• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

БПЦ и архонтските титли

Започната от Amenhotep, 30 Септември 2018, 08:02:18

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

AmenhotepTopic starter

Тази информация е от 2007г.

Светият синод не призна титлата "архонт" на Слави Бинев

Митрополит Галактион, който удостои бизнесмена със званието, може да е взел 300 хиляди евро за услугата

24.01.2007Светият синод не призна титлата "архонт", дадена на собственика на нощни заведения Слави Бинев.

Посещението на Старозагорския митрополит Галактион в Рим от 2 до 5 януари има частен характер и не е станало с благословението на Българския патриарх и Светия синод.

Това се посочва в изявление на синода до медиите по повод информация за пътуването на митрополита, при което той е удостоил в Рим със званието "архонт" Бинев.

"В наградния фонд на Българската православна църква (БПЦ) и нейните поделения - епархии, манастири и пр. не съществува званието "архонт", то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие.

Извършени удостоявания със званието "архонт" от представители на БПЦ са недействителни. Светият Синод изразява съжаление за допуснатата нередност", пише в изявлението.

Синодалните архиереи са заседавали по случая на 22 и на 24 януари. Митрополит Галактион не участвал в заседанията, не могли да се свържат с него. По-късно той изпратил болничен лист.

Според Неврокопския митрополит Натанаил реакцията на църквата по повод скандала е била достатъчно навременна и бърза.

Той заяви, че църквата не трябва да излиза прибързано с такива важни решения. По думите му все още било рано да се говори за евентуални санкции спрямо митрополит Галактион.

"В църквата нещата са малко по-сложни. Галактион първо трябва да бъде изслушан и чак след това може да се говори по този въпрос", посочи митрополит Натанаил.

Той подчерта, че е неприятно когато представител на църквата не зачита патриарха и Светия синод.

Решението на синода да не признае архонтската титла на Слави Бинев е разумно и полезно, заяви депутатът от НДСВ Огнян Герджиков, който е и председател на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията.

"Ватикана очакваше подобно решение, за да се разграничи Българската православна църква от тези самоволни действия на старозагорския митрополит Галактион.

Беше намесена и Римокатолическата църква по начин, който не е приемлив за нея. Това наложи и интервенцията на папския нунций", обясни Герджиков.

Според него с решението на Светия Синод да не бъде призната архонтската титла на Бинев нещата се успокояват.

Това е много важно за България, за да не прерасне този случай в дипломатически скандал, посочи Герджиков, цитиран от Двери БГ.

Той коментира още, че не е работа на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията да санкционира Галактион.

"Светият Синод ще реши дали да го санкционира. Това е техен проблем", добави Герджиков.

Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията няма да разгледа утре първоначално предвидената точка за изслушване на директора на дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет, представители на Външно министерство и Светия Синод, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Според Огнян Герджиков след изразената вече официална позиция на Светия Синод обявената точка в дневния ред се отменя.

По-късно, в предаването "По света и у нас" на БНТ директорът на дирекция "Вероизповедания" проф. Иван Желев изрази съмнение, основаващо се, както той подчерта, само на слухове, че духовникът извършил нарушението може да е бил възнаграден с около 300 000 евро.

HatshepsutСлави Бинев в архонтски одежди и Верйският владика Галактиви в "Санта Мария Маджоре" след възвеждането в архонтски сан. Свикнали бяхме дядовците на българското православие да се карат основно за свещоливници. Или поне това излизаше по медите. От Нова година има нова дъвка - защо Слави Бинев е архонт? Защо Верейският митрополит Галактион го е възвел в този сан, защо точно в Рим, защо в символната за славянството базилика "Санта Мария Маджоре"? Защо са го приели във Ватикана? Какво общо има с това конгрегацията за единство на християните, Опус Деи и Светата Инквизиция? Защо Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия, е най-разлютен и нарича Слави Бинев "личност, непозната в църковния ни живот"?
Държавата също изведнъж се развълнува като ученичка, ощипана от Слави Трифонов. В лицето на двама сериозни мъже - шефа на комисията по вероизповеданията Иван Желев и председателя на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека - Огнян Герджиков. И ако вторият, верен на дипломатичността на бивш председател на парламента, си позволи само да пита синода, що за птица е това "архонт", как се дава и защо се дава, то Иван Желев направо изби рибата с твърдението, че кардиналът на Америка Лоу бил отстранен за педофилия! Смайващо лесно се търкулна това обвинение, което е точно толкова вярно, колкото историята за компютрите и компотите, колкото приликата между фискален и фекален. Само припомняме - няма нищо общо с темата - кардинал Бърнард Лоу взе отношение по повод скандал с двама свещеници в САЩ, обвинени в педофилия. И нямаше как да не вземе, след като отговаря пред Светия престол именно за Америка. Позицията му беше, че първо трябва да се произнесе Ватиканът, а след това свещениците да се предадат на светското правосъдие. И в тази си позиция е имал различия с папа Йоан Павел Втори, докато сегашният папа Бенедикт, отговарящ тогава за "чистота на вярата", е бил на негова страна.
Но това няма нищо общо с нашите си страсти освен факта, че Бърнард Лоу е един от най-големите радетели за сближение между Римо-католическата църква и Българската православна църква, точно на Иван Желев като шеф на комисията по вероизповеданията най-малко приляга да компрометира тези връзки с недомислени изказвания. Длъжностната му характеристика предвижда първо да е български дипломат, а после архонт на гръцката църква, какъвто е.
Доколко са съвместими тези две длъжности пък, редно е да прецени министър-председателят, а и загриженият Огнян Герджиков. Не е тайна, че Еладическата православна църква гледа с недобро око на възможността Българската православна църква да има свои архонти още от време на борбата за автокефалност.

Силата на архонтите
От 18 юли 1393 година българската църква няма свои архонти. Последните са избити с екзекуцията на 110 боляри и видни граждани в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново, проведена по нареждане на сина на султан Баязид, Челеби.
Над 600 години по-късно 43-ма сенатори, "представляващи 69% от американската нация, пишат гневно писмо до Буш с настояване Държавният департамент на САЩ да упражни всеки възможен натиск над турското правителство и то да се откаже от идеята си Вселенският патриарх Вартоломей да приеме турско гражданство и всеки следващ предстоятел на Цариградската Вселенска патриаршия да е непременно турски гражданин. Акцията е организирана от Антъни Лимберакис, ръководител на Ордена на Св. Андрей, обединяващ архонтите от Вселенската патриаршия. Същият, който спомогна много, щото патриарх Вартоломей да бъде отличен с най-високата награда на Америка - Златен медал на конгреса на САЩ.
Накратко - архонтите са светското лоби на църквата. Те са защитници, адвокати, дарители и ктитори, воини, ако трябва. Нещо повече - ако добрият християнин е длъжен, когато го ударят по едната страна, да обърне и другата в знак на смирение, то архонтите исторически са тези, които са длъжни да обръщат дебелия край на жезъла си в защита на църквата. В някои текстове ги наричат "рицари с криле, щит и меч на църквата". В този смисъл няма нищо чудно, че Верейският епископ Галактион, като предстоятел на българските архонти, е харесал Бинев за четвъртия български архонт, доколкото последният е известен с категоричната си непримиримост спрямо всички силни и сенчести фигури през изминалите 16 години. Едва ли имаме друга фигура, която по-често да се е изправяла срещу най-знаковите мутри на прехода - било на улицата, било в съдебните зали. В началото на 90-те години Бинев основа сдружение, наречено "Защита", и Асоциация "Хан Крум" - според сведения в пресата тогава - не без благословията на някои владици. Организацията, в която членуваха видни спортисти, политици и бизнесмени бе създадена точно за гражданска съпротива срещу бандитизма. По-късно тази асоциация беше разпусната с обвинението, че е парамилиционерска структура, а нейният ръководител - доцент Цветан Цветанов - бе застрелян пред дома на приятелката си. И това беше наистина първото политическо убийство в България след 10 ноември 1989 година.
Исторически архонтите са наричани още "дверници", пазители на конкретен храм, грижещи се както за финансовото му благополучие, така и за физическото му оцеляване. Архонтът не е духовно лице и не е духовен сан - той е най-висшата светска награда, която църквата може да даде някому. За какви заслуги? Само църквата може да отговори на този въпрос, доколкото архонтите нямат право на изказвания, без да са получили дозволение от наставляващия ги владика. В случая с архонтството на Слави Бинев меродавни обяснения може да даде само Верейският владика дядо Галактион.

Да си обясним реакциите
обаче можем и ние - с помощта на някои очевидности. Български архонти има само четирима. Знае се публично за Димитър Велков, богат българин с американски паспорт, за Илко Йоцев, бивш зам.-министър на енергетиката в правителството на Симеон Втори, още един българин с чуждестранен паспорт, за когото говорят, че е едър землесобственик в Канада и Испания, и - от началото на 2007-а година - Слави Бинев.
От пресата се научаваме за изключително горещия прием, организиран на дядо Галактион и Слави Бинев във Ватикана. Безпрецедентна служба в "Санта Мария Маджоре" - най-голямата базилика в Рим, съхраняваща най-големия къс от Разпятието Христово, както и спомена за освещаването на църковните книги на Кирил и Методий от папа Адриан Втори. На Старозагорския владика е разрешено не само да служи, но и да влезе от портата с шествие, корона и всички останали регалии на владическия си сан. По-късно е имало прием във Ватикана, срещи с висши сановници на различните конгрегации. Основната тема - единение на християните, първи жест на добра воля от страна и на православието след знаменитото изказване на папа Бенедкит в Цариград от ноември миналата година и след приема на България в Евросъюза. Явно е, че са търсени символи. Явно, че на Бинев се възлагат - и сега, и в миналото задачи, свързани с икуменическото движение за сближение между църквите. В момента конгрегацията за единение на християните е вероятно най-силното ватиканско "външно министерство" , което наложи в обращение метафората за "двата бели дроба на църквата, които трябва да задишат заедно отново".

Отношението в България също е показателно.
Никой няма да се ангажира с открито мнение, но на първо място седи подозрението, че архонтството на Гърция гледа изключително ревниво на произвеждането на български архонти и се стреми всячески да ги уязви. Още повече че гръцки архонт заема най-висшия държавен пост, свързан с вероизповеданията в България.
На второ място в изказванията - и на Йосиф Американски, и на Иван Желев, се забелязва групиране около предстоящите сблъсъци за избор на наследник на патриарх Максим. Не е тайна, че независимо кой е избран, основното противостоене ще е между силно свързания с Москва и Всерусийския патриарх Алексий варненски владика Кирил и близкия до сърцето и на Рим, и на Цариград немски възпитаник - Старозагорския владика Галактион. Държавата, вярна на безобразното си поведение спрямо църквата, от последните две десетилетия се опитва отново да се меси, а дядо Йосиф би могъл да е авторитет само в България. По простата причина, че тук никой не го познава, а скандалите около епархийските имоти в САЩ не бяха широко отразени в нашата преса и позаглъхнаха.
На трето място се говори за една грижливо крита тайна - крайната ревност и нервност от страна на Симеон Втори при новината за всеки нововъзведен български архонт. Намеква се за неспазено обещание от страна на патриарх Максим за миропомазване на бившия министър-председател като цар български и единствен архонт на Българската православна църква. Дали е бил и дали ще бъде миропомазан Симеон Втори, е въпрос без ясен отговор до момента, но че няма да е единствен български архонт - вече е ясно. Вече има четирима. Така че бурната реакция на Огнян Герджиков може би има своето жълто обяснение. В случая - жълто като партиен цвят. Писмото, с което председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека се обръща към синода, е подписано само от него, а другите членове на комисията научиха за съществуването му от вестниците.
Всичко това ни кара да смятаме, че реакциите около архонтството на Слави Бинев не се дължат на смут пред неговата личност, а на процеси, нямащи нищо общо с неговите съдебни процеси срещу покойния вече Георги Илиев.
Всичко любопитно предстои. Можем само да се надяваме, че българските владици - преди да се посветят на единението на църквите по света - ще спомогнат с държанието си да се убедим, че разколът в Българската Православна Църква е преодолян и че те наистина имат желание да възвърнат позицията си на духовни пастири на нацията. Ако станат отново пастири, никой няма да им придира за породата на овчарските кучета.

Hatshepsut

Даваш 300 бона и ставаш архонт
 
Доскоро Слави Бинев беше известен най-много с разменените шамари с покойния бос на ВИС Георги Илиев. От неделя известният каратист и бивш собственик на скандалния комплекс "Дескрим" е архонт. Древната титла е "за заслуги към църквата и човечеството". Поне така твърди самият Бинев. Според проф. Иван Желев, шеф на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет, обаче званието вече е загубило някогашния си блясък и се дава почти като индулгенция. "Сега архонт се става срещу заплащане. Тарифата е в порядъка на 300 000 лева", категоричен бе пред "Стандарт" проф. Желев.

Церемонията по въвеждането на Слави Бинев в архонт била най-бляскавата и пищна досега. Това заявиха за "Стандарт" присъствали на събитието. Шествието за първи път минало през централните порти на Рим, отворени специално заради случая. Символно било и отварянето на катедралата "Санта Мария Маджоре", в която се съхранява най-голямата част от Светия кръст. В храма "Св. св. Кирил и Методий" служат за първи път на църковнославянски. За първи път старозагорският владика Галактион влязъл в църквата с корона, мантия и жезъл. Самият Слави Бинев минавал "шлифовка" при светите отци от година и половина. "Да гори и да се подчини", това било условието той да бъде посветен в института на архонството. "Приемете Бинев като противоречива фигура, така дори е по-добре, защото това показва, че църквата успява да обедини и пречисти всички", заявиха близки до владиката Галактион. "Не друго давам на църквата, дарявам сина си", заявил в края на тържеството Бинев, което разплакало църковното множество.

Раздаването на архонтски сан от родната православна църква започва преди 4 години. Хрумването е на Западно- и средноевропейски митрополит Симеон и най-вече на неговия викарий епископ Тихон. Той си навлече гнева на Синода в София, като започна да се подписва като Римски владика. Седалището му в италианската столица пък започна да се титулува като Света Римска православна епископия. Пред входа на епископския дом се развява знаме и собствен герб, изобразяващ два лъва, които държат владишка митра (корона), а под нея е изобразен храмът сърце "Св. св. Викентий и Атанасий".
 "Това погазва всички норми на канона, но патриарх Максим не успя да се пребори с лобито на Тихон", заявиха църковници пред "Стандарт".
 Сред енориашите си Тихон силно пропагандира дарителството и ктиторството. Според българи в Рим към новоучредената епископия потичат реки от пари. Срещу всяко дарение се издава и съответната грамота индулгенция за заслуги към идеята за сближаване на католическата и православната църква, на Изтока и Запада. На най-щедрите се присъжда званието архонт. Първият удостоен е известният на Запад българин Димитър (Джим) Велков. Той е американски поданик, който притежава огромни земи на Канарските острови и има политически и икономически връзки на високо ниво из цяла Европа. Освен титлата "архонт" Велков е два пъти носител на ордена "Свети Александър", връчен му в Мадрид лично от Симеон Сакскобургготски, включително и като издател на книгата за цар Борис III "Корона от тръни". В края на 2004 г. епископ Тихон го въвежда в архонтия след благосклонното съгласие на Светия престол. Другият мъж, удостоен с архонтия, е Илко Йоцев, бивш зам.-министър на енергетиката от кабинета на Симеон Сакскобургготски. Той пък е спонсорирал издаването на книгата "Цветя за България" на бившия изповедник на патриарх Максим, дядо Иларион, който сега е Доростолски митрополит. Освен издателската си заслуга обаче Йоцев е осигурил няколкото офиса в София, където работи екипът на епископ Тихон. Те носят гръмкото название "Евроинтеграционно представителство на Римската православна епископия при Европейската света митрополия". Отсъствието и на дядо Симеон, и на дясната му ръка епископ Тихон от церемонията със Слави Бинев е донякъде изненадващо. Запознати обаче твърдят, че митрополит Галактион също има здрави връзки с Ватикана, най-вече по линия на някои германски католически конгрегации, и е ревностен привърженик на сближаването между БПЦ и Светия престол. Той бе човекът, който през 2001 г. по време на поредното си посещение в Италия за празника на св. Франциск Асизки покани покойния папа Йоан-Павел II да посети България от името и на Светия синод, без да има изрични пълномощия за това.

Проф Иван Желев, шеф на Дирекция "Вероизповедания" в МС: Цялата история мирише на корупция

Професор Желев, вие самият сте архонт. Как се дава тази титла?
Това бе една почетна титла, дадена ми като знак на уважение от Вселенската патриаршия за работа ми като преводач по време на различните православни съборни съвещания и срещи. Има цял набор от подобни звания, над 20, които се дават за различни заслуги на мирски лица към Църквата - книгопазител, нотар, протекдит и т.н. Те са останали от епохата на Византийската империя. Дават се както за материални дарения, така и за научни, юридически и други подобни заслуги към Църквата.
Значи митрополит Галактион няма право да дава такава титла, какъвто е случаят със Слави Бинев?
 Теоретично може, но с решение на епархийския съвет. Аз обаче силно се съмнявам, че такова решение е гласувано. А и не виждам какви заслуги има Бинев към църквата. Изобщо това е едно своеволие на владиката, което намирисва на корупция. Но, разбира се, бизнесмените се ласкаят от подобни титли, а и предполагам, че дядо Галактион го е запознал с някои влиятелни хора в Рим.
Защо на церемонията присъства и кардинал?
За кардинал Лоу не знам нищо повече от това, което знаят всички - че бе уволнен от папата за педофилия. Повече ме притесняват срещите с йезуити и с представители на Опус деи, което за мен е съвсем необяснимо.


Слави Бинев: Не търся прошка за грешки в младостта

Г-н Бинев, да сте архонт очевидно е голяма чест?
Приемам тази титла с чест и отговорност. Защото е казано, че който е посял добро, трябва след това да го полива. Разбирам, че предивзиквам страх в малките хора, но знам, че доброто и лошото са в хармония. Когато някой направи добро, друг трябва да стори зло. Явно е, че тази титла означава да се подготвя за по-големи предизвикателства.
Как стигнахте до идеята да се посветите на църквата?
Очевидно църквата и Бог винаги са били зад мен. Дошло е време да се обрека на тях и тяхната мисия.
Не търсите ли така индулгенция за миналото си и опрощаване на греховете си?
Не, не бих си позволил. Казано е, че не можем да поправяме старите си грешки. Аз също не бих търсил опрощаване на допуснати от мен грешки от младостта си, които признавам имам. Във Ватикана разбрах, че трябва да вървим към обединение. Разбрах, че хората искат да ни приветстват с влизането в ЕС. Аз съм в Европа много отдавна, от 1992 г., когато станах еврошампион. Затова се уповавам на силата на Бога, сила която идва свише.

Титлата архонт означава буквалнo "велик пазител". Тя възниква в древна Атина. Така се наричали деветимата управители на града, избирани от Народното събрание. Във Византия званието става висш ранг в църквата и администрацията. Постепенно губи религиозния си характер и се превръща в светска благородническа титла, предавана по наследство по мъжка линия от баща на син.

Hatshepsut

#3
Тази информация е от 2011г.

Петричкият бизнесмен Чомбе - архонт!

Митрополит Галактион обяви в ефир,
че е "свещеноначалник на Великия архонтски събор"

Седемнадесет свещеници от Старозагорска епархия участваха в "ръкоположението" на петричкия бизнесмен Иван Кочев - Чомбе за архонт, излъчено по телевизия BBT в рубриката "Мистерии и факти" тази неделя. В телевизионния репортаж бе съобщено, че специално за архондисването на Чомбе е пристигнало писмо от Римския папа, както и че има благословия на Руската църква царемонията да се извърши в руския Шипченски манастир.

Архондисването, което за първи път бе показано в ефир, наподобява хиротония с трикратни възгласи "Достоен", поставяне на черна мантия и кръст. Бившият Чомбе, а вече "архонт Иван", получи и грамота лично от Старозагорския митрополит, който я прочете на глас. В нея се казваше, че възвеждането в архонт е извършено от него в качеството му на "Старозагогорски митрополит и свещеноначалник на Великия архонтски събор и в съслужение със 17 свещеници от епархията". Той зарадва Чомбе с новината, че вече ще трябва да се обръщат към него с "Ваше Превъзходителство".

Архонт Иван Чомбе бе счетен за достоен да стане "архонт на Българската православна църква" заради "заслуги" към нея. Той финансира изграждането на бюст на Ванга в Петрич, както и строи параклис в родното си село Първомай.

На събитието присъстваше още един архонт, "ръкоположен" от митр. Галактион, а именно Илко Йоцов, бивш зам. министър на енергетиката и обвиняем по делото срещу Вальо Топлото. На възторжения въпрос на журналистката за "писмото от папата" архонт Илко загадъчно отговори, че повече изявления ще дадат, "когато му дойде времето".

Според публикациите в медиите, новите "благородници" плащат за титлата си между 100 и 150 хиляди евро.

Още в самото начало на архонтската афера Св. Синод на БПЦ през 2007 г. определи архонтисванията като незаконни и излезе с нарочно обръщение към обществеността, за да предпази наивните богаташи от измама. В изявлението на св. Синод се казваше: "В наградния фонд на БПЦ и нейните поделения - епархии, манастири и пр. не съществува званието "архонт", то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие. Извършени удостоявания със званието "архонт" от представители на БПЦ са недействителни".

https://www.dveri.bg/content/view/13958/29/Иван Кочев – Чомбе, е една от легендите на родния ъндърграунд, още в началото на 90-те "добре облеченият бизнесмен" се прочу с далаверите си по митниците и грандиозната контрабанда на цигари и алкохол. Според криминалистите Чомбе е първият българин, поръчал убийство. Ченгетата приписват на благоевградския гангстер ликвидирането на Стефан Мирославов – Крушата.
 Крушата и Иван Кочев – Чомбе, са съдружници в бизнес с контрабанда на цигари ,,Марлборо". Папиросите влизат транзитно през Гърция, но вместо да излязат от България, се пускат на родния пазар, а на митницата в Оряхово се изготвят фалшиви документи, че цигарите са продължили по пътя си за Западна Европа. Така чистата печалба на тир надхвърля 600 000 германски марки.

http://www.razkritia.com/

Hatshepsut

За 200 бона Иван Кочев – Чомбе стана архонт


Митрополит Галактион награждава с титлата архонт Чомбе

Над 200 хил. лева  се е бръкнал скандалният петришки бизнесмен Иван Кочев – Чомбе, за да се сдобие с титлата архонт. Отдавна в България стана практика новоизлюпени богаташи да добавят какви ли не титли и звания  към имената си за повече престижност и авторитет. Но отскоро изглежда, че и българската църква е решила да раздава титли стига щедрите български бизнесмени със съмнителен бизнес, да бъдат така любезни да си ги купят.

Вчера от новата услуга се възползва Иван Кочев Чомбе. Петришкият бизнесмен бе ръкоположен за архонт лично от старозагорския митрополит Галактион. Официалното събитие се е състояло не къде да е, а във впечатляващата пищна руска църква в село Шипка в непосредствена близост до паметника. Иван Кочев се е сдобил и с почетна грамота, жезъл и огърлица, които вървели към новото му звание. На церемонията митрополит Галактион облякъл Чомбе със специален плащ, на който е изписано новото му име ,,Архонт Иван". Оттук насетне към пернишкия бизнесмен всички трябва да се обръщат единствено като към архонт Иван.


Иван Кочев-Чомбе

Припомняме ви, че именно архонт Иван откри изградения от него паметник на Ванга по повод 100-годишнита от рождението й. Паметникът на легендарната пророчица се намира в двора на родната й къща- музей в Петрич. Предприемчивият бизнесмен знае цената на своята титла и строи и църква ,, Свети Иван'' в родното си село Първомай.

Новата титла на Чомбе от гръцки се превежда като владетел, управляващ какъвто е и самият Иван Кочев... От  край време титлата се добива чрез безвъзмездни дарения към църквата. Преди Иван Кочев- Чомбе да открие знатния път преди него, това стори евродепутата Слави Бинев.

http://skandalno.net/

Hatshepsut

Тази информация е от 2012г.

Петър Манджуков стана първият архонт на Пловдив


Червеният бизнесмен Петър Манджуков стана първият архонт на Пловдив. Той се сдоби с титлата, след като направи дарение от 1 млн. лева за изграждане на нов храм в пловдивския квартал "Тракия".

Храмът "Свето Преображение Господне" бе осветена тази неделя, а бившият оръжеен търговец Манджуков, който бе издател на в. "Дума", получи титлата от пловдивския митрополит Николай. Близкият до Георги Първанов бизнесмен получи и орден "Св. Апостол Ерм" – на името на покровителя на Пловдив. В ордена е вградена ръчно рисувана икона на светията.

Митрополит Николай връчи грамоти и на останалите благодетели, сред които кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров.

На събитието присъстваха собственикът на Корпоративна търговска банка и на футболния клуб "Ботев" Пд Цветан Василев, собственикът на ПФК "Левски" адвокат Тодор Батков, бизнесменът Динко Динев, почетните консули на Украйна инж. Димитър Георгиев и на Русия Георги Гергов, бившият посланик в Македония ген. о.р. Михо Михов и др.

Случайно или не, архотнското посвещаване на Манджуков стана на рождения му ден.

Пловдивският митрополит Николай му връчи кръста със символа на апостол Ерм и се обърна към стотиците събрали се миряни: "Достоен ли е за архонт". Присъстващите отвърнаха: "Достоен".

https://www.mediapool.bg/


ЦитатСпоред замисъла на архонтството у нас, архонтите са богаташи, които се обвързват с възвелия ги в архонтство митрополит и стават негови спонсори и проводници на негови светски и църковни интереси. Архонтите вярват, че стават "църковни благородници" с особена роля в Църквата. Според митр. Николай те са "светило на Църквата", които трябва да бъдат поставени нависоко за образец на вярващите. За такова светило в своята епархия митр. Николай провъзгласи оръжейния бизнесмен и червен олигарх Петър Манджуков.

https://dveri.bg/k4yuh

AmenhotepTopic starter

#6
Мафиоти стават архонти:


Hatshepsut

#7
Тази информация е от 2012г.

Колко ще струва титлата "архонт", питат от ВМРО Св. Синод

От ВМРО остро се противопоставят на решението на църквата да регламентира титлата ,,архонт".

Преди дни Синодът на Българската православна църква узакони непривичната за българската църковна традиция титла и си постави за цел скорошното създаване на регламент за нейното раздаване.
Така със задна дата се признават предизвикалите немалко спорове отличия, раздадени от владици в последните години
, коментират войводите.

В писмо до синода заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов пита защо, след като с решение от 2007 г. синодът вече обяви титлата за незаконна, сега има промяна в становището.

В писмото се задава и въпросът не е ли било раздаването на титлата от страна на Галактион Старозагорски и от Николай Пловдивски нарушение на църковния канон, т.е. престъпление?

,,След като досега е нямало регламент за раздаването на архонтските титли ще ги върнат ли настоящите носители?", пита още Костадин Костадинов.

,,На какво основание владици от синода архонтисаха Слави Бинев, Мелик Пашаев и Петър Манджуков?", пита още заместник-председателят на ВМРО в обръщението си към владиците.

Според ВМРО Св. Синод ще раздава титлата срещу пари под формата на дарения за църквата. Колко струва титлата, пита в заключение Костадинов.

http://news.ibox.bg/news/id_637886522

Hatshepsut

Историята не познава титла ,,архонт" –
тя е измишльотина на недоучили семинаристиРъководството на Българската православна църква е на път да направи Църквата ни за смях в България и по света. Шепа авантюристи със средно образование манипулират митрополитите, като използват тяхната суета и невежество и чрез сложни интриги, подплатени вероятно и с парични ,,аргументи", са на път да сринат окончателно авторитета на Църквата. Не е грях да не знаеш, грях е обаче да упорстваш в невежеството и да отказваш да разбереш истината. Митрополитите Николай и Галактион са друга категория – тях истината не ги интересува, те имат други приоритети. Но останалите владици е редно да се позаинтересуват, какво предстои да направят.

Никога през историята на Византийската империя, нито в по-късната практика на Вселенската патриаршия, която запазва сложната имперска терминология в своята администрация през османското робство, не съществува звание ,,архонт". ,,Архон" (άρχων) е определение към определена висша служба, което цели да придаде на последната по-голямо значение – използва се като определение към служебните титли на висши държавни служители в империята, управители на области, владетели или на висши църковни служители – светски лица или клирици, – и означава на български език ,,главен". Но при всяко едно положение ,,архон" е допълнение, а не самостоятелна титла – не е отличие, а още по-малко благородническо звание. ,,Архон" е определение към различни ,,офикии" (от лат. officium - служители на определена служба), които изпълняват конкретни задължения в държавното управление и не се предават по наследство.

В царска Атина три лица използват пред титлите си определението ,,архон" – царят (архонт-базилевс), военноначалникът (архонт-полемарх) и т. нар. ,,άρχων επώνυμος" (архонт-епоним, на чието име се е наричала годината в календара), който има най-много задължения в управлението и се е избирал за една година. Затова и интересът към тази длъжност е бил най-голям. По-известни ,,άρχων επώνυμος" са били Солон (594-593 г.), Ипиас (527-526 г.), Темистокъл (493-492 г.) и Аристид (489-488). След този период тази длъжност запада и губи значението си. Всички тези ,,άρχων επώνυμος" са били изборни длъжности за срок от една година.

В Стария Завет άρχων се използва за водача на един народ, например ,,архонтът на Египет". Може да има негативно значение в смисъл на тиранин на народите, а също се употребява и за религиозните водачи на еврейските синагоги. Използва се във връзка и с Месия, Когото евреите очаквали.

В Новия Завет се използва по отношение на хора, които имат светска или религиозна власт, както и за водачите на синагогите. Един път се употребява и във връзка с Христос, Който е ,,ο άρχων των βασιλέων της γης" – тоест, цар на царете. Използва се също и в негативен смисъл за дявола като ,,княз, владетел на този свят".

Във Византия ,,άρχων" се използва в смисъл на владетел на гранична на империята област – например ,,архон на Крит", ,,архон на Армения", ,,архон на България". Използва се и за висши държавни сановници с определени задължения в двора: ,,архон примикюр", който е сановник, отговарящ за държавния протокол и др. С определението ,,архон" се отличава един от примикюрите в двора като най-високопоставен, непосредствено подчинен на императора. Имало е и главен отговарящ за стената около града – άρχων του τειχείου и др. хора с конкретни служебни задължения. Тяхното повишаване в служба от императора е престижно, но няма нищо общо с благородническо звание. Длъжностите не са наследствени.

В Цариградската патриаршия ,,архон" има характер на определение към вид офикия, тоест не е самостоятелна титла, както са го измислили нашите недоучили семинаристи. Това определение не може да съществува самичко – просто ,,архонти" звучи недоразумително. Все едно да представиш някого с думите: ,,Запознайте се с господин главен!" – всеки нормален човек ще си помисли, че тук става дума за някаква патология и ще бъде прав. ,,Главен" какъв?

Родните архонтмейкъри използват аргумента, че имало ,,гръцки архонти" и видите ли, те не искали да има ,,български". В тази афера с чалгаджийски привкус митр. Николай вкарва и своята параноична лична война с бившия директор на вероизповеданията проф. Иван Желев, който бил ,,гръцки архонт". Не е гръцки архонт, обаче. Проф. Желев е получил от Вселенския патриарх офикията ,,άρχων διερμηνεύς", сиреч ,,главен преводач", заради това, че години наред превежда в осъществяването на контактите между Българската и Цариградската патриаршии и заради отличното му владеене на новогръцки и старогръцки език. Получил го е с обикновено уведомително писмо (питикио), което, разбира се, е чест за всеки филолог и богослов. Тоест, акцентът на отличието е върху ,,преводач", а не върху определението към него ,,архон", което има за цел да отличи наградения от останалите ,,преводачи" на Патриаршията.

Вселенската патриаршия усвоява от загиналата Византийска империя част от нейната сложна имперска терминология, за да поддържа у поробените гърци жив спомена за имперското минало. Тя работи като ,,държава в държавата". Но Вселенска патриаршия e давала офикиите ,,архон (на нещо)" на хора, които работят с добро име и дълги години в самия двор на Патриаршията, често в нейната канцелария – затова и повечето носят административен характер. Например, ,,архон логотет" (подобно на министър) е изпълнявал функциите на главен секретар на Патриаршията, който е осъществявал връзките между нея и султана. Тези офикии Вселенската патриаршия е запазила и днес, но те вече не са свързани с конкретна работа в Патриаршеския двор, а са просто отличия – има например, ,,архон магистър" за човек със значими академични успехи в областта на богословието, ,,архон номофилакс" за специалисти в областта на каноничното и светското право, споменатия ,,архон диерминевс" за преводачи на официалните срещи на патриарха, в социалната сфера има ,,архон на попечителите на сираците" за хора, които са се отличили с грижите за сираците, ,,архон на ктиторите на храмове", ,,архон протопсалт", ,,архон химнописец" и др. Но отново подчертаваме: при всяко едно положение ,,архон" не е самостоятелна титла, само по себе си това не означава нищо.

Нова нишка в практиката с раздаването на офикии на миряните се появява по време на управлението на Цариградския патриарх Атинагор (1948-1972 г.). Той променя практиката на своите предшественици в условията на тотална криза на Вселенската патриаршия, когато в Истанбул остават все по-малко гърци. Започва да раздава офикии на хора извън патриаршеския двор, които не са свързани с неговата конкретна дейност в Истанбул, тъй като тази дейност е сведена в Турция до мининум. Патриархът си поставя за цел да създаде лоби на патриаршията в Щатите и започва да раздава офикии на гръцки емигранти там. Тази практика създава предпоставки за злоупотреби, за което той търпи много критики. Неслучайно още с възкачването си на престола новият патриарх Вартоломей създаде организация за отличените с офикии миряни и клирици с център в Атина, за да ги отграничи от ,,архонтите в Щатите", организирани в братство ,,Св. Андрей". ,,Американските архонти" са често обвинявани в купуване на отличията и т. н. Така че Пловдивският и Старозагорският митрополити заимстват именно американския модел на архонтмейкърство, който, нормално за Америка, се гради върху парите.

В Америка или Европа обаче, в миналото или днес, църковните офикии никога не са просто ,,архон-ти" – тази дума си остава определение към основната офикия. ,,Архонти на Вселенската патриаршия" е разговорен израз, влязъл в употреба, за да обобщи всички хора, получили офикии. Никой патриарх обаче не лъже хората, че това отличие е благородническо звание. В историята на православния свят Църквата никога и никъде не е давала благороднически статут. Това са измислици на комплексирани момчета, замаяли се от блясъка на Рим или Истанбул, както и на амбициозни митрополити с мания за величие и императорска недосегаемост. Българските владици трябва да се засрамят от белите си коси и да не се оставят на вчерашни хлапета да ги водят за носа.

Вселенският патриарх не раздава ,,благороднически титли". Не произвежда ,,архонти". Не лъже никого, че го прави благородник. Колкото и "светска" да е станала патриаршеската институция в Истанбул, колкото и да е зависима от даренията на гръцките емигранти, тя никога не би паднала толкова ниско, че да събира пари от хората чрез лъжа – като ги лъже, че стават ,,благородия", ,,пазители на Църквата", ,,князе" и т. н.

И още една съществена разлика – офикиите, наричани още архонтикия, се дават винаги от патриарха – Вселенски или Александрийски, да речем. В българския вариант няколко епископи и митрополити настояват всеки от тях да бъде патриарх сам за себе си и да прави свои ,,архонти" – собствена мрежа зависими богаташи, които да спонсорират лично него и епархията му. Това явление е без съмнение български патент в църковната история и няма да ни прослави с хубаво.

Дано старците размислят и не допуснат да сложат такова петно на Църквата. Защото Христос поругаван не бива.

https://dveri.bg/kh6yh

Hatshepsut

Архонти, а не покаяниe

Решението на Светия синод на БПЦ във връзка с легализирането на титлата архонт ме изпълва с възмущение по няколко църковни причини. Първата се състои в това, че БПЦ още не е издирила и не е канонизирала (единствена измежду православните църкви) своите новомъченици. Т. е. пострадалите, убитите за вярата по времето на комунизма. А бърза да легализира и да узакони чужда на православната църква традиция.

Втората: От чисто богословска и литургическа гледна точка чинопоследованието – ритуалът, по който досега е давана титлата архонт на бизнесмени със съмнителна репутация, е оскърбителен и кощунствен от канонична гледна точка. Защото в него се предвижда обръщение на епископа към народа с въпроса: Достоен ли е? И отговорът на народа е: Достоен. Достоен. Достоен.

Нов ,,свещен" чин? Кощунство е

Това е чинопоследование, което се полага при ръкоположение в йерархически чин, в свещен сан. Извършва се при посвещение на дякон, свещеник , епископ. Което означава, че за в бъдеще, ако това чинопоследование бъде запазено, архонтите ще бъдат членове на свещената йерархия на църквата. Ще бъдат санове, каквито не са предвидени от апостолско време. Искам да попитам митрополит Николай, известен с това, че е специалист по каноните, знае ли, че внася нов свещен чин в свещената йерархия? Което е кощунство.

Още повече, че посветеният по този начин става член на евхаристийната общност, на молитвеното събрание.

Искам да попитам още дали посветеният от митрополит Николай архонт е член на което и да било молитвено събрание, на която и да е евхаристийна общност? Редовно се изповядва и причестява в църквата, за да получи такъв сан?

За мен това е истинско кощунство. В православната традиция досега съществува чинът на ктиторите. Защо е необходимо да бъдат раздавани и някакви измислени благороднически титли? Които отгоре на всичко са и наследствени. И са съпроводени с архаично титулуване от рода на Негово превъзходителство. Това също е кощунство за православната традиция. Нима е Н. пр., да речем, Слави Бинев? И член ли е той на църковната йерархия? И неговият син, който ще получи по наследство тази титла, с какво е заслужил към православната традиция?

Титли срещу пари – тежка ерес

И на последно място – освен, че не е издирила своите новомъченици и не ги е канонизирала, Българската православна църква, вместо да се занимава с раздаване на титли срещу пари, което прилича на симония (една от най-тежките ереси в църквата) или на продаване на индулгенции (средновековна католическа традиция, която православната църква винаги е осъждала), защо не се занимава с това да настоява да се покаят или да получат съответстващото им наказание епископите и митрополитите, които бяха уличени в сътрудничество с ДС? Не говоря просто за тяхната морална отговорност. Защото 30-то апостолско правило (митрополит Николай трябва много добре да го знае) ясно казва, че който получи епископски сан със съдействието на светската власт, трябва да бъде низвергнат и отлъчен от църквата. А има поне неколцина от уличените епископи, които безспорно са получили сан със съдействието не просто на светската власт, а на атеистичната, безбожната ДС на комунистическия режим. Кога ще бъде поискано тяхното покаяние?

Изключително възмутително е онова, което прави Светият синод. Какъвто и да е регламентът, който Светият синод ще приеме, той ще извърши определено кощунство към православната традиция. За което онези, които приемат подобна кощунствена разпоредба, носят отговорност както пред божия народ, когото оскърбяват, така и пред Господа Иисуса Христа.

 

Проф. Калин Янакиев,
http://www.eurochicago.com/2012/06/arhonti-a-ne-pokayanie/

Panzerfaust

#10
Тази информация е от 2012г.

Остава и да ги зографисатИма още едно нещо, което пловдивският митрополит Николай пропусна да направи при връчване на титлата "архонт" на бизнесмена и оръжеен търговец Петър Манджуков срещу дарението му от 1 милион лева: да поръча да изографисат ликовете му на него и съпругата му, а защо не и на децата му в храма "Свето Преображение Господне" в квартал "Тракия".

Не е късно. Ако дари още едно милионче, що пък не. Бездруго два пъти архонт не може да го направят, поне ликът му да остане и християни свещи да му палят во веки веков.

Ако случат на талантлив художник, фамилия Манджукови може да стане вторият образец на църковна живопис, като тази, с която е белязано началото на Възраждането ни - ликовете на ктиторското семейство севастократор Калоян и съпругата му Десислава в Боянската църква. Тази или на другия архонт - Слави Бинев, все тая. Остава само да си поръчат църквата, в която да ги увековечат.

За вас майтап, за нас истина, но всичко вече е възможно в БПЦ.

Висши православни отци разгърнаха расата, за да опазят богатите си благодетели в скандала, който се разгаря. Предишният - с ДС-досиетата на над 80% от Светия синод, беше бързо-бързо потушен. С мълчаливото опрощение на патриарх Максим, комуто ДС-отците пяха "Многая лета" на именния ден и помолиха за прошка. Него, не миряните...

Този с архонтите обаче не глъхне. Патриарх Максим не дойде на литургията в чест на 41-ата годишнина от интронизацията си. В нея участваха само варненският митрополит Кирил - категорично против архонтството, и Ловчанският Гавриил (виж вдясно).

Гавриил даде толкова засукани критерии на иначе неприсъщата на БПЦ титла "архонт", че така отвори вратите й за поне една рота нови архонти. Най-умилителният от тях е, че носителят трябва да живее като православен християнин и придобиването на дарените пари "да не противоречи на християнския морал и на добрите нрави, проповядвани от БПЦ". Всички думи са излишни.

И кой ще издава "свидетелствата", че приносителят живее като добър християнин? Най-добре другите, дето вече са се откупили пред Бог...

Каквото и да си говорим, факт е, че въпреки несъгласието на патриарх Максим, "архонтството" ... е факт. Така Църквата ни отвори касите си за всевъзможни дарения, срещу които прави каквото е угодно на дарителя. Какво пък - същото правят и партиите, че и МВР. Но да не говорим срещу МВР, защото премиерът Бойко Борисов каза, че който го прави, значи служи на мафията. В смисъл "който не е с нас (добрите), е против нас (т.е. от лошите)".

Да видим кои са другите архонти, освен поменатите Манджуков и Бинев. Зам.-министърът на енергетиката в правителството на НДСВ Илко Йоцев, руският бизнесмен Ованес Мелик-Пашаев, който от над десет години живее у нас, петричкият бизнесмен Иван Кочев - Чомбе. Все хора, за които висшият ни клир е преценил, че придобитите от тях средства са в съответствие с християнския морал и добрите нрави, проповядвани от БПЦ. Явно има пълно съответствие.

Колко ревностни миряни са били преди 1989-а? Няма как да разберем. Със сигурност не е вписано и в досиетата.

Явно е, че митрополит Николай, този ревностен страж на православието, няма да се отметне от архонтството. Нито другите му поддръжници. Остава да направят архонти и няколко политици от управляващата партия и всичко да се замаже. С кого да започнат? С Божидар Димитров и после да градират - Симеон Дянков (че разписва пари за църкви и манастири), Цветан Цветанов... И накрая Бойко Борисов, разбира се, който има страх от Началника. (Макар и да не спазва повелята на Христос, че милостиня се дава скришом.)

Смее ли някой да оспори, че горепоменатите живеят и печелят парите си като добри християни, в съответствие с християнския морал и добрите нрави, проповядвани от БПЦ?

https://www.webcafe.bg/id_590667237_Ostava_i_da_gi_zografisat

Hatshepsut

Предозиране: Митрополит Николай обяви Георги Гергов за архонт


Георги Гергов се сдоби с почетната титла архонт на пловдивската епархийска църква днес по време на празничната служба в митрополитския храм Св. Марина. Николай Пловдивски обяви бизнесмена и почетен консул на Русия за архонт заради ктиторството му, съобщи сайтът "Под тепето".


"Искам да изразя благодарността си към г-н Гергов и неговите заслуги православието в Пловдив да пусне още по-дълбоки корени до толкова, че никой никога да не може да ги изтръгне", е цитиран да се обръща към Гергов митрополитът.Мажоритарният собственик на "Пловдивски панаир" е получил от него орден и грамота.


Пловдивският бизнесмен и бивш член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов през миналата година беше изключен от партията по инициатива на лидера Корнелия Нинова, която го обвиняваше в колаборация с ГЕРБ. Като собственик на софийския ЦУМ той изигра ключова роля при уреждането на неформалната среща между бившия главен прокурор Сотир Цацаров и издателя на в. "Сега" и собственик на "Овергаз" Сашо Дончев в началото на 2017 г. Случаят доби известност като ЦУМгейт.


Наскоро посланикът на Русия Елеонора Митрофанова изтъкна приноса на Гергов за охраната на паметника "Альоша".В публикацията на "Под тепето" се припомня, че архонт на пловдивската епархия е и оръжейният търговец Петър Манджуков. Той беше удостоен с титлата след като дари 1 млн. лв. за изграждането на храм през 2012 г.


В наградния фонд на Българската православна църква (БПЦ) и нейните поделения не съществува званието архонт, то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие. Това изявление беше направено през 2007 г. от Светия синод, след като званието беше връчено на бизнесмена Слави Бинев в Рим от тогавашния Старозагорски митрополит Галактион.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2022/07/17/4370230_predozirane_mitropolit_nikolai_obiavi_georgi_gergov_za/

Similar topics (1)

Powered by EzPortal