Български Националистически Форум

Обща категория => Спорт => Topic started by: Long time ago on 24 January 2019, 13:30:25

Title: Спортните успехи на България през годините
Post by: Long time ago on 24 January 2019, 13:30:25
Опит за една по-обширна тема.
Предлагам ви едно клипче от 1984 г.
Освен Стоичков, който беше футболист под ръководството на Йохан Кройф...имаме и футболист, който е играл рамо до рамо с именития холандец. През сезона 1983-1984г. Факт, който едва ли се знае от по-младите почитатели на футбола.

Вижте
https://www.videoclip.bg/watch/903341_andrei-zhelyazkov-s-feienord-1984-g
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Long time ago on 25 January 2019, 15:03:19
Често се посочва олимпиадата в Сеул през 1988 г. като сравнение с олимпиадите през последните десетилетия.

На Олимпиадата в Сеул печелим 10 златни медала.
Сребро - 12
бронз - 13

В крайното класиране по медали сме на седмо място в света. В днешно време звучи като фантастика.

https://www.blitz.bg/sport/london-2012/blgarite-na-olimpiadata-v-seul-prez-1988-godina_133451.html
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: генерал Жеков on 25 January 2019, 21:08:52
В последно време има тенденция талантите и в спорта да се похабяват.Методите са най-разнобразни,от чалга-дискотеки до любовни скандали със знайни и незнайни "плеймейтки".По този начин се похаби и Божинов,който в своята най-способна възраст се отдаде на лошите пороци,и виждаме го сега-рита в посредствен отбор от "А група".Такъв е случая и с още много,много обещаващи спортисти
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Long time ago on 29 January 2019, 10:34:15
Важното за да има спортът развитие и добро ниво е работата с децата. Спортът възпитава дисциплина. Дори и да не стане някой професионален спортист, в живота ще му бъде много полезен спътник всичко научено.
Докато се забавляват децата могат да израснат таланти. Да обичат даден спорт. Зависи от тези, които ги учат. Дали ще ги научат на обич, на отговорност.
Преди година и половина прочетох книгата на Кройф "Моят начин". Може би човекът допринесъл най-много за съвременния футбол. Не само като футболист, но и като треньор и философ на играта. А и в някои аспекти на живота. Препоръчвам я на всеки, който се интересува от футбол или от друг спорт.

Сещам се да моето детство. Играехме футбол на асфалта в училището. На 2 пъти опитах да тренирам в Черно море, но нямаше как да пробия за съжаление. Повечето от групата трениращи бяха или синове на футболисти или племенници или братовчеди или с други препоръки. А владеех доста добре топката. От много малък се научих да ритам и с двата крака отлично. Играех напред в училище. А на тренировките ме слагаха защита, нямаха подходящ подход и на 16 г. всичко приключи. Играехме с приятели дълги години за удоволствие. Ако тогава имаше затревени игрища както сега и аматьорски отбори щяхме да сме там редовно.
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Long time ago on 29 January 2019, 16:18:18
Много ценни кадри от световното първенство по вдигане на тежести 1982 г. в Любляна
.......................
Световно първенство по вдигане на тежести в Любляна, Югославия, 1982 г. Категория до 75 кг: 1-во място за Янко Русев (209 кг - световен рекорд), 2-ро място за другия наш великолепен тежкоатлет Минчо Пашов

https://www.youtube.com/watch?v=SiSSzXPAsnw
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Long time ago on 29 January 2019, 16:40:25
Вдигането на Асен Златев за олимпийската титла 1980 г.
https://www.youtube.com/watch?v=F3eOVZMeDdg
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Panzerfaust on 29 January 2019, 19:26:30
Социализмът наблягаше на тези спортове, в които можехме да изкараме лесно медали и подценяваше спортове, в които конкуренцията е жестока. Така се създаваше диспропорция. Щангите, художествената гимнастика и борбата бяха галениците на режима. За тях имаше всичко. В същото време буржоазен спорт като тениса беше достъпен само за децата на номенклатурата и беше екзотика. Зимните спортове като ски, хокей и особено такива, които искат специална материална база като бобслей също никакви ги нямаше. В тениса и ските имахме Малееви и Попангелов и толкоз. Бобслей пък изобщо, все едно сме Ямайка, а не страна с чудесни климатични условия за зимни спортове. Но важното бяха медалите, а щангите, борбата и художествената гимнастика нито искат скъпа екипировка, нито условия - една зала им стига. После произведените на кило борци след 1989 г. ни разказаха играта, но това е друга тема.
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Long time ago on 30 January 2019, 10:25:59
Сега и толкова няма. А 209 кг не е лесен медал. В гребане и други водни спортове също имаме успехи, олимпийски шампиони.
Твърде опростено ми се струва отново да анализираме социализма а да се подминава трудът, упоритостта и всичко, което стои зад една спортна кариера. Да не би да се събуждаме и заспиваме с мисълта само за социализъм, демокрация, капитализъм или нацизъм. Ако някой живее така...доста тъжен живот е това.
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Panzerfaust on 30 January 2019, 18:35:04
Не става въпрос да се събуждаме и заспиваме с мисълта само за социализъм, а честно да си кажем защо имахме успехи и в кои спортове. И какво ни носят в крайна сметка тези спортни успехи. Не подценявам, разбира се, труда на състезателите. Това, че сме имали повече медали от Швейцария или Швеция, че даже Великобритания или Франция реално на мен не ми носи нищо. Не ми трябват медали, а добър живот. Именно защото спорът беше поставен на хрантутнически начала, толкова бързо всичко се разпадна. Защото  беше изкуствено създадено, без традиции. А и самите спортове не носят нищо, дори пари няма в тях. То затова бяхме и без конкуренция. Защо да ставаш щангист? Да си увредиш здравето ли? Защо да ставаш гимнастичка? Да прекараш детството си в лишения ли? И накрая дори не можеш да осребриш старанието си, защото твоят спорт не се котира, не е интересен на повечето хора, няма рекламодатели и пр. Самите родители вече не записват децата си, защото не виждат смисъл.
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Long time ago on 31 January 2019, 11:42:06
Така или иначе спортът е част от живота. Феномен дори. Вероятно. По-добре да съществува спорта и там да са споровете и битките отколкото на фронта с истински оръжия. Дори да звучи банално.

Идеята ми беше за спортна тема, но ако няма интерес - за мен проблем няма. Не се натрапвам.
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Panzerfaust on 01 February 2019, 16:30:41
Интерес има - просто си говорим. Умилението и носталгията пред някакви ефимерни спортни успехи обаче ми е чужда.
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Panzerfaust on 03 February 2019, 19:38:23
Видео от един незабравим мач от 1985 г. - България-Югославия 2:1. Победихме силния и много неудобен югославски отбор в квалификациите за СП с два гола на магьосника Пламен Гетов и се класирахме за Мексико 86. Първият гол му е запазена марка - от пряк свободен.

https://www.youtube.com/watch?v=WOO80-WHqqw
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Long time ago on 04 February 2019, 09:55:22
Гетов беше много голям. Жалко,че няма много видея с него в youtube или в друг сайт някъде. Предполагам архива на бнт е затрит,поне в по-голямата си част. Иначе щяха да се появят в нета. Има само откъслечни репортажи. Този мач го има мисля целия, както и с Франция и ГДР от същите квалификации.

Ако става въпрос за носталгия, днес вървейки сутринта си мислех как в 21 век има села в България без лекар, зъболекар, аптека и полиция...и не едно и две села...
Беше време когато това беше немислимо. Ако някой кажеше, че ще се случи... едва ли някой щеше да му повярва.
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: генерал Жеков on 04 February 2019, 15:21:04
За съжаление,тази сляпа соц-носталгия е една от големите болести на народа ни в последните години.Относно спорта-в последните години май наистина дълбаем дъното,защото и там липсват средства.В момента само зимните спортове и волейбола ни са на ниво,но и те западнаха в последните 2-3години,заради караници във федерациите и между самите спортисти,което също е наш голям проблем не само в спорта
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Long time ago on 05 February 2019, 14:46:21
Такива хора до известна степен ги разбирам. Тези които 1989г. бяха на моите години сега колкото съм аз...те не видяха нищо по-добро от онова време. Никой не им го предложи. Не всеки умее и иска да се ръчка и бута заради пари. За тях животът не е джунгла.
---------------------
Ето един спорт, който няма нищо общо с физическата сила. Спорт в който имаме световни шампиони:

Антоанета Стефанова
Световна шампионка 2004 - 2006г.

Европейска шампионка 2002г.

Световна шампионка по ускорен шахмат 2012 г.

Гросмайстор е и при мъжете!!!

Още за нея:

https://bg.wikipedia.org/ (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0)
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Hatshepsut on 01 September 2019, 22:12:50
32 години: Световният рекорд на скок височина все още е български

https://www.vbox7.com/play:dfc4066004
Стефка Костадинова - Златното момиче на България

,,Винаги съм имала този рекорд за български и съм щастлива, че той все още е наш, на България. За да стигна до него ми помогнаха най-вече моите български съпернички, които с конкуренцията извисиха летвата толкова високо. Също така и треньорът, целият екип, хората край мен, всички, които тогава бяха отговорни за просперитета на българския спорт". Това разказа Стефка Костадинова за поставения от нея рекорд преди 32 години.

На 30 август 1987 г. по време на Световното първенство в Рим българката преодоля летвата на 209 см. Тази кота маркира поредния връх в кариерата на феноменалната Стефка Костадинова, чийто световен рекорд е недостижим за отминалите 32 години. Атлетката е призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в световната спортна история. Костадинова остава и до днес единствената българка, удостоена със спортен ,,Оскар", а в нейна чест на входа на Олимпийския музей в Лозана е издигната летва, отбелязваща височината на световния рекорд.

,,32 години не са малко, през 1987 г. изобщо не съм и предполагала, че това постижение ще се запази като световен рекорд толкова дълго. Със сигурност 209 см няма да са винаги върхът във възможностите на дамите да скачат на високо. Един ден и този резултат ще бъде подобрен, но искрено се надявам това да бъде направено отново от българка. Стискам палци на Мирела Демирева, която бележи значим прогрес напоследък," заяви Стефка Костадинова по повод годишнината.

https://www.vesti.bg/bulgaria/32-godini-svetovniiat-rekord-na-skok-visochinae-bylgarski-6099155


https://www.youtube.com/watch?v=O4CTE9Vbvts
Stefka Kostadinova (2m09) World High Jump Record at World Chapionships in Rome 1987
Title: Re: Спортните успехи на България през годините
Post by: Long time ago on 19 September 2019, 11:06:12
28 години не беше подобряван и световен рекорд на Йорданка Донкова
Олимпийска шампионка от Сеул 1988, 4 пъти европейска шампионка, 5 световни рекорда

публикация от 2018 г.
---------------

На днешния 20 август се навършват точно 30 години от един от най-великите моменти в историята на българската лека атлетика. На тази дата през 1988 година легендарната Йорданка Донкова записва своя пети световен рекорд на 100 метра с препятствия.

На стадиона в Стара Загора Донкова спира хронометрите на 12,21 секунди, с което подобрява рекорда на друга българка - Гинка Загорчева.  Преди това през 1986-а тя подобрява най-доброто постижение на планетата на четири пъти.

Бягането от 12,21 секунди обаче остава в историята, тъй като рекордът се запази невероятните 28 години преди през 2016-а да бъде подобрен от Кендра Харисън.

Донкова е олимпийска шампионка от Сеул 1988, а в Барселона през 1992 добави и бронз към колецията си. Освен това има сребро от Световно първенство на закрито, както и четири европейски титли.

https://gong.bg/oshte-sport/drugi-sportove/multimedia/gallery/30-godini-ot-velikiia-rekord-na-iordanka-donkova-502207