• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Panzerfaust

Българското вето за Северна Македония

Започната отъ Panzerfaust, 06 Юни 2021, 13:26:53

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Подкрепяте ли ветото?

Да, напълно подкрепям
6 (100%)
Частично подкрепям
0 (0%)
Не подкрепям
0 (0%)
Нямам мнение
0 (0%)

Общъ брой гласове: 6

Panzerfaust

Както знаем, през месец декември 2020 г. България бламира процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз. Основание за това бяха: системно саботиране на прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, неизпълнението на пътната карта по неговото приложение като част от него, както и продължаващи претенции за македонско национално малцинство у нас. От Външното ни министерство излязоха с позиция, че на този етап проектът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, от които нашата страна се нуждае, за да даде подкрепата си за одобряване кандидатурата на Република Северна Македония.
През последвалите месеци до днес, Република Северна Македония реши да заложи на масирана дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на България, ползване на лобистки услуги и т.н. Чехия, Словакия, Хърватско, че дори и Гърция бяха вкарвани в ролята на македонистки адвокат. Служебното правителство обаче засега не се огъна и продължи политиката на предходното - изискване на гаранции, че договорът от 2017 г. ще бъде осъществен.

Аз лично подкрепям ветото с две ръце! Сега е момента македонизмът да бъде ударен, няма никакъв смисъл да се правим на добрички, 30 години се правихме и полза никаква. Време е за малце кютек. В момента РСМ се променя и македонизмът е много уязвим. Ветото е едно от малкото достойни неща в българската външна политика за последните 80 години. А това, че умнокрасивите у нас не го подкрепят и квичат, е още един знак, че това е правилната политика.

С Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество може да се запознаете тук
Agree Agree x 1 View List

Hatshepsut

#1
Смут в Скопие: Португалия обяви македонския език за бивш български


В македонската столица Скопие настъпи смут, след като португалска представителка обяви, че македонският език е бил част от българския. Става дума за думи на държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш, произнесени в разговор с журналисти в Лисабон и цитирани от БНР.

Изявлението на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш относно македонския език, ако е точно предадено, по същество и методология е напълно в противоречие с португалското предложение за намиране на решение, се казва в позиция на македонското правителство пред МИА. Подобни твърдения не помагат в процеса на изграждане на доверие и взаимно разбирателство.

Контекстът и моментът са изключително чувствителни и затова призоваваме представителите на страните, участващи в процеса и които не познават напълно и добре ситуацията в Северна Македония и България, да се въздържат от всякакви квалификации или обяснения на процесите, свързани с националните ни проблеми, пише още в документа, цитиран от Независен весник.

Македонското външно министерство ще провери автентичността на изявлението на Ана Паола Закария, заяви по-рано днес премиерът Зоран Заев.

"Португалското предложение предлага решения, но не взема страна. Португалското предложение за рамката за преговори гласи, че преводът на документите ще бъде на македонски. Разбира се, и двете страни имат изявления, и нашата, и българската. Вероятно португалският министър е направил интерпретация за българските медии или нещо подобно. Днес ще проверим чрез Министерството на външните работи за автентичността на казаното. Министерството на външните работи ще реагира съответно", каза Заев.

Пред журналисти Ана Паула Закариаш определи дебата между България и Северна Македония като нелек, но подчерта, че българската позиция трябва да се уважава.

Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни, каза Закариаш.

https://www.banker.bg/sviat/read/smut-v-skopie-portugaliia-obiavi-makedonskiia-ezik-za-bivsh-bulgarskiАна Паула Закариаш: Езикът на РСМ някога е бил част от българския

Panzerfaust

Изказването на Закариаш дойде в много важен момент, защото северджаните се бяха надъхали, че цяла Европа ги подкрепя. В момента в Скопие са толкова наакани, че чак комисия направиха, да установи автентичността на изказването. :lol:

Astyag

#3
Притеснявам се, че в тази дискусия, която тече вече няколко години, практически нищо не се говори за албанския фактор. За мен той се очертава като най-тежкото предизвикателство за Македония, далеч по-сериозно от отношенията с България или която е и да е друга държава. От десетилетия вече в страната тече пълзяща албанизация, в западните райони е трудно да прецениш дали си в Македония или в Албания. Албанците постигнаха (след въоръжен метеж) винаги да има албанска партия в правителството, без значение как гласуват гражданите. През последните години техните искания непрекъснато ескалират и логично се стигна до "Тиранската платформа", ултимативните настоявания за приемането на албанския като национален език, за определянето на Македония като държава на македонци и албанци и т.н. В нашата страна това е тема табу, вместо това ни заглавикват, че България щяла да има "излаз на Адриатическо море" през Македония и Албания. В Македония може би се надяват, че членството в ЕС и НАТО ще реши този проблем; там тепърва ще осъзнават че това няма да стане. Типично по български  :sad:  ще се усетят, когато е прекалено късно.

В тази връзка аз постоянно се питам: с какво помагаме на Македония с нашата твърда позиция? Признавам си, че не мога да си отговоря на този въпрос... Това че ние сме длъжни да отстояваме нашите интереси и историческата истина спор няма. Обаче ситуацията се подреди така, че нас ни изкарват врагове на Македония, защото спираме европейската й кандидатура. А кои се оказват приятелите й? Ами... същата тази Албания, както неотдавна заявиха лидерите на двете страни, допълнено с иронични подмятания от албанската страна, че добре че не сме поискали държавата да се нарича Западна България. А че те упорито работят върху това да стане Източна Албания, разбира се се пази гробно мълчание. Турция, която има договор за стратегическо сътрудничество с Македония, какъвто договор няма нито една (поправете ме ако греша) европейска държава. Възползвайки се от тези обстоятелство, турците усилено завоюват позиции в македонското общество. Русия, според която кирилицата е създадена "в македонските земи". Въпреки че ние сме безспорно в правото си да имаме изисквания, някак си ми изглежда неестествено да поставяме условия на РСМ за събития и личности отпреди десетилетия и дори векове, а да не поставяме условия пред Албания за нейната открита и съвсем безочлива намеса във вътрешните работи на Македония.

Panzerfaust

А ако Северджания започне процеса по интеграция в ЕС заедно с Албания, това какво ще й помогне?
Албанският фактор е сила при формата на македонска национална идея, каквато поддържат кръговете в Скопие. При други варианти силата му значително ще отслабне, поне за близките години.

Astyag

Ако Албания тръгне преди Македония по пътя към ЕС това ще й даде психологическо преимущество; така албанците ще могат да говорят с РСМ от позицията на "по-европейската" държава, да им дават "съвети", да ги "подпомагат", а България ще остане в позицията на противник на европейската интеграция, т.е. в някакъв смисъл и на самата Македония. Не е изключено дори да се формира ос Скопие-Тирана с повече или по-малко антибългарска насоченост. Резултатът ще е, че между нашите държави и народи ще се отвори дълбока пропаст, която много дълго време няма да може да се преодолее. Накрая на Европа ще й свърши търпението, ще ни стъпят на шията и ще ни принудят по някакъв начин да вдигнем ветото, дори и утешителна награда няма да ни дадат. Така ще загубим Македония и няма да можем да защитим и нашите интереси. Ако това искаме, това и ще получим.

Необходимо е да акцентираме повече върху настоящето, отколкото върху миналото. Ние разбира се не можем да приемем, че хората в РСМ, които се самоопределят като българи, са преследвани, създават им се проблеми, уволняват се от работа, че в страната се води целенасочена кампания срещу България и т.н. Македонската страна е длъжна да прекрати тези процеси и това са условия, които следва твърдо да се отстояват; тук отстъпки не може да има. Тези наши искания са разбираеми и по-лесно могат да бъдат защитени. В крайна сметка ние настояваме да няма дискриминация срещу хората с българско самосъзнание. Отсъствието на дискриминация е фундаментален европейски принцип и тук трудно може да ни възрази някой. Що се отнася до проблемите, свързани с историята, от тях може да се излезе по следния начин. Двете страни могат да излязат с общо изявление, в което да се казва, че не са постигнали съгласие и остават на своите позиции. Като жест на добра воля, за да не стопираме началото на интеграционния процес, ние даваме съгласието си преговорите да започнат, но си запазваме правото отново да повдигнем тези въпроси по време на преговорния процес и преди окончателното приемане в съюза. По този начин няма да бъдем упреквани, че блокираме започването на интеграцията на РСМ, а македонската страна пък няма да има основания да твърди, че със съгласието си България е приела македонистките тези. Дори и започнат да говорят подобни неща, те лесно могат да бъдат опровергани. Разбира се, съгласието ни няма да стане факт докато Македония не изпълни условията ни, отнасящи до днешната ситуация.

Време е да фокусираме по-добре нашата позиция и да въведем известно диференциране. Ние искаме Македония да признае, че допреди няколко десетилетия не е съществувал македонски език, а само български, че македонската народност съвсем неотдавна се е отделила (изкуствено) от българската. И това да стане още сега, преди началото на преговорите. Макар че това е безспорна истина, истина е също, че няма да стане. Напълно изключено е Скопие да признае тези факти в момента, някога може би, когато се изчистят щетите от дългогодишното промиване на мозъци. Поставянето на такива неизпълними условия е губеща позиция и времето за съжаление не работи в наша полза. Колкото повече време минава, толкова повече ще нараства раздразнението срещу нашата страна и се окажем изолирани отвсякъде. Много по-добре ще е да направим една тактическа отстъпка и да се съсредоточим върху това, което е най-съществено в момента: развитието и укрепването на българското самосъзнание в Македония. Тук може да се свърши огромна работа и от държавата, и от различни неправителствени организации, културни и други институти, политически партии, и в икономическо отношение, като контакти между отделни граждани и т.н. и т.н.

Panzerfaust

#6
От около три години участвам в различни българо-македонски групи във Фейсбук и съм категоричен, че всяка една отстъпка тези хора тълкуват като слабост и абсолютно не оценяват доброто отношение. Македонизмът трябва да бъде смазан, а не легитимиран и подкрепян. Дори сега в краткосрочен план това да доведе до антибългарски настроения (а всъщност те не са преставали), в дългосрочен ще е полезно младите хора в РСМ да не четат отровените от пропаганда учебници и книги.
За тези 30 години България си затваряше очите и ушите за системната антибългарска проганда оттатък Гюешево, затваряше си очите и ушите за терора над чувстващите се като българи хора там. Дадохме поне два абсолютно еднозначни жеста на добра воля - признахме първи държавата Македония и им дадохме военна помощ при конфликта с албанците 2001 г. Както се вижда добре, со кротце и со благо не работи, ке треба сега малце кютек.
Най-големият довод за ветото е подкрепата на българите в РСМ за него, говорил съм с не един от тях и дори аз бях учуден, че така силно го подкрепят, но явно много им е писнало от сърбомански терор.

Hatshepsut

#7
Интелектуалци с декларация в защита на българската позиция за РС Македония


Изявени родни интелектуалци се обединиха около декларация за българската позиция за Македония.

Ето какво гласи тя:

България беше първата държава, която призна дипломатически новосъздадения правоприемник на Бившата Югославска Република Македония, днес Република Северна Македония. С това историческо действие България успя да предотврати разпокъсването на новата македонска държава и да я предпази от бушуващата тогава гражданска война в Югославия. Удивително е, че тази братска подкрепа изобщо не се споменава с признателност от казионните медии в днешната РСМ. Но това е най-малкият проблем в двустранните отношения.

       Онова, което буди справедливо негодувание сред българска общественост, е посегателството върху имена и събития от героичната ни история. Съкровени за нас българите духовни ценности биват присвоявани по болшевишки маниер. След това в Титоманския стил на бившата югономенклатура биват използвани срещу днешна България и срещу всички, които се гордеят с българския си произход.

     Това политическо двуличие не може да се толерира от привърженици на европейското обединение. Освен ако някой се опитва да подмени Европейския съюз със Съветския съюз от времето на Сталин и Коминтерна. Старите рефлекси на някои югоносталгични кръгове вредят на отношенията между Скопие и София. Ясно е, че подкрепата на Република България за началото на преговори за европейската интеграция на Република Северна Македония може да бъде дадена тогава и само тогава, когато са изпълнени предварителни условия, които следва да са консенсусно приети от политическите сили, които ще са част от 46-ото Народно събрание.

С оглед горното ние в качеството си на учени и общественици, ангажирани с темата, предлагаме тези партии да се присъединят към настоящата декларация, като по този начин заявят още преди изборния ден недвусмислено своята отговорност към общото ни минало с РСМ и добрата воля за избистряне на двустранните отношения в перспектива за общото европейско бъдеще.

Ние се обявяваме и ПРОТИВ ВЪНШНИЯ НАТИСК

върху суверенните  институции на българската държава!  Този натиск е в посока на прибързани решения и недалновидна политика в разрез с националните интереси на Република България.

 

Убедени сме, че политическите партии и държавните институции в Република България трябва да водят последователна и националноотговорна политика.

Ние предлагаме на всички, участващи в предизборната надпревара политически партии да подкрепят следната

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Като изтъкваме ключовото значение, което Република България придава на добросъседските отношения с Република Северна Македония

 

       Споделяме:

-         стремежа на българския народ да развива братски отношения с гражданите на Република Северна Македония в общоевропейски контекст,

 
-         усилията на Република България да изисква спазване на Копенхагенските критерии от всички страни, които желаят да започнат преговори за членство в ЕС,

 
-         загрижеността на широки слоеве от българската общественост, че в Република Северна Македония

все още се чува език на омразата, проповядват се неистини и се нарушават права на хора, които са имали доблестта да почитат своите български корени... 

 
-         Изразяваме решителна подкрепа за Декларацията на Народното събрание от ноември 2019 година. Тя е приета единодушно!

 
-         Приветстваме позицията, заета от българския президент в Брюксел, както и от служебното правителство през юни 2021 г.

 
-         Декларираме, че новият парламент на Република България и избраното от него правителство ще продължат в същия дух като зачитат волята на българския народ! Това е воля за достойнство в междудържавните отношения - всяко отклонение от нея би било равнозначно на национално предателство.

 
Ясно заявяваме, че подкрепата на Република България за начало на преговори за европейската интеграция на Република Северна Македония, може да се даде само при изпълнение на следните предварителни условия:
   

България трябва да получи категорични правни гаранции, че ангажиментите, които Република Северна Македония е поела или предстои да поеме, ще бъдат добросъвестно спазвани. За тази цел те следва да се инкорпорират в преговорната рамка.
 

Република Северна Македония окончателно да снеме всякакви малцинствени претенции към Република България в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България от член 11, алинея 5 в Договора за добросъседство от 2017 година.
 

Република Северна Македония да изключи всяка възможност за териториални претенции към Република България. В частност Скопие следва да потвърди пред ООН, в съответствие с член 11, ал. 3 в Договора от 2017, че краткото и дългото име на страната им се отнасят само до политическия субект ,,Република Северна Македония", а не до географския регион Северна Македония, част от който е разположен в суверенните граници на Република България.
 

Република Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание.
 

Република Северна Македония да коригира  съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история и премахване на учебни съдържание, насаждащо омраза към България. Това изискване е ядрото на Преамбюла и член 8, ал. 3 и член 11, ал. 6 от Договора за добросъседство.
 

Да се осъществи идентифициране и премахване на табели и надписи на територията на Република Северна Македония, които насаждат омраза към България и българите.
 

Република Северна Македония да се придържа стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза относно официалния език на Република Северна Македония. Тази клауза да намери съответен израз в официалните документи на Европейския съюз.
 

      Ще работим за това бъдещото Народно събрание, сегашното и следващите го правителства да съблюдават  стриктно изпълнението на тези принципни условия за даване начало на преговорния процес с Република Северна Македония за членство в ЕС. За обществено-държавен мониторинг за спазването на поетите ангажименти след започване на преговорния процес. Убедени сме, че такава социално-кибернетична връзка може да осигури на двете приятелски държави свободата да развиват братски отношения между живеещите в тях свободни хора от проспериращия Европейски съюз.
 

Инициативен комитет:

Акад. Георги Марков
Проф. Казимир Попконстантинов
Проф. Пламен Павлов
Проф.Христо Проданов
Проф. Христо Смоленов
Проф. Трендафил Митев
Доц. д-р Александър Гребенаров
 

София, 4 юли, 2021г. 

https://tribune.bg/bg/obshtestvo/intelektualtsi-s-deklaratsiya-v-zashtita-na-balgarskata-pozitsiya-za-rs-makedoniya/


Тази сутрин: Проф. Пламен Павлов за С. Македония: Антибългаризмът е антиевропеизъм


Panzerfaust

Временно управляващият посолството на Република Северна Македония в София бе извикан на разговор в МВнР

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски по повод установен случай на подмяна на български паметник, намиращ се на територията на югозападната ни съседка.

На среща, проведена днес в МВнР, Ваня Андреева, директор на дирекция ,,Югоизточна Европа", информира представителя на Република Северна Македония у нас, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач, Република Северна Македония, паметник, който е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., е бил подменен. Констатирано е, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници.

В рамките на провелия се разговор българската страна настоя за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на Република Северна Македония за издирване и възстановяване на оригиналния паметник. Подчертано бе, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

https://mfa.bg/bg/news/31266?fbclid=IwAR1epxHCsypjOOljAcs_CxO0999-eOa0oblD0mgZH4nYQficuNVEWr2reN4

Panzerfaust

И въпросната подменена паметна плоча, заради която стана скандала:Имената са променени на -ски, а надписът "Те умряха за свободата на Македония и обединението на България" е променен на "Загинаjа за слободата на Македониjа". :devil:
Angry Angry x 2 View List

Panzerfaust

Радев: Няма да кажем "да", докато в РСМ продължава Възродителния процес над сънародниците ни там

"РС Македония няма как да подмине катарзиса. Позициите ни са ясни. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници продължаващо в годините все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са подтискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народи, ние няма как да кажем "да" за начало на преговорите", заяви президентът Румен Радев в Словения, цитиран от БГНЕС.

"Подтискането на правата на македонските българи, които са граждани и на България е предизвикателство и на ЕС, защото след като са граждани на България, са граждани и на съюза, и призовах за европейска солидарност и с тях и с България. Това не е нито вето, нито стопиране на процеса, ние искаме не повече от това, което иска и всеки един от нашите европейски партньори, да се уважават основните европейски принципи и интересите на всяка държава-член на ЕС. Очакваме да спре този процес", посочи Радев.

"Очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, паметници, музеи, от държавната политика, тогава нашият народ е готов да каже да. Искаме ясни правно обвързващи документи. Македонските българи да бъдат отразени в преброяването. Искаме както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, така да се признае историческата истина в отношенията с България. Скъсване с македонизма и омразата към България и вземане на ясни решения", подчерта Радев.

"Очакваме двустранният протокол от 6 точки да бъде готов до началото на ноември. Интересува ни защитата на правата на македонските българи. Учебниците не трябва да водят до насаждане на омраза още в най-ранна възраст. В протокола има решения, които да се изпълняват в целия преговорен процес, каза още президентът. Мен ме интересуват задължителните неща, които трябва да бъдат свършени до началото на преговорите, за да кажем "да", категоричен е той.

https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-radev-nama-da-kazhem-da-dokato-v-rsm-prodalzhava-vazroditelniya-protses-nad-sanarodnitsite-ni-tam

Hatshepsut

Организации на македонските българи: Моментът е исторически, България да е твърда и настойчива


,,Моментът е исторически. Днес се чертае бъдещето на нашите деца, които искат да бъдат свободни и достойни граждани на нашата държава и на ЕС. България трябва да бъде твърда и настойчива в подкрепата на нашата кауза", се казва в призив на организациите на македонските българи.

Призивът до българските политически лидери и общественост е подписан от Люпчо Гьоргиевски, Елизабета Найдоска Величкова, Добре Митрев, Владимир Перев, Владо Треневски, Столе Велков и Петър Колев.


БГНЕС публикува пълния текст на позицията:

,,С огромно удовлетворение и надежда посрещнахме новините от срещата на ЕС на 6 октомври, посветена на Западните Балкани. България излезе високо изправена и каза на останалата част от Европа къде е ключът към по-нататъшното разширяване. Ключът е в равноправието и добруването на всички народи от региона и на онези части от тях, които по силата на сложната балканска история днес живеят в съседни страни, сред други народи. Ние, македонските българи, сме именно такава част от народ, която вече десетилетия е откъсната от своята татковина. Понесли сме много мъка, страдания и унижения. Оцеляхме въпреки насилствената асимилация, въпреки липсата на така нужната ни през годините подкрепа, с каквато околните държави щедро обгрижват своите сънародници в РС Македония.

Днес ние виждаме не просто поредната празна декларация. Ние виждаме съвременни български политици, които вече разбират нашите мечти и стремежи. А те са много обикновени: да могат нашите деца да се наричат българчета, да можем като всички останали граждани на РС Македония да работим пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване. А не като граждани ,,втора категория".

Ние не по-малко от сънародниците ни в България държим на истината за нашата история, защото ние сме сред живите носители на тази история. Ние не по-малко искаме нашите паметници и всичко друго, свързано с паметта за нашите предци да бъде съхранявано и уважавано. Ние и нашите деца искаме да знаем нашия, българския език, да пеем нашите песни и да се чувстваме равноправни и горди, заедно с останалите наши съграждани, независимо от тяхната идентичност.

За нас, езикът на омразата към всичко българско, който доминира в РС Македония отеква много по-силно, отколкото за хората в България. При нас е ежедневна мъка да изпращаме на училище децата си, за да ги учат, че техните роднини са фашисти, татари, монголи и какви ли не още.

Затова за нас ясната принципна позиция, изразена от България, че РС Македония може да започне преговори само след решаването на проблемите с нашето равноправие, език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност, е не просто важна. За нас тя е лъч на спасителна надежда и единствен път към помирението.

Затова очакваме тази аргументирана и ясна позиция на България да бъде твърдо и категорично отстоявана. Важна е подкрепата за нашето искане за вписването на българите като равноправна част от народ в Конституцията на РС Македония, за правилното ни преброяване, защото ние сме много повече от 120-те хиляди от нас, които имат честта да бъдат и граждани на Р България. Важно е тази позиция да бъде разбрана по достойнство от всички държави от ЕС, за някои от които шаблоните на политиките на разширяването все още им пречат да видят очевидното.

За нас почти пълният консенсус в България относно справедливостта на тази искания, базиран не само на историческите емоции, но и на разбирането за обективните съвременни процеси е гаранция не само за добруването на македонските българи, но и на останалите части от народи в РС Македония. Защото така ние заедно и по-бързо ще влезем в ЕС.

Ние, македонските българи, представени от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля от Сдружение ,,Македонско-Българско приятелство"- Скопие, от Сдружение ,,Трибуна"-Прилеп, от Сдружение ,,Коридор 8"- Скопие, от Сдружение ,,Интеракция"- Охрид, Сдружение ,,Единство"- Кочани и други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС), се обръщаме към Вас, политиците на съвременна България с призив нашият глас да бъде ясно чут.

Ние, македонските българи, нашите права, идентичност и история не могат да бъдат предмет на двустранни преговори между София и Скопие. Наше право и задължение пред нашите деца е да имаме своята роля, когато се решава нашето бъдеще. Готови сме да обсъждаме с вас всеки възможен принос от наша страна, за да могат проблемите да бъдат решавани по-скоро.

Днес нашата съдба до голяма степен е във вашите ръце. Това е привилегия, но и огромна отговорност, която ние вярваме, че ще поемете с достойнство". /БГНЕС

https://bgnes.bg/news/organizatcii-na-makedonskite-b-lgari-shablonite-prechat-b-lgaria-da-e-tv-rda-i-nastoichiva/
Love Love x 1 View List

Hatshepsut

Петър Колев: Позицията на София окуражава българите в РСМ


Организациите на българите в РС Македония приемат позитивно и с одобрение българската позиция, изразена от президента Румен Радев по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения

Това заяви пред БГНЕС Петър Колев, председател на партията Граждански демократичен съюз (ГДС).

Според него в Бърдо ,,България категорично и ясно заяви какъв е проблемът със Скопие". Той се свежда до три основни неща:

1. абсолютната дебългаризация и дискриминация на българите, които живеят в РСМ;

2. езикът на омразата, който за огромно наше съжаление, ние, които живеем в РСМ чувстваме най-силно в ежедневието си;

3. нашето и официално припознато като позиция от българската държава искане за изчистването на въпросите, свързани с историята.

,,Ние, македонските българи, сме живите носители на тази история. Ние живеем в РСМ благодарение и като следствие от тази история. За нас е изключително важно този въпрос да бъде изчистен", подчерта Петър Колев.

Той заяви, че консенсусът в българското общество по македонския въпрос е лъч надежда, че нещата ще се променят.

,,Очакваме тази позиция да бъде отстоявана и в бъдеще, защото тези проблемни въпроси най-много засягат нас, нашите деца и нашето ежедневие. Ние сме подготвени, като организации, да участваме в процеса на намиране на решение и да предлагаме решения, защото става въпрос за съдбата ни", каза лидерът на ГДС.

Петър Колев искрено желае членството на РСМ в ЕС да се случи възможно най-скоро, но не пропусна да отбележи, че Скопие е партньор, който не спазва международните договори.


Петър Колев: Позицията на София окуражава българите в РСМ

,,България има най-суровият опит по този въпрос, минавайки през декларацията 1999 г. и Договора за добросъседство от 2017 г., които никога не проработиха. Надявам се, че властите в България разбират, че РСМ не е партньор, който ще изпълни поетия ангажимент. За това когато се прави оценка за напредъка на РСМ и евентуалното започване на преговори, може би трябва да се изчака първо реализацията, а след това да се мисли за друг подход", каза той.

От личния си опит в контактите с македонските политици Колев сподели, че голямата част от тях са популисти и търговци.

,,Винаги когато става дума за техни краткосрочни цели, те са подготвени да не говорят истината. От друга страна, ако България отстои позицията си, това ще даде кураж и на българските организации още по-активно да работим вътре в РСМ за нашите права", подчерта той.

https://bgnes.bg/news/pet-r-kolev-pozitciata-na-sofia-okurazhava-b-lgarite-v-rsm/

Hatshepsut

Наследници на македонски воеводи: Политиците в РСМ отказаха да бъдат европейски лидери

Отговорността за омразата към България и българите е на политиците в РС Македония, които отказаха да бъдат европейски лидери и останаха балкански мъничета, хитруващи на дребно. Ние, наследниците на македонските воеводи, не можем да гледаме тази омраза, но знайте: ние ви обичаме и страдаме за вас.

Това се казва в позиция на седем наследници на видни македонски воеводи към гражданите на РС Македония, цитирана от "Фактор". В нея те настояват да спре братоубийствената омраза и задават въпроса: Кой не иска Северна Македония да не бъде част от Обединена Европа?


Зоран Заев и Никола Димитров

Ето пълния текст на декларацията:

Граждани на Република Северна Македония,

ние сме наследниците на онези дейци на революционното движение в Македония, които отдадоха живота си за Свободата и Независимостта й. Решихме днес да се обърнем директно и искрено към вас, защото не можем повече да гледаме как

омразата към българите залива нашата Македония

Вие не може да разберете какво разочарование за нас е демонстрираното от вас отчуждение, негиране и омраза към нас. Да, ние сме наследници на старите дейци. На онези, за които генерации македонци четат в учебниците по история. Ние сме потомците на онези бежанци от Македония, които и днес са повече в България, отколкото в цяла Република Северна Македония. Болката и носталгията на нашите бащи, дядовци и прадедовци към родния край и бащин дом причини българският народ да бъде въвличан в няколко войни. За тяхната и наша Македония българите дадоха над 200 000 убити, над 50 000 осакатени, преживяха 3 национална катастрофи. Останаха стотици осиротели семейства. Днес почти няма българско семейство, което да не е платило кървава цена.....

Граждани на Република Северна Македония, не е необходима никаква историческа комисия. Ние, наследниците на македонските дейци, знаем от първо лице какво казваха нашите предци. Ние имаме техните спомени, които не кой да е, а Държавният архив в Скопие публикува в оригинал. Там ясно те се определиха като македонски българи. Ами през 1896 г. Гьорче Петров пише програмата и устава на "Бугарските македоно-одрински революционни комитети". Кой иска в 21 век да крие Истината за миналото на македонците? Кой иска цели фамилии от двете страни на границата да се мразят и обиждат? Кой иска Северна Македония да не бъде част от Обединена Европа? Със сигурност това не е София. Отговорност за случващото се тържество на омразата трябва да бъде потърсена от вас в лицето на външните министри и премиера на страната, в лицето на лидера Мицкоски, които отказаха да бъдат европейски лидери, а останаха едни балкански мъничета и решиха да хитруват на дребно, превръщайки в заложник европейската интеграция на хората край Вардара. Нима е нормално да наричаш съседите си и наследници на македонските бежанци и дейците на македонското революционно движение ,,татари", ,,фашисти" и ,,окупатори"?


Мицкоски

Нима е нормално да отричаш общото ни историческо и културно наследство

след като си го признал и официално в договора за добросъседство от 2017г.? Нима е нормално да отричаш идентитета на нашите бащи, дедовци, прадедовци, които плачеха за България и отиваха да се бият за поробените си братя в Охридско, Скопско, Серско, Кукушко, Стружко? Нима е нормално да дискриминираш и обиждаш един певец – представител на Република Македония на ,,Евровизия" само защото на някой се привидя българското знаме в неговия клип? Министър Никола Димитров не спря да лъже нагло, че някой в София не признава вашата македонска идентичност и език. Ние, наследниците на онези дейци на македонското революционно дело не само уважаваме вашето самоопределяме. Ние ви обичаме. Вашите и наши предци се биеха рамо до рамо и тогава не се деляха на ,,ваши" и ,,наши". Всички бяха ,,наши". Оказа се, че югославската историческа пропаганда е по-силна от заветите на нашите деди. Оказа се, че насажданата омраза към нас е по-силна от заветите на Гоце Делчев, Даме Груев, Пере Тошев, Тодор Александров, Мара Бунева и редица дейци на революционното дело. Боли ни. Знайте едно: Ние ви обичаме и страдаме за вас.

Подписали:

Проф. Атанас Попов, внук на неврокопския пунктов воевода от Вътрешната македоноодринска революционна организация (ВМОРО) Атанас Попов

Андон Качарков – внук на Дончо воевода, серски воевода на ВМОРО

Д-р Васил Попов-Зисов – потомък на бежанци от Костурско

Елена Шклифова – дъщеря на проф. Благой Шклифов от с. Черешница, Костурско

Божидар Захариев – внук на Дончо воевода, серски воевода на ВМОРО

Никола Б. Тодев - внук на воеводата от ВМОРО Радон Тодев от Банско.

Доц. Николай Тошев – внук на воеводата от ВМОРО Пере Тошев

https://bgnes.bg/news/naslednitci-na-makedonski-voevodi-polititcite-v-rsm-otkazakha-da-b-dat-evropeiski-lideri/

Hatshepsut

Историк: От нашите политици си зависи дали ще ги запомнят като Тодор Александров или като Георги Димитров


Своите съображения по отношение на казуса Северна Македония излага историкът и докторант в Института по Балканистика към БАН Кирил Илиев във Facebook.

1. Признахме първи държавата Македония на 15 януари 1992г. под това име - те ни нарекоха татари, фашисти и окупатори.

2. Подписахме Декларация за приятелство и добросъседство през 1999г., която по никакъв начин не се спазваше и се наложи да подпишем нов договор.

3. Помогнахме им с военна техника, когато имаха нужда: танкове, гаубици, снаряди и оборудване - те изпратиха платени провокатори да хвърлят димки на учредителното събрание на първата българска организация "Радко" и хвърлиха големия българин Йове Стояновски невинен да лежи в затвора!

4. Подписахме договор и ги пуснахме в НАТО - палиха и късаха българския флаг, напуснаха едностранно съвместната историческа комисия, организираха платена кампания от лобисти срещу България в Европа, обиждаха жените ни, че ги купували за две червени (две банкноти със скромна стойност), не направиха нищо, за да подобрят инфраструктурата (както и ние), празнуваха антибългарски празници на мнимо антифашистко (разбирай антибългарско) въстание, премиерът им в ефир каза, че искал да покаже среден пръст на българите...

Именно поради това смятам, че преди да дадем зелена светлина на С. Македония за преговори с ЕС е нужно да бъдат изпълнени следните 4 точки!

1. Незабавно прекратяване на речта на омразата към България и българите. В това число демонтиране на всички паметници, които обиждат целия български народ, наричайки го фашист, окупатор, "бугарска гнасна ръка" и п.р. Редактиране на учебното съдържание по история, където целенасочено се насажда омраза спрямо българите и се изопачават факти с цел да се създаде впечатлението, че България е най-големия враг на Македония, който е отнел от нея Пиринския край със сила.

2. Продължаването на работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония по чл.8 от Договора за приятелство и добросъседство, която работа трябва да допринесе за обективния исторически прочит, основаващ се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития.

3. Гарантирането на правата на българите живеещи в С. Македония и вписването им в Конституцията като равноправна част заедно с албанците, сърбите, ромите, бошняците (българи там живеят все още, които не се прекършиха под сърбоманския натиск, редно е да ги защитим).

4. Отварянето на досиетата на югославските тоталитарни комунистически служби (УДБА) в С. Македония до 1991 г., за да можем да снемем маската на кървавото комунистическо минало, зад която се прикриват мъчителите на етническите българи в С. Македония, в периода след Втората световна война.

Причината да искам да бъдат изпълнение сега въпросните точки се крие във факта, че нямам никакво доверие в актуалната политическа власт в Северна Македония, апропо, също и в предходната. Доказаха нагледно, че нямат скрупули да нарушат всеки един ангажимент спрямо България. Защото видяхме, че скопските политици лъжат българите, лъжат ги на ангро. Идват в България и казват, че не сме фашисти и окупатори, после полагат свежо цвете и държат пламенни речи натоварени с патос на някое шумкарско сборище в Македония, където сипят огън и жупел срещу фашистите ( т.е. разбирай срещу нас).

Давам си сметка, че е лесно е да се снимаш с македонските българи преди избори и да правиш помпозни обещания пред камерите за PR, трудно е да реализираш обещанията си, след като вече си дошъл на власт. Смятам, че е редно партиите, които спекулират по темата и обещават, че имат формулата как да развържат македонския възел, първо да направят усилие и да се допитат до самите българи живеещи в днешна С. Македония. Не само до изявените такива, които всички познаваме и открояваме, но поне до позицията на тези 700 души, които живеят в С. Македония и са дали гласа си на последните избори. Така би направил един политически елит, който има уважение към своя народ и мисли за неговото бъдеще. Всички останали заклинания от типа на: "Да сме заедно с Македония в ЕС е част от българския национален интерес" се изпразват от съдържание, не защото горното не е вярно, а защото българският национален интерес, преди всичко е да се гарантира животът, здравето и достойнството на българите!

P.s. в момента всички наши политици пишат история и от това как ще я напишат, зависи дали ще останат в историята като Тодор Александров - обичан от цял народ или като Георги Димитров - написал най-срамната страница в нашата история предавайки Македония."

https://www.actualno.com/analysis/jurnalist-ot-nashite-politici-si-zavisi-dali-shte-gi-zapomnjat-kato-todor-aleksandrov-ili-kato-georgi-dimitrov-news_1670676.html

Hatshepsut

Ако се откажем от историческата истина за Македония...


Similar topics (5)

436

Отговори: 36
Прегледи: 4677

1090

Отговори: 0
Прегледи: 619

861

Отговори: 7
Прегледи: 1183

Powered by EzPortal