• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Posts: 13
Total votes: : 2

Last post: 29 October 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

Парламентарни избори 2022

Started by Panzerfaust, 27 July 2022, 13:14:30

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

За кого ще гласувате?

ВМРО
1 (20%)
НФСБ
0 (0%)
"Продължаваме промяната"
1 (20%)
"КОД - Консервативно обединение на десницата"
0 (0%)
"Възраждане"
0 (0%)
"Български възход"
0 (0%)
"Български национален съюз"
1 (20%)
"Изправи се България"
0 (0%)
"Има такъв народ"
0 (0%)
"Глас народен"
0 (0%)
ГЕРБ-СДС
0 (0%)
"Демократична България"
0 (0%)
"Атака"
0 (0%)
"БСП за България"
0 (0%)
друга партия/коалиция
0 (0%)
няма да гласувам
2 (40%)

Total Members Voted: 5

PanzerfaustTopic starter

Маргарит Мицев е от сериозен род и вероятно е станал милионер само от реституцията. Друг е въпросът, че е неуместно изказване. В момента е на консервативни и националистически позиции, не е либерал.

FELDMARSCHALL

Да. И Маргаритко е чест гост по тв СКАТ повече от 10 години, помня още 2009-2010г. съм го виждал в студиото на покойния Солаков. А за листата в Русе...някак си не отива на националистическа партия първите три места в листата да са жени, без да влагам сексизъм в това нещо. Просто няма как хората да приемат насериозно това, особено при що годе патриархалните традиции, които все още имаме в България. :huh:

Лина

И аз съм в голяма чуденка, то в анкетата дето е тука не знам как да гласувам, какво да кажем за изборите  :lol:
От доста време не бях гледала новини и вчера си ги пуснах - направо се изкорах  :nerd: : Бойко говори срещу Русия, латентните педали от ДБ не казват нищо директно срещу Русия, лидера на Възраждане изведнъж го ударил на дипломация, ВМРО изобщо не ги търсят за мнение.... Те тия съвсем искат да объркат гласоподавателите. Страшна работа!
Funny Funny x 1 View List

Hatshepsut

Политически тест за изборите на 2 октомври:

https://poltest.strazha.bg/parliament-02-10-2022

PanzerfaustTopic starter

По тоя тест излязох 60% съвпадение с ГЕРБ, но няма да гласувам за тях.  :laugh:

Hatshepsut

Над половината партии на изборите говорят с езика на Кремъл


В бюлетината с участниците в парламентарните избори на 2 октомври са изписани цели 28 политически партии и коалиции. На пръв поглед - голям избор и разнообразие. Проверка на Свободна Европа обаче показа, че повече от половината от тях говорят с езика на Кремъл.

Някои директно призовават България да излезе от ЕС и НАТО и да обяви курс на сближаване с Русия, други искат вдигане на санкциите и преговори с Москва, особено за газови доставки. Трети - дори без да споменават страната, управлявана от Владимир Путин, повтарят едно към едно тезите на пропагандата на Кремъл срещу демократичния свят.

Точно това звучи от ефира на Българската национална телевизия в последните седмици, която по закон е длъжна да предостави еднакво време на всички кандидати. Така седмичното политическо предаване "Панорама" се превърна в трибуна за антидемократични призиви, откровена защита на руската агресия, а дори и за антизападни конспирации.

Това създаде впечатление, че на изборите в България, която е член на ЕС и НАТО, основно се състезават прокремълски кандидати. И това не е далеч от истината. Свободна Европа прегледа публичните изказвания на представители на всичките 28 политически сили, регистрирани в бюлетината. Резултатът - повече от половината от тях говорят с езика на Кремъл.

Сред тези политически сили има такива със съвсем слабо влияние, които едва ли ще получат много гласове. Поне досега не са получавали. Вероятно никога не сте чували техните имена. Но има и партии, които ще са част от следващото Народно събрание и ще имат решаващ глас за бъдещето на България. Такива са БСП, "Възраждане", а според някои проучвания дори "Български възход" може да е сред тях.

Толкова големи русофили ли са наистина българите, че политическият живот изглежда така?

Социоложката Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" казва, че тенденцията дори е в обратна посока. Традиционното преди одобрение от 60-70% за Русия рязко намалява след 24 февруари, когато войските на Владимир Путин нахлуха в Украйна. Тази тенденция допълнително се е засилила, когато Русия спря доставките на газ за България.

Масовото участие на русофилски партии обаче е опит да се създаде впечатление за обратната тенденция и да се неутрализира усещането за отдалечаване от Кремъл, казва Петрова.

Ивайло Дичев от Софийския университет казва, че някои от тези политици може да имат пряк финансов интерес от дейността си, а други се опитват да експлоатират недоволството на хората по различни теми.

"Дори и в Италия и Франция русофилството е форма на съпротива срещу неблагополучията на демокрацията", казва той.


Най-най-най русофилите

Четири партии открито пропагандират курс към Русия и дори я оправдават да води войната в Украйна. Всички те са малки, някои напълно неизвестни и биха спечелили дори под един процент подкрепа на вота.

"Русофили за възраждане на Отечеството"

Партията на Николай Малинов е единствената, която заявява още с името си своите позиции. В нейните програмни документи е записано, че "всякакви опити България да бъде въвлечена в каквито и да е било форми на враждебност спрямо Русия са пагубни за националните ни интереси".

Малинов от няколко години е с обвинение за шпионаж в полза на Русия. В специално изявление за националния празник 3 март - дни, след като Москва започна войната, Малинов призова да "отворим широко сърцата си за нашата освободителка Русия!"

През 2019 г. Малинов беше награден лично от Владимир Путин в Москва с орден "Дружба", а през 2021 г. подписа пътна карта за сътрудничество с "Единна Русия", партията на Путин.

Коалиция "Справедлива България"

Това е коалиция между партиите "Обединена социалдемокрация" и "Политическо Движение Социалдемократи". Те настояват за "спешно възстановяване" на отношенията между България и Русия".

Един от водачите на листи е ген. Димитър Шивиков. В началото на войната той защити действията на Москва. "Русия има своето основание. Под давление на външни сили беше извършен държавен преврат в Украйна", каза тогава той пред Bulgaria on air.

Друго познато лице на партията е Пламен Пасков - "политик и политолог", който често се явява по държавната телевизия в Беларус. Там говори как коронавирусът е измислица, изборите в САЩ са фалшифицирани, а Джордж Сорос организира по един и същи начин протести в България и в Беларус. Поддържа и руска версия на канала си в YouTube.

"Движение на непартийните кандидати"

Името може и да заблуждава, но това е име на политическа партия. Тя е основана от популярен в близкото минало политик, който открито симпатизира на Русия - Минчо Христов. Той е бивш депутат от проруската "Атака". Целите на партията са "възстановяване на отношенията с Русия" и "без чужди военни бази на територията на България", което е кауза на противниците на НАТО.

"Пряка демокрация"

Другата партия, ориентирана откровено към Русия, е ръководена от Петър Клисаров. Гласовит привърженик на проекта за размразяване на АЕЦ "Белене", втора атомна централа с руска технология в България.

В началото на войната той оправда руската агресия с конспирация за "войната между Давос и Сорос и между Уолстрийт и Държавния резерв". В платформата на партията е записано "значително разширяване и задълбочаване на отношенията ни с Русия".

Това са само първите 4 от общо 14 политически сили, които говорят с езика на Кремъл.


Защо са толкова много

Геновева Петрова от социологическа агенция "Алфа Рисърч" казва, че има българи, които продължават да са обърнати към Русия, но няма нарастване на русофилските настроения. В интервю за Свободна Европа тя коментира, че масовото участие на подобни партии "създава впечатлението и внушението, че подобни тези са силно разпространени".

Според нея това е опит да се неутрализира тенденцията, която протича в обществото - спад на доверието към Русия, особено след началото на войната. Още в първите дни след руската агресия подкрепата на българите за Путин от близо 60 на сто се стопи наполовина, показа проучване на "Алфа Рисърч" от март.


Преподавателят по културна антропология в Софийския университет проф. Ивайло Дичев има друго обяснение. Едната причина, според него, е, че "на много от тези хора им се плаща или са традиционни клиенти още на СССР, а сега и на Русия".

"Другата [причина] е, че много хора в България вярват в твърдата ръка, загубиха доверие в демокрацията, ако някога изобщо са имали, и се възхищават на това, че някъде някой диктатор, един силен човек, може да каже "хайде, хоп" и да реши проблемите", каза Дичев пред Свободна Европа.


Врагове на ЕС и НАТО, приятели на "Газпром"

Други партии не говорят директно за сближаване с Русия, но директно призовават за излизане от ЕС и НАТО.

"България на труда и разума"

Тази партия настоява за провеждане на референдуми за напускане на НАТО и ЕС, защото така "България ще провежда независима икономическа и външна политика". Това е основна теза в пропагандата на Кремъл, който твърди, че бившите страни от орбитата на Съветския съюз са загубили своята независимост, когато са решили да се присъединят към Европейския съюз и НАТО.

Българско национално обединение

Още преди политици от парламентарната партия "Възраждане" да свалят украинското знаме от сградата на Столичната община в началото на май, представители на БНО излязоха със специална декларация. Те обвиниха в "държавна измяна" Столичния общински съвет заради решението за издигане на украинското знаме в знак на солидарност с нападнатата от Русия Украйна. Партията обяви "Общобългарски поход за мир и неутралитет".

Думата "неутралитет" се използва от тези, които са против изказване на солидарност или изпращане на помощ на държавата, която е жертва на руската агресия.

МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие)

През юни 2021 г. - малко след като депутатът от ДПС Делян Пеевски беше санкциониран от САЩ по закона "Магнитски", председателят на МИР Симеон Славчев каза пред БНР-Благоевград:

"Разковничето за санкциите е, че американците съзнават, че Русия е много по-силна отпреди 30 г. Идва време, в което американците ще трябва да отстъпят получените от Горбачов в Малта завоевания в Източна Европа и поради тази причина правят всичко възможно, за да се харесат на българските граждани".

"Изправи се, България"

Партията на бившата депутатка от БСП Мая Манолова, която миналата година беше за кратко в парламента, не изказва директни проруски послания. Но с тезата, че защитава интереса на българския народ, призовава да бъдат възстановени доставките на газ от "Газпром".

Когато руската държавна компания едностранно спря доставките за България в края на април, Мая Манолова коментира, че "не Путин ни спря газа" и обвини правителството за това.

"ПРАВОТО"

Преди няколко месеца, в предаването "Делници" по Евроком, председателката на обявилата се като партия на юристи "ПРАВОТО" - Мария Колева, атакува тогавашния премиер Кирил Петков, защото малко преди това правителството изгони 70 служители на руското посолство по подозрение в шпионаж.

"Да започне едно разследване дали този човек не е предал България и не ни е вкарал във война под чуждо влияние. Защото това е престъпление срещу България".

Това също е популярна позиция на тези, които са против това България да заема критична или неудобна за Кремъл позиция. Оказването на помощ за Украйна беше често сравнявано с "въвличане във война", което съвпада с изказваните от руската държава позиции.

"Българска социалдемокрация - евролевица"

В предаването "Панорама" на БНТ Димитър Митев от партията обвини Запада за войната в Украйна, която започна с непровокираната инвазия на Русия. Той обвини "слабите лидери на ЕС", които "вместо да полагат усилия за прекратяване на войната в Украйна, истерично говорят за победа на Украйна".

"Народна партия истината и само истината"

Това е партията на русенеца Венцислав Ангелов - Чикагото - чест герой в криминалните новини, осъждан за трафик на наркотици. Сега казва, че ваксините са "убийци", а войната в Украйна - част от "налагането на библейски глад".

"Ние трябва да запазим пълен неутралитет. В кой момент ни питаха искаме ли да влезем в НАТО? Срещу нас е изправен Планът "Ран-Ът" и световният сатанизъм", каза Чикагото също в "Панорама".


Шансовете на по-големите играчи

Описаното дотук не е всичко. Всички тези 11 политически сили никога досега не са били в Народното събрание, а според всички публикувани до момента социологически проучвания нямат шанс и този път.

Има още 4 политически сили обаче, които имат повече влияние. Някои от тях са традиционни участници в българските парламенти, а други имат реалистични очаквания за успех сега.

"Български възход"

Последните резултати от изследванията на "Алфа Рисърч" показват, че партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" е около бариерата от 4% за влизане в парламента. Той се раздели с поста си на военен министър в правителството на Кирил Петков, защото твърдеше, че руската агресия в Украйна не е война.

Стефан Янев не е за излизане от ЕС и НАТО, но обявява за свой основен опонент "глобалния либерализъм". Същото често казва и президентът на Русия Владимир Путин. Янев призоваваше за подновяване на преговорите с "Газпром". Най-популярният му пост във Фейсбук е от 24 август, когато попита:

"Защо тръбата е цяла? Защо газът тече?"

Следващото изречение не стана толкова популярно, но показва геополитическите предпочитания на Янев - той нарече прозападните политици, че са "със сърце във Вашингтон и в "състояние на война" с Русия" и ги обвини за спирането на руския газ.

"Атака"

След като участваше в няколко парламента, този път "Атака" на Волен Сидеров няма шанс да влезе, показват проучванията. Партията подкрепи руската анексия на Крим през 2014 г. и открито призовава за напускане на ЕС и НАТО и сближаване с Русия.

"Възраждане"

При партията на Костадин Костадинов тенденцията е в обратна посока - проучванията измерват покачване на доверието. Някои наричат "Възраждане" новата "Атака". На техни събития се веят руски знамена, а Костадинов е за излизане от ЕС и НАТО.

Той нарича останалите партии "проекти на американското посолство", които ще "ни хвърлят във война срещу Русия". За войната в Украйна Костадинов също обвинява Запада, а не Путин.

"Основният мотивиращ фактор [за успеха им] е силно радикализираното говорене. Като например отхвърлянето на ковид мерките и сертификатите за ваксинация, както и говоренето срещу ЕС и НАТО. Това ги отличава от останалите русофилски партии", казва Геновева Петрова.

БСП

Българската социалистическа партия е неизменен участник в Народното събрание, а често и в изпълнителната власт. Тя е наследник на Българската комунистическа партия, управлявала еднолично по времето на тоталитарния режим до 1989 г. Партията официално подкрепя членството в ЕС и НАТО, но успя да наложи на последното правителство да не изпраща военна помощ на Украйна.

Председателката на БСП Корнелия Нинова често казва, че "санкциите срещу Русия вредят на Европа, а не на Москва" и призовава за отмяната им.

Ивайло Дичев нарича БСП "типични клиенти на СССР от десетилетия".

"Струва ми се, че ръководството [на партията] не е толкова свързано с Русия, колкото че играе с емоциите на своите избиратели, предимно застаряващи".

Според Геновева Петрова повечето партии, които се открояват като "организирано прокремълски представители", нямат стратегия директно да призовават България да се ориентира към Русия, а говорят повече за "суверенитет и независимост" от западните съюзи.

"Като се спестява фактът, че България е там по своя и на повечето си граждани воля".

Споменатите дотук политически сили са 15 от общо 28 в бюлетината. Някои от останалите също са получавали обвинения, че по време на управлението си са защитили по един или друг начин интереси на Русия.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2022/09/26/4394742_nad_polovinata_partii_na_izborite_govoriat_s_ezika_na/

Hatshepsut

 :down:

Рекорден брой секции са открити в Турция


В общо 166 секции ще гласуват избирателите в Турция с българско гражданство във вота на 2 октомври, броят е рекордно по-голям в сравнение с всички предходни избори досега.

В районите, населени компактно с изселници от България, които са основният контингент български гласоподаватели в Турция, като Истанбул, Бурса, Ялова, Одрин, Чорлу, Измир, Анкара и др., секциите ще бъдат общо 40 повече в сравнение с вота през ноември м.г.

"Очаквам по-висока мотивация, респективно по-висока активност от избирателите в Турция в сравнение с предходния вот. Този път обстановката е нормална - няма забрани заради КОВИД, не е ваканция, хората са си по домовете, все фактори, които са предимство", коментира пред БТА Кадер Йозлем, специалист по международни отношения. По думите му няма да е изненада, ако сe явят да гласуват 100 хиляди души. "Въпросът е дали резултатът от вота в неделя ще излъчи стабилно правителство в България, каквото искат избирателите, което зависи от активността и в България", смята той.

Ефраим Камбероглу, председател на Асоциацията за култура и сътрудничество на балканските турци в Авджълар, заяви за БТА, че секциите в Авджълар ще бъдат три, като в две от тях ще има общо четири машини.

"На тази база очакваме по-засилен интерес към гласуването. Защото на предишни избори поради недостатъчния брой секции и опашките много хора се отказваха да гласуват. Ще видим дали този път секциите ще се окажат достатъчни", каза той.

Ренгинар Мутлу, активистка в изселническа организация в района Картал на азиатския бряг на Истанбул, отбеляза, че хората предпочитат да гласуват в близост до местата, където живеят, вместо да пътуват до България, заради икономическата криза.

В Картал ще бъдат разкрити две секции с по две машини във всяка.

Като активист и заради доброто владеене на българския език Ренгинар е помагала на съгражданите си да попълват предварително декларациите за вота на предишни избори.

"Очаквам, че решението на ЦИК декларациите на български език да бъдат приемани независимо къде са попълвани, сега ще улесни значително гласуването", каза тя.

Днес, в деня на размисъл, в Турция се извършва процедурата по запечатването на секциите на територията на страната. Запечатването трябва да се извършва в присъствието на членовете на комисиите (по 4 души за всяка секция), представители на българските дипломатически служби и органи по сигурността.

На турските служби по сигурността е поверена охраната на секциите, бюлетините, обезпечаването на реда и сигурността в изборния ден по искане на българските институции.

От изселническите организации сигнализираха, че на много места запечатването на секциите доста се забавя заради членове на секционните комисии. Твърди се, че някои още не са пристигнали от България. Запечатването се очаква да продължи през целия ден, а може и до полунощ, когато е крайният срок, твърдят от изселническите организации.

Машини за гласуване са поставени в общо 112 секции, като броят на апаратите е 220. Най-много ще са машините в Истанбул. Машинно ще се гласува в 33 от общо 51 секции (също рекорд) на европейския бряг и на азиатския бряг на мегаполиса.

Специално за утрешния вот в Турция се очаква да пристигнат от България наблюдатели от различни политически партии.

Според различни информации гражданите с български паспорти в Турция, които имат право на глас, наброяват между 350 000 и 450 000.

https://dnes.dir.bg/svyat/rekorden-broy-sektsii-sa-otkriti-v-turtsiya

FELDMARSCHALL

Очаквани резултати. Иначе аз пуснах един глас ей така на майтап за Расатето. :judge:

Шишман

Quote from: FELDMARSCHALL on 02 October 2022, 20:38:26Очаквани резултати. Иначе аз пуснах един глас ей така на майтап за Расатето. :judge:
Нали  беше за НФСБ на Валери Симеонов ?

FELDMARSCHALL

Преди близо месец поясних защо вече не съм. Прочети назад в темата.

Hatshepsut

Ако наистина ИТН отпадне от парламента, това ще е добрата новина на тези избори :cool:
Чалгарското и просташко формирование трябва да оттече в канала...


Резултатите при 68.99% обработени протоколи: ИТН не влиза в парламента


При обработени 68.99% на сто от протоколите на секционните избирателни комисии ГЕРБ-СДС получава 25,74 на сто от гласовете (442 307 гласа), а "Продължаваме Промяната" - 20,52 на сто (352 510 гласа), съобщава ЦИК.

Според резултатите към 03:00 ч. партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" остава извън парламента.

Ето и резултатите:

ГЕРБ-СДС - 442 307 гласа - 25.74%

Продължаваме Промяната - 352 510 - 20.52%

ДПС - 214 501 - 12.48%

Възраждане - 178 953 - 10,42%

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ - 161 958 - 9.43%

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) - 127 834 - 7.44%

БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД - 79 898 - 4.65%

ИМА ТАКЪВ НАРОД - 67 172 - 3.91%

ИЗПРАВИ СЕ, БЪЛГАРИЯ - 18 086 - 1.05%

ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ - 12 583 - 0.73%

https://offnews.bg/izbori/rezultatite-pri-68-99-obraboteni-protokoli-itn-ne-vliza-v-parlamenta-786331.html

PanzerfaustTopic starter

Окончателни резултати от избори 2022 г.:

1   Движение за права и свободи – ДПС                                    344 625           13.76%
2   БСДД – Български Съюз за ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ        5 874             0.23%
3   БНО                                                                                        1 671             0.07%
4   ПП Национално движение Единство                                        4 039             0.16%
5   ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ      20 177             0.81%
6   Коалиция Справедлива България                                        9 125             0.36%
7   ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ                                                                4 061             0.16%
8   НФСБ                                                                                        3 558             0.14%
9   Продължаваме Промяната                                                    506 071           20.20%
10   МИР                                                                                        4 536             0.18%
11   КОД /Консервативно Обединение на Десницата/                5 028             0.20%
12   БТР – БЪЛГАРИЯ НА ТРУДА И РАЗУМА                                2 636             0.11%
13   ПП КОАЛИЦИЯ ЗА ТЕБ БЪЛГАРИЯ                                        5 131             0.20%
14   ВЪЗРАЖДАНЕ                                                                    254 925           10.17%
15   БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД                                                            115 867             4.62%
16   БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ – НД                                1 850             0.07%
17   ПП ИЗПРАВИ СЕ БЪЛГАРИЯ                                              25 207             1.01%
18   ДВИЖЕНИЕ НА НЕПАРТИЙНИТЕ КАНДИДАТИ              10 331             0.41%
19   ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД                                                      96 065             3.83%
20   ПП ГЛАС НАРОДЕН                                                                6 197             0.25%
22   ПРАВОТО                                                                                1 758             0.07%
23   НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА        2 524             0.10%
24   ГЕРБ-СДС                                                                            634 649           25.33%
25   ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение)   186 511   7.44%
26   БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ – ЕВРОЛЕВИЦА        5 347             0.21%
27   АТАКА                                                                                        7 605             0.30%
28   БСП ЗА БЪЛГАРИЯ                                                            232 947             9.30%
29   РУСОФИЛИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО                6 533             0.26%
3 / 30   ИК за издигане на Цветан Христов Атанасов като независим кандидат   312   
25 / 30   Луна Йорданова Йорданова                                           252   
-   Не подкрепям никого                                                              87 634   
https://results.cik.bg/ns2022/rezultati/index.html

Similar topics (3)

Powered by EzPortal