Български Националистически Форум

България и Българите => Българските общности в чужбина => Topic started by: Hatshepsut on 19 November 2018, 19:51:31

Title: Българите в Австралия
Post by: Hatshepsut on 19 November 2018, 19:51:31
В Австралия българи емигранти се правят на италианци

(https://cdn.marica.bg/images/marica.bg/245/640_245401.jpeg)

Цели семейства сменят фамилиите си, за да не им личи откъде са

Наши семейства, които са емигрирали, си променят фамилните имена, за да не се познава произходът им. В дома на Радослава и Ангел Маркови в Сидни например главата на семейството по документи вече е Ангело Маркони. ,,Което не значи, че този човек иска да се впише в австралийското общество. Не, той иска да го помислят за италианец. Всички са емигранти и всички са равни. Австралийските власти надали правят разлика между българи и италианци, но неговият комплекс прави", коментира Катя Исса от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Тя участва в кръгла маса по ономастика (науката за имената - б. а.) по време на Паисиевите четения в Пловдивския университет, като представи доклад на тема ,,Собствените имена на австралийските българчета". Катя Исса направила проучването, докато била учителка в продължение на два месеца в българско училище в Сидни. От списъците на децата там извадила само тези, които са родени в чуждата страна, за да проследи какви имена са избрали родителите им. Извадката е от 53 австралийски българчета, които в момента са на възраст между 8 и 15 г.

,,Очакванията, че глобализацията, която най-тежко се отразява на емигрантите, ще ги подведе да избират австралийски лични имена, не се оправдаха. Кретенията е по-голяма на територията на страната ни, отколкото навън - казва Катя Исса. - Това не значи закъснял патриотизъм от тяхна страна. Но повечето от тях са избрали онези имена, които учените наричат немаркирани - срещат се в страната приемник и не създават неприятни асоциации."

Проучването показало, че по отношение на личните имена ситуацията в България и сред емигрантите е сродна - най-често повтарящите се съвпадат. И сред австралийчетата с наши корени има четири момчета на име Александър, двама наречени Виктор, по двама Кристиян, Мартин и Павел. За момичетата най-често избираните са Изабела, Лили и Мишел.

,,Изборът на чуждо име, както и в България, не се критикува от общественото мнение, особено в Австралия, където живеят 200 етноса и всеки посяга към който си иска антропонимен фонд. Но много от хората, които питах защо са избрали име Емили или Мелъни, ми отговориха: ,,Дори и чисто българско да сложим, детето ще стане на 12 г. и само ще си го смени" - разказва Исса. - Един много симпатичен и много добре помнещ българския език Спас не престана да ми се представя като Сам, защото всички му казват така."

Това, което ме притесни и което приех много болезнено, е промяната на фамилни имена, казва Исса. Освен случая с Ангело Маркони, нашенци са се прекръстили на семейство Морком, Модрин, Блис, Логард. ,,Тези хора са си сменили фамилното име или са го преиначили, така че да не личи откъде са. И на въпроса ми защо, доста безцеремонно отговориха: ,,За да не ни разпознават, да не ни търсят други българи, да не ни излагат и да не ни висят на главите с молба за услуги", разказа авторката на изследването.

Тя прави уговорка, че има и родители, които държат на българското име. Родени в Австралия синове на българи са получили имената Димитър, Антон, Борислав, Павел. Има и една Севда, на чието семейство му стана много мъчно, като казах, че името всъщност е турско, понеже са патриоти и демонстрират това, посочи Катя Исса. Семейство родолюбци дори си променило фамилията на Тервел. ,,Но това също е заигравка - чужденците пак ще ги смятат за небългари, пък те ще си знаят, че са", коментира изследователката. Остава загадка какъв се чувства синът - Александър Оливър Тервел.
Докато деца от смесени бракове приемат фамилията на таткото австралиец и стават Кристина Прескот и Александра Лорес, други българчета запазват нашенската фамилия, но с чуждо лично име: Мишел Марков, Райан Драгостинов, Емили Вълчев, Ребека Божилов.

https://www.marica.bg/v-avstraliq-bylgari-emigranti-se-pravqt-na-italianci-Article-168350.html
Title: Re: Българите в Австралия
Post by: Hatshepsut on 18 October 2020, 12:38:36
Българите в Австралия

(https://i.postimg.cc/j2fF4m11/122009870-861857927685463-1267997143431978202-n.jpg)

Българите в Австралия са около 6000 души. Заедно със македонската диаспора в страната броят им надхвърля 100 хил. души, или поне около 0,5% от населението на страната.

Първи сведения за българско преселение в Австралия датират от 1876 година. Тогава известен брой българи бягат по време на Априлското въстание и се установяват в щатите Куинсланд и Тасмания. След Илинденско-Преображенско въстание от 1903 година в Австралия се заселват около 100 българи от Македония и Южна Тракия. Първата компактна българска колония се е образувала в град Пърт, Западна Австралия, през 1906 – 1907 година.

През 1907 година в Австралия емигрират 100 българи, предимно от Великотърновско, те се заселват в Аделейд (30), Мелбърн (35) и Сидни (35). През 1912 година български градинари изкупуват заблатените земи на Фулъм, близо до Аделейд, и ги превръщат в плодородни градини. Българската колония в Аделейд е сред най-бързо разрастващите се в Австралия, през 1920 година много българи от великотърновско се заселват и работят като градинари.

След 1928 г. в Австралия пристига голяма група българи с намерение да припечели добре за няколко години и да се завърне в България. Най-много градинари идват от селата Страхилово, Пейчиново, Асеново и по няколко семейства от Павел, Иванча, Обединение, Драганово, Сашево. Поради световната икономическа криза 1928 – 1930 г. не успяват да съберат пари за обратния път и остават в Австралия. С голямо трудолюбие и пестеливост закупуват земя в кварталите Фулам и Фулам Гарденс на Аделаида. Превръщат мочурливите земи в зеленчукови градини, изграждайки оранжерии за домати, чушки и други зеленчуци. Двата квартала стават едни от най-престижните и търсени, като се отдава заслужена почит на българските им създатели. По време на Втората световна война много българи са затворени в лагери и заставени да работят по железниците, мините, в горите и друг тежък физически труд.

След края на Втората световна война в Австралия има наплив на стотици български политически емигранти, които не приемат новосъздадената комунистическата диктатура в България. Трудно е да се установи точният брой на българските заселници преди Втората световна война, но според някои оценки техният броят на емигрантите от Царство България е около 1000 души, Към тях се прибавят и между 5000 и 6000 етнически български емигранти от Македония, Добруджа и Бесарабия.

През 1975 година голям поток от български бежанци съставят третата вълна от български емигранти в Австралия. През 1976 българите наброяват 1743 души, добре образовани и главно от по-големите български градове, най-вече от София и идващи заедно със семействата си.

След 1990 г. в Южна Австралия пристигат над 30 млади семейства от България. Повечето от тях са с висше образование в областта на информатиката и инженерните науки. Изследване сред 172 от новодошлите българи живеещи в Сидни показва, че 90% (155) от тях имат едно, две или даже три висши образования в областта на науката, изкуството и търговията. Най-голяма е групата на инженерите (72), следвани от математиците (10), докторите (9), филолози (5), физици (5), геофизици (4), химици (4) и зъболекарите (4). Друго изследване сред 83 българи емигрирали в Мелбърн показва, че 88% (73) от тях имат университетско образование с най-голям дял на инженерите (32), следвани от физиците (4), математиците (3) и докторите (3). Повечето от тези емигранти и сега работят по своите професии.

Българската държава започва да проявява интерес към българите в Австралия едва в края на 70-те години на ХХ век, като приема наложеното от Югославия разделяне на нашата диаспора на българи и македонци. Българската дипломация и в днешно време не взима отношение към активната пропаганда на македонизма в Австралия
Title: Re: Българите в Австралия
Post by: Panzerfaust on 18 October 2020, 19:53:40
Quote from: Hatshepsut on 18 October 2020, 12:38:36Българите в Австралия са около 6000 души. Заедно със македонската диаспора в страната броят им надхвърля 100 хил. души, или поне около 0,5% от населението на страната.
За съжаление, македонската диаспора в Австралия са всичко друго, но не и българи. Това са емигранти от Титова Югославия от 70-те и 80-те години и потомците им (за разлика от страните от съветския блок, Тито не държи затворени границите и всеки може свободно да емигрира), крайни македонисти и крайно антибългарски настроени. Казвам това, защото във Фейсбук съм общувал с такива, а има снимки и видеа от техни демострации в Сидни и Мелбърн. Да, българи са по произход, но те и еничарите са били, за нас реално отдавна са загубени.