• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Профанизирането и пълното опростачване на медиитѣ

Започната от Hatshepsut, 03 Августъ 2018, 06:53:55

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Така формулирана, темата е необятна, но обозначава един много важен, бих казал дори съдбовен процес, който от две-три години особено върви със страшна сила: медиите загубиха същностната си роля и си личи, че на тях е отредено някакво символично, отклоняващо вниманието на хората и замазващо сериозните проблеми на общността поведение.

Някой може да каже, че това се дължи на комерсализицията им, на гоненето на рейтинги и на печалби, но аз си мисля, че не е точно така и че има и нещо друго. Ще дам един пример, за да си проличи какво точно имам предвид.

Вчера примерно писах бележката "Проблем: дали политиката е шоу?", в която засегнах въпрос, свързан със същата тема.

Днес искам да дам друг пример: т. нар. "детски коментар" по bTV. Всяка вечер, ухилени от умиление, водещите на централните новини ни известяват, че отново трябва да чуем "мнението на децата", и то, знайно е, често ги питат и по най-важни проблеми.

Разбира се, занимателно е как дечицата чат-пат или дори редовно изтърсват някой сполучлив детски бисер, публиката, предполагам, се разкъсва от умиление (санким, какви умни деца имаме!), но да се запитаме: защо от всички възрастови категории на природонаселението само децата имат привилегията всеки ден да коментират и да заявяват детинската си позиция?!

Защо примерно не дадат думата, да речем, на студентите, може би щото, току-виж, някой от тях би заявил гражданска позиция и би казал нещо важно и... опасно?!

Защо не дадат думата на други категории хора, ами тъкмо децата се ползват от привилегията всяка вечер да имат запазено ефирно време, а пък другите категории от населението са лишени от възможността да заявят всякаква позиция?!

Не зная дали съзнавате, но вече е смешно и звучи впрочем и доста тъпичко, когато водещата, ухилена до уши, заяви: "А сега по най-важния проблем от тази вечер да чуем какво мислят... децата!".

Нещо май ни баламосват с тия деца, а, как мислите? Или не го схващате? Защо не се поинтересуват от мнението на по-зрели хора - ето, примерно, в Re:tv се интересуват от мнението на блогърите, а пък в bTV се интересуват само от мнението на... децата.

Ами да вземат в такъв случай да станат изцяло детска телевизия, защо не?

Ето, и Слави - неговата роля за опростачването на медийната среда у нас е ненадмината от никой друг! - ще се преквалифицира набързо и ще почне да прави детски шоута, щото него комай никой нормален човек и не го гледа вече.

Значи у нас освен от мнението на дежурните "интелектуалци" от типа на Вежди Рашидов, Божо Димитров, Пантев, на слугинските политолози от типа на Андрей Райчев, освен от мнението на политиците-популисти като бат ви Бойко и на останалата политическа свита се интересуват и само от мнението на... децата!

Всички други глухо и безмълвно мълчат, ала на децата можем да даваме думата, може би защото те и нищо опасно няма да кажат, миличките!

Ето затова, понеже са послушни, ще им даваме думата, щото току-виж някой ядосан гражданин, ако се докопа до микрофон, може да каже нещо взривоопасно, та затуй само на дечицата ще даваме думата.

Другите да мълчат и да не знаят много, само децата ще говорят у нас... щото сме много либерални, макар и съвсем по нашенски!

Ето това е олигархичната представа за медиен комфорт, за медийна идилия: простодушното население мълчи, а пък с него медиите си правят каквото им скимне и нескривано му се подиграват.

Издевателстват се, защото жилото на медиите е притъпено дотам, че вече никой не се плаши от тях.

А такъв обработван системно от олигархичните медии народ не е и опасен: такъв народ като нашия си мълчи даже когато му вдигат цените, даже когато му спират милиардите от европейските фондове, даже когато министри се срещат с мафиоти и правят разни сделки, даже когато олигархията мило си танцува върху главата му и дори, ако си поиска, може и морска сол да почне да кълца там.

Ама и ние сме си виновни че сме допуснали да се разпищолят дотам... щото комай вече не сме и народ, ама карай, писна ми да го повтарям това...

https://angeligdb.wordpress.com/

HatshepsutTopic starter

 Колкото по-примитивен е един човек, толкова по-голям интерес има към булевардния журнализъм.


Жълта преса

Така наречената булевардна преса или жълта преса (yellow press) не претендира да информира потребителите, а само ги развлича.

Публикациите в булевардната преса, са почти винаги клюки около реално съществуващи или измислени личности от обществения живот.

Целите на булевардните издания, са да провокират определени емоции у аудиторията, да подхранват надеждата у наивните за американската мечта, да възпитават определени черти на характера, изгодни за спонсорите ѝ.

"Дайте ми средствата за масова информация
и аз ще направя от всеки един народ, стадо свине."
Йозеф Гьобелс


Така например в процеса на демократизация в България (както и в цяла Източна Европа), лайтмотив в медиите е демонстриране на лъскави стоки, блясък и охолство, а средствата за постигането им - лакейство, предателство, проституция:

"Богаташът Александър *** се бръкнал с тлъстата
сума от 340 000 лв. за последния модел "Мерцедес" G-класа.
С луксозния си подарък той се опитвал да склони Елен ***
да му роди наследник."

По данни на агенция "Сова Харис", почти половината от българите на възраст между 18 г. и 30 години, въобще не четат книги. Простите момичета, които основно четат жълтата преса, не са в състояние да се замислят дали "Елен" би могла ако поиска, да продаде подаръка за 340 000 лв. И дали самият "Богаташ Александър" би могъл да продаде колата (ако не е на лизинг), без да поиска за това разрешение от господаря си, който обикновено е от друга държава или даже друг континент.

"Прословута българска манекенка си намерила гадже
със собствен остров и получила подарък за рожденния
си ден - Порше."

"Българските проститутки държат най-високите цени
на световното футболно първенство."

В действителност българките държат най-високи цени само в България. И то след като България под диктата на освободителите ѝ от комунизма, реши да въведе строги визови ограничения за руски и украински граждани.
България е страната с най-нисък стандарт в Евросъюза и за българските красавици единствените конкурентки "чужденки" са ромките.

А с отварянето на границите, голяма част от българските жени във фертилна възраст, заминават на Запад да предлагат стоката си. Съответно тези които остават в България, поради липса на конкуренция, се радват на главозамайващ успех и е лесно да повярват, че българките са най-красивите жени на света.

Разкази за хора израсли в нищета и станали милионери, за любов между бедни и богати, дезориентират публиката и водят до дисбаланс на самосъзнанието. Като резултат потребителите загубват реална представа за собствените си възможности. Ценностната им система се деформира. В екстремен случай настъпват характерови промени, съизмерими с патологично пристрастяване към хазартни игри. Според някои автори, спада на раждаемостта в края на 20-ти и началото на 21 век, се дължи именно на влиянието на медиите, и на сексуалната революция.

www.aliceswonderland.eu

Валсо

Опростачването на медиите започна основно със занижаване нивото на образованието. Много често по вестниците можеш да видиш (в едно и също изречение) как на едно място пълният член е там, където трябва, а две думи след това е на грешното място. Което означава, че това изречение е писано от двама души - един грамотен и един неграмотен. Колко ли трябва да са тъпи по тези медии, та едно изречение да го пишат двама души?  :lol:  При занижаване нивото на образованието неизменно от това страдат и медиите, защото получават неграмотни кадри, които не могат даже и името си да напишат както трябва, камо ли цяла статия.
Както споменах в темата ми "Гледате ли/четете ли някаква медия?", по българските дублажи на филмите и сериалите също си личи заниженото ниво на образование, където пълният член в 99.99% от случаите е на грешното място. Думата, която в мъжки род би трябвало да е с пълен член не е с такъв, а тази, която НЕ трябва да е с пълен член, тя е с такъв. Това го мернах и в този форум и е често срещана грешка из нета като цяло.
Цялото образование стана за подигравка и докараха неграмотниците дотам да се гордеят, че пишат неграмотно и без препинателни знаци, а доста от тях и на шльокавица, която категорично отказвам дори да се опитвам да дешифрирам. После предателите в държавата и в медиите се опитаха да подменят историята в учебниците (и не знам дали не успяха), за да довършат и без това смешното вече образование, като изкарат Левски терорист и как нямало робство, ами ние сами сме си режели главите в екстаз от това колко хубаво било по турското присъствие.

Без Фашистбук от 18 Септември 2021 г.
Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

Шишман

Същото преди това е станало с книгите, появили са се тъпи романи с ника стойност веднага след откриването на печатарската машина.

Валсо

Тъпи романи, но със сигурност написани далеч по-грамотно по отношение на правопис и пунктуация от нашата преса сега.

Без Фашистбук от 18 Септември 2021 г.
Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

Шишман

Цитат на: Валсо - 08 Февруарий 2023, 23:21:41Тъпи романи, но със сигурност написани далеч по-грамотно по отношение на правопис и пунктуация от нашата преса сега.
Кой ги знае как са били написани, а и има ли значение. То преди да ги отпечатат ги преглежда редактор и им оправя правописните грешки.

Валсо

Да, де! А сегашните главни редактори на редица издателства са завършили с 4-ка по БЕЛ (затова и са главни редактори) и познай колко грешки "оправят". Престанах да купувам книги, издадени след 2005 г. именно по тази причина.

Без Фашистбук от 18 Септември 2021 г.
Без Бозиндоус от 14 Юли 2022 г.
https://t.me/linuxtalkbg

Similar topics (1)

Powered by EzPortal