък в камуфлажни такива и стискат по една тояга в ръцете си. как ще реагират гадовете а ? Ще се насерат и ще отстъпят и занпреде ще им се налага да се съобразяват с това движение.
От скинари, антикомунисти и разните там партийци окото няма да им мигне, ама от четници готови до дупка да си пазят: родината, верата и рода - ще им призлее здравата.
____________________
   Комунистите преди, а сега демократите и въобще техните наследници всякак се опитват да ни набият в главите че тези неща : с четниците и хайдутите са стари работи, не са модерни и не могат пак да станат. Вярвах им до момента на войната в Босна, когато там се появиха сръбски четници и им мамата е*** на мисюлманите.
Сега съм се заял на тази тема и мисля да я разръчкам сериозно и отвътре.
Щом комунисти, демократи и модернисти викат че това не е добро, значи е много добро. От малкото ми проучвания стигам до извода че е нещо наистина много добро, което винаги може да се повтаря и потретя по нашите земи. За това и ще ръчкам яката тази насока.
Прочетох книгата на Панайот Хитов, прочел съм и тази на воеводата Ф. Тотю, а сега започвам друга. МИсля да посветя една част от живота си на тази тематика.
____________________
 
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:32:39
    Попаднах на това във фейсбук.
Хареса ми и го публикувам тук.


ОПИСАНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕТНИЦИ от Артър Смит.
Тези македонски четници са особен тип хора. Млади, смели и умни – те са цветът на българсквя род. От времето на кръстоносните походи на Лъвското сърце и Скендерберг такъв романтичен тип не се е развивал в заплетената мрежа на световната история. Животът им е посветен на родината. Те не знаят какво значи страх. В известен смисъл това е буквално така, защото няколко часа се опитвах да втълпя на един от тях определението за него. Ненавиждат турците с такава дълбока омраза, че тя изглеждаше прекрасна и става част от тяхното верую.
В Западна Европа за четниците често се говори така, както и за много други разбойнически банди. Доколко казаното се отнася за сръбските и гръцките чети, това е съвсем възможно. И няма да се учудя, ако наистина е така. Но през цялото ми общуване с българските четници никога не забелязах случаи на бандитизъм, заплашване, предателство или измама. Те се отнасяха към мене по-сърдечно, отколкото всички други групи хора, които някога съм познавал. В отряда, където бях, нямаше човек, който не би дал живота си за мене и при това би го дал с радост. Няколко от тях щяха да загинат, докато ме спасяват, но за щастие останаха невредими.
Те са удивително внимателни един към друг – с обичайните изключения. Боят е мястото, където се показват в най-добрата си светлина. Сред тях изглежда съществува неписано правилото, никой да не мисли за собствения си живот, когато е застрашен животът на другаря му. А какви прекрасни бойци са само! Да видиш как само един от тях отблъсква трима аскери от ранен другар – това е гледка, заради която си струва да живееш. Страхът на турците от тях е толкова голям, че често става комичен. Те никога не нападат чета, освен с грамадна и непреодолима сила, А четниците не се и замислят да нападнат два пъти по-многоброен противник. В предишна глава споменах за подвига на Дечевата чета, която с шестдесет души е отбранявала седмици наред едно село срещу тридесетхилядна турска армия, а след това се е изплъзнала почти невредима.
Вярно е, че по външен вид те повече приличат на разбойници от сцената, отколкото на съвременни войници. Носят с голяма гордост дълги коси, падащи свободно на вълни, и полагат огромни грижи за тях. Поддържат оръжията си в идеална изправност и обичат да носят толкова много револвери и ножове в коланите, за колкото могат да намерят място. И нека е ясно, че това не е за показ, а защото колкото повече револвери има един мъж, толкова повече изстрели ще има на разположение по време на сражение. Много от тях носят малки дрънкулки, украшения и други такива и извънредно много се гордеят с това.
В много други отношения те са само едни деца - пъргави, безразсъдни, избухливи и своенравни. Притежават суета, учудващо безвредна, която се изразява в желание да се снимат и да бъдат хвалени. Повечето от тях са сиромаси, с представителен вид и те самите си го знаят. Мускулите им са заякнали и по телата им няма нито един излишен килограм. Жените изобщо не ги интересуват. Задомените рядко виждат семействата си, след като са посветили своя живот на Македония. За жените и децата се грижат роднини, желаещи да подпомагат свещената цел – борбата срещу турците. Удоволствията на плътта имат малко власт над един четник. Никога не съм виждал някой да се напие или да пуши прекомерно.
Няма да е много пресилено, ако се каже, че те съвсем наподобяват древните монашески ордени на рицарството, които светът познава. Техният живот е посветен на една-единствена цел, от която никога не се отклоняват. Те са ревностни християни, с изключение на някои от водачите. И са една аномалия, която трябва бързо да отмине, щом изживее времето си.ОПИСАНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕТНИЦИ от Артър Смит.
Тези македонски четници са особен тип хора. Млади, смели и умни – те са цветът на българсквя род. От времето на кръстоносните походи на Лъвското сърце и Скендерберг такъв романтичен тип не се е развивал в заплетената мрежа на световната история. Животът им е посветен на родината. Те не знаят какво значи страх. В известен смисъл това е буквално така, защото няколко часа се опитвах да втълпя на един от тях определението за него. Ненавиждат турците с такава дълбока омраза, че тя изглеждаше прекрасна и става част от тяхното верую.
В Западна Европа за четниците често се говори така, както и за много други разбойнически банди. Доколко казаното се отнася за сръбските и гръцките чети, това е съвсем възможно. И няма да се учудя, ако наистина е така. Но през цялото ми общуване с българските четници никога не забелязах случаи на бандитизъм, заплашване, предателство или измама. Те се отнасяха към мене по-сърдечно, отколкото всички други групи хора, които някога съм познавал. В отряда, където бях, нямаше човек, който не би дал живота си за мене и при това би го дал с радост. Няколко от тях щяха да загинат, докато ме спасяват, но за щастие останаха невредими.
Те са удивително внимателни един към друг – с обичайните изключения. Боят е мястото, където се показват в най-добрата си светлина. Сред тях изглежда съществува неписано правилото, никой да не мисли за собствения си живот, когато е застрашен животът на другаря му. А какви прекрасни бойци са само! Да видиш как само един от тях отблъсква трима аскери от ранен другар – това е гледка, заради която си струва да живееш. Страхът на турците от тях е толкова голям, че често става комичен. Те никога не нападат чета, освен с грамадна и непреодолима сила, А четниците не се и замислят да нападнат два пъти по-многоброен противник. В предишна глава споменах за подвига на Дечевата чета, която с шестдесет души е отбранявала седмици наред едно село срещу тридесетхилядна турска армия, а след това се е изплъзнала почти невредима.
Вярно е, че по външен вид те повече приличат на разбойници от сцената, отколкото на съвременни войници. Носят с голяма гордост дълги коси, падащи свободно на вълни, и полагат огромни грижи за тях. Поддържат оръжията си в идеална изправност и обичат да носят толкова много револвери и ножове в коланите, за колкото могат да намерят място. И нека е ясно, че това не е за показ, а защото колкото повече револвери има един мъж, толкова повече изстрели ще има на разположение по време на сражение. Много от тях носят малки дрънкулки, украшения и други такива и извънредно много се гордеят с това.
В много други отношения те са само едни деца - пъргави, безразсъдни, избухливи и своенравни. Притежават суета, учудващо безвредна, която се изразява в желание да се снимат и да бъдат хвалени. Повечето от тях са сиромаси, с представителен вид и те самите си го знаят. Мускулите им са заякнали и по телата им няма нито един излишен килограм. Жените изобщо не ги интересуват. Задомените рядко виждат семействата си, след като са посветили своя живот на Македония. За жените и децата се грижат роднини, желаещи да подпомагат свещената цел – борбата срещу турците. Удоволствията на плътта имат малко власт над един четник. Никога не съм виждал някой да се напие или да пуши прекомерно.
Няма да е много пресилено, ако се каже, че те съвсем наподобяват древните монашески ордени на рицарството, които светът познава. Техният живот е посветен на една-единствена цел, от която никога не се отклоняват. Те са ревностни християни, с изключение на някои от водачите. И са една аномалия, която трябва бързо да отмине, щом изживее времето си.ОПИСАНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕТНИЦИ от Артър Смит.
Тези македонски четници са особен тип хора. Млади, смели и умни – те са цветът на българсквя род. От времето на кръстоносните походи на Лъвското сърце и Скендерберг такъв романтичен тип не се е развивал в заплетената мрежа на световната история. Животът им е посветен на родината. Те не знаят какво значи страх. В известен смисъл това е буквално така, защото няколко часа се опитвах да втълпя на един от тях определението за него. Ненавиждат турците с такава дълбока омраза, че тя изглеждаше прекрасна и става част от тяхното верую.
В Западна Европа за четниците често се говори така, както и за много други разбойнически банди. Доколко казаното се отнася за сръбските и гръцките чети, това е съвсем възможно. И няма да се учудя, ако наистина е така. Но през цялото ми общуване с българските четници никога не забелязах случаи на бандитизъм, заплашване, предателство или измама. Те се отнасяха към мене по-сърдечно, отколкото всички други групи хора, които някога съм познавал. В отряда, където бях, нямаше човек, който не би дал живота си за мене и при това би го дал с радост. Няколко от тях щяха да загинат, докато ме спасяват, но за щастие останаха невредими.
Те са удивително внимателни един към друг – с обичайните изключения. Боят е мястото, където се показват в най-добрата си светлина. Сред тях изглежда съществува неписано правилото, никой да не мисли за собствения си живот, когато е застрашен животът на другаря му. А какви прекрасни бойци са само! Да видиш как само един от тях отблъсква трима аскери от ранен другар – това е гледка, заради която си струва да живееш. Страхът на турците от тях е толкова голям, че често става комичен. Те никога не нападат чета, освен с грамадна и непреодолима сила, А четниците не се и замислят да нападнат два пъти по-многоброен противник. В предишна глава споменах за подвига на Дечевата чета, която с шестдесет души е отбранявала седмици наред едно село срещу тридесетхилядна турска армия, а след това се е изплъзнала почти невредима.
Вярно е, че по външен вид те повече приличат на разбойници от сцената, отколкото на съвременни войници. Носят с голяма гордост дълги коси, падащи свободно на вълни, и полагат огромни грижи за тях. Поддържат оръжията си в идеална изправност и обичат да носят толкова много револвери и ножове в коланите, за колкото могат да намерят място. И нека е ясно, че това не е за показ, а защото колкото повече револвери има един мъж, толкова повече изстрели ще има на разположение по време на сражение. Много от тях носят малки дрънкулки, украшения и други такива и извънредно много се гордеят с това.
В много други отношения те са само едни деца - пъргави, безразсъдни, избухливи и своенравни. Притежават суета, учудващо безвредна, която се изразява в желание да се снимат и да бъдат хвалени. Повечето от тях са сиромаси, с представителен вид и те самите си го знаят. Мускулите им са заякнали и по телата им няма нито един излишен килограм. Жените изобщо не ги интересуват. Задомените рядко виждат семействата си, след като са посветили своя живот на Македония. За жените и децата се грижат роднини, желаещи да подпомагат свещената цел – борбата срещу турците. Удоволствията на плътта имат малко власт над един четник. Никога не съм виждал някой да се напие или да пуши прекомерно.
Няма да е много пресилено, ако се каже, че те съвсем наподобяват древните монашески ордени на рицарството, които светът познава. Техният живот е посветен на една-единствена цел, от която никога не се отклоняват. Те са ревностни християни, с изключение на някои от водачите. И са една аномалия, която трябва бързо да отмине, щом изживее времето си.       
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 06 February 2021, 19:47:52
Добра книга по темата.
ЗАПИСКИ НА ХРИСТО Н. МАКЕДОНСКИ (1852-1877)
http://macedonia.kroraina.com/hm/index.htm 
_________________
 Не че ТЕРВЕЛ ПУЛЕВ е някакъв велик човек, гигант на родолюбието или мисълта ! Не е и такъв който , трябва да бъде следван. Но постъпката му показва че има възраждане и даже той го е усетил и му се е приискало да бъде хайдутин и четник. Дали ще бъде и ще стане  такъв, ще видим с времето. Та възраждане има и то такова, каквото не е имало никога до сега.
_______________
 
Title: Re: Четническо движение
Post by: FELDMARSCHALL on 08 February 2021, 20:53:02
(https://i.postimg.cc/vTK8g5d7/148620433032130.jpg)

На 6 февруари се навършиха 77 години от смъртта на Кирил Ботев, български генерал и по-малък брат на Христо Ботев.
Преминал Дунав с четата на брат си, заловен и изпратен на каторга, участник в няколко войни, той склопява очи на 4 февруари 1944 г., на 88 години. Но споменът за него е жив и днес - образец на пламенно родолюбие, висок интелект и всеотдайна служба на род и родина!
Кирил Ботев е роден на 20 април 1856 г. в Карлово, където баща му – видният възрожденски даскал Ботьо Петков през това време учителства. Две години по-късно, през 1858 г. той се премества в Алтън Калофер. Именно тук, в града край бистрата Тунджа, преминава детството на Кирил.
През есента на 1863 г. той постъпва ученик в местното начално училище. След това продължава своето обучение в класното училище. Участва в редактирането на школските вестници "Бръмбар", "Искра" и "Око". Прави стихотворни опити, в които жигосва местните чорбаджии в турската власт.
След преждевременната смърт на баща му през 1869 г. семейството му изпада в тежко материално положение. През 1871 г. Кирил завършва калоферското класно училище. С помощта на пловдивския книжар и издател Драган Манчов, през есента на 1872 г. отива в село Голямо Белово, Пазарджишко и започва работата, като учител. След кратко даскалуване, той напуска селото и през 1874 г. се отправя към Одрин, където постъпва в местната католическа гимназия.
Възмутен от опитите на учителите да наложат католицизма на учениците, след като завършва първата година от своето обучение, Кирил Ботев решава да емигрира в Румъния при бате си Христо.
Преди да избяга, прави опит със своите другари да подпали училището, но пожарът бил забелязан и потушен.
През есента на 1874 г. Кирил е вече в Букурещ при по-големите си братя Христо и Стефан Ботеви. След двегодишен престой в румънската столица той заминава за Гюргево, където е назначен за учител в българското училище. В свободното си време разпространява календара с образа на Васил Левски, вестници и брошури, печатани в печатницата на Любен Каравелов и помага на Сидер войвода да закупи оръжие за предстоящото въстание в България.
След смъртта на Апостола, шепа луди глави решават на свое заседание в Гюргево в късната есен на 1875 г., да вдигнат през пролетта на 1876 г. българите на въстание срещу угнетяващия феодално-деспотичен гнет на османските поробители.
Революционната емиграция във Влашко приема присърце тази идея. Христо Ботев решава да организира чета от 200 юнака, с която да подпомогне предстоящото въстание. Между първите, които се записват в нея е неговият по-малък брат Кирил.
Когато войводата отива да се прости със своята майка, Иванка, с непогрешимия си майчин инстинкт разбрала, че чедото й отива да стори курбан за свободата на поробеното си Отечество. Прегърнала го и през сълзи му рекла: "Христо, Кирила да не вземаш! Няма да ти простя, ако го вземеш!" - след което се строполила в несвяст.
Ала Кирил вече бил на пристанището в Турну Мъгуреле, преоблечен като градинар, очаквайки със своите тридесет другари, идването на австро-унгарския параход "Радецки". В дървените им сандъци, вместо мотики и търнокопи, лежало оръжието на четата. На кея го изпратил по-големия му брат Стефан, туберколозата, от която страдал, не му позволила да последва Кирил и Христо.
Някъде при Милин камък Кирил Ботев заедно със своите другари Иваница Данчов и Мито Цветков загубват дирите на четата и се откъсват от нея. Тежко болният Кирил предлага групата да се придвижи към Враца, но поради засиленото турско присъствие в района, опитът им пропада. Много скоро от тях се отделя и Мито Цветков. Това кара Кирил Ботев и Иваница Данчов няколко дена да се крият във врачанските лозя.
По-късно, с помощта на верни ятаци от село Осъм, Врачанско, те се отправят към Дунава, за да се прехвърлят на румънския бряг. В Лом се крият четири дни в къщата на местния учител Димитър Маринов. При опит да преминат Дунав, те са арестувани на пристанището от турската полиция и отведени във Видин. След 23 денонощия са изпратени с окови в Русчук (Русе), където са изправени пред турски съд.
След разгрома на Ботевата чета във Врачанския Балкан, тук са изпратени заловените четници. Блестящата им зашита от адвоката Илия Цанов, както и решителната намеса на консулите на Великите сили са причина съдът да смекчи присъдите и вместо смърт да поиска доживотна каторга.
Кирил Ботев е осъден на 15 години каторга. Заедно със своите другари е изпратен в Цариградския затвор. Тук се заболява от тифус и когато е прехвърлен с кораб, с още 12 души в крепостта Сен Жан Д Акър в Сирия, е с напълно разбито здраве.
След завършване на Руско-турската война 1877-1878г., съгласно подписаният на 3 март 1878 г. Сан-Стефански мирен договор между Османската империя и Русия, на заточените българи в Анадола е дадена амнистия. Не всички обаче са освободени от нея.
С помощта на граф Игнатиев Кирил Ботев пристига в България на 7 април 1878 г. Той решава да се отдаде на учителското поприще във Враца. Още същата година обаче заминава за Пловдив, за да изкара курс за секретари на окръжните управители. Курсът обаче е завършил и той решава да постъпи в Командата на волноопределяюшите се.
По-късно постъпва в откритото в София Военно училище. Завършва го с първия випуск на 10 май 1879 г. и започва офицерската си служба, като кавалерийски подпоручик и командир на взвод в конната сотня на Учебния батальон на Източнорумелийската милиция в Пловдив.
Когато бандити, водени от руския капитан Узатие, ограбват край Пловдив и убиват майката на генерал Михаил Скобелев, командването на Източнорумелийската милиция възлага на Кирил Ботев да арестува със своите кавалеристи убиеца, укрил се в село Фердинанд (Дермендере). Кирил се справя с тази задача блестящо.
В края на 1880 г. той се сгодява за госпожица Добра Брегова. От щаба на Източнорумелийската милиция го изпращат да учи в Офицерската Кавалерийска школа в град Сомюр, Франция. Тук научава изненадващо, че е починала неговата годеница, което преобръща душевния му мир. В края на 1882 г. той завършва кавалерийската школа в Сомюр и кандидатства в Генералщабната военна академия в Белгия.
В Брюксел се залюбва с красивата белгийска аристократка Мари Оли дьо ла Розиер. След Съединението на България от 6 септември 1885 г. и нагнетената обстановка в България, капитан Кирил Ботев прекъсва своето обучение в Брюксел и се завръща у нас. Назначен е за командир на Конната бригада, която е дислоцирана на турската граница, в Търново Сеймен (днешният Симеоновград).
Но войната нахлува в българските предели не от юг, а от запад, от към Сърбия. За командир на Конната бригада е назначен капитан Димитриев, а капитан Кирил Ботев се заема лично с формирането на Четвърти конен полк, за чийто командир е назначен. С конете на този полк, без седла, са пренесени стотици пехотинци турската граница до Сливница, където се разиграва решителното сражение със сърбите. Пристигайки на Сливница, капитан Ботев е назначен за началник на Трънския отряд, който действа на левия фланг на Сливнишката позиция.
В разгара на боевете той научава за смъртоносното раняване на неговия по-малък брат, портупей - юнкер Боян Ботев и успява да го завари все още жив в една софийска болница. Той умира от раните си в неговите ръце.
При пренасянето на бойните действия на сръбска земя, капитан Кирил Ботев е оставен в разпореждане на началника на Генералния щаб на войската, капитан Рачо Петров. Той получава задача да сформира бойно формирование от доброволческите чети, пристигащи постоянно от вътрешността на страната. С така подготвения резерв, дислоциран около град Трън, той трябва да подкрепи обезкървените от бойните действия части на армията, в случай че войната се затегне и продължи.
Българското главно командване си давало ясна сметка, че за пълния разгром на противника ще трябват още сили, тъй като част от южнобългарските войски били съсредоточени в Тракия, за отбива¬не на евентуален турски удар.
След победите при Сливница, Драгоман, Цариброд и Пирот, в щаба на българската войска пристига австро-унгарският посланик в Белград граф Кевенхюлер - Меч, който заявява на младия български княз Александър Батенберг, че ако българите продължат своето настъпление към Ниш и Белград, на пътя си ще срещнат освен сръбски и австро-унгарски императорски войски. И това е краят на войната! За участието в бойните действия ротмистър Кирил Ботев е награден от княз Александър Батенберг със сребърен медал.
През Балканската война 1912-1913 г. е генерал за поръчки към Главната квартира на Българската армия. През Междусъюзническата война 1913 г. е заместник министър на войната в правителството на д-р Стоян Данев.
През 1914 г. генерал-лейтенант Кирил Ботев е назначен за началник на всички военно-учебни заведения в България. На тази длъжност, след 35 години доблестна служба, той преминава в запаса .
Награждаван е многократно с високи войнски отличия. Той е кавалер на военния орден "За храброст" - IV степен, "Св. Александър" с мечове - IV степен и без мечове - II степен, Орден "За военни заслуги" - I степен. Освен тях е удостоен с много сръбски, румънски, германски и турски ордени.
След Първата световна война 1915-1918 г. живо се интересува от положението на българите, останали, съгласно Ньойския мирен договор зад пределите на страната. Пише и публикува стихове във вестник "Отечество" и други вестници. Със своята съпруга нямат щастието да имат собствено дете, затова си осиновяват момче и го кръщават Христо.
На 88 годишна възраст, на 4 февруари 1944 г. старият генерал склопява завинаги очи в село Студена, Пернишко, където е евакуиран заради англо-американските бомбардировки над столицата. Погребан е в старите софийски централни гробища, в парцела, в който са погребани дъщерята на Христо Ботев - Иванка, съпругата му Мари и майка му Иванка. Тленните останки на стария воин са положени в гроба на Иванка Ботева.
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 19 February 2021, 10:03:21
     Български четници отдават почит на Левски


(https://i.postimg.cc/bJxbD7y1/00000000000.jpg) (https://postimg.cc/zbf34PRf)
Title: Re: Четническо движение
Post by: Шишман on 21 February 2021, 09:32:17
ЧЕТНИЦИ
Страшилище за новият световен ред, враговете на родината и вярата.

(https://i.postimg.cc/L6hYvHwv/000000000000.jpg) (https://postimg.cc/WhL11P2J)