• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Posts: 13
Total votes: : 2

Last post: 29 October 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи by Hatshepsut

МПО-Пирин и Българите в Чикаго

Started by Hatshepsut, 02 September 2018, 08:56:49

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] българщинадиаспора

HatshepsutTopic starterМПО-Пирин и Българите в Чикаго.

Не знам дали има група на Българите в Чиkаго,но тук преди всичко ще давам информация за нашата патриотична група МПО-Пирин. МПО (Македонска Патриотична Организация) е най старата все още действаща Българска Организация в Америка.

Македоно-българската емиграция в САЩ и Канада осезателно нараства след погромите от Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Създават се български църковни общини и други учреждения, последвани от първата политическа организация Македоно-одрински български народни организации (МОБНО), която дава тласък на обединението на подобните организации в Македоно-български народен съюз. Организацията е нетрайна и скоро се разпада, но през 1918 година в Чикаго, Илинойс, се състои нов конгрес на българо-македонските емигранти с искане за справедливо решение на Македонския въпрос след Първата световна война.Български имигранти в САЩ и Канада от Македония, включително някои, които са се борили срещу Османската империя, участвали в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., основават МПО в 1922 година във Форт Уейн, Индиана.
   
На вниманието на всички Българи в Чикаго и околността. Започваме записване за членство на нашата организация МПО-Пирин,Чикаго. Целта е да подпомогнем МПО - най- старата ,все още действаща Българска Организация в Америка и Канада ,създадена 1922 от Българи-емигранти от Егейска Македония, в борбата им за запазване на Българския етнически характер, традиции и културно наследство в поробените от сърби и гърци части на Македония. От своето създаване през 1922 до 1944 МПО с всички сили и средства се бори против асимилаторската политика на сърби и гърци в Македония ,които затварят всички Български училища и църкви и забраняват да се говори Българския език. В периода след 1944 до 1989 ,МПО е една от малкото Български организации ,които отстояват Българщината в Македония. Това е период в който МПО се бори не само срещу гръцката и сръбската пропаганда ,а и срещу нови противници в лицето на про-сръбския Скопски македонизъм и предателството на българските комунисти,които подпомагат създаването на македонската нация,азбука и език.След 1944 българските комунисти затварят границата и не допускат нови емигранти до Америка,а в същото време Титова Югославия започва да изпраща агенти ,които се инфилтрират в редиците на МПО. Затова патриотичен дълг е на всеки Българин,особенно на Македонските Българи в Чикаго да подпомогнат борбата на МПО за запазване Българския характер както на Организацията ,така и да подкрепят борбата за истината за Македония и да не допуснем Скопските еничари да крадат и фалшифицират нашата история.Нека не допуснем МПО от Българска патриотична организация, да се превърне в анти-Българска организация. Колкото сме повече ,толкова по силно ще се чуе нашия глас.

http://www.facebook.com/pages/MPO-PIRIN-CHICAGO/224515110909303?sk=wall

HatshepsutTopic starter

Българи от Македония проведоха 95-конгрес в Мичиган

https://www.facebook.com/bgnacionalisti.org/photos/a.1605586189652872.1073741851.1428497157361777/1865380507006771/?type=3&theater

Македонската Патриотична Организация от САЩ и Канада проведе своя 95-конгрес. Две са основните идеи заложени в устава на организацията. Първият е за свободна, самостоятелна и назависима Република Македония. Вторият е за етническото българско население в Македония. МПО смята, че цялото македонско население се състои от етническо българско население. Политическата идея на тази организация е да бъдат признати демократичните, просветните, културните, националните и всички други права на всички общности, които живеят в Македония: албанци, власи, сърби, гърци, роми ..., с процентен превес на българската народност в Македония.

Ежегодният конгрес на МПО съществува от 1922 година и се провежда в градове от Щатите и Канада в уикенда на Деня на труда. От обикновена годишна среща, конгресът постепенно се е разраснал в празник на македоно-българското културно наследство, обичаи и традиции в САЩ и Канада.
Тази година конгресът се проведе в Гранд Рапидс, Мичиган под мотото ,,95-ти Конгрес на МПО – 95 години българщина в САЩ и Канада". Програмата започна със събрание на представителите на отделните организации по секции. Вечерта премина с традиционните песни и хора. В полунощ имаше пица-парти, а до сутринта се пяха Македоно-Български патриотични песни на фона на музикалния съпровод на 14-годишния Павел Топалов, син на доктор Миле Топалов от секцията в Охайо. Д-р Топалов е родом от село Богданци, Вардарска Македония.

Програмата включваше още изложба от исторически снимки от изминали конгреси на МПО. Колекционерът на български народни носии Марвин Мейли, от Гранит Сити показа част от уникатите си. Мейли е син на българка от Македония, а баща му е немец. С годините той е събрал огромна колекция и притежава повече носии от етнографските музей в България.
Годишният конгрес представлява също така и форум за честване и признание на отличили се Македонски българи, както и възможност за видни български лектори да изразят съвременните проблеми на Македоно-българите в Северна Америка.

http://chicago.bg/

HatshepsutTopic starter

6 години МПО-Пирин Чикаго:https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10212576370515849.1073741853.1581624596&type=3

(aлбумът на посочения линк съдържа 375 снимки)  :smile-1:

HatshepsutTopic starter

МПО ,,Пирин" - Чикаго: В Европа няма място за ретроградната идеология на бивша Югославия

Признаването на правата на българите в Македония ще помогне на страната да продължи по пътя на демокрацията, пише в писмо до членовете на Конгреса на САЩ Македонската патриотична организация (МПО) ,,Пирин" – Чикаго, която е част от МПО в САЩ и Канада.В писмото се подчертава, че това една от най-старите имигрантски огранизации в Америка, която през 2022 г. отбелязва 100 години от създаването си. ,,Ние сме потомци на българите от географска област Македония и сме дълбоко загрижени за съдбата на нашите сънародници в днешна Република Северна Македония", се казва в писмото. Председателят на сдружението подчертава добрите връзки, установени с политическите лидери в САЩ, които ,,винаги са подкрепяли нашата кауза - независима и демократична Македония, където преобладаващата част от населението, българите, ще се радват на пълна свобода и справедливост".

В посланието си до Конгреса МПО ,,Пирин" описва накратко възникването на ,,македонския въпрос" през XIX век и сполетялата географската област Македония съдба след Освобождението на България през 1878 г.

,,Според повечето европейски и световни историци по това време географската област Македония е била населена предимно с българи (важно е да се отбележи, че името Македония има географско, а не национално значение). След Берлинския договор от 1878 г. само малка част от България е освободена, а останалите български земи остават под османска власт. Ситуацията се влошава през 1913 и 1918 г., когато географската област Македония е разделена между Сърбия и Гърция, оставяйки малка част на България. Борбата за освобождение на българите, живеещи в Македония, продължава, като в крайна сметка води до няколко неуспешни въстания. В резултат на това има няколко вълни на имиграция в България, в резултат на което днешна България има около два милиона потомци на българи-македонци", пише в писмото.

Уточнява се, че ,,когато след Първата световна война част от географската област на Македония е включена в Кралство Югославия, преобладаващото мнозинство от славянското й население ясно се самоопределя като българско". ,,Това се потвърждава от всички дипломатически и исторически разкази от онова време. Между двете световни войни Белград се опитва да изкорени българската идентичност на това население, като налага нова "южносръбска" и провъзгласява, че българите са техни най-големите врагове. Тъй като този опит се оказа неуспешен. след Втората световна война югославският комунистически лидер Йосип Броз Тито прибягва до налагането на още една нова идентичност, този път "македонска", в тогавашната Социалистическа република Македония (СРМ). При това Тито е улеснен и вдъхновен от решението на Комунистическия интернационал (Коминтерн) от 1934 г. да създаде нова "македонска" нация."Проектът на Тито е реализиран чрез измислянето на нов исторически наратив, който да положи основата на тази нова ,,македонска" концепция, насочена към замяната на традиционната българска идентичност с регионална. Тя е изградена за сметка на историята и географията на съседните страни. За да осъществят тази политика, "лингвистите" от контролираното от комунистите Антифашистко събрание за национално освобождение на Македония (АСНОМ) обявяват на 2 август 1944 г. създаването на отделен "македонски" език.

Очакваше се тази политика на "македонизма" да спре след разпадането на Югославия и създаването на Република Македония. На 15 януари 1992 г. България първа призна независимостта на тогавашната Република Македония. ,,Властите в Скопие, за съжаление, продължават бившата югославска враждебна политика срещу българското културно-историческо наследство. Днес нереформираната Република Северна Македония може да се превърне в троянския кон на Русия в НАТО, като играе подобна роля в Европейския съюз. Ако цялата демократична общност не осъзнае тази заплаха, ще има огромен риск за бъдещето на стабилността и сътрудничеството в Югоизточна Европа", пише в писмото на МПО ,,Пирин" - Чикаго.

Македонският въпрос може да бъде решен веднъж завинаги само чрез признаването правата на българите в Македония и по този начин да се помогне на Северна Македония да тръгне по пътя на истинската демокрация.,,Македонският въпрос" е от голямо значение за почти всеки българин. Ето защо бъдещото приемане на Република Северна Македония се очаква с голяма надежда. Вярваме, че най-накрая истината за общата ни история може да излезе наяве. Официалната позиция на българското правителство гласи, че европейската интеграция на Република Северна Македония може да започне едва след като последната скъса с тоталитарните си практики. Тази позиция е възприета с консенсус на всички политически сили в българското Народно събрание през 2019 г. Според резултатите от проведено наскоро допитване, тази политика е одобрена от 85% от българските граждани.

,,ЕС е общност с общи цивилизационни ценности, общност, която трябва да бъде нетолерантна към практиката на фалшификации, използването на език на омразата и нарушаване на правата на човека.

очаква с нетърпение присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Надяваме се, че официалните институции на Съединените щати ще направят необходимото, за да обяснят основните принципи на демокрацията, правата на човека и добрите междудържавни отношения на македонските власти. Днес в Европа няма място за ретроградната идеология на бивша Югославия", се казва в заключение в писмото на МПО "Пирин" – Чикаго, изпратено до американския Конгрес.

https://bgnes.bg/news/mpo-pirin-chikago-v-evropa-nama-masto-za-retrogradnata-ideologia-na-bivsha-iugoslavia/

HatshepsutTopic starter

МПО до Конгреса на САЩ: Преобладаващото мнозинство от нас в Америка сме македонски българи


Нашите американски предци преди 1945 г. са били македонци и са определяли себе си като ,,македонци", но са използвали термина ,,МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИ" или ,,български македонци", за да се разграничат от другите етноси в Македония. Преди Втората световна война ,,македонец" не е етнографски, а географски термин и преобладаващото мнозинство от македонците преди 1945 г. са се определяли като македонски българи.

Когато в настоящата резолюция на Конгреса на САЩ се споменава ,,македонският език", се пренебрегва значителното мнозинство от българо-езични македонци, които са допринесли за величието на Америка. Тази резолюция признава единствено етническите македонци от миналото и настоящето, които обаче реално никога не са били някакъв фактор до периода след Втората световна война.

Това се казва в Обръщение до Конгреса на САЩ от Централното ръководство на Македонските патриотични организации в САЩ(МПО).

МПО е най старата и най-важна македонска и българска политическа организация в Америка. Тя е основана през 1922 г. и неин печатен орган е вестник ,,Македонска трибуна". МПО е вярна на заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.

Обръщението е реакция на опита за прокарване на резолюция от про-скопските среди за честване на "македонска идентичност" различна от българската. Документът е подписан от Ник Стефанов.


Ето пълния текст на Обръщението:

,,Обръщам се към Вас от името на Македонската патриотична организация (МПО), която е основана през 1922 г. от имигрантите от Македония и днес продължава да се подкрепя от техните потомци. Мисията на МПО е да се застъпва за всички македонци по света, да насърчава и съхранява етническите традиции, обичаи и история на нашия народ, както и да насърчава и развива културното и социалното израстване на младите хора. Членовете на МПО са и много горди американци, носители на националния дух на Съединените американски щати - Американската мечта и зачитането на демокрацията, правата на човека, свободата, равенството и свободите, които са предпоставка за просперитет, успех и социална мобилност, постигнати чрез упорит труд и всеотдайност!

Като македонски американци, ние сме доволни да видим резолюцията на Конгреса (House Resolution 741), която предлага септември 2022 г. да бъде обявен за Месец на македонското американско наследство. Идеята за почитане на македонските американци е добра, тъй като много бивши и настоящи членове на нашата македонска американска диаспора действително са направили ,,ценен принос" към качеството на живот в Америка.

НАЛИЦЕ Е, ОБАЧЕ ПРОБЛЕМ с формулировката на резолюцията, тъй като включва израза ,,честване на македонския език". Използвайки ,,македонски език", резолюцията напълно пренебрегва приноса на македонските американци, които са имигрирали в Америка преди Втората световна война, и приноса на техните потомци, родени в Америка, които са се идентифицирали и продължават да се идентифицират като БЪЛГАРО-езични македонци. ,,Македонският език" е част от новата етническа македонска идентичност, която придобива видимост чак след Втората световна война със създаването на етническа македонска държава в рамките на Югославската федерация.

Нашите американски предци преди 1945 г. са били македонци и са определяли себе си като ,,македонци", но са използвали термина ,,МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИ" или ,,български македонци", за да се разграничат от другите етноси в Македония. Преди Втората световна война ,,македонец" не е етнографски, а географски термин и преобладаващото мнозинство от македонците преди 1945 г. са се определяли като македонски българи. По подобие на гражданите на Швейцария, македонците представляват редица етнически групи, включително българи, турци, гърци, арумъни (власи), албанци и сефарадски евреи, а българските жители на Македония се определят като български македонци. Македонската част от тяхната идентичност беше почти принадлежност и казвам почти, защото това не беше държава във физическия смисъл на думата. Въпреки това фактът, че те подкрепяха македонското освободително движение, МПО и борбата за свободна и независима Македония, подсказваше, че са македонски патриоти, стремящи се да създадат независима държавност. За тях, тяхната независима Македония би била като Америка, съставена от много етноси, които живеят в хармония!

Така че, когато в настоящата резолюция на Конгреса се споменава ,,македонският език", се пренебрегва значителното мнозинство от българо-езични македонци, които са допринесли за величието на Америка. Тази резолюция признава единствено етническите македонци от миналото и настоящето, които обаче реално никога не са били някакъв фактор до периода след Втората световна война, когато създадената от Югославия днешна Северна Македония, като федерална югославска единица, започва сериозно да насърчава етническата македонска идентичност със собствен т.нар.,,македонски" език, с помощта на югославската образователна система и практики на етническото прочистване.

В обобщение, има две македонски идентичности - македонско-българската и етническа македонска идентичност. Резолюцията Ви би признавала само тези, които се идентифицират като етнически македонци, защото се позовава на ,,македонския" език.

Формулировката на резолюцията трябва да бъде променена. Позоваването на ,,македонския език" трябва или да се премахне, или да се добави уточнение за две македонски идентичности.

За членовете на Македонската патриотична организация, които вярват в своята българска македонска или македонско-българска идентичност, отпадането на термина ,,македонски език" би било важно, защото българските македонци почти винаги са се наричали просто македонци. Така че смятам, че един променен вариант на гореспоменатата фраза, който и двете страни биха могли да приемат, е следният: Изразявайки подкрепа за обявяването на месец септември 2022 г. за ,,Месец на македонското американско наследство" и за отбелязване на историята, обичаите и културата на македонските американци, които се идентифицират като етнически Македонци или като Македонски българи, и отбелязване на техния невероятен принос към Съединените щати.

Запазването на фразата в сегашния ѝ вид би бил ,,шамар в лицето" на огромното мнозинство от нашите македонски предци и основатели и поддръжници на МПО, които са дошли в САЩ преди Втората световна война и са се идентифицирали като Македонски българи!

Моля да помислите за преформулиране на резолюцията, за да може септември 2022 г. наистина да бъде Месец на македонското американско наследство за всички македонци, независимо от тяхната идентичност!", се казва в Обръщението на МПО, изпратено до БГНЕС. /БГНЕС

https://faktor.bg/bg/articles/mpo-do-kongresa-na-sasht-preobladavashtoto-mnozinstvo-ot-nas-v-amerika-sme-makedonski-balgari

HatshepsutTopic starter

МПО в Канада до Конгреса на САЩ: Несправедливостта срещу македонските българи трябва да бъде поправена

Новата "македонска" етническа идентичност беше замислена в Югославия като изкуствена подмяна на ясно изразеното ни българско самоопределение. Кампанията срещу македонските българи е кървава от самото си начало, остава насилствена и продължава с десетилетия. Концентрационните лагери бяха претъпкани с македонски българи, а училищата бяха натоварени със задачата да промиват мозъци навсякъде в комунистическия свят. Кампанията имаше ясна цел да превърне нашата регионална македонска идентичност в етническа.

Няма оправдание българската историческа идентичност да бъде изкоренена от училищата и учебниците, а на децата ни да се внушава версия на нашата история, която е обидна за нашите предци. Правата на човека означават толерантност и взаимно уважение!

Несправедливостта, извършена спрямо македонските българи, е пример, който ви призоваваме да не подценявате.

Това се казва в писмо до Конгреса и Държавния департамент на САЩ на МПО ,,Правда" в Торонто, специално изпратено до БГНЕС.

МПО е най старата и най-важна македонска и българска политическа организация в САЩ и Канада. Тя е основана през 1922 г. и неин печатен орган е вестник ,,Македонска трибуна". МПО е вярна на заветите на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов.

Писмото е реакция на опита за прокарване на резолюция от про-скопските среди за честване на "македонска идентичност" различна от българската. То е подписано от Александър Караджов, който е внук на дееца на ВМРО Иван Караджов, композитор на ,,Тих бял Дунав".Агенция БГНЕС публикува пълния текст на писмото на МПО ,,Правда".


,,ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОНГРЕСА НА САЩ

ДЪРЖАВЕН ДЕПАРТАМЕНТ НА САЩ

Почитаеми председател на Камарата на представителите,

Уважаеми членове на Конгреса на САЩ, обръщаме се към Вас с това писмо като членове на МПО "Справедливост" - Торонто, клон на Македонската патриотична организация в Съединените американски щати и Канада - една от най-старите организации на македонците в Северна Америка, която тази година празнува сто години от основаването си през 1922 г.

Първата значителна група македонски българи от трите географски области на Македония, обхващащи части от днешните Гърция, България и Северна Македония, достига до САЩ и Канада през първото десетилетие на ХХ век. Оттогава ние сме част от социалната тъкан на САЩ и Канада чрез мрежата на нашите македонско-български църковни общности и чрез сдружаването в различни организации.

В продължение на десетилетия имахме щастието да можем свободно да празнуваме своята идентичност и да работим за постигането на нашата основна цел - свободна и независима Македония, в която всички нейни етнически групи, включително преобладаващата българска, да се ползват от предимствата на демокрацията, недискриминацията и върховенството на закона.

Исторически погледнато, новата "македонска" етническа идентичност беше замислена в Югославия като изкуствена подмяна на ясно изразеното ни българско самоопределение с иначе силната ни македонска регионална идентичност - кампания на етническо инженерство, започната в навечерието и по време на Втората световна война от Югославската комунистическа партия и нейните съюзници. Тя имаше дълготрайни последици в тогавашната Народна (по-късно Социалистическа) република Македония - част от управляваната от комунистите Югославия. Кампанията е кървава от самото си начало, остава насилствена и след това и продължава с десетилетия. Концентрационните лагери бяха претъпкани с македонски българи, а училищата бяха натоварени със задачата да промиват мозъци навсякъде в комунистическия свят. Кампанията имаше ясна цел да превърне нашата регионална македонска идентичност в етническа, като във фокуса ѝ беше да се изкорени традиционната българска национална принадлежност на населението ни. Тази политика, провъзгласена за "македонизъм", беше изградена за сметка на историческото наследство на съседните държави - най-вече на Гърция и България. И включваше ключов инструмент - "македонският" език, новосъздаден с декрет през 1944-1945 г. и базиран на местния вариант на българския език, говорен от нашите предци.

След падането на Берлинската стена надеждите на американските македонци се увеличиха, когато беше провъзгласена независимостта на бившата югославска република. Съседна България е първата държава, която призна независимостта на тогавашната Република Македония през 1992 г. Въпреки това югославската политика, враждебна към българското културно и историческо наследство, все още продължава да доминира във вътрешната политика на днешната Република Северна Македония.Като канадски и американски граждани и македонци от български произход ние оставаме привързани към каузата на МПО, която е американско-канадска структура от самото си създаване. Ние сме твърдо убедени, че САЩ са естествен лидер на свободното слово и като такива имат големи отговорности в Източна и Югоизточна Европа. Ангажиментът на Канада има същата цел. Огромните усилия и жертви на американския народ и на канадците за постигането на демокрация в Западните Балкани по време на югославските войни ясно говорят сами за себе си. Това предполага необходимостта от силна реакция на всяка несправедливост, която би могла да попречи на стабилността и мира. В тази връзка несправедливостта, извършена спрямо македонските българи, е пример, който ви призоваваме да не подценявате. Няма никакво оправдание македонските българи да не бъдат включени в Конституцията на Република Македония заедно с другите националности, които вече са споменати в Конституцията.

Няма оправдание българската историческа идентичност да бъде изкоренена от училищата и учебниците, а на децата ни да се внушава версия на нашата история, която е обидна за нашите предци. Правата на човека означават толерантност и взаимно уважение!

Уважаеми членове на Конгреса, вярваме, че конституционното признаване на правата на българите в Република Северна Македония е ключов инструмент за постигане на стабилност в бившата югославска република. Още повече с оглед на факта, че наскоро придоби членство в НАТО, което е морално изискващ статут. Конституционните гаранции за недискриминация на българите са важна демократична стъпка. Тя ще позволи също на нашите съюзници от НАТО - България и Северна Македония - да празнуват общата си история и да възстановят добросъседските си отношения като членове на НАТО и съюзници на САЩ и Канада. Това ще бъде от голяма полза за Алианса. Също така и за целостта на НАТО и Европейския съюз.

За съжаление, алтернативата на това е съмнителната легитимност на югославския "македонизъм", който ще бъде използван от сили, деструктивни за американските и канадските интереси. /Какъвто беше случаят с антиамериканското правителство на Никола Груевски, спонсорирано от Сърбия и Русия/.

Днес МПО "Правда" - Торонто очаква с нетърпение интеграцията на Република Северна Македония в Европейския съюз. Оставаме с надеждата, че официалните институции на САЩ ще се намесят в работата на властите на Северна Македония, за да ги насърчат да реформират наследената югославска държавна идеология и да гарантират политическите права и недискриминацията на македонското българско население, като по този начин покажат зачитане на основните демократични ценности в съответствие с новопридобитото членство в НАТО.

С уважение към Вас, председател на МПО "Правда"

Александър Караджов", се казва в писмото, изпратено до БГНЕС. /БГНЕС

https://bgnes.bg/news/mpo-v-kanada-do-kongresa-na-sashch-nespravedlivostta-sreshchu-makedonskite-b-lgari-trabva-da-b-de-popravena/

HatshepsutTopic starter

Томас Лебамов: Ванчо Михајлов ме заколна да не ги предавам идеите на МПО и ВМРО


,,Јас сум Американец, но сум етнички Бугарин. Не можам да тврдам дека сум Македонец, но додека растев беше лесно да кажам дека сум Македонец, затоа што тоа е според географскиот регион. Моето семејство е од Егејска Македонија и од мали, од дедо ми знаевме дека можеш да си Бугарин, Србин, Турчин, Евреин, Влав или Романец, во регионот на Македонија, но не можеш да си етнички Македонец", изјави Томас Лебамов од МПО ,,Пирин" Чикаго, син на познатиот активист и лидер на МПО Георги Џорџ Лебамов.

Томас Лебамов зеде учество во Националната конференција ,,Европска перспектива за добрососедските односи меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија", што се одржа вчера во Софија.

Лебамов раскажа пред присутните за неговата средба со последниот лидер на ВМРО Иван Михајлов во Рим во 80-тите години на минатиот век.

,,Иван нè погледна мене и мојот брат, посочи кон нас со долгиот прст... Ме гледаше со блескавите сини очи и рече: ,,Ти си Бугарин и твоето семејство го зборува стариот бугарски јазик, уште од времето на царот Самуил и неговите војници..." Тогаш ми рече: ,,Не ја предавај идејата на МПО, така како што се колнеш денеска, не ги предавај идеите на ВМРО", разкажува Лебамов.

Михајлов извадил една Библија ја ставил на масата во кујната, ставил врз неа стар нож и стар пиштол и според зборовите на Томас Лебамов, тој и неговиот брат се заколнале во ВМРО.

,,Владата нема да ти каже што да правиш. Никој нема да ти каже кој си. Моето семејство, мојот духовен отец, ми кажаа кој сум... Ванчо... Можам дури да се вратам назад четири генерации, до Димитар Лебамов, сите тие се Бугари", вели Томас Лебамов, активист на МПО Пирин Чикаго и син на поранешниот лидер на МПО Георги Џорџ Лебамов.Томас Лебамов: Ванчо Михајлов ме заколна да не ги предавам идеите на МПО и ВМРО

https://tribuna.mk/video-tomas-lebamov-vancho-mihajlov-me-zakolna-da-ne-gi-predavam-ideite-na-mpo-i-vmro/

HatshepsutTopic starter

България ще изпрати свой представител на годишната Конвенция на МПО

Във връзка със 100-годишнината от създаването на Македонската патриотична организация (МПО) България ще изпрати свой представител на високо равнище, заявиха от МВнР в отговор на въпрос на БГНЕС.

В момента се обсъжда името на българския представител и когато бъде взето окончателно решение, външно министерство ще информира допълнително, се казва още в изявлението пред агенция БГНЕС.От създаването на МПО преди точно 100 години до днес, организацията има и собствено издание - вестник Македонска трибуна. Сред създателите са легендарните революционери Йордан Чкатров, главни редактори са били Асен Аврамов, Любен Димитров, Борислав Иванов, Христо Низамов, Димитър Попов и големият учен д-р Любомир Читкушев.

МПО е създадена по време на най-жестокия сръбски режим във Вардарска Македония, когато между двете световни войни има няколко хиляди избити, а десетки хиляди са преследвани, пребивани и арестувани. Десетки хиляди намират убежище в свободна България.

БГНЕС припомня, че Македонската патриотична организация е основана във Форт Уейн, САЩ, през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония и си поставя за цел да запази и разпространи историческата памет, традициите, вярата и българския език сред емигрантите в САЩ и Канада от географската област Македония.

Това е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка и Западна Европа.

Традиционната годишна Конвенция на МПО ще се проведе в периода 5-7 септември 2022 г. /БГНЕС

https://bgnes.bg/news/b-lgaria-shche-izprati-svoi-predstavitel-na-godishnata-konventcia-na-mpo/

Similar topics (5)

Powered by EzPortal